Schrijf een nieuw bericht

Pagina 44 - Berichten 8601 tot 8800

Cygnus (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 16:21   

Het Cygnus Gymnasium was niet in de gelegenheid om aan de speeddate van afgelopen zaterdag mee te doen - we hadden ons tot een week geleden niet op de tweede aanmeldingsronde gericht. We hebben vijf eerste klassen uit de eerste aanmeldingsronde en zijn blij dat we nog een eerste klas kunnen/mogen vormen. Vanzelfsprekend worden de leerlingen van de eerste en tweede ronde over alle klassen verdeeld.
Thomas Peters, afdelingsleider leerjaar 1 en 2 (Cygnus Gymnasium)
An (Oost)
op 08/04/2013 naar 15:28   

Hoe kijken jullie aan tegen een gewogen loting in de 1e ronde? Dat kinderen die dichterbij een school wonen, bij een loting een grotere kans maken om ingeloot te worden?
Er is nu maar ťťn school op IJburg. Als je daar woont en bent uitgeloot moet je heel ver reizen, terwijl nu kinderen van verderweg zijn ingeloot. Idem bij Dalton (en sommige jaren Vrije School). Een kind uit Hilversum, Hoofddorp of Purmerend met Dalton of Vrije School basisschool heeft even veel kans als een Amsterdams kind met zo'n basisschool en meer kans dan een Amsterdams kind dat niet op een Dalton of Vrije School basisschool heeft gezeten.
Zou het dan toch niet eerlijker zijn om een afstandscriterium of poscodegebied mee te laten wegen?
Emma (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 15:01   

Extra voorlichtingsmiddag PNC: woensdag 10 april. Meer info op de site vd school.
Z (A'dam)
op 08/04/2013 naar 14:34   

Helemaal mee eens! Het idee om kinderen op te sluiten in hun postcode heb ik altijd al heel bekrompen gevonden. Meestal is zo'n idee goedbedoeld en denken de voorstanders van postcodebeleid een geforceerde integratie te realiseren. Het tegendeel is volgens mij het geval. De kinderen die noodgedwongen in een huurwoning wonen, en dus veelal in Nieuw-West, Zuid-0ost of Noord, komen zo helemaal hun 'ghetto' niet meer uit.
RT (A'dam)
op 08/04/2013 naar 11:35   

Ook vroeger gingen kinderen al ver buiten de eigen buurt op school. Zat zelf midden in Amsterdam op school (bij Westermarkt, helaas opgeheven). Ik woonde daar in de buurt, maar had ook toen ook medeleerlingen uit Landsmeer, Amsterdam-Noord, Amstelveen, Wormer, etc. Was een openbaring om in al deze nieuwe plaatsen te komen, dit verruimt je beeld op de wereld enorm. Mijn zoon zit nu in de Pijp op school (ruim 20 minuten fietsen) en heeft vrienden in Osdorp, Amstelveen en Ouderkerk. Hij gaat hier graag heen en zij komen ook rgelmatig bij ons langs. Kost misschien iets meer moeite, maar zij ervaren het niet als probleem. Rond die leeftijd is het toch prachtig dat ze heel Amsterdam en plaatsen eromheen gaan ontdekken. Laat ze los!
R (A'dam)
op 08/04/2013 naar 09:02   

Wij hebben ook een kind dat - inmiddels al een paar jaar - vanuit Noord naar het Berlage fietst: een goed half uur - ja, dat is best een eind. We kwamen er na een uitloting terecht en vinden het een geweldige school. Heel internationaal en heel gemengd, en met een goede gymnasium afdeling met jonge enthousiaste docenten klassieke talen.
Gra (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 08:43   

@Roos. Berlage telt 70 nationaliteiten en ze benaderen de diversiteit op een positive manier. International schools werken nadrukkelijk met de diversiteit en "international mindedness" is een van de kenmerken van de curriculum. Anderson Nederlandse scholen waar veel nationaliteiten zitten worden gezien als een "gevaar". Het is ook niet goed als klassen alleen maar Turkse kinderen hebben. Het moet gemengd zijn. PNC is een vrij gemengd school met goede resultaten. Het kan allemaal. De gymnasium ouders kunnen soms vrij elitair gaan denken. Jammer, want als een kind gymnasium heeft bereikt, betekent dat hij/zij intelligent genoeg is, ongeacht de etnische achtergrond of de onderwijs niveau van de ouders. Dat is een zeer grote prestatie.
K (Amsterdam)
op 07/04/2013 naar 22:35   

Voor zover ik weet, stond het Cygnus altijd al open voor een zesde eerste klas, maar mocht de school niet concurreren met de andere gymnasia. Ik weet niet waarom ze niet bij de speeddate waren ( weet niet hoe dat nu was, twee jaar geleden vonden wij het een heel mislukt concept) maar ik weet wel dat zij veel tijd steken in voorlichting en uitleg voor potentieel nieuwe leerlingen; bel op en waarschijnlijk worden jullie ook met open armen ontvangen. Wij zijn bij de vijf gymnasia en het Hyperion gaan kijken, en ons kind heeft uit volle overtuiging voor het Cygnus gekozen. Met onze goedkeuring. Als je kind is uitgeloot: niet piepen, maar actief zoeken. Hebben wij twee kaar geleden ook gedaan, kind is heel gelukkig op school waar we van tevoren niet aan hadden gedacht.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 07/04/2013 naar 22:17   

Heel veel ll uit Noord reizen minimaal een uur naar zuid, IJburg (havo, VMBO) zaandam (VMBO) en zelfs Monnickendam en Edam (VMBO). Vroeger stonden in Noord twee goede gelijkwaardige scholengemeenschappen voor havo-VWO. Bredero (ook VMBO-T) werd steeds zwarter. Terwijl de kwaliteit goed was kromp het aantal VWO leerlingen. Daarom hebben ze het VWO laten afsplitsen (hyperion), hoewel aanvankelijk havo ook mee zou verhuizen naar het nieuwe gebouw aan het IJ. Damstede heeft nu een extra klas Havo-VWO aangenomen. Hopelijk gaat de Nieuwe havo een beetje lopen. maar ik zie al dat bijv @Gra uit noord hier op het forum haar kind liever naar Berlage of PNC laat fietsen. 1 -1.5 uur extra reistijd per dag. En weet je hoe fijn het is als de vriendjes allemaal op fietsafstand wonen? Op sommige (witte) basisscholen wordt het erg gestimuleerd om "in de stad" naar het VO onderwijs te gaan. Vanuit de leraren, en de ouders op het schoolplein. Iedereen loopt elkaar een beetje achterna. Wellicht dat het op de witte basisscholen in west en Badhoevedorp ook zo gaat.
Hans (Amsterdam-west)
op 07/04/2013 naar 21:54   

De witte vlucht uit nieuw west is onderzocht en de resultaten kun je oa. nalezen in het Parool, zoek op: Vwo-klassen Nieuw-West stromen leeg. Het is beslist geen flauwekul!
E (Amsterdam centrum)
op 07/04/2013 naar 20:39   

Eerlijk gezegd weet ik niet eens hoe wit of zwart de scholen van mijn kinderen zijn. Het is ook echt geen issue. Ik weet dat alle scholen in Amsterdam min of neer gemengd zijn, kijk eens op apc leerlingen in Amsterdam (allemaal 30% of meer) en Amstelveen (hooguit 3%) in de inspectie rapporten en Elsevier e.d. Waar ik naar kijk is naar kwaliteit, wat voegt een school nou toe aan een kind?
A (Badhoevedorp)
op 07/04/2013 naar 20:26   

@E Het zou ook helemaal geen issue mogen zijn, maar helaas is mijn ervaring anders. De meeste kinderen uit Badhoevedorp gaan naar een school in Hoofddorp, Amstelveen of een witte school in Amsterdam, terwijl die allemaal veel verder liggen dan het Caland. Ik heb heel veel ouders gesproken en de enige reden die genoemd wordt, is dat het een gemengde school is. De ouders weten dat de kwaliteit goed is en hun kinderen waren enthousiast na de open dag, maar ze durven het niet aan.
E (Amsterdam centrum)
op 07/04/2013 naar 19:58   

Ik denk dat dat hele 'witte vlucht' idee flauwekul is. Wij kiezen voor een categoriaal gymnasium voor ons kind vanwege de extra's n het onderwijskundig systeem. Het heeft werkelijk niets te maken me zwart en wit. We hebben ook een kind op een atheneum op een gemengd scholengemeenschap.
Een echt vrijwel geheel zwarte school zou ik overigens niet voor kiezen, ik wil dat mijn kind zich wel in de populatie kan herkennen. Het Cosmicus zou ik nooit vrijwillig kiezen maar het Exellius misschien wel (mits ook gymnasium mogelijk). Dat advies kreeg ik ook van leraren van zwarte scholen: doe het niet! Maar gemengd vind ik echt geen issue.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 07/04/2013 naar 12:28   

A: Je hebt gelijk, en het is inderdaad zelfversterkend. Ik zie die witte vlucht elke morgen als ik van Noord naar west fiets. De ll uit noord fietsen om 7.30 weg naar de pont. Later zie ik de hele sliert uit nieuw-sloten/osdorp/Badhoevedorp naar zuid fietsen. Het aanbod gymnasiumplaatsen is ongeveer verdubbeld. Ik spreek wel ll van 5 en 6 gymnasium (Barlaeus en 4e). Dit zijn superslimme kinderen die extra vakken en meerdere profielen volgen. Voor hen is zo'n school bedoeld. Maar ze vertellen me ook dat de halve klas tegen heug en meug latijn of Grieks volgt. En als ondanks die hoogbegaafden de gemiddelde cijfers 6 hooguit 7 zijn, dan zal de rest behoorlijk minimaal scoren. Ook Damstede scoort trouwens goed op Latijn en Grieks. Bij het Amsterdams Lyceum hebben vorig jaar 93 ll examen atheneum gedaan, 35 gymnasium (en hoeveel zijn er afgestroomd?). Zegt dat ook niet wat?
A (Badhoevedorp)
op 07/04/2013 naar 10:44   

Voor toekomstige gymnasiumkinderen uit West of Nieuw-West: het Caland scoort beter dan alle categoriale gymnasia (en scholengemeenschappen) op Grieks en Latijn (Parool 10 dec 2011). Wij zijn naar de open lessen geweest en waren heel enthousiast. Het is zo jammer als witte kinderen een school mijden alleen omdat het een gemengde school is. Dat is een zichzelf versterkend proces. Onze zoon gaat daar volgend jaar gymnasium doen, en hij heeft er heel veel zin in!
R (A'dam)
op 07/04/2013 naar 10:22   

Het cygnus heeft het plan te groeien tot 750 leerlingen in hun nieuwe pand. Ze zitten in een grote onderwijsgroep die leerlingen nu niet gaat weigeren. Er is geen zij- instroom dus ze gaan hun aanmeldingen koesteren is mijn inschatting. Gewoon rustig blijven nadenken. Er is echt voor alle gym kinderen een goede plek beschikbaar en evt stap je tweede jaar over. Zou welvoorzichtig zijn met relatief lage Cito of nio op een gym. Uitstromen is nog minder leuk dan uitloten. Bezint!!
A (Adam)
op 07/04/2013 naar 09:40   

Ik zou mij niet blind staren op een categorake gymnasium en hiermee Berlage Lyceum als geen serieuze optie beschouwen. Tweetalig en echt open tot het vormeren van een extra klas (itt Cygnus onder druk en niet eens aanwezig bij speed date) . Onze ervaring met Berlage is heel positief.
An (Oost)
op 07/04/2013 naar 08:23   

@Z, er zijn ook nog plekken in de gymnasiumklassen van HLZ (17), Spinoza (7) en Caland(5). Het zou heel jammer zijn als dergelijke scholen hun gymnasiumafdeling kwijtraken door de grote groei van de nieuwe categoriale gymnasia.
Zowel bij Cygnus als bij Berlage zou ruimte zijn voor een extra klas voor gymnasiumleerlingen. Of die er komt /komen hangt af van hun populariteit in de 2e ronde.
Z (A'dam)
op 07/04/2013 naar 00:35   

Wat gebeurt er als Vossius heel erg overtekend wordt en gaat loten in de tweede ronde? En als tegelijkertijd Cygnus minder dan 20 aanmeldingen heeft en de extra klas schrapt? Dan is in de derde ronde de extra klas van het Cygnus alsnog nodig! Kortom, het Cygnus moet niet flauw doen en gewoon een extra klas openen. Met 9 + 24 uitgelotenen op Barleaus en Ignatius en nog 26 op het Amsterdams, is de 16 plekken van Vossius echt onvoldoende.
Z (A'dam)
op 07/04/2013 naar 00:29   

@Roos Het is voor gymnasiumkinderen heel vervelend dat hun schoolkeuze vaak gewantrouwd wordt. Alleen omdat we in een gemengde stad wonen, wordt gedacht dat gymnasiumkinderen die hier wonen geen interesse in de klassieke talen hebben, maar aan 'white flight' doen. Vreemd dat er al gymnasia waren lang voordat er (zoveel) allochtonen waren. En vreemd dat er ook in de witte gebieden van het land kinderen voor het gymnasium kiezen. Zij hoeven zich hopelijk niet steeds te verantwoorden voor hun schoolkeuze.
J (Waterland)
op 06/04/2013 naar 23:13   

vandaag bij de speeddate geweest voor vwo gym.
tot onze grote verbazing was daar het cygnus niet aanwezig!
wij hadden daar heel graag even aan tafel willen gaan zitten met onze vragen.
willen zij nu wel of niet graag een extra klas formeren?
berlage was wel aanwezig en dat terwijl zij gisteren ook al een open middag hadden georganiseerd.
aan cygnus de vraag.. gemiste kans? of bewust deze afwezigheid?
wie van de ouders en kinderen durft het aan om op het cygnus in te schrijven met nul info en de kans bij te weinig inschrijvingen alsnog de derde ronde in te gaan omdat ze simpelweg niet de minimale 20 aanmeldingen grens hebben bereikt?
overigens zagen wij bij het vossius rijendik ouders met kinderen staan en hebben wij het donkerbruine vermoeden dat vossius nog weleens de flinke uitschieter zal zijn wat betreft aanmeldingen voor het vwo gym niveau.
ondanks de vele waarschuwingen naar onze zoon toe met het gegeven dat uitloten bij vossius meer dan een reŽle kans is in de tweede ronde, wil hij toch daar voor gaan en hou ik als moeder mijn hart vast voor weer zo,n teleurstelling als de eerste keer!
want we mogen toch wel spreken van een flink probleem als je de derde ronde ingaat met niet tot nauwelijks plek meer over op gymnasium niveau!
ik wens alle ouders maar vooral de kinderen, op alle niveau,s overigens, het allerbeste toe in deze toch wel weer spannende periode!
E (Amsterdam centrum)
op 06/04/2013 naar 21:13   

@Gra: wat en lastige keuzes in de 2e ronde waarin de keuze zo beperkt is. Jullie waren uitgeloot bij Cartesius toch? Ik heb eigenlijk geen advies, maa wel veel sterkte en hopelijk mee geluk in de 2e ronde. Hoe was de speed date, ben je wel wijzer geworden?
An (Oost)
op 06/04/2013 naar 19:45   

Haarlems Dagblad (4 april) : voorhet eerst stevent Haarlem af op loten in de 2e ronde
Gra (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 18:15   

Bedankt voor alle reacties.We wonen in Noord. De nieuwe PNC is wel uit de buurt. De nieuwe Havo heeft inderdaad een WVO kansklas die niet alleen naar Hyperion mag doorstromen maar ook naar andere VWO school in Amsterdam, tenzij plaatsen beschikbaar zijn voor 2de VWO.

Berlage zou hem op VWO plaatsen, aangezien zijn hoge cito (Berlage heeft geen havo/vwo klassen), ze zijn apart vanaf jaar 1. Mijn zorg is dat Berlage gaat loten. Ze zijn bereid om een nieuwe klas te openen maar hebben een minimum van 26 aanmelding nodig. Bij 12 zijn ze op de grens, meer dan 12 en minder dan 26 geeft loting kansen.

Ik voel me uitgeput met deze uitlopende proces. Mijn zoon maakt *****aren die hart brekende zijn, zoals " waarom doen ze dit met 11 jarige kinderen? we zijn toch nog kinderen.... " (vandaag tijdens de schoolmarkt). Phew!!
LR (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 17:07   

GRA, kijk ook even naar de Nieuwe Havo en informeer naar hun vwo kansklas. Als je daarmee naar het Hyperion door kunt stromen is dat ook een optie. Het is niet ver vanaf de pont. Maar misschien te ver voor jullie?
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 06/04/2013 naar 16:03   

Zou het niet redelijker zijn eerst de gymnasiumklas van het HLZ op te vullen? Overigens vraag ik me af of de massale keuze voor gymnasium echt wordt ingegeven door een intrinsieke belangstelling voor Grieks en latijn. Ik denk echt dat Excellius om andere redenen wordt gemeden. Weet iemand welk percentage leerlingen op bijv. het Amsterdams lyceum gymnasium examen doet? Ik ben wel benieuwd hoeveel kinderen gymnasium volhouden als er op de zelfde school keuze is voor atheneum.
An (Oost)
op 06/04/2013 naar 15:51   

Sorry Gra. ik vergis me. Jullie zoeken HAVO/VWO en geen cat. Gym.
Wonen jullie in west? Dan heb je niet veel keuze inderdaad. Comenius en enkele plekjes op Caland. Laat Berlage alleen HAVO en VWO toe maar geen Havo-Vwo?
Piter Nieuwland 2 is voor jullie misschien uit de buurt, watergraafsmeer op de Middenweg, maar lijkt mij wel een goede keuze.
An (Oost)
op 06/04/2013 naar 15:42   

@Gra. Alles even aankijken en goed volgen lijkt me verstandig. Dan heb je een beeld hoe hard het loopt bij de verschillende gymnasiumklassen. De meeste plekken zitten bij Cygnus, Vossius en HLZ. Even bellen met Cygnus als dat jullie voorkeur heeft kan ook geen kwaad. Het is wel een beetje flauw als Cygnus perse voor 27 of 28 kinderen per klas gaat, dus 20-25 erbij in de 2e ronde. Ik kan me niet voorstellen dat ze star doen als het er met de nieuwe aanmeldingen erbij 26 of 29 per klas worden! Tot nu toe hebben ze zich toch flexibel opgesteld...
E (Amsterdam centrum)
op 06/04/2013 naar 11:57   

@S: Exellius is geen gymnasium, ik vermoed daarom voor degenen die echt voor gymnasium kiezen geen alternatief. Het Cygnus is wel gymnasium. Exellius is wel een goed alternatief voor de velen die zoeken naar VWO+ maar geen Grieks, Latijn en KCV willen. Het Hyperion mikte al succesvol op deze groep (maar heeft ook de mogelijkheid voor gymnasium).
S. (Amsterdam zuid oost)
op 06/04/2013 naar 11:11   

Ik ben een beetje verbaasd dat de gemeente Cygnus heeft gevraagd om extra plek te creŽren terwijl andere scholen zoals Exellius meer dan voldoende plek hebben.
Hoe dan ook, ik wens iedereen veel succes de komende twee weken en hopelijk komen alle kinderen op scholen waar ze graag willen zijn en nog belangrijker een hele leuke tijd gaan hebben!!
Emma (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 10:13   

@Gra: is het PNC geen goede optie voor jullie? Lijkt me stug dat ze daar met meer dan 100 Havo en Havo/Vwo plekken weer moeten gaan loten.
Gra (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 09:58   

2de ronde. Is het verstandig om te wachten tot vrijdag om te volgen hoeveel aanmelding er zijn en dus kiezen voor een veilige optie? Ik wil geen 2de loting mee maken.
Advies?????
E (Amsterdam centrum)
op 06/04/2013 naar 09:15   

Onderzoek van Nieuwsuur toont aan dat de GŁlen-beweging wijdvertakt is in de Nederlandse samenleving. Tientallen organisaties zijn opgericht door aanhangers van GŁlen. De invloed van de beweging strekt zich uit tot scholen (waaronder het Cosmicus in Amsterdam), media en ondernemersverenigingen. Deze organisaties opereren nooit onder de naam GŁlen. In Nieuwsuur zegt turkoloog Erik-Jan Zurcher: "Dat mag je deze organisaties ook wel verwijten, dat ze verbindingen niet transparant maken en daar nogal moeilijk over doen."
Z (A'dam)
op 06/04/2013 naar 01:09   

Ja, Cosmicus is genoemd. En ook hun huiswerkgroepjes, een soort mini-internaten waar de kinderen maanden verblijven. Ze worden daar geÔndoctrineerd in de GŁlenleer.
Z (A'dam)
op 05/04/2013 naar 21:09   

@An Bedankt voor je tip over Nieuwsuur, ik ga zeker kijken!
Z (A'dam)
op 05/04/2013 naar 21:08   

Cygnus heeft nu dus 149 ll in 5 klassen is ong. 30 ll per klas. Erg vol! Ze willen min. 20 ll erbij voor een zesde brugklas, dit is nog steeds 28 ll per klas. Mi. mogen ze ook wel tevreden zijn met 27 ll per klas, dit is dus min. 13 ll. erbij.
An (Oost)
op 05/04/2013 naar 20:57   

Vanavond bij Nieuwsuur: Invloed Gulen-beweging neemt toe.
Ben benieuwd of het Cosmicus ook weer genoemd word.
P (Osdorp)
op 05/04/2013 naar 19:39   

En Wat voor de kinderen uit West? 10 plaatsen HV op het Caland en de rest op het zwarte Comenius of dan toch maar met de metro naar Zuid-Oost? Oost Amsterdam mag zich inderdaad in de handjes knijpen met het initiatief van het PNC
Emma (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 19:10   

Ben het met Hans eens dat het heel kwalijk is dat er kinderen zijn in Amsterdam die nog nooit met Nederlandse kinderen in de klas hebben gezeten. Maar ook andersom vind ik niet kunnen in deze tijd. Welke plek is er beter geschikt voor kinderen om met elkaars etnische, religieuze en sociale achtergrond om te leren gaan dan school, zodat ze straks, eenmaal in de 'gewone ' wereld, open en tolerant mrt elkaar om hebben leren gaan. Zo bekeken is juist het PNC een mooi voorbeeld van een school met een evenwichtig gemixte leerlingpopulatie en lijkt het me stug dat PNC || opeens een hele witte of een hele zwarte school zal worden. Gewoon een goede oplossing voor de kinderen in Amsterdam oost, IJburg, Diemen en Duivendrecht mrt Havo of Havo/Vwo advies.
Okke (Diemen)
op 05/04/2013 naar 17:50   

Extra plaatsen voor uitgelote Havo en Havo/Vwo-leerlingen op de dependance van het Pieter Nieuwland College!

zie de website van pieternieuwland.nl
An (Oost)
op 05/04/2013 naar 17:17   

@ Roos. Hoe bedoel je??
Er zijn daadwerkelijk plekken bijgekomen op populaire scholen. Soms precies genoeg om uitloten te voorkomen, maar in veel gevallen zijn er ook nog extra plekken bij gekomen tbv de 2e ronde.
Als dat niet was gebeurd, zouden er veel meer kinderen (175?) zijn uitgeloot en te weinig acceptabele plekken over zijn voor de 2e ronde.
Natuurlijk blijft het zuur voor degenen die zijn uitgeloot, maar er is nu wel weer iets te kiezen in de 2e ronde en daar zag het een paar dagen geleden nog niet naar uit!
K (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 16:10   

K, je hebt gelijk met je eerste opmerking, dat is ook wel een gok, maar de getallen die je noemde, kloppen niet. Na sluiting van de inschrijvingstermijn hadden 160 kinderen zich bij het Cygnus opgegeven. Op 20 maart stond op de site dat er na de extra toetsing kinderen waren afgevallen en dat het aantal inschrijvingen onder de 150 was, en dat ze niet zouden loten. Nog steeds vijf klassen maar nu met 30 kinderen per klas. Dat hebben andere scholen ook gedaan, en dat vind ik alleen maar prijzenswaardig. Het is te begrijpen dat het Cygnus een minimumaantal kinderen wil hebben. Er zijn trouwens voldoende VWO-plaatsen over (amstdam.nl/naardebrugklas).
K (Adam)
op 05/04/2013 naar 14:45   

Ik begrijp het niet meer. Als het Cygnus meer dan 25 inschrijvingen in de tweede ronde krijgt dan gaan ze loten en minder dan 20 dan trekken ze de plaatsen in en kunnen die kinderen door naar de derde ronde? Wie neemt dat risico na al een teleurstelling verwerkt te hebben in de eerste ronde? Ze gaven in de eerste ronde aan dat ze zouden loten boven de 135 plaatsen. En tot voor kort stond op hun site dat ze 152 inschrijvingen hadden en 150 geplaatst, zonder loting. Nu staan er 160 inschrijvingen en 148 geplaatsten. Wie begrijpt dit gegoochel nog? We willen exact weten waar we aan toe zijn!
Roos (Haarlem)
op 05/04/2013 naar 14:18   

Alle extra gecreŽerde plaatsen zijn van voor de loting , bij loting tweede ronde heb je er niets aan
Stuk in Parool is zo ver An de werkelijkheid verwijderd!!!
V (A'dam)
op 05/04/2013 naar 14:14   

@ I: Hoezo, dode mus? Het is prachtig dat het Cygnus een extra klas gaat maken. En natuurlijk zit er een onder- (en een boven!) grens aan het aantal leerlingen dat ze kunnen plaatsen. Ga anders ook eens op het Berlage kijken. Daar hebben ze een goede tweetalige gymnasium afdeling. En bij voldoende belangstelling willen ook zij een extra klas starten.
I (Adam)
op 05/04/2013 naar 13:58   

Daar heb je acht wat aan, wat als er 18 kinderen inschrijven?
Is dit een dode mus?
I (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 13:57   

Op site cygnus:
Om de druk op het aantal beschikbare plaatsen voor gymnasiumleerlingen te verminderen heeft het Cygnus Gymnasium op verzoek van de gemeente Amsterdam besloten volgend schooljaar een extra klas in leerjaar 1 te formeren door maximaal 25 leerlingen extra toe te laten. We formeren deze klas als minimaal 20 leerlingen zich hiervoor aanmelden. Vanzelfsprekend worden bij aanmeldingen in de tweede ronde dezelfde criteria gehanteerd als in de eerste ronde.
In de eerste ronde hebben 160 leerlingen zich op het Cygnus aangemeld en hebben we 149 leerlingen kunnen plaatsen.
An (Oost)
op 05/04/2013 naar 13:09   

@Hans. Ik begrijp je punt wel. Sommige scholen hebben een verbetertraject doorgemaakt. Zij zijn/waren van de meeste kinderen niet de eerste keuze, maar bijv. bij het Berlage heeft de tweede ronde ze de benodigde leerlingen gegeven om uit het dal te komen. Ik verwacht hetzelfde bij De Nieuwe HAVO. Dat lijkt me voor velen een acceptabele tweede keuze, maar ik snap dat de onbekendheid maakte dat het voor velen niet de 1e keuze was.

De oprichting van Pieter Nieuwland II was m.i. echt noodzakelijk. Er dreigde een netto tekort aan HAVO-VWO plaatsen in heel A'dam. In Oost kan het IJburg College de vraag lang niet aan en ook het PNC loot ieder jaar. Het HLW is gewoon te ver weg en daarom geen optie voor kinderen uit Oost (en Diemen). Er moest gewoon iets gebeuren voor de kinderen uit Oost.
E (Amsterdam centrum)
op 05/04/2013 naar 11:52   

In het bericht in Het Parool staat ook de uitbreiding van capaciteit om loting te voorkomen (Hyperion) of te verkleinen (Cartesius). Kennelijk hebben de gezamenlijke schoolbesturen verenigd in het Osvo voor deze uitbreiding van capaciteit nu officieel de benodigde toestemming gegeven. Maar deze plekken zijn dus niet meer te vergeven in de 2e ronde.
Ik hoorde die mevrouw van het Osvo op AT5 nog zeggen dat het door de financien voor scholen nou eenmaal heel aantrekkelijk is om zo goed mogelijk gevuld te zijn.
Gra (Amsterdam )
op 05/04/2013 naar 11:44   

Net Cartesius gebeld. De info op Het Parool klopt niet. Ze hebben geen plaatsen voor de 2de ronden.

Wat betref de brief, er is inderdaad een fout. Ze moesten havo/vwo opschrijven in plaats van havo. Ik vind hoe ze de procedure hebben behandeld slordig.
Be (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 11:34   

Het is niet zo gek dat de Nieuwe Havo nog niet zo veel aanmeldingen heeft; de school "bestaat nog niet" dus je moet een aantal pioniers (leerlingen en hun ouders) vinden die het leuk vinden om er iets moois van te maken. Het Hyperion begon met ongeveer 40 leerlingen, en in het derde jaar van hun bestaan zullen ze 13 klassen hebben.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 05/04/2013 naar 11:27   

Hans, ik vind ook dat er meer aandacht moet zijn voor de tweedeling in het VO-onderwijs. Als alle kinderen van dit jaar geplaatst zijn, lijkt het me een goed idee om de discussie, die hier al een beetje begonnen is, voort te zetten. Ipv de vraag: hoe loods ik mijn kind binnen bij de beste school, kan de vraag dan zijn: hoe organiseren we goed en gemengd onderwijs voor alle kinderen. Ik vind zelf dat we een beetje zijn doorgeschoten met de "concepten". Misschien is voor de meeste kinderen rechttoe-rechtaan onderwijs wel het beste. Waarom zouden scholen alleen goed functioneren als ze tegen elkaar op bieden met al hun bijzonderheden? Goeie leraren, een gezellige gemengde klas. En kunst cultuur en sport gewoon na schooltijd. Wat is een gymnasiumdiploma met een onvoldoende voor Grieks of latijn waard?Kan je dan niet beter Frans of Duits leren?
Hans (Amsterdam-West)
op 05/04/2013 naar 11:24   

Het Caland is altijd een gemengde school gebleven, het HLW is een zwarte school geworden. Misschien wel door hun christelijke identiteit. Of door de buurt. Op een gegeven moment krijg je kennelijk een point of no return. 50-50 is voor iedereen leuk, 80-20 niet.
E (Amsterdam centrum)
op 05/04/2013 naar 11:15   

Ook het Caland is het gelukt om een heel populair scholengemeenschap te worden in west. Misschien moet het HLW isamenwerken met het Caland zoals MvW gister suggereerde? Het zal waarschijnlijk stuiten op het bestuur (is niet hetzelfde bestuur) maar er is denk ik ook een gezamenlijk belang om goede scholen te hebben in dit grote kindrijke stadsdeel. Waar gaan de kinderen uit nieuw west kinderen naar school en waarom kiezen ze niet voor het HLW en wel voor het Caland?
LR (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 10:59   

Hans, aan de ene kant ben ik het met je eens, aan de andere kant is het Berlage en Cartesius ook gelukt om een turn around te maken. Waarom het bij de ene school wel lukt en bij de andere niet is een raadsel. Waarom is Hyperion zo in trek en de Nieuwe Havo helemaal niet. Is het de locatie waardoor ouders verwachten dat het verkleurt van zwart naar wit of van wit naar zwart? Is het de presentatie? Moet je alle scholen binnen de ring zetten? Cartesius is van kleur verandert toen de school van plek veranderde. We zijn er nog lang niet, maar ik hoop dat de Nieuwe Havo veel kinderen trekt in de tweede ronde, het lijkt mij een ok school en een vriendje van mijn zoon liep daar binnen en wilde niet meer weg. Buiten het feit dat ze met de vwo kansklas een hele goede mogelijkheid hebben om door te stromen en ik neem aan dat ze een directe link met het Hyperion hebben.
Hans (Amsterdam-West)
op 05/04/2013 naar 10:15   

Het HLW heeft alles aan zijn kwaliteit gedaan, nieuw concept, tweetalig onderwijs etc. Maar deze school wordt genegeerd, omdat het de laatste jaren een zwarte school is geworden. Als vraag een grote rol zou spelen zou deze school inderdaad in populariteit toenemen. Maar omdat er steeds nieuwe scholen bijkomen en andere scholen mogen uitbreiden is het tij niet meer te keren. Iets soortgelijks geldt voor Reigersbos (Excellius) en Bredero (Nieuwe Havo). Maakt geen kans als Pieter Nieuwland nu een nieuwe school mag starten. Comenius idem dito. Nu laat men deze scholen doodbloeden. Sluit ze dan meteen en verdeel de kinderen. Honderden, duizenden leerlingen groeien op zonder ooit met Nederlandse kinderen in de klas te hebben gezeten. Waarom wordt daar niets aan gedaan? De huidige initiatieven maken de tweedeling alleen maar groter.
Jacq (020)
op 05/04/2013 naar 09:52   

Pieter Nieuwland heeft plaats gemaakt voor 140 Havo, H/V en VWO kinderen. Geweldig nieuws! In het stukje van Parool hieronder staat ook VMBO. Maar dat klopt volgens mij niet.
P (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 09:29   

Op 18 maart nog 100 overschrijvingen voor het HAVO/VWO; nu nog maar (!) 40 uitlotingen. Fijn dat scholen kennelijk ruimte maken maar het maakt de aanmeldprocedure er niet overzichtelijker op.
P (Osdorp)
op 05/04/2013 naar 09:22   

Extra plaatsen op het Cartesius volgens het parool bericht; Klopt dat wel? Op de site van het Cartesius staat nog niets in het overzicht van de gemeente ook niet.
Het Parool (Amsterdam )
op 05/04/2013 naar 07:09   

Nog 410 kinderen zonder brugklas

04-04-13 14:45 uur - Bron: ANP

Wethouder Pieter Hilhorst © anp
In Amsterdam moeten nog 410 kinderen een plaats vinden in het voortgezet onderwijs, na te zijn uitgeloot op de school die hun eerste keuze was. Dat zegt Saskia Grotenhuis, bestuurder van de verenigde schoolbesturen Osvo. De gemeente bevestigt dat.

Dit aantal blijft over nadat de laatste weken, zoals wethouder onderwijs Pieter Hilhorst vanmorgen aankondigde, 175 extra plaatsen zijn gecreeerd op middelbare scholen. In Oost opent het Pieter Nieuwland College een dependance voor vmbo, havo en vwo.

Aanvankelijk leken vijf- tot zeshonderd kinderen te worden uitgeloot. Hilhorst heeft het, zegt hij, vorige week met 'heel veel druk en veel trekken' bij individuele schoolbesturen voor elkaar gekregen dat zij extra klassen maakten. Hij spreekt over 'goed nieuws': 'Het is gelukt.'

Extra plaatsen komen op het Cygnus Gymnasium in Oost, het Cartesius Lyceum in West, het Calandlyceum in Nieuw-West, het Hyperion Lyceum in Noord, het Damstede in Noord, OSB in de Bijlmer, het Sint Nicolaas Lyceum in Zuid, en het Pieter Nieuwland College in Oost, dat in het voormalige Cygnus-gebouw in de Linnaeushof zijn dependance begint.

Het tekort aan plaatsen voor brugklassers, met name in de sector vmbo en havo, is daarmee opgelost. Nu moeten die 410 leerlingen nog een school vinden die naar hun zin is. De nood zit volgens Grotenhuis vooral bij de opleiding vmbo basis-kader, op IJburg en in de Bijlmer.

Lees vandaag meer in Het Parool.

(Loes de Fauwe)
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 23:10   

ja, er waren 9 of 10 kinderen. Morgen ga ik bellen over die brief.
P (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 23:00   

@Gra: de brief van het Cartesius is een foutje. Meneer De Vries had het druk, denk ik, en heeft de brief van vorig jaar gekopieerd (toen het Cartesius een complete klas HAVO uitlootte).

Wat opmerkelijker is, is dat mij bijstaat dat er 10 kinderen zouden zijn uitgeloot, maar in dit overzicht staat dat er 6 zijn. Herinner ik mij goed dat er tien uitlotingen waren?

Overigens goed nieuws van het Pieter Nieuwland College, voor zowel HAVO als HAVO/VWO. Dit is wel echt wat nodig was.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 22:30   

Ovigens: zes van de elf scholen die leerlingen hebben uitgeloot zijn scholengemeenschappen. Als loting een bewijs is van populariteit, dan zijn scholengemeenschappen dus nog steeds zeer in trek.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 22:20   

@MvW: 'de prikkel om jezelf voortdurend te verbeteren' schreef ik voor de scholen, niet voor de leerlingen. Iedere gedwongen winkelnering, of dat nu is door loting of door afschaffen van bepaald onderwijs (zoals jij bepleit) haalt een prikkel weg om er zelf voor te zorgen dat je aanbod goed is afgestemd op de vraag.
De lotingproblematiek moet worden opgelost, afschaffen van bepaalde soorten onderwijs is niet de oplossing. Als de kwaliteit verbetert en de vraag een grote rol gaat spelen, dan komen de leerlingen vanzelf. De afgelopen jaren hebben verschillende scholen de weg omhoog weten te vinden.
MvW (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 22:07   

@E Natuurlijk zie je dat juist scholengemeenschappen heel makkelijk een klas VWO minder en een extra havo/vwo klas, of VMBO-t maken, al naar gelang het aantal aanmeldingen, zonder perse extra klassen te hoeven aannemen. Ik denk dat het belangrijk is een balans te houden en niet rucksichtloos categorale scholen neer te zetten zoals de laatste tijd is gebeurd. Er zijn en worden juist scholengemeenschappen geofferd voor categoraal onderwijs. Havo /VWO leerlingen zijn de dupe. Wat een flauwekul, al die nieuwe concepten. "De pikkel om jezelf voortdurend te willen verbeteren". Bestaan zulke kinderen? Zitten de categorale VWO scholen er vol mee? Of is het misschien de wens en hoop van een hoop ouders? Alles moet maar opgeleukt. Waarom worden die nieuwe concepten niet op de bestaande scholen geplant? Dat kan ik je vertellen: dat wordt ook gedaan. Maar dat wordt niet altijd opgepikt door de ouders. Want de zwarte scholen, tweetalig, science, wat nog meer, die tellen we niet mee. Ik sluit deze discussie, ik heb niet het idee dat er nog ideeŽn voor oplossingen komen. Misschien heeft iemand anders nog goede ideeŽn naast "ik wil het beste voor mijn kinderen". Want dat wil iedereen, en daar zit dus juist het knelpunt.
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 22:00   

Net gekeken. Cartesius heeft 6 kinderen op havo/vwo uitgeloot maar mijn kind is (vogels hun brief) uitgeloot op havo (?)
Op pagina van PNC staat 140 nieuwe plaatsen voor havo/vwo. Die info klopt niet met de beschikbare plaatsen volgens gemeente Amsterdam.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 21:48   

Op amsterdam.nl/naardebrugklas staat inmiddels een overzicht van uitlotingen en een overzicht van open plekken in de 2e ronde.
M. (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 21:25   

@gra verkeerde brief gekregen? Soms is het zo banaal. Snel belle dus.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 21:01   

@Gra: als je zoon een havo/vwo advies heeft, en een passende CITO score (of de school heeft niet aanvullend getest bij een lagere score voor inschrijving maar de aanmelding geaccepteerd op het niveau van schooladvies), dan is dat heel vreemd. Ik zou om opheldering vragen bij de school en zonodig een klacht indienen bij DMO, die waakt over de kernprocedure.
Ik weet eerlijk gezegd niet hoe 'hard' de afspraken in de kernprocedure zijn idzv of en wie handhaving van de afspraken kan afdwingen.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 20:54   

@MvW: je schrijft dat het een feit is dat scholengemeenschappen flexibeler zijn dan categorale scholen. Ik vraag me dat af. De afgelopen jaren hebben de categorale gymnasia initiatieven ontplooit om de lotingproblematiek aan te pakken met vernieuwende concepten voor vwo plus onderwjs. De scholengemeenschappen hebben op het gebied van vernieuwing minder laten zien de afgelopen jaren om bet aan te sluiten bij de vraag. Dat wreekt zich nu in het tekort aan goede havo/vwo en havo plaatsen.
Je wil structurele oplossingen waar goed onderwijs voor alle leerlingen voorop staat. Dat is een algemene wens. Maar als je pleit voor afschaffen van categorale scholen zodat iedereen straks verplicht naar een scholengemeenschap moet, dan betekent dat er een groep leerlingen is, voor wie straks niet meer naar een school kunnen die het beste bij hen past. Goed onderwijs voor alle kinderen betekent juist dat er verschillende vormen van onderwijs en organisaties naast elkaar bestaan.
Ik wil het beste voor al mijn kinderen. Voor de een is dat een scholengemeenschap, voor de ander is dat een categoraal gymnasium. Categoraal onderwijs offeren ten gunste van scholengemeenschappen zou een verkeerde beweging zijn. Scholengemeenschappen kunnen en moeten zelf hun toegevoegde waarde bewijzen, afschaffen van categorale scholen is weer een vorm van gedwongen winkelnering die de prikkel om jezelf voortdurend te verbeteren goeddeels wegneemt en daarmee niet in het belang van het streven van goed onderwijs voor alle kinderen.
Elite (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:46   

Familie uit andere delen van het land begrijpt de blijdschap over inloting niet. Boodschap is: 70 scholen in amsterdam, waarvan 11 scholen loting kende in 2012. Maw gaat om een elite die zich druk maakt en verder niks. Ik heb maar geantwoord dat zijn marokkaanse mede leerling ook is uitgeloot...
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:28   

Brief van school met bericht over loting kwam vanmiddag binnen. Naar mijn verrassing staat dat mijn kind werd uitgeloot voor Havo, terwijl hij was aangemeld voor Havo/vwo, met advies havo/vwo en een hoge cito die automatische toelating betekent. Kan iemand aub dit uitleggen?
MvW (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:27   

@E Ik probeer alleen een aantal ideeŽn naar voren te brengen die het lotingsprobleem zouden kunnen verminderen. Het is een feit dat scholengemeenschappen flexibeler met leerlingen kunnen schuiven dan categorale scholen. Daarom staat dat punt op mijn lijstje. Ik wil graag nadenken over structurele oplossingen. ReŽle oplossingen, dus uitvoerbaar en betaalbaar, waarbij goed onderwijs voor ALLE leerlingen voorop staat. Vrije schoolkeuze is een utopie. Er zullen altijd meer en minder geliefde scholen bestaan, hoeveel nieuwe je ook neerzet. Als loten wordt afgeschaft komt er wel een andere regulerende factor. Daarover probeer ik dus een discussie uit te lokken. Maak je borst maar nat, want ook voor vervolgstudies wordt geloot. Nog veel oneerlijker. En voor de studentenvereniging ook trouwens. Voor woningen. En als we oud worden, dan moeten we vast loten voor het bejaardentehuis. (Misschien alvast iets voor de VSA :) Vrije bejaardenhuiskeuze. Allemaal naar het Rosa Spier. Misschien kunnen we vast een dependance in Amsterdam regelen.
Be (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:26   

Ik vergis me, inderdaad 140 plaatsen. Wauw!
Be (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:24   

Voor alle duidelijkheid: het zijn volgens mij 40 plaatsen in de depandance van het PNC
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 19:17   

Op de site van Pieter Nieuwlaan staat dat ze extra 140 plaatsen voor HAVO/VWO zal bieden, maar niet op hun locatie, op de voormalige locatie van het Cignus.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 19:12   

@MvW: De discussie over de voorkeur voor een scholengemeenschap of categorale scholen is hier al gevoerd enkele weken geleden. Vrije schoolkeuze betekent dat iedereen de keuze heeft, scholengemeenschap of categoraal. Het hangt ook van het kind af wat het beste bij hem of haar past en daarnaast speelt persoonlijke voorkeur een rol. De oplossing is niet 'schaf categoraal onderwijs af' zodat ieder kind naar een scholengemeenschap gaat. Niet ieder kind komt op dezelfde plek het best tot zijn recht.
Ik heb straks een kind op een atheneum op een scholengemeenscahp met havo en vwo en een kind op een categoraal gymnasium. Ik ben voor mijn kinderen heel blij dat beide soorten naast elkaar bestaan EN dat deze keuze niet gedwarsboomt is door uitloting!
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 19:12   

@MvW: De discussie over de voorkeur voor een scholengemeenschap of categorale scholen is hier al gevoerd enkele weken geleden. Vrije schoolkeuze betekent dat iedereen de keuze heeft, scholengemeenschap of categoraal. Het hangt ook van het kind af wat het beste bij hem of haar past en daarnaast speelt persoonlijke voorkeur een rol. De oplossing is niet 'schaf categoraal onderwijs af' zodat ieder kind naar een scholengemeenschap gaat. Niet ieder kind komt op dezelfde plek het best tot zijn recht.
Ik heb straks een kind op een atheneum op een scholengemeenscahp met havo en vwo en een kind op een categoraal gymnasium. Ik ben voor mijn kinderen heel blij dat beide soorten naast elkaar bestaan EN dat deze keuze niet gedwarsboomt is door uitloting!
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 19:02   

Geweldig dat het Cygnus toch die extra klas mag creeren voor uitgelote gymnasiumleerlingen (Ingrid!) en het Pieter Nieuwland met extra klassen voor havo en vmbot/havo. Waar de nood nog het grootst is, op havo/vwo niveau, daar wachten we nog op extra capaciteit!
Roos (Haarlem)
op 04/04/2013 naar 18:43   

Waar is de lijst ( geactualiseerd) met uitlotingen en plaatsen 2e ronde te vinden???
En wat een belachelijk stuk in het Parool dat Hilhost extra plaatsen gecreŽerd heeft en dat er nu eigenlijk geen probleem meer is! 410 uitgeloot, elke leerling is er een teveel. En dan is je kans op uitloting in tweede ronde ook nog eens groot! De nood zit vlgs Grotenhuis van het OSVO mn bij vmbo basis kader??? Volgens mij zijn er ook niet voldoende VWO plekken...
OCO (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 18:26   

Uitgeloot of afgewezen?
Kom speeddaten met scholen die nog plek hebben!

OCO organiseert aanstaande zaterdag een informatiemarkt voor uitgelote en afgewezen achtstegroepers en hun ouders. Deze markt heeft de vorm van een speeddate. De Amsterdamse scholen met plek in de tweede aanmeldingsronde zijn aanwezig. In een kort gesprek met de scholen kunnen wensen, verwachtingen en aanpak worden uitgewisseld.

Wanneer: zaterdag 6 april 2013
Waar: MCO, Polderweg 3, Amsterdam (vlakbij treinstation Muiderpoort)

Programma:
12.00-13.30 uur schooladviezen vmbo-b t/m vmbo-t havo (vmbo-b, vmbo-b/k, vmbo-k, vmbo-g, vmbo-t en vmbo-t/havo)
13.30-15.00 uur schooladviezen havo en havo/vwo
15.00-16.00 uur schooladvies vwo

De informatiemarkt wordt georganiseerd door de verenigde schoolbesturen (OSVO) en de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO).

Meer info: onderwijsconsument.nl
An (Oost)
op 04/04/2013 naar 15:17   

@PR. SNL heeeft minder VWO lln uitgeloot en meer HAVO-VWO en HAVO. Misschien hebben ze basisschool adviezen naar beneden laten bijstellen (zie bericht van Pietje). Bijv. kinderen die als VWO-er waren aangemeld, maar met een CITO-score op HAVO-VWO niveau, zijn dan in de HAVO-VWO groep meegenomen bij de loting en niet bij de VWO-ers?
Babs (Omgev. Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 14:39   

Ik ben het ook helemaal wet W eens. Dit zijn precies de redenen dat wij uiteindelijk voor een scholengemeenschap hebben gekozen en niet het risico hebben genomen onze zoon in te schrijven bij een categoriaal gymnasium. Hij kwam ťťn punt tekort en had een NIO-toets moeten doen, waarna hij ook nog het risico had gelopen te worden uitgeloot. Ik had gezien dat de scholengemeenschap een groot aantal leerlingen had dat op een hoger niveau was geplaatst dan het schooladvies en met die leerlingen bijna net zo goed en soms zelfs beter presteerde dan een school die heel 'zorgvuldig' plaatst (zoals dat eufemistisch heet).
PR (Osdorp)
op 04/04/2013 naar 13:31   

Hoe kan het dat het St. Nicolaas meer uitlotingen heeft dan over inschrijvingen?
W (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 13:08   

@MvW: ben het helemaal met je eens! Wij hebben een paar jaar geleden een uitloting op een categoraal gym meegemaakt en zijn op het Berlage beland - wat prima bevalt. Ook wij hadden in eerste instantie gekozen voor een leuk gezellig en apart gym met de gedachte dat je dan voor kwaliteit kiest. Ik begrijp die keus van andere ouders dus heel goed, maar ik ben er inmiddels een beetje anders tegen aan gaan kijken. Hoe moeilijk is het om een goed scorende populaire school te beginnen, als je iedereen met een wat lagere CITO afwijst en na het eerste jaar nog eens 10% (!) van je leerlingen de deur wijst: toch niet zo geschikt voor gymnasium. Scholengemeenschappen houden al die leerlingen binnen boord, scoren minder hoog op de eindexamens en worden daarvoor afgestraft: ze 'presteren' minder. Maar is dat wel waar? Is het niet een enorme prestatie om ook kinderen die het wat minder makkelijk doen naar een einddiploma te helpen, misschien met een keer doubleren, maar toch? Waar gaat onderwijs nou eigenlijk over? Ik denk dat het waar is dat we het onderwijs niet verder helpen met steeds meer categorale VWO's waardoor de VWO afdelingen van scholengemeenschappen niet meer vol te krijgen zijn. Er moet op een andere en creatievere manier nagedacht worden over wat goed onderwijs is en wat we onder kwaliteit verstaan.
VSA (A)
op 04/04/2013 naar 12:57   

Zie VSA overzicht plaatsen en aanmeldingen: wordt zoveel mogelijk bijgewerkt voor plaatsen 2de ronde. Morgen volgt definitief overzicht plaatsen 2de ronde.
MvW (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 12:02   

In aanvulling op An: Ook voor de leerlingen is het voordeliger als de school een evenwichtige opbouw heeft. Het wreekt zich in de bovenbouw als een scholengemeenschap te weinig VWO leerlingen heeft. Dan zit je met heel kleine profielklassen. Kan een school dan nog voldoende keuzevakken bieden? Met zijn tweeŽn bij Grieks is al ongemakkelijk, als je elk uur met zo weinig in de klas zit is niet gezellig. De havo-VWO leerling kan op die manier weleens gedupeerd zijn door al die nieuwe categorale VWO scholen. Een aantal scholen zag de bui al hangen en beperkt de instroom van havo leerlingen. Er is een soort pikorde ontstaan. Scholen die ruimhartiger in hun aannamebeleid zijn krijgen de rekening; ze scoren minder goed. Nicolaas kreeg vroeger de uitgelote havo leerlingen van Fons Vitae. Om hun cijfers op te krikken beperken ook zij nu hun havo instroom. En de lagere scores vloeien af naar weer andere scholen, die heel hard aan de slag moeten met deze leerlingen. En daarvoor afgestraft worden. En verweten wordt dat ze achteroverleunen. Ik begrijp de keuze wel om de populaire scholen niet eindeloos te laten uitbreiden. Loting is een heel vervelend instrument om de leerlingen beter te verdelen. Maar hoe dan? Ik kom hier weinig constructieve oplossingen tegen. Slechts een enkele ouder probeert voorzichtig dat bijv. CSB en Reigersbos toch ook fijne scholen zijn. Ik denk dat er een gebrek aan visie is (en een teveel aan eigenbelang). Wie heeft er nog een idee om de impasse te doorbreken? Ik doe een voorzet: Bestaande scholen mixen en een nieuwe start laten maken (bijv HLZ-CSB, Caland(II)-HLW, Cygnus-Excellius). Geloof, Montessori en Dalton (voorrang) afschaffen. Basisscholen (zwart +wit) koppelen aan VO scholen. Brede scholengemeenschappen ipv categoraal. En (toch) postcode. 5 voorkeursscholen indienen maakt het probleem alleen maar erger. (5 lotende scholen op je lijstje,dat wordt loten). Mocht er een niet-populaire school op je lijstje staan, dan weet je wel waar jij terechtkomt. (10-15 scholen bezoeken is gekkenwerk.) Ik begrijp dat dit de problemen voor nu niet oplost, maar nu dit forum actief is wellicht een goed moment om te brainstormen. Ik denk trouwens dat pas morgen duidelijk is hoeveel er geschoven en geloot is, en hoeveel plek er precies (bij) is, zoals elk jaar. Al het gespeculeer geeft een hoop onrust.
VSA (A)
op 04/04/2013 naar 11:57   

2de ronde: Cygnus gymnasium een extra klas en een nieuwe dependance vh Pieter Nieuwland College in het Linnaeushof voor 40 HAVO en HAVO/VMBOt klassen
PR (Osdorp)
op 04/04/2013 naar 11:01   

Is er al iets bekend over enige beweging in het tekort aan plaatsen? Welke scholen overwegen met nieuwe klassen te starten? 100 overschrijvnigen HAVO/VWO en 87 plaatsen beschikbaar
An (Oost)
op 04/04/2013 naar 08:25   

@S. Het is voor scholen veel voordeliger om klassen van 28 kinderen te maken, dan klassen van 18. Op deze site onder de knop Achtergronden mismatch bij punt nummer1 en vSA oplossing nr 2 moet je ook maar even lezen.
Voorbeeld: Cygnus had wel 6 klassen van 27 lln willen vormen, maar kreeg geen toestemming voor meer dan 5 klassen. De uitgelote gymnasiumleerlingen van de categorale gymnasia zijn nodig om de open plekken in de gymn. Klas van het HLZ en Spinoza vol te kunnen krijgen. Er is weinig zij-instroom op het gym, dus als je niet met een volle klas begint, heb je in de 6e te weinig over.....
S. (Amsterdam zuidoost)
op 03/04/2013 naar 22:10   

An, begrijp ik het goed dat OSVO veel tegenhoudt uit angst dat 1 school veel meer inkomsten krijgt dan een andere? Ik wist namelijk niet dat een school per kind betaald krijgt.
An (Oost)
op 03/04/2013 naar 17:42   

@Ga. De gemeente heeft maar heel weinig mogelijkheden! Hooguitwaar het gaat om gebouwen. Scholen krijgen geld van het ministerie per kind en niet per klas. Hoe voller de klas, hoe gunstiger voor de school. De OVSO, overkoepelend orgaan van Amsterdamse schoolbesturen moet toestemming geven als een school een extra klas of dependance wil. Daar zit het grote probleem! De OVSO houdt heel veel tegen en mag dat ook volgens de huidige wetgeving. Financieel is het ook niet gemakkelijk vor scholen om uit te breiden omdat zeveel moeten voorschieten. De nationale wetgeving zal aangepast moeten worden om de Amsterdamse problematiek op te kunnen lossen.
vSA heeft in het verleden al rechtzaken aangespannen overigens!
Ga (Amsterdam )
op 03/04/2013 naar 16:04   

Terwijl 500 kinderen zijn uitgeloot, gaat de Gemeente Amsterdam miljoenen euro betalen voor de ceremonie op 30 april. Er is geen geld voor nieuwe klassen.. maar wel voor iets anders..
We ouders zouden moeten een rechtszaak beginnen tegen de instanties de verantwoord zijn voor deze oneerlijk situatie. Ik spreek vanuit frustratie maar dit is toch onacceptabel.
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 15:23   

Was de loting niet openbaar, kon je er niet bij zijn?
Rive (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 15:14   

Gisteren werd geloot op Fons Vitae. Om 5 uur belde ik over de uitslag. Kreeg de opmerking dat 'zojuist de brieven op de bus zijn gedaan, dus dat het nog even een verassing blijft.' Die mensen hebben geen idee. Mijn zoontje, die zich op de eerste dag al had ingeschreven en van wie een groot aantal klasgenoten inmiddels weten waar ze aan toe zijn (HLZ, Ignatius), zit al weken in spanning. Zijn ouders inmiddels ook.

Ik bewonder jullie om jullie vasthoudendheid.
Pietje (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 12:16   

@Karin ook onze zoon heeft havo/vwo advies, altijd goede rapporten, maar zijn cito verknald 534. We hoefden ons geen zorgen te maken, want het advies zou doorslaggevend zijn, mooi niet. Omdat we op een montessorischool zitten hebben we maar niet het risico genomen om bij een andere school in te schrijven dan het MLA, anders zouden we ook geconfronteerd worden met nio-toetsen. Maar zelfs bij het MLA hebben ze tegen de basisschool gezegd dat het schooladvies bijgesteld moest worden naar HAVO om zonder een niotoets in de havo/vwo klas te komen. Bizar want hij komt nu toch in die klas en wat is zo'n advies dan nog waard? Ik kan me dan ook niet voorstellen dat jouw kind niet op z'n minst in een Havo-klas terecht kan.
S. (Amsterdam zuid oost)
op 03/04/2013 naar 11:41   

Ik wil wel een beetje opnemen voor Reigersbos (en ook OSB heeft Havo/VWO plekken die loten juist onder basis en kader leerlingen).

Reigersbos heeft een goede HAVO afdeling, volgens Donkers lijst, en inderdaad een zwakke VWO afdeling maar gecombineerd kan dit een redelijke afdeling worden. Daarnaast hebben ze een tweetalige HAVO/ VWO afdeling wat misschien aantrekkelijk is voor sommige leerlingen.
Qua afstand kan het te ver zijn voor sommigen en het kan wat gemengder m.b.t. leerlingenpopulatie, maar ik zou het niet meteen afschrijven als een hele slechte optie ze hebben de laatste jaren behoorlijk geinvesteerd in hun, vooral havo afdeling!
JH (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 11:02   

Misschien is het aantal van 509 uitgelootte kinderen geen nieuw record, maar nog nooit was het aanbod in de tweede ronde zo extreem slecht (vooral voor HAVO/VWO is er niets!). Deze combinatie maakt dit jaar een absoluut dieptepunt!
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 10:48   

Klik op nieuws, daar staat een update van de acties van de VSA, waaronder een brief aan de wethouder. Ook het integrale artikel in PArool staat nu op de website. 509 kinderen uitgeloot, op alle niveaus en in de hele stad, een heel trieste balans, beschamend voor Amsterdam!
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 10:29   

@Marjan: eens, zo was onze strategie ook, de school van de eerste keuze en gelukkig is dat ook goed gekomen voor ons, ondanks loten. De schaarste en de lotingen zorgen er wel voor dat er ook strategisch gekozen wordt, dus niet de eerste keuze maar een tweede of derde keuze waar geen kans of kleinere kans op loten.
Marjan (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 09:49   

@e; nee, absoluut niet, dan heb ik me verkeerd uitgedrukt. wij wisten ook niets vooraf, hoorden pas bij het kennismakingsgesprek op het cygnus dat zij wel een extra klas hadden gewild, dat vertelden ze omdat wij vroegen hoe het er voor stond. wat ik probeer te zeggen is: volgens mij is de enige manier die werkt kiezen voor de school die ook echt eerste keuze is. nogmaals, en daar hoor ik niemand over, als die 10 kinderen die nu bij het barlaeus zijn uitgeloot toch maar naar het cygnus waren gegaan dan was daar toch geloot? overigens: ook het 4e maakt de klassen wat groter en ook het vossius bleek daartoe bereid. ik snap de opwinding niet en volgens mij komt die wel voort uit frustratie. volgens mij zouden we onze energie moeten besteden aan het probleem zelf: onvoldoende capaciteit en keuzevrijheid.
JH (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 09:19   

De situatie die P beschrijft is heel kwalijk en is de realiteit voor tientallen kinderen en hun ouders. Nog ernstiger is dat al lang bekend was dat dit zou gebeuren. Waar zijn de verantwoordelijken nu? Wethouder Hilhorst zegt machteloos te staan (wethouder van onderwijs gaat niet over onderwijs??) en wijst naar de Osvo. Osvo-bestuurder Grotenhuis heeft vorige week in het Parool gezegd dat ze zo enorm hun best hebben gedaan (waarmee??).
Het minste wat de wethouder en de Osvo kunnen doen is contact zoeken met deze ouders en kinderen, en het hen persoonlijk uitleggen. Geen zin? Leg je functie dan neer en geef anderen een kans om dit echt niet zo ingewikkelde probleem om te lossen.
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2013 naar 09:16   

Als de keuze zich beperkt tot scholen met een denominatie die je niet wil (religie, onderwijssysteem), dan kun je niet spreken van een vrije schoolkeuze. De gezamenlijke VO-schoolbesturen garanderen een plek voor ieder kind op een Amsterdamse VO-school overeenkomstig het basisschool- advies, zo staat het in de scholengids. Er staat niets bij over de denominatie van de school of dat er minimaal een voldoende beoordeling van de inspectie moet zijn.
Er moet iets gebeuren voor havo/vwo leerlingen, misschien doet de VSA iets? Ik zou ook mailen met de verantwoordelijke dienst maatschappelijke ontwikkeling over dit probleem.
Gemeente Amsterdam
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Postbus 1840, 1000 BV Amsterdam
T 020Ė2518151
E kernprocedure@dmo.amsterdam.nl
Gra (Amsterdam )
op 03/04/2013 naar 09:06   

Bredero lyceum heeft inderdaad een vwo kans klas voor kinderen met een havo/vwo advies. Heb net gebeld. Na een jaar kunnen de kinderen doorstromen naar een vwo op een andere school of verder de nieuwe havo blijven volgen.
An (Oost)
op 03/04/2013 naar 08:28   

@P. Voor de uitgelote HAVO/VWOers is de situatie inderdaad het slechtst!
HLZ en Damstede zitten denk ik ook vol, maar HLWest misschien nog niet.
CS Buitenveldert heeft ook nog plek, maar is voor de meeste Amsterdammers erg uit de buurt. Wel dichtbij de metro/tram. Volgens dat schema op de site van MLA zou CSB te weinig VWO aanmeldingen hebben, ik weet niet of dat klopt en wat dat betekent voor de HAVO/VWOers die na de brugklas VWO willen doen.
Heel veel sterkte gewenst! Ik vrees dat de meeste uitgelote kinderen van SNL, PNC, CarTesius, Fons Vitae, Spinoza in de 2e ronde voor Berlage en CSB Zullen kiezen....
P (Amsterdam)
op 03/04/2013 naar 00:39   

Onze dochter is ook uitgeloot op het Cartesius.

Voor HAVO/VWO is de situatie echt zeer slecht, alleen plaats is er op:
* Cosmicus (Gulen indoctrinatie via de huiswerkbegeleiding, die alleen bechikbaar is voor islamitische kinderen -- de absolute meerderheid),
* Comenius Lyceum (gemengd ruim gepasseerd; bijna geen autochtonen), en
* Scholengemeenschap Reigersbos (zo ver dat je met de metro moet)
die ik allen zwak of twijfelachtig vind van kwaliteit, zeker in de VWO.

Tenzij de gemeente Amsterdam een betere school bereid vind om een extra HAVO/VWO klas (of misschien 2) te maken, moet je gewoon concluderen dat het binnen Amsterdam niet mogelijk is om een fatsoenlijke school te vinden.

Misschien zijn er wat plaatsjes op het Berlage? (Damstede? HLZ?). Zeker niet genoeg. Het wordt dan zeker weer loten in de tweede ronde, dus velen moeten dan wel naar de bovengenoemde drie.

Geen vrije schoolkeuze, gedwongen naar een school die wat betreft omgeving en kwaliteit absoluut niet voldoet.

En dat is zeer triest. Niet alleen voor mijn dochter, maar voor allen die met HAVO/VWO zijn uitgeloot.
E (Amsterdam centrum)
op 02/04/2013 naar 22:52   

@Marjan: een informatievoorsprong hebben loont dus.
Is je advies aan ouders dan: zorg dat je voor aanmelding er achter komt of de school de capaciteit na overaanmelding eventueel zal uitbreiden om loting te voorkomen en zo ja, houdt dit dan vooral voor jezelf want als alle ouders over dezelfde informatie beschikken, dan wordt er misschien alsnog nog geloot na uitbreiding van de capaciteit!
Je post was niet specifiek voor mij bedoeld, ik ben niet 'gefrustreerd' door uitloting, maar ik snap wel heel goed hoe belangrijk transparantie is voor vertrouwen in de procedure bij schaarste.
Marjan (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 22:06   

@els en @ingrid; ja, ik snap jullie punt. en ik snap ook de frustratie. waar het denk ik om gaat is dat mensen dus blijkbaar gedwongen worden om strategisch te kiezen. iets wat op alle open avonden waar wij geweest zijn overigens sterk werd afgeraden. alles wat ik weet is dat het cygnus al vooraf aangegeven heeft wel een zesde klas te willen plaatsen, aangezien ze nu de capaciteit hebben, maar dat dat niet mocht zonder groen licht van de vereniging van scholen. nu heeft het cygnus gekozen voor het vergroten van de klassen. als er ouders/kinderen met die kennis vooraf voor het cygnus hadden gekozen, meer nog dan nu al gedaan is, dan had dat niet gekund en was er waarschijnlijk alsnog ook geloot. ik blijf er dus bij dat het een verschuiving van het leed had betekend. de oplossing is voldoende kwaliteit en voldoende aanbod, en een beetje anticipatie van de scholen graag op wat er komend schooljaar komen gaat qua vwo, havo, vmbo etc...
Jolanda (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 21:41   

Karin, zou het niet verstandig zijn om een plekje te zoeken op een brede scholengemeenschap, met in elk geval ook VMBO-T? Ik zou hem laten merken dat als zijn niveau toch VMBO-T zou zijn, (wat misschien toch zo is) dat voor jullie niet uitmaakt.
E (Amsterdam centrum)
op 02/04/2013 naar 21:37   

Ongelofelijk, hoe lang sommige scholen kinderen en hun ouders in het ongewisse laten! Donderdag a.s. is volgens de kernprocedure echt de allerlaatste dag dat scholen de beslissing over inschrijving bekend moeten maken.
In de kernprocedure staat verder dat de loting controleerbaar moet zijn, ook achteraf, en moet kunnen worden verantwoord aan bijv. ouders. De scholen hebben ook een lotingprotocol afgesproken. Hierin staan onder meer dat loting 'in principe' onder toezicht van een notaris plaatsvindt en scholen het tijdstip van loting bekend maken en of ouders aanwezig kunnen zijn.
Wij hebben de loting een week geleden al gehad, we mochten aanwezig zijn dus wisten het direct. De bevestiging van inschrijving hadden we na een uur al in de mailbox.
Tf (Adam)
op 02/04/2013 naar 21:35   

Nieuwe havo is niet hetzelfde team als van Hyperion: daar hebben de vier gymnasia ook aan meegewerkt. Dit is alleen vanuit Bredero.
Moe (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 21:01   

Er zijn scholen die vandaag hebben gebeld bij uitloting. Deed het Fons Vitae dat ook vandaag? Ze hebben geloot, maar wij moeten nog tot donderdag wachten op de post.....
Gra (Amsterdam )
op 02/04/2013 naar 20:47   

@Karen. Nederland zou het moeten kijken naar de systeem op een zeer kritische manier en rekening houden met andere onderwijs systemen in de rest van Europe etc. Alle recente onderzoek naar brein ontwikkeling bewijst dat de brein flink groeit tijdens adolescentie. Onderzoekers in US hebben nadrukkelijk gezegd dat testen met 11/ 12 jarige niet moeten worden genomen. Je kan pas de capaciteiten meter als de kinderen veel ouder zijn, bijv 15 of 16 jaar. Kinderen segregeren vanwege lagere cito scoren is out van deze tijd. De hele proces heeft een enorme impact op de zelf beeld van het kind, zijn motivatie en inzet ook. Ik ben benieuwd naar jou eind verhaal.
Gra (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 20:20   

Ik kan geen info vinden over VWO kans klas bij Bredero. De nieuwe havo is bedoeld voor kinderen met een onderneming mentaliteit. Het is niet een optie voor mijn zoon. Ik ga toch meer info van de school halen. Ik ben zeer teleurgesteld bij Cartesius. Ze hadden 9 overaanmeldingen gehad. Niets gedaan om de loting te voorkomen en mijn zoon gebeld met de mededeling dat hij uitgeloot was. Bij het aanmelding gesprek vroegen ze naar mijn nummer en die van mijn kind. Ze hebben het kind gebeld en in de middel van de school pauze de bericht laten vallen. Gelukkig hebben de juffen hem goed ontvangen. Waar is hun pedagogische visie, in *****snaam??
Karin (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 20:18   

Onze zoon met havo/vwo advies van school, citoscore 535, nu school gekozen , maar moet nio test doen, niotest viel tegen en nu door naar vmbo??? inschrijving gesloten, afwijzing op 1e keus school, en nu waar naar toe?? waar blijft het schooladvies nu?? en nu doorstromen vmbo? hoe leg je dit een kind uit?? volstrekte onzin alle toetsen tijdens lagere schooltijd, je ziet alleen nio en cito doen er toe, een lagere school heeft in Amsterdam niets te vertellen en nu van havo/vwo naar vmbo??? wie heeft advies en wil mijn zoon plaatsen een kans geven op zijn havo/vwo advies met steun lagere school???? graag reactie!!!
Emma (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 18:16   

@Gra: de nieuwe Havo heeft ook een VWO-kansklas toch, misschien is dat nog een optie.
An (Oost)
op 02/04/2013 naar 18:03   

@Gra: het ziet er naar uit dat jullie heel weinig te kiezen zullen hebben op HAVO-VWO niveau: Cosmicus, Comenius, Reigersbos. En misschien nog enkele plaatsen op Berlage, HLW en CSB.
Als er geen scholen capaciteit gaan creeren, zullen er ongeveer het zo veel plekken zijn als er kinderen zijn uitgeloot!
S. (Amsterdam zuidoost)
op 02/04/2013 naar 14:56   

Graa, je kunt het beste kijken op de site van MLA, daar hebben ze een duidelijke overzicht van beschikbaare plekken. Succes
Gra (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 14:52   

Pieter Nieuwlaan heeft nog plaatsen voor VWO+ sciences of arts. Het is een zeer goede optie.

Mijn kind is uitgeloot of Het Cartesius met een score 1 punt lager dan VWO. Havo is voor hem geen optie. Een gecombineerde klas zou hem veel meer bieden. Wat nu? Wie weet welke zijn de scholen die havo/vwo kinderen kunnen nog nemen?
F (Amsterdam)
op 02/04/2013 naar 12:32   

Woensdag 10 april is een open middag van 14.00-18.00 uur op De nieuwe Havo voor leerlingen die uitgeloot zijn met een havo en havo/vwo advies. Deze school is speciaal opgezet om extra capaciteit in Amsterdam te creŽren, omdat vorig jaar al bekend werd dat er overaanmelding op havo te verwachten was. Hetzelfde team heeft 2 jaar geleden gewerkt aan het creŽren van extra capaciteit op vwo-niveau, dat nu gevormd is tot het Hyperion Lyceum. De nieuwe Havo speelt tegelijkertijd in op de landelijke ontwikkeling van onderwijsvernieuwing voor de havo, vandaar de toevoeging: voorbereidend HBO. Uitgelote leerlingen kunnen alvast een eerste kennismaking hebben op de OCO-markt op zaterdag 6 april.
Jannie (Ams)
op 31/03/2013 naar 13:00   

Vrije schoolkeuze is ook bewust geen katholieke school, of juist wel. Ook schoolgeld verschilt erg per school. Scholen met laptop zijn vrij duur.
Hilhorst (Parool zaterdag)
op 31/03/2013 naar 11:49   

Hilhorst hekelt scholen

30-03-13 10:31 uur

Pieter Hilhorst. © anp
PvdA-wethouder Pieter Hilhorst vindt dat de Amsterdamse schoolbesturen voor voortgezet onderwijs (Osvo) hun werk niet goed hebben gedaan.

Zij hebben voor onvoldoende goede plaatsen op vmbo-t- en havoniveau gezorgd. En kinderen en ouders wordt na uitloting te laat een goed alternatief geboden, waardoor onnodig lotingsstress ontstaat, zegt Hilhorst.

Donderdag zullen achtduizend kinderen te horen krijgen of zij op de school van hun keuze zijn geplaatst. Vier- ŗ vijfhonderd kinderen zullen dan uitgeloot zijn en een andere school moeten vinden.

In het vwo zijn nog 'aantrekkelijke' alternatieven, maar uitgelote kinderen met een vmbo- of havoadvies zullen genoegen moeten nemen met een school die wel een voldoende heeft gekregen van de onderwijsinspectie, maar niet als aantrekkelijk geldt, zegt Saskia Grotenhuis, Osvo-bestuurslid en rector van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer.

Grotenhuis verwerpt de kritiek van Hilhorst: 'Wij hebben enorm geÔnvesteerd in vmbo's en havo's, in Noord, West en Zuidoost, maar het duurt dus even voordat dat tot ouders doordringt.'
An (Oost)
op 30/03/2013 naar 23:02   

Voor Martje en wie er nog meer wil weten over Cosmicus en Fathullah Gulen:
NOVA juli 2008
Volkstrant 4 juli 2010
Parool 29 maart 2008, 2 maart 2013,
Wikipedia: stichting Cosmicus
En op internet nog heel veel meer van hoogleraren, ministers en wethouders en van Turkse Nederlanders.
L (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 22:12   

Berlage Lyceum: Extra Openmiddag VWO op vrijdag 5 april om 16:00uur

meer informatie op de site van het Berlage Lyceum
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 22:08   

@Marije: precies, je moet als ouder weten waar een school voor staat voordat je er voor kiest of afwijst. Daarom zou het cosmicus eerlijk moetem zijn waarvoor ze staan. Door te zwijgen, over de ideologisch etnische achtergrond lijkt het alsof ze iets te verbergen hebben.
Martje (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 21:56   

En overigens vraag ik me af wat het daadwerkelijke nut van de VSA is. De laatste informatie dateert van 25 maart. Doen jullie nog iets?
Martje (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 21:54   

Zoek eens even uit wat die beweging inhoudt, voordat je een school afschrijft. We hebben het bij het Cosmicus, voor zover ik kan overzien, niet over een of andere griezelige fundamentalistische islamitische beweging. Elkaar napraten zonder je te verdiepen heeft niet zo veel zin. En ik ben van mening dat het probleem niet zit in die paar scholen die hun capaciteit uitbreiden, maar in het systeem en het aanbod zelf. @ingrid, als jouw kind toch op de school van zijn/ haar keuze terecht was gekomen doordat er extra plaatsen waren geweest, hadden we jou vast niet gehoord. De ellende is dat je als individu niet veel anders kan dan de leukste/ fijnste/ beste school kiezen, en er het beste van hopen.
Z (A'dam)
op 30/03/2013 naar 21:27   

Helemaal met je eens. Het zou natuurlijk van de gekke zijn als iemand in de tweede ronde naar Cosmicus moet, omdat er verder geen plek is.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 21:00   

Bij de informatie over het Cosmicus ontbreekt elke informatie met de Turks Islamitische beweging die de school opgericht heeft en de banden van het huidige bestuur me deze beweging. Als je je daar in kunt vinden prima natuurlijk, maar kan me voorstellen dat je dat wel wil weten voordat je voor deze school kiest. Ze zijn totaal niet transparant over de Turkse identiteit en de banden met die Fethullah Gulen beweging.
Als ik voor een school op ideologisch etnische grondslag zou willen kiezen, zou ik dat wel van te voren willen weten.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 20:50   

@Z: ik kan helaas niets uploaden op deze site, naast het Parool artikel zou ik ook best die pdf van de lijst open plekken die op de MLA site staat willen uploaden (voordat die vedwenen is), maar helaas kan ik dat nie. De beheerders van deze site moeten da doen ...
Z (A'dam)
op 30/03/2013 naar 20:15   

Het MLA-overzicht: de havo/vwo-plekken op Cosmicus zijn ten onrechte in vwo-kolom neergezet.
Verder blijkt net als voorgaande jaren dat Amsterdam een enorm overaanbod aan vmbo heeft, vooral vmbo-b/k. Ook is er een reŽel tekort aan havo- en havo/vwo-plaatsen van voldoende kwaliteit.
Moeder (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 19:34   

Is het zo gek dat ik mijn zoon naar een havo/vwo school wil sturen en niet naar de nieuwe havo? Dat voelt niet als een alternatief. Zelf ging ik ook met havo proberen advies na een jaar door op het VWO.
Moeder (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 19:30   

Het overzicht MLA lijkt niet te kloppen. 50 plekken voor havo marcanti teveel gerekend. Gaat het daar niet gewoon om een paar plekken kansklas?. Aantal plekken havo is gewoon sterk omder de maat voor havo. En zeker geen keuze. Arme kinderen.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 30/03/2013 naar 19:27   

En de Nieuwe Havo dan, 69 plekken? Vlak bij de pont. Een mooi initiatief, weliswaar een doorstart van Bredero maar wel met een heel nieuw programma.
Z (A'dam)
op 30/03/2013 naar 19:18   

Zou iemand pag. 4 vh Parool van 30 maart als download op deze site kunnen zetten?
An (Oost)
op 30/03/2013 naar 18:38   

@E. Dank voor de tip! Als die cijfers kloppen zijn er daadwerkelijk te weinig plekken in de 2e ronde om de uitgelote HAVO-VWO en HAVO lln te plaatsen!
Er moeten dus snel extra plekken gecreerd worden. IJburg III? Spinoza II? Kan SNL in hun nieuwe gebouw een paar extra klassen kwijt? PNC ook ieder jaar overvol.... Tijd voor een nieuwe school erbij in Oost?
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 17:13   

Tip voor iedereen die nog zoekt naar een plaats in de 2e ronde: op de site van het MLA staat een mooi overzicht waarcoer niveau staat hoeveel kinderen per school zijn uitgeloot en hoeveel vrije plekken er nog zijn. Ook staat bij elk niveau en school aangegeven of er een 'onvoldoende opbrengstoordeel' is van de inspectie. Google op 'vergelijking scholen lotingen' plus Amsterdam en je vindt de pdf met de tabel.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 16:29   

@Hans: ja, nieuw beleid is nodig. Dat beleid zal er vooral op gericht moeten zijn dat 1) de kwaliteit over de hele linie verbeterd, 2) het aanbod van scholen niet langer leidend is, maar beter wordt afgestemd op de vraag en 3) de systeemfout, dat de schoolbesturen alle macht hebben, hersteld wordt. Alleen dan komt er een prikkel om de lotingsproblematiek bij de wortel aan te pakken. Ouders stemmen met de voeten, dat wil je toch niet uitschakelen?
Verder begrijp ik niet dat 'zwarte leerlingen' slechter af zijn nu de kwaliteit van scholen transparant is geworden. Segregatie vindt echter niet meer plaats langs 'zwart en wit' maar eerder in opleidingsniveau. De door jouw voorgestelde postcode beleid zal dat overigens de segregatie eerder aanwakkeren dan oplossen.
Elke leerling heeft baat bij hogere kwaliteit van het aanbod in Amsterdam en meer keuzevrijheid, juist achterstandsleerlingen. Uit jouw postings stijgt het beeld op dat jij gedwongen spreiding van leerlingen ziet als de enige manier om de lotingproblematiek opt te lossen. Dat staat inderdaad haaks op vrije school keuze voor iedereen.
JH (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 16:15   

@Hans: Wat een onzin dat VSA er vooral is voor ouders van VWO-kinderen binnen de ring. Blijkbaar is dat jouw vooroordeel. Neem eens de moeite om naar de feiten te kijken, bijvoorbeeld door de tabel op deze site te bestuderen, dan zie je dat ook de scholen buiten de ring, juist op vmbo- en havo-niveau, loten.
De schoolbesturen hebben alle touwtjes in handen en maken daar vervolgens misbruik van. Komende week zal blijken dat er op sommige niveaus echt te weinig plaatsen zijn.
Hans (Amsterdam-west)
op 30/03/2013 naar 15:53   

Ik deel het idee dat de VSA vooral gaat voor VWO leerlingen binnen de ring. Ik vind dat de VMBO kinderen en de kinderen op zwarte scholen er maar bekaaid vanaf komen. Voor hun lijkt de situatie juist verslechterd. Wat nu te doen? Nog meer uitbreiden van populaire scholen en bijv. het HLW (mooi nieuwe gebouw, een paar jaar geleden nog gemengde school met goede beoordeling) leeg laten staan? Er is nieuw beleid nodig, en als je geen loting wil zul je op een andere manier de leerlingen moeten verspreiden over de scholen. Ook deel ik de mening dat het zou helpen als alle scholen zoveel mogelijk gemengd zouden zijn. Zeker op havo-vwo niveau is het onnodig dat er naast elkaar zwarte en witte scholen bestaan. Als al die slimme witte kinderen in Nieuw-west , Noord en zuidoost-Abcoude nu eens in hun eigen buurt naar school zouden gaan... Postcode beleid?
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 14:37   

@Ingrid: ik hoop dat je wel blijft posten, juist wat jullie is gebeurd, onverhoopt uitgeloot worden, is wat we met zijn allen willen voorkomen. We moeten elkaar als ouders steunen en zeker de kinderen die nu in onzekerheid verkeren welke school nog plek heeft.
Als ik jou was zou ik contact opnemen met het Vossius, ik vond dat ook een hele leuke school, ze scoren kwalitatief zeer goed en had een heel prettig contact met de conrector toen mijn zoon nog wat vragen had. Je kan hen dan vragen of zij denken dat er (zwaar) geloot gaat worden in de 2e ronde en of ze eventueel extra capaciteit hebben na overaanmelding. Veel succes!
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 14:29   

Wat Ingrid zegt, is ook een van de doelen van de VSA: "Een Scholenloods met invloed aangesteld moet worden; die de inzichten en beslissingsbevoegdheid krijgt om vraag en aanbod in Amsterdam ieder jaar optimaal te matchen. Iemand die inzicht heeft in vraag en aanbod, iemand die kan ingrijpen bij schaarste en de mogelijkheid heeft middelbare scholen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en zo nodig aanpassingen kan afdwingen."
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 13:41   

Nabrander: Voor mijn zoon is er dus nu geen tweede keus in de tweede ronde. Keuze 2,3,4 en 5 zitten nu vol met tussendoor uitgebreide plekken.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 13:39   

An, we streven allemaal hetzelfde na: een goede school voor alle kinderen. Het doel van de kernprocedure is dat het proces van aanmelding zo eerlijk mogelijk verloopt, zodat ouders goed geinformeerde een keuze maken voor een VO school. Volgens mij pleit Ingrid niet voor meer regels maar is ze teleurgesteld dat ze minder informatie had dan sommige andere ouders.
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 13:38   

Beste fora mensen, ik stop nu met posten want dit lost niets op. Het is een verkeerd systeem, daar zijn we het over eens. Het gaat me niet om meer of minder regels, ALS je ze hebt met als doel eerlijk en transparant te zijn moet je je eraan houden. En handhaven met een duidelijke onafhankelijke regierol. Dat alles ontbreekt. Er is een soort goedbedoelde willekeur die door verschillende partijen, scholen en osvo zelf ingevuld mag worden over de rug 11-12 jarigen heen. En dat de eerste keus een echte eerste keus is met meer rechten zoals hieronder wordt aangegeven vind ik echt een rare. Je mag maar op 1 keus inschrijven en dat zou dan betekenen dat dat ook de beste keus is?
An (Oost)
op 30/03/2013 naar 13:14   

@Ingrid. Vind jij dan ook dat scholen die meer HAVO en minder VWO aanmeldingen voor hun HAVO-VWO- brugklas hebben gekregen van vooraf "gepland", deze HAVOleerlingen moeten uitloten? Zoals het SNL in het verleden heeft gedaan terwijl ze nog 60 of 80 plekken hadden in de HAVO-VWO-brugklas?
Ik ben blij dat de meeste scholen ieder jaar dan kiezen om zoveel mogelijk kinderen uit de eerste ronde aan te nemen, ook al verandert dat de samenstelling binnen de brugklas een beetje.
Ingrid. Het lijkt bijna als of het jou erom gaat zoveel mogelijk regels te maken. Het doel zou moeten zijn om zoveel mogelijk kinderen op een goede school die bij hun past te krijgen. Daarvoor is het nodig dat er voldoende aanbod komt van goede scholen zodat er een tweede keuze is!
JH (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 13:03   

Lees vooral het stuk op pagina 4 van het Parool van vandaag, zaterdag 30 maart. Hierin wordt de oorzaak van het hele probleem duidelijk uiteen gezet: Osvo is verantwoordelijk maar doet haar werk niet en de wethouder kijkt machteloos toe. Bestuurslid Grotenhuis van de Osvo verwerpt de kritiek: Osvo heeft het juist zo goed gedaan maar dat dringt nog niet door bij de ouders.

Hoe goed Osvo haar werk heeft gedaan zal komende week heel goed doordringen tot de ouders. Dan gaan de havo en havo/vwo scholen loten en zal blijken dat er onvoldoende plaatsen zijn voor de kinderen die zijn uitgeloot.
Susan (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 12:49   

Wij vonden niet dat we veel keus hadden vorig jaar met kind met vmbo-t advies. We wilden geen school waar op promotie filmpje stadswachten rondlopen, ook geen politiepost in de school. Ijburg leek ons heel leuk, alleen selectie gesprek was te veel risico (dyslexie, wie weet hadden ze al te veel zorgkinderen). Spinoza al jaren 0 procent kans, voor niet dalton kinderen. Geert groote school ook weinig kans. School als montessori college oost is ons kind niet streetwise genoeg voor. Dus lijkt of er veel keus is, maar kinderen met vwo advies hebben naar mijn mening ruimer keuze. Uiteindelijk gekozen voor mla, bevalt goed.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 12:39   

Vandaag op de voorpagina van Het Parool: Hillhorst hekelt scholen, de wethouder vindt dat de besturen voor VO hun werk niet goed hebben gedaan, zij hebben voor onvoldoende goede plaatsen gezorgd op vmbo en havo niveau.
P (Adam)
op 30/03/2013 naar 11:04   

In de tweede ronde hadden ze die plekken niet beschikbaar gesteld, naar ik mag aannemen. Waarom zou je extra capaciteit creŽren voor mensen die in eerste instantie liever iets anders wilden? Weet ook niet of Vossius vijf extra plaatsen maakt of dat dat afgevallen toetsers zijn, maar als ze echt vijf plekken extra maken voor uitloters, is dat helemaal te prijzen.
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 10:55   

Ik blijf erbij, die plaatsen hadden echt pas in de tweede ronde beschikbaar moeten komen! Nergens is de kernprocedure staat dat scholen is toegestaan het aantal beschikbare plaatsen tussen 2 rondes te kunnen en mogen wijzigen. In de schoolgids en de websites staat dat iedereen zich aan de kernprocedure houdt. Het punt is: ik wist het niet en heb met mijn zoon op de kernprocedure vertrouwd. En dat was achteraf stom, ik had moeten lobbyen en ik ga dat bij mijn volgende 2 zonen ook intensief doen.
P (Adam)
op 30/03/2013 naar 10:47   

Het cygnus had nooit alle kinderen kunnen plaatsen als er meer dan 150 aanmeldingen waren geweest: ook zij gaan niet over de dertig man per klas. Idem voor Hyperion: 7 klassen hadden ze niet geplaatst, dus daar hadden ook niet een paar man meer moeten komen. Die scholen hebben gewoon gekozen nav wat ze binnen hebben gekregen wat ze konden doen: prijzenswaardig.
En om nou Osvo af te branden: je kan toch niet van scholen verwachten dat ze op basis van hypes dan weer vijf, dan weer zeven klassen maken? Scholen hebben gewoon te maken met ruimte en personeel. Zo lang er in totaal voldoende aanbod is, ga je toch niet die kleine veilige scholen, waar iedereen zo graag voor kiest, uitbreiden tot leerfabrieken?
Ingrid (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 09:31   

Beste Marjan, het is exact zoals E aangeeft. We hadden dan zeker de keus gemaakt voor Cygnus en nu komt die school niet meer in aanmerking. Mijn zoon neemt mij dat kwalijk. Maar ik wist niet dat ze 15 leerlingen extra gingen plaatsen. Ik ben zeker blij voor de kinderen die alsnog zonder loting geplaatst zijn op Hyperion, cygnus en nog wat scholen maar nu zijn onze mogelijkheden nog verder beperkt. Dat is niet eerlijk en transparant. Het lost zich uiteindelijk wel op en het zijn vast kleine drama's maar als je 12 bent en zo trots op een max. citoscore en helemaal klaar op de basisschool...
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2013 naar 06:37   

@Marjan: het gaat er om dat de uitbreiding van capaciteit van bijv. Hyperion voor sluiting van aanmelding niet algemeen bekend was maar wel in selecte kring. Sommige ouders wisten dat ondanks de vele overaanmeldingen op dat moment al dat ze toch alle kinderen zouden plaatsen, de meeste ouders wisten dat echter niet en konden daar dus ook niet op anticiperen. Ingrid vindt dat niet eerlijk, als ze ook had geweten dat bepaalde scholen de capaciteit zouden uitbreiden, dan had ze misschien een andere keuze gemaakt. Het Ignatius heeft bijv. wel aan het begin van de 1e ronde algemeen bekend gemaakt dat ze 5 extra plaatsen hadden, dat wist dus iedereen. Het Vossius heeft na het sluiten van de 1e ronde bekend gemaakt dat ze 5 extra plaatsen hebben voor de 2e ronde, daar kunnen dus alle uitgelote kinderen naar meedingen.
Marjan (Amsterdam)
op 30/03/2013 naar 00:56   

@ingrid; ik snap het blijkbaar echt niet. er van uit gaande dat jullie 1e keuze het barlaeus was en jullie op basis van de vooraf bekende info ook voor die school zijn gegaan... ja, keuze 2 t/m 4 zijn nu ook vol, maar waren dat evengoed geweest als het cygnus en het hyperion niet hadden besloten extra kinderen te plaatsen. het is gedurende de hele inschrijfperiode duidelijk geweest dat alleen het vossius achter liep en alle andere gymnasia richting overinschrijvingen zouden gaan. afgezien het aspect dat ouders die strategisch gekozen hebben dat wellicht anders zouden hebben gedaan met de kennis van nu blijf ik bij mijn standpunt dat scholen die creatief zijn en niet gaan loten niet alleen hun nek uitsteken maar bovendien het lotingsleed voor andere kinderen in de 2e ronde verzachten...
An (Oost)
op 29/03/2013 naar 22:59   

@Roos en anderen. Ik heb wat zitten puzzelen met de cijfers op het VSA/OCO overzicht, voor zover nu bekend, dus met een heleboel slagen om de arm!

Het % lln dat uitloot in de 1e ronde is naar mijn schatting het grootst bij VMBOt 8,4% en het kleinst bij VWO 4,6%. 91-96% van alle kinderen krijgt dus al dan niet na loting een plek op de school die hij in de 1e ronde heeft gekozen.

De 150 uitgelote VMBO-ers komen van 4 van de 26 VMBO-scholen (IJburg, OSB, Wellant, Spinoza) en hebben in de 2e ronde nog ongeveer 16 scholen over om uit te kiezen.
Voor de 55 uitgelote leerlingen met HAVO/VWO-advies is er als ik het goed zie alleen nog plek op 3 van de 17 HAVO-scholen (Comenius, Cosmicus en Reigersbos).
Gymnasium heb ik niet apart berekend, maar duidelijk is dat uitgelote lln van de cat.gymnasia niet allemaal op het Vossius terecht kunnen. Er is wel voldoende plek in gymnasiumklassen bij andere scholen.

In stadsdeel Zuid gaat er op alle niveau's geloot worden, ongeveer 200 uitlotingen. Op HAVO-VWO niveau zullen ong. 47 uitgelote lln naar andere delen van de stad moeten uitwijken. Ook uit Oost zullen zo'n 80 lln buiten hun stadsdeel een school moeten zien te vinden op HAVO, VMBOt of HAVO-VMBOt-niveau, omdat er netto te weinig plekken in hun stadsdeel zijn. Op in totaal 75 HAVO-plekken in Oost schat ik 44 overaanmeldingen en 0 plekken in de 2e ronde.
Positief: ondanks aanvankelijk 92 overinschrijvingen in Noord, hoeft in dat stadsdeel niet geloot te worden! Scholen hebben daar hun aanbod (niveau en/of aantal plekken) aangepast.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2013 naar 21:25   

Het is geen strijd, uitgeloot worden is op alle niveaus erg, ieder kind dat uitgeloot wordt op de school van de eerste keuze is er eentje teveel. Ieder uitgeloot kind zal zich samen met de ouders opnieuw moeten orienteren op een school voor de 2e ronde waarbij het een gegeven is dat de keus een stuk beperkter is dan in de 1e ronde en het risico op opnieuw uitgeloot te worden aanwezig is.
Is het een idee dat in de 2e ronde kinderen uit Amsterdam wel voorrang krijgen? Amsterdam heeft een regiofunctie, dat rechtvaardigt dat kindern uit de regio op gelijke voet meeloten met kinden uit Amsterdam. Omdat de kinderen van buiten Amsterdam in de eigen regio ook in de 2e ronde voorrang krijgen en kinderen uit Amsterdam zich niet eens kunnen inschrijven in een buurgemeente (of als 2e keus meeloten), zou in de 2e ronde een kind uit Amsterdam ook voorrang moeten krijgen in de eigen gemeente.
In Utrecht dat ook de lotingproblematiek kent, is voorrang al een feit bij overaanmeldng in de eerste ronde. VO scholen mogen bij overaanmelding de volgende voorrang regels toepassen, citaat uit de kernprocedure van Utrecht (PoVo): "Voorrang eigen regio: Utrechtse leerlingen worden met voorrang geplaatst. Dit geldt voor alle Utrechtse VO-scholen behalve voor de beide categoriale gymnasia. Bij het Christelijk Gymnasium en het Stedelijk Gymnasium wordt geloot onder het totaal aantal toelaatbare leerlingen zonder onderscheid te maken tussen stad of regio."
Jolanda (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 19:58   

Wat mij opvalt: VMBO-T ouders willen een brede scholengemeenschap, Havo ouders een Havo/VWO school (kennelijk geen categoraal havo) en VWO ouders een categoraal VWO of gymnasium. Daar zijn er de laatste jaren een flink aantal van bijgekomen. De mogelijkheid tot opstromen lijkt gewenst, liever geen mogelijkheid tot afstromen (of met kinderen van een lager niveau op school). Iedereen zo hoog mogelijk. Of iedereen op zijn tenen? Kunnen de kinderen het niveau aan, of moeten er veel wisselen van school om toch een niveau lager te doen? Op dit forum staat de brugklas en de loting centraal, maar hoe gaat het daarna?
S. (Amsterdam zuid oost)
op 29/03/2013 naar 19:28   

Mee eens. Ik denk dat hoe lager het advies hoe minder keuze er is. De kinderen met VMBO basis advies die bijvoorbeeld bij OSB uitgeloot zijn/worden kunnen in zuid oost alleen nog naar Bindelmeercollege. Niets mis met deze school maar erg weinig keuze dus. Naar een school buiten zuid oost is vaak geen optie in verband met de reiskosten dat het met zich meebrengt.
MvW (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 18:59   

Ik tel nog meer dan 180 VWO plaatsen bij Spinoza (7), Vossius(16), Excellius(27), Berlage(40) en HLZ(17) Caland (?), Cartesius(15) , CSB(13), HLW(15) en Comenius(37). Dat lijkt toch een voldoende en gevarieerd aanbod met genoeg kwaliteit.
S. (Amsterdam zuid oost)
op 29/03/2013 naar 18:55   

Mijn kind heeft een VMBO-t advies, we zijn er gelukkig ook nog.
Ik wilde even reageren op Exellius. Ik ben het met Roos W eens dat ze te weinig aanmeldingen binnen krijgen omdat SGR bekend staat als een 'zwarte' school. Hoewel iedereen vindt dat scholen zo gemengd mogelijk zouden moeten zijn, daar iets aan doen door je kind op een zwarte school aanmelden is een andere koek.
Daar verandert het aanbod van Grieks en Latijns weinig aan vrees ik. Het is eerlijk gezegd nog een wonder dat Exellius meer aanmeldingen heeft dan vorig jaar want ik heb gehoord dat de meeste basisscholen in zuidoost de ouders afraden om hun kinderen op Exellius in te schrijven!! Gelukkig zijn er dus nog ouders en kinderen die zich niet laten afschrikken door vooroordelen en het toch doen.
Trouwens de eerste Exellius klas is (hoe klein ook) wel gemengd. Misschien een idee voor de tweede ronde......
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2013 naar 18:17   

@LR: er is nog wel een groot probleem op het VWO, ik tel zo al 88 kinderen die uitgeloot zijn op het Barlaeus (9), het Ignatius (24), het Amsterdams (31) en St Nicolaas (32). Dat zijn toch drie hele klassen die op straat staan en in onzekerheid verkeren nu. En dan hebben meerdere VWO scholen de capaciteit nog eens uitgebreid, zoals het Hyperion met 40 extra plekken en het Cygnus dat een extra klas vormt.
Uitloten is op alle niveaus erg en de problemen zijn er ook op alle niveaus helas.
LR (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 17:58   

Ik ben getrouwd met een gymnasiast en die vindt Latijn en grieks absoluut achterhaald. Dus daar zijn de meningen over verdeelt. Weinig mensen zullen zoals de ex bankdirecteur Hazelhoff de litaratuur in het grieks lezen.
Natuurlijk moet iedereen op zijn eigen niveau een goede school krijgen, maar ik denk dat dit jaar het probleem niet zo zeer op het vwo niveau zit. Het verbaast mij wel dat er voornamelijk vwo ouders op dit forum zitten, maar dat zal wel denkers versus doeners zijn. Het is een probleem en er moet een oplossing komen. De beste (utopische) oplossing zou zijn groei en krimp n.a.v. Aanmeldingen, maar gebouwen zijn niet zo elastisch. Er zijn veel systemen te bedenken, ook een aantal waar wij ouders helemaal niet blij van worden. En hoe om te gaan met bijv. Een vrije school waar een bepaalde filosofie achter zit en die maar beperkte plekken heeft en waar kinderen naar toe willen die pas later ontdekt hebben dat het onderwijssysteem voor hen heel geschikt is, beter dan regulier vwo of havo.
Z (A'dam)
op 29/03/2013 naar 17:09   

Helemaal eens met JH dat het de OSVO is die problemen verkeerd benoemt (ouders die naar een paar populaire scholen willen) en echte oplossingen tegenhoudt.
Even over Excellius. Wij zijn daar wezen kijken. Echt een gemiste kans dat ze bewust geen gymnasium willen. Volgens hen heb je niks aan oude talen. Wat onzin is, want Latijn helpt enorm bij het leren van Engels, Frans en Spaans en Grieks geeft toegang tot wondermooie literatuur. Als ze ook een gymnasiumafdeling hadden geopend (kan nog steeds, doen!), hadden ze veel meer kinderen uit bv. Abcoude kunnen trekken, die heus wel in de buurt naar school willen, als ze maar een goed aanbod hebben.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 29/03/2013 naar 14:48   

Het bestaan van grotendeels zwarte scholen maakt het uitloten ook niet makkelijker. Kinderen willen zich graag herkennen in (een deel van) hun klasgenoten. Ook kinderen van buitenlandse ouders willen liever een gemengde klas. Zou dit ook een rol spelen in de moeizame start van de Nieuwe Havo en Excellius? Een betere spreiding over de scholen zou kunnen helpen, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Scholen sluiten en nieuwe scholen starten, samenvoegen, husselen, postcodebeleid? Het uitbreiden van populaire witte scholen zou wel eens averechts kunnen werken.
Roos (Haarlem )
op 29/03/2013 naar 14:17   

Beste VSA
Is er bekend zodra het aantal uitgelotenen duidelijk is, welke adviezen deze leerlingen hebben? Dit om dan een idee te krijgen hoe hopeloos het is als je kind vwo advies heeft.Voor welke schoolsoort is het nu het meest dramatisch ?
C (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:49   

Beste JH dat Parool ga ik opsporen. Ik las je bericht nog niet voor ik antwoordde. Wat is er te doen aan dat soort wanbeleid? Wat erg.
C (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:44   

Ja. Demografische gegevens, entreetoets-scores, het lijkt makkelijk het beter te doen dan nu. Procedure transparant. SVA, wat te doen?
JH (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:43   

Zo simpel is het inderdaad, Emma. Maar de OSVO (verenigde schoolbesturen) doet het niet omdat het tekort aan plaatsen de scholen goed uitkomt. Gisteren in het Parool zegt bestuurslid Grotenhuis dat het probleem van het loten komt doordat de ouders allemaal naar een paar populaire scholen willen. Ondertussen blijkt uit hun eigen cijfers dat er tientallen plaatsen te weinig zijn om dit jaar alle kinderen geplaatst te krijgen. In datzelfde artikel noemt Grotenhuis het nieuwe lotingssysteem als de oplossing, maar dat kan niet de oplossing zijn zo lang er te weinig (goede) plaatsen zijn.
Hoe is het mogelijk dat dit bewust falende bestuur, dat alleen maar handelt in het belang van de scholen, jaar in jaar uit op deze manier door kan gaan?
Emma (Amsterdam)
op 29/03/2013 naar 12:12   

Helemaal eens met Ann (oost) Hoe moeilijk kan het zijn om op basis van het voorlopige schooladvies in groep 7 een inventarisatie te maken van de benodigde capaciteit. Misschien ook al een (voorlopig) voorkeurslijstje invullen zodat ook scholen wat beter kunnen anticiperen op wat ze kunnen verwachten.
An (Oost)
op 29/03/2013 naar 08:30   

@Ingrid. De kernprocedure is een middel om eea in goede banen te leiden. Het is niet de oplossing. Daarvoor moeten vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden. Bijv. Op basis van de entreetoets zorgen dat er voldoende aanbod komt.
Ingrid (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 21:38   

Zinnig is: maak een kernprocedure en houdt je eraan voor 100%!
een partij bewaakt deze en heeft regie. Dan is het eerlijk en transparant. Ik heb er echt spijt van dat we vertrouwd hebben op de eerlijkheid van de kernprocedure. Er is niets eerlijks aan als scholen schimmig en strategisch mogen handelen met hun echte aantal beschikbare plaatsen. Daar helpt zelfs strategisch kiezen niet tegen.
C (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 21:06   

Ik ben het helemaal met je eens, goed gezegd. Niet per ongeluk elkaar gaan afbranden om niks en uit machteloosheid, maar zinnig discussieren over oplossingen.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 18:33   

@C: volgens mij zijn we samen op weg met manieren hoe de kernprocedure verder te verbeteren (transparant maken) en zijn we het hier eens dat ouders en kinderen voor kwaliteit kiezen. Wat die bijzondere kwaliteit van een school is, dat is persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten.
Ik ben het met je eens dat ouders samen moeten optrekken om te voorkomen dat ieder jaarcweer kinderen die aan alle voorwaarden voldoen, worden uitgeloot. Tegelijk is discussie over de oplossingsrichtingen nuttig, dat houdt ons scherp.
C (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 16:25   

Volgens mij gaat de discussie hier niet de goede kant op. Over of iets een drama is, of over een kind laten kiezen of strategisch kiezen(dat is ook moeilijk), of het MLA chaotisch is, of andere scholen achteroverhangen, of scholen hypes zijn of niet, of Hyperion eerder had moeten zeggen dat ze meer kinderen aannamen.
Het gaat hier om een sturctureel probleem. Te weinig plaatsen van het soort dat gewenst is. Op alle onderwijsniveaus in verschillende delen van de stad.
Hoe kan het dat in een 'markt' waar zo'n grote vraag is er niet meer partijen opspringen om die plek te maken en dat de andere scholen niet ook heel hard meewerken aan het maken van die scholen?
Het aantal leerlingen groeit voorlopig door verstedelijking en er is talent op alle fronten.
Natuurlijk zit soms een school gewoon vol, het is niet oneindig maar als er meer behoeft is aan scholen als het Ijburg Ignatius of MLA( een ander houdt wellicht van die chaos) ik noem er een paar, dan is het zaak te zorgen dat dat aanbod uitgebreid wordt zodat uitloting geen drama meer is maar een hobbel. Die op te vangen is met een alternatief in dezelfde geest.
Hoe kan dit zo stilstaan in Amsterdam?
Volgens mij kunnen ouders zich beter bundelen op weg naar een oplossing dan zo discussieren.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 28/03/2013 naar 15:44   

Je kind de school laten kiezen: daar is waar het mis gaat. Lees de enquÍte van de VSA uit 2010 nog maar eens na. Veel ouders zeggen daar dat ze het anders zouden doen als ze het overnieuw konden doen, nl strategisch kiezen en niet niet hun kind laten kiezen. En hun kind daarmee loting besparen.
Roos (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 14:38   

Heel makkelijk te zeggen dat je er geen drama van moet maken! Dat is het zelfde als tegen een depressief iemand zeggen: doe toch niet zo somber dan is er toch geen probleem?
Natuurlijk zijn er grote en kleine drama s in het leven, en dit is een klein drama.Een kind dat een school kiest en uitgeloot wordt. Dat wens je toch geen enkel kind? En dan weer weken onzekerheid waar dan wel en misschien weer loten? Nee, ontkenning helpt echt niet, het probleem verdwijnt er niet door!!
Z (A'dam)
op 28/03/2013 naar 12:53   

MLA heeft vlg mij helemaal geen goede naam. MLA maakte op ons op de open dag een zeer chaotische indruk. Het toppunt was wel een popi-jopi directeur die op zijn knieŽn probeerde om vriendjes te worden met de kinderen. Mijn kinderen keken hier terecht doorheen, moeten hier niets van hebben.
LR (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 12:44   

Je ziet ook dat mensen toch, begrijpelijk, voor het veilige bekende kiezen. De Nieuwe Havo, van de makers van Hyperion, zit nog lang niet vol en ik vermoed dat er over 2 a 3 jaar een run op deze school gaat zijn. Het blijft natuurlijk een moeilijk probleem hoe je deze zwenkingen van de schoolconsumnet moet voorspellen Fons Vitae lootte 2 jaar geleden heftig, vorig jaar dacht ik bijna niet en dit jaar zit het weer vol.
MvW (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 11:46   

Een deel van de problemen komt voort uit het roeptoeteren dat alle scholen die nog plaats hebben achteroverleunende onderpresterende scholen zijn. Dit is deels onterecht. Het is mede dit soort framing dat de run op de toch al populaire scholen versterkt en loten tot een drama maakt (het woord "lotingsdrama" helpt ook niet). De beoordeling van scholen is geen keiharde science maar sociaal wetenschappelijk, met al zijn aannames. Lees maar eens hoe het cijfer Dronkers, dit jaar populair hier, tot stand komt en wat daar op valt af te dingen. En 6 zou zo een 9 kunnen zijn of omgekeerd. Dat zie je terug is de soms uiteenlopende cijfers voor verschillende niveaus binnen een school. Zelfde beleid, voorzieningen, leraren. Toch: Berlage VWO 7.5 (net als A'dams lyceum) Havo 5.5. Cartesius: Havo 8, VWO 5. Fons Vitae: Havo 8, VWO 6. HLZ: HAVO 9, VWO 5. Omgekeerd, Damstede: VWO 8, Havo 5.5. MLA: 5,5 5,5 6.5 voor Vmbo, Havo en VWO (heeft toch een goeie naam?). Idem Gerrit vd Veen, Havo, VWO 4! (Huh?). Ouders hou je hoofd koel en het drama klein, beter voor je kind.
Z (A'dam)
op 28/03/2013 naar 10:29   

Ja, het probleem zit hem inderdaad bij de OSVO. Zij zijn blijven hangen in een soort communistisch tijdperk. Zij menen ten onrechte dat uitbreiding van kwalitatief goede scholen ten koste zou gaan van de leerlingen uit sociaal-zwakke milieus. Zij hebben niet helemaal door dat juist ook deze leerlingen heel veel baat hebben bij kwaliteitsscholen.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 09:35   

Dat nieuwe lotingsysteem, waar je meerdere voorkeuren kunt aangeven, gaat de problemen ook niet oplossen. De scholen van de voorkeuren 1 tot en met 5 zitten allemaal vol in de 1e ronde. Meer mensen hebben dit probleem lees ik hier. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar de evaluatie van de simulatie die dit jaar meeliep naast de gewone aanmelding.
De oplossing is dat de scholen die niet goed scoren de kwaliteit nu echt gaan verbeteren en dat het aanbod van scholen wordt afgestemd op de vraag. Ik hoop dat de problemen zijn opgelost wanneer mijn jongere kinderen naar het VO gaan, maar ik vrees van niet ...
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 09:26   

Dat sommige scholen hun capaciteit zouden vergroten bij overaanmelding zou voor sluiting van de inschrijving al wel bekend zijn geweest, maar niet aan de grote klok gehangen. Het Hyperion had in de laatste week inschrijven al een flink aantal overaanmelding. Sommigen wisten dat de school toch alle leerlingen zouden opnemen, maar officieel was dat niet bekend.
Nogmaals, heel fijn voor al de kinderen die niet hoeven te loten en zeker zijn van een plek. Tegelijk maakt dit de aanmeldprocedure niet heel transparant omdat ouders uitgaan van de openbare gegevens in de scholengids en de stand van aanmeldingen in de laatste week. Eventuele uitbreiding van plaatsen moet op zo'n moment in de aanmeldprocedure niet in kleine kring bekend zijn maar openbaar zijn.
JH (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 09:12   

Voor de scholen is dit inderdaad een prima situatie. De goede scholen zijn verzekerd van volle klassen met goede leerlingen en de zwakke scholen worden automatisch gevuld. Het probleem is de vereniging OSVO (de verenigde schoolbesturen), die verantwoordelijk is voor dit probleem, maar al jarenlang uit eigen belang structurele oplossingen blokkeert. De politiek heeft daar nauwelijks tot geen invloed op en de ouders en kinderen zijn de dupe hiervan. Op dit moment wordt er naar het schijnt een oplossing gezocht voor het gebrek aan plaatsen, vooral op havo en havo/vwo niveau. Dat is toch schandalig! Dat er een gebrek zou zijn was al lang van te voren bekend! Is er nu geen enkele mogelijkheid om dit bestuur, dat er jaar in jaar uit bewust een puinhoop van maakt, aan te pakken? De oplossing is niet zo moeilijk: uitbreiding van kwalitatief goede plaatsen waarbij wordt geanticipeerd op het aantal te verwachten leerlingen (vraag gewoon bij de basisscholen de voorlopige schooladviezen op van de kinderen in groep 7) en de mogelijkheid voor kinderen om een voorkeurslijstje van geschikte scholen in te dienen (het alternatieve lotingssysteem), zodat ook het zogeheten strategisch inschrijven tot de verleden tijd kan horen en er een behoorlijk alternatief is gegarandeerd als je bent uitgeloot.
Emma (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 08:35   

Jammer dat de scholen die geprobeerd hebben een stukje van het lotingsleed te verzachten (Hyperion, 4e, Cygnus) nu opeens de gebeten hond zijn. Vorig jaar heeft het IJburgcollege ( uiteindelijk en onder "druk" en de belofte van een nieuw gebouw van toenmalig wethouder onderwijs Ascher)350 kinderen aangenomen ipv de 200 die in de keuzegids VO vermeld stonden en toen stond iedereen te juichen! Het blijft een feit dat de scholen die minder presteren nog steeds achterover leunend de uitgelote kinderen kunnen plaatsen en er in die zin geen druk is om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. Daar zou de verontwaardiging over moeten gaan!
Ingrid (Amsterdam)
op 28/03/2013 naar 08:29   

Beste E, je beschrijft exact ons denkproces. De kansen leken op 4 scholen obv gepubliceerde plaatsen even groot en toen heeft hij 1e keus gekozen. Jouw kind heeft geluk maar die van mij heeft inderdaad geen optie 2 t/4 meer omdat die plekken dus nu tussendoor al vergeven zijn.
En nu zitten we weer weken in onzekerheid en wordt het schoolkeuze 5 ( Vossius met ook kans op loten) of scholen waar we nog geen enkel beeld van hebben.
Z (A'dam)
op 28/03/2013 naar 00:23   

Amstelveencollege heeft net als Nicolaas ook plusklassen cultuur en sport (en daarnaast ook nog science). Zij testen geschiktheid vůůr de inschrijving, zodat je bij afwijzing ook voor een andere school kunt kiezen. Waarom doet Nicolaas dit ook niet?
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2013 naar 00:06   

@Ingrid: ik begrijp nu beter wat je oneerlijk vindt. Als je had kunnen anticiperen op een uitbreiding van de capaciteit had je misschien wel een andere school gekozen, nu is je deze keuze ontnomen.
Toen vorige week bekend werd dat er zou worden geloot om de beschikbare plaatsen is ons ook vaak gezegd, "had je nu maar gekozen voor het Hyperion/4e/Cygnus", maar bijv. het Hyperion had vlak voor de sluiting al een flink aantal overaanmeldingen waar het Barlaeus en het 4e nog beperktplekken over had. Op de stand van inschrijving de voorlaatste dag was dus eigenlijk niet op de anticiperen.
Onze strategie was daarom: we kiezen gewoon de school van de 1e keuze en denken na over een plan B. Omdat vorig jaar van de gymnasia alleen het Ignatius had geloot dachten wij dat het best reeel was dat de 2e, 3e en 4e optie ook nog beschikbaar zouden zijn in de 2e ronde, maar niets blijkt minder waar. Wij hebben heel veel geluk dat we ingeloot zijn, want de 2e t/m 5e keuze zit gewoon vol.
Iwan (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 23:44   

@Ingrid. Was jullie schoolkeuze anders geweest als je had geweten dat Cygnus iets creatiever met de klassengrootte zou omgaan?
Ingrid (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 22:42   

Tja, de procedure hoort eerlijk te zijn voor iedereen en dat is het nu niet. De extra uitbreiding is te prijzen maar had echt pas weggegeven moeten worden in de 2e ronde. Nu heeft mijn kind in de tweede ronde geen kans meer op de scholen die tussen twee rondes door de spelregels hebben veranderd. Uiteraard zou ik ook opgelucht zijn als mijn zoon een school had gekozen die ineens spelregels van beschikbaarheid zou gaan wijzigen maar dit was niet in het proces bekend. Ik blijf erbij dat dit oneerlijk is en tegen de bedoeling van een eerlijke en transparante kernprocedure.
Martje (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 22:28   

Wanneer gaan de scholen die onderpresteren eens praten met de wel succesvolle scholen? Die scholen doen toch kennelijk echt iets verkeerd, en krijgen hun klassen uiteindelijk alleen maar vol door leerlingen die elders zijn uitgeloot. Hun resultaten zijn aanmerkelijk lager. Hoe kan dat? Daar werken toch ook goed opgeleide leraren? Overigens lijkt een nieuw gebouw ook goed te werken. Je vraagt je soms af op welke gronden mensen een school kiezen. Het Sint Nicolaas moet dit jaar loten, terwijl die school jarenlang niet populair was.
Bart (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 22:21   

Onze dochter is in 2011 uitgeloot voor het Vossius. Zo leg je dat dus uit aan een 11-jarige: de kans is aanwezig dat je wordt uitgeloot als je je aanmeldt op het (x,y,z), en als dat gebeurt is dat balen, maar we lossen het op. Alsof dat loten nieuw is. Kinderen kunnen heus wel tegen een beetje tegenslag, en bijna alle leerlingen vinden hun draai toch wel op de school waar ze terecht komen. Dus loten is balen, ja, zeker, maar hoezo kun je dat niet uitleggen? Dat vind ik nou echt struisvogelpolitiek. En de klacht over de scholen die extra leerlingen aannemen is helemaal nergens op gebaseerd. Hadden we dan nog veel meer uitgelote kinderen moeten hebben dit jaar? Wees blij dat de scholen die dat kunnen, iets doen.
Marjan (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 21:58   

hallo, wat een onzin om boos te zijn op het cygnus en het hyperion! zij hebben de keuze gemaakt om geen kinderen teleur te stellen en hebben blijkbaar besloten dat ze dat kunnen zonder doen zonder in te leveren als het gaat om kwaliteit van onderwijs. omdat zij besloten hebben niet te loten blijft er nu meer plek over op de nog wel beschikbare gymnasia. die boosheid zou zich moeten richten op het probleem van de gemeente dat er onvoldoende capaciteit is als het gaat om onderwijs met een bepaalde kwaliteit. uitgeloot worden is ellendig en vooral ook voor de kinderen die nu in onzekerheid zitten vervelend. maar laten we wel fair blijven.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2013 naar 19:55   

Ik vind het heel erg voor alle kinderen die zijn uitgeloot op de school van de eerste keuze, vwo, havo of vmbo. Niet iedere school met hetzelfde niveau is een echt alternatief voor je eerste keuze. Ik hoop dat N, Ingrid en Het IG een echt alternatief vinden en meer geluk hebben in de 2e ronde. Kunnen jullie misschien verslag doen hoe het gaat?
Persoonlijk ben ik heel blij dat het Hyperion, Cygnus en 4e besloten hebben de capaciteit uit te breiden, voor de kinderen die zich daar aangemeld hebben en omdat anders de ellende in de 2e ronde nog veel groter zou zijn dan het nu is. Barlaeus, Ignatius en Amsterdams loten samen 65 kinderenuit, dat is meer dan 2 hele klassen!
An (Oost)
op 27/03/2013 naar 19:42   

@H en Ingrid. Ik vind jullie boosheid onterecht! Deze scholen proberen de lotingsellende zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door 29 kinderen in een klas te plaatsen ipv 27. Het Barleus had dat ook kunnen doen, maar kiest daar niet voor. Waarom zijn jullie niet boos op het Barleus? Hyperion is nieuw en heeft de mogelijkheid een klas extra te vormen. Wees blij!
Naast het Vossius zijn er ook nog gymnasiumplekken op HLZ, Spinoza en andere prima scholen. Ik vind het heel sneu voor de kinderen van het Ig die zijn uitgeloot, maar heb je ook gezien hoeveel HAVO kinderen er worden uitgeloot bijv. Op het PNC? En hoeveel VMBOt kinderen op IJburg?
H (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 19:16   

BOOS!
Dit kan werkelijk echt niet!
Het Hyperion, het 4e en het Cygnus gaan na het sluiten van de markt hun beschikbare plaatsen aanpassen en een aantal overaanmeldingen alsnog wel opnemen. Als je dan bent uitgeloot op de andere 2 gymnasia kan je alleen nog op het Vossius terecht in de tweede ronde.
strategisch kiezen of hopen dat ze daar ook niet de spelregels weer aanpassen?
Ingrid (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 19:07   

Zoon op Ignatius uitgeloot ( met max citoscore in zijn zak), en nu nog weken in onzekerheid. Dit gun je niemand op die leeftijd. Wat me vooral tegenstaat is dat er scholen zijn die de spelregels tijdens het proces hebben aangepast met extra plaatsen. Dit is echt unfair want geen eerlijk proces!
HetIg (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 17:37   

Mijn dochter is uitgeloot op het Ignatius en ze voelt nu als een zwerver die niet bij hoort en de toekomst is verpest. Schamte voor Asmsterdam dat dit probleem nog niet opgelost is. Hoe kan dit aan 11 jarige uitleggen?
Jenneke visser (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 15:42   

volgens mij zit er een misvatting in jullie informatie over het Nicolaas.
De sportklas heef 30 inschrijvingen te veel. Daar wordt geselecteerd (niet geloot). De afvallers kunnen vervolgens meeloten met de ander lotingen voor havo/vwo. Daar is de overschrijving dus veel groter. (ruim 50).
P (Amsterdam)
op 27/03/2013 naar 14:06   

@Z, inderdaad ontzettend balen voor je! Wij vorig jaar zelfde ervaring... En ja Vossius of anders HLZ, zij willen ook heel graag gymnasiumklas vol krijgen... Succes!
<< vorige

1 ... 39-40-41-42-43-44-45-46-47-48 ... 50

volgende >>