Schrijf een nieuw bericht

Pagina 43 - Berichten 8401 tot 8600

E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 20:08   

@Pipi: we horen ook niks van het Reigersbos en Excellius. We weten niet eens of en zo ja hoeveel plekken daar nog open zijn. Ze communiceren gewoon niet. Dat is mijn ervaring van de afgelopen jaren.
C (Amsterdam-Noord)
op 27/03/2014 naar 20:04   

Onze zoon uit Amsterdam-Noord is gisteren ook uitgeloot op Hyperion. Na te zijn vastgelopen op zijn oude school volgt hij nu sinds twee jaar voltijds HB-onderwijs. Het Hyperionschoolconcept sluit daar naadloos op aan en onze zoon had zich daar ook enorm op verheugd. Hoe anders kan het lopen, Cito 549 en VWO(+) advies hebben ook hem niet tegen uitloting kunnen behoeden.
Misschien kunnen de jongens uit Amsterdam-Noord als lotgenoten samen optrekken en t.z.t. samen naar de (vermoedelijk andere kant van de) stad fietsen?
F (Amsterdam west )
op 27/03/2014 naar 19:43   

@vsa. Weet iemand of er al een reactie is vanuit de gemeente? Als er drie plekken vrijkomen bij het vossius is dat fijn voor de vwo kinderen, maar deze kinderen die de toets niet gehaald hebben kun je dan weer optellen bij de havo of havo/vwo groep. En ook daar is zo'n groot tekort...

Inderdaad voelt het machteloos om niet te weten of er iets gaat gebeuren. Hyperion, cygnus, barlaeus en het vierde hebben hun klassen iets vergroot. Fijn en sympathiek... Maar meer scholen zullen iets moeten doen.
Pipi (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 19:39   

Ik vind het jammer dat er hier nogal negatief geschreven wordt over Reigersbos en daamee ook Exellius. Het is juist een school die nu wat meer in trek is in ieder geval in de eigen stadsdeel. Ze hebben de laatste paar jaar veel in verbetering van hun onderwijs geinvesteerd en als je Donkers mag geloven met resultaat (havo en vmbo/t een 7 en kader een 10).
Met andere worden ik zou SGR en ook Exellius niet zomaar opzij schuiven. Het loopt daar zeker niet storm en voor sommige kinderen is het misschien te ver maar de kinderen die er voor kiezen (zeker bij Exellius) schijnen het naar hun zin te hebben.
S (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 18:47   

Wij wonen in Amsterdam Noord, ook mijn zoon heeft een Cito van 550 gehaald en is gisteren uitgeloot op het Hyperion...Wat een teleurstelling en wat een achterlijk systeem dit! Dit klopt toch niet!!
Zijn klasgenootjes zijn ingeloot, zijn beste vriendin ook. Zijn 2e, 3e en 4e keus zit vol. Straks moet hij in zijn eentje naar de andere kant van de stad. Hij is dus sinds gisteren in tranen.
Hoe kan ik meehelpen een einde te maken aan deze wanpraktijken??
AA (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 17:09   

Het Vossius heeft er weer 3 plekken bij.
B (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 16:59   

Ook wij hebben na uitloting een paar jaar geleden voor Berlage gekozen. Zeer tevreden. TTO bevalt erg goed en school is ook prima in bèta vakken. Ze werken veel met iPads.
J (Amsterdam Watergraafsmeer)
op 27/03/2014 naar 16:18   

@A: wellicht ten overvloede: Berlage heeft niet alleen (tweetalig) gymnasium, maar ook tweetalig atheneum, met een gezamenlijke brugklas. Het TTO biedt ook een zinvolle extra uitdaging. Mijn dochter gaat hier met veel plezier naar toe. Er is nog plek.
W (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 16:13   

@A: Caland technasium lijkt me voor jullie ook geen optie: dat is zo'n 15 km dwars door de stad!! Weinig meer over.... Bizar dit! Als protest zouden we allemaal ons kind bij uitloting niet moeten inschrijven in de tweede ronde.
X (Adam)
op 27/03/2014 naar 15:21   

Ik snap niet dat scholen en gemeente zeggen geen inzicht te hebben in de aantalllen scholieren. Ze kunnen toch in september bij alle basisscholen de aantallen groep 8 leerlingen opvragen. De verdeling vmbo-havo-vwo is ook wel ongeveer bekend. Tel daar het aantal leerlingen bij op die voorgaande jaren gemiddeld van buiten Amsterdam naar middelbaar onderwijs kwam en voila. Je zal er eens een paar % naast zitten, maar dit is absoluut bij benadering te becijferen.
R (A'dam)
op 27/03/2014 naar 14:45   

@A, nee, dan is gym (en Berlage) wellicht minder goede keuze. Inderdaad PNC of Calland Technasium (nog 11 plekken). Niet veel opties....
T (Adam)
op 27/03/2014 naar 14:23   

Jeetje A, wat naar! En het pieter Nieuwland? Vonden wij een goede keuze voor tweede ronde: hebben ook atheneum + science (en eventueel fast lane English als je wil) en nog plek. Wel in Oost, maar leuke school!
A (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 14:17   

Hyperion was juist zo aantrekkelijk vanwege de Atheneum+ afdeling. Onze zoon heeft nu al een sterke Bèta voorkeur. Berlage gymnasium (ook nog tweetalig) is dan toch wel een hele stap. Kijken nu ook in Zaandam, maar als 11 jarig ventje in je eentje meer dan 10 km fietsen is ook niet iets waar we naar uitkijken.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 14:16   

@ A; wat een nachtmerrie. Mijn angst, want Fons gaat ook nog loten. Om je vraag te beantwoorden - stuur een mail naar VSA of zij een tip hebben, bijvoorbeeld burgemeester Van der Laan schrijven??
R (A'dam)
op 27/03/2014 naar 14:00   

Uitloten is naar. Score niet van belang, al die kinderen evenveel kans en recht. Hoe dan ook, Berlage heeft leuke gym afdeling, zeker gaan praten, misschien bij andere lycea op gym nog plek (HLZ/Cartesius)? Voorheen gingen er ook kinderen buiten de stad naar een gym (Felisenum), misschien vanuit Noord wel te doen (helaas geen boot meer)? Heel veel succes/sterkte.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 13:58   

Wat ontzettend balen A, dit is echt beschamend voor kennisstad Amsterdam. In plaats van talent te omarmen gaat de deur op slot.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 13:56   

wat ontzettend rot voor jullie. Mijn idee is ook dat het probleem is dat de adviezen in het algemeen steeds hoger worden. Uitzonderingen daar gelaten. Daardoor slipt naar boven toe alles vol en stroomt het vmbo leeg. Vooral in de stad. Dit is een probleem dat dus in de kern aangepakt moet worden. De stad uit is nu eigenlijk de enige optie, en dan over een jaar proberen in een 2e klas gymnasium in te stromen, want ik kan je verzekeren er vallen dan kinderen af die het niet redden. Wat heb je in Noord voor alternatieven in NH.?
A (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 13:49   

Onze zoon is gisteren uitgeloot op het Hyperion Lyceum. Hij woont in Noord, heeft een cito van 550, heeft Day a Week school gedaan waar ze vanaf het begin al aangaven dat het HL het beste bij hem past. Tweede, derde en zelfs vierde keuze zitten al vol. Je krijgt met de afwijzing een mail met een lijst scholen waar je niet blij van wordt. OSB Bijlmer met brede brugklas van VMBO basis tot en met VWO bij elkaar lijkt me geen optie. Ook scholen met een 4.0 op de Dronkerslijst klinkt ook niet erg positief. Het is toch te gek dat je niet alleen in de buurt geen school kunt vinden die bij je past, maar misschien zelfs niet in je stad. Buiten Amsterdam krijgen wel kinderen uit de buurt voorrang. Mogen eerste, tweede en zelfs derde keuze opgeven, en mogen zich ook nog in Amsterdam opgeven. Bij uitloting in A'dam krijgen ze als nog voorrang in hun eigen woonplaats. Ideeën wat kunnen de ouders misschien gezamenlijk kunnen ondernemen? Alleen lukt me niets, sommige mensen nemen de telefoon niet op en reageren niet op e-mails.
Julietta (Amsterdam (Zuid))
op 27/03/2014 naar 12:40   

Onze dochter werd 3 jaar geleden tot haar en ons verdriet uitgeloot op Fons Vitae. FV maakt overigens nooit een extra klas omdat het gebouw qua lokalen beperkt is en er geen extra klassen passen. Zij is toen naar CSB gegaan en heeft het daar reuze naar haar zin. Ook wij als ouders zijn erg tevreden. Een veilige en niet al te grote school die kinderen stimuleert het beste uit zichzelf te halen. Dit jaar stoppen ze met de VWO-afdeling maar als een kind goed presteert in de brugklas garanderen zij een plek in 2 VWO op een van hun zusterscholen, waaronder HLZ. De school richt zich nu vooral op (verkorte) mavo en havo (plus zogeheten HAVO TOP, met extra aandacht voor ondernemerschap en economie). Maar ik hoop tegelijkertijd dat onze zoon inloot op Nicolaas omdat hij deze vanaf meet af aan als eerste voorkeur heeft. Het is een ramp dat loten, maar mijn ervaring is ook dat veel kinderen hun plek weer vinden op de nieuwe school. @SVA, dank voor alle acties en wat een heldere brief hebben jullie geschreven! Laten we hopen dat dit zaken in beweging brengt!
R (A'dam)
op 27/03/2014 naar 12:35   

Nu meer info op site GvdV over stand van zaken. Alle leerlingen met VWO advies zijn geplaatst, zijn nog wat plekken over uit dat "blok" (volgens mij 9), die gaan naar het h/v "blok". Er moeten 14 leerlingen aanvullend getest worden, op 31 maart duidelijk hoeveel kinderen daadwerkelijk ingeschreven en meeloten. 2 april loting, als uitgeloot wordt er die middag gebeld, zo niet, ingeloot. Dus geen extra klas, dat is duidelijk.
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 12:15   

"dan is er nog steeds onvoldoende plaats om alle kinderen met HAVO/VWO en VWO op te nemen die nu uitgeloot gaan worden."
Maar dan is het basisprobleem dus dat er te weinig plaatsen van een bepaald schooltype (Havo/VWO) zijn en niet alleen maar de verdeling over de scholen.
Wordt daar wat aan gedaan? Kan er centraal geregistreerd worden welke adviezen hoeveel kinderen krijgen en daarna pas de klassenindeling (zoveel plaatsen VMBO, zoveel HAVO etc) gemaakt worden.
Sanne (A'dam)
op 27/03/2014 naar 11:16   

Als je deze scholen wel mee zou tellen (CSB heeft geen VWO afdeling dus dat houdt voor die groep al op) dan is er nog steeds onvoldoende plaats om alle kinderen met HAVO/VWO en VWO op te nemen die nu uitgeloot gaan worden. De scholen die nu nog enkele plaatsen over hebben (Hoeveel is dat bij HLZ 10?) zullen in de 2e ronde overlopen worden met inschrijvingen (weet ik nog van 2010 bij onze oudste, een giga rij voor de 2e ronde waar je bij aan kan sluiten).
Z (A'dam)
op 27/03/2014 naar 11:02   

@ E Je hebt helemaal gelijk, het gaat hier om een scholenkartel dat zijn macht gebruikt ten bate van zichzelf en ten koste van de kinderen en ouders.
@ Adinde Stel dat op vrijdagmiddag iedereen zich als makke schapen in zou schrijven bij HLW, Comenius, Reigersbos en CSB, om er maar een paar te noemen, dan zegt OSVO toch: oké jongens, alles is prima geregeld, de kinderen willen graag naar deze scholen, er is niets aan de hand.
Het enige "machtsmiddel" dat wij momenteel hebben is ons vooral NIET in te schrijven bij scholen waar wij per se niet naartoe willen. Misschien sta je daarna met lege handen, maar het is de enige manier om het probleem op de agenda te krijgen.
Rozeballetje (Ams)
op 27/03/2014 naar 10:31   

Beste R, helemaal mee eens. Ook wij hebben met hart en ziel én inzicht een school gekozen: 31 overinschrijvingen. Op vrijdagmiddag je formulier gaan ophalen en naar Oost/Bijlmer gaan fietsen omdat daar ruimte is? Geen haar op m'n hoofd. Ik hoop van harte op een extra klas, het Berlage was jarenlang een goede tweede keuze omdat daar altijd ruimte was voor uitbreiding. Wellicht dit jaar weer? Ik was er niet van gecharmeerd, maar op zich zit de school wel in de buurt.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 10:26   

@Alinde: het gaat niet altijd om een extra klas, waarom is in 2013 28 leerlingen per klas het absolute maximum en in 2014 ineens niet meer?
Je schrijft dat het niet zo kan zijn dat de ene school extra klassen maakt en tegelijk klassen leeg staan op een andere school. Frank van Kalshoven heeft hierover eens een column geschreven in de Volkskrant. Als een andere school in de omgeving moet sluiten wegens succes van een nieuwe school, heeft de markt zijn werk gedaan. . De conclusie moet dan luiden dat het publieke geld doelmatiger wordt besteed dan voorheen. De nieuwkomer krijgt dezelfde bekostiging als de andere school, maar heeft de wensen en behoeften van leerlingen en ouders beter ingeschat dan de bestaande school. Dat er eventueel een pand overblijft? Verkopen die handel! De doelmatigheid en diensrbaarheid in het onderwijs zal stijgen als bestaande schoolkartels worden opengebroken en nieuwe toetreders verwelkomt worden.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 10:25   

@Alinde: het gaat niet altijd om een extra klas, waarom is in 2013 28 leerlingen per klas het absolute maximum en in 2014 ineens niet meer?
Je schrijft dat het niet zo kan zijn dat de ene school extra klassen maakt en tegelijk klassen leeg staan op een andere school. Frank van Kalshoven heeft hierover eens een column geschreven in de Volkskrant. Als een andere school in de omgeving moet sluiten wegens succes van een nieuwe school, heeft de markt zijn werk gedaan. . De conclusie moet dan luiden dat het publieke geld doelmatiger wordt besteed dan voorheen. De nieuwkomer krijgt dezelfde bekostiging als de andere school, maar heeft de wensen en behoeften van leerlingen en ouders beter ingeschat dan de bestaande school. Dat er eventueel een pand overblijft? Verkopen die handel! De doelmatigheid en diensrbaarheid in het onderwijs zal stijgen als bestaande schoolkartels worden opengebroken en nieuwe toetreders verwelkomt worden.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 10:07   

Ik heb geprobeerd strategisch te kiezen, maar de laatste vrijdag is het heel ingewikkeld omdat je juist niet weet hoeveel mensen dat doen. En voor havo/vwo viel nauwelijks strategisch te kiezen. Bijna elke school zat tot de nok vol, en voor de goed orde dan heb ik het over 8 scholen die leuk vond. Alleen het HLZ had plek, maar ik durfde niet die gok te nemen omdat ik dacht dat gaat iedereen doen. Schrijf ik straks uit bij het Fons zit ik hier met een wachtlijst. Ik begrijp dat jij het principe hanteert van eigen schuld dikke bult. Dank voor de support.
Gj (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 09:52   

@Alinde,
Ik neem aan dat je je mening hier zo neerzet om de discussie nog wat aan te zwengelen. Het feit dat je al strategisch moet kiezen is het probleem. Vrij vertaald, niet de eerste keus. Daarnaast zullen er meer dan genoeg mensen strategeisch gekozen hebben maar omdat niet alle scholen zo transparant met de regels omgaan blijft ook dat een gok. Beetje nuance mag wel hoor
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 09:44   

Ongelooflijk! Jullie hebben echt geen idee hoe het er op scholen aan toe gaat. Je kunt niet zomaar elk jaar een extra klas maken. Zeker de scholen in de stad niet omdat er gewoon niet genoeg lokalen zijn. En dan ook nog het aantal leraren. Dat kun je ook niet elk jaar maar naar boven en beneden aanpassen. En het is natuurlijk ook belachelijk om bij de ene school extra klassen te maken, terwijl op andere scholen klassen leeg staan.
Jullie hadden gewoon strategischer moeten kiezen. toen je zag dat er geloot werd, had je naar een andere school moeten gaan.
F (A'dam)
op 27/03/2014 naar 09:14   

Het is allemaal heel willekeurig. Jarenlang was het heel strikt: niet meer dan 27 kinderen in een klas en toen was de nood ook hoog. Nu kunnen er opeens 30 in een lokaal. Als ouders probeer je strategisch te kiezen en de regels van het spel te begrijpen, Maar de regels worden elke keer veranderd en je bent overgeleverd aan volstrekte willekeur. Heel, heel frustrerend, Het gaat hier om kinderen van 11, 12 jaar. Hoe leg je aan een vorig jaar uitgeloot kind uit dat de klas toen vol zat met 28, maar dat dat dit jaar opeens niet meer geldt?
T (Adam)
op 27/03/2014 naar 09:12   

Ik ben ook in mijn hele leven nog niet zo geobsedeerd geweest als met dit. Dit. Deze belachelijke gang van zaken. Wij hebben *****zijdank plek op het MLA en ik heb geen andere kinderen, maar ik heb nog nooit zoveel stress gehad. Ook mijn handen jeuken om hier iets aan te doen. Wat te doen? Me aansluiten/ werken voor Oco? Vsa, kan ik voor jullie iets doen? Meehelpen na eventuele tweede ronde met het opzetten en initieren van een ouder- initiatief? Ik doe alles! Inacceptabele situatie voor kinderen en ouders.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 09:04   

Het gaat bij het Barlaeus niet om een extra klas maar om de klassengrootte; de lokalen zijn niet ineens groter na een jaar.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 08:54   

Ik vermoed dat scholen om de zoveel jaar een extra klas kunnen bieden qua capaciteit. Dit jaar denk ik dat de druk om extra leerlingen aan te nemen hoger ligt. Ik neem aan , hoop, dat de scholen inmiddels ook gezien hebben hoe groot de tekorten zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 08:51   

Kan iemand mij uitleggen waarom scholen het ene jaar extra leerlingen opnemen en het andere jaar hetzelfde aantal uitloot?
Het Barlaeus heeft vorig jaar (2013) 9 leerlingen uitgeloot. Extra leerlingen in iedere klas kon echt niet want past niet in het lokaal. Dit jaar plaatst het Barlaeus wel minimaal 9 extra leerlingen (11 - wellicht 2 afgewezen leerlingen). Waarom? Heel fijn voor de leerlingen dit jaar maar wel zuur voor de 9 vorig jaar uitgelote leerlingen.
Ko (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 08:14   

Ik ben er ook. Maar helaas geen nieuws te vermelden...Hoe ik me voel, hoef ik aan jullie niet uit te leggen. En mijn buitenlandse familie snapt er toch niets van. In een land waar alles zo goed is geregeld en in een stad met zulke goede scholen, heb ik niets te klagen. Maar naast goede scholen iedere dag lopen is niet hetzelfde als het recht hebben om je kind daar in te schrijven.
Liz (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 08:01   

@T dank voor je bericht. Ik was er al bang voor. Niks aan te doen, duimen dat hij wordt ingeloot.
Zonne (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 07:56   

Goeden morgen R en allen die inmiddels hetzelfde ritueel s ochtends hebben.Kijken of er al wat nieuws is. Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo dwangmatig met iets bezig was.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 07:51   

Goedemorgen, idioot eigenlijk dat dit inmiddels mijn vaste moment van de dag is geworden. Weet iemand of het Fons weleens extra klas doet? Het aantal uit te loten leerlingen van 31 vraagt daar om. Ik vind dat wachten onverdraaglijk. Je kunt niks dan je lot afwachten om daarna met allen die overblijven te rennen door de volgende ronde met een nog veel grotere kans op uitlotinng. Onvoorstelbaar. Mijn handen jeuken(ook bij inloting) om hier iets aan te doen. Ik word wel heel rustig van het idee dat ik besloten heb dat een paar scholen echt geen optie zijn. Ik laat mij niet dwingen.
T (Adam)
op 27/03/2014 naar 07:28   

@liz Het gerrit gaat zeker geen extra klas maken. Daar hebben ze in het gebouw absoluut geen plek voor. Ik had dat al gehoord maar heb er die laatste inschrijfdag nog eens over gebeld. Ze zeiden Mevrouw we kunnen helaas niets doen. Dit is het.

Sterkte!!
Z (A'dam)
op 26/03/2014 naar 23:51   

Ik heb juist de indruk dat er dit jaar achter de schermen helemaal niets gebeurt. Asscher heeft vorig jaar de scholen gedwongen tot het oprichten van dependances van Caland/IJburg/P Nieuwland. Nu wordt Asscher node gemist en leunt iedereen comfortabel achterover.
Kijk, je denkt toch niet dat Spinoza uit zichzelf een tweede Dalton op gaat richten, een concurrent van zichzelf? Dat is een illusie. Geen enkele school wil meer concur*****n, daar hebben ze helemaal geen belang bij. Dus blijven ze het mantra herhalen dat eerst HLW, Comenius en Reigersbos opgevuld moeten worden, en dat ouders/kinderen die dat niet willen eigenlijk xenofoob zijn, enz. enz.
W (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 23:39   

Ik neem toch aan dat er achter de schermen heel hard wordt nagedacht over extra klassen, extra scholen, schuiven van klassen, dependences etc. Heeft iemand daar al iets van vernomen/gehoord? Zijn de schoolbesturen al samengekomen? Wat heeft de gemeente tot nu toe gedaan? Osvo?
E (Amsterdam centrum )
op 26/03/2014 naar 23:15   

Uiterlijk donderdag 3 april horen alle leerlingen of ze zijn geplaatst of niet. Zo staat het in de kernprocedure waar alle scholen zich aan moeten houden. Persoonlijk vind ik dat scholen veel eerder duidelijkheid kunnen en moeten geven.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 23:12   

@P: ik heb dat antwoord al 3x gegeven en de laatste vanavond nog, vandaar...
Het komt er op neer dat de Cito eindtoets die verplaatst is naar later in het schooljaar waarschijnlijk waardeloos is geworden want te laat. Je kind moet nu van af eind groep 6 laten zien wat het waard is. Tegelijk, straks tellen drie jaargangen mee dus in elk geval is het geen momentopname meer.
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 23:03   

@e je kunt wel zuchten, maar voor mij is het nieuwe systeem niet duidelijk. En ja ik heb de berichten gelezen. Als je op een school zit waar de adviezen laag gegeven worden, heb je in t nieuwe systeem niet een citoscore waar je ze mee om hun oren kunt slaan. Ook t leerlingvolgsysteem zegt niet altijd alles. Ik heb een aantal kinderen gezien waarbij de citoscore of een iq test de school moesten overtuigen van het kunnen van t kind.
C (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 22:58   

Als er niet geloot wordt op een school, hoe en wanneer krijg je te horen of je kind geplaatst is?
E (Amsterdam centrum )
op 26/03/2014 naar 22:58   

*zucht* kijk een paar berichten hieronder, daar staat hoe het vanaf volgend jaar gaat.
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 20:42   

Volgend jaar is de cito alleen veel later dan de inschrijving. Dan is een lager niveau al obv schooladvies gekozen. Hoe gaat dan de stap naar een hoger niveau
Liz (Amsterdam )
op 26/03/2014 naar 20:23   

Heeft iemand info over het Gerrit vd Veen? 37 overaanmeldingen. Mijn zoon wil er heel graag naartoe. Wij hopen dat ze een extra klas creëren, maar of dat gebeurt? Heb ze gemaild, maar nog geen antwoord.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 20:19   

@P: in de kernprocedure staan duidelijke regels voor wanneer de Cito hoger uitvalt dan het gegeven advies. Het advies kan dan worden bijgesteld naar passend bij de Cito score.
In beide gevallen is er dus een goede, eerlijke procedure die recht doet aan het kind.
R (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 19:49   

Ik ken dat, onze school is ook laag qua adviezen, een klas met echt behoorlijk slimme kinderen waar alleen de meisjes vwo advies krijgen en de jongens voornamelijk havo/vwo. Er wordt nl vooral op ijver gelet.Voorbeeld: Er was een jongen met 93 procent voor entree, alleen maar A leerlingvolg en 549 cito. Toch een havo/vwo ivm werkhouding. Ik denk dus nog steeds aan drie dingen, NIO ofwel IQ onderzoek, cito en leerlingvolgsysteem. Het voortgezet onderwijs moet het dan bepalen.
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 19:42   

Mijn zorg bij het nieuwe systeem is dat het schooladvies niet aansluit op wat het kind kan. Dit komt namelijk bij ons op school nogal eens voor. Waar kan een kind heen als het schooladvies te laag is? Het werkt wel voor als het advies hoog is, maar de andere kant op???
Andere I (Centrum)
op 26/03/2014 naar 19:31   

heb de VSA-brief ondertussen per mail gehad!
Rp (Adam)
op 26/03/2014 naar 18:31   

Niets dan lof ook voor de communicatie an het Barlaeus: veel, snel, helder en op vragen krijg je binnen een paar minuten antwoord. Superblij dat ze niet loten! Iedereen veel sterkte met de verdere afwikkeling van deze nare periode (die gewoon leuk zou moeten zijn). VSA, dank voor jullie inspanningen.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 18:11   

De 'harde' grens dat je voor de meeste categorale vwo scholen vwo advies EN minimaal 545 voor je Cito moet hebben, zorgt er voor dat er wel een objectieve grens is bij de schaarse plekken. Het hangt niet meer van bijv. een assertieve ouder af die je toch wel naar binnen kletst. Ieder kind heeft in principe gelijke kansen.
Het feit dat je een slechte Cito alsnog kunt goed maken met een aanvullende toets, is wel zo eerlijk. We hekelen aan de ene kant de Cito stress ("wat zegt dat nou, is een momentopname"), aan de andere kant kun je dan niet zeggen 'als je geen 545 had, heb je pech gehad'. Ik snap het volkomen dat sommige ouders daar voor kiezen, ik snap het ook als je dat niet doet en kiest voor een brugklas waar je kind de tijd heeft zich te bewijzen. Ouders kennen hun kind zelf het beste, laten we elkaar alsjeblieft niet de maat nemen op dit punt.
F (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 18:08   

Dat zou fijn zijn van het Barlaeus voor de kinderen die daar ingeschreven hebben..
Ook fijn voor de MLA kinderen...

Weet iemand al iets van Het Ignatius? Op de website geen enkele beweging of mededeling. Voelt niet prettig en ook niet betrokken...

Scholen zouden daarin een voorbeeld kunnen nemen aan het Hyperion, denk ik... Zij hebben heel duidelijk steeds mededelingen gegeven met wat je kunt verwachten als ouders. Ook hoeveel kinderen er na de toetsing uiteindelijk door gingen
Ik herkende me (helaas ;-) ) wel in het stuk van Ko. Je bent -om maar een beetje grip te houden op je situatie- op zoek naar krummeltjes informatie, zeker nu het helemaal stuurloos voelt zonder Asscher of Hillhorst.
Via via heb ik ook een heel duidelijke informatiebrief gezien van het Hyperion, waarin ze duidelijk antwoord geven op vragen en zelfs vertellen hoe de loting precies gaat verlopen.
Dat zou ik ook graag willen die duidelijkheid...

Gefeliciteerd Hyperionkinderen die zijn ingeloot, maar wat vreselijk moet dat zijn als je bij die 37 hoort die niet zijn ingeloot

Ik vrees dat wij nog wel een week moeten wachten voordat er duidelijkheid is...

@VSA nogmaals dank voor jullie inzet... Fijn die brief aan de burgemeester
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 18:05   

@Nina: de Cito toets wordt verplaatst naar april en dat is de laat om de Cito score mee te nemen als 2e gegeven voor het vervolgonderwijs. Naast het badisschooladvies zal het leerling olgsysteem uit eind groep 6, geheel groep 7 en begin groep 8 dienen als het vereiste 2e objectieve gegeven naast het schooladvies. Als het goed is krijg je naast het rapport op de basisschool al een uitdraai van het leerlingvolgsysteem. Als dat niet zo is, vraag er om!
Nina (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 17:58   

Is het niet zo dat deze stress(Cito score) volgend jaar niet meer meetelt en er dus alleen gekeken wordt naar het basisschooladvies? De Cito wordt pas in april afgenomen en is er al een middelbare school gekozen en dus ook een uitslag?
S (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 17:50   

@Kaya je geeft nu de indruk dat het de ouders zijn die deze keuze maken. Er zijn genoeg kinderen die daar zelf voor kiezen, het is voor hen alles of niets. Een nio test onder druk maken op een vreemde school tussen vreemde kinderen is helemaal niet leuk en ik geloof niet dat een ouder daar maar even voor kiest voor zijn of haar kind. Ook moet je flink door zetten om via een andere school door te stromen naar het 2e jaar van de zo gewenste school. Dat is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt.
Het zou fijn zijn als er beter werd geluisterd naar de basisschool, een kind krijgt niet zomaar een VWO advies.
Kaya (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 17:27   

@S: waarom reageer je zo? De Nio-test toetst volgens mij IQ, precies zoals jij wil, en als kinderen het VWO-niveau aankunnen zullen ze die test dus ook goed maken en hebben ze evenveel recht op toelating als kinderen die een te lage cito-score hadden. Maar ieder jaar blijken er ook kinderen te zijn die aanvullend getoetst worden, en ook dan niet hoog genoeg scoren. Dan hebben ze dus eerst een te lage Cito-uitslag gekregen, daarna een te lage Nio en moeten ze als klap op de vuurpijl in de tweede ronde hopen dat er nog ergens plek voor ze is. En dan vraag ik mij af of ouders niet beter hadden kunnen kiezen voor een brugklas waarbij een kind wat langer de tijd heeft om te laten zien wat het juiste niveau voor hem of haar is. Of, zoals jij hebt gedaan, voor een school die de mogelijkheid biedt om later over te stappen. Wat is er nu zo ongelooflijk stom, dom en arrogant aan mijn reactie? Ik heb gewoon te doen met de kinderen die dezer dagen nog een teleurstelling te verwerken krijgen.
Jules (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 16:18   

@M: Hoorde dat van de ouder van een kind dat daar nu niet hoeft te loten; Barlaeus communiceert direct met betrokkenen kennelijk.
S (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 16:17   

@ Kaya!!! Wat een stomme, domme, en arrogante reactie van jou!
Mijn dochter had 5 jaar geleden een citoscore van 541 ze was daardoor niet automatisch toelaatbaar voor het gymnasium maar had wel een VWO advies!
Na 1 jaar op het Cartesius lyceum met prachtige cijfers is ze in de 2e klas op het 4e gym ingestroomd. Nu zit ze in 5 gym met een 8 gemiddeld op haar lijst! Dat kunnen heel veel klasgenoten met een score van 550 destijds haar niet na doen. Een citoscore zegt helemaal niets over je IQ, werkhouding en je inzet!
Fijn dat er voor deze groep kinderen een extra mogelijkheid (via toets) is om wel naar de school te kunnen waar je thuis hoort.
T (Adam )
op 26/03/2014 naar 16:16   

Heel jammer dat in die brief het niet kloppende overzicht van de oco is meegestuurd. Nu heeft de gemeente verkeerde info ontvangen over hoeveel klassen havo vwo er nog nodig zijn. Oco heeft als beschikbare plaatsen voor h/vwo ook de plaatsen voor mono havo en mono vwo meegenomen. Allebei niet geschikt natuurlijk. Sorry maar wat een gepruts.
Andere I (Centrum)
op 26/03/2014 naar 16:11   

Is de brief van VSA aan Van der Laan nog ergens te lzen voor de niet twitterenden onder ons?
M (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 16:09   

@Jules, je schreef zojuist dat er op het Barlaeus niet geloot gaat worden terwijl ik dat nergens bevestigd zie. Waar komt dit bericht vandaan?
Kaya (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:57   

Van de site van het Barlaeus: bij kinderen met een score lager dan 545 (117 en lager) wordt een extra test afgenomen: uit onderzoek blijkt namelijk dat het gymnasium voor deze kinderen toch een harde dobber kan zijn. De uitslag van deze test moet NIO 118 of hoger zijn; indien die score behaald wordt, is het kind even toelaatbaar als kinderen die in eerste instantie een voldoende score behaald hebben.

Ieder jaar zijn er weer kinderen die ook in tweede instantie niet hoog genoeg scoren. Waarom denken hun ouders dan dat het gymnasium wel haalbaar is? Het lijkt erop dat zij zichzelf voor de gek houden. En hun kinderen zijn de dupe.
VSA (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:56   

Aantal geplaatste en uitgelote kinderen worden meestal vermeld, maar afgewezen kinderen niet. Meld ons a.j.b. als je verneemt hoeveel kinderen op een school worden afgewezen?
M (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:40   

Waar staat dat het Barlaeus niet loot?
V (Amste)
op 26/03/2014 naar 15:24   

Q. Fijn dat jullie zijn ingeloot! Roept bij mij herinneringen op aan 4 jaar geleden: dochter uitgeloot, maar alle vriendinnen ingeloot. Niemand was echt blij. Je leert je kinderen dat ze anderen niet mogen uitsluiten. Hoe leggen we vervolgens uit dat de school van hun keuze tegen iedereen zegt: "Jullie mogen naar binnen, behalve jij daar. Jij bent niet welkom." Een vreselijk systeem.
Jules (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:18   

Kinderen worden alleen aanvullend getoetst als de cito-uitslag niet overeenkomt met het advies van de basisschool en lager is dan 545. Als ze dan ook de Nio-toets niet op VWO-niveau halen, wordt het toch wel aannemelijk dat de school die ze hadden uitgekozen niet geschikt is. En dan zit er niets anders op dan in de tweede ronde mee te doen. Vraag: hadden hun ouders dat niet van tevoren kunnen bedenken? En wie is hier nu de dupe van? Juist. de kinderen.
Q (Amsterdam Noord)
op 26/03/2014 naar 15:10   

Wij zijn ingeloot bij het Hyperion! Voel aan de ene kant opluchting en blijdschap, aan de andere kant baal ik enorm omdat de beste vriend van mijn kind is uitgeloot. En met hem nog vele andere kinderen.
En gaat dit verschrikkelijke systeem ooit veranderen? Ik hoop toch echt niet dat ik over 4 jaar weer door deze hel moet als spruit nummer 2 naar het VO gaat...
Rozeballetje (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 14:35   

Er zullen op het Barlaeus zeker afvallers zijn. Twee jaar geleden waren er 11 overinschrijvingen, daar bleven er 6 van over na nio-toetsing. Toen is er niet geloot maar in elke klas "een stoeltje bij gezet".
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 14:26   

Wat ik me wel afvraag of er bij het Barlaeus dan nog afvallers zijn na de nio test. Want die worden dan wel niet geloot, maar worden ook niet geplaatst en moeten in de 2e ronde wel een andere school vinden. Zo ook bij de andere scholen.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 14:24   

Opvallend, vorig jaar heeft het Barlaeus namelijk wél negen kinderen uitgeloot. Dit jaar 11, min wellicht de twee leerlingen die aanvullend getoetst werden.
Jules (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 14:12   

Barlaeus loot niet!
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 12:52   

Ik zie een tweet van de stichting vsa: zij roepen de burgermeester op de regie te nemen in de impasse, zie de openbare brief aan Van de Laan in het Twitter bericht van @dtichtingVSA.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 11:39   

Het Hyperion loot deze morgen. Op hun website staat nu dat de ouders uiterlijk woensdagavond een mail ontvangen met de uitslag! Eerder stond er dat de ouders vrijdag pas geïnformeerd zouden worden. Goed dat ze dit vervroegd hebben!
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 11:29   

@Rozenballetje: bel Cartesius gewoon even of Twitter (ze zijn erg actief),of je aanwezig mag zijn bij de loting dan wel wanneer je geïnformeerd wordt. Op 1 of 2 april zullen ze loten, waarom niet eerder? Als je uitgeloot wordt heb je dan wat meer tijd om je te oriënteren.
Rozeballetje (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 11:23   

Dat klopt inderdaad van het Cartesius, op de open avond werd gezegd dat ze trots zijn een Lyceum te zijn en zeker de Havo aanhouden!
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 11:21   

@rozenbelletje: ja, dat kan. Het enige dat in de kernprocedure wordt gegarandeerd is een plek op een school in Amsterdam die past bij het advies en een voldoende beoordeling heeft van de inspectie.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 10:43   

Ik was vorig jaar op de open avond van het Cartesius en toen werd er expliciet gezegd dat ze trots waren op hun goede havo afdeling en ze absoluut niet van plan waren te beperken of af te stoten. Dat zoemde kennelijk rond omdat het Amsterdams lyceum al eerder de havo afdeling heeft beëindigd en het St. Nicolaas aanmelding voor de havo beperkt tot leerlingen met havo/vwo advies. Ik vond dat positief, ook de aandacht voor projectmnagement, dat daar een eindexamenvak is voor havisten.
Het tekort aan goede havo scholen, dat moet echt opgelost worden in Amsterdam. Er werd wel geprotesteerd tegen het besluit van het St. Nicolaas om alleen nog vanaf havo/vwo advies te accepteren, maa niemand kon ze terugfluiten. Ook het afstoten van de havo door het Amsterdams kon, dat is dankzij de autonomie die schoolbesturen tegenwoordig hebben. Het is een weeffout in de wet die de minister moet aanpakken!
Rozeballetje (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 10:41   

Wat ik me afvraag is het volgende; onze jongste moet meeloten op havo/vwo niveau. Bij onze oudere kinderen hebben we ook moeten loten maar dit is 2 x goed gegaan. Destijds waren er altijd nog beschikbare plaatsen op acceptabele scholen. Nu, met dit advies, is dat echter totaal niet het geval en maak ik me echt zorgen. Ik tel honderden kinderen waar geen plek voor is. Kun je verplicht worden je kind naar een stadsdeel te sturen waar je geen trek in hebt? Bij wijze van spreken 10 km door de stad, alleen, naar een school waar je helemaal niet heen wilt?
RS (A'dam)
op 26/03/2014 naar 10:10   

@E, ok dat is iets logischer. Wel jammer dat ze in overzicht niet aangeven hoeveel kinderen zich aanmelden voor gym klas. Ze blijven erg vasthouden aan die klas, terwijl er weinig animo voor is, ondertussen wel veel interesse voor (en behoefte aan) havo. Vond ze op open dag ook niet erg enthousiast over de havo tak (hebben ze liever niet volgens mij), zien ze meer als afvallers uit h/v klas, dan als aparte richting voor kinderen met hun eigen kwaliteiten. Heeft mijn kind dan ook niet voor gekozen.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 10:00   

Ik denk dat het Cartesius ook niet kan groeien op het Frederik Hendrikplantsoen. Toen het 4e gymnasium erbij kwam hebben er een tijdlang extra klaslokalen in de singelgracht gelegen en de bovenbouw zat op een andere locatie.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 09:52   

@Rs: het Cartesius meldt op haar website de gezamenlijke aanmeldingen voor atheneum en gymnasium. In het OCO overzicht zijn al deze vwo leerlingen onder atheneum gezet. Het kan dus best zijn dat ze een halve of bijna hele gymnasium klas gevuld hebben. Daar zijn dan in de 2e ronde de leerlingen welkom die uitgeloot zijn voor een gymnasium klas op een andere school.
Cartesius zegt dat ze voor het vwo niet zullen loten en de overgebleven plaatsen zullen ze openstellen voor de 2e ronde. Ik vind dat niet zo gek, ze houden zich aan de verdeling zoals gepubliceerd in de scholengids.
T (Adam)
op 26/03/2014 naar 09:39   

Kan de gemeente dat niet tegenhouden??? Wie spreekt de school daar op aan?? Dit is asociaal!! Cartesius! Boe! Shame on you!
Zonne (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:53   

Het Geert Groote laat ook van zich horen. Ze moeten ook loten.
Vmbo-t 16 kinderen uit te loten
Havo 31 kinderen uit te loten
Vwo 0 loot niet
Rs (A'dam)
op 26/03/2014 naar 08:51   

Aangezien Cartesius geen enkele aanmelding heeft voor gymnasiumklas kunnen ze die plaatsen toch beschikbaar stellen voor de kinderen die bewust voor hun school hebben gekozen? Blijven ze even groot /klein. Toch te gek voor woorden dat die dan zo gevuld zou worden met uitgelote kinderen van andere scholen, terwijl ze zelf een hele groep kinderen gaan uitloten!
Ko (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:45   

Correctie: 28 min onbekend aantal zusjes en broertjes (ipv 26).
Ko (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:41   

Cartesius gisteren in het Parool: "We zitten net in een nieuw gebouw en hechten juist veel waarde aan persoonlijk contact. We willen een kleine school blijven." Dus geen hoop meer voor een extra HAVO klas. Van 76 aangemelde kinderen zullen 26 min onbekend aantal zusjes en broertjes, geplaatst worden. De rest kan dan een plek op school in eigen stadsdeel, omringende stadsdelen en hoog waarschijnlijk ook eigen stad, vergeten! En de loting is natuurlijk, hoe anders, op 1 april. Voor de kinderen en ouders in kwestie helemaal niet grappig. De basisschool biedt momenteel, toevallig of niet, een training omgaan met boosheid. Deze hele procedure is bedacht door iemand met veel gevoel voor humor...
R (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:01   

Schoolkeuze is persoonlijk en heel relatief, ik denk dat in principe wel 8 tot 10 scholen voor ieder kind in Amsterdam geschikt zijn qua type en afstand. Maar daar moet je dan wel de keuze uit hebben. Het wordt ook zo opgeklopt omdat je in eerste instantie een enorme keuze hebt, dan ga je idd denken dat er een de beste is , wat onzin is. @T wat je schrijft klopt , er komen helemaal geen extra klassen. Het is een verkooppraatje, net zoals al die etiketten die aan die klassen hangen met sport en cultuur etc. Allemaal lokkers om die kinderen binnen te halen. In de praktijk gaat het nergens over en ze krijgen zoveel inschrijvingen dat ze vervolgens per school 100 kinderen minimaal moeten uitloten.
Annemieke (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 07:51   

Ik heb 2 kinderen op het HLZ en herken niets van onderstaand bericht. Mijn kinderen zitten in hele leuke klassen met heel diverse kinderen. Ik zou deze school aan iedereen aanbevelen.
Z (A'dam)
op 25/03/2014 naar 23:06   

Ik wil geen scholen bashen, maar aantonen dat sommige scholen niet geschikt zijn voor sommige kinderen.

Hier bv. beschrijven Joy en Nina (17) hun school, het HLZ:
"Het Hervormd Lyceum Zuid, gelegen aan de Beethovenstraat. Het wemelt er van de Louis Vuittonnetjes, Woolriches, Canada Gooses, iPhone’s en niet te vergeten: Vespa’s. En dan bungelen die tasjes niet alleen aan de armen van bovenbouwers, maar ook aan die van de kleine bruggertjes. Het Lyceum waarvoor de meeste leerlingen geldt: geld is status.
Draag jij iets wat niet in de smaak valt van het ‘populaire’ groepje? Dan valt dat al snel te merken. Natuurlijk, dit heb je op veel scholen in Nederland, dat weten wij ook wel. Maar wij vinden onze school wel een extreem geval. Waar begint dit ‘rich bitch’ gedrag? Wij zien het al op de open dag, waar we vaak genoeg hebben geholpen. Je ziet ze binnenstromen, de 11-jarige kippenkontjes met hun Woolrich aan waar ze praktisch in kunnen slapen en de beroemde LV. En ouders maar zeggen: ‘WAT WORDEN ZE SNEL GROOT!’ Ja, natuurlijk worden ze snel groot, als je jezelf kleedt als een volwassen vrouw. Want zo willen ze eruit zien, ouder."
Deze school zou voor mijn kinderen niet geschikt zijn, veel te hard.

En verder: goed om te horen dat het kortebroeken-item een incident was en dat velen het wel naar hun zin hebben op het Berlage!
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 22:53   

Wil de pret niet drukken maar die extra klassen die in t parool genoemd worden als zijnde extra op nicolaas en spinoza, dat zijn die klassem die al meer dan anderhalve week geleden werden toegevoegd. In geval van spinoza was dat niet eens toegevoegd. Zij gaven alleen een klas terug aan havo vwo. Die hadden ze (surprise) naar vwo gedaan. Een klas die in de keuzegids zowiezo al bestemd was voor havo vwo weghalen en m dan weer teruggeven nav de inschrijvingen: dat is niet meer plekken genereren. Dat is mooie sier maken met niks
E (Amsterdam centrum)
op 25/03/2014 naar 21:32   

Dat van die korte broekjes ging erover dat alle scholen in NL worstelden met blote kleding tijdens de warme zomer. Berlage werd als één van de voorbeelden genoemd omdat zij een meisje naar huis hadden gestuurd vanwege een té kort broekje.
S. (A'dam)
op 25/03/2014 naar 21:19   

Z: Get a life. Hou op met scholen bashen. Het is allemaal al ingewikkeld genoeg. En dat met die korte broekjes is oud nieuws, stond vorig jaar in het Parool.
Kt (Adam)
op 25/03/2014 naar 21:06   

Wat een onzin over het Berlage: mijn oudste (uitgeloot barlaeus) zit daar en heeft t geweldig naar haar zin. Jongste wil ook naar barlaeus (die overigens prima informeren, mail was er vrijdagmiddag, post zaterdag), maar als die uitgeloot wordt, gaan we gewoon weer naar t berlage.
E (Amsterdam centrum)
op 25/03/2014 naar 20:43   

Ik ken het Berlage Lyceum niet, maar nav het bericht van Z het filmpje gekeken wat bij hen op de OCO website staat en dat ziet er heel leuk en gezellig uit.
Y (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 20:32   

Wat een onzin over het Berlage. Heb 2 kinderen die het daar enorm naar hun zin hebben, na uitloting inmiddels alweer 5 jaar geleden. Ja, er is wat rumoer geweest over korte broekjes, maar dat ging over ultrakorte broekjes waar de billen bij wijze van spreken uithingen. Een incident dus. Van kledingvoorschriften is absoluut geen sprake en ruraal is het allerminst. Een gemengde school, dat zeker, maar een met een fijne sfeer en heel goed tweetalig onderwijs.
E (Amsterdam centrum)
op 25/03/2014 naar 20:31   

Het 4e Gymnasium gaat niet loten, zo staat op hun website. Bij het Cygnus is dat nog onzeker: "Er hebben zich 155 leerlingen aangemeld. Van dit aantal worden 16 achtstegroepers aanvullend getoetst op dinsdag 25 maart. Loting zal noodzakelijk zijn als de teller daarna op meer dan 150 blijft staan. Dit is uiterlijk op 28 maart duidelijk."
Z (A'dam)
op 25/03/2014 naar 19:08   

*****k Ossel neemt onderwijs voorlopig over van Pieter Hilhorst.
Z (A'dam)
op 25/03/2014 naar 19:02   

Nog even over ongeschikte scholen. Een vriendin van een van mijn kinderen, die op het Berlage zit (dwz. zat), vertelde dat meisjes daar geen korte broek aan mogen, omdat de jongens daar het aanzicht van blote meisjesbenen niet aankunnen. De school beweert op te leiden tot Wereldburger, maar de kledingvoorschriften zijn eerder ruraal dan kosmopolitisch. Mijn dochter had er geen trek in. En de vriendin is er ook vertrokken.
I (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 18:41   

Er is radio stilte omdat ze nog aan het puzzelen zijn. Vandaag in Parool: Nicolaas en Spinoza maken extra havo/vwo klassen.
E (Amsterdam centrum)
op 25/03/2014 naar 16:50   

De NIO toetsen vonden gister en vandaag plaats, er moet dus nu duidelijkheid zijn. Waarom bel je niet gewoon even? Heel raar dat je nog niet per mail geïnformeerd bent. Snap niet waarom er zo lang gewacht wordt met informeren of en wanneer er geloot wordt. Zorg dat alle leerlingen zsm weten waar ze aan toe zijn!
RF (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 16:26   

Heeft iemand al nieuws over de loting op het Ignatius Gymnasium?
Er zijn 18 uit te loten leerlingen. Hoeveel kinderen moeten er nog een Nio-test doen? Wanneer vinden die plaats? Hoe en wanneer worden kinderen en ouders op de hoogte gebracht van de lotingsuitslag?
Nina (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 13:14   

Heb ik gisteren gedaan! Kreeg het advies te mailen naar hoofd onderbouw van het vwo. Heb helaas geen bericht terug gekregen! Wil deze mensen niet van het werk afhouden,doch alleen het antwoord of er geloot moet worden aangezien er behoorlijk wat zenuwen bij alle ouders en kinderen speelt! Wie weet toch vandaag of morgen nog een antwoord?! Dacht misschien ouders te treffen die wel het antwoord hebben gekregen. Bedankt!
RS (A'dam)
op 25/03/2014 naar 12:55   

Als geen overschrijvingen, hoeft er ook niet geloot te worden. Lijkt me dus geen probleem bij VWO Damstede.
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 12:53   

Nina, bel ze gewoon even!
Nina (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 12:48   

Wij hebben onze dochter op het damstede in geschreven voor atheneum klas(advies vwo Cito 548). Wij kunnen alleen zien dat de klas vol is sinds afgelopen vrijdagmiddag. Weet iemand of er geloot moet worden?
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 12:01   

R: ik duim voor je kind!
R (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 11:04   

Ik ben superblij voor jullie, het MLA is geweldig. Mijn dochter zit daar en mijn zoon die dus met zijn 545 havo/vwo bij het fons staat had er voorrang. Maar hij kan echt dat systeem absoluut niet aan. Maar het is een hele fijne school. Ook zo tekenend dat zij dit oplossen. Ga maar duimen voor mijn kind.
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 10:52   

Het staat nu ook op de site!!!
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 10:51   

Ja!!! We hebben haar met sidderen en beven daar aangemeld, omdat we echt zo graag daar wilden zijn. Maar we vonden t zo eng. En nu dit!!!! Ik ben in mijn hele leven nog niet zo gelukkig en opgelucht geweest.
Anna (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 10:39   

@T: wat een opluchting he? Gaat je kind ook naat het mla?
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 10:37   

Hoera hoera!!!!!!! Het is waar!!!! MLA loot niet!!!!! Ik ben zo gelukkig!!!!!!!!
E (Amsterdam centrum)
op 25/03/2014 naar 10:26   

Allemaal twitteren met #loting aan schoolbesturen kranten gemeente etc
T (Adam)
op 25/03/2014 naar 10:16   

@R, waarom heeft de leerkracht het advies niet meten aangepast naar boven? In de kernprocedure staat duidelijk dat als het kind een score heeft die hoog genoeg is voor toelating tot het advies boven het gegeven advies, dat ze dit dan zo wie zo naar boven mogen bijstellen. Als de leerkracht dat niet wil, moet hij/zij met argumenten komen over waarom niet. De meeste leerkrachten passen bij een cito 545 het advies aan naar VWO. Al meteen, in eerste ronde.
Z (A'dam)
op 25/03/2014 naar 10:14   

Goed verhaal, Ko. Kun je het niet naar allerlei kranten/pers sturen? Ik merk dat er momenteel erg weinig aandacht is in de pers/bij het publiek/politici voor het probleem. Men raakt eraan gewend en denkt: oh, daar heb je die zeurouders weer, die zo nodig het onderste uit de kan willen. Het grote publiek denkt dat het alleen maar gaat om een iets leukere en iets minder leuke school. In werkelijkheid gaat het om een aanvaardbare en totaal ongeschikte school. Ik heb in een eerdere post aan proberen te tonen waarom bv Comenius voor ons ongeschikt is. Dit soort punten moet eens een keer serieus genomen worden!
Anna (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 10:13   

HOERA! HET MLA HAVO/VWO GAAN NIET LOTEN! Er komt een klasbij, ik heb ze net aan de lijn gehad!!! Yes, ik kan wachten om mijn dochter te vertellen!Hoop alvast ouders boij te maken met dit bericht en de rest sterkte.
E (Amsterdam centrum)
op 25/03/2014 naar 09:55   

@Ko: ik hoop dat schoolbestuurders berichten als het jouwe lezen, je beschrijft heel duidelijk wat velen deze weken moeten ondergaan.
Heb je het Cartesius al gebeld? Ik zou hen vragen wanneer de loting plaatsvindt en of je daar als ouders bij kunt zijn. Gister en vandaag vinden de aanvullende toetsen plaats dus einde dag hebben alle scholen duidelijkheid over het aantal leerlingen dat direct plaatsbaar is. Er zijn scholen die direct loten in het openbaar en ouders zo niet langer in het ongewisse laten dan strikt nodig is. Snap ook het Hyperion niet: woensdag wordt geloot en vrijdag krijgen de ouders een e-mail, waarom niet woensdag direct na de loting?
Ko (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 09:20   

Aangemeld op het Cartesius met Havo advies. Iedere ochtend eerst site van de school bekijken, dan forum VSA, dan alle relevante sites. Dan pas tanden poetsen. En daarna dwangmatig om een uur weer alle relevante sites bezoeken. Hele dag door nieuws volgen en met de kleine puzzeltjes informatie, toevallig ontdekte kruimeltjes, proberen een beter beeld te krijgen. Best een treurige manier van communicatie met de onderwijsconsumenten. Hoewel, ik vraag me steeds meer af, zijn de scholen voor de kinderen gebouwd, of de kinderen voor de scholen geboren? Als ze maar op een open dag zeggen dat het kind centraal staat, dan ben je als ouder zeker helemaal gerustgesteld...Heb nu spijt dat ik zelfs 5 scholen heb bezocht, dit schept alleen verwachtingen en heeft valse hoop. Het is of 1e keus of de laatste, of beter gezegd, geen keus! En als je in West (oud West) woont heb je niet veel in de buurt: Centrum en West hebben nauwelijks scholen, Zuid is gewild en vol en in Nieuw West zijn nog plaatsen over omdat zelfs kinderen die daar wonen naar Zuid vluchten. Dat zou ik ook doen, met zo een upgrade heb je straks meer kansen op een baan, misschien zelfs met de echte naam en woonadres op de CV. Wat een toestand! En hoe zit het straks met die +/- 200 kinderen die geen plek op een school in Amsterdam kunnen krijgen. Worden de scholen gedwongen om extra klassen te openen, waardoor ze de schattige kleine schaal verliezen en volgend jaar welllicht minder populair worden? Worden ze als uitgeprocedeerde twaalfjarige gelukzoekers verbannen uit hun geboortestad? Wie betaald de reiskosten voor de kinderen die naar de provincie moeten omdat ze in het Amsterdamse onderwijssysteem "centraal" staan? Ik kan wel janken...maar voor het kind in kwestie doe ik alsof ik een plan B heb dat net zo geschikt is voor de volgende 5-6 jaar van ons leven. Maar er is geen plan B, behalve thuis houden, vechten met de leerplichtambtenarij en volgend jaar weer proberen. Niet echt een fijne optie voor een leergierig en sociaal kind en zijn vredelievende ouders. Het is dus of ingeloot worden of een andere loterij winnen en verhuizen... Hoe dan ook, met mijn verhaal van hard werken, leren, oefenen op Squla, je best doen, hoef ik bij mijn kind niet meer te komen. Dat hij de Cito goed heeft gemaakt, maakt het blijkbaar helemaal niet uit. Ik wens iedereen succes, maar we moeten niet vergeten dat er hoe dan ook, dus ook als je geluk hebt, na de loting de Amsterdamse kinderen zonder plek op een school in hun eigen stad zullen blijven. Geen enkel kind verdient dit, ook als hij niet van jou is.
E (Amsterdam centrum )
op 25/03/2014 naar 08:59   

@R: in jouw geval zou ik terug gaan naar de leerkracht en vragen of ze gezien de omstandigheden en de score het advies wil bijstellen naar boven. Mocht je kind uitgeloot worden, dan heb je in de 2e ronde meer keuze.
Het blijft natuurlijk wel idioot, er moet voldoende plek zijn op goede scholen op elk niveau!
R (Amsterdam)
op 25/03/2014 naar 08:24   

Wat een gekte, ik word ook met de dag bozer. Vooral ook omdat we niets horen, hoezo worden scholen bv niet aangespoord om extra klassen te maken. Ik heb een mail gestuurd naar het osvo, niks op gehoord. Ik zit met omgekeerd probleem als Ilse, 545 met havo/vwo advies. Net zo lullig. De cito speelt alleen een rol als je hem minder goed maakt dan je advies, als je hem goed maakt helpt het geen bal. Het hele systeem moet op de schop. Ik roep al jaren dat je IQ, cito en schooladvies naast elkaar moet leggen en dat de voortgezette school dan moet beslissen.
E (Amsterdam centrum)
op 24/03/2014 naar 23:17   

@Ilse: je had je kind met vwo advies maar Cito lager dan 545 aanvullend kunnen laten toetsen. Honderden kinderen in Amsterdam doen dat ieder jaar na een tegenvallende Cito score. Op basis van de uitslag ben je alsnog automatisch toelaatbaar op het vwo.
Je kan ook bij de havo/vwo school vragen, bijvoorbeeld samen met de leerkracht van groep 8, of je kind alsnog direct op het vwo kan starten. Sommige vwo afdelingen van populaire scholen lijken nog plek te hebben.
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 23:16   

Ilse, waarom ga je met dat vwo advies niet gewoon naar het vwo in de tweede ronde? In eerste ronde plaatsbaar is in tweede ronde ook plaatsbare! Of komen jullie met die score van een gymnasium? En worden jullie evt afgewezen/zijn jullie evt niet plaatsbaar daro?
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 23:10   

Precies, Ilse , hoe gaan ze dat oplossen. Dit is geen kwestie van eerste of 11de voorkeur meet maar van compleet tekort. Ik wil verdomme iets horen van osvo, gemeente en oco!
Ilse (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 22:42   

Mijn vraag aan de schoolbesturen en de politiek is: waar moet mijn kind met vwo advies een citoscore van 541 terecht als ze in de 2e ronde wordt uitgeloot voor een van deze 66 plaatsen? Moet ze dan maar naar een havo of vmbo/havo-brugklas? Vwo? Prima wat ons betreft maar dan moet de school haar wel toelaten Want vanwege haar Cito niet automatisch toelaatbaar.
Ilse (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 22:35   

Ik heb net de open plaatsen en de overaanmeldingen voor alle havo-vwo brugklassen op een rij gezet zoals ik ze kan vinden op de webpagina met aanmeldingen. Dus geen havo of vwo klassen, maar echt alleen de havo/vwo- brugklassen.
Hieruit blijkt dat er 296 overaanmeldingen zijn voor dit schooltypen tegenover (schrik niet) 66 open plaatsen. Een aantal van deze leerlingen zal misschien in een havo of vmbo/havo brugklas terecht kunnen maar voor een groot aantal kinderen zal dhavo/vwo de meest geschikte brugklas zijn. Dan hebben we het niet over populaire of niet populaire scholen maar gewoon over het beschikbare aantal plaatsen.
Mijn vraag aan de politiek en de schoolbesturen is
Andere I (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 21:15   

@Menno(OCO): over de slotvraag: Gaat het stadsbestuur zelf een school stichten op de grens van Zuid en West?
Waarom daar? dan lijkt Centrum/Noord me logischere keuze: hordes kinderen reizen nu naar Zuid maar zouden dat niet doen als ze een alternatief hadden in het centrum of Noord. Dit zou de scholen in Zuid ontlasten. Het Hyperion trekt kinderen uit de wijde omtrek, een 2 de daltonschool zou dat zeker ook doen!
En ook de vele nieuwe woonwijken die in Noord verrijzen, doen vermoeden dat er alleen maar meer behoefte zal zijn aan scholen komende jaren.
R (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 21:00   

@T goed van je uitgezocht over dat feit dat havo adviezen en havo/vwo adviezen door elkaar heenlopen en dat alles onduidelijk is. Ik begrijp om die reden dat vreemde dubbeladvies ook niet. Gewoon havo of vwo geven is veel beter en veel meer brugklassen met havo/vwo maken. Daarna opsplitsen. Wat een wanbeleid. Bovendien ook overal anders, ik hoorde vandaag van een vriendin in de achterhoek dat ze daar al werken met mono advies. Op alle scholen gebeurt er ook iets anders, veel scholen passen na de cito het advies aan als die positiever uitpakt dan het advies, de school van mijn kind doet dat niet. Het hangt er dus maar vanaf waar je kind zit.
E (Amsterdam centrum)
op 24/03/2014 naar 20:57   

Het Cygnus ontbreekt in het overzicht van Oost, daar zullen 10 leerlingen worden uitgeloot (tenzij het Cygnus net als vorig jaar een extra klas vormt).
Ander I (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 20:20   

@Menno (OCO) het overzicht net bekeken: voor Noord wordt gesteld dat er een tekort is van 2 vwo-klassen, dit zijn de Hyperion-leerlingen? Want ook Damstede heeft overaanmeldingen, stel dat die op de Nieuwe Havo komen, dan komen daar 2 havo/vwo-klassen, waar gaan de leerlingen dan naartoe die opstromen na de brugklas? Officieel het Hyperion, maar die plaatsen nu 10 extra kinderen, dus die klassen lijken tjokvol te zitten?
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 17:02   

Halle Menno, goed je hier te zien en idd veel dank voor de overzichtsite van de OCO! Veel aan gehad afgelopen tijd. Ik snap dat bij het formeren van de getallen in het overzicht tekorten en beschikbare plaatsen gedacht is vanuit de uitleg/ behandeling van de cito bandbreedtes, maar voor het berekeken van het aantal beschikbare oplaatsen per advies in de tweede ronde werkt dat uitgangspunt natuurlijk niet. Een kloppend overzicht zou heel fijn zijn en lijkt me ook sterk nodig!
F (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 16:57   

Beste Menno

Allereerst wil ik OCO en VSA bedanken voor hun inzet deze periode. De site met de overzichten aanmeldingen was mijn meest bekeken site afgelopen twee weken ;-)

Menno weet jij misschien iets meer over wat er achter de schermen nu gebeurt?
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 16:54   

Zie hieronder discussie nav overzicht op OCO-site. De overkoepelende vereniging van de schoolbesturen heeft aangegeven dat mono-advies en daaropvolgend dubbeladvies (bv havo en havo/vwo) zowel bij aanmelding als bij loting gelijk behandeld moeten worden. Daarom ook in overzicht samengevoegd. Zie toelichting op onderwijsconsument.nl/amsterdamse-vereniging-van-schoolbesturen-osvo-vereen voudigt-lotingsregels/
Ilse (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 14:32   

VSA kunnen jullie als belangenclub niet een kloppend plaatje maken van de overaanmeldingen per schoolsoort? En dan bedoel ik dus per schoolsoort waar ook de aanmeldingsregels op gebaseerd zijn.
In het overzicht van Oost zag ik nl. dat ze ook de VWO-klassen meetellen in het Havo-vwo overzicht en daar doen ze juist heel moeilijk over mijn dochter omdat ze niet de vereiste cito-score van 545 heeft. In feite nemen ze dus alle schooltypen samen (van vmbo/havo tot vwo) en concluderen dan dat er voldoende ruimte is voor havo/vwo kinderen.
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 14:20   

Exact Ilse! leuk een overzicht, maar t moet wel kloppen, anders is t eerderb gevaarlijk dan handig: stel je voor dat de gemeente denkt dat het een kloppend overzicht is!
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 14:18   

Er staat inderdaad een fraai overzicht, echter: er wordt geen onderscheid gemaakt havo en havo vwo plaatsen: Havo plaatsen worden in het overzicht meegerekend als plaatsen voor havo/vwo en dat kan dus niet. Om twee redenen: 1) Mijn dochter met havo/vwo advies kan niet naar een mono havo. Dat is niet haar advies. 2) kinderen met een havo advies kunnen vanwege aangepaste uitleg cito bandbreedtes sinds dit jaar makkelijker inschrijven voor havo vwo en laten daarom soms de mono havo plaatsen (terecht) linksliggen. Om een reeel beeld te krijgen van alle benodigde havo vwo plaatsen moet je dus eigenlijk alle uit te loten havo en havo vwo leerlingen bij elkaar optellen= ong 300, en dat afzetten tegen de beschikbare plaatsen havo vwo. Het plaatje is nog veel erger en niemand heeft t door... ernstig.... In de tweede ronde zijn in principe voor ongeveer 45 uit te loten mono havo aanmekldingen genoeg plaatsen over (amsterdam breed), namelijk 83. je weet alleen net of men zich daar op in schrijft, men kan immerso ok voor havo vwo kiezen. Als die mono havo aanmelsders zich in tweede ronde alsnog aanmelden voor havo vwo wordt t plaatje echt nog grimmiger (en zullen er mono havo plaatsen onbenut blijven). Wat een wanbeleid: de beoordeling van de cito scores gelijktrekken, maar wel het dubbel advies blijvwn hanteren. !! Onze havo vwo kids zijn volledig de dupe.
Lies (Amsterdam Noord)
op 24/03/2014 naar 14:16   

Heb even gekeken naar die school analyse en denk dat het moeilijk te zeggen is welk stadsdeel nu een tekort heeft.... Vooral bij de kinderen uit Noord weet ik dat hele groepen 8 het IJ over gaan, omdat ze het type onderwijs niet in dat stadsdeel kunnen vinden (sport-/cultuurschool), Dalton, Montessori, Jenaplanonderwijs kinderen. Het Hyperion wordt maar ten dele nu gevuld met Noord kinderen. Ze komen nu uit de hele stad (Zuid,Oost,West,Noord randgemeenten van Noord). Damstede is vooral gevuld met Noord en de randgemeenten(Volendam, Marken, Edam, Oostzaan, Den Ilp etc).
Ik denk dat het handiger is om de scholen te verdelen over de stadsdelen. Zodat ieder stadsdeel een brede scholengemeenschap krijgt, een gymnasium en...waar nog meer behoefte aan is...:een sport/cultuurschool of Montessori/Jenaplan(a la IJburg)/Dalton/Vrije School (1 of 2 van de vier).
Misschien kan ook eens in kaart worden gebracht hoe de Amsterdamse jeugd nu verdeeld is over de scholen. Wie trekken massaal hun stadsdeel uit en waarom ?
Aan de cijfers nu kun je niet zien welk STADSDEEL er daadwerkelijk behoefte heeft aan plekken...Je ziet alleen welke schooltypen (of scholen) behoefte hebben aan uitbreiding.
Ilse (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 14:15   

Tja, in dit overzicht tellen ze de VMBO/Havo-, HAVO- en Havo/VWO- brugklassen bij elkaar op en zo komen ze op een overschot van 5 HAVO/VWO-klassen in Amsterdam oost. Maar mijn dochter wil (en kan) naar een Havo/vwo brugklas en niet naar een VMBO/Havo-brugklas of Havo-brugklas en daar zijn er veel minder van. Ik tel een halve klas bij het Pieter Nieuwland en anderhalve klas bij het Cosmicus en dat is het. En gezien de krapte elders in de stad zullen daar ook wel andere kinderen op af komen. Ik blijf bij mijn punt: het is geen kwestie van selectieve ouders. Er is gewoon te weinig capaciteit voor Havo/vwo-brugklassen.
A (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 13:38   

Onder 'nieuws' op de OCO site staat een uitgebreid overzicht en een interessante analyse van waar behoefte aan is in welk deel van de stad. je kunt daar ook twee PDF files downloaden van aantal leerlingen per school en een overzicht per stadsdeel.
R (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 13:34   

Dan is er nog iets, ik vind de enorme afstand ook een bezwaar, kinderen in dorpen fietsen samen 12 km naar hun middelbare school. Hier is dat iets heel anders, daar gaat je kind dan dwars door de stad op zijn 12e in zijn eentje, het zal allemaal wel tuttig zijn maar ik vind dat doodeng. Ik heb een oudere dochter van 16 en die kan nu idd de hele stad door maar echt niet op haar 12e.
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 12:55   

@Lies, Wij zouden de nieuwe havo ook prima vinden en hebben bij het zoeken naar een school juist ook gekeken naar of we deze niet te wit vonden en wel een juiste afspiegeling van de bevolking van obnze stad! maar er zijn scholen die in de verste verte niet lijken op scholen als de nieuwe havo. Daar hebben we het over. Ben je op zon school ook gaan kijken? blijkbaar niet.
H2 (Badhoevedorp)
op 24/03/2014 naar 12:45   

Tekenend: het Vossius hoeft (alweer) niet te loten. Een school die het gymnasiale onderwijs zeer serieus neemt en waar nodig "ouderwets" durft te zijn trekt niet zoveel gelegenheidsgymnasiasten. De oneigenlijke druk op de gymnasia wordt niet veroorzaakt door een toegenomen belangstelling voor het gymnasiaal onderwijs, maar door een hang naar relatief kleine, categorale scholen. Wat was er eigenlijk mis met het pre-Mammoet-stelsel: kleine scholen waar één type onderwijs werd gegeven, met een toelating*****amen als niveaubewaking.
Lies (Amsterdam Noord)
op 24/03/2014 naar 12:41   

Mijn Nederlandse dochter is zelf enthousiast geworden van de Nieuwe Havo.
Zelf heb ik mijn bedenkingen hoe zij zal aarden en hoe dat gaat lopen...Van een hele witte school, kiest zij bewust voor een redelijk zwarte school (alhoewel dat steeds gemengder wordt). Zij vindt de kinderen juist heel aardig (ook de Bovenbouw kinderen die haar spontaan aanspraken en hulp aanboden). Zij kiest bewust voor de kinderen, de manier van onderwijs, nieuwe vakken en de betrokken leerkrachten en ook een beetje de afstand (dicht bij huis).
Zij durft keuzes te maken die velen van ons niet zien. Ik heb er vertrouwen in als ik haar zo door de school zie stappen na haar aanmeldingsgesprek. Daar heb ik bewondering voor ! Herkenning zal zij geheel niet hebben, maar zij is klaar voor een nieuw avontuur en kiest daar bewust zelf voor. Veel kinderen en ouders geven het geen kans. Er zouden er meer moeten zijn...
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 12:30   

R ,ik ben het zo volledig met je eens, mijn kind gaat niet waar een school die niets te maken heeft met haar belevingswereld. Een enkele scholen zijn echt geen optie. Daar gaat ze niet heen, ik houd haar dan liever thuis, tot ik iet anders heb geregeld.
R (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 12:18   

Ik doe ook graag mee aan iedere actie. Ik begrijp dat het eigenlijk dus niet helder is wie verantwoordelijkheid neemt. De scholen zelf, besturen, gemeente? Of allen lijkt mij , iedereen moet aangesproken worden op zijn verantwoordelijkheid. En idd, ik kan zo een lijst maken van scholen 1 t/m 7 waar ik mij goed in kan vinden. Maar er is ook een lijst waar mijn kind echt niet naar toe kan. De overgang van de basisschool is al een intensieve stap, dan behoort de wereld waar je in belandt enigszins herkenbaar te zijn.
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 11:53   

Ik heb net gehoord dat men er achter te schermen druk mee bezig is. iook bij de gemeente. ik heb aangegeven dat ze daar dan verdorie iets over moeten zeggen, op de site van de gemeente, dit forum of via de OCO. Iets van de stress wegenemen.
Zonne (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 11:49   

Het leek mij ook wel een goed idee om de gemeente te bellen maar helaas, niemand weet bij wie ik moet zijn. Ze vinden het allemaal wel erg naar.
Ilse (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 11:39   

Helemaal met voorgaande reacties eens. Er moet gewoon meer plek komen. Ik zie echt niet waar al die uitgelote kinderen heen moeten. Ik vind loten niet leuk voor mijn dochter, maar mijn grootste angst is dat ze daarna nergens meer terecht kan. Omdat alles gewoon vol is. En wat dan? Er moet toch iemand een oplossing bieden in dat geval. Het kan toch niet niet dat gemeente en scholen dan zeggen: zoek het zelf maar uit.
T (Adam)
op 24/03/2014 naar 11:13   

@Andere I, ik doe graag mee met iedere actie die gaat over het aanschrijven van deze of gene. Wat kan ik doen? Ik ga in ieder geval de gemeente bellen vandaag. Een oplossng eisen. T is ergr dan ooit, er is gewoon geen ploek.
F (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 10:57   

Ik wil proberen positief te blijven denken, maar ik heb objectief en breed proberen te kijken tijdens het schoolbezoeken (hebben 7 scholen bezocht door de hele stad heen) en nu gekeken maar onze top 10, maar die zit al vol....

Snap echt dat je niet altijd kunt krijgen wat je wenst, maar dit voelt niet prettig...
Zonne (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 10:33   

Nou, Inderdaad F. Wie is en voelt zich nu verantwoordelijk voor deze kwestie en laat iets van zich horen?!

Loop een willekeurige groep 8 binnen en voel de spanning van de kinderen, hier hele korte lontjes en de mede ouders die ik tegen kom kunnen net als ik maar een aan ding denken en de emoties lopen hoog op.
Wie heeft antwoorden op vragen van kinderen:
Kan ik naar de school van mijn keuze, wat als ik uitgeloot wordt en mijn keuze 2 3 en 4 zitten ook al vol. Waar moet ik heen? Hoe ver moet ik reizen? Waarom kan ik niet naar tto of sport of cultuurklas? Waarom zijn er niet gewoon meer klassen? Hoe kan ik mijn talenten ontplooien als ik niet naar de school kan waar mijn hart zit? Waarom duurt alles ook zo vreselijk lang voordat ik weet waar ik heen "mag"?

We malen nog maar even door en verdragen de surrealistische dromen die 'snachts plagen.
E (Amsterdam centrum)
op 24/03/2014 naar 10:01   

@F: misschien kan Hillhorst weer aan de slag als ombudsman?
Maar inderdaad: oorverdovend stil is het stadsbestuur.
F (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 09:55   

Ik vraag me af: Wie is (en voelt) zich nu verantwoordelijk voor deze kwestie? Zeker nu hillhorst weg is....

Want nieuwe scholen oprichten -nog een daltonschool bijvoorbeeld- lijkt me een goed idee, maar dat neemt de onrust nu niet weg.

Nog een vraag: het lijkt er op dat er geschoven gaat worden binnen scholen... Fijn voor de mensen waarvoor dan niet geloot hoeft te gaan worden.
Maar wat nu als er dan bijv. weinig gymnasiumplekken overblijven in de tweede ronde? Het zou zo maar kunnen dat bijv. Cartesius zijn gymnasiumplekken doorschuift naar atheneum. Gaat dat bij het Nicolaas ook gebeuren? En blijft dan niet alleen het Vossius over, waar dan weer een hele kleine kans op is?

Wat iets meer rust zou geven is als er vanuit de gemeente een levensteken komt wie hier zich over gaat buigen, het stroomlijnen van komende weken....
Andere I (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 09:16   

@Z: de gegevens van de Amsterdamse kinderen zijn bekend, de onzekere factor is hoeveel kinderen uit de regio naar Amsterdam komen, maar daar zou men wellicht ook in een eerder stadium achter kunnen komen,...
Ander I (Amsterdam)
op 24/03/2014 naar 09:14   

Heb het plan om met andere ouders J. Paternotte aan te schrijven om de situatie aan de kaak te stellen, hoop echt dat D66 de middelbare scholenkwestie in het programma-akkord gaat opnemen.
Dependances van bestaande scholen oprichten, kan dat wel? Idd 2de Dalton, misschien uit de koker van Hyperion en Nieuwe Havo toch ook nog een Havo/vwo school, bvb met sportief/cultureel profiel?
Zijn er cijfers van Geert Grote, volgens mij ook daar ruimte voor dependance bvb in Noord...
Z (A'dam)
op 24/03/2014 naar 01:57   

Sorry hoor, maar de aantallen leerlingen die naar het VO zouden gaan waren allang bekend, incl. entreetoets en voorlopig schooladvies. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de osvo de capaciteit bewust te laag houdt om haar project van gedwongen menging er op deze manier door te drukken. De osvo is de grootste sta-in-de-weg voor goed onderwijs in deze stad. De gemeente is vrij machteloos. De druk moet echt van ouders komen. Desnoods moeten ze zelf maar een school oprichten. Die moet dan van een denominatie/onderwijsrichting zijn die in A'dam nog niet bestaat. Daar moet natuurlijk iets op te verzinnen zijn.
Z (A'dam)
op 24/03/2014 naar 01:09   

Ik kom al jaren op dit forum en al die tijd had en heb ik het vermoeden dat Hans uit Nieuw-West, nu uit Amsterdam, maar met dezelfde ideeën, de secretaris van de Osvo is. Ik heb dit voorheen ook wel eens geschreven hier.

Natuurlijk mag een secretaris van de Osvo hier zijn ideeën uiten, maar dan graag als zodanig kenbaar. Het is wel zo fijn en eerlijk als je weet met wie je in discussie bent. En wat iemands belangen zijn.

In de loop der jaren hebben wij in onze oriëntatie bijna 20 scholen bezocht, maar niet het Comenius. Op hun site las ik dat dit hun schoolprogramma is:

"In klas 1 en 2 krijgen alle leerlingen een extra vak 'basisvaardigheden', dit vak bestaat uit:
* taalvaardigheden (1 lesuur van 60 minuten)
* rekenvaardigheden (1 lesuur van 60 minuten)
* kennis van de samenleving (1 lesuur van 60 minuten)"

Mijn kinderen, zeer taal- en rekenvaardig en zeer bekend met alle facetten van onze samenleving, willen echt per se niet zo'n verplicht programma volgen. Maar anderzijds zijn er kinderen voor wie dit heel nuttig is. Dus eigenlijk is het heel goed dat deze school met dit aan de doelgroep aangepast programma er is. In Frankrijk is gebleken dat bij gescheiden meisjes/jongens onderwijs de prestaties van de meisjes in bèta-vakken met sprongen vooruit gingen. Niet dat ik wil pleiten vóór (sekse/achtergrond) gescheiden onderwijs. We moeten alleen niet uit het oog verliezen dat elk kind het meest baat heeft bij onderwijs op zijn/haar eigen niveau en toegespitst op zijn/haar belangstelling en leerstijl.
Maar goed, onderwijs dient behalve het individuele belang van het kind natuurlijk ook maatschappelijke doelen, zoals het leren omgaan met kinderen van andere niveaus of met andere achtergronden. Qua niveaumenging vind ik het Spinoza een goede mix: les op eigen niveau, en elke dag een uur menging in het Daltonuur. Dit is een van de redenen dat ik hier al jaren fanatiek pleit voor een tweede Daltonschool.

Anderzijds kan het onderwijs niet alle maatschappelijke problemen oplossen en kunnen we die ook niet op het bordje van individuele kinderen leggen. Ik ken zoveel witte kinderen die door hun ouders naar een zwarte basisschool zijn gestuurd en daarna zelf voor de allerwitste middelbare school kozen. Verplichte menging werkt dus contra-productief.

Omdat verplichte menging op scholen niet zal lukken zonder individuele kinderen daar het slachtoffer van te laten worden, kan er misschien iets anders verzonnen worden? Bv buiten/naschoolse menging in gezamenlijke projecten, koppeling van kinderen van verschillende scholen als een soort buddies/maatjes etc., verzin maar wat.

En verder is het natuurlijk een grote schande dat er voor zoveel kinderen die 12 jaar geleden al geboren zijn nu onvoldoende capaciteit is. Zelfs als het oprichten van een nwe school 7 jaar zou moeten duren, wat natuurlijk onzin is. Er is inderdaad veel gebeurd de laatste jaren aan extra capaciteit, maar het was en is niet voldoende, dus er moet dringend meer gebeuren. Zelf heb ik het gevoel dat Lodewijk Asscher en in mindere mate Pieter Hilhorst hier een goede rol in speelden. Nu beiden weg zijn, ben ik er niet gerust op.
R (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 22:06   

Dank e, mee eens. Ik had al vraagtekens bij de belangen van Hans.
Ik vraag me af wat de scholen deze week zelf gaan doen, worden ze aangespoord om extra klassen te creëren bv? wat gebeurt er straks als het echt helemaal mis is gaat na de 2e ronde, als je de stand van zaken nu bekijkt gaan 200 kinderen geen school vinden. Wie is er dan eigenlijk verantwoordelijk. Het idee dat je eindeloos moet leuren met je kind is echt een afsc***** idee.
E (Amsterdam centrum)
op 23/03/2014 naar 21:58   

@Hans: ik kom sinds drie jaar op dit forum en ieder jaar meng jij je in de discussie met je pleit voor gedwongen winkelnering voor scholen die uit de gratie zijn geraakt. Ben jij Hans, secretaris van het Osvo? Of werk je bij het HLW (die school noem je ieder jaar)? De meesten posters hier zijn ouders van leerlingen die de overstap naar het voortgezet onderwijs moeten maken, ik heb kinderen die de overstap al hebben gemaakt en kinderen die de overstap nog moeten maken. Wat is jouw achtergrond?
Ik kan je volgen als je zegt dat overheidsgeld kostenefficiënt besteed moet worden.Ik volg je niet als je zegt dat scholen verplicht gemengd moeten worden. Dat zorgt er voor dat scholen die uit de gratie zijn geraakt gewoon door kunnen gaan op de oude voet. Er zijn genoeg voorbeelden van (gemengde) scholen die de afgelopen jaren wel de weg omhoog hebben gevonden en die nu zelf moeten loten. Dat vereist naast een mooi nieuw gebouw zelfreflectie, keuzes maken, veel inspanning en geduld; een stuk lastiger dan automatisch toch wel gevuld worden met onfortuinlijk uitgelote leerlingen.
Toen mijn kind uitgeloot dreigde te worden waren er veel vrije plekken op scholen die echt geen alternatief waren voor de eerste t/m zesde keuze. Ik heb daarom ook nog niet veel vertrouwen in het experiment met het nieuwe loting systeem. In de test vorig jaar moest je 10 keuzes opgeven. Na lang nadenken kwamen we op maximaal zeven. Na sluiting van inschrijving zat 1 t/m 6 vol. Ik begrijp de ouders die hier schrijven dat ze sommige scholen überhaupt niet overwegen heel goed.
Hans (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 20:21   

Onderwijs wordt met overheidsgeld betaald. Dat moet zo doelmatig en kosteneffectief mogelijk worden ingezet op een manier waar alle kinderen zo goed mogelijk van profiteren. Het Hervormd Lyceum West zit in een prachtig nieuw gebouw. Sluiten en ergens anders weer een nieuwe school uit de grond stampen? Er is een beter plan nodig, en regels om leerlingenstromen in goede banen te leiden lijken me onontkoombaar. Om te beginnen de kernprocedure, waar diverse scholen zich niet aan houden. Met hun eigen regels pikken ze de beste leerlingen weg. Waardoor ze goed scoren, aan populariteit winnen en gaan loten. En dan weer de beste leerlingen aannemen. Waarom wordt Fons niet teruggefloten?
Mk (Adam)
op 23/03/2014 naar 19:58   

Fons heeft alleen maar havo-vwo brugklassen; in de Kernprocedure staat dat mono- en dubbeladviezen dan gelijkelijk behandeld worden. Niet alleen naar havo toe, maar ook naar vwo. Niet loten onder de vwo-ers is dus in tegenspraak met de Kernprocedure.
I (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 16:17   

"Zwarte" kinderen willen ook niet meer naar zwarte scholen (let wel: ik heb het hier niet over gemengde scholen). Daarom zijn deze scholen na de eerste ronde inschrijving ook nog niet voor de helft gevuld (terwijl er in de buurt genoeg kinderen zijn). Als een bedrijf een dienst of product aanbiedt waar niemand op zit te wachten, gaat het failliet. Met regelgeving wordt je niet verplicht om deze dienst af te nemen. Daarvoor leven we in een vrij land met een vrije economie. Waarom moet dat dan wel voor scholen gelden? Als er niet genoeg vraag is naar een bepaalde school, dan moet je daar mee stoppen. En niet mensen verplichten toch naar die school te gaan. Dat gaat nooit werken.
Hans (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 15:59   

Wij hebben eerder de keuze moeten maken en strategisch gekozen voor een gemengde school in de buurt. Wij krijgen nu een heel diverse vriendenkring over de vloer. De school is een prettig mengsel. In Nieuw-west/Badhoevedorp wonen genoeg witte Havo/VWO leerlingen, net als in Zuid-oost/ Abcoude en Noord/ Waterland. Het zou goed zijn als er voor elk kind aanbod van een goede gemengde school in de buurt is. Nu vecht een deel van de stad voor schaarse plekjes met extra cultuur of sport terwijl aan de andere kant van de stad zwarte scholen bestaan waar kinderen hun hele schoolcarrière nooit met Nederlandse kinderen in aanraking komen. Als de regelgeving zich ook richt op een betere menging dan worden meer scholen een aantrekkelijk alternatief.
I (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 15:39   

@Hans, Femke Halsema ging er ook prat op dat kinderen moesten mengen. Haar eigen tweeling ging naar een zwarte school, want dat was goed voor hun ontwikkeling. De tweeling heeft ze er binnen een jaar weer afgehaald onder het motto: mijn kinderen zijn geen sociaal experiment. Ze gaan nu naar een andere school, want dat is beter voor hun welzijn....
P (Adam)
op 23/03/2014 naar 15:24   

@hans en zou jou kind dan ook moeten mengen of zit die niet in de buurt van een niet populaire school? Welk systeem zou jij willen invoeren? Inschrijven in je eigen stadsdeel?
Hans (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 14:16   

Hopelijk bieden nieuwe speregels volgend jaar soelaas voor scholen als het Comenius. Dit is voor niemand goed. Mengen die hap, zodat iedereen met zowel soortgenoten als andere soorten samen naar school gaat. Begrijpelijk dat deze kinderen zich minderwaardig voelen. En ook begrijpelijk dat deze school op dit moment niet het redelijke alternatief is.
R (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 14:03   

Het is te zot voor woorden dit systeem. Ik denk er over om buiten Amsterdam te gaan zoeken als het moet. Alhoewel dat ook niet makkelijk zal gaan. Is het nou waar dat het systeem volgend jaar veranderd?
I (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 13:57   

@T: ik ben het helemaal met je eens. Maar zo zullen gemeente, scholen en osvo niet denken. Zij vinden dat er genoeg scholen in Amsterdam zijn met een voldoende van de onderwijsinspectie. Zij hebben hun werk gedaan en ouders moeten gewoon verder kijken dan hun neus lang is. En het blijkt toch dat de meeste kinderen uiteindelijk toch tevreden zijn op hun nieuwe school? Niet zeuren, de fiets pakken en gaan.
T (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:57   

Mijn dochter heeft recht op een school waar ze zich op haar gemak voelt en die t beste uit haar kan halen. Geloof me dat is niet die school. Ik wil best naar het osb en ook naar caland en ik wil genoegen nemen met niet de hoofdprijs of sectie-eenheidscommandant of derde of vierde prijs, maar dat, die school kan zoals die nu is is geen optie, die plaatsen tel ik niet mee. Punt uit. En ik heb geen zin in gesprekken over morele verantwoordelijkheid nu. Ik begrijp het probleem van de zwarte scholen en de segregatie maar mijn dochter is op de wereld om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen niet om een maatschappelijke voorbeeldfunctie te vervullen. Die school is zoals ie nu is een no go.
T (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:52   

Ik ben omdat ik geen vooroordelen wilde hebben en ik me niet alleen wilde richten op scholen in zuid ook Daan kijken op het comenius. we werden daar aangestaard alsof we van een andere planeet kwamen. De docent Nederlands kwam meteen vertellen aan me hoe onzeker en achtergesteld veel kinderen van de doelgroep van de school zich voelen en het praatje van de rector ging vooral over geloof in jezelf ook al zijn je ouders niet hier geboren en kom je uit een moeilijke buurt. ""Havo - vwo is het hoogste in Nederland daar mag je best trots op zijn!"" Als dat de uitdaging is voor de leerlingen is, dat is niet inspirerend genoeg.
R (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:46   

Ik heb ook dit alles in kaart gebracht en kwam ook op zo'n 110 plekken maar wel meer uitgelote havo/vwo kinderen. Echt een tekort van wel 100 had ik geteld.
I (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 13:37   

@T: ik lees een andere maximale beschikbaarheid. Pieter Nieuwland (10 plekken), Comenicus (max 2 klassen), Cosmicus(1klas), Reigersbos (max 3 klassen), HLWest (max 1 klas), Bijlmer (1 klas). Dit is toch meer dan 60 plekken max?
T (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:27   

Dank je Ma. Maar dit jaar zijn er maar liefst 216 uitgelote havo/ vwo'ers en maar Max 60 plekken in tweede ronde. Dus ik maak me grote zorgen. Waar moeten de kinderen heen?
R (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:25   

Mijn kind staat ook bij het Fons in de havo/vwo groep, het zag er namelijk op donderdagavond nog heel redelijk uit met 20 overaanmeldingen maar helaas zijn er daar dus vrijdag 13 bijgekomen bij de VWO groep. Ik las ook nog vanochtend dat br en zus voor gaan dus de kans om ingeloot te worden is heel klein. Ik vind dit ook alles niet te doen want er is bijna nergens plek meer bij uitloting. Wat een stress.
T (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:23   

Mir, je hele verhaal klopt behalve de laatste zin: op het Fons zitten alle adviezen t eerste jaar bij elkaar. Maar voor de vwo aanmeldingen wordt idd niet geloot.
Ma (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 13:23   

Uiteindelijk blijkt uit onderzoek dat de meeste kinderen, ook als zij uitgeloot zijn, tevreden zijn met de school waar zij uiteindelijk terechtkomen en na een jaar niet meer zouden willen wisselen. Die stressperiode is ellendig maar het komt uiteindelijk wel goed, meestal toveren de scholen extra klassen uit de hoge hoed, worden klassen vergroot of wordt er toch een nieuwe school gestart.
Mir (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 13:15   

Op het Fons is een vwo groep ( waarvoor 100 plaatsen) en een havo vwo groep, waar een overinschrijving is, en in die havowvwo groep zal waarschijnlijk geloot worden. Er zijn 90 kinderen die zijn aangemeld voor het vwo met vwo advies. Dus tien vwo plekken over die nu naar de havo vwo groep gaan. Dus er zullen tien kinderen minder worden uitgeloot op havovwo brugklas. Mijns inziens wordt er niet geloot binnen de vwo groep waar geen overschrijving was. Op de ocosite stond dat bij de grafieken inderdaad onduidelijk maar als je verder keek dan was er wel een onderverdeling, ook op desite van het Fons staat dat. Fons heeft namelijk vwo klassen en havovwo brugklassen.
T (Adam)
op 23/03/2014 naar 13:08   

M, volgens mij is het zo dat alle dubbeladviezen gelijk behandeld worden als het onderliggende mono advies. Dus havo gelijk met havo vwo. Dat wat het Spinoza doet door ook het vwo erbij te betrekken in die klassen, dat kan maar dat hoeft volgens de procedure volgens mij niet. Gerrit vd veen doet dat ook niet bijvoorbeeld. Ik heb me er behoorlijk in verdiept en volgens mij hoeven alleen havo en havo vwo in hetzelfde mandje.

Ik ben overigens echt compleet gestresst, wat een hel, voor ouders, kinderen, niet te doen dit....
I (Amsterdam)
op 23/03/2014 naar 09:55   

Volgens mij wordt havo en havo/vwo als 1 groep gezien bij het loten. Voor vwo wordt apart geloot. Dit is wel heel onduidelijk!
M (Adam)
op 23/03/2014 naar 09:09   

Die mededeling van het Fons kan niet kloppen: in de KP staat dat alle adviezen gelijk moeten worden behandeld in gemengde klassen. Spinoza heeft dit inmiddels ook expliciet op hun website staan.
P (Adam)
op 23/03/2014 naar 00:24   

@juul hoe zit dat dan, want op de oco site wordt geen onderscheid gemaakt in havo of vwo. Daar staat alleen 33 uit te loten?
Juul (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 23:47   

Mijn kind is binnen op t Fons met een vwo advies (geen loten), strategisch gekozen. Ik heb intens te doen met leerlingen en ouders die nu in spanning zitten voor de loting. Mijn idee voor de groep die straks uitgeloot wordt: groepeer u, benader mensen uit het bedrijfsleven en het onderwijs en vraag hun op vrijwillige basis een aantal uur per week les te geven, zoek uit hoe het juridisch zit met de oprichting van een eigen school en vind een pand. De Nieuwe School Amsterdam Voor Uitgelotenen ofwel de eerste pop-upschool van Nederland.
Ander I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 21:32   

@Lies: mijn inschatting voor Noord is dat de Nieuwe Havo wellicht ruimte heeft nog een havo/vwo-klas te creeëren, dan alleen de vraag waar de vwo-kinderen na de brugklas naartoe moeten...in theorie het Hyperion, maar dat schijnt tot nog toe niet gebeurd te zijn, en als het Hyperion nu aangeeft 10 kinderen meer te plaatsen, lijkt me dat dat impliceert dat ze 2 kinderen per klas extra plaatsen, en sowieso niet veel ruimte hebben volgend jaar opstromers op te vangen.
Kan Damstede een klas bij creeëren, is daar capaciteit voor?
E (Amsterdam centrum)
op 22/03/2014 naar 21:26   

Kennelijk willen kinderen van buiten Amsterdam graag in Amsterdam naar school. Dat is goed nieuws, er is dus veel kealitatie goede keuze en een gevarieerd aanbod van scholen in Amsterdam. In de andere grote steden zoals Utrecht zag je de het afgelopen decennium juist het omgekeerde gebeuren: een 'witte vlucht' uit de stad! Met als enige uitzondering het categorale gymnasium (die reserveerde zelfs een deel van de plaatsen voor kinderen buiten Utrecht). Denk ook dat dit de reden was dat Amsteveen en omliggende gemeenten een dam hebben gelegd tegen kinderen uit Amsterdam en de 'eigen kind eerst' voorrang regel instelde. Maar je ziet een omgekeerd effect: kinderen uit de witte oasen rondom Amsterdam willen naar school in Amsterdam.
Ik ben overigens voor gelijke behandeling van alle kinderen en dus tegen voorrang voor kinderen uit Amsterdam op scholen in Amsterdam. Amstelveen Etc moet voorrang afschaffen voor eigen kinderen afschaffen. Ook niet eerst meedingen naar de schaarse plaatsen in Amsterdam en dan nog zeker zijn van een goede plek in Amstelveen, terwijl een leerling die in Amsterdam die keuze niet heeft. Ook de voorrang voor Montessori, Dalton en Vrije school moet op de schop. Als je echt naar zo'n school wil moet het niet uitmaken of je toevallig in een wijk woonde waar zo'n basisschool stond.
Ieder kind moet gelijke kansen krijgen. De scholen waren nu dus niet voorbereid op extra toeloop van buiten Amsterdam, de bal ligt nu bij hen op met een aanvaardbare oplossing te komen voor al die kinderen die de komende week uitgeloot worden.
Ander I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 21:26   

...zoals vorig jaar op het Hyperion gebeurd is...(een klas toegevoegd...)
I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 20:48   

@Roos: misschien omdat ouders hopen dat de school er een klas bij plaatst? Scholen hebben vaker klassen toegevoegd na de 1ste aanmeldingsronde. Ook spijtig als je voor je 2de keus bent gegaan en de school van je 1ste keus besluit ineens een klas toe te voegen....
Lies (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 20:44   

Ook zou eens in kaart moeten worden gebracht hoeveel kinderen uit de randgemeente er naar Amsterdam komen...(Monnickendam, Edam, Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Amstelveen, Uithoorn, Badhoevedorp en ga zo maar door....) Misschien verklaart dat wel de misrekening in Amsterdam ???
Kinderen uit Noord hebben trouwens ook een groot capaciteitsprobleem. 2 VWO klassen, 5 VWO+ klassen en 8 Havoklassen...en dat voor 90.000 inwoners (grootste stadsdeel) Damstede zit vol, Hyperion gaat loten...deze kinderen moeten nu ook naar Nieuw West, Oost of diep Zuid of Zuid-OOst.
Wellicht zullen er zeker klassen worden toegevoegd, maar waar ?
Roos (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 20:11   

Bij Spinoza Mavo gaan 32 kinderen -zonder voorrang loten- voor 9 plekken. Ze mogen dan hun hart volgen, maar ik vraag me af: ouders waar zit je verstand? Moet je dit je kind aan doen? Het MLA heeft nog 2 klassen vrij.
J (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 19:48   

Iemand wijst mij erop dat zelfs van de kinderen die in deze eerste ronde op een school zijn ingeschreven waar niet geloot wordt, dat daarvan ook wel weer zo'n 10 procent (dus 250 kinderen of zo) met hun verstand hebben gekozen in plaats van met hun hart, oftewel: al bij voorbaat voor hun tweede of derde voorkeur hebben gekozen. De vraag is nu: hoe voelt dat? Want volgend jaar wordt met een nieuw systeem immers bijna iedereen bij zijn tweede of derde keuze ondergebracht.
Andere I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 18:57   

@zonne: bovendien vraag ik me af waar dat genoemde aantal op berekend is, via de bekende gegevens via oco kwam men hier al op dat getal, maar Geert Grote loot volgens mij toch ook elk jaar? Die cijfers zijn dan misschien nog geeneens meegenomen...
Antwoord van de secretaris van de Osvo in het Parool-artikel: de scholen moeten maar uitbreiden, een nieuwe school oprichten neemt 7 jaar...pfff...
I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 17:53   

Excellius en Reigersbos hebben vast nog plek...
Zonne (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 17:39   

.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3620727/2014/03/22/Weer-mee r-lotingen-nodig-op-Amsterdamse-scholen.dhtml

Dit is het bericht in het parool. wat een ellende, zoveel kinderen in afwachting. ik hou het maar zover mogelijk van mijn kind vandaan, erg genoeg dat ik al loopt te stressen.
Andere I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 17:33   

@I: maar welke scholen hebben dan nog wel plaats? Niet de scholen die we hier in het overzicht aantreffen...Damstede en de nieuwe Havo zullen er samen misschien wel uitkomen, maar al de uitgelotenen van St Nicolaas-FV, Spinoza, waar moeten zij naartoe:-(
Benieuwd naar de reacties van de scholen komende week...
Hans (Amsteram)
op 22/03/2014 naar 17:31   

Het hangt er maar net vanaf wat "we" als redelijke school betitelen. Het valt te hopen dat op de dag dat iedereen zijn mond vol heeft over Wilders, dat we demonstreren tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, dat "we" over onze schaduw heenstappen en verder kijken dan de scholen waar hoofdzakelijk de peergroup komt. Sinds het begin van de VSA zijn een hoop meer scholen in de gratie gekomen, zoals Caland en Berlage. Laten we ons best doen om ook van die andere scholen gemengde en voor alle Amsterdammers aantrekkelijke scholen te maken.
I (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 17:21   

"ze"(gemeente, osvo, scholen) zien geen probleem, hoor: genoeg plek op scholen waar niemand naartoe wil.
René (Landsmeer)
op 22/03/2014 naar 17:06   

Ik denk dat "ze" er niet veel meer aan zullen doen maar dat "we" met een groot probleem zitten. Als je kind bij de 2e ronde opnieuw wordt uit geloot zit je met een groot probleem.
T (Adam)
op 22/03/2014 naar 17:00   

Ik tel ong 155 uit te loten vwo ers. En ong 134 plekken open op redelijke scholen. Maar voor havo\vwo!! Er zijn ong 241 havo vwo aanmelders uit te loten en er zijn maar 45 redelijke plaatsen in 2de ronde!!! Hoe gaan ze dat doen??
René (Landsmeer)
op 22/03/2014 naar 16:31   

Ik tel net de nog uit te loten VWO leerlingen, dat zijn er 334. Terwijl er nog maar 284 VWO plaatsen beschikbaar zijn? Hoe kan dit nu? 2e Ronde wordt op deze manier helemaal een drama met opnieuw veel afvallers die geen kant op kunnen.
Ilse (Amsterdam)
op 22/03/2014 naar 14:51   

En waar kunnen al die uitgelote kinderen terecht? Ik zie geen 700 open plekken meer in het overzicht. Hoe kunnen ze die instroom zo onderschat hebben?
<< vorige

1 ... 38-39-40-41-42-43-44-45-46-47 ... 51

volgende >>