Schrijf een nieuw bericht

Pagina 47 - Berichten 9201 tot 9400

Z (A'dam)
op 23/03/2012 naar 12:14   

Nederland heeft al sinds de 15e, 16e eeuw een zeer geletterde, goed opgeleide bevolking met burgers die graag zichzelf besturen (democratie, noemen we dat). De betrokkenheid van de Nederlandse burgers bij het onderwijs is altijd groot geweest, zie de Schoolstrijd. Heden ten dage zijn ouders beter genformeerd dan ooit. Ze eisen terecht een rol op bij de inrichting van het onderwijs aan hun kinderen. Verstandige school- en stadsbestuurders (hulde aan Lodewijk Asscher! en ook Werner Toonk) waarderen die betrokkenheid van ouders en gaan een dialoog met hen aan. Verkrampte school- (OSVO?) en stadsbestuurders (ouderwets deel PvdA?) weten niks beters te verzinnen dan dat ouders te dom en beperkt zijn om ideen over onderwijs te hebben. Dat deze domme ouders tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Dat de kinderen van deze domme ouders tegen hen in bescherming genomen moeten worden. Door paternalistische school- en stadsbesturen die het allemaal veel beter weten, die ouders en kinderen scholen door de strot duwen die ouders en kinderen (en de inspectie) gewoon niet goed genoeg vinden.
Hans (Amsterdam-west)
op 23/03/2012 naar 08:33   

Belangrijk is dat er een schoolsysteem bestaat waar alle kinderen uit Amsterdam en omstreken het beste tot hun recht komen. Scholen zijn geen commercile partijen. Overheidsgeld moet zo goed mogelijk besteed worden met een visie die verder gaat dan welke brugklas ouders en kinderen het leukst lijkt. Als veel ouders al niet in staat blijken om het belang van hun kind voorop te stellen, moeten zij dan gaan beslissen en meedenken over het totale schoolaanbod? Een beetje meer realiteitszin en bescheidenheid zou geen kwaad kunnen.
Z (A'dam)
op 22/03/2012 naar 22:52   

VSA is niet voor smal of breed onderwijs, maar voor vrije schoolkeuze. Voor- en tegenstanders van cat. en breed onderwijs zullen het wsl. nooit eens worden, want voor beide schooltypes zijn veel argumenten voor en tegen.
Belangrijk is dat je een schooltype kunt kiezen wat bij het kind past. In een situatie van kunstmatige schaarste valt er voor sommige niveaus en sommige delen van A'dam niets te kiezen. Kinderen komen zo op scholen waar ze niet passen, niet tot hun recht komen en/of zich niet prettig voelen. Dit probleem speelt echt op alle niveaus en niet alleen op het gymnasium.
Hans (Amsterdam-west)
op 22/03/2012 naar 19:18   

Wat is het beste voor de meeste kinderen, categoraal of brede scholengemeenschappen? Het is in elk geval zo dat categoraal tot meer loten en meer schoolwisselingen bij opstroom/afstroom leidt. Dat betekent dat al die extra categorale VWO scholen waar de VSA zo blij mee is het lotingsprobleem niet kleiner heeft gemaakt. De VSA is nu dan ook terecht gedraaid met advies voor schoolkeuze: "orinteer je dus ook op minder populaire scholen of goede scholen in minder populaire buurten" en "bedenk dat een school van 2e of 3e keus die toevallig wel genoeg plek heeft een zekerder keus kan zijn" zie tips voor schoolkeuze. Tot vorig jaar las ik nog op deze site: "de winnaars: de zwakke scholen van Amsterdam die zo dadelijk weer 435 stuks gedwongen winkelnering op hun stoep vinden. Zij blijven bestaan bij de gratie van het overaanbod op de betere scholen. De verliezers: kinderen die strategisch hebben gekozen omdat ze bang zijn voor uitloting op de school waar ze eigenlijk heen hadden gewild". Ik ben benieuwd hoe het met de kinderen van de VSA oprichters en donateurs van het eerste uur gaat nu een aantal jaar na de (uit)loting. Bevalt hun school, zitten ze nog op hetzelfde niveau, hebben ze bijles/huiswerkklas nodig? Tijd voor terugblikverhalen? Misschien zijn de verliezers van toen wel de echte winnaars....
Ayla (Amsterdam)
op 22/03/2012 naar 18:19   

ja, een gewoon lyceum mooi centraal in de stad erbij met alle schooltypen. kinderen op die leeftijd kunnen nog erg veranderen. Nu alleen een HAVO erbij helpt HAVO/VWO kinderen niet die toch in getal de grootste groep vormen die uitgeloot moeten worden.
RS (A'dam)
op 22/03/2012 naar 13:34   

@Z - bedoelde eigenlijk totalen in stad/regio... Hoeveel kinderen redden het inderdaad niet op categoraal Gymnasium? En waar moeten ze daarna heen? Daarnaast, hoeveel kinderen groeien met lager advies toch nog door naar vwo/gym? Wordt dat laatste genoeg gestimuleerd? Ben het namelijk helemaal eens met Hans, veel te veel een issue van de ouders geworden, kinderen met hangen en wurgen naar het gym, terwijl er moet worden gekeken naar de mogelijkheden van het kind en wat er nog in later stadium uit kan komen.
Hans (Amsterdam-west)
op 22/03/2012 naar 09:49   

Naast kinderen van 11-12 jaar, vaag ik me af of ouders de vrije schoolkeuze wel aankunnen. Zoals Jolanda hier op het forum, zoon vmbo-t advies, cito 537 "bijna havo", die verongelijkt reageert dat hij in Amsterdam niet direct naar de havo mag. Wou je hem echt naar een havo-VWO school zonder vmbo sturen? In wiens belang is dat? Ik ken meerdere ouders die net zo lang zeuren totdat het Havo-VWO advies is omgebogen tot VWO, en vervolgens gaan aanmelden bij een categoraal VWO. Wat voor boodschap geef je je kind mee? Je bent niet goed genoeg als je niet het hoogste kan? Voor een groep ouders is de school van hun kinderen verworden tot statussymbool voor henzelf. Deze op de schoolpleinen gecreerde hype heeft geleid tot een mismatch tussen wat ouders wensen en wat wenselijk is voor hun kinderen.
Z (A'dam)
op 22/03/2012 naar 09:47   

Kijk bij schoolvo.nl en onderwijsinspectie.nl.
Of lees de jaarlijkse test van Elsevier.
RS (A'dam)
op 21/03/2012 naar 22:13   

Ben wel eens benieuwd naar cijfers mbt uitval gymnasium kinderen na 1e jaar (waar gaan ze dan heen?) en doorstroom kinderen in gecombineerde brugklassen (havo, havo/vwo en vwo) met havo en havo/vwo advies naar vwo.
Hans (Amsterdam-west)
op 21/03/2012 naar 19:41   

@An: Veel Havo-VWO scholen hebben 900-1000 leerlingen. Die enkele grote mavo-havo-VWO scholen die er zijn, die zijn juist wel populair. Zoals MLA, Spinoza, en Caland. Daar willen kinderen best wel heen. En jullie moeten niet vergeten dat scholen wel een aantal klassen per niveau per leerjaar moeten hebben om ook alle profielen en veel keuzevakken te kunnen bieden. Je moet verder kijken dan alleen die brugklas. Belle heeft natuurlijk helemaal gelijk. Die categorale VWO scholen maken het alleen maar moeilijker voor scholengemeenschappen. Die voelen zich nu ook gedwongen om van te voren quota te stellen voor Havo of VWO leerlingen, om ook nog een VWO afdeling open te houden. Al jaren, ook voor de VSA, werden er extra brugklassen bijgemaakt en werd er geschoven met havo en VWO klassen al naar gelang het aanbod. @Z: Je bent er als ouder zelf bij om je kind bij te sturen! Alle kinderen met VWO advies hebben het trouwens makkelijk gehad op de basisschool, dat betekend nog niet automatisch gymnasium met 2 vingers in je neus!
An (Oost)
op 21/03/2012 naar 18:46   

@Belle: veel ouders en kinderen willen een "kleine" school met 400-800 leerlingen ipv een leerfabriek met 1200-1700 leerlingen.
Laat mijn 11 jarige eerst maar een HAVO of VMBOt examen halen op een school waar hij zich veilig voelt. Ik weet nog niet via welke route, maar ik heb er vertrouwen in dat hij uiteindelijk met een HBO diploma gaat thuiskomen.
AL (Amsterdam)
op 21/03/2012 naar 11:57   

@An: "Prima dat kinderen buiten Adam hier naar school gaan maar tel ze dan ook mee in de planningen". Volgens mij HET heikele punt in de jaarlijkse mismatch. VSA?
Tam (Omegeving adam)
op 21/03/2012 naar 11:23   

VSA spreekt donderdag met betrokken partijen en zal voor het weekend een Update rondsturen om alle ouders en kinderen te informeren over de stand van zaken.
Z (A'dam)
op 21/03/2012 naar 10:18   

De kinderen die naar een cat. gymnasium gaan, zijn iha. zeer zelfstandig en zelfbewust. Ze kiezen zlf een school en laten zich door hun ouders nergens heen sturen. Veel ouders willen hun kind juist naar een gemengdere school, maar soms kiezen de kinderen toch voor cat. gymnasium. Naar mijn ervaring omdat ze zich op de basisschool jarenlang hebben zitten vervelen tijdens alle herhalingen die bedoeld zijn voor het gemiddelde kind.
Maar inderdaad, extra uitdaging kun je ook en net zo goed zoeken in Chinees, Spaans, Arabisch, TTO of technasium. Het technasium op het Caland loopt ook heel goed.
Moeder (Omgeving Amsterdam)
op 21/03/2012 naar 10:07   

Vandaag zou er een gesprek zijn tussen de gemeente en de scholen om de mismatch te bespreken en de loting zoveel mogelijk te voorkomen. Is de VSA ook een partij in dit gesprek?
Weet iemand hoe laat dat gesprek is en hoe we op de hoogte kunnen blijven van de uitkomsten?
Belle (Amsterdam)
op 21/03/2012 naar 08:58   

@an @z
Blijkbaar is mijn boodschap nog steeds niet duidelijk. Juist scholengemeenschappen die alle onderwijsvormen aanbieden zijn de beste garantie voor passend onderwijs voor alle kinderen. Dus niet alleen ath en gymnasium maar ook havo en vmbo. Sommige kinderen hebben een zo slechte basis meegekregen van huis en basisschool dat zij een vmbo niveau lijken te hebben, maar uiteindelijk veel meer aankunnen. Maar ook kinderen die met kunst en vliegwerk, bijles en thuisonderwijs uiteindelijk een 545 citoscore halen en vervolgens toch door het ijs zakken op een categoraal gymnasium en op zoek moeten naar een andere school, waren op een scholengemeenschap beter op hun plek geweest. Ik heb nog geen enkel valide argument gehoord waarom onderwijs op gedifferentieerde scholengemeenschappen niet de beste manier is om goed en passend onderwijs aan te bieden. Dat is het nl wel. Alleen sluit het niet aan bij de behoefte van ouders om hun kind op een elitaire witte school te krijgen. Maar dat heeft niets met passend onderwijs voor iedereen te maken.
An (Oost)
op 21/03/2012 naar 07:04   

@Belle: met antheum en gymnasium kun je naar hetzelde vervolgonderwijs. De mogelijkheid om op te stromen van Havo naar Vwo, of van Vmbo-t naar Havo vind ik belangrijker dan of hij wel of geen klassieken krijgt. Misschien heeft zo'n slim kind meer aan ath. Met chinees spaans of arabisch erbij of aan een technasium. Of tweetalig.
Z (A'dam)
op 20/03/2012 naar 23:55   

@belle Er is n categoraal VWO (ath/gymn.) bijgekomen, Hyperion, en n categoraal atheneum, Excellius, waarover helaas niets bekend is. Je knt naar deze scholen gaan, maar het heft niet. Ben je bang dat je het gymnasiumniveau niet aan kunt, of wil je vanuit het havo/atheneum opstromen naar het gymnasium, dan kun je altijd naar een van de 10 scholengemeenschappen gaan die naast andere niveaus ook gymnasium aanbieden. Voor elk wat wils.
Ook voor havo moet zo'n uitbreiding van het aanbod komen. Niet op de categorale gymnasia die allemaal vol zitten of komen (Cygnus). Maar gewoon nwe scholen, in Diemen, Badhoevedorp bv.
Belle (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 23:40   

@an
Ik ben het er helemaal mee eens dat er geen gymnasium plekken moeten worden ingeruild voor havo plekken. Er moet gewoon worden aangeboden waar de behoefte ligt. De ene keer is dat meer gymnasiumplek, de andere keer havo etc. Door scholen op te knippen in deelstukjes (of gymn of havo vwo of vmbo) beperk je tussentijdse doorstroming naar het niveau dat echt bij het kind past en beperk je de mogelijkheid om in te spelen op de vraag. Kleine scholengemeenschappen met een range van mavo-havo-vwo is daarvoor het geeigende middel. Ik heb zelf op een gymnasium op een dergelijke scholengemeenschap gezeten. Pas in de tweede klas werd het uiteindelijke niveau gekozen, en werd gedurende je schoolloopbaan de klassieke component te zwaar of te saai ;-) dan was de overgang naar een atheneumklas een hele soepele. Deze soort scholengemeenschappen bestaan amper nog. Terwijl juist deze vorm van onderwijs ook kinderen uit milieus waarbij een klassieke opleiding niet voor de hand ligt, een grotere kans geeft om voor het hoogste te gaan. De elitaire categorale gymnasia verkleinen deze kans tot social climbing. Een hele slechte ontwikkeling, zeker in een "rode" stad. En daarbij nogmaals: het werkt ook nog eens de huidige mismatch tussen onderwijsaanbod en onderwijsvraag in de hand.
VR (A'dam)
op 20/03/2012 naar 23:24   

@Kris: laat je goed informeren! Berlage scoort basistoezicht en voldoende voor Mavo en Havo. De zwak/onvoldoende voor VWO mag ook genuanceerd worden, zie mijn bericht van 13 maart.
An (Oost)
op 20/03/2012 naar 23:17   

@Belle: eens dat scholen te inflexibel zijn. Oneens over nieuwe categorale gymnasia. Er is een tekort aan plekken, dan kun je de bestaande scholen groter maken, of nieuwe scholen starten. Ik ben voor kleinschaligheid. Er zijn categrale VWO's en VMBO's. Maar waar moet je heen met een HAVO/VMBOt advies, als je kleinschaligheid zoekt! Een categorale HAVO met een 5 en 6 jarig programma en/of een gemengde leerweg op HAVOniveau is dringend gewenst!
Prmia dat er 1100 leerlingen van buiten A'dam hier op school gaan, maar tel ze dan ook gewoon mee in de planningen. Mooi dat het onderwijsniveau is gestegen, maar dan moeten de HAVO plekken niet verdwijnen voor GYMplekken, nee dan moeten de overbodig geworden beroepsopleidingen inkrimpen.
Kris (A'dam)
op 20/03/2012 naar 22:39   

@lotte
Inderdaad mooi dat het Berlage extra Havoplekken heeft gecreerd, maar minder mooi is dat deze school door de onderwijsinspectie als zwak wordt gekwalificeerd.... Geen aanbeveling, als je t mij vraagt.
Belle (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 22:16   

Amsterdams onderwijsaanbod is weldegelijk onnodig inflexibel. Het toelaten van nieuwe categorale gymnasia is GEEN goede ontwikkeling geweest. Kinderen die uiteindelijk het niveau niet aankunnen, moeten van school af. En dit zijn er velen, ieder jaar weer. Daarnaast kunnen vwo/havo kinderen na het eerste brugjaar bij gebleken geschiktheid niet alsnog naar een gymnasium, vanwege het te vroeg voorsorteren. En als er een mismatch is tussen vraag en aanbod zoals dit jaar, kunnnen de categorale gymnasia hierin niets betekenen. Ronduit schandalig, want we weten allemaal dat de kwaliteit van veel basisscholen absoluut niet garant staat voor een juist schooladvies.
Elisabeth Groot (Amsterdam Noord)
op 20/03/2012 naar 21:33   

Vrije schoolkeuze bedreigd!! In Amsterdam Noord werkt de wethouder aan de invoering van postcodebeleid voor het basisonderwijs. Laat weten dat u voor het behoud van de vrije schoolkeuze bent! Teken de petitie op vrijeschoolkeuzeamsterdamnoord.petities.nl.
Albert (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 18:41   

Goed gedaan van Fons Vitea, snel opgelost met het maken van een extra brugklas.
Jolanda (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 18:28   

Cartesius gaat een extra havo klas erbij doen omdat ze bij vwo over hebben.
Lies (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 18:13   

Chapeau Fons Vitae !!
Ayla (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 16:36   

Het Cartesius heeft tot gisteren voor HAVO/ VWO een kans van 28% uitloten aangegeven. Als we geweten hadden dat het uitlotingspercentage 63 % was dan hadden we onze dochter gewoon op haar eerste keus nl. Spinoza (66%)opgegeven.Die standen moeten veel beter worden bijgehouden anders slaat het advies om toch vooral een school te kiezen waar niet of weinig geloot wordt nergens op.
M (Amsterdam)
op 20/03/2012 naar 16:10   

Fons Vitae gaat niet loten maar laat alle kinderen toe! Fantastisch
L (Amsterdam)
op 19/03/2012 naar 21:59   

Damstede heeft helemaal geen gegevens meer. Laatste stand, overinschrijving havo/vwo was donderdag 15 maart op website. Nu helemaal geen cijfers meer. Weet iemand iets meer? Vraag me echt af waar al die uitgelote (havo) leerlingen in Amsterdam heen gaan.
Chrelize (Amsterdam)
op 19/03/2012 naar 16:53   

Ondanks de slechte CITO-score, het onder druk maken van een NIO-test is mijn dochter aangemeld bij het Cygnus.
Uit de website van het Cygnus, lijkt het erop, blijkt dat er 109 aanmeldingen zijn en dat er nog 26 plaatsen overzijn.
Nu maar hopen dat de informatie juist is.
Ik vond het allemaal moeizaam, het bezichtigen van de scholen (alles in de avonduren), de juiste keuze maken, de CITO, het krijgen van de uitslag (bij ons op school pas op 8 maart 2012 na schooltijd), inschrijven bij de school, het maken van de NIO-test.
Het viel allemaal niet mee.
Z (A'dam)
op 19/03/2012 naar 12:32   

Spinoza zou toch een nevenvestiging in Nieuw-West openen? Misschien een oplossing voor de vele overinschrijvingen op het Spinoza en het Caland. Hoe staat het met de plannen?
Lotte (Omgeving Amsterdam)
op 18/03/2012 naar 17:34   

Vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Dat kan nu al op de scholen door de brugklasleerlingen te verdelen aan de hand van het aanbod en niet te loten op het ene nivo als er nog voldoende plaatsen zijn op een ander nivo.
Het nivo waarop men inschrijft is immers maar een indicatie, In de brugklas(sen) zal moeten blijken wat het daadwerkelijk wordt dus svp geen HAVO-leerlingen duperen maar plaatsen creeren.
Laten alle scholen een voorbeeld nemen aan het Berlage Lyceum die blijkbaar het aanbod al heeft bijgesteld. Great!
BK (Amsterdam)
op 18/03/2012 naar 10:24   

Alle gymnasia zijn overvol of bijna vol, dus er is niet te veel aanbod van gymnasia plekken. Het is dus niet een kwestie van meer flexibiliteit. Het is gewoon een kwestie van te weinig aanbod voor HAVO.
L (Amsterdam)
op 18/03/2012 naar 08:36   

Sint.Nicolaas moet als nog 2 havo klassen openen. Dat in het verleden de Havo kinderen het minder goed deden is geen argument. Ze moeten het zien als een nieuwe kans en een uitdaging om deze Havo kinderen zo goed te begeleiden dat ze het wel goed gaan.
Z (A'dam)
op 17/03/2012 naar 23:57   

Welke gedifferentieerde scholengemeenschappen zijn verdwenen?
Er zullen niet veel lege gymnasiumplekken zijn. 77 gymnasiumleerlingen zullen uitgeloot worden (Ignatius 45, Barlaeus 11, Spinoza 21). Zij kunnen de 75 plekken vullen op Cygnus, Nicolaas, HLZ, Damstede, 4e, Vossius en Hyperion. (Cartesius, Berlage, Caland, MLA, Fons V en HLW geven geen gedetailleerde informatie.)
Daarnaast is het tekort aan Havo-plekken natuurlijk belachelijk. Dit was voorzien en voorspelbaar. Vooral de situatie op IJburg is dramatisch. Er lijkt me in deze regio dringend behoefte aan een tweede VO-school, bv. in Diemen, waar al helemaal geen VO-school is.
En de gang van zaken op IJburg bewijst eens te meer dat er een real-time online inschrijfoverzicht moet komen, met voorrangsaanmeldingen beperkt tot de eerste week.
Belle (Amsterdam)
op 17/03/2012 naar 17:55   

Door het optuigen van extra categorale gymnasia en het verdwijnen van gedifferentieerde scholengemeenschappen is het Amsterdamse middelbaar onderwijs onnodig inflexibel geworden. Nu er een tekort aan Havo plekken is dit pijnlijk duidelijk geworden. Amsterdam had meer moeten investeren in kleinschalige veilige scholengemeenschappen die kunnen inspelen op verschuivingen in vraag en aanbod. Nu blijven er plekken onbezet bij de gymnasia en is er een tekort aan havo plekken. Totaal onnodig en volledig te danken aan slecht onderwijsbeleid! En de Amsterdamse kinderen zijn weer de dupe!
L (Amsterdam)
op 17/03/2012 naar 13:29   

ijburgcollege moet alsnog iets doen voor de kinderen die voor niets stonden ingeschreven, ze hebben in de 2 de ronde nauwelijks nog kans ergens.
Intake gesprek bij het IJburgcollege is ook verwerpelijk. Straks gaan alle VO scholen dit doen.

Wat ook erg triest is dat veel ouders niet goed op de hoogte zijn van de kernprocedure, lotingen en dat je websites moet raadplegen. Niet iedereen heeft toegang tot internet en/of spreekt de Nederlandse taal goed.
An (Oost)
op 17/03/2012 naar 13:24   

Voorgaande jaren meen ik dat kinderen uit IJburg voorrang kregen op het IJburg College. Daar heb ik dit jaar niets meer over gelezen. Al die kinderen die op IJburg wonen en worden uitgeloot, zullen nu ver moeten reizen! PNC en OSB hebben ook geen plek meer. Voor een goede nieuwe school voor kinderen met HAVO of HAVO-VMBOt advies zijn zeker voldoende gegadigden.
Ayla (Amsterdam)
op 17/03/2012 naar 12:41   

Misschien moet er weer een nieuwe school gestart worden net als vorig jaar het Hyperion maar dan voor Havo en Havo/ VWO. Een positieve gedachte in deze deprimerende tijden?
Lies (Amsterdam)
op 17/03/2012 naar 12:18   

Weet iemand al iets over de "toestanden" op Ijburg...?
Een leerling van de school zei donderdag tegen mijn zoon dat er voor het VMBO T-Kansklas Havo 50 plekken waren , 150 inschrijvingen waarvan al 70 plekken met voorrang !!! Dit zou toch niet kunnen !!!! Dat zou betekenen dat zo'n 80 kinderen daar "voor niets hebben ingeschreven...Waarom zijn deze mensen niet gewaarschuwd !!!!!!!!!!! Volkomen fout dat de voorangsgetallen niet op de website van het Ijburg staan...(leerlingen van ontwikkelingsgericht onderwijs en Jenaplan 0a).
Ik hoop dat hier wat aan wordt gedaan !!! Graag meer nieuws hier over...
Jolanda (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 18:57   

Ja dat zou ik ook wel eens willen weten.
Albert (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 18:55   

Jolanda;

Bij Cartesius beschikken over al de informatie, maandag ben je te laat. Ze hadden je best kunnen informeren. Gek dat ze dat niet hebben gedaan.

Gr.

Allard
Albert (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 18:45   

Deze loting, weet iemand hoe dat in ze werk gaat. Is er een notaris bij. Is er controle.
Annemarie (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 17:10   

Mijn kind heb ik ingeschreven op het Fons Vitae met HAVO/VWOadvies.
De update vandaag staat er nog niet, maar het wordt loten als zij zich aan de 1:2:2 regeling houden (Havo, Havo/VWO, VWO). Gezien de hoeveelheid VWOplekken die nog open staan op vele scholen, hoop ik dat ze besluiten dat ze niet gaan loten per advies.
M (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 16:54   

De voorrangsregeling wordt op de meeste scholen al afgebouwd en daarnaast is ook op de meeste scholen een regeling dat voorrangskinderen zich voor een bepaalde datum in moeten schrijven.
Jacq (020)
op 16/03/2012 naar 16:33   

voor broertje/zusje regeling is heus wel wat te zeggen. Zo is het erg fijn als je kinderen allebei op de zelfde extra dagen vrij zijn cq spoortdagen enz. hebben. Een keer lotingstres is voor een gemiddeld gezin erg genoeg. Een tweede keer trek ik niet. Bovendien kun je een school pas echt op zijn waarde beoordelen als je kind er echt op zit.
Jolanda (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 16:15   

Cartesius gebeld maar ze konden nu niks zeggen, moest maandag maar even terug bellen.
Marian (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 14:33   

Eigenlijk vind ik de gymnasium situatie nog wel meevallen voor de gewilde scholen, afgezien van het Ignatius dan. Weet iemand hoe het vorig jaar was een paar uur voor de sluiting van de inschrijving?
Sk (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 12:56   

@SK - was beter als Hyperion in de eerste rond al een keus was. Dan had mensen uit noord or dichtbij centrum voor gekozen. Dat het zo laat kwam was heel slecht voor iedereen!
Truus (A'dam Nieuw West )
op 16/03/2012 naar 12:47   

Moeder van een vorig jaar uitgelote leerling. er is leven na de uitloting. Dochter gaat met plezier naar het Hyperion, maar elke dag twee uur reistijd, dat is te veel, lange schooldagen dat is minder tijd voor huiswerk sport en ontspanning. Brusjes regeling afschaffen nu meteen, dat had jaren geleden al gemoeten.
En een gymnasium in Nieuw-West een erg kinderrijk stadsdeel was beter geweest, veel leerlingen kiezen voor Zuid omdat er in Nieuw-West weinig scholen zijn met goede cijfers van de inspectie, en dat is toch waar het om draait. Wat een pech als je op de verkeerde plek woont,
of dit jaar een HAVO of VMBOt advies hebt. Eind groep zeven is het voorlopig schooladvies bekend, deze jaargang is geloof ik zelfs genventariseerd wat de voorkeur was. Het HAVO-VMBO drama van dit jaar was dus te voorzien. Berlage heeft zeer flexibel gereageerd verplicht het Nicolaas daar ook toe, Asscher grijp potdorrie in!!!!
B.k. (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 11:00   

That the situation for Gymnasium kids so much better is we can credit to the success of Hyperion. Tthis year Hypersion has just as many applicants as the five other schools, a great achievement considering they just started! Last year all five schools had one class extra and they all had to turn away a full class of kids (a ***** unacceptable situation). It was smart to make a new Gymnasium in North (which didn't have one) and still have it so centrally accessible. It is hopeless to try to send kids to the outer edges of the ring if they don't live there. We live in a city because we want things to be centralized so putting a lid on schools in the center is ridiculous. Osdorp is just too far away for alot of people! The other smart move from Hyperion was to add an atheneum option. This was something really lacking in the system and a big part of the reason Amsterdams Lyceum always was so over full! So, ***** initiative on all sides.
Bloem (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 10:54   

Waarom eigenlijk uberhaubt voorrang voor broertjes/zusjes? Bij lagere school is dat logisch (logistiek gezien), maar middelbare? In mijn omgeving zijn er diverse jongens & meisjes die van hun voorrangsplek gebruik (moeten) maken, terwijl het helemaal niet de school van hun eerste keuze is. Mijn dochter wordt dadelijk uitgeloot op de school van haar keuze, omdat ze de "handicap" heeft dat ze de oudste in ons gezin is....
Daarbij ieder kind is uniek, waarom niet bij ieder kind kunnen kiezen wat het beste bij hem of haar past ipv de "verplichte" voorrangsplek...
Z (A'dam)
op 16/03/2012 naar 10:09   

@es Helemaal mee eens, die voorrangskinderen alleen eerste week. In combinatie met een online inschrijfoverzicht geeft dit ouders en kinderen meer duidelijkheid.
@al Dat Exellius niet sympathiek overkomt, komt misschien doordat Exellius in de markt is gezet door het campagnebureau Bureau Blanco. Een bureau dat erg veel overheidscampagnes op het gebied van opvoeden doet.
Esther (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 09:28   

Hier ben ik het helemaal eens. Heel veel andere gemeenten (bijvoorbeeld Utrecht en Amstelveen) plaatsen ook eerst leerlingen uit eigen gemeenten. Het is toch van de zotte als je zoon of dochter uitgeloot wordt, je moet uitwijken naar scholen ver van huis. Sommige kinderen uit Amsterdam moeten door uitloting iedere dag naar uithoeken van de stad fietsen of zelfs naar Velsen reizen.
Zelfs een basisschool uit Buitenveldert wijst Amsterdamse ouders af of plaatst ze op een hele lange wachtlijst omdat ze de voorkeur geven aan ouders uit Amstelveen omdat die in de buurt wonen. Komt de subsidie niet van de gemeente Amsterdam voor het basisondrwijs? Moeten Amsterdamse kinderen nou echt voortdurend benadeeld worden? Ik begrijp er niets van.....
AL (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 08:56   

@Karin: waarom is dat eerlijk? Kinderen uit sommige randgemeenten hebben geen alternatief of keuze. Als je bv in Abcoude woont doe je mee gewoon mee aan de kernprocedure, daar is geen VO. Je bent al beperkt in je orientatie omdat west en noord erg ver zijn (1 uur reistijd).
Karin (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 08:52   

Zou het niet veel eerlijker zijn om volgend jaar Amsterdamse leerlingen de eerste week of de eerste drie dagen in te laten schrijven, inclusief de kinderen met voorrang.
Op de plaatsen die dan nog open zijn kunnen kinderen uit randgemeenten zich dan de tweede week inschrijven.
AL (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 08:49   

Ben ook wel benieuwd naar inschrijvingen Exellius. Ik vind hun naam en slogan overigens onsympathiek en erg ongelukkig gekozen: 'scherper dan de rest'. Een kind moet gewoon naar een school waar hij/ zij past. Het is geen competitie, maar een plek voor ontwikkeling.
Albert (Amsterdam)
op 16/03/2012 naar 00:31   

Jolanda:
Bij Cartesius hebben ze twee HAVO klassen gemaakt, en twee HAVO/VWO klassen. Ik weet alleen de stand van de HAVO/VWO klassen, 56 plaatsen en tegen de 90 aanmeldingen. Bel ze als je echt op de hoogte gehouden wilt worden over de laatste stand, via de telefoon geven ze voldoende informatie.
ES (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 22:38   

Het lijkt me wel goed als in de toekomst broertjes & zusjes alleen in de eerste inschrijf week voorrang krijgen (Net als het Spinoza met Dalton kinderen doet). Nu kunnen ze rustig afwachten en op de laatste dag alsnog hun voorrang gebruiken zodat het kan gebeuren dat op de laatste dag opeens veel voorangskinderen inschrijven wat de inlootkans dramatisch kan verkleinen zonder dat anderen nog de kans hebben hun keuze te veranderen
Z (A'dam)
op 15/03/2012 naar 22:23   

Niet alle scholen geven informatie. Weet iemand bv iets over Excellius? Hun site is al drie weken onveranderd.
Jolanda (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 22:05   

Albert, gaan ze bij cartesius geen extra havo klassen maken en is vwo dus nog niet vol? Ze vullen de boel dus niet op, slechte zaak.
An (A'dam)
op 15/03/2012 naar 21:32   

Goede actie van Berlage, extra HAVO plekken ipv lege klassen. Wie volgen?
Sint Nicolaas, wanneer kom je over de brug? > 100 plaatsen vrij, maar toch loten voor de HAVO?
Albert (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 21:29   

Cartesius is heel slecht met hun informatie over inschrijvingen. Op hun site de volgende informatie "9 Maart, 75 meldingen".

De stand voor HAVO/VWO is 56 plekken en al 86 aanmeldingen. Ik heb mijn dochter teruggetrokken, in goed overleg met haar natuurlijk. En ingeschreven op een andere school. Niks geen informatie te vinden dat ze klassen hebben aangepast omdat ze de VWO klassen niet vol krijgen. Ik ben de informatie uiteindelijk te weten gekomen door te bellen. Misschien maar beter ook dat we zijn verkast, als ze straks ook zo informatie verschaffen als ze daar op school zit.......
Anne (Adam)
op 15/03/2012 naar 20:40   

Jeetje ik vind het echt schokkend: waar andere jaren de problematiek bij vwo of vmbo zat, zit nu opeens de problematiek bij Havo. Op de gymnasia (behalve Ig) is nog plaats en ook op het Amsterdams is nog plaats. Alhoewel daar vrijdag altijd nog in de andere jaren een grote mep inschrijvingen bij kwam.
VR (A'dam)
op 15/03/2012 naar 17:46   

Op site 4e staat 15/3: 131 inschrijvingen (135 plaatsen). Dit was laatste inschrijfdag daar. Dus, iedereen geplaatst?
Rs (A'dam)
op 15/03/2012 naar 17:05   

Volgens mij heeft Berlage aantallen per advies aangepast: nu 84 voor havo en 84 voor vwo (dus 1 klas erbij voor havo, 1 klas eraf voor vwo). Goede actie, aanbod wordt aangepast aan vraag. Zouden meer scholen moeten doen!
Mirjam (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 16:06   

@vsa 47 voorrangsleerlingen op IG is inderdaad veel, maar echt boeiend is het niet, er nu de nadruk op leggen riekt naar stemmingmakerij ("zou het wel kloppen"?). De school houdt zich aan de afbouwregeling zoals die bij de gymnasia is afgesproken. Zoals we weten was het geboortejaar 2000 een piekjaar, dat werkt dan ook door in de broertjes/zusjes regeling. Dat het IG dit jaar extra populair is - dus ook onder de broertjes/zusjes - zal ongetwijfeld ook met het gebouw te maken hebben.
M (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 16:00   

@frank: hyperion, barlaeus, vossius, 4e, cygnus updaten allen minuten na sluiting van de aanmelding van die dag. Dit zijn de scholen die ik bijhoud, maar dat zal dan toch voor meer gelden?
Mv4 (Omgeving Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 13:17   

Waarom creert het Hyperion alleen maar een extra klas bij overaanmeldingen in de eerste ronde? Het zou fijn zijn als ze dat ook beloven voor de tweede ronde.
Voor veel VWO'ers is deze school een prima alternatief na uitloting op een andere school. Vanwege de onbekendheid van de school is het logisch dat het voor veel kinderen niet logischerwijs de eerste keus was; ze hebben het gebouw nog niet eens kunnen 'beleven'!
Kan de VSA zich hier misschien voor inspannen?
Frank (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 12:45   

@M : het is maar wat je "keurig doorgeven" noemt; de schoolsites lopen minstens een dag achter, je kunt dus nu zien hoe de stand (eer)gisteren was. Vandaag lijkt er op (bijna) alle scholen nog plek, maar vandaag en morgen zal dat ongetwijfeld anders zijn. Het zou veel beter zijn als er een centraal systeem zou zijn waar alle VO scholen verplicht en direkt aanmeldingen invoeren die direkt zichtbaar zijn voor ouders.
M.i. onbegrijpelijk dat de gemeente dit niet op zijn minst initieert maar het maar een beetje aan de individuele scholen overlaat op basis van vrijwilligheid.
M (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 11:39   

Wat een onzin dat een inschrijving niet teruggetrokken kan worden: kwestie van formulier terughalen en naar andere school gaan. Overigens geven de meeste scholen (met name de scholen die al langer met uitloting te maken hebben) keurig de aantallen op hun site door.
VSA (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 10:46   

Op het Ignatius gaan 47 broertjes/ zusjes voor ! Dat zijn er erg veel...

Zie Stand van zaken inschrijvingen: bij de berekening van de uitlotings kans houden we waar het aantal voorrang door school niet wordt vermeld 15% broertjes / zusjes aan. Dat is aan de lage kant.

HAVO inmiddels overinschrijvingen op alle populaire scholen !
Z (A'dam)
op 15/03/2012 naar 09:36   

Ja, inderdaad, er moet een real-time elektronisch register komen waarin de inschrijvingen op lle scholen worden bijgehouden. Hoe kun je anders het advies opvolgen: schrijf je in waar niet geloot wordt? En hoezo administratieve rompslomp als je op het laatst je inschrijving wilt veranderen? Dit moet toch gewoon mogelijk zijn?
R (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 07:45   

krijgt de OSVO subsidie, zo ja misschien kan de gemeente die intrekken.
Jolanda - wanhopige vmbt/havo-ouder (Amsterdam)
op 15/03/2012 naar 01:59   

Bedankt voor alle tips voor zoon met VMBO\HAVO-advies en inschrijving IJburg Collge.

Inschrijving intrekken lijkt waarlijk geen optie, wanwege administratieve rompslomp waar geen tijd meer voor is en sowieso is er voor ons geen alternatief. Ben zeker ook wel gecharmeerd van OSB, maar was toch duidelijk twde keuze. Over hun inschrijvingen geen gegevens bekend blijkbaar, dus welk risico neem ik dan weer?

"Stand van zaken IJburg College HAVO-VMBO-t ** 50 50 132 82 62%"
Kans op uitloting voor mijn kind is dus 62%.

Gemeente Amsterdam, OSVO, alvast bedankt voor deze onvergetelijke ervaring. Mede namens mijn zoon (12)
Jolanda (Amsterdam)
op 14/03/2012 naar 12:59   

Hallo,
ik had besloten mijn zoon in te schrijven voor het cartesius omdat hij het daar prettig vond bij de open dag het is dicht bij huis en geen loting, dacht ik! Nu hoor ik ondanks je dat hier nog niet kan lezen dat ze 50 overaanmeldingen hebben. Moeten die zich nu in 3 dagen nog gaan aanmelden zeker? Ik wacht het af, hij heeft vwo advies en score.
Frank (Amsterdam)
op 14/03/2012 naar 12:28   

@OCO : op de schoolsites die ik heb kunnen vinden loopt de stand van de aanmeldingen (minstens) een dag achter.
Waarom is er eigenlijk geen centraal online systeem waar alle scholen, verplicht, direkt aanmeldingen moeten invoeren.
Dat zou ouders/kinderen meer mogelijkheid geven om, op de laatste dag/laatste moment, nog bij een school aan te melden.
Gezien de uitlotingsperikelen idioot dat de gemeente hier geen actievere rol bij speelt.
Z (A'dam)
op 14/03/2012 naar 10:43   

Eerst klaagde Caland dat VWO'ers deze school meden. Nu melden ze zich massaal aan en worden ze uitgeloot. Sneu. Kan Caland niet een extra klas VWO en Havo/VWO openen ipv Havo/VMBO-t waarvoor minder belangstelling lijkt te zijn?
BK (Amsterdam)
op 14/03/2012 naar 09:24   

Is het mogelijk te weten hoe veel kinderen moeten nog inschrijven???? Wordt alles de laatste dag toch overvol?
H (Amsterdam)
op 14/03/2012 naar 09:23   

VR, ben het volledig met je eens. Onze dochter kwam 3 jaar geleden na uitloting op Berlage TTO gymnasium terecht. Fijne school, betrokken leraren, enthousiaste sectie Klassieke talen, elk jaar een buitenlandse reis. En ze leren er vloeiend Engels spreken en schrijven. Bovendien is de school afgeloipen jaar met een iPad pilot begonnen, die nu wordt uitgebreid naar alle VWO klassen. Inderdaad: een keus buiten de gebaande paden, maar wat ons betreft een aanrader.
Maja (Amsterdam)
op 14/03/2012 naar 00:42   

voor de opletters, geconfronteerd
Maja (Amsterdam)
op 14/03/2012 naar 00:33   

grote verbazing zoveel - plekken (plekken over)op scholen waar ik het niet van verwacht had, en scholen zoals caland met overschrijving of wacht iedereen tot de laatste dag met inschrijven?
Hoeveel kinderen hebben zich nu ingeschreven en hoeveel staan nog in de wacht?
Nog even een tip: de sportplusklas van het sint nicolaas is echt super. ik spreek uit ervaring van oudere dochter.
goede mentoren, organisatie en grote meewaarde voor competentie, ondanks de actie van s.n. bestuur , mijn jonge dochter (havo) hiermee geconfronteert, is deze klas een aanrader.
An (Oost)
op 13/03/2012 naar 23:09   

@Jolanda. Lees in het Parool van 1 februari (Alarm om gebrek aan havo plekken). Het grote tekort aan HAVO (365), HAVO/VMBOt (85) en VMBOt plaatsen (164) is toen in een brief van Asscher aan de gemeenteraad beschreven. OSVO wil hier niets aan doen! Gemeente, VSA en OCO willen wel, maar kunnen het niet. Gevolg, populaire scholen nemen meer en meer VWO leerlingen aan ten koste van HAVO en VMBOt leerlingen. Na de eerste lotingsronde passen de impopulaire scholen hun aanbod aan en worden er toch nog extra klassen gecreeerd voor HAVO en VMBOt.
VR (A'dam)
op 13/03/2012 naar 22:20   

Waarschijnlijk wordt het MLA gewoon weer loten (alleen vorig jaar hebben ze iedereen geplaatst, na flinke over inschrijving), nog geen 50 vrije plekken op h/v te vergeven....

Als je echt buiten de gebaande paden wilt treden, kijk dan eens naar vwo afdeling Berlage. Verdiep je eens in reden waarom onvoldoende op resultaat (oa door gemiddelde van laatste 3 jaar net geen voldoende en streven kinderen de tijd te geven zo hoog mogelijk te presteren). Ze scoren prima op slagingspercentage en cijfers. Voordelen: deze school wil zich echt bewijzen, heeft een heel enthousiaste nieuwe directie; ze staan open voor "laatbloeiers" (h/v advies mag ook naar vwo klas en zelfs in 2e klas doorstromen naar gymnasium als ze goed presteren bij Klassieke Talen en gemotiveerd zijn), tweetalig onderwijs (vanaf volgend jaar ook mavo en havo volledig tweetalig!), vanaf 1e jaar buitenlandse reizen ivm tweetalig onderwijs, tot nu toe wordt er niet geloot. Daarbij heel sympathiek, Unesco school, niet zo elitair, wel in Zuid. Kortom: voor de echte Amsterdammer!
Mijn zoon gaat hier met veel plezier naar toe en heb zelf goede ervaring met betrokken en open docenten. 't is maar een tip....
OCO - Onderwijs Consumenten Organisatie (Amsterdam)
op 13/03/2012 naar 14:44   

@ Jolanda: Aangemeld op een school met nu al enorm veel overaanmeldingen? Je kunt je aanmelding intrekken.
OCO - Onderwijs Consumenten Organisatie (Amsterdam)
op 13/03/2012 naar 14:41   

@ M: Bedankt voor je feedback. Wij - OCO, Onderwijs Consumenten Organisatie - proberen de lijst zo up te date mogelijk te houden. Wijzigingen worden dagelijks doorgevoerd. Niet alle scholen houden de tussenstand op de eigen website bij, voor de scholen die dit wel doen is het natuurlijk het handigst om daar te kijken.
M (Amsterdam)
op 13/03/2012 naar 14:08   

de stand van zaken inschrijving loopt erg achter: waar de meeste scholen iedere dag bijwerken, is dat hier niet zichtbaar.
Frank (Amsterdam)
op 13/03/2012 naar 12:50   

@ab : ja op veel, niet alle, scholen is sprake van loting; maar de inlotingskansen op de populaire scholen in m.n. zuid (maar ook elders) zijn bijzonder klein. De overinschrijving door ouders is daar dus te groot. Kun je bozig op mij worden, maar afgezien van de problematiek rond procedures en beschikbare plaatsen richten te veel ouders zich op de populaire scholen, en er daar dus enorme overinschrijving is.
Als je het risico om te worden uitgeloot (aanzienlijk) wilt verkleinen, moet je genoegen nemen met een minder populaire school en je wellicht niet zo blind staren op reputatie.
Wat betreft dubbelinschrijving vanuit randgemeentes : voordat jij beweert dat dat niet meer zou kunnen/gebeuren, moet jij je daar nog maar eens in verdiepen, want vanuit een aantal randgemeentes/dorpen (o.a. badhoevedorp e.a.) wordt nog steeds te koste van amsterdamse leerlingen dubbel ingeschreven.
AL (Amsterdam)
op 13/03/2012 naar 11:09   

Jolanda,
Ik begrijp je onmacht. Maar heb ook een tip: heb je al naar OSB in Zuid-oost gekeken? Supergoede school, redelijk gemengd, 2-jarige brugklas, niet te ver fietsen etc.
Jolanda (Amsterdam)
op 13/03/2012 naar 01:09   

Wij hebben waarschijnlijk fout gegokt. Maar een alternatief was er k niet.

Al eerder gepost: kind met VMBO-t/havo-advies. Cito-score tegen havo aan, nl. 537, maar in Amsterdam blijkbaar niet genoeg voor aanname op een HAVO-afdeling.
Wonend in Watergraafsmeer. Welke school die nog kansen op ddorstroming biedt n op fietsafstand betaat er dan?

Wij ouders zijn in principe best voorstanders van experimenteren met onderwijsvernieuwings-concepten en wat het IJburg College doet spreekt ons aan. Zoon vindt het ook een prettige school. Aanmelden dus. Nu lees ik op hun site mbt. tot de aanmeldingen:

gevorderd (vmbo gtl vmbo gtl/havo) 50 plaatsen- aanmeldingen per 12-3 is ... 114 (!! met nog een week te gaan!!)

Ik voel de bui al hangen. Wellicht geen IJburg College.
Maar eh..? Waar kan ons kind dan naar toe? Een uur fietsen naar een zieltogende school in West of Noord?

Ben eigenlijk woedend. Er deugt in die Amsterdamse kernprocedure iets hl erg niet. Waar turven van 3 hoog de dupe van zijn.
En het is net zo treurig dat alle aandacht van deze stichting en dit forum blijkbaar louter uitgaat naar de gymnasiasten onder onze kinderen.
Ouders van VWO-min leerlingen (of hoe je de VMBO-T en/of HAVO-adviezen ook wilt noemen), laat ajb. je stem hier ook horen, of ben ik de enige??
BV (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 22:27   

Loten 2 Ronde
Als bijv. het Hyperion nog maar 5-10 plaatsen over heeft na de eerste ronde gaan ze daar niet om loten, maar sluit de inschrijving. Als andere scholen dit ook doen gaan er heel veel plaatsen "verloren". Zijn hier afspraken over?
BV
Ayla (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 20:55   

spinoza had vrijdag 85 voorrangs aanmeldingen. Tot die dag hadden dalton kinderen voorrgang. Nu staan er nog eens tien extra voorrangskinderen bij. Hoe kan dat?
An (Oost)
op 12/03/2012 naar 19:56   

@Frank en Ab. MLA heeft de afgelopen jaren vaker wel dan niet geloot. Landsmeer, Abcoude, Diemen, Amstelveen volgen inmiddels de amsterdamse kernprocedure. Die kinderen kunnen zich niet meer dubbel aanmelden. Kinderen uit Edam-Volendam, Monickendam, Haarlemmermeer, Weesp kunnen zich zowel in hun eigen gemeente als in A'dam inschrijven. Als Montessori of Daltonleerling hebben ze op MLA c.q. Spinoza zelfs voorrang op Amsterdamse leerlingen zonder Montessori of Dalton basisschool!
Moeder (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 19:47   

Frank, jouw informatie klopt niet! Kijk naar de lijst van scholen die heeft geloten 2011!!!! Ijburg College, Peter Nieuwlandt en nog veel meer!
L (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 18:12   

ijburgcollege gaf vorig jaar ook geen informatie over het aantal aanmeldingen, en ook het loten ging zonder notaris.
Ayla (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 17:43   

Geeft het IJburgcollege geen informatie over het aantal aanmeldingen? Ik zie in het overzicht de hele week al 20 overaanmeldingen staan en hoeveel plaats is er eigenlijk? Ze gaan wel loten maar waar is dat op gebaseerd?
Ab (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 17:03   

Frank, voordat je dit soort dingen beweert, eerst even verdiepen in de afgelopen jaren. Er is namelijk geen sprake van populaire scholen in Zuid die loten en dat je dat kan vermijden. Er wordt vrijwel overal geloot (ook MLA muv vorig jaar dus pas maar op). Er is al jaren een tekort aan plaatsen op scholen die voldoende scoren. Randgemeenten Amsterdam kunnen overigens niet dubbel inschrijven omdat dit aan elkaar gekoppeld is....
Frank (Amsterdam)
op 12/03/2012 naar 16:36   

Mijn dochter heeft vandaag ingeschreven op het MLA. Eigenlijk haar derde keus, maar wel een school die niet/nauwelijks loot.

Er valt best het e.a. aan de toelatingsprocedures te verbeteren (zoals het afschaffen van alle voorrangsregelingen en zorgen dat randgemeentes niet dubbel kunnen inschrijven); maar ouder mogen ook wel eens naar zichzelf kijken. Want ieder jaar is het weer hetzelfde liedje : als bijen op een pot honing wordt over ingeschreven op de populaire scholen in zuid. De ouders/kinderen die ingeloot worden zijn dolblij en hoor je er nooit meer over; de ouders/kinderen die worden uitgeloot gaan steen en been zitten klagen over "het systeem" en hoe oneerlijk dat wel is.
Ouder, wees dan verstandig, kijk naar de uitlotingspercentages op de populaire scholen in zuid en neem dan ofwel welbewust het risico, of ga voor een school die in voorgaande jaren niet/nauwelijks heeft geloot.
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 10/03/2012 naar 09:13   

Nog een correctie: Pieter Nieuwlandcollege heeft volgens de keuzegids:25 Havo-plekken, 84 voor Havo/VWO n 56 voor VWO.Dat houdt in dat (volgens de site van PNC) er nu al overaanmeldingen zijn voor Havo maar nog wel plek voor de 2 andere richtingen.
Lies Spruit (Amsterdam)
op 09/03/2012 naar 23:44   

Een fout gezien bij "Stand van zaken inschrijvingen" !!
Het Hyperion uit Noord (VWO-Gymnasium) heeft 135 plaatsen beschikbaar in de eerste ronde en niet 108 zoals in de tabel wordt geconstateerd ! Dit is verkeerd overgenomen uit de keuzegids...
Er wordt zelfs een extra klas gevormd in de eerste ronde als dat nodig blijkt te zijn (162 plaatsen) . Dit gebeurt niet in de 2e ronde.
Dit even ter informatie.
AL (Amsterdam)
op 09/03/2012 naar 11:56   

Prachtige lijst overigens: stand van zaken inschrijving. Dank hiervoor.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 09/03/2012 naar 10:55   

@ayla op de ipad kan je op stichting-vsa.nl/table/view kijken

@z ja, bij het amsterdams lyceum zijn er 168 plaatsen beschikbaar. Dat is aangepast in het overzicht.

En Hyperion heeft de foutieve informatie aangepast.
Z (A'dam)
op 09/03/2012 naar 10:09   

Amsterdams L heeft toch 168 plaatsen beschikbaar?
Z (A'dam)
op 08/03/2012 naar 22:19   

Schoolbordje niet goed zichtbaar. Aantal aanmeldingen met/zonder voorrang Barlaeus en Amsterdams klopt niet? Op de sites van deze scholen staat "aantal aanmeldingen ... , waarvan met voorrang ....".
Ayla (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 20:01   

Zie nu toch het schoolbordje rechtsboven. Alleen niet te lezen via ipad.naar de pc dus maar..
Ayla (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 19:53   

nog geen overzicht bij vsa over alle inschrijvingen. Jammer.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Tamar/OCO (Amsterdam)
op 08/03/2012 naar 15:00   

Hyperion geeft foutieve informatie over toelatingseisen op hun site: Toelatingseisen: Cito score vanaf 545, NIO score vanaf 118. Beide met VWO-advies.

Een vwo-advies is voldoende om de aanmelding in behandeling te nemen.
Z (A'dam)
op 29/02/2012 naar 14:18   

zie ook www.onderwijsconsument.nl
Basisschool is verplicht de ouders ongevraagd een afschrift van de inhoud van het oki-doc te geven.
Z (A'dam)
op 28/02/2012 naar 23:10   

www = www
Z (A'dam)
op 28/02/2012 naar 23:09   

zie www.ouders.nl/mdos2005-elkk.htm
Helaas niet recent.
Zie ook www.digitaaldossiernee.wordpress.com
Petra (Amsterdam)
op 28/02/2012 naar 16:05   

kan iemand vertellen wat er in het oki-doc mag staan. En wat niet.
Ik kan het nergens vinden.
Piet (Amsterdam-Noord)
op 20/02/2012 naar 23:20   

@Jolanda:
In Amsterdam-Noord staan prima scholen (Over Y en Bredero Mavo) die ook havo-kansklassen hebben. Misschien een optie?
S (Amsterdam)
op 14/02/2012 naar 14:08   

spinoza had vorig jaar 27 plaatsen voor vmbot/havo klas. Daarvan zijn 24 plaatsen gegaan naar kinderen die voorrang hadden. Voor de drie overige plaatsen werd geloot door 39 kinderen. Kans dat je kind werd ingeloot, was vorig jaar dus nogal klein.
An (A 'dam oost)
op 13/02/2012 naar 23:12   

@ Yolanda : er zijn meer mogelijkheden, dichter bij de WGM dan Spinoza : IVKO (kunst), MLA (Montessori) en Berlage (evt. Tweetalig). Je kunt ook Sweelinck overwegen (HAVO kansklas en VMBO-t), leek mij een prettige school! Maar mijn zoon heeft HAVO advies.
Een nieuwe school met HAVO in Oost /Diemen/Zeeburgereiland zou helpen.
Z (A'dam)
op 13/02/2012 naar 11:14   

HLZ heeft geen vmbo-t. Berlage wel.
Fleur (Amsterdam)
op 12/02/2012 naar 22:34   

hoi jannneke, bezoek het hervormd lycuem zuid eens. Open dag op 14 februari. Heeft een goede havo
Jolanda (Amsterdam)
op 11/02/2012 naar 01:06   

Help! Mijn zoon heeft VMBO-T/HAVO advies.
Het eerste obstakel: ik woon in Amsterdam-Watergraafsmeer. Daar is niets op dat gebied. (Ja, Amstel Lyceum\Cosmicus, maar hun AVO-klassen zitten, heb ik vernomen, bij vooraanmelding al vol met Turkse leerlingen vanuit het Cosmicuscircuit en ik vind dat geen ideale omgeving voor mijn kind) Blijft met dat advies als gemengde brugklas-mogelijkheid over: In het gunstigste geval heel ver fietsen, in het ongunstige gavl niets.
Bijv. OSB, IJburg College. Bij de laatste ook nog met heel grote kans op uitloting. Spinoza zou ook een mogelijkheid zijn (hebben n MAVO/HAVO-brugklas), maar daarvoor moet je aantoonbaar kunstzinnig zijn (toelatingsgesprek) en dat is mijn kind niet. En Daltonleerlingen gaan sowieso voor.
Wat nu? Moet ik naar Zaandam verhuizen ofzo om een schoolplek voor mijn kind te vinden?
De focus de afgelopen jaren op het VWO-aanbod heeft m.i. nu tot gevolg dat er voor kinderen met een VMBO-T en/of HAVO advies te weinig beschikbaar is. Zoals ook in harde cijfers blijkt uit het overzicht bij de brief van Asscher.
Dus gemeente: grijp a.u.b. in en creer meer plaatsen. Het kan tot 5 maart, dus enige haast is wel geboden.
Femke (Amsterdam)
op 10/02/2012 naar 13:57   

Ik sluit me helemaal bij de schrijver/schrijfster van 2 februari j.l. Het is toch niet te geloven, dat de gemeente alle jaren worstelt met het lotingssysteem in Amsterdam. Er verandert helemaal niets. Ik vind argumenten als verkeersveiligheid en voorrang binnen het eigen postcode gebied heel legitiem.
Verder is er onlangs een enquette uitgegaan naar ouders van aanstaande brugklassers. Goed initiatief om zaken te inventariseren. Zijn hier al resultaten/bevindingen van bekend?
Z (A'dam)
op 06/02/2012 naar 15:02   

***** problemen bij Amarantis, ontslag 100-200 medewerkers. Welke scholen/leerlingen gaan getroffen worden?
Wilma (Amsterdam)
op 06/02/2012 naar 12:07   

Bij de open dagen proberen we helderheid te krijgen of middelbare scholen gehoor geven aan de oproep om meer havo-plaatsen te creren en hoeveel plaatsen ze per categorie precies aanbieden. Misschien is het een idee om op die manier onze zorg als ouders te laten blijken en de discussie aan te gaan. Onze eerste ervaring hiermee, het Spinoza Lyceum, is overigens niet bemoedigend. Terwijl de rector een verhaal houdt over 'opstromen' (kennelijk bedoeld voor insiders), liet de ouderraad ons weten dat er geen sprake zal zijn van uitbreiding van het aantal plaatsen, ook niet van vmbo-t. We hoorden daar ook wat andere ouders al opmerken op dit forum dat leerlingen voorsorteren door te switchen naar een Dalton-basisschool om zeker van een plaats te zijn.
AE (Amsterdam)
op 02/02/2012 naar 22:52   

Waar is de ambitie van de gemeente Amsterdam om het aanname beleid binnen het middelbare onderwijs gelijk te stellen aan de gemeentelijke ambitie dat in 2013 ieder kind in zijn eigen wijk naar een basisschool zou moeten kunnen. Het stringente postcode beleid op de basisscholen staat in schril contrast met de afwezigheid van een dergelijk beleid binnen het middelbaar onderwijs in Amsterdam. We laten onze kinderen de stad doorkruisen per fiets of openbaar vervoer van Noord naar Zuid en van Oost naar West in de veronderstelling dat het gras elders groener (lees witter) is dan ergens anders, namelijk dicht bij huis. Onder het motto dat we onze kinderen los moeten laten, laten we ze los in de verkeersjungle die Amsterdam is, met alle risico's en gevolgen van dien waartegen het net behaalde verkeer*****amen niet opgewassen kan zijn.
Als moeder van een kind met havo advies die haar zoon graag op een fijne school dicht bij huis zou willen inschrijven, is mij inmiddels bekend dat ook deze school - ondanks een recente verbouwing - een klas minder op havo niveau zal hebben dit jaar en dat het uitlotings percentage voor deze klas 1 op de 2 zal gaan *****en. Dramatische cijfers op voorhand die de heren beleidsmakers zich al lang hadden moeten aantrekken.
Thomas (Amsterdam)
op 02/02/2012 naar 09:41   

Dat er niet voldoende havo plaatsen zijn in Amsterdam raakt ons allemaal. Immers veel kinderen met VWO advies halen de eindstreep niet, er moet ook voor hun in de toekomst HAVO plaatsen zijn. En ook de VMBOT kinderen willen kunnen doorstromen
naar de HAVO. Voor hun wordt dit al steeds moeilijk gemaakt met aanvullend eisen. Het is dus niet alleen probleem voor kinderen en ouders met Havo advies, maar voor ons allemaal. Ook voor de HBO opleidingen. Dus ik ondersteun de stichting voor extra school voor Havo leerlingen.
Thomas (Amsterdam)
op 02/02/2012 naar 08:59   

hoe kan het nou dat er twee extra scholen zijn bijgekomen voor kinderen met vwo advies. En dat er niets is gedaan voor kinderen met Havo advies.
Tweet vandaag (Amsterdam)
op 01/02/2012 naar 15:41   

Tekort aan plaatsen aldus @LodewijkA : -164 vmbo-t, - 85 vmbo-t/havo, -365 havo. Komt goed, zeggen besturen. Vast niet, zegt @StichtingVSA
PJ (Amsterdam)
op 01/02/2012 naar 14:08   

Ineke: mijn kind is afgelopen september op het Hyperion begonnen (na uitloting voor Vossius). We zijn tot nu toe ontzettend tevreden. De school is kleinschalig (dit eerste schooljaar maar 1 gymnasiumklas en 1 "atheneum +" klas). De docenten zijn zeer betrokken en bieden hoge kwaliteit. De sfeer is goed, de kinderen gaan met veel plezier naar school (die inderdaad zeer goed te bereiken is: op dit moment zitten ze op Bredero Lyceum, op een paar minuten loopafstand van de pont, en vanaf volgend schooljaar krijgen ze hun eigen gebouw op Overhoeks, achter het oude Shell laboratorium). Ook biedt Hyperion naast het gewone programma interessante nieuwe vakken aan die de kinderen aanspreken. Ik kan het alleen maar van harte aanbevelen.
Anonymous (Amsterdam)
op 01/02/2012 naar 08:53   

Scholen in Nieuwe West zijn gewoon niet goed berijkbaar voor heel veel mensen. Calland, bij vooorbeld ligt niet centraal. Voor ons uit Ijburg is dat een reis van meer dan een uur! Je kunt niet verwacht dat kinderen van 11 jaar gaat dit sort afstand fietsen. Waroom moeten kinderen zo ver van huis geplaatsd worden? Om te ontonen dat zij niet racistische zijn? Het is onlogisch scholen dat niet goed berijkbaar zijn te uitbreiden. Hyperion is te minstens heel goed berijkbaar voor iedereen.
Ineke (Amsterdam)
op 31/01/2012 naar 17:00   

DAt excellium ziet er goed uit. Zijn er mensen die ervaring hebben met het Hyperion??? Maakt dit waar wat het beloofde?
Cas (Amsterdam)
op 23/01/2012 naar 16:53   

Bericht voor B. Lemcke,

Het bericht dat het Cygnus van de gemeente niet onbeperkt leerlingen mag aannemen klopt niet. Het Cygnus wordt, net als iedere school, aangemoedigd om zo goed mogelijk de vraag op te vangen. Wel betekent een aankondiging van een school dat leerlingen allemaal toegelaten zullen worden, dat er natuurlijk dan niet meer geloot mag worden. Je kunt immers niet eerst leerlingen trekken met de slogan dat je plaatsingsgarantie geeft, en vervolgens toch gaan loten.
P (Amsterdam)
op 23/01/2012 naar 12:41   

St Niolaas heeft wel 12 HAVO plaatsen t komend jaar !
Z (A'dam)
op 23/01/2012 naar 00:06   

@saskia Een sluiproute is je kind nu nog, in groep 8, aan te melden op een a'veense basisschool. Er zijn ook mensen die hun kind in groep 7 of 8 naar een montessori/dalton/vrije basisschool doen en zodoende de loting van de desbetreffende middelbare school omzeilen.
An (A'dam Oost)
op 22/01/2012 naar 22:23   

Scholen zouden van te voren moeten opgeven hoe de eventuele loting zal gaan. Hoeveel leerlingen willen ze per advies aannemen? Van Nicolaas en Fons Fitae weten we inmiddels dat kinderen met een HAVO advies, niet meer of in een kleiner aantal worden toegelaten. Is dat bij meer scholen het geval?
Voor VWO en VMBO zijn er relatief kleine (categorale) scholen. Kunnen leerlingen met een HAVO advies straks alleen nog op fabrieken met meer dan 1200 leerlingen terecht?
Saskia (Amsterdam)
op 22/01/2012 naar 13:37   

Kunnen kinderen van alle basisscholen uit Amstelveen zich aanmelden voor voortgezet onderwijs in Amsterdam, waar dat andersom niet lijkt te kunnen. Heeft iemand aandacht voor die laatste situatie? Ik heb goede redenen 1 van mijn kinderen aan te melden op een school in Amstelveen, maar stuit op afspraken tussen basisscholen en gemeentes. Dat vind ik bijzonder.
Henk (Amsterdam)
op 22/01/2012 naar 12:22   

plak dit in je browser "parool.nl/parool/nl/4060/AMSTERDAM-NIEUW-WEST/article/detail/3129000/2012/ 01/19/Vwo-klassen-Nieuw-West-stromen-leeg.dhtml"
Z (A'dam)
op 21/01/2012 naar 23:36   

Kan dat artikel misschien bij de downloads? Dan kan iedereen het lezen.
Hans (Amsterdam-west)
op 21/01/2012 naar 19:42   

artikel Parool 19-1: VWO klassen nieuw-west stromen leeg. Hoezo capaciteitsprobleem?!! Het probleem is segregatie in het onderwijs, ook bij Havo-VWO. De mismatch bestaat eruit dat witte mensen hun kinderen naar witte Havo, liefsts VWO scholen willen sturen. Desnoods met een afgedwongen te hoog advies gesteund door oefenen voor cito en zelfs entreetoest. Resulterend in lagere slagingspercentages en onvoldoendes voor latijn. En gesteund door veel duurbetaalde huiswerkklassen. 2 nieuwe VWO scholen erbij betekent leegloop en verdere verzwarting van andere scholen. Het streven moet zijn de scholen te mengen ipv nieuwe scholen op te richten. VSA zou dit moeten stimuleren, ipv te claimen dat niet-populaire (zwarte) scholen slechte scholen zonder specialisatie zijn, want dat is niet waar (Calland, HLW, lees maar het Parool).
B. Lemcke (Amsterdam)
op 19/01/2012 naar 18:19   

Cygnus heeft het geweldig gedaan! Geen loting in de eerste rond. Waarom mag dat niet van de Gemente?????
Z (A'dam)
op 19/01/2012 naar 00:44   

Spinoza zu een dependance starten in Nw West. Op Open Avond zei een docent: de dependance, dat gaat jaren duren voordat dat in kannen en kruiken is. En dan is het wsl. al niet meer nodig, want er was alleen een geboortepiekje in 1998-2000. Daarna nam het aantal geboortes in A'dam volgens hem weer af.
Spinoza kent voorrang voor dalton-leerlingen. Die kiezen massaal voor Spinoza vanwege zekerheid plaatsing, maar zijn niet per se geschikt voor Spinoza. Aldus deze docent. Deze voorrangsregeling zou dus net zo goed afgeschaft kunnen worden.

St. Nicolaas neemt na de vele protesten nu toch ENKELE Havo-leerlingen per klas aan en gaat die intensief begeleiden. Hoeveel is ENKELE?

Cygnus mag van de gemeente A'dam niet meer onbeperkt leerlingen aannemen, zoals ze vorig jaar gedaan hebben. Waarom dat van de gemeente A'dam niet mag werd op de Open Avond niet verteld.

En hoe staat het met het gymnasium in A'veen? A'veense politici vinden het te duur (80 miljoen voor een gebouw, zeggen ze). Het is natuurlijk goedkoper als A'veense leerlingen naar A'damse gymnasia gaan.
Jacq (020)
op 12/01/2012 naar 16:56   

Sorry voor het misverstand. Inmiddels weet ik ook dat St. VSA zich daar niet mee bemoeit. Het ging blijkbaar om een gerucht. Gelukkig maar.
Patricia (Amsterdam)
op 12/01/2012 naar 11:48   

St Nicolaas helemaal geen HAVO plaatsen meer en Fons Vitae de helft minder dan het aantal H/V en VWO plaatsen. Er dreigt dit jaar een tekort aan HAVO plaatsen te ontstaan.........meer duidelijkheid volgt hopelijk de komende weken of dat zo is!
Patricia (Amsterdam)
op 12/01/2012 naar 11:41   

Broertjes/ zusjes regeling blijft op sommige school wel bestaan en anderen weer niet zoals de gymnasia en Amsterdams Lyceum ! VSA neemt daar een neutraal standpunt in; het is aan de scholen zelf om dat te bepalen.
Esther (Amsterdam)
op 11/01/2012 naar 16:42   

Ik zou ook graag willen weten waarom de broertjes/zusjes
regeling afgeschaft is?
Mijn zoon is vorig jaar aangenomen op het Vossius
na een spannende loting. Dit jaar gaat mijn dochter en nu zitten we straks weer midden in een loting.
Piet (Abcoude)
op 11/01/2012 naar 14:30   

Op de site van het Fons Vitae staat bij aanmelding brugklas de verdeling aanname havo/havo-vwo/vwo als 1:2:2. Vorig jaar was dit nog 1:1:1. Dit zou dus betekenen nog minder plekken voor kinderen met havo-advies. Fons Vitae neemt jaarlijks ongeveer 160 kinderen aan, dus reken maar uit!!
Jacq (020)
op 11/01/2012 naar 12:23   

Uit betrouwbare bron vernam ik dat Stichting VSA een gerechtelijke procedure is gestart om de broertjes/zusjes regeling af te schaffen. Ik begrijp daar niks van. Kan iemand mij uitleggen waarom jullie dat doen?? En hoe de status is?
CG (Adam)
op 23/12/2011 naar 16:22   

En cygnus krijgt een enorm nieuwe gebouw volgende jaar! Asscher kan wel ingrijpen.
LT (Amsterdam)
op 23/12/2011 naar 16:18   

Ik heb net gelezen dat Cygnus gaat dit jaar voor de eerste keer loten in de eerste rond! Geen plaatsing garantie in de eerste rond meer? Waroom? Afgelopen jaar had Cygnus ses klassen kunnen plaatsen. Dit jaar vijf!!!
Jacq (020)
op 09/12/2011 naar 23:24   

@HD. Wat vreselijk en volstrekt belachelijk!! Er is al zo'n tekort aan Havo-plekken in 020. Laten we hopen dat het een sick joke is of miscommunicatie. Tsja als je als school alleen nog maar kinderen met een 550 toelaat krijg je vast vanzelf wel een *****e inspectie beoordeling. Gemeente Amsterdam wordt alsjeblieft wakker!
MD (Amsterdam)
op 07/12/2011 naar 11:48   

Verbaasd en tegelijk boos was ik toen ik gisteravond hoorde van een leerkracht die op het Sint Nicolaaslyceum werkzaam is dat er volgend jaar geen HAVO klas meer komt.
Alleen met een HAVO/VWO advies kom je nog op deze school en pas in de 3e komt er dan een HAVO klas.
Waarom omdat de rector Dhr. drs. H.J. van Rooijen die trouwens pas rector is op deze school het slagingspercentage voor hem te laag vindt en dat de school hierdoor afgerekend wordt door de gemeente Amsterdam.
Er is geen vergelijking gemaakt met andere HAVO scholen in Amsterdam hoe de verhouding is en deze rector drukt dit maar gewoon door. De leerkrachten staan met hun haren overeind hoe deze rector dit zomaar besluit en kunnen niet veel hieraan doen.
Dit heeft tot gevolg dat er volgend jaar minimaal 56 kinderen uit groep 8 die een HAVO advies krijgen niet op deze school terecht kunnen. De rector zelf denkt dat hij toch wel de school vol krijgt omdat ze naar een nieuw gebouw gaan verhuizen.
Eerst heeft het Amsterdam lyceum hetzelfde gedaan om de HAVO klas weg te halen en nu gebeurt hetzelfde bij het Sint Nicolaaslyceum omdat de scholen dit zelf mogen bepalen.
Ondertussen is het een en ander al op Twitter gaande dat iedereen dit volstrekt belachelijk vindt.
Debrah (OQhqlbpYsmZcLkW)
op 07/12/2011 naar 06:24   

Hats off to whoever wrote this up and posetd it.
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 02/12/2011 naar 10:20   

Ondertussen moeder groep 8 ,maar even voor de continuteit. Heb dus als moeder van een 8ste-groeper de Keuzegids VO gekregen en wat mij opvalt is dat het 4e gymnasium, Cartesius lyceum, Marcanti College en de Passie volgens deze gids opeens in het centrum liggen... Psychologische voor-de-gek-houderij van de gemeente??
Vsa (Amsterdam)
op 29/11/2011 naar 23:55   

beste forumdeelnemers, excuus dat het even stil was, vsa was druk. Ook met andere dingen (werk en zo) maar vooral met VSA: deze week hopen we in een update heel veel nieuws te brengen!
Esther (Amsterdam)
op 16/11/2011 naar 14:09   

Nog even aansluitend op mijn vorige bericht:
ik lees net in een ander berichtje uit het Parool dat het aantal pendelaars veel groter is. Het aantal Amstelveense leerlingen dat elke dag naar Amsterdam reist om een gymnasium te bezoeken is volgens wethouder Herbert Raat van Amstelveen veel groter. volgens hem gaat het niet om 70 leerlingen maar om 186. bovendien gaan ook nog 54 kinderen uit Ouder-Amstel naar Amsterdam.
Moet hier niet een keer serieus naar gekeken worden?
Esther (Amsterdam)
op 16/11/2011 naar 13:50   

Verleden jaar is onze zoon ingeloot voor het Vossius, dit jaar schrijft onze dochter zich in. Broertjes/zusjes regeling is komen te vervallen. Voor mijn gevoel is er niet veel verandert. Onlangs las ik in het Parool dat er iedere dag minstens 70 leerlingen vanuit Amstelveen richting de Amsterdamse Gymnasia fietsen. Dit vond ik schrikbarend veel. Ik begrijp nog steeds niet waarom kinderen uit gemeenten, waar scholengemeenschappen aanwezig zijn zich niet eerst hier moeten inschrijven. De Amsterdamse markt is overvol. Neem Amstelveen; deze gemeente beschikt over maar liefst drie hele goede scholen. Bij inschrijving gaan Amstelveense leerlingen voor in Amstelveen. Waarom moeten leerlingen uit randgemeenten waar voorzieningen aanwezig zijn zich op de overvolle Amsterdamse markt begeven?
Moeder (Amsterdam Noord)
op 04/11/2011 naar 11:10   

Beste VSA,

Dank voor alle verrichte werkzaamheden. Wordt er achter de schermen doorgewerkt? komt namelijk weinig nieuws binnen via de site terwijl er in het Parool te lezen stond dat er gewerkt wordt aan een nieuwe VWO school/afdeling in Amstelveen en Zuid-Oost! Graag info :)
Sandra (Amsterdam)
op 09/10/2011 naar 16:52   

Mijn dochter zit op Het Amsterdams lyceum, maar wat sommige van jullie zeggen over dan neem je toch een extra klas erbij zou op HAL erg onhandig zijn. Want het schoolgebouw is niet zo heel groot en daarom is er altijd een hele file in de gangen, althans dat zegt mijn dochter
TimKS (Amsterdam)
op 09/10/2011 naar 10:20   

Deze stichting doet fantastisch werk. Belachelijk dat de gemeente Amsterdam al jaren lang overal wachtlijsten, plaatsingsbeleid en lotingen voor kinderen heeft. Het begint met de opvang, de basisschool, de sportclubs, de naschoolse opvang en de middelbare school. Gek eigenlijk dat we dit allemaal accepteren. Alles bij elkaar toch zo'n 60.000 huishoudens die er last van hebben en de gemeente doet niets. Deze stichting wel. Dus sluit je allemaal aan en wordt donateur. Gemeenteraad ga nu eens een keer iets doen voor de gezinnen in de stad. Je wilt die toch behouden, doe dan wat!!!
Peer (Amsterdam)
op 01/09/2011 naar 14:56   

Bijna alle basisscholen in Amsterdam Centrum gaan binnenkort (september) loten voor de periode januari-mei 2012. Wij voldoen aan alle regels (o.a. postcode) en het is de tevens de enige OBS in ons postcodegebied maar wij hebben een kans van slechts 24% om ingeloot te worden. Is deze misstand (loting op de OBS) bekend bij uw organisatie?
Ayla (Amsterdam)
op 14/08/2011 naar 17:14   

veel kinderen die vorig jaar twee keer zijn uitgeloot en in *****snaam maar naar bv Velzen, het Cartesius zijn uitgeweken hebben inmiddels met moeite weer een plekje in het 2e leerjaar van een school die hun eerste of tweede keuze was, gevonden. Dat kost hen bijlessen en weer opnieuw wennen. Wordt dit eigenlijk in kaart gebracht? Hoeveel kinderen switchen er weer uiteindelijk en kunnen die kinderen dan maar niet beter meteen in het eerste jaar een kans krijgen?
Zaandammer (Zaandammer)
op 29/07/2011 naar 16:59   

Alle bijzondere dingen in de zaanstreek
Martin (Diemen)
op 12/07/2011 naar 21:59   

Waar blijft Diemen (geen VO) in de plannen (RPO en VSA) ?!?
De gemeente Diemen ligt volledig ingesloten tussen Amsterdam, IJburg en Amsterdam-Zuidoost (en sluit hier infrastructureel naadloos op aan) Alle Amsterdamseopenbare vervoeren (tram, metro en GVB bussen) rijden in en door Diemen.
Diemen is volledig gericht op Amsterdam en delen van Amsterdam weer op Diemen; bijvoorbeeld in het PO (primair onderwijs), daar zitten veel kinderen uit Amsterdam op Diemense basisscholen.

Waarom zouden kinderen uit Diemen die naar een VO school in Amsterdam willen dan (bij een loting) bij voorbaat uit de boot moeten vallen, omdat Amsterdamse kinderen voorrang zouden krijgen.
Zijn de door VSA bepleite gelijke rechten dan wel gelijk als kinderen uit Amsterdam straks voorrang hebben op kinderen uit Diemen?
Enig alternatief voor Diemen is dan n school (dus helemaal geen keuze) in een veel verder verder gelegen buurgemeente (Weesp op 10 km afstand) De afstand naar die school is veelal veel verder dan de diverse scholen in Amsterdam en met het openbaar vervoer wordt de afstand (reistijd) meestal nog groter omdat dit via diverse gemeentegebieden loopt, om nog maar niet te spreken over de extra reiskosten die dit met zich meebrengt.
Verder kan deze ene school wel eens een school zijn waar je kind helemaal niet naar toe wil of een school waar het kind helemaal niet bij past of een school waar hij niet eens naar toe kan, omdat ze b.v. helemaal geen gymnasium hebben.
Daarnaast liggen de toelatingseisen (CITO scores) per advies geregeld ook nog hoger.
Hans (Amsterdam-west)
op 11/07/2011 naar 19:23   

Natuurlijk is juist spreiding nodig! Het is wel erg ver om vanuit IJburg, osdorp of noord naar centrum te fietsen. Meer scholen in centrum betekent overigens meer witte scholen in centrum/zuid en meer zwarte scholen in de stadsdelen. Je zal dan maar uitgeloot worden... Ook een misverstand: dat de kinderen steeds slimmer worden. Ook een misverstand: dat 545+ vraagt om VWO+ of gymnasium, gewoon VWO is ook al heel moeilijk. Geen misverstand: dat er geoefend wordt voor entree en cito. Dat leraren onder druk gezet worden voor VWO advies. Dat leraren scholen in centrum/zuid adviseren. Dat kinderen hun diploma halen dankzij dure huiswerkklassen en examentrainingen. Dat slechts 2 % van de kinderen hoogbegaafd is. Reserveer de VWO+ plekken voor hen! Ouders zouden het beste voor hun kind moeten wensen, een school in de buurt die aansluit bij hun niveau en hun interesses. En dat is niet altijd gymnasium of tweetalig onderwijs! Het lijkt erop dat veel ouders hun kinderen overschatten.
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 09/07/2011 naar 10:33   

Ik val in herhaling maar toch nog een keer: Het centrum heeft maar 1 school voor VO en dat is het Barlaeus ! Dus inderdaad: hoezo Centrum op slot??? Wonen er alleen maar kinderen met VWO-advies in het Centrum??? Want met een HAVO, Havo/VWO en VMBO- advies kan je dus nergens terecht als je, zoals de gemeente wil, in je eigen stadsdeel naar het VO moet.
An (Amsterdam oost)
op 08/07/2011 naar 23:44   

Spreiding is nodig!
60% van de leerlingen die in Oost wonen zitten niet in Oost op school. Als je bijv. HAVO advies hebt, kun je kiezen uit maar vier scholen, bij twee ervan moet je loten.
Als goede scholen uit Zuid willen uitbreiden, laat ze dan een dependance in Oost beginnen, zodat er iets te kiezen valt. IJburg heeft maar 1 school, Diemen geen. Voor deze 11-jarigen is er bijna geen goede school te vinden binnen 30 min. fietsen.
B. Margulis (Amsterdam)
op 08/07/2011 naar 09:58   

Centrum is voor iedereen toegankelijk. Waroom centrum op slot? Lijkt mij totaal onzin. Betekend spreiding dat kinderen moeten heel ver vanuit huis reizen? In veel gavallen wel. Ik ben blij dat mijn kind niet uitgelot was, anders had hij met de boot naar Hyperion moeten reizen. Niemand vinds het erg naar centrum iedere dag te fietsen. Daroom wonen wij in een stad!
B. Margulis (Amsterdam)
op 08/07/2011 naar 09:50   

Is iemand naar de raadsvergadering gegaan?
Vsa (Amsterdam)
op 07/07/2011 naar 10:51   

VSA reactie nieuw RPO

VSA is verheugd over de inspanning om tot een nieuw RPO te komen, ook al valt het resultaat niet mee. Op de grootste pijnpunten waar ouders en kinderen tegenaan lopen, gaat het plan maar met heel kleine stapjes de juiste kant op.

Toch kiest VSA voor een constructieve inbreng en stelt vijf punten voor ter verbetering praktische punten die onmiddellijk in gang kunnen worden gezet.

Hieronder volgt eerst onze analyse waar in negen punten geschetst wordt welke tekortkomingen het nieuwe RPO heeft. In paragraaf 2 schetsen we onze Vijf voor Verbetering.

Er lijkt niet veel ruimte meer om dit scholenplan te verbeteren, toch biedt de bespreking in de gemeenteraad op 7 juli nog alle mogelijkheden. VSA hoopt dat gemeenteraadsleden hun voordeel zullen doen met onze analyse en aanbevelingen voor kleine maar structurele verbeteringen.


I. VSA ANALYSE DE KAARTEN UITGELEGD

Het is interessant dat de wethouder onderwijs van de gemeente Amsterdam op 6 april 2011 aan de raadscommisise Onderwijs, Zorg en Kunst schrijft dat tot op dat moment het RPO niet per schoollocatie is geconcretiseerd, dat de gemeente geen informatie heeft over de voortgang van het proces en dat de gezamenlijke schoolbesturen tot dat moment niet in staat zijn gebleken om de afzonderlijke schoolbelangen af te wegen tegen de noodzaak het VO zodanig te revitaliseren dat de wensen van de Amsterdamse leerling centraal staan. Op 14 juni 2011 ligt er een document geheten "De Kaarten uitgelegd" dat tevens door het College is goedgekeurd en de instemming heeft van de overgrote meerderheid van de OSVO-leden.

Dit document is kennelijk de door de gemeente gewenste concretisering per schoollocatie en wellicht het meest optimale resultaat wat binnen 2 maanden bereikt kon worden. Het voldoet echter niet aan de eisen waaraan het moet voldoen en aan de verwachtingen van de Amsterdamse leerling.

Het geeft geen inzicht in:

1) de wensen van de Amsterdamse leerling die centraal moeten staan (de leerling komt er niet in voor);

2) hoe het aanbod is afgestemd op de vraag van de leerlingen, de ouders en andere belanghebbenden in de regio (artikel 72 WVO)- dat is het enige wettelijk toegestane doel van een RPO!;

3) wat de regio is, en wat die zou moeten zijn (en dus hoe je vraag en aanbod daarbinnen op elkaar afstemt) ? Leerlingen van buiten de gemeente Amsterdam (ieder jaar ca. 1000) komen in Amsterdam op school terwijl zij in hun eigen schoolregio op school zouden moeten kunnen gaan. Waar zijn de afspraken met de schoolbesturen cq gemeentebesturen van de leerlingen buiten de gemeente Amsterdam? En op welke grondslag is bepaald dat het grondgebied van de gemeente Amsterdam de "schoolregio" is waarvoor een RPO moet gelden? In de brief van wethouder Ascher aan de raadscommissie(z.b.) wordt een onderzoek aangekondigd naar regionale voorrangsregels.

4) hoe de schoolbesturen op een transparante wijze samen werken binnen het OSVO om tot een optimaal resultaat te komen voor de Amsterdamse leerling. Immers, het doel is een kwalitatief goed en voldoende onderwijs en niet het in stand houden van scholen of school- of verenigingsbesturen (lees hiervoor ook NRC 21 juni 2011, pag. 7 ('en ze bleven maar fuseren bij dat hbo, van Bart Funnekotter);

5) hoe de schoolbesturen in concreto omgaan met de lotingen die ook in 2012 er weer aan gaan komen, want (a) een tijdspad voor uitvoering van de acties in "De kaarten uitgelegd is niet gegeven (b), noch staan er sancties op het alsnog niet meewerken aan dit document, wat in zijn algeheelheid de vraag doet rijzen wie de afspraken uit een RPO kan afdwingen ? Hoe wordt deze nieuwe uitwerking vastgelegd? In een overeenkomst tussen gemeente, de scholen en de leerlingen ? Zo nee, is het dan niet een tandeloze tijger ? En hoe en wanneer worden de afspraken gevalueerd ? En wat is de rol van het OSVO hierin ? Immers, aan haar zijn geen bevoegdheden overgedragen door de schoolbesturen, dus wat is de waarde van toezeggingen/gesprekken met het OSVO als de schoolbesturen hun eigen pad in slaan.

6) hoe de schoolbesturen op adequate wijze handen en voeten gaan geven aan het inrichten van een transparant en zorgvuldig toewijzingssyteem waarmee recht wordt gedaan aan de eisen die gesteld dienen te worden aan een verdeling van een schaars goed zoals uit de rechtspraak volgt;

7) hoe Provincie en Minister gezien hun wettelijke taakstelling betrokken gaan worden bij deze uitwerking van het RPO. De Minister heeft als taak de zorg voor de kwaliteit, toegankelijkheid, bereikbaarheid en doelmatigheid van het VO-stelsel te waarborgen en dat het aanbod beter aansluit bij de wensen van ouders en leerlingen (TK 2007-2008, 31310, nr 3 blz 1). De Provincie dient volgens de wet het proces van het RPO te begeleiden als een objectieve procesmanager die voormelde waarden van een VO-stelsel beschermt;

8) een mogelijk gezamenlijk groei en krimpscenario in de regio (gezamenlijke flexibele schil van 25% bijv.) of andere mechanismen om gezamenlijk vraag en aanbod op elkaar af te stemmen binnen de regio;

9) wat er in de tussentijd is gebeurd met de slecht presterende scholen die volgens het RPO 3 jaar de tijd kregen om hun aanbod aantrekkelijker te maken op grond waarvan het scholenaanbod in centrum en zuid is bevroren (hetgeen nog steeds zo is in dit plan omdat er fysiek geen ruimte zou zijn, hetgeen expliciet onjuist is: op de Zuidas is de komende jaren genoeg ruimte, bijv. in aansluiting op de plannen van de VU voor een stadscampus en in leegstaande kantoorpanden in Centrum/Zuid kunnen tijdelijke voorzieningen prima gerealiseerd worden, hetgeen zou aansluiten op de gemeentelijke kantorenstrategie die vorige week is gepresenteerd. De 3 jaarstermijn verstrijkt in oktober 2012.


II. VSA-VIJF VOOR VERBETERING

Als steeds stelt VSA zich constructief op. Hoewel we meer verwacht hadden, zijn we ook blij met de kleine stapjes nu zijn gezet. VSA kiest voor een praktisch lijstje met verbeterafspraken die nu gemaakt kunnen worden:

1. VSA vindt dat een scholenplan niet tot stand kan komen zonder raadpleging van ouders en kinderen. VSA wil dus nu al vastgelegd hebben dat voor elk volgend plan een vaste procedure wordt gevolgd waarin ouderraadpleging een vast onderdeel is.

2. VSA vindt dat scholen geen capaciteitsbeperkende afspraken mogen maken voor de stadsdelen Centrum en Zuid. De capaciteitsbeperking in Centrum/zuid dient slechts de belangen van scholen en niet die van kinderen. VSA vindt dat deze afspraak van tafel moet.

3. VSA vindt dat scholen expliciet moeten maken hoe ze hun regiofunctie willen invullen. In het Plan is vastgelegd dat kinderen moeten worden gestimuleerd een school in het eigen stadsdeel te kiezen. VSA vindt dat scholen ook een visie moeten ontwikkelen op de instroom van kinderen van buiten de stad.

4. VSA vindt dat er extra genvesteerd moet worden in aansprekend HAVO-onderwijs.
Het scholenplan mist het grootste knelpunt van het afgelopen en de komende jaren: goed HAVO-onderwijs. De gemeente zou hier haar verantwoordelijkheid kunnen nemen en over kunnen gaan tot stichting van de Eerste Amsterdamse Voorbeeld HAVO, waarin zij laat zien dat goed onderwijs ook iets anders kan zijn dan slim selecteren.

5. VSA vindt dat de capaciteitsplanning echt beter kan. In groep zeven van de basisschool kan al vrij precies worden aangegeven welk voortgezet onderwijs gewenst is. Dat betekent een kleine anderhalf jaar om goed in te spelen op verwachte vraag. Bestaande systemen waarin alle benodigde informatie al beschikbaar is, kunnen veel beter worden benut.
Annemarie (Amsterdam)
op 03/07/2011 naar 20:42   

Ik heb een vraag: Weet iemand of er een VWO in Amsterdam is dat Chinees als examenvak aanbiedt? Na enig googlen is mijn conclusie dat die school er niet is (wel in andere steden in Nederland, maar niet in Amsterdam), maar misschien heeft iemand meer informatie. Groet, Annemarie
Peter (Amsterdam)
op 23/06/2011 naar 19:32   

Vergeten we de zij-instromers niet. Ook die hebben recht op een school naar keuze. Nu zit alles potdicht.
Hanneke (Amsterdam)
op 23/06/2011 naar 16:59   

Hans, ik ben het helemaal met je eens. Eerst de Amsterdamse kinderen plaatsen en daarna indien er plaats is iedereen welkom.
Andere gemeenten (Amstelveen en Utrecht) geven ook eerst voorrang aan de kinderen uit eigen gemeenten. Ik snap niet dat dit niet bespreekbaar is!!
Hans (Amsterdam)
op 23/06/2011 naar 15:05   

Het is belangrijk dat je als kind dicht bij huis naar je Middelbare School kunt. Waarom men voorrang aan kinderen uit de regio geeft is onbegrijpelijk. Eerst kinderen uit de buurt, daarna broertjes en zusjes, en dan kan verder worden gekeken. Ik las tot m'n verbazing dat de populaire scholen niet willen (kunnen?) uitbreiden. Dit snap ik geheel niet. Het lijkt me dat normaal verstand voorrang verdient in dit geval: als je wel graag je kind in Eindhoven naar het VWO wilt laten gaan dan zul je als ouders ook je consequenties moeten trekken en daar gaan wonen, etc
Inez (Amsterdam)
op 21/06/2011 naar 23:26   

Ik begrijp niet waarom er wordt gezegd dat scholen in het centrum niet mogen uitbreiden. Dit stadsdeel is het meest centraal gelegen en daarom een uitgelezen plek voor scholen. Er zijn alleen maar scholen verdwenen uit het Centrum: ivko naar Zuid, Maimonides van Stadstimmertuinen naar Zuid, Lelylyceum van Keizersgracht naar Zuidoost. Er is nooit iets voor teruggekomen, hetgeen alleen maar getuigt van een ondoordachte visie op de onderwijsbehoefte. Er zouden namelijk geen kinderen meer komen wonen in het centrum van Amsterdam. Die zouden allemaal gaan verhuizen naar de randgemeenten, vanwege ruimte en groen. Jaja...
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 21/06/2011 naar 16:50   

Er gebeurd iig iets, dat is positief. Verder ben ik het wel eens met moederMarie: waarom geen dependances van populaire scholen in andere stadsdelen i.p.v. samenvoegen van een aantal minder gewilde scholen. En ook over het centrum/zuid gedeelte wil ik nog even iets kwijt. Ik woon zelf in het centrum en bij mijn weten is er in dit stadsdeel maar 1 school voor VO en dat is het Barlaeus, een categoraal gymnasium. Waarom geen uitbreiding in centrum van bv. HAVO-VWO en VMBO(t) als men dan toch wil dat kinderen meer in hun eigen stadsdeel naar een school van hun keuze kunnen. Of heeft het centrum/zuid in n adem noemen dan toch meer te maken met de etniciteit van de inwoners van die stadsdelen. Wit mag wel bij ons en de rest mag naar slecht presterende scholen in "zwarte"stadsdelen???
Moedermarie (Amsterdam)
op 21/06/2011 naar 10:26   

Er wordt nu gesteld dat de populaire scholen niet kunnen uitbreiden. Dat zal direct aangrenzend aan de huidige locatie zo zijn. Echter, ik zou pleiten voor het gebruik maken van de expertise en goede naam van de huidige goede scholen. Laat die scholen een dependance starten op een plek waar wel plek is voor een 'nieuwe school'. Daar wordt iedereen wijzer van.
Jacq (020)
op 21/06/2011 naar 09:44   

Zojuist de plannen gelezen en ik ben wat teleurgesteld. Zie er geen structurele oplossing tegen de loting. In Oost wordt alleen Montessori uitgebreid. Terwijl op Cosmicus niet eens geloot is. Bovendien, niet ieder kind is geschikt voor Montessori.
Er is juist behoefte aan een goede HAVO in die buurt. PNL loot ieder jaar ruim 30 kinderen uit. Als je naar de demografische ontwikkeling in dat stadsdeel kijkt zie je een enorme toename in BO-uitstroom de komende jaren. Ik hoop dat er nog goed naar de plannen voor Oost gekeken kan worden.
Ayla (Amsterdam)
op 21/06/2011 naar 09:18   

Ik vind dat het goed is voor kinderen uit hun eigen stadsdeel te komen.Ze ontmoeten kinderen uit de hele stad, leren Amsterdam kennen en ontsnappen aan soms benauwende vriendschappen van de basisschool. De omgeving van de school moet ook aantrekkelijk zijn. Zo hoor ik dat het 4e gymnasium als nadeel heeft dat de omgeving daar weinig te bieden heeft.
Tim (Amsterdam)
op 21/06/2011 naar 09:15   

Beste Stichting,

Goed werk wat jullie doen. Helemaal eens met de uitgangspunten vanuit het gezichtspunt van de ouders en de kinderen. Ik begrijp enkel niet helemaal waarom de scholen en de gemeente doen wat ze doen. Hebben jullie dat inzicht wel?

Dan komt het helemaal goed. Succes
MA (Abcoude)
op 21/06/2011 naar 08:51   

Ik heb zojuist het plan voor de uitbreiding VO Amsterdam bekeken en even mijn eigen bril hierbij opgezet. Het valt me op dat de regio Amsterdam in dit plan weer ophoudt bij de stadsgrenzen en er geen rekening wordt gehouden met instroom van buitenaf. In Abcoude bv is geen VO en Amsterdam is verreweg het best bereikbaar.
Verder vraag ik me echt af waarom het nodig is om 'in je eigen stadsdeel' naar school te gaan. Het is toch voor een 15-16jarige prima om ook uit je eigen wijk te komen. Ik zou kiezen voor de beste school op maximaal 30 minuten reisafstand, of die nu in mijn eigen dorp/stadsdeel ligt of niet.
Ik begrijp ook niet waarom Centrum/Zuid niet mag uitbreiden, er is hier zoveel kennis en ervaring. Is politieke wenselijkheid van spreiding die hier geschetst wordt, geen plan van vlees en bloed.
Av (Amsterdam)
op 16/06/2011 naar 13:32   

Op het laatste moment heeft onze dochter, na uitloting, toch nog een plek gekregen op de school van haar 2e keuze (die vol zat, maar geen wachtlijst had), dus soms kan er nog een wonder gebeuren!
Kligt@xs4all.nl (Amsterdam)
op 14/06/2011 naar 12:07   

Ik denk zelf dat we het probleem enigszins kunnen tegengaan
door in de kernprocedure op te nemen dat leerlingen uit
randgemeenten waar een of meerdere scholengemeenschappen aanwezig zijn
zich daar eerst inschrijven. Gemeenten zonder scholengemeenschap
kunnen wel op de Amsterdamse markt terecht.
Kijk naar Amstelveen en Utrecht. Zij laten leerlingen uit hun eigen gemeente voorgaan op leerlingen van buitenaf.
Ziekenhuizen hanteren zelfs een postcode beleid.
Marieke.
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 08/06/2011 naar 09:46   

@VSA: bedankt voor de update, fijn om te lezen dat er i.i.g. achter de schermen gewerkt wordt aan een eventuele oplossing van de lotingsproblematiek.
Z (A'dam)
op 26/05/2011 naar 10:01   

Vraag me af of cosmetische veranderingen in de kernprocedure (wel of niet op dezelfde dag loten ed.) voldoende oplossing zijn. Het schijnt dat er helaas gn nieuwe scholen kunnen komen. Dan zouden bestaande scholen hun aanbod drastisch moeten aanpassen aan de vraag. Wie dwingt hen daartoe?
Moedergroep7 (Amsterdam)
op 26/05/2011 naar 09:05   

Gisteren heeft mijn dochter de uitslag van de Cito-Entree gehad: percentiel 93, dus zeer waarschijnlijk VWO -advies. Heel erg trots op haar maar zie nu al op tegen de lotingskermis volgend jaar. Hoop echt dat er tussen nu en dan nog een echt structurele oplossing komt...
Tf (Amsterdam)
op 24/05/2011 naar 19:43   

kinderen worden echt al veel langer uitgeloot op de basisschool dan op de middelbare. Het is alleen stukken corrupter, een taart doet op een basisschool al wonderen....
KK (Amsterdam zuid)
op 24/05/2011 naar 16:59   

zijinstromen is ontzettend moeilijk. De scholen die in de brugklas vol zitten hebben ook in latere jaren weinig tot geen plaats. In een later jaar naar de oorspronkelijke school van je eerste keuze is volgens mij een illusie omdat men ook nog te maken heeft met zittenblijvers.
Overigens is lagere school keuze tegenwoordig ook al drama. Kinderen worden ook al uitgeloot op de lagere school. Is hier ook een club voor?
Anoniem (Amsterdam)
op 20/05/2011 naar 16:59   

Dit houdt in dat kinderen die in eerste instantie ingeloot zijn op het IG en het vervolgens niet redden voorang krijgen op het Fons Vitae. Niet echt eerlijk tegenover kinderen die uitgeloot zijn voor de bruklas op het Fons Vitae en in het tweede of derde jaar willen instromen. Zij hebben bijna geen kans want er is al een lange wachtlijst. Dit is ook vervelend gezien het feit dat een aantal scholen wel voorgang geven aan zij instromers die in eerste instantie uitgeloot zijn in de brugklas. Ik weet in ieder geval van het MLA en Barleaus. Dit lijkt mij een eerlijker beleid. Ik heb het gevoel dat mijn kind twee keer benadeeld wordt. Eerst is hij in 2009 twee keer uitgeloot en nu hij de overstap wil maken naar de school van eerste keus heeft hij bijna geen kans.
Pp (Amsterdam)
op 19/05/2011 naar 10:11   

@anoniem; het ig zit in een bestuur met Fons, dus kan een zijinstroom regelen, het barlaeus zit in een bestuur met alleen gymnasia, dus kan dat niet.
Julietta (Amsterdam)
op 18/05/2011 naar 17:55   

Beste VSA,

Dank voor al het werk achter de schermen! Ik heb net even gekeken naar jullie voorstel mbt de kernprocedure. Ik vind het een goed begin. Zou het ook niet mogelijk moeten zijn dat er in de 2e ronde een voorkeur kan worden gegeven voor 2 scholen met garantie voor een plek zodat je niet (weer) strategisch hoeft te kiezen omdat sommige scholen maar enkele plekken over hennen.

Goed idee om centraal te loten. Het idee -terecht of onterecht- leeft (zelfs ook bij leerkrachten op basisscholen) dat op sommige VO-scholen de hoogte van de score meetelt ook als dat niet wordt aangegeven: kinderen met lagere score loten eerder uit. Dit sluit je zo uit. Ook zal dan de loting op 1 en dezelfde dag plaatsvinden.
Paubupdaviolo (Paubupdaviolo)
op 18/05/2011 naar 05:33   

moet controleren:)
Rita (Amsterdam)
op 13/05/2011 naar 09:56   

Ik lees net de verbeterpunten kernprocedure. Wij hebben de hele lotingsprocedure doorstaan. Ik vond het ontzettend veel gestress voor ouders en kind. Wat mij opgevallen is dat er zo ontzettend veel kinderen vanuit Amstelveen naar de categorale gymnasia trekken in Amsterdam, terwijl Amstelveen wel drie grote scholengemeenschappen telt. Bij mijn zoon in de klas zijn 8 Amstelveense jongens naar het IG gegaan. Ik zou willen voorstellen om in de kernprocedure op te nemen dat kinderen afkomstig uit een gemeente waar een scholengemeenschap aanwezig is zich daar eerst in schrijven. Kinderen uit randgemeenten zonder scholengemeenschap kunnen zich bij een Amsterdamse school inschrijven. Lijkt mij veel eerlijker. Kinderen uit Amstelveen kunnen zich wel inschrijven in Amsterdam, terwijl kinderen uit Amsterdam pas kans maken op een plaats als de Amstelveense kinderen geplaatst zijn, dat vind ik scheef.
Er is krapte en volgend jaar wordt het er niet beter op. Ik denk dat het tijd is om de procedure aan te scherpen.
E (Amsterdam)
op 09/05/2011 naar 16:51   

@suzan 2/5/2011 Je kan op de sites van de vwo scholen hun tabellen
bekijken waar de in- uit en doorstroomgegevens in verwerkt zijn.
Daaruit kan je zelf je benodigde informatie verzamelen.

Ik weet niet of deze gegevens centraal gebundeld zijn. Misschien kan je dat bij DMO van de gemeente Amsterdam navragen. Of de kinderen wel of niet moeten meeloten, moet je bij de scholen zelf informeren.
Paubupdaviolo (Paubupdaviolo)
op 09/05/2011 naar 06:27   

Bedankt voor de interessante informatie
Paubupdaviolo (Paubupdaviolo)
op 07/05/2011 naar 12:40   

Lees het hele blog, ***** *****
Susan (Amsterdam)
op 02/05/2011 naar 11:05   

Wie iemand hoeveel kinderen jaarlijks na 1 jaar VO onderwijs, weer van school willen/moeten wisselen. Wordt er geloot? Hoe werkt het.
P. (A'dam)
op 02/05/2011 naar 01:34   

@ Anoniem: veel vrienden van mij zijn in een ver verleden op het Barlaeus begonnen, om vervolgens door te stromen naar het MLA. Dat is volgens mij de bekende route; weet niet of het een officile regeling is, maar probeer het daar eens.

Verder is het inderdaad lastig om een kind na het eerste jaar op een andere school te krijgen. Als de zomervakantie al begonnen is, zit je nog te wachten op het spreekwoordelijke groene licht. Heeft te maken met zittenblijvers, herkansingen, kinderen die binnen de school naar een ander niveau switchen, etc. Logistiek ingewikkeld, het is volgens mij geen onwil.

Succes.
<< vorige

1 ... 42-43-44-45-46-47-48-49-50-51

volgende >>