Schrijf een nieuw bericht

Pagina 44 - Berichten 8601 tot 8800

Zonne (Amsterdam)
op 12/03/2014 naar 07:34   

Uit de krant van vanochtend: De gemiddelde score lag dit jaar op 535, dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Het brugklasadvies dat hiermee overeenkomt, is havo en gemengde/theoretische leerweg vmbo. Dat is het hoogste vmbo-niveau. Dat maakt Cito woensdag bekend.

Jongens hebben weer net iets hoger gescoord dan meisjes, maar de verschillen zijn minder groot dan vorig jaar. Jongens scoorden dit jaar gemiddeld 535,1, meisjes 534,9. Meisjes scoorden beter op taal en jongens op rekenen-wiskunde en studievaardigheden.

Dit schooljaar deden zo'n 164.500 kinderen mee aan de Cito-toets
( wij weten het nog niet,uitslag horen wij vanmiddag)
Mama (Amsterdam)
op 11/03/2014 naar 09:56   

Is er al een meeting hoe de cito in het algemeen gegaan is
Roosje (Amsterdam )
op 07/02/2014 naar 17:57   

Het St.Nicolaaslyceum gaat juist vanaf dit jaar bij de inschrijving vragen om een tweede keuze van leerlingen die idd een bepaald profiel ook interessant vinden (sport+, cultuur+) . Je moet an uiteraard wel aan de min. Citoscore voldoen voor die richting.
Kvb (Amsterdam)
op 29/01/2014 naar 21:54   

het lijkt me dat kinderen zich maar ťťn keer inschrijven voor ťťn school - ook als die een profiel aanbiedt. Als er binnen die school nog weer loting of selectie is voor bepaalde speciale pakketten, dan verandert dat niks aan de toegang of gelijke kansen.
Joke (Amsterdam)
op 29/01/2014 naar 19:13   

Bij sommige profielscholen (sport+, cultuur+, TTO) is het mogelijk bij inschrijving een 2e keus aan te geven. Voldoe je na de screening niet aan het betreffende profiel, kom je bij voldoende plek in aanmerking voor je klas van je 2e keuze. Is daar niet voldoende plek, dan loot je met de andere 2e keuzers voor die plaatsen.
Wat vindt SVO van dit systeem? Worden deze leerlingen door hun 2e keuze niet bevoordeelt boven andere leerlingen?
Zonne (Amsterdam)
op 06/11/2013 naar 11:36   

Hallo allemaal

Weet iemand iets over de plannen van het spinoza voor een dependance in west? Mijn zoon zit nu in groep 8, wil graag naar het spinoza maar ja he, dat uitloten ...
E (Amsterdam centrum)
op 24/04/2013 naar 14:48   

Vandaag bericht het Parool dat Amsterdamse scholen het relatief goed doen voor wat betreft het verbeteren van de kwaliteit, er zijn nauwelijks nog (zeer) zwakke scholen in het basisonderwijs en VO. Maar er staat ook stevige kritiek:
De onderwijsinspectie haalt uit naar schoolbesturen die zich 'nog te veel richten op aspecten als huisvesting en financiŽn, terwijl onderwijs hun kerntaak is'. Leerkrachten krijgen een veeg uit de pan; eigenlijk doen de docenten in het praktijkonderwijs het het beste.
E (Amsterdam centrum)
op 19/04/2013 naar 22:47   

Hopelijk heeft nu iedereen een plek die misschien niet de eerste keus is maar wel acceptabele keuze is!
Femke (Amsterdam)
op 18/04/2013 naar 21:47   

Op de site amsterdam.nl onder naar de brugklas vind je de volgende info:niet geloot in de tweede ronde, en een overzicht van scholen waar nog plek is voor kinderen die elders zijn afgewezen.
LR (Amsterdam)
op 16/04/2013 naar 20:59   

Ik kan me voorstellen dat Pieter nieuwland met 140 extra plekken daar een groot deel van opgenomen heeft, berlage ook met een extra vwoklas buiten de vwo plekken die ze nog hadden. Misschien heeft de Nieuwe Havo ook nu voldoende nieuwe leerlingen bij, hadden ook nog 50 plekken. Verder ben ik nu ook wel benieuwd of er nu inderdaad nog kinderen een derde ronde in moeten en of de scholen die om een duidelijke reden niet populair waren zoals Comenius nu inderdaad wel vol zijn of dat er voldoende ander aanbod is geweest.
P (West)
op 16/04/2013 naar 19:21   

Waar zijn al die 400 aanmeldingen dan? Dan toch relatief veel leerlingen die van buiten Amsterdam komen en zich nu in de andere gemeenten inschrijven?
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2013 naar 09:16   

@Gra: de VSA heeft het juiste antwoord gegeven toch? Als je twijfelt kun je altijd even met school bellen. Naar ik aannee, heeft het Berlage alle leerlingen inmiddels een brief of e-mail gestuurd. Ze moeten dat uiterlijk donderdag doen.
Gra (Amsterdam)
op 15/04/2013 naar 14:48   

Op de site van Berlage staat duidelijk "we gaan niet loten". Wie heeft de juiste info?
VSA (A)
op 15/04/2013 naar 13:34   

Het Berlage Lyceum loot vandaag geen 7 HAVO leerlingen uit. De aanmeldingen 2e ronde zijn 4 HAVO- en 3 andere schooladviezen. De 4 HAVO leerlingen worden geplaatst.
L (A'dam)
op 15/04/2013 naar 11:43   

Het Berlage heeft in de eerste ronde al een extra Havo klas gemaakt in plaats van te loten. In de tweede ronde maken ze een extra VWO klas. Het is ontzettend treurig dat er in de tweede ronde voor de Havo geloot moet worden, maar je kunt moeilijk zeggen dat ze niet hun best hebben gedaan. Op Havo klassen van 32 leerlingen zit ook niemand te wachten, toch? Veel sterkte voor iedereen die vandaag moet loten!
K (Amsterdam)
op 14/04/2013 naar 21:08   

Hulde voor deze site. Wel heel jammer dat iemand me pas tipte toen het kwaad ( uitloten) al geschied was. Ik had me eerlijk niet gerealiseerd dat er zoveel fuzz om de kernprocedure heen zit. En dat het verstandig is daar ook van te weten. We weten gelukkig nu waar we aan toe zijn.
Gra (Amsterdam)
op 14/04/2013 naar 21:05   

Ja, Cartesius heeft 6 HAVO/VWO kinderen uitgeloot. Ze hebben geen moeite gedaan om die belangrijk loting te voorkomen.
Z (A'dam)
op 14/04/2013 naar 17:45   

Echt belachelijk dat Berlage 7 havo-kinderen uit gaat loten. Als je plek hebt voor 90 havo-kinderen, heb je toch ook plek voor 97? En zo nee, zet je toch de 7 "besten" in een vwo-klas?
Axolotl (Amsterdam)
op 14/04/2013 naar 14:37   

@E Ik kan me voorstellen dat er zoveel overaanmeldingen voor het vmbo zijn bij Ijburg en OSB, omdat dit de scholen zijn waar alle niveaus (vmbo-b t/m vwo) nog een paar jaar bij elkaar in de klas zitten.
LR (Amsterdam)
op 14/04/2013 naar 12:57   

VSA, goed werk. Alleen al het in de lucht houden van deze site waar ouders hun lotingsproblemen en frustatie kunnen delen is naar mijn mening veel waard. Wij hebben dit jaar niet hoeven loten, maar over 3 jaar mogen we weer, ik hoop dat de site er dan nog is, want ik hoop wel maar denk niet dat deze problematiek dan tot het verleden behoort.
E (Amsterdam centrum)
op 14/04/2013 naar 12:04   

Schoolkeuze is ook geen 'hard science', er zijn allerlei factoren die een rol spelen. Het is niet alleen het oordeel van Dronkers, het is ook niet zo dat iedereen naar zuid of centrum wil (zie bijv het vmbo), iedereen maakt een eigen afweging.
De VSA probeert de belangen van al die ouders te behartigen en daarom kan ik me voorstellen dat zij geen individuele scholen promoten.
Roos w (Amsterdam-Noord)
op 14/04/2013 naar 10:15   

Vorig jaar pleitte de VSA voor het oprichten van een categoraal havo. Die bestaat nu, de OSVO is de Nieuwe havo gestart, centraal gelegen (5 min van het centraal). Het verbaast me dat de VSA niet stimuleert om naar deze school te gaan. Waarom pleiten dat scholen met overaanmeldingen uitbreiden terwijl hier nog plaats is? Ik kan me voorstellen dat je bij het tellen van de beschikbare plaatsen alleen kwalitatief goede scholen meetelt, hoe dubieus die cijfers ook zijn. Maar ik heb het idee dat die cijfers alleen te voorschijn worden gehaald als het uitkomt. Want inderdaad, Gerrit van de Veen scoort slecht. Cartesisus Havo goed, VWO slecht, hoe kan dat nou? SGR havo: goed (voor sommigen uit de buurt, maar wel dichtbij Abcoude, waarom negeert VSA deze school?). Waarom zijn trouwens de best-scorende scholen in NL allemaal witte scholen? Ik denk dat de kwaliteitscijfers voornamelijk een weerspiegeling zijn van de leerlingpopulatie, mn het inkomen en de opleiding van de ouders. Inderdaad kronkels van Donkers. Dit is sociaal onderzoek, geen harde science.
E (Amsterdam centrum)
op 14/04/2013 naar 09:52   

Ik heb me niet verdiept in de kwaliteit van vmbo scholen, maar wat wel opviel is dat bij het IJburg in oost, het OSB in zuidoost en het Mediacollege in west verreweg de meeste kinden zijn uitgeloot in Amsterdam. Tegelijk is er in absolute aantallen flink overcapaciteit aan vmbo plaatsen in heel Amsterdam. Kennelijk is veel van dat aanbod geen aansprekend aanbod (meer). Het Sweelinck en het MLA in zuid hadden na de 1e ronde nog voldoende plek op het vmbo. Het mediacollege staat bekend als 'zeer zwak' bij de onderwijsinspectie maar weet toch veel leerlingen te trekken, waarom weet ik niet. Bij het IJburg college staat 'geen oordeel' maar ik kan me zo voorstellen dat het IJburg scoort met het vernieuwende onderwijsconcept en gewoon profiteert van de ligging (middenin een nieuwe, kindrijke wijk).
Axolotl (Amsterdam)
op 13/04/2013 naar 23:23   

@E Wij wonen in de Indische buurt, eerlijk gezegd, dicht tegen het centrum aan. Het Cartesius is in een vroeg stadium al van ons lijstje gevallen. Eigenlijk dacht ik dat het veel verder in West lag (so long mijn intensieve "onderzoek" haha), en dus te ver, maar inderdaad, wat een goede cijfers! Maar om je vraag te beantwoorden, onze keus was echt de eerste keuze. Als Ūk het kind was geweest, dan was ik graag naar het Geert Groote college gegaan, maar ons kind had geen zin in zoveel nadruk op de kunstzinnige kant, en is een fanatieke sporter. De basisschool raadde ons de OSB aan, oa gelet op de heterogene klassen, wat volgens de school goed bij ons kind past. De organisatie en de sfeer op de open dag spraken ons erg aan. Deze factoren, de cijfers, en de persoonlijke voorkeur van ons kind hebben geleid tot deze keuze. Ik denk niet dat we vanuit Amsterdam west voor dezelfde school hadden gekozen.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 21:19   

@Axoloti: ik kan best begrijoen dat je niet kiest vooreen explosief groeiende nieuwe school, dat heeft inderdaad risico's. Heel goed ook dat je een lans breekt voor een bestaande goede school voor Havo in zuidoost, je bent duidelijk niet over een nacht ijs gegaan.
Een gewetensvraag: heb je strategisch gekozen, dwz niet jullie eerste keuze om lotingstress te voorkomen? Ik weet natuurlijk niet waar je precies woont, maar het bijv. Cartesius scoort prima op het Havo (slaagpercentage 93% en een 8 van Dronkers) en ligt tegen het cenrum (west) aan. Niet gek dus dat ouders en kinderen die in centrum of west wonen daarvoor kiezen toch?
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 21:09   

@J en @h: gefelicieerd met de plek op het Vossius resp. Cygnus, wat een oplichting moet dat zijn na uitloting in de eerste ronde!! Gelukkig geen loting in de 2e ronde!
Axolotl (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 18:06   

@An Als de cijfers volgens jou niet kloppen, dan kun je ook niet op het oordeel van Elsevier vertrouwen, want daar gebruiken ze exact dezelfde cijfers om tot een oordeel te komen (en geven er over Ijburg terecht geen). Dus ook bij Elsevier staat een gemiddeld eindexamencijfer van 4,8 vermeld voor Ijburg. Dit kun je zien als je op elsevier inlogt. De gemiddelde leeftijden die op 10.000scholen worden vermeld lijken mij alleszins redelijk. Er staat niets geks bij, ook niet bij andere scholen. Veel cijfers kun je ook terugvinden op andere sites, zoals schoolvo.nl Wat betreft de cijfers over personeel op schoolvo.nl, ja, die zijn per bestuur, maar het bestuur van Ijburg college heeft maar ťťn school, nl Ijburg college, dus da's makkelijk. Je hebt gelijk als je bedoelt dat het heel kort door de bocht is om je oordeel zomaar op een cijfer te baseren. En dat is exact wat mij zo irriteert aan wat er nu gebeurt. Iedereen kijkt naar de Dronkers lijst, en kijkt niet verder. Ijburg trouwens, en nu ook het Pieter Nieuwland College, zijn explosief groeiende scholen. Dat heeft grote nadelen voor de kwaliteit. Waarom dan massaal kiezen voor een school heel veel nieuw personeel moet aannemen, gebouwen zoeken, etc, waar helemaal geen betrouwbare cijfers over bekend zijn qua kwaliteit als er echt goede basisscholen bestaan zonder lotingstress?
An (Oost)
op 13/04/2013 naar 16:37   

@Axoloti. Het IJburg College vierde in januari 2012 haar 5 jarig bestaan. Aan de HAVO resultaten over 2011 die op 10.000scholen staan vermeld, hecht ik weinig waarde. Om hoeveel kinderen gaat het? Hoe lang hebben deze Havisten op het IJburg gezeten? Misschien gaat het maar over 2 lln, die maar een jaar op die school hebben gezeten, dat kun je uit deze cijfers toch niet halen?
Bij de school van mijn kind was de gemiddelde leeftijd van de medewerkers 228 in 2008 en 190 in 2007. Het slagingspercentage van de HAVO is daar 0%, ze nemen namelijk geen HAVO eindexamen af! En ze hebben 263 medewerkers op 229 leerlingen. Dit alles volgens 10.000scholen.nl, is dus niet de realiteit!
Z (A'dam)
op 13/04/2013 naar 14:00   

Wat is vlg. jou de slechtste school? IJburgcollege?
Kunnen ouders/kinderen die daarvoor kozen aangeven waarom ze dat deden?
Axolotl (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 12:59   

@E Schoolkompas gebruikt dezelfde gegevens (de vensters voor verantwoording) als het schoolvo.nl dat ik noemde. Het verschil zit'm denk ik in dat het een gemiddelde over meerdere jaren betreft. De percentages die ik noemde haalde ik van 10.000scholen.nl om een voorbeeld te geven, en daar geven ze de percentages per jaar. Ik heb als een freak overal gegevens vandaan gehaald en heel veel scholen bezocht, en tot mijn verbazing schrijft men zich massaal in voor de, in mijn ogen, slechtste school. Berlage lyceum was trouwens onze tweede keus.
Axolotl (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 12:52   

@An Er staat over Ijburg dat 50% is geslaagd. Toen ik het had over 0% ging het over het percentage leerlingen dat zonder vertraging het diploma heeft behaald, dus zonder te blijven zitten. Dat vind ik een belangrijk gegeven dat Dronkers niet in zijn cijfer verwerkt.Verder is het gemiddelde examencijfer in dat jaar een 4,4. En waar zie je zo'n hoge gemiddelde leeftijd? Er staat voor 2011 gewoon 37,7 jaar. Ik zie niet wat daar zo raar aan is. Wat mij betreft is de schoolkeuze zo belangrijk, dat ik niet blindelings vertrouw op een eindoordeel van een persoon, dat bovendien is gebaseerd op een beperkt aantal gegevens, maar liever zelf kijk naar wat uitgebreidere gegevens over de school.
Als je googelt op "de kronkels van dronkers" zie je wat ik bedoel.
An (Oost)
op 13/04/2013 naar 08:56   

@Femke. VSA is gewoon een aantal ouders die dit naast hun baan en gezin er bij doen. Misschien kun je ze even helpen door vandaag alle scholen even te bellen? En als het vandaag niet lukt, probeer je het morgen toch nog een paar keer!?

Over de scholen waar het er het meeste om spande n de 2e ronde, zijn we geinformeerd. De rest zal wel dinsdag of zo volgen, afhankelijk van de scholen. Volgens mij hebben de scholen volgens de KP nog tot donderdag of zo de tijd.
An (Oost)
op 13/04/2013 naar 08:11   

@Axoloti. Slagingspercentages van 0% zijn niet zo gek als 0 lln dat jaar op dat niveau eindexamen hebben gedaan. Een gemiddelde leeftijd van medewerkers van 228 jaar geeft te denken... De gegexens over de medewerkers hebben betrekking op alle scholen van het schoolbestuur, dat zegt dus niets over individuele scholen.
Kortom ik heb meer vertrouwen in Dronkers en Elsevier dan in 10.000scholen.nl
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 08:01   

@Axolodi: ik gebruik schoolkompas (via www en als app beschikbaar), daar zie ik dat het slaagpercentage Havo op het OBS 83% is en op het Berlage 92%. Het Berlage doet het dus juist goed. De populaire IVKO doet het echt slecht met 64% slaagpercentage Havo.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2013 naar 07:39   

@Femke: waarom is de VSA nodig vraag jij je af. De VSA is opgericht om ouders en leerlingen een stem te geven richting scholen en politiek en om met gerichte acties scholen te bewegen de mismatch te verkleinen door extra plaatsen te creŽren. Dankzij de VSA is er continuÔteit ontstaan in de druk op de Amsterdamse scholen, de gemeente Amsterdam, de provincie en het Ministerie. Ouders kunnen nu niet meer met een kluitje in het riet worden gestuurd.
Het overzicht wordt ism OCO Amsterdam bijgewerkt. Misschien moet je daar eens kijken. Ik vermoed dat veel scholen pas in de loop van volgende week duidelijkheid verschaffen. Je kunt niet alles in de schoenen van de VSA schuiven, zij doen goed werk.
Femke (Amsterdam)
op 13/04/2013 naar 00:20   

@ VSA: geen update bij het laatste nieuws, geen eenduidig overzicht van de stand van zaken op dit moment: waarom zijn jullie nodig? Kennelijk communiceren jullie alleen via twitter. Teleurstellend en weinig overtuigend. Bovendien vind ik de kop over brullende scholen onterecht, nu zo veel scholen er alles aan hebben gaan om hun capaciteit uit te breiden of op te rekken. Het lijkt me eerder dat de VSA brult als een muis. Of zie ik iets over het hoofd?
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2013 naar 22:07   

Nog een tweet van de VSA: @StichtingVSA: Berlage wil 7 HAVO leerlingen voor de 2de keer uitloten? @Pieterhilhorst dit kan toch niet?
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2013 naar 22:06   

Tweet van de VSA: @StichtingVSA: @BerlageLyceum dat is toch niets voor jullie om 7 HAVO leerlingen uit te gaan loten? groeten VSA
Axolotl (Amsterdam centrum)
op 12/04/2013 naar 19:00   

Ik schrijf even wat vergelijkingen op hoor. Ik heb me nl vreselijk op zitten winden de afgelopen tijd over hoe mensen inschrijven. Hoe is het toch mogelijk dat er zoveel overaanmeldingen zijn op scholen die niet bepaald goed presteren, vraag ik me af.
Havo-
Zonder vertraging diploma gehaald (2011, 2010, 2009): PNC 48%, 66%, 66%, Berlage 37%, 41%, 41% Ijburg (2011) 0%, OSB 72%, 83%, 83%
Slagings% (2010, 2009): PNC 74%, 84% Berlage: 74%, 92%, Ijburg: 50% OSB: 81%, 86%
% kinderen dat (in jaar 2) boven schooladvies uitkomt: PNC 0%, Berlage 56%, Ijburg 29%, OSB 42%
Gemiddeld eindexamencijfer (2011, 2010, 2009): PNC 5,8; 6,3; 6,3, Berlage 6,1; 6,1; 6 Ijburg 4,8 (2011) OSB 6; 5,7; 6
(Bron: 10.000scholen.nl)
S. (Amsterdam zuid oost)
op 12/04/2013 naar 18:45   

VSA, wordt het overzicht van plaatsen en aanmeldingen nog bijgewerkt?
H (Amsterdam)
op 12/04/2013 naar 18:41   

We zijn zeer opgelucht met een plek voor zoon op Vossius. Hoera!
J (Waterland)
op 12/04/2013 naar 17:19   

ook cygnus goed nieuws! alle kids worden geplaatst! hoera...
zoon heeft uiteindelijk toch gekozen voor deze school i.p.v. vossius.
na rondleiding en gesprek op cygnus van de week was hij plots om.
geheel gerenoveerd pand, nieuwe gymzaal, fitness ruimte was net opgeleverd en mocht hij even zien, planetarium op dak, plantenkas etc..
Nog niet alles is af maar zal niet heel lang meer duren.
reistijd uurtje per dag totaal, dus wij zijn blij!
wij hopen dat alle kids op alle niveau,s de tweede ronde een plekje hebben gekregen en niet weer met lotingstress te maken krijgen!
Axolotl (Amsterdam)
op 12/04/2013 naar 17:02   

Ik raad iedereen die nu nog een plekje op de Havo zoekt aan om eens naar de cijfers op 10.000scholen.nl en schoolvo.nl te kijken. Dan krijg je een heel ander plaatje dan Dronkers, of Elsevier in ťťn cijfer uitdrukken. wat te denken bijvoorbeeld van het % bevoegde docenten voor de klas? De snelheid van doorstromen, de kans op uitkomen op een hoger niveau, en hoe de werkelijke samenstelling is van de populatie op de school. Op basis van deze gegevens, de positieve verhalen van kennissen, en omdat we geen trek hadden in een explosief groeiende school met alle bijkomende problemen, hebben wij al in de eerste ronde gekozen voor een Havo-plek op de OSB.
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2013 naar 16:51   

Goed nieuws op site Vossius: Er hebben zich in totaal 145 leerlingen ingeschreven op het Vossius voor het eerste jaar in 2013-2014. Na zorgvuldig beraad hebben wij besloten alle leerlingen die zich in de tweede ronde bij ons aangemeld hebben (dat zijn er 21) te plaatsen. Wij sturen zo snel mogelijk een schriftelijke bevestiging aan deze leerlingen.
Gefeliciteerd beste leerlingen, wij voelen ons trots en vereerd om jullie op onze school te mogen begroeten
A. (Centrum)
op 12/04/2013 naar 14:46   

Geweldig nieuws van Berlage! Geen loting voor vwo'ers. Wel sneu voor de Havo, daar gaan wel kinderen voor de 2e keer dit zenuwslopende proces in.
RT (Centrum)
op 12/04/2013 naar 09:51   

Lees net op site Berlage: EXTRA 4e KLAS VWO WORDT GESTART;
VWO GAAT NIET LOTEN
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2013 naar 09:36   

Ik vergeet nog op te schrijven de open dagen die massaal becht worden. Dan blijven volhouden dat ouders alleen kiezen voor de 'populaire scholen' is echt een gotspe.
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2013 naar 09:09   

@Gea: het was niet oersoonlijk bedoeld maar meer in het algemeen en in het bijzonder voor het Osvo. Iedereen maakt een keuze voor een school obv persoonlijke voorkeuren, dat lijkt die mevrouw van het Osvo maar niet te begrijpen. Zij ziet achste groepers puur als materiaal om het bestaande aanbod van schoolbanken efficient te vullen. Helaas hebben die kinderen ouders die inspectierapporten bekijken, de schoolspecials van de Volkskrant en Elsevier in januari spellen en vervolgens bepaalde scholen links laten liggen.
Gea (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 23:01   

@e: het gaat er niet om dat ik keuzes goed, gerechtvaardigd of slecht vind! Het enige dat ik wilde zeggen, is dat keuzes om allerlei redenen worden gemaakt (net zoals jij uitlegt). Daar vat op krijgen, blijft lastig. Ik ben ervan ovetuigd dat veel ouders een afgewogen keuze (proberen te) maken, hoewel uit onderzoek is gebleken dat dat ook weer niet voor iedereen geldt (zie site gemeente). Maar iedereen wil dat zijn of haar kind goed terecht komt, en niemand zit te wachten op loten. Het enige is dat het volgens mij heel moeilijk blijft om een perfect aanbod te creeren. Ik vind dat scholen die zwak presteren, bij zichzelf en andere scholen te rade moeten gaan; dat er echt iets te kiezen moet zijn; dat een top-3 opgeven waarschijnlijk weinig oplost en dat de OSVO kennelijk minder adequaat is dan ze zelf pretenderen. En ten slotte gaat het niet aan om de populaire scholen van allerlei zaken (oneerlijk loten, spelregels veranderen etc) te beschuldigen; de oplossing lijkt meer daarvan te komen dan van gemeente of OSVO.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2013 naar 21:59   

Vrije schoolkeuze betekent dat iedere ouder een eigen keuze maakt, of jij dat nou terecht of gerechtvaardigd vindt of niet.
Ouders maken een een goede afweging en gaan niet over een nacht ijs en lopen ook niet blind achter anderen aan. Wel maakt iedere ouder een eigen afweging en daar hoef je je niet in te herkennen.
Om in te gaan op de genoemde voorbeelden: het St. Nicolaas loot al enkele jaren en weet zich te onderscheiden met een sportplusklas (en een gemengde populatie), het Gerrit van der Veen trekt ouderrs en kinderen die kunst op de 1e plaats zetten (en de mindere resultaten voor lief nemen). Het Vossius kan zich bogen over een lange traditie van uitstekende resultaten, zoals de beste slagingspercentages van de stad. Maar de keuze in de 2e ronde tussen Vossius en Cygnus is denk ik heel basaal dat het Vossius er wel was op de speeddate en het Cygnus niet. Of daar nu een goede reden voor was of niet, schitteren door afwezigheid zet je op 1-0 achetrstand.
Populariteit van scholen is wel te verklaren en niet alle ouders willen hetzelfde zoals sommige schoolleiders maar blijven volhouden. Scholen kunnen echt wel verbeteren en beter inspelen op de wensen.
Gea (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 20:56   

@jh: ik ben het helemaal met je eens. En de school van jullie derde keus kan zo maar een uitstekende keus blijken te zijn. Ik bedoelde niets anders te zeggen dan dat mensen zich soms ook blind lijken te staren op aspecten (ligging, gebouw, reputatie) die er wellicht uiteindelijk niet eens toe doen.
JH (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 20:34   

@Gea Mijn stelling gaat ook niet op voor alle ouders en kinderen. Wij hebben in ieder geval een "veilige keuze" gemaakt en zijn niet voor onze eerste (en tweede) voorkeur gegaan, net als vele andere ouders en kinderen in mijn omgeving. Iedereen snapt ook wel dat die paar heel populaire scholen niet oneindig kunnen uitbreiden. Osvo ziet kinderen als producten die je, gegeven het schooladvies en cito-score, overal kunt neerzetten. Maar niet ieder kind is geschikt voor elk type onderwijs (montessori, tweetalig et cetera) en niet ieder kind van 11 of 12 is er aan toe om naar de andere kant van de stad te reizen. En het is ook niet fair om het probleem van minder populaire scholen op te lossen door kinderen die uitgeloot zijn min of meer te dwingen te kiezen voor deze scholen.
Mijn complimenten voor en dank aan Stichting VSA!
Gra (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 17:25   

Berlage heeft nog maar 5 aanmeldingen nodig om een nieuw VWO klas te starten!!!!!
Wat gaan ze doen als ze het niet redden????????????????
Gea (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 16:48   

@jh het kan zijn dat ouders nu in eerste instantie kiezen voor kwalitatief minder goede scholen, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat scholen beter worden. Het Berlage stond er lange tijd niet erg gunstig op, en heeft een kwaliteitsslag kunnen maken. Sowieso denk ik dat veel mensen hun keuze laten bepalen door factoren als gebouw, ligging en reputatie, en minder door kwaliteit. Waarom moet het Nicolaas dit jaar opeens loten? Waarom nemen mensen het risico nog eens uitgeloot te worden op het Vossius, terwijl het Cygnus nog plek heeft? Waarom blijven mensen maar kiezen voor het Gerrit van der Veen (scoort op beide niveaus laag op de Dronkerslijst)?
An (Oost)
op 11/04/2013 naar 15:02   

@ JH: eens
@ Jolanda: oneens!
Het is gewoon niet waar dat ouders allemaal alleen maar naar de beste populairste school willen. Iedereen snapt dat dat onmogelijk is!
De aanmeldingen worden juist heel goed over heel veel scholen verspreid. Alleen enkele scholen zijn erg impopulair.
Bijvoorbeed:Van de 22 scholen met een HAVO afdeling, had de helft overaanmeldingen tijdens de 1e ronde. Slechts 6 scholen hadden na de 1e ronde nog plaatsen over, daaronder 3 scholen met een acceptabele kwaliteit, (maar ver uit de buurt). En 3 scholen met onvoldoende kwaliteit. Die 3 acceptabele scholen hadden samen onvoldoende capaciteit om alle uitgelote en afgewezen kinderen te kunnen plaatsen. Met alleen nog plek op Cosmicus, Reigersbos en Comenius in de 3e ronde had je echt niet kunnen spreken van vrije schoolkeuze!
Gelukkig hebben enkele schoolbesturen dit uiteindelijk een week voor de 2e ronde ook ingezien en zijn er extra HAVO plekken gecreerd. Er valt nu weer iets te kiezen in de 2e ronde HAVO.
Anne. (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 14:25   

Sorry, die ging twee keer. Misschien kan de webmaster er een verwijderen?
Verder ben ik voor een ander systeem met drie voorkeuren omdat we daarmee de angel uit de strategische keuzestress kunnen halen. Het voelt dan minder als een alles of niets-keuze.
Bij ons stond Berlage op 2; absoluut een hele leuke en goede school op een fijne plek in de stad. En ook de manier waarop ze met Ipads werken sprak me heel erg aan. Als ik mee moest doen in de tweede ronde wist ik het wel. . .
Anne. (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 14:17   

Ik ben het absoluut eens met de opmerking hier op het forum dat de aanvullende toetsen afgenomen moeten worden voordat de eerste ronde sluit. Zo krijgt een kind alsnog een kans in de eerste ronde om mee te loten op een school van het blijkbaar juiste niveau. Ik kan me voorstellen dat een tegenargument kan zijn dat ouders dan steeds gaan proberen om hun kind een niveau hoger te krijgen, doordat ze dat risicoloos kunnen proberen. Maar dat valt toch te ondervangen door hierin het advies van de leraar doorslaggevend te laten zijn. Nu sturen we kinderen wel met een heel erg gedeukt zelfvertrouwen een tweede ronde met veel minder opties in. Wat een start. . .
Anne. (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 14:17   

Ik ben het absoluut eens met de opmerking hier op het forum dat de aanvullende toetsen afgenomen moeten worden voordat de eerste ronde sluit. Zo krijgt een kind alsnog een kans in de eerste ronde om mee te loten op een school van het blijkbaar juiste niveau. Ik kan me voorstellen dat een tegenargument kan zijn dat ouders dan steeds gaan proberen om hun kind een niveau hoger te krijgen, doordat ze dat risicoloos kunnen proberen. Maar dat valt toch te ondervangen door hierin het advies van de leraar doorslaggevend te laten zijn. Nu sturen we kinderen wel met een heel erg gedeukt zelfvertrouwen een tweede ronde met veel minder opties in. Wat een start. . .
RT (Centrum)
op 11/04/2013 naar 14:01   

Berlage heeft er ook nog maar zes nodig voor een extra VWO klas, mag toch voor iedereen hopen dat dat gaat lukken! Goede keus voor kids en goed voor school om VWO populatie op stand te houden!
A (Badhoevedorp)
op 11/04/2013 naar 13:54   

Ik ben ook helemaal tegen het plan om alleen het schooladvies te laten gelden. Hoe zit het met kinderen die verhuizen of van school veranderen? Hoe goed kent een leerkracht zo'n kind? En kun je er zomaar vanuit gaan dat een leerkracht persoonlijke sympathiŽn of antipathiŽn en/of de achtergrond/opleiding van de ouders niet laat meespelen?
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2013 naar 13:27   

Om verwarring te voorkomen: E uit Amsterdam is niet dezelfde persoon als E uit Amsterdam centrum.
E (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 13:26   

Voor up-to-date info. mbt inschrijvingen 2e ronde, kijk naar de site van de school en niet naar OCO-VSA overzicht!
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2013 naar 13:04   

A uit Badhoevedorp, dank voor de toelichting en ook voor je tip van het artikel over de Cito toets. Hieronder heb ik een citaat uit dat artikel over Amsterdam opgenomen:
"De gemeente Amsterdam heeft in de jaren tachtig een externe toets afgeschaft met bijna hetzelfde argument: leerkrachten geven een goed advies. Het gevolg was dat daarna leerlingen in Amsterdam elk jaar een hoger advies kregen, terwijl de voorspellende kracht van dat advies elk jaar geringer werd. Het heeft veel moeite gekost om de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs in Amsterdam weer op het spoor te krijgen, onder andere door herinvoering van een Citotoets. Zonder harde externe toetsing werkt geen enkele instelling goed (denk maar aan banken), en dat geldt ook voor het onderwijs."
In de kernprocedure van dit jaar staat: "De Amsterdamse schoolbesturen werken gezamenlijk aan een voorstel om gegevens uit het leerlingvolgsysteem te betrekken bij de afspraken over de overstap, met beoogde ingang van KP-jaar 2013/2014." Met andere woorden: vanaf volgend jaar weegt naast het basisschooladvies het leerlingvolgsysteem mee omdat de Cito eindtoets te laat komt. Uit het kopie van het Oki-doc dat ik van mijn kind heb, blijkt overigens dat de basisschool nu al standaard gegevens uit het leerlingvolgsysteem meestuurt naar de nieuwe school voor VO.
Gea (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 11:57   

Het Cygnus heeft besloten een zesde eerste klas te starten! Er is nog plek voor 9 kinderen.
Jolanda (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 11:45   

Laatst stond een verontrustend stukje in het NRC over een moeder die niet aan haar 'wittewijnvriendinnen" durfde te vertellen dat haar kind "maar" VMBO advies had. Dat ging over Wassenaar. Is het niveau en de school van de kinderen niet verworden tot statussymbool van de ouders? Ik vind de wedloop voor die ene school hier een beetje doorgeschoten. Het is wel redelijk om een bepaald percentage overcapaciteit te eisen, maar het getuigt van weinig realiteitszin om voor iedereen een plek op de school van voorkeur te willen. Het is het een of het ander, zoals Peter de Koning zegt. Vrije schoolkeuze met loting tot gevolg, of andere regels. Kwaliteit is een rekbaar begrip op dit forum gebleken, en vaak synoniem aan populariteit. Als de cijfers van een ongewenste school toch voldoende zijn, dan staat ie in de verkeerde buurt, sluit de sfeer niet aan bij de doelgroep, blijkt elke VWOer gymasium te willen, moet een school categoraal zijn, of juist niet. Of Dalton. Nog een leuk weetje over kwaliteit: de eindexamentrainingen zijn begonnen. Populair is univ. Leiden, a 335 euro per vak. Fijn voor die leerlingen met rijke ouders, de opbrengsten komen ook ten goede aan de score van hun scholen. Hebben we weer een argument erbij, nl "toegevoegde waarde van de school". Zitten we niet in een vicieuze cirkel? Meer scholen erbij-nieuwe rangorde- toch weer loten?
JH (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 11:15   

Het is misleidend om alleen de absolute aantallen kinderen die de afgelopen jaren zijn uitgeloot te presenteren en vervolgens te concluderen dat het lotingsprobleem afneemt. De afgelopen jaren is namelijk ook de kwaliteit van het aanbod in de tweede ronde afgenomen. Enkele jaren geleden gingen kinderen die in de eerste ronde uitgeloot waren naar het Sintnicolaas of het Cartesius; nu loten deze scholen ook in de eerste ronde. Ik vermoed dat het aantal uitgelote kinderen afneemt omdat steeds meer kinderen en ouders er veel voor over hebben om niet in een tweede ronde terecht te komen en vaker strategisch inschrijven op een school waarvan de verwachting is dat ze niet of niet veel zullen gaan uitloten. De bewering van OSVO dat ouders te veel voor de populaire scholen kiezen slaat dan ook nergens op.
An (Oost)
op 11/04/2013 naar 11:10   

@Arnoud van Thiel. Met het opgeven van keuze 1,2,3 los je het helemaal niet op! Van veel schooltypen zitten de keuze 1/m 3 na de eerste ronde (over)vol.
Bijv. Gymnasium: Ignatius, Cygnus, Hyperion, 4e Gym.
Bijv. HAVO voor kinderen uit Oost: IJburg Col, Pieter Nieuwland, IVKO, St Nicolaas, Spinoza, MLA, Gerrit vd Veen, HLZ, Fons Vitae zaten allemaal vol aan het eind van de 1e ronde.
Gelukkig zijn er extra plaatsen gekomen bij PNC, Berlage en OSB, anders hadden de kinderen uit Oost alleen in Nieuw West, Noord of Zuid Oost terecht gekund.
Zelfde verhaal als HAVO geldt ook voor HAVO-VWO. Scholen van 1e tot 10e voorkeur zaten vol na de 1e ronde. Alleen enkele impopulaire scholen hadden nog plek (Cosmicus, Comenius, Reigersbos).
Arnoud van Thiel (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 10:21   

@peter de koning: een centraal inschrijvingssysteem met 1e, 2e en 3e keuze zou al veel helpen. Het huidige systeem weerhoudt populaire scholen mee te helpen aan een beter systeem. Perverse prikkel noemen we dat tegenwoordig.
Gra (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 10:19   

Berlage heeft nog 8 aanmeldingen nodig om een 4de VWO klas te starten. Als ze die aantal niet bereiken word het dus geloot ! Spread the voice!
Arnoud van Thiel (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 10:16   

Mijn vorige bericht was gestuurd aan de OSVO nav hun juigtekst dat er dit jaar weer minder kinderen waren uitgeloot.
P (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 10:16   

de kinderen die de NIO toets moeten doen, staan onder behoorlijke druk. Ze hebben net de cito slechter gemaakt dan verwacht, en zijn heel bang dat ze de NIO toets ook gaan verknallen. Sommige kinderen zijn pas 11 jaar oud. De NIO toets dient bij voorkeur individueel worden afgenomen.Dit gebeurd meestal niet. Al die toetsen en testen zijn ramp voor kinderen met dyslexie en faalangst. Het meet ook heel veel niet, bv het doorzettingsvermogen van kinderen.
Arnoud van Thiel (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 10:14   

Bedankt, uw bericht is verstuurd
Uw naam: Arnoud van Thiel
Uw emailadres: arnoudvanthiel@mac.com
Onderwerp: Voortgang loting 2
Bericht: Met deze snelheid zijn we er over 6 jaar uit. Als er niks vreselijks gebeurd, tenminste. Uw hoerastemming op uw site is volkomen ongepast! Minder uitlotingen in 2013 Dit jaar werden tijdens de eerste aanmeld- en inschrijfronde voor het eerste leerjaar in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (VO) 402 kinderen uitgeloot. Dit is voor het derde jaar op rij een lager aantal dan het jaar ervoor. Eerste ronde tweede ronde 2008: 195 - 2009: 431 - 2010: 623 36 2011: 455 12 2012: 433 - 2013: 402
A (Badhoevedorp)
op 11/04/2013 naar 10:08   

@E SNL Staat voor Sint Nicolaas Lyceum.
A (Badhoevedorp)
op 11/04/2013 naar 10:02   

@Jolanda Volgens Dronkers is de Citotoets een betere voorspeller van later succes in het onderwijs en op de arbeidsmarkt dan een intelligentietest. Alleen het advies van de basisschool heeft een nog grotere voorspellende kracht.
Zie artikel in de Volkskrant van 2013/03/13/ "Citotoets is helaas nog lang niet overbodig"
Maar volgens de informatie die ik in een foldertje van het ABC las over de NIO-toets, zou die beter zijn in het voorspellen van het juiste schoolniveau. De harde cijfers op basis van onderzoek waarop deze stellingen zijn gebaseerd ontbreken echter.
Peter de koning (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 09:58   

Ik vind dat de VSA wel erg makkelijk voorbij gaat aan het verweer van de scholen. Vrije schoolkeuze impliceert nu eenmaal een rangorde in "populairiteit" en dat heeft tot gevolg dat er voor de ene school meer aanmeldingen zullen zijn dan voor de andere. Een systeem opzetten waarin plaats gegarandeerd wordt voor IEDERE school lijkt mij niet realiseerbaar. En dit argument is m.i. geen
"stemmingmakerij".
Jolanda (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 09:49   

Dus ik begrijp dat veel kinderen met cito die (veel) lager uitviel toch op de school van 1e voorkeur hebben ingeschreven, en niet op een school met ook een lager niveau voor het geval dat de NIO ook tegenviel? Wat zou nu de beste voorspeler van het uiteindelijke niveau zijn? Advies, cito, NIO? Zijn deze kinderen ten onrechte afgewezen, of nemen zij straks, als alleen het advies bepalend is zoals de kamer wil, de plaats in van kinderen met wel het juiste niveau? Het voorstel is om het advies wel bij te stellen bij een hogere cito, maar omgekeerd niet. Ik vraag me af wat er met het advies gebeurt, als er geen correctie van de cito meer achteraan komt. Wordt de druk op de leraren verhoogd voor een hoog advies? Het is nu al zo dat overadvisering meer voorkomt bij gezinnen met een hoog inkomen. Ik voorspel dat categorale scholen hun eigen toelatingstest gaan invoeren.
E (Amaterdam centrum)
op 11/04/2013 naar 08:55   

Staat 'SNL' voor Sint-Nico-Laas?
Z (A'dam)
op 11/04/2013 naar 08:35   

Wij hadden 3 kinderen bij SNL: CITO 545/advies VWO, 542/HAVO-VWO, 538/HAVO. De middelste is uitgeloot.
Overigens blijf ik van mening dat toetsen voor profielklassen gewoon vůůr de inschrijving afgenomen moeten worden. (Zie gang van zaken bij Amstelveencollege: prima geregeld.) Wat mij betreft moet de kernprocedure in die richting worden bijgesteld.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2013 naar 07:28   

In de kernprocedure staat dat leerlingen die zich aanmelden op een school die profielklassen zoals sport en dans aanbiedt ťn moet loten, eerst meedoen aan de algemene lotingsprocedure. Zijn zij ingeloot, dan volgt de toelatingsprocedure voor de profielklas.
Loting moet controleerbaar zijn, ook achteraf, en moet op afdoende wijze kunnen worden verantwoord naar een willekeurige belanghebbende derde, zoals ouders en basisscholen. Loting vindt in principe plaats onder toezicht van een notaris (zie Lotingsprotocol).
An (Oost)
op 11/04/2013 naar 06:44   

@Tsja. Waarom zet je je vragen niet op papier en vraag aan de school of de notaris ze beantwoordt. Gewoon om meer transparantie.
Bij SNL was de lotong complexer ivm de sport- en cultuurklassen. Daar mag je toch vragen over hebben en het moet achteraf controleerbaar zijn of het volgens de procedures is gegaan(ga ik wel vanuit).
-hoeveel aanmeldingen waren er voor de sportklas en met welk advies? Hoeveel waren er afgewezen na de sporttest? Zij kwamen in de hoed bij de 'gewone ' leerlingen? Van de kinderen die toelaatbaar waren voor de sportklas, hoeveel zijn er uitgeloot voor de sportklas? En mochten zij daarna dan ook nog een keer gaan meeloten bij de algemene klassen? (ik zou verwachten van niet).
Hoeveel kinderen hadden een CITO score die lager was dan hun advies, ook na de NIO). Daarvan is het basisschooladvies naar beneden bijgesteld? Vervolgens lootten ze in de andere hoed mee? En de HAVO leerlingen waarvan het adviesnaar beneden is bij gesteld zijn afgewezen?
LR (Amsterdam)
op 11/04/2013 naar 00:06   

Ja, ik ken 1 uitloting van een havo/vwo advies en een 543 score. Van de rest weet ik noch advies, noch score.
Tsja (West)
op 10/04/2013 naar 23:13   

@ Gea, terechte reactie. Dat had ik ook niet anders verwacht. Het is niet mijn bedoeling om een hetze te beginnen. Maar ik heb mijn redenen en een vraag om meer duidelijkheid in deze kan geen kwaad als het goed verlopen is.
Gea (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 22:42   

Wat zijn dit nu voor verdachtmakingen? De loting is verricht door een notaris, en je kunt ervan uitgaan dat alle toelaatbare leerlingen in de hoed zaten. Zinloze flauwekul, waarmee werkelijk niemand iets opschiet.
Tja (West)
op 10/04/2013 naar 22:31   

@RA, bedankt. Dat maakt me toch wel benieuwd; nog meer andere uitlotingen H/V advies, havo cito score op het SNL?
RT (A'dam)
op 10/04/2013 naar 21:39   

Wb uitlotingen SNL: weet toevallig 1 kind die is ingeloot met vwo advies en h/v score, 1 kind die is uitgeloot met h/v advies en havo score en 2 kinderen die zijn ingeloot met gelijk advies/score (h/v). Tja...
Tsja (West)
op 10/04/2013 naar 21:23   

Een bericht van een heel andere orde dan de overige discussies op het forum; Zijn er ook kinderen op het SNL uitgeloot met een hoge cito score op het Havo/VWO? Toevallig kom ik nu een paar uitlotingen tegen die allemaal een lagere cito score hebben dan je o.b.v. het advies zou mogen verwachten.
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2013 naar 16:26   

Ik heb ergens gelezen (kan het niet meer vinden) dat het ABC in 2012 ruim 500 achtse groepers aanvullend heeft getoetst tbv toelating op het gewenste niveau VO. Een ruime meerderheid volgens mij op initiatief en kosten van de ouders getoetst voor sluiting van aanmelding in de 1e ronde, de rest door en op kosten van de VO school na sluiting van de aanmelding.
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2013 naar 16:10   

In de kernprocedure, over kennismakingsgesprekken staat het volgende: "De selectiecriteria blijven echter de voorgeschreven behandelwijzen en onderwijskundige toetsing met als elementen: basisschooladvies, cito-score en zo nodig aanvullende onderwijskundige informatie van de basisschool dan wel aanvullend onderzoek. Wel kan het zijn dat in het nader overleg tussen de VO-school, de PO-school en de ouders/leerling de afweging wordt gemaakt of het verstandig is dat de leerling op de betref- fende school wordt geplaatst."
LR (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 15:34   

Maar volgens mij mogen ze een leerling niet op basis van deze extra eisen afwijzen, hoogstens ernstig ontraden om in te schrijven. Het verbast mij ook dat een aantal scholen nog motivatiegesprekken voert na de sluiting van de inschrijving.
An (Oost)
op 10/04/2013 naar 15:25   

@E. Inderdaad een groot aantal afgewezen leerlingen!
Sommige scholen hebben extra toelatingscriteria, waarover ze je bijv. in een intake gesprek over doorzagen.
Bijvoorbeeld kunstklas (toneel, dans, muziek): Spinoza, SNL, Gerrit vd Veen, IVKO
Sportklas: SNL, Caland
Past het onderwijssysteem wel bij je: Vrije school, IJburg Colege
Zorg locatie: alleen voor kinderen die LWOO of rugzakje hebben(of naar verwachting zullen krijgen). Bijv. De Apollo.
Ben je van de juiste religieuze denominatie: bijv. Joods: Maimonides, Cheider en enkele jaren geleden Islamitisch Colege en De Passie (Evangelisch)
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2013 naar 12:37   

Wat ik me afvraag is of die 243 afgewezen kinderen allemaal kinderen zijn met een te lage CITO score en die zich aanvullend hebben laten toetsen door de school. Als je dan ook een te lage NIO haalt, word je afgewezen en ben je automatsich veroordeeld om in de tweede ronde een anre school te zoeken. Om die reden doen veel ouders dat onmiddellijk na de CITO uitslag zelf op eigen kosten ipv gratis door de school.
Zijn er nog andere redenen om afgewezen te worden? Ik vind 243 afgewezen namelijk aanzienlijk en je hoort er eigenlijk nooit over.
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2013 naar 12:07   

Tweet van VSA: @StichtingVSA: 645 kinderen in de tweede ronde voor een schoolplek. 402 uitgeloot, 243 afgewezen. Actuele stand van inschrijvingen: ://t.co/4zmiuDc8Lc
S. (Amsterdam zuid oost)
op 10/04/2013 naar 12:05   

Gelukkig... het was toen voornamelijk de stank, dus veel succes!! ha, ha, ik hou op anders schrik ik andere ouders en kinderen af..
L (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 11:02   

@S: De toiletten op het Berlage zijn inmiddels geheel vernieuwd, hoor ;-) Maar of ze altijd schoon zijn, durf ik niet te zeggen...
Gra (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 10:56   

Mijn zoon is ook aangemeld bij het Berlage. Wat gaat er gebeuren als ze minder dan 15 nieuwe aanmeldingen krijgen? Moeten ze toch loten?
Mirjam (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 10:53   

Wat spannend! Wij gaan ons morgen aanmelden voor Berlage VWO. Ik hoop dat die extra klas er kan komen!!
S. (Amsterdam zuid oost)
op 10/04/2013 naar 10:19   

P en L toch benieuwd, hebben ze op de Berlage eindelijk iets gedaan aan die toiletten, ik was daar voor het laatst ongeveer 7 jaar geleden en die waren net zo erg als toen ik daar nog op de school zat 20 jaar geleden (dat was het deel van de charme) ha, ha.
Trouwens ik hoop dat het lukt met die nieuwe klas, Berlage is een hele leuk school
L (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 08:01   

Overigens: Berlage heeft ook een prima (tweetalige!) gymnasium afdeling met enthousiaste jonge docenten.
Em (Amsterdam)
op 10/04/2013 naar 00:26   

In 2009 hebben wij precies hetzelfde meegemaakt. Uiteindelijk met veel uitgelote kinderen voor Berlage gekozen. Ik hoop voor P en kind dat meer kinderen voor Berlage zullen kiezen. In ieder geval nog 14 zodat er een extra klas komt. Het is een leuke school met toegewijde docenten. De meerwaarde van het TTO moet niet onderschat worden. In het begin even pittig maar zo waardevol. Later zullen ze dankbaar zijn. Ik wens alle ouders en kinderen veel sterkte de komende weken. Ik leef met jullie mee.
P (Amsterdam)
op 09/04/2013 naar 23:20   

Mijn dochter, die was uitgeloot was bij Cartesius, gaat zich nu aanmelden bij het Berlage (VWO). Daar zijn nu 14 inschrijvingen (wordt 15), en persoonlijk hoop ik dat ze de 30 gaan halen, want dan komt er een extra klas.

Berlage heeft geen HAVO/VWO brugklas en plaatst leerlingen met zo'n advies bij redelijke CITO score (en/of overtuigend schooladvies) in VWO. Overigens zijn er ook bij HAVO daar nog een 2 plekjes, alleen zal daar geen extra klas komen. Het is tweetalig onderwijs, dus je kind zal heel snel goed engels leren.

Dus, in tegenstelling tot de pavlovreactie waar het normale lotings corset ons in dwingt, roep ik uitgelote HAVO/VWO-ers en natuurlijk die uitgelote VWO-ers die geen gymnasium zoeken (Amsterdams Lyceum) op om mijn dochter te volgen ook naar het Berlage te gaan (klopt: eigenbelang)

De VWO-ers hebben nu lastige keuzes te maken: de "hoofdprijs" Vossius, of (eigenlijk net zo goed of beter) Cygnus? Of die plekjes op Spinoza of HLZ? Ik kan me voorstellen dat die keuze zenuwslopend is, een Mexican standoff. Je moet volleerd zijn in de speltheorie en zelfs dan blijven er veel onzekerheden. Hier zou een lotingssysteem met een top-3 de angel weghalen, want over het totaal genomen zijn er kwalitatief goede opties voor VWO. Nu zullen er daar leerlingen worden uitgeloot en die komen dus in een derde ronde. Bij zo'n comfortabeler lotingssysteem zou dat niet gebeuren.

En, terug bij ons eigen belang, zorgt het gedrang om de categorale gymnasia ervoor dat er aanmeldingen weggetrokken worden van de andere opties die uiteindelijk ook leerlingen gaan opnemen, bijvoorbeeld het Berlage.

Overigens is het hoofdprobleem bij het lotingsdrama de mismatch van aantrekkelijke scholen in Amsterdam. Plus het feit dat dit altijd op het laatste moment moet worden gefixed door individuele acties, ipv via het OSVO overleg (omdat scholen als Cosmicus/Comenius/Reigersbos kennelijk niet willen erkennen dat hun targets niet realistisch zijn).

Maar als er beter aanbod zou zijn, is inderdaad een top-3 lotingssysteem efficienter (minder rondes nodig om te verdelen) en minder stressvol.
Gra (Amsterdam)
op 09/04/2013 naar 18:22   

Raar situatie op de Gerrit van der Veen (volgens de Oco website). Ze hebben 8 plaatsen maar ze gaan verschuiven de plaatsen naar havo/vwo en/ of naar havo als ze niet 8 VWO aanmeldingen hebben.
Volgens de officiel document van de gemeente hebben ze alleen 8 VWO plaatsen. Het is onmogelijk voor een ouder die zoekt naar en havo/vwo plaats om te wachten tot vrijdag middag waar ze pas weten of de 8 VWO plaatsen ingevuld zijn. Heel raar!!!!!! Is dit volgens de kern procedure????
We hadden Gerrit van der Veen in onze lijst maar zijn niet gegaan omdat ze alleen VWO plaatsen beschikbaar waren.
Gien (Amsterdam oost)
op 09/04/2013 naar 18:15   

@E: ik kan me dit haast niet voorstellen. Zo komen de indianenverhalen in de wereld. Laat je niet gekmaken, en richt je vooral op een goede oplossing voor je kind. Het zijn vervelende dagen, maar straks is alles geregeld en kunnen jullie door.
E (Amsterdam)
op 09/04/2013 naar 17:55   

Mijn dochter, net als vele andere kinderen, uitgeloot op het IJburg College. Krijg ik een telefoontje van mijn nicht. Haar dochter is boos!!! Een kindje uit haar klas is (na de loting en te zijn uitgeloot) toch aangenomen. Haar ouders zijn naar de basisschool gegaan. Dochter zou geen andere leuke school meer kunnen vinden. 1 telefoontje van de basisschool naar IJburg en ze is aangenomen. Is dat eerlijk volgens de kernprocedures??? Ben achteraf toch blij dat MIJN kind daar niet op school komt. Ze weten duidelijk niet eerlijk met kinderen om te gaan.
E (Amsterdam centrum)
op 09/04/2013 naar 16:54   

Op de website van OCO Amsterdam staat een overzicht van de stand van aanmeldingen in de 2e ronde inclusief reactie van de school.
S (Amsterdam zuidoost)
op 09/04/2013 naar 12:22   

Op de site van Reigersbos staat een artikel over deze school door NRC. Daarin staat volgens mij goed beschreven waarom deze school (en soortgelijke scholen) minder aantrekkelijk zijn. Tevens verklaart het volgens mij de reden waarom Exellius (vooralsnog) minder in trek is. Aan de andere kant en dit is het positieve ervan, scoort Exellius naar omstandigheden helemaal niet zo slecht. Ze moeten tegen veel vooroordelen vechten. Zuid oost wordt als onveilig ervaren, veel donkere kinderen etc. Er een gymnasium van maken zou denk ik weinig uitmaken.
Soms moet je denk ik ook iets de tijd geven, door Hyperion zijn we overtuigd geraakt dat iets meteen goed moet lopen. Wat we ons denk ik ook moeten realiseren dat segragratie van alle tijden en landen is. Met andere worden, die zal je altijd helaas tot een bepaalde punt houden. Je moet het wel zien te beperken zonder vrije schoolkeuze te veel te beperken. Hoe? Misschien toch kijken naar de succesen en daarvan leren. OSB, Berlage Lyceum (ik heb er op gezeten toen er nog 70 nationaliteiten er waren maar geen Nederlandse) en Caland.
A (Badhoevedorp)
op 09/04/2013 naar 10:19   

Daar het je wel een punt, A. Ik ben er ook helemaal voor dat kinderen uit armere gezinnen naar een kwalitatief goede school moeten kunnen. Maar zo eenvoudig als jij de segregatie voorstelt, ligt hij niet. Op een steenworp afstand van Osdorp liggen bijvoorbeeld Sloten, een historisch dorp met allemaal dure, historische koopwoningen, de Aker, een nieuwe wijk met dure koopwoningen en Badhoevedorp met zijn villawijken. En in Noord heb je rond de Stoombootweg ook allemaal dure, vrijstaande woningen. En wat de goede scholen in Zuid betreft: dat is ook relatief, want HLZ en het Nicolaas liggen beide in Zuid en daarvan vielen de resultaten altijd een beetje tegen.
Z (A'dam)
op 09/04/2013 naar 00:01   

@ An (oost)
Een postcodebeleid werkt alleen als alle stadsdelen voor alle inkomensgroepen even toegankelijk zijn en over evenveel goede scholen beschikken. Dat is in Amsterdam niet het geval. Amsterdam is een extreem gesegregeerde stad. Centrum en Zuid worden grofweg bewoond door de rijken, Nieuw-West, Zuid-Oost en Noord door de armen. (West en Oost hebben armere en rijkere buurten.) Het is voor armere mensen vrijwel onmogelijk om in Centrum of Zuid te wonen. Tegelijkertijd staan de meeste goede scholen in Zuid. (Even terzijde wat een goede school is, dit is een andere discussie.) Als je een postcodebeleid in gaat voeren, hebben de rijkere kinderen uit Zuid grotere kansen op de goede scholen in Zuid dan de kinderen uit de armere wijken. De armere kinderen hebben grotere kansen bij Reigersbos, Comenius en Bredero. Hoe oneerlijk!!! Ik vind het juist geweldig dat de kinderen uit de armere wijken nu evenveel kans hebben op een plek op de betere scholen. Ze hoeven alleen maar op hun fiets te stappen. Is dat zo bezwaarlijk?
Ik kan me nog goed herinneren hoe Kees Fens vertelde dat hij in zijn jeugd vanuit de Chassťstraat naar het Ignatius liep en hoe belangrijk het voor hem was dat hij uit zijn buurt kwam en in een hele nieuwe wereld terechtkwam. Als er toendertijd een postcodebeleid was geweest, dan was hij zijn buurt nooit uitgekomen en hadden we misschien nooit de erudiete Kees Fens gehad.
De oplossing is niet een postcodebeleid, de oplossing is zorgen dat er in elk stadsdeel goede scholen zijn. Dat het aanbod aan de vraag gaat beantwoorden. Er is al heel lang een tweede Daltonschool nodig. Caland-II zou een Daltonschool worden, maar dit is niet gebeurd. Een gemiste kans. IJburg-II is helaas hetzelfde als IJburg-I, dus op IJburg valt niets te kiezen. Er is ook een IJburg-III nodig, hopelijk wordt dat een andere school. Zuid-Oost heeft ook een gymnasium nodig, maar de Excelliusleraren vinden oude talen nutteloos. Jammer, biedt die talen gewoon aan en laat de leerlingen zelf bepalen of ze het nut ervan inzien. Ik weet zeker dat Excellius dan beter zou lopen.
E (Amsterdam centrum)
op 08/04/2013 naar 21:13   

Grappig dat nu juist op het forum van de stichting vrije schoolkeuze maatregelen worden voorgesteld die de vrije schoolkeuze juist flink beperken.
Het probleem dat we willen oplossen is loting voorkomen en we willen dat ieder kind in Amsterdam goed onderwijs krijgt. Maatregelen die de vrije schoolkeuze beperken, zullen niet bijdragen aan de oplossing van het probleem. Een postcodebeleid zal ook slecht scorende scholen vanzelf vullen en de samenstelling zal nog eenzijdiger worden, een afspiegeling van de buurt waar het staat.
Van een postcodebeleid en andere beperkende maatregelen zullen vooral de achterstandsleerlingen de dupe zijn. Amsterdamse kinderen hebben veel meer profijt bij een aantrekkelijk en kwalitatief goed aanbod van scholen in heel Amsterdam.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 08/04/2013 naar 19:57   

An, ik ondersteun je plan van harte. Wel een nadeel als de kinderen uit centrum/zuid hun enclave niet meer uitkomen en de kans missen om met andere culturen in aanraking te komen :) Samen naar school, waarom zou dat niet binnen een bepaalde straal van huis kunnen? Wel samen wonen, niet samen naar school, dat is toch heel gek? Dat is toch juist geforceerd? Linksom of rechtsom, ergens moet er water bij de wijn als we niet meer willen loten.
LR (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 17:45   

An, dat lijkt mij juist bij een Dalton en de Vrije school een lastige. Als je niet op de dalton/vrije basisschool hebt gezeten en niet in zuid woont wordt het dan al een lastig verhaal. Ik denk niet dat de ijburgkinderen daar nou heel veel mee zouden opschieten. De kinderen uit het centrum zouden dan bij alles onder gymnasium overal achteraan in de rij staan, want wij hebben alleen Barlaeus, 4e gymnasium en cartesius in de buurt.
Cygnus (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 16:21   

Het Cygnus Gymnasium was niet in de gelegenheid om aan de speeddate van afgelopen zaterdag mee te doen - we hadden ons tot een week geleden niet op de tweede aanmeldingsronde gericht. We hebben vijf eerste klassen uit de eerste aanmeldingsronde en zijn blij dat we nog een eerste klas kunnen/mogen vormen. Vanzelfsprekend worden de leerlingen van de eerste en tweede ronde over alle klassen verdeeld.
Thomas Peters, afdelingsleider leerjaar 1 en 2 (Cygnus Gymnasium)
An (Oost)
op 08/04/2013 naar 15:28   

Hoe kijken jullie aan tegen een gewogen loting in de 1e ronde? Dat kinderen die dichterbij een school wonen, bij een loting een grotere kans maken om ingeloot te worden?
Er is nu maar ťťn school op IJburg. Als je daar woont en bent uitgeloot moet je heel ver reizen, terwijl nu kinderen van verderweg zijn ingeloot. Idem bij Dalton (en sommige jaren Vrije School). Een kind uit Hilversum, Hoofddorp of Purmerend met Dalton of Vrije School basisschool heeft even veel kans als een Amsterdams kind met zo'n basisschool en meer kans dan een Amsterdams kind dat niet op een Dalton of Vrije School basisschool heeft gezeten.
Zou het dan toch niet eerlijker zijn om een afstandscriterium of poscodegebied mee te laten wegen?
Emma (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 15:01   

Extra voorlichtingsmiddag PNC: woensdag 10 april. Meer info op de site vd school.
Z (A'dam)
op 08/04/2013 naar 14:34   

Helemaal mee eens! Het idee om kinderen op te sluiten in hun postcode heb ik altijd al heel bekrompen gevonden. Meestal is zo'n idee goedbedoeld en denken de voorstanders van postcodebeleid een geforceerde integratie te realiseren. Het tegendeel is volgens mij het geval. De kinderen die noodgedwongen in een huurwoning wonen, en dus veelal in Nieuw-West, Zuid-0ost of Noord, komen zo helemaal hun 'ghetto' niet meer uit.
RT (A'dam)
op 08/04/2013 naar 11:35   

Ook vroeger gingen kinderen al ver buiten de eigen buurt op school. Zat zelf midden in Amsterdam op school (bij Westermarkt, helaas opgeheven). Ik woonde daar in de buurt, maar had ook toen ook medeleerlingen uit Landsmeer, Amsterdam-Noord, Amstelveen, Wormer, etc. Was een openbaring om in al deze nieuwe plaatsen te komen, dit verruimt je beeld op de wereld enorm. Mijn zoon zit nu in de Pijp op school (ruim 20 minuten fietsen) en heeft vrienden in Osdorp, Amstelveen en Ouderkerk. Hij gaat hier graag heen en zij komen ook rgelmatig bij ons langs. Kost misschien iets meer moeite, maar zij ervaren het niet als probleem. Rond die leeftijd is het toch prachtig dat ze heel Amsterdam en plaatsen eromheen gaan ontdekken. Laat ze los!
R (A'dam)
op 08/04/2013 naar 09:02   

Wij hebben ook een kind dat - inmiddels al een paar jaar - vanuit Noord naar het Berlage fietst: een goed half uur - ja, dat is best een eind. We kwamen er na een uitloting terecht en vinden het een geweldige school. Heel internationaal en heel gemengd, en met een goede gymnasium afdeling met jonge enthousiaste docenten klassieke talen.
Gra (Amsterdam)
op 08/04/2013 naar 08:43   

@Roos. Berlage telt 70 nationaliteiten en ze benaderen de diversiteit op een positive manier. International schools werken nadrukkelijk met de diversiteit en "international mindedness" is een van de kenmerken van de curriculum. Anderson Nederlandse scholen waar veel nationaliteiten zitten worden gezien als een "gevaar". Het is ook niet goed als klassen alleen maar Turkse kinderen hebben. Het moet gemengd zijn. PNC is een vrij gemengd school met goede resultaten. Het kan allemaal. De gymnasium ouders kunnen soms vrij elitair gaan denken. Jammer, want als een kind gymnasium heeft bereikt, betekent dat hij/zij intelligent genoeg is, ongeacht de etnische achtergrond of de onderwijs niveau van de ouders. Dat is een zeer grote prestatie.
K (Amsterdam)
op 07/04/2013 naar 22:35   

Voor zover ik weet, stond het Cygnus altijd al open voor een zesde eerste klas, maar mocht de school niet concurreren met de andere gymnasia. Ik weet niet waarom ze niet bij de speeddate waren ( weet niet hoe dat nu was, twee jaar geleden vonden wij het een heel mislukt concept) maar ik weet wel dat zij veel tijd steken in voorlichting en uitleg voor potentieel nieuwe leerlingen; bel op en waarschijnlijk worden jullie ook met open armen ontvangen. Wij zijn bij de vijf gymnasia en het Hyperion gaan kijken, en ons kind heeft uit volle overtuiging voor het Cygnus gekozen. Met onze goedkeuring. Als je kind is uitgeloot: niet piepen, maar actief zoeken. Hebben wij twee kaar geleden ook gedaan, kind is heel gelukkig op school waar we van tevoren niet aan hadden gedacht.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 07/04/2013 naar 22:17   

Heel veel ll uit Noord reizen minimaal een uur naar zuid, IJburg (havo, VMBO) zaandam (VMBO) en zelfs Monnickendam en Edam (VMBO). Vroeger stonden in Noord twee goede gelijkwaardige scholengemeenschappen voor havo-VWO. Bredero (ook VMBO-T) werd steeds zwarter. Terwijl de kwaliteit goed was kromp het aantal VWO leerlingen. Daarom hebben ze het VWO laten afsplitsen (hyperion), hoewel aanvankelijk havo ook mee zou verhuizen naar het nieuwe gebouw aan het IJ. Damstede heeft nu een extra klas Havo-VWO aangenomen. Hopelijk gaat de Nieuwe havo een beetje lopen. maar ik zie al dat bijv @Gra uit noord hier op het forum haar kind liever naar Berlage of PNC laat fietsen. 1 -1.5 uur extra reistijd per dag. En weet je hoe fijn het is als de vriendjes allemaal op fietsafstand wonen? Op sommige (witte) basisscholen wordt het erg gestimuleerd om "in de stad" naar het VO onderwijs te gaan. Vanuit de leraren, en de ouders op het schoolplein. Iedereen loopt elkaar een beetje achterna. Wellicht dat het op de witte basisscholen in west en Badhoevedorp ook zo gaat.
Hans (Amsterdam-west)
op 07/04/2013 naar 21:54   

De witte vlucht uit nieuw west is onderzocht en de resultaten kun je oa. nalezen in het Parool, zoek op: Vwo-klassen Nieuw-West stromen leeg. Het is beslist geen flauwekul!
E (Amsterdam centrum)
op 07/04/2013 naar 20:39   

Eerlijk gezegd weet ik niet eens hoe wit of zwart de scholen van mijn kinderen zijn. Het is ook echt geen issue. Ik weet dat alle scholen in Amsterdam min of neer gemengd zijn, kijk eens op apc leerlingen in Amsterdam (allemaal 30% of meer) en Amstelveen (hooguit 3%) in de inspectie rapporten en Elsevier e.d. Waar ik naar kijk is naar kwaliteit, wat voegt een school nou toe aan een kind?
A (Badhoevedorp)
op 07/04/2013 naar 20:26   

@E Het zou ook helemaal geen issue mogen zijn, maar helaas is mijn ervaring anders. De meeste kinderen uit Badhoevedorp gaan naar een school in Hoofddorp, Amstelveen of een witte school in Amsterdam, terwijl die allemaal veel verder liggen dan het Caland. Ik heb heel veel ouders gesproken en de enige reden die genoemd wordt, is dat het een gemengde school is. De ouders weten dat de kwaliteit goed is en hun kinderen waren enthousiast na de open dag, maar ze durven het niet aan.
E (Amsterdam centrum)
op 07/04/2013 naar 19:58   

Ik denk dat dat hele 'witte vlucht' idee flauwekul is. Wij kiezen voor een categoriaal gymnasium voor ons kind vanwege de extra's n het onderwijskundig systeem. Het heeft werkelijk niets te maken me zwart en wit. We hebben ook een kind op een atheneum op een gemengd scholengemeenschap.
Een echt vrijwel geheel zwarte school zou ik overigens niet voor kiezen, ik wil dat mijn kind zich wel in de populatie kan herkennen. Het Cosmicus zou ik nooit vrijwillig kiezen maar het Exellius misschien wel (mits ook gymnasium mogelijk). Dat advies kreeg ik ook van leraren van zwarte scholen: doe het niet! Maar gemengd vind ik echt geen issue.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 07/04/2013 naar 12:28   

A: Je hebt gelijk, en het is inderdaad zelfversterkend. Ik zie die witte vlucht elke morgen als ik van Noord naar west fiets. De ll uit noord fietsen om 7.30 weg naar de pont. Later zie ik de hele sliert uit nieuw-sloten/osdorp/Badhoevedorp naar zuid fietsen. Het aanbod gymnasiumplaatsen is ongeveer verdubbeld. Ik spreek wel ll van 5 en 6 gymnasium (Barlaeus en 4e). Dit zijn superslimme kinderen die extra vakken en meerdere profielen volgen. Voor hen is zo'n school bedoeld. Maar ze vertellen me ook dat de halve klas tegen heug en meug latijn of Grieks volgt. En als ondanks die hoogbegaafden de gemiddelde cijfers 6 hooguit 7 zijn, dan zal de rest behoorlijk minimaal scoren. Ook Damstede scoort trouwens goed op Latijn en Grieks. Bij het Amsterdams Lyceum hebben vorig jaar 93 ll examen atheneum gedaan, 35 gymnasium (en hoeveel zijn er afgestroomd?). Zegt dat ook niet wat?
A (Badhoevedorp)
op 07/04/2013 naar 10:44   

Voor toekomstige gymnasiumkinderen uit West of Nieuw-West: het Caland scoort beter dan alle categoriale gymnasia (en scholengemeenschappen) op Grieks en Latijn (Parool 10 dec 2011). Wij zijn naar de open lessen geweest en waren heel enthousiast. Het is zo jammer als witte kinderen een school mijden alleen omdat het een gemengde school is. Dat is een zichzelf versterkend proces. Onze zoon gaat daar volgend jaar gymnasium doen, en hij heeft er heel veel zin in!
R (A'dam)
op 07/04/2013 naar 10:22   

Het cygnus heeft het plan te groeien tot 750 leerlingen in hun nieuwe pand. Ze zitten in een grote onderwijsgroep die leerlingen nu niet gaat weigeren. Er is geen zij- instroom dus ze gaan hun aanmeldingen koesteren is mijn inschatting. Gewoon rustig blijven nadenken. Er is echt voor alle gym kinderen een goede plek beschikbaar en evt stap je tweede jaar over. Zou welvoorzichtig zijn met relatief lage Cito of nio op een gym. Uitstromen is nog minder leuk dan uitloten. Bezint!!
A (Adam)
op 07/04/2013 naar 09:40   

Ik zou mij niet blind staren op een categorake gymnasium en hiermee Berlage Lyceum als geen serieuze optie beschouwen. Tweetalig en echt open tot het vormeren van een extra klas (itt Cygnus onder druk en niet eens aanwezig bij speed date) . Onze ervaring met Berlage is heel positief.
An (Oost)
op 07/04/2013 naar 08:23   

@Z, er zijn ook nog plekken in de gymnasiumklassen van HLZ (17), Spinoza (7) en Caland(5). Het zou heel jammer zijn als dergelijke scholen hun gymnasiumafdeling kwijtraken door de grote groei van de nieuwe categoriale gymnasia.
Zowel bij Cygnus als bij Berlage zou ruimte zijn voor een extra klas voor gymnasiumleerlingen. Of die er komt /komen hangt af van hun populariteit in de 2e ronde.
Z (A'dam)
op 07/04/2013 naar 00:35   

Wat gebeurt er als Vossius heel erg overtekend wordt en gaat loten in de tweede ronde? En als tegelijkertijd Cygnus minder dan 20 aanmeldingen heeft en de extra klas schrapt? Dan is in de derde ronde de extra klas van het Cygnus alsnog nodig! Kortom, het Cygnus moet niet flauw doen en gewoon een extra klas openen. Met 9 + 24 uitgelotenen op Barleaus en Ignatius en nog 26 op het Amsterdams, is de 16 plekken van Vossius echt onvoldoende.
Z (A'dam)
op 07/04/2013 naar 00:29   

@Roos Het is voor gymnasiumkinderen heel vervelend dat hun schoolkeuze vaak gewantrouwd wordt. Alleen omdat we in een gemengde stad wonen, wordt gedacht dat gymnasiumkinderen die hier wonen geen interesse in de klassieke talen hebben, maar aan 'white flight' doen. Vreemd dat er al gymnasia waren lang voordat er (zoveel) allochtonen waren. En vreemd dat er ook in de witte gebieden van het land kinderen voor het gymnasium kiezen. Zij hoeven zich hopelijk niet steeds te verantwoorden voor hun schoolkeuze.
J (Waterland)
op 06/04/2013 naar 23:13   

vandaag bij de speeddate geweest voor vwo gym.
tot onze grote verbazing was daar het cygnus niet aanwezig!
wij hadden daar heel graag even aan tafel willen gaan zitten met onze vragen.
willen zij nu wel of niet graag een extra klas formeren?
berlage was wel aanwezig en dat terwijl zij gisteren ook al een open middag hadden georganiseerd.
aan cygnus de vraag.. gemiste kans? of bewust deze afwezigheid?
wie van de ouders en kinderen durft het aan om op het cygnus in te schrijven met nul info en de kans bij te weinig inschrijvingen alsnog de derde ronde in te gaan omdat ze simpelweg niet de minimale 20 aanmeldingen grens hebben bereikt?
overigens zagen wij bij het vossius rijendik ouders met kinderen staan en hebben wij het donkerbruine vermoeden dat vossius nog weleens de flinke uitschieter zal zijn wat betreft aanmeldingen voor het vwo gym niveau.
ondanks de vele waarschuwingen naar onze zoon toe met het gegeven dat uitloten bij vossius meer dan een reŽle kans is in de tweede ronde, wil hij toch daar voor gaan en hou ik als moeder mijn hart vast voor weer zo,n teleurstelling als de eerste keer!
want we mogen toch wel spreken van een flink probleem als je de derde ronde ingaat met niet tot nauwelijks plek meer over op gymnasium niveau!
ik wens alle ouders maar vooral de kinderen, op alle niveau,s overigens, het allerbeste toe in deze toch wel weer spannende periode!
E (Amsterdam centrum)
op 06/04/2013 naar 21:13   

@Gra: wat en lastige keuzes in de 2e ronde waarin de keuze zo beperkt is. Jullie waren uitgeloot bij Cartesius toch? Ik heb eigenlijk geen advies, maa wel veel sterkte en hopelijk mee geluk in de 2e ronde. Hoe was de speed date, ben je wel wijzer geworden?
An (Oost)
op 06/04/2013 naar 19:45   

Haarlems Dagblad (4 april) : voorhet eerst stevent Haarlem af op loten in de 2e ronde
Gra (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 18:15   

Bedankt voor alle reacties.We wonen in Noord. De nieuwe PNC is wel uit de buurt. De nieuwe Havo heeft inderdaad een WVO kansklas die niet alleen naar Hyperion mag doorstromen maar ook naar andere VWO school in Amsterdam, tenzij plaatsen beschikbaar zijn voor 2de VWO.

Berlage zou hem op VWO plaatsen, aangezien zijn hoge cito (Berlage heeft geen havo/vwo klassen), ze zijn apart vanaf jaar 1. Mijn zorg is dat Berlage gaat loten. Ze zijn bereid om een nieuwe klas te openen maar hebben een minimum van 26 aanmelding nodig. Bij 12 zijn ze op de grens, meer dan 12 en minder dan 26 geeft loting kansen.

Ik voel me uitgeput met deze uitlopende proces. Mijn zoon maakt *****aren die hart brekende zijn, zoals " waarom doen ze dit met 11 jarige kinderen? we zijn toch nog kinderen.... " (vandaag tijdens de schoolmarkt). Phew!!
LR (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 17:07   

GRA, kijk ook even naar de Nieuwe Havo en informeer naar hun vwo kansklas. Als je daarmee naar het Hyperion door kunt stromen is dat ook een optie. Het is niet ver vanaf de pont. Maar misschien te ver voor jullie?
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 06/04/2013 naar 16:03   

Zou het niet redelijker zijn eerst de gymnasiumklas van het HLZ op te vullen? Overigens vraag ik me af of de massale keuze voor gymnasium echt wordt ingegeven door een intrinsieke belangstelling voor Grieks en latijn. Ik denk echt dat Excellius om andere redenen wordt gemeden. Weet iemand welk percentage leerlingen op bijv. het Amsterdams lyceum gymnasium examen doet? Ik ben wel benieuwd hoeveel kinderen gymnasium volhouden als er op de zelfde school keuze is voor atheneum.
An (Oost)
op 06/04/2013 naar 15:51   

Sorry Gra. ik vergis me. Jullie zoeken HAVO/VWO en geen cat. Gym.
Wonen jullie in west? Dan heb je niet veel keuze inderdaad. Comenius en enkele plekjes op Caland. Laat Berlage alleen HAVO en VWO toe maar geen Havo-Vwo?
Piter Nieuwland 2 is voor jullie misschien uit de buurt, watergraafsmeer op de Middenweg, maar lijkt mij wel een goede keuze.
An (Oost)
op 06/04/2013 naar 15:42   

@Gra. Alles even aankijken en goed volgen lijkt me verstandig. Dan heb je een beeld hoe hard het loopt bij de verschillende gymnasiumklassen. De meeste plekken zitten bij Cygnus, Vossius en HLZ. Even bellen met Cygnus als dat jullie voorkeur heeft kan ook geen kwaad. Het is wel een beetje flauw als Cygnus perse voor 27 of 28 kinderen per klas gaat, dus 20-25 erbij in de 2e ronde. Ik kan me niet voorstellen dat ze star doen als het er met de nieuwe aanmeldingen erbij 26 of 29 per klas worden! Tot nu toe hebben ze zich toch flexibel opgesteld...
E (Amsterdam centrum)
op 06/04/2013 naar 11:57   

@S: Exellius is geen gymnasium, ik vermoed daarom voor degenen die echt voor gymnasium kiezen geen alternatief. Het Cygnus is wel gymnasium. Exellius is wel een goed alternatief voor de velen die zoeken naar VWO+ maar geen Grieks, Latijn en KCV willen. Het Hyperion mikte al succesvol op deze groep (maar heeft ook de mogelijkheid voor gymnasium).
S. (Amsterdam zuid oost)
op 06/04/2013 naar 11:11   

Ik ben een beetje verbaasd dat de gemeente Cygnus heeft gevraagd om extra plek te creŽren terwijl andere scholen zoals Exellius meer dan voldoende plek hebben.
Hoe dan ook, ik wens iedereen veel succes de komende twee weken en hopelijk komen alle kinderen op scholen waar ze graag willen zijn en nog belangrijker een hele leuke tijd gaan hebben!!
Emma (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 10:13   

@Gra: is het PNC geen goede optie voor jullie? Lijkt me stug dat ze daar met meer dan 100 Havo en Havo/Vwo plekken weer moeten gaan loten.
Gra (Amsterdam)
op 06/04/2013 naar 09:58   

2de ronde. Is het verstandig om te wachten tot vrijdag om te volgen hoeveel aanmelding er zijn en dus kiezen voor een veilige optie? Ik wil geen 2de loting mee maken.
Advies?????
E (Amsterdam centrum)
op 06/04/2013 naar 09:15   

Onderzoek van Nieuwsuur toont aan dat de GŁlen-beweging wijdvertakt is in de Nederlandse samenleving. Tientallen organisaties zijn opgericht door aanhangers van GŁlen. De invloed van de beweging strekt zich uit tot scholen (waaronder het Cosmicus in Amsterdam), media en ondernemersverenigingen. Deze organisaties opereren nooit onder de naam GŁlen. In Nieuwsuur zegt turkoloog Erik-Jan Zurcher: "Dat mag je deze organisaties ook wel verwijten, dat ze verbindingen niet transparant maken en daar nogal moeilijk over doen."
Z (A'dam)
op 06/04/2013 naar 01:09   

Ja, Cosmicus is genoemd. En ook hun huiswerkgroepjes, een soort mini-internaten waar de kinderen maanden verblijven. Ze worden daar geÔndoctrineerd in de GŁlenleer.
Z (A'dam)
op 05/04/2013 naar 21:09   

@An Bedankt voor je tip over Nieuwsuur, ik ga zeker kijken!
Z (A'dam)
op 05/04/2013 naar 21:08   

Cygnus heeft nu dus 149 ll in 5 klassen is ong. 30 ll per klas. Erg vol! Ze willen min. 20 ll erbij voor een zesde brugklas, dit is nog steeds 28 ll per klas. Mi. mogen ze ook wel tevreden zijn met 27 ll per klas, dit is dus min. 13 ll. erbij.
An (Oost)
op 05/04/2013 naar 20:57   

Vanavond bij Nieuwsuur: Invloed Gulen-beweging neemt toe.
Ben benieuwd of het Cosmicus ook weer genoemd word.
P (Osdorp)
op 05/04/2013 naar 19:39   

En Wat voor de kinderen uit West? 10 plaatsen HV op het Caland en de rest op het zwarte Comenius of dan toch maar met de metro naar Zuid-Oost? Oost Amsterdam mag zich inderdaad in de handjes knijpen met het initiatief van het PNC
Emma (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 19:10   

Ben het met Hans eens dat het heel kwalijk is dat er kinderen zijn in Amsterdam die nog nooit met Nederlandse kinderen in de klas hebben gezeten. Maar ook andersom vind ik niet kunnen in deze tijd. Welke plek is er beter geschikt voor kinderen om met elkaars etnische, religieuze en sociale achtergrond om te leren gaan dan school, zodat ze straks, eenmaal in de 'gewone ' wereld, open en tolerant mrt elkaar om hebben leren gaan. Zo bekeken is juist het PNC een mooi voorbeeld van een school met een evenwichtig gemixte leerlingpopulatie en lijkt het me stug dat PNC || opeens een hele witte of een hele zwarte school zal worden. Gewoon een goede oplossing voor de kinderen in Amsterdam oost, IJburg, Diemen en Duivendrecht mrt Havo of Havo/Vwo advies.
Okke (Diemen)
op 05/04/2013 naar 17:50   

Extra plaatsen voor uitgelote Havo en Havo/Vwo-leerlingen op de dependance van het Pieter Nieuwland College!

zie de website van pieternieuwland.nl
An (Oost)
op 05/04/2013 naar 17:17   

@ Roos. Hoe bedoel je??
Er zijn daadwerkelijk plekken bijgekomen op populaire scholen. Soms precies genoeg om uitloten te voorkomen, maar in veel gevallen zijn er ook nog extra plekken bij gekomen tbv de 2e ronde.
Als dat niet was gebeurd, zouden er veel meer kinderen (175?) zijn uitgeloot en te weinig acceptabele plekken over zijn voor de 2e ronde.
Natuurlijk blijft het zuur voor degenen die zijn uitgeloot, maar er is nu wel weer iets te kiezen in de 2e ronde en daar zag het een paar dagen geleden nog niet naar uit!
K (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 16:10   

K, je hebt gelijk met je eerste opmerking, dat is ook wel een gok, maar de getallen die je noemde, kloppen niet. Na sluiting van de inschrijvingstermijn hadden 160 kinderen zich bij het Cygnus opgegeven. Op 20 maart stond op de site dat er na de extra toetsing kinderen waren afgevallen en dat het aantal inschrijvingen onder de 150 was, en dat ze niet zouden loten. Nog steeds vijf klassen maar nu met 30 kinderen per klas. Dat hebben andere scholen ook gedaan, en dat vind ik alleen maar prijzenswaardig. Het is te begrijpen dat het Cygnus een minimumaantal kinderen wil hebben. Er zijn trouwens voldoende VWO-plaatsen over (amstdam.nl/naardebrugklas).
K (Adam)
op 05/04/2013 naar 14:45   

Ik begrijp het niet meer. Als het Cygnus meer dan 25 inschrijvingen in de tweede ronde krijgt dan gaan ze loten en minder dan 20 dan trekken ze de plaatsen in en kunnen die kinderen door naar de derde ronde? Wie neemt dat risico na al een teleurstelling verwerkt te hebben in de eerste ronde? Ze gaven in de eerste ronde aan dat ze zouden loten boven de 135 plaatsen. En tot voor kort stond op hun site dat ze 152 inschrijvingen hadden en 150 geplaatst, zonder loting. Nu staan er 160 inschrijvingen en 148 geplaatsten. Wie begrijpt dit gegoochel nog? We willen exact weten waar we aan toe zijn!
Roos (Haarlem)
op 05/04/2013 naar 14:18   

Alle extra gecreŽerde plaatsen zijn van voor de loting , bij loting tweede ronde heb je er niets aan
Stuk in Parool is zo ver An de werkelijkheid verwijderd!!!
V (A'dam)
op 05/04/2013 naar 14:14   

@ I: Hoezo, dode mus? Het is prachtig dat het Cygnus een extra klas gaat maken. En natuurlijk zit er een onder- (en een boven!) grens aan het aantal leerlingen dat ze kunnen plaatsen. Ga anders ook eens op het Berlage kijken. Daar hebben ze een goede tweetalige gymnasium afdeling. En bij voldoende belangstelling willen ook zij een extra klas starten.
I (Adam)
op 05/04/2013 naar 13:58   

Daar heb je acht wat aan, wat als er 18 kinderen inschrijven?
Is dit een dode mus?
I (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 13:57   

Op site cygnus:
Om de druk op het aantal beschikbare plaatsen voor gymnasiumleerlingen te verminderen heeft het Cygnus Gymnasium op verzoek van de gemeente Amsterdam besloten volgend schooljaar een extra klas in leerjaar 1 te formeren door maximaal 25 leerlingen extra toe te laten. We formeren deze klas als minimaal 20 leerlingen zich hiervoor aanmelden. Vanzelfsprekend worden bij aanmeldingen in de tweede ronde dezelfde criteria gehanteerd als in de eerste ronde.
In de eerste ronde hebben 160 leerlingen zich op het Cygnus aangemeld en hebben we 149 leerlingen kunnen plaatsen.
An (Oost)
op 05/04/2013 naar 13:09   

@Hans. Ik begrijp je punt wel. Sommige scholen hebben een verbetertraject doorgemaakt. Zij zijn/waren van de meeste kinderen niet de eerste keuze, maar bijv. bij het Berlage heeft de tweede ronde ze de benodigde leerlingen gegeven om uit het dal te komen. Ik verwacht hetzelfde bij De Nieuwe HAVO. Dat lijkt me voor velen een acceptabele tweede keuze, maar ik snap dat de onbekendheid maakte dat het voor velen niet de 1e keuze was.

De oprichting van Pieter Nieuwland II was m.i. echt noodzakelijk. Er dreigde een netto tekort aan HAVO-VWO plaatsen in heel A'dam. In Oost kan het IJburg College de vraag lang niet aan en ook het PNC loot ieder jaar. Het HLW is gewoon te ver weg en daarom geen optie voor kinderen uit Oost (en Diemen). Er moest gewoon iets gebeuren voor de kinderen uit Oost.
E (Amsterdam centrum)
op 05/04/2013 naar 11:52   

In het bericht in Het Parool staat ook de uitbreiding van capaciteit om loting te voorkomen (Hyperion) of te verkleinen (Cartesius). Kennelijk hebben de gezamenlijke schoolbesturen verenigd in het Osvo voor deze uitbreiding van capaciteit nu officieel de benodigde toestemming gegeven. Maar deze plekken zijn dus niet meer te vergeven in de 2e ronde.
Ik hoorde die mevrouw van het Osvo op AT5 nog zeggen dat het door de financien voor scholen nou eenmaal heel aantrekkelijk is om zo goed mogelijk gevuld te zijn.
Gra (Amsterdam )
op 05/04/2013 naar 11:44   

Net Cartesius gebeld. De info op Het Parool klopt niet. Ze hebben geen plaatsen voor de 2de ronden.

Wat betref de brief, er is inderdaad een fout. Ze moesten havo/vwo opschrijven in plaats van havo. Ik vind hoe ze de procedure hebben behandeld slordig.
Be (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 11:34   

Het is niet zo gek dat de Nieuwe Havo nog niet zo veel aanmeldingen heeft; de school "bestaat nog niet" dus je moet een aantal pioniers (leerlingen en hun ouders) vinden die het leuk vinden om er iets moois van te maken. Het Hyperion begon met ongeveer 40 leerlingen, en in het derde jaar van hun bestaan zullen ze 13 klassen hebben.
Roos W (Amsterdam-Noord)
op 05/04/2013 naar 11:27   

Hans, ik vind ook dat er meer aandacht moet zijn voor de tweedeling in het VO-onderwijs. Als alle kinderen van dit jaar geplaatst zijn, lijkt het me een goed idee om de discussie, die hier al een beetje begonnen is, voort te zetten. Ipv de vraag: hoe loods ik mijn kind binnen bij de beste school, kan de vraag dan zijn: hoe organiseren we goed en gemengd onderwijs voor alle kinderen. Ik vind zelf dat we een beetje zijn doorgeschoten met de "concepten". Misschien is voor de meeste kinderen rechttoe-rechtaan onderwijs wel het beste. Waarom zouden scholen alleen goed functioneren als ze tegen elkaar op bieden met al hun bijzonderheden? Goeie leraren, een gezellige gemengde klas. En kunst cultuur en sport gewoon na schooltijd. Wat is een gymnasiumdiploma met een onvoldoende voor Grieks of latijn waard?Kan je dan niet beter Frans of Duits leren?
Hans (Amsterdam-West)
op 05/04/2013 naar 11:24   

Het Caland is altijd een gemengde school gebleven, het HLW is een zwarte school geworden. Misschien wel door hun christelijke identiteit. Of door de buurt. Op een gegeven moment krijg je kennelijk een point of no return. 50-50 is voor iedereen leuk, 80-20 niet.
E (Amsterdam centrum)
op 05/04/2013 naar 11:15   

Ook het Caland is het gelukt om een heel populair scholengemeenschap te worden in west. Misschien moet het HLW isamenwerken met het Caland zoals MvW gister suggereerde? Het zal waarschijnlijk stuiten op het bestuur (is niet hetzelfde bestuur) maar er is denk ik ook een gezamenlijk belang om goede scholen te hebben in dit grote kindrijke stadsdeel. Waar gaan de kinderen uit nieuw west kinderen naar school en waarom kiezen ze niet voor het HLW en wel voor het Caland?
LR (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 10:59   

Hans, aan de ene kant ben ik het met je eens, aan de andere kant is het Berlage en Cartesius ook gelukt om een turn around te maken. Waarom het bij de ene school wel lukt en bij de andere niet is een raadsel. Waarom is Hyperion zo in trek en de Nieuwe Havo helemaal niet. Is het de locatie waardoor ouders verwachten dat het verkleurt van zwart naar wit of van wit naar zwart? Is het de presentatie? Moet je alle scholen binnen de ring zetten? Cartesius is van kleur verandert toen de school van plek veranderde. We zijn er nog lang niet, maar ik hoop dat de Nieuwe Havo veel kinderen trekt in de tweede ronde, het lijkt mij een ok school en een vriendje van mijn zoon liep daar binnen en wilde niet meer weg. Buiten het feit dat ze met de vwo kansklas een hele goede mogelijkheid hebben om door te stromen en ik neem aan dat ze een directe link met het Hyperion hebben.
Hans (Amsterdam-West)
op 05/04/2013 naar 10:15   

Het HLW heeft alles aan zijn kwaliteit gedaan, nieuw concept, tweetalig onderwijs etc. Maar deze school wordt genegeerd, omdat het de laatste jaren een zwarte school is geworden. Als vraag een grote rol zou spelen zou deze school inderdaad in populariteit toenemen. Maar omdat er steeds nieuwe scholen bijkomen en andere scholen mogen uitbreiden is het tij niet meer te keren. Iets soortgelijks geldt voor Reigersbos (Excellius) en Bredero (Nieuwe Havo). Maakt geen kans als Pieter Nieuwland nu een nieuwe school mag starten. Comenius idem dito. Nu laat men deze scholen doodbloeden. Sluit ze dan meteen en verdeel de kinderen. Honderden, duizenden leerlingen groeien op zonder ooit met Nederlandse kinderen in de klas te hebben gezeten. Waarom wordt daar niets aan gedaan? De huidige initiatieven maken de tweedeling alleen maar groter.
Jacq (020)
op 05/04/2013 naar 09:52   

Pieter Nieuwland heeft plaats gemaakt voor 140 Havo, H/V en VWO kinderen. Geweldig nieuws! In het stukje van Parool hieronder staat ook VMBO. Maar dat klopt volgens mij niet.
P (Amsterdam)
op 05/04/2013 naar 09:29   

Op 18 maart nog 100 overschrijvingen voor het HAVO/VWO; nu nog maar (!) 40 uitlotingen. Fijn dat scholen kennelijk ruimte maken maar het maakt de aanmeldprocedure er niet overzichtelijker op.
P (Osdorp)
op 05/04/2013 naar 09:22   

Extra plaatsen op het Cartesius volgens het parool bericht; Klopt dat wel? Op de site van het Cartesius staat nog niets in het overzicht van de gemeente ook niet.
Het Parool (Amsterdam )
op 05/04/2013 naar 07:09   

Nog 410 kinderen zonder brugklas

04-04-13 14:45 uur - Bron: ANP

Wethouder Pieter Hilhorst © anp
In Amsterdam moeten nog 410 kinderen een plaats vinden in het voortgezet onderwijs, na te zijn uitgeloot op de school die hun eerste keuze was. Dat zegt Saskia Grotenhuis, bestuurder van de verenigde schoolbesturen Osvo. De gemeente bevestigt dat.

Dit aantal blijft over nadat de laatste weken, zoals wethouder onderwijs Pieter Hilhorst vanmorgen aankondigde, 175 extra plaatsen zijn gecreeerd op middelbare scholen. In Oost opent het Pieter Nieuwland College een dependance voor vmbo, havo en vwo.

Aanvankelijk leken vijf- tot zeshonderd kinderen te worden uitgeloot. Hilhorst heeft het, zegt hij, vorige week met 'heel veel druk en veel trekken' bij individuele schoolbesturen voor elkaar gekregen dat zij extra klassen maakten. Hij spreekt over 'goed nieuws': 'Het is gelukt.'

Extra plaatsen komen op het Cygnus Gymnasium in Oost, het Cartesius Lyceum in West, het Calandlyceum in Nieuw-West, het Hyperion Lyceum in Noord, het Damstede in Noord, OSB in de Bijlmer, het Sint Nicolaas Lyceum in Zuid, en het Pieter Nieuwland College in Oost, dat in het voormalige Cygnus-gebouw in de Linnaeushof zijn dependance begint.

Het tekort aan plaatsen voor brugklassers, met name in de sector vmbo en havo, is daarmee opgelost. Nu moeten die 410 leerlingen nog een school vinden die naar hun zin is. De nood zit volgens Grotenhuis vooral bij de opleiding vmbo basis-kader, op IJburg en in de Bijlmer.

Lees vandaag meer in Het Parool.

(Loes de Fauwe)
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 23:10   

ja, er waren 9 of 10 kinderen. Morgen ga ik bellen over die brief.
P (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 23:00   

@Gra: de brief van het Cartesius is een foutje. Meneer De Vries had het druk, denk ik, en heeft de brief van vorig jaar gekopieerd (toen het Cartesius een complete klas HAVO uitlootte).

Wat opmerkelijker is, is dat mij bijstaat dat er 10 kinderen zouden zijn uitgeloot, maar in dit overzicht staat dat er 6 zijn. Herinner ik mij goed dat er tien uitlotingen waren?

Overigens goed nieuws van het Pieter Nieuwland College, voor zowel HAVO als HAVO/VWO. Dit is wel echt wat nodig was.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 22:30   

Ovigens: zes van de elf scholen die leerlingen hebben uitgeloot zijn scholengemeenschappen. Als loting een bewijs is van populariteit, dan zijn scholengemeenschappen dus nog steeds zeer in trek.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 22:20   

@MvW: 'de prikkel om jezelf voortdurend te verbeteren' schreef ik voor de scholen, niet voor de leerlingen. Iedere gedwongen winkelnering, of dat nu is door loting of door afschaffen van bepaald onderwijs (zoals jij bepleit) haalt een prikkel weg om er zelf voor te zorgen dat je aanbod goed is afgestemd op de vraag.
De lotingproblematiek moet worden opgelost, afschaffen van bepaalde soorten onderwijs is niet de oplossing. Als de kwaliteit verbetert en de vraag een grote rol gaat spelen, dan komen de leerlingen vanzelf. De afgelopen jaren hebben verschillende scholen de weg omhoog weten te vinden.
MvW (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 22:07   

@E Natuurlijk zie je dat juist scholengemeenschappen heel makkelijk een klas VWO minder en een extra havo/vwo klas, of VMBO-t maken, al naar gelang het aantal aanmeldingen, zonder perse extra klassen te hoeven aannemen. Ik denk dat het belangrijk is een balans te houden en niet rucksichtloos categorale scholen neer te zetten zoals de laatste tijd is gebeurd. Er zijn en worden juist scholengemeenschappen geofferd voor categoraal onderwijs. Havo /VWO leerlingen zijn de dupe. Wat een flauwekul, al die nieuwe concepten. "De pikkel om jezelf voortdurend te willen verbeteren". Bestaan zulke kinderen? Zitten de categorale VWO scholen er vol mee? Of is het misschien de wens en hoop van een hoop ouders? Alles moet maar opgeleukt. Waarom worden die nieuwe concepten niet op de bestaande scholen geplant? Dat kan ik je vertellen: dat wordt ook gedaan. Maar dat wordt niet altijd opgepikt door de ouders. Want de zwarte scholen, tweetalig, science, wat nog meer, die tellen we niet mee. Ik sluit deze discussie, ik heb niet het idee dat er nog ideeŽn voor oplossingen komen. Misschien heeft iemand anders nog goede ideeŽn naast "ik wil het beste voor mijn kinderen". Want dat wil iedereen, en daar zit dus juist het knelpunt.
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 22:00   

Net gekeken. Cartesius heeft 6 kinderen op havo/vwo uitgeloot maar mijn kind is (vogels hun brief) uitgeloot op havo (?)
Op pagina van PNC staat 140 nieuwe plaatsen voor havo/vwo. Die info klopt niet met de beschikbare plaatsen volgens gemeente Amsterdam.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 21:48   

Op amsterdam.nl/naardebrugklas staat inmiddels een overzicht van uitlotingen en een overzicht van open plekken in de 2e ronde.
M. (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 21:25   

@gra verkeerde brief gekregen? Soms is het zo banaal. Snel belle dus.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 21:01   

@Gra: als je zoon een havo/vwo advies heeft, en een passende CITO score (of de school heeft niet aanvullend getest bij een lagere score voor inschrijving maar de aanmelding geaccepteerd op het niveau van schooladvies), dan is dat heel vreemd. Ik zou om opheldering vragen bij de school en zonodig een klacht indienen bij DMO, die waakt over de kernprocedure.
Ik weet eerlijk gezegd niet hoe 'hard' de afspraken in de kernprocedure zijn idzv of en wie handhaving van de afspraken kan afdwingen.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 20:54   

@MvW: je schrijft dat het een feit is dat scholengemeenschappen flexibeler zijn dan categorale scholen. Ik vraag me dat af. De afgelopen jaren hebben de categorale gymnasia initiatieven ontplooit om de lotingproblematiek aan te pakken met vernieuwende concepten voor vwo plus onderwjs. De scholengemeenschappen hebben op het gebied van vernieuwing minder laten zien de afgelopen jaren om bet aan te sluiten bij de vraag. Dat wreekt zich nu in het tekort aan goede havo/vwo en havo plaatsen.
Je wil structurele oplossingen waar goed onderwijs voor alle leerlingen voorop staat. Dat is een algemene wens. Maar als je pleit voor afschaffen van categorale scholen zodat iedereen straks verplicht naar een scholengemeenschap moet, dan betekent dat er een groep leerlingen is, voor wie straks niet meer naar een school kunnen die het beste bij hen past. Goed onderwijs voor alle kinderen betekent juist dat er verschillende vormen van onderwijs en organisaties naast elkaar bestaan.
Ik wil het beste voor al mijn kinderen. Voor de een is dat een scholengemeenschap, voor de ander is dat een categoraal gymnasium. Categoraal onderwijs offeren ten gunste van scholengemeenschappen zou een verkeerde beweging zijn. Scholengemeenschappen kunnen en moeten zelf hun toegevoegde waarde bewijzen, afschaffen van categorale scholen is weer een vorm van gedwongen winkelnering die de prikkel om jezelf voortdurend te verbeteren goeddeels wegneemt en daarmee niet in het belang van het streven van goed onderwijs voor alle kinderen.
Elite (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:46   

Familie uit andere delen van het land begrijpt de blijdschap over inloting niet. Boodschap is: 70 scholen in amsterdam, waarvan 11 scholen loting kende in 2012. Maw gaat om een elite die zich druk maakt en verder niks. Ik heb maar geantwoord dat zijn marokkaanse mede leerling ook is uitgeloot...
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:28   

Brief van school met bericht over loting kwam vanmiddag binnen. Naar mijn verrassing staat dat mijn kind werd uitgeloot voor Havo, terwijl hij was aangemeld voor Havo/vwo, met advies havo/vwo en een hoge cito die automatische toelating betekent. Kan iemand aub dit uitleggen?
MvW (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:27   

@E Ik probeer alleen een aantal ideeŽn naar voren te brengen die het lotingsprobleem zouden kunnen verminderen. Het is een feit dat scholengemeenschappen flexibeler met leerlingen kunnen schuiven dan categorale scholen. Daarom staat dat punt op mijn lijstje. Ik wil graag nadenken over structurele oplossingen. ReŽle oplossingen, dus uitvoerbaar en betaalbaar, waarbij goed onderwijs voor ALLE leerlingen voorop staat. Vrije schoolkeuze is een utopie. Er zullen altijd meer en minder geliefde scholen bestaan, hoeveel nieuwe je ook neerzet. Als loten wordt afgeschaft komt er wel een andere regulerende factor. Daarover probeer ik dus een discussie uit te lokken. Maak je borst maar nat, want ook voor vervolgstudies wordt geloot. Nog veel oneerlijker. En voor de studentenvereniging ook trouwens. Voor woningen. En als we oud worden, dan moeten we vast loten voor het bejaardentehuis. (Misschien alvast iets voor de VSA :) Vrije bejaardenhuiskeuze. Allemaal naar het Rosa Spier. Misschien kunnen we vast een dependance in Amsterdam regelen.
Be (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:26   

Ik vergis me, inderdaad 140 plaatsen. Wauw!
Be (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 20:24   

Voor alle duidelijkheid: het zijn volgens mij 40 plaatsen in de depandance van het PNC
Gra (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 19:17   

Op de site van Pieter Nieuwlaan staat dat ze extra 140 plaatsen voor HAVO/VWO zal bieden, maar niet op hun locatie, op de voormalige locatie van het Cignus.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 19:12   

@MvW: De discussie over de voorkeur voor een scholengemeenschap of categorale scholen is hier al gevoerd enkele weken geleden. Vrije schoolkeuze betekent dat iedereen de keuze heeft, scholengemeenschap of categoraal. Het hangt ook van het kind af wat het beste bij hem of haar past en daarnaast speelt persoonlijke voorkeur een rol. De oplossing is niet 'schaf categoraal onderwijs af' zodat ieder kind naar een scholengemeenschap gaat. Niet ieder kind komt op dezelfde plek het best tot zijn recht.
Ik heb straks een kind op een atheneum op een scholengemeenscahp met havo en vwo en een kind op een categoraal gymnasium. Ik ben voor mijn kinderen heel blij dat beide soorten naast elkaar bestaan EN dat deze keuze niet gedwarsboomt is door uitloting!
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 19:12   

@MvW: De discussie over de voorkeur voor een scholengemeenschap of categorale scholen is hier al gevoerd enkele weken geleden. Vrije schoolkeuze betekent dat iedereen de keuze heeft, scholengemeenschap of categoraal. Het hangt ook van het kind af wat het beste bij hem of haar past en daarnaast speelt persoonlijke voorkeur een rol. De oplossing is niet 'schaf categoraal onderwijs af' zodat ieder kind naar een scholengemeenschap gaat. Niet ieder kind komt op dezelfde plek het best tot zijn recht.
Ik heb straks een kind op een atheneum op een scholengemeenscahp met havo en vwo en een kind op een categoraal gymnasium. Ik ben voor mijn kinderen heel blij dat beide soorten naast elkaar bestaan EN dat deze keuze niet gedwarsboomt is door uitloting!
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2013 naar 19:02   

Geweldig dat het Cygnus toch die extra klas mag creeren voor uitgelote gymnasiumleerlingen (Ingrid!) en het Pieter Nieuwland met extra klassen voor havo en vmbot/havo. Waar de nood nog het grootst is, op havo/vwo niveau, daar wachten we nog op extra capaciteit!
Roos (Haarlem)
op 04/04/2013 naar 18:43   

Waar is de lijst ( geactualiseerd) met uitlotingen en plaatsen 2e ronde te vinden???
En wat een belachelijk stuk in het Parool dat Hilhost extra plaatsen gecreŽerd heeft en dat er nu eigenlijk geen probleem meer is! 410 uitgeloot, elke leerling is er een teveel. En dan is je kans op uitloting in tweede ronde ook nog eens groot! De nood zit vlgs Grotenhuis van het OSVO mn bij vmbo basis kader??? Volgens mij zijn er ook niet voldoende VWO plekken...
OCO (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 18:26   

Uitgeloot of afgewezen?
Kom speeddaten met scholen die nog plek hebben!

OCO organiseert aanstaande zaterdag een informatiemarkt voor uitgelote en afgewezen achtstegroepers en hun ouders. Deze markt heeft de vorm van een speeddate. De Amsterdamse scholen met plek in de tweede aanmeldingsronde zijn aanwezig. In een kort gesprek met de scholen kunnen wensen, verwachtingen en aanpak worden uitgewisseld.

Wanneer: zaterdag 6 april 2013
Waar: MCO, Polderweg 3, Amsterdam (vlakbij treinstation Muiderpoort)

Programma:
12.00-13.30 uur schooladviezen vmbo-b t/m vmbo-t havo (vmbo-b, vmbo-b/k, vmbo-k, vmbo-g, vmbo-t en vmbo-t/havo)
13.30-15.00 uur schooladviezen havo en havo/vwo
15.00-16.00 uur schooladvies vwo

De informatiemarkt wordt georganiseerd door de verenigde schoolbesturen (OSVO) en de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO).

Meer info: onderwijsconsument.nl
An (Oost)
op 04/04/2013 naar 15:17   

@PR. SNL heeeft minder VWO lln uitgeloot en meer HAVO-VWO en HAVO. Misschien hebben ze basisschool adviezen naar beneden laten bijstellen (zie bericht van Pietje). Bijv. kinderen die als VWO-er waren aangemeld, maar met een CITO-score op HAVO-VWO niveau, zijn dan in de HAVO-VWO groep meegenomen bij de loting en niet bij de VWO-ers?
Babs (Omgev. Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 14:39   

Ik ben het ook helemaal wet W eens. Dit zijn precies de redenen dat wij uiteindelijk voor een scholengemeenschap hebben gekozen en niet het risico hebben genomen onze zoon in te schrijven bij een categoriaal gymnasium. Hij kwam ťťn punt tekort en had een NIO-toets moeten doen, waarna hij ook nog het risico had gelopen te worden uitgeloot. Ik had gezien dat de scholengemeenschap een groot aantal leerlingen had dat op een hoger niveau was geplaatst dan het schooladvies en met die leerlingen bijna net zo goed en soms zelfs beter presteerde dan een school die heel 'zorgvuldig' plaatst (zoals dat eufemistisch heet).
PR (Osdorp)
op 04/04/2013 naar 13:31   

Hoe kan het dat het St. Nicolaas meer uitlotingen heeft dan over inschrijvingen?
W (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 13:08   

@MvW: ben het helemaal met je eens! Wij hebben een paar jaar geleden een uitloting op een categoraal gym meegemaakt en zijn op het Berlage beland - wat prima bevalt. Ook wij hadden in eerste instantie gekozen voor een leuk gezellig en apart gym met de gedachte dat je dan voor kwaliteit kiest. Ik begrijp die keus van andere ouders dus heel goed, maar ik ben er inmiddels een beetje anders tegen aan gaan kijken. Hoe moeilijk is het om een goed scorende populaire school te beginnen, als je iedereen met een wat lagere CITO afwijst en na het eerste jaar nog eens 10% (!) van je leerlingen de deur wijst: toch niet zo geschikt voor gymnasium. Scholengemeenschappen houden al die leerlingen binnen boord, scoren minder hoog op de eindexamens en worden daarvoor afgestraft: ze 'presteren' minder. Maar is dat wel waar? Is het niet een enorme prestatie om ook kinderen die het wat minder makkelijk doen naar een einddiploma te helpen, misschien met een keer doubleren, maar toch? Waar gaat onderwijs nou eigenlijk over? Ik denk dat het waar is dat we het onderwijs niet verder helpen met steeds meer categorale VWO's waardoor de VWO afdelingen van scholengemeenschappen niet meer vol te krijgen zijn. Er moet op een andere en creatievere manier nagedacht worden over wat goed onderwijs is en wat we onder kwaliteit verstaan.
VSA (A)
op 04/04/2013 naar 12:57   

Zie VSA overzicht plaatsen en aanmeldingen: wordt zoveel mogelijk bijgewerkt voor plaatsen 2de ronde. Morgen volgt definitief overzicht plaatsen 2de ronde.
MvW (Amsterdam)
op 04/04/2013 naar 12:02   

In aanvulling op An: Ook voor de leerlingen is het voordeliger als de school een evenwichtige opbouw heeft. Het wreekt zich in de bovenbouw als een scholengemeenschap te weinig VWO leerlingen heeft. Dan zit je met heel kleine profielklassen. Kan een school dan nog voldoende keuzevakken bieden? Met zijn tweeŽn bij Grieks is al ongemakkelijk, als je elk uur met zo weinig in de klas zit is niet gezellig. De havo-VWO leerling kan op die manier weleens gedupeerd zijn door al die nieuwe categorale VWO scholen. Een aantal scholen zag de bui al hangen en beperkt de instroom van havo leerlingen. Er is een soort pikorde ontstaan. Scholen die ruimhartiger in hun aannamebeleid zijn krijgen de rekening; ze scoren minder goed. Nicolaas kreeg vroeger de uitgelote havo leerlingen van Fons Vitae. Om hun cijfers op te krikken beperken ook zij nu hun havo instroom. En de lagere scores vloeien af naar weer andere scholen, die heel hard aan de slag moeten met deze leerlingen. En daarvoor afgestraft worden. En verweten wordt dat ze achteroverleunen. Ik begrijp de keuze wel om de populaire scholen niet eindeloos te laten uitbreiden. Loting is een heel vervelend instrument om de leerlingen beter te verdelen. Maar hoe dan? Ik kom hier weinig constructieve oplossingen tegen. Slechts een enkele ouder probeert voorzichtig dat bijv. CSB en Reigersbos toch ook fijne scholen zijn. Ik denk dat er een gebrek aan visie is (en een teveel aan eigenbelang). Wie heeft er nog een idee om de impasse te doorbreken? Ik doe een voorzet: Bestaande scholen mixen en een nieuwe start laten maken (bijv HLZ-CSB, Caland(II)-HLW, Cygnus-Excellius). Geloof, Montessori en Dalton (voorrang) afschaffen. Basisscholen (zwart +wit) koppelen aan VO scholen. Brede scholengemeenschappen ipv categoraal. En (toch) postcode. 5 voorkeursscholen indienen maakt het probleem alleen maar erger. (5 lotende scholen op je lijstje,dat wordt loten). Mocht er een niet-populaire school op je lijstje staan, dan weet je wel waar jij terechtkomt. (10-15 scholen bezoeken is gekkenwerk.) Ik begrijp dat dit de problemen voor nu niet oplost, maar nu dit forum actief is wellicht een goed moment om te brainstormen. Ik denk trouwens dat pas morgen duidelijk is hoeveel er geschoven en geloot is, en hoeveel plek er precies (bij) is, zoals elk jaar. Al het gespeculeer geeft een hoop onrust.
VSA (A)
op 04/04/2013 naar 11:57   

2de ronde: Cygnus gymnasium een extra klas en een nieuwe dependance vh Pieter Nieuwland College in het Linnaeushof voor 40 HAVO en HAVO/VMBOt klassen
PR (Osdorp)
op 04/04/2013 naar 11:01   

Is er al iets bekend over enige beweging in het tekort aan plaatsen? Welke scholen overwegen met nieuwe klassen te starten? 100 overschrijvnigen HAVO/VWO en 87 plaatsen beschikbaar
An (Oost)
op 04/04/2013 naar 08:25   

@S. Het is voor scholen veel voordeliger om klassen van 28 kinderen te maken, dan klassen van 18. Op deze site onder de knop Achtergronden mismatch bij punt nummer1 en vSA oplossing nr 2 moet je ook maar even lezen.
Voorbeeld: Cygnus had wel 6 klassen van 27 lln willen vormen, maar kreeg geen toestemming voor meer dan 5 klassen. De uitgelote gymnasiumleerlingen van de categorale gymnasia zijn nodig om de open plekken in de gymn. Klas van het HLZ en Spinoza vol te kunnen krijgen. Er is weinig zij-instroom op het gym, dus als je niet met een volle klas begint, heb je in de 6e te weinig over.....
<< vorige

1 ... 39-40-41-42-43-44-45-46-47-48 ... 51

volgende >>