Schrijf een nieuw bericht

Pagina 48 - Berichten 9401 tot 9600

JH (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 20:53   

@: Hennie, fijn dat jij er nog in gelooft. Je bent wel de enige. OSVO en Asscher hebben inmiddels ook door dat er echt te weinig capaciteit is. Hoe je dat kan weten? Gebruik het overzicht van deze site. Gewoon een kwestie van optellen en aftrekken. De aantallen die uitgeloot worden kunnen nooit allemaal terecht op de scholen die jij noemt.
Hennie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 20:13   

Kan de VSA mij uitleggen waarom zij hier en in de media zeggen dat er na de eerste ronde nog nauwelijks plaatsen op voldoende scorende scholen over zijn? Gisteren nog op RTV-NH. Hoeveel zijn er nog bij Bredero, HLW, Comenius, CSB, OSB? Of er genoeg zijn is nog niet bekend, nauwelijks plaats is een enorme overdrijving. Wat willen jullie hiermee bereiken? Nog meer hysterie? Er staan 2 rake reacties op jullie optreden op de RTV-NH website.
BO (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 20:01   

Je mag het Ignatius morgenmiddag bellen als er bij de post geen brief van Ig zat. Vorig jaar heeft Ig uiteindelijk zelf iedereen op woensdag gebeld omdat er iets was misgegegaan met de post. Je hebt dus binnen 20 uur de uitslag.
Rt (Amsterdsm)
op 05/04/2011 naar 19:45   

barlaeus was openbaar en belde niet aanwezige ouders.
Mirjam (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 19:43   

@gea: sommige scholen (het 4e bijvoorbeeld) bellen alle kinderen na de loting, andere - waaronder dus het Ignatius - kiezen er voor om de uitslag schriftelijk mee te delen. beetje flauw, want daardoor duurt het nog een dag langer (of 2 als je pech hebt) voordat je zekerheid hebt.
GEA (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 19:34   

Mijn kind heeft vandaag meegeloot op het Ignatius gymnasium. Helaas
vernneem ik pas morgen per brief of hij ingeloot is. Vernemen de kinderen van de overige gymnasia waar er geloot is, de uitslag ook pas morgen per brief ? Het bevreemde mij namelijk dat ik vandaag een berichtje via dit forum las van een ouder die vermeldde dat haar kind was ingeloot op het 4e gymnasium. Hoe kan het dat de ene
ouder het vandaag reeds hoort, terwijl de andere tot morgen moet wachten?
Mc (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 19:31   

Ik las op de site van OCO dat het MLA niet gaat loten. Lijkt me toch een mooi bericht voor de betrokkenen.
Mayday (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 19:10   

@S: Heel goed gebracht S, dat hadden ze eerder moeten doen.
Wij gaan bij Hyperion kijken de bijeenkomst locatie is bij het Bredero College aan de Buiksloterweg 85.
Leuk vakkenpakket, maar wellicht addertjes onder het gras....
S (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 18:49   

Wat een belachelijke timing om een nieuwe VWO school te introduceren. Het OSVO kartel maakt via een slinkse omweg gebruik van de krapte op de markt. Vorig jaar wist het Bredero en het OSVO al dat er een tekort aan plaatsen zou zijn. Het OSVO weet heel goed dat alle ouders van de uitgelote kinderen nu wanhopig zijn en nu gedwongen worden om je kind ergens anders in te schrijven dan een school naar keuze . Ze hadden vanaf het begin van het schooljaar de school moeten gaan promoten op alle basisscholen dan hadden mensen dit de school van hun EERSTE KEUZE kunnen maken. Het Cartesius bood vorig jaar in de tweede ronde ook al 40 gymnaisumplekken aan. GEEN één van de uitgelote kinderen die de afgelopen 2 jaar daar aan een gymnasiumopleiding zijn begonnen volgt nog een gymnasiumopleding. Een website is binnen een dag opgezet. Ik vraag me af hoeveel tijd ze hebben besteed aan het daadwerkelijke onderwijsprogramma.
Barbera (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 18:00   

leuk weer een bijzondere vwo school erbij, maar waar moeten de uitgelote havo en havo/vwo leerlingen straks naar toe? moeten deze hun advies laten aanpassen. alle scholen die nog gaan loten, maak ajb extra klas!
cartesius/amarantis kom eindelijk eens over debrug met een goed verhaal naar de ouders wat jullie aan kwaliteit gaan doen. het inspectierapport baart zorgen. berlage is er ruimte voor leerlingen die geen tweetalig vwo willen? etcetera. gebruik jullie websites voor informatie aan ouders, anders moeten we allemaal bellen ....
AL (Abcoude)
op 05/04/2011 naar 16:27   

@Kate Naar zuid gaat een schoolbus: verreweg het snelste en veiligste. Er fietst ook een grote groep kinderen naar Zuid, ook wel zo veilig en gezellig idee.
Helaas geen gymnasium in Zuid-Oost en Cygnus is nu vol. Wel heeft Zuid-Oost een prima school, nl OSB. Die hebben een 2-jarige brugklas voor VMBO-Havo-VWO. Past alleen niet bij mijn kind die zich verveeld op de basisschool, een groep hoger meerekende en graag Latijn wil etc. Die moet op zijn eigen niveau gaan werken, zijn niveau is al jaren duidelijk.
Maar ja. Maar ja.
P. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 16:16   

De OSVO organiseert zaterdag weer zo'n speed-date bijeenkomst voor uitgelote leerlingen en op de site lees ik ook het volgende:

"Ja, helaas wordt pas eind deze week de lijst met beschikbare plaatsen bekend. De onduidelijkheid over eventuele capaciteitsuitbreiding of omzetting van plaatsen van een schooltype waar geen vraag naar is naar een schooltype waar veel vraag naar is, duurt tot het einde van de week. De OSVO hoopt woensdagavond de opgaves van de scholen binnen te hebben en donderdag 7 april de gegevens op een rijtje te kunnen zetten. In principe worden die dan op 8 april gepubliceerd. En ja, een week is kort."

Oké, misschien ben ik te positief, maar ik HOOP hierin toch te lezen dat er plaatsen omgezet gaan worden - bijvoorbeeld van vwo (afdelingen die op veel lycea en colleges niet vol zitten) naar havo/vwo en havo. Voor vwo is nu Hyperion gecreëerd, dus misschien lossen ze het dit jaar op deze manier op? De honderden uitgelote havo en havo/vwo kinderen (om over vmbo-t niet te spreken) moeten tenslotte ook ergens heen.
Kate (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 16:08   

@AL
En Amsterdam-Zuidoost?, Oost?
T (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 16:00   

Het Berlage heeft een onv vanwege hun schakelklassen. Staar je niet zo blind op die beoordelingen. het is een tolerante en betrokken school met een gemengde samenstelling (Amsterdam dus). Die "pislucht"is bij ons nooit gemeld. Een beetje open vizier graag!
AL (Abcoude)
op 05/04/2011 naar 15:56   

IG besluit iedereen te informeren met een brief, dus nog een dagje extra stress hier. Hyperion goed initiatief, maar niet voor ons in Abcoude. Zuid is voor ons gewoon dichtstebij.
Y (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 15:29   

@Gympie - Berlage heeft dat streng en hard sfeer absoluut niet. Ik begrijp wat B.zegt. Berlage heeft gewoon een heel leuk sfeer.
B. (A'dam)
op 05/04/2011 naar 15:24   

@ Gympie: blijft subjectief oordeel natuurlijk en gymnasium weet ik niks vanaf, maar Cartesius is wat harde school, qua cultuur/sfeer. Streng en hard op een manier die voor sommige kinderen nodig is, maar niet voor allemaal... als je snapt wat ik bedoel. Maar best kans dat het nieuwe (mooie!) gebouw de sfeer ten goede komt, en op gym kan het weer heel anders zijn.
B. Margulis (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 15:23   

Inderdaad, het meeste belangrijk voor Hyperion is de stuurgroep. Wie zit achter dit initiatief en wie geeft het steun. Meneer Verhage heeft ons ook geinformeerd toen wij vraagd voor een `noodoplossing` dat er komt iets nieuws. Als Hyperion echt steun krijgt van Bareleaus, 4e, etc. heeft het inderdaad een groot kans op sucess. Jammer dat er niets te vinden is op die site over wie heeft dit initiatief bedacht. De huisvesting is ook belangrijk. Dat zeggen zij ook te weinig over. En natuurlijk waar komen de leerkracht vandaan, van Bredero of komen nieuwe leerkracht.
Gympie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 15:04   

Ik adviseer alle forumbezoekers VSA op twitter te volgen. Daar is de info actueler. @StichtingVSA
Guus (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 15:03   

Ja, Hyperion: doen! Het schijnt dat Hans Verhage van het Vierde aan de basis heeft gestaan!
Gympie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 15:02   

Kan iemand mij vertellen wat er nu precies mis is met het Cartesius? Ben net naar Berlage geweest. Ik vond het daar nogal vies, pislucht in de gangen. Zegt niets over de kwaliteit natuurlijk, maar wel over hoe je met je omgeving omgaat. Nu dus lichte voorkeur voor Cartesius, met straks een vernieuwbouwd gebouw en 2 nieuwe gym-klassen.
C. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:56   

Mijn advies voor uitgelote vwo-ers: kies voor de school waar ze iets 'groots' beginnen, dus meerdere klassen, zoals destijds bij Vierde Gymnasium en Berlage. Dat Cartesius het nu niet gered heeft met de gymklas, komt door het afwezige oudernetwerk. Op Berlage zaten de ouders er bovenop, de school moest zich bewijzen, je hebt op die manier controle.

Dus ja: Hyperion, zou ik doen.
Sammy (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:47   

Je hebt gelijk wat betreft onderwijsrapporten, maar over het Cartesius hoor ik echt geen goede verhalen!! Het Berlage is geen optie omdat ik geen tweetalig onderwijs wil (daar heb ik erg goede redenen voor). Wel goed nieuws lijkt me dat er op vwo's dus toch genoeg plek blijkt voor alle uitgeloten kinderen...
RS (A'dam)
op 05/04/2011 naar 14:45   

Heb ik al eerder over bericht, maar hier nogmaals: bestudeer die voldoende/onvoldoende rapporten eens. Zal je zien dat Berlage er in laatste toetsing eigenlijk beter uitkomt dan Nicolaas, maar wordt gebaseerd op gemiddelde van 3 jaar. Dat er meer uitval is in bovenbouw waarschijnlijk ook bepaald door meer leerlingen uit achterstandswijken. Kijk bij onderwijsinspectie.nl
Sammy (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:39   

Wat fijn dat de lijst met plaatsen is bijgewerkt. Op zoek naar een plek in de tweede ronde maak ik de keuze om geen 'onvoldoende' school te kiezen en geen school op meer dan tien kilometer fietsen (dus niet Osdorp en Buitenveldert). Ook wil ik uit 'geloofs'overtuiging echt geen hervormde school. Dan blijven alleen de Open SG Bijlmer, het Nicolaas en het Pieter Nieuwland over. Samen goed voor dertig plekken. Ik vind dat vrije schoolkeuze betekent dat ik scholen met onvoldoende beoordeling en scholen die buiten de stadsgrens liggen niet hoef te overwegen.
Als iedereen met vwo-advies die overweging maakt, lijkt de nieuwe school in Noord een mooie optie. Ik weet dta het Nicolaas vorig jaar een heleboel uitgelote kinderen heeft opgenomen en dat het daar reuze gezellig is. Dat zal ook op die nieuwe school. Bovendien klinkt dat wat ze vertellen heel positief, maar waarom in hemelsnaam verschijnt die school nu pas? Waarom niet twee maanden geleden zodat ook mensen uit Ilpendam en Noord dat in overweging hebben kunnen nemen en we ons beter hadden kunnen voorbereiden. Op papier klinkt het echt heel fijn. Wie is de initiatiefnemer van dit mooie plan?
RS (A'dam)
op 05/04/2011 naar 14:38   

@P, denk wel dat er nog info komt mbt HAVO/VWO. Vandaag was de loting bij alle gymnasia, morgen volgen Fons, HLZ, Pieter N. en donderdag GvdV en GGCA. Denk dat ze dan achter die cijfers aangaan. Zal niet veel zijn.... Weet wel dat aantallen Berlage bij VWO ook beschikbaar is voor HAVO/VWO advies, wel alleen nog TTO.
P. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:34   

@ RS: Daar was ik dus al bang voor... voor havo en havo/vwo (en vmbo?) wordt dit jaar een slagveld. Wanneer horen we eens wat er voor deze leerlingen wordt gedaan? Over scholen met een voldoende hoeven we het al niet meer te hebben, die zijn er al nauwelijks en nu zitten ze vol.
Blijft over: onvoldoende...
B. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:29   

Hennie, het zijn niet alleen de ouders die zich laten leiden door de onderwijskwaliteit op de V.O.-scholen, dat doen ook de leraren op de basisschool. Bij ons werd twee jaar terug geadviseerd strategisch te kiezen, toen nog, voor Spinoza: goed onderwijs, leuke school, kans op een plek. Dat jaar werd er ook al geloot, maar niet zo extreem als nu. Ik wil maar zeggen: het HLW of het Comenius staan slecht aangeschreven omdat er een reden voor is, ze waarschuwen je al op de basisschool: "Niet doen!" Waar moet je als ouder anders op afgaan??
RS (A'dam)
op 05/04/2011 naar 14:22   

Stand van inschrijvingen is net bijgewerkt, heel veel nieuwe gegevens voor overgebleven plekken VWO! NIks nieuws wb HAVO/VWO....
Joke (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:18   

@ hennie: van dat gebrek aan feiten heeft niemand hier verder last, hoor. Kijk anders even op deze site onder 'Nieuws', bij 'de actuele stand' (10 maart), dan ben je weer helemaal bijgepraat. Daar zie je ook meteen welke scholen een voldoende beoordeling van de inspectie kregen.
Mayday (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:08   

@hennie: Als je toch gymnasiumadvies hebt, dan is het toch logisch
dat je daar een diploma van wilt halen? De opmerking over de CV van de ouders is volkomen misplaatst. Het gaat om het niveau van het kind en de vrije schoolkeuze.

Ik sprak vandaag een leraar van het Cartesius. Er is aangeboden atheneumklas met extra Latijn (of grieks?) maar ouders weigerden dat omdat het niet zou leiden tot een gymnasiumdiploma. Dat is kennelijk nodig voor het CV. (van de ouders?).
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 14:03   

is de vsa zo uit het veld geslagen dat ze maar helemaal niet meer communiceren? Of vergt het kort geding alle aandacht? Laat het ons alsjeblieft even weten!
Hennie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:56   

Ik sprak vandaag een leraar van het Cartesius. Er is aangeboden atheneumklas met extra Latijn (of grieks?) maar ouders weigerden dat omdat het niet zou leiden tot een gymnasiumdiploma. Dat is kennelijk nodig voor het CV. (van de ouders?). Wat me stoort is het gebrek aan feiten: hoeveel inschrijvingen voor hoeveel plekken. Ik ben wel verbaasd dat de VSA nu al in de media claimt dat er na de eerste ronde nog nauwelijks plekken over zijn op scholen die voldoende beoordeeld worden. Het is waar dat er nog een paar plekken zijn bij Nicolaas en HLZ, maar waarschijnlijk zijn er nog heel veel plekken (of dat voldoende is weet ik/men niet) op CSB, OSB, Caland, Bredero, HLW, Comenius. Hoeveel is niet bekend. in voorgaande jaren schoolklassen vol. Is dit een zorgvuldig gekozen strategie? Of onnodig of op zijn minst voorbarig paniekzaaien? Feitelijk is het in elk geval onjuist, dat er nog nauwelijks plekken zijn.
B. Margulis (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:53   

@mayday Vreselijk! Ik wil doorgaan met vechten voor een extra klas bij het 4e. Het 4e zit op een bouwterrein!! Plaats een extra container en het is opgelost. Zeker met de geschiedenis van het 4e kuunen zij niet 30 kinderen weg sturen midden van dit crisis. Heb ik ook gezegd tegen de mevrouw toen wij gebeld waren. Ik was bos! Wij hebben veel contact gehad met Verhage de laatste week. He vinds het ook een "rotsituatie" maar wills alleen structurele oplossingen steunen (geen noodoplossingen dus).
Karin (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:52   

Wat jammer dat er geen informatie meer doorkomt van de Stichting VSA sinds 1 april. Juist nu zouden de ouders geinformeerd willen worden over de stand van zaken. Ik roep ouders op of hun kind nu wel of niet ingeloot wordt vandaag te blijven meedenken over het slechte plaatsingsbeleid in Amsterdam. De tweede ronde moet nog beginnen en volgend jaar wordt er zelfs een nog grotere stroom kinderen op de Amsterdamse scholenmarkt verwacht. Dit probleem moet echt opgelost worden. Zijn de gemeente en de schoolbesturen ingedut of interesseert het ze helemaal niet wat er met onze Amsterdamse kinderen staat te gebeuren.
Barbara (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:51   

Onze dochter met vwo advies heeft gekozen voor het hlz. Blijkbaar een hele rare keuze? Anders hadden toch wel meer mensen voor deze zekerheid gekozen. Wij hadden ook een andere voorkeur, maar zagen huizenhoog op tegen uitloting, met kans op nog een uitloting en alle dramas van dien.
Roberta (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:37   

Weet je wat ik nu al zo verschrikkelijk zielig vind: de Amsterdamse kinderen die 2 keer uitgeloot gaan worden... Kan de wethouder niet in ieder geval iets symbolisch voor die kinderen doen? Iets? bijvoorbeeld gedurende de hele VO-periode geen schoolgeld betalen? Of nog beter (aangezien nood wetten breekt) : toch links en rechts weggestopt worden bij de school van je 1e/2e/3e keus?
Veel sterkte iedereen. Wat is de overstap basisonderwijs naar voortgezet onderwijs toch een monsterlijk drama geworden.
Mayday (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:28   

Net het bericht gekregen dat onze dochter is uitgeloot voor het 4e Gymnasium. En dat terwijl je het 10 minuten fietsen is van huis en ze heeft een citoscore van 549. Ik ben zo boos!
B. Margulis (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:18   

Wij zijn ingeloot bij het 4e Gymnasium. Maar een week geladen hebben meneer Verhage (rector) gevraagd over de Cartesius Gymnasium mogelijkheid. Volgens hem is dat wel een mogelijkheid met Greiks en Latijns van docenten uit het 4e. Neem contact op met ouders van het 4e. Ik vond Berlage ook een goed optie (voor ons op Ijburg is zuid wel ver weg). Ik hoor eigelijk alleen goede verhalen over. Maar onze zon is tweetalig Nederlands/Engels dus 5 extra uren per week engels was, voor hem, een beetje onzin. Toch, als hij uitgeloot was had ik het wel gedaan.
Jl (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 13:02   

@N: op het Barlaeus moest je een uittreksel uit het bevolkingsregister meenemen om aan te tonen dat voorrang gold. Die lijst werd vervolgens voor iedereen zichtbaar meegstuurd. Ik ga ervan uit dat dit dus netjes wordt gecontroleerd.
Theo (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:59   

@TG De leerkracht heeft helemaal niets uit te leggen, ze moeten het citovolgsysteem overleggen van de afgelopen 2-3 jaar.
De middelbare school bepaald of ze dat voldoende vinden of dat er een Nio tegen aanmoet. Verder doe je net of een NIO een wassen neus is.
Mc (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:44   

@ gympie, ik ben naar de open dag en lesmiddag van het berlage geweest en kreeg een hele goede indruk van het tto-vwo. Tevens zit een vriend van mijn zoon er in de eerste klas en ik hoor alleen goede verhalen. Mijn zoon heeft voor het Cygnus gekozen, maar het Berlage had ik ook prima gevonden. Over het Cartesius hoor ik niet veel goeds. Sterkte, we leven met je mee.
Tania (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:38   

@Heleen
De cijfers zijn inmiddels van de websites af maar op Spinoza en Nicolaas zat je alleen met en gymnasiumambitie 'safe'. Atheneum was ook loten.
JH (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:35   

@Heleen: De meeste kinderen hebben geen vwo advies. Bovendien weet je van te voren niet welke scholen gaan loten, dat kun je alleen maar gokken. Veel mensen hebben de laatste dag van de inschrijving afgewacht. En dan nog, als iedereen strategisch gaat inschrijven dan is nog steeds een feitelijk capaciteitsprobleem niet opgelost. Het is geen spreidingsprobleem (zoals OSVO beweert) maar echt te weinig plaatsen.
C.B. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:33   

@ Gympie: ik dacht dat de gymnasiumklas van Cartesius was opgeheven? Te weinig animo bij leerlingen voor klassieke talen, dat was de reden dacht ik. Zie elders op dit forum. Maar misschien beginnen ze weer opnieuw. Succes!
Iris (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:26   

helaas op safe spelen bestaat niet, mijn zoon heeft HAVO advies en
staat ingeschreven bij een school waar dit jaar voor het eerst een massale loting is, wordt hij uitgeloot dan rest nog volle scholen of met een paar plaatsen (Nicolaas bijv 5)!
Gympie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:26   

Op de site van het Cartesius staat dat zij NIET gaan loten. Zijn er mensen men kinderen op deze school (Gymnasium) die iets kunnen zeggen over hun ervaringen? wij twijfelen nu tussen Berlage TTO en Cartesius Gymnasium.
Heleen (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:16   

@jh : maar wees even eerlijk, met vwo advies had je vrijwel risicoloos kunnen inschrijven op spinoza, fons vitae, hlz en nicolaas. Allemaal scholen zuid. Ik snap wel dat de gymnasia en het amsterdams beter en uitdagender zijn, maar je neemt wel een groot risico. Wij hebben gekozen voor de veilige weg, waar we heel blij mee zijn, zeker als je alle dramas hoort en leest. Overigens steun ik de vsa helemaal en vind het systeem in amsterdam om te huilen.
Tg (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:14   

@marion. Je hebt geen idee hoeveel druk er door ouders op de leerkrachten wordt uitgeoefend. En als de CITO dan tegenvalt, mag de leerkracht dit aan de VO proberen uit te leggen en anders gooien we er ook nog een NIO tegenaan! grote kans van slagen! (het eerste jaar dan)
B (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:11   

@ Hennie: dat is echt een beetje onzin. Mijn kind heeft een doodeenvoudig havo-advies en hij heeft zich ingeschreven op een school die van de inspectie een +/- heeft gekregen (matig). Dat kun je toch niet echt een topschool noemen. Maar er wordt keihard geloot. Op safe spelen had gekund, maar alleen als we hadden gekozen voor een school met een onvoldoende beoordeling. Als je dat bedoelt met op safe spelen, dan mag dat. Maar een heel sterk argument vind ik het niet.
Marion (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:07   

Naar welk schooltype je gaat wordt nog altijd bepaald door het schooladvies en de citoscore en niet door de ouders.
JH (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 12:04   

@Hennie: Jij hebt geen idee waar je het over hebt. Er is een feitelijk tekort aan plekken (los van kwaliteit en populariteit), voor alle schooltypen.
Hennie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:56   

Goedgedaan Mieke! Ouders die de lotingsstress niet aankunnen, moeten op safe gaan spelen! Bespottelijk dat er op TV een hele schoolklas langskomt die allemaal inschrijft op scholen die loten. Allemaal in de slachtofferrol! Bij onze lager schoolklas (gem. havo/VWO cito) zijn maar 4 kinderen gaan loten. Zo kan het ook. De school is geworden tot statussymbool van de ouders. Opbieden tegen elkaar op het schoolplein. En die arme kindertjes zijn de dupe, want rechttoe rechtaan havo of VWO is niet meer genoeg, iedereen moet gymnasium, VWO+ of TTO. Al onze prinsjes en prinsesjes zijn plotseling hoogbegaafd.
Mirjam (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:55   

@P Ik ben het helemaal met je eens, het is de enige oplossing. Maar goed, in Noord wordt nu dan geprobeerd om een categoraal VWO/Gymnasium op te richten, dat zou dan - ondanks alle kritiek - toch een mogelijke goede stap in de richting zijn? Ik begrijp ook niet goed waarom Amstelveen niet iets vergelijkbaars doet.
Mieke (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:47   

@JH. Dat weet ik. Maar elk nieuw initiatief - Hyperion - wordt hier meteen volledig afgebrand. Ik denk dan, ga naar de informatiemarkt, en maak een afspraak? Wat heeft het voor zin om alles direct af te wijzen en alleen maar als een stunt van een falende school te beschouwen? Twee jaar geleden sprak 'iedereen' op deze manier over het Berlage, niemand geeft ooit het HLW een kans.
N (Adam)
op 05/04/2011 naar 11:45   

En dan kan er ook niet meer gesjoemeld worden met de zg voorrangslijst. Zeer fraude en voorkeur gevoelig!
Marion (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:42   

@Mirjam Er is ook een lijst van broertjes en zusjes ieder jaar en dat vinden wij maar heel normaal, dat is op iedere school zo ook al een hele klas. Die regeling zijn ze nu aan het afbouwen, maar van mij mag die regeling meteen weg. Iedereen in de loting of niemand in de loting. Uitgeloten kinderen recht geven op het volgende jaar 1e klas als ze dat zelf willen. Heb je het naar je zin op een andere school ook prima.
P (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:42   

@ Mirjam: het voorstel van de VSA, namelijk om Amsterdamse kinderen hier voorrang te geven (zoals kinderen uit de regio immers al jaren voorrang hebben in hun eigen gemeente), is waarschijnlijk de enige oplossing. Daarmee haal je veel druk van de ketel. Denk je dat een kind uit Amstelveen nog wil inschrijven in Amsterdam als hij daarmee het risico loopt om, net als die Amsterdamse stakkers, terecht te komen op een slechte school in een buurt waarvoor hij dagelijks een uur moet fietsen? Welnee. Dat kind kiest dan gewoon in de eerste ronde voor één van de topscholen in Amstelveen.

Ook voor de rest van de regio zou moeten gelden dat een kind, wanneer er passend onderwijs beschikbaar is binnen de eigen gemeente, daar gebruik van maakt. Is dat passende onderwijs er niet, dan ligt het uiteraard anders en is er daadwerkelijk sprake van een 'regiofunctie' van Amsterdam.

Vergeet ook niet dat het vooral de 'elite' is die vanuit de regio naar Amsterdamse scholen trekt. De druk op de goede scholen zal daardoor echt verminderen.

Jaarlijks komen 1100 kinderen uit de regio naar Amsterdam. Dat er zo'n 500 Amsterdammers de omgekeerde beweging maken, heeft te maken met de slechte kwaliteit van de vmbo's in de stad. Dat moet dus een tweede speerpunt worden: goede, veilige vmbo-scholen met doorgroeimogelijkheden naar havo.

Dit is een lange termijnplan, helaas. Een kort geding zal geen oplossing zijn. Maar voor de politiek ligt hier een belangrijke taak.
JH (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:38   

@Mieke: Maar dit jaar is de situatie echt nog ernstiger dan vorig jaar. Scholen als Berlage en Cartesius kunnen de toestroom uitgelootte kinderen niet opvangen en zullen in de tweede ronde masaal gaan loten als er nu niet iets gebeurt.
Tania (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:36   

Ik hoor van mensen in de laagste klassen van het Berlage eigenlijk alleen maar positieve berichten. Het negatieve oordeel van de onderwijsinspectie is voor een groot gedeelte gebaseerd op de output en die is nog het gevolg van het onderwijs op het Berlage zoals dat drie/vier jaar geleden was. Meer 'zwakke' scholen zouden het voorbeeld van het Berlage moeten volgen.
Mieke (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:29   

Ik heb geleurd met een uitgeloot kind, en geprobeerd om daar zo positief mogelijk mee om te gaan, hoe moeilijk dat ook was. ik wilde niet dat mijn kind ook nog de dupe werd van mijn boosheid en frustraties. hij is uiteindelijk naar het Berlage gegaan, en heeft het nu ontzettend naar zijn zin.
Mirjam (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:26   

@marion. maar wat moeten de kinderen van volgend jaar dan? na ons de zondvloed?
P (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:21   

@ Mieke: het extra jaar basisschool was niet heel serieus bedoeld - zie de smiley aan het eind van het bericht :)

Evengoed zitten wij behoorlijk met deze toestand in onze maag. Als je eerder met een uitgeloot kind hebt lopen leuren, kun je de dingen wat minder goed relativeren.
Gympie (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:20   

Heel fijn. Mijn dochter is dus uitgeloot. Wat een overheid, wat een schoolbesturen. Op schoolbesturen kan je niet stemmen, maar Asscher, dit was de laatste keer dat ik op jou heb gestemd. Wat een amateuristische puinhoop, en dat voor een wereldstad.
Dr (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:20   

twee jaar geleden hebben wij hetzelfde meegemaakt: uitgeloot, en de plek die het in de tweede ronde is geworden, was op een school waar we niets van af wisten omdat het eigenlijk voor ons nooit een optie was. Maar goed, het eerste jaar daar keurig volbracht en in de tweede klas alsnog overgestapt naar de school van eerste keuze. Daar waren toen wel weer plaatsen vrijgekomen van kinderen voor wie de school toch te hoog gegrepen bleek (ra ra hoe kan dat).
Dit scenario lijkt me toch beter dan je kind een jaar langer op de basisschool te houden; eind groep 8 zijn ze daar toch echt uitgegroeid! Succes voor alle lotingsslachtoffers van dit jaar..
Putje (Amsetrdam)
op 05/04/2011 naar 11:17   

Ach ja Het zijn toch maar kinderen ,weten zij veel. Zet ze gewoon op een school en het komt wel goed. Donder op!!!
Marion (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:10   

Verder vind ik dat er een regeling moet komen dat alle uitgeloten kinderen over een jaar als eerste geplaatst worden in de 1e eerste klas als ze dat willen. Je moet dan wel een jaar over doen, maar er zijn zoveel kinderen die een jaartje overdoen.
Mij zou het heel erg geruststellen als hij over een jaar dan toch op de school van zijn keuze geplaatst wordt. Ik begrijp dat het volgende jaar dan weer vastloopt voor andere kinderen.
Maar tegenwoordig is voor alles een wachtlijst.
Mieke (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:09   

wat een flauwekul! Je bewijst hier je kind absoluut geen dienst mee. hoe afsc***** de loting ook is, dit is niet de manier om er mee om te gaan. wie zijn hier nu eigenlijk de kinderen?
Roberta (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 11:05   

Ik vrees dat er alleen een alternatief komt als ouders zelf het initiatief nemen om capaciteit van gewenste kwaliteit te creeeren.
Onbegrijpelijk dat alle verantwoordelijken (wethouder/gemeente/OSVO/scholen) geen oplssing kunnen vinden...
Elk jaar na de verschillende rondes lotingen valt het weer ernstig stil. Weten we eigenlijk wel hoeveel Amsterdamse kinderen uit noodzaak naar buiten de gemeente moeten gaan voor een VO-plaats?
P (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:55   

@ Marion: zaten wij ook al te denken: jaartje extra basisschool, niets mis mee voor een kind dat nooit is blijven zitten en dat niet terecht kan op een passende v.o.-school :)
Marion (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:52   

Ook zonder Twitter en de Stichting VSA zie ik dat er niets gebeurd.
Ik ga de 2e ronde boycotten of ik hou mijn kind een jaar thuis.
Hij zit al vanaf zijn tweede op school dus een jaartje er tussen uit kan geen kwaad. Beter dit, dan 6 jaar op een slechte school.
Waar behalve het slechte onderwijs je ook nog eens ieder jaar
in de scholengids van het Parool moet lezen hoe slecht die school presteert. Nee, ik ga een slecht presterende school niet 6 jaar met mijn kind vullen, en dan nog het verkeer waar hij iedere dag doorheen moet. Ik wacht wel tot er een alternatief komt in Zuid
PF (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:36   

En hoe zit het met kort geding?
JH (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:35   

Inderdaad! Er zijn gewoon niet genoeg plekken in Amsterdam, ook niet als we alle onaantrekkelijke scholen volproppen. Als er nu niet veel extra plekken komen wordt er in de tweede ronde nogmaals massaal uitgeloot en staan er straks echt kinderen (van alle schooltypen) op straat. OSVO had dit kunnen en moeten weten en heeft dit tot vrijdag keihard ontkent!!
P.F. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:33   

Het stemt niet bepaald hoopvol. Nog een tweet van vanochtend>

Schoolbesturen in #020 niet bereid tot capaciteitsuitbreiding, ondanks verzoek van @LodewijkA en @stichtingvsa
P.F. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:32   

VSA communiceert wel via Twitter. Een bericht van 23 minuten geleden:

De mismatch tussen vraag en aanbod op de VO-markt in #020 wordt volstrekt genegeerd door schoolbesturen
N (Adam)
op 05/04/2011 naar 10:20   

Als je een beetje kunt tellen, maak je niet zo een opmerking.
Roberta (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:16   

Er zijn echt nog wel plaatsen op scholen die door de schoolinspectie niet goed gekeurd zijn.
N (Adam)
op 05/04/2011 naar 10:14   

Het gaat allang niet meer over goede of slechte scholen, het is de vraag of er uberhaupt ergens plaats is straks. Het gaat niet meer om eerste of tweede keuze, het gaat om de vraag of er onderwijs is voor je kind of niet.
Roberta (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:10   

Er MOETEN gewoon dependance gebouwen/klassen geformeerd worden! Dat gebeurde in mijn tijd ook: bij ons zaten alle 9 brugklassen in een apart gebouw. Dat heeft geduurd zolang als dat het nodig was. Tja, voor de leerkrachten was het af en toe een stukje fietsen. Dat ging van hun pauze af. Dit is toch haalbaar !
Nog een paar andere ideeen voor ouders: richt zelf een nieuwe school op, of stuur je kind massaal naar zo'n leuke prive school a 15.000 euro per jaar en stuur de rekening naar Asscher. Die prive scholen kunnen nog heel wat kinderen hebben en geven goed onderwijs. Het enige probleem is het prijskaartje, omdat ze geen subsidie e.d. krijgen.

Dit lotings-drama is een perfect systeem dat zichzelf elk jaar herhaalt en er uiteindelijk voor zorgt dat de slechte Amsterdamse scholen levensvatbaar blijven.

Hoop op de politiek? De politiek is al decennia lang (nog langer?)niet in staat om alle Amsterdamse scholen op een acceptabel nivo te brengen. Ik denk dat ze het best willen veranderen, maar ze KUNNEN het gewoon niet. Dat is pas triest.

Ik weet niet hoe het deze ronde zal vergaan, maar ik weet wel dat alle ouders door moeten blijven strijden voor de kinderen van alle volgende jaar, net zolang totdat er echt sprake is van vrije schoolkeuze.

Iedereen heel veel sterkte en wijsheid!!
T (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:09   

En alle andere gymnasia, Geert groote, Spinoza etc. Actie lijkt mislukt.
Amsterdam (Diemen)
op 05/04/2011 naar 10:04   

vandaag is de loting van St Ignatius gymnasium
LT (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 10:04   

Sorry allemaal, ik had de naam wel vekeerd: Brederode. Ik ben geen Nederlander maar ik begrijp van mijn man dat dit een heel belangrijk figuur is uit jullie geschiedenis! Ik heb ook gehoord dat de Gym afdeling heel zwaak is. Zorgwekend.
Marion (Amsetrdam)
op 05/04/2011 naar 09:59   

Stichting VSA waar blijft het nieuws, jullie laatste up-date is van 1 april, het is nu 5 april!!!!
Theo (Amsetrdam)
op 05/04/2011 naar 09:49   

Het is duidelijk dat ze de ouders op dit moment koest proberen
te houden. Op de dag van de loting komt er een nieuwe school te voorschijn, zogenaamd. Het Brederode is elk jaar het putje, waar we de uitlotingen in lozen.
Tania (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 09:22   

Ik vind de informatie over Hyperion echt beneden de maat. Bij 'contact' een postbus i.p.v. een adres. Dat is toch nog veel te abstract om je kind aan toe te vertrouwen.
LT (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 09:21   

Het verschil tussen Het 4e en Hyperion is dat Bredero Lyceum bestaat al met een atheneum/gymnasium afdeling kant en klaar maar zonder genoeg inschriving. Het lijkt meer op een marketing plan voor Bredero dan een nieuwe onderneming. Kan iemand van Noord uitlegen waroom mensen voor Bredero niet kiezen terwijl Damstede overvol is? Heel belangrijk wie allemaal in de stuurgroep zit. Geen informatie over de Stuurgroep te vinden op de site.
C. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 09:08   

@ Ok: ja precies. Op de open dag van het MLA werd ons dit jaar verteld dat er een extra klas zou komen, en dat wij ons daarom minder zorgen hoefden te maken over de loting. Eerder werd al een kind van ons uitgeloot op het MLA, en ondanks die extra klas hebben we het risico dit jaar toch niet durven nemen. Terecht, blijkt nu. De loting op het MLA is weer net zo hevig als voorgaande jaren...
Ouder (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 09:02   

@ok
Waarschijnlijk moet je dan ook uitloten, maar dan hoef je minder kinderen teleur te stellen. Het Amsterdams Lyceum had de meeste overaanmeldingen. In totaal zijn 45 kinderen uitgeloot.
Ok (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 08:23   

Nadeel daarvan is dat een school met meer plek ook meer aanmeldingen trekt: moet de school alsnog loten ondanks de extra klas.
Tania (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 08:16   

@ouder
Erg onprofessineel van het Amsterdams. Ze moeten inmiddels toch wel weten hoe precair de situatie is en hoe mensen omgaan met informatie (de strohalm). Dan liever het Barlaeus, waar de rector vorig jaar expliciet meedeelde dat er geen klas zou worden bijgemaakt zoals het jaar ervoor. Duidelijke communicatie is wel het minste dat je als school moet bieden in deze situatie

Het zou het mooist zijn als OSVO voor de inschrijvingen de koppen bij elkaar zou steken om af te spreken wie dat jaar een klas gaat bijmaken. (Is dat ook een van de doelstelling van OSVO? Afstemmen met elkaar om tot ene zo goed mogelijk aanbod te komen voor de afnemers? Of vergis ik me?? Er kan dan tijdig gecommuniceerd worden naar de belanghebbenden wat er te kiezen valt. Want stel je kiest strategisch voor school B omdat je eerste keus, school A, ernstig overboekt raakt. En dan blijkt na sluiting van de inschrijvingen dat school A een klas bijmaakt waardoor je op school A niet hoeft te loten en op school B wel.
Ouder (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 07:46   

Mijn zoon is uitgeloot voor het Amsterdams Lyceum. Woensdag 31 maart hebben ze
de loting gedaan. Tijdens de open dag zei een leraar dat ze in het verleden wel een een extra klas hebben gecreëerd en dat er nu wel een mogelijkheid toe was. Het zou dus wel kunnen..... Ze hebben het niet gedaan.
Marion (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 06:36   

Het VSA eist uitbreiding voor de loting!!
Het heeft helemaal niets geholpen. Alle vijf gymnasia in Amsterdan hebben zich er niets van aangetrokken, en de lotingen gaan vandaag gewoon door. Een trieste constatering.
Theo (Amsetrdam)
op 05/04/2011 naar 06:28   

Een nieuwe school in Noord, wat heb je daar aan als je in Zuid woont. Of worden mensen uit Noord die zich in hebben geschreven in Zuid nu verplicht gesteld terug te gaan, zodat in Zuid plaatsen vrijkomen?
Vorig jaar was deze problematiek al bekend, waarom zijn ze toen niet met de voorbereidingen begonnen, dan had je dat mooi op de open dagen kunnen presenteren.
Nee ik geloof hier niet in.
Volgens mij is de gemeente bang voor een rechtzaak/actie.
Waarom is er helemaal geen nieuws op de site van de stichting VSA, gisteren was de deadline. Schrijf iets, de mensen zitten in spanning.
P.F. (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 00:05   

Het lijkt erop dat de lotingen gewoon doorgaan, maar er zijn blijkbaar kleine verschuivingen gaande: nieuwe vwo-school in Noord, extra vmbo-t-klas op Geert Groote... misschien komen ook andere scholen nog over de brug? Voor havo en havo/vwo is het capaciteitsprobleem ook groot, zo niet het grootst.

Met de aankondiging van Hyperion rijst overigens wel de vraag of Amsterdam het vwo volledig wil isoleren/afsluiten van de andere schooltypes. Voor de lycea en colleges kan zo'n initiatief in de toekomst wel eens de nekslag worden. Hoe krijgen zij hun vwo-afdelingen dan nog vol?
Mari (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 22:44   

wat is de stand van zaken? wordt er morgen geloot? waarom zijn jullie zo stil?
RS (A'dam)
op 04/04/2011 naar 21:42   

Zie hieronder ontstaansgeschiedenis 4e van hun website. Eerste jaar dus ook niet direct mee in aanbod/presentatie vo's.

het begin
Begin 2005 hebben de rectoren van Barlæus, Cartesius en Vossius (later aangevuld met die van het Ignatius) zich verenigd in de stuurgroep 4e Gymnasium. Aanleiding was de grote vraag van ouders/leerlingen naar categoraal gymnasiaal onderwijs, die sinds jaren het aanbod op de bestaande gymnasia overtrof.

het eerste schooljaar
In het cursusjaar 2005/2006 is het 4e Gymnasium van start gegaan met vier eerste klassen en één tweede klas: de eersteklassers waren uitgeloot op een van de andere Amsterdamse gymnasia; de tweedeklassers waren afkomstig van het Cartesius.
Els (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 21:25   

Pieter Nieuwland gaat alleen voor Havo loten staat sinds vandaag op hun site.
JK (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 21:23   

Precies C, Waroom niet in januari. Hadden de mensen vanuit Noord een andere optie. Nu moeten wij naar noord toe. Dat is gewoon heel vreemd.

Ik weet het niet zeker, maar ik denk de omstandigheiden rond het begin van de 4de waarin heel anders.

Dit is echt uit de lucht gevallen.

Wie weets de achtergrond van Het 4de.
C. (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 21:14   

Dan nog is de timing vreemd. Hyperion wordt blijkbaar een nieuwe school, en te oordelen aan de website is er nagedacht over de invulling van het lesprogramma. Waarom is de school dan niet gepresenteerd tijdens de open dagen, zodat kinderen zich meteen konden inschrijven? Dat had de druk direct van de ketel kunnen halen voor andere scholen (in Zuid), want voor kinderen uit Noord (of daar in de buurt) is het natuurlijk een mooie optie.

Werd het Vierde Gymnasium destijds ook pas ná de eerste ronde uit de hoge hoed getoverd?
JK (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 21:12   

Waroom nu pas is duidelijk mogelijk acties te vorkomen. Dat gaat Barlaeus niet uitleggen!
Tr (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 21:07   

@gympie: werd uit die mail van het Barlaeus ook duidelijk waar dit vandaan komt en waarom nu pas?
RS (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 20:47   

Misschien zijn de andere gymnasia wel betrokken bij dit initiatief.... Vergeet niet dat het 4e ook zo is ontstaan, waarbij de school onder werd gebracht bij niet populaire school/scholengroep (Cartesius/Esprit). Toen ook iedereen sceptisch, nu ongeveer populairste gym.
JK (/Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 20:00   

Caveat emptor!!!!
TJ (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 19:58   

Ik vind de timing ook raar! Duidelijk probeert OSVO iets te verkopen wat niemand heeft voor gekozen.
RT (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 19:56   

Waroom keizen alle mensen uit noord voor Damstede en niet Brodero? Ik ben een beetje skeptisch over dit aanbod. . . . op het alle laatste moment. Vind ik wel raar, de timing. "Beware of a wolf in sheep's clothing". Brodero Lyceum is plotseling "Hyperion" en plotseling willen mensen naar noord toe! Een school met geen inschrivingen krigt binnenkort alle gymnasium uitgelote kinderen. Lijkt me een truk.
FR (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 19:12   

Pas op voor Bredero. Ik heb gehoord dat de niveau voor gymnasium heel erg laag is (van iemand die werkt in onderwijs). Misschien proberen OSVO iets te verkopen wat helemaal niet qualitative hoog is. Brodero bestaat al en nu geeft hun atheneum afdeling en gym afdeling een nieuwe naam! Zo kuunen OSVO het beter verkopen aan ons!
RS (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 18:53   

Gebeurt toch iets, zag dit net bij Geert Groote: "Aan het verzoek van de basisscholenbesturen en de Stichting vrije Schoolkeuze om de loting uit te stellen zullen wij echter geen gehoor geven. Wel kunnen wij mededelen dat we onze capaciteit met een vmbo-tl klas extra uitbreiden". Misschien komen er nog meer over de brug?
LK (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 18:21   

Maar als er een nieuwe school komt voor vwo/gym in amsterdam, moeten die kinderen zich eigenlijk opnieuw inschrijven, zodat men meer rekening kan houden met reisafstand. als alle uitgelote kinderen nu naar noord moeten, zullen veel kinderen nog midden door de stad moeten fietsen, niet de afstand is het probleem, maar de verkeersveiligheid.
en zijn er dan voldoende geschikte leerkrachten beschikbaar vor een nieuwe school?
T (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 18:11   

Ja klopt, maar het is wel erg stil. En er wordt alweer opgelucht in deeloplossingen gedacht.
RS (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 18:01   

Zou wel raar zijn, is nog steeds een groot probleem voor de andere niveaus! |Of misschien ook alternatieven bedacht voor havo/vwo, havo en vmbo-t?
T (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 17:42   

En hoe zit het met kort geding? Of is dat (nu) van de baan?
M (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 17:13   

nieuw initiatief Bredero:
www. hyperion-klas.nl
Roos (Amsterdam-noord)
op 04/04/2011 naar 16:44   

van de Bredero website:
Locaties Buiksloterweg
Het hoofdgebouw aan de Buiksloterweg is ontworpen door architect Pi de Bruin (die ook het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer heeft ontworpen). Vanaf september 2007 is het hoofdgebouw de huisvesting voor de deelschool vwo/havo. In de toekomst deze deelschool misschien verhuizen naar een nieuw, nog te bouwen schoolgebouw op Overhoeks; een nieuw woon- en werkgebied op het voormalige Shell-terrein.
Js (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 16:43   

Inderdaad. Eerst was er toch ook veel weerstand tegen het 4e omdat dit zo ver weg zou zijn. Maar nu is dit juist een van de drukst bezochte scholen. Mijn kind zit op het Amsterdams Lyceum maar uit haar klas komen ook kinderen van heinde en verre. Als de kwaliteit maar goed is.
LK (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 16:39   

is dat al voor komend seizoen?
Mirjam (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 16:08   

@gympie, misschien niet ideaal, maar wel een goed begin! en een school hoeft niet altijd op loopafstand te liggen, een half uur fietsen is geen drama, mijn dochter (15) vindt het geen enkel punt.
Tania (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 16:08   

Heeft die nieuwe vwo-school al een naam. En ik begrijp dat het om een categoraal vwo gaat. Als-ie ook nog kleinschalig blijft, lijkt me dat een heel goede zet.
Gympie (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:44   

@S
zinsnede uit de brief:
vwo+/gymnasium net aan de overkant van het IJ in Noord. Vanochtend is duidelijk geworden dat dit initiatief doorgang zal vinden: de eerste paar jaar zal dit waarschijnlijk in een gebouw naast het oorspronkelijke Brederolyceum zijn, maar op termijn verhuist de school, als alles loopt zoals gepland, naar Overhoek
Hulde natuurlijk, maar voor ons niet ideaal.
S (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:42   

@gympie - Wordt het een gymnasium? Of is het onduidelijk wat voor school het gaat worden. Trouwens for ons ook heel ver weg.
Gympie (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:30   

@S, bericht kwam van Barlaeus (mail naar alle ingeschreven kinderen)
Barlaeus is heel open en duidelijk in de communicatie, heel fijn. Ook daarom willen we zo graag een plekje! (niet voornaamste reden natuurlijk maar toch)
Peter Maas (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:30   

Ik kan gewoon niet geloven dat ik geboren en getogen in A'dam-Zuid en al 45 jaar non-stop woonachtig hier, mijn eigen kinderen straks een uur in het openbaar vervoer moet laten zitten voor scholing.
Peter Maas (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:30   

Ik kan gewoon niet geloven dat ik geboren en getogen in A'dam-Zuid en al 45 jaar non-stop woonachtig hier, mijn eigen kinderen straks een uur in het openbaar vervoer moet laten zitten voor scholing.
Gympie (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:28   

Ik stel voor met z'n allen te twitteren naar @LodewijkA. Even wat druk op de ketel.
GH (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:22   

Beste Stichting VSA,

Gaan jullie door met een rechtzaak? Heeft een rechtzaak kans op sucess? Hebben jullie met Asscher wat kunnen bereiken met de VO scholen?
S (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 15:13   

Waar is de melding van Barlaeus over een nieuwe school in noord te vinden. Ook voor ons uit Ijburg te ver weg!
Gympie (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 14:50   

Barlaeus gaat morgen toch loten. Maken wel melding van nieuwe school in Noord. Helaas te ver voor ons. Wat heeft het overleg van vanochtend wél opgeleverd? En hebben ouders van ingelote kinderen nog wel zin om mee te demonstreren, mocht het daarvan komen?
L (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 13:27   

Weet iemand of de OSVO subsidie krijgt van de gemeente. Misschien dat ze op dit moment veel aan het doen zijn. Maar OSVO laat het ons dan weten.
Barbera (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 11:39   

Met een zoon in de loting voor een havo/vwo brugklas verbaas ik me over het totaal gebrek aan informatie vanaf de kant van de scholen. Er zijn na de loting nog tal van plekken voor vwo-ers, maar kinderen die de havo/vwo brugperiode nog nodig hebben om hun talenten te bewijzen kunnen straks nergens meer terecht. Recht toe recht aan onderwijs, geen tweetalig, geen gymnasium. Daaraan is grote behoefte. Het inspectierapport van Cartesius over vwo vind ik zorgwekkend, vooral omdat het onbeantwoord blijkt. Nergens lees ik een bericht van de school aan de ouders over hoe ze die problemen gaan aanpakken. Als daar een helder vertrouwenwekkend verhaal komt, dan kunnen we misschien best de gok wagen, want scholen gaan soms door ups en downs. Berlage heeft nog plekken op havo en tweetalig vwo. Bij de kennismakingsdagen was er onduidelijkheid of daar Nederlandstalige vwo vervolgklassen zouden komen, naast de tweetalige. Dus Berlage, aan de bak, creeer havo/vwo plekken, met de mogelijkheid om door te stromen naar niet tweetalig onderwijs en communiceer daarover. Anders wordt het lastig en zullen havo/vwo leerlingen moeten uitwijken naar haarlem, utrecht of het gooi.
W (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 11:39   

Ik hoor net dat het Vossius morgen gewoon gaat loten en dat daar geen sprake is geweest van een eventuele extra klas. Andere scholen hebben al geloot of gaan dat morgen of overmorgen doen en ik krijg niet de indruk dat er ergens al extra leerlingplaatsen zijn gecreëerd. Op de site van het OSVO wordt met geen woord gerept van de situatie met de inschrijvingen/lotingen. Het ultimatum dat VSA de scholen gestuurd heeft, loopt op dit moment af... Maar kennelijk maakt iedere school haar eigen plan. Welke effecten kan een kort geding nog opleveren? Is het zinvol om over een boycot van de 2e ronde te praten wanneer je als ouder het liefste wil dat je kind nog ergens zo goed mogelijk wordt geplaatst?

Kortom: is het niet zinniger om als verenigde groep ouders zo constructief mogelijk te kijken naar maatregelen die de situatie uit de eerste ronde nog een beetje kunnen repareren en de tweede ronde verbeteren? Mogelijkheden zijn:
- een meer strikte selectie op basis van citoscore per schooltype of een extra lotingsfactor voor de hoogste scores behorend bij een bepaald schooltype (ik heb namelijk al meerdere verhalen gehoord van kinderen die bij een VMBO zijn uitgeloot maar zich nu inschrijven bij de Havo afdeling van dezelfde school omdat daar nog wel plek is -- een situatie die uiteindelijk voor deze kinderen zlef niet goed is en ook niet voor het niveau van de Havo aldaar)
- de mogelijkheid voor kinderen uit Amsterdam om zich voor de 2e ronde bij meer dan 1 school in te schrijven
- door de gemeente opgelegde en gefinancierde uitbreiding van de klassengrootte bij alle scholen waar nu geloot wordt en bij de scholen met overinschrijving in de 2e ronde

NB: dit zijn alleen maar wat suggesties. Zeker niet compleet en allerlei combinaties zijn denkbaar.

Wat in elk geval nodig is om de stromen in de 2e ronde zo goed mogelijk te begeleiden, is een inventarisatie van ALLE leerlingen die zijn uitgeloot in de 1e ronde. Welke school/schooltype, wat was hun citoscore en schooladvies, waar komen ze vandaan, wat waren de 2e en 3e keus van de kinderen, etc. Het is beter om deze inventarisatie onder ouders te houden dan via de scholen, die in veel gevallen geen of slechte informatie geven en persoonlijke gegevens niet mogen prijsgeven.
Dus: een kleine enquête onder alle aangesloten VSA ouders, die het enquêteformulier ook kunnen verspreiden onder alle groep 8 ouders op hun school. Terugsturen naar een speciaal emailadres uiterlijk einde deze week. Pas dan weten we werkelijk waar we het over hebben en hebben we meer in handen om met de gemeente en scholen het gesprek aan te gaan.
Ik biedt aan om proces te begeleiden en gegevens te analyseren!
T (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 11:11   

Zijn de scholen niet bang voor een rechtzaak?
Hans (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 11:03   

Het loten op het Vossius gaat gewoon door, navraag gedaan bij de school zelf.
Ik vraag de tweeduizend ouders die nu in de loting zetten, en waar velen morgen horen dat ze ingeloot zijn, toch hun stem willen laten horen-gelden, om deze idioterie te laten stoppen.

STOP DE TWEEDE RONDE
HK (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 10:57   

OSVO is een monster zonder kop. Dat is het echte probleem. Niemand is aantwordlijk voor de situatie.
Iris (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 10:37   

Ben het helemaal met je eens Sonja, het wordt tot voor actie, dus vsa regel aub wat en roep iedereen op, ik zal er staan!!
L (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 10:31   

Spinoza gaat gewoon loten. Zie website.
J (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 10:22   

De 2de ronde gaat niet door zonder onze medewerking!
P (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 10:00   

Ben zeer benieuwd...

De OSVO is deze week nog druk met tellen (sic), en het lijkt me sterk dat de scholen zelf staan te trappelen om extra klassen te creëren. Mijn voorspelling: de scholen verschuilen zich achter de OSVO en het hele capaciteitsprobleem wordt overgeheveld naar de tweede ronde, precies volgens het OSVO-plan.
Theo (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:44   

Het ultimatum voor de middelbare scholen loopt om 10.00 uur af.
Willen jullie meteen een bericht schrijven op jullie site hoe het is verlopen. Wij wachten in spannning af.
Sonja (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:37   

Precies , ik heb al een aantal keer aangegeven dat de leiding bij de stichting moet liggen voor boycot-actie. Zij moeten het organiseren,
wij moeten komen
L (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:18   

Ook voor de kinderen die nu ingeloot worden, is het belangrijk dat er meer capaciteit komt op vmbo/havo/vwo. Immers niet alle kinderen blijven op dezelfde school. Ze worden vaak gedwongen om die te verlaten, doordat ze het niveau niet aankunnen of andere redenen.
Jk (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:17   

Een boycot is zinfol als wij met een paar hondred mensen zijn. Ouders kunnen dat niet berijken zonder Stichting VSA. Heel duidelijk!
Sonja (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:06   

Als we geen actie durven te ondernemen, wat heeft dit forum en de stichting dan te betekenen. We vinden het heel erg wat er allemaal gebeurt, maar een ander moet het allemaal maar voor ons regelen.
Ook de ouders zelf moet hun stem laten gelden.
Zo niet, laten we dan voor altijd onze mond houden.
Beatrice (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:00   

@ Sonja: ik ben het met je eens!

We moeten NU een plan maken, want straks zijn de eerste lotingen achter de rug en is een deel van ons (gelukkig) ingeloot, en voor die groep is de acute noodzaak dan weg. Begrijpelijk, maar de groep pechvogels kan alle steun gebruiken.
Sonja (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 09:00   

De stichting heeft 1350 leden. waar zijn de reactie`s van al deze mensen op deze site. Zijn we nu al in shock.
Kom op zeg!!!!!!!
S (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 08:59   

Boycot is vanzelfsprekend een goed idee. Ik ben alleen bang dat ouders dat uiteindelijk toch niet aandurven.
Sonja (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 08:53   

Laat de stichting VSA het boycotten van de 2e ronde regelen.
Laat de stichting een oproep doen aan alle leden om een datum te prikken. Actieplek b.v. Museumplein. Licht de krant in b.v. Het Parool
Laten we nou eens echt actie ondernemen, praten doen we al jaren en het helpt totaal niet. We laten het zelf ieder jaar weer gebeuren.
Daarom doen de scholen niets. we zijn zo mak als een lammetje. Het gaat wel over onze kinderen.Maar dat gaat nu veranderen.
ACTIE- ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTIE-ACTEI-ACTIE-
Beatrrice (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 08:49   

Boycot lijkt me prima plan!

Als je dit forum terugleest, zie je dat het vorige jaren niet anders ging: oorverdovende stilte tot vlak voor de lotingen, verbazing en boosheid bij de ouders, daarna gewoon de lotingen met de bijbehorende teleurstelling en paniek, en ten slotte was er nog zo weinig tijd om actie te ondernemen (ronde 1 en 2 zitten vlak op elkaar) dat alles gewoon weer volgens het OSVO-plan verliep: tweede ronde, derde ronde, enzovoort.

Het is een patroon. En dat patroon moet NU worden doorbroken.
Sonja (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 08:40   

Stop met het vullen van overgebleven scholen met uitgelote kinderen.
Hierdoor houden we elk jaar deze situatie in stand.
Eenmaal op zo een slechte school en je komt er niet meer weg.

BOYCIT DE 2E RONDE
S (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 08:21   

ik bedoel natuurlijk VSA
S (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 08:20   

Als de gemeente en de schoolbesturen niet in actie komen en de rechtsgang van de VSO gaat door hoeveel tijd is daar dan mee gemoeid? Ik denk dat wij deze week sowieso onze stem moeten laten horen en wel op zo'n manier dat we de landelijke pers halen. Misschien met elkaar brainstormen over een acie? We kunnen ook ouders uit vorige jaargangen mobiliseren. De sympathie zal groot zijn, ook bij ouders wier kinderen wel zijn ingeloot.
Esther (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 07:58   

IJburg college gaat verhuizen, laat een prachtig gebouw achter.
Zeer geschikt bv voor kleine havo/vwo school.
BB (Amsterdam e.o.)
op 04/04/2011 naar 07:31   

Wat is het stil van de zijde van de scholen... De enigen die ik heb gehoord zijn de rectoren van het Sint Nicolaas en het Vierde Gymnasium. Ook het OSVO zelf is oorverdovend stil. Wat betekent dit? Paniek? Arrogantie? Onzekerheid? Traag bureaucratisch proces? Verdeeldheid?
P (Amsterdam)
op 04/04/2011 naar 00:19   

@ Ivanhoe: die gymnasiumklas op het Cartesius is geen succes geworden. Blijkbaar liet het gros van de kinderen de klassieke talen vallen toen de kans zich voordeed (na Kerstmis), waarna de leraren Grieks en Latijn voor een lege klas stonden. Hoe dan ook zou ik er niet rouwig om zijn. Dit lijkt een typisch voorbeeld van een school die heeft geprofiteerd van het lotingsysteem: ouders paaien, kinderen binnenhalen en daarna de zondvloed.

Dat is trouwens wat mij met meeste stoort aan dat hele lotingsysteem. De zwakke scholen worden niet gedwongen hun onderwijskwaliteit te verbeteren, simpelweg omdat hun klassen in ronde 2 (en 3) toch wel volstromen. Op dit forum klinkt voortdurend de roep om verbetering van het onderwijs, en terecht, maar dat is een proces van jaren. Wij, de ouders van de huidige lichting leerlingen, gaan dat in elk geval niet meer meemaken. En als dit lotingsysteem blijft voortbestaan, gaat helemaal niemand het ooit meemaken, simpelweg omdat er voor de zwakke scholen niets op het spel staat.

De achterliggende (politieke) gedachte is natuurlijk dat dit systeem segegratie moet tegengaan. Maar Amsterdam is toch een gemengde stad? Als Amsterdamse kinderen voorrang krijgen in hun eigen stad, ten faveure van de - overwegend witte! - instroom uit de randgemeenten, sla je twee vliegen in één klap.

Die hele regiofunctie van het Amsterdamse onderwijs is een gotspe, als je kijkt naar de kwaliteit die geboden wordt. Wil je een regiofunctie vervullen, zorg dan ook voor voldoende kwaliteit/capaciteit. Zolang slechts een handvol scholen goed scoort, kun je niet serieus van een regiofunctie spreken. Immers, het doel van de regiofunctie is dat de stad ook de omliggende randgemeenten wil 'bedienen'. Maar hoezo: bedienen? Waar staan ze dan, al die fantastische scholen waar genoeg plaats is voor zowel de stadskinderen als de regiokinderen? Je kunt iedereen wel willen 'bedienen', maar in de praktijk kan Amsterdam zijn eigen inwoners niet eens bedienen.
Het is een loze, bespottelijke kreet.
S (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 23:26   

Ik ben ook tegen lotingen gellukkig is mijn dochter aangenomen op het Amsterdams lyceum!!
Ivanho (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 22:17   

Heeft iemand een idee waarom het Cartesius z'n gymnasium opdoekt uitgerekend op een moment dat er zo'n behoefte is aan gymnasiumplekken in het centrum?
Rosie (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 21:45   

Asscher wilde graag huisvestingtips. Het gebouw naast het 4e is kant en klaar. Het schijnt dat de gemeente zich vooral met huisvesting bezighoudt dus Asscher zal wel weten wat er mee gaat gebeuren.

Verder wachten wij geduldig af hoe het ons tweede kind zal vergaan met de loting. Helaas zijn wij ervaringsdeskundige wat betreft uitloting.
R. (Amsterdam.)
op 03/04/2011 naar 20:56   

Ik wil ook graag weten wat gaat geburen met het Cartesius gebouw! Mijn zon is ingeschrijven bij het 4e Gymnasium.
Rosie (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 20:53   

Huisvesting tip: Het Cartesius gaat het volgend schooljaar terug naar het Frederik Hendrikplantsoen. Wat gaat er gebeuren met het gebouw naast het 4e gymnasium? Voldoende lokalen lijkt mij.
Td (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 20:20   

OSVO heeft belooft:

1. De loting situate te verbeteren in 2011. Het is in feit veel slechter geworden in 2011, nog meer uitgelote kinderen en veel meer scholen vol voor de 2e ronde.

2. Dat de capaciteit voldende is. Nu pas weten wij dat er niet genoeg capaciteit is.

Hoe kan ouders een geïnformeerde beslissing maken, of strategische bekijken waneer de waarheid is niet aan hun verteld !!! Natuurlijk als ik dit allemaal wist had ik en mijn kind lekker velig voor Cygnus gekozen.
GH (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 19:23   

@Annette. Precis! Cygnus heeft ons verteld dat, als het nodig is, gaan zij 7 klassen maken voor kinderen uit de 1st ronde. Waroom niet in de 2e ronde. Het is net zo hard nodig!
Annette (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 16:26   

Als het cygnus geen beperking had voor aanmeldingen tijdens de eerste ronde, dan zouden ze nu toch een paar gymnasia klassen extra kunnen maken?
J (A)
op 03/04/2011 naar 16:04   

Voor P.
Wij kozen voor een Atheneum. Maar wat blijkt: die zijn er bijna niet in de buurt (wij wonen in Zuid). Het is overwegend: of havo/vwo of gymnasium. Voor zover ik weet is het Amsterdams de enige school die brugklas Ath/gym aanbiedt. Mijn dochter koos heel bewust voor het Amsterdams. Atheneum, om de hoek, leuke school met de optie om gym te gaan doen. Wij zijn ten einde raad, want: UITGELOOT!!!!
BB (Amsterdam e.o.)
op 03/04/2011 naar 15:46   

@Annemiek: Cygnus was prima optie, maar hij wilde eigenlijk heel lang en heel graag naar het IG (vriendjes, leuke lessen, filosofie, dichtbij etc). Wij hebben hem (strategisch) overgehaald om toch voor het Cygnus te kiezen en dat heeft hij gedaan. Totdat we de dag voor sluiting zagen dat er nog plek was op het IG. Hij zei toen, terwijl hij als 11-jarige nooit zoveel laat merken, dat hij toch wel HEEL er graag naar het IG wou. Gevolg: stress, slapeloze nacht, wikken/wegen en uiteindelijk de laatste dag papieren terug gehaald bij Cygnus en om 15.30u alsnog naar het IG. Met nog 30 anderen, grrr. Ik sta achter hem, omdat ik denk dat hij hier van leert, wat er ook gebeurt. De les is namelijk: bedenk wat je het liefste wil en ga daar voor. Maar ja, het alternatief is er gewoon niet. Dat is wel een hele zware les als 11-jarige en ik kan dit ook niet uitleggen aan hem. 'Schat, er is geen plek meer voor jou'. Ik vind dit sowieso al een ieder-voor- zich-gebeuren. Aan samen met vriendjes voor een school kiezen denk je al niet eens meer vanwege de teleurstelling met het loten.
Johanna (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 15:33   

Hebben jullie ook dat als je deze situatie tracht uit te leggen aan mensen van buiten Amsterdam of aan mensen die geen kinderen hebben van rond de 12 jaar, dat deze mensen moeite hebben om je verhaal te begrijpen en te geloven? Goede promotie voor Amsterdam!
Annemiek (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 15:29   

Waarom hebben dan niet meer mensen gekozen voor het Cygnus? Wat een luxe, geen loting en toch nemen velen het bewuste risico van aanmelding bij een van de andere gymnasia. Het ging toch om het categoriale gymnasium of zijn er dan toch andere redenen dat niet massaal voor het cygnus werd gekozen? Daarmee was veel kinderen de ellende bespaard gebleven.
Annemiek (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 15:29   

Waarom hebben dan niet meer mensen gekozen voor het Cygnus? Wat een luxe, geen loting en toch nemen velen het bewuste risico van aanmelding bij een van de andere gymnasia. Het ging toch om het categoriale gymnasium of zijn er dan toch andere redenen dat niet massaal voor het cygnus werd gekozen? Daarmee was veel kinderen de ellende bespaard gebleven.
Johanna (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 15:17   

@Annemiek. Of nog meer ouders en kinderen strategisch hebben gekozen? Ik denk vrijwel iedereen. Maar voor ons, zoekende naar een HAVO/VWO school van redelijke kwaliteit op redelijke reisafstand was loten onvermijdelijk. Als beurshandelaren die de koersen bijhouden hebben we dagelijks onze kansen ingeschat op de verschillende scholen en uiteindelijk toch gekozen voor de school van eerste keuze. Wat een ellende! Mijn jongste kind zit nu in groep 6 en ziet nu al huizenhoog op tegen de stress en ellende die hem over twee jaar te wachten staat. Want ook al zend je als ouders geruststellende boodschappen uit naar je kinderen, op school in groep acht hebben de kinderen het nergens anders over. De droevige conclusie is: Amsterdam is niet goed voor de kinderen. En dat reken ik het huidige stadsbestuur aan. Ik ben net als mijn kinderen geboren en getogen Amsterdammer maar bij uitloting wordt verhuizen een heel serieuze optie. En hou op met die praatjes dat kinderen zo flexibel zijn dat ze ook op een slechte school aan de andere kant van de stad heel gelukkig gaan worden. Ik ga het in ieder geval niet uitproberen.
Mc (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 14:13   

Ook wij hebben voor zekerheid gekozen. Mijn zoon fietste al 3 weken met een 'ik zit op het Vossius ' zadeldekje, maar na een week de aanmeldingen te hebben gevolgd was het duidelijk dat hij moest loten voor een plek. Gelukkig koos hij toen zelf voor het Cygnus, die een plaatsings garantie gaf in de 1e ronde. Ik heb echter ook gehoord van een klasgenootje dat nog steeds liever naar het Barleus wil, terwijl haar ouders dit risico niet durfden nemen en net als wij ook voor het Cygnus hebben gekozen. Wij zijn zeker niet de enigen. Het is belachelijk dat sommige scholen geen extra klas willen plaatsen, het St. Nicolaas heeft zelfs het lef om 4 kinderen uit te loten met havo/vwo advies. 4 waar gaat dit over, kunnen ze die er nou echt niet bij hebben. Ondanks dat ik en mijn zoon voor zekerheid hebben gekozen, ga ik zo de straat op om met uitgelote kinderen te demonstreren. Alle scholen met overaanmelding moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen en extra klassen realiseren. Het gaat hier om 12 jarige kinderen, elke uitloting is er een te veel!
P.F. (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 14:00   

@ Annemiek: ik denk dat alleen kinderen met een vwo-advies zich een strategische keuze kunnen veroorloven. De vwo-afdelingen op de lycea en colleges zijn minder popualair omdat er een run is op gymnasiumplekken, dus in zo'n vwo-klas ben je redelijk zeker van een plek.

Maar met een advies tussen havo/vwo en vmbo-t ligt dat een stuk ingewikkelder. Wil je dan strategisch kiezen, dan kom je automatisch uit bij zwak presterende scholen.
Annemiek (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 13:35   

Hoe extreem vervelend de situatie ook is, je weet wat je te wachten staat, want vorig jaar was een drama en de voorspellingen waren dat het dit jaar nog lastiger zou worden gezien de geboortecijfers. Ik heb met bewondering gekeken naar al die kinderen en ouders die gewoon voor de school van 1e keuze hebben gekozen. Uitloten op zichzelf is niet zo erg als er daarna nog voldoende keuze is. Wij hebben de situatie wel realistisch geschetst voor onze dochter en uiteindelijk heeft zij de veilige keuze gemaakt voor het HLZ in plaats van het Amsterdams. Gelukkig was dit ook haar 2e keuze. Natuurlijk balen wij ook van het systeem, want anders was er geen twijfel geweest en hadden we voor het amsterdams gekozen. Een strategische keuze inderdaad. Zijn wij de enige die zo denken?
Ellen (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 13:00   

Waardeloos dat het Amsterdam Lyceum voor de geplande datum heeft geloot. Vorig jaar hebben ze ook al zo een grap uitgehaald door de inschrijfweek met een week te verkorten, zonder aankondiging.
De leiding kan je niet meer serieus nemen.
Wat moet je nog van andere scholen verwachten, die gaan loten met een notaris. Je bent er niet bij. Wordt er straks toch stiekem geloot op citoscore. of op geslacht, als er teveel van 1 soort zijn. Worden er toch stiekem kinderen buiten de loting gelaten om ze geplaatst te krijgen.
De deadline van het VSA is maandag 10.00 uur, gaan de scholen nu maandagmorgen om 9 uur loten i.p.v. dinsdagmiddag om de stichting VSA voor te zijn.
Chantal (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 12:45   

Alle 2e keus scholen scoren niet goed, daarom zijn daar ook nog plaatsen. Dat is simpel.
Eenmaal op de school van je 2e keuze en je komt er nooit meer weg,
tenzij je naar een lager niveau moet.
Goede scholen steunen slechte scholen door geen leerlingen van elkaar over te nemen.
Beatrice (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 12:28   

Ook hier is verhuizen inmiddels een optie. Ik kan niet ontkennen dat ik een zekere weerstand voel tegen Amsterdam, nu mijn tweede kind uitgeloot dreigt te worden, terwijl het eerste kind - in tegenstelling tot het positieve NRC-verhaal - nog steeds aanmoddert nadat hij twee jaar terug werd uitgeloot.

Het is wrang om te moeten constateren dat onze keuze om met kleine kinderen in Amsterdam te blijven, zich nu tegen ons keert, uitgerekend op het moment dat de kinderen zelf van de stad kunnen gaan genieten.
TJ (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 12:25   

Uitgeloot worden is absoluut geen drama als je een redelijk alternatief hebt. Dat hebben wij gewoon niet.
Vanessa (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 12:09   

Wat zijn dat voor verhalen over uitgelote kinderen, die het fantastisch hebben op scholen van hun 2e of 3e keus. Kinderen zijn flexibel en hebben het gauw leuk en maken snel nieuwe vrienden, bla bla bla, wat een gelul, maak jezelf nou niets wijs, het gaat erom of ze goed onderwijs krijgen en niet dat je er na een jaar of twee achter komt dat ze achterlopen en nog is zelf voor allerlei bijlessen moet gaan opdraaien.

BOYCOT DE 2E RONDE, IK WIL ER ZELFS DE STRAAT VOOROP GAAN
BB (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 12:06   

Ik geloof het best, dat je op een tweede of derde keus school het ook goed naar je zin kunt hebben. Dat hoort bij het leven: maak er wat van. Maar dit jaar gaat dit NIET op, er is geen keus meer, behalve laatste keus.
Wij hadden Cygnus, Spinoza, Vossius of MLA als 2e keus: VOL. Nu wordt het misschien VWO van OSB, goede school op zicht, alleen hebben die een 2-jarige brugklas voor VMBO, Havo, VWO. Voor ons kind, dat al vorig jaar al klaar was met rekenen, graag Latijn wil en zich verveeld op de basisschool vind ik dit geen passend alternatief: die moet gewoon lekker op zijn eigen niveau zijn eigen vragen kunnen stellen en kunnen werken.
Ik zie echt geen alternatief dit jaar, hoe ik ook mijn best doe. Verhuizen wordt een serieuze optie, dat hebben we al eens eerder gedaan.
En die paar plekken op de gym-afdelingen van bv Sint-Nicolaas of HLZ: we willen het best proberen hoor, maar dat wordt WEER loten, nu met grote kans op uitloting.
Nienke Kodde (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 11:44   

Waardeloos dat het Amsterdams Lyceum zonder aankondiging als eerste heeft geloot (donderdagochtend). Daar mag ook wel eens wat van gezegd worden!!! Ik wil mijn zoon graag opvangen in zo'n geval en dan moet dat allemaal maar net lukken op die dag. Toen ik op mijn werk de missed calls in mijn telefoontje zag begreep ik dat het foute boel was: zoon Job was uigeloot... Ik heb alles laten vallen en ben Job op school op gaan wachten.
Wij wonen op 1 minuut afstand van het Amsterdams en Job heeft de keuze weloverwogen met zijn hart genomen (en niet strategisch, in dit geval Ignatius vanwege de minste aanmeldingen). Vader, broer en zus hebben op het Amsterdams gezeten.
Zijn oudere broer is zes jaar geleden ook uitgeloot, voor het Vossius. Hoewel hij nu eindexamen doet en met veel plezier op het fantastische 4e Gymnasium heeft gezeten, moest hij toch elke dag een half uur heen en een half uur terug door de verkeersdrukte van Amsterdam.

Maar NU? Uitgeloot worden in de 2e ronde? En DAN?
Ik ben ook voor een BOYCOT!
Of ik pak mijn koffers en neem zoonlief een jaar mee op reis.

Hulde aan stichting VSA, keep in touch, Nienke
SL (AMSTERDAM)
op 03/04/2011 naar 11:44   

Niet vergeten er is een groot verschil met 2010. Er zijn veel minder scholen met plaats over voor de tweede ronde! Afgelopen jaar heeft Cygnus 15 kinderen geplaatsd in de tweede rond. Nu is Cygnus vol. Dat is maar een voorbeeld. De situatie is duidelijk slechter. Kijk naar de lijst! Minder vrije keuze. Straaks moeten alle onze kinderen helemaal naar Osdorp!
P.F. (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 11:10   

@ Bibet: natuurlijk horen we die verhalen al jaren, en natuurlijk wordt een groot deel van de kinderen uiteindelijk gelukkig op een andere school. Ze leggen zich erbij neer, en terecht, want tegenslag hoort nu eenmaal bij het leven. Dat leggen wij onze kinderen ook uit. Maar dat is het punt niet.

Het punt is dat al jaren de illusie wordt gewekt dat kinderen (en ouders) iets te kiezen hebben. Dát is het misverstand waaruit de onvrede ontstaat. Mensen lopen scholen af, verdiepen zich in het onderwijssysteem, maken afwegingen, wikken en wegen, en tenslotte kiezen ze die ene school. Het is natuurlijk van de gekke dat dit misverstand nu al jaren voortduurt, en dat er elk jaar een nieuwe lichting leerlingen (en ouders) wordt misleid. De vrije schoolkeuze is een wassen neus.
Bibet (Adam)
op 03/04/2011 naar 10:47   

zie artikel NRC van dit weekeinde: uitgeloot maar niet ongelukkig, het verhaal van 2 uitgelote kies die nu wel heel happy zijn op hun andere school
SL (AMSTERDAM)
op 03/04/2011 naar 10:33   

BOYCOT DE 2DE ROND! STOP THE MADNESS,
B (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 09:47   

Toen mijn zoon in 2003 op het Vossius kwam( gelukking zonder loting) waren er gewoon 5 klassen van 30 kinderen. In de loop der jaren hebben drie van zijn vrienden het Vossius moeten verlaten omdat ze het niveau niet aankonden, en dat gebeurt ook in andere klassen.
Verder hebben ze een keer een extra klas moeten maken in samenwerking met het Barleaus en het Ig, waarom kon het toen wel?
B (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 09:47   

Toen mijn zoon in 2003 op het Vossius kwam( gelukking zonder loting) waren er gewoon 5 klassen van 30 kinderen. In de loop der jaren hebben drie van zijn vrienden het Vossius moeten verlaten omdat ze het niveau niet aankonden, en dat gebeurt ook in andere klassen.
Verder hebben ze een keer een extra klas moeten maken in samenwerking met het Barleaus en het Ig, waarom kon het toen wel?
Marion (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 04:38   

De Gymnasia in Amsterdam willen klein blijven, maar denk je nog echt dat 35 kinderen meer, op een school van 800 kinderen opeens een verschil maakt. Allemaal dit jaar eenmalig een extra klas erbij.
Is er geen ruimte, dan maar een containerklas op het schoolplein erbij.
Extra leraren, alle kosten zijn voor de gemeente. Deze 35 kinderen verdwijnen weer over een aantal jaar vanwege natuurlijk verloop.
Voor de aankomende jaren twee nieuwe gymnasia erbij. Zo een gebouw als het 4e gymnasium zet je in een mum van tijd op. Sloop maar een kantoorgebouw in Zuid, er staan er toch teveel leeg.
A (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 04:20   

BOYCOT DE 2E RONDE
A (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 04:12   

Wat moeten wij doen als ouder van een uitgeloot kind. Ik denk dat wij massaal de 2e ronde moeten boycotten, om zo eindelijk af te dwingen
dat de goede scholen gaan uitbreiden.
Volgens mij is dat de enige manier. Als 700 kinderen zich weigeren in te schrijven komen ze wil over de brug. Wij zijn veel te passief, en laten het maar allemaal gebeuren. Ik vind dat de stichting VSA hierin het voortouw moet nemen.
A (Amsterdam)
op 03/04/2011 naar 04:03   

Ik zie het opeens niet meer zitten.Kan de stichting VSA nog wel op tijd
iets voor ons betekenen, of is het weer een weggegooid jaar.
Het is een feit, dat alle uitgeloten kinderen naar scholen moeten die matig tot slecht presteren. Eenmaal op zo een school kom je er ook niet meer weg, want als je er na 1 of 2 jaar weg wilt, en voor een goed presterende school wilt kiezen, nemen die schollen je niet aan omdat ze een slecht presterende school geen reden vinden. Willen wij de slecht presterende scholen met onze kinderen vullen, en zo deze situatie in stand houden. NEE !!!!!!! Zie vervolg.
P.F. (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 14:15   

@MK: dat moet de OSVO kennelijk nog berekenen :) Maar aan de hand van het inschrijvingen-overzicht op deze site kun je al een aardige berekening maken. Hoewel lang niet alle scholen het aantal inschrijvingen prijsgeven, kun je wel zien dat 1) alle scholen met een goede tot redelijke onderwijskwaliteit vol zitten na de eerste ronde, en dat 2) zelfs de scholen die bekend staan als 'zwak' na de tweede ronde propvol zullen zitten met uitgelote kinderen, waarna er 3) nog steeds kinderen zullen overblijven.

Ik hoorde vandaag trouwens dat er (in de krant?) 3 scholen zijn genoemd die in principe kunnen - en nu misschien wel moeten - uitbreiden: IJburg College, Damstede en een school in West (Hervormd Lyceum West?). Weet iemand meer?
MK (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 12:35   

Staat ergens op papier dat er te weinig capacitiet is en voor welke categorie? Hoe heeft OSVO de informatie openbaar gemaakt. Het is echt afgelopen met OSVO (hoop ik in ieder geval).
JT (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 10:25   

Ik snap het niet. Eerst een brief van Aascher naar de gemeenteraad dat de capaciteit genoeg is. Daarna, OSVO geeft toe dat er niet genoeg capaciteit is! Kan iemand dit uitleggen? Ik zoek een link naar het Parool stuk over de basisscholen van gisteren. Ik kan het niet vinden. Misschien kunnen jullie het bij de downloads plaatsen.

Veel dank Stichting VSA! Wij hebben jullie nodig.
JT (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 10:25   

Ik snap het niet. Eerst een brief van Aascher naar de gemeenteraad dat de capaciteit genoeg is. Daarna, OSVO geeft toe dat er niet genoeg capaciteit is! Kan iemand dit uitleggen? Ik zoek een link naar het Parool stuk over de basisscholen van gisteren. Ik kan het niet vinden. Misschien kunnen jullie het bij de downloads plaatsen.

Veel dank Stichting VSA! Wij hebben jullie nodig.
Jonna (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 10:00   

zou het lukken om t loten uit te stellen. Het Amsterdams lyceum heeft al geloot. Ik vraag me af of de anderen dan wel over de brug komen.
Christine Govaert (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 08:52   

Allereerst VSA, goede actie. Bedankt voor jullie inspanningen.
Waar tekort aan plaatsen allemaal toe kan leiden. M'n dochter wil graag naar Spinoza. Juf had havo/vwo niveau afgegeven maar ze kwam 1 puntje tekort vanuit de cito om mee te mogen loten met haar niveau. Als juf haar advies naar beneden zou bijstellen zou m'n dochter geen nio-toets moeten doen. Dat leek mij geen probleem totdat ik de site zag van het Spinoza. Haar indelen op Havo niveau zou betekenen dat ze vrijwel zeker uitgeloot zou worden, volgens de kansberekeningen.
Toets gedaan, maar hopen dat ze die goed heeft gemaakt en daarna maar hopen dat ze ingeloot wordt.....pffffff, de keuzes die je als 11 jarige moet maken!
BL (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 08:29   

Geweldige actie Stichting VSA! Onze kinderen zijn dankbaar.
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 05:31   

Mijn dochter wil heel erg graag naar de IVKO.
Wij zijn vorig jaar ook al naar de opendag geweest en voor haar is het duidelijk dat er eigenlijk geen alternatief is. Toch heeft ze een tweede, derde en zelfs een zevende keus maar zes van die scholen loten en de zevende is te ver weg. Nu heeft ze nog 1 alternatief maar daar zijn nog maar een paar plaatsen vrij dus grote kans op loting in de 2de ronde!! Ik zie mijn kind in zware stress, en vast beloten dat ze zich (als ze uitgeloot wordt) volgend jaar opnieuw aanmeldt voor het tweede jaar!
Er zijn 104 plaatsen en 140 kinderen zijn door de aanname gesprekken gekomen 55,6% uit Amsterdam (?!). Ik weet niet hoeveel kinderen er al geplaatst zijn met voorrang (montessori en broertjes/zusjes). Donderdag is de loting en ik hoop dat de IVKO in hun mooie nieuwe gebouw, plaats heeft voor 36 extra kinderen met veel talent voor kunst!!!!
Theo (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 04:52   

@l.a.(abcoude) grootstedelijk denken, waar heb je het over.
Mijn ouders zijn Amsterdammers, mijn broers en zuster zijn Amsterdammers, kleinkinderen zijn Amsterdammers, wij ademen Amsterdam.Wij zijn meer dan 3 generatie`s Amsterdammers.
Dan mogen wij toch wel een plek opeisen.
P.F. (Amsterdam)
op 02/04/2011 naar 00:55   

Wat een goed initiatief van de VSA om de scholen te vragen om uitstel van de lotingen. Of het helpt, is een tweede. Maar het is in elk geval een duidelijk signaal.

Overigens vind ik het onbegrijpelijk dat de OSVO er NU pas achter komt dat er een tekort aan plaatsen is, en dat ze nota bene nog een week extra nodig hebben om hun telling te voltooien. Welke telling? Zitten ze daar sinds de zomervakantie te slapen? Er is van tevoren toch een schatting gemaakt op basis van de vermoedelijke schooladviezen? Is de envelop met die schatting in een stoffige la blijven liggen, of dacht de OSVO dit jaar gewoon weer weg te komen met hun flauwekulpraatjes? Zo is het voorgaande jaren tenslotte ook gegaan: vanuit het kamp van de ouders was er een hoop gezeur en trammelant, maar uiteindelijk klopte de OSVO het stof van de schouders en bleef het verrotte systeem overeind.

Kortom: tijd voor een definitieve ontmaskering. Niet dat wij daar nog profijt van trekken, helaas, maar de voorgaande jaren hebben andere ouders zich (vergeefs) ingespannen voor onze lichting. Misschien kan de volgende lichting leerlingen dan eindelijk gaan profiteren van een doordacht, transparant systeem dat voor de verandering eens uitgaat van de KINDEREN (en hun wensen en verlangens), niet van wat het beste is voor de scholen of de politiek of wie er verder nog baat heeft bij het huidige systeem.
Sasja V. (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 22:24   

In januari en februari heb ik samen met mijn dochter acht scholen bezocht. Avonden spraken wij in ons gezin over de mogelijkheden en wogen zorgvuldig. Met een hoge citoscore, een aanleg voor taal maar helaas ook dyslectisch, koos mijn kind uiteindelijk voor het Amsterdams Lyceum. Heel serieus, weloverwogen zag zij met een keuze voor een brugklas atheneum/gymnasium de beste mogelijkheden voor zichzelf. Gisteren kwam het telefoontje. Uitgeloot. Vanmorgen reden wij langs het Amsterdams Lyceum, bij ons om de hoek. Kind in tranen en hoe leg ik haar in *****snaam uit dat in eerste instantie van haar verwacht wordt dat ze een serieuze keuze maakt en dat ze nu nog nauwelijks keuze heeft. Dit systeem is wrang en wreed voor kinderen.
Sonja (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 21:22   

Gaat het populairste gymnasium van Amsterdam nu als eerste een populaire maatregel nemen, een extra klas en de rest 8 kinderen over de 6 klassen verdelen?
Dit bericht is gericht aan de rector van het Vossius de Hr van Muilekom.
Laat alstublieft zien dat u iets voor deze kinderen wilt doen, en om hun geeft. Allemaal kinderen die bewust Vossiaan willen zijn, en die u heel graag op de open dagen wilde binnenhalen. Laat het zien.
Laat dinsdagmiddag een mail uitgaan, dat de loting niet doorgaat en dat iedereen geplaats wordt. Het zal wel wat drukker worden, maar in de loop der jaren vallen er ook weer kinderen af. Ik volg het Vossius al jaren en er zijn in de tijd nog nooit 135 kinderen die examen hebben gedaan, altijd zo rond de honderd dus dan zijn er 35 afgevallen. Dat is nou net het aantal wat geloot moet worden.
Marion (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 21:02   

Ik ben het helemaal met Iris eens.
Wij wonen in Amsterdam, werken in Amsterdam, betalen belasting in Amsterdam, dan mag je toch wel de eerste keuze hebben in Amsterdam, Ja, sorry hoor.
In Utrecht kan je ook alleen naar de middelbare school als je uit Utrecht komt, en daar hebben ze het probleem goed mee aangepakt.
Iris (Amsterdam)
op 01/04/2011 naar 20:39   

We wonen in Zuid en hebben het Spinoza, Nicolaas, Gerrit vd Veen, Amsterdams lyceum etc vlakbij.
Als mijn zoon straks wordt uitgeloot, moet hij dan een uur reizen naar bijv Noord??!! Waanzin ten top. Laat deze nog jonge kinderen in
hun eigen buurt naar school gaan dmv bijv. postcodebeleid.
<< vorige

1 ... 41-42-43-44-45-46-47-48-49-50

volgende >>