Schrijf een nieuw bericht

Pagina 2 - Berichten 201 tot 400

Ann (Amsterdam)
op 11/04/2021 naar 14:41   

Beste ouders,

Mijn zoon is ook geplaatst op keuze 5 of 6 (Vossius) Wij hebben ons lijstje van twaalf niet ergens opgeschreven. Een van jullie enig idee waar dit is terug te vinden? Wij balen ontzettend want wilden ook geen gymnasium... Nummer 1 was Metis.
Annemieke (Amsterdam)
op 11/04/2021 naar 13:32   

Weet iemand of er ook een overzicht is waar je kunt zien hoeveel kinderen er per school zijn uitgeloot?
Ko (Weesp)
op 11/04/2021 naar 13:17   

In het Het Parool van gisteren lees ik:
"Wat kun je dan nog anders doen dan het aanbod aanpassen?”

Daar heb ik wel een antwoord op:
gebruik een betere methode voor loting & matching.

Zie mijn berichten van 07/04/2021 en 09/04/2021.
Mama_van_2 (Amsterdam )
op 11/04/2021 naar 12:41   

@Casper; dat is precies waarom wij geen zelfstandige gymnasium wilden.
Ik geloof echt dat het een leuke/goede school is maar het feit dat ze na een jaar naar een andere school moet omdat de klassieke talen toch niets voor haar is, vind ik sneu.
Casper Kraima (Amsterdam )
op 11/04/2021 naar 12:21   

Hi! Hier de gelukkige vader van een gelukkige dochter: perfect match! Wat doe ik dan hier? Vanaf het moment dat ik hoorde van het lotingssysteem in Amsterdam dacht ik al wat een belachelijk systeem dit was. Ik zag er dan ook behoorlijk tegen op toen onze dochter richting het einde van haar basisschool begon te lopen. We hebben ons er doorheen gevochten, met alles online door corona er bovenop. Ik zou het vreselijk vinden voor haar als ze niet geplaatst zou worden op een school waar ze eigenlijk niet naar toe wil. Nu las ik vandaag weer in het Parool over de mismatch en ik voel met iedereen mee, die dit overkomt. Probleem waar wij tegen aan liepen was dat onze dochter niet naar een gymnasium (Barlaeus e.d.) wilde vanwege verplichte klassieke talen, dat ze dan geen andere keuze had binnen de school mocht dit niet goed gaan en bang was dat ze dan naar een andere school zou moeten. Ik voelde met haar mee en bedacht me: waarom bestaan gymnasia nog en waarom hebben ze dit systeem niet veranderd in een vwo met keuze voor klassieke talen? Er is in de afgelopen 40 jaar zo veel veranderd in het onderwijs, waarom dit niet? Het zou naar mijn mening een heleboel lucht geven in Amsterdam! Vanwege het schooladvies én bepaalde keuzes (bijv. geografisch) móesten we wel de gymnasia op de lijst zetten om deze vol te krijgen. Als het scholen waren zoals ik hierboven omschreven heb, zou dat probleem niet bestaan en zou ik er natuurlijk ook geen probleem mee hebben. Hoe denken anderen hierover? Succes met de strijd! Casper
Mireille (Amsterdam )
op 11/04/2021 naar 09:44   

Hier een moeder van de ongelukkige 5 waarvan de dochter op nummer 11 is geplaatst. Mijn dochter is heel verdrietig en wilt absoluut niet naar het sweelinck college. Ik heb reviews gelezen en daar word je als ouder niet vrolijk van. Haar eerste keuze was Gerrit van der veen. En 2 het HLZ. Ze is ook niet in aanmerking gekomen voor de staartverdeling en had een hoog lot nummer dus dubbele pech. De 2 scholen gebeld maar die zitten echt vol. Een rot jaar in groep 8. Dus dan zeg je maar na de zomer lekker naar je nieuwe school en nieuwe vriendjes. En dan naar school nr 11. Waar we eigenlijk maar wat hebben ingevuld om de lijst compleet te maken er van uitgaande dat ze toch wel geplaatst zou worden op school 1-5.
Mama_van_2 (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 18:34   

Hier ook een dochter die geplaatst is op haar 7de keuze (4e gymnasium).
Ik hoor wel links en rechts dat het een hele leuke school is, maar een categorale gymnasium is niet wat wij voor ogen hadden. Vraag me af wat de reden is waarom er niet geruild mag worden? Vriendinnetje is geplaatst op de favoriete school van mijn dochter en dochter is geplaatst op de 1ste keuze van vriendin :(
Kijken naar de toekomst (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 16:10   

Hi allemaal, ook hier een ouder van een kind die op keuze 10 terecht is gekomen. Van een bevriende ouder wiens kind op de laatste plek was ingeloot, hoorde ik dat die school (Vox) het kind na de loting heeft opgebeld. Ze zeiden dat ze helemaal begrepen dat het een enorme teleurstelling was, en dat ze klaar zaten voor een rondleiding en kopje thee als het kind dat zou willen. Dat vond ik zo'n mooi gebaar. Ik zou willen dat alle scholen dit deden voor kinderen die zo laag terecht zijn gekomen.

Verder proberen we positief te kijken naar de toekomst. Ons kind mag verdrietig zijn. Tegelijkertijd wijzen we op alle leuke dingen van de nieuwe school. Ook weten we van onze oudste, die ook pech had bij de loting, dat het helemaal goed kan komen. Ook op een school die absoluut niet je keuze was.
Elisabeth (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 10:30   

Check je e-mail we hebben zojuist nog de laatste aanmeldingen gemaild. Check ook de spam box!
Amsterdam (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 10:22   

Hebben we vanmorgen gedaan, maar nog geen invite ontvangen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 10:18   

Vul het formulier in die je vindt bovenaan de homepage van deze website, dan kunnen we je nog de link en de agenda sturen?
Amsterdam (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 10:18   

We hebben ons vanmorgen alsnog aangemeld, maar de link nog niet ontvangen, vandaar.
Amsterdam (Amsterdam)
op 10/04/2021 naar 10:16   

Hoe kunnen wij alsnog deelnemen aan de Zoom zometeen?
Ian (VSA) (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 23:18   

Ook de laatste 4 ouders die vanavond nog het formulier hebben ingevuld hebben nu de mail gehad met de gegevens omtrent de Zoom-bijeenkomst.
Ian (VSA) (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 21:48   

Beste ouders,

De mail met de link voor de Zoom-bijeenkomst morgen is verstuurd.

Als je de mail niet ziet, kijk dan even in je spamfolder of hij onverhoopt daar is terechtgekomen.
Martina (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 20:34   

Mijn zoontje had een gunstig lotnummer en is geplaatst op zijn eerste plaats. Wat een opluchting voor hem. Ik leef erg mee met al die kinderen die nu in zo een slechte situatie zitten en naar een school moeten die ze überhaupt niet gezien hebben en ver moeten reizen. Dit systeem moet gewoon anders. Ik vroeg me af hoe het met de kinderen gaat van vorige jaren die dus op een school zijn gekomen wat ze niet wilde of niet bij hun paste. Kinderen gaan de puberteit in en dit is een van de belangrijkste fases in de groei van een kind.
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 17:21   

Beste ouders,
Morgenochtend is de informatiebijeenkomst voor ouders van slecht gelote kinderen. Aanmelden kan nog steeds via de link bovenaan de HomePage van deze website. We hebben inmiddels tientallen aanmeldingen ontvangen, dank daarvoor.
We sturen vanavond alle aangemelde ouders een e-mail met de agenda en een ZOOM-link voor de online bijeenkomst. Nog even geduld dus, vanavond volgt de bevestiging met de benodigde gegevens!
Hartelijke groet,
Elisabeth.
Gert (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 16:58   

Dank je Ilse.
Volgens de wetenschappers is het huidige lotingssysteem minder gevoelig voor strategische keuzes dan eerdere systemen, maar wat bij mijn zoon heeft gewerkt is dat we hebben gezocht naar een school die we prettig vinden en die meestal ook voor lotnummers boven de 7000 plek heeft (een zogenaamde GL Geen Loting school). Door deze op 5 te zetten konden we de rest van de lijst vullen met scholen waar hij toch niet naartoe zou willen en die we ook niet hoefden te bekijken. In het ongunstigste lotingsgeval zou hij dan op 5 komen (zoals nu). In zijn geval stonden Barlaeus en Ig op plek 11 en 12 want hij wilde toch niet naar een gymnasium. Best wel grappig natuurlijk maar het geeft aan dat de huidige loting niet optimaal is.

Een andere strategie is om de lijst juist aan te vullen met de meest populaire scholen en dan hopen dat je in de 4% restcategorie valt die dan weer wel op hun 1e voorkeur geplaatst kan worden. Die gok kun je met de loterijresultaten van vorige jaren zo goed mogelijk bepalen, maar het blijft een gok. Toch lukt het een tiental kinderen/ouders ieder jaar om zo op hun favoriete plek te komen.

Wat me ook stoort is dat het Ministerie de scholen verbiedt om een selectie te doen op basis van het onderwijsprogramma. Als je kind graag naar een school wil waar ze Chinees kunnen leren (dat zijn er maar een paar) dan kan dat niet vanwege de loting. Behalve dan voor Montessorileerlingen want die krijgen wel voorrang.
Ilse (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 16:19   

Ik onderschrijf het hele verhaal van Gert. De kinderen met een ongunstig lotnummer zijn volstrekt kansloos in het huidige systeem.
Mijn dochter heeft nummer 7156 en komt terecht op een school die erop stond omdat het er 12 moesten zijn, niet omdat ze daar zo graag heen wilde. Meerdere lotingsrondes waarbij kinderen steeds weer evenveel kans maken voelt veel eerlijker.

Bovendien is het systeem van de reservelijst volstrekt ondoorzichtig. Want zij is nu nr19 op haar 1e keus. Hoe komt ze daar? Is dit omdat de loting doortelt, ook bij de reservelijst?

Ik ben benieuwd naar de mogelijke stappen die te nemen zijn. Ik kijk uit naar zaterdag.
Dad (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 15:06   

Wat een rot systeem.
Dat van de staartoptimalisatie, hoe nobel ook bedoeld, komt als oneerlijk over en een wijziging van de regels tijdens het spel.
Voor onze zoon met Havo/Vwo was na nummer 6 op de lijst geen keuze meer. De grootste groep van groep 8-ers heeft een Havo/Vwo advies en zijn ook het zwaarst benadeeld met het loten. Mijn zoon snapt niet dat zijn vriendjes met Vwo advies met zijn nr 1 op de 3e of 4e plaats wel zijn ingeloot en hij niet. Erg vind ik ook dat er voorrangsregels bestaan voor bepaalde basisschool onderwijstypen. Ook dat kinderen buiten Amsterdam gelijke kansen hebben als Amsterdamse kinderen maar omgekeerd niet.
Er kan en moet een beter systeem komen.
Amsterdamse vader (AMSTERDAM)
op 09/04/2021 naar 14:44   

Mijn zoon is geplaatst op zijn 8e keus. Hij kan er mee leven maar het was uiteraard niet voor niets zijn 8e keuze....
Nu is gebleken dat er aan staartverbetering is gedaan (fijn voor die kinderen!) lijkt het erop dat de pechvogels niet de allerhoogste lotnummers zijn maar juist die net daar onder. (in ons geval rond de 6900). Dat voelt toch niet helemaal eerlijk.
In het persbericht van OSVO las ik het volgende:

Door de nieuwe procedure voor ‘staartverbetering’ is het gelukt om 66 leerlingen die in eerste instantie op plek 9 t/m 12 geplaatst waren hoger op hun voorkeurslijst te plaatsen. 14 leerlingen die op plek 5-6 geplaatst waren hoger op hun voorkeurslijst te plaatsen en 7 leerlingen die op plek 3-4 geplaatst waren hoger op hun voorkeurslijst te plaatsen. 52 leerlingen zijn geplaatst op plek 9, 10 en 11 van hun voorkeurslijst.

Ik vraag me ook af hoe de procedure rond de reservelijst is gegaan. Hebbben kinderen die omhoog zijn geplaatst hun hoge lotnummer behouden en daarmee ook een hoge plek op de reservelijst bemachtigd? Immers wordt voor de reservelijst gewerkt met een omgekeerde volgorde van lotnummers.
Iris (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 14:16   

Helemaal mee eens, wij zouden blij zijn met plek 6,7 en zelfs plek 8. Maar daarna wordt het erg ingewikkeld. Het is zo erg om te zien wat dit doet met een kind van 11 jaar. De focus moet inderdaad zijn op de kinderen die er het aller slechtste vanaf zijn gekomen. Voor deze kinderen is de uitslag echt onacceptabel. Maar wat kan je doen? Weinig.
Jitske (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 14:10   

Hi allen, vervelend te lezen dat er een aantal toch in bijna zelfde schuitje zit. Over de ouder met ook een kind op plek 11: wij hebben nu Damstede toegewezen gekregen. Bij ons stond HLZ op 3 en daar gaan allemaal vriendjes heen- ik zou er een gat van in de lucht springen (maar reserveplek 14..). Wat mij zeer verbaast en wat ook erg onrechtvaardig voelt is het systeem van de reservelijsten. Ik zou het eerlijk vinden als eerst de groep met leerlingen die nu het laatst zijn geplaatst (dus plek 11 en 10) omhoog worden geplaatst wanneer er ergens plek komt hoger op lijst. Immers: het doel is zoveel mogelijk mensen in top 3 krijgen, niet per se op 1. Ik heb Fons op 1 staan maar ben ook heel gelukkig met de andere scholen in de top 5 (zelfs top 6). Het is toch niet te verkopen dat je die kinderen nu laat bungelen?
Depriekindje (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 13:37   

weten jullie hoe lang de lijst vn voorkeur moet zijn in de tweede ronde als je niet tevredn bent?
Gert (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 13:28   

Tja, met lotnummer 7222 kon mijn zoon zijn eerste vier scholen wel vergeten. Wat mij stoort is dat er nu kinderen op zijn favoriete school terecht zijn gekomen alleen omdat zij een gunstiger lotnummer hebben, terwijl zij deze school op een 2e of veel lagere plek hadden staan. Bij deze lotingsmethodiek worden kinderen met een ongunstig lotnummer voor de hele procedure 'verdoemd'.
Waarom niet een "Adaptive Boston with Multiple Tie breaking" methodiek gebruiken? Hierbij wordt door de scholen (net als vroeger) gekeken naar de kinderen die zo gemotiveerd zijn dat ze deze scholen op hun eerste plek hebben gezet. Bij te groot aanbod wordt en dan op basis van het lotnummer gekozen.
De resterende plekken komen dan in een tweede ronde waarbij naar de 2e plek wordt gekeken. Daarbij wordt er een NIEUW lotnummer gekozen en hebben alle overgebleven kinderen dus opnieuw een kans op een gunstig nummer. Indien nodig volgen er meer rondes waarbij steeds een nieuwe loting (=multiple tie breaking) wordt gedaan. Wellicht is het eindresultaat statistisch gesproken niet zo verschillend, maar het voelt voor mij als ouder wel een heel stuk eerlijker.
Ko (Weesp)
op 09/04/2021 naar 13:05   

@Bezorgde ouder
Ik ben niet van de OSVO.

De pijn van de verdeling zit vooral bij de plaatsingen buiten de top 3. Het
jaarlijkse tevredenheidsonderzoek door Dialogic laat dat telkens weer zien.
Wat betreft tevredenheid is het dus een terechte ambitie om de plaatsingen
buiten top 3 te minimaliseren.
Dit jaar heeft OSVO de zogenoemde staartverbetering toegepast (in afwijking
van de Kernprocedure). Het effect is marginaal (zie persbericht OSVO),
er zijn nog steeds 666 leerlingen buiten hun top 3.

Plaatsing op plek 2 wordt niet door iedereen als een ramp ervaren. Volgens
Dialogic is dat voor rond 80% van de ouders acceptabel, de percentages zijn
wel verschillend voor de verschillende schooladviezen.

Met die optimalisatie zou een lijst van rond 5 plekken voldoende moeten zijn.

De optimalisatie had met de gegevens van 2020 als resultaat 6100 leerlingen
op eerste voorkeur, 1455 op tweede of derde, 92 buiten hun top 3
en 25 niet geplaatst. Al met al 98% binnen hun top 3.

Die 92 waren allen op hun vierde voorkeur geplaatst, dus alle plaatsingen
binnen de top 5. De 25 niet geplaatsten hadden onvoldoende scholen op hun lijstjes.

Ik noem dit een veel beter resultaat dan door OSVO met de methode RSD werd behaald,
want die plaatste 616 leerlingen buiten hun top 3. Dus winst voor 616 - 92 = 524
leerlingen die met optimalisatie wel in hun top 3 komen.
Daar staat dan tegenover dat het percentage op plek 1 daalt van 80.2 met RSD naar
79.5 met optimalisatie. Dat zijn rond 50 leerlingen die plek 1 verliezen.

Uitgaande van de verdeling door optimalisatie kun je dus 50 leerlingen extra op plek 1
zetten door 524 leerlingen uit hun top 3 te verdringen. Dat is wat mij betreft
niet te rechtvaardigen.
Julia (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 12:04   

@ Emi Uiteraard verdient elk kind een gelijke kans. Daar waar de kernprocedure in Amsterdam het iedereen toe laat zich in te schrijven, is het voor de kernprocedure Amstelland een stuk beperkter. Maken Amsterdamse kinderen net zo veel kans? Het lijkt van niet als ik de procedure goed geïnterpreteerd heb.

Uit de kernprocedure Amstelland;
Allereerst worden leerlingen van de basisscholen uit de gemeente van de toelatende school toegelaten, plus leerlingen uit de gemeenten in en om Amstelland waar de gevraagde schoolsoort niet wordt aangeboden. Dit geldt daarmee voor leerlingen uit de gemeenten Nieuwkoop, Ouderkerk aan de Amstel en Badhoevedorp en voor havo/vwo-leerlingen uit de gemeente Aalsmeer.
Tot slot (als er nog plaats is) leerlingen van elders.
Het is aan de besturen zelf om wel of geen plaatsingsgarantie te geven voor broertjes/zusjes en kinderen van medewerkers
OtjeW (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 11:18   

Beste Emmi, dank voor je antwoord, helder! Ik wist niet dat je maar 1 keer ergens kon mee loten. Het blijft een heftig proces. Vroeger meldde je gewoon aan voor een school waar je dan naar toe kon #010 . Het is jammer dat het zo moet.
Emmi (Ouderkerk aan de Amstel)
op 09/04/2021 naar 11:01   

Otje, je kunt als kind uit randgemeente (zonder eigen VO scholen) niet op meerdere paarden wedden. Je moet de keuze maken tussen óf meeloten in Amsterdam óf meeloten Amstelveen (ook daar is lotingsprocedure).
Je hebt dus geen voordeel.

Zelf wonend in Ouderkerk aan de Amstel, waar geen middelbare school is. Uit de enige groep 8 van de basisschool mijn zoon gaan van de 24 kinderen er 4 naar Amsterdam en 20 naar Amstelveen.
M’n oudste zoon zit in Amsterdam zuid op school, 25 minuten fietsen vanuit Ouderkerk, met klasgenoten uit Amsterdam Noord die ruim 40 minuten onderweg zijn. En kinderen uit Nieuw West die even ver wonen als hij. Wat is dan het verschil?
Amstelveense scholen liggen ook niet direct om de hoek (20 min. vs 25 min. fietsen)
Amstelveen heeft ook Amsterdamse kinderen op school, plus uit Aalsmeer, Uithoorn etc.
Ik vind dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen.
OtjeW (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 09:56   

Beste Mies (Abcoude), je adresseert mij, vandaar dat ik nog even reageer. Ik ben geen kenner van het systeem, jij blijkbaar wel, of althans dat je doe voorkomen. 1. Ik zeg niet dat kinderen buiten Amsterdam geweigerd moeten worden, dat maak je er zelf van. 2. Wel heb ik het idee dat de regio-functie Amsterdam soms parten speelt en kinderen die van buiten Amsterdam komen soms 2 keer kunnen inzetten bijvoorbeeld in Amsterdam en in Amstelveen (waar zij dan voorrang hebben??) . Ik denk dat daar nog optimalisatie mogelijk is.......
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 08:03   

Beste ouders,
Bedankt voor het delen van jullie ervaringen, het verdriet en teleurstelling is invoelbaar. Jullie staan er niet alleen voor. Zaterdagochtend organiseren wij een informatiebijeenkomst voor ouders wiens kinderen slecht geloot zijn. Je kunt je daarvoor opgeven via de link, die in het vastgepinde bericht in onze Twitter feed staat. Hopelijk zien en spreken we elkaar zaterdag (via Zoom).
Hartelijke groet,
Elisabeth.
1 van die 5 op 11e plek (Amsterdam)
op 09/04/2021 naar 07:09   

Hoi @Jitske, wat ontzettend vervelend om te lezen. Weet hoe het voelt. Onze zoon ook 1 van die 5. Welke school is jouw zoon geplaatst nu? (Onze zoon op HLZ. 11 plek dus) En dat met lotnummer 6495??? En hij staat op nummer 15!!! bij zijn 1e school op wachtlijst? Ik snap er echt niets van. Ben ook gebeld en wij ook verdrietig hier. Voelt zo frustrerend dat je maanden lang bezig bent met zorgvuldig nadenken over een school die bij je kind past. En we wilden eigenlijk helemaal niet de laatste 2 scholen op onze lijst plaatsen maar dat moest. Van het systeem! En nu zit bij die 0.03% die wel juist naar die school gaat die totaal niet bij hem past. En wat is er nou gebeurt met die kinderen die op plek 12 stonden en die wel ineens omhoog zijn geplaatst? Bv een meisje uit zijn klas die met lotnummer 7000 ineens toch op haar 1 keus terecht is gekomen. Geweldig voor haar natuurlijk! Maar snap het systeem dan ineens niet meer? Zijn er andere spelregels na het loten toegepast? Dit wisten we toch niet vooraf? Wat bedoelt Rob Outkerk met we hebben gelukkig plek 12 weten te voorkomen? Zijn er toch na de loting weer kinderen op andere plekken terecht gekomen. Nou ja genoeg vragen roept het op.
David (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 23:31   

Jitske, wat betreft die onverwacht hoge nummers op de reservelijst, in artikel 5.3 van de kernprocedure is dat beschreven: de reservelijsten worden opgevuld eerst in volgorde van de voorkeurslijst, en dan in (omgekeerde) volgorde van lotnummer. Zo kan het dus dat er 250 kinderen hoger op de Spinoza-lijst staan: zij hadden Spinoza hoger op de voorkeurslijst staan dan jouw zoon.
Mijn dochter had Fons vorig jaar op 1, stond 10 op de reservelijst. We hebben toen met Fons gemaild en ik citeer uit het antwoord: "... Ik ben bang, dat er geen kinderen zullen zijn die zich terugtrekken en waarmee een plek op de reservelijst beschikbaar zal komen." Je weet natuurlijk nooit.... maar dat stemt weinig hoopvol.
Mies M (Abcoude)
op 08/04/2021 naar 23:24   

Veel sterkte aan alle ouders van kinderen met tweede of lagere keuze. Het is Rob Oudkerk en alle schooldirecties die zich achter hem verschuilen en bestuurders die zich er gemakshalve onvoldoende in verdiepen helaas weer gelukt om het pad naar de zorgvuldig uitgekozen school van veel kinderen onnodig te blokkeren. Het kan veel beter!
Ouders uw kinderen komen er wel, ze zijn flexibel en sterk. We hebben het droevige circus ook meegemaakt, geen geluk in de loterij helaas.
@OtjeW gefeliciteerd met de eerste keuze. Even ter info over de niet-helpende suggestie om kinderen van buiten de stad te weigeren: dat is juridisch onmogelijk. Er zijn rondom Amsterdam veel plaatsen zonder voortgezet onderwijs, kom eens kijken het landschap is er prachtig, welkom welkom! Middelbaar onderwijs wordt betaald door de Rijksoverheid. ‘Eigen volk eerst’ is gelukkig bovendien niet wat Amsterdam wil zijn.
Lieke (AMSTERDAM)
op 08/04/2021 naar 22:22   

Zoon goed geplaatst, maar vrienden slechte lotnummers. Verdrietig. Verspreid over de stad. Fijn groepje uit elkaar. Wat waardeloos toch dat Amsterdam dit niet behoorlijk regelen kan.
OtjeW (Amsterdam )
op 08/04/2021 naar 21:43   

Dochter geplaatst op 1e keuze: Ignatius, lotnummer ongeveer 3500. Blij maar vervelend dat er ook kinderen teleurgesteld zijn. Wat ik mij nog afvroeg is hoe het kan dat men verrast is dat er opeens 300 kinderen extra zijn aangemeld? Is het niet logisch dat kinderen uit Amsterdam voorrang hebben?
Bezorgde ouder (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 20:57   

@Jistske: enorm balen plek 11. Ik weet hoe je je voelt. Het enige wat je kan doen is bellen, e-mailen, bellen en e-mailen totdat je geholpen wordt. Ik vraag me af of je kans maakt met de reservelijsten. Bij Fons zouden er dus 4 kids van hun plek af moeten zien voordat je aan de beurt bent. Bij Spinoza is het reservenummer erg hoog, maar dat heeft waarschijnlijk te maken dat Spinoza niet op nummer 1 bij jou staat en dat Spinoza een Dalton voorrangsbeleid heeft.

@Ko, je geeft aan de kwaliteit van matching moet gaan over zoveel mogelijk plaatsingen in de top 3. Het lijkt erop dat de OSVO jouw methodiek (ben jij van de OSVO btw?) heeft toegepast.
Wat pijn blijft doen is dat nog geen 77% plek 1 krijgt. Dit komt voornamelijk door een verkeerd aanbod en voorrangsbeleid en dat Amsterdam een regiofunctie vervult. De OSVO probeert (zoals Jan ook zegt) het met de rekentrukendoos op te lossen. Gevolg is dat de statistiek van vorig jaar nu allemaal de prullenbak in kan.
Ik hoop echt dat de gemeenteraad en de OSVO nu gaan inzien dat ze echt iets moet gaan oplossen om deze jaarlijkse loterij wat aangenamer te maken. We willen een beter aanbod, zonder voorrangsregels voor Dalton e.d. en een kortere lijst (5 ipv 12). De regiofunctie moet verder gedeeld worden met andere gemeenten (Amstelveen, Zaandam) om de druk te verlichten.
Iris van Zwol (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 19:08   

Wat een groot verdriet als je op de 10e plek terecht komt. Echt onbegrijpelijk, hoe leg je dit uit aan een kind van 11 jaar. Onbegrip, verdriet, boosheid en ongeloof. Wat een waardeloos systeem.
Jitske (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 19:07   

Hallo, fijn dat veel mensen een goed bericht hebben ontvangen. Wij helemaal niet. Mijn zoon heeft lotnummer 7902 van de 7980 getrokken en ik werd al om 14 u gebeld om mij te pre informeren dat hij op school nummer 11 geplaatst is. Voor ons was alles tot 6 prima geweest maar 11 absoluut niet. Zag net in overzicht dat er slechts 5 kinderen op hun 11e keus zijn geplaatst (12: 0) waarvan mijn zoon er 1 is. Hoop nu gevestigd op reservelijsten. Echter: Nu staat hij op de reservelijsten verbazingwekkend genoeg ook niet eens heel goed ervoor: Fons nummer 4, Alsaca (2e keus) nummer 69 en HLZ (nummer3) op 14. Hoe kan dat? Bij bv Spinoza staat hij zelfs op 251 terwijl er niet eens zoveel nummers na hem zijn. Weet iemand meer over de reserve lijsten? Maakt hij bv nog kans op Fons met plek nummer 4? Iemand ervaring of tips? Ik ben echt verdrietig en ook wel boos merk ik.
Mark (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 18:30   

Onze dochter is op dr 5e plek terecht tekomen.
Wel staat ze op de 2e reservelijst plek voor 1e keuze (ze had een HEEEL hoog lotnummer, binnen de laatste 100)

Klopt het dat we dus met school5 gewoon het inschrijf proces braaf doorlopen en dat school1 contact opneemt als er alsnog plek vrij komt en dat we dan inderdaad nog kunnen wisselen? DANK
Jan (A'dam)
op 08/04/2021 naar 18:21   

@Bezorgde ouder. Helemaal eens. In Rotterdam meer leerlingen in loting en 98% op 1e keus! Nieuwe spelregels stonden wel in kernprocedure maar de trukendoos gaat idd wel steeds verder open. Overigens is hier in kort geding van ouders vorig jaar wel om gevraagd (om de resterende stoeltjes in 4% flex schil direct toe te wijzen aan meest gedupeerde kinderen). Rechter wees toen af ... maar OSVO doet er haar voordeel mee. Of het nu geheel eerlijk is is wel de vraag.
Jan (A'dam)
op 08/04/2021 naar 18:15   

@Tessa, Als OSVO over 12e keus praat bedoelen ze 12e school. Veel kinderen hebben meerdere profielen van zelfde school op hun lijst en komen dus boven de 12 keuzes uit. 2e ronde is doorgaans idd niet interessant. Amstelveen wellicht een optie? Wel snel aanmelden daar. 2e loting al begin volgende week in Amstelveen.
Bezorgde ouder (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 17:54   

Nou, dit jaar dochter #2 geloot op plaats #2. Dochter redelijk blij en ok. Ik vind dit zelf niet ok. Dit jaar weer minder kids op plaats 1... Begrijp ik het nou goed dat de er een optimalisatieproces is waar #1 plaatsen worden opgeofferd om kinderen op plaatsen #9-12 te herplaatsen? Ik krijg het gevoel dat de spelregels tijdens de wedstrijd zijn aangepast.
23% van de kinderen zijn het slachtoffer van extreem falend beleid. In Rotterdam gaat het gewoon wel goed. @Wethouder Moorman, tijd om op te stappen?
Tessa (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 17:41   

Ik lees het bericht van Oudkerk, maar mijn dochter op plek 12 geplaatst en hoog op de reservelijst van al die scholen..
Die 2e ronde vind ik toch een lapmiddel want dat zijn allemaal scholen die we dus niet i onze top 12 hadden en ergens moet toch wel een optie te zijn om zelf wat te kiezen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 17:24   

Graag gedaan @fortuinlijke ouders, bedankt voor jullie blijk van waardering en de donatie 👍🏻
Fortuinlijke ouders (Amsterdam)
op 08/04/2021 naar 16:09   

Veel dank VSA en in het bijzonder aan Jan Smit voor de informatievoorziening rondom het aanmeldproces voor de loting. We hebben de kansen voor onze zoon in een Excelbestand;-) gemodelleerd voorafgaand aan de aanmelding en daarbij de aanbevelingen uit het filmpje van Jan toegepast. Zojuist goed bericht ontvangen: 1e keuze. We hebben al eerder een donatie aan VSA gedaan zodat jullie het goede werk voort kunnen zetten en minder fortuinlijke kinderen bij kunnen staan. We wensen iedereen die minder fortuinlijk was veel sterkte en succes met eventuele vervolgstappen.
Ko (Weesp)
op 07/04/2021 naar 15:36   

Hierbij een opmerking die in gedachten kan
worden gehouden bij het beoordelen van de
de matching die morgen wordt gepubliceerd.

De kwaliteit van een matching is af te meten aan
het aantal leerlingen dat buiten hun top 3 wordt
geplaatst: hoe minder hoe beter.

In 2020 kwamen rond 600 leerlingen buiten hun top 3
terecht, in de jaren daarvoor telkens een paar honderd.
Het is mogelijk om dat aantal expliciet te minimaliseren.

Met een optimaliseringsmethode zouden in 2020 rond honderd
leerlingen op vierde voorkeur zijn geplaatst, 25 niet geplaatst,
en de rest in hun top 3.
In de jaren daarvoor zouden hooguit
enkele tientallen niet geplaatst zijn, en alle, of
nagenoeg alle, overige leerlingen in hun top 3.
De niet geplaatsten hadden niet genoeg voorkeuren opgegeven.

Met een dergelijke optimale matching is er weinig aanleiding
om strategie toe te passen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2021 naar 20:08   

Lees de laatste nieuwsbrief van stichting VSA voor de uitslag van de centrale loting donderdag a.s. Te vinden onder de knop ‘nieuws’ op deze website. Sluit je aan bij VSA als je de nieuwsbrief automatisch via e-mail wil ontvangen.
1 (1)
op 04/04/2021 naar 01:15   

hoe veel kinderen maken nu overstap naar vo in amsterdam?
Anoniem (Amsterdam )
op 03/04/2021 naar 08:35   

Weet iemand of er al een voorlopige uitslag is en bekend wordt gemaakt. Bv percentage hoeveel kinderen op eerste keuze terecht komen? Mijn kind heeft havo/vwo advies en dat kan nadelig uitpakken. De mijne heeft Damstede als eerste voorkeur bijvoorbeeld en alle jaren waren daar altijd plekken ondanks als je hem hoger in je lijstje had. Dat zou weer gunstig zijn. Maar nu dat kinderen in Coronatijd niet scholen konden bezichtigen kan dat zomaar anders zijn natuurlijk. Wachten duurt lang. Echt spannende week zo.
M (Amsterdam)
op 23/03/2021 naar 19:04   

De basisschool moet het advies onderbouwen; als er scores in het leerlingvolgsysteem afwijken van het advies zonder onderbouwing, zal de middelbare school daar om vragen. Dat is namelijk van belang voor de school waar het kind geplaatst wordt, of dat nou de eerste keuze is of niet, om te zorgen dat daar als nodig direct op ingespeeld kan worden bij aanvang van het schooljaar. De school van eerste keuze hoort dit dus te doen tijdens de behandelperiode, zodat alle gegevens compleet zijn bij de plaatsing.

Scholen die veel aanmeldingen hebben, zullen eerder met aanvulling vragen beginnen dan scholen met minder aanmeldingen (dus zelfs al tijdens de aanmeldperiode), omdat het tijdens de behandelperiode afgerond moet zijn en dat is best krap als er veel aanmeldingen zijn.

Middelbare scholen nemen het advies van de basisschool overigens altijd over, dus heeft niets met selectie aan de poort te maken, maar met beperkte overdracht van de basisschool. Een middelbare school kan de aanmelding van een kind niet ongedaan maken zonder toestemming van de ouders, dus er kan geen sprake zijn van voorselectie.
AXA79 (Amsterdam)
op 23/03/2021 naar 18:44   

Dat klinkt bijzonder.
Mogen middelbare scholen dit doen, moet/mag een basisschool deze informatie nu al vooraf delen zonder (expliciete) toestemming van de ouders en welke invloed heeft dit op de loting en aanname?

Ik neem aan dat scholen na inloting je kind niet mogen weigeren mits deze het juiste advies heeft en bijvoorbeeld de categorale gymnasium geen kinderen mogen weigeren met een volledig VWO advies (= geen dubbel advies).

Of mogen middelbare scholen dit wel en wellicht straks ook nog kinderen weigeren op basis van hun (eventueel lagere) eindtoets score?
Mimi (Amsterdam)
op 23/03/2021 naar 10:25   

Goedemiddag, wij kregen gisteren van de basisschool te horen dat ELK voor de aanmelding van sommige VWO scholen eerst cijfers opvraagt van de leerlingen. Dit klinkt als voorselectie aan de poort nog voor de loting en matching heeft plaatsgevonden. Het ging hierbij om oa het St. Nicolaaslyceum tto en het Barleaus gymnasium. De loting is al lastig genoeg zonder dat er ook nog wordt voorgeselecteerd. Weet u wellicht waarom dit gebeurt?
Elisabeth (Amsterdam)
op 18/03/2021 naar 13:45   

@Emmi: bedankt voor het signaal. Doorgaans wordt op de dag dat de uitslag van de centrale loting in het ouderportaal staat (donderdag 8 april 1530 uur) een persbericht verspreid waarin het totaal aantal kinderen dat naar de brugklas wil, wordt vermeld.
Op zijn vroegst is bij OSVO en de inidviduele scholen het totaal aantal kinderen en het aantal kinderen dat zich per school heeft aangemeld bekend, als de aanmelding sluit; na vrijdag a.s. dus.
Emmi (Ouderkerk aan de Amstel )
op 17/03/2021 naar 15:18   

Wanneer wordt doorgaans bekend hoeveel kinderen meedoen met de loting?
Vorig jaar waren het er flink meer dan 2019. Zouden het er nu weer meer zijn?
Zelf wonen wij in Ouderkerk aan de Amstel, zonder eigen VO-scholen. Meeste leerlingen gaan naar Amstelveen, maar ook een deel kiest voor Amsterdam. Het viel me op dat er dit jaar veel meer kinderen voor Amstelveen hebben gekozen dan de afgelopen twee jaar. Misschien door geen fysieke open dagen en meer behoefte aan zekerheid (Amstelveen heeft sinds een paar jaar ook een lotingsprocedure, maar kansen zijn wel groter om geplaatst te worden op eerste keus).
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/03/2021 naar 18:02   

@BB: all advices always had their own level in the lottery and also this year they still have their own level. The levels are: vmbo-b, vmbo-k, vmbo-t”+”, havo”+”, vwo (note, the “+” which denotes the inclusion of ‘dubbeladvies’).
What’s different this year is that children with havo/vwo advice can choose for ‘kansrijk vwo’ at some schools. They choose the school first and then the desired stream, for example ‘kansrijk vwo’. If there is no place at that stream, the school can still place them in the havo/vwo brugklas. With havo advice, you can not choose for ‘kansrijk vwo’, but at most schools children with havo advice start in the havo/vwo brugklas anyway.
In summary, there is no displacement, schools have reserved a certain number of places for each level and placement is done by lottery number.
BB (Amsterdam)
op 15/03/2021 naar 14:13   

Does the recent 'kansrijk' combined advice create a separate stream for some children to receive a double advantage? Haven't the teachers already awarded a half-level 'kansrijk' promotion for children with their school level advice? In other words, are children with a single advice (eg. HAVO) disadvantaged as they can't be promoted to the HAVO/VVO range?
Sandra (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 21:01   

@E, Ik weet ook niet precies hoe dit werkt, maar als het om een zeer gewenste school gaat. Het zekere voor het onzekere nemen, zowel profielklas als reguliere klas opnemen in de lijst. En dan wel ervoor zorgen dat de lijst wordt opgevuld met een extra plek.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 20:52   

@E: je kind krijgt 1 lotnummer en loot ook voor een school die zowel profielklassen als reguliere klassen aanbiedt met dat lotnummer. Als de profielklas technasium van het Lelylyceum vol is op het moment dat jouw kind aan de beurt is, dan schuift je kind door naar de volgende keuze op de lijst. Als zowel de profielklas als de reguliere klas op de lijst staat, geldt dat overigens wel als 1 school en moet je een extra school toevoegen om aanspraak te kunnen maken op de garantieregeling.

Wat na de proefloting die aan de loting vooraf gaat wel kan gebeuren, is dat scholen ‘bordjes verschuiven’ tussen bijv. een halfvolle profielklas en een overvolle reguliere klas (of omgekeerd) om zoveel mogelijk kinderen te plaatsen.
E (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 18:49   

Kan iemand mij vertellen hoe de profielklassen precies werken. Als je kiest voor Technasium bij Lely lyceum bijvoorbeeld en die komt vol te zitten (zal niet snel gebeuren maar goed als voorbeeld) loot je kind dan direct voor de 'algemene' keuze. Ik weet dat het gezien wordt als 1 school maar hoe werkt het precies.

Alvast bedankt
Sandra (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 16:48   

@Maria, zie de website voschoolkeuze020.nl . Ga naar 'Aanmelden', vraag 'Hoe verloopt de ... Centrale Loting & Matching)'. Alle lijsten staan daaronder vermeld.
Jan (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 16:06   

@Flip(se),
1)De afgelopen 2 jaar combineerde het Metis idd de Coder- en Metis-profielen in de keuzelijst. Deze combi was afgelopen jaar zeer gewild.
2) Gerrit vd Veen - VWO heeft volgens voschoolkeuze020.nl een capaciteit van 29. Dit is nu aangepast in de spreadsheet. Dank!
Jan (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 16:02   

Hallo Maria, Wij weten niet van een lijst. Op de stichting VSA twitter (hier aan de zijkant van deze webpagina) vind je 2 tweets mbt de scholen die "kansrijk"-klassen aanbieden voor havo/vwo- en vmbo-t/havo-dubbeladviezers.
Maria (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 15:25   

Ik kan op de website van OSVO niet de eerdergenoemde brief vinden die per 1 maart beschikbaar zou zijn met een lijst van bij welke scholen wel/niet inschrijven op het hoogste niveau van het dubbeladvies mogelijk is?
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 14:15   

@Marlyn: Alasca is de nieuwe naam van Cartesius2, een vrij nieuwe school voor vwo+ onderwijs voor havo en vwo adviezen. De reden dat er 2 jaar geleden geen loting was voor deze school, is dat toen kort voor de loting wethouder Moorman besloot de belofte van de gemeente voor het nieuwe schoolgebouw in centrum oost in te trekken. De school moest gedwongen verhuizen naar het Zeeburgereiland. Op die plek stond een vrij nieuw schoolgebouw dat gebouwd was voor het IJburg2 college. Vanwege de grote fin. problemen van het schoolbestuur van het IJburg college, werden IJburg1 en 2 weer samengevoegd tot 1 school en kwam het schoolgebouw op het Zeeburgereiland vrij. Dat was de werkelijke reden van de gedwongen verhuizing van Cartesius2, dat nu Alasca heet. Het vertrouwen van ouders was geschaad en dat was direct terug te zien in de tegenvallende aanmeldingen voor de school die een succesvolle start maakte in het centrum.
Marlyn (Amsterdam)
op 14/03/2021 naar 12:58   

Elisabeth bedankt voor de uitleg! Dan valt die af. Alasca zou een optie zijn als opvuller maar die vind ik spannend omdat er vorig jaar loting was maar het jaar er voor niet. Weet iemand of daar toen een bijzondere reden voor was?
Elisabeth (Amsterdam)
op 13/03/2021 naar 20:37   

@Marlyn: het hoogste lotnummer 3240 in tabel 5 bij het IJburg college was voor het schooladvies vmbo-b, niet voor havo.
Als je in het rapport in tabel 2 kijkt bij IJburg college - havo, dan zie je dat vorig jaar voor havo de geboden capaciteit 83 was, slechts 9 kinderen met havo advies zich hebben aangemeld en uiteindelijk 17 leerlingen met havo advies zijn geplaatst op het IJburg college (voor 8 geplaatste leerlingen was het IJburg college dus een reserveschool).
Marlyn (Amsterdam)
op 13/03/2021 naar 17:31   

Hoi Jan, ik zoek nog een havo opvul school. College IJburg staat in jouw informatie als GL maar in tabel 5 in de beschrijvende analyse is te zien dat 3240 het hoogst geplaatste nummer is vorig jaar. Betekent dat dat dit zonder loting het hoogste nummer was, dus omdat er toevallig niemand met een hoger nummer geplaatst is? Ps super fijn jullie informatie hier om echt te kunnen begrijpen hoe het in z’n werk gaat!
Flipse (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 17:48   

@Jan Hoeveel brugklassen VWO heeft het Gerrit vd Veen dit jaar trouwens. In uw overzicht onder you-tube filmpje staat capaciteit 56.Lijkt me nogal uitmaken voor de kans...
Flip (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 16:26   

@jan "Overigens zijn de Metis - Coder profielen de meest gewilde."
Ja, maar daar kun je dus niet voor kiezen bij ELK. Je kiest altijd voor de combinatie Metis Coder/Metis gewoon VWO.
Rosalie (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 14:44   

Nog even over het Metis - Misschien verwarrend, maar het Technasium profiel is ook van toepassing op HAVO-VWO.
Jan (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 12:43   

Overigens zijn de Metis - Coder profielen de meest gewilde. Dus die kun je het best kiezen als je je lijst wil aanvullen met scholen waar je geen reele kans op maakt.
Jan (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 12:39   

Hi Sander, Ik heb de benaming "Metis Montessori Codeclass vwo" aangehouden vanuit Tabel 5 van het bekende rapport. Hetzelfde rapport noemde het andere profiel "Metis Montessori vwo". Ik heb dat profiel "std" genoemd en realiseer me nu dat dit geen handige woordkeuze is. Dus negeer "std" in mijn slides / excel. Op basis van eliminatie moet de de VU met "Metis Montessori vwo" wel het "Technasium"-profiel bedoeld hebben lijkt me. Uitsluitsel is alleen te krijgen bij Bas van der Klaauw. De main auteur van het rapport. Zijn email is makkelijk te googelen. Let me know hoe het gaat.
Sander (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 11:07   

@jan Maar Metis wordt in jullie lijsten omschreven als Metis- Coder en Metis - Std. Welke richtingen worden hiermee bedoeld? Is Metis - Std dan Technasium? Dat is me niet helemaal duidelijk
Jan (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 10:08   

Het achterliggende probleem is dat OSVO (lotingorganisator) slechts 2 profielen per advies toelaat tijdens de loting terwijl Metis er 3 wil aanbieden. Hoe Metis dit achter de schermen verder regelt weet ik niet.
Jan (Amsterdam)
op 09/03/2021 naar 10:06   

mbt Metis: Vorig jaar waren de omschrijvingen voor vwo-advies: 1) "Metis Montessori Lyceum" en 2) "Metis Montessori Lyceum - Technasium". Dit jaar zijn de omschrijvingen: 1) "Metis Montessori Lyceum - Coderclass of Metisprofiel vwo" en 2) "Metis Montessori Lyceum - Technasium vwo". Er lijkt dus niks wezenlijks veranderd in de keuzes maar bij twijfel zeker even navragen bij Metis
Sander (Amsterdam)
op 08/03/2021 naar 20:51   

Bij Metis Montessori (VWO) zie ik bij elk jaar Metis Coder en Metis Standaard. Dit jaar zie ik bij Metis op de website dat Metis standaard en Metis Coder 1 keuze zijn en Metis Technasium apart. Is dit veranderd? Of staat het verkeerd in de statistieken?
E (Amsterdam)
op 08/03/2021 naar 15:30   

@A.IJs als het goed is konden de kinderen met een dubbeladvies bijna op alle scholengemeenschapen, zoals Caland, altijd al geplaatst worden op het hoogste niveau, waarschijnlijk omdat ze altijd minder aanmeldingen van VWO leerlingen hebben en om te voorkomen dat ze met halflege klassen komen te zitten plaatsen ze ook kinderen met dubbeladvies op het VWO niveau. Dat doen ze ook om meer kinderen aan te trekken.
Het zijn vooral populaire Lycea die er niet aan willen geloven. Bij PNC is die mogelijkheid er wel maar die is ook niet meer zo populair.
Rosalie (Amsterdam)
op 08/03/2021 naar 13:18   

Hoi Jan! We hebben de voorkeurslijst van ons kind al ingediend. Als ik opnieuw inlog kan ik alleen nog die lijst inzien, maar niet de oorspronkelijke keuzelijst opvragen. Misschien even contact opnemen met ELK Amsterdam? Elkadam.nl
A.IJS (Amsterdam)
op 08/03/2021 naar 12:01   

Vreemd dat deze lijsten niet openbaar zijn. Lijkt me, om welk advies het ook gaat, nuttige informatie voor het volledig maken van de keuzelijst. Op een aantal websites van de scholen vond ik wel informatie hierover. Zo las ik dat het inschrijven op het hoogste advies bij Metis en MLA niet mogelijk is, maar bij Caland wel.
Jan (Amsterdam)
op 08/03/2021 naar 11:49   

Hi Rosalie, zou je de keuzelijst die je krijgt op 1 of andere manier aan ons kunnen mailen (vsa@caliban.org)? Wij zijn heel benieuwd welke scholen nu wat aanbieden. Hgr Jan
1 (1)
op 08/03/2021 naar 11:38   

Rosalie, welke scholen wel ?
Rosalie (Amsterdam)
op 08/03/2021 naar 09:42   

St. Nicolaas, Fons Vitae en Gerrit van der Veen oa, hebben er inderdaad voor gekozen om dubbel adviezen niet mee te kunnen laten loten voor de 2 categorieën brugklassen.....Die optie wordt althans niet gegeven op de schoolkeuze lijst. Jammer.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/03/2021 naar 08:13   

@A.IJs: we kennen de brief waarin meer staat over de plannen rond dubbeladviezen. Die brief roept inderdaad vraagtekens op. Als de keuze lijsten voor dubbeladviezen gepubliceerd zijn, zal duidelijk zijn wat scholen deze leerlingen qua inschrijving op het gewenste niveau aanbieden.
A.IJS (Amsterdam)
op 04/03/2021 naar 09:52   

Gisteren heb ik de brief van OSVO ontvangen over de nieuwe aanmeldprocedure.
Daarin staat onder andere een uitleg over de dubbeladviezen. Er wordt gezegd dat niet alle scholen leerlingen een passend aanbod kunnen doen. Is al bekend om welke scholen dit gaat?
Tevens staat er dat eventueel een extra klas wordt geformeerd. Ik ga ervan uit dat dit om "bordjes verhangen" gaat en niet om een extra brugklas. Klopt dat?
LW (Amsterdam)
op 21/02/2021 naar 15:12   

Ok dank voor toelichting.
Elisabeth (Amsterdam)
op 21/02/2021 naar 15:08   

@LW: tot nu toe lootten deze kinderen automatisch mee op het laagste niveau en stroomden zij op dat niveau de brugklas in. Op de meeste scholen wordt in combinatie klassen les gegeven op het laagste niveau. Of nu iedereen kiest om op het hoogste niveau in te schrijven is de vraag. Wij horen ook van ouders die juist bewust kiezen voor een dakpan-klas. Sinds de centrale loting zijn steeds meer brugklassen categoraal ingedeeld, de verwachting is dat er nu weer meer combinatie-klassen zullen komen, die de facto verdwenen zijn. Kinderen met dubbeladvies kunnen zich vooralsnog alleen aanmelden op scholen die beide niveaus aanbieden. Met vmbo-t/havo advies kun je je dus niet aanmelden op het Fons Vitae of het st. Nicolaas. Tot slot: zoals hieronder uitgelegd kunnen na de proefloting bordjes worden verhangen om zoveel mogelijk kinderen te plaatsen.
Sandra (Amsterdam)
op 21/02/2021 naar 15:03   

@ Elisabeth, nog bedankt voor de reactie! Het zal nog altijd spannend blijven. ;-)
LW (Amsterdam)
op 21/02/2021 naar 12:53   

Ik begrijp het nog steeds niet helemaal. Wat verschilt er dan precies met andere jaren? Een kind met Havo/Vwo advies mag zich dit jaar op bv Fons Vitae inschrijven in de VWO klas? Maar dat zal dan toch elk kind doen? Dan blijven er geen combinatieklassen meer over..? En mag een kind dat VMBO-T/Havo heeft zich nu ook op Fons Vitae of St Nicolaas inschrijven?

Wat ik van de meeste open dagen begreep was dat brugklassen op de brede scholen nu ook al uitgaan van het hoogste niveau en daar ook op toetsen. Dus ik begrijp het verschil niet helemaal. Overigens heeft mijn zoon VWO advies, hij maakt dan dus nu nog minder kans op plaatsing op een brede school ?
Elisabeth (Amsterdam)
op 21/02/2021 naar 09:33   

@E: Als de keuzelijsten binnen zijn is er eerst een proefloting. Dan wordt gekeken of er "bordjes verhangen" kunnen worden om lotingsresultaat te verbeteren. Bv als een school 3 havo/vwo en 3 vwo klassen in de keuzegids heeft staan, dan kan dat bijv 2 en 4 worden.
Meeste impact op kansen heeft het aanbod op de populairste scholen; dat is niet gegroeid en daarnaast is bijv de geplande extra klas op het Cygnus toch weer geschrapt. Door meer verdringing in de loting, zullen dan ook meer kinderen teleurgesteld worden.
Zie ook mijn eerdere bijdrage, juist om de reden dat bepaalde (brede) lycea zoals Spinoza en Fons Vitae populairder zijn dan sommige categorale gymnasia, zouden categorale scholen niet uitgezonderd moeten worden.
E (Amsterdam )
op 20/02/2021 naar 09:51   

Mijn dochter wil graag naar Fons Vitae en heeft VWO advies. Het wordt dus nog nog spannender dan vorig jaar of ze daar op komt zo te lezen.
Is het al bekend hoeveel kinderen dit jaar mee gaan doen met de loting? Meer of minder dan vorig jaar? Ik weet dat het exacte aantal lastig is om te zeggen maar is er al iets bekend.
Elisabeth (Amsterdam)
op 19/02/2021 naar 21:58   

@Sandra: don’t worry, kinderen met vwo advies loten alleen mee voor vwo. Na de proef loting worden soms ‘bordjes verhangen’ (bordjes vmbo/havo/vwo) om zoveel mogelijk kinderen te plaatsen.
Er zijn inderdaad scholen met combinatie klassen waarbij vooraf de verhouding van aantallen leerlingen per advies vastligt. Enkele brede scholen hebben 1 brugklas voor alle niveaus en ook geen vastgelegde aantallen leerlingen per advies. In die brugklassen bepaalt het lotnummer de verhouding tussen de adviezen. Maar daar verandert dus niks aan.
Sandra (Amsterdam)
op 19/02/2021 naar 18:53   

Ik ben wel heel erg benieuwd hoe dit precies zal werken. Ik begrijp volkomen dat kinderen met een dubbeladvies gelijke kansen moeten krijgen om ingeloot te worden op hun favoriete school. Echter, kan het dan ook zo zijn dat kinderen met een vwo advies uitgeloot worden voor een gewenste profielklas om vervolgens geplaatst te worden in een havo/vwo brugklas? Het is geheel begrijpelijk dat iedereen voor het hoogste zal gaan, als die mogelijkheid er is. Ik kan hier niet echt info over vinden.
Elisabeth (Amsterdam )
op 19/02/2021 naar 16:28   

@Katja: Cygnus en Vossius. Zie de jaarlijkse rapporten, het verschil tussen aanbod en aanmeldingen (1e plek).
Zie ook kans op inloten in het YouTube filmpje voor vwo van ervaren ouder Jan Smit (link ook in te vinden in de Twitter feed @StichtingVSA): op veel lycea is kans op inloten vwo lager dan op gymnasia.
Katja (Amsterdam)
op 19/02/2021 naar 16:22   

@Elisabeth: Welke gymnasia trekken structureel minder aanmeldingen dan ze plek hebben?
Elisabeth (Amstetdam)
op 19/02/2021 naar 11:35   

@Linda: nee, categorale scholen zijn vooralsnog uitgesloten voor kinderen met een dubbeladvies. Met vmbo-t/havo advies blijft een categorale havo uitgesloten, voor havo/vwo advies blijven de categorale vwo’s ontoegankelijk.
Vanuit kansengelijkheid zou het beter zijn om categorale scholen niet uit te zonderen. Er dreigt een onderscheid te ontstaan tussen vwo op een brede school of havo/vwo lyceum en vwo op een categorale school. Het lijkt me geen wenselijk beeld voor schoolbestuurders en de wethouder.
Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt overigens dat kinderen met dubbeladvies net zoveel kans hebben om in de derde klas op het hoogste geadviseerde niveau te zitten als kinderen met een enkelvoudig advies, als ze in een categorale klas starten. Uit de resultaten van de centrale loting de afgelopen jaren blijkt ook dat de Vwo afdelingen van sommige brede en havo/vwo lycea veel populairder zijn dan sommige categorale gymnasia (2 categorale gymnasia trekken structureel minder aanmeldingen dan plek). Buiten Amsterdam kunnen kinderen met havo/vwo advies zich ook aanmelden op categorale gymnasia, bijv op het gemeentelijk gymnasium in Hilversum; gebaseerd op doorstroom en examens een van de beste scholen in het land.
Desalniettemin zijn wij erg blij met deze mooie stap voorwaarts, dat echt goed nieuws is voor alle kinderen met een dubbeladvies. De krapte in het Amsterdamse VO en de loting mag nooit reden zijn van uitruil van kansen voor bepaalde groepen kinderen. De enige oplossing is dat het aanbod VO beter passend wordt bij de vraag.
Wereldburger (Oost)
op 19/02/2021 naar 11:28   

Ik vond het misleidend dat ze categoraal gymnasium als voorbeeld gaven, want gymnasium is gen 'echt' schooltype en wordt geacht iets moeilijker te zijn dan vwo. Met havo-vwo-advies moet je dat inderdaad niet willen. Maar mag je dan met dubbeladvies ook niet naar een categorale havo- of vwo-school? Dat vind ik uit het artikel niet duidelijk.
Linda (Amsterdam)
op 18/02/2021 naar 20:42   

Kun je met Havo/Vwo advies nu ook naar het Amsterdams Lyceum of Hyperion en daar Vwo doen?
Rosalie (Amsterdam)
op 18/02/2021 naar 17:39   

Helemaal eens - dat zou je ook helemaal niet moeten willen. Een categoraal gymnasium vergt een VWO advies - is ook echt een ander profiel leerling dan een kind met HAVO-VWO advies. Waar het hier om ging was dat leerlingen meer gelijkere kansen krijgen bij de loting. Misschien is de 'kop' in het Parool dan niet helemaal juist.
1 (Amsterdam)
op 18/02/2021 naar 16:14   

Maar je zou voor je kind met een Havo-VWO advies ook geen categoraal gymnasium moeten willen. Een gymnasium is een stuk zwaarder en harder werken dan regulier VWO en indien je kind het in jaar 1 op het categoraal VWO niet redt, betekent het van school af en op zoek naar een Havo-VWO school die nog plek heeft...
Rosalie (Amsterdam)
op 18/02/2021 naar 16:09   

Dat is natuurlijk prima: voor een categoraal gymnasium heb je VWO advies nodig! Dat blijft bestaan. Waar het om gaat met deze aanpassing: kinderen met een dubbel advies krijgen gelijkere kansen (t.o.v. kinderen met een enkel advies) bij de loting om op hun school van keuze te komen wanneer het een lyceum betreft. Vorig jaar hadden kinderen met enkel een VWO advies soms wel 2x zoveel kans om op een bepaald lyceum te komen dan kinderen met een HAVO-VWO advies.
Wereldburger (Oost)
op 18/02/2021 naar 15:43   

"De aanpassing geldt niet voor categorale scholen: wie bijvoorbeeld naar een categoraal gymnasium wil moet echt een vwo-advies hebben." Dus lijkt inderdaad uit de titel mooier dan het is...
1 (2)
op 17/02/2021 naar 13:52   

Dat is niet waar
Rosalie (Amsterdam)
op 17/02/2021 naar 13:03   

parool.nl/amsterdam/achtstegroepers-met-dubbeladvies-mogen-toch-meeloten-op -hoogste-niveau

Wat een goed bericht! Achtstegroepers met dubbeladvies mogen toch meeloten op hoogste niveau: Amsterdamse achtstegroepers met een dubbeladvies kunnen dit jaar tóch meeloten voor een plekje op hun hoogst geadviseerde niveau.

Dank aan alle mensen die zich hiervoor hard gemaakt hebben!
Adams (Amsterdam)
op 17/02/2021 naar 12:12   

Kansen om ingeloot te worden op je voorkeursschool bij een havo/vwo advies zijn duidelijk lager dan bij een vwo advies.
Het addertje bij vwo advies is te kiezen voor een leuke gymnasiumschool zonder goed te beseffen wat dat inhoud. Het is echt een stuk harder werken dan gewoon vwo. Reken op 3-6 uur per week extra werk vergeleken bij een gewone vwo opleiding.

Gemeente zorg dus voor meer leuk en goed havo/vwo aanbod op goede fietsafstand. Open daarnaast meer veilige, kleinschalige VMBO's waar kinderen gekend en gezien worden en ze echt wat speciaals (een vak) kunnen leren. Dat is goed voor zelfwaardering en vergroot kansen op het halen van een diploma. Zorg dat doorstromen en overstappen naar hoger en lager niveau makkelijker wordt.
2 (2)
op 07/02/2021 naar 09:54   

(wanneer CITO scores bijv ook rond VWO niveau zijn) - dan moet er gewoon een vwo advies zijn. Geen havo/vwo.
Rosalie (Amsterdam)
op 06/02/2021 naar 13:47   

Dan komt er nog een optie bij me op: kan een basisschool VWO advies geven (wanneer CITO scores bijv ook rond VWO niveau zijn) - puur en alleen voor een eerlijkere kans bij de loting - en dan als 'plaatsingsadvies': HAVO-VWO brugklas meegeven? Nu is bijvoorbeeld kans op plaatsing op Nicolaas met HAVO-VWO advies 33% tegen 70% kans met een VWO advies. Bij het Spinoza is die kans resp. 5 en 26%..... Vanmorgen hele leuke proeflessen van het Spinoza online! Maar een kans van slechts 5% om op die school te geraken....
Jan Smit (Amsterdam)
op 04/02/2021 naar 14:01   

Hi Rosalie,
Je moet je top scholen gewoon op volgorde van je eigen voorkeur zetten. Er is geen nadeel om een gewilde school (bv MLA) boven aan je lijst te zetten. Het enige punt dat ik probeer te maken is dat je moet overwegen geen GL(Geen Loting)-scholen op te nemen tenzij je daar echt heen zou willen. Op die manier maak je nl kans op het "Garantie-overleg" en daardoor opnieuw kans op je top keuzes.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/02/2021 naar 13:52   

@Rosalie: als je kind MLA een goede reserveschool vindt, is er geen enkele reden om MLA niet op 4 te zetten. Gewoon doen dus!
Rosalie (Amsterdam)
op 04/02/2021 naar 13:20   

Dank Jan en Elisabeth voor de nuttige toelichting weer!
Dat helpt weer een beetje bij het samenstellen van de top 5.
MLA op 4 zetten bijv. heeft geen enkele zin en is zonde van de top 5 plaats, redeneer ik dan nu :)
Jan Smit (Amsterdam)
op 04/02/2021 naar 12:22   

Hallo Rosalie,
Onder mijn youtube filmpjes (zoek op "loting Amsterdam 2021") staat een link naar een Google doc waar je de kans percentages vindt per school over de laatste 5 jaar. Fons Vitae (voor kinderen met havo+ (dwz incl havo/vwo)-advies) was afgelopen jaar 29% en St Nicolaas 33 of 37% voor resp normaal of tto. Ik verwacht ook niet dat deze %s beter worden dit jaar. MLA bouwt capaciteit op oude locatie af en verwacht meer dubbeladviezen door Corona. Er is geen gewilde school waar de capaciteit voor dit advies niveau (havo+) stijgt voor zover ik weet.
Elisabeth (Amsterdam )
op 03/02/2021 naar 21:46   

@Rosalie: kinderen met voorrang worden eerst geplaatst, de resterende plekken worden verloot onder kinderen die geen voorrang hebben.

Voor FV en St Nicolaas geldt nog de overgangsregeling voor broertjes en zusjes die voorrang hebben. Dit betreft een overgangsregeling dus het aantal kinderen met recht op voorrang neemt ieder jaar iets af.

Voorrang voor broertjes en zusjes wordt afgebouwd maar voorrang op onderwijsconcept blijft gewoon bestaan en heeft (veel) meer impact op de kansen. De zeer populairste scholen Spinoza lyceum en MLA geven kinderen die van een basisschool komen met hetzelfde onderwijsconcept voorrang. Als je niet van zo’n basisschool komt zijn je kansen significant lager en soms zelf bijna 0. Het komt bijv zelfs voor dat er meer kinderen met recht op voorrang zich aanmeldden en in die gevallen is er geloot onder voorrangskinderen. Zonder voorrang heb je dan überhaupt geen kans. Veel impact heeft bovendien de krimp van havo/vwo aanbod op de gewilde lycea. Ook dat zal op korte termijn niet veranderen.

Onder downloads vind je op deze pagina een Open brief die een vader vorig jaar schreef aan de beleidsbepalers over keuzevrijheid in Amsterdam. Kijk vooral ook even naar de YouTube filmpjes van ervaren ouder Jan Smit.
Rosalie (Amsterdam)
op 03/02/2021 naar 20:29   

Dank voor de toelichting! Dus de kans voor een kind met havo-vwo advies om op gewilde havo-vwo school te komen zoals Nicolaas of Fons Vitae is slechts 27%? Bestaat er enige kans - over kans gesproken :) - dat deze situatie nog dit jaar verandert?
Elisabeth (Amsterdam)
op 02/02/2021 naar 22:59   

@Rosalie: klopt, de kansen om ingeloot te worden verschillen zeer sterk tussen de verschillende adviezen. Het beeld dat gecreëerd wordt met de algemene gemiddelden is sterk vertekend. Hieronder een overzicht van de uitkomsten in 2020.
Vwo: gemiddelde kans op inloten school van aanmelding 82% (was in 2019 79%).
Havo/vwo: kans op inloten 66% (was in 2019 73%). Door een sterke correlatie in voorkeuren vallen veel kinderen met Havo/vwo advies ook vaker buiten de top 5. Op de 5 populairste Havo/vwo lycea is de gemiddelde kans op inloten voor kinderen zonder recht op voorrang overigens slechts 27%. Belangrijkste reden van de toenemende krapte voor Havo/vwo is significante krimp de afgelopen jaren van het gewilde aanbod. De prognoses zijn ook nog eens slecht omdat het aanbod tov vorig jaar van MLA is gekrompen.
Havo: kans op inloten 73% (2019 81%).
Vmbo-t/havo: kans op inloten 81% (2019 86%)
Vmbo-t: kans op inloten 83% (2019 90%)
Vmbo-k: kans op inloten 94% (2019 90%)
Vmbo-b/k: kans op inloten 97% (2019 90%)
Vmbo-b: kans op inloten 100% (2019 92%)

In de VSA Twitter feed vind je links naar de korte YouTube filmpjes van ervaren ouder Jan Smit voor meer uitleg. De @StichtingVSA Twitter vind je ook op de homepage.
Rosalie (Amsterdam)
op 02/02/2021 naar 15:48   

Ah ik zie het al: ongeveer 84% van HAVO/VWO advies kinderen komt in top 3 terecht tegen zo'n 92% van VWO advies kinderen. Klopt dit?
Rosalie (Amsterdam)
op 02/02/2021 naar 15:40   

Ik ben nog even benieuwd: wat is het percentage van kinderen met een HAVO-VWO advies dat in de top 3 terecht gekomen is? in 2020 Weet iemand dat?
Rosalie (Amsterdam)
op 02/02/2021 naar 14:55   

Nooit geweten dat de ongelijkheid voor kans op plaatsen op voorkeursschool zo groot is. Mij zoon heeft een Havo-VWO advies en heeft voor een kans op één van zijn voorkeursscholen een lotnummer nodig van zeker onder de 2000 terwijl leerlingen met een VWO advies meeloten die met een 2x zo hoog lotnummer ook nog terecht kunnen. Kinderen met een VWO advies loten mee voor de categorale VWO scholen en gymnasia én met de HAVO VWO scholen. Het percentage wat genoemd wordt van 80,9 % van de kinderen die op een eerste keus terecht komt (2020) is vertekend. Een veel hoger percentage van kinderen met een 'enkel advies', gewoon VMBOt of gewoon VWO komt op een eerste keus terecht. Van de kinderen met HAVO-VWO advies komt een veeeeeeel lager percentage op school van eerste keuze. Het begint al met de kans dat we een lotnummer van onder de 2000 hebben. Daarnaast loten voor de HAVO-VWO scholen veel meer kinderen mee.... Toch? Dit klinkt zo onlogisch. Scholen hebben bijv. 2 HAVO-VWO brugklassen en ook 2 VWO brugklassen. Daar begint de ongelijkheid van kans op plaatsing op de die school al.
Elisabeth (Amsterdam)
op 29/01/2021 naar 17:17   

Beste ouders,
Wij schreven de Amsterdamse schoolbestuurders, verenigd in OSVO, een brief over de kernprocedure 2021. In strijd met landelijk beleid, kunnen ouders van kinderen met een dubbeladvies (bijv. Havo/Vwo en Vmbo-t-t/Havo) niet zelf kiezen op welk van de 2 geadviseerde niveaus zij hun kind willen inschrijven voor de brugklas. Deze kinderen loten in Amsterdam altijd mee op het laagst geadviseerde niveau. Bovendien zijn brugklassen in Amsterdam sinds de centrale loting steeds vaker categoraal ingedeeld, om aan te sluiten bij de gekozen loting systematiek. Aldus krijgen kinderen met dubbeladvies veelal les op het laagst geadviseerde onderwijsniveau. Wij verzoeken OSVO dit beleid aan te passen en de keuzelijsten voor dubbeladviezen aan te passen. De brief is te vinden onder ‘downloads’ op deze website.
Elisabeth (Amsterdam)
op 21/01/2021 naar 08:15   

@Alexandra: inderdaad, op elke school die je op de lijst plaatst, kun je ingeloot worden afhankelijk van het lotnummer dat je krijgt. Ervaren ouder Jan Smit geeft via YouTube filmpjes uitleg hoe je de lange lijst met reservescholen slim kunt invullen, obv kans op inloten. De link daarnaar is te vinden in de Twitterfeed van @StichtingVSA (zie rechts op de homepage van deze website).
Alexandra (Amsterdam)
op 20/01/2021 naar 15:17   

Hier inmiddels druk bezig met de oriëntatie. Het blijkt wel héél moeilijk te zijn om twaalf scholen te vinden die passen bij het profiel van mijn zoon. Wij willen bijvoorbeeld per se geen school die voornamelijk leunt op digitale leermiddelen. Ik vraag me nu af of we twaalf van zulke scholen -die ook nog een beetje bereisbaar zijn voor een elfjarige- kunnen vinden. En zo niet, en hij wordt bijvoorbeeld op z'n nummer tien geplaatst, een school met laptoponderwijs?
Minder dan twaalf scholen opgeven is ook geen optie, want dan is het mogelijk dat je kind helemaal niet op een school geplaatst wordt.
Help!
Moeder (Amsterdam)
op 13/01/2021 naar 20:30   

Sjonge jonge wat negatief. Laten we blij zijn dat al die scholen de moeite nemen om op tientallen momenten voorlichting te geven, terwijl de werkelijkheid van steeds meer beperkingen (sinds gisteren geen offline open dagen meer mogelijk) ze continu inhaalt Ja, het is heel lastig en super vervelend, maar grappig genoeg halen wij dus heel veel informatie uit hoe veel moeite scholen doen, hoe goed ze communiceren, hoe ze overkomen digitaal, of de website nu net pas volloopt met filmpjes en foto's of dat die daadwerkelijk bedoeld zijn voor de leerlingen zelf, al dat soort zaken. Succes iedereen met toch proberen er iets van te maken!
Lieke (Amsterdam)
op 12/01/2021 naar 22:04   

Hoe moeten die kinderen een beeld krijgen van een school? Alleen een presentatie van een afdelingsleider waarin gesproken wordt over zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dat zijn de kernwaarden van bijna elke school.
Verder over eigen kluisje en over wendagen, dat maakt de school ook niet anders of bijzonder.
Niks over onderwijsvorm, aandachtspunten, speciale vakken (of hebben ze die niet?) en geen behoorlijk rondleidingsfilmpje.
Hoop dat de volgende er meer werk van maken!
Jammer, St Nicolaas.
Lieke (Amsterdam)
op 12/01/2021 naar 22:04   

Hoe moeten die kinderen een beeld krijgen van een school? Alleen een presentatie van een afdelingsleider waarin gesproken wordt over zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dat zijn de kernwaarden van bijna elke school.
Verder over eigen kluisje en over wendagen, dat maakt de school ook niet anders of bijzonder.
Niks over onderwijsvorm, aandachtspunten, speciale vakken (of hebben ze die niet?) en geen behoorlijk rondleidingsfilmpje.
Hoop dat de volgende er meer werk van maken!
Jammer, St Nicolaas.
Ir. Lely Lyceum (Amsterdam-Zuidoost )
op 08/01/2021 naar 18:00   

Goedenavond, wij organiseren een livecast in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. U kunt met een Zoom link onze Open Avond volgen. Er is geen limiet, dus geen volgeboekte sessies. De avond is aanstaande donderdag 14 januari en begint om 19.00 uur.
Meer info: lelylyceum.nl
U kunt ook altijd een afspraak maken voor een persoonlijke rondleiding.
Graag tot ziens!
Mvg,
Directie Ir. Lely Lyceum
Gymnasium - TTO - Technasium
Alexandra (Amsterdam)
op 06/01/2021 naar 16:08   

Vandaag dacht ik mijn zoon in te schrijven voor open dagen/lesjesmiddagen. Van de twaalf scholen die hij wilde bezichtigen, waren er negen VOL. Ook online zit er een slot op.
Ik schrok hier best van, maar misschien was dat naïef. Moet mijn zoon nu 'blind' zijn lijst invullen straks? Zijn er meer mensen die hier tegenaan lopen?
Andreas (Amsterdam)
op 27/12/2020 naar 15:05   

@eimert/ svpo
Dat verbaast mij niet. Svpo suggereert graag een soort exclusiviteit. Maar het onderwijs dat ze uiteindelijk leveren heeft niks exclusiefs en is zeker niet te vergelijken met dat van privé scholen. Het is voornamelijk stampwerk. De school heeft geen practicumlokalen voor scheikunde, Duits en Spaans (een vd twee is verplicht) moeten leerlingen via zelfstudie doen. Alleen grammatica en woordjes, geen spreek- en luistervaardigheid. In de bovenbouw is de pakketkeuze beperkt ten opzichte van andere scholen: je kunt kiezen voor een a of een b pakket, waarin de vakken al zijn vastgelegd. Dit is iets wat nog erg ver weg lijkt als je naar de eerste klas gaat, maar het blijkt aan het eind van de derde voor een aantal leerlingen toch nog een reden te zijn om van school te wisselen. Ook belangrijk om vooraf te begrijpen: de p van “persoonlijk” betekent eigenlijk niks. Er is geen ruimte voor individuele routes. Juist niet. Er is ook geen zorgcoördinator of extra ondersteuning bij dyslexie. De mentoren die problemen bij leerlingen moeten opvangen, worden door de school hierin niet speciaal getraind.
Eimert (Amsterdam)
op 14/12/2020 naar 17:52   

@Andreas, Re: SvPO
Je medio november inschrijven was al te laat lijkt het. De uitnodiging om je op te geven voor open dag was namelijk al eerste week november verstuurd kregen wij bericht. Alleen als de open dagen niet vol zitten sturen ze nog een tweede uitnodiging.
Andreas (Amsterdam)
op 19/11/2020 naar 18:20   

Het is alweer bijna tijd voor de open dagen. Voor de svpo is het zelfs nu al verplicht in te tekenen, anders kom je er niet tussen. Voor die ouders en kinderen die deze school overwegen: informeer je goed. Het is een school met een heel eigen methode, gebaseerd op een systeem waarbinnen geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Voor sommige kinderen prima geschikt, minder geschikt voor creatieve leerlingen, leerlingen die het lastig hebben of leerlingen die juist een uitdaging nodig hebben. Via Google zijn verschillende artikelen te vinden over svpo, bijvoorbeeld van de Algemene Onderwijsbond. Er is ook een zeer kritische groep ouders en oud-docenten actief op twitter onder de naam sos_svpo, zij beantwoorden daar vragen. Zorg dat je goed weet waar je aan begint, als je voor de svpo kiest. In Amsterdam zijn de zij-instroom mogelijkheden zoals bekend tenslotte ook zeer beperkt.
2 (1)
op 11/11/2020 naar 17:03   

En Vossius heeft nog 1 extra class
1 (2)
op 11/11/2020 naar 16:07   

Cygnus heeft 1 extra class dit jaar (staat in de keuzegids)
Ko (Weesp)
op 07/10/2020 naar 13:31   

Dit is een vervolg op mijn bericht van 28/09/2020 13:49.

Daarin ging het over strategie en de effecten daarvan.

Bij 60% manipulanten bleken er tientallen ongeplaatste leerlingen te zijn, oplopend
tot enkele honderden bij 90% manipulanten. De percentages manipulanten hebben
betrekking op de leerlingen die gemotiveerd kunnen zijn om een strategie toe te passen.
In de simulaties past 30% / 45% van de overige leerlingen ook een strategie toe, dat
is dan defensief.

De strategie is steeds dat de tweede en/of derde voorkeur wordt vervangen door een
overtekende andere school die bij het schooladvies past. Dat in de hoop om
daarmee plaatsing op eerste voorkeur of in top 2 af te dwingen.

Deze vorm van manipuleren kan worden tegengegaan door te verbieden dat overtekende scholen als derde of lagere voorkeur worden genoemd.

Met de gegevens uit 2019 heeft dit het gewenste effect. Bij 75% manipulanten zijn er
minder dan 20 ongeplaatste leerlingen, bij 90% zijn het er minder dan 145.

Hieruit blijkt dat er tot 75% manipulanten geen rampen gebeuren. De niet-manipulanten blijven in hun top 3, rond 10% van de manipulanten komt buiten hun top 3 terecht. Met 30% manipulanten komt 98% van alle leerlingen in hun top 3 en 83% op eeste voorkeur.

De vraag was of de aanpak met optimaliseren wegens strategisch kiezen ongewenst/riskant zou zijn. Dat is dus afhankelijk van de schaal waarop gemanipuleerd zou worden. Met de gegevens van 2019 blijkt het volgende. Tot rond 60% manipulanten zijn er geen problemen.
Als verwacht wordt dat er op grotere schaal wordt gemanipuleerd, dan kan het verbod op overtekende scholen vanaf derde voorkeur worden ingezet. Daarmee zijn er tot 75% manipulanten geen grote problemen. Pas bij nog veel meer manipulanten zal er voor een flink aantal leerlingen een tweede ronde zijn.

Met uitzicht op 98% plaatsingen in top 3 zal er mogelijk weinig animo zijn om strategie
toe te passen. Leerlingen zoals in een (kleine) groep met 65% plaatsing op derde voorkeur zullen dat mogelijk wel willen doen, als de kans op vierde of lagere plaatsing klein is.
Berzorgde ouder (Amsterdam)
op 06/10/2020 naar 13:42   

Beste Elisabeth, is het niet een idee dat Stichting VSA een petitie organiseert om nogmaals de wethouder, de gemeenteraad en het OSVO aan te sporen om de openstaande punten op te pakken? Anders gaat er namelijk niet meer gebeuren.
Remco (Heiloo)
op 30/09/2020 naar 17:00   

Ik ben blij dat we verhuisd zijn uit Amsterdam, zodat iedergeval onze tweede dochter dit bespaard gebleven is.
Als we het niet zelf hadden gemaakt hadden we het niet gelooft.....
Wat een drama er over deze kinderen en gezinnen uitgestort wordt.
En geen poot om op te staan.
Moeder uit amsterdam (Amsterdam)
op 28/09/2020 naar 18:52   

Is het een idee om ouders dit jaar op te roepen om te weigeren nog langer aan dit circus mee te doen totdat de OSVO met alternatieven komt die recht doen aan de voorkeurslijsten die duizenden kinderen in de afgelopen jaren hebben ingevuld? Lees; tot het aanbod eindelijk wordt aangepast en er serieuze alternatieven komen voor dit systeem? Als wij niet langer meebewegen en kinderen dit jaar massaal geen voorkeurslijsten inleveren dan zullen Rob Oudkerk en Marjolein Moor toch echt met iets anders moeten komen. Het systeem blijft ook in stand omdat wij ouders elk jaar weer als makke schapen blijven meebewegen. #OSVO nee, ik doe niet meer mee?
Ko (Weesp)
op 28/09/2020 naar 13:49   

Dit is een vervolg op mijn bericht van 14/09/2020 20:19.

Daarin schreef ik:
Een klassieke optimaliseringsmethode, met de gegevens van dit jaar, leverde
als resultaat 6100 leerlingen op eerste voorkeur, 1066 op tweede, 389 op derde voorkeur, 92 buiten hun top 3 (allen op vierde voorkeur) en 25 niet geplaatst.
Al met al 98% binnen hun top 3 en alle plaatsingen binnen de top 5.
De 25 niet geplaatsten hadden onvoldoende scholen op hun lijstjes.

Nu voeg ik daar de resultaten met de gegevens van 2019 aan toe:
6243 leerlingen op eerste voorkeur, 1238 op tweede, 76 op derde voorkeur en 23 niet
geplaatst. Dat is 99.7% binnen hun top 3. De niet geplaatsten hadden niet genoeg
scholen genoemd.

De vraag was en is of strategisch kiezen deze aanpak ongewenst/riskant
maakt. Dat zou zo zijn als wegens veel strategisch gedrag veel leerlingen niet geplaatst worden en een tweede ronde nodig is. Uit simulaties blijkt dat in de tweede
ronde leerlingen niet alsnog op hun eerste voorkeur komen. In hun eigen belang zouden ze terughoudend moeten zijn met strategie.

De neiging om te manipuleren is gebaseerd op de angst om, met echte voorkeuren, op een ongewenste plaats te komen.

Met de gegevens 2019 is de optimalisering 1000 maal toegepast met telkens een andere lotingsvolgorde van de leerlingen. De 3914 leerlingen met als eerste voorkeur een niet-overtekende school worden in 95% van de gevallen op eerste voorkeur geplaatst. Er zijn 2196 leerlingen met als eerste voorkeur een school die wel overtekend is, maar hoogstens 100% overtekend. Hiermee komt 64% op eerste voorkeur en 36% op tweede. Dan zijn er nog 512 leerlingen met een meer dan 100% overtekende school als eerste voorkeur. Dat leidt tot 28% plaatsingen op eerste voorkeur, 58% op tweede en 13% op derde voorkeur.
(De ontbrekende 958 leerlingen werden wegens voorrang of soortgelijke situatie geplaatst.)

De drie groepen leerlingen kunnen op dezelfde manier op basis van de populariteit van hun tweede en derde voorkeur verder worden gesplitst. Dan blijkt bijvoorbeeld dat er 63 leerlingen zijn met als eerste en tweede voorkeur scholen die meer dan 100% overtekend zijn en als derde voorkeur een niet-overtekende school. Dit leidt tot 32% plaatsing op eerste voorkeur, 3% op tweede en 65% op derde voorkeur. Deze leerlingen kunnen gemotiveerd zijn om in plaats van hun echte derde voorkeur een wel overtekende school te noemen.

Naast deze groep van 63 leerlingen zijn er meerdere groepen leerlingen gevonden die
gemotiveerd kunnen zijn om deze of een andere strategie toe te passen in een poging
om plaatsing op derde en/of tweede voorkeur te ontlopen. In de simulaties is onderzocht wat het effect is als een bepaald percentage van al die mogelijk gemotiveerde leerlingen een strategie toepast, en dat voor verschillende percentages manipulanten.

In het slechtste geval zijn er bij 60% manipulanten enkele tientallen ongeplaatste leerlingen. Dat loopt op tot enkele honderden bij 90% manipulanten. In rond 70% van de gevallen heeft strategie geen effect. De kans op succes daalt met stijgend percentage manipulanten, bij 15% manipulanten is het rond 25% hogere plaatsing en tot 10% lagere plaatsing.

Hieruit blijkt dat er tot 60% manipulanten geen rampen gebeuren. De niet-manipulanten blijven in hun top 3, minder dan 10% van de manipulanten komt buiten hun top 3 terecht.
Met 30% manipulanten komt 99% van alle leerlingen in hun top 3 en 82% op eerste voorkeur.
Elisabeth (Amsterdam)
op 26/09/2020 naar 16:12   

@Bezorgd Amsterdam: er is door OSVO geluisterd naar de ouders en wethouders uit de buurgemeentes. Erg jammer dat er niet geluisterd is naar alle ouders die de afgelopen jaren met veel passie, soms boos, gefrustreerd en verdrietig vanwege het slechte lot dat hun kinderen trof, een vuist hebben gemaakt vóór voldoende aanbod dat bij álle kinderen past.
Elisabeth (Amsterdam )
op 26/09/2020 naar 16:02   

De uitkomst van maandenlang vergaderen is dat er niks verandert. Oudkerk herhaalt namens OSVO eerder gedane beloftes en zegt eigenlijk alleen dat de scholen hun afspraken voortaan beter zullen naleven. O ja, van de ruim 100 geruisloos verdwenen plekken op categoraal vwo komen mogelijk een paar terug. Een sigaar uit eigen doos is gepresenteerd, ‘nieuwe’ wijn uit oude zakken. Uitermate teleurstellend allemaal.
Ko (Weesp)
op 25/09/2020 naar 20:58   

Ik lees net in Het Parool van vandaag dat de voorrang voor Amsterdamse leerlingen van de baan is.
Verder staat er:

Het Osvo heeft diverse alternatieven voor het huidige loting- en matchingssysteem overwogen, maar houdt uiteindelijk voor komend schooljaar in grote lijnen vast aan de procedure die Amsterdam al sinds 2015 gebruikt.

Houdt dat in dat ook scenario 1 niet doorgaat? (Dat was eerst een stap Boston en vervolgens RSD)
Bezorgd Anoniem (Amsterdam)
op 25/09/2020 naar 16:55   

Heel erg jammer dat al het vele vergaderen van de OSVO weer niets oplevert. We gaan in maart kijken naar de capaciteit.. Wethouder Moorman vindt het allemaal prima zo. Rob Oudkerk heeft weer niet geleverd.
Erg jammer dit en een gemiste kans met als gevolg dat de loting voor alle non-Montessori, non-Dalton en non-Vrije School leerlingen op Havo/VWO niveau waarschijnlijk weer een groot drama gaat worden. Waarom wordt er al jaren niet naar de ouders geluisterd?
A (S)
op 23/09/2020 naar 17:51   

Steeds geen bericht van osvo
Ko (Weesp)
op 15/09/2020 naar 16:57   

@Bezorgd Anoniem
Even voor de goede orde:
Optimaliseren moet zeker serieus naar gekeken worden.
Over je andere drie punten heb ik geen mening.
Bezorgd Anoniem (Amsterdam)
op 15/09/2020 naar 16:44   

@Ko: Dank voor al deze berekeningen. Ik denk dat je laatste post voldoende zegt. Hopelijk lezen de schoolbesturen / OSVO mee.
Hopelijk gaan we dus:
- Optimaliseren
- Voorrangsregels voor schooltype e.d. stoppen (per direct)
- Toegang weigeren voor kinderen uit gemeentes die wel VO aanbod hebben, maar geen toegang geven aan Amsterdamse kinderen. Als alternatief zouden deze kinderen kunnen meeloten in de 2 of 3de ronde.
- Dubbel schooladvies: laat ouders keus maken tussen lage of hoge keuze
Fingers crossed!
Ko (Weesp)
op 14/09/2020 naar 20:19   

@Simone
Goeie vraag, hoe het komt dat optimaliseren een zo veel beter resultaat geeft dan RSD.
Het korte antwoord: RSD is bijziend, optimaliseren is alziend.
Met RSD staan de leerlingen in lotingsvolgorde en worden stuk voor stuk geplaatst,
op hun hoogste voorkeur waar nog plek is.
Daarbij wordt dus geen rekening gehouden met het effect van die plaatsing op de
mogelijkheden die overblijven voor de leerlingen die later aan de beurt zijn.
RSD heeft ook geen bepaalde doelstelling, we zien wel wat het resultaat is.
Het grote voordeel van RSD is dat strategie niet helpt, er is geen winst te behalen
door valse voorkeuren op te geven.
Maar, zoals Elisabeth opmerkte, kan dat wel met de werkwijze van osvo. Als voorrang
niet geldt op tweede en lagere voorkeuren kan het voordelig zijn om je school met
voorrang als eerste voorkeur te noemen.
RSD is en blijft strategy proof, de werkwijze van osvo is dat niet.

Met RSD wordt de hele uitkomst bepaald door de lotingsvolgorde. Het aantal
plaatsingen op eerste voorkeur hangt af van die volgorde. In een bepaald geval
had ik gemiddeld over 100 runs 6166.4 leerlingen op eerste voorkeur, met een
spreiding van 13.9. Analoog voor de lagere voorkeuren.

RSD plaatst dus niet zoveel mogelijk leerlingen op hun eerste voorkeuren. De wat
duistere tekst van sectie 2.5 van de Kernprocedure lijkt dat wel te suggereren.

Met optimalisering is er een wiskundig model dat alle mogelijke matchings beschrijft.
En er is een expliciete doelstelling. En er is een rekenproces dat een optimale
matching vindt.

Een klassieke optimaliseringsmethode, met de gegevens van dit jaar, leverde
als resultaat 6100 leerlingen op eerste voorkeur, 1066 op tweede, 389 op derde voorkeur, 92 buiten hun top 3 (allen op vierde voorkeur) en 25 niet geplaatst.

Al met al 98% binnen hun top 3 en alle plaatsingen binnen de top 5.
De 25 niet geplaatsten hadden onvoldoende scholen op hun lijstjes.

Er zijn uiteraard bezwaren tegen deze methode, zoals strategisch kiezen en dat geldt voor scenario 1 van osvo ook. Onderzoek moet uitwijzen of strategisch kiezen deze aanpak ongewenst/riskant maakt. Dat zou zo zijn als wegens veel strategisch gedrag veel leerlingen niet geplaatst worden en een tweede ronde nodig is.
Dat zou overigens heel onverstandig van die leerlingen zijn, want in een tweede ronde komen ze zeker niet op hun echte eerste voorkeur terecht.

Terug naar de optimalisering.
De aanpak is zo gemaakt dat die 92 op vierde voorkeur een hard minimum is,
het kan niet omlaag zonder extra capaciteit.
De 389 op derde voorkeur is ook hard, het kan niet omlaag zonder het aantal
op vierde voorkeur te laten toenemen (wel met extra capaciteit).
Idem voor de 1066 op tweede voorkeur, het kan niet omlaag zonder het
aantal op derde of vierde voorkeur te laten toenemen (wel met extra capaciteit).
Het aantal op eerste voorkeur ligt hiermee vast.

Ook in deze aanpak worden de leerlingen in een lotingsvolgorde gezet.
Een mooie eigenschap van het model is dat de aantallen op eerste/tweede/ ...
voorkeur onafhankelijk zijn van die loting. De loting bepaalt alleen
welke leerlingen op eerste/tweede/... terecht komen. Bij elke loting zijn
de aantallen gelijk.

Dit heeft ook praktisch nut. Na de proef-matching weet je waar je qua aantallen
aan toe bent. Met RSD is dat niet zo.
1 (1)
op 14/09/2020 naar 17:19   

Geen nieuws van osvo?
Ko (Weesp)
op 14/09/2020 naar 14:55   

Correctie op vorig bericht.
Slot moet zijn:
Men had toen, zonder beperking op voorrang, voor DA-STB kunnen kiezen.

Beperking van voorrang tot eerste voorkeur leidt altijd tot strategie, welke methode verder ook wordt gebruikt.
Ko (Weesp)
op 12/09/2020 naar 10:40   

@Elisabeth
Voorrang als zodanig leidt niet tot strategisch gedrag. DA-STB kan heel goed uit de voeten met voorrang op elke voorkeursplaats en is strategy proof. Maar die wordt dus niet gebruikt.
Het negeren (ongeldig verklaren) van voorrang op tweede en lagere voorkeursplaatsen kan wel tot strategie leiden, en dat bedoelde je natuurlijk.
Als ik voorrang heb op mijn echte tweede voorkeur maar die geldt daar niet, dan kan het verstandig zijn om die school als eerste te noemen omdat de voorrang dan wel geldt. Het hangt van wat kansen af.
In 2016 en 2017 waren er enkele scholen met meer voorrangsleerlingen dan plaatsen,
dat maakt het iets ingewikkelder. Dan gaat overigens dat trucje met negatief gemaakte lotingnummers niet goed.
Ik weet niet wat in 2017 het argument was om voorrang te beperken tot eerste voorkeur. Toen zal het punt van strategie toch ook wel genoemd zijn?

In elk geval klopt nu het advies aan de leerlingen niet, echte voorkeursvolgorde is niet voor iedereen de beste strategie.

Men had toen, met of zonder die beperking van voorrang tot eerste voorkeur, voor DA-STB kunnen kiezen om de zaak strategy proof te houden, wat toen toch wel het idee was. Dat is niet gedaan, maar ze zeiden van wel. OSVO zegt nu wel correct dat RSD wordt gebruikt, anderen houden, tegen beter weten in, vol dat het DA is.
Zie inleiding Beschrijvende analyse en Kernprocedure secties 6.2 en 6.3 .
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/09/2020 naar 10:21   

Er lezen veel mensen mee die niet alle details kennen, daarom is wat context belangrijk 😉
Ko (Weesp)
op 11/09/2020 naar 21:03   

Ik heb een test gedaan met de data van dit jaar, maar zonder voorrang. Met RSD zijn er dan (afgerond gemiddelde over 100 run) 6168 leerlingen op eerste voorkeur, 561 op tweede en 288 op derde. 590 komen buiten hun top 3, waarvan 270 buiten hun top 5 en 65 leerlingen worden niet geplaatst.
Heeft voorrang een groot effect op de plaatsingen?
Ko (Weesp)
op 11/09/2020 naar 20:33   

@Elisabeth
Al die details had ik niet om gevraagd en die kende ik ook al.
Als jij het zeker weet neem ik zonder meer aan dat onder scenario 2 voorrang uitsluitend op eerste voorkeur van toepassing is, daar ging het mij om.
Maar hopelijk wordt het dat scenario dus niet, daar kunnen we het over eens zijn.
Elisabeth (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 18:01   

@Ko: voorrang wordt nu als eerste geplaatst door hen numeriek een lotnummer onder 0 te geven (negatief lotnummer). Zo worden kinderen wel op volgorde lotnummer geplaatst maar krijgen kinderen die voorrang hebben op de school van aanmelding een lotnummer lager dan 0 en zijn zij dus eerst aan de beurt. Zodoende kunnen ook kinderen die voorrang hebben uitgeloot worden. In het overzicht in de jaarlijkse rapporten zichtbaar dmv ‘MAX’. Scenario 2 is het huidige algoritme met daaraan voorrang Amsterdam toegevoegd.

In scenario 1 worden eerst alle aangemelde leerlingen geplaatst. Vervolgens wordt er alleen geloot per school als dat nodig is. Aansluitend loten de kinderen die uitgeloot zijn voor de school van aanmelding met het huidige algoritme voor een reserveschool van hun lijst. Niet terug bij af, maar een mix dus.
Ko (Weesp)
op 11/09/2020 naar 17:33   

@Elisabeth
Ik kan me voorstellen dat onder scenario 2 voorrang niet alleen voor de eerste voorkeur geldt. In de brief van de heer Oudkerk wordt er niets over gezegd en ook in het betreffende stuk in de Beschrijvende Analyse blijft het in het midden. Dat zou wel even opgehelderd moeten worden. Als het blijft zoals het is, dus voorrang alleen geldig op eerste voorkeur, dan is DA-STB weer met een kanon op een mug schieten. Handiger is dan: eerst op voorrang plaatsen voor zover er plek is, en de rest met RSD. Als voorrang ook bij lagere voorkeuren geldt ligt het wel voor de hand om DA-STB te gebruiken, hoewel je veel plaatsingen op lage voorkeuren houdt (en het beter kan)

Overigens staat in die brief wel: Leerlingen worden op volgorde van voorrang gematcht met een school van voorkeur.

Ik weet niet welke betekenis dit heeft.

Het zal best zo zijn dat leerlingen met voorrang op zeg hun vijfde voorkeur geneigd zijn om die school als eerste te noemen. Maar de vraag is of ze daar dan winst mee behalen. Volgens de wiskunde niet, DA-STB en RSD zijn strategy proof.

Onder scenario 2 zouden er overigens wel een stuk of vijf niveaus van voorrang zijn. Dat maakt discussie ook niet makkelijker.
Elisabeth (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 17:06   

@Bezorgde ouder: wij zijn geen voorstander van voorrang op onderwijsconcept. Een onderwijsjurist heeft ons bevestigd dat deze voorrang ook niet kan worden gelegitimeerd om toegang voor leerlingen van hetzelfde type basisscholen dit onderwijs te kunnen garanderen. In ons raadsadres (met cc aan OSVO) over gelijke kansen d.d. 13 juni hebben we de raad daarom ter overweging meegegeven dat in het kader van kansengelijkheid en tegengaan van segregatie deze voorrangsregels op de schop zouden moeten. Hier is vooralsnog nog niet inhoudelijk op gereageerd door OSVO of de wethouder. Zie ook In onze PowerPoint een slide over ongelijke kansen waarin we voorrang als één van de factoren hebben opgenomen. Inderdaad, circa 10% heeft voorrang - ouders gaan af op de overall uitkomst cijfers van de loting en schatten de kansen volkomen verkeerd in. Kans op plaatsing op het Spinoza is zonder voorrang lager dan 10%. Grappig is dat de ‘deskundigen’ vaak zeggen dat en voordeel van de huidige centrale loting is dat leerlingen zich vroeger niet aanmelden op het Spinoza lyceum vanwege de lage kansen. Nu kunnen zij zich wel aanmelden met het idee een reële kans te hebben, niet wetende dat de kans op plaatsing evenzogoed nihil is.

Uiteraard kunnen we ons gezien de groeiende mismatch met bijbehorende problematiek voorstellen dat vele gezinnen voorrang koesteren. Zo wisselen leerlingen in groep 7 en 8 van basisschool om met voorrang de loting te kunnen vermijden. Ingezet moet worden op verbeteren van het aanbod; dat is de enige oplossing. Dat stopt de gekte in Amsterdam, elke voorrangsregel zorgt voor strategisch gedrag en rare moves om de zo verfoeide scholen loterij maar te kunnen vermijden. Nog langer doormodderen met deze centrale loting leidt alleen maar tot nog langer uitstellen van pijnlijke beslissingen over het aanbod. Dat heeft zes jaar centrale loting duidelijk gemaakt, de problemen worden afgewenteld op 11 jarige kinderen. Dat dát nooit tot een brandbrief van een onderwijswethouder heeft geleid en petities is eigenlijk verbazingwekkend.
Bezorgd Anoniem (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 16:32   

@Elisabeth
Wat vindt de VSA van de voorrangsregels op onderwijsconcept? Als ik zo het laatste rapport lees is dit ook een veroorzaker van een hoop leed. Het is toch oneerlijk dat 700 kids meteen hun eerste keus krijgen zonder mee te loten?
Elisabeth (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 15:38   

@Ko: voorrang leidt tot strategisch gedrag: om (uit)loting te vermijden, kiezen leerlingen met voorrang strategisch voor de school waar ze voorrang hebben - voorrang geldt immers sinds 2017 alleen bij aanmelding op die school en niet meer op de reserve lijst van scholen.

In scenario 2 hebben Amsterdamse leerlingen voorrang. Voorrang voor onderwijsconcept (Dalton, Montessori, Vrije school) blijft bestaan en bepaalde scholen claimen een regiofunctie (waaronder de categorale scholen). Dat leidt ertoe dat buiten leerlingen zich zullen aanmelden op de scholen waar zij nog voorrang hebben dan wel op gelijke voet mee loten. Andersom leidt dat ook tot een strategische keuze van Amsterdammers voor scholen waar zij voorrang hebben en dus minder kans op uitloting.

Daarnaast loont in scenario 2 strategisch gedrag van scholen dat eigenlijk nog veel ernstiger is omdat dit tot voorzienbare teleurstelling leidt.
Ko (Weesp)
op 11/09/2020 naar 15:12   

@Elisabeth
Op dit moment is voorrang beperkt tot eerste voorkeur en daarom wordt sinds 2016 de methode RSD gebruikt en die is strategy proof: het helpt je niks om andere dan je echte voorkeuren in te dienen.
Als er andere voorrangsregels komen zal ongetwijfeld DA-STB worden gebruikt, en die is ook strategy proof. Zou je kunnen aangeven welk strategisch gedrag onder scenario 2 te verwachten zou zijn en hoe leerlingen dan beter af zouden zijn. Met de Power Point kom ik er niet uit.
Bedankt voor een reactie.
Bezorgd Anoniem (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 14:17   

Het hele proces rond de loting blijft mij verbazen. Mijn dochter is vorig jaar op plek 6 terecht gekomen (havo/vwo). Tranen. Bezwaar aangetekend. Op inhoudelijke bezwaren wordt niet of nauwelijks ingegaan. Nu ik de cijfers heb geanalyseerd kom ik toch tot andere conclusies dan het OVSO. De 2 voorstellen voldoen dan ook niet in mijn optiek en verschuiven idd het probleem. Mijn conclusies zijn:
- Gemeentes met VO aanbod moeten reciprociteit verlenen (Amstelveen, Zaandam) om het huidige stelsel gezond te houden. Zo niet, dan voorrang Amsterdammers en gemeentes zonder VO aanbod.
- De huidige voorrangsregels voor Montessori, Dalton, Vrije school e.d. geven een dikke 700 kinderen voorrang. Dat is ~10% van het totaal. Deze voorrangregels verstoren een eerlijke loting en mogen in mijn optiek ook per direct gestopt worden.
- Er is nog steeds een tekort aan HAVO / HAVO-VWO aanbod
- Het HAVO-VWO aanbod is zelfs gedaald in 2020
- Hoogste lotnummers voor Havo was in 2020 voor de volgende scholen:
-- Fons: 2257
-- MLA: 1657
-- Spinoza: 354!!
@Mevrouw Moorman dit mag u best oplossen, dit heeft meer spoed en prioriteit dan het aanpakken van de eigen ouderbijdrage op basisscholen.

Ik blijf erbij dat dit hele lotingsproces gewoon triest is. Ouders en kinderen (met havo/vwo) worden gedwongen 12+ scholen te bezoeken en daarna ben je overgeleverd aan een obscure loting met voorrangsregels voor 10%+. Ik ben veel meer voor een systeem waar je maar 5 scholen kan kiezen met als criteria dat dit 5 scholen zijn van je niveau op de meest korte afstand van je eigen adres.
Ik wens de OVSO veel wijsheid en roep Rob Oudkerk op om dit weekend even door te werken en zijn voorstel aan te passen. @Mevrouw Moorman: U moet nu echt aan de slag om het aanbod in de stad te verbeteren! Geen excuses meer
Ko (Weesp)
op 11/09/2020 naar 13:35   

Sorry, sorry, ik hoor net dat die motie over top 5 NIET was aangenomen.
Wel jammer.
Simone (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 13:02   

@Ko: interessant wat je schrijft over hoe het ook kan. Gebruikt de OSVO of de universiteit jouw berekeningen eigenlijk? Want als het resultaat zoveel verbeterd kan worden, dan kan niemand daar toch op tegen zijn? Ik begrijp het overigens niet helemaal waarom het zoveel beter zou kunnen (want het verschil tussen vraag en aanbod is behoorlijk groot op best veel scholen).
Elisabeth (Amsterdam)
op 11/09/2020 naar 12:09   

@Ko dank wederom voor je bijdrage. In scenario 2 is strategisch kiezen ook een belangrijk issue agv alle voorrangsregels, zie de PowerPoint bij ons raadsadres (te vinden via raadsinformatie Amsterdam bij de vergadering van gisteren (onderaan, onder 102) of via onze Twitter feed). Waarom strategisch kiezen voor een niet overtekende school onwenselijk wordt geacht (scenario 1) en strategisch kiezen in scenario 2 niet, is een raadsel.

We moeten vrezen dat - mede gezien de voorkeur die wethouder Moorman tijdens de raad uitsprak voor scenario 2 - dat dit alsnog in uitgeklede vorm wordt voortgezet. Misschien is dat ook gewoon de bedoeling geweest, gelegitimeerd doorgaan met de centrale loting die nooit heeft gebracht wat belooft is?
Ko (Weesp)
op 11/09/2020 naar 11:54   

Hopelijk zullen ook de leden van OSVO dat scenario 2 (voorrang Amsterdamse leerlingen) afwijzen.

Komen we bij scenario 1. Zoals ik al schreef levert dat weinig op: iets meer leerlingen op eerste voorkeur maar je houdt 600 leerlingen buiten hun top 3. Van die 600 komen meer dan 300 buiten hun top 5.

De aangenomen motie van de heer Boomsma vraagt plaatsing van alle leerlingen binnen hun top 5.

Met scenario 1 gaat dat dus niet lukken en het lijkt me ondoenlijk om na afloop van scenario 1 die ruim 300 leerlingen alsnog binnen hun top 5 te plaatsen.

Toch is het niet bij voorbaat onmogelijk wat de gemeenteraad via die motie vraagt.

Zoals ik al schreef levert een klassieke optimaliseringsmethode met de gegevens van dit jaar, als resultaat 6100 leerlingen op eerste voorkeur, 1455 op tweede of derde, 92 buiten hun top 3 en 25 niet geplaatst. Al met al 98% binnen hun top 3.

Die 92 waren allen op hun vierde voorkeur geplaatst, dus alle plaatsingen binnen de top 5. De 25 niet geplaatsten hadden onvoldoende scholen op hun lijstjes.

Er zijn uiteraard bezwaren tegen deze methode, zoals strategisch kiezen en dat geldt voor scenario 1 ook. Onderzoek moet uitwijzen of strategisch kiezen deze aanpak ongewenst/riskant maakt. Dat zou zo zijn als wegens veel strategisch gedrag veel leerlingen niet geplaatst worden en een tweede ronde nodig is. Dat zou overigens heel onverstandig van die leerlingen zijn, want in een tweede ronde komen ze zeker niet op hun echte eerste voorkeur terecht.
Renee (Renee)
op 11/09/2020 naar 11:02   

I love it whenever people get tigether and share ideas.
Great website, stick with it!
___________ web page ________ ______
Niki (Broek in Waterland)
op 10/09/2020 naar 12:36   

Eens met Simone! Fijn te horen dat een Amsterdamse ouder zich kan inleven in een rand-gemeente kind.

Bestuurders hadden moeten aandringen op groter en passender aanbod.

Kleine notitie, kinderen uit deze regio zijn gewend aan de reistijd. Ik heb ook altijd in Zuid op school gezeten, samen met vele anderen: 8:01 de bus, 8:15 tram 16 en 8:29 in de klas op het MLA. Geen enkel probleem en niet langer dan kinderen uit Noord, Diemen, sommige delen van Oost en andere stukken Amsterdam! Nog nooit iemand erover gehoord dat dat hinderlijk is. Dat heb je over voor een fijne, goede school.
Simone (Amsterdam)
op 10/09/2020 naar 10:38   

Heel jammer dat de discussie over de twee scenario’s zo afleidt van het echte probleem, namelijk dat het aanbod al jarenlang niet (en steeds minder) op de vraag aansluit. Ik begrijp niet hoe deze twee scenario’s gepresenteerd kunnen worden als een oplossing om meer kinderen op de plek van voorkeur te krijgen. Bij scenario 1 (alles of niets) ga je terug naar vroeger en krijg je sowieso veel ongelukkige kinderen, omdat de gewilde scholen na ronde 1 vol zitten. Bij scenario 2 krijg je veel ongelukkige kinderen in de randgemeenten en ik weet niet wie daar blij van zou moeten worden. Wel vind ik het jammer dat er nu pas een storm van protest in de regio ontstaat, terwijl de regiobestuurders in de afgelopen jaren ook luid hadden kunnen aandringen bij Amsterdam op beter passend aanbod. Ik vond het oorverdovend stil. Bij mijn dochter op school in Zuid zit bijvoorbeeld een meisje in de klas uit Monnickendam, dat heel graag naar het Hyperion had gewild. Die onnodige uren reistijd gun je toch niemand. Doe dus wat aan het aanbod voor alle kinderen is mijn oproep aan de bestuurders en de OSVO!
Niki (Broek in Waterland)
op 09/09/2020 naar 20:13   

@Ko

Bedankt voor de uitleg.

Ouders van kinderen die worden achtergesteld hebben pas de luxe zich hierom druk te maken als alle partijen zich eerst uitspreken over het volgende gelijkheidsbeginsel: alle kinderen die zijn aangewezen op het voortgezet onderwijs in Amsterdam moeten dezelfde kans maken op goed en passend onderwijs.
Hiernaast lees ik de vraag van de stichting wat de mening van Amsterdamse ouders is: bij deze vermoed ik dat mijn mening ook relevant is want mijn kleine kinderen gaan naar een fijne Amsterdamse basisschool (dit jaar na 20 jaar Amsterdam verhuisd) en wij hebben waarschijnlijk geen last van scenario 2, sterker nog, wij hebben er voordeel van net als alle andere ouders en kinderen die in Amsterdam naar de basisschool gaan. Over de rug van de regio-kinderen. Onze buurkinderen. Kinderen uit o.a. Diemen, Badhoevedorp, Duivendrecht, Marken, Monnickendam, Landsmeer. Ook al treft het mijn kinderen niet, het is een groot onrecht om kinderen uit de omgeving van Amsterdam die geen alternatief hebben achter te stellen!

Gelukkig lees ik dat meer ouders er zo over denken. Op Twitter Tho de Vries, die niet ten koste van een kind uit Landsmeer een plek voor zijn zoon wil, de petitie die gelukkig ook door Amsterdamse ouders wordt getekend, zoals Nelleke Bos die me vertelde hoe ingewikkeld het proces sowieso al is, zoals die Amsterdamse meneer in het filmpje met een uitgelote zoon van het NH-nieuws, die ook snapt dat als je in Broek woont je graag je kind op een fijne school wilt. De meeste mensen deugen en wensen ook voor andere kinderen dezelfde kans op goed onderwijs. Er zullen ook mensen zijn die wel blij zijn met meer kans voor hun eigen kind. Op zich logisch: fijn dat je kind meer kans maakt op de school van zijn/haar voorkeur, totdat je beseft dat je eigen kind meer kans maakt, niet omdat het systeem verbeterd is, niet omdat het aanbod vergroot is, maar meer kans ten koste van de kansen van een ander kind.
Ko (Weesp)
op 09/09/2020 naar 16:54   

@Niki
Naast vraag en aanbod is er nog een derde hoofdrolspeler: de methode die wordt gebruikt om de schaarste te verdelen. Op dit moment wordt RSD gebruikt, dit jaar 616 leerlingen buiten hun top 3.

In Scenario 1 van OSVO is het voorstel om eerst een ronde Boston te doen en vervolgens RSD. Dat levert iets meer leerlingen op eerste voorkeur, maar je houdt 600 buiten hun top 3. Er zijn uiteraard bezwaren tegen deze aanpak, zoals strategisch kiezen. De echte pijn van de verdeling zit volgens mij bij die 600 leerlingen.

Om die pijn te verminderen zou het verdelen gericht moeten zijn op, bijvoorbeeld, het minimaliseren van de plaatsingen buiten de top 3. Dat is een sociale aanpak.

Met een klassieke optimaliseringsmethode kreeg ik als resultaat 6100 leerlingen op eerste voorkeur, 92 buiten hun top 3 en 25 niet geplaatst. Al met al 98% binnen hun top 3. Er zijn uiteraard bezwaren tegen deze methode, zoals strategisch kiezen.

Waar het mij om gaat is dat het belang van de methode niet onderschat moet worden. De resultaten worden niet alleen door vraag en aanbod bepaald.
Ko (Weesp)
op 09/09/2020 naar 16:13   

De verwarring waar ik het net over had is ook doorgedrongen in de brief van 21 augustus van de heer Oudkerk aan de wethouder. In de beschrijving van Scenario 1 staat:

"Dit gebeurt door elke leerling een willekeurig lotnummer te geven en op volgorde van lotnummer de leerlingen te plaatsen op een school van voorkeur waar nog plek is (DA met single tie-breaking)."

Dat op volgorde van lotnummer leerlingen plaatsen staat algemeen bekend als RSD, DA werkt totaal anders.

De titel van het scenario zou moeten zijn: Eerst Boston, daarna RSD.
Ko (Weesp)
op 09/09/2020 naar 14:24   

@ Elisabeth
Bedankt voor de verwijzing, dat stuk was me ontgaan.
Eerlijk gezegd heb ik enigzins een hekel aan dat rapport. Want in de inleiding staat steevast de onwaarheid dat net als in voorgaande jaren de methode DA is gebruikt om de plaatsingen te berekenen. Sinds 2016 wordt RSD toegepast. DA en RSD geven dezelfde uitkomst, in die zin zijn ze equivalent. Het maakt niet uit welk van de twee je gebruikt. Maar als je de ene (RSD) toepast moet je niet vertellen dat het de andere (DA) was, dat is alleen maar verwarrend. Om het verhaal compleet te maken verwijs ik naar de secties 6.2 en 6.3 op pag 44/45 van de Kernprocedure 2020.
Zo, die ergernis moest ik toch eens een keer kwijt.
Niki (Broek in Waterland)
op 09/09/2020 naar 13:28   

@Elisabeth

Helemaal eens, de oplossing zit aan de aanbod-kant niet aan de vraagkant.
1 Vraag: met een beter resultaat bedoel je een beter resultaat voor kinderen uit Amsterdam, een slechter resultaat voor kinderen uit regio-Amsterdam?

Graag verwijs ik naar het stuk van gisteren in het Parool van Marleen van Westing. Quote: "Het kan toch niet zo zijn dat Amsterdam de scholieren uit deze (plattelands)gemeenten als tweederangs beschouwt?"
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 13:12   

@Niki: wij hebben in ons raadsadres bij beide scenario's de voor- en nadelen opgeschreven en randvoorwaarden gegeven. In een eerder raadsadres hebben wij kansengelijkheid als belangrijke voorwaarde voor de kernprocedure 2021 gesteld.
In het interview met het Parool eind augustus heb ik op de vraag of de scenario's een betere lotingsresultaat zullen opleveren geantwoord dat dit de verwachten is (gebaseerd op de gepubliceerde analyse is dat feitelijk ook zo) maar dat het jammer is dat OSVO de oplossing uitsluitend zoekt aan de vraagkant. Zolang het gewenste aanbod bewust krap wordt gehouden, blijft er immers een kloof tussen de bekende voorkeuren en het aanbod bestaan en blijven ongeveer hetzelfde aantal kinderen buitenboord vallen.
Over meeleven met de door de loting getroffen kinderen: ieder jaar sluit een groep ouders zich bij ons aan voor steun en hulp. ieder jaar wordt deze groep groter en ieder jaar zitten daar ook ouders uit de buurgemeentes tussen. In elk door ons gesteund kort geding zaten kinderen uit buurgemeentes.
We zijn onder de indruk van het offensief van ouders uit de buurgemeentes, die ook de wethouders en schoolbesturen aldaar in actie hebben gekregen (dus wees welkom). Ruim 2.700 ondertekeningen op de petitie gelijke kansen voor kinderen uit randgemeentes (al 1.000 meer dan de petitie voor de matching, waardoor OSVO in 2015 juist afzag van de nu voorgestelde secnario 1 ... ) Onze wethouder en schoolbesturen laten zich vooralsnog niet horen over de door ons in juni gevraagde kansengelijkheid bij schoolkeuze in de kernprocedure 2021.
Niki (Broek in Waterland)
op 09/09/2020 naar 12:28   

@elisabeth

Zaandam en Amstelveen voert kennelijk hetzelfde verkeerde 'eigen-kinderen eerst -beleid'. Hele slechte zaak maar geen reden om hetzelfde te willen toch? Of was het kort geding bedoeld om mensen wakker te schudden. Oprecht heel goed van VSA om deze ongelijkheid aan te kaarten.

Ik begrijp nog steeds niet hoe jullie scenario 2 kunnen rechtvaardigen en hoe dit jullie dit zien voor kinderen uit plaatsen zonder alternatief (dus afgezien van Zaandam of Amstelveen). Waarom zouden jullie deze kinderen willen benadelen? Of is dit ook om bestuurders wakker te maken om wat te doen aan het gebrek aan scholen en gebrek aan plaatsen op populaire scholen? Het doel heiligt de middelen? Ik lees stukken (het zijn er nogal veel, ik probeer me wegwijs te maken, dank dat je de belangrijkste bij downloads zet), en dan gaat het over het meeleven met Amsterdamse kinderen en hun ouders die uitgeloot zijn voor hun top-drie school. Wederom, waarom wordt er niet meegeleefd met een Amsterdams-regio-kind die uitgeloot is? Dat kan ik echt niet begrijpen. Bestuurders falen in het aanbod, maar de goede scholen moeten nog steeds eerlijk verdeeld worden over alle kinderen die daarop aangewezen zijn, en "eigen kinderen eerst" is echt niet goed te praten. Jullie doen fantastisch belangeloos werk, dat lees ik, misschien iemand aannemen uit Diemen of Broek in Waterland? Ook 020. Amsterdam houdt niet op buiten de ring.

Hartelijke groet, Niki
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 12:07   

@Niki en andere ouders uit buurgemeentes: onder downloads vind je ook het Factsheet schoolkeuze Amsterdam met in paragraaf 2 hoe we tegen de regiofunctie van Amsterdamse scholen aankijken en welke verantwoordelijkheden dat schept.
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 12:04   

@Ko: dat is te vinden in het laatste hoofdstuk van de cijfermatige analyse van de centrale loting 2020. Daarin zijn met de dataset van dit jaar 5 scenario’s met resultaten naast elkaar gezet.
Ko (Weesp)
op 09/09/2020 naar 11:54   

@Marjolein
Is dat onderzoek ergens beschikbaar?

In het scenario met voorrang voor kinderen uit Amsterdam zal het aantal plaatsingen op eerste voorkeur denkelijk niet stijgen, het zullen die Amsterdamse leerlingen zijn die daar geplaatst worden.

In het andere scenario is er een lichte stijging van plaatsingen op eerste voorkeur, maar je houdt 600 leerlingen buiten hun top 3. Daar zit de echte pijn, niet bij degenen die op tweede of derde voorkeur zijn geplaatst en liever naar eerste willen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 11:51   

@Niki: in 2010 hebben wij een kort geding aangespannen vóór de loting omdat toen al duidelijk was dat er een numeriek tekort was op Amsterdamse scholen. Tegelijk hadden kinderen uit de regio Amstelveen een belangrijk voordeel op Amsterdamse kinderen: zij hadden gegarandeerd plek één van de scholen in Amstelveen en konden zodoende een vrije ‘gok’ wagen in Amsterdam. Amsterdamse kinderen waren (en zijn) nadrukkelijk niet welkom in Amstelveen. Ook Amsterdamse ouders die na de loting aankloppen in Zaandam krijgen het lid op de neus: eigen kind eerst, Amsterdammers zijn niet welkom. Andersom zijn de ‘eigen’ kinderen wel welkom terug in die gemeentes als ze uitgeloot zijn in Amsterdam. Dat vonden (en vinden) we niet eerlijk en hebben we scherp aan de kaak gesteld. Na het verloren kort geding (dat nu zo gretig wordt aangehaald door de wethouders buiten Amsterdam) is dat aangepakt dmv de verplichte verklaring voor buitenleerlingen bij aanmelding in Amsterdam dat zij zich niet ook op een school in de eigen gemeente hebben aangemeld.

We hebben in juni al melding gemaakt van de door OSVO voorgenomen scenario’s en alle (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden van Amsterdamse scholen geïnformeerd over het adviesrecht dat zij hebben op wijziging van het toelatingsbeleid. Ook hebben wij in juni een raadsadres gestuurd over de bestaande ongelijke kansen voor heroverwegers en kinderen met dubbeladvies. Ook uitruil van kansen over de ruggen van deze kinderen is onaanvaardbaar. Helaas zijn wij tot nu toe de enige organisatie die daar een ‘brandbrief’ over hebben gestuurd.

Afgelopen vrijdag hebben wij een raadsadres gestuurd met een terugblik op zes jaar centrale loting, een reactie op de voorgestelde scenario’s en welke randvoorwaarden er in ieder scenario noodzakelijk zijn. Dit raadsadres vind je onder raadsinformatie van de raad van vandaag (helemaal onderaan, punt 102, tussen een stortvloed van raadsadressen tbv buitenleerlingen).

Ik zal zorgen dat genoemde brieven onder downloads worden opgenomen zodat ze makkelijk te vinden zijn.

Hartelijke groet,
Elisabeth.
Niki (Broek in Waterland)
op 09/09/2020 naar 11:34   

Beste Elisabeth,

Bedankt voor het antwoord. Als jullie opkomen voor de vrije school keuze van álle kinderen dan ben ik inderdaad niet goed geïnformeerd. Ik las over een kort geding in 2010 van VSA om kinderen uit randgemeentes achter te stellen en ik lees de berichten van het VSA die toch lijken te zeggen dat het een goede zaak is dat het OSVO scenario 2 wil inzetten. Goed te horen dat dat dus niet zo is! Welk stuk kan ik volgens jou het best lezen waaruit blijkt dat jullie ook de rechten van kinderen uit de randgemeentes serieus nemen? Staat dat onder het kopje "downloads"? Hartelijke groet, Niki
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 11:11   

@moeder uit Amsterdam, dank voor de hart onder de riem 🙏🏻
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 11:05   

Beste Marjolein, Joost en Niki,

Jullie zijn beslist niet goed geïnformeerd. VSA staat voor vrije schoolkeuze voor alle kinderen en hun ouders. Lees onze raadsadressen van juni en afgelopen vrijdag er eens op na.

Belangrijk is om als ouders samen op te staan voor vrije schoolkeuze voor alle kinderen. En niet alleen voor de eigen kinderen. Het in kwaad daglicht stellen van VSA die sinds 2008 geheel belangeloos opkomt voor vrije schoolkeuze speel je helaas vooral de falende schoolbestuurders in de hand. Ik hoop dat jullie je alsnog verdiepen in onze standpunten. Meest recente stukken zijn te vinden in onze twitter feed.

Hartelijke groet,
Namens VSA,
Elisabeth Bootsma.
Niki (Broek in Waterland)
op 09/09/2020 naar 10:09   

Een stichting die staat voor het recht op de vrije school keuze gaat nu over de ruggen van kinderen uit randgemeenten eigen kinderen bevoordelen? Heel vreemd en jullie doen je naam geen eer aan.
Dat Amsterdamse kinderen worden achtergesteld op plekken op scholen in deze randgemeenten is net zo verkeerd, zoals jullie reactie nu. Vergeet niet dat er in veel dorpen geen middelbare school is. Het verdriet van jouw zoon of dochter om niet te worden geplaatst op de school van voorkeur is niet groter of erger dan het verdriet van de mijne. Laten we opkomen voor alle kinderen, en niet voor alleen de eigen kinderen. Kansengelijkheid!
Joost (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 09:37   

Oei, het is echt vreselijk te horen dat er wellicht (waarschijnlijk?) een Amsterdamse-kinderen eerst systeem komt. Dat het de voorkeur van Moorman geniet en VSA het ook een verbetering noemt. Waar is het sociale karakter van de stad? Lijken wel PVV/FvD praktijken. Neem een Landsmeer, maar zeker ook Diemen, op een klein stukje na volledig ingesloten door A'dam (nu Weesp ook Amsterdam is) en geen VO-school... Even al die kinderen buitenspel zetten. Kijk dan naar de scholen binnen 10km of de 20 dichtst gelegen scholen en geef daar voorrang op. Voor Diemen liggen die waarschijnlijk allemaal in Amsterdam, en middels anderen die meer alternatief nabij hebben bereik je toch iets van ruimte.
Moeder uit Amsterdam (Amsterdam)
op 09/09/2020 naar 09:18   

Beste Elisabeth, dank voor je onvermoeibare, intelligente en aanhoudende reacties op het beleid van de OSVO. Met inmiddels een derde kind wat gedwongen wordt om in het circus plaats te nemen ben ik verbijsterd hoe weinig er nog steeds is veranderd en dat er niets is gedaan met de boodschap die uit al die voorkeurslijsten, jarenlang én unaniem is gebleken; het aanbod sluit niet aan op de vraag. Hoe tekenend is het om ondertussen keer op keer in interviews met Rob Oudkerk te lezen (wiens positie hoe dan ook niet valt te rijmen met zijn verleden) dat hij zelf op het Vossius-gymnasium heeft gezeten. Kinderen met een zelfde ambitie worden door het beleid van 'zijn' OSVO ondertussen al jarenlang gedwongen naar brede scholen te gaan of kinderen worden gedwongen naar scholen te gaan waarvan we al jaren weten dat ze niet populair zijn, en met reden. Zo wordt er al jaren voorbij gegaan aan de zorgvuldig opgestelde voorkeurslijsten van kinderen en politiek bedreven over de hoofden van kinderen en ouders heen. Ik heb ervaren wat dit systeem met twee kinderen en de klassen waarin zij zaten heeft gedaan en ik zal het nooit vergeten. De verantwoordelijken zouden zich diep moeten schamen dat ze dit al zolang laten voortduren. Dank Elisabeth, dat je al die ouders die zich hier jaarlijks over opwinden een stem geeft, dank aan jou en de mensen om je heen voor al jullie reacties hier en alle zeer wezenlijke vragen die jullie onlangs twitterden over de nieuwe keuze die de OSVO gaat maken. Laat er eindelijk een zinnig antwoord komen op die vragen.
Marjolijn (Landsmeer)
op 09/09/2020 naar 00:28   

Mogelijke nieuwe matching procedure heel erg slecht voor duizenden kinderen uit de nabije regio van Amsterdam. Door kinderen van Amsterdamse scholen voorrang te geven het matching systeem worden heel veel kinderen die afhankelijk zijn van scholen in Amsterdam enorm benadeeld. Uit onderzoek blijkt dat de kans voor Amsterdamse kinderen om op hun eerste keus geplaatst te worden iets toeneemt maar de kans voor duizenden leerlingen uit de randgemeenten keldert van ruim 80% naar zo,n 42,7%, waarbij zo,n 6,3%niet geplaatst kan worden. Deze kinderen hebben geen alternatief en zijn afhankelijk van scholen in Amsterdam omdat hun regio geen vo scholen heeft, of zij kiezen voor een Amsterdamse school wegen bereikbaarheid, reistijd, onderwijsvisie of onderwijsniveau. Ik kan niet begrijpen dat deze kinderen zo makkelijk opgeofferd worden en dat deze stichting hier achter kan staan en dit , in een interview in Het Parool, een verbetering kan noemen. Is dit 'eigen kinderen eerst!' of ' het doel heiligt de middelen..'?
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/09/2020 naar 16:50   

@Jan: geen gerucht. Donderdag a.s. spreekt de raad over de door OSVO voorgestelde scenario’s en 14 september beslist OSVO. Tussendoor moet de medezeggenschapsraad van alle scholen of schoolbesturen advies uitbrengen.
Zie de twitter feed voor links naar de relevante documenten.
Jan (Amsterdam)
op 07/09/2020 naar 21:16   

Ik lees op AT5: "Plaatsingsbeleid Amsterdamse scholen op de schop." Gerucht of goed nieuws?
Annet (Amsterdam)
op 02/07/2020 naar 16:05   

Beste ouders/kinderen,
Vanuit mijn studie tot Integratieve Kindertherapeut, doe ik onderzoek naar de beleving van kinderen tijdens de loting en matching van PO naar VO.
Voor dit onderzoek ben ik op zoek naar kinderen die afgelopen maanden hebben meegedaan aan het loting en matchingssysteem in en om Amsterdam.
Voor meer informatie of aanmelding om mee te doen aan het interview, kun je mailen naar: annet.vantinteren@gmail.com of neem een kijkje op mijn website Tuintje van Geluk.
Ik hoor graag van jullie!
Elisabeth (Amsterdam)
op 21/06/2020 naar 13:24   

@Nicole: Lumion biedt dit jaar 43 plekken voor leerlingen met vwo advies. 31 leerlingen met vwo advies hebben zich aangemeld bij Lumion en 43 zijn geplaatst op Lumion. M.a.w.: 12 leerlingen zijn net als jouw dochter op deze school geplaatst nadat ze uitgeloot zijn voor de school waar ze liever heengingen. Eén kind staat op de wachtlijst van Lumion, dwz die heeft deze school op een hogere voorkeur staan dan de school van plaatsing.

Iedereen kan in de beschrijvende analyse van de loting 2020 van de loting per school nagaan hoeveel plek de school biedt, hoeveel leerlingen zijn aangemeld (plek nummer 1), hoeveel geplaatst en of de school een wachtlijst heeft (zo ja, met hoeveel leerlingen). Alle rapporten zijn te vinden op de website van OCO Amsterdam.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/06/2020 naar 16:09   

Beste ouders,

A.s. woensdag 17 juni vergadert de raadscommissie werk, inkomen en onderwijs over de centrale loting 2020. In dat kader is de beschrijvende analyse van de loting van dit jaar gepubliceerd. Het rapport is te vinden onder raadsinformatie Amsterdam (agendapunt 18) of in de twitterfeed van @StichtingVSA.

In dit rapport kun je per school terugvinden hoeveel leerlingen zijn aangemeld (1e keuze), hoeveel leerlingen geplaatst zijn en hoeveel leerlingen op de reservelijst staan. Ook kun je vinden bij alle scholen die geloot hebben, wat het hoogste lotnummer is van geplaatste leerlingen.

Inspreken is helaas nog steeds niet toegestaan. Wel kunnen ouders uiterlijk dinsdagochtend een inspreektekst sturen aan commissiewio @ amsterdam.nl dan wordt die tekst toegevoegd aan de agenda.
Elisabeth (Amsterdam)
op 10/06/2020 naar 13:19   

@Nicole: de cijfermatige analyse van 2020 heeft Osvo helaas nog niet gepubliceerd.

Je kunt in het rapport van vorig jaar terugvinden dat het Lumion in 2019 11 aanmeldingen had voor het vwo en dat er 13 kinderen met vwo advies geplaatst zijn op de school. M.a.w.: naast 11 vwo-leerlingen die zelf kozen voor het Lumion, zijn vorig jaar 2 kinderen, net als jouw kind dit jaar, uitgeloot voor de school keuze en op het vwo van het Lumion geplaatst als alternatief.

Alle rapporten over de loting zijn te vinden op de website van OCO Amsterdam.
Nicole (Amsterdam )
op 10/06/2020 naar 12:41   

Weet iemand of je kan zien hoeveel kinderen uit de eerste klas op hun eerste keuze terecht zijn gekomen? Mijn dochter gaat naar vwo op het Lumion (niet eerste keuze) en ik zou graag willen weten hoe deze klas is opgebouwd.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/06/2020 naar 18:46   

@bredeschoolidool:
Vooral voor leerlingen met havo en havo/vwo advies zijn de kansen in de centrale loting laag, voor sommigen is de kans op plaatsing op de school van aanmelding minder dan 30%. De categorale havo’s zijn helemaal niet overtekend, vooral de brede scholen Spinoza lyceum en MLA zijn populair en niet bereikbaar voor leerlingen die geen voorrang hebben.
1 (A)
op 04/06/2020 naar 12:47   

........Ook op brede scholen hebben kinderen een plezierige schooltijd, leren ze veel, stromen ze door naar fijne vervolgscholen........

Welke scholen gaat het over? Misschien enkele namen?
Brede school idool (Amsterdam)
op 04/06/2020 naar 08:15   

Er zijn voldoende plekken op leuke brede scholen, ook op het vwo. Probeer met een open blik te kijken naar deze scholen. Kinderen zijn heel flexibel. Ook op brede scholen hebben kinderen een plezierige schooltijd, leren ze veel, stromen ze door naar fijne vervolgscholen. Weet ik uit ervaring. Laat de categorale scholen los. Geef brede scholen een kans.
Bas Strang (Amsterdam)
op 25/05/2020 naar 16:04   

Beste ouders,

In Amsterdam wordt het gewilde aanbod bewust krap gehouden om er mbv lotingsdwang ieder jaar kinderen in het bestaande (niet passende) aanbod van scholen te dwingen. Er is geen wíl om alle kinderen naar een voorkeursschool te laten gaan, uitgangspunt is de kinderen simpel te verdelen over bestaande scholen. De pechvogels met de slechte lotnummers moeten naar scholen waar maar weinig kinderen vrijwillig naar toe gaan.

Mochten jullie in hetzelfde schuitje zitten als een grote groep ouders die zich al aangemeld heeft bij VSA en jullie willen weten welke acties je kan ondernemen, neem dan contact op met VSA of met ondergetekende via basstrang76@gmail.com
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/04/2020 naar 23:01   

@Inez: helaas zijn er daarvoor geen rechten te destilleren uit de Kernprocedure. Wel raad ik je aan om het schoolbestuur om heroverweging te vragen van het besluit om je kind af te wijzen. En de school te vragen als ze die 4% niet gebruikt hebben, dat alsnog te doen. Mede gezien de bijzondere tijd met uitzonderlijke maatregelen waarin we nu zitten.

Dit jaar bijna 600 kinderen buiten de top 3 en bijna 300 kinderen buiten de top 5 van de opgeven scholen. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar die men al zag aankomen. En de gevolgen van dit wanbeleid afwentelen op 11 jarige kinderen met een slecht lotnummer. Iedere bestuurder die daarvoor verantwoordelijk is moet zich toch kapot schamen zou je zeggen.
Inez (Amsterdam)
op 08/04/2020 naar 21:55   

@elisabeth, Dank voor je antwoord!
Stel dat een school de flexibele schil nog niet heeft gebruikt, kan je daar dan aanspraak op maken?
Inez (Amsterdam)
op 08/04/2020 naar 21:55   

@elisabeth, Dank voor je antwoord!
Stel dat een school de flexibele schil nog niet heeft gebruikt, kan je daar dan aanspraak op maken?
Eimert (Amsterdam)
op 08/04/2020 naar 12:25   

Aan alle ouders van kinderen die dit jaar ongunstig geloot hebben, sterkte! En hou moed. Maak bezwaar tegen de uitkomst van de loting bij de school van eerste voorkeur, laat je horen en hou vol. Het is niet oké hoe het systeem nu werkt (OSVO erkende het met zo veel woorden in hun persbericht over de uitslag zelf, de uitslag dit jaar is slechter dan vorig jaar omdat er meer kinderen meededen maar evenveel plekken beschikbaar zijn op de scholen, waarbij ze nog geluk hadden dat er niet nog meer kinderen meededen (zoals verwacht). Oftewel, ze wisten dat capaciteit tekort schoot, maar hebben daar niks mee gedaan).
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/04/2020 naar 09:35   

@Inez: je kunt daarvoor de school van aanmelding bellen en hen vragen of zij kinderen handmatig geplaatst hebben in de flexibele schil.
Iedere school heeft 4% extra plaatsen gereserveerd (de flexibele schil) om de garantie gestand te kunnen doen. Tot en met 2017 kon je voor meer dan 12 scholen (resp. 6 en 4 bij vmbo adviezen) uitgeloot worden. Dan moest je het zelf verder zelf maar uitzoeken. Dankzij een kort geding van een groep ouders van gedupeerde kinderen is er sinds 2018 een garantieregeling in het leven geroepen.
Inez (Amsterdam)
op 07/04/2020 naar 22:54   

Hier nog een ouder van een zeer verdrietig kind op plek 10 ingeloot, het is niet uit te leggen dit systeem aan een kind dat serieus 12 scholen heeft bezocht. Blij met de acties die hier genomen worden. Ik ben alleen erg bang dat er geen beweging is doordat de eindtoets is vervallen. Reservelijst plek 4 is daar nog enige hoop? En hoe kom ik achter de flexibele schil op de voorkeursschool van mijn dochter?
Elisabeth (Amsterdam)
op 07/04/2020 naar 15:32   

@Henriette, heel goed en je hebt groot gelijk!
Kun je misschien contact met VSA opnemen? We ondersteunen je graag hierbij en kunnen je wellicht helpen om andere ouders die met hetzelfde probleem zitten in contact te brengen.
Henriette (Amsterdam)
op 07/04/2020 naar 14:53   

@ouders waarvan kind rekende op aanpassing schooladvies!

Graag start ik met jullie een bezwaarschriftprocedure tegen het besluit van Minister van Onderwijs Slob om het "afgegeven schooladvies definitief" te maken. Hier zou tenminste een uitzonderingsregel aan toe moeten worden gevoegd als de school bereid is het advies aan te passen op basis van goede argumenten.

Minister Slob ontneemt kinderen een kans om zich te bewijzen en ook om een bepaalde "vooringenomenheid" van leraren of scholen tav een leerling te toetsen.

In ons geval is sprake van een kind met een IQ score (WISC) van 125. Hij kreeg pre-advies VWO en daarna HAVO-VWO advies.
Hij had een heel laag lotnummer dus werd niet ingeloot op een school van zijn voorkeur.

Zijn school is inmiddels bereid hem nu alsnog VWO advies te geven omdat hij in de afgelopen maanden meer inzet heeft getoond en de WISC score onafhankelijk zijn intelligentie niveau bevestigt.
De Gemeente laat nu op grond van de brief van Slob echter niet meer toe dat het advies wordt aangepast. Hij wordt niet als mens behandeld door dit systeem maar als een nummer. Dat kan niet de bedoeling zijn.
<< vorige

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 ... 51

volgende >>