Schrijf een nieuw bericht

Pagina 47 - Berichten 9201 tot 9400

MvW (Amsterdam)
op 28/04/2011 naar 13:04   

Net het laatste nieuws gelezen, maar ik mis het CSB bij de vermeldingen! Zij hebben toch ook net als het Berlage een hele Havo klas extra gerealiseerd! Dankzij het CSB is mijn dochter in de tweede ronde geplaatst, dus ook wel een vermelding waard volgens mij.
Gympie (Amsterdam)
op 27/04/2011 naar 10:47   

Nu ook al lotingen op basisscholen. Doelgroep uitbreiden? En please, niet inkakken nu hoor.
Ik hoorde laatst op de radio een deskundige zeggen dat het schoolbestuur weer in handen van de overheid moet komen. Niet zo'n gek idee misschien? Herbert de Bruijne op AT5 over loting op basisschool: van Centrum-noord naar Buitenveldert is 'maar' 12 km. Dat is te doen.
Tja, zucht. ACTIE, ipv grenzen steeds verder oprekken!
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 27/04/2011 naar 10:28   

Ik ben het eens met Marjan, ik heb ook het gevoel dat er de laatste weken niets of nauwelijks iets gebeurd. Misschien staat er achter de schermen wel vanalles op stapel maar dan zou het leuk zijn om ons als betrokken ouders daar van op de hoogte te houden.
De continuïteit zoals omschreven in jullie eigen formulering (Stichting VSA zorgt ervoor dat er continuïteit ontstaat in de druk van ouders scholen en gemeente) lijkt nml op dit moment ver te zoeken en doet mij als moeder van een 7e groeper het ergste vrezen voor volgend jaar.
Paubupdaviolo (Paubupdaviolo)
op 27/04/2011 naar 06:44   

goede start
Z (Amsterdam)
op 26/04/2011 naar 23:09   

Ja, inderdaad, als aanhangers van een stichting wachten we machteloos en zonder informatie af of er nog iets gebeurt en of we daar nog iets over te weten komen. Of misschien gebeurt er ook wel niets..... Als we nu niet doorbijten en alles uit handen laten glippen, worden we volgend jaar ook niet serieus genomen en krijgen we dan ook niets voor elkaar.
Marjan (Amsterdam)
op 26/04/2011 naar 22:06   

@vsa: mis een beetje de strijdvaardigheid de laatste weken. Geen updates meer geen informatie over de 2e ronde, geen actieplan. Geen informatie over overleg met scholen of asscher. Veel ouders hebben aangegeven de strijd te willen steunen, te demonstreren etc. Daar geven jullie geen reactie op. Volgens mij moeten we continue druk blijven zetten om het probleem voor volgend jaar op te lossen.
Z (A'dam)
op 26/04/2011 naar 13:44   

Waarom pas bij de kernprocedure 2011-2012 een vraaginventarisatie van de regiokinderen? We weten toch al jaren hoeveel kinderen uit welke gemeenten in A'dam naar welke scholen gaan? Gecombineerd met demografische ontwikkelingen kun je redelijk schatten hoe dat in de toekomst gaat. Ook nu al weten we dat Diemen en A'veen Noord aan een eigen VO-school toe zijn. Er zijn leegstaande kantoren genoeg, dus laten we daar nu werk van maken. En laten we onderwijskundige voorrangsregels min of meer overbodig maken door voldoende dalton- en montessori-onderwijs aan te bieden.
JK (Amsterdam)
op 26/04/2011 naar 08:51   

@stichting vsa - Wat jullie omschrijven zijn klein veranderingen in de kernprocedure. Wat wij nodig hebben is uitbreiding van de capacitiet waarvan loting kan geminimaliseerd worden. Ik dacht dat Asscher daar mee bezig was en jullie ook???
Vsa (Amsterdam)
op 25/04/2011 naar 22:27   

Verbeterpunten kernprocedure ouders - suggesties welkom

versie 1.0


1.
Vraaginventarisatie Amsterdam: er vindt ieder jaar een inventarisatie plaats in groep 7 (op basis van de pre-adviezen) en in groep 8 (op basis van de voorlopige indicatie schooladvies). Basisscholen worden zowel in groep 7 als in groep 8 vroegtijdig aangesproken op het tijdig en volledig invullen van ELKK;


2.
Vraaginventarisatie regiofunctie; op alle basisscholen van de 5 gemeenten die de meeste kinderen in Amsterdam op school laten gaan wordt een vraaginventarisatie gedaan in groep 8 (op basis van de voorlopige indicatie schooladvies). Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld PO-scholen aan ouders een brief te laten overhandigen met de vraag het voorlopige schooladvies aan te geven + of ze overwegen hun kind komend jaar in Amsterdam op school te laten gaan. (Het lijkt me goed die regiofunctie actie te inventariseren, liefst met een sanctie als het niet tijdig of voldoende goed gebeurd);


3.
Loting vindt plaats op 1 centrale dag en plaats (georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de gemeente). Alle lotende scholen dienen 3 dagen voorafgaand aan de loting gedocumenteerd aan een (nog te bepalen derde onafhankelijke) instantie volledige inzage te geven in alle leerlingen die op basis van een voorrangsregeling niet hoeven mee te loten + de namen van alle ingeschreven kinderen die wel moeten loten. Hier moet nog een capaciteitscontrole bij bedacht worden;

4.
Uitwerking + invoering van een andere 2e ronde zodat er geen 2e lotingsronde meer hoeft plaats te vinden;


5.
Alle VO-scholen dienen bij hun aanbodvermelding in de keuzegids op te nemen dat de vermelde aantallen plaatsen indicatief zijn en zij zich de mogelijkheid voorbehouden om extra plaatsen te creëren;
MvW (Amsterdam)
op 22/04/2011 naar 21:27   

Mijn dochter is gelukkig geplaatst op Havo CSB in 2e ronde, voor zover ik weet is er voor de Havo 2e ronde niet geloot!
E (A'dam)
op 22/04/2011 naar 12:07   

Hebben alle kinderen die moesten meeloten in de 2e ronde een plaats gevonden op een andere school ?
SVSA, wanneer verschijnt er een update op jullie site met de nieuwste stand van zaken rondom de uitslag van de 2e loting?
AB (Amsterdam)
op 21/04/2011 naar 18:38   

Beste Z, hartelijk dank voor je reactie. Ik zal, het blijven of de eventuele overstap in 2012 - vooralsnog de keuze van mijn zoon - melden op dit forum. Groeten van AB
Z (Amsterdam)
op 21/04/2011 naar 10:09   

@AB Je vraagt of er kinderen zijn die na uitloting en plaatsing op een school waar ze niet voor gekozen hebben, toch proberen om in de 2de klas op de school van hun eerste keuze terecht te komen. Mijn kind werd ook uitgeloot en kwam in een klas vol uitgelote kinderen terecht op het Berlage. Gelukkig heerste daar een stemming van: het is jammer dat we zijn uitgeloot, maar we gaan het nu hier heel erg leuk maken. Slechts een enkeling was in het begin van plan om na een jaar te proberen om over te stappen, maar niemand heeft het echt gedaan. Het is een erg grote stap om na een jaar weer helemaal opnieuw te beginnen. Het lijkt vlak na de uitloting misschien onzinnig, maar de kans is best groot dat je kind het naar zijn zin krijgt op de nieuwe school. Dat althans gebeurt - gelukkig - met de meeste uitgelote kinderen. En bovendien is het ook in het tweede jaar verre van eenvoudig om op zo'n populaire school binnen te komen. Ik ken wel iemand van het Cartesius die het dit jaar wil proberen, maar die heeft het dan ook echt slecht naar de zin gehad in het eerste jaar. En of het echt zal lukken om over te stappen, is nog onduidelijk.
PP (A'dam)
op 19/04/2011 naar 15:47   

@E
Ik vond die datum ook al vreemd maar die staat letterlijk genoemd in de kernprocedure: "Het streven is dat alle leerlingen uiterlijk in de 2e ronde voorzien zijn van een plek. Mocht dit niet het geval zijn, dan geldt dat vanaf donderdag 19 mei (week 20 en verder) aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst."
Misschien omdat ze dachten dat het niet zover zou komen?
CY (Amsterdam)
op 19/04/2011 naar 13:14   

Hoe staat het met de mediation van vorige week?
E (A'dam)
op 19/04/2011 naar 13:12   

Kinderen die ook in de 2e ronde uitgeloot zijn kunnen zich pas 19 mei opnieuw aanmelden voor een andere school.
Weet iemand wat de reden is waarom de kinderen weer een maand lang moeten wachten?
E (A'dam)
op 19/04/2011 naar 12:14   

Av@ De tweede loting is 20 april.
E (A'dam)
op 19/04/2011 naar 12:14   

Av@ De tweede loting is 20 april.
Av (Amsterdam)
op 18/04/2011 naar 14:53   

Iemand een overzicht van hoe de tweede ronde is verlopen?? Is iedereen goed terecht gekomen?? De actie moet wel voortgaan!!
AB (Amsterdam)
op 18/04/2011 naar 13:55   

Beste ouders, mijn zoon is uitgeloot op de school van zijn keuze. Hij is vastbesloten om volgend jaar wel naar die school te gaan maar voor dit jaar gaat hij naar het Berlage. Ik ben zo benieuwd naar de ervaringen van kinderen en ouders die wel de stap maken om na het eerste jaar zich voor het tweede leerjaar opnieuw aan te melden bij de school van de eerste keuze. In NRC en Parool lees je de ervaringen van kinderen die blijven, maar welke kinderen willen wel weg en doen het dan ook? Hoe vergaat het ze? Alvast dank.
CY (A'dam)
op 18/04/2011 naar 00:56   

Basisonderwijs: in Oud-West was (is?) het zo dat kinderen geplaatst worden op de meest gewilde scholen ogv. geboortedatum. Elke maand heeft het kind van de 1e de eerste keus, dan die van de 2e enz. Een kind van 31 maart heeft de meeste kans op een niet-gekozen school terecht te komen, maar het 1 dag oudere kind van 1 april heeft weer heel veel geluk. Net zo willekeurig (en dus eerlijk/wreed) als loten, tenzij ouders met dit systeem rekening houden bij de planning van een evt. voorziene keizersnede.
Jenna (ASD)
op 16/04/2011 naar 10:11   

Mijn dochter is uitgeloot. Vandaag krijg ik een brief van de muziekschool Amstelveen waar ze muziekles heeft. De tarieven voor kinderen van buiten Amsterdam gaan volgend jaar omhoog ... De subsidie is nl bestemd voor inwoners van Amstelveen. Wordt er met twee maten gemeten?
Ph04 (Asd)
op 15/04/2011 naar 20:25   

Voor de HAVO: 28 geplaatst op het Berlage, 28 gegarandeerde beschikbare plaatsen op het het CSB en 15 inschrijvingen op het Nicolaas. (helaas niet allemaal geplaatst!) Blijft er 1 toekomstige havist over in de 2e ronde! (72-71=1) Beetje inschikken allemaal!
Komt goed! Zeker weten!
PP (A'dam)
op 15/04/2011 naar 19:31   

St Nicolaas gaat ook loten in de 2e ronde, maar alleen voor havo (15 aanmeldingen voor 6 plaatsen). En ze hebben nog 1 gymnasiumplek voor de derde ronde. Zie site
MvW (Amsterdam)
op 15/04/2011 naar 16:41   

@Agnes van de CSB: gaan jullie de site voor het weekend nog bijwerken want ik ben zeer benieuwd of er voor de Havo ook geloot moet worden! Alvast bedankt.
Ph04 (ASD)
op 15/04/2011 naar 14:11   

CSB geeft op de site aan ook in de 2e ronde te gaan loten!
Hans (Amsterdam-west)
op 15/04/2011 naar 11:23   

@Z: je conclusie dat er een grote behoefte aan kleien categorale scholen bestaat betreft alleen het VWO. Er bestaan categorale mavo's, en deze waren niet vol in de eerste ronde. De scholen waar geloot wordt, dat zijn vooral witte scholen. Er bestaan kleine scholen zoals Amstellyceum, Comeniuslyceum, maar die zijn niet populair want zwart. Dat scholengemeenschappen alleen voordelig zijn voor zwakke leerlingen die op willen stromen is niet waar. Ook sterke leerlingen met goede papieren willen nog wel eens sneuvelen op het VWO. Intelligentie alleen is niet voldoende. Omdat veel scholengemeenschappen niet slechter scoren dan categorale VWO scholen, zal de afstroom daar niet groter zijn, de kinderen kunnen wel op de zelfde school blijven. Ik begrijp dat jij een VWO kind hebt waarvan je de verwachting hebt dat ie op het VWO zal slagen. (Ik hoop dat ie inderdaad de verwachtingen waarmaakt). Dat je daarvoor de wens hebt om een kleine categorale witte school te treffen is begrijpelijk. Maar dat je daarbij het tegengaan van segratie wegzet als een ""heel nobel streven" vind ik egoïstisch. Ik ben daarom blij dat jij het niet voor het zeggen hebt. Misschien is de CSB iets voor jou (661 kinderen). Deze school wordt in de hele discussie van gebrek aan plaatsen en loting in zuid overgeslagen. Ze scoren voldoende. Ik hoop dat ze net als het Berlage, dat dit jaar een populair alternatief lijkt te worden, ook aantrekken in populariteit. Dat zou toch ook schelen met de loting volgend jaar.
Mayday (Amsterdam)
op 15/04/2011 naar 07:34   

Voor alle ouders en kinderen die vandaag nog gaan aanmelden veel sterkte met jullie beslissing want van keuze is natuurlijk geen sprake.
Wij beschouwen het initiatief van Hyperion als een welkome mogelijkheid in deze stressvolle tweede ronde.
Onze dochter van 11 gaat naar Hyperion.
Ze heeft er zin in en wij gaan er dan uiteraard ook voor.
succes allemaal!
AdJ = Agnes de Jonge (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 16:11   

Zie mijn vorige bericht over het aantal nog beschikbare plaatsen. Ik ben een medewerker van deze school, de CSB. Informatie kunt u verkrijgen via 020 6423902.
AdJ (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 15:46   

Op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam (Buitenveldert) aan de Cuserstraat 3 is nog plaats voor 10 VWO-leerlingen en 12 havo-leerlingen! Dat is info per 14 april 15.00 uur.
OJ (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 11:50   

Maar Damstede is overvol begrijp ik, of niet? En hyperion trekt ook mensen vanuit andere stadsdelen. Dus, ik begrijp het probleem voor Damstede niet. Ik kan me niet vorstellen dat alle VWOers in Noord gaan Damstede verlaten.
Roos (Amsterdam-noord)
op 14/04/2011 naar 11:31   

@OJ, ik ben het niet met je eens. VWOers die bijv. voor Damstede kiezen, doen dit omdat ze 1) niet naar de "stad" willen (ver weg voor noord/waterland) of 2) niet willen loten (Damstede heeft nog nooit geloot voor VWO). Zet je nu een aantrekkelijke categorale VWO in de buurt (Hyperion), dan hoeven die kinderen heus niet meer naar Damstede.
Z (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 11:20   

@hans (a'dam west) "uitsluitend scholengemeenschappen zou een hoop gedonder schelen". Wat voor gedonder bedoel je?
Waarom ontken je dat er kinderen zijn die een kleine overzichtelijke categorale school nodig hebben? In werkelijkheid zijn er best veel van dat soort kinderen (van elk niveau, kleur en achtergrond)! Hun belangen worden nu opgeofferd aan op zich hele nobele maatschappelijke doelstellingen als tegengaan van segregatie, opstroming van de zwakke leerling etc. Het zijn nu de bureaucraten die het onderwijsaanbod bepalen. Zij maken zich in de eerste plaats druk om een overschot aan schoolgebouwen in 2030 en willen daarom tot die datum geen aanbod leveren dat aansluit op een veranderende vraag. Oa. de sterke vraag om kleinschalig onderwijs, om een menselijke maat.
OJ (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 10:35   

Als buitenlander (uit de V.S.) vind ik jullie systeem van vrije school keuze heel uniek. In Amerika goed openbare scholen zijn alleen te vinden in hele rijk stadsdelen en zijn alleen voor inwoners van een bepalde stadsdeel. Dus, scholen in zuid zou alleen bestemd zijn voor kinderen die in zuid wonen, etc., etc. Dat kinderen vanuit hele Amsterdam mag een keus maken van alle scholen is een heel mooi concept. Dat moeten jullie wardeeren en beschermen, vind ik. Het probleem nu is dat vrije school keus is niet geldig als je uitgeloot bent. Een beetje meer capaciteit en is het probleem opgelost. Trouwens, dat is de prijs voor vrije school keus, je moet de capaciteit aanpassen aan de vraag.
OJ (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 09:49   

@Hans - Het gaat over de cohort dat naar VO scholen gaan, en dit is wel vlink gestijgen (meer mensen met kinderen blijfen in de staat). En daroom is er ruimte genoeg in Amsterdam voor beiden, categorale scholen EN een aantal hoge qualitiet schoolgemenschap zoals Spinoza. Het gaat over vrije schoolkeuze voor iedereen. Er zijn genoeg VWO kinderen die wil niet naar een categorale school. Damstede, Pieter Nieuwland en Spinoza zijn allemal overvol dit jaar en hebben loting gehad. Dat gaat niet veranderen als je meer ruimte maakt voor categorale onderwijs.
Hans (Amsterdam-west)
op 14/04/2011 naar 09:03   

@mirjam: verdubbeling van de instroom van VO leerlingen? ik weet niet welke download je bedoelt, maar het geboortecijfer is met ca 5 % gestegen, ik zie niet hoe de instroom dan verdubbeld kan zijn. Cijfers over instroom VO leerlingen per jaar heb ik niet gezien. En nu je het erover hebt: uitsluitend scholengemeenschappen zou inderdaad een hoop gedonder schelen. Wat betreft de roep om kleine scholen zou ik willen vragen wat klein is. Het Amsterdams noemt zich bijv. een relatief kleine school (ca 1000 leerl.), en ook de gymnasia vinden zichzelf klein. Deze hebben ca 800 leerlingen (ook het 4e, als die volgroeid is met 5 klassen per jaar). Zijn scholengemeenschappen met 900-1000 leerlingen dan zoveel groter? Wel het MLA en het Spinoza trouwens, maar die zijn desondanks populair.
Mirjam (Amsterdam)
op 14/04/2011 naar 08:02   

@ Piet. En dat komt vooral omdat 30% van de leerlingen van buiten amsterdam komt (abcoude, amstelveen). Wij vonden aandacht voor leerlingen een belangrijk punt. En gezien de geringe uitval op het Ignatius vinden veel leerlingen dat ook. Ieder zijn keuze en voorkeur, Piet. Maar niemand gaat naar het Barlaeus omdat de populatie zo gemengd is, dus overdrijf het nou niet!
An (Amsterdam-Oost)
op 13/04/2011 naar 23:29   

Ik sluit me aan bij Z. Voor mijn zoon zal een brede scholengemeenschap geen optie zijn. We zoeken een overzichtelijke school met HAVO en VMBO-T. Er zijn nu wel VMBO scholen die een HAVO-kansklas hebben maar dan moet je na 3 jaar toch weer naar een nieuwe school. Of hij het op een HAVO-VWO gaat redden is onzeker. Er zijn vast wel meer kinderen met VMBO-t/HAVO advies die voor hetzelfde dilemma staan. Waarom wel een kleinschalig Gymnasium of VMBO en geen HAVO?
Piet (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 22:50   

@mirjam: aandacht in woorden dan, want in daden is het Ignatius nog stteds het witste gymnasium van heel Amsterdam, waar het Barlaeus de laatste jaren veruit de meest gemengde populatie trekt van de vier. Dan maar parmantig.
Mirjam (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 21:38   

@Z: helemaal mee eens. maar wat betreft die christelijke scholen... ons kind zit op het ignatius. niet omdat wij zo *****sdienstig zijn, helemaal niet. maar zij weet door die *****sdienstlessen meer van islam, hindoeïsme, boeddhisme, jodendom etc dan wij. het barlaeus verkondigde op de open dag parmantig les te geven vanuit de westers-christelijke traditie. dan liever het ignatius. ik ben een groot voorstander van alleen maar openbare scholen, maar dan wel met aandacht voor iedereen in de samenleving.
Z (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 21:30   

Mijn zus heeft vroeger (toen dat nog kon) op een cat. havo gezeten en is daar helemaal opgebloeid. Een brede mega-school zou ze niet aangekund hebben. Kortom: er moeten voor diverse kinderen verschillende schooltypen zijn. Juist in een zo grote stad als A'dam zou er wat te kiezen moeten zijn: breed of categoraal op elk niveau. En dan moeten ter bevordering van de doorstroming alle barrières tússen de scholen maar geslecht worden. Dat zou toch te regelen moeten zijn. Het A'damse scholenlandschap zou trouwens wel eens wat opgeschud mogen worden. Waarom al die protestantse en katholieke scholen? Wie is dat heden ten dage in Amsterdam nog? Er zijn ontzettend veel montessori-basisscholen en steeds meer dalton-basisscholen. Waarom niet als vervolg daarop een tweede MLA en een tweede Spinoza? Waarom niet meer beta-scholen, we hebben alleen Damstede, Fons V, Caland en Ignatius. Waarom geen school in Diemen? En zo kun je nog wel meer verzinnen. Het OSVO vond tot nu toe dat alles bij het oude moest blijven en dat de leerling zich maar aan de scholen aan moest passen. Wat de VSA hopelijk gaat bereiken is de omkering van dit idee.
Mirjam (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 21:03   

Het aantal kinderen in Amsterdam dat naar voortgezet onderwijs doorstroomt, is in tien jaar zelfs meer dan verdubbeld (zie 'downloads' op deze site). Wat is nu eigenlijk je punt Hans? Alle categorale VWO's en gymnasia op laten gaan in scholengemeenschappen?
OJ (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 20:12   

De populatie is ook flink gestijgen de afgelopen tien jaar.
Hans (Amsterdam-west)
op 13/04/2011 naar 19:57   

In 10 jaar tijd is de gymnasiumcapaciteit verdubbeld. Alle kinderen met VWO advies proberen naar categorale VWO's te gaan. Een deel van deze kinderen zou beter afzijn op een scholengemeenschap, Amsterdam is niet zoveel slimmer geworden in 10 jaar. Iets anders is dat scholengemeenschappen niet kunnen bestaan zonder van start te gaan met ook VWO klassen. Als er na de brugperiode maar 1 of 2 VWO klassen overblijven is het moeilijk om alle profielen en keuzevakken aan te bieden. Het afsplitsen van VWO gaat dus ten koste van Havo en Havo/VWO leerlingen. Ik merk dat hier een sterke lobby voor categorale VWO scholen aan de gang is. Ik hoop dat er wel oog blijft voor het belang van de rest van de leerlingen.
OJ (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 18:10   

Wij hebben beiden nodig, categorale Atheneum en Gymnasium voor kinderen die op het hoogste niveau al zitten EN schoolgemenschapen waar mobilitiet voor lagere niveaus mogelijk is. Spinoza is erg populaire. Waroom moet je dan keizen tussen de twee. Daar is zeker genoeg ruimte voor beiden! Lijk me een zinlos discussie!
Jm (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 17:56   

ik heb een kind dat na 1 jaar gymnasiumklas op een scholengemeenschap overgestapt is naar een categoriaal gymnasium. Heeft de hele zomervakantie keihard gewerkt om op niveau in te kunnen stappen. Dus in dit geval lag t niveau van de scholengemeenschap echt wel lager dan de categorale school.
Kate (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 17:19   

@Hans
k heb ook de indruk dat het niveau op de categorale gymnasia lager ligt dan in een gymnasiumklas op scholengemeenschap. Zou daarom eerder kiezen voor scholengemeenschap, maar dan wel met vanaf klas 1 apart gymnasiaal onderwijs.
P (IJburg)
op 13/04/2011 naar 15:10   

Filmpje op website IJburg college is goed bedoeld maar zegt niets, loting kan nog steeds oneerlijk zijn geweest.
Hans (Amsterdam-west)
op 13/04/2011 naar 14:59   

@B helemaal mee eens. Het Zou zelfs wel eens kunnen zijn dat je de echte gymnasiumsfeer vindt op de scholengemeenschappen. Daar zitten in de gymnasiumklas kinderen die Latijn en Grieks konden uitproberen en er bewust voor gekozen hebben.
R (A'dam)
op 13/04/2011 naar 13:50   

Ben opgegroeid in Amsterdam. Toen veel categorale scholen, je ging naar het gymnasium, atheneum, havo of mavo of bv technische school. Deze waren vooral in of dichtbij de binnenstad, omdat daar geen ruimte was voor grote scholengemeenschappen. Eind jaren tachtig zijn al deze scholen opgeheven (behalve Barlaeus) en daarmee ook de locaties uit de binnenstad. Er was veel doorstroom van mavo naar havo naar vwo, maar zeker ook andersom! Geloof dus niet dat scholengemeenschap afzakken wb niveau bevordert.
M (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 13:46   

@ steven: en totaal niet controleerbaar: zie je de hetze al als scholen dat gaan doen? Heb je als school binnen een week de advocaten aan je broek. Reistijd is bovendien echt geen factor bij middelbare scholen: in sommige stadsdelen zijn sommige scholen helemaal niet.
B. (A'dam)
op 13/04/2011 naar 13:05   

@ Z: Het verschil tussen het vwo in de regio en in Amsterdam zal echt niet zo significant zijn, iedereen doet tenslotte hetzelfde landelijke eindexamen en dan zou half Amsterdam dus als een baksteen moeten zakken.

Dat OSVO categoraal onderwijs tegenhoudt, klopt niet: ze beginnen nu wel met Hyperion, categoraal vwo, de tweede school naast het Amsterdams Lyceum. Maar goed, als alle scholen straks categoraal zijn (ook vmbo's en havo's) is er een probleem met de doorstoom van vmbo naar havo naar vwo. Dat probleem is er NU al, met die ingewikkelde profielen die niet aansluiten en de inconsistente toelatingseisen (op de ene school is een 7 voor wiskunde vereist om naar het volgende schooltype door te mogen, op de andere school moet het gemiddelde van alle cijfers een 7 zijn etc). Dat probleem zal alleen maar groter worden als straks alle schooltypes achter hun eigen muren zitten, met de deur dicht. Dit gaat niet over dat ene kind met een vwo-advies. Dit gaat over alle kinderen en alle scholen, en dus over de toekomst.
Bovendien denk ik dat het vmbo-probleem (weinig goede scholen, enorme lotingen, veel uitstroom naar de regio) hierop terug te voeren is. De vmbo's zijn als eerste afgestoten door veel scholengemeenschappen, en waarom? Om de 'slimmere' kinderen (en hun ouders!) voor afzakken te beschermen, want je kind zal toch op het vmbo terecht komen. Nou ja: liever niet, maar het lijkt me duidelijk wie hiervan de dupe zijn. Komen er straks meer categorale scholen, dan zijn de havo's als volgende aan de beurt, en dan is de havo het nieuwe vmbo. Op die manier geef je het hele schoolsysteem de nekslag, want alleen vwo blijft over als acceptabele optie. Door de schooltypes bij elkaar te houden, geef je kinderen de kans om op te klimmen, maar ook om af te zakken (en misschien daarna weer op te klimmen). Dat is toch veel realistischer? Tenminste, als ik kijk naar mijn eigen schoolcarrière (vwo - terug naar havo - door naar vwo) en naar die van veel mensen die ik ken...
OJ (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 11:59   

Goede scholen zijn ook gemengd! Met voldoende prestaties mag je gewoon inschrijven. Je hoeft niet in Zuid te wonden om naar Amsterdams Lyceum te gaan. Dit is de voordeel van vrije school keus! Onze zon is ingeloot bij Het 4e Gymnasium, zeker een gemengde school en ook heel populaire. Niet gemengd (ook 100% wit) is voor de meeste mensen gewoon niet aantrekelijk. Dat was in de Volkskrant afgelopen week, juist dat de school in Noord niet gemengd was!
Hans (Amsterdam-west)
op 13/04/2011 naar 11:27   

Iedereen lult hier lekker in zijn eigen straatje. De een wil kinderen uit de randgemeenten weren, de ander wil voorrang met een hogere cito, of niet met havo/vwo leerlingen in de klas. Of niet af kunnen zakken naar atheneum. En zeker niet naar een zwarte of zelfs gemengde school (gelezen in de volkskrant vorige week).
Steven (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 11:22   

Met je kind loot je niet. Het is tegennatuurlijk. Voor de scholen is het de makkelijkste oplossing, beter is het nog nadrukkelijker te kijken naar capaciteiten (zoals werklust), aanleg (alfa, beta, gamma of delta) en sociale omstandigheden (reistijd, leeftijd en relatieve leeftijd). Meer werk voor de scholen, maar eerlijker dan een loting die maar een schijneerlijkheid geeft.
We schrijven ons kind nu in op het Hyperion. Relatief dichtbij, en gelukkig met plaatsingsgarantie. Ik schat in dat ze in staat zijn net zo'n school als het 4e op te zetten en het voordeel van de Atheneum afdeling weegt voor ons ook zwaar.
Anne (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 11:19   

Op het Amstelveen College kun je je tot vanmiddag 12 april 16.30u inschrijven. Er komt een extra mavo en HAVO/VWO klas en er zijn nog 10 gymnasium plaatsen !
Z (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 10:34   

@ hans Volgens de elsevier-beoordeling scoren in A'dam de cat. gymnasia iha. wel beter dan de meeste vwo-afdelingen van scholengemeenschappen.
OJ (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 10:26   

@RS - Een witte school intreseerd mij niet! Klein, veilig en een redelijk afstand van huis wel! Dat hebben wij recht op volgens mij! Waroom moet een kind van 11 jaar meer dan een uur reisen om naar een VO school te gaan? Belagelijk! Als een ouder keist voor een qualitative goede school betekend dat niet dat hij of zij een racist is!
Z (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 10:19   

@c Vechtstede zegt een regiofunctie te hebben. Misschien wil elke stad dat wel graag.
RS (A'dam)
op 13/04/2011 naar 10:07   

Het is volgens mij allang duidelijk dat de meeste ouders hun kinderen gewoon het liefst op een veilig, klein en als het even kan witte school in een goede buurt willen hebben... Gaat het om status of niveau?

Hoop dat de stichting zich blijft inzetten voor alle kinderen en alle scholen en de ouders ook eens wijst op andere oplossingen, zodat de huidige situatie kan worden doorbroken.
Hans (Amsterdam-west)
op 13/04/2011 naar 08:33   

Nogmaals @Z: waarom scoren de categorale gymnasia niet veel beter dan VWO afdelingen van scholengemeenschappen en waarom zijn hun cijfers niet hoger? Deze discussie is onaangenaam. Iedereen denkt maar maar zijn kind met VWO-advies hoogbegaafd is. De VSA maakt zich druk om 3 kinderen die met de boot naar Velzen reizen. Een van die kinderen stuurde een brief naar het parool: hij had wel een leuke alternatieve school gevonden in A'dam, maar van zijn moeder mocht ie niet naar een school waar je ook atheneum kon kiezen. Haar kind zou eens tegen kunnen vallen.
Z (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 00:39   

@B
Ik heb deze cijfers uit de Vensters. Daar staat dat het gaat om het basisschooladvies van kinderen in klas 3 (dus juist na de brugperiode) van een bepaald schooltype. Kennelijk is het in A'dam zo dat havo- en havo/vwo-kinderen (qua basisschooladvies) na een gemengde brugperiode veel gemakkelijker doorstromen naar het vwo dan in de regio. Dus niet alleen zijn de bandbreedtes van de Cito-score soepeler bij toelating, daarna zijn de selecties in de brugperiode ook nog soepeler. Dit heeft natuurlijk voor- en nadelen. Het OSVO hecht zeer aan "opstroming" van de zwakke leerling, wil tweedeling in de A'damse samenleving voorkomen. (Misschien vooral omdat die tweedeling vaak ook nog een kleur heeft?) Daarom willen ze ook geen categorale scholen. Maar de uitgesproken vwo-leerling wil gewoon onderwijs op niveau te zamen met andere kinderen die aan een half woord genoeg hebben. Hoe doe je aan beide groepen recht? Gaat daar die mediation over? (Horen we daar nog wat over, we willen graag op de hoogte blijven!)
C. (Amsterdam)
op 13/04/2011 naar 00:14   

Goed van Vechtstede maar Weesp lijkt me voor een kind uit Amsterdam een mijl op zeven. Genoeg Nederlandse kinderen leggen grote afstanden af naar school, maar het is wel anders als ouders bewust kiezen om buiten te stad te wonen, dan is dat gewoon een consequentie van die keuze: weinig scholen en andere voorzieningen, grote afstanden, daar kies je voor. Andersom vind ik het toch ff een ander verhaal. Voor de stad kies je natuurlijk vooral omdat die voorzieningen er zijn, dan maar geen auto, dan maar wat kleiner en duurder wonen, dan maar naar het park met mooi weer, etc. Je hebt verder wel alles om de hoek op loop/fietsafstand. Behalve de school dus, die ligt in Weesp... Vreemde situatie.

Komt die klas in Weesp er trouwens omdat er in de tweede ronde een tekort aan plekken is voor uitgelote vmbo/havo/vwo-kinderen, of valt dat mee?
Z (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 23:57   

@martin, @ anna,
De bandbreedte is ook in A'veen en de Haarlemmermeer strenger dan in A'dam. Niet wb. de CITO-scores voor aut. toelaatbaar, wel wb. de scores voor overleg en die voor aanvullend onderzoek. Het kán zijn dat dit een aanzuigende werking op A'dam heeft. Hoe groot die is weet ik niet. Het lijkt mij belangrijk de bandbreedtes overal gelijk te trekken.
Z (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 23:47   

@brigs en @JH
Het Vechtstedecollege in Weesp opent een extra brugklas oa. om uitgelote A'damse kinderen op te kunnen nemen. Ze hebben plek voor mavo/havo-kinderen en voor havo/vwo-kinderen.
Mayday (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 22:05   

Wij zijn maandagavond 11 april bij de bijeenkomst geweest van het nieuw te starten Hyperion.
De starters zijn niet de minste. Wij overwegen aanmelding van onze dochter. Zo is het 4e gymnasium ook wat jaren geleden begonnen. Het is een vooruitstrevend initiatief. Niet een makkelijke beslissing, maar dit kan wat worden....
Martin (Diemen)
op 12/04/2011 naar 22:00   

@Anna (Amsterdam)
De bandbreedte (toelatingseisen n.a.v. cito-score; vastgelegd in kernprocedure) is in Amsterdam inderdaad soepeler dan bijvoorbeeld Gooi & Vechtstreek (Bussum, Weesp, etc.), hoe het in andere randgemeenten is weet ik niet.
S (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 21:45   

Een kind met een Citoscore 541 met VWO advies dat een harde werker is, is misschien wel meer geschikt voor het gymnasium dan een kind dat 550 scoort maar lui is en helemaal niet talig is. Bij mijn dochter op school zijn genoeg voorbeelden van kinderen die ondanks hoge cito toch van school moeten en uiteindelijk eindigen op de Havo. Het is sneu voor je kind als deze niet op de school terecht kan waar hij of zij graag naar toe zou willen gaan maar misgun dat niet een ander kind op basis van onvolledige informatie.
B (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 21:42   

@ Z: als driekwart van de vwo-klassen gevuld worden met havo en havo/vwo-kinderen, bedoel je dan niet gewoon een gemengde brugklas? Volgens mij worden op heel veel lycea en colleges brugklassen gevormd met een verhouding (qua schooltype) van 1:1:1 en dan kloppen je cijfers dus. Maar dat is toch niet zo gek? Het idee van dat type brugklas is dat kinderen zich in het eerste (en soms ook tweede) jaar nog kunnen ontwikkelen, waarna elk kind doorstoomt naar het niveau dat het beste bij hem past. Vaak wordt in die brugklassen ook op twee niveaus beoordeeld: een havo-cijfer en een vwo-cijfer, dus de vwo-kinderen hoeven niet onder hun kunnen te presteren, er wordt namelijk meer van ze verwacht (qua zelfstandig denken en creatieve oplossingen verzinnen). De havo is wat dat betreft iets feitelijker, maar verder is de leerstof - net als de meeste schoolboeken - hetzelfde.
Ik vind dat wel een goed systeem, omdat kinderen van deze leeftijd nog niet 'af' zijn, integendeel, en zo krijgen ze de kans om daar terecht te komen waar ze het beste passen.
Th (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 20:59   

@gympie: alle gymnasia toetsen alle kinderen met een cito onder 543 vrijwel automatisch, daarboven als het leerlingvolgsysteem niet overtuigend is. Mijn zoon is getest met 544.
De ene school traint bovendien keihard op Cito, de andere niet: Cito zegt echt niet alles.
Mirjam (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 20:43   

@gympie: ik weet de precieze cijfers van dit jaar niet. in 2008 - het jaar dat mijn oudste haar cito-toets maakte - had je met 14 fout nog 550. 15/16 fout was 549, 17/18 fout 548 etc. de marges zijn dus klein. ik bedoel: hoe treurig en oneerlijk deze hele loting ook is, de citotoets en daarmee de uitslag is een momentopname. als een kind met 541 toch een vwo-advies krijgt (of een gymnasiumadvies al bestaat zo'n advies formeel niet), dan is dat op basis van de gegevens die gedurende 8 jaar zijn bijgehouden. of scholen onder druk van ouders een hoger advies geven, is een andere discussie. maar dat hoeft hier natuurlijk niet het geval te zijn.
Anna (Amsterdam )
op 12/04/2011 naar 20:27   

ik geloof er niets van dat amsterdam soepeler is dan de randgemeenten. Mijn ervaring is eerder dat de cito in amsterdam heel belangrijk is en bij een afwijking van de bandbreedte zoals neergelegd in de kernprocedure moet je direct een nio test doen. of is de bandbreedte soepeler dan in andere gemeenten?
Gympie (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 19:53   

Net gehoord van directeur. Kinderen met score 541 die toch gymnasiumadvies krijgen én ingeloot worden op het gym. Erg sneu voor dochter met score van 547.
Z (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 15:07   

De cijfers heb ik uit de Vensters: schoolvo.nl
Ik vind de cijfers zelf ook verbazingwekkend, dus misschien begrijp ik ze wel niet goed???
JH (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 12:33   

Terechte opmerking van @Brigs. De aandacht richt zich nu vooral op de gymnasiumkinderen. Maar waar blijven de honderden kinderen die zijn uitgeloot voor het VMBO, HAVO en HAVO/VWO? Waar kunnen zij terecht? Voor hen zijn er nu echt weinig plaatsen beschikbaar!
GEA (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 11:01   

Sorry @Z Amsterdam. Ik bedoelde je bericht van 11/04/2011 9:40
GEA (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 10:39   

@Z Amsterdam (9/4/2011 22:17)
Ik verbaas mij over de cijfers waarnaar jij verwijst betreffende het %
kinderen met een veel lager schooladvies dat daadwerkelijk een VWO opleiding volgt op een VWO afdeling op een scholengemeenschap in Amsterdam of in de regio. Zijn deze cijfers na te lezen in een rapport?
Tania (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 09:25   

@P
De huidige procedure, die het rendabel maakt om dagelijks met een aparte schoolbus witte instroom uit de randgemeente te vervoeren, houdt de situatie van witte scholen in Zuid lekker in stand.
Hans (Amsterdam-west)
op 12/04/2011 naar 08:53   

@Z waarom zijn de gemiddelde eindexamencijfers op categorale gymnasia nauwelijks hoger dan die van gymnasium en atheneumklassen van scholengemeenschappen? Een 7 wordt meestal niet gehaald. Zo briljant zijn de gymnasiumleerlingen niet.
Kate (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 08:40   

@P
Welke Amsterdamse vo-school heeft detectiepoortjes?
P (Amsterdam)
op 12/04/2011 naar 01:33   

@ Z: De run op de gymnasia heeft te maken met de veiligheid en de vertrouwdheid op een besloten, witte school. Niet iedereen is gecharmeerd van detectiepoortjes.

In A'dam wordt soepeler omgegaan met de citoscores, dat is iets anders dan het schooladvies. Dat is doorgaans bindend, en terecht. Een kind zit niet voor niks acht jaar op de basisschool, waar ze al in groep 1 van start gaan met citotoetsen en leerlingvolgrapporten en wat al niet.
De kinderen die zich vervelen op de basisschool hoeven zich dus geen zorgen te maken, het is het advies dat telt. Buiten A'dam kan iemand met een vwo-advies en een te lage score worden afgewezen of onderworpen aan een extra toets, wat natuurlijk een beetje onzin is als het acht jaar lang goed gepresteerd heeft.
Z (Amsterdam)
op 11/04/2011 naar 23:28   

@P Goed dat de A'damse scholengemeenschappen zo soepel met de cito-scores omgaan, zeg je. Ja, voor een individueel kind met een wat lagere score is het natuurlijk fijn. Maar als VWO-kind, dat zich op de basisschool al verveelt als de uitleg 3 x herhaald wordt, is het natuurlijk niet fijn om in een "VWO"-klas met driekwart Havo- en Havo/VWO-leerlingen terecht te komen. Dan moet je, wil je op je eigen niveau leskrijgen, wel voor een cat. gymnasium kiezen. Verklaart dit de enorme run op cat. gymnasia? Bijten de A'damse scholengemeenschappen met hun soepele beleid niet in hun eigen staart?
Ph04 (A'dam)
op 11/04/2011 naar 19:50   

In de omliggende regio's komt na uitloting in de 2e ronde het steunpunt kernprocedure al om de hoek kijken.
Nu begrijp ik dat in Amsterdam de 3e ronde ook een lootronde is.
Verwacht men werkelijk dat je in je slaapzakje voor de deur van een school (9e keus) moet gaan liggen alsof je kaartjes voor popconcert wilt hebben?
Brigs (Amsterdam)
op 11/04/2011 naar 18:41   

Al enige tijd volg ik jullie activiteiten en forum. Ook mijn zoon is uitgeloot voor het Gerrit van der Veen College. 2e en 3e keus zitten ook al vol. Het valt me op dat de discussie vooral gaat over gymnasiumkinderen. Mijn zoon heeft havo-vwo advies. Zelfs de scholen proberen nu alles om met brieven aan ouders en info op de websites de gymnasiumkinderen te trekken. Maar over havo-vwo lees en hoor je niets. Elk jaar op buitenlandse reis, tweetalig onderwijs, etc..... Waarom alleen op vwo leuke extra activiteiten?
Daarnaast heb ik een vraag; in het overzicht van lotingen en scholen staat bij enkele scholen wat de inspectie vindt. Bij een aantal staat niets.
Betekent dit dat er geen rapport bestaat?
En volgens mijn informatie zijn er op de havo van het Berlage nog 26 plaatsen maar dat staat niet vermeld, alleen de plaatsen van het tto.
Verwarrend allemaal....
Martin (Diemen)
op 11/04/2011 naar 13:15   

@z Ik weet het niet van alle regio’s, maar de scholen Gooi & Vechtstreek (o.a. Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, etc.) hanteren de CTC tabel CITO-scores en hiervan zijn de eisen iets hoger t.o.v. bijvoorbeeld Amsterdam. Of ze flexibel geïnterpreteerd worden kan ik niet beoordelen. Overal dezelfde normen lijkt mij ook beter.
Ik zelf denk echter niet dat dit van invloed is op toestroom naar Amsterdam, ouders (en niet te vergeten kinderen zelf) maken vrijwel altijd keuze op vele andere criteria.
Overigens kampen ook scholen in b.v. Bussum met te veel aanmeldingen waardoor de ouders daar de kinderen uit gemeenten zoals Diemen liever niet zien komen omdat daardoor niet voor alle Bussumse (e.o.) kinderen plaats is op de school van 1e keuze.
Daar denkt men in dezelfde termen als de VSA (eigen kinderen eerst) waardoor gemeenten zonder VO onderwijs altijd buiten de boot gaan vallen (kinderen uit Diemen hebben weliswaar voorrang is Weesp (alléén Weesp op 10 km afstand!), daar is b.v. geen gymnasium en bovendien wil een kind/ouder vaak niet naar die enige mogelijkheid of is die überhaupt niet passend voor het type kind).
P (A'dam)
op 11/04/2011 naar 10:17   

@ Z: de regio is strenger (in veel gevallen). Ook in Amsterdam wisselt het per school. Berlage staat bekend als soepel, Cartesius (zelfde scholengroep) hanteert strengere normen. Op veel Amsterdamse scholen wordt niet moeilijk gedaan over een score die 3 punten te laag is t.o.v. het advies, terwijl op scholen in de regio in dat geval een Niotoets verplicht is.
Door de bank genomen kun je stellen dat er in Amsterdam flexibeler wordt omgegaan met citoscores, en dat is ook terecht (vind ik). Het is alleen wel een extra verklaring voor de grote toestroom uit randgemeenten.
Z (Amsterdam)
op 11/04/2011 naar 09:40   

@Martin (Diemen) Is het zo dat de A'damse scholen lagere toelatingseisen hebben dan scholen in de regio? Verklaart dit een deel van de toeloop naar A'dam? Waarom worden de toelatingseisen niet gelijk getrokken?
Op veel VWO-afdelingen van A'damse scholengemeenschappen heeft minder dan 1/3 van de VWO-leerlingen een VWO-advies. Soms heeft 2/3 een HAVO-advies (G. Groote, Caland).
In de regio (A'veen, Weesp, Bussum, H'dorp) heeft veelal 60% van de VWO-leerlingen een VWO-advies.
Z (Amsterdam)
op 09/04/2011 naar 22:17   

Lodewijk A op het Jeugdjournaal: de scholen die in de 2e ronde nog plek hebben zijn even goed/leuk als de scholen die nu vol zitten. Alleen hebben de ouders dat nog niet door. Op de speeddate kunnen de ouders hier achter komen.
Rosie (Amsterdam)
op 09/04/2011 naar 16:30   

Er is een H/V TTO en een VWO/TTO
TJ (Amsterdam)
op 09/04/2011 naar 09:36   

Is de H/VWO klas samen met de VWO klas bij Berlage TTO? Of is dat twee apart groepen?
RS (A'dam)
op 09/04/2011 naar 09:11   

@Julietta - Het Berlage heeft een voldoende voor het toezichtrapport, maar een onvoldoende voor het opbrengstenrapport VWO (wel voldoende VMBO en HAVO). Ze scoren eigenlijk alleen slecht op uitstroom bovenbouw, maar weer prima op examencijfers en slagingspercentage. Als je kind dus niet uitvalt, zit hij/zij op een prima school!
Julietta (Amsterdam)
op 09/04/2011 naar 08:55   

In bijlage van SVA staat vermeld dat Berlage door Inspectie is beoordeeld met onvoldoende. Ik kan dat voor HAVO en VWO niet terugvinden. Ze worden als voldoend beoordeeld. En de eindexamenresultaten van bijvoorbeeld HAVO Berlage liggen boven het landelijk gemiddelde itt bijvoorbeeld HAVO Gerrit van der Veen die zo populair is.
Hans (Amsterdam-west)
op 08/04/2011 naar 22:39   

De link nieuws 8 april:
De megaloting in Amsterdam trok deze week de aandacht van alle landelijke media. Een greep: dan volgt oa een bericht uit het het parool van 2009. Foutje?
Tk (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 18:53   

2e ronde mag niet afwijzen op basis van te lage cito: het onderzoek is door de eerste school verricht (en je mag aannemen dat scholen die moeten loten dat heus secuur hebben gedaan).
Menno (OCO) (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 16:52   

Ter verduidelijking: onderstaand berichtje op de OCO-site is een nieuwsberichtje over de lotingproblemen van vorig jaar. De kop was 'Aantal plaatsen 3e ronde en cijfers loting 2e ronde 2010'. Het bewuste artikel verscheen nadat vorig jaar in de 2e ronde leerlingen opnieuw waren uitgeloot en ouders en leerlingen op zoek moesten naar een plek in de 3e ronde.
Sophie (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 15:16   

Waarom wordt er toch niet matching georganiseerd zoals voorzien in de kernprocedure ipv 2e en misschien 3e loting? dit kan toch nog best? dan kun je een beetje sturen dat niet iedereen grote afstanden moet afleggen
An (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 13:16   

@B: Klopt vorig jaar was er na een tweede loting nog een derde loting nodig!
ZR (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 13:14   

Helemaal mee eens, Martin. Diemen zou een eigen VO-school moeten krijgen, ook belangrijk voor kinderen uit IJburg, Duivendrecht, W'graafsmeer en Zuid-Oost. VSA zou zich mi. meer moeten richten op uitbreiding capaciteit, dan op uitsluiting regio-kinderen. Dit laatste wordt door niemand sympathiek gevonden, en verhindert ook het groter worden van de aanhang VSA.
B (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 13:03   

Raar, ik citeer even stukje van de OCO-site:

"Tegenvallende citoscore verkleint kansen in de tweede ronde

Er zijn ook leerlingen die niet zijn uitgeloot maar zijn afgewezen. Dat is het geval bij leerlingen die een citoscore hadden die niet overeen kwam met hun basisschooladvies en die daarmee niet 'automatisch plaatsbaar' waren. De Kernprocedure kent een bandbreedte in citoscores voor deze leerlingen, bij een aantal punten onder de automatisch toelaatbare score is 'overleg vereist' tussen de basisschool en de school voor voortgezet onderwijs waar de leerling is aangemeld. Nog een paar punten lager is 'onderzoek verplicht', of weer een paar punten lager is een leerling helemaal niet plaatsbaar op een plek zoals vermeld in het basisschooladvies. In de derde ronde ontbrak het scholen aan tijd voor overleg met de basisschool en hebben scholen, zeker als het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen overtrof, leerlingen met een 'niet automatisch plaatsbare citoscore' afgewezen."

Einde citaat

Ze hebben het eerst over 'tweede ronde' (in de kop), daarna over 'derde ronde'??
Martin (Diemen)
op 08/04/2011 naar 12:53   

Het verzoek van de stichting VSA aan de minister, om o.a. kinderen uit Amsterdam voorrang te geven op Amsterdamse scholen (“eigen kinderen eerst”), is niet terecht en lost het probleem bovendien niet op.
Het VSA kan wel heel tendentieus alle voorrangsregels van alle randgemeen ten op een rijtje zetten, maar als inwoner van één van die randgemeentes (in ons geval Diemen) heb je dan vaak maar ‘keuze’ uit één school (per type/advies) waar je voorrang geniet, ook géén ‘keuze’ (vrijheid) dus.
Vaak is de school dan ook nog in een verder gelegen buurgemeente (voor ons Weesp op 10 km afstand) en niet eens in diezelfde plaats waar je woont (waar soms helemaal geen VO is). De afstand naar die scholen is veelal veel verder dan scholen in Amsterdam en met het openbaar vervoer wordt de afstand (reistijd) meestal nog groter omdat dit via diverse gemeentegebieden loopt, om nog maar niet te spreken over de extra reiskosten die dit met zich meebrengt.
Verder kan deze ene school waar je dan voorrang zou genieten wel eens een school zijn waar je kind helemaal niet naar toe wil of een school waar het kind helemaal niet bij past of een school waar hij niet eens naar toe kan, omdat ze b.v. helemaal geen gymnasium o.i.d. hebben.
Daarnaast liggen de toelatingseisen (CITO scores) per advies geregeld ook nog hoger.
Dit zijn redenen waarom inwoners uit randgemeenten zich inschrijven bij andere scholen en die liggen dan in Amsterdam (waar je dus geen voorrang hebt en gewoon mee moet loten), je kunt dus vaak niet of nauwelijks gebruik maken van deze zogenaamde voorrangsregels in een andere gemeente en dit heeft voor veel kinderen dus geen enkele waarde.
Als inwoner van Amsterdam heb je keuze uit talloze scholen en ik vind het pleidooi van de VSA (voorrang voor kinderen uit Amsterdam) dan ook absoluut geen vorm van gelijke rechten.
Jx (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 12:40   

@B "In de kernprocedure is bepaald dat leerlingen die op een eerste school als plaatsbaar zijn beoordeeld maar zijn uitgeloot, voor hetzelfde advies automatisch plaatsbaar zijn in de 2e ronde." Zie kernprocedure 2.11.
Tania (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 12:37   

In de kernprocedure staat beschreven dat de verworven toelaatbaarheid voor een schooltype in de ronde 1 wordt meegenomen naar ronde 2. Alleen wanneer een school aantoonbaar aanvullende eisen moet stellen - er wordt genoemd TTO en montessori- mag opnieuw worden gekeken naar toelaatbaarheid.
B (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 12:36   

Het wordt zo vaak gezegd tegen de kinderen: de cito-score is niet belangrijk, dat is een momentopname etc., maar in ronde 2 is de tijdsdruk ineens belangrijker. Dan tellen het schooladvies en het oordeel van de basisschool niet meer mee, en kinderen met leerproblemen hebben gewoon pech. Geen tijd... waarom moet die 2e ronde er trouwens in een paar dagen doorheen gejast worden? Alsof uitgelote kinderen er iets aan kunnen doen. Zij willen ook op de juiste plek terecht komen.

Uitgelote kinderen zijn (als ze een lage cito-score of een apart verhaal hadden, bijv. dyslexie of faalangst) toch besproken door de school van hun eerste keus?? Kunnen scholen die info niet onderling uitwisselen, met de snelle techniek van tegenwoordig? Een mailtje is genoeg.

OSVO, OCO, wie doet hier iets aan?
L (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 12:23   

Dat in de tweede ronde een lage cito toets uitslag gaat meetellen, maakt een groep nieuwe slachtoffers namelijk de kinderen met leerproblemen en/of faalangst. In de eerste ronde hadden ze het trouwens ook al moeilijk, met extra NIO testen, en het soms negatieve *****aar van de lagere school.
Wie neemt het op voor deze groep kinderen. Wat hebben aan al die dyslexie protocollen, behalve dan een brandmerk waar je niet meer van afkomt.
B (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 11:55   

@ Franca: mijn dochter is gelukkig ingeloot maar de school die zij als 2e keus had, een niet-populaire school in de buurt, gaat wrsch ook loten in de tweede ronde... dat maakt dit circus zo onvoorspelbaar, je kunt wel strategisch kiezen maar er is geen pijl op te trekken.

Tip: kinderen met een slechte cito-score (dus lager dan hun advies, wat nogal eens voorkomt) moeten oppassen in de 2e ronde, omdat er dan te weinig tijd is voor overleg met de basisschool!! Vorig jaar zijn heel veel van deze kinderen afgewezen door tijdgebrek, ze mochten niet eens meeloten. Zie: de OSVO-site, googelen op 'Plaatsen tweede ronde'.
De citoscore is in de eerste ronde niet zo belangrijk, vooral het advies telt, maar in de tweede ronde gaat alles veel sneller en worden kinderen erop afgewezen...
(Misschien helpt het als je een kopietje vraat van het leerlingvolgsysteem aan de basisschool, zodat je het erbij kunt doen bij de aanmelding..?)
Franca (Amsterdam Noord)
op 08/04/2011 naar 11:41   

Op papier lijken er meer dan genoeg plaatsen te zijn maar als je dan per school kijkt of je kind het op deze school naar zijn zin gaat krijgen...
Volgend jaar is mijn dochter met, waarschijnlijk, VWO advies aan de beurt. Ik zie nu al op tegen dit circus. Het grappige is dat zij er niet zo moeilijk over doet: "ik schrijf me in bij mijn eerste keus want je weet maar nooit, en ik kies gewoon ook een niet populaire school uit waar ik altijd naar toe kan als ik toch wordt uitgeloot". Ouders kunnen nog veel van hun kinderen leren!!!
Sanne (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 10:56   

In Centrum/Jordaan zitten weinig scholen, alleen Cartesius en Vierde Gymnasium, dus zo gek is die locatie van Hyperion niet. Zo houd je de stroom leerlingen uit die buurten weg uit Zuid.
Roos (Amsterdam-noord)
op 08/04/2011 naar 10:55   

Omdat er in noord 90.000 mensen wonen? Daar staan nu 2 havo/VWO scholen. Damstede is populair, en Bredero gaat nu een doorstart/ afsplitsing krijgen in de vorm van Hyperion. Deze scholen kunnen makkelijk gevuld worden met havo/VWO-ers uit Noord/ waterland. Dan stopt de witte vlucht naar zuid, en blijven er in zuid meer plekken over voor de kinderen uit zuid. Is dat niet handiger dan dat hele schoolklassen uit noord naar zuid gaan fietsen?
ZR (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 10:45   

Instroom vanuit het zuiden naar A'dam (Abcoude, Ouderkerk, A'veen, Diemen etc.) is 2,5 keer zo groot als vanuit het noorden (Landsmeer, Zaandam etc.). Ook gaan er in Centrum en Zuid 2 x zoveel kinderen naar VWO als in Noord. Waarom Hyperion in Noord?
Anne (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 10:18   

Ja HG dat ben ik met je eens. Bepaalde scholen zitten nu eenmaal aan de top van hun capaciteit. Dat is zuur maar dat is niet anders. Wat ik overigens niet te filmen vind, is dan een Vossius gymnasium die een welbewuste wervingscampagne doet om meer leerlingen te trekken dan zij kunnen plaatsen. Eerdere jaren hadden zij net genoeg plaatsen voor het aangemelde aantal leerlingen en WAT IS DAAR MIS MEE?? Het lijkt er wel op of loten een automatisch predicaat is voor een goede school. Kortom: als je niet loot is er iets mis, en dan moeten we zorgen dat we wel bij de loters komten. En dat over de ruggen van onze kinderen. Schandelijk.
Hg (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 09:55   

het is ook een heel stuk simpeler voor basisscholen! Op de middelbare school heb je niet 1 lokaal met 1 juf waar de kinderen zitten: je hebt te maken met lokaalwisselingen, docentwisselingen en dus continu fietsende kinderen in het fijne Amsterdamse verkeer. Ook flexibele roosters lijkt leuk, maar welke ouder vindt t daadwerkelijk fijn als hun kind van 11-7 op school zit? En hoe goed letten kinderen op tegen etenstijd? We hebben het hier wel over kinderen op de top van hun puberteit en niet over studenten, die bewust een bepaalde richting kiezen.
Laat de zwakkke scholen hun kwaliteit verbeteren met hulp van de goede, dan hoeven kinderen niet continu te fietsen of op idiote tijden les te krijgen.
YT (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 09:24   

Ik denk stichting VSA heeft zeker wat bereikt, vooral met Damstede, MLA en Geert Groote, maar de geboortecijfers voor de volgende twee jaar zijn zeker zorgwekend. Dependances moeten gewoon komen, net als met de basisscholen. De basisscholen hebben ook dit probleem gehad natuurlijk een paar jaren eerder, maar ze zijn veel meer flexibeler met oplossingen.
An (Amsterdam)
op 08/04/2011 naar 00:33   

Voel mee met de kinderen en ouders die dit jaar moeten loten. Mijn zoon is volgend jaar aan de beurt. Waarschijnlijk HAVO of VMBOt/HAVO advies. Als ik met die blik naar de lijst kijk hebben we heel weinig keus vanuit A'dam-Oost. Berlage?? is aan het opklimmen uit het dal. Sweelinck??, dan moet je na HAVO-3 weer een nieuwe school zien te kiezen. Amstellyceum? verschrikkelijk!!
Voor volgend jaar verwachten ze een tekort van 400 HAVO plekken!? Wie helpt er mee een nieuwe school/dependance in Oost op te richten?
Tania (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 22:38   

HLZ heeft dit jaar naast de heterogene brugklassen vwo/havo een aparte klas 1 gymnasium.
B (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 22:33   

HLZ is VWO+ met alleen Latijn ze geven geen Grieks.
RS (A'dam)
op 07/04/2011 naar 22:22   

Eventuele correctie op opmerking van net: kan natuurlijk ook dat aantallen lager zijn omdat er ook kinderen zijn afgewezen mbt toelatingseisen. Zij gaan dan niet mee in loting, dus officieel niet uitgeloot. Eeze kinderen moeten natuurlijk wel ergens een plek vinden. Ergens officiele cijfers hiervan?
RS (A'dam)
op 07/04/2011 naar 22:17   

Inschrijvingen lijst op deze site ook bijgewerkt, lijkt er toch op dat een hoop scholen wel iets hebben gedaan. Er zijn vaak minder kinderen uitgeloot dan er overschijvingen waren. Daarom totaal kinderen uitgeloot stuk lager dan in eerste instantie in de lijst werd vermeld. Nog steeds erg veel natuurlijk, maar het is dus niet zo dat niemand zich ergens iets van aan heeft getrokken.
Ouders (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 22:14   

zagen dat er op hlz 16 gymnasium plaatsen zijn. Is dat dan een speciale gymnasium brugklas??? Krijg je daar dan al latijn het eerste jaar en ook grieks?
Tamar (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 21:54   

Vers van de pers:
De lijst met beschikbare plaatsen staat online bij dmo en op onderwijsconsument.nl
Moeder van 3 (Amsterd)
op 07/04/2011 naar 21:53   

Wat een stress!! Gelukkig is mijn dochter ingeloot op de IVKO maar dit hele circus is echt belachelijk. Ik hoop dat er een oplossing komt voor alle uitgelote kinderen. Volgend jaar en over 2 jaar (dan gaat mijn jongste naar het vo) is de groep kinderen nog veel groter, er zal dus echt een oplossing moeten komen. Ik blijf het svsa steunen ook al is mijn kind ingeloot want alle 020 kinderen hebben recht op een vrije schoolkeuze en bij loting moeten kinderen uit de regio amsterdam voorrang krijgen! Kinderen uit Almere en Hoofddorp etc hoeven toch niet in Amsterdam naar school?!
As (Diemen)
op 07/04/2011 naar 20:16   

Woon zelf in Diemen, Diemen ligt in het verlengde van de Watergraafsmeer, dicht bij middenweg. EIgenlijk dichter bij centrumv an Amsterdam dan de hele wijk IJburg. In Diemen is geen middelbare school. Wij moeten kiezen voor Amsterdam of Weesp of zelfs Bussum. Helaas hebben ook wij nergens voorrang, sterker nog bij het IJburg hadden we tot dit jaar aan toe een achterstandspositie: er mochten maar een x aantal kinderen aangenomen worden.
Oudste twee kinderen uitgeloot bij MLA, middelste zit op Gerrit v.d. Veen en jongste gelukkig ingeloot bij IVKO. Had het echt niet geweten als zij met haar VMBOT advies was uitgeloot. College de Meer? Reigersbos? Kortom ook 'randgemeentes'hebben het moeilijk! Vind naast de inlootproblematiek ook de overstap/zijinstroom in Amsterdam een drama. Lees op deze site wel de optie om na een jaar of twee jaar over te stappen maar zo simpel is dat niet. Populaire scholen hanteren dan even goed een wachtllijst, one in, one out.
Hoop dat er met het goede werk van deze stichting een eind kan komen aan de verschrikkellijke lotingen.
HY (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 18:32   

Alle scholen zijn gevraagd door de wethouder extra capaciteit te maken van wegen een echte crisis situatie. De scholen geven geen gehoor, behalve drie: Damstede, MLA en Geert Groot College. Wij kunnen nu zegen dat die drie het beste scholen van Amsterdam zijn, om dat zij geven de kinderen prioriteit.
B. Margulis (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 18:25   

@Paula van eijk - Wij zijn 100% mee eens. Stp de circus van "vrije keuze". Jouw omschrijving is erg "to the point" en is belangrijk voor zo veel mogelijk mensen te lezen.
Mier (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 17:48   

Een advies aan de scholen die maar blijven weigeren extra klassen te maken: stop dan in ieder geval met gelikte marketing en promotie voor 11-jarigen totdat je de verwachtingen werkelijk kunt waarmaken. Nu kwetsen scholen kinderen door ze, na ze te hebben gelokt, weer net zo makkelijk kil af te wijzen. Mijn eigen uitgelote dochter is er somber en gedesillusioneerd van geworden.
Er is een honger van Amsterdamse scholen naar overvolle inschrijvingslijsten. Van deze tekst op de website van communicatieadviesbureau Studio V & V - die voor het Vossius werkt - zakte mijn broek af:
"Omdat vorig jaar de beschikbare plaatsen precies gevuld konden worden, wilde het Vossius zeker zijn van een wat grotere instroom. We vernieuwden de site, de informatievoorziening is nu sneller en uitgebreider. Verder maakten we het promotiemateriaal. (..) Het effect: het Vossius trok de meeste leerlingen van alle Amsterdamse gymnasia."
Hiermee maakt een Haags adviesbureau sier voor zichzelf over de ruggen van 11-jarige kinderen. Het lijkt alsof het Vossius willens en wetens meer kinderen wil hebben aangemeld dan het kan plaatsen. Staat wel goed, zo'n overvolle lijst. Goed voor het imago van de school en de beoordeling van de schoolleiding. Ook goed voor de minder populaire scholen die zo de overreserves van hun succesvolle branchegenoten kunnen 'afromen'. Maar desastreus voor de motivatie van jonge kinderen en voor het vertrouwen van ouders in het lokale onderwijsstelsel. Op de langere termijn gaat dit tegen jullie werken.
Barbara v E (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 17:14   

Paula van Eijk op 07/04/2011 naar 13:27 verwoordt het probleem zeer goed. Het gaat niet alleen om de cijfers en de resultaten. Ieder jaar dat hier geen oplossing voor wordt gevonden blijven kinderen de dupe. Ik ben niet verbaasd dat kinderen die aan het begin van hun kwetsbare puberteit en middelbare schooltijd meteen met afwijzing, willekeur en tegenslag te maken krijgen, moeilijk een goede start maken. Dit zijn geen gelijke kansen!
RS (A'dam)
op 07/04/2011 naar 17:02   

@Gea Miv nieuw schooljaar zit Cartesius weer op oude locatie en dus niet meer naast 4e!
GEA (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 16:42   

@Roos;@Tania;@H: betreft Cartesius/kwaliteitsverbetering zwakke scholen. Als ik lees@H hoe het 2 jaar geleden is toegegaan bij het opzetten van de 2 gymnasium klassen, dan is het gewoon triest te constateren dat men niets uit deze ervaring heeft geleerd. Als gebrek aan visie en kwaliteit het Cartesius parten speelt, dan heb ik een ander voorstel dat meer ligt in de lijn van de visie van Tania(zie@ 6/4/2011 17:20). Laat men de voorgenomen 2 gymnasiumlokalen van het Cartesius officieel onderdeel laten uitmaken van het 4e Gymnasium.
Ze kunnen dan als een dependance van het 4e gymnasium fungeren. Het onderwijs dat daar gegeven zou worden, zou hetzelfde moeten zijn als dat van het 4e gymnasium. De dependance zou ook officieel onder de schoolleiding van het 4e gymnasium moeten vallen.
Het is toch te gek voor woorden dat 2 gymnasia, die in Amsterdam pal naast elkaar liggen, onderling zoveel van kwaliteit verschillen. In feite zou het niet mogen kunnen ! Is er hier niet sprake van een
falend onderwijsbeleid , inspectiebeleid en incapabele schoolbesturen?
Lodewijk Ascher er is werk aan de winkel en begin vandaag nog de lotingsproblematiek prioriteit te geven.
Teven ben ik het eens met eerdere forumpleiters dat er serieus gekeken moet worden naar de oprichting van een zelfstandig gymnasium in Amstelveen. Dat zou de enorme druk op de gymnasia in Amsterdam behoorlijk doen verminderen en wellicht kan dan de regel
"dat Amsterdamse kinderen voorrang hebben bij loting ", eindelijk worden ingevoerd en ook worden toegepast.
Marije (Adam)
op 07/04/2011 naar 16:29   

Het zou vrij treurig zijn als 20 procent van de kinderen het op een gymnasium niet haalt: zou ook geen voldoende van de Inspectie opleveren.

Geen Open Dagen? Ruim 90 procent van de kinderen komt gewoon op de school van 1e keuze terecht, dwz zo'n 6500 kinderen. Lijkt me toch nuttig. Afgezien daarvan waren sommige scholen uitermate duidelijk in het feit dat bv een gymnasium een moeilijke school is. Werd niet door alle ouders gewaardeerd (ouders naast me zeiden woordelijk: nou zeg, wat doen ze hier streng, bij ....was de rector veel aardiger. Lijkt me een uitstekende basis voor een keuze) en helaas dus vast ook niet naar geluisterd.

In 2009 werden ruim 600 kinderen uitgeloot, nu iets meer dan 500. De situatie is dus niet verslechterd.

Ik vind de hele loting ook geen best systeem, maar laten we wel proberen om feitelijk te blijven.
S (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 16:05   

Vind dat je ook wel eens de andere berichten over het Cartesius en het Berlage kan lezen hoor Roos? Je wil alleen maar negatieve dingen horen de positieve verhalen sla je over of wil je kennelijk niet horen. Ik ben een ouder van een kind die vorig jaar is uitgeloot bij het 4e en ik weet maar al te goed hoe de uitgelote kinderen en hun ouder zich op dit moment voelen. Ook ons kind was als enige van de hele school uitgeloot. Vorig jaar is ze in de gym klas gestart van het Cartesius. Ook wij waren niet blij met het bericht dat de opleiding evt gedwongen zou moeten gaan stoppen. Door de inzet van de puders en de schoolleiding is de gym afdeling gered. Er is ook voor gezorgd dat er verscherpt toezicht wordt ingesteld wanneer er maar enig twijfel is over de kwaliteit van het onderwijs zodat het inspectierapport van komende schooljaren een voldoende wordt. Overigens is de havo afdeling volgens het inspectierapport voldoende. Neemt niet weg dat de situatie voor veel kinderen heel naar is maar je kunt dat niet wijten aan een scholen die wel openstaan voor verbetering.
GEA (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 15:37   

De spanning die gepaard gaat met de loting is "killing", niet alleen voor de kinderen naar ook voor de ouders ! Ik kan niet beschrijven wat ik
als ouder gistermorgen/middag meemaakte toen ik in grote spanning de brief afwachtte van het Ignatius Gymnasium. Wat een vreselijke ontlading was het, toen bleek dat mijn kind was ingeloot. Wij zijn erg blij en ik had het hem ook gegund. Tijdens zijn lagere school periode heeft hij vanaf groep 1 altijd op topniveau gepresteerd. Ook nu had hij een top cito-score.
Dit neemt echter niet weg dat ik de problematiek rondom de lotingen
dramatisch vind. Ik leef mee met alle uitgelote kinderen en hun ouders en ik hoop dat ze toch een andere geschikte plek voor hun kind vinden.
Ik heb mij dit jaar aangesloten bij de SVSA en had gehoopt dat er dit jaar meer bereikt zou worden voor de uitgelote kinderen. Dat een goede en bevredigende oplossing nog verweg is,
is ook nu weer gebleken. Het is wel belangrijk dat ( gedupeerde) ouders hun krachten blijven bundelen, anders veandert er hemaal niets !
Roos (A'dam)
op 07/04/2011 naar 14:43   

@woudrood De gymnasium-leerling wordt misschien gebruikt om slecht bekend staande scholen (Cartesius, Berlage) dan wel buurten (Noord) op te krikken?
JB63 (A'dam)
op 07/04/2011 naar 14:43   

Naar aanleiding van de uitloting van onze zoon contact gezocht met enkele scholen in A'veen. Dit in het kader van "strategisch handelen"!
Antwoord: "Natuurlijk kunnen uitgelote Amsterdamse kinderen zich bij ons inschrijven. Maar bij overaanmelding gaan Amstelveense kinderen voor!"
Gelijke rechten?
JB63 (A'dam)
op 07/04/2011 naar 14:42   

Naar aanleiding van de uitloting van onze zoon contact gezocht met enkele scholen in A'veen. Dit in het kader van "strategisch handelen"!
Antwoord: "Natuurlijk kunnen uitgeloten Amsterdamse kinderen zich bij ons inschrijven. Maar bij overaanmelding gaan Amstelveense kinderen voor!"
Gelijke rechten?
Steven (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 14:23   

Helemaal mee eens Paula. De spanning is niet leuk en totaal niet productief. De teleurstelling van de 20% kinderen die volgend jaar bijvoorbeeld bij sommige gymnasia zal ontstaan als blijkt dat het toch te hoog gegrepen was kunnen we nu al vast incalculeren. De energie moet gericht zijn op het vinden van de juiste match tussen kind en school. De citoscore is een aanwijzing, maar denk ik nog veel te beperkt. Hoe kom je er nu echt achter of je het kunt of wilt. Vrijwel iedere school presenteert zich leuk en benadrukt dat het kind zelf moet kiezen! Dan voelt het toch wel erg als een afwijzing als je dan uitgeloot wordt. Althans hier was dat zo. Balen!
Woudrood (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 14:16   

Ook bij ons grote frustratie. In 2009 is onze oudste uitgeloot en nu onze jongste ook weer. Naast een heel ongelukkige en geknakte 12- jarige die niet meer naar school wil (ik word toch afgewezen, it sucks to be me) blijkt er nu bijna geen reele optie meer te zijn voor gymnasium, ten minste niet op redelijk te bereizen afstand van ons huis. Ondanks goede bedoelingen in de kernprocedure om loten in de tweede ronde te voorkomen, wordt er dus toch weer geloot. Onze trieste constatering is dat na alle rep en roer in 2009 er feitelijk een verslechtering is opgetreden: toen 400 kinderen die werden uitgeloot; nu bijna 700 kinderen. Wanneer wordt men bij de schoolbesturen eindelijk eens wakker? En waarom wordt het hyperion opgezet in Noord als er straks een gebouw aan de Boelelaan leeg staat na de verhuizing van het Ignatius? Wat is hier aan te doen?
Paula van eijk (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 13:27   

Wat een schandaal!
Kom net terug uit de klas van mijn 11-jarige dochter om haar te vertellen dat ze is ingeloot voor de middelbare school. Amsterdam 2011, groep 8: Huilende kinderen, schreeuwende kinderen en verwarde leerkrachten. De keuze voor de middelbare school is verworden tot een loterij.
Stel, je bent 11 jaar oud. Je wereld wordt net iets groter dan je ouders en schoolgenootjes. Je bent de oudste van school en mag voor het eerst zelf een stem hebben in de keuze voor een nieuwe wereld, jouw nieuwe school! Na een maand lang scholen bezoeken en overdonderd te zijn door indrukken van die grote nieuwe wereld maak je een keuze. Maar als die keuze is gemaakt begint de volgende spanningsronde.
Wat betekent dit alles voor die 11-jarige groep 8 kinderen?
Januari is gespannen levend naar de CITO toets, februari is nieuwe scholen bezoeken. Maart is de spanning van de CITO scores (‘is mijn score hoog genoeg om me in te schrijven bij de school die ik wil kiezen’). En april staat in het teken van de spanning rondom de loting. In de klas van mijn dochter zijn 8 van de 24 kinderen uitgeloot. Dus 8x opnieuw scholen kiezen en wachten op de volgende lotingsronde. Dus tot mei overheerst daar de spanning van schoolkeuze. Vijf (!) maanden spanning!
Kunnen wij die 11-jarigen hier niet van vrijwaren?
Hier in de buurt zijn blijkbaar alleen maar goede scholen, volgens de kwaliteitsonderzoeken. En dat levert een toestroom van kinderen uit andere buurten (en randgemeentes) op. Prima idee, die kwaliteitswijzer, maar als je weet dat je niet voldoende plaatsen hebt mogen wij als volwassenen onze kinderen niet het idee geven dat ze zelf mogen kiezen. Als het zo is dat er te weinig plaatsen zijn, mag je geen vrijheid van keuze geven!
Laten de scholen stoppen met de werving van nieuwe leerlingen. Stop met de open dagen, open lesmiddagen en andere wervingsacties. Laten wij als volwassenen dit plaatsingsprobleem eerst eens oplossen voordat wij onze kinderen meenemen in dit circus van zogenaamde vrije keuze.
Huilende en lachende gezichten. Een drama in de klassen. Moeten en kunnen die 11-jarigen snappen dat ze eerst moeten presteren op de CITO dan een school mogen kiezen en daarna worden afgestraft met uitloting? Kinderen zijn extreem in hun gevoelens van blijdschap en verdriet. Stel je nu eens voor zelf 11 jaar te zijn en uit de groep te worden gestoten omdat je niet wordt ingeloot?
Stop met deze lotingsdrift, stop met vrije keuze. Laten gemeente, scholen en ouders dit eerst oplossen voordat wij onze kinderen in dit circus mee laten draaien. In de klassen vindt een drama plaats en wij volwassenen laten dit gebeuren. Wat een schandaal!

Paula van Eijk
Brugklasser (Diemen)
op 07/04/2011 naar 13:04   

7 april, vandaag dus, is de uiterste datum waarop het IJburg College de leerlingen informeert over het wel of niet kunnen plaatsen... En maar wachten, wachten.. Is de loting dan ook pas vandaag? En hoe worden we dan vandaag geïnformeerd? Niets over terug te vinden. We blijven dus nog maar wachten, wachten.. de dag duurt lang!
OJ (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 13:01   

Kan de 2008 wet waarvan OSVO onstaat veranderd worden? Ik ben geen Nederlander, maar neem aan dat is iets wat moet in Den Haag geburen. De volgende jaren komen alleen steeds meer kinderen aan (volgens de geboortecijfers) en OSVO is duidelijk niet in staat de hogere capaciteit te leveren. OSVO heeft dit jaar laten zien dat schoolbestuurders niet in staat zijn een goede en qualitiative overal plan te maken. (Is ook niet hun taak zijn volgens mij). Nu kom slordig en last minute oplossingen! Laat de schoolbestuurders zorgen voor goede scholen en laat de rest aan de Gemeente!
C (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 12:32   

Vorig jaar werd er wel in de 2e ronde geloot
T (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 12:23   

Wordt er loting gedaan in de tweede rond of niet?
Gympie (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 12:13   

@Tania Scherp opgemerkt. Wat betekent dat nu weer?
Tania (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 12:06   

Wie zich nog meer wil opwinden, leze paragraaf 2.12 uit de kernprocedure over de plaatsing in de tweede ronde!
H (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 11:15   

Hoe is het mogelijk dat Cartesius nu "gewoon" weer 2 gymklassen gaat maken? Toen ons kind 2 jaar geleden werd uitgeloot, was dat ook al het plan. Het werd zelfs door het 4e gepromoot als De Oplossing voor uitgelote kinderen van het 4e. Maar na een mislukte voorlichtingsmiddag waaruit bleek dat het Cartesius totaal geen visie had op die "nieuwe gymnasiumafdeling" kregen ze nauwelijks inschrijvingen in de 2de ronde. Vorig jaar haalden ze in de de 2de ronde wel 1 of 2 gymklassen binnen, maar een succes werd dat niet. Op 29 maart werd besloten ermee te stoppen. En nu krijgen we anderhalve week later opeens het bericht dat ze opnieuw 2 gymklassen gaan maken met veel uitroeptekens. Hoe moeten we dit opvatten?
Roos (A'dam)
op 07/04/2011 naar 11:14   

Wanneer doet de NMA uitspraak? Is al bekend wie er op de mediation komen? Oefent de gemeente/DMO momenteel druk uit op scholen? Wat gaan we verder nog doen, behalve ons schikken in ons lot?
Roos (Amsterdam-noord)
op 07/04/2011 naar 10:52   

Ik hoorde dat de theaterklas van het Over-IJ (mavo) nog niet vol is. Damstede wordt nu wel weer heel vol. Ik hoor Verhagen (4e)vorig jaar nog zeggen op de open dag: "En waarom zouden jullie voor het 4e kiezen? Omdat jullie naar een kleine school willen, en niet naar een megagrote scholengemeenschap." Misschien moet het 4e zelf een extra klas beginnen. Dit is wel makkelijk scoren zo.
Gympie (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 10:30   

@BB, ik hoop dat je kind wordt ingeloot. Maak anders je borst maar nat. Andere kinderen die je kind uit gaan lachen omdat ze is uitgeloot of volwassenen die tegen het ingelote kind gaan zeggen 'goed gedaan', terwijl jouw kind het ook goed heeft gedaan en het gewoon pure mazzel is. Ook wrang, een vriendinnetje met een net iets te lage score die wel is ingeloot op het gym en mijn kind met een superscore niet.

Ik heb wel het gevoel dat dit forum een klaagmuur is (ook wel lekker natuurlijk) maar dat straks alles weer met een sisser afloopt en volgend jaar het hele circus weer opnieuw. Tegen de tijd dat Asscher zijn kind naar het VO moet zal het wel opgelost zijn (duurt nog wel een tijdje).
TJ (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 10:23   

Een tip: Alle scholen hebben een wachtlijst, maar Cygnus niet om dat alle ingeschrijven leerlingen zijn opgenomen. Er komt zeker plaatsen vrij in de komende weeken (mensen van buiten Amsterdam die kies voor een andere school, etc. etc.). Vraag Cygnus dus of ze willen een wachtlijst maken.
Ouder2 (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 10:04   

Ik heb de Volkskrant net gelezen. Waardeloos opiniestuk van Carlijne vos! Volgens haar moeten wij bereid zijn onze kinderen te sturen naar de groot, qualitative slecht scholen aan de rand van de stad. Als je daat niet wil ben je een racist! Typisch PvDA taal. Asscher, je krijgt mijn stem niet.
P.F. (A'dam)
op 07/04/2011 naar 09:54   

@ BB: die belangstelling van de media voelt inderdaad als een vorm van ramptoerisme; betraande kinderen die hun droom in duigen hebben zien vallen. Toegegeven: Het Parool heeft betrekkelijk veel over het lotingprobleem geschreven, maar het is zo jammer dat het neutrale journalistiek was, kale verslaggeving, terwijl het lotingsysteem - en de wrange gevolgen - al jaren ligt te rotten en te schimmelen. Maar de media worden elk jaar pas weer wakker als er een nieuwe lichting lotingslachtoffers is gevallen. Ik hoop dat mijn kind dit jaar niet bij de 'verliezers' zit, het wachten is vooralsnog op de brief die vanmiddag in de bus valt, maar zelfs als het goed nieuws is, blijft er een bittere nasmaak achter.
BB (Amsterdam e.o.)
op 07/04/2011 naar 09:26   

Zelfde hier: allemaal ingeloot behalve dat 1 meisje. Echt walgelijk. Mijn zoon voelt zich nu schuldig t.o.v. dat meisje, hij vindt het niet eerlijk.
Dinsdag stonden hier een paar ouders door het dolle op de stoep te springen omdat hun zoon was ingeloot, wij nog in spanning. Ik kon er niet tegen, werd er bijna boos op. Nu komt de media in actie: uitgelote kinderen met emotionele verhalen, dat scoort. Maar ze zijn te laat.
Ouder (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 09:24   

Ik ben het wel met tanja eens. het is niet fair om de oplossing van het probleem bij de goede scholen te leggen. Als zij niet hun best hadden gedaan om kwaliteitsonderwijs te leveren, was het probleem immers nog veel groter geweest. Het probleem ligt overduidelijk voor het merendeel bij de zwakkere scholen en voor een deel natuurlijk ook bij de gemeente die zich beter had moeten voorbereiden op capaciteitsproblematiek. Ik kan me voorstellen dat bepaalde scholen er geen extra klassen bij kunnen nemen, hoe graag ze dit ook zouden willen. Het reilen en zeilen van een school is immers ook gebaseerd op een aantal leerlingen. Uit het verleden blijkt echter dat sommige scholen (waaronder het Amsterdams bijvoorbeeld 2 jaar geleden, het Barlaeus 2 jaar geleden en het Cygnus, ik meen vorige jaar en het jaar daarvoor) een extra klas wilden/konden maken. Hetzelfde zie je nu bij Damstede en nog een school (geert grote meen ik). Maar het systeem dat slechte scholen automatisch toch wel opgevuld worden met de uitgelote kinderen, dat is rotten en slecht en is overigens ook nadelig voor Amsterdam als " kennisstad" en het Nederlandse onderwijsssyteem in het algemeen. De kern van het probleem zit daar en niet bij het Amsterdams, Barleaus, ig enzovoort.
Parool (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 08:54   

Beste ouders en leerlingen,

Voor een groot artikel in Het Parool van aanstaande vrijdag zijn wij vandaag nog op zoek naar leerlingen die uitgeloot zijn op de school van hun keuze.

We willen spreken met leerlingen die zich voor een vmbo, havo, vwo of categoraal gymnasium hebben aangemeld en horen waarom de school hun voorkeur had, hoe ze de loting hebben ervaren en wat zij nu van plan zijn. Ook willen we graag een mooie portretfoto maken.

Leerlingen en/of hun ouders kunnen bellen met:

Just: 0642906837
Eva: 0644298408

met vriendelijke groet,
Marieke Monden
(kind@parool.nl)
(0610554512)
Gympie (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 08:09   

@MaartenP: helemaal gelijk. Alle vriendjes/vriendinnetjes van mijn dochter zijn ingeloot. Ze gaat er welhaast van denken dat zij iets niet goed heeft gedaan. Dit is zo'n slag voor hun zelfvertrouwen! Hebben ze al die tijd hun best gedaan (allemaal, niet alleen de gymnasiasten), advies, scores, en het helpt allemaal niets. Hoe leg je zoiets uit? Meedoen aan de staatsloterij is vrijwillig. Dan weet je dat je kan verliezen. Dit niet. Vorig jaar scholen bezoeken, dit jaar scholen bezoeken, een weloverwogen keuze maken (1! meer mag niet - geen ruimte voor Plan B) en het haalt niets uit.
We leren onze kinderen alternatieven achter de hand te houden en bewust te kiezen, maar het leven is één loterij. 'Waarom ik?' 'ik win nooit wat'. Nee, het is gewoon niet eerlijk. Wen er maar aan kleintje! Triest.
Hg (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 07:35   

@rosie: totale onzin, dat de drie gymnasia een gymnasium in Amstelveen hebben tegengehouden: en dan wel zelf het 4e oprichten, want dat is geen concurrentie? Hou toch op. De Amstelveense schoolbesturen liggen al jaren dwars.
Rosie (Amsterdam)
op 07/04/2011 naar 00:02   

Nieuws:
Geen loting door extra gecreëerde plaatsen op Damstede

Aanvankelijk zag het er naar uit dat niet alle aangemelde leerlingen
op Damstede geplaatst konden worden. Maar in overleg met de gemeente
Amsterdam is besloten extra plaatsen te creëren op Damstede, zodat er nu
nog plaats is voor 19 leerlingen.
Roos (A'dam)
op 06/04/2011 naar 23:18   

Wat is de rol van DMO? Waarom 2 gym-klassen op het Cartesius? Willen we gym, hoe en waar dan ook, of willen we een plek op een goede school?
Connie1966 (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 23:17   

@RS okay Dan weet ik dat dus nog een keer loten :S
RS (A' dam)
op 06/04/2011 naar 22:49   

@conny tweede ronde is ook loting bij overschrijving.
Je hoeft dus niet voor de deur te liggen!
Connie1966 (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 22:40   

Ik ben al vanaf vanmiddag aan het zoeken want mijn dochter is uitgeloot.
Maar zo te merken is er op school keuze 2 en 3 ook geen plaats.
Ik heb ook op schoolkeuze 4 en 5 en 6 en 7 ook gekeken en ook geen plek.
En nu heb ik eindelijk 3 scholen kunnen vinden waar nog plaats is maar dat wordt vechten en echt voor de deur liggen om een plaatsje te krijgen.

Belachelijk ik was een van de eerste of misschien wel de eerste die haar op school keuze 1 heeft aan gemeld en is niet eens ingeloot.
Rosie (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 22:40   

1) Het schijnt dat Amstelveen al jaren geleden een categoraal gymnasium wilden opzetten. De (toen nog) drie gymnasia in Amsterdam hielden dat tegen, om hun eigen toeloop veilig te stellen. Schandalig, achteraf.

2) Het TTO onderwijs op het Berlage bestaat al 12 jaar. Het is wel zo dat zij twee jaar geleden het TTO hebben uitgebreid met de mogelijkheid om ook TTO Gymnasium te volgen. H/V TTO is zeker een optie voor uitgelote H/V kinderen indien zij het leuk vinden en enigszins gemotiveerd zijn. Het is een zachte landing in het begin. Je kunt het, mutatis mutandis, vergelijken met groep 3. De meeste kinderen kunnen in het begin van het schooljaar nog niet lezen. Na de kerstvakantie kunnen ze allemaal lezen. Bij het TTO gebeurt iets vergelijkbaars. Na de kerstvakantie merken ze niet eens meer dat de helft van de vakken in het Engels is.
Mijn kind (toen uitgeloot H/V) had een klein beetje voorsprong (tot januari) omdat moeder Engelstalig is, maar dat zegt niets, kon wel met familie praten maar was helemaal niet gewend om Engels te lezen en schrijven. Wat grammatica betreft loopt hij niet voor op de andere kinderen. Trouwens, TTO is bedoeld voor kinderen die Nederlands als moedertaal hebben en op Nederlandstalig basisscholen hebben gezeten. Het is niet bedoeld Engelstalige leerlingen.

3)Betr. Berlage onvoldoende/Schakelklas. Het unieke van Berlage is dat de school een schakelklas heeft. Hierin zitten kinderen van allerlei nationaliteiten die nog maar minder dan 3 jaar onderwijs in Nederland hebben gevolgd. Zij stromen na een jaar door naar het regulier programma. Hun relatieve taal zwakte is een van de oorzaken van de onvoldoende. De onvoldoende is gebaseerd op een te groot verschil tussen de cijfers van het centraal examen en het school examen. Dit mag max, 0,5 zijn. Dit was vorig jaar 0,6 en het jaar daarvoor 0,4. Maar als meer jarig gemiddelde, toch te hoog. De school heeft kwaliteitsverbetering hoog op de agenda staan.

Het is voor ons vreselijk om te merken dat er in de afgelopen jaren weinig verbeterd is. Wij leven met alle uitgelote kinderen en hun ouders mee. Veel sterkte!
PP (A'dam)
op 06/04/2011 naar 22:33   

En op de site van het Cygnus staat ook een nieuw bericht:
Het Cygnus Gymnasium doet niet mee aan de tweede aanmeldingsronde
PP (A'sam)
op 06/04/2011 naar 22:29   

Nieuw bericht op de site van het Cartesius:
06 apr 2011 Cartesius Lyceum Het Cartesius Lyceum gaat verder met Gymnasium
In overleg met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Amsterdam is besloten dat het Cartesius Lyceum in het schooljaar 2011 - 2012 van start gaat met 2 Gymnasium klassen.
Dat wil zeggen: we hebben 50 extra Gymnasium plaatsen!!!
Roos (A'dam)
op 06/04/2011 naar 22:24   

Op 1 april dreigden we met een kort geding, nu, 6 april, lijkt dat de VSA niet zinvol. Loze dreigementen, we zijn een tandeloze tijger. Hopen dat "ze" op de mediation komen, maar misschien komen ze ook wel niet. (Trouwens ook de regio daar uitnodigen, zij kunnen ook meewerken aan een oplossing.) Wat kunnen we nog meer doen? Massaal bij OSVO op de stoep gaan staan? Iets anders?
MaartenP (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 21:59   

Heb vandaag goed kunnen zien hoe walgelijk dit systeem is: in de klas van mijn zoon alle kinderen ingeloot op 1 na. Net het jongste breekbaarste meisje. Niemand om haar heen die in hetzelfde schuitje zit. Ze had echt een droom over de school van haar eerste keus. Iedereen viert feest behalve zij. Ze vroeg steeds maar: waarom ik nou? Ik hoor een potige moeder nog zeggen dat ze van dat soort teleurstellingen hard worden. OP 11-JARIGE LEEFTIJD?
Het is pervers dat zulke kleine kinderen enerzijds zo worden bestookt met schoolkeuzes, toetsen en prestatiedwang; zich daar op instellen en vervolgens pats, met lege handen en onzekerheid staan. En die ruim 600 uitgelote kinderen is geen getal. Dat zijn allemaal persoontjes met een wens, die wij ze hebben aangepraat.
Dat hebben wij volwassenen weer goed geregeld.
X (A'dam)
op 06/04/2011 naar 21:03   

Ik zag op de website van hyperion (hyperion-klas.nl) dat je een afspraak kan maken voor meer info. Ben benieuwd wat hun plannen zijn.
Merel (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 17:50   

@M en @K, ik ben ook moeder van een kind die van de broertjes- zusjesregeling gebruik kon maken. Maar van extra hard oefenen voor de cito heb ik nog nooit gehoord. Is ook niet nodig want het advies van de docent telt zwaarder. Dus ook als mijn zoon lager dan 545 had gehaald, had zijn docent og kunnen zeggen dat hij geschikt was voor het gymnasium. En als hij nog lager had gescoord, dan had hij een aanvullende toets moeten doen. En als hij daarvoor was gezakt, dan zou hij niet thuis horen op ene gymnasium. Ik kan me niet voorstellen dat andere ouders het risico nemen om een kind met een kunstmatig hoge score naar het vwo te sturen, voor het kind namelijk echt niet leuk om al na een of twee jaar van school te moeten. Maar die broertjes- en zusjesregeling is vrijwel overal afgeschaft dus ik stel voor om dat niet bij deze discussie te betrekken.
Mijn zoon mocht zelf kiezen waar hij naartoe wilde. HIj koos als dezelfde school als zijn zus omdat zij daar zo enthousiast over is.
Overigens had ik het leuk gevonden als het Hyperion eerder een optie was geweest want dat klinkt echt als een erg leuk initiatief!!!
Kl (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 17:21   

@m; je hebt helemaal gelijk; mijn zoon gaat dit jaar gebruik maken van de broertjes/zusjes regeling, dus er hing nogal wat op z'n schouders om de CITO voldoende goed te maken. Scholen bezoeken hebben we ook niet eens meer gedaan; voor hem -helaas- weinig keus. We hebben twee jaar geleden meegemaakt met z'n oudere zus hoe het was om uitgeloot te worden; dat was eens maar nooit weer. Kleine zus (nu groep 6) kan nog net meepikken van de broertjes/zusjes regeling, dus voor haar ligt alles ook al vast. Vreselijk maar waar.
Tania (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 17:20   

Is het eigenlijk niet vreemd om van de goede scholen te eisen dat ze het probleem oplossen (door uit te breiden). Het lijkt me beter de zwakke scholen verantwoordelijk te stellen en te eisen dat zij aan kwaliteitsverbetering doen. Zij verbruiken namelijk wel capaciteit in de vorm van gebouwen en subsidies (salarissen etc).
M (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 17:14   

@ KvV : aangepaste adviezen weet ik niet, wel dat er door broers/zusjes van geplaatste gymnasiumleerlingen ongenadig hard wordt geoefend voor de cito, want die verplichte hoge score, hè... en de ouders doen er alles aan om nog een loting te voorkomen. Geef ze eens ongelijk, maar het is wel een kwalijk bij-effect van het lotings- cq. broers/zusjes-syteem. Kinderen worden door de mangel gehaald om die hoge score te halen, zodat het gereserveerde plekje kan worden verzilverd. Voor de kinderen (en de gymnasia) lijkt het me geen ideale start..
P (A'dam)
op 06/04/2011 naar 17:04   

@ IB: precies, het doek is gevallen, ben ik bang. Lotingen vandaag op Fons Vitae, Gerrit v/d Veen, waar nog meer? Daar gaan veel kinderen teleurgesteld worden, zo verdrietig. Over extra klassen horen we niets meer. Het blijft oorverdovend stil.
Els (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 16:56   

Op het Pieter Nieuwland zijn uiteindelijk 31 kinderen uitgeloot van de havo afdeling.
Ib (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 16:34   

Leuk dat er hier en daar wat plekken vrij komen maar hoe zit dat nou bij die populaire scholen b.v het Amsterdams Lyceum van deze scholen hoor je niets ondanks aandringen van diverse instanties o.a sva om te kijken of er hier en daar nog wat rek inzit. Mijns inziens zullen we van deze scholen ook niets meer horen en alles wat er nu nog gebeurt lijkt er meer op van mosterd na de maaltijd want de tijd draait door en volgende week mogen we ons weer gaan opmaken voor de 2 ronde met wederom weer een aantal teleurstellingen voor ouders en kinderen.
KvV (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 16:19   

Zoon uitgeloot.
Er klopt iets niet aan het enthousiasme waarmee scholen kinderen binnenhalen bij de open dagen, maar vervolgens de teleurstelling bij uitloting niet voorzien. Ouders maken dit ook niet jaarlijks mee, en zijn daar niet altijd op voorbereid.

Verder maken, de zeer hardnekkige geluiden over basisscholen die adviezen aanpassen om kinderen om lotingen heen te loodsen, een uitlotong onverteerbaar. Bovendien wordt het zo onmogelijk om een kind van 11 nog bij te brengen dat eerlijk het langst duurt.
JH (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 16:03   

Zie Dankaart, secretaris van de OSVO, vandaag in de Volkskrant in het artikel "Populaire school moet dependence opzetten". Nog steeds geen vuiltje aan de lucht volgens hem. Ook kinderen die niet op hun droomschool worden ingeloot komen prima terecht, aldus Dankaart. En als er al een probleem is dan is dat allemaal de schuld van de gemeente. Volgens Dankaart is het probleem bovendien minder ernstig dan vorig jaar want het gaat om een kleiner aantal kinderen dat moet worden uitgeloot. Maar Dankaart, dat komt omdat de inschrijvingen zich meer verspreid hebben over de scholen, vandaar dat het aantal scholen dat moet loten zo groot is. En waarom dan uw eigen noodoproep aan de scholen om alsnog capaciteit uit te breiden? OSVO en Dankaart, Amsterdam kan zich schamen voor deze chaos die jullie bewust (!) hebben gecreeerd!
Mirjam (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 14:59   

Ben het helemaal eens met C en Roos. Op - bijvoorbeeld - het Ignatius zitten ontzettend veel kinderen uit Amstelveen en Abcoude, dat zie ik in de klas van mijn dochter. Twee jaar geleden gingen er van de 100 beschikbare plekken (dus na aftrek voorrang) meer dan 60 naar leerlingen buiten de stadsgrenzen. Ik neem aan dat het Vossius ook veel kinderen uit de regio krijgt, dus er moet toch behoefte zijn aan een categoraal Gym/VWO in Amstelveen?
Phil (A'dam )
op 06/04/2011 naar 14:08   

Nou, de loting van Fons Vitae is bekend bij het electronisch loket en geeft aan dat zoonlief is uitgeloot!
Tranen met tuiten dus........!

Zo goed, dames en heren bestuurders?
OJ (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 14:08   

@Hennie - Loting is een probleem voor alle Amsterdamers. Kijk naar de lijst! Is Pieter Niuewland een snob school (oost) of Damstede (noord) of Ijburg College???? Het probleem is overal te vinden. Zuid heeft gewoon heel veel scholen om dat in de jaren 30 dat was dat een nieuwe stadsdeel met heel veel ruimte om nieuwe scholen te gaan bouwen. Maar mensen komen ook vanuit hele Amsterdam naar scholen in Zuid en waroom niet??? Prachtige schoolgebouwen met geschiedenis van de vorige eeuw. Vrije schoolkeus betekend dat iedereen heeft de mogelijkheid een plaats te krijgen bij Het Amsterdams Lyceum, bijvoorbeeld. Ik vind jouw opemerkingen heel onterecht
Hennie (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 13:13   

Heeee, nu heeft de VSA mij laten weten waarom ze beweren dat er nog nauwelijks plek is op voldoende scholen. Want wat lees ik in het juridisch epistel van vandaag? "Er staan kwalitatief goede scholen in centrum en zuid en verder... zwakkere scholen." Zo denken jullie dus, daar gaan jullie voor. Een witte snob VO school in centrum/zuid voor alle witte snob kindjes, zonder loting. Plaatsen op goede scholen buiten centrum/zuid worden gewoon niet meegeteld.
RS (A'dam)
op 06/04/2011 naar 11:57   

Extra klas MLA dit jaar was al opgenomen in gids (9 ipv 8), daar spraken ze over tijdens open dag. Deze extra plekken zijn daar nog bovenop gekomen!
P (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 11:53   

De vo-scholen stellen ernstig teleur (zie nieuwe brief VSA), het is idd misbruik van monopolie.
MLA wist al op kennismakingsdag dat er extra klas zou komen.
Hyperion is ook niet gisteren uit de lucht komen vallen, al wordt het nu gepresenteerd als grote verrassing.
IVKO loot drie (3) kinderen minder uit.

En dat was het dan, het gebaar van de scholen naar de honderden uitgelote kinderen. Hoe zit het nou met havo/vwo???
SB (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 11:29   

Gymnasium op Cartesius wordt mede door enorme inzet van ouders voortgezet. Tevens wordt er extra toezicht gehouden om de kwaliteit van het onderwijs en organisatie te verbeteren.
C. (A'dam)
op 06/04/2011 naar 11:18   

@ Roos: klopt, Amstelveen is hard toe aan een eigen categoraal gymnasium of vwo. Het technasium op het KKC trekt veel kinderen, maar de grote meute kiest nog altijd voor de Amsterdamse gymnasia en dat geldt ook voor gymkinderen uit Abcoude etc. Dus waarom begint A'veen geen gymnasium dat voorrang verleent aan kinderen uit de eigen gemeente en aan die van de omliggende gemeenten? Zou prachtig initiatief zijn. Ben het met je eens dat VSA dat moet meenemen in de plannen!
OJ (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 11:10   

@M - Wat ik begrijp is dat kinderen heel snel wennen aan les te krijgen in engels en als dat gebeurd is, lijkt het op een normale HAVO/VWO. Maar de sfeer is ook heel goed vonden wij. Kinderen van onze school ook met heel hoog CITO scores keis voor Berlage. Ik ben zelf Amerikaans, dus TTO voor onze kind had absoluut geen nut!
Ph04 (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 11:06   

Het ICA zal haar deuren sluiten en de leerlingen zullen elders hun voorgezette onderwijs volgen!
Afwachten hoe men dit probleem oplost!
Av (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 11:03   

Wat ik niet begrijp is waarom het Geert Groote College gekozen heeft voor een nieuwe VMBO-t klas en niet een Havo/VWO?? Daar waren veel meer leerlingen voor aangemeld!!
Gympie (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 11:01   

Correctie: ik hoor net dat het Cartesius nog aan het vergaderen is over de 2 extra klassen. Itt tot eerdere berichtgeving was er dus nog niets besloten.
Roos (A'dam)
op 06/04/2011 naar 10:58   

Goed dat er 'iets' als Hyperion komt. Nu nog iets dergelijks in A'veen Noord. Die stad met 80.000 inwoners heeft maar 4 VO-scholen (en 1 int.). Dat kunnen ze zich permitteren, omdat ze leunen op een grote broer die zich een 'regiofunctie' aanmeet. Niet alleen politiek en VO-scholen in A'dam onder druk zetten, maar ook die in A'veen.
M (A'dam)
op 06/04/2011 naar 10:58   

@ OJ: maar is dat tweetalige aspect niet een beetje overdreven voor een havo/vwo-kind? Het klinkt zo opgelegd 'bijzonder', terwijl ik een gewone havo/vwo prima zou vinden, het hoeft niet allemaal met toeters en bellen. Of valt dat in de praktijk mee?
OJ (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 10:46   

De TTO van Berlage is ook een goed HAVO-VWO alternatief. Misschien de enige
Ouder (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 10:30   

Het Berlage was 3 jaar geleden ook geen succesnummer. Door in te spelen op de behoeftes van de uitgelote leerlingen en het creeeren van een tto opleiding alsmede door gemotiveerde ouders die erboven op zitten, is dit een succes geworden. Ook het vierde was in het begin meer een noodzaak dan een keuze. hetzelfde geldt voor cygnus.
al deze inititiatieven zijn een succes geworden. Ik zou dus eerder voor Hyperion kiezen (of voor Berlage natuurlijk) omdat hier een nieuw initiatief wordt genomen en dit doorgaans een succes blijkt te zijn.
P (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 10:25   

Ingeloten ouders/kinderen zijn ook niet tevreden. Wij willen alles doen de scholen onder meer druk te zetten. Zeg het maar Stichting VSA!
Kp (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 09:50   

Ik vind reisafstand echt geen argument in het VO: dan zouden de mensen die zich een huis in Zuid kunnen veroorloven dus ook weer het recht hebben om hun kind op een zorgvuldig wit gehouden school te mogen zetten. Zo lang niet alle schooltypes (vmbo groen bv, is er maar 1 van) in alle wijken vertegenwoordigd zijn met equivalente resultaten, kan niemand aanspraak maken op een school op basis van reisafstand.
Kp (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 09:50   

Ik vind reisafstand echt geen argument in het VO: dan zouden de mensen die zich een huis in Zuid kunnen veroorloven dus ook weer het recht hebben om hun kind op een zorgvuldig wit gehouden school te mogen zetten. Zo lang niet alle schooltypes (vmbo groen bv, is er maar 1 van) in alle wijken vertegenwoordigd zijn met equivalente resultaten, kan niemand aanspraak maken op een school op basis van reisafstand.
B. Margulis (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 09:48   

Ik zie een enorme probleem bij HAVO/VWO. Er blijft gewoon te weinig over! Hier moet scholen ook gewoon meer ruimte maken. Hyperion is mooi voor de VWO kinderen maar niet de anderen vergeten!
BB (Amsterdam e.o.)
op 06/04/2011 naar 09:35   

Uitgeloot of niet: ik vind dat we als ouders handen ineen moeten blijven slaan en een PUNT moeten blijven maken van de povere alternatieven na uitloting (niet alleen kwaliteit van onderwijs, ook reisafstand telt). VSA koos deze week voor mediation. Beste VSA kunnen jullie daar iets meer over vertellen? Is het het wachten waard, wat kunnen wij als ouders doen om de urgentie bij de scholen onder de aandacht te brengen?
Overigens chapeau voor de initiatieven die nu worden genomen door scholen als Geert Grote en MLA: klasse! Wie volgt? Ignatius met een extra klas (voor 1 keertje? Ze hebben dit nog nooit gedaan, itt Vossius en Barlaeus) in hun mooie nieuwe gebouw? Toe?
Berger (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 09:24   

Uitgeloot. Wat nu? Waar is het hoofdstuk 'uitloten' in de prachtige 'keuzegids voortgezet onderwijs 2011', waar Asscher voorin zo trots schrijft dat hij 'hoe beter de leerling zich thuis voelt op school, hoe groter de kans dat die leerling ook een diploma haalt'. Er is helemaal niets te kiezen! Ondanks haar dyslexie, heeft onze dochter met heel veel zelfdiscipline een fantastische cito score gehaald. Vanwege haar dislexie bewust gezocht naar een school die haar de meeste kansen geeft. En nu wordt ze beloond door op zaterdag even snel een tweede keuze te moeten maken. En wat dan? Weer loten? Strategisch kiezen? Wij vinden dat leerlingen beter verdienen.
L (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 08:52   

Geert Groote College: bedankt voor de extra klas voor VMBO-T kinderen.
MLA: bedankt voor het niet loten dit jaar.
IVKO: bedankt voor de extra plaatsen

Er zijn nog steeds veel plaatsen tekort, denk ook aan de kinderen met HAVO advies!!
Gympie (Amsterdam)
op 06/04/2011 naar 07:40   

Wat voor ons overblijft is het Cartesius. Zin uit het inspectierapport van februari 2011(!): De kwaliteit vh onderwijs vertoont belangrijke tekortkomingen in de opbrengsten en is daarom als zwak beoordeeld.

Uitgeloot worden door een kwaliteitsschool en dan naar een zwakke school moeten. Wat een (vrije school)keuze.
AL (Abcoude)
op 05/04/2011 naar 23:13   

Niet echt belangrijk nu, maar ik ken geen kinderen uit Abcoude die zich voor het 4e hebben aangemeld. Lijkt me erg ver om iedere dag te reizen. Zijn genoeg goede scholen dichterbij.
N (Amsterdam)
op 05/04/2011 naar 22:28   

Als kinderen uit Abcoude zich wel inschrijven op het 4e gym waarom dan niet in Noord?
<< vorige

1 ... 41-42-43-44-45-46-47-48-49-50

volgende >>