Schrijf een nieuw bericht

Pagina 45 - Berichten 8801 tot 9000

S. (Amsterdam zuidoost)
op 03/04/2013 naar 22:10   

An, begrijp ik het goed dat OSVO veel tegenhoudt uit angst dat 1 school veel meer inkomsten krijgt dan een andere? Ik wist namelijk niet dat een school per kind betaald krijgt.
An (Oost)
op 03/04/2013 naar 17:42   

@Ga. De gemeente heeft maar heel weinig mogelijkheden! Hooguitwaar het gaat om gebouwen. Scholen krijgen geld van het ministerie per kind en niet per klas. Hoe voller de klas, hoe gunstiger voor de school. De OVSO, overkoepelend orgaan van Amsterdamse schoolbesturen moet toestemming geven als een school een extra klas of dependance wil. Daar zit het grote probleem! De OVSO houdt heel veel tegen en mag dat ook volgens de huidige wetgeving. Financieel is het ook niet gemakkelijk vor scholen om uit te breiden omdat zeveel moeten voorschieten. De nationale wetgeving zal aangepast moeten worden om de Amsterdamse problematiek op te kunnen lossen.
vSA heeft in het verleden al rechtzaken aangespannen overigens!
Ga (Amsterdam )
op 03/04/2013 naar 16:04   

Terwijl 500 kinderen zijn uitgeloot, gaat de Gemeente Amsterdam miljoenen euro betalen voor de ceremonie op 30 april. Er is geen geld voor nieuwe klassen.. maar wel voor iets anders..
We ouders zouden moeten een rechtszaak beginnen tegen de instanties de verantwoord zijn voor deze oneerlijk situatie. Ik spreek vanuit frustratie maar dit is toch onacceptabel.
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 15:23   

Was de loting niet openbaar, kon je er niet bij zijn?
Rive (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 15:14   

Gisteren werd geloot op Fons Vitae. Om 5 uur belde ik over de uitslag. Kreeg de opmerking dat 'zojuist de brieven op de bus zijn gedaan, dus dat het nog even een verassing blijft.' Die mensen hebben geen idee. Mijn zoontje, die zich op de eerste dag al had ingeschreven en van wie een groot aantal klasgenoten inmiddels weten waar ze aan toe zijn (HLZ, Ignatius), zit al weken in spanning. Zijn ouders inmiddels ook.

Ik bewonder jullie om jullie vasthoudendheid.
Pietje (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 12:16   

@Karin ook onze zoon heeft havo/vwo advies, altijd goede rapporten, maar zijn cito verknald 534. We hoefden ons geen zorgen te maken, want het advies zou doorslaggevend zijn, mooi niet. Omdat we op een montessorischool zitten hebben we maar niet het risico genomen om bij een andere school in te schrijven dan het MLA, anders zouden we ook geconfronteerd worden met nio-toetsen. Maar zelfs bij het MLA hebben ze tegen de basisschool gezegd dat het schooladvies bijgesteld moest worden naar HAVO om zonder een niotoets in de havo/vwo klas te komen. Bizar want hij komt nu toch in die klas en wat is zo'n advies dan nog waard? Ik kan me dan ook niet voorstellen dat jouw kind niet op z'n minst in een Havo-klas terecht kan.
S. (Amsterdam zuid oost)
op 03/04/2013 naar 11:41   

Ik wil wel een beetje opnemen voor Reigersbos (en ook OSB heeft Havo/VWO plekken die loten juist onder basis en kader leerlingen).

Reigersbos heeft een goede HAVO afdeling, volgens Donkers lijst, en inderdaad een zwakke VWO afdeling maar gecombineerd kan dit een redelijke afdeling worden. Daarnaast hebben ze een tweetalige HAVO/ VWO afdeling wat misschien aantrekkelijk is voor sommige leerlingen.
Qua afstand kan het te ver zijn voor sommigen en het kan wat gemengder m.b.t. leerlingenpopulatie, maar ik zou het niet meteen afschrijven als een hele slechte optie ze hebben de laatste jaren behoorlijk geinvesteerd in hun, vooral havo afdeling!
JH (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 11:02   

Misschien is het aantal van 509 uitgelootte kinderen geen nieuw record, maar nog nooit was het aanbod in de tweede ronde zo extreem slecht (vooral voor HAVO/VWO is er niets!). Deze combinatie maakt dit jaar een absoluut dieptepunt!
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 10:48   

Klik op nieuws, daar staat een update van de acties van de VSA, waaronder een brief aan de wethouder. Ook het integrale artikel in PArool staat nu op de website. 509 kinderen uitgeloot, op alle niveaus en in de hele stad, een heel trieste balans, beschamend voor Amsterdam!
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 10:29   

@Marjan: eens, zo was onze strategie ook, de school van de eerste keuze en gelukkig is dat ook goed gekomen voor ons, ondanks loten. De schaarste en de lotingen zorgen er wel voor dat er ook strategisch gekozen wordt, dus niet de eerste keuze maar een tweede of derde keuze waar geen kans of kleinere kans op loten.
Marjan (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 09:49   

@e; nee, absoluut niet, dan heb ik me verkeerd uitgedrukt. wij wisten ook niets vooraf, hoorden pas bij het kennismakingsgesprek op het cygnus dat zij wel een extra klas hadden gewild, dat vertelden ze omdat wij vroegen hoe het er voor stond. wat ik probeer te zeggen is: volgens mij is de enige manier die werkt kiezen voor de school die ook echt eerste keuze is. nogmaals, en daar hoor ik niemand over, als die 10 kinderen die nu bij het barlaeus zijn uitgeloot toch maar naar het cygnus waren gegaan dan was daar toch geloot? overigens: ook het 4e maakt de klassen wat groter en ook het vossius bleek daartoe bereid. ik snap de opwinding niet en volgens mij komt die wel voort uit frustratie. volgens mij zouden we onze energie moeten besteden aan het probleem zelf: onvoldoende capaciteit en keuzevrijheid.
JH (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 09:19   

De situatie die P beschrijft is heel kwalijk en is de realiteit voor tientallen kinderen en hun ouders. Nog ernstiger is dat al lang bekend was dat dit zou gebeuren. Waar zijn de verantwoordelijken nu? Wethouder Hilhorst zegt machteloos te staan (wethouder van onderwijs gaat niet over onderwijs??) en wijst naar de Osvo. Osvo-bestuurder Grotenhuis heeft vorige week in het Parool gezegd dat ze zo enorm hun best hebben gedaan (waarmee??).
Het minste wat de wethouder en de Osvo kunnen doen is contact zoeken met deze ouders en kinderen, en het hen persoonlijk uitleggen. Geen zin? Leg je functie dan neer en geef anderen een kans om dit echt niet zo ingewikkelde probleem om te lossen.
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 09:16   

Als de keuze zich beperkt tot scholen met een denominatie die je niet wil (religie, onderwijssysteem), dan kun je niet spreken van een vrije schoolkeuze. De gezamenlijke VO-schoolbesturen garanderen een plek voor ieder kind op een Amsterdamse VO-school overeenkomstig het basisschool- advies, zo staat het in de scholengids. Er staat niets bij over de denominatie van de school of dat er minimaal een voldoende beoordeling van de inspectie moet zijn.
Er moet iets gebeuren voor havo/vwo leerlingen, misschien doet de VSA iets? Ik zou ook mailen met de verantwoordelijke dienst maatschappelijke ontwikkeling over dit probleem.
Gemeente Amsterdam
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Postbus 1840, 1000 BV Amsterdam
T 020Ė2518151
E kernprocedure@dmo.amsterdam.nl
Gra (Amsterdam )
op 03/04/2013 naar 09:06   

Bredero lyceum heeft inderdaad een vwo kans klas voor kinderen met een havo/vwo advies. Heb net gebeld. Na een jaar kunnen de kinderen doorstromen naar een vwo op een andere school of verder de nieuwe havo blijven volgen.
An (Oost)
op 03/04/2013 naar 08:28   

@P. Voor de uitgelote HAVO/VWOers is de situatie inderdaad het slechtst!
HLZ en Damstede zitten denk ik ook vol, maar HLWest misschien nog niet.
CS Buitenveldert heeft ook nog plek, maar is voor de meeste Amsterdammers erg uit de buurt. Wel dichtbij de metro/tram. Volgens dat schema op de site van MLA zou CSB te weinig VWO aanmeldingen hebben, ik weet niet of dat klopt en wat dat betekent voor de HAVO/VWOers die na de brugklas VWO willen doen.
Heel veel sterkte gewenst! Ik vrees dat de meeste uitgelote kinderen van SNL, PNC, CarTesius, Fons Vitae, Spinoza in de 2e ronde voor Berlage en CSB Zullen kiezen....
P (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 00:39   

Onze dochter is ook uitgeloot op het Cartesius.

Voor HAVO/VWO is de situatie echt zeer slecht, alleen plaats is er op:
* Cosmicus (Gulen indoctrinatie via de huiswerkbegeleiding, die alleen bechikbaar is voor islamitische kinderen -- de absolute meerderheid),
* Comenius Lyceum (gemengd ruim gepasseerd; bijna geen autochtonen), en
* Scholengemeenschap Reigersbos (zo ver dat je met de metro moet)
die ik allen zwak of twijfelachtig vind van kwaliteit, zeker in de VWO.

Tenzij de gemeente Amsterdam een betere school bereid vind om een extra HAVO/VWO klas (of misschien 2) te maken, moet je gewoon concluderen dat het binnen Amsterdam niet mogelijk is om een fatsoenlijke school te vinden.

Misschien zijn er wat plaatsjes op het Berlage? (Damstede? HLZ?). Zeker niet genoeg. Het wordt dan zeker weer loten in de tweede ronde, dus velen moeten dan wel naar de bovengenoemde drie.

Geen vrije schoolkeuze, gedwongen naar een school die wat betreft omgeving en kwaliteit absoluut niet voldoet.

En dat is zeer triest. Niet alleen voor mijn dochter, maar voor allen die met HAVO/VWO zijn uitgeloot.
E (Amsterdam centrum)
op 02/04/2013 naar 22:52   

@Marjan: een informatievoorsprong hebben loont dus.
Is je advies aan ouders dan: zorg dat je voor aanmelding er achter komt of de school de capaciteit na overaanmelding eventueel zal uitbreiden om loting te voorkomen en zo ja, houdt dit dan vooral voor jezelf want als alle ouders over dezelfde informatie beschikken, dan wordt er misschien alsnog nog geloot na uitbreiding van de capaciteit!
Je post was niet specifiek voor mij bedoeld, ik ben niet 'gefrustreerd' door uitloting, maar ik snap wel heel goed hoe belangrijk transparantie is voor vertrouwen in de procedure bij schaarste.
Marjan (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 22:06   

@els en @ingrid; ja, ik snap jullie punt. en ik snap ook de frustratie. waar het denk ik om gaat is dat mensen dus blijkbaar gedwongen worden om strategisch te kiezen. iets wat op alle open avonden waar wij geweest zijn overigens sterk werd afgeraden. alles wat ik weet is dat het cygnus al vooraf aangegeven heeft wel een zesde klas te willen plaatsen, aangezien ze nu de capaciteit hebben, maar dat dat niet mocht zonder groen licht van de vereniging van scholen. nu heeft het cygnus gekozen voor het vergroten van de klassen. als er ouders/kinderen met die kennis vooraf voor het cygnus hadden gekozen, meer nog dan nu al gedaan is, dan had dat niet gekund en was er waarschijnlijk alsnog ook geloot. ik blijf er dus bij dat het een verschuiving van het leed had betekend. de oplossing is voldoende kwaliteit en voldoende aanbod, en een beetje anticipatie van de scholen graag op wat er komend schooljaar komen gaat qua vwo, havo, vmbo etc...
Jolanda (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 21:41   

Karin, zou het niet verstandig zijn om een plekje te zoeken op een brede scholengemeenschap, met in elk geval ook VMBO-T? Ik zou hem laten merken dat als zijn niveau toch VMBO-T zou zijn, (wat misschien toch zo is) dat voor jullie niet uitmaakt.
E (Amsterdam centrum)
op 02/04/2013 naar 21:37   

Ongelofelijk, hoe lang sommige scholen kinderen en hun ouders in het ongewisse laten! Donderdag a.s. is volgens de kernprocedure echt de allerlaatste dag dat scholen de beslissing over inschrijving bekend moeten maken.
In de kernprocedure staat verder dat de loting controleerbaar moet zijn, ook achteraf, en moet kunnen worden verantwoord aan bijv. ouders. De scholen hebben ook een lotingprotocol afgesproken. Hierin staan onder meer dat loting 'in principe' onder toezicht van een notaris plaatsvindt en scholen het tijdstip van loting bekend maken en of ouders aanwezig kunnen zijn.
Wij hebben de loting een week geleden al gehad, we mochten aanwezig zijn dus wisten het direct. De bevestiging van inschrijving hadden we na een uur al in de mailbox.
Tf (Adam)
op 02/04/2013 naar 21:35   

Nieuwe havo is niet hetzelfde team als van Hyperion: daar hebben de vier gymnasia ook aan meegewerkt. Dit is alleen vanuit Bredero.
Moe (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 21:01   

Er zijn scholen die vandaag hebben gebeld bij uitloting. Deed het Fons Vitae dat ook vandaag? Ze hebben geloot, maar wij moeten nog tot donderdag wachten op de post.....
Gra (Amsterdam )
op 02/04/2013 naar 20:47   

@Karen. Nederland zou het moeten kijken naar de systeem op een zeer kritische manier en rekening houden met andere onderwijs systemen in de rest van Europe etc. Alle recente onderzoek naar brein ontwikkeling bewijst dat de brein flink groeit tijdens adolescentie. Onderzoekers in US hebben nadrukkelijk gezegd dat testen met 11/ 12 jarige niet moeten worden genomen. Je kan pas de capaciteiten meter als de kinderen veel ouder zijn, bijv 15 of 16 jaar. Kinderen segregeren vanwege lagere cito scoren is out van deze tijd. De hele proces heeft een enorme impact op de zelf beeld van het kind, zijn motivatie en inzet ook. Ik ben benieuwd naar jou eind verhaal.
Gra (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 20:20   

Ik kan geen info vinden over VWO kans klas bij Bredero. De nieuwe havo is bedoeld voor kinderen met een onderneming mentaliteit. Het is niet een optie voor mijn zoon. Ik ga toch meer info van de school halen. Ik ben zeer teleurgesteld bij Cartesius. Ze hadden 9 overaanmeldingen gehad. Niets gedaan om de loting te voorkomen en mijn zoon gebeld met de mededeling dat hij uitgeloot was. Bij het aanmelding gesprek vroegen ze naar mijn nummer en die van mijn kind. Ze hebben het kind gebeld en in de middel van de school pauze de bericht laten vallen. Gelukkig hebben de juffen hem goed ontvangen. Waar is hun pedagogische visie, in *****snaam??
Karin (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 20:18   

Onze zoon met havo/vwo advies van school, citoscore 535, nu school gekozen , maar moet nio test doen, niotest viel tegen en nu door naar vmbo??? inschrijving gesloten, afwijzing op 1e keus school, en nu waar naar toe?? waar blijft het schooladvies nu?? en nu doorstromen vmbo? hoe leg je dit een kind uit?? volstrekte onzin alle toetsen tijdens lagere schooltijd, je ziet alleen nio en cito doen er toe, een lagere school heeft in Amsterdam niets te vertellen en nu van havo/vwo naar vmbo??? wie heeft advies en wil mijn zoon plaatsen een kans geven op zijn havo/vwo advies met steun lagere school???? graag reactie!!!
Emma (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 18:16   

@Gra: de nieuwe Havo heeft ook een VWO-kansklas toch, misschien is dat nog een optie.
An (Oost)
op 02/04/2013 naar 18:03   

@Gra: het ziet er naar uit dat jullie heel weinig te kiezen zullen hebben op HAVO-VWO niveau: Cosmicus, Comenius, Reigersbos. En misschien nog enkele plaatsen op Berlage, HLW en CSB.
Als er geen scholen capaciteit gaan creeren, zullen er ongeveer het zo veel plekken zijn als er kinderen zijn uitgeloot!
S. (Amsterdam zuidoost)
op 02/04/2013 naar 14:56   

Graa, je kunt het beste kijken op de site van MLA, daar hebben ze een duidelijke overzicht van beschikbaare plekken. Succes
Gra (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 14:52   

Pieter Nieuwlaan heeft nog plaatsen voor VWO+ sciences of arts. Het is een zeer goede optie.

Mijn kind is uitgeloot of Het Cartesius met een score 1 punt lager dan VWO. Havo is voor hem geen optie. Een gecombineerde klas zou hem veel meer bieden. Wat nu? Wie weet welke zijn de scholen die havo/vwo kinderen kunnen nog nemen?
F (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 12:32   

Woensdag 10 april is een open middag van 14.00-18.00 uur op De nieuwe Havo voor leerlingen die uitgeloot zijn met een havo en havo/vwo advies. Deze school is speciaal opgezet om extra capaciteit in Amsterdam te creŽren, omdat vorig jaar al bekend werd dat er overaanmelding op havo te verwachten was. Hetzelfde team heeft 2 jaar geleden gewerkt aan het creŽren van extra capaciteit op vwo-niveau, dat nu gevormd is tot het Hyperion Lyceum. De nieuwe Havo speelt tegelijkertijd in op de landelijke ontwikkeling van onderwijsvernieuwing voor de havo, vandaar de toevoeging: voorbereidend HBO. Uitgelote leerlingen kunnen alvast een eerste kennismaking hebben op de OCO-markt op zaterdag 6 april.
Jannie (Ams)
op 31/03/2013 naar 13:00   

Vrije schoolkeuze is ook bewust geen katholieke school, of juist wel. Ook schoolgeld verschilt erg per school. Scholen met laptop zijn vrij duur.
Hilhorst (Parool zaterdag)
op 31/03/2013 naar 11:49   

Hilhorst hekelt scholen

30-03-13 10:31 uur

Pieter Hilhorst. © anp
PvdA-wethouder Pieter Hilhorst vindt dat de Amsterdamse schoolbesturen voor voortgezet onderwijs (Osvo) hun werk niet goed hebben gedaan.

Zij hebben voor onvoldoende goede plaatsen op vmbo-t- en havoniveau gezorgd. En kinderen en ouders wordt na uitloting te laat een goed alternatief geboden, waardoor onnodig lotingsstress ontstaat, zegt Hilhorst.

Donderdag zullen achtduizend kinderen te horen krijgen of zij op de school van hun keuze zijn geplaatst. Vier- ŗ vijfhonderd kinderen zullen dan uitgeloot zijn en een andere school moeten vinden.

In het vwo zijn nog 'aantrekkelijke' alternatieven, maar uitgelote kinderen met een vmbo- of havoadvies zullen genoegen moeten nemen met een school die wel een voldoende heeft gekregen van de onderwijsinspectie, maar niet als aantrekkelijk geldt, zegt Saskia Grotenhuis, Osvo-bestuurslid en rector van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer.

Grotenhuis verwerpt de kritiek van Hilhorst: 'Wij hebben enorm geÔnvesteerd in vmbo's en havo's, in Noord, West en Zuidoost, maar het duurt dus even voordat dat tot ouders doordringt.'
An (Oost)
op 30/03/2013 naar 23:02   

Voor Martje en wie er nog meer wil weten over Cosmicus en Fathullah Gulen:
NOVA juli 2008
Volkstrant 4 juli 2010
Parool 29 maart 2008, 2 maart 2013,
Wikipedia: stichting Cosmicus
En op internet nog heel veel meer van hoogleraren, ministers en wethouders en van Turkse Nederlanders.
L (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 22:12   

Berlage Lyceum: Extra Openmiddag VWO op vrijdag 5 april om 16:00uur

meer informatie op de site van het Berlage Lyceum
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 22:08   

@Marije: precies, je moet als ouder weten waar een school voor staat voordat je er voor kiest of afwijst. Daarom zou het cosmicus eerlijk moetem zijn waarvoor ze staan. Door te zwijgen, over de ideologisch etnische achtergrond lijkt het alsof ze iets te verbergen hebben.
Martje (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 21:56   

En overigens vraag ik me af wat het daadwerkelijke nut van de VSA is. De laatste informatie dateert van 25 maart. Doen jullie nog iets?
Martje (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 21:54   

Zoek eens even uit wat die beweging inhoudt, voordat je een school afschrijft. We hebben het bij het Cosmicus, voor zover ik kan overzien, niet over een of andere griezelige fundamentalistische islamitische beweging. Elkaar napraten zonder je te verdiepen heeft niet zo veel zin. En ik ben van mening dat het probleem niet zit in die paar scholen die hun capaciteit uitbreiden, maar in het systeem en het aanbod zelf. @ingrid, als jouw kind toch op de school van zijn/ haar keuze terecht was gekomen doordat er extra plaatsen waren geweest, hadden we jou vast niet gehoord. De ellende is dat je als individu niet veel anders kan dan de leukste/ fijnste/ beste school kiezen, en er het beste van hopen.
Z (A'dam)
op 30/03/2013 naar 21:27   

Helemaal met je eens. Het zou natuurlijk van de gekke zijn als iemand in de tweede ronde naar Cosmicus moet, omdat er verder geen plek is.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 21:00   

Bij de informatie over het Cosmicus ontbreekt elke informatie met de Turks Islamitische beweging die de school opgericht heeft en de banden van het huidige bestuur me deze beweging. Als je je daar in kunt vinden prima natuurlijk, maar kan me voorstellen dat je dat wel wil weten voordat je voor deze school kiest. Ze zijn totaal niet transparant over de Turkse identiteit en de banden met die Fethullah Gulen beweging.
Als ik voor een school op ideologisch etnische grondslag zou willen kiezen, zou ik dat wel van te voren willen weten.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 20:50   

@Z: ik kan helaas niets uploaden op deze site, naast het Parool artikel zou ik ook best die pdf van de lijst open plekken die op de MLA site staat willen uploaden (voordat die vedwenen is), maar helaas kan ik dat nie. De beheerders van deze site moeten da doen ...
Z (A'dam)
op 30/03/2013 naar 20:15   

Het MLA-overzicht: de havo/vwo-plekken op Cosmicus zijn ten onrechte in vwo-kolom neergezet.
Verder blijkt net als voorgaande jaren dat Amsterdam een enorm overaanbod aan vmbo heeft, vooral vmbo-b/k. Ook is er een reŽel tekort aan havo- en havo/vwo-plaatsen van voldoende kwaliteit.
Moeder (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 19:34   

Is het zo gek dat ik mijn zoon naar een havo/vwo school wil sturen en niet naar de nieuwe havo? Dat voelt niet als een alternatief. Zelf ging ik ook met havo proberen advies na een jaar door op het VWO.
Moeder (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 19:30   

Het overzicht MLA lijkt niet te kloppen. 50 plekken voor havo marcanti teveel gerekend. Gaat het daar niet gewoon om een paar plekken kansklas?. Aantal plekken havo is gewoon sterk omder de maat voor havo. En zeker geen keuze. Arme kinderen.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 30/03/2013 naar 19:27   

En de Nieuwe Havo dan, 69 plekken? Vlak bij de pont. Een mooi initiatief, weliswaar een doorstart van Bredero maar wel met een heel nieuw programma.
Z (A'dam)
op 30/03/2013 naar 19:18   

Zou iemand pag. 4 vh Parool van 30 maart als download op deze site kunnen zetten?
An (Oost)
op 30/03/2013 naar 18:38   

@E. Dank voor de tip! Als die cijfers kloppen zijn er daadwerkelijk te weinig plekken in de 2e ronde om de uitgelote HAVO-VWO en HAVO lln te plaatsen!
Er moeten dus snel extra plekken gecreerd worden. IJburg III? Spinoza II? Kan SNL in hun nieuwe gebouw een paar extra klassen kwijt? PNC ook ieder jaar overvol.... Tijd voor een nieuwe school erbij in Oost?
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 17:13   

Tip voor iedereen die nog zoekt naar een plaats in de 2e ronde: op de site van het MLA staat een mooi overzicht waarcoer niveau staat hoeveel kinderen per school zijn uitgeloot en hoeveel vrije plekken er nog zijn. Ook staat bij elk niveau en school aangegeven of er een 'onvoldoende opbrengstoordeel' is van de inspectie. Google op 'vergelijking scholen lotingen' plus Amsterdam en je vindt de pdf met de tabel.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 16:29   

@Hans: ja, nieuw beleid is nodig. Dat beleid zal er vooral op gericht moeten zijn dat 1) de kwaliteit over de hele linie verbeterd, 2) het aanbod van scholen niet langer leidend is, maar beter wordt afgestemd op de vraag en 3) de systeemfout, dat de schoolbesturen alle macht hebben, hersteld wordt. Alleen dan komt er een prikkel om de lotingsproblematiek bij de wortel aan te pakken. Ouders stemmen met de voeten, dat wil je toch niet uitschakelen?
Verder begrijp ik niet dat 'zwarte leerlingen' slechter af zijn nu de kwaliteit van scholen transparant is geworden. Segregatie vindt echter niet meer plaats langs 'zwart en wit' maar eerder in opleidingsniveau. De door jouw voorgestelde postcode beleid zal dat overigens de segregatie eerder aanwakkeren dan oplossen.
Elke leerling heeft baat bij hogere kwaliteit van het aanbod in Amsterdam en meer keuzevrijheid, juist achterstandsleerlingen. Uit jouw postings stijgt het beeld op dat jij gedwongen spreiding van leerlingen ziet als de enige manier om de lotingproblematiek opt te lossen. Dat staat inderdaad haaks op vrije school keuze voor iedereen.
JH (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 16:15   

@Hans: Wat een onzin dat VSA er vooral is voor ouders van VWO-kinderen binnen de ring. Blijkbaar is dat jouw vooroordeel. Neem eens de moeite om naar de feiten te kijken, bijvoorbeeld door de tabel op deze site te bestuderen, dan zie je dat ook de scholen buiten de ring, juist op vmbo- en havo-niveau, loten.
De schoolbesturen hebben alle touwtjes in handen en maken daar vervolgens misbruik van. Komende week zal blijken dat er op sommige niveaus echt te weinig plaatsen zijn.
Hans (Amsterdam-west)
op 30/03/2013 naar 15:53   

Ik deel het idee dat de VSA vooral gaat voor VWO leerlingen binnen de ring. Ik vind dat de VMBO kinderen en de kinderen op zwarte scholen er maar bekaaid vanaf komen. Voor hun lijkt de situatie juist verslechterd. Wat nu te doen? Nog meer uitbreiden van populaire scholen en bijv. het HLW (mooi nieuwe gebouw, een paar jaar geleden nog gemengde school met goede beoordeling) leeg laten staan? Er is nieuw beleid nodig, en als je geen loting wil zul je op een andere manier de leerlingen moeten verspreiden over de scholen. Ook deel ik de mening dat het zou helpen als alle scholen zoveel mogelijk gemengd zouden zijn. Zeker op havo-vwo niveau is het onnodig dat er naast elkaar zwarte en witte scholen bestaan. Als al die slimme witte kinderen in Nieuw-west , Noord en zuidoost-Abcoude nu eens in hun eigen buurt naar school zouden gaan... Postcode beleid?
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 14:37   

@Ingrid: ik hoop dat je wel blijft posten, juist wat jullie is gebeurd, onverhoopt uitgeloot worden, is wat we met zijn allen willen voorkomen. We moeten elkaar als ouders steunen en zeker de kinderen die nu in onzekerheid verkeren welke school nog plek heeft.
Als ik jou was zou ik contact opnemen met het Vossius, ik vond dat ook een hele leuke school, ze scoren kwalitatief zeer goed en had een heel prettig contact met de conrector toen mijn zoon nog wat vragen had. Je kan hen dan vragen of zij denken dat er (zwaar) geloot gaat worden in de 2e ronde en of ze eventueel extra capaciteit hebben na overaanmelding. Veel succes!
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 14:29   

Wat Ingrid zegt, is ook een van de doelen van de VSA: "Een Scholenloods met invloed aangesteld moet worden; die de inzichten en beslissingsbevoegdheid krijgt om vraag en aanbod in Amsterdam ieder jaar optimaal te matchen. Iemand die inzicht heeft in vraag en aanbod, iemand die kan ingrijpen bij schaarste en de mogelijkheid heeft middelbare scholen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en zo nodig aanpassingen kan afdwingen."
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 13:41   

Nabrander: Voor mijn zoon is er dus nu geen tweede keus in de tweede ronde. Keuze 2,3,4 en 5 zitten nu vol met tussendoor uitgebreide plekken.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 13:39   

An, we streven allemaal hetzelfde na: een goede school voor alle kinderen. Het doel van de kernprocedure is dat het proces van aanmelding zo eerlijk mogelijk verloopt, zodat ouders goed geinformeerde een keuze maken voor een VO school. Volgens mij pleit Ingrid niet voor meer regels maar is ze teleurgesteld dat ze minder informatie had dan sommige andere ouders.
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 13:38   

Beste fora mensen, ik stop nu met posten want dit lost niets op. Het is een verkeerd systeem, daar zijn we het over eens. Het gaat me niet om meer of minder regels, ALS je ze hebt met als doel eerlijk en transparant te zijn moet je je eraan houden. En handhaven met een duidelijke onafhankelijke regierol. Dat alles ontbreekt. Er is een soort goedbedoelde willekeur die door verschillende partijen, scholen en osvo zelf ingevuld mag worden over de rug 11-12 jarigen heen. En dat de eerste keus een echte eerste keus is met meer rechten zoals hieronder wordt aangegeven vind ik echt een rare. Je mag maar op 1 keus inschrijven en dat zou dan betekenen dat dat ook de beste keus is?
An (Oost)
op 30/03/2013 naar 13:14   

@Ingrid. Vind jij dan ook dat scholen die meer HAVO en minder VWO aanmeldingen voor hun HAVO-VWO- brugklas hebben gekregen van vooraf "gepland", deze HAVOleerlingen moeten uitloten? Zoals het SNL in het verleden heeft gedaan terwijl ze nog 60 of 80 plekken hadden in de HAVO-VWO-brugklas?
Ik ben blij dat de meeste scholen ieder jaar dan kiezen om zoveel mogelijk kinderen uit de eerste ronde aan te nemen, ook al verandert dat de samenstelling binnen de brugklas een beetje.
Ingrid. Het lijkt bijna als of het jou erom gaat zoveel mogelijk regels te maken. Het doel zou moeten zijn om zoveel mogelijk kinderen op een goede school die bij hun past te krijgen. Daarvoor is het nodig dat er voldoende aanbod komt van goede scholen zodat er een tweede keuze is!
JH (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 13:03   

Lees vooral het stuk op pagina 4 van het Parool van vandaag, zaterdag 30 maart. Hierin wordt de oorzaak van het hele probleem duidelijk uiteen gezet: Osvo is verantwoordelijk maar doet haar werk niet en de wethouder kijkt machteloos toe. Bestuurslid Grotenhuis van de Osvo verwerpt de kritiek: Osvo heeft het juist zo goed gedaan maar dat dringt nog niet door bij de ouders.

Hoe goed Osvo haar werk heeft gedaan zal komende week heel goed doordringen tot de ouders. Dan gaan de havo en havo/vwo scholen loten en zal blijken dat er onvoldoende plaatsen zijn voor de kinderen die zijn uitgeloot.
Susan (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 12:49   

Wij vonden niet dat we veel keus hadden vorig jaar met kind met vmbo-t advies. We wilden geen school waar op promotie filmpje stadswachten rondlopen, ook geen politiepost in de school. Ijburg leek ons heel leuk, alleen selectie gesprek was te veel risico (dyslexie, wie weet hadden ze al te veel zorgkinderen). Spinoza al jaren 0 procent kans, voor niet dalton kinderen. Geert groote school ook weinig kans. School als montessori college oost is ons kind niet streetwise genoeg voor. Dus lijkt of er veel keus is, maar kinderen met vwo advies hebben naar mijn mening ruimer keuze. Uiteindelijk gekozen voor mla, bevalt goed.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 12:39   

Vandaag op de voorpagina van Het Parool: Hillhorst hekelt scholen, de wethouder vindt dat de besturen voor VO hun werk niet goed hebben gedaan, zij hebben voor onvoldoende goede plaatsen gezorgd op vmbo en havo niveau.
P (Adam)
op 30/03/2013 naar 11:04   

In de tweede ronde hadden ze die plekken niet beschikbaar gesteld, naar ik mag aannemen. Waarom zou je extra capaciteit creŽren voor mensen die in eerste instantie liever iets anders wilden? Weet ook niet of Vossius vijf extra plaatsen maakt of dat dat afgevallen toetsers zijn, maar als ze echt vijf plekken extra maken voor uitloters, is dat helemaal te prijzen.
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 10:55   

Ik blijf erbij, die plaatsen hadden echt pas in de tweede ronde beschikbaar moeten komen! Nergens is de kernprocedure staat dat scholen is toegestaan het aantal beschikbare plaatsen tussen 2 rondes te kunnen en mogen wijzigen. In de schoolgids en de websites staat dat iedereen zich aan de kernprocedure houdt. Het punt is: ik wist het niet en heb met mijn zoon op de kernprocedure vertrouwd. En dat was achteraf stom, ik had moeten lobbyen en ik ga dat bij mijn volgende 2 zonen ook intensief doen.
P (Adam)
op 30/03/2013 naar 10:47   

Het cygnus had nooit alle kinderen kunnen plaatsen als er meer dan 150 aanmeldingen waren geweest: ook zij gaan niet over de dertig man per klas. Idem voor Hyperion: 7 klassen hadden ze niet geplaatst, dus daar hadden ook niet een paar man meer moeten komen. Die scholen hebben gewoon gekozen nav wat ze binnen hebben gekregen wat ze konden doen: prijzenswaardig.
En om nou Osvo af te branden: je kan toch niet van scholen verwachten dat ze op basis van hypes dan weer vijf, dan weer zeven klassen maken? Scholen hebben gewoon te maken met ruimte en personeel. Zo lang er in totaal voldoende aanbod is, ga je toch niet die kleine veilige scholen, waar iedereen zo graag voor kiest, uitbreiden tot leerfabrieken?
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 09:31   

Beste Marjan, het is exact zoals E aangeeft. We hadden dan zeker de keus gemaakt voor Cygnus en nu komt die school niet meer in aanmerking. Mijn zoon neemt mij dat kwalijk. Maar ik wist niet dat ze 15 leerlingen extra gingen plaatsen. Ik ben zeker blij voor de kinderen die alsnog zonder loting geplaatst zijn op Hyperion, cygnus en nog wat scholen maar nu zijn onze mogelijkheden nog verder beperkt. Dat is niet eerlijk en transparant. Het lost zich uiteindelijk wel op en het zijn vast kleine drama's maar als je 12 bent en zo trots op een max. citoscore en helemaal klaar op de basisschool...
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 06:37   

@Marjan: het gaat er om dat de uitbreiding van capaciteit van bijv. Hyperion voor sluiting van aanmelding niet algemeen bekend was maar wel in selecte kring. Sommige ouders wisten dat ondanks de vele overaanmeldingen op dat moment al dat ze toch alle kinderen zouden plaatsen, de meeste ouders wisten dat echter niet en konden daar dus ook niet op anticiperen. Ingrid vindt dat niet eerlijk, als ze ook had geweten dat bepaalde scholen de capaciteit zouden uitbreiden, dan had ze misschien een andere keuze gemaakt. Het Ignatius heeft bijv. wel aan het begin van de 1e ronde algemeen bekend gemaakt dat ze 5 extra plaatsen hadden, dat wist dus iedereen. Het Vossius heeft na het sluiten van de 1e ronde bekend gemaakt dat ze 5 extra plaatsen hebben voor de 2e ronde, daar kunnen dus alle uitgelote kinderen naar meedingen.
Marjan (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 00:56   

@ingrid; ik snap het blijkbaar echt niet. er van uit gaande dat jullie 1e keuze het barlaeus was en jullie op basis van de vooraf bekende info ook voor die school zijn gegaan... ja, keuze 2 t/m 4 zijn nu ook vol, maar waren dat evengoed geweest als het cygnus en het hyperion niet hadden besloten extra kinderen te plaatsen. het is gedurende de hele inschrijfperiode duidelijk geweest dat alleen het vossius achter liep en alle andere gymnasia richting overinschrijvingen zouden gaan. afgezien het aspect dat ouders die strategisch gekozen hebben dat wellicht anders zouden hebben gedaan met de kennis van nu blijf ik bij mijn standpunt dat scholen die creatief zijn en niet gaan loten niet alleen hun nek uitsteken maar bovendien het lotingsleed voor andere kinderen in de 2e ronde verzachten...
An (Oost)
op 29/03/2013 naar 22:59   

@Roos en anderen. Ik heb wat zitten puzzelen met de cijfers op het VSA/OCO overzicht, voor zover nu bekend, dus met een heleboel slagen om de arm!

Het % lln dat uitloot in de 1e ronde is naar mijn schatting het grootst bij VMBOt 8,4% en het kleinst bij VWO 4,6%. 91-96% van alle kinderen krijgt dus al dan niet na loting een plek op de school die hij in de 1e ronde heeft gekozen.

De 150 uitgelote VMBO-ers komen van 4 van de 26 VMBO-scholen (IJburg, OSB, Wellant, Spinoza) en hebben in de 2e ronde nog ongeveer 16 scholen over om uit te kiezen.
Voor de 55 uitgelote leerlingen met HAVO/VWO-advies is er als ik het goed zie alleen nog plek op 3 van de 17 HAVO-scholen (Comenius, Cosmicus en Reigersbos).
Gymnasium heb ik niet apart berekend, maar duidelijk is dat uitgelote lln van de cat.gymnasia niet allemaal op het Vossius terecht kunnen. Er is wel voldoende plek in gymnasiumklassen bij andere scholen.

In stadsdeel Zuid gaat er op alle niveau's geloot worden, ongeveer 200 uitlotingen. Op HAVO-VWO niveau zullen ong. 47 uitgelote lln naar andere delen van de stad moeten uitwijken. Ook uit Oost zullen zo'n 80 lln buiten hun stadsdeel een school moeten zien te vinden op HAVO, VMBOt of HAVO-VMBOt-niveau, omdat er netto te weinig plekken in hun stadsdeel zijn. Op in totaal 75 HAVO-plekken in Oost schat ik 44 overaanmeldingen en 0 plekken in de 2e ronde.
Positief: ondanks aanvankelijk 92 overinschrijvingen in Noord, hoeft in dat stadsdeel niet geloot te worden! Scholen hebben daar hun aanbod (niveau en/of aantal plekken) aangepast.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2013 naar 21:25   

Het is geen strijd, uitgeloot worden is op alle niveaus erg, ieder kind dat uitgeloot wordt op de school van de eerste keuze is er eentje teveel. Ieder uitgeloot kind zal zich samen met de ouders opnieuw moeten orienteren op een school voor de 2e ronde waarbij het een gegeven is dat de keus een stuk beperkter is dan in de 1e ronde en het risico op opnieuw uitgeloot te worden aanwezig is.
Is het een idee dat in de 2e ronde kinderen uit Amsterdam wel voorrang krijgen? Amsterdam heeft een regiofunctie, dat rechtvaardigt dat kindern uit de regio op gelijke voet meeloten met kinden uit Amsterdam. Omdat de kinderen van buiten Amsterdam in de eigen regio ook in de 2e ronde voorrang krijgen en kinderen uit Amsterdam zich niet eens kunnen inschrijven in een buurgemeente (of als 2e keus meeloten), zou in de 2e ronde een kind uit Amsterdam ook voorrang moeten krijgen in de eigen gemeente.
In Utrecht dat ook de lotingproblematiek kent, is voorrang al een feit bij overaanmeldng in de eerste ronde. VO scholen mogen bij overaanmelding de volgende voorrang regels toepassen, citaat uit de kernprocedure van Utrecht (PoVo): "Voorrang eigen regio: Utrechtse leerlingen worden met voorrang geplaatst. Dit geldt voor alle Utrechtse VO-scholen behalve voor de beide categoriale gymnasia. Bij het Christelijk Gymnasium en het Stedelijk Gymnasium wordt geloot onder het totaal aantal toelaatbare leerlingen zonder onderscheid te maken tussen stad of regio."
Jolanda (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 19:58   

Wat mij opvalt: VMBO-T ouders willen een brede scholengemeenschap, Havo ouders een Havo/VWO school (kennelijk geen categoraal havo) en VWO ouders een categoraal VWO of gymnasium. Daar zijn er de laatste jaren een flink aantal van bijgekomen. De mogelijkheid tot opstromen lijkt gewenst, liever geen mogelijkheid tot afstromen (of met kinderen van een lager niveau op school). Iedereen zo hoog mogelijk. Of iedereen op zijn tenen? Kunnen de kinderen het niveau aan, of moeten er veel wisselen van school om toch een niveau lager te doen? Op dit forum staat de brugklas en de loting centraal, maar hoe gaat het daarna?
S. (Amsterdam zuid oost)
op 29/03/2013 naar 19:28   

Mee eens. Ik denk dat hoe lager het advies hoe minder keuze er is. De kinderen met VMBO basis advies die bijvoorbeeld bij OSB uitgeloot zijn/worden kunnen in zuid oost alleen nog naar Bindelmeercollege. Niets mis met deze school maar erg weinig keuze dus. Naar een school buiten zuid oost is vaak geen optie in verband met de reiskosten dat het met zich meebrengt.
MvW (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 18:59   

Ik tel nog meer dan 180 VWO plaatsen bij Spinoza (7), Vossius(16), Excellius(27), Berlage(40) en HLZ(17) Caland (?), Cartesius(15) , CSB(13), HLW(15) en Comenius(37). Dat lijkt toch een voldoende en gevarieerd aanbod met genoeg kwaliteit.
S. (Amsterdam zuid oost)
op 29/03/2013 naar 18:55   

Mijn kind heeft een VMBO-t advies, we zijn er gelukkig ook nog.
Ik wilde even reageren op Exellius. Ik ben het met Roos W eens dat ze te weinig aanmeldingen binnen krijgen omdat SGR bekend staat als een 'zwarte' school. Hoewel iedereen vindt dat scholen zo gemengd mogelijk zouden moeten zijn, daar iets aan doen door je kind op een zwarte school aanmelden is een andere koek.
Daar verandert het aanbod van Grieks en Latijns weinig aan vrees ik. Het is eerlijk gezegd nog een wonder dat Exellius meer aanmeldingen heeft dan vorig jaar want ik heb gehoord dat de meeste basisscholen in zuidoost de ouders afraden om hun kinderen op Exellius in te schrijven!! Gelukkig zijn er dus nog ouders en kinderen die zich niet laten afschrikken door vooroordelen en het toch doen.
Trouwens de eerste Exellius klas is (hoe klein ook) wel gemengd. Misschien een idee voor de tweede ronde......
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2013 naar 18:17   

@LR: er is nog wel een groot probleem op het VWO, ik tel zo al 88 kinderen die uitgeloot zijn op het Barlaeus (9), het Ignatius (24), het Amsterdams (31) en St Nicolaas (32). Dat zijn toch drie hele klassen die op straat staan en in onzekerheid verkeren nu. En dan hebben meerdere VWO scholen de capaciteit nog eens uitgebreid, zoals het Hyperion met 40 extra plekken en het Cygnus dat een extra klas vormt.
Uitloten is op alle niveaus erg en de problemen zijn er ook op alle niveaus helas.
LR (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 17:58   

Ik ben getrouwd met een gymnasiast en die vindt Latijn en grieks absoluut achterhaald. Dus daar zijn de meningen over verdeelt. Weinig mensen zullen zoals de ex bankdirecteur Hazelhoff de litaratuur in het grieks lezen.
Natuurlijk moet iedereen op zijn eigen niveau een goede school krijgen, maar ik denk dat dit jaar het probleem niet zo zeer op het vwo niveau zit. Het verbaast mij wel dat er voornamelijk vwo ouders op dit forum zitten, maar dat zal wel denkers versus doeners zijn. Het is een probleem en er moet een oplossing komen. De beste (utopische) oplossing zou zijn groei en krimp n.a.v. Aanmeldingen, maar gebouwen zijn niet zo elastisch. Er zijn veel systemen te bedenken, ook een aantal waar wij ouders helemaal niet blij van worden. En hoe om te gaan met bijv. Een vrije school waar een bepaalde filosofie achter zit en die maar beperkte plekken heeft en waar kinderen naar toe willen die pas later ontdekt hebben dat het onderwijssysteem voor hen heel geschikt is, beter dan regulier vwo of havo.
Z (A'dam)
op 29/03/2013 naar 17:09   

Helemaal eens met JH dat het de OSVO is die problemen verkeerd benoemt (ouders die naar een paar populaire scholen willen) en echte oplossingen tegenhoudt.
Even over Excellius. Wij zijn daar wezen kijken. Echt een gemiste kans dat ze bewust geen gymnasium willen. Volgens hen heb je niks aan oude talen. Wat onzin is, want Latijn helpt enorm bij het leren van Engels, Frans en Spaans en Grieks geeft toegang tot wondermooie literatuur. Als ze ook een gymnasiumafdeling hadden geopend (kan nog steeds, doen!), hadden ze veel meer kinderen uit bv. Abcoude kunnen trekken, die heus wel in de buurt naar school willen, als ze maar een goed aanbod hebben.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 29/03/2013 naar 14:48   

Het bestaan van grotendeels zwarte scholen maakt het uitloten ook niet makkelijker. Kinderen willen zich graag herkennen in (een deel van) hun klasgenoten. Ook kinderen van buitenlandse ouders willen liever een gemengde klas. Zou dit ook een rol spelen in de moeizame start van de Nieuwe Havo en Excellius? Een betere spreiding over de scholen zou kunnen helpen, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Scholen sluiten en nieuwe scholen starten, samenvoegen, husselen, postcodebeleid? Het uitbreiden van populaire witte scholen zou wel eens averechts kunnen werken.
Roos (Haarlem )
op 29/03/2013 naar 14:17   

Beste VSA
Is er bekend zodra het aantal uitgelotenen duidelijk is, welke adviezen deze leerlingen hebben? Dit om dan een idee te krijgen hoe hopeloos het is als je kind vwo advies heeft.Voor welke schoolsoort is het nu het meest dramatisch ?
C (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:49   

Beste JH dat Parool ga ik opsporen. Ik las je bericht nog niet voor ik antwoordde. Wat is er te doen aan dat soort wanbeleid? Wat erg.
C (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:44   

Ja. Demografische gegevens, entreetoets-scores, het lijkt makkelijk het beter te doen dan nu. Procedure transparant. SVA, wat te doen?
JH (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:43   

Zo simpel is het inderdaad, Emma. Maar de OSVO (verenigde schoolbesturen) doet het niet omdat het tekort aan plaatsen de scholen goed uitkomt. Gisteren in het Parool zegt bestuurslid Grotenhuis dat het probleem van het loten komt doordat de ouders allemaal naar een paar populaire scholen willen. Ondertussen blijkt uit hun eigen cijfers dat er tientallen plaatsen te weinig zijn om dit jaar alle kinderen geplaatst te krijgen. In datzelfde artikel noemt Grotenhuis het nieuwe lotingssysteem als de oplossing, maar dat kan niet de oplossing zijn zo lang er te weinig (goede) plaatsen zijn.
Hoe is het mogelijk dat dit bewust falende bestuur, dat alleen maar handelt in het belang van de scholen, jaar in jaar uit op deze manier door kan gaan?
Emma (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:12   

Helemaal eens met Ann (oost) Hoe moeilijk kan het zijn om op basis van het voorlopige schooladvies in groep 7 een inventarisatie te maken van de benodigde capaciteit. Misschien ook al een (voorlopig) voorkeurslijstje invullen zodat ook scholen wat beter kunnen anticiperen op wat ze kunnen verwachten.
An (Oost)
op 29/03/2013 naar 08:30   

@Ingrid. De kernprocedure is een middel om eea in goede banen te leiden. Het is niet de oplossing. Daarvoor moeten vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden. Bijv. Op basis van de entreetoets zorgen dat er voldoende aanbod komt.
Ingrid (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 21:38   

Zinnig is: maak een kernprocedure en houdt je eraan voor 100%!
een partij bewaakt deze en heeft regie. Dan is het eerlijk en transparant. Ik heb er echt spijt van dat we vertrouwd hebben op de eerlijkheid van de kernprocedure. Er is niets eerlijks aan als scholen schimmig en strategisch mogen handelen met hun echte aantal beschikbare plaatsen. Daar helpt zelfs strategisch kiezen niet tegen.
C (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 21:06   

Ik ben het helemaal met je eens, goed gezegd. Niet per ongeluk elkaar gaan afbranden om niks en uit machteloosheid, maar zinnig discussieren over oplossingen.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 18:33   

@C: volgens mij zijn we samen op weg met manieren hoe de kernprocedure verder te verbeteren (transparant maken) en zijn we het hier eens dat ouders en kinderen voor kwaliteit kiezen. Wat die bijzondere kwaliteit van een school is, dat is persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten.
Ik ben het met je eens dat ouders samen moeten optrekken om te voorkomen dat ieder jaarcweer kinderen die aan alle voorwaarden voldoen, worden uitgeloot. Tegelijk is discussie over de oplossingsrichtingen nuttig, dat houdt ons scherp.
C (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 16:25   

Volgens mij gaat de discussie hier niet de goede kant op. Over of iets een drama is, of over een kind laten kiezen of strategisch kiezen(dat is ook moeilijk), of het MLA chaotisch is, of andere scholen achteroverhangen, of scholen hypes zijn of niet, of Hyperion eerder had moeten zeggen dat ze meer kinderen aannamen.
Het gaat hier om een sturctureel probleem. Te weinig plaatsen van het soort dat gewenst is. Op alle onderwijsniveaus in verschillende delen van de stad.
Hoe kan het dat in een 'markt' waar zo'n grote vraag is er niet meer partijen opspringen om die plek te maken en dat de andere scholen niet ook heel hard meewerken aan het maken van die scholen?
Het aantal leerlingen groeit voorlopig door verstedelijking en er is talent op alle fronten.
Natuurlijk zit soms een school gewoon vol, het is niet oneindig maar als er meer behoeft is aan scholen als het Ijburg Ignatius of MLA( een ander houdt wellicht van die chaos) ik noem er een paar, dan is het zaak te zorgen dat dat aanbod uitgebreid wordt zodat uitloting geen drama meer is maar een hobbel. Die op te vangen is met een alternatief in dezelfde geest.
Hoe kan dit zo stilstaan in Amsterdam?
Volgens mij kunnen ouders zich beter bundelen op weg naar een oplossing dan zo discussieren.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 28/03/2013 naar 15:44   

Je kind de school laten kiezen: daar is waar het mis gaat. Lees de enquÍte van de VSA uit 2010 nog maar eens na. Veel ouders zeggen daar dat ze het anders zouden doen als ze het overnieuw konden doen, nl strategisch kiezen en niet niet hun kind laten kiezen. En hun kind daarmee loting besparen.
Roos (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 14:38   

Heel makkelijk te zeggen dat je er geen drama van moet maken! Dat is het zelfde als tegen een depressief iemand zeggen: doe toch niet zo somber dan is er toch geen probleem?
Natuurlijk zijn er grote en kleine drama s in het leven, en dit is een klein drama.Een kind dat een school kiest en uitgeloot wordt. Dat wens je toch geen enkel kind? En dan weer weken onzekerheid waar dan wel en misschien weer loten? Nee, ontkenning helpt echt niet, het probleem verdwijnt er niet door!!
Z (A'dam)
op 28/03/2013 naar 12:53   

MLA heeft vlg mij helemaal geen goede naam. MLA maakte op ons op de open dag een zeer chaotische indruk. Het toppunt was wel een popi-jopi directeur die op zijn knieŽn probeerde om vriendjes te worden met de kinderen. Mijn kinderen keken hier terecht doorheen, moeten hier niets van hebben.
LR (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 12:44   

Je ziet ook dat mensen toch, begrijpelijk, voor het veilige bekende kiezen. De Nieuwe Havo, van de makers van Hyperion, zit nog lang niet vol en ik vermoed dat er over 2 a 3 jaar een run op deze school gaat zijn. Het blijft natuurlijk een moeilijk probleem hoe je deze zwenkingen van de schoolconsumnet moet voorspellen Fons Vitae lootte 2 jaar geleden heftig, vorig jaar dacht ik bijna niet en dit jaar zit het weer vol.
MvW (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 11:46   

Een deel van de problemen komt voort uit het roeptoeteren dat alle scholen die nog plaats hebben achteroverleunende onderpresterende scholen zijn. Dit is deels onterecht. Het is mede dit soort framing dat de run op de toch al populaire scholen versterkt en loten tot een drama maakt (het woord "lotingsdrama" helpt ook niet). De beoordeling van scholen is geen keiharde science maar sociaal wetenschappelijk, met al zijn aannames. Lees maar eens hoe het cijfer Dronkers, dit jaar populair hier, tot stand komt en wat daar op valt af te dingen. En 6 zou zo een 9 kunnen zijn of omgekeerd. Dat zie je terug is de soms uiteenlopende cijfers voor verschillende niveaus binnen een school. Zelfde beleid, voorzieningen, leraren. Toch: Berlage VWO 7.5 (net als A'dams lyceum) Havo 5.5. Cartesius: Havo 8, VWO 5. Fons Vitae: Havo 8, VWO 6. HLZ: HAVO 9, VWO 5. Omgekeerd, Damstede: VWO 8, Havo 5.5. MLA: 5,5 5,5 6.5 voor Vmbo, Havo en VWO (heeft toch een goeie naam?). Idem Gerrit vd Veen, Havo, VWO 4! (Huh?). Ouders hou je hoofd koel en het drama klein, beter voor je kind.
Z (A'dam)
op 28/03/2013 naar 10:29   

Ja, het probleem zit hem inderdaad bij de OSVO. Zij zijn blijven hangen in een soort communistisch tijdperk. Zij menen ten onrechte dat uitbreiding van kwalitatief goede scholen ten koste zou gaan van de leerlingen uit sociaal-zwakke milieus. Zij hebben niet helemaal door dat juist ook deze leerlingen heel veel baat hebben bij kwaliteitsscholen.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 09:35   

Dat nieuwe lotingsysteem, waar je meerdere voorkeuren kunt aangeven, gaat de problemen ook niet oplossen. De scholen van de voorkeuren 1 tot en met 5 zitten allemaal vol in de 1e ronde. Meer mensen hebben dit probleem lees ik hier. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar de evaluatie van de simulatie die dit jaar meeliep naast de gewone aanmelding.
De oplossing is dat de scholen die niet goed scoren de kwaliteit nu echt gaan verbeteren en dat het aanbod van scholen wordt afgestemd op de vraag. Ik hoop dat de problemen zijn opgelost wanneer mijn jongere kinderen naar het VO gaan, maar ik vrees van niet ...
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 09:26   

Dat sommige scholen hun capaciteit zouden vergroten bij overaanmelding zou voor sluiting van de inschrijving al wel bekend zijn geweest, maar niet aan de grote klok gehangen. Het Hyperion had in de laatste week inschrijven al een flink aantal overaanmelding. Sommigen wisten dat de school toch alle leerlingen zouden opnemen, maar officieel was dat niet bekend.
Nogmaals, heel fijn voor al de kinderen die niet hoeven te loten en zeker zijn van een plek. Tegelijk maakt dit de aanmeldprocedure niet heel transparant omdat ouders uitgaan van de openbare gegevens in de scholengids en de stand van aanmeldingen in de laatste week. Eventuele uitbreiding van plaatsen moet op zo'n moment in de aanmeldprocedure niet in kleine kring bekend zijn maar openbaar zijn.
JH (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 09:12   

Voor de scholen is dit inderdaad een prima situatie. De goede scholen zijn verzekerd van volle klassen met goede leerlingen en de zwakke scholen worden automatisch gevuld. Het probleem is de vereniging OSVO (de verenigde schoolbesturen), die verantwoordelijk is voor dit probleem, maar al jarenlang uit eigen belang structurele oplossingen blokkeert. De politiek heeft daar nauwelijks tot geen invloed op en de ouders en kinderen zijn de dupe hiervan. Op dit moment wordt er naar het schijnt een oplossing gezocht voor het gebrek aan plaatsen, vooral op havo en havo/vwo niveau. Dat is toch schandalig! Dat er een gebrek zou zijn was al lang van te voren bekend! Is er nu geen enkele mogelijkheid om dit bestuur, dat er jaar in jaar uit bewust een puinhoop van maakt, aan te pakken? De oplossing is niet zo moeilijk: uitbreiding van kwalitatief goede plaatsen waarbij wordt geanticipeerd op het aantal te verwachten leerlingen (vraag gewoon bij de basisscholen de voorlopige schooladviezen op van de kinderen in groep 7) en de mogelijkheid voor kinderen om een voorkeurslijstje van geschikte scholen in te dienen (het alternatieve lotingssysteem), zodat ook het zogeheten strategisch inschrijven tot de verleden tijd kan horen en er een behoorlijk alternatief is gegarandeerd als je bent uitgeloot.
Emma (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 08:35   

Jammer dat de scholen die geprobeerd hebben een stukje van het lotingsleed te verzachten (Hyperion, 4e, Cygnus) nu opeens de gebeten hond zijn. Vorig jaar heeft het IJburgcollege ( uiteindelijk en onder "druk" en de belofte van een nieuw gebouw van toenmalig wethouder onderwijs Ascher)350 kinderen aangenomen ipv de 200 die in de keuzegids VO vermeld stonden en toen stond iedereen te juichen! Het blijft een feit dat de scholen die minder presteren nog steeds achterover leunend de uitgelote kinderen kunnen plaatsen en er in die zin geen druk is om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. Daar zou de verontwaardiging over moeten gaan!
Ingrid (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 08:29   

Beste E, je beschrijft exact ons denkproces. De kansen leken op 4 scholen obv gepubliceerde plaatsen even groot en toen heeft hij 1e keus gekozen. Jouw kind heeft geluk maar die van mij heeft inderdaad geen optie 2 t/4 meer omdat die plekken dus nu tussendoor al vergeven zijn.
En nu zitten we weer weken in onzekerheid en wordt het schoolkeuze 5 ( Vossius met ook kans op loten) of scholen waar we nog geen enkel beeld van hebben.
Z (A'dam)
op 28/03/2013 naar 00:23   

Amstelveencollege heeft net als Nicolaas ook plusklassen cultuur en sport (en daarnaast ook nog science). Zij testen geschiktheid vůůr de inschrijving, zodat je bij afwijzing ook voor een andere school kunt kiezen. Waarom doet Nicolaas dit ook niet?
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 00:06   

@Ingrid: ik begrijp nu beter wat je oneerlijk vindt. Als je had kunnen anticiperen op een uitbreiding van de capaciteit had je misschien wel een andere school gekozen, nu is je deze keuze ontnomen.
Toen vorige week bekend werd dat er zou worden geloot om de beschikbare plaatsen is ons ook vaak gezegd, "had je nu maar gekozen voor het Hyperion/4e/Cygnus", maar bijv. het Hyperion had vlak voor de sluiting al een flink aantal overaanmeldingen waar het Barlaeus en het 4e nog beperktplekken over had. Op de stand van inschrijving de voorlaatste dag was dus eigenlijk niet op de anticiperen.
Onze strategie was daarom: we kiezen gewoon de school van de 1e keuze en denken na over een plan B. Omdat vorig jaar van de gymnasia alleen het Ignatius had geloot dachten wij dat het best reeel was dat de 2e, 3e en 4e optie ook nog beschikbaar zouden zijn in de 2e ronde, maar niets blijkt minder waar. Wij hebben heel veel geluk dat we ingeloot zijn, want de 2e t/m 5e keuze zit gewoon vol.
Iwan (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 23:44   

@Ingrid. Was jullie schoolkeuze anders geweest als je had geweten dat Cygnus iets creatiever met de klassengrootte zou omgaan?
Ingrid (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 22:42   

Tja, de procedure hoort eerlijk te zijn voor iedereen en dat is het nu niet. De extra uitbreiding is te prijzen maar had echt pas weggegeven moeten worden in de 2e ronde. Nu heeft mijn kind in de tweede ronde geen kans meer op de scholen die tussen twee rondes door de spelregels hebben veranderd. Uiteraard zou ik ook opgelucht zijn als mijn zoon een school had gekozen die ineens spelregels van beschikbaarheid zou gaan wijzigen maar dit was niet in het proces bekend. Ik blijf erbij dat dit oneerlijk is en tegen de bedoeling van een eerlijke en transparante kernprocedure.
Martje (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 22:28   

Wanneer gaan de scholen die onderpresteren eens praten met de wel succesvolle scholen? Die scholen doen toch kennelijk echt iets verkeerd, en krijgen hun klassen uiteindelijk alleen maar vol door leerlingen die elders zijn uitgeloot. Hun resultaten zijn aanmerkelijk lager. Hoe kan dat? Daar werken toch ook goed opgeleide leraren? Overigens lijkt een nieuw gebouw ook goed te werken. Je vraagt je soms af op welke gronden mensen een school kiezen. Het Sint Nicolaas moet dit jaar loten, terwijl die school jarenlang niet populair was.
Bart (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 22:21   

Onze dochter is in 2011 uitgeloot voor het Vossius. Zo leg je dat dus uit aan een 11-jarige: de kans is aanwezig dat je wordt uitgeloot als je je aanmeldt op het (x,y,z), en als dat gebeurt is dat balen, maar we lossen het op. Alsof dat loten nieuw is. Kinderen kunnen heus wel tegen een beetje tegenslag, en bijna alle leerlingen vinden hun draai toch wel op de school waar ze terecht komen. Dus loten is balen, ja, zeker, maar hoezo kun je dat niet uitleggen? Dat vind ik nou echt struisvogelpolitiek. En de klacht over de scholen die extra leerlingen aannemen is helemaal nergens op gebaseerd. Hadden we dan nog veel meer uitgelote kinderen moeten hebben dit jaar? Wees blij dat de scholen die dat kunnen, iets doen.
Marjan (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 21:58   

hallo, wat een onzin om boos te zijn op het cygnus en het hyperion! zij hebben de keuze gemaakt om geen kinderen teleur te stellen en hebben blijkbaar besloten dat ze dat kunnen zonder doen zonder in te leveren als het gaat om kwaliteit van onderwijs. omdat zij besloten hebben niet te loten blijft er nu meer plek over op de nog wel beschikbare gymnasia. die boosheid zou zich moeten richten op het probleem van de gemeente dat er onvoldoende capaciteit is als het gaat om onderwijs met een bepaalde kwaliteit. uitgeloot worden is ellendig en vooral ook voor de kinderen die nu in onzekerheid zitten vervelend. maar laten we wel fair blijven.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2013 naar 19:55   

Ik vind het heel erg voor alle kinderen die zijn uitgeloot op de school van de eerste keuze, vwo, havo of vmbo. Niet iedere school met hetzelfde niveau is een echt alternatief voor je eerste keuze. Ik hoop dat N, Ingrid en Het IG een echt alternatief vinden en meer geluk hebben in de 2e ronde. Kunnen jullie misschien verslag doen hoe het gaat?
Persoonlijk ben ik heel blij dat het Hyperion, Cygnus en 4e besloten hebben de capaciteit uit te breiden, voor de kinderen die zich daar aangemeld hebben en omdat anders de ellende in de 2e ronde nog veel groter zou zijn dan het nu is. Barlaeus, Ignatius en Amsterdams loten samen 65 kinderenuit, dat is meer dan 2 hele klassen!
An (Oost)
op 27/03/2013 naar 19:42   

@H en Ingrid. Ik vind jullie boosheid onterecht! Deze scholen proberen de lotingsellende zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door 29 kinderen in een klas te plaatsen ipv 27. Het Barleus had dat ook kunnen doen, maar kiest daar niet voor. Waarom zijn jullie niet boos op het Barleus? Hyperion is nieuw en heeft de mogelijkheid een klas extra te vormen. Wees blij!
Naast het Vossius zijn er ook nog gymnasiumplekken op HLZ, Spinoza en andere prima scholen. Ik vind het heel sneu voor de kinderen van het Ig die zijn uitgeloot, maar heb je ook gezien hoeveel HAVO kinderen er worden uitgeloot bijv. Op het PNC? En hoeveel VMBOt kinderen op IJburg?
H (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 19:16   

BOOS!
Dit kan werkelijk echt niet!
Het Hyperion, het 4e en het Cygnus gaan na het sluiten van de markt hun beschikbare plaatsen aanpassen en een aantal overaanmeldingen alsnog wel opnemen. Als je dan bent uitgeloot op de andere 2 gymnasia kan je alleen nog op het Vossius terecht in de tweede ronde.
strategisch kiezen of hopen dat ze daar ook niet de spelregels weer aanpassen?
Ingrid (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 19:07   

Zoon op Ignatius uitgeloot ( met max citoscore in zijn zak), en nu nog weken in onzekerheid. Dit gun je niemand op die leeftijd. Wat me vooral tegenstaat is dat er scholen zijn die de spelregels tijdens het proces hebben aangepast met extra plaatsen. Dit is echt unfair want geen eerlijk proces!
HetIg (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 17:37   

Mijn dochter is uitgeloot op het Ignatius en ze voelt nu als een zwerver die niet bij hoort en de toekomst is verpest. Schamte voor Asmsterdam dat dit probleem nog niet opgelost is. Hoe kan dit aan 11 jarige uitleggen?
Jenneke visser (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 15:42   

volgens mij zit er een misvatting in jullie informatie over het Nicolaas.
De sportklas heef 30 inschrijvingen te veel. Daar wordt geselecteerd (niet geloot). De afvallers kunnen vervolgens meeloten met de ander lotingen voor havo/vwo. Daar is de overschrijving dus veel groter. (ruim 50).
P (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 14:06   

@Z, inderdaad ontzettend balen voor je! Wij vorig jaar zelfde ervaring... En ja Vossius of anders HLZ, zij willen ook heel graag gymnasiumklas vol krijgen... Succes!
H (Amsterdam)
op 26/03/2013 naar 21:38   

@Z wat ontzettend naar voor je! Wij weten helaas hoe het is. Zijn destijds na uitloting op tweetalig gym op het Berlage beland. En dat bevalt heel goed. Misschien het proberen waard?
Z (A'dam)
op 26/03/2013 naar 21:01   

Ter voorkoming van verwarring: Z uit Amsterdam (uitgeloot op Barlaeus) is iemand anders dan Z uit A'dam, vanwege meerdere kinderen al jaren actief op dit forum.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2013 naar 20:12   

@Z: wat erg voor je, wij hebben gewoon heel veel geluk, jullie hebben echt vreselijke pech ...
Goede alternatieven zijn echt schaars. Het Vossius is ook een hele goede keuze (wel maar 16 plaatsen in de 2e ronde). Ik zou ook even contact opnemen met het Cartesius lyceum, daar zijn nog 16 plekken op VWO niveau over (havo/vwo en havo gaan loten) en zij zijn heel gemotiveerd om weer een volwaardige gymnasium afdeling te krijgen. Het 4de gymnasium is in 2010/2011 afgeplistt van het Cartesius, ism het Barleus, Vossius en Ignatius, en nu heel succesvol.
Z (Amsterdam)
op 26/03/2013 naar 17:59   

Ik ben uitgeloot bij het Barlaeus en nu kan ik ook niet meer terecht bij mijn 2e t/m 6de keuze zit nu heel erg te balen en heb geen goed plan B.
Z (Amsterdam)
op 26/03/2013 naar 17:59   

Ik ben uitgeloot bij het Barlaeus en nu kan ik ook niet meer terecht bij mijn 2e t/m 6de keuze zit nu heel erg te balen en heb geen goed plan B.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2013 naar 16:31   

@K, ja, de loting van het Barlaeus was openbaar vanmorgen en uitslag is via e-mail ook al bevestigd.
In principe is de afspraak van VO scholen binnen de kernprocedure dat loting onder toezicht van / door een notaris gebeurd en in de openbaarheid.
Ik dacht dat voor 4 april de 1e ronde afgerond moet zijn, dan moet dus bekend zijn of je ingeschreven bent.
A (Duivendrecht)
op 26/03/2013 naar 15:51   

Aan E: Betekent het dat jullie al de uitslag hebben?? Voor welke school dan?
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2013 naar 15:30   

Op het Barlaeus zijn 9 kinderen uitgeloot vanmorgen. Ook het Ignatius heeft vandaag geloot, daar zijn 26 kinderen uitgeloot.
C (Amsterdam)
op 26/03/2013 naar 14:50   

Op welke school was de loting E? En hoeveel kinderen zijn er uitgeloot?
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2013 naar 12:56   

Vanmorgen de loting achter de rug, wat een spanning! We zijn heel opgelucht dat het voor ons goed is afgelopen voor ons, wat geen verdienste is maar louter een kwestie van geluk hebben. Tegelijk een heel dubbel gevoel voor de kinderen die de oech hadden om uitgeloot zijn ...
LR (Amsterdam)
op 26/03/2013 naar 08:52   

Noord is dichter bij dan wij denken, ook veel fietspaden, heel veilig fietsen. Ik ben verbaasd over het feit dat de Nieuwe Havo zo weinig aanmeldingen heeft. Van dezelfde makers van het Hyperion en hun website lezend, heb ik sterk het gevoel dat dit een goede optie is. Maar misschien is het voor jullie ver om bij de pond te komen?
An (Oost)
op 25/03/2013 naar 21:52   

@Lieke. Er zijn helemaal geen scholen meer met HAVO plaats in de buurt! OSB en CSB zijn 9,5 km ver, Caland meer dan 12km! Ook al gaat Berlage 10 of 15 extra HAVO plekken erbij maken, dan zal dat nog onvoldoende zijn als ze de enige school binnen de ring A10 zijn. GVB moet extra ponten gaan inzetten naar noord?
LR (Amsterdam)
op 25/03/2013 naar 21:29   

Maar hoe komen jullie aan de info. Geert Groote heeft na de eerst week aangegeven geen vmbo-t meer in te schrijven omdat ze vol zaten met voorkeursleerlingen en op de vsa site staat dat ze nog 5 plekken vmbo-t hebben. Dat rijmt niet met elkaar
Vsa (Amsterdam)
op 25/03/2013 naar 21:19   

Geert groote cijfers zijn een tussenstand en geen eindstand. Deze kinderen hebben zich in elk geval ingeschreven, maa het kunnen er dus nog meer worden.
Lieke (Amsterdam)
op 25/03/2013 naar 19:58   

De zogenaamde topscholen werken voor het eindexamen de kinderen met problemen weg zodat ze weinig zittenblijvers /zakkers hebben. Zoals bijv het Vossius.Geloof dat je voor schoolkeuze toch moet kijken naar wat het beste bij je kind zou passen. Maar helaas zijn er toch ook risicomijdende inschrijvingen want uitgeloot worden is voor een 11 jarige een drama ( op dat moment) .
Het moet mogelijk zijn om kinderen in elk geval bij een 2 e ronde toe te laten op postcode. Zit je ipv je eerste keus in elk geval op een school in de buurt!
LR (Amsterdam)
op 25/03/2013 naar 18:02   

Vsa, hoe rijm ik jullie nieuws dat de Geert Groote zich in nevelen hult met jullie overzicht waarin aangegeven is hoeveel plekken er wel/niet over zijn op deze school. Ik hoop niet dat een vriendje hem verteld dat er nog plekken zijn op HAVO en dat hij dus niet hoeft te loten en dat hij uiteindelijk toch met een loting wordt geconfronteerd. De school belt niet terug, kunnen jullie iets zeggen over de hardheid van deze gegevens?
Maria (Amsterdam )
op 24/03/2013 naar 21:19   

Csb heeft ook nog plaats ,is warme gezellige niet al te grote school in buitenveldert.
P (Amsterdam)
op 23/03/2013 naar 07:39   

Okay! In die aantallen heb ik me dit jaar niet zo verdiept.
Z (A'dam)
op 23/03/2013 naar 01:55   

@P Cygnus had toen nog 26 plaatsen. Dat is nu niet het geval.
LR (Amsterdam)
op 22/03/2013 naar 16:33   

Vsa, hoe komen jullie aan de info van de Geert Groote en hoe zeker is deze stand van zaken? Vandaag heb ik de school gebeld en deze infomatie was daar nog niet algemeen bekend en ze waren heel verbaasd dat het op de site stond. Wij gingen uit van een stevige loting, dus zijn erg benieuwd naar jullie antwoord.
Abby (Badhoevedorp)
op 22/03/2013 naar 12:28   

Geweldig voor je dochter! Mijn zoon was ook helemaal weg van het Ignatius na de open dag, maar wij hebben uiteindelijk gekozen voor het Caland. Een heel andere school natuurlijk, maar voor ons speelde de afstand en de kans op plaatsing ook een grote rol. De docenten leken ons ook heel erg betrokken en enthousiast.
P (Amsterdam)
op 21/03/2013 naar 21:52   

Op het Vossius. Daar had ze dan wel weer "geluk". En heel eerlijk was mijn angst wel dat de 5 plekken die vorig jaar in de tweede ronde over waren bij het Vossius bestormd zouden worden door de ca 45 uitgelote kinderen van het Ignatius. Dat bleek mee te vallen. Er hebben zich toen 10 kinderen aangemeld en die zijn allemaal geplaatst. Maar het "machteloze" gevoel van uitloten kennen we dus.
Verder hadden we nog een andere route in gedachten, eerst naar een andere school en dan het tweede jaar naar Ignatius. Dat schijnt ook regelmatig te gebeuren. Iets omslachtiger, maar wanneer je echt graag wilt...
Abby (Badhoevedorp)
op 21/03/2013 naar 20:40   

@P op welke school zit je dochter nu waar ze het zo naar haar zin heeft?
P (Amsterdam)
op 21/03/2013 naar 13:14   

Wellicht een opsteker: vorig jaar is mijn dochter uitgeloot op het Ignatius waar ze zo graag heen wilde, haar vriendinnetjes wel ingeloot, een "drama". Inmiddels zijn we een jaar verder en is ze dolgelukkig op haar nieuwe school, heeft veel nieuwe vriendinnen naast haar oude "Ignatius" vriendinnen en zou niet meer weg willen. Het lijkt dus heel erg, maar uiteindelijk komt het goed!
Wat niet wegneemt, dat ik denk dat er aan dit Amsterdamse systeem nog veel verbeterd kan worden...
E (Amsterdam centrum)
op 21/03/2013 naar 12:55   

Zojuist bericht gekregen dat Barlaeus 149 toelaatbare aanmeldingen heeft en omdat er echt maximaal 140 plaatsen zijn wordt er dinsdag a.s. geloot. Ontzettend balen!
Het 4e en het Cygnus hebben ook beide een beperkt aantal overaanmeldingen maar nemen wel alle leerlingen op. Het Barlaeus zegt geen extra capaciteit te hebben.
Het Vossius heeft 15 plekken te vergeven in de 2e ronde en er zijn 9 (Barlaeus) plus 28 (Ignatius) is 37 kinderen die straks uitgeloot worden ...
An (Oost)
op 20/03/2013 naar 16:57   

Het is niet zozeer dat enkele populaire scholen veel overaanmedlingen hebben. Maar omgekeerd: enkele impopulaire scholen hebben nog heel veel plaats.
Bijvoorbeeld HAVo ongeveer 12 scholen vol en 5 met nog veel plek. Ben benieuwd naar de definitieve cijfers!
E (Amsterdam centrum)
op 20/03/2013 naar 13:14   

@MvW, ik ben het niet met je eens. Vrijwel iedere VO school geeft huiswerkbegeleiding en heeft huiswerkklassen. Dat is kosteloos. De categorale gymnasia hebben daarnaast nog het huiskamerproject, waar achterstandsleerlingen dagelijks gratis techt kunnen voor begeleiding.
Daarnaast heb je inderdaad de huiswerkinstituten die door ouders zelf betaald worden. Wat is daar nou op tegen? Ik vraag me dat oprecht af. Niemand heeft er last van, mensen betalen dat uit eigen zak en het kind heeft er hopelijk profijt van.
MvW (Amsterdam)
op 20/03/2013 naar 13:08   

Ik doel niet op Cito-training, die inderdaad ook intensief gebeurd, maar op huiswerkklassen die in het gebouw van sommige vo-scholen plaatsvinden, georganiseerd door dure huiswerkinstituten, en eindexamentrainingen. Dit heeft niets met betrokken ouders te maken, integendeel. Zij kopen hun eigen overhoor- en opvoedtijd af.
E (Amsterdam centrum)
op 20/03/2013 naar 12:58   

Het milieu van de ouder @MvM, weegt mee in het percentage apc leerlingen. Hoe weet je dat ."50% van de ouder" hun kind intensief begeleidt bij de Cito? Dat is een aanname, waar onderbouwing voor ontbreekt. En we willen toch juist betrokken ouders?
Het komt uiteindelijk neer op vrije schoolkeuze, iedereen mag zijn eigen afweging maken. Uitgangspunt is het niveau van het kind, op basis daarvan zoek je een school. Voor mij is de kwaliteit van het onderwijs een belangrijke randvoorwaarde, naast de afstand (liefst in de buurt) en veilige route naar school een rol. En dan spelen gevoel en voorkeuren van het kind nog een rol.
Goed dus dat er nu openbare informatie is over de kwaliteit van scholen, het is aan de ouders welke rol die informatie speelt bij de schoolkeuze. Iedereen is vrij de Drionkers en Elsevier lijsten naast zich neer te leggen evenals de opbrengstrapporten van de inspectie. Je kunt het gebruiken, maar het hoeft niet :-)
MvW (Amsterdam)
op 20/03/2013 naar 10:08   

Het cijfer Dronkers is niet waterdicht. Hier wordt niet meegewogen wat het niveau aan het begin van het traject is: uitsluitend leerlingen met VWO advies en Cito, of juist voornamelijk Havo en Havo-VWO leerlingen. HLW bijv. is soepeler met Cito-eisen. Nicolaas vult zijn Havo klassen met voornl. leerlingen met Havo/VWO advies (omdat de Havo resultaten zo tegenvielen!) En hoe druk je de invloed van het milieu van de ouders uit in een cijfer? Wat wel meetbaar is wordt niet gemeten, nl het percentage leerlingen dat meerdere keren per week naar betaalde huiswerkklassen gaat en een week dure examentraining in de meivakantie volgt. Dat is op sommige scholen wel meer dan 50 % van de leerlingen. Toegevoegde waarde van de school?
S (Amsterdam)
op 20/03/2013 naar 08:56   

Dat ouders ook voor kwaliteit kiezen geloof ik. Uiteraard wil iedereen het beste voor haar of zijn kind. Ik ben alleen van mening dat ook minder populaire scholen kwalitatief goed kunnen zijn of in ieder geval hun best doen om goed en uitdagend onderwijs te bieden. Voorbeelden genoeg. Ze hebben doorgaans alleen een wat lastigere taak. Het zou mooi zijn als we ons niet alleen richten op die paar die populair zijn maar dat we wat breder kijken.
E (Amsterdam centrum)
op 20/03/2013 naar 07:20   

Uit de inschrijvingen in de 1e ronde blijkt dat ouders wel degelijk kiezen voor kwaliteit: Scholen die nu vol zitten, krijgen in de lijst van Dronkers gemiddeld een 7,4. Scholen die nog plek hebben, scoren gemiddeld een 5,4. De Dronkers lijst is net als de Elsevier lijst gebaseerd op de opbrengstrapporten van de onderwijsinspectie.
E (Amsterdam centrum)
op 19/03/2013 naar 20:24   

In de beoordeling van VO scholen wordt rekening gehouden met de leerlingpopulatie d.m.v. Relatieve scores, zie toelichting op het inspectierapport: bij de relatieve score wordt rekening gehouden met de volgende leerlingkenmerken:
- het percentage leerlingen met lwoo-indicatie;
- het percentage leerlingen dat in een armoedeprobleem-cumulatie-gebied (apcg)
woont;
- het percentage leerlingen dat van een andere school komt en instroomt in
leerjaar 3.
Door rekening te houden met deze leerlingkenmerken kan het voorkomen dat het bolletje op een andere positie komt dan zou zijn gebeurd als alleen de werkelijke score was gebruikt. (einde citaat)
In de beoordeling van VO scholen wordt zo rekening gehouden met de leerlingen die de school bevolken.
S (Amsterdam zuid oost)
op 19/03/2013 naar 14:53   

Ik dacht laat ik iets ook uit zuid oost horen. Dat loten iets zegt over de kwaliteit van een school klopt volgens mij niet. Zoals iemand anders het zei, vaak gaan de beste leerlingen naar die scholen en wonder boven wonder scoren ze goed. Het beste naar voren halen van de kinderen die wat minder goed kunnen leren of die onder minder gunstige omstandigheden opgroeien is veel moeilijker. Dat het wel kan laat de Apolloschool zien. Die scoren al jaren heel goed, alleen is de school niet voor iedereen toegankelijk (er moet een indicatie zijn).
Ook in zuid oost doet SGR het steeds beter, volgens Donkers heeft het een hele goede HAVO afdeling, alleen is het een zwarte school en daarom inpopulair. Daarom doet Exellius het ook niet zo goed (die is in SGR gevestigd). Ouders zijn in principe redelijk enthousiast als ze op een open dag zijn geweest, maar zodra het op inschrijven komt kiezen we toch massaal voor een veilige keuze zoals bijvoorbeeld Cygnus met overschrijvingen tot gevolg. Gemiste kans zou ik zeggen.
LR (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 22:24   

VSA waar komt ineens de zeer interessante informatie vandaan dat de Geert Groote precies vol zou zijn zonder dat er teveel inschrijvingen zijn. Het lijkt te mooi om waar te zijn en wij hebben nog niets van de school zelf gehoord.
MvW (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 21:38   

Niet alle scholen vissen uit de zelfde vijver. OSB en CBS halen hun VWO leerlingen voor een groot deel uit kinderen met HAVO of HAVO/VWO advies/Cito. Die doen er misschien langer over of halen iets lagere gemiddelde cijfers. Logisch toch? Dit geldt voor veel meer scholen in Amsterdam, vooral nu er meer categorale VWO scholen bij gekomen zijn. Hoe meet je de kwaliteit van een school? Wat is de bijdrage van een school in de resultaten? Dat wordt momenteel niet goed gemeten. Als CBS of OSB de leerlingen van Fons vitae, Nicolaas (beperkt aantal leerlingen met HAVO advies!), of MLA zou krijgen zouden ze ook goed, of misschien beter scoren. Een evenwichtigere spreiding kan zo direct tot een verbetering van kwaliteit leiden. Waarom heeft Caland dit jaar nog zo veel plaats? Populariteit gaat met ongrijpbare golfbeweging gepaard die met kwaliteit niet zo veel te maken heeft. Hoe te komen tot een beter gereguleerde spreiding, dat is de vraag.
Martje (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 20:38   

OSB scoort op de Dronkerslijst alleen een voldoende voor VMBO-k. Ook met de andere scholen in Zuid-Oost valt het niet mee. Een postcodebeleid is alleen dan eerlijk als er binnen je postcodegebied goede scholen zijn om uit te kiezen. CSB scoort alleen een voldoende voor VMBO g/l, maar heeft goede altnatieven in de buurt. Het Blage is de positieve uitschieter in het rijtje scholen dat hieronder wordt genoemd, en juist in het postcodegebied van het Berlage is de keuze een stuk interessanter. Dus nee, dat is de oplossing niet. Althans niet op dit moment. En misschien zijn al die slecht scorende scholen wel van goede wil, maar waarom lukt het dan jaar na jaar niet wat andere scholen wel lukt?
MvW (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 18:59   

Ik vind dat er wat te makkelijk geredeneerd wordt dat alleen de scholen waar geloot wordt goede kwaliteit hebben. Ook veel andere scholen hebben veel te bieden aan hun leerlingen en doen daar alles voor, zoals CSB, Berlage en OSB. Achteroverleunen doen zij zeker niet. Als iedereen een voorkeurslijstje met dezelfde 3, 6 of 10 populaire scholen maakt, dan lost dat natuurlijk ook niks op. Vroeger ging iedereen gewoon in zijn eigen buurt naar school. Zou postcodebeleid een betere oplossing zijn? Bij de basisscholen wordt daar al mee gewerkt.
Martje (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 18:01   

De verhalen over het Cosmicus zijn misschien indianenvhalen; oordeel niet te snel. Tien scholen in een lijstje zetten is een onmogelijke opgave: waarop selecteer je dan? In elk geval niet op kennis die je op open dagen hebt opgedaan. Dat is geen doen. Wij hebben een top 6 ingevuld: inderdaad allemaal populaire scholen. Is dat gek?
R. (Centrum)
op 18/03/2013 naar 16:16   

Ik ben het helemaal eens met An (Oost). Zolang slecht presterende scholen achterover kunnen leunen omdat ze in de tweede ronde toch wel vol lopen, gaat daar geen enkele positieve prikkel vanuit. Wat een rotsysteem: veel spanning voor de kinderen en ouders.
Ik ben dan ook zeker voor het onderzochte nieuwe systeem, dat neemt in ieder geval het gevoel weg dat je zelf de verkeerde keuze hebt gemaakt door te 'hoog' in te zetten. Hebben die kinderen nog een schuldgevoel ook.
Want die tweede ronde ziet er ook voor havo/vwo beroerd uit. Het is of hier en daar een enkel plekje waar we dan weer met zijn allen opduiken, of een paar scholen met opeens nog bizar veel plek. Zucht.
Tot slot: @sva hoe kan het dat er nog steeds scholen zijn die hun data niet openbaar maken? Zelfs nu na sluiting. Lijkt me iets om voor te pleiten in de kernprocedure voor volgend jaar. Het is al moeilijk genoeg om te kiezen. . .
RT (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 15:36   

@An, misschien dat Berlage nog extra havo leerlingen aanneemt, staat nu op site "in alle afdelingen is nog plaats". Ze gaan er sowieso meer plaatsen dan in eerste instantie was aangegeven. Het zou mooi zijn als meer lycea extra havo plaatsen creeert en/of compenseert met overschot bij VWO.
Z (A'dam)
op 18/03/2013 naar 15:05   

VSA vraagt om ervaringen met het opgeven van voorkeuren. Van de 8 scholen die we opgegeven hebben, zitten er 7 (over)vol (ook onze 1e keus) en heeft er 1 nog een paar plekjes. Zal in de 2e ronde ook wel loten worden.
Ja, inderdaad, allemaal kwaliteitsscholen, niet "ons-soort-mensen-scholen". Zolang er niet meer kwaliteitsscholen bijkomen, zal een andere verdeling van de kinderen over de scholen niets wezenlijks oplossen.
En, VSA, waarom zien jullie vooral overinschrijvingen bij de HAVO, nl 179? Bij VWO, 174, en VMBO-t, 168, zijn de problemen vrijwel even groot. Ik zou zeggen: overinschrijvingen op vrijwel alle niveaus.
An (Oost)
op 18/03/2013 naar 15:04   

@Hans: kun je me vertellen welke scholen in het grote gebied tussen Muiderberg, het Haarlemmerplein, de VU en Diemen nog plek hebben voor HAVO leerlingen???
Volgens mij alleen het Cosmicus Lyceum, een school met (innige) banden met de Turks-orthodox-islamistische Fallatullah Gulen beweging. Niet voor iedereen een voor de hand liggende eerste of tweede (ronde)keuze.
Ouders en kinderen kiezen in de eerste ronde bewust voor de school die het beste bij hun kind past, of strategisch, voor de school van 2e of 3e keuze, waar ze een grote kans maken om ingeloot te worden.
De kwaliteit van de school en de bereikbaarheid wegen hier zwaar mee.
In de tweede ronde zullen de uitgelote HAVO-kinderen uit Oost zich moeten inschrijven bij scholen die een flink eind weg zijn: Noord, (Nieuw-)West, Buitenveldert of Zuid-Oost en die kwalitatief in sommige gevallen slecht staan aangeschreven.
Zolang slecht presterende scholen in de tweede ronde voldoende leerlingen aantrekken, doen ze geen moeite om hun kwaliteit te verbeteren.
@Hans bedoel je met beter spreiden, verhuizen??
E (Amsterdam centrum)
op 18/03/2013 naar 10:33   

Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de test met dat systeem van meerdere voorkeuren aangeven. Ik denk dat je minimaal drie en maximaal vijf voorkeuren moet kunnen aangeven. Tien lijkt me echt teveel, zoveel open dagen hebben we ook niet bezocht. Ik denk dat je zo een betere match kunt bereiken tussen vraag en aanbod. Tegelijk moeten de scholen die laag scoren echt aan de bak om zichzelf te verbeteren, dan komen de kinderen vanzelf. Je kan geen 'betere spreiding' afdwingen, zo als nu in feite in de 2e en 3e ronde wel gebeurd.
Daarnaast zou de kernprocedure aangepast moeten worden waardoor Amsterdamse kinderen niet langer benadeeld worden tov kinderen uit de regio. Die 10% kinderen van buiten Amsterdam dingen vooral mee op de beste scholen in Amsterdam. In Utrecht kennen ze ook de lotingproblematiek maar daar hebben kinderen uit de stad Utrecht wel een streepje voor om te voorkomen dat zij buiten boord vallen.
De kernprocedure zou moeten worden afgestemd op de kernprocedures van omliggende regio's zoals die van Amstelland. De kinderen uit de regio Amstelland hebben hebben bijvoorbeeld een grote kans op inloten dan kinderen buiten deze regio.
Z (A'dam)
op 18/03/2013 naar 10:02   

@ Hans. Spreekt hier de OSVO of zo? Kindertjes, jullie mogen blij zijn dat jullie Łberhaupt naar school mogen! In arme landen zijn niet eens scholen! En dan hebben jullie ook nog wat te mekkeren over de kwaliteit van de school? Ga je mond spoelen. Denk eens aan die arme leraren! Jullie kinderen zijn er toch om hun scholen op te vullen, om hun banen veilig te stellen!
Marco (Amsterdam)
op 18/03/2013 naar 09:23   

ADVIES: iedereen voortaan top 3 aan scholen centraal inleveren. Via copmputerprogramma's kunnen eerst zo veel mogelijk kinderen op kuezen 1 geplaatst worden, daarna voor en daarna voor 3e keuze. In buitenland zijn dit soort programma's succesvol. Nu kom je na loting niet op een top 3 school, die zijn dan al vol. Leren van anderen, zo gemakkelijk. Stap over jezelf heen en kijk over de grens.
Hans (Amsterdam-W)
op 17/03/2013 naar 09:39   

Lotingsdrama (twitter)? Komop zeg! Schoolbesturen aan zet? Ouders zeker ook aan zet om tot een betere spreiding over de scholen te komen. Wees blij dat we goed en betaalbaar onderwijs voor iedereen hebben. Zolang ouders massaal voor een paar scholen blijven inschrijven is loting helaas niet te voorkomen. Een lijstje met voorkeursscholen inleveren en de gemeente de leerlingen laten verdelen? Dat moeten dan meer dan 10 scholen worden, ouders weten precies alleen die scholen op hun lijstje te zetten waar geloot wordt. Moet heel groep 8 dan wel 15 scholen gaan bezoeken? Wacht eerst eens af wat de officiŽle stand van zaken is, of er binnen scholen nog geschoven wordt. Een VWO klas eraf, havo erbij etc. Als blijkt dat er dan te weinig aanbod is is het tijd om aan de bel te trekken. Ik krijg nu een beetje rupsje-nooitgenoeg-gevoel. Nog meer nieuwe ons-soort-mensen scholen oprichten geeft alleen maar een nog grotere tweedeling in de maatschappij.
A ((Centrum))
op 16/03/2013 naar 22:52   

Volgens de kernprocedure mag dat niet, kinderen met een te lage cito afwijzen omdat er genoeg anderen zijn. Eerst beoordelen en dan pas loten, zeggen de regels. Maar ja, wie dat controleert? Extra reden voor spanning. . .
An (Oost)
op 16/03/2013 naar 22:16   

@e: iedereen zit natuurlijk te springen om info. OCO zal maandag ongetwijfeld nog wel weer een rondje gaan bellen om de info boven water te krijgen. Wachten in onzekerheid duurt altijd te lang...
De gymnasia die eenstuk of 5 overaanmeldingen hebben zullen vast besluiten om niet te loten, maar alle klassen een kind erbij te geven. Er zijn ook altijd op alle niveau's kimderen aangemeld met een te lage cito, die bespreekgevallen lopen een extra risico om afgewezen te worden op een school met overaanmeldingen...
De 15 scholen met overaanmeldingen zullen dus lang niet allemaal gaan loten.
Waar veel overaanmeldingen zijn moeten de kids nog wel een tijd in spanning zitten, helaas!
E (Amsterdam centrum)
op 16/03/2013 naar 16:12   

Interessante uitspraak in kort geding over toelatingbeleid Amstelveen college. De rechtbank Amsterdam heeft in kort geding het Amstelveen College verboden een onderscheid te maken tussen leerlingen uit Ouder-Amstel en leerlingen uit Amstelveen.
E (Amsterdam centrum)
op 16/03/2013 naar 15:51   

Komt er dit weekend een nieuwsbrief van de VSA nu de 1e ronde is afgerond? Ik ben wel benieuwd hoe het er op alle niveaus voor staat en hoeveel kinderen mogelijk uitgeloot worden.
Hanneke (Amsterdam)
op 16/03/2013 naar 14:54   

Ik ben t van harte eens met roos w. Mijn kind zit op t Amsterdams in de vierde. Na de brugklas was er nog een handjevol kids die gymnasium deed en nu in de vierde is daarvan ook nog eens meer dan de helft gegaan voor een atheneum profiel. Wat wel ontzettend leuk is op die school zijn de versterkte talen. Dus inderdaad een extra uitdaging ligt niet altijd bij Latijn en Grieks.
I (Amsterdam Centrum)
op 15/03/2013 naar 20:02   

Hyperion gaat niet loten! Er komt een klasje bij.
Rs (Amsterdam)
op 15/03/2013 naar 10:45   

Helemaal gelijk, Roos. De lycea bieden de gymnasium of vwo plus klassen juist iets bijzonders, zijn vaak kleinere klassen met echt gemotiveerde kinderen (geen dreiging dat je van school moet als je toch niet zo geinteresseerd bent in klassieke talen). Omdat er minder klassen van bepaald niveau zijn, is het ook makkelijker om iets speciaals aan te bieden/te ondernemen. Resultaat: vaak betere resultaten eindexamen latijn/grieks op lycea dan op gymnasia.
Roos W (Amsterdam noord)
op 15/03/2013 naar 09:33   

Damstede biedt aan excellente bovenbouwleerlingen van atheneum en gymnasium masterclasses science en Nederlands bij diverse universiteiten, uitstapje naar deeltjesversneller Geneve, vertaal- en debatwedstrijden, beta-olympiades en nog een heleboel meer. Dat is ook een soort VWO plus. En dat geldt vast voor meer havo-VWO scholen. Het lijkt tegenwoordig vooral om lokkertjes voor brugklasleerlingen met leuke vakken of cultuurklassen te gaan. Misschien vind je de meest gemotiveerde gymnasiumleerling wel op een school waar je ook atheneum kan kiezen. De categorale gymnasia worden mi te veel opgehemeld.
Rs (Amsterdam)
op 15/03/2013 naar 09:13   

Voor havo advies: hoewel in overzicht staat dat bij Berlage overschrijving is (klopt ook met officiŽle opgave), staat nu op site van school dat er nog plek is, ook voor Havo. Goede school, dus zeker optie.
Mw (Amsterdam)
op 15/03/2013 naar 08:45   

Op elk nivo zijn er m.i. wel plekken te vinden. Helaas zijn sommige scholen niet in trek!
Z (A'dam)
op 14/03/2013 naar 23:03   

Vorig jaar werden 45 en 22 gymnasiumleerlingen uitgeloot op resp. ignatius en spinoza. Bovendien had het vossius vorig jaar eenmalig een extra klas en nam barlaeus 11 leerlingen extra op. Het probleem van te weinig gymnasiumplekken was dus helemaal niet structureel opgelost, wat dit jaar ook zal blijken. Elk land zou in zijn handen knijpen met zoveel leerlingen die echt een enorme honger naar kennis hebben. Maar in nederland wordt de capaciteit voor deze leerlingen kunstmatig laag gehouden.
An (Adam oost)
op 14/03/2013 naar 22:56   

In de gymnasiumklassen van St. Nicolaas, HLZ en Spinoza is ook nog plek. De gymnasium kinderen zullen wel een goede plek kunnen vinden. Ieder jaar is er wel een van de categorale VWO's die een extra klas maakt, dus dan is dit probleem opgelost.
Het gebrek aan plekken is op andere gebieden veel nijpender bijv. in Oost. IJburg College staan nu op 65 overaanmeldingen VMBOt en Pieter Nieuwland op 44 overaanmeldingen op de HAVO.
Het Spinoza heeft zelfs overaanmeldingen bij Dalton voorrangsleerlingen HAVO/VMBOt en
Marjan (Amsterdam)
op 14/03/2013 naar 21:16   

idd; het enige categoriale gymnasium dat nog plekken heeft is het vossius, en dat heeft niet voldoende plek voor alle kinderen die zoals het er nu uitziet worden uitgeloot op de andere scholen, dat zijn ongeveer twee schoolklassen vol! dus we dachten dat het probleem zich vooral nog voordeed op de Havo maar het is nog wel degelijk ook een probleem op het gymnasium. nu maar hopen dat het hyperion en/of cygnus een extra klas mogen optuigen; aan de vraag naar dit niveau onderwijs (met ook de hoge resultaten die ze boeken) kun je toch niet zomaar voorbij gaan door te zeggen dat er elders nog wel VWO-plekken zijn?
Z (A'dam)
op 14/03/2013 naar 19:36   

Op site nicolaas staat 22 aanmeldingen gymnasium, niet 31, zoals hier vermeld.
Moeder (Amsterdam)
op 14/03/2013 naar 18:10   

Hyperion is geen hype! Het bied een ander type onderwijs aan: Atheneum plus, zonder klassieke talen. Dit is heel aantrekkelijk voor veel leerlingen zo te zien. Tot nu toe was Amsterdam's lyceum de enige school voor Atheneum (altijd met veel over aanmeldingen). Vossius is de enige gymnasium met plek over.
LR (Amsterdam)
op 14/03/2013 naar 14:43   

Besef wel dat een vwo plaats op een lyceum waar ook een havo/vwo klas is vaak betekent dat het een gymnasium is en niet alle Amsterdamse kinderen hebben dat niveau. Van de hoeveelheid havo/vwo en de havo plekken wordt je toch niet blij. Misschien gymnasiumplekken omzetten naar havo/vwo plekken?
Hans (Amsterdam-W)
op 14/03/2013 naar 14:16   

Bijna geen plaats meer op VWO? Ik tel nog in ieder geval 215 plaatsen alleen al op: Vossius, Barlaeus, 4e, Spinoza, Pieter Nieuwland, Damstede, HLZ, Fons Vitae, CSB, IIburg, Gerrit van der Veen. Hyperion is dit jaar de hype. Nieuw is kennelijk lekker. Extra klas Hyperion betekent dat een andere school een klas minder krijgt en leraren moet wegsturen. Wie weet zijn zij volgend jaar de schoolpleinbom en moeten dan weer wel een extra klas en extra leraren aantrekken. Elk jaar is weer een andere school de hype. Vorig jaar was het Caland, Nicolaas heeft dit jaar geruild met Fons Vitae in rangorde. Je kan toch niet de hype laten regeren!
Roos (Haarlem)
op 14/03/2013 naar 11:31   

Weer een drama dit jaar! Weer stress door lotingen. Een oplossign weet ik ook niet. Vind het argument dat kidneren te ver moeten fietsen overigens onzinnig. Mijn mijn kinderen wonen helft van de week in Haarlem en gaan ook in Amsterdam op school. NAtuurlijk is het fijn om dicht bij je school te wonen, maar geen ramp een stuk te fietsen of treinen!
Moeder (A'dam)
op 14/03/2013 naar 11:13   

Het wordt weer loten dit jaar! Veel keus bij VWO???? Alles is overvol. Ook Hyperion. Misschien komt er bij Hyperion een extra klas maar er is geen duidelijkheid over. Er zit nu in de aanmelding bijna een extra klas bij! VSA kan jullie iets over zeggen???
LR (Amsterdam)
op 14/03/2013 naar 08:21   

Het verbaast mij wel dat De Nieuwe Havo niet vol is. Als mijn kind een echte praktische Havist was, zou ik dat een serieuze optie vinden. Als hun kwaliteit gaat lijken op die van Hyperion, lijkt me dat een goede keuze
Z (A'dam)
op 14/03/2013 naar 00:00   

Nu, twee dagen voor het sluiten van de inschrijving, zijn al (zo goed als) vol: 4e gymnasium, amsterdams lyceum, barlaeus, caland, cygnus, damstede, hyperion, ignatius, ijburgcollege, pieter nieuwlandcollege, sint nicolaas, spinoza, zuiderlicht. Dit betekent dat al degenen die hier uitgeloot gaan worden weer nauwelijks keuze hebben in de tweede ronde. Daar bevinden zich weer de usual suspects, die al jaren niet zonder reden niet in trek zijn en dat nu nog steeds niet zijn. Mensen die kiezen zijn niet gek: de bovenstaande scholen bieden alle op hun eigen wijze kwaliteit. Scholen die niet vol komen, leunen nog steeds achterover en zijn zodoende voor de uitgelotenen geen serieus alternatief.
A. (Amsterdam)
op 13/03/2013 naar 21:42   

Heb even een rekensom gemaakt langs alle niveaus. Er zijn nu al 419 overschrijvingen! En dat is dan nog zonder de cijfers van scholen die geen data publiceren.
Gaan we weer de kant van 2011 op?
Mirthe (Amsterdam)
op 11/03/2013 naar 17:34   

Ik ben het niet eens met het standpunt van de VSA. Nog meer nieuwe scholen in Zuid is volstrekt onlogisch, daarin heeft de gemeente Amsterdam helemaal gelijk. Er is te weinig keuze voor kinderen uit Oost en IJburg, die worden niet bediend met nog meer scholen in Zuid. Het centrum is wel een optie, vanwege de centrale ligging, alsmede Amsterdam Oost. Sla de scholengids er maar eens op na, meer dan de helft wordt in beslag genomen door scholen in Zuid, in het centrum zit zo goed als niks en Oost houdt ook niet over. Die spreiding moet beter, ook gezien het drukke verkeer en de afstanden die de jonge fietsers moeten afleggen.
F. (Amsterdam)
op 11/03/2013 naar 17:05   

@VSA, De nieuwe Havo/Bredero Lyceum is 5 minuten fietsen vanaf de pont. Hyperion Lyceum ligt in hetzelfde gebied en heeft ook leerlingen uit centrum, oost, west en boven noord. Maar een havo-school in zuid is wellicht ook nog een goede aanvulling voor kinderen die daar wonen.
Vsa (Amsterdam)
op 09/03/2013 naar 12:53   

nieuwe havo's mogen van vsa ook best in het centrum of in zuid. De nieuwe havo van het bredero is een prachtig initiatief, maar voor veel kinderen in amsterdam echt te ver weg. Waarom eigenlijk wil de gemeente niet meewerken aan het nieuwe havo initiatief van het nicolaas lyceum?
F (Amsterdam)
op 06/03/2013 naar 10:11   

Als reactie op het ontwikkelen van aantrekkelijke formats voor Havo en Vmbo door VSA, wil ik toch benoemen dat het Bredero Lyceum gestart is met een categorale havo. Zij zijn ook gestart met Hyperion Lyceum (vwo+). De school heet nu De nieuwe Havo, voorbereidend HBO. Het onderwijsprogramma is helemaal afgestemd op wat je als havist kunt en wilt leren, en het moet voor een beter afstemming met het hbo leiden. Erg prettig om te weten dat een havist niet meer als 'net-niet-vwo-er' wordt gezien.
Henk (Amsterdam)
op 03/03/2013 naar 22:52   

Onze basisschool verstrekt geen aanmeldformulieren voor inschrijving op de middelbare school. Volgens hun worden die verstrekt door de middelbare school. De middelbare scholen verwijzen echter naar de basischolen. Het vervelende is nu dat wij geen formulier hebben om onze zoon in te schrijven. Weet iemand hoe dit zit?
Jacq (020)
op 01/03/2013 naar 11:41   

Als reactie op: 'VSA roept scholen op ook nieuwe aantrekkelijke formats te ontwikkelen voor HAVO en VMBO'. wil ik toch even melden dat Pieter Nieuwland een erg leuk extra programma voor HAVO (+) heeft ontwikkeld. En OK, ook een VWO+ klas in het leven heeft geroepen. Art en Science. Met een erg mooi programma.
A&M (Amsterdam)
op 01/02/2013 naar 18:59   

Beste mensen van VSA,
Hartelijk dank voor jullie inzet de afgelopen jaren.
Onze dochter zit nu met veel plezier op het Hyperion.
Veel succes met de VSA. Het zullen wel weer spannende weken/maanden worden.
Nogmaals hartelijk dank voor alles wat jullie hebben gedaan en hebben bereikt.
Vsa (Amsterdam)
op 29/01/2013 naar 23:25   

Het heeft zin om even bij het Caland Lyceum te informeren naar de samenwerking met Spinoza. Caland II zou ook een soort Spinoza II worden, maar hoe dat precies in elkaar zit, weet ik niet
Ak (Amsterdam)
op 24/01/2013 naar 14:29   

Wat is er terecht gekomen van de plannen van het Spinoza om een tweede locatie te openen?
Onze dochter wil heel graag naar het Spinoza, niet vanwege het gebouw maar vanwege de dalton werkwijze.
Ongetwijfeld zal er dit jaar weer geloot moeten worden voor die paar plaatsen die over zijn na alle voorrangskandidatien.
Waarom blijft voorrang voor daltonbasisscholen bestaan? Gelijke kansen voor iedereen!
Vsa (Amsterdam)
op 20/01/2013 naar 17:16   

zeker zijn we nog actief! Morgen een nieuwe nieuwsbrief. Nieuwsbrief van 20 november stond lang niet op de site wegens nieuwe verzendmethodiek (maar nu wel!).

We zullen ook dit jaar weer live bijhouden hoe de inschrijvingen verlopen en we hebben intussen ook al weer met de gemeente om tafel gezeten om naar de prognoses te kijken (nog niet beschikbaar!).
AN (A'dam oost)
op 12/01/2013 naar 21:48   

Is het Caland Lyceum de enige school met technasium of zijn er meer? Ik weet verder alleen van het Keizer Karel College in A'veen en Kaj Munk in Hoofddorp, maar geen andere scholen met dit aanbod in Amsterdam.
LR (Amsterdam)
op 12/01/2013 naar 18:36   

Is er als het inschrijven gestart is ergens een overzicht van het aantal inschrijvingen per school?
TV (Amstrdam)
op 30/12/2012 naar 17:56   

Is de Stichting Vrije Schoolkeuze nog wel actief? Het laatste "nieuws" dateert van juli 2012???
Z (A'dam)
op 21/12/2012 naar 09:10   

Is er nog nieuws over de nwe scholen in Nw West en op IJburg?
Expergebene (Expergebene)
op 10/12/2012 naar 18:41   

optitex 12 new! Grafis 10.3

Best price! cheholpro@mail.ru
Z (A'dam)
op 22/05/2012 naar 23:31   

Gemeente A'dam vraagt zich af of de havo-leerling wel gebaat is bij een zelfstandige havo. Eigenlijk zou de havo-leerling dit zelf moeten kunnen bepalen, en niet de gemeente.
In het toetsingskader kernprocedue is zo ongeveer alles transparant, behalve de inschrijving. Afgelopen jaar kon het voorkomen dat ouders hun kinderen inschreven op een school, niet wetende dat de school zwaar overtekend was en de kans op uitloting heel groot.
Om dit soort toestanden te voorkomen moet een realtime elektronisch inschrijfoverzicht ook in de kernprocedure.
Z (A'dam)
op 22/05/2012 naar 23:31   

Gemeente A'dam vraagt zich af of de havo-leerling wel gebaat is bij een zelfstandige havo. Eigenlijk zou de havo-leerling dit zelf moeten kunnen bepalen, en niet de gemeente.
In het toetsingskader kernprocedue is zo ongeveer alles transparant, behalve de inschrijving. Afgelopen jaar kon het voorkomen dat ouders hun kinderen inschreven op een school, niet wetende dat de school zwaar overtekend was en de kans op uitloting heel groot.
Om dit soort toestanden te voorkomen moet een realtime elektronisch inschrijfoverzicht ook in de kernprocedure.
Jolanda (Amsterdam)
op 21/04/2012 naar 20:13   

Oeps, dat weet ik eerlijk gezegd niet weet wel dat het vmbo is.
PvU (Amsterdam)
op 21/04/2012 naar 15:15   

Jolanda, wat vreemd, weet jij van welke school hij dan is uitgeloot in de 2de ronde?
Jolanda (Amsterdam)
op 20/04/2012 naar 16:12   

Een vriendin van mij vertelde blij dat haar zoon is aangenomen in de tweede ronde. Helaas is zijn vriendje WEL uitgeloot en moet nu toch de 3de ronden in!
Kvb (Amsterdam)
op 19/04/2012 naar 21:44   

afgelopen zondag meldden we al in de update dat we vermoedden dat er niet geloot zou worden in de 2e ronde. De gemeente bevestigt dat nu. Erg fijn dat er voor het eerst sinds jaren geen kinderen twee keer uitgeloot zijn! Voor kinderen die om wat voor reden nog geen plek hebben, geeft amsterdam.nl de nog beschikbare plaatsen.
<< vorige

1 ... 40-41-42-43-44-45-46-47-48-49 ... 51

volgende >>