Schrijf een nieuw bericht

Pagina 49 - Berichten 9601 tot 9800

LA (Abcoude)
op 01/04/2011 naar 20:10   

@Theo, beetje genuanceerd alsjeblieft. Nog een keer: er zijn geen middelbare scholen in bv Landsmeer of Abcoude. De kinderen moeten sowieso reizen. In Weesp is iid 1 school, zonder Gymnasium, die is 3 kwartier tot een uur met OV. Amstelveen komen wij niet in, Zuid is gewoon dichtbij evenals Oost en Zuidoost. De schoolbus naar Zuid vanuit Abcoude duurt dan ook 10 tot 15 minuten. Dit zijn de suburbs van Amsterdam, ik heb 18 jaar aan de andere kant van de gemeentegrens gewoond en nu een kind met grote lotingsstress. Er is hier geen plan B. Beetje grootstedelijk denken hoor!
Dk (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 19:48   

out of interest: hoeveel kinderen gaan uit Amsterdam naar bv Weesp ed? Dat zijn er toch ook heel veel?
Theo (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 19:20   

Net het Parool gelezen een hele pagina vol over het probleem loting.
1100 leerlingen van buiten de stad zijn aangemeld op Amsterdamse scholen. Hoeveel kinderen hiervan geen middelbare school in eigen plaats hebben staat er niet bij. Ik moet aan mijn eigen kind denken,
dus sorry, Amsterdamse kinderen eerst.
Theo (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 19:05   

Een plekje in de tweede ronde. Ik wil naar een catagoriaal gymnasium, gewoon in het stadsdeel waar ik woon. En niet naar een
scholengemeenschap, die zijn gymnasiumklassen alleen maar vol krijgt met uitlotingen, uitgezonderd het Spinoza.
JH (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 18:47   

Goed idee van Asscher die regionale regeling maar te laat voor de kinderen die nu naar een middelbare school moeten. Er moet nu actie ondernomen worden! Minister: stel een crisisteam samen dat vaststelt hoe het aantal beschikbare plaatsen zich verhoudt tot de aantallen uitgelootte kinderen na de eerste ronde en maak dit openbaar (waarom wordt hier zo schimmig over gedaan?) en creeer daar waar nodig plaatsen zodat alle kinderen die mee moeten doen in de tweede ronde een plek krijgen op een passend schooltype, op een redelijke reisafstand van huis en van voldoende kwaliteit.
Theo (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 18:47   

Wij gaan absoluut niet prettig het weekend in. Dinsdag is de loting. De stress neemt toe.
Wij willen niet dat onze zoon uitgeloot wordt, en wij willen dat ook niet voor de andere kinderen.Mijn zoon slaapt slecht vanwege de spanning.
Wat als straks zijn vriendje wordt ingeloot en hij niet, of anders om.
Wie wil deze teleurstelling voor zijn kind!!!
Geen 1 school rept over de besprekingen hierover met het VSA.
Hoe is de stand van zaken? Kind en ouders worden totaal niet geinformeerd.
Het is zo stil terwijl je geluiden wilt horen.
Tim (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 18:44   

Ik woon in Amsterdam-West en wil ook graag naar het Vossius omdat ik het de ALLERLEUKSTE SCHOOL vind. Net als Marion heb ik me ingeschreven zodra ik mijn score (550) binnen had. De spanning stijgt met de dag en ik word echt heel verdrietig als ik word uitgeloot. Alstublieft meneer van Muilekom, help ons!!!
Sylvia (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 18:31   

Denkt er ook iemand na over wat dit hele proces met kinderen doet?
Mijn zoon begint nu zelfs over de loting te dromen. Deze stress zou je 11,12 jarigen niet aan moeten doen...
Jacq (020)
op 01/04/2011 naar 18:29   

Asscher lijkt geweldig bezig!! Met een regionale regeling. Werd tijd. Zie Parool van 1 april.
Marion (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 18:24   

Ik woon in Amsterdam- Zuid, ik zit op de lagere school in Amsterdam-Zuid, en ik wil naar een middelbare school in Amsterdam-Zuid.
Ik wil niet naar Noord fietsen, met een pontje over om daar naar school te gaan, terwijl kinderen uit Noord naar Zuid komen.
Mijn citoscore 546 en ik heb mij al op de derde dag opgegeven meteen toen ik mijn score binnen had. Ik heb niet lopen shoppen en gewacht tot de laatste dagen, nee, ik wist het zeker deze school wordt het. Dat wist ik trouwens al 2 jaar Ik ben in groep 7 naar de open dagen geweest en in groep 8. Ik ben naar de lesjesmiddag geweest.
Mijn keuze het Vossius.
167 aanmeldingen 31 voorrang. Alstublieft rector van Muilekom van het Vossius
doe wat!!!!!!!!! De loting komt dichterbij, en de stress neemt toe.
LK (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 17:50   

Vandaag stond er in het parool dat de basisscholen een oproep hebben gedaan aan de vo scholen om de loting uit te stellen om meer tijd te hebben om een oplossing te vinden. weet iemand of er scholen zijn die gehoor geven aan die oproep?
heel goed trouwens dat er gezegd wordt dat het niet over 'populaire' scholen gaat, dat komt altijd terug in de berichtgeving,en dit is pertinent geen luxe probleem.
Er rijdt schijnbaar een bus die de kinderen vanuit abcoude en oude kerk naar de scholen in amsterdam zuid brengt. komt er dan ook een bus om de kinderen van oost naar west te brengen, etc?
Jacq (020)
op 01/04/2011 naar 17:48   

@ Patricia, over die communicatie heb je helammal gelijk. Is er door de stichting telefonisch niets te achterhalen? Op PNL dikken ze in om zo min mogelijk havo kinderen uit te loten. Die zit dus helemaal vol. Dit is wel al wat oude info, over de telefoon gekregen. Succes. Niks weten is ook vreselijk vervelend.
Annemarie (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 16:57   

HLZ heeft nog 16 gymnasiumplekken en gaat loten voor de Havo.
Sammy (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 16:56   

Mijn zoon is straks misschien een van de uitgelotenen voor een vwo-plek. Ik heb gekeken op welke scholen er nog plek is, maar wat me vooral opvalt is dat heel veel scholen ook op hun site niets zeggen over het aantal beschikbare plaatsen. Ik zou graag nu al, voor de loting een inschatting willen maken van de beschikbare plekken, gewoon om wat rust te krijgen thuis. Het Berlage en het Cartesius vallen af (mijn zoon wil geen tweetalig onderwijs en bovendien scoren beide scholen onvoldoende...) Het Caland en Comenius klinkgen als leuke scholen, maar bevinden zich op 12 kilometer van ons huis in Amsterdam Oost. Als mijn zoon straks elke dag 22 kilometer moet fietsen, vind ik dat best een eind. Nee, ik vind dat heel erg ver. Ik ben wel enthousiast dat een school als het Caland nu een technasiumafdeling en een sportklas heeft. Ook het Nicolaas lijkt nog 7 plekken te hebben, het Pieter Nieuwland 6 en IJburg nog acht. Maar wat als alle 164 uitgeloten vwo-ers daar straks op de stoep staan? Is dan echt Osdorp nog de enige optie? Natuurlijk zijn er genoeg plekken. Met een beetje schuiven, genoegen nemen met een school die na een jaar al zijn gymnasiumafdeling sluit (Cartesius) en scholen die onvoldoende scoren, zullen alle kinderen wel een plekje krijgen. Maar wie naar de geboortecijfers in Amsterdam kijkt, weet dat het probleem volgend jaar nog groter wordt en het jaar daarna nog groter. Ik vind het fantastisch dat er scholen zijn die zich sterk profileren zoals het Caland. Met nog zo'n school ergens in Oost en eentje in Zuid zou het probleem volgens mij voor de komende jaren wel zijn opgelost. Op dit moment zou ik gewoon alle scholen willen oproepen om hun beschikbare plaatsen op hun site te plaatsen zodat duidelijk is of er echt een probleem is of dat het probleem gewoon is op te lossen door die kleintjes elke dag 22 kilomter te laten fietsen....
B.M. (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 16:09   

Beste Stichting VSA,

Wij hebben allemaal de indruk dat, in vergelijking met afgelopen jaar, er zijn veel minder scholen met beschikbaar plaatsen voor de tweede ronde. Klopt dit? Voor VWO/Gymnasium: Cygnus, Spinoza, Vossius, Gerrit van der Veen zijn vol. Ik denk samen hebben deze scholen 25 kinderen geplaatsd in 2010.
JH (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 14:56   

Jos, Ook ik heb mijn kind telkens voorgehouden dat als hij niet wordt ingeloot we een andere geschikte school zullen vinden. Maar nu blijkt dat ik dat helemaal niet kan waarmaken!! Wees eerlijk en kom met feiten en cijfers.
Ouders en politici, laat je geen zand in de ogen strooien! De situatie is echt heel ernstig!
BK (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 14:41   

Jos, van jouw begrip ik dat kinderen die durven kiezen voor een school met loting hebben geen recht meer aan een school dichtbij in de buurt? Waat een onzin! Wij praten over 2.000 kinderen en 20 scholen! Dit gaat niet over een paar populaire scholen in zuid! Kijk naar de lijst. Er zijn scholen met overaanmeldingen in elke staadsdeel, zelfs op Ijburg, in noord en oost. Asscher moet ook stoppen met praten over "de populaire scholen" alsof het gaat over een klein groep elitaire scholen. Het probleem is veel te groot om zo over te praten.
P. Finck (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 14:15   

Het zou op zichzelf niet zo gek zijn als er voor de tweede ronde wordt gekeken naar postcode. Terecht komen op een school waar je eigenlijk niet naartoe wilt, is één ding, het is iets totaal anders als die school ook nog eens op een uur fietsen ligt. Me dunkt dat ook de veiligheid van de kinderen een rol speelt.
GR (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 13:52   

Ja JH, je heb gelijk. De situatie voor Gymnasium en VWO is ook zeker veel slechter dan een jaar geleden. In 2010 Cygnus, Spinoza, Vossius en Gerrit van der Veen had allemaal ruimte over voor de tweede ronde. Alle vier zijn dit jaar de eerste ronde vol! Minder keuze, minder capaciteit. Een veel slechter beeld voor de tweede rond. Dat zeker!
KN (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 13:35   

Jos, ergens is er een balans te vinden. Een zekere hoeveelheid van overcapaciteit in het systeem is nodig. Als er te weinig overcapaciteit is, dan is er geen sprake van vrije schoolkeuze. Als er te veel overcapaciteit is, dan is er inderdaad geld verspiling. Ouders vragen niks meer dan de juiste balans en dat hebben zij recht op.
JH (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 13:29   

Jos, ik vermoed dat jij de OSVO vertegenwoordigt. Als dat zo is dan is dit nogmaals het bewijs dat de OSVO zit te slapen. Het beeld dat jij schetst is allang achterhaald!! Zelfs als je net als de OSVO vanuit het vraag/aanbod perspectief kijkt naar dit probleem (hetgeen een grote schande is, maar dat terzijde) zie je dat het niet gaat passen dit jaar. Er worden in de eerste ronde naar schatting 727 kinderen in de eerste ronde uitgeloot. Dat komt overeen met 26 brugklassen!! Waar zijn die plaatsen?? Mijn zoon moet loten voor een HAVO/VWO plek. Voor dit schooltype gaan er 160 kinderen uitgeloot worden. Ik heb gekeken hoeveel van deze plekken er nog zijn na de eerste ronde. Voor zover ik dat kon nagaan kom ik op enkele tientallen en wordt de 170 bij lange na niet gehaald. Als ik me zou beperken tot scholen met voldoende kwaliteit dan is het nog heel veel minder. Ik ga er vanuit dat dit voor andere schooltypen niet anders is. Helaas moet ik werken met gebrekkige informatie. OSVO, jullie hebben wel een compleet overzicht!! Tenminste, dat mag ik hopen. Kom met actuele feiten en cijfers en maak bekend welke plaatsen er nog zijn in de tweede ronde en stel de ouders, maar vooral de kinderen, gerust!! Voorgaande jaren kwam alles weer op zijn pootjes terecht en bleek achteraf dat het best goed gaat met de kinderen. Maar mensen, realiseer je dat de situatie nu echt veel slechter is.
MJ (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 13:12   

Jos, dat er feitelijk te weinig plek is klopt natuurlijk wel! Het is gewoon niet redelijk kinderen van 11 jaar ver weg van huis te sturen. Osdorp, bij voorbeeld, is voor heel veel kinderen echt een grote afstand elke dag te gaan fietsen. Kinderen van dit leeftijd willen met vriendjes spelen en toch naar huis kunnen fietsen zonder openbaar vervoer (wat kan best gevarlijk zijn voor kinderen!). De meeste kinderen zijn nu gewend om een basisschool om de hoek. De stap naar twee uur reistijd per dag is veel te groot! Misschien kan somige kinderen het wel aan maar niet veel ben ik bang.
Jos (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 09:59   

Dat er feitelijk te weinig plek is klopt natuurlijk niet. Feitelijk zijn er voldoende plaatsen. Stel je draait het standpunt om, dan zou ook de volgende stelling mogelijk zijn: De schoolbesturen garanderen dat er voldoende plekken zijn op scholen die voldoende kwaliteit hebben. Met het gevarieerde aanbod van scholen en de ca 7000 leerlingen die zich elk jaar aanmelden, is het steeds weer een gepuzzel om iedereen te verdelen over die plekken. Toch is dat al na de eerste ronde voor ca 90% van de leerlingen gelukt. Na de 2e ronde waren vorig jaar meer dan 99% van de kinderen geplaatst op de school waar ze in 2e instantie voor hadden ingeschreven. Onderzoek achteraf leert dat deze kinderen niet minder tevreden waren dan de direct geplaatste kinderen. Als je een gokje wilt wagen op een populaire school, blijf dus kalm en straal uit naar je kind dat het wel goed komt, ook op die alternatieve school. Wel lastig voor de kinderen uit IJburg die slechts 1 school in de buurt hebben. De meeste anderen kunnen een afweging maken: goede school zonder loten in de buurt, of die ene nog leukere met kans op uitloten. Een grote overcapaciteit creëren kost veel geld, dat beter aan het speciaal onderwijs besteed kan worden.
Alice (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 09:24   

Het is toch te treurig als je al deze berichten op deze site leest. Blijkbaar leest de wethouder ze ook maar de directies van de scholen waarschijnlijk niet. Toch wil ik nog even kwijt dat het sinds dat mijn dochter de overstap naar vo maakte - en dat was in 2009 - de situatie alleen maar is verslechterd. In die tijd ontmoetten radeloze ouders elkaar op de site gymnasium voor iedereen.nl. Vanwege deze site en vanwege het feit dat de problematiek vele male breder is dan alleen loten op de gymnasia, is deze site niet meer actief. De berichten waren echter hetzelfde: een cry for help en strategische keuzes. Het systeem zit blijkbaar muurvast en op slot en de oplossing lijkt er niet echt te zijn. Ik heb ook niet echt een oplossing maar wil wel iedereen die de komende tijd met de loting te maken heeft sterkte wensen. Wij hadden toen geluk - mijn dochter werd ingeloot bij de school van haar keuze - maar ik vond het ook echt een rot periode: die spanning van het loten etc. Overigens leert de ervaring - heb ik dan weer van uitgelote vriendinnen gehoord - dat dingen meestal wel weer op hun pootjes terecht komen (zie ook bericht hieronder van de mevrouw met de dochter op het Berlage). Kinderen zijn flexibel en schikken zich wel weer maar het blijft een vervelende kwestie en het feit dat kinderen zich uiteindelijk wel aanpassen moet toch niet een reden zijn om dan maar te zeggen dat het geen probleem is. Het meest sprekende voorbeeld hiervan zijn de kinderen die vanuit Amsterdam elke dag met de draagvleugelboot naar - naar ik meen Velsen oid - reizen om daar naar een middelbare school te gaan. Nogmaals sterkt iedereen.
Patricia (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 09:23   

Cijfers voor de communicatie op de scholenwebsites:
Helemaal bovenaan: het St Nicolaas Lyceum een 10 !
en helemaal onderaan scholen die helemaal niets hebben veranderd in hun communicatie sinds 11 maart: Geert Groote, HLZ, Pieter Nieuwland en het Spinoza. Zelfs wordt er niet vermeld of ze gaan loten...........erg knap!
P. Finck (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 09:21   

@ Tf: Het is ook geen verwijt, het maakt de situatie (ook dankzij het foute krantenbericht) er alleen verwarrend op.

@ JH: Bedoel je dat meerdere kinderen van meerdere schooltypen straks, na de derde ronde, nergens terecht kunnen, of desnoods op een ander schooltype? Zoals ik het heb begrepen, roept de gemeente al jaren dat er genoeg plek is voor alle kinderen, hooguit zou er niet genoeg plek zijn op de scholen van hun 'keuze'. Ik begreep wel dat er niet genoeg gymnasiumplekken zijn, maar in het verleden kwamen gymnasiumkinderen al vaker terecht in TTO-klassen, een soort moderne variant van het gym (zo wordt het tenminste verkocht). Maar hetzelfde probleem rijst nu dus ook voor vmbo-t t/m 'gewoon' vwo? Is daar ergens een overzicht van?

Dit zou betekenen dat het probleem niet langer kan worden afgedaan als 'luxe-probleem' (lees: ook op een minder populaire school kunnen kinderen heel gelukkig worden) en dat er nu wel degelijk sprake is van een kloof tussen vraag/aanbod.
JH (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 08:47   

Het is nu toch overduidelijk dat er (los van kwaliteit en voorkeur) feitelijk te weinig capaciteit is voor alle schooltypen in Amsterdam. We weten nu al dat er ook in de tweede ronde massaal uitgeloot gaat worden en dat vele kinderen echt geen plek zullen krijgen op een middelbare school. Het OSVO (die denkt dat de kinderen er zijn voor de scholen in plaats van andersom) heeft gefaald en voelt zich nog steeds niet verantwoordelijk voor deze chaos. Waarom nog wachten? De minister moet NU ingrijpen! Welk betrokken kamerlid gaat haar hierover bevragen?
Tf (Adam)
op 01/04/2011 naar 06:56   

@pfinck: en dat komt weer omdat de uitslagen van de audities voor dans en conservatorium pas ruim na de loting komen, dus die kinderen hebben ook niet zoveel keus.
P. Finck (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 23:57   

@ R.S.: die dansklas maakt het ook verwarrend, in zo verre dat kinderen uit die klas (ballet- of conservatoriumopleiding) hun plek op het GvdV kunnen bewaren tot de tweede ronde. Met andere woorden: zij kunnen zich in de eerste ronde ook op een andere school inschrijven, en na uitloting terugvallen op die voorrangsplek op het GvdV. De school weet nu dus nog niet hoeveel 'kunst'-leerlingen zich straks daadwerkelijk aanmelden. Hangt af van de loting op andere scholen. Zijn het er méér dan die ene klas van 29, dan zullen er meer 'reguliere' leerlingen afvallen, maar het kunnen er wellicht ook minder zijn.
BB (Amsterdam e.o.)
op 31/03/2011 naar 21:07   

@Marion: dat is een goede vraag. Welke school gaat als eerste bewegen of in ieder geval reageren. Het is zoooo stil. Ik begrijp werkelijk niet dat scholen niet communiceren. Alleen een kil berichtje op hun site met aantal aanmeldingen hebben staan. In een goede bui kan je dit interpreteren als 'er wordt goed gezamenlijk overleg' gevoerd, maar ik heb er weinig vertrouwen in en het is gewoon een ROT-tijd dit en je bent volslagen machteloos. Kom op VSA! Is er wat beweging te verwachten?
Marion (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 20:40   

5 april is de loting op het Vossius.
Hoe groot is de kans dat voor die tijd nog wat geregeld wordt,zodat de loting niet hoeft plaats te vinden.
Hans (Amsterdam-west)
op 31/03/2011 naar 20:14   

In het belang van de discussie is het wel interessant om de ingezonden brief van Berend Meijer, rector Comenius lyceum van 30 nov 2010 in het parool te lezen en te plaatsen bij de downloads. zoek op:
"De blik van wethouder Asscher op het voortgezet onderwijs is kortzichtig." en vul deze regel nogmaals in in de zoekmachine van het parool. (het lukt mij helaas niet om een link te plaatsen). De "mismatch"tussen vraag en aanbod is niet zo simpel op te lossen. Er is hier immers geen sprake van een commerciële markt, maar gemeenschapsgeld dat besteed moet worden op een manier dat alle leerlingen van Amsterdam zo goed mogelijk bediend worden.
RS (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 17:09   

Het stond eerst ook verkeerd op overzicht op deze site, volgens mij was bericht Parool daar weer op gebaseerd. Als je aantal plaatsen wist en het aantal inschrijvingen, was het direct duidelijk dat er moest worden geloot! Wellicht verwarring door die dansklas...
P. Finck (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 17:01   

Het Gerrit v/d Veen heeft het inderdaad vreemd aangepakt. Alle andere scholen waren transparant en vermeldden gewoon op de site dat (en met hoeveel kinderen) er geloot moest worden, maar op het Gerrit v/d Veen was de informatie mistig.

Pas nadat Het Parool het foutieve bericht had geplaatst, verscheen er op de site het bericht dat er wel degelijk geloot zou worden: 28 kinderen moeten afvallen. Maar de kinderen/ouders hebben nooit een briefje gekregen - dat was wel zo aardig geweest. Nu zijn er misschien nog mensen die denken dat ze de lotingsdans ontspringen op het Gerrit v/d Veen, omdat ze zijn afgegaan op het bericht in de krant. Dat wordt dan een zure verrassing.
Patricia (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 16:02   

Zie St v z inschrijvingen; het GvdVeen gaat loten op H/V en Havo.
Het Amsterdams Lyceum heeft vandaag helaas geloot en ouders uitgeloten kinderen zijn / worden gebeld.
Ongeruste ouder (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 15:59   

Gerrit van der Veen college spreektop haar site bericht in Parool weer tegen dat er niet geloot moet worden. De stand op jullie site vermeld ook dat er niet geloot moet worden; de onzekerheid wordt alleen maar groter. Wie moeten we geloven en volgende week de grote run op de laatste plaatsen bij scholen die overgebleven zijn. Hebben al eerder met dit bijljte gehakt en kan zeggen dat het niet leuk en zeker niet goed is.
L.T. (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 15:31   

Ongelofelijk de brief van Asscher aan de Gemeenteraad! Hij draait 180 graden! Dank je wel, meneer Asscher!!!!
B.L. (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 15:17   

Als ik de breiven van stichting VSA lees, zijn de afspraken voor mei en juli staan. Zijn jullie nog bezig met de loting probleem voor dit jaar?
Mh (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 15:05   

@IH: er bestaan ook zittenblijvers: de tweede klassen van de gymnasia zitten dus meestal rond de 30
Hans (Amsterdam-west)
op 31/03/2011 naar 11:38   

Inderdaad, investeer in zwakke scholen. Hier in west zijn scholen met veel allochtone leerlingen. Basisscholen met veel allochtonen krijgen extra geld, en hoeven niet zulke hoge citoscores te halen voor een goede beoordeling als witte scholen. Bestaat zo iets ook voor VO scholen?
IH (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 11:28   

Op de Gymnasia in Amsterdam zitten 27 kinderen per klas. Dat is mooi,
maar in deze tijd van crisis niet haalbaar. Dus gewoon weer terug naar 30 kinderen per klas, dat betekent dat er 75 kinderen minder hoeven te loten over 5 gymnasia.
RS (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 10:50   

Ook zinnig om onderzoek onderwijsinspectie eens goed te bestuderen. Soms scoort een "zwakke" school inmiddels al beter dan de goede/populaire scholen, maar wordt eindresultaat bepaald door gemiddelden drie jaar. Is toch een kwestie van verdiepen ipv direct die optie te laten vallen.
Hennie (Amsterdam)
op 31/03/2011 naar 10:13   

Helemaal mee eens Jacq. Versterk zwakkere scholen. En hoeveel scholen krijgen voldoendes dankzij (dure) huiswerk- en bijlesklassen / instituten? Hebben sommige zwakkere scholen misschien veel "achterstandsleerlingen"? En doen die misschien hun stinkende best om zoveel mogelijk havo- of Havo/VWO-advies leerlingen toch VWO te laten doen? Logisch dat er vaker gedoubleerd wordt. Is een onvoldoende dan wel terecht? Misschien zijn zwarte scholen die toch voldoende scoren wel de beste scholen. Maar ook die scholen worden hier helemaal afgeserveerd.
Jacq. (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 23:20   

Is scholen dwingen om extra klassen te maken nou echt zo'n goed idee? lees de mail van Beatrice hieronder eens na. Frans krijgen van de gymleraar??? Ik denk dat het helpen verbeteren van 'zwakkere' scholen meer soelaas biedt. En wat is een zwakke school? Het Berlage is een goed voorbeeld. Daar zijn veel mensen toch erg tevreden over. Een - van Elsevier en dan komt t nooit meer goed? Onzin, het verhaal daarachter is van belang. Maar goed, er zijn idd wat scholen waar je beter kunt wegblijven. En vrije keus is niet meer aan de orde. Waar is de discussie over onze regiofunctie gebleven? Moet een school niet zelf kritisch kijken naar een inschrijving uit de regio, waar als enige reden geldt dat zoon/ dochter het zo cool vindt om in de grote stad naar school te gaan? Over die verantwoordelijkheid van scholen hoor ik niemand meer. Sterke voor allen die de vreselijke loting door moeten.
Beatrice (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 18:18   

@ Ad: Als je kijkt op het overzicht van de inschrijvingen op de verschillende scholen en schooltypes (zie onder 'Nieuws' op deze site) valt daar weinig over te zeggen. De vwo-scholen zijn kennelijk minder terughoudend met hun informatie. Wel zie je dat er op de 'goede' scholen (en daarvan zijn er voor VMBO-t toch al niet zoveel) geloot gaat worden.
Maar misschien kun je elders betere/actuelere informatie vinden, dat weet ik niet.
Ad (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 16:47   

WEten jullie iets over plek op het VMBOt?
FZ (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 14:42   

Leuk dat Bredero genoemd wordt. Daar is inderdaad nog genoeg plaats bij vwo én dus ook bij het gymnasium. De school is heel goed te bereiken met het pontje achter CS en met OV vanuit de noorderlijke regio's.
Roos (Amsterdam-noord)
op 30/03/2011 naar 13:28   

En Bredero in Noord heeft nog plaats. En OSB en SGR in Zuid-Oost.
Mirjam (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 12:23   

En daarbij komt: HLZ en Berlage zitten in zuid, CSB ligt in Buitenveldert (prima te doen vanuit Abcoude) en Cartesius is practisch centrum want recht achter Marnixbad.
Mirjam (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 12:19   

@LA Abcoude, het is hoe dan ook vervelend, ongeacht je woonplaats.
LA (Abcoude)
op 30/03/2011 naar 11:54   

En meeste VWO/ gymplaatsen 2e ronde in Amsterdam-West, lekker als je in Abcoude, IJburg, Zuidoost of Noord woont... als 11-jarige.
R. (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 11:17   

Kunnen jullie de brief van gisteren aan de VO scholen posten op dit site? Alvast bedankt!
B.M. (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 10:23   

Zie ik het vekeerd of ontbreekt zeker 25 plus gymnasium plaatsen?
Gympie (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 09:36   

Btw, ik heb het idd alleen over het VWO.
Gympie (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 09:35   

Beste Patricia,

De scholen voor de 2e ronde heb ik doorgekregen van de school waar mijn dochter is aangemeld. Vervolgens ben ik de sites van die scholen gaan bekijken. Daar staat vaak een link naar Vensters voor verantwoording, wat inzicht geeft in prestaties, uitval, etc. t.o.v. het landelijk gemiddelde. Deze 'restscholen' scoren vaak slecht t.o.v. dit landelijk gemiddelde. Hogere uitvalpercentages, lagere eindexamenscores. Tip: kijk ook altijd even bij de rapporten van de onderwijsinspectie. Maar het is dus niet voor niets dat deze scholen nog plekken over hebben!
Ik hoorde trouwens Asscher op at5 zeggen dat zolang deze scholen te weinig doen om hun kwaliteit te verbeteren, ze geen huisvestingsubsidie krijgen (dat is zijn enige middel om ze te 'straffen').
Patricia (Amsterdam)
op 30/03/2011 naar 08:59   

Beste Gympie,
Waar precies vind je die cijfers vd 2de ronde op de website van vensters voor verantwoording?
RS (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 23:50   

De aantallen die "Gympie" noemt gaan alleen over vwo/gym, daar niet ruim 600 kinderen die worden uitgeloot!
T (Adam)
op 29/03/2011 naar 22:52   

Dus ong 200 plaatsen voor 646 kinderen?
Gympie (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 20:55   

Voorlopige lijst scholen met plek in de 2e ronde:
Hervorm Lyceum Zuid (8)
Berlage TTO gymnasium (ongeveer 50)
CSB: onduidelijk aantal, maar zeker plaats
Calandlyceum: zowel op technasium als op gymnasium plaats
Hervorm Lyceum West: TTO en gymnasium
Cartesius lyceum: vwo, onduidelijk aantal
S. M. (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 15:33   

Beste Stichting VSA,

Wat is jullie mening over mogelijk acties?
Beatrice (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 14:27   

Niets doen en afwachten is uiteraard geen goede keuze, maar wat zijn de concrete alternatieven?
De straat op en demonstreren?
Nog een rechtszaak aanspannen en hopen op een wonder?
Een eigen school beginnen?
Weigeren mee te doen aan de tweede/derde ronde?
Wie het weet...
CH (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 14:14   

Ook onze dochter is 2 jaar geleden uitgeloot en dat was een zeer ellendige gebeurtenis. Ze is terecht gekomen in de TTO gymnasium klas van het Berlage Lyceum. Ze heeft het daar geweldig naar haar zin. Wij zijn tevreden over de school en over het niveau. Er is veel elan, de leraren zijn enthousiast en TTO is ontzettend leuk. Dochter nummer 2 die nu in groep 8 zit, heeft zich nu ook op het Berlage aangemeld. Dus die hoeft niet te loten... Iedereen die wel moet loten: veel sterkte. Het blijft een rotsysteem. En het is droevig vast te moeten stellen dat er in de twee volle jaren sinds de uitloting van onze oudste niets veranderd is. Sterker nog: de situatie is verslechterd.
Karin (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 13:43   

Niets doen en afwachten lijkt me niet zo'n goede keuze. De situatie in de tweede ronde wordt veel beperkter dan een jaar geleden. Kijk naar de lijst.
Beatrice (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 13:08   

Ik vrees dat we lijdzaam moeten afwachten. Het systeem zit muurvast, de scholen hebben natuurlijk ook maar beperkte mogelijkheden om uit te breiden... áls ze al bereid zijn dat te doen. Ik vraag me trouwens af hoe scholen zo'n eventuele uitbreiding überhaupt willen oplossen: extra leraren aantrekken?
Mijn zoon (die twee jaar geleden werd uitgeloot) is destijds terecht gekomen op een school die stond te trappelen om zoveel mogelijk uitgelote kinderen binnen te halen, met als gevolg dat hij Frans kreeg van de gymleraar en biologie van een lerares die zo gebrekkig Nederlands sprak en schreef dat de kinderen haar steeds gierend van de lach verbeterden. Om over de extreme lesuitval maar niet te spreken. Hij is vervolgens overgestapt naar een school waar het onderwijs niet veel beter is - want ook in de tweede klassen zitten de goede scholen vol. Het wachten is nu op de loting van ons tweede kind...
J.P. (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 12:54   

Waar is de lijst voor de 2de rond te vinden?
Gympie (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 12:44   

Ik heb net de lijst gezien van scholen waar nog plaats is in de 2e loting. Wat een droefenis! Kijk de Vensters voor verantwoording er op na, dit zijn gewoon kwalitatief veel minder goede scholen. Hoge uitval, slechte resultaten. Er is gewoon geen goed alternatief. En nu nog een stressvolle week wachten.
S.T. (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 11:29   

Komt er beweging in de situatie?
Patricia (Amsterdam)
op 29/03/2011 naar 10:55   

We hebben inmiddels een copie van de brief gemaild aan de rectoren / schooldirecteuren van de 17 scholen die waarschijnlijk gaan loten; nog eens met een dringende oproep niet te gaan loten!
J (Amsterdam)
op 28/03/2011 naar 16:32   

Inderdaad. . . .wat nu? En wat kunnen wij als ouders doen? Wij hebben maar een week tot de megaloting.
T (Amsterdam)
op 28/03/2011 naar 16:08   

Wordt de brief van Asscher ook nog opgevolgd door druk op de besturen of blijft het bij dit (mogelijk vrijblijvende) verzoek aan schoolbesturen die waarschijnlijk naar elkaar blijven kijken. Of ben ik nu te negatief?!
U.H. (Amsterdam)
op 28/03/2011 naar 15:56   

Maar dan blijft het probleem van te weinig capaciteit voor een steeds grotere groep Amsterdamse kinderen. . . . . .
Roberta (Amsterdam)
op 28/03/2011 naar 15:20   

Wij leven met jullie mee en wij vragen ons nog steeds het volgende af. Wij begrijpen dat Amsterdam een regionale funktie heeft. Wij begrijpen de problematiek van sommige kinderen die buiten Amsterdam wonen, alhoewel bijna alle kinderen die buiten Amsterdam wonen geen VO-problemen hebben aangezien hun alternatieven uitstekend geregeld zijn. Maar volgens de uitspraak van de rechter uit het eerste kort geding wogen de rechten van het enkele kind uit Diemen op zoek naar een plaats in het VO op tegen de nu al 2000 kinderen, waaronder Amsterdamse, die moeten loten (met ruim 600 uitlotingen). Daar komen bij ons al grote twijfels. Wij begrijpen wel dat een plaats op categoraal gymnasium, op basis van ervaren gevoel, niet gelijkwaardig kan worden gesteld aan een plaats op een regulier gymnasium (ook volgens dezelfde rechter).
Maar wat er echt niet in kan bij ons, is dat er geen prioriteiten worden gesteld aan al die verschillende belangen! Als je toch kiest om in Amsterdam te wonen (we hebben woonplaatsen in alle prijs-, en budgetcategorieen, alle etnische achtergronden zijn in Amsterdam vertegenwoordigd), als je stemrecht hebt voor een Amsterdamse gemeenteraad, als je Amsterdamse belasting betaalt etc etc etc : waarom word je totaal gelijkwaardig gesteld aan iemand die niet in Amsterdam woont, stemt, noch betaalt etc etc?

Amsterdammers moeten de top-prioriteit zijn van Amsterdam. Logisch of toch niet?

Kom op Lodewijk ! Ja ja, we weten dat je je ook via deze website laat informeren. Maak je nou eens hard voor de belangen van de Amsterdamse kids en krijg nou eens echt iets voor elkaar voor ons. We praten er al ruim 2 jaar over, maar praatjes vullen geen gaatjes.
Mika (Amsterdam)
op 27/03/2011 naar 17:32   

Nu is iedereen mee eens: ouders, de gemeente en de basisscholen. Dit systeem deugt niet. Dit jaar moet de VO scholen in beweging komen.
MJ (Amsterdam)
op 27/03/2011 naar 13:32   

Gymnasiumklas Cartesius: vorig jaar werd er al gezegd dat de ervaring was dat aan het eind van het schooljaar het merendeel van de kinderen Latijn en Grieks laten vallen.
U.H. (Amsterdam)
op 27/03/2011 naar 11:28   

Sorry, a bit frustrated by the limitations of my Dutch (as an American) in the last message but here the recommendation from Herbert de Brujne (Openbaar Ibderwuhs aan de Amstel):

" Wij vragen u om op basis van de voorliggende over-aanmeldingen te onderzoeken waar mogelijk aanvullende capaciteit is om het aantal plaatsen op scholen met veel wachtlijtkinderen uit te breiden. Misschien betreft dat geen structurele uitbreidng maar tijdelijke piekopvang. Wellicht is het te overwegen om daarbij de leegstand in andere scholen te benutten."

I have three children in ***** school, and overcrowding due to the large population increase of children in Amsterdam has also been a problem in the lower schools of course. But the attitude of the ***** schools is clearly different. They do what is necessary to deal with a very real problem. We live in the Eastern Docklands and every year we have at least one child in a "dependance" or a classroom in another location (a school with more space). We evern have classrooms floating on the water! It is not pleasant, I admit, but our children have not suffered from it and we are happy the school is willing to make the necessary room. As a foreigner I am very puzzled why high schools have such a different attitude from the ***** schools. They simply turn their backs to the problem. Because the population increase hasn't been adequately addressed, now creative emergency solutions are necessary.
U.H. (Amsterdam)
op 27/03/2011 naar 10:35   

Voor dit jaar, helaas, zijn alleen noodoplossingen mogelijk. . Waroom kan Damstede niet de extra ruimte van Bredero gebruiken voor eigen leerlingen? Dit gebuurt heel vak bij de basisscholen (Oostlijke Eilanden bijvoorbeeld). Dit is ook een recommandatie van de bassischolen aan de VO scholen (zie brief op deze site). Korte termijn oplossing voor dit jaar volgens stichting VSA: een extra klas per school. Voor de langere termijn is dit niet wenselijk natuurlijk.
Roos (Amsterdam-noord)
op 26/03/2011 naar 21:36   

En wat willen jullie dan? En kleine scholen en alle kinderen toelaten op de school van voorkeur? Ik kan jullie melden dat Damstede al heel vol is. Mijn zoon doet wel eens voor hoe de kinderen in het trappenhuis elkaar passeren....Dan is er dus te weinig ruimte, te weinig leraren voor een extra klas... terwijl het nabijgelegen Bredero ruimte en leraren over heeft. Voor mijn zoon niet gunstig. Wij willen ook geen megagrote school.
Steven (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 21:17   

Wij zijn ook dankbaar Stichting VSA! Eindelijk actie van de gemente! Het is zeker niet te laat voor 2011/2012. Wij zijn ook beried alles te doen voor 2000 onzeker kinderen. Museumplein klinkt goed!
AL (Amsterdam e.o.)
op 26/03/2011 naar 20:49   

Wat een goede actie van VSA en Asscher. Wat kunnen wij als ouders en kinderen aan deze actie toevoegen? Een demonstratie op Zaterdag 2 April op het Museumplein? Met zijn allen op bezoek bij de OSVO? Deze week en masse de scholen waar we onze kinderen hebben aangemeld een brief sturen met het verzoek dat we IEDEREEN een plek van eerste (of tweede) keuze gunnen en niet alleen ons eigen kind?

Alle-3?
Jos (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 20:08   

Is dat wel zo, dat scholen met onderinschrijvingen zich onvoldoende blijken te profileren? Er zijn drie scholen met TTO nog niet vol: SGR, HLW, en Berlage. Caland heeft een Technatium. Is er iets anders wat deze scholen onaantrekkelijk maakt? Bijv. de aanwezigheid van VMBO bij Havo/VWO? MLA en Spinoza hebben ook VMBO, dus dat kan het ook niet zijn. Verschil in kwaliteit? Geert Groote scoort niet goed (wel populair), dus dat is het ook niet. HLW en Bredero scoren wel goed. Zijn die niet-populaire scholen te groot? Nee, Cartesiu,s Sweelinck, Over IJ, dat zijn kleine scholen, niet vol. Spinoza en MLA zijn wel groot, trouwens. Zou het kunnen zijn dat de niet-populaire scholen zwarter zijn? Ik probeer maar wat. Of eigenlijk niet. Twee jaar geleden las ik een column van Aleid Truijens in de Volkskrant, iets met: In elke zwakke wijk een gymnasium. Op internet kwamen hier reacties op. Ouders bleken schaamteloos op zoek te zijn naar een "hoofddoekjesvrije school". Misschien was dit een enkeling, een uitzondering. Maar misschien ook niet. Feit is dat scholen met meer dan 50% allochtonen voor alle kinderen minderen aantrekkelijk zijn. Misschien een discussiepunt, wellicht ook een aandachtspunt voor de gemeente. Schiet maar raak.
Karin (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 18:04   

Jammer voor deze kinderen dat Cartesius niet een echte gymnasium afdeling heeft. Spinoza wel!
SB (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 17:24   

Als er voldoende kinderen zijn die doorgaan met Latijn en Grieks blijft de gymnasiumklas gewoon doorgaan. (en dat kan pas in de gym klas na een jaar) Het is logisch dat zo'n school zegt bij een minimum aan kinderen dat er naar andere mogelijkheden gezocht worden. (bv doorstromen naar een van de 5 andere gymnasia) Maar dat is voor als nog niet aan de orde.
De school laat de kinderen niet zomaar vallen er wordt eerst overleg gepleegd met de ouders. Kinderen beginnen altijd heel enthousiast aan een vak en als het dan blijkt tegen te vallen haken ze af. Dat is het verschil met een gym en een VWO het fijne voor deze kinderen is dat ze op de school kunnen blijven.
Kvb (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 16:03   

Ik heb van een ouder begrepen dat het Cartesius te weinig gymnasiumkinderen in de 1e heeft die door willen/kunnen naar de 2e. De mogelijkheid dat kinderen zouden kunnen doorstromen naar het 4e gym zou een leuke opsteker zijn.
SB (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 14:48   

Waar baseren jullie dat op dat de gym klas van het Cartesius een ramp is. Zitten jullie er zelf op dan? Mijn dochter is vorig jaar uitgeloot op het 4e en zit nu in de gymnasium klas van het Cartesius. Ze doet het hartstikke goed en ze mag volgend schooljaar doorstromen naar het 4e als ze dat wil. De docenten zijn prima. Klassieke talen krijgt ze van docenten van het 4e. Het is een kleine school midden in de stad en prima bereikbaar. Volgend jaar gaan ze naar een prachtig geheel vernieuwd gebouw met alle moderne technieken. Een prima alternatief ze hebben er ook een HAVO afdeling.
S.T. (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 09:04   

In een brief van Hans Verhage aan alle ouders van ingeschreven leerlingen van Het 4e Gymnasium is Cartasius genoemd als een beschikbaar scholgemenschap voor Atheneum en eventueel Gymnasium. Nu begrijp ik van Stichting VSA dat de Gymnasium klas bij Cartasius een ramp is en wordt geschrapt! Misschien is meneer Verhage niet op de hoogte!
Cas (Amsterdam)
op 26/03/2011 naar 08:20   

Jos, het feit dat er nu 17 scholen met overinschrijving te maken hebben en dat ouders massaal met de voeten stemmen voor bepaalde scholen, ondanks alle onzekerheid over plaatsing, is toch een niet mis te verstaan teken aan de wand. We hebben het niet meer over 1 of 2 populaire scholen maar over 17 scholen met overinschrijving. De scholen met onderinschrijving blijken zich onvoldoende te profileren om aantrekkelijk te zijn voor ouders en kinderen. Deze scholen en krijgen door de huidige gedwongen winkelnering van honderden uitgelote kinderen in de 2e ronde ook helemaal geen stimulans om zich in te spannen om aantrekkelijker te worden. Er is een ernstig gebrek aan afstemming van het aanbod op de vraag. Scholen zeggen dat ze het goed doen, maar de realiteit is dat er geen martkmeester op Amsterdams stedelijk niveau is die het aanbod in lijn met de vraag brengt.
DL (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 17:29   

De afstand voor kinderen van dit leeftijd (11 en 12 jaar) moet beperkt zijn. Zij willen vriendjes maken, spelen, en toch naar huis kunnen fietsen. Ver van hus is geen oplossing! Zijn er wel regels voor?
Sylvia (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 17:28   

Sommige leerlingen zijn gebaat bij een bredere school en ander juist helemaal niet. Nogmaals het aanbod sluit niet aan bij de de behoefte.

Uiteindelijk gaat het om de vrije keuze voor ieder kind en als je wordt uitgeloot is er geen sprake meer van vrije keuze maar zul je het moeten doen met wat er overblijft.
BA (Abcoude)
op 25/03/2011 naar 16:59   

HLW is voor ons uit Abcoude ook te ver, wij kiezen voor ZuidOost, Zuid of Oost. En wij vallen onder de regio Amsterdam met precies dezelfde regels: 1x inschrijven. Dus ook hier lotingsstress.
Hans (Amsterdam-west)
op 25/03/2011 naar 16:37   

Klein? Zijn de populaire Spinoza, MLA en Amsterdams lyceum klein? Leerlingen met Havo advies willen juist een school met VWO erbij, leerlingen met Mavo advies een school waar ook Havo mogelijk is. Leerlingen met VWO advies willen categoraal VWO. Meerdere niveaus binnen een kleine school is niet mogelijk, dan zitten er maar een paar leerlingen in een profielklas. Het is belangrijk kinderen snel op hun juiste niveau geplaatst te krijgen. Het advies en de Cito zijn daar een indicatie voor. Maar zeggen niet alles. Kleine categorale scholen zijn daarom lang niet voor alle leerlingen gunstig, want op en afstroom is niet mogelijk. Het gaat er niet alleen om wat de behoefte van een bepaalde groep is, maar wat het belang voor alle leerlingen is.
Sylvia (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 16:08   

Volgens mij is dat is er wel degelijk een reden om nieuwe scholen te eisen. Het aanbod komt namelijk niet overeen met de behoefte.
Veel kinderen voelen zich beter thuis op kleinere scholen en de sfeer op een school is ook heel bepalend voor de keuze.

Die tevredenheidsonderzoeken onder kinderen zeggen mij geen fluit. Immers de kinderen schikken zich vanzelf weer in een nieuwe situatie en hoe kunnen ze weten of ze andere school toch niet eigenlijk veel leuker gevonden zouden hebben?
B. Margulis (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 15:09   

Meer Plaatsen? Voor VWO zie ik maar twee! En de geboortecifjers zijn dramatisch omhoog gegaan afgelopen vier jaar. Geen wonder 717 gaan loten. VWO blijft de categorie met het meest uitgelote kinderen.
Jos (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 14:50   

Is het feit dat sommige scholen je niet leuk lijken wel voldoende grond om het oprichten van nieuwe scholen te eisen? Zijn nu alle scholen die niet vol zijn in de eerste ronde meteen slechte scholen? En moeten die scholen sluiten of dan maar "beter hun best doen" als er nieuwe scholen worden opgericht? Zijn goede scholen als HLW, Bredero, OSB, CSB minder goed en doen ze minder goed hun best dan de populaire scholen? Onderzoek (O&S Amsterdam) wijst uit dat uitgelote kinderen bijna net zo tevreden zijn op de school waar ze uiteindelijk terechtkomen als kinderen die op de 1e keuze school terecht komen. Is dat niet waar het om gaat? Er zijn trouwens meer plaatsen beschikbaar dan vorig jaar. (OSVO website):

TOTALEN 2011-2012 2010-2011
• vmbo-b-k 2220 2122
• vmbo-t 964 1033
• vmbo-b-k-t/havo/vwo 633 598
• vmbo-t/havo, incl.havo kansklas 717 597
• havo 439 383
• havo/vwo 1668 1278
• vwo 1895 1893
A.roodvoets (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 14:36   

Ik lees vooral berichten over loten bij Gymnasium/VWO.
Ook bij HAVO en VMBO worden een paar honderd kinderen uitgelooot. Volgend jaar verwachten ze een tekort van 100 HAVO plaatsen in Amsterdam. I.p.v. nog een categoraal gym, zou er net zo goed een (categorale) HAVO opgericht kunnen worden.
Een ouder uit west (Amsterdam-West)
op 25/03/2011 naar 13:55   

ja en voor een heleboel kinderen juist de school waar ze niet naartoe willen. Het is niet voor niets dat sommige scholen wel veel plaats over hebben.
Steven (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 13:12   

Dat klopt! wij wonen op Ijburg. Voor ons is Osdorp plus/min 1,5 uur rijden met openbaar vervoer. Met de fiets is het helemaal niet te doen. En dit voor een kind vaan 11 jaar??? Waar is de grens?
Jb (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 12:39   

Leuk aanbod! Maar voor heel veel kinderen veel te ver weg van huis.
Hans (Amsterdam-west)
op 25/03/2011 naar 12:28   

Van de site van het Hervormd Lyceum West:

De eerste ronde aanmeldingen voor schooljaar 2011/2012 is succesvol verlopen voor het HLW. In de tweede ronde is er nog plaats voor een aantal VWO-ers (Tweetalig Onderwijs, Gymnasium, Atheneum). Er vindt geen loting plaats dus plaatsing is gegarandeerd! Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mw. S. van Zanten (tel. nr. 020-3463456).

onderwijsinspectie: VWO: + (27-10-10)
JT (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 10:53   

Als alle pechvogels niet meedoen de tweede rond???? Daan heeft OSVO een probleem.
SB (Amsterdam)
op 25/03/2011 naar 08:59   

2.000 kinderen en 17 scholen gaan loten. `Voldoende capaciteit` is er niet in Amsterdam! De oorzak is te vinden in de geboortecijfers en is al jaren lang bekend.
BA (Amsterdam)
op 24/03/2011 naar 20:07   

Goed idee, ik doe mee. Kids mee!
Lex (Amsterdam)
op 24/03/2011 naar 14:57   

Kunnen wij met 1.000 mensen aan de deur van OSVO kloppen?
Steven (Amsterdam)
op 24/03/2011 naar 14:20   

Nog een klas per school! Dat moet mogelijk zijn dit crisis optelossen
Alice (Adam)
op 23/03/2011 naar 21:02   

Tanja, ik ben het wel met je eens. Er is volgens mij heel veel behoefte aan een dergelijk categoraal vwo. Het is juist fijn om nog een jaar te kijken of je wel gym wil doen. Onze dochter zit in 2 vwo van het Amsterdams (atheneum) en wat bleek aan het einde van de eerste, het merendel van de kinderen kiest toch voor atheneum. Maar afgezien daarvan geeft de school ook aan het einde van de eerste een advies en dat is ook plezierig. Overigens misgun ik niemand een categoraal gym maar ik denk echt niet dat daar de oplossing ligt. Kleine scholen zoals de. Retor van t vierde aaangaf in de krant dat is waar mensen behoefte aan hebben met goed onderewijs.
Tania (Amsterdam)
op 23/03/2011 naar 16:55   

Gezien de populariteit van het Amsterdams Lyceum zou er wel eens meer behoefte kunnen zijn aan een categoraal lyceum, dan aan een categoraal gymnasium. Kleinschalig welteverstaan. Daarom vormt de uitbreiding van de bestaande gymnasia met een extra brugklas m.i. ook geen structurele oplossing. Als je dat een aantal jaar op een rij doet (en dat zou moeten om de komende jaren te voldoen aan de vraag) gaat de o zo gewilde kleinschaligheid van die scholen verloren.
Sam (Amsterdam)
op 23/03/2011 naar 10:59   

Onze dochter is ook ooit begonnen met een HAVO/VWO advies op het Cartesius en is na het eerste jaar doorgestroomd naar het 4e Gymnasium nadat zij ook een jaar de klassieke talen had gevolgd. Zij zit nu in de 5e klas en gaat ontzettend goed op het 4e. Bedenk ook dat er andere alternatieven zijn en dat niet iedereen met VWO advies en een hoge cito score automatisch een ideale gymnasiast is. Het gym is echt bedoeld voor leergierige harde werkers. Intelligentie alleen is niet genoeg. Wij waren erg gelukkig met het Cartesius Lyceum destijds en ik weet dat er meer ouders zo over denken.
Josine (Amsterdam)
op 23/03/2011 naar 10:58   

Als de schoolbesturen (OSVO) onwillig is het problematiek van de geboortetoename van groep 8 kinderen optelossen daan moet de Gemente instappen. Dat is heel duidelijk. Hoe kunnen wij meneer Asscher aansprakelijk stellen voor dit crisis?
Peter (Amsterdam)
op 23/03/2011 naar 10:35   

Jos, loting is niet alleen een probleem by de gymnasia. Ook VWO scholen zijn overvol, Fons Vitae, Damstede en Pieter Nieuwland bij voorbeld. Het probleem ligt bij de geboortetoename van groep 8 kinderen niet bij de schoolkeus van ouders en hun kinderen. Schoolbestuurders zijn onwillig meer plaatsen te maken. Kinderen met een VWO advies zijn ook blij Atheneum te gaan doen als het maar een goed school is en niet te ver van huis! Tijd voor de gemente intestappen! Waar ben je meneer Asscher????
Jos (Amsterdam)
op 23/03/2011 naar 09:50   

Waarom willen er zo veel meer kinderen naar een categoraal gymnasium dan een paar jaar geleden? Zijn de Amsterdamse kinderen veel intelligenter geworden? Is het niet beter om kinderen een jaar te gunnen om af te tasten hoe het vo bevalt, hoe hun studievaardigheden zijn en waar hun belangstelling naar uitgaat? Hoeveel kinderen zouden onmiddellijk Grieks en Latijn laten vallen als dat kon op hun school? Waarom hebben zoveel kinderen moeite met het niveau van klassieke talen en wordt er overwogen de vertalingen dan maar af te schaffen? Wat gaat er in de puberteit veranderen met je kind? Is er geen enkele twijfel over de capaciteiten van je kind? Moeten scholen en gemeente onmiddellijk inspelen op de eis voor meer plekken op categorale gymnasia? Ook als dit ten koste gaat van VWO klassen op goed beoordeelde scholengemeenschappen? Is de term "passend onderwijs" in deze discussie wel gepast? Wat is de verantwoordelijkheid van de ouders bij het kiezen voor een school waar geloot gaat worden?
AL (Abcoude)
op 23/03/2011 naar 00:08   

Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Sympathiek vind ik het wel dat de school van eerste keuze zich vanzelfsprekend verantwoordelijk voelt voor een alternatieve keuze. Nu heb ik het gevoel dat de muren hoog zijn opgetrokken door de schoolbesturen en we alleen maar kunnen hopen zonder contact en zonder zicht op redelijke alternatieven.
Brengt me op het idee dat die lijst van de 2e ronde ook al opgesteld kan worden, geloot gaat er toch worden... Er zijn toch gewoon niet genoeg gymnasiumplekken, of zit ik er naast? Hoe zit dat met de andere schooltypen?
Alice (Amsterdam)
op 22/03/2011 naar 21:56   

deze regeling is in 2009afgeschaft nav een actie van het Amsterdams lyceum die het niet terecht vond dat de uitgelote Amsterdams kandidaten niet mee mochten doen in dit categoraal gym onderonsje.
AL (Abcoude)
op 22/03/2011 naar 21:08   

Wat veranderen de tijden snel. De onderstaande quote komt uit de procedure van het Barlaeus uit 2008. Er is nog plek op de gymnasia, ze werken samen én de school van eerste keuze voelt nog verantwoordelijkheid om een kind verder te helpen. Hoe kan het zo snel veranderen? Wie is er nu verantwoordelijk voor deze situatie?

"Als we moeten loten, zal dit plaatsvinden op 15 april 2008 om 9.30 uur door notaris Roland Bosvan CMS Derks Star Busmann. Mocht uw kind worden uitgeloot, dan bestaat er een voorrangsregeling voor uitgelote kinderen in de flitsronde (21-23 april 2008). Deze geldt alleen als er nog plaats is op het Vossius, Ignatius of 4e gymnasium. De regeling werkt als volgt: het Barlaeus kan 135 kinderen plaatsen. In geval van uitloting loten we verder om de volgorde voor
aanmelding op de andere gymnasia te bepalen: de uitgelote leerlingen krijgen een volgnummer (om en om als meer scholen moeten loten) voor plaatsing op het gymnasium van tweede, derde of vierde voorkeur (dit kunt u ten tijde van de loting aangeven). Deze nummers worden doorgegeven aan alle gymnasia, zodat iedereen precies weet wie waar terecht hoort te komen.
De leerlingen die recht hebben op een plek op één van de andere gymnasia, moeten zich binnende flitsronde aanmelden bij het gymnasium waar de plek is gereserveerd. Daarna vervalt deze regeling en komt u in de tweede aanmeldingstermijn terecht. Mocht uw kind tot de pechvogels behoren die niet op één van deze vier gymnasia terecht kunnen, zullen wij u en uw kind natuurlijk
helpen in het verdere proces."
Els (Amsterdam)
op 22/03/2011 naar 14:17   

Tobias van AT5 is dringend op zoek naar ouders en kinderen die nu in spanning op de uitslag wachten, je kunt hem mailen op thendriksen@at5.nl of bellen op 020-5551199.
An American bystander (Amsterdam)
op 22/03/2011 naar 13:21   

Soon there will be so many children with no place to go! Impossible! Where is all your ***** Dutch planning when it is most needed?
Jolanda (Haarlem)
op 22/03/2011 naar 13:07   

Voor Haarlem e.o. zijn nu alle gegevens bekend. Ruim 100 vwo kinderen moeten loten. (ruim 30 van een categoraal atheneum, ruim 40 van een categoriaal gymnasium, ruim 20 bij een vwo school. En dat terwijl er heel veel nieuwbouw door diverse scholen is gepleegd. Gelukkig zijn er nu scholengemeenschappen die nu, nog voor de 2e inschrijvingsronde sluit, in plaats van havo-vwo ook een aparte gymnasiumbrugklas aanbieden en/of een aparte vwo klas. Zeker voor de kinderen die hoge cito's en nio scores hebben. Dan is er toch nog een alternatief voorhanden. Fijn dat het in Haarlem ook inderdaad kort op elkaar zit met inschrijven, dat beperkt de periode van stress enorm.
Anke (Amsterdam)
op 21/03/2011 naar 12:51   

10 van de 25 VWO scholen gaan loten! Dit gaat niet over een paar populaire scholen in Zuid! Damstede en Pieter Nieuwland zijn ook overvol of bijna vol. Er is iets helemaal fout hier. (Het zelfde voor H/V Havo en VMBO als je naar de cijfers kijken).
Cecille (Amsterdam)
op 20/03/2011 naar 20:36   

Een extra klas per gymnasium moet mogelijk zijn! De keus dit jaar in tweede rond is nog meer beperkt dan afgelopen jaar. Er moet inderdaad een oplossing komen.
Sylvia Nieuwenhuis (Amsterdam)
op 20/03/2011 naar 17:48   

Een nieuw categoriaal gymnasium lijkt me inderdaad de enige juiste oplossing. Ook wij hebben onze zoon ook op het Vossius ingeschreven en wachten nu vol spanning op de grote loterij :-/ . Het is gewoon te gek voor woorden dat we wellicht gedwongen worden op een school in te schrijven alleen omdat daar nog plek is.

Het ergste vind ik misschien nog wel het feit dat de kinderen zelf veel moeite hebben gedaan om tot een weloverwogen keuze te komen. Wat een enorm verdriet en gevoel van onrechtvaardigheid zal er straks zijn bij hen die worden uitgeloot.

Overigens vraag ik me af wel of het met creatief roosteren van uren toch niet mogelijk zou zijn om een extra klas per Gymnasium te realiseren.
Caroline Polak (Amsterdam)
op 20/03/2011 naar 16:52   

Laten we, zoals Hans Verhage (rector van het 4-e gymnasium) zaterdag in het NRC heeft voorgesteld, de handen ineenslaan en een nieuw categoraal gymnasium oprichten. Twee van onze kinderen hebben al eindexamen gedaan op het Vossius. Wij kunnen dus voor ons vierde kind, dat nu naar de middelbare school gaat, geen gebruik maken van de voorrangsregeling. Welke ouders hebben belangstelling om hier serieus aan mee te werken? Laat het mij weten via: cevgp@xs4all.nl
JB (Amsterdam)
op 20/03/2011 naar 15:20   

Waroom was Cygnus bereid een zevende klas te maken in de eerste rond maar in de tweede niet? Het is hard nodig. Zeker veel te weinig gymnasiumplekken dit jaar!
Js (Amsterdam)
op 19/03/2011 naar 08:52   

en nu????? de tijd dringt!
Angel (Amstelveen)
op 18/03/2011 naar 13:28   

voel met jullie mee , heb vorig jaar ervaren hoe het is als je kind uitgeloot wordt .
nu drie kwart jaar later is mijn kind toch heel gelukkig op de school waar hij niet heen wilde maar het blijft zuur.
W.p. (Amsterdam)
op 18/03/2011 naar 11:12   

Wat voor concreet acties wordt genomen door Stichting VSA? Dit is echt een crisis! Keus in de tweede rond is veel meer beperkt daan afgelopen jaar.
C. Berger (Amsterdam)
op 18/03/2011 naar 10:18   

Er ontbreekt zeker 50+ gymnasium plaatsen buiten de 5 zelfstandig scholen. Wat wordt heir aan gedaan? Tijd voor actie!
J Fransen (Amsterdam)
op 16/03/2011 naar 12:43   

Wij kunnen OSVO van ons allemaal laten horen! (Zie latste nieuws bericht op deze site)
T (Amsterdam)
op 16/03/2011 naar 10:56   

Als ik het nieuws en de reacties lees op deze site, dan zijn we het allemaal erg eens, en we kennen de cijfers allemaal wel. Preken voor eigen parochie is leuk, maar bereiken we hier nu iets mee? Of beter kunnen we er concreet iets aan doen behalve leed delen?
Caroline (Amsterdam)
op 15/03/2011 naar 14:15   

Bij een deel van de kinderen komt het basisschooladvies niet overeen met de uitslag van de cito. Deze kinderen zullen allemaal besproken moeten worden en of nog een extra toets moeten maken. Dat kan niet in 3 dagen tijd
Godelieve (Amsterdam)
op 15/03/2011 naar 10:47   

Ongelofelijk, dat er nu 1500 kinderen in Amsterdam moeten loten, en meer dan 500 uitgeloot zullen worden.
En waarom bijna 4 weken in onzekerheid? Het kan ook anders; Stedelijk Gymnasium in Haarlem, sloot gisteren (14 maart) de inschrijvingstermijn, aanstaande vrijdag (18 maart) weten kinderen én ouders waar zij aan toe zijn.
JB (Amsterdam)
op 13/03/2011 naar 22:06   

Of mijn kind nu in- of uitgeloot wordt, blij kan ik er niet echt van worden.
B. Margulis (Amsterdam)
op 13/03/2011 naar 17:05   

Cygnus gaat straks naar een mooi groot gebouw. Het is de enige gymnasium met de mogelijkheid te uitbrieden. Het is heel belangrijk dat een extra klas wordt gemaakt (7 in totaal) voor uitgeloten kinderen!
Krijn van beek (Amsterdam)
op 11/03/2011 naar 22:55   

LS, voorlopige slotstand: in elk geval 1000 kinderen gaan loten, 366 zullen worden uitgeloot. Er is nog veel werk te doen voor de VSA.
TonyT (Ouderkerk ad Amstel)
op 11/03/2011 naar 21:00   

12 jaar geleden spraken de geboortecijfers voor zich. Wat hebben de bestuurders daarmee gedaan? Heren beleidsmakers, ontwikkel eens een plan, loop niet alsmaar achter de feiten aan. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Dan hoeven we ons niet elk jaar weer te laten verrassen door hoge danwel lage aantallen inschrijvingen.
En 'Eigen Stedelingen Eerst' klinkt bekend maar laat een naar smaakje achter. Scholen hebben een regionale functie, het is geen Amsterdams probleem. Zeg ik als Ouderkerker, terwijl mijn kind misschien wel naar A'dam Noord moet.
BA (Amsterdam)
op 10/03/2011 naar 21:18   

Wat een gestress. Mijn zoon heeft zich aangemeld voor Cygnus maar ziet nu dat er nog plek is op Ignatius, zijn eerste keus. Hij gaat er nog een nachtje over slapen. Er is allang geen sprake van vrije keuze maar keuzestress.
Jacq (Amsterdam)
op 10/03/2011 naar 17:37   

niet alle scholen laten weten hoeveel (over)inschrijvingen er tot nu toe binnen zijn. Hoe kom je daarachter?
Alice (Amsterdam)
op 09/03/2011 naar 19:37   

ja je hebt gelijk hoor. alle gymnasia staan nu op loten en het Amsterdams bijna ook. het Ignatius alleen niet maar ik vermoed dat de website daar nog niet is bijgewerkt. Maar het Cygnus heeft ook veel aanmeldingen dus het lijkt voor vwo kids minder dramatisch dan voorgaand jaar. De problemen zitten volgens mij bij havo en mavo.
Wouter (Amsterdam)
op 09/03/2011 naar 14:41   

@Maartje: dat geen van de zelfstandige gymnasia nog vol zit is gewoon de dynamiek van de inschrijving. De lijst waar je naar gekeken hebt is bovendien niet t/m gisteravond (8 maart) up to date. Ik denk dat de vier gymnasia die wij thuis met argusogen volgen (Barlaeus, Vossius, 4e, Cygnus) allemaal boven de 135 uit zullen komen. Het 4e staat nu al op 141. Inderdaad wachten zoniet vele kinderen, dan toch vele ouders met inschrijven. Bij het Cygnus met zijn plaatsingsgarantie zal er waarschijnlijk een "eindsprint" komen als vanavond of morgenavond ook Vossius en Barlaeus boven de 135 komen. En dan is de vraag of ze op het Cygnus een zesde brugklas gaan openen (of zelfs een zevende??), en hoeveel leerlingen daar in de tweede ronde nog bij kunnen, als ze dan plotseling extra capaciteit hebben.
Amsterdammer (Amsterdam)
op 09/03/2011 naar 13:35   

Als kritische lezer vraag ik mij af of de stichting op een andere wijze invulling zou kunnen geven aan de doelstelling (of naam van de stichting). Geen voorrangsregel voor Amsterdammers op Amsterdamse scholen maar zich sterk makend voor een algeheel verbod op voorrang (dus ook in de omliggende gemeenten), dan is pas echt sprake van vrije schoolkeuze! Kinderen van directe randgemeenten (Landsmeer, Badhoevedorp) moeten toch ook het recht hebben in Amsterdam naar school te gaan? Immers binnen het eigen dorp is geen aanbod.
Maartje (Amsterdam)
op 09/03/2011 naar 11:08   

de afgelopen 2 jaar zijn er honderden kinderen uitgeloot voor adamse scholen, waarvan ongeveer 100 gymnasiumkinderen. wat mij opvalt is dat geen van de zelfstandige gymnasia nog vol zit, laat staan overboekt is. wil dat zeggen dat er gewacht wordt met inschrijven tot het laatste moment om zo wat meer 'zekerheid' te hebben? of zijn er wellicht minder kinderen dit jaar die voor een zelfstandig gymnasium kiezen? de adamse basisscholen hebben het aantal te verwachtte kinderen per schooltype op moeten geven, maar zijn die aantallen ook openbaar voor ons als ouders?
Gympie (Amsterdam)
op 09/03/2011 naar 08:53   

Een bericht uit het AD, misschien om mee te nemen in de keuze:
Spontane leerlingenstaking breidt zich uit
AMSTERDAM - Een spontane actie van vier Amsterdamse scholieren heeft nu ook de aandacht van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), zo meldt RTL Nieuws. Volgens de scholieren scoren de meesten van hen onder hun niveau en kunnen ze niet al hun huiswerk maken.

Ook raken ze oververmoeid en is er nauwelijks tijd voor een sociaal leven. Volgens het LAKS levert het steeds groter wordend lera*****kort meer druk op voor de scholieren.

De oproep voor een leerlingenstaking op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam tegen de lange roosters breidt zich steeds verder uit. De Inspectie van het Onderwijs legt de verantwoordelijkheid voor het al of niet toelaten van een staking bij de scholen.
Gympie (Mokum)
op 09/03/2011 naar 08:12   

Linda uit t Gooi, wat een vreemde, niet constructieve reactie. Best ongepast ook, ik snap niet wat u te zoeken heeft op een forum van een stichting die zich hard maakt voor vrije schoolkeuze. En waarom u 'slim' nu tussen haakjes zet? Deze kinderen hebben gewoon terecht een gymnasium-advies dus daar hoeft u niet neerbuigend over te doen. Naar de ouders noch naar de kinderen. Het is prima dat u tevreden bent over de huidige situatie, maar de mensen die liever vrij willen zijn in hun keuzes zullen nooit zulke schapen worden. Ik stel voor aan de webmaster dat hij/zij deze discussie verwijdert want het voegt werkelijk níets toe.
Linda (Het gooi)
op 09/03/2011 naar 02:07   

Jullie lijken wel een stel verwende vrouwen uit gooische vrouwen die hun zin niet krijgen......als je kind zo "slim" is, dan zal hij het ook vast goed doen op een mindere kakschool.
Wees blij dat hij naar school kan en mag, en dat onderwijs in NL gratis is, in plaats van zo te lopen pruilen.
Dorien (Amsterdam)
op 08/03/2011 naar 11:47   

Ik denk dat ik wel weet waarom het Vossius booming is. Je zag het direct al in de eerst week. Vossius heel veel aanmeldingen en Barlaeus veel minder. Ik denk dat het komt omdat in voorgaande jaren Vossius helemaal niet zo booming was en ver achterbleef bij de andere gymnasia. Nu denken mensen: Vossius is nog altijd wel plaats en hoef je niet te loten. Het is en blijft dus gewoon een golfbeweging waarbij veel mensen blijkbaar toch hun kinderen aanraden om strategisch te kiezen.
overigens heb ik het nu ook goed begrepen dat het HLZ een aparte gymnasium klas start of wat bedoelen zij met inschrijven voor 1 gymnasium op de site.
AL (Abcoude)
op 07/03/2011 naar 22:38   

@Mc Helemaal eens. Cygnus is een prima school met een goed vooruitzicht. Ik kreeg er het idee dat er alle ruimte is voor initiatieven.
Mc (Amsterdam)
op 07/03/2011 naar 22:07   

Mijn zoon gaat lekker voor het Cygnus, de enige school die een plek garandeert in de eerste ronde, niet zeuren dus, gewoon inschrijven op het Cygnus als je naar een gymnasium wilt.
Roelof (Amsterdam)
op 07/03/2011 naar 21:07   

Mijn dochter is druk doende om een uiteindelijke keuze te maken. Dat moet binnen enkele dagen rond zijn. Wat haar vooral weerhoudt is dat het aantal inschrijvingen op haar school van keuze al tot loting leidt. Hoezo leidt de kernprocedure ertoe dat de leerling zal gaan voor de eerste keuze!? In ons geval in ieder geval niet.
Ik begrijp dat er vorig jaar in de eerste ronde 622 kinderen uitgeloot en in de tweede ronde circa 50 kinderen. Er zullen dit jaar meer aanmeldingen komen over evenveel te verdelen middelbareschoolplaatsen. Er zullen dit jaar dus nog meer kinderen worden uitgeloot. Geen fraaie start voor hun middelbareschoolperiode.
Meneer Asscher, wellicht is het een idee om de centrale overheid mee te geven om de steeds maar niet in bewegingkomende schoolbesturen te verplichten de leerlingen die in de tweede lotingsronde zijn overgebleven aan te nemen op hun school van eerste keuze. De schoolbesturen zullen het dan niet snel tot een tweede loting laten komen.
AL (Abcoude)
op 07/03/2011 naar 19:46   

Iemand een verklaring waarom het Vossius zo booming is dit jaar? En waarom niet iedereen zich 'en masse' inschrijft voor het Cygnus, hoewel het prima gaat met de aanmeldingen. Zij garanderen een plek in de eerste ronde en zijn toch een prima gymnasium?
Tania (Amsterdam)
op 07/03/2011 naar 16:41   

@Roberta
Dat lijkt me inderdaad logisch. Volgens mij is dat ook de bedoeling. Het Barleaus legt het in ieder geval wel zo uit op haar site. Ik kan niet vinden hoe de andere gymnasia (en het Amsterdams) daar in de praktijk mee omgaan. De afbouw van de voorrangsregel voor kinderen van personeel zal wel minder snel gerealiseerd zijn; personeel blijft doorgaans langer aan de school verbonden dan een leerling.
Roberta (Amsterdam)
op 07/03/2011 naar 15:45   

Weet je wat ik weer zo bijzonder vind? : Waarom wordt de voorrangs regel alleen afgebouwd met broertjes-zusjes regeling? Waarom niet de kinderen-van-personeelsleden voorrangsregel ook meteen afbouwen? De grondslag van de afbouw van 1 deel van de regel is hetzelfde als zou gelden voor een ander deel van dezelfde regel. De enige voorrangsregels die ik zie zouden echt alleen zijn op basis van de eigen 'Prestatie' van het kind, waarbij extra hard werken extra beloond wordt. Dit gaat dan nog ergens over, in tegenstelling tot het totaal passieve 'loten'. Wat vinden we ervan?

Succes allemaal.
Jacq. (Amsterdam)
op 07/03/2011 naar 14:47   

in het overzicht bij de VSA nieuwsbrief, over loting tot nu toe, staat ten onrechte dat er bij Pieter Nieuwland vorig jaar niet is geloot. dat is niet waar. Er zijn 33 havoadviezen buiten de boot gevallen al in de eerste ronde. in datzelfde overzicht staat dat St. Nicolaas en Herv. lyc. Zd wel hebben geloot. Die hebben in de eerste ronde niet, maar in de tweede ronde wel moeten loten.
Tania (Amsterdam)
op 05/03/2011 naar 15:25   

Niet alleen het Barlaeus en het 4de gymnasium zijn de voorrangsregel voor broertjes en zusjes aan het afbouwen; dit geldt bijvoorbeeld ook voor het Amsterdams en het Ignatius. In de afbouwregelingen die ik heb gezien, staat dat alle broertjes en zusjes van kinderen die nu op de scholen zitten voorrang krijgen, mits het oudere brusje al sinds 2010 of eerder op school zit EN daar nog steeds zit staat ingeschreven. Dat betekent dat het babyzusje van een huidige brugklasser zich in de toekomst niet meer kan beroepen op de brusjesvoorrangsregel
V (Amsterdam)
op 04/03/2011 naar 18:22   

Klopt. Ook het Barlaeus heeft een overgangsregel voor broertjes en zusjes van alle kinderen die nu op school zitten. Als je nu in de eerste klas zit en je hebt een zusje van 1 maand, dan krijgt dat zusje over twaalf jaar voorrang op school als zusje van. Maar dan moet je dat wel nu al aangeven. Alleen voor kinderen die komend jaar voor het eerst naar school gaan, geldt de broertjes- en-zusjes-regel niet. Overigens maakt het aantal broertjes en zusjes niet hele veel uit zo lang er ene tekort aan schoolplekken is. Ze zullen toch allemaal ergens naar school moeten.
Rm (Amsterdam)
op 04/03/2011 naar 15:08   

ik weet dat het 4e en het Ignatius aan alle ouders van nu zittende leerlingen een briefje hebben gestuurd met het verzoek om aan te geven welke broertjes/zusjes in de toekomst MOGELIJK gebruik zullen gaan maken van de voorrangsregeling zoals die nu nog geldt. Als je dit namelijk nu niet aangeeft kan je je er later niet meer op beroepen. Dit om een beeld te krijgen hoe de voorrangsregeling er de komende jaren nog uit gaat zien. Het daadwerkelijke inschrijven kan natuurlijk pas plaatsvinden in groep 8 na de CITO en advies van de basisschool!!
Gympie (Amsterdam)
op 04/03/2011 naar 14:56   

Toch is het misschien het uitzoeken waard? Deze leerling had het echt over de AANMELDING van haar zusje (groep 7). Zou het niet kunnen dat ze hun eigen nieuwe regel proberen te omzeilen?
Sanne (Amsterdam)
op 04/03/2011 naar 10:06   

Onzin verhaal! Je kunt je helemaal niet inschrijven als je nu in groep 7 zit. Je wordt niet eens aangenomen zonder cito-uitslag. Laat je niet gek maken joh! Heb vertrouwen in jezelf en in je kind voor hem/haar is deze tijd al spannend genoeg.
Gympie (Amsterdam)
op 04/03/2011 naar 08:46   

Het Barlaeus is de voorrangsregeling voor broertjes en zusjes aan het afbouwen, waarvoor dank natuurlijk. Maar het lijkt of men nu in de haast broertjes en zusjes alvast gaat aanmelden, ook al zitten ze nog in groep 7? Hoe zit dat en kan dat? Wat zijn de gevolgen? Worden deze kinderen nu vast ingeloot/aangemeld ook al komen ze nog niet naar school volgend jaar? Op de site is al sprake van 12 voorrangsleerlingen. Dat is toch best veel? Toen ik mijn dochter woensdag ging aanmelden stond er een leerlinge naast me die haar zusje kwam aanmelden die nog in groep 7 zit. Vandaar dat bij mij nu de alarmbellen zijn gaan rinkelen. Maar misschien vergis ik me (ik hoop het maar).
Cas - Stichting VSA (Amsterdam)
op 03/03/2011 naar 20:15   

We hebben een goed gesprek met de wethouder gehad die onze zorgen deelt en samen met ons mogelijkheden zoekt om de situatie structureel te verbeteren. Meer nieuws hierover 2e helft maart.
Maaike (Amsterdam)
op 02/03/2011 naar 21:24   

hoe was het gesprek met de wethouder?
Jos Catau (Amsterdam)
op 28/02/2011 naar 21:54   

L.S.
Op jullie site staat ten onrechte het bericht dat het Spinoza Lyceum met 1 klas havo/vwo uitbreidt ten koste van 1 klas havo/mavo. Dit is niet juist en komt niet overeen met de informatie die wij verstrekt hebben in de Amsterdamse schoolkeuzegids, onze eigen schoolgids en website.
Als gevolg van een beperkte capaciteit (maximaal 1200 leerlingen; thans 1170) hebben we voor komend schooljaar moeten kiezen om niet met 9 brugklassen te starten maar met 8 brugklassen te weten:
2 (mavo en mavo/havo),
4 havo/vwo
2 gymnasium.
T.o.v. schooljaar 2010-2011 worden er dus geen 3 maar 2 mavo, mavo/havo klassen aangeboden.
Ik verzoek u vriendelijk de berichtgeving over het Spinoza Lyceum aan te passen.

Met vriendelijke groet,

Jos Catau (rector Spinoza Lyceum)
Helen (Amsterdam)
op 16/02/2011 naar 22:47   

Kan iemand mij vertellen tegen wie de bodemprocedure/rechtzaak (die nu door de stichting VSA voorbereid wordt) eigenlijk gevoerd gaat worden? (scholen, gemeente, .......?)
Ms (Diemen)
op 12/02/2011 naar 22:46   

Mijn dochter zit op de vijfde montessorischool in Amsterdam, nog geen 10 minuten fietsen van ons huis in Diemen. Zij wil volgend schooljaar naar een leuke, goede school in Amsterdam en zij (en wij met haar) heeft haar zinnen gezet op het fons vitae. In Diemen is GEEN middelbare school. Maar van u moet zij naar Weesp. Ver reizen met de bus, want Diemen is tenslotte geen Amsterdam. Dat u zegt dat kinderen uit randgemeentes waar wel middelbare scholen zijn daar ook naar school kunnen kan ik in meegaan, maar Diemen is in alles op Amsterdam gericht. Kinderen uit Diemen hebben wel degelijk recht op een plek op een goede middelbare school in Amsterdam
M.À. (Amsterdam)
op 10/02/2011 naar 08:24   

kan je hem niet nu al van school laten wisselen en in een havo/vwo brugklas doen?dan hoeft hij misschien ook niet te blijven zitten. En misschien kan hij volgend jaar wel naar een tweede havo/vwo brugklas op een lyceum. Die mogelijkheid was er wel bij mijn zoon in de klas bij kinderen die het gymnasium niet trokken en zouden blijven zitten....
JS (Amsterdam)
op 08/02/2011 naar 18:56   

Mijn zoon zit in de 1e klas (gymnasium) en het gaat niet goed op school. Sinds dit jaar mag hij niet doubleren en moet dan van school af.
Hij is nog heel erg jong (begin sept 12 jaar geworden) en eigenlijk lijkt het mij billijk om hem een nieuwe kans te geven om de 1e over te doen,in een brugklas. Maar hij mag niet meeloten, hij mag zich niet inschrijven..we moeten wachten tot vlak voor de zomervakantie of er nog ergens plaats is. Dit maakt mij boos omdat je totaal machteloos staat. Ook als hij voor 2 HAVO zou kiezen dan nog weten scholen tot aan de zomervakantie niet of hij plaats krijgt, Een hele nachtmerrie-achtige situatie. Wellicht niet geheel voor dit forum bedoelt, maar het schetst wel de situatie hoe nijpend het plaatsgebrek is. Wellicht heeft iemand tips voor ons!
F. Schuurman (Amsterdam)
op 06/02/2011 naar 11:24   

@Moeder uit randgemeente
Wanneer kinderen uit Amsterdam voorrang zouden krijgen, kan uw kind zich toch bij haar vader inschrijven.
Mayday (Amsterdam)
op 05/02/2011 naar 13:13   

Géén Centrale loting & Matching vrijdag 4 februari 2011
In de kernprocedure 1 van 2010-2011 staat dat de gezamenlijke VO-scholen hebben voorgesteld om zo mogelijk dit schooljaar voor de 2e ronde te komen tot een stedelijk toewijzingssysteem. De VO-scholen hebben inmiddels geconcludeerd dat dit vooralsnog niet te realiseren is. Dit betekent dat de 1e en 2e ronde procedureel zullen verlopen als vorig jaar.
Heeft iemand op dit forum een antwoord op mijn volgende vraag:

Als mijn kind ( en alle uitgelote Amsterdamse kinderen) door dit wanbeleid worden uitgeloot en haar/hun welzijn en veiligheid komen daardoor in het geding, wat voor strafvervolging staat mij te wachten als ik de leerplicht als ouder ga weigeren met de argumenten wanbeleid, vrije schoolkeuze, rechten, welzijn en veiligheid van het kind?
Moeder uit randgemeente (Weesp)
op 04/02/2011 naar 16:40   

Ik denk dat de oplossing voor het probleem veel eerder zou zijn de regel dat geen enkele school, in of buiten Amsterdam, (geografische) voorrangsregels mag hanteren. Ik ben moeder van een dochter in groep 8 die heel erg graag in Amsterdam naar de middelbare school zou willen, niet in de laatste plaats omdat haar vader aan de andere kant van Amsterdam woont. Inderdaad zit ik nu met het dilemma of ik haar inschrijf in Weesp (gegarandeerde plaatsing) of het risico neem van overinschrijving op haar school van eerste keuze. Dat lijkt misschien luxe maar zo ervaar ik het niet.
Sabine vDV (Amsterdam)
op 02/02/2011 naar 10:56   

Hoi Allemaal,
Vorig jaar sprak ik Hans Dankaart, bestuurslid van de club die alle scholen koste wat kost wil opvullen en die beweert dat "er genoeg plaatsen zijn voor alle kinderen uit Amsterdam". Mee eens. Maar waarom zijn een aantal scholen dan zo ongewild? Ik zou daarom adviseren: zorg voor beter onderwijs op de scholen die slecht scoren. Zorg voor een hogere kwaliteit. Als dat probleem wordt opgelost en daar geld en energie in wordt gestoken, dan hebben ouders veel meer vertrouwen in die scholen. groet
Sabine vDV (Amsterdam)
op 02/02/2011 naar 10:56   

Hoi Allemaal,
Vorig jaar sprak ik Hans Dankaart, bestuurslid van de club die alle scholen koste wat kost wil opvullen en die beweert dat "er genoeg plaatsen zijn voor alle kinderen uit Amsterdam". Mee eens. Maar waarom zijn een aantal scholen dan zo ongewild? Ik zou daarom adviseren: zorg voor beter onderwijs op de scholen die slecht scoren. Zorg voor een hogere kwaliteit. Als dat probleem wordt opgelost en daar geld en energie in wordt gestoken, dan hebben ouders veel meer vertrouwen in die scholen. groet
Tim (Amsterdam)
op 30/01/2011 naar 22:47   

Geachte dames en heren van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam,

Dat scholen een regio rol willen spelen daar kan ik nog wel inkomen. Zeker als je naar de langere termijn kijkt. Wat ik echter niet begrijp is dat politici hierin meegaan. Welke stemmen denken zij te halen uit de regios rondom Amsterdam.

Als alleen de VVD zich bekommerd over de situatie van schoolgaande kinderen, dan lijkt het me dat de stichting dan maar een stemadvies moet gaan geven. Ik denk dat als alle ouders vanaf nu VVD gaan stemmen, dan draait Asscher ook vanzelf bij. 

Jammer dat er nu net gemeenteraad verkiezingen zijn geweest. Veel succes op 28 februari. Ga door met jullie goede werk. 

Hartelijke groeten,
Monique (Amsterdam)
op 30/01/2011 naar 22:45   

Ik vraag mij af waarom het merendeel van de kwalitatief goed bekend staande scholen (MLA, lycea, scholengemeenschap, gymnasium ed) gevestigd is in Amsterdam zuid; Waarom zijn er niet meer dependances verspreid over de stad, of wordt er voor andere lokaties gekozen bij nieuwe scholen?
Zoveel kinderen moeten dagelijks de hele/halve stad doorfietsen via hele drukke (gevaarlijke) verkeersroutes (heb zelf 5 jaar deze route gefetst, weet hoe het is).
Ik vindt dit ver van ideaal en ook niet logisch. Ik woon zelf in Westerpark, mijn dochter gaat over 1,5 jaar naar de middelbare. er zijn hier in de buurt slechts 2 scholen die voor haar mogelijk geschikt zijn, waarvan er 1 een groot uitlotingspercentage heeft (4e gymnasium). (waarom komt er bv geen uitbreiding van dit 4e gymnasium met ook atheneum?), of een dependance van bv het MLA?
 
ik vind deze stichting een heel goed initiatief, succes.
De StudieKeuzeCoach (Amsterdam)
op 30/01/2011 naar 22:44   

Beste stichting VS

Onze dochter zit in groep 8 van de 2e openlucht school in Amsterdam Zuid.
Vorig jaar zijn wij uit het centrum verhuisd naar dit gedeelte van de stad
omdat de middelbare scholen hier allemaal omheen liggen en wij willen dat
zij (en later haar broertje) veilig naar een school kan fietsen. Dat
betekent ook niet een half uur dwars door de stad, maar op 5 of 10 minuten
afstand.

Maar, wij hadden geen rekening gehouden met deze lotingen.
Komende weken gaan wij kijken bij 4 scholen in de buurt, en zullen haar dan
aanmelden bij een school an haar (en onze) keuze.
Maar, het kan door deze lotingen dus voorkomen dat er een kind uit Diemen
gaat worden ingeloot, terwijl onze dochter wordt uitgeloot en straks toch
een half uur moet gaan fietsen naar een school waar plaats is.
Dit is de omgekeerde wereld!!

Wij hebben ons bij jullie aangesloten en hopen er maar het beste van.
Mocht er een documentaire gemaakt worden dan zijn wij bereid tot deelname.
F. Schuurman (Amsterdam)
op 30/01/2011 naar 13:47   

@ Marion/Maaike,
Wat je opmerkt over de instroom van Amsterdamse kinderen bij kleinschalige VMBO-scholen in de randgemeenten is achterhaald. De vraag hiernaar bestaat nog wel bij Amsterdammers, maar bij overaanmelding geven de scholen in de randgemeenten voorrang aan kinderen uit hun regionale ‘voedingsgebied’. En deze rechtsongelijkheid (Amsterdamse kinderen hebben in de randgemeenten niet dezelfde rechten als de kinderen uit de randgemeenten hebben in Amsterdam) vormt een kernargument in het betoog van de VSA
Tania (Amsterdam)
op 28/01/2011 naar 12:52   

Even wat feiten op een rij voor Marion:

‘ Mijn kind kan niet naar het Barleaus, dus moet nu naar het Fons Vitae’
1. Bij Fons Vitae zijn vorig jaar in de eerste ronde maar liefst 69 kinderen uitgeloot; bij het Barlaeus 24.
2. Kinderen die zich inschrijven voor een vwo-plaats op Fons Vitae hoefden niet te loten. Ze komen in een heterogene brugklas (met havo/vwo-leerlingen), maar kinderen met havo-advies (en havo/vwo-advies) werden wel uitgeloot.

-----

‘Het zou toch wat wezen dat je niet naar een Montessori middelbare school kan als je in Weesp woont omdat mensen in Amsterdam vinden dat ze daar geen boodschap aan hebben?’

Kinderen die een Montessoribasisschool hebben doorlopen, krijgen voorrang op Amsterdamse Montessori VO-scholen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen Amsterdamse kinderen en kinderen van buiten. Bij mijn weten stelt de VSA deze voorrangsregel niet ter discussie.

-----

‘Voor Gymnasia / VWO scholen lijkt er inderdaad wel een probleem te zijn:’

Het probleem beperkt zich echt niet tot Gymnasium/Vwo-leerlingen. Kijk maar naar van 2010. Het aantal kinderen dat in de eerste ronde is uitgeloot bedraagt naar schooltype:
VMBO: 130
VMBO-T/Havo: 170
Havo: 62
Havo/vwo: 207
Vwo: 61
Gymnasium: 80
Maaike BOOTS (Amsterdam)
op 27/01/2011 naar 22:50   

Ik stuurde de laatste mail door aan mede-ouders en kreeg een interessante reactie:
Op 27 jan 2011, om 00:24 heeft Marion de Groot het volgende geschreven:

Hoi,
Loten is vervelend, heeeeeel vervelend. Maar ik vind het ook niet zo raar dat er kinderen van buiten Amsterdam op amsterdamse scholen zitten. Er zitten ook heel wat Amsterdamse kinderen op kleinschalige VMBO's zitten buiten Amsterdam. Als er een chronisch te kort is aan plaatsen op een bepaald schooltype, dan moet daar iets aan gedaan worden, maar als het enkel gaat om : mijn kind kan niet op het Barleaus, dus nu moet het naar Fons Vitae, dan denk ik ach, dat went wel hoor. Sommige middelbare scholen hebben echt een regionale functie: het Geert Grote bijvoorbeeld, dat is een Vrije School, dat is echt een keuze, net als de Montessori lycea. Het zou toch wat wezen dat je niet naar een Montessori middelbare school kan als je in Weesp woont omdat mensen in Amsterdam vinden dat ze daar geen boodschap aan hebben? Het Damstede in Amsterdam-Noord ligt dichter bij Landsmeer, Randorp, Broek in Waterland , Zaandam en Ilpendam dan bij ons (in Oost, laat staan in Zuid). Duivendrecht, Diemen en Badhoevedorp liggen ongeveer in Amsterdam, maar leerlingen die daar vandaan komen, tellen toch mee als 'import'. Net als kinderen uit Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Ouder-Amstel en Abcoude, aan de rand van Amsterdam.
Voor Gymnasia / VWO scholen lijkt er inderdaad wel een probleem te zijn: als je niet naar een scholengemeenschap wil maar naar een categorale school moet je vrijwel zeker loten. Dat zal ons dus ook wel te wachten staan, en daar kijk ik niet naar uit. Het is al moeilijk genoeg een keuze te maken en als het dan gelukt is en het gaat dan nog niet door, tja dan lijkt mij dat een zeer grote teleurstelling. Kortom: een oplossing voor een structureel tekort lijkt mij een uitstekend idee, maar niet over de ruggen van kinderen uit de regio die hier in Amsterdam op school willen! Kijk maar naar het basisscholen beleid: iemand die net over de brug woont aan de andere kant van de Amstel, mag niet zomaar bij ons op school: ander stadsdeel.
Ik wens de VSA veel succes, maar ik vrees dat hun betoog tegen 'import' hun argumenten juist verzwakt.
Groet Marion
Tania (Amsterdam)
op 25/01/2011 naar 16:00   

@Maaike Boots

Maaike schreef: 'werd gezegd dat de verwachting is dat er 5% minder aanmeldingen zullen zijn voor het Amsterdamse VO dit jaar door Leo Koster van de Atlas Onderwijs Adviesgroep'

Dat beweerde Leo Koster ook op de voorlichtingsavond van de basisschool van mijn kinderen. Hij beweerde bovendien dat de afname van het aantal inschrijvingen een trend was ...
Leo Koster wist ons bovendien te vertellen dat op het 4de gymnasium vorig jaar niet is geloot en dat het Damstede college een goede school is waar niet geloot hoeft te worden. Hij 'wist' ook dat alle lotingen op scholen openbaar waren en dat het Cygnus dit jaar heeft toegezegd dat in de eerste ronde iedereen wordt geplaatst (net als vorig jaar).
Mijn conclusie: Leo Koster is goed op de hoogte van de toelatingsaspecten uit de kernprocedure, maar over de plaatsingsaspecten (en de actualiteit m.b.t. plaatsing) is hij niet bijzonder goed geïnformeerd. Het zou zich tijdens dergelijke avonden daarom beter niet kunnen uitlaten over de plaatsingsaspecten i.p.v. antwoorden uit zijn mouw te schudden die de boodschap 'er is niets aan de hand, plaats genoeg ' ondersteunen.
Freedom (Amsterdam)
op 24/01/2011 naar 13:58   

To each his own, maar ik kies uit levensbeschouwelijke overtuiging voor een openbare school. Dus zónder religieuze signatuur. Als mijn dochter wordt uitgeloot valt er niets meer te kiezen. Dan zal zij misschien toch naar een christelijke of rooms-katholieke school moeten. En ik weet wel dat daar nauwelijks nog iets van te merken is(?), maar toch. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ouders die bewust (niet) kiezen voor bijvoorbeeld Dalton of Montessori onderwijs. Na de loting heb je maar te accepteren wat er nog over is...
Maaike boots (Amsterdam)
op 09/12/2010 naar 00:03   

Op een ouderavond op een Amsterdams Montessori-lagere school afgelopen maandag werd gezegd dat de verwachting is dat er 5% minder aanmeldingen zullen zijn voor het Amsterdamse VO dit jaar door Leo Koster van de Atlas Onderwijs Adviesgroep en dat er dus minder problemen/ lotingen worden verwacht. Dat lijkt in tegenspraak met de statistieken op deze site. Hoe zit dat? Welke rol zou de AOA kunnen spelen bij het oplossen van het probleem? M.i. gaat het er om
1. Dat er voldoende plaatsen moeten worden gecre-eerd om alle aanmeldingen te kunnen plaatsen. Men weet toch wat de geboortecijfers zijn?
2. Dat uiteraard de kinderen uit Amsterdam voorrang hebben op kinderen uit de regio.
Dit moet toch door de gemeente/ overheid worden gegarandeerd? Ik ben voor een sterke politieke lobby!
Tamar (Amsterdam)
op 07/12/2010 naar 17:07   

Het Schoolkeuzecircus in Hotel Arena op zaterdag 11
december as.
Met:
* workshops voor leerlingen
* workshops voor ouders
* Grote Scholenloterij met prachtige prijzen
* en......de Parool Scholengids 2011
info onderwijsconsument.nl
Hendrika (Amsterdam)
op 30/11/2010 naar 20:12   

2 publicaties van O&S:
(onderzoek en statistiek)

1)over hoe uitgelote kinderen terechtkomen, hoe tevreden ze zijn.

2)over segregatie in het VO

helaas kan ik de url's niet kopiëren, dus zelf zoeken maar!
Frits (Amsterdam)
op 12/11/2010 naar 02:04   

Ik zie (nog steeds) een oproep om te storten voor een bodemprocedure. Ik wil graag weten in hoeverre het zin heeft om bij te dragen.

Er zijn alleen geen stukken uit het kort geding op de site geplaatst en een juridische onderbouwing van de gewenste invoering van een Amsterdams postcodebeleid ontbreekt. VSA, hoe zit dat?
Stichting VSA (Amsterdam)
op 04/10/2010 naar 00:35   

Beste Stichting Yes we care, jullie kunnen ons bereikenvia emailadres stichtingvsavraag@gmail.com
Stichting Yes, we Care! (Rotterdam)
op 30/09/2010 naar 10:11   

hoe kan ik in contact met jullie komen?
Krijn van Beek (VSA) (Amsterdam)
op 09/06/2010 naar 14:09   

De komende weken spreek VSA op een aantal plekken om de kernprocedure te evalueren en eraan bij te dragen dat het volgend jaar beter wordt.

Hieronder onze voorlopige inbreng, gebaseerd op uw ervaringen op het forum, uw antwoorden in onze enquête, ons eigen onderzoek en talrijke gesprekken die we hebben gevoerd.

Reacties en suggesties zeer welkom:

De algemene lijn:
- VSA pleit voor voorrang voor Amsterdamse kinderen. Amsterdamse kinderen hebben minder kans en minder keuze dan kinderen van buiten de stad, dat moet gelijk worden.
- VSA bepleit dat scholen en gemeente gaan uitleggen wat ze precies verstaan onder regiofunctie. Vrije toegang voor ieder die dat ‘leuk’ vindt, waar ook vandaan en ten koste van kinderen uit Amsterdam zelf, gaat ons te ver;
- Schooltypen die buiten de stad niet voorkomen (Montessorie, Dalton, Vrije school, Categorale Gymnasia, e.a.) kunnen een geclausuleerde voorrang definiëren (bijvoorbeeld 90% reserveren voor Amsterdam).

Meer specifieke punten die we willen inbrengen naar aanleiding van de ervaringen dit jaar:

- Basisscholen zouden in het schooladvies advies een onderscheid moeten maken tussen VWO en gymnasium;
- Scholen moeten expliciet maken of een broertje/zusje voorrangsregeling ook geldt voor de 2de ronde.
- De wachttijd tussen inschrijving en (uit)loting kan veel korter. Binnen drie dagen moeten ouders en kinderen kunnen weten waar ze aan toe zijn.
- Op de meeste scholen ontbreekt de controleerbaarheid van de notaris. Welke kinderen zitten in de hoge hoed?
- Scholen gaan zeer verschillend om met extra toetsen en overleg met basisscholen. Eén lijn zou het gevoel van rechtsonzekerheid kunnen verminderen.
- Op meerdere VWO/HAVO scholen moesten alleen de HAVO leerlingen loten, dat vinden wij in strijd met de idee van loting. Helderheid vooraf is cruciaal.
- Het Gerrit van der Veen College veranderde nog snel even de regels (havo-kinderen met 543 of hoger en VWO kinderen hoefden niet te loten), dat kan natuurlijk helemaal niet;
- Openbaarheid en transparantie van de inschrijvingen tijdens de inschrijvingsperiode verschillen enorm per school. Alle scholen zouden hierover uitsluitsel kunnen geven.
- Door het enorme gedrang voor het voortgezet onderwijs, is er een groeiende noodzaak om ook regels op te stellen voor het 2e schooljaar en verder.


Via de knop 'voeg een bericht toe' links bovenaan deze pagina kunt u aanvullen.
Colette (Amsterdam)
op 09/06/2010 naar 10:40   

VSA, dank voor jullie inzet!! Ik heb zojuist de resultaten van de mei-enquete gelezen, wat een prachtig voorstellen van ouders staan erin, die de gemeente gratis en voor niks krijgt aangeboden, alle politieke partijen willen meer geld aan onderwijs uit gaan geven, dus dat moet goed komen, las ook dat kinderen uit de omgeving van Hoorn worden ingeloot in Amsterdam, het moet niet gekker worden, daar staan drie prima scholen voor VWO!
Vraag ze ook even in die ambtswoning of ze al nadenken over voldoende plaatsen op vervolgopleidingen na de middelbare school.
Jules de Vet (Amsterdam)
op 09/06/2010 naar 10:11   

Hallo Krijn e.a. van de VSA, veel succes met het a.s. ambtswoninggesprek. Zo leer je nog eens wat.... Ik heb een vraag. Ik heb het proces van enige afstand gevolgd, ben dus niet van alle ins en outs op de hoogte (lange vooraankondiging ter indekking van mogelijke domheid). Vraag is op in een soort tijdlijn / stappenplan duidelijk gemaakt kan worden hoe de VSA probeert de doelstelling van gelijke kansen te realiseren. Wanneer kan het zo ver zijn en wat moet er dan wanneer gebeuren door wie. Dat zou mij helpen om enig zicht te krijgen op deze materie.
Bij voorbaat dank, Jules de Vet
David (Amsterdam)
op 04/05/2010 naar 08:13   

@ Tania Bedankt voor de uitleg. Ik wist dat ze een balletklas op de GvdV hadden, maar niet hoe het ging met loten en auditie doen. Ik dacht dat de balletschool misschien iets buiten de stad was. Maar wat is het weer gecompliceerd!
Tania (Amsterdam)
op 04/05/2010 naar 00:22   

Die 'balletschool' is waarschijnlijk het Gerrit van der Veen. Het GvdV heeft een speciale balletklas voor leerlingen van de vooropleiding ballet. Voor deze balletklas hoef je niet te loten. Je moet wel zijn toegelaten tot de vooropleiding dans en daarvoor moet je zijn geslaagd voor een toelating*****emen. Bij de eerste inschrijvingsronde voor het vo hebben die kinderen dat toelating*****amen nog niet afgelegd. Ze moeten zich daarom ook op een 'normale' vo-school inschrijven; stel dat ze zakken! Die normale vo- school kan ook het GvdV zijn, maar dan niet de balletklas. Voor de reguliere klassen van het GvdV krijgen ze geen voorrang en zouden ze hebben moeten meeloten.
David (Amsterdam)
op 03/05/2010 naar 22:32   

Hopelijk komen de DMO en de scholen wel met oplossingen. Ook structureel voor volgend jaar.

Er is schijnbaar een plek vrijgekomen op het Amsterdams Lyceum omdat een ingeloot kind een plek op de balletschool kreeg (?). Die plek ging naar de eerst wachtende, een kind dat in de tweede ronde een plek op het Nicolaas had gekregen. Daardoor kwam een plek vrij voor onze dochter.
Colette (Amsterdam)
op 03/05/2010 naar 10:38   

@David
Gefeliciteerd dat je dochter alsnog terecht kan op het Nicolaas,
het kind dat zich terugtrok daar, wat gaat dat dan nu doen? ik heb namelijk helemaal niet het gevoel dat je veel kanten op kan in die positie,
wij zijn ingegaan op de oproep van DMO, ik weet niet hoeveel mensen dat zijn gaan doen.
David (Amsterdam)
op 02/05/2010 naar 14:50   

Ik ben erg beineuwd: Hoe is het mensen vergaan in de derde ronde? Is er nog een keer geloot? Zijn er veel mensen die zich weigeren in te schrijven en ingaan op de aanbod van de DMO om plekken te zoeken voor individuele gevallen?

We hadden onze dochter maandag ingeschreven op het Cartesius maar kregen woensdag bericht dat ze alsnog naar het St Nicolaas (keus van de 2e ronde) mocht wegens een terugtrekking uit de gymklas.
David (Amsterdam)
op 28/04/2010 naar 15:25   

Tja... er zijn in Amsterdam in de eerste ronden zoiets als 600 kinderen uitgeloot. Uit hoeveel eigenlijk? In ieder geval kun je dat zien als een procentage en dus "de kans" voor een kind in Amsterdam om ingeloot te worden op de school van eerste keus. Dat zou je dan kunnen vergelijken met de percentage elders, zoals in Amstelveen, en dan evt. concluderen dat er te weinig plekken in Amsterdam zijn voor de vraag.

Als dat niet de bedoeling is, betekent het natuurlijk bar weinig, want een kind uit Amsterdam heeft nu al net zo veel of weinig kans om ingeloot te worden voor een plek op bijv. het Amsterdams Lyceum als een kind uit Abcoude of Badhoevedorp.
Judith (Amsterdam)
op 28/04/2010 naar 11:54   

ja, dat viel mij ook al op. broertje/zusje regeling eruit? dan hebben alle kinderen gelijke kansen bij de loting, en verandert er dus niets aan de aantallen leerlingen, en de plekken. het is hier al zo vaak voorspeld, en het lijkt erop dat de VSA er met open ogen intrapt! let maar op, volgend jaar gebeurt er niets, behalve kinderen uit een gezin die noodgedwongen in verschillende gemeenten naar school moeten. handig in vakantietijd!
Colette (Amsterdam)
op 28/04/2010 naar 09:26   

Ik begrijp dit niet, in het programma-akkoord van de gemeente staat "de Amsterdamse leerlingen hebben dezelfde kansen om op de school van hun eerste keuze te worden aangenomen(of uitgeloot) als kinderen uit de regio" dit is nu toch ook als het geval??
Roos (Amsterdam)
op 27/04/2010 naar 15:42   

Ook ik bezoek dit forum nog steeds, ook al behoren wij tot de geluksvogels die wel zijn ingeloot in de 1e ronde. Het gaat toch niet alleen om je eigen kind, het gaat om het systeem dat onrechtvaardig is, de beleidsmakers en schoolbestuurders die falen. En die om het hardst roepen dat er geen probleem is. En dat is waarom het belangrijk is je te verenigen, zodat er iets verandert en de jaargangen hierna niet meer met deze idiote stressvolle loterij te maken hebben, maar gewoon op een normale manier de school kunnen kiezen die bij hen past.
IS (Amsterdam)
op 26/04/2010 naar 16:48   

De doorslaggevende reden voor ons om niet naar het Cartesius te gaan is het feit dat zij zich voor het tweede jaar opwerpen om gymnasiumonderwijs aan te bieden maar hier geen programma voor hebben ontwikkeld. Wij als ouders kiezen niet voor gymnasium maar dat doet ons kind zelf. Hij kiest niet alleen voor de vakken latijn en grieks maar hij kiest voor en compleet gymnasium programma. DIt bieden zij niet aan. Verder gaan wij wel af op wat de onderwijsinspectie voor beoordeling afgeeft. We moeten blij zijn deze inspectie ooit in het leven is geroepen en dat scholen zo actief bezg blijven met het kwaliteit van hun onderwijs.
CE (Amsterdam)
op 26/04/2010 naar 16:04   

@Jop
mijn excuses, ik reageerde ook op de grimmigheid die ik trof op het forum en verwarde enkele opmerkingen,
we zitten in hetzelfde schuitje en een ieder gaat er anders mee om merk ik, ook met de acceptatie van de overgebleven plekken,
ik neem inspectierapporten serieus en ik vind het vervelend dat mijn dochter mogelijk op een met een onvoldoende beoordeelde school gaat belanden, natuurlijk houd je het als ouders in de gaten, maar wanneer een ieder van ons de mening is toegedaan dat het je recht is om je kind naar een school te sturen waarvan het onderwijsprogramma positief is beoordeeld, zouden we sterker staan naar de gemeente enz toe.
Jop Fellinger (Amsterdam)
op 26/04/2010 naar 12:29   

@CE (waarom anoniem?), volgens mij ben ik de enige Jop op het forum, ik reageer dan maar even op je bericht. Ik ben helemaal niet 'tevreden'! Ik vraag me af hoe je daar bij komt. Ik vind het ook jammer te zien dat de reacties naast informatief en meningvormend, soms een bijterige toon krijgen. Zoals de vraag wat ik nog op het forum doe. Je kunt ongelukkig zijn met de gang van zaken, maar dat zijn we allemaal, en ik heb deze kernprocedure nu eenmaal niet bedacht. Onze zoon is uitgeloot voor het 4e, waar hij vreselijk graag naar toe wilde. Het verdriet was (en is) erg groot. De alternatieven voor de tweede ronde waren wat ons betreft allemaal even beroerd ook omdat het een grote loterij was en omdat het kort op de uitloting volgde, als je eigenlijk nog niet toe bent aan het kiezen van een alternatief. Hoe dan ook moet je voor je kind nu eenmaal verder, en dat vertaalt zich in een keuze voor een school in de tweede ronde. Je kunt je blind staren op beoordelingen en het feit dat er vorig jaar weinig kinderen doorgingen naar het 4e, maar als er door het Cartesius toezeggingen worden gedaan over een volwaardige gymnasiumklas, dan hou je zo'n school daaraan wanneer er voldoende inschrijvingen zijn. Voor hen die geïnteresseerd zijn, zou ik zeggen: bel eens met die school (of een andere) hoe ze een en ander benaderen, het kan vandaag en morgen nog. Wat je hoort kan je mening verder vormen, positief of negatief.
Miriam (Amsterdam)
op 26/04/2010 naar 11:26   

Wie goed naar de opbrengstenkaarten 2009 van de Onderwijsinspectie kijkt, ziet dat de VWO-afdeling van het Cartesius het helemaal niet zo slecht doet in vergelijking met bijvoorbeeld het Amsterdams Lyceum en het Gerrit van der Veen (allebei voldoende), ze doen het soms zelfs beter.
En wie goed naar leerlingen luistert, weet dat er overal op middelbare scholen in Amsterdam gerookt, geblowd en gedronken wordt. En dat gebeurde dertig jaar geleden op mijn gymnasium in de provincie ook al. Pubers doen dingen die wij liever niet bij onze kinderen zien of merken. Maar het is vooral aan ons ouders om onze kinderen daarin te begeleiden.
Sanne (Amsterdam)
op 26/04/2010 naar 08:54   

@IS Sorry maar dit vind ik echt geen goed argument om een hele school op te beoordelen en de inspectie ook niet. Veel kinderen gaan naar het gymnasium, zonder dat ze interesse hebben in de klassieke talen, maargoed, ze moeten daar wel heen (vinden de ouders). Pesten en alcohol gebruik is ook op ieder school een probleem maar wordt nu eindelijk onder de aandacht gebracht. Fons Vitae en het Berlage Lyceum hebben nu ook een alcohol verbod op feesten en daar zijn het ntb de ouders die in opstand kwamen tegen het beleid.
IS (Amsterdam)
op 25/04/2010 naar 22:10   

@ Jacques
Vorig jaar heeft het Cartesius ook 12 uitgelote gymnasiumkinderen opgenomen. Het resultaat is dat de meeste kinderen al voor de kerst geen klassieke talen wilde volgen. Van de 12 wil er een gymnasium doen. Ze hebben 2 weken geleden pas een meeting gehad met het team om nu een een echt gymnasiumprogramma te gaan draaien. Dit vondt ik een vreemd verhaal. Dit terwijl ze allang een extra klas voor gymnasiumklas wilde vormen zo ook vorig jaar. Verder ken ik veel kinderen die het daar neit naar hun zin hadden. EN ik ken ouders die hun kind daar van school hebben afgehaald en ons afraden om hem er op te doen: pestcultuur en veel alcoholgebruikers.
Jacques (Amsterdam)
op 25/04/2010 naar 21:18   

Kan iemand mij eens goed uitleggen waarom het Cartesius een onvoldoende heeft.
Er wordt van alles geroepen maar niemand maakt het duidelijk. Volgens mij worden er verschillende criteria gehanteerd. Lijkt me overigens wel positief dat er op het Cartesius een initiatief wordt genomen een gymnasiumklas te maken zodat uitgelote kinderen in ieder geval les in latijn en grieks krijgen van de leraren van het 4e gymnasium. Het moet toch mogelijk zijn samen met inbreng van de ouders er een succes van te maken!
Volgens mij zijn juist scholen met een onvoldoende extra scherp!
<< vorige

1 ... 41-42-43-44-45-46-47-48-49-50

volgende >>