Schrijf een nieuw bericht

Pagina 42 - Berichten 8201 tot 8400

E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 13:03   

Hieronder een paar waarnemingen uit het rapport, ik geeft de gemeten mening van ouders weer.
Het plan om het comenius en HLW samen te voegen tot een nijdiger havo/vwo school in nieuw west is alleen interessant voor allochtone ouders.
Het Cartesius in oud west heeft weet een gymnasium naast havo en atheneum en dat is voor veel havo / vwo ouders uit oud west, nieuw west en centrum een goede optie. Deze school zou uitgebreid kunnen worden.
Spinoza met dalton onderwijs voor mavo, havo en vwo in nieuw west kan rekenen op brede instemming. Daar is nu het caland 2 gekomen, waar allochtone ouders enthousiaster over zijn dan autochtone ouders.
Montessori lyceum Oosterpark os samenvoeging van het Cosmicus en amstellyceum met mavo-havo-vwo kan rekenen op enthousiasme uit oost en centrum.
Techniek en ICT school Zeeburgereiland voor vmbo en havo wordt door ouders ook interessant gevonden. Voor vmbo ouders blijkt een scholengemeenschap toch het meest interessant vanwege mogelijk opstormen
Gj (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 13:01   

@Z
de conclusies uit het rapport
- zuidoost niet geliefd
- (nieuw) west, mogelijkheden voor gemengde school
- oost: kans voor brede gemengde school aan Oosterpark
- noord: nieuwe opties kansrijk
- ouders centrum/zuid: blijven liever in eigen stadsdeel

Geloof dat ik aantal ook zonder dit rapport had kunnen bedenken.
Z (A'dam)
op 31/03/2014 naar 11:21   

@ E Welke plannen worden in dat rapport genoemd? Ik heb nu even geen tijd om dat rapport helemaal te lezen. Misschien goed om een paar ideeŽn uit dat rapport hier te presenteren, kunnen we ze bespreken.
Hanna (Amsterdam zuid)
op 31/03/2014 naar 11:08   

Dochter (havo-advies) uitgeloot bij Geert Groote.
Brief ook al gekregen.
Paniek slaat toe.
Waar kan ik mijn melden om actie te ondernemen?
Zonne (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 10:55   

Prima idee, de Hallen. Vroeger was hier nog de 2de Montessori Wij hebben ook iets geks natuurlijk, schooladvies havo, cito score kader. Dan kom je op vmbo-t niveau terecht of met een beetje mazzel havo kansklas. HLW is voor ons ook een optie 2de ronde. De site klinkt sympathiek, echter zijn wij daar niet geweest op de open dagen. Zullen we samen gaan kijken , Gj :-)
Ik verwacht eigenlijk uitgeloot te zijn op het GG, Op de site staat:
De loting heeft 28 maart ( dat was vrijdag dus) plaatsgevonden. Degenen die uitgeloot zijn, ontvangen zo spoedig mogelijk bericht via de post.

Daar ik niet op een andere manier op de hoogte ben gebracht hebben mijn hersenen inmiddels maar bedacht dat we dan dus uitgeloot zijn.
Gj (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 10:38   

Ook ik kijk verder dan as donderdag als er een brief op de mat verschijnt. wel of niet ingeloot. om ons alvast voor te bereiden op het ergste zijn we thuis met onze zoon alvast verder aan het kijken. eigenlijk wil je dit niet ,maar om niet in alle haast komende zaterdag voor verassingen komen te staan moet ik dit doen.
Ik vraag me af waarom HLW hier op het forum onder een noemer met oa het Reigersbos wordt geschaard. Het heeft niet mijn eerste keus vanwege de afstand tov onze eerste keus Cartesius. Maar de website bekijkend geeft de inspectie een 8 voor bv de Havo, daar waar het van ver komt. zo slecht kan het dan toch niet zo zijn? zitten hier ouders van kinderen van de HLW? Ik heb ze ook gebeld daags na de inschrijf periode maar exacte aantallen hadden ze niet, dat geeft mij dan wel weer te denken.
E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 10:19   

Over nieuwe scholen, kijk ook even naar het rapport van de gemeente uit november 2012: Plannen voor nieuwe middelbare scholen. wat vinden Amsterdamse ouders ervan? Via Google makkelijk te vinden, hierin vind je enkele voorstellen voor nieuwe scholen.
F (Amsterdam west )
op 31/03/2014 naar 09:45   

Wij wachten ook op het Ig.
Lijkt me een goed idee. Spinoza West in De Hallen bijvoorbeeld. Of een havo/vwo met technasium. Genoeg leuks te verzinnen
Ik zie nu alweer op tegen dat evt paniekvoetbal in de tweede ronde.. Wel of niet met je hart of toch gaan voor de meeste kans etc.

Iemand op mijn werk zei: wat zie je er moe uit, gaat het wel? Ze zei nog dat ik dat nooit had.... Heb maar gezegd dat de loting erg zwaar op mijn schouders drukt en dat het niets met mijn werk te maken had....

Noem me raar maar heb niet voor de eerste keer over de loting gedroomd. Voet moet niet gekker worden ;-)
Z (A'dam)
op 31/03/2014 naar 09:38   

Goed idee, de Hallen. Oud-West heeft alleen een vmbo voor vnl. buitenwijkse kinderen (op zich geen bezwaar tegen), maar geen havo/vwo. Wel een kinderrijke hoogopgeleide buurt, dus hoog tijd voor een havo/vwo.
Laat iedereen geschikte panden/locaties noemen. Als we een uitgewerkt plan op het bordje van de Osvo/gemeente gooien, moeten ze van goede huize komen om dat te weigeren.
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 09:22   

HAVO Cartesius, loting 1 april, brief 3 april.
Ondertussen is alleen duidelijk dat je in de 1e ronde voor de school kiest, in de 2e ronde voor de stad en 3e zal waarschijnlijk voor het land gaan, hopelijk binnen EU. In deze cynische toestand moet ik me nu focussen op mijn werk, want inderdaad, alle andere zaken gaan gewoon door.
AA (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:54   

Mijn zoon loot voor Ignatius. Uitslag woensdag bekend.
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 08:40   

Mijn hemel mensen. Niet te doen werkelijk! Wij zijn door extra klas mla inmiddels veilig maar voel nog steeds de stress. Dat zakt maar heel langzaam. Ik zat er ook helemaal doorheen toen het nog niet duidelijk was. Ik blijf hier kijken en wil heel graag helpen/ iets doen straks voor alle uitgelotenen. Omdat wij niet met ons kind hoeven te gaan leuren heb ik misschin meer ruimte om dat (naast drukke baan) te doen. Goede vraag R. Hoe bereiken we ouders die deze site niet kennen en wat is er juridisch mogelijk. Oco kunnen jullie hier nog iets in betekenen? Hoe prominent staat de vsa op jullie site? Iemand tips over welke jurist te bellen? Dan bel ik. Vandaag nog.
R (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:17   

en hoe bereiken we de ouders die deze site niet kennen, die zijn straks ook erg belangrijk?
R (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:16   

@ko dat laatste herken ik helemaal. Ik heb zelf een intensieve baan al genoeg verantwoordelijkheid etc. Dit slopende gebeuren nekt mij volledig. Het idee dat je kind niet of slecht terecht komt, terwijl inmiddels heel wat vriendjes veilig zijn is niet te doen. Vooral dat nare afwachten en ik heb ook zo weinig vertrouwen dat er volgende week iets gebeurt, Ze wachten gewoon doodleuk af, gaan eindeloos door met loten en hopen dat het zich van zelf oplost. Kan iedereen die actief is nog een melden met welk advies en op welke school zijn kind nu op de lotingslijst staat en ook direct laten weten wanneer uitgeloot. Mijn zoon havo/vwo fons v.
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:10   

Waarom geen nieuwe school in het kader van het project De Hallen in Oud West. Er is meer behoefte aan nieuwe HAVO/VWO plaatsen in Oud West, dan een nieuwe sportschool of bioscoop!
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 07:54   

In afwezigheid van de officiŽle cijfers, zijn de officieuze gegevens hartstikke welkom. De onderstaande informatie heb ik meerdere malen gelezen. Helaas zijn de zorgen niet weggenomen. Ik verkeer in een alarmtoestand, alarm fase rood, en vraag me serieus af hoe lang een mens dit kan trekken zonder consequenties voor de gezondheid.
Hester (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 23:34   

Dank voor de update, OCO. Ik ben geÔnteresseerd om beter te begrijpen wat onze juridische positie is, en welke wegen er straks te bewandelen zijn. Wie is er bekend met eventuele stappen die in het verleden zijn genomen?
Z (A'dam)
op 30/03/2014 naar 23:33   

"scholen willen afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen"
Waar wachten ze op? Kijken ze naar elkaar, wie er een extra klas maakt? Schuiven ze allemaal de hete aardappel naar elkaar door? Is er echt helemaal niemand die zich, met een goed salaris op zak, verantwoordelijk voelt? Hoe cynisch.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 23:04   

Excuus, vervelende typefout hieronder, moet zijn:
...een officieuze tussenstand van de gemeente (met veel slagen om de arm) schat het aantal uitlotingen nu op ruim 600 waarvan zo'n 340 voor havo/vwo...
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 22:57   

Inmiddels heeft OCO contact gehad met Erna en zij stelde voor de aan haar verstrekte antwoorden aan alle ouders zichtbaar te maken. Onderstaande info geeft hopelijk een beetje een beeld hoe zaken zich ontwikkelen.

De gemeente schijnt leegstaande kantoorgebouwen te hebben aangeboden maar scholen zijn daar (nog) niet op ingegaan en willen eerst afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen, dat is de nog onbevestigde stand van zaken op dit moment.

Verder is het zo dat een aantal scholen met overaanmeldingen extra ruimte maakt om meer havo en havo/vwo-leerlingen op te kunnen vangen. Inmiddels is bijvoorbeeld duidelijk dat het MLA een extra havo/vwo-klas gaat vormen. OCO heeft nog geen compleet beeld of scholen dat doen door te schuiven met capaciteit (bijvoorbeeld leeggebleven vwo-plaatsen gebruiken) of door de capaciteit uit te breiden.

In een eerder bericht schatte OCO het aantal kinderen dat uitgeloot zal worden op ca 650, een officieuze tussenstand van de gemeente (met veel slagen om de arm) schat het aantal nu op ruim 600 waarvan zo'n 440 voor havo/vwo. Misschien gaat daar komende week nog meer van af door bewegingen die de scholen nog gaan maken.

Vrijdag 4 april publiceert de gemeente een compleet overzicht van de beschikbare plaatsen en zaterdag 5 april is er een scholenmarkt waar de scholen die nog plaats hebben zich presenteren aan de leerlingen die in de eerste ronde zijn uitgeloot of afgewezen.

Stel dat er onvoldoende plek is (of van onvoldoende kwaliteit). Dan is het de vraag of ouders:
- gaan procederen;
- zich verenigen in een initiatief om zelf een school op te richten
- zich verenigen in een initiatief om de gemeente te vragen een extra openbare school te stichten (vanwege het grondwettelijke recht op voldoende openbaar onderwijs)
- direct of via de gemeente druk uitoefenen op bestaande scholen om uit te breiden.

Gebruik dit forum om met elkaar in gesprek te blijven zodat je er niet alleen voor staat!
Z (A'dam)
op 30/03/2014 naar 22:08   

@ R Elk jaar hier en daar een klas extra is geen structurele oplossing. En bovendien worden de scholen te vol. Er moeten nu echt ťťn of twee scholen bijkomen. Met al die leegstaande kantoren kan dat zeker voor augustus geregeld zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2014 naar 19:29   

De schoolbesturen, die moeten duidelijkheid geven en transparant zijn. Sommige scholen zijn snel met informatie aan de ouders zoals Barlaeus en Hyperion, anderen wachten tot het laatste moment. Volgens de kernprocedure moeten alle scholen donderdag 3 april aanstaande duidelijk zijn wie ingeschreven is en wie afgewezen is.
R (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 12:26   

@B ik bedoel ik niet te zeggen dat VWO geen probleem heeft, maar iets beter er aan toe is dan havo/vwo waar echt geen plek is. Ik ben het helemaal met je eens dat een aantal scholen geen optie zijn, want of te ver weg, slechte kwaliteit etc. Er is denk ik na de 2e ronde nog echt behoefte aan pak hem beet 8 klassen te verdelen over havo/vwo en vwo. Een complete grote school dus. Of al die scholen die nu over zijn een klas extra. Dan is het ook opgelost.
Marjan (Monnickendam )
op 30/03/2014 naar 12:18   

@zonne,
Je krijgt al je papieren weer teruggestuurd die je nodig hebt om bij een volgende school waar je je inschrijft weer te kunnen inleveren.
Succes en sterkte de aankomende dagen voor iedereen die nog in de lotingstress zitten!
B (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 12:15   

Het lijkt nu of het probleem van de VWO leerlingen marginaal is "want zij kunnen overigens nog wel terecht". Als mijn dochter nu nog ergens terecht wil komen zal ze met 176 medelotgenoten moeten vechten om 123 nog enigszins acceptabele plaatsen waarvan waarschijnlijk met geluk de helft het kwalitatief goede onderwijs en redelijk veilige omgeving biedt dat je je kind toewenst. De overige 87 plekken zijn heel ver weg, in een onveilige omgeving met slecht of te breed onderwijs. Maar in de 2e ronde heb je nu eenmaal niets te wensen. Het wordt een treurige slachting.
R (A'dam)
op 30/03/2014 naar 11:52   

Nog even over de informatievoorziening via OCO. Dit jaar hebben ze een andere opzet met widgets die de scholen zelf kunnen bijhouden (blijkbaar hebben de meesten dat ook gedaan), waardoor in de inschrijvingsperiode veel sneller (en efficienter) informatie beschikbaar was. Voorgaande jaren stopte de informatie daarna niet, waren er in het excel bestand ook kolommen voor hoeveel daadwerkelijk gingen loten, hoeveel plaatsen eventueel beschikbaar, etc. Ook was toen eea te sorteren op kolom, waardoor je snel inzicht had in voor jou interessante informatie. Zie na sluiting inschrijving geen verandering in het overzicht en als die er wel is, niet duidelijk zichtbaar ivm gebrek aan sorteeropties (bv op laatst gewijzigd). Heb hier al contact over gehad met OCO en ze hebben daar heel ok op gereageerd, maar geen wijzigingen (is ook lastig op laatste moment). Feit blijft wel dat in deze heel spannende fase geen overzichtelijke informatie beschikbaar is voor de ouders. Dit had veel beter gekund! Hopelijk voor de volgende fase (inschrijfperiode 2) wel updates/aanpassingen....
Zonne (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 10:58   

@Marjan "
een dikke envelop lag op de deurmat en ik wist het meteen, dit is niet goed!"

Wij gaan het ook horen per brief. En ik dacht juist een dikke brief is goed, dan zit er extra informatie bij voor de kennismakingsdag en zo. Een dunne brief is een afwijzing.
Het is eigenlijk te erg dat ik dit berichtje schrijf. Hoe de dikte van een brief gespreksonderwerp moet zijn #strohalm #lotingsstress
Ilse (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 14:59   

Precies, daar gaat het om. Het is toch onbegrijpelijk dat niemand van de politiek of de Osvo zich druk maakt over het feit dat er voor zo'n 200 kinderen gewoon geen plek lijkt te zijn in een havo/vwo-klas in Amsterdam. Waar moeten die kinderen heen? Ze zijn wel leerplichtig, daar zou toch de plicht tegenover moeten staan dat de gemeente zorgt voor voldoende plekken.
R (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 14:15   

En op het Gerrit vd Veen en het Fons. Ik tel nog steeds dat er 266 havo/vwo kinderen uitgeloot gaan worden. Daarna zijn er 60 plekken over. Dan reken ik HLW, Comenius en Reigersbos niet mee omdat ze geen gegevens leveren. Ze zeggen alleen maar dat er nog plek is. Wrsch om geen inzage te geven in het feit dat bijna niemand zich daar heeft aangemeld. Qua VWO gaan er 133 leerlingen uitloten, die kunnen overigens wel terecht daarna.
F (Amsterdam west )
op 29/03/2014 naar 14:05   

@vsa. Een jaar geleden stuurde vsa veel twitterberichten persoonlijk naar scholen toe om de loting zo klein mogelijk te houden. Daarin werden ook scholen genoemd die bijv al extra leerlingen hadden aangenomen. Volgende week gaat een aantal grote lotingen plaats vinden. Gaan deze twitterberichten weer komen?

Ignatius bijv gaat di loten. Ik hoop echt dat zij bijv nog besluiten minder kinderen uit te loten of zelfs een klas bij te maken. Zou toch mooie mijlpaal zijn als de vijf categorale gymnasia niet loten dit jaar


Maar op nicolaas spinoza cartesius en caland wordt de loting ook groot. Vik heb het idee dat maandag mss nog iets kan gebeuren, maar dat we daarna te laat zijn...

Een onmachtig geviel ....l
Ko (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 13:32   

Wat ik ook onbegrijpelijk vind zijn de scholen die geen gegevens over inschrijvingen leveren. Blijkbaar kunnen ze niet verplicht worden om transparant de gegevens te delen. Kunnen de ouders dan straks wel verplicht worden om hun kinderen aan deze scholen te leveren?
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 13:21   

Prima om te demonstreren maar dat moet je dan weer aanvragen etc. Wie gaat dat organiseren? Kan de VSA dit doen? Laten we sowieso allemaal de burgemeester en de OSVO mailen (kan nu al) en bellen (maandagochtend meteen allemaal bellen!).
W (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 13:12   

Dan moet je niet wachten tot de groep ouders met 2/3 deel is uitgedund. Het heeft meer impact als je met meer ouders bent. Ko heeft gelijk dat andere jaren het forum heel druk bezocht werd voor de loting. Daarna alleen nog door de ongelukkigen en dus een veel kleinere groep. En dat weten osvo en de gemeente.
Hamdimo (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:58   

Erna: een andere optie is om bij de dam te verzamelen en alle pers hiervoor uitnodigen.
R (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:55   

Ik heb al een paar dagen geleden gemaild naar osvo, niks op gehoord idd. Wat ze doen is natuurlijk wachten tot na de 2e ronde. Hopen dat we eieren voor ons geld kiezen en naar onze laatste gedwongen keuze gaan. Laten we afspreken dat we elkaar treffen als we uitgeloot zijn om actie te ondernemen.
Ko (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:30   

Erna heeft volkomen gelijk, 100% mee eens! Ik heb al iedereen gebeld, maar nu ga ik ook mailen.
Ko (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:21   

We worden door niemand voorgelicht. Het is nu enorme stilte voor de storm. Maar nu is de groep ouders groot (en daarmee machtig). Na de loting zullen de gelukkige te blij en te moe zijn om nog iets te ondernemen en de ongelukkige te klein en te bang voor de lot van hum kinderen om nog iets te betekenen als groep. Dan ga je rennen door de stad met de ellebogen op scherp om de schade voor je uitzonderlijk kind enigszins te beperken. Dat is ook de reden dat deze situatie al jaren onveranderd door kan gaan en dit jaar zelfs geŽscaleerd is.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:17   

Dank Ilse. Fijn dat jij het ook ziet. Ik voel mij een roepende in de woestijn.
Ilse (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:16   

Ik ben het helemaal met Erna eens. Het is belachelijk dat er straks een tekort aan plaatsen is. En ik zie niemand op dat punt actie nemen. Het gaat alleen steeds over het loten en niet op je school van je keuze terecht kunnen, maar na de 2e ronde gaat het er niet meer om waar je terecht kunt maar of je nog ergens terecht kunt.
En het punt van te weinig info onderschrijf ik. Het is mij volstrekt onhelder welke scholen meer klassen gaan creŽren, waar nu wel en niet geloot gaat worden en om hoeveel kinderen het dan gaat. Het zou fijn zijn als dat op de overzichtspagina met aanmeldingen komt te staan.
Erna (Amdterdam)
op 29/03/2014 naar 12:13   

OSVO onderstaande gemaild. Mailen jullie ook? secretariaat@verenigingosvo.nl

L.S.,

Waarom horen wij als ouders niets van het OSVO, de gemeente en/of de scholen als er teveel kinderen en te weinig plaatsen zijn. Mijn zoon kan met zijn havo/vwo advies en dito cito score straks mogelijk niet in zijn eigen stad naar school!

Het gaat hier niet om een incidenteel gevalletje; hele klassen hebben straks geen plek. Bij mijn weten is de overheid verplicht onze kinderen scholing te bieden. Hoe dan? Er zijn hier enorme fouten gemaakt. En zie ik jullie al actie ondernemen om deze fouten te herstellen? Nee, niet echt. Communiceren jullie met de ouders? Nee, totaal niet!

Dit kan echt niet! Er moet nu actie worden ondernomen!

Zien het OSVO, de scholen en de gemeente de ernst van de situatie niet in? Er moeten NU klassen bij worden gemaakt. Ik heb op het forum van de VSA alle ouders opgeroepen om de burgemeester te mailen en hem maandag allemaal te bellen. Ook heb ik iedereen opgeroepen de gemeentelijke Ombudsman te benaderen en een klacht in te dienen.

Moeten wij onze kinderen straks in een bus naar Pumerend sturen om daar naar school te gaan? Dat gaat niet gebeuren: Mocht mijn kind worden uitgeloot, dan ga ik (en ik denk vele ouders met mij) naar de rechter. Jullie hebben jullie werk niet gedaan, de gemeente en de scholen zijn in gebreke gebleven. De overheid is wettelijk verplicht mijn kind onderwijs te bieden in zijn eigen stad en van een passend niveau. Ik vrees dus voor jullie dat ik mijn gelijk ga halen bij de rechter.

HCFM de Kort Tiemes
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:56   

Ik heb niet het gevoel dat ik als ouder wordt 'voorgelicht' door OCO.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:55   

Met 'jullie' doel ik op OCO
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:54   

Oke, ik zal mij ook tot het OSVO richten maar wat hebben jullie dan al ondernomen? Als ik op jullie site kijk, zie ik niets en als ik op jullie Facebookpagina kijk, zie ik geneuzel over de Efteling en Pannenkoekdag.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 11:44   

Nog een interessant rapport van de gemeente uit november 2012: Plannen voor nieuwe middelbare scholen. wat vinden Amsterdamse ouders ervan? Via Google makkelijk te vinden.
Wat is er gebeurd met dit rapport, ligt het in een bureaulade?
R (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:36   

Het is zo irritant, ik denk nog steeds dat dit systeem beter kan, maar daar ga ik niks aan hebben. Ik heb twee kinderen en twee keer op een idiote lotingslijst gestaan. Kind 2 kan nl niet naar dezelfde school als kind 1. Ik zie zo op tegen het leuren als er uitgeloot wordt. Weer kijken , aanmelden en weer loten. Dat zou niet moeten mogen, de keuze is al zo verschrikkelijk beperkt dat je in de 2e ronde wel mag verwachten dat je plek hebt. Ik ken idd nog een kind uit de klas van mijn dochter die twee keer uitgeloot werd, dat gaat dit jaar ook gebeuren met veel kinderen.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 11:35   

@Erna: ik snap je woede maar richt je op de OSVO, daar zitten de verantwoordelijke mannen (en enkele vrouwen) die het aanbod zouden moeten afstemmen op de vraag, zij blijven op hun handen zitten. De OCO steunt ouders met overzichten en informatie.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:33   

voor = door
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:21   

Ik ben ook helemaal klaar met het OCO. Zij zijn er voor de kinderen en ouders maar doen helemaal niets! Durven ze niet omdat ze worden betaald voor de gemeente?!!!
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 10:19   

Mail of bel ook de gemeentelijke ombudsman. Heb ik ook gedaan.

Geachte heer/mevrouw,

Uw (onderstaande) mail is in goede orde ontvangen.

U kunt een reactie daarop binnen 5 werkdagen tegemoet zien.

Mocht u onverhoopt niet binnen deze termijn een reactie ontvangen, dan kunt u even telefonisch contact met mijn bureau opnemen.

Het telefoonnummer is: 020 Ė 625 99 99 bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur.


Met vriendelijke groet,


Gemeentelijke Ombudsman
Si (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 10:05   

Ja goed idee ..ik heb Eberhard gemaild en ook de gemeente..met de korte vraag wat ze eraan gaan doen dat er komende week zoveel kinderen worden uitgeloot en voor Eberhard nog gevraagd of hij op de brief van VSA kan reageren.Actie! GFNJ
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:36   

Stuur een mail naar de burgemeester! Ik doe het nu!

Ik mag hier geen URL plaatsen... Google 'contact burgemeester amsterdam' en ga naar het eerste zoekresultaat. Je komt dan op de site van de gemeente Amsterdam en kunt meteen doorlinken naar een formulier waarmee je de burgemeester kunt mailen. Doe dit allemaal dit weekend nog!
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:29   

Heeft de burgemeester al gereageerd op de brief van de VSA? Waarschijnlijk niet. Ik denk ook dat een brief in dit stadium niet volstaat. Laten we met alle ongeruste ouders vanaf maandag naar de burgemeester bellen en mailen. Met zijn allen de telefooncentrale daar platleggen. Laten we iets doen ipv als makke schapen wachten tot we onze kinderen straks in een bus naar Pumerend moeten sturen om daar naar school te gaan.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:25   

Zien de scholen, de gemeente en andere ouders de ernst van de situatie niet in? Waarom is er nog geen enorme opstand gekomen? Hoopt iedereen nu nog dat zijn kind wordt ingeloot en komt de opstand straks te laat? Er moeten NU klassen bij worden gemaakt.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 09:25   

@Si: vanaf komend schooljaar wordt naast het basisschooladvies gekeken naar het leerlingvolgsysteem van groep 6-7-8 gekeken.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 09:22   

@Si: ja, er gaan meer kinderen naar het gymnasium dan in de jaren '70. Na de mammoetwet was het gymnasium in die jaren ten dode opgeschreven, zeker omdat er lang plannen waren voor een middenschool.
Daarnaast is het opleidingsniveau ook flink gestegen. Ging vroeger driekwart van de leerlingen naar het vmbo, tegenwoordig gaat de meerderheid naar havo/vwo.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:01   

Waarom horen wij als ouders niets van de gemeente en/of de scholen als er teveel kinderen en te weinig plaatsen zijn. Het gaat hier niet om een incidenteel gevalletje; hele klassen hebben straks geen plek. Bij mijn weten is de overheid verplicht onze kinderen scholing te bieden. Hoe dan? Waarom zijn er geen journalisten die dit oppakken en de scholen en de verantwoordelijke gemeentelijke instantie aan de tand voelen? Er zijn hier enorme fouten gemaakt waardoor onze kinderen straks mogelijk niet in hun eigen stad naar school kunnen. Dit kan echt niet! Er moet nu actie worden ondernomen! Wat kunnen wij als ouders zelf doen? Naar de rechter?
E (Amsterdam (centrum))
op 29/03/2014 naar 08:53   

Gisteravond op radio 1 een gesprek over het loten op scholen in Amsterdam, terug te luisten via radio1.nl
Amsterdam. Basisschoolleerlingen uit Amsterdam gaan een spannende tijd tegemoet. Mogen ze wel of niet naar de middelbare school van hun keus? De komende dagen krijgen leerlingen het antwoord op deze vraag. Echter, voor velen zal het een flinke domper worden. Het aantal aanmeldingen voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam neemt jaarlijks toe. Hierdoor is de schatting dat 650 leerlingen mee moeten doen aan een loting, omdat er geen plek is. De Stichting Vrije Scholen wil een oplossing en heeft een brief gestuurd naar de gemeente. Zij vinden dat er meer moet worden bijgebouwd. Is dit de juiste oplossing? Zijn er echt geen andere scholen in Amsterdam? Marianne praat erover met Krijn van Beek voorzitter Stichting Vrije Scholen Amsterdam, Margot Kraneveldt voormalig tweede Kamerlid en onderwijsdeskundige, en Bob de Boers vader van dochter en brugpieper in spť Marie.
Si (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 08:46   

Ben het eens met Ko dat het hele proces behoorlijk beschadigend kan zijn vooral ook het grote verschil in positie (behoor je tot de gelukkige of ongelukkige..)tussen vriendjes en klasgenoten dat nu ontstaat door dit systeem is zo treurig.
Iets anders wat ik me afvraag: waarom gaan er in vergelijking met vroeger (jaren 70)toch zoveel meer kinderen naar het gymnasium?! Zegt dit iets over het niveau van het onderwijs..?
Andere vraag is: zou de niotest niet de cito kunnen vervangen? Omdat die kennelijk een beter beeld geeft van de studiecapaciteit..
Sterkte nog voor iedereen die in de stress zit.
Sterkte nog gewenst aan iedereen die
Ko (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 23:21   

Ik heb niets tegen kinderen uit randgemeentes, maar wel tegen een stad die het onderwijssysteem onvoldoende onder controle heeft om zijn eigen kinderen kwalitatief goed onderwijs aan te bieden en tegelijkertijd de regiofunctie te vervullen. In de eerste ronde hebben alle kinderen keuzevrijheid, die door gemeente en de basisscholen gestimuleerd wordt in de zin van "kies bewust voor een school die het beste bij je past". Als je vervolgens uitgeloot bent, heb je nog alleen resten over die meestal helemaal niet zo passend zijn. Ik maak me vooral zorgen over berichten dat de aantallen uit te loten kinderen ten opzichte van vorig jaar verdubbeld zijn en dat er voor ongeveer 200 aanmeldingen helemaal geen plek in Amsterdam is. Dit vind ik een drama, dat je als een 12jaarige niet welkom bent om te leren in je eigen stad. Eerst zorgvuldig kiezen, daarna gewoon genoegen nemen met wat er nog over is en met nog meer pech richting randgemeentes... Natuurlijk is er niets mis met het niet verkrijgen van de 1e keuze, als daarna de 2e of 3e nog beschikbaar is. Maar dat is het juist wat zo oneerlijk voelt, dat het over de eerste of de laatste gaat, voor gelukkige alles, voor ongelukkige niets! En als je kind het fenomeen "teleurstelling" al goed kent en het uitloting dreigt als weer een tegenslag bovenop, dan wordt je waarschijnlijk net zo gek als ik op dit moment. Mijn excuses als ik iemand heb beledigd, dat was helemaal niet mijn bedoeling geweest. Zelfs als we op 3 april een goed bericht van Cartesius krijgen, voel ik me beschadigd door deze gang van zaken. Ik leef ontzettend mee met alle betrokkenen en hoop dat dit de laatste generatie is die deze marteling moet ondergaan. Dit moet op een betere manier georganiseerd worden, alleen een mooie keuzegids laten drukken, is niet genoeg. Amsterdam moet de kernprocedure aanpassen en Amsterdamse scholen moeten zich focussen op de kwaliteit van onderwijs en voldoende gevraagde capaciteit en niet op de aantallen overaanmeldingen waarmee ze momenteel opscheppen. Het kind werkelijk centraal stellen in plaats van imago van de school en populariteitswedstrijd die ten koste van het welzijn van kinderen gaan.
W (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 21:37   

Maar uitgeloot worden is op zich niet het grootste drama. Mits er maar acceptabele alternatieven zijn. Dat je kind van 12 een keer een teleurstelling moet verwerken is echt niet zo erg. Daar worden ze groot van. In Groningen, Bussum, Leiden etc wordt ook geloot op scholen als iedereen daar ineens naartoe wil. Omdat ze een 10 hebben gekregen van Dronkers of omdat ze in een nieuw gebouw zitten of omdat ze een sportklasje aanbieden.... Maar in die andere steden zijn goede alternatieven. Wat zijn de alternatieven voor havo/vwo leerlingen in Amsterdam? Ik vrees het ergste....
Marjan (Monnickendam)
op 28/03/2014 naar 21:14   

@ko.. het gaat niet om kids uit purmerend hoor..
ik denk dat je te vlug gelezen hebt?
het gaat om kids uit randgemeentes zoals monnickendam, broek in waterland, marken, zuiderwoude, landsmeer, etc.. en dan heb ik het over de gymnasium kandidaten. niet over andere niveau's..
deze gymnasium kids kunnen ook alleen maar voor gymnasia uit amsterdam kiezen net zoals jouw kind!
ze kunnen wel naar purmerend maar die reistijd is veel langer en de busverbinding heel erg slecht.
dus ook deze kids kiezen net zoals jouw kind voor de kortste en makkelijkste reis en tijd! daar gaat het om..logische keuze toch?
hoezo voor amsterdamse kids geen vrije keuze?
jouw kind heeft toch ook zelf een school gekozen waar hij graag heen wil neem ik aan?
net zoals die van mij vorig jaar zelf voor ignatius had gekozen en de pure pech had dat hij daar werd uitgeloot.
hij moest ook gewoon net zoals de uitgelote amsterdamse kids de stressvolle tweede ronde in!
voorrang? echt niet hoor.. dat hebben ze alleen in amstelveen!
wat ik overigens zeer onterecht vind! ... gelijke monniken gelijke kappen...is mijn mening..
had er dichterbij een goed gymnasium gezeten voor deze randgemeente kids dan had deze school waarschijnlijk ook vol gezeten en moeten loten, en wedden dat daar dan ook amsterdamse kindjes tussen hadden gezeten!?
waar het uiteindelijk om gaat is dat het voor elk kind, ongeacht je nu wel of niet uit amsterdam komt, welk niveau je kind ook gaat doen, ontzettend stressvol en verdrietig is als je word uitgeloot!
en inderdaad wat jij in jouw laatste stukje omschrijft: het is zo niet de wereld die je een kind toewenst!!
W (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 21:08   

Vervelend als je kind is uitgeloot voor het ig en vervolgens een plaats krijgt op het Cygnus (zie onder), maar eigenlijk mag je niet echt zeuren. In plaats van de "leukste" school krijg je dan een "net iets minder leuke" school. Als burg. Vd Laan dat op dit forum leest, denkt hij: niets aan de hand. En geef hem eens ongelijk. Waar het werkelijk om gaat is dat straks (zoals het er nu naar uit ziet) uitgelote kinderen van de "leukste" school naar een volledig niet acceptabele school moeten (HLW, Comenius, Reigersbos etc). Volgens mij gaat het daar met name over.
Ko (Asterdam)
op 28/03/2014 naar 19:45   

Het zou een mooi moment zijn moeten zijn. De afronding van een levensfase en start aan een nieuwe belangrijke periode. Maar in plaats van een feest, hebben we (de volwassenen) een nachtmerrie gecreŽerd. Je ziet op de schoolplein kinderen huilen, anderen weer juichen. Vaarwel de solidariteit, nu zijn we concurrentie van elkaar. Welkom in de jungle. Dit is zo niet mijn wereld ... en ook absoluut niet de wereld die ik voor mijn kind wens.
Jikke (Amsterdam noord)
op 28/03/2014 naar 19:33   

Het is toch niet normaal dat er zo veel stress en onzekerheid bij komt kijken om je kind naar een middelbare school te laten gaan. En nu met een uitgeloot kind van het hyperion wordt dat alleen nog maar erger. Veel scholen zitten al vol en kan je kind niet naar een andere school van zijn keuze maar naar een school waar nog een beetje ruimte is. Uiteindelijk zal je kind toch ergens geplaatst moeten worden (ook al is het de allerlaatste van je lijstje) maar dan ben je hoop gestress verder. Dit is echt om gek van te worden dat het zo gaat.
Ko (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 19:19   

Heel fijn dat de kinderen uit Purmerend kunnen kiezen of ze liever reizen of niet. Het zou ook fijn zijn als de kinderen uit Amsterdam hetzelfde keuzemogelijkheid zouden hebben. Maar helaas, voor de Amsterdamse kinderen geen vrije keuze. Als je uitgeloot wordt in de 2e ronde, vraagt niemand meer wat je liever hebt, of de onderwijsmethode bij het kind past, christelijke richting of wat dan ook is niet meer van belang, extra vakken, doorstroommogelijkheden, al die zaken waarop je volgens Keuzegids voortgezet onderwijs Amsterdam 2014 goed op moet letten, zijn dan plotseling voor de pechvogel niet van toepassing. Die eindigt toch op een plek die niet alleen hij /zij, maar ook niemand anders wou hebben. Prachtig boekwerk, Keuzegids voortgezet onderwijs Amsterdam 2014, met veel plezier samen met mijn kind meerdere malen gelezen, top 5 scholen gekozen, vragen voor de open dagen geformuleerd. Maar nu is het pijnlijk duidelijk dat er 25% kans is om op de 1e keuze school ingeloot te worden. En opties 2,3,4 en 5 zijn ook helemaal vol. Wat doen we onze kinderen aan. We laten ze veel moois zien, om vervolgens te zeggen, jammer, niet voor jou bedoeld. Prachtig boekwerk ligt nu in de prullenbak. En mocht het zijn dat mijn kind eindigt op school in Purmerend, hoewel hij liever niet reist, dan mag de gemeente de reiskosten betalen. Is er al jurisprudentie hierover?
F (Amsterdam west)
op 28/03/2014 naar 18:49   

Ik hoop dat het ignatius net zoals de andere categorake gym ook de klassen vult tot 30. Dat vergroot de kansen weer iets. ;-)
J (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 18:36   

Onderstaande staat op de site van het Ignatius:
De definitieve eindstand van plaatsbare leerlingen is 162.
Dit betekent dat er 1 april geloot gaat worden onder leiding van notaris Stroucken van kantoor Derks Star Busmann.
Alle 162 plaatsbare leerlingen ontvangen 2 april een brief, waarin staat of een leerling is toegelaten of niet.
Marjan (Monnickendam )
op 28/03/2014 naar 18:01   

Klopt roos... Maar purmerend heeft zeer slechte busverbinding en reistijd is ook langer dan naar Amsterdam vanuit monnickendam.
Mijn zoon is nu binnen een klein half uurtje op school.
Wij gaan ook zeker kijken hoor voor onze middelste zoon in monnickendam.
Wij wonen er 2 minuten vandaan:-) ideaal dus!
Maar als hij toch vwo wil doen dan houd het helaas wel op daar.
Roos (Amsterdam-Noord)
op 28/03/2014 naar 17:10   

Havo-vwo leerlingen van het Bernard Nieuwentijd uit Monnickendam stromen in het derde jaar automatisch in bij Damstede in Noord. Purmerend heeft ook een aantal scholen met alle niveaus. Veel kinderen reizen liever naar Amsterdam.
Marjan (Monnickendam )
op 28/03/2014 naar 16:49   

In monnickendam kan je geen vwo of gymnasium doen!
Wel de eerste 2 jaar havo/vwo kansklas maar moet je daarna alsnog naar Amsterdam om daar de laatste jaren af te maken.
Als er wel vwo of gym aangeboden werd dan was de keus uiteraard heel makkelijk geweest. Overigens is het merendeel aan leerlingen op deze school van buiten monnickendam. Veel kinderen uit Amsterdam!
Helaas hebben wij niet veel keuze in de directe omgeving, behalve Volendam (geen gym) mijn middelste zoon wil overigens niet naar Volendam!
De beste optie is Amsterdam ivm uitstekende openbaar vervoer mogelijkheden ( om 10 min. Bus).
Veel mensen op dit forum zien reizen als een probleem maar wij weten niet beter omdat wij geen andere mogelijkheden hebben in de buurt helaas..
Adinde (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 15:11   

E vraagt zich af of er behoefte is aan een gymnasium in nieuw-West als het Caland zijn gymnasium niet vol krijgt. Ik denk van wel. Een categoraal gymnasium is wat anders dan een gymnasiumafdeling op een grote scholengemeenschap. Het blijkt dat gymnasiumouders vooral kleinere scholen willen en geen vmbo/havo/vwoschool. Hoewel die categorale scholen ook niet meer klein zijn.
Ik zat ooit op het Ignatius toen er zo'n 220 kinderen op zaten en het met sluiting werd bedreigd. Nu moet er geloot worden!.
AA (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:52   

E, dat klopt natuurlijk. Voelt wel iets rustiger in geval zoon uitgeloot wordt.
E (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:42   

Het Ignatius heeft veel kinderen uit Amstelveen e.o. (69% uit Amsterdam, 12% uit Amstelveen, 10% uit De Ronde Venen, 3% uit Haarlemmermeer). De kinderen uit deze gemeenten kunnen als je uitgeloot zijn alsnog terecht op een school in Amstelveen ... Tegelijk betekent dat in de tweede ronde minder leerlingen zullen opteren voor een plek op een vwo school in Amsterdam.
S (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:42   

Als je in Monnickendam woont hoef je voor Havo/Vwo toch niet perse naar A'dam?
R (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:36   

Dank je wel, het gekke is mijn zoon is een tamelijk relaxed type, hij is niet zenuwachtig en zegt dat elk diploma op wat voor school dan ook dezelfde toegang geeft. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Ik denk alleen dat hij het niet helemaal kan overzien, maar wellicht onderschat hem. Zou fijn zijn.
AA (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:24   

Ignatius loot uiteindelijk 17 kinderen, komende dinsdag, uit.
Marjan (Monnickendam)
op 28/03/2014 naar 14:08   

vorig jaar heb ik het verdriet mee moeten maken van onze zoon omdat hij was uitgeloot voor school naar keuze (ignatius).
een dikke envelop lag op de deurmat en ik wist het meteen, dit is niet goed!
zoonlief begon echter heel enthousiast de brief te openen, de teleurstelling op dat koppie is met geen pen te beschrijven! krijg er nog een brok in mijn keel van.
dan ga je de molen in met talloze telefoontjes plegen, scholenmarkt bezoeken die nog schaarse plekjes over hebben en maar weer bij diverse scholen langsgaan.
strategisch kiezen werd onze optie en gingen uiteindelijk voor het cygnus ( stond op laatste keuze van zoon zijn lijst van de 11 scholen die wij hebben bezocht! )omdat hun een extra klas mochten formeren.
als stok achter de deur hadden wij eventueel de optie mee gekregen dat als zoon het niet naar zijn zin zou krijgen op het cygnus hij eventueel het tweede jaar zou kunnen doorstromen naar een ander gymnasium ivm het feit dat er altijd kinderen afvallen na het eerste jaar omdat ze het toch niet aankunnen of andere redenen hebben om te stoppen.
inmiddels heeft zoon het naar zijn zin en gaat het prima, dus het tweede jaar doorstromen naar andere gym is niet meer aan de orde.
misschien is het verstandig voor andere ouders die nu in dit schuitje zitten om dit mee te geven aan je verdrietige kind, het verzacht toch iets de pijn en geeft wellicht op dit moment een heel klein lichtpuntje aan je kind! bij mijn zoon iig toen wel.
volgend jaar moet mijn andere zoon deze molen in en hou mijn hart vast... hij wil geen gym doen maar vwo of havo/vwo, ik zag al dat daar ook behoorlijk geloot wordt!
voor alle kids en ouders die uitgeloot zijn, heel veel sterkte allemaal!
R (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 13:52   

Als dit laatste waar is, spring ik een gat in de lucht. Want dat gaat het maandag lukken.
G. (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 13:47   

Volgens mij wordt je met een cito 545 automatisch in het vwo ingedeeld. Staat in de kernprocedure....ongeacht advies...
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 12:42   

Ja, met de meeste, hoewel ook weer niet alle, VWO-kinderen komt het wel goed, ook op een andere dan 1e keus school.
Maar juist voor Vmbo- en sommige havokinderen kan het heel lastig zijn een geschikte school te vinden aangepast aan de specifieke behoeften vh kind. Dat "het komt wel goed" verhaaltje geldt vlg. mij vooral voor de toch al meest kansrijke groep, niet die daaronder. Maar die anderen zitten minder op dit forum.
R (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 12:13   

Net met het Fons gebeld, er zijn 116 kinderen die geplaatst worden, vwo adviezen en br en zusjes . Vervolgens zijn er nog 55 plekken voor 86 kinderen. Niemand is dus afgevallen. Van meet af aan zouden 31 kinderen uitloten. Dat gaat maandag plaatsvinden. Zo naar ook dat dit vrijdag pas te zien was na sluiting. Je moet dus als een pitbull bellen om die bewust vrijdag te kijken of je nog overstapt. Ook baal ik dat ik na de 545 niet meteen vwo advies gevraagd heb, er werd nl door de school gecommuniceerd dat dat niet kon. Later bleken 4 kinderen dat wel nog gedaan te hebben. Nu was het te laat. Je wordt afgestraft als je een rustige en relaxte houding hebt. Wat voor je kind best prettig is.
K (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:58   

Ouders kunnen ook zelf hun kinderen aanvullend laten toetsen voor de eerste ronde aanmelding sluit. Als de cito-uitslag erg laag is maar je bent ervan overtuigd dat een bepaald schooltype voor jouw kind geschikt is, waarom dan wachten tot de beoogde middelbare school toetst? Natuurlijk blijven al zulke toetsen momentopnamen, maar als zowel cito als nio te laag zijn, kun je evengoed vraagtekens gaan stellen bij het basisschooladvies. Overigens laat dit allemaal onverlet dat het systeem in Amsterdam aan alle kanten rammelt. En dat al jaren lang. Ouders van uitgelote kinderen wil ik nog wel een hart onder de riem steken: met de meeste kinderen komt het ook helemaal goed op de school waar ze uiteindelijk terecht kunnen. Dat weet ik uit ervaring.
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 11:57   

Dat is volgens mij de reden dat veel ouders op eigen kosten al laten toetsen vůůr de sluitingstermijn van inschrijving. Heel raar systeem. Waarom moet de toetsing op kosten van de school zonodig nŠ de sluiting van de inschrijving als zelf betalende ouders het wel voor die datum rond krijgen?
S. (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:56   

Bij te lage Cito konden ouders ook zelf al eerder een NIO test laten doen, of als ze dat niet konden bekostigen voor de zekerheid een school kiezen die ook havo aanbiedt. Kennelijk bestaat er bij die ouders geen enkele twijfel over hun kinderen, die vervolgens de dupe zijn. Ze moeten een andere school zoeken en hebben daarnaast hun ouders flink teleurgesteld. Wat mij betreft mag het systeem op de schop. Ouders en kinderen lijken voorbij de redelijkheid met hun eisen. Ook met voldoende aanbod zullen er altijd scholen zijn die het meest populair zijn, waar iedereen dan op eist te komen, met loten tot gevolg.
X (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:44   

Dat betekent dus dat er bij het Cygnus 10 kinderen zijn afgevallen na de aanvullende toets. Die mogen dus wel weer aansluiten bij het hele circus in de 2e ronde. Zo sneu. Eerst de toets niet halen en dan bedelen voor een plek in de tweede ronde. Dat zou allemaal niet nodig zijn als kinderen voor het sluiten van de inschrijftermijn zouden horen of ze toelaatbaar zijn of niet. Of als een kind zich voor meerdere scholen in kan schrijven. Idiote procedure. Echt hoor, als je dit aan mensen buiten Amsterdam vertelt, weten ze niet wat ze horen.
A (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:30   

Geen loting op Cygnus. De website meldt droogjes:

'Het Cygnus Gymnasium heeft vijf volle eerste klassen voor schooljaar 2014-2015 geplaatst.'

Sterkte aan iedereen die noodgedwongen nog in dit circus verder moet.
E (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:07   

Er is gewoon voldoende aanbod nodig van goede scholen waar ouders en kinderen zelf voor kiezen. Geef ruimte aan het stichten van nieuwe scholen die aansluiten bij de bestaande wensen en behoeften, scholen die dienstbaar zijn aan de leerlingen en hun ouders. Dat maakt een einde aan dat vreselijke loten.
Sanne (Amsterdam (centrum))
op 28/03/2014 naar 11:01   

Misschien moet A'dam een voorbeeld nemen aan Haarlem (zie brugweb.nl). Daar krijgen kinderen met het juiste schooladvies, voorrang op scholen als je van een basisschool afkomstig bent uit het wervingsgebied. Zo voorkom je dat kinderen van Noord naar Zuid moeten fietsen en van west naar oost etc..
Zou ook slim zijn als er op IJburg een school bijkomt zeker gezien de toekomst.
Roos (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 10:46   

Sanne, daarom is dit systeem van vrije keus in combinatie met loten zo oneerlijk. Sommigen hebben vrije keus, anderen geen keus. Er is een beter systeem nodig om alle kinderen op een redelijke manier over de scholen te verdelen, wat mij betreft speelt reistijd (en fietsveilige route) daarbij ook een rol. Uitbreiding van het aantal plaatsen is daarbij nodig, maar enige regie in de leerlingenstromen ook.
Sanne (A'dam (centrum))
op 28/03/2014 naar 10:01   

Ja Roos dat is al jaren zo! Wij wonen op 5 min afstand van het 4e gym toch werd mijn dochter destijds uitgeloot. Er werden wel kinderen ingeloot uit Amstelveen te absurd voor woorden! Het antwoord daarop was dat A'dam nou eenmaal een regionale functie heeft. Maar als Amsterdammer kom je echt niet op het KKC zonder voorrangsregel!
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 09:56   

@Adinde: het caland is een populaire school in nieuw-west. Zij hebben een technasium en gymnasium afdeling, maar krijgen die niet vol. Ik vraag me daarom af of er wel behoefte is aan nog een gymnasium in nieuw-west.
De nieuwe vwo scholen in de stadsdelen trekken vooral leerlingen uit de (wijde) omgeving. Het Cygnus bijvoorbeeld 72% uit Amsterdam, 17% uit Diemen, 4% uit De Ronde Venen, 2% uit Ouder-Amstel. Vergelijk met het Amsterdams in zuid 83% uit Amsterdam, 5% uit Amstelveen, 4% uit Haarlemmermeer.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 09:48   

Je hebt gelijk, het staat er niet bij. Als je googled op "Berlage of Barlaeus" is het wel te vinden.
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 09:44   

@ E Ik kan het rapport niet vinden bij de Downloads, alleen een brief met de conclusies.
Adinde (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 09:17   

"De twee nieuwe gymnasia zijn daarom in west en oost gevestigd: het 4e in west en het Cygnus in oost. Beide op de grens van het centrum. "

Het 4e gym is geen oplossing voor de kinderen uit Nieuw-west (Aker, Nieuw-Sloten en Osdorp). Ik heb even op de kaart gekeken en het is vanuit Sloten 10 kilometer fietsen. Vanuit de Aker dus nog verder. Dan zijn ze sneller in zuid, dus het is logisch dat ze daar eerder voor kiezen.
Roos (Amsterdam-Noord)
op 28/03/2014 naar 09:17   

De kinderen in Noord hebben het niet-populaire Bredero lyceum, dat wel altijd plaats had op alle niveaus, ingeruild voor het Hyperion, dat ze met de hele stad moeten delen. Voorrang voor kinderen uit Noord zou toch handiger zijn dan reiskostenvergoeding om naar Zuid te gaan, afhankelijk waar je in Noord (of Landsmeer) woont wel een uur reizen. Kinderen uit Zuid of Oost worden ingeloot op het Hyperion, terwijl ze misschien vlakbij ook een goede school hebben. Dit is toch allemaal erg onhandig. Ik vraag me af hoe groot al die verschillen zijn tussen de scholen met allemaal hun lokkertjes en speciale dingen. Op het eind moet de aandacht gewoon naar de examenvakken gaan, er moet toch een diploma gehaald worden. Dat ook voor 550-kinderen een hele kluif kan zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 08:55   

Vanmorgen op het jeugdjournaal was er een item over loten voor de brugklas in Amsterdam. Op de website van het jeugdjournaal de stelling: loten voor een plek op de middelbare school is oneerlijk.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:46   

@C: vorig jaar was het ongeveer dezelfde situatie, verschil met nu is dat het Hyperion niet lootte maar gewoon een extra klas vormde. Barlaeus, Ignatius en Cygnus gingen loten er was alleen nog beperkt plek op het Vossius. Uiteindelijk heeft het Cygnus op de valreep toch een extra klas gevormd en heeft het Vossius in de 2e ronde alle leerlingen geplaatst, ook al waren de paar extra plekken flink overgetekend. Ik zou gewoon gaan praten daar!
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:37   

Het HLZ en HLW zitten inderdaad onder hetzelfde schoolbestuur. Het HLW omvormen tot gymnasium lijkt me geen goed plan, zij krijgen hun vwo afdeling nauwelijks gevuld. Volgens mij is in west juist tekort aan vmbo-t plaatsen.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:34   

De twee nieuwe gymnasia zijn daarom in west en oost gevestigd: het 4e in west en het Cygnus in oost. Beide op de grens van het centrum.
Het Hyperion komt voort uit het oude Bredero in noord en exellius zit in het Reigersbos in de Bijlmer. De nieuwe vwo scholen zijn dus over de stadsdelen verdeeld. Dat was ook de wens van wethouder Aboutabeb indertijd.
Twee jaar geleden is er groot onderzoek gedaan naar de behoeften en wensen van ouders. Dit rapport staat volgens mij ook hier op de site onder downloads.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:27   

@Adinde: alleen het Hyperion heeft nog geloot, er zijn dus alleen nog maar kinderen uitgeloot met een hoge Cito score.
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 00:24   

Ja, er zijn ook al plannen geweest om het HLW en Comenius te laten fuseren en dan een compleet nwe school te beginnen. Dat lijkt me ook wel wat, maar laten ajb de kinderen en ouders in Nw West zelf hier een stem in hebben.
Adinde (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 00:14   

O sorry, dacht dat het Excellius een gymnasium was. De naam bracht me op het verkeerde been.
Het HLW zou zich kunnen specialiseren als gymnasium en dan kunnen de havo-kinderen die er nu op zitten langzaam overgaan naar het Caland. HLZ en HLW klinken al bijna hetzelfde. Ik vermoed dat ze niet hetzelfde bestuur hebben?
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 00:02   

De Bijlmer heeft juist gťťn gymnasium, want de directrice van Excellius (tevens van Reigersbos?) ziet het nut van klassieke talen en cultuur niet in. Dat er leerlingen zijn die dat wel zien boeit haar niet. Abcoude-leerlingen moeten nog steeds met speciale schoolbus naar Zuid.
En ja, een gymnasium in Nw West is misschien een idee. Nw West heeft sowieso meer scholen nodig. Google kaart "cijfers komen tot leven" en je ziet waar alle jeugd onder de 14 zit. Veel in Nw West en IJburg.
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 23:50   

@E: nee ik bedoel helemaal niet dat uitgelote kinderen met een hoge cito niet moeten zeuren, maar het valt me wel op dat het er steeds bij staat als opmerking. Alsof het extra zuur is dat juist dat kind is uitgeloot.
Uitgeloot worden is voor Šlle kinderen vervelend, maar zolang dit systeem er is en we in Amsterdam ook nog kinderen van de omliggende dorpen moeten toelaten (wat logisch is, want bijv in Badhoevedorp is geen middelbare school) en sommige scholen populairder zijn dan andere blijft dit probleem.
Maar een oplossing komt er alleen als in alle stadsdelen gymnasia komen en de gymnasia in zuid niet alleen blijven. En daar wordt hard aan gewerkt met het Hyperion in noord en dat gymnasium in de Bijlmer. Maar de kinderen uit de Aker, Osdorp en Nieuw-Sloten fietsen nog massaal naar zuid, terwijl het Caland volgens mij zijn gymnasiumklas niet vol heeft, over het HLW nog maar te zwijgen. Een apart gymnasium in west zou helpen
Z (A'dam)
op 27/03/2014 naar 23:35   

Kan er een regeling komen dat Osvo de reiskosten van al deze uitgelote kinderen gaat betalen? Dat zal hopelijk de Osvo stimuleren in alle stadsdelen met een gevarieerd en voldoende aanbod te komen.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 23:30   

@Adinde: we zijn verontwaardigd over alle kinderen die worden uitgeloot. Jij geeft de indruk nu dat kinderen met een hoge Cito score niet moeten zeuren. Dat vind ik een vreemde reactie, wat wil je zeggen? Dat kinderen met een hoge score geen recht op passend onderwijs hebben?
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 23:13   

Ik vind het wel raar dat jullie er steeds verontwaardigd bij zetten dat kinderen met een hoge Citoscore zijn uitgeloot. Alsof een Citoscore van 550 een garantie is op een plek. Alle kinderen die zich inschrijven voor de categorale gymnasia hebben een hoge Citoscore en bij verschillende gymnasia werd geloot, dus ja, helaas, kinderen met hoge Cito's worden ook uitgeloot.
C ((Amsterdam-Noord))
op 27/03/2014 naar 23:10   

@E Bedankt voor je medeleven. Vossius gaan we zeker ook kijken. Maar aarzelen hierover vanwege het beperkte aantal plekken van 15.
Onze verwachting is dat alle uitgelote leerlingen met VWO(+)/gymnasium advies daarvoor met z'n allen in de rij staan. Met dan opnieuw het vooruitzicht om uitgeloot te worden, waarna dan ook alle acceptabele tweede keuze plekken ingevuld zullen zijn. Brrrrr. Nog maar eens goed over nadenken wat wijsheid is (je hebt daar niet toevallig connecties ;-)
Q (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 23:04   

Ook hier iemand uit Noord met een zoon met cito 550 (en Day a Week School). Hij is wel ingeloot, maar ik kan er gewoon niet echt blij om zijn als ik alle schrijnende verhalen hier lees. Ook van zijn school 2 kinderen met hele hoge cito's uitgeloot. Noord heeft een duidelijk probleem met de instroom van gemiddeld hoog opgeleide ouders die nou eenmaal flink wat gemiddeld slimmere kinderen produceren. Het succes van het Hyperion begint nu hetzelfde probleem te worden als wat ze in hun beginjaren probeerden op te lossen. Tot nu toe oorverdovende stilte van de kant van de gemeente op de mail over capaciteitstekort die wij als bezorgde ouders al voor de loting verstuurden.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 20:59   

@C: wat ongelofelijk vervelend, je zoekt de passende school voor je kind en je wordt buitenspel gezet ... Ik hoop dat je een goed alternatief vindt. Ik ben vorig jaar ook op de open dag van het Vossius geweest en ik was onder de indruk. Ze hebben ook een speciaal programma voor de leerlingen die extra uitdaging nodig hebben naast de al uitdagende gymnasium opleiding. Steek je licht ook zeker daar op!
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 20:08   

@Pipi: we horen ook niks van het Reigersbos en Excellius. We weten niet eens of en zo ja hoeveel plekken daar nog open zijn. Ze communiceren gewoon niet. Dat is mijn ervaring van de afgelopen jaren.
C (Amsterdam-Noord)
op 27/03/2014 naar 20:04   

Onze zoon uit Amsterdam-Noord is gisteren ook uitgeloot op Hyperion. Na te zijn vastgelopen op zijn oude school volgt hij nu sinds twee jaar voltijds HB-onderwijs. Het Hyperionschoolconcept sluit daar naadloos op aan en onze zoon had zich daar ook enorm op verheugd. Hoe anders kan het lopen, Cito 549 en VWO(+) advies hebben ook hem niet tegen uitloting kunnen behoeden.
Misschien kunnen de jongens uit Amsterdam-Noord als lotgenoten samen optrekken en t.z.t. samen naar de (vermoedelijk andere kant van de) stad fietsen?
F (Amsterdam west )
op 27/03/2014 naar 19:43   

@vsa. Weet iemand of er al een reactie is vanuit de gemeente? Als er drie plekken vrijkomen bij het vossius is dat fijn voor de vwo kinderen, maar deze kinderen die de toets niet gehaald hebben kun je dan weer optellen bij de havo of havo/vwo groep. En ook daar is zo'n groot tekort...

Inderdaad voelt het machteloos om niet te weten of er iets gaat gebeuren. Hyperion, cygnus, barlaeus en het vierde hebben hun klassen iets vergroot. Fijn en sympathiek... Maar meer scholen zullen iets moeten doen.
Pipi (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 19:39   

Ik vind het jammer dat er hier nogal negatief geschreven wordt over Reigersbos en daamee ook Exellius. Het is juist een school die nu wat meer in trek is in ieder geval in de eigen stadsdeel. Ze hebben de laatste paar jaar veel in verbetering van hun onderwijs geinvesteerd en als je Donkers mag geloven met resultaat (havo en vmbo/t een 7 en kader een 10).
Met andere worden ik zou SGR en ook Exellius niet zomaar opzij schuiven. Het loopt daar zeker niet storm en voor sommige kinderen is het misschien te ver maar de kinderen die er voor kiezen (zeker bij Exellius) schijnen het naar hun zin te hebben.
S (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 18:47   

Wij wonen in Amsterdam Noord, ook mijn zoon heeft een Cito van 550 gehaald en is gisteren uitgeloot op het Hyperion...Wat een teleurstelling en wat een achterlijk systeem dit! Dit klopt toch niet!!
Zijn klasgenootjes zijn ingeloot, zijn beste vriendin ook. Zijn 2e, 3e en 4e keus zit vol. Straks moet hij in zijn eentje naar de andere kant van de stad. Hij is dus sinds gisteren in tranen.
Hoe kan ik meehelpen een einde te maken aan deze wanpraktijken??
AA (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 17:09   

Het Vossius heeft er weer 3 plekken bij.
B (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 16:59   

Ook wij hebben na uitloting een paar jaar geleden voor Berlage gekozen. Zeer tevreden. TTO bevalt erg goed en school is ook prima in bŤta vakken. Ze werken veel met iPads.
J (Amsterdam Watergraafsmeer)
op 27/03/2014 naar 16:18   

@A: wellicht ten overvloede: Berlage heeft niet alleen (tweetalig) gymnasium, maar ook tweetalig atheneum, met een gezamenlijke brugklas. Het TTO biedt ook een zinvolle extra uitdaging. Mijn dochter gaat hier met veel plezier naar toe. Er is nog plek.
W (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 16:13   

@A: Caland technasium lijkt me voor jullie ook geen optie: dat is zo'n 15 km dwars door de stad!! Weinig meer over.... Bizar dit! Als protest zouden we allemaal ons kind bij uitloting niet moeten inschrijven in de tweede ronde.
X (Adam)
op 27/03/2014 naar 15:21   

Ik snap niet dat scholen en gemeente zeggen geen inzicht te hebben in de aantalllen scholieren. Ze kunnen toch in september bij alle basisscholen de aantallen groep 8 leerlingen opvragen. De verdeling vmbo-havo-vwo is ook wel ongeveer bekend. Tel daar het aantal leerlingen bij op die voorgaande jaren gemiddeld van buiten Amsterdam naar middelbaar onderwijs kwam en voila. Je zal er eens een paar % naast zitten, maar dit is absoluut bij benadering te becijferen.
R (A'dam)
op 27/03/2014 naar 14:45   

@A, nee, dan is gym (en Berlage) wellicht minder goede keuze. Inderdaad PNC of Calland Technasium (nog 11 plekken). Niet veel opties....
T (Adam)
op 27/03/2014 naar 14:23   

Jeetje A, wat naar! En het pieter Nieuwland? Vonden wij een goede keuze voor tweede ronde: hebben ook atheneum + science (en eventueel fast lane English als je wil) en nog plek. Wel in Oost, maar leuke school!
A (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 14:17   

Hyperion was juist zo aantrekkelijk vanwege de Atheneum+ afdeling. Onze zoon heeft nu al een sterke BŤta voorkeur. Berlage gymnasium (ook nog tweetalig) is dan toch wel een hele stap. Kijken nu ook in Zaandam, maar als 11 jarig ventje in je eentje meer dan 10 km fietsen is ook niet iets waar we naar uitkijken.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 14:16   

@ A; wat een nachtmerrie. Mijn angst, want Fons gaat ook nog loten. Om je vraag te beantwoorden - stuur een mail naar VSA of zij een tip hebben, bijvoorbeeld burgemeester Van der Laan schrijven??
R (A'dam)
op 27/03/2014 naar 14:00   

Uitloten is naar. Score niet van belang, al die kinderen evenveel kans en recht. Hoe dan ook, Berlage heeft leuke gym afdeling, zeker gaan praten, misschien bij andere lycea op gym nog plek (HLZ/Cartesius)? Voorheen gingen er ook kinderen buiten de stad naar een gym (Felisenum), misschien vanuit Noord wel te doen (helaas geen boot meer)? Heel veel succes/sterkte.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 13:58   

Wat ontzettend balen A, dit is echt beschamend voor kennisstad Amsterdam. In plaats van talent te omarmen gaat de deur op slot.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 13:56   

wat ontzettend rot voor jullie. Mijn idee is ook dat het probleem is dat de adviezen in het algemeen steeds hoger worden. Uitzonderingen daar gelaten. Daardoor slipt naar boven toe alles vol en stroomt het vmbo leeg. Vooral in de stad. Dit is een probleem dat dus in de kern aangepakt moet worden. De stad uit is nu eigenlijk de enige optie, en dan over een jaar proberen in een 2e klas gymnasium in te stromen, want ik kan je verzekeren er vallen dan kinderen af die het niet redden. Wat heb je in Noord voor alternatieven in NH.?
A (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 13:49   

Onze zoon is gisteren uitgeloot op het Hyperion Lyceum. Hij woont in Noord, heeft een cito van 550, heeft Day a Week school gedaan waar ze vanaf het begin al aangaven dat het HL het beste bij hem past. Tweede, derde en zelfs vierde keuze zitten al vol. Je krijgt met de afwijzing een mail met een lijst scholen waar je niet blij van wordt. OSB Bijlmer met brede brugklas van VMBO basis tot en met VWO bij elkaar lijkt me geen optie. Ook scholen met een 4.0 op de Dronkerslijst klinkt ook niet erg positief. Het is toch te gek dat je niet alleen in de buurt geen school kunt vinden die bij je past, maar misschien zelfs niet in je stad. Buiten Amsterdam krijgen wel kinderen uit de buurt voorrang. Mogen eerste, tweede en zelfs derde keuze opgeven, en mogen zich ook nog in Amsterdam opgeven. Bij uitloting in A'dam krijgen ze als nog voorrang in hun eigen woonplaats. IdeeŽn wat kunnen de ouders misschien gezamenlijk kunnen ondernemen? Alleen lukt me niets, sommige mensen nemen de telefoon niet op en reageren niet op e-mails.
Julietta (Amsterdam (Zuid))
op 27/03/2014 naar 12:40   

Onze dochter werd 3 jaar geleden tot haar en ons verdriet uitgeloot op Fons Vitae. FV maakt overigens nooit een extra klas omdat het gebouw qua lokalen beperkt is en er geen extra klassen passen. Zij is toen naar CSB gegaan en heeft het daar reuze naar haar zin. Ook wij als ouders zijn erg tevreden. Een veilige en niet al te grote school die kinderen stimuleert het beste uit zichzelf te halen. Dit jaar stoppen ze met de VWO-afdeling maar als een kind goed presteert in de brugklas garanderen zij een plek in 2 VWO op een van hun zusterscholen, waaronder HLZ. De school richt zich nu vooral op (verkorte) mavo en havo (plus zogeheten HAVO TOP, met extra aandacht voor ondernemerschap en economie). Maar ik hoop tegelijkertijd dat onze zoon inloot op Nicolaas omdat hij deze vanaf meet af aan als eerste voorkeur heeft. Het is een ramp dat loten, maar mijn ervaring is ook dat veel kinderen hun plek weer vinden op de nieuwe school. @SVA, dank voor alle acties en wat een heldere brief hebben jullie geschreven! Laten we hopen dat dit zaken in beweging brengt!
R (A'dam)
op 27/03/2014 naar 12:35   

Nu meer info op site GvdV over stand van zaken. Alle leerlingen met VWO advies zijn geplaatst, zijn nog wat plekken over uit dat "blok" (volgens mij 9), die gaan naar het h/v "blok". Er moeten 14 leerlingen aanvullend getest worden, op 31 maart duidelijk hoeveel kinderen daadwerkelijk ingeschreven en meeloten. 2 april loting, als uitgeloot wordt er die middag gebeld, zo niet, ingeloot. Dus geen extra klas, dat is duidelijk.
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 12:15   

"dan is er nog steeds onvoldoende plaats om alle kinderen met HAVO/VWO en VWO op te nemen die nu uitgeloot gaan worden."
Maar dan is het basisprobleem dus dat er te weinig plaatsen van een bepaald schooltype (Havo/VWO) zijn en niet alleen maar de verdeling over de scholen.
Wordt daar wat aan gedaan? Kan er centraal geregistreerd worden welke adviezen hoeveel kinderen krijgen en daarna pas de klassenindeling (zoveel plaatsen VMBO, zoveel HAVO etc) gemaakt worden.
Sanne (A'dam)
op 27/03/2014 naar 11:16   

Als je deze scholen wel mee zou tellen (CSB heeft geen VWO afdeling dus dat houdt voor die groep al op) dan is er nog steeds onvoldoende plaats om alle kinderen met HAVO/VWO en VWO op te nemen die nu uitgeloot gaan worden. De scholen die nu nog enkele plaatsen over hebben (Hoeveel is dat bij HLZ 10?) zullen in de 2e ronde overlopen worden met inschrijvingen (weet ik nog van 2010 bij onze oudste, een giga rij voor de 2e ronde waar je bij aan kan sluiten).
Z (A'dam)
op 27/03/2014 naar 11:02   

@ E Je hebt helemaal gelijk, het gaat hier om een scholenkartel dat zijn macht gebruikt ten bate van zichzelf en ten koste van de kinderen en ouders.
@ Adinde Stel dat op vrijdagmiddag iedereen zich als makke schapen in zou schrijven bij HLW, Comenius, Reigersbos en CSB, om er maar een paar te noemen, dan zegt OSVO toch: okť jongens, alles is prima geregeld, de kinderen willen graag naar deze scholen, er is niets aan de hand.
Het enige "machtsmiddel" dat wij momenteel hebben is ons vooral NIET in te schrijven bij scholen waar wij per se niet naartoe willen. Misschien sta je daarna met lege handen, maar het is de enige manier om het probleem op de agenda te krijgen.
Rozeballetje (Ams)
op 27/03/2014 naar 10:31   

Beste R, helemaal mee eens. Ook wij hebben met hart en ziel ťn inzicht een school gekozen: 31 overinschrijvingen. Op vrijdagmiddag je formulier gaan ophalen en naar Oost/Bijlmer gaan fietsen omdat daar ruimte is? Geen haar op m'n hoofd. Ik hoop van harte op een extra klas, het Berlage was jarenlang een goede tweede keuze omdat daar altijd ruimte was voor uitbreiding. Wellicht dit jaar weer? Ik was er niet van gecharmeerd, maar op zich zit de school wel in de buurt.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 10:26   

@Alinde: het gaat niet altijd om een extra klas, waarom is in 2013 28 leerlingen per klas het absolute maximum en in 2014 ineens niet meer?
Je schrijft dat het niet zo kan zijn dat de ene school extra klassen maakt en tegelijk klassen leeg staan op een andere school. Frank van Kalshoven heeft hierover eens een column geschreven in de Volkskrant. Als een andere school in de omgeving moet sluiten wegens succes van een nieuwe school, heeft de markt zijn werk gedaan. . De conclusie moet dan luiden dat het publieke geld doelmatiger wordt besteed dan voorheen. De nieuwkomer krijgt dezelfde bekostiging als de andere school, maar heeft de wensen en behoeften van leerlingen en ouders beter ingeschat dan de bestaande school. Dat er eventueel een pand overblijft? Verkopen die handel! De doelmatigheid en diensrbaarheid in het onderwijs zal stijgen als bestaande schoolkartels worden opengebroken en nieuwe toetreders verwelkomt worden.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 10:25   

@Alinde: het gaat niet altijd om een extra klas, waarom is in 2013 28 leerlingen per klas het absolute maximum en in 2014 ineens niet meer?
Je schrijft dat het niet zo kan zijn dat de ene school extra klassen maakt en tegelijk klassen leeg staan op een andere school. Frank van Kalshoven heeft hierover eens een column geschreven in de Volkskrant. Als een andere school in de omgeving moet sluiten wegens succes van een nieuwe school, heeft de markt zijn werk gedaan. . De conclusie moet dan luiden dat het publieke geld doelmatiger wordt besteed dan voorheen. De nieuwkomer krijgt dezelfde bekostiging als de andere school, maar heeft de wensen en behoeften van leerlingen en ouders beter ingeschat dan de bestaande school. Dat er eventueel een pand overblijft? Verkopen die handel! De doelmatigheid en diensrbaarheid in het onderwijs zal stijgen als bestaande schoolkartels worden opengebroken en nieuwe toetreders verwelkomt worden.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 10:07   

Ik heb geprobeerd strategisch te kiezen, maar de laatste vrijdag is het heel ingewikkeld omdat je juist niet weet hoeveel mensen dat doen. En voor havo/vwo viel nauwelijks strategisch te kiezen. Bijna elke school zat tot de nok vol, en voor de goed orde dan heb ik het over 8 scholen die leuk vond. Alleen het HLZ had plek, maar ik durfde niet die gok te nemen omdat ik dacht dat gaat iedereen doen. Schrijf ik straks uit bij het Fons zit ik hier met een wachtlijst. Ik begrijp dat jij het principe hanteert van eigen schuld dikke bult. Dank voor de support.
Gj (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 09:52   

@Alinde,
Ik neem aan dat je je mening hier zo neerzet om de discussie nog wat aan te zwengelen. Het feit dat je al strategisch moet kiezen is het probleem. Vrij vertaald, niet de eerste keus. Daarnaast zullen er meer dan genoeg mensen strategeisch gekozen hebben maar omdat niet alle scholen zo transparant met de regels omgaan blijft ook dat een gok. Beetje nuance mag wel hoor
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 09:44   

Ongelooflijk! Jullie hebben echt geen idee hoe het er op scholen aan toe gaat. Je kunt niet zomaar elk jaar een extra klas maken. Zeker de scholen in de stad niet omdat er gewoon niet genoeg lokalen zijn. En dan ook nog het aantal leraren. Dat kun je ook niet elk jaar maar naar boven en beneden aanpassen. En het is natuurlijk ook belachelijk om bij de ene school extra klassen te maken, terwijl op andere scholen klassen leeg staan.
Jullie hadden gewoon strategischer moeten kiezen. toen je zag dat er geloot werd, had je naar een andere school moeten gaan.
F (A'dam)
op 27/03/2014 naar 09:14   

Het is allemaal heel willekeurig. Jarenlang was het heel strikt: niet meer dan 27 kinderen in een klas en toen was de nood ook hoog. Nu kunnen er opeens 30 in een lokaal. Als ouders probeer je strategisch te kiezen en de regels van het spel te begrijpen, Maar de regels worden elke keer veranderd en je bent overgeleverd aan volstrekte willekeur. Heel, heel frustrerend, Het gaat hier om kinderen van 11, 12 jaar. Hoe leg je aan een vorig jaar uitgeloot kind uit dat de klas toen vol zat met 28, maar dat dat dit jaar opeens niet meer geldt?
T (Adam)
op 27/03/2014 naar 09:12   

Ik ben ook in mijn hele leven nog niet zo geobsedeerd geweest als met dit. Dit. Deze belachelijke gang van zaken. Wij hebben *****zijdank plek op het MLA en ik heb geen andere kinderen, maar ik heb nog nooit zoveel stress gehad. Ook mijn handen jeuken om hier iets aan te doen. Wat te doen? Me aansluiten/ werken voor Oco? Vsa, kan ik voor jullie iets doen? Meehelpen na eventuele tweede ronde met het opzetten en initieren van een ouder- initiatief? Ik doe alles! Inacceptabele situatie voor kinderen en ouders.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 09:04   

Het gaat bij het Barlaeus niet om een extra klas maar om de klassengrootte; de lokalen zijn niet ineens groter na een jaar.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 08:54   

Ik vermoed dat scholen om de zoveel jaar een extra klas kunnen bieden qua capaciteit. Dit jaar denk ik dat de druk om extra leerlingen aan te nemen hoger ligt. Ik neem aan , hoop, dat de scholen inmiddels ook gezien hebben hoe groot de tekorten zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 08:51   

Kan iemand mij uitleggen waarom scholen het ene jaar extra leerlingen opnemen en het andere jaar hetzelfde aantal uitloot?
Het Barlaeus heeft vorig jaar (2013) 9 leerlingen uitgeloot. Extra leerlingen in iedere klas kon echt niet want past niet in het lokaal. Dit jaar plaatst het Barlaeus wel minimaal 9 extra leerlingen (11 - wellicht 2 afgewezen leerlingen). Waarom? Heel fijn voor de leerlingen dit jaar maar wel zuur voor de 9 vorig jaar uitgelote leerlingen.
Ko (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 08:14   

Ik ben er ook. Maar helaas geen nieuws te vermelden...Hoe ik me voel, hoef ik aan jullie niet uit te leggen. En mijn buitenlandse familie snapt er toch niets van. In een land waar alles zo goed is geregeld en in een stad met zulke goede scholen, heb ik niets te klagen. Maar naast goede scholen iedere dag lopen is niet hetzelfde als het recht hebben om je kind daar in te schrijven.
Liz (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 08:01   

@T dank voor je bericht. Ik was er al bang voor. Niks aan te doen, duimen dat hij wordt ingeloot.
Zonne (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 07:56   

Goeden morgen R en allen die inmiddels hetzelfde ritueel s ochtends hebben.Kijken of er al wat nieuws is. Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo dwangmatig met iets bezig was.
R (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 07:51   

Goedemorgen, idioot eigenlijk dat dit inmiddels mijn vaste moment van de dag is geworden. Weet iemand of het Fons weleens extra klas doet? Het aantal uit te loten leerlingen van 31 vraagt daar om. Ik vind dat wachten onverdraaglijk. Je kunt niks dan je lot afwachten om daarna met allen die overblijven te rennen door de volgende ronde met een nog veel grotere kans op uitlotinng. Onvoorstelbaar. Mijn handen jeuken(ook bij inloting) om hier iets aan te doen. Ik word wel heel rustig van het idee dat ik besloten heb dat een paar scholen echt geen optie zijn. Ik laat mij niet dwingen.
T (Adam)
op 27/03/2014 naar 07:28   

@liz Het gerrit gaat zeker geen extra klas maken. Daar hebben ze in het gebouw absoluut geen plek voor. Ik had dat al gehoord maar heb er die laatste inschrijfdag nog eens over gebeld. Ze zeiden Mevrouw we kunnen helaas niets doen. Dit is het.

Sterkte!!
Z (A'dam)
op 26/03/2014 naar 23:51   

Ik heb juist de indruk dat er dit jaar achter de schermen helemaal niets gebeurt. Asscher heeft vorig jaar de scholen gedwongen tot het oprichten van dependances van Caland/IJburg/P Nieuwland. Nu wordt Asscher node gemist en leunt iedereen comfortabel achterover.
Kijk, je denkt toch niet dat Spinoza uit zichzelf een tweede Dalton op gaat richten, een concurrent van zichzelf? Dat is een illusie. Geen enkele school wil meer concur*****n, daar hebben ze helemaal geen belang bij. Dus blijven ze het mantra herhalen dat eerst HLW, Comenius en Reigersbos opgevuld moeten worden, en dat ouders/kinderen die dat niet willen eigenlijk xenofoob zijn, enz. enz.
W (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 23:39   

Ik neem toch aan dat er achter de schermen heel hard wordt nagedacht over extra klassen, extra scholen, schuiven van klassen, dependences etc. Heeft iemand daar al iets van vernomen/gehoord? Zijn de schoolbesturen al samengekomen? Wat heeft de gemeente tot nu toe gedaan? Osvo?
E (Amsterdam centrum )
op 26/03/2014 naar 23:15   

Uiterlijk donderdag 3 april horen alle leerlingen of ze zijn geplaatst of niet. Zo staat het in de kernprocedure waar alle scholen zich aan moeten houden. Persoonlijk vind ik dat scholen veel eerder duidelijkheid kunnen en moeten geven.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 23:12   

@P: ik heb dat antwoord al 3x gegeven en de laatste vanavond nog, vandaar...
Het komt er op neer dat de Cito eindtoets die verplaatst is naar later in het schooljaar waarschijnlijk waardeloos is geworden want te laat. Je kind moet nu van af eind groep 6 laten zien wat het waard is. Tegelijk, straks tellen drie jaargangen mee dus in elk geval is het geen momentopname meer.
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 23:03   

@e je kunt wel zuchten, maar voor mij is het nieuwe systeem niet duidelijk. En ja ik heb de berichten gelezen. Als je op een school zit waar de adviezen laag gegeven worden, heb je in t nieuwe systeem niet een citoscore waar je ze mee om hun oren kunt slaan. Ook t leerlingvolgsysteem zegt niet altijd alles. Ik heb een aantal kinderen gezien waarbij de citoscore of een iq test de school moesten overtuigen van het kunnen van t kind.
C (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 22:58   

Als er niet geloot wordt op een school, hoe en wanneer krijg je te horen of je kind geplaatst is?
E (Amsterdam centrum )
op 26/03/2014 naar 22:58   

*zucht* kijk een paar berichten hieronder, daar staat hoe het vanaf volgend jaar gaat.
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 20:42   

Volgend jaar is de cito alleen veel later dan de inschrijving. Dan is een lager niveau al obv schooladvies gekozen. Hoe gaat dan de stap naar een hoger niveau
Liz (Amsterdam )
op 26/03/2014 naar 20:23   

Heeft iemand info over het Gerrit vd Veen? 37 overaanmeldingen. Mijn zoon wil er heel graag naartoe. Wij hopen dat ze een extra klas creŽren, maar of dat gebeurt? Heb ze gemaild, maar nog geen antwoord.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 20:19   

@P: in de kernprocedure staan duidelijke regels voor wanneer de Cito hoger uitvalt dan het gegeven advies. Het advies kan dan worden bijgesteld naar passend bij de Cito score.
In beide gevallen is er dus een goede, eerlijke procedure die recht doet aan het kind.
R (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 19:49   

Ik ken dat, onze school is ook laag qua adviezen, een klas met echt behoorlijk slimme kinderen waar alleen de meisjes vwo advies krijgen en de jongens voornamelijk havo/vwo. Er wordt nl vooral op ijver gelet.Voorbeeld: Er was een jongen met 93 procent voor entree, alleen maar A leerlingvolg en 549 cito. Toch een havo/vwo ivm werkhouding. Ik denk dus nog steeds aan drie dingen, NIO ofwel IQ onderzoek, cito en leerlingvolgsysteem. Het voortgezet onderwijs moet het dan bepalen.
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 19:42   

Mijn zorg bij het nieuwe systeem is dat het schooladvies niet aansluit op wat het kind kan. Dit komt namelijk bij ons op school nogal eens voor. Waar kan een kind heen als het schooladvies te laag is? Het werkt wel voor als het advies hoog is, maar de andere kant op???
Andere I (Centrum)
op 26/03/2014 naar 19:31   

heb de VSA-brief ondertussen per mail gehad!
Rp (Adam)
op 26/03/2014 naar 18:31   

Niets dan lof ook voor de communicatie an het Barlaeus: veel, snel, helder en op vragen krijg je binnen een paar minuten antwoord. Superblij dat ze niet loten! Iedereen veel sterkte met de verdere afwikkeling van deze nare periode (die gewoon leuk zou moeten zijn). VSA, dank voor jullie inspanningen.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 18:11   

De 'harde' grens dat je voor de meeste categorale vwo scholen vwo advies EN minimaal 545 voor je Cito moet hebben, zorgt er voor dat er wel een objectieve grens is bij de schaarse plekken. Het hangt niet meer van bijv. een assertieve ouder af die je toch wel naar binnen kletst. Ieder kind heeft in principe gelijke kansen.
Het feit dat je een slechte Cito alsnog kunt goed maken met een aanvullende toets, is wel zo eerlijk. We hekelen aan de ene kant de Cito stress ("wat zegt dat nou, is een momentopname"), aan de andere kant kun je dan niet zeggen 'als je geen 545 had, heb je pech gehad'. Ik snap het volkomen dat sommige ouders daar voor kiezen, ik snap het ook als je dat niet doet en kiest voor een brugklas waar je kind de tijd heeft zich te bewijzen. Ouders kennen hun kind zelf het beste, laten we elkaar alsjeblieft niet de maat nemen op dit punt.
F (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 18:08   

Dat zou fijn zijn van het Barlaeus voor de kinderen die daar ingeschreven hebben..
Ook fijn voor de MLA kinderen...

Weet iemand al iets van Het Ignatius? Op de website geen enkele beweging of mededeling. Voelt niet prettig en ook niet betrokken...

Scholen zouden daarin een voorbeeld kunnen nemen aan het Hyperion, denk ik... Zij hebben heel duidelijk steeds mededelingen gegeven met wat je kunt verwachten als ouders. Ook hoeveel kinderen er na de toetsing uiteindelijk door gingen
Ik herkende me (helaas ;-) ) wel in het stuk van Ko. Je bent -om maar een beetje grip te houden op je situatie- op zoek naar krummeltjes informatie, zeker nu het helemaal stuurloos voelt zonder Asscher of Hillhorst.
Via via heb ik ook een heel duidelijke informatiebrief gezien van het Hyperion, waarin ze duidelijk antwoord geven op vragen en zelfs vertellen hoe de loting precies gaat verlopen.
Dat zou ik ook graag willen die duidelijkheid...

Gefeliciteerd Hyperionkinderen die zijn ingeloot, maar wat vreselijk moet dat zijn als je bij die 37 hoort die niet zijn ingeloot

Ik vrees dat wij nog wel een week moeten wachten voordat er duidelijkheid is...

@VSA nogmaals dank voor jullie inzet... Fijn die brief aan de burgemeester
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 18:05   

@Nina: de Cito toets wordt verplaatst naar april en dat is de laat om de Cito score mee te nemen als 2e gegeven voor het vervolgonderwijs. Naast het badisschooladvies zal het leerling olgsysteem uit eind groep 6, geheel groep 7 en begin groep 8 dienen als het vereiste 2e objectieve gegeven naast het schooladvies. Als het goed is krijg je naast het rapport op de basisschool al een uitdraai van het leerlingvolgsysteem. Als dat niet zo is, vraag er om!
Nina (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 17:58   

Is het niet zo dat deze stress(Cito score) volgend jaar niet meer meetelt en er dus alleen gekeken wordt naar het basisschooladvies? De Cito wordt pas in april afgenomen en is er al een middelbare school gekozen en dus ook een uitslag?
S (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 17:50   

@Kaya je geeft nu de indruk dat het de ouders zijn die deze keuze maken. Er zijn genoeg kinderen die daar zelf voor kiezen, het is voor hen alles of niets. Een nio test onder druk maken op een vreemde school tussen vreemde kinderen is helemaal niet leuk en ik geloof niet dat een ouder daar maar even voor kiest voor zijn of haar kind. Ook moet je flink door zetten om via een andere school door te stromen naar het 2e jaar van de zo gewenste school. Dat is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt.
Het zou fijn zijn als er beter werd geluisterd naar de basisschool, een kind krijgt niet zomaar een VWO advies.
Kaya (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 17:27   

@S: waarom reageer je zo? De Nio-test toetst volgens mij IQ, precies zoals jij wil, en als kinderen het VWO-niveau aankunnen zullen ze die test dus ook goed maken en hebben ze evenveel recht op toelating als kinderen die een te lage cito-score hadden. Maar ieder jaar blijken er ook kinderen te zijn die aanvullend getoetst worden, en ook dan niet hoog genoeg scoren. Dan hebben ze dus eerst een te lage Cito-uitslag gekregen, daarna een te lage Nio en moeten ze als klap op de vuurpijl in de tweede ronde hopen dat er nog ergens plek voor ze is. En dan vraag ik mij af of ouders niet beter hadden kunnen kiezen voor een brugklas waarbij een kind wat langer de tijd heeft om te laten zien wat het juiste niveau voor hem of haar is. Of, zoals jij hebt gedaan, voor een school die de mogelijkheid biedt om later over te stappen. Wat is er nu zo ongelooflijk stom, dom en arrogant aan mijn reactie? Ik heb gewoon te doen met de kinderen die dezer dagen nog een teleurstelling te verwerken krijgen.
Jules (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 16:18   

@M: Hoorde dat van de ouder van een kind dat daar nu niet hoeft te loten; Barlaeus communiceert direct met betrokkenen kennelijk.
S (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 16:17   

@ Kaya!!! Wat een stomme, domme, en arrogante reactie van jou!
Mijn dochter had 5 jaar geleden een citoscore van 541 ze was daardoor niet automatisch toelaatbaar voor het gymnasium maar had wel een VWO advies!
Na 1 jaar op het Cartesius lyceum met prachtige cijfers is ze in de 2e klas op het 4e gym ingestroomd. Nu zit ze in 5 gym met een 8 gemiddeld op haar lijst! Dat kunnen heel veel klasgenoten met een score van 550 destijds haar niet na doen. Een citoscore zegt helemaal niets over je IQ, werkhouding en je inzet!
Fijn dat er voor deze groep kinderen een extra mogelijkheid (via toets) is om wel naar de school te kunnen waar je thuis hoort.
T (Adam )
op 26/03/2014 naar 16:16   

Heel jammer dat in die brief het niet kloppende overzicht van de oco is meegestuurd. Nu heeft de gemeente verkeerde info ontvangen over hoeveel klassen havo vwo er nog nodig zijn. Oco heeft als beschikbare plaatsen voor h/vwo ook de plaatsen voor mono havo en mono vwo meegenomen. Allebei niet geschikt natuurlijk. Sorry maar wat een gepruts.
Andere I (Centrum)
op 26/03/2014 naar 16:11   

Is de brief van VSA aan Van der Laan nog ergens te lzen voor de niet twitterenden onder ons?
M (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 16:09   

@Jules, je schreef zojuist dat er op het Barlaeus niet geloot gaat worden terwijl ik dat nergens bevestigd zie. Waar komt dit bericht vandaan?
Kaya (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:57   

Van de site van het Barlaeus: bij kinderen met een score lager dan 545 (117 en lager) wordt een extra test afgenomen: uit onderzoek blijkt namelijk dat het gymnasium voor deze kinderen toch een harde dobber kan zijn. De uitslag van deze test moet NIO 118 of hoger zijn; indien die score behaald wordt, is het kind even toelaatbaar als kinderen die in eerste instantie een voldoende score behaald hebben.

Ieder jaar zijn er weer kinderen die ook in tweede instantie niet hoog genoeg scoren. Waarom denken hun ouders dan dat het gymnasium wel haalbaar is? Het lijkt erop dat zij zichzelf voor de gek houden. En hun kinderen zijn de dupe.
VSA (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:56   

Aantal geplaatste en uitgelote kinderen worden meestal vermeld, maar afgewezen kinderen niet. Meld ons a.j.b. als je verneemt hoeveel kinderen op een school worden afgewezen?
M (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:40   

Waar staat dat het Barlaeus niet loot?
V (Amste)
op 26/03/2014 naar 15:24   

Q. Fijn dat jullie zijn ingeloot! Roept bij mij herinneringen op aan 4 jaar geleden: dochter uitgeloot, maar alle vriendinnen ingeloot. Niemand was echt blij. Je leert je kinderen dat ze anderen niet mogen uitsluiten. Hoe leggen we vervolgens uit dat de school van hun keuze tegen iedereen zegt: "Jullie mogen naar binnen, behalve jij daar. Jij bent niet welkom." Een vreselijk systeem.
Jules (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 15:18   

Kinderen worden alleen aanvullend getoetst als de cito-uitslag niet overeenkomt met het advies van de basisschool en lager is dan 545. Als ze dan ook de Nio-toets niet op VWO-niveau halen, wordt het toch wel aannemelijk dat de school die ze hadden uitgekozen niet geschikt is. En dan zit er niets anders op dan in de tweede ronde mee te doen. Vraag: hadden hun ouders dat niet van tevoren kunnen bedenken? En wie is hier nu de dupe van? Juist. de kinderen.
Q (Amsterdam Noord)
op 26/03/2014 naar 15:10   

Wij zijn ingeloot bij het Hyperion! Voel aan de ene kant opluchting en blijdschap, aan de andere kant baal ik enorm omdat de beste vriend van mijn kind is uitgeloot. En met hem nog vele andere kinderen.
En gaat dit verschrikkelijke systeem ooit veranderen? Ik hoop toch echt niet dat ik over 4 jaar weer door deze hel moet als spruit nummer 2 naar het VO gaat...
Rozeballetje (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 14:35   

Er zullen op het Barlaeus zeker afvallers zijn. Twee jaar geleden waren er 11 overinschrijvingen, daar bleven er 6 van over na nio-toetsing. Toen is er niet geloot maar in elke klas "een stoeltje bij gezet".
P (Adam)
op 26/03/2014 naar 14:26   

Wat ik me wel afvraag of er bij het Barlaeus dan nog afvallers zijn na de nio test. Want die worden dan wel niet geloot, maar worden ook niet geplaatst en moeten in de 2e ronde wel een andere school vinden. Zo ook bij de andere scholen.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 14:24   

Opvallend, vorig jaar heeft het Barlaeus namelijk wťl negen kinderen uitgeloot. Dit jaar 11, min wellicht de twee leerlingen die aanvullend getoetst werden.
Jules (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 14:12   

Barlaeus loot niet!
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 12:52   

Ik zie een tweet van de stichting vsa: zij roepen de burgermeester op de regie te nemen in de impasse, zie de openbare brief aan Van de Laan in het Twitter bericht van @dtichtingVSA.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 11:39   

Het Hyperion loot deze morgen. Op hun website staat nu dat de ouders uiterlijk woensdagavond een mail ontvangen met de uitslag! Eerder stond er dat de ouders vrijdag pas geÔnformeerd zouden worden. Goed dat ze dit vervroegd hebben!
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 11:29   

@Rozenballetje: bel Cartesius gewoon even of Twitter (ze zijn erg actief),of je aanwezig mag zijn bij de loting dan wel wanneer je geÔnformeerd wordt. Op 1 of 2 april zullen ze loten, waarom niet eerder? Als je uitgeloot wordt heb je dan wat meer tijd om je te oriŽnteren.
Rozeballetje (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 11:23   

Dat klopt inderdaad van het Cartesius, op de open avond werd gezegd dat ze trots zijn een Lyceum te zijn en zeker de Havo aanhouden!
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 11:21   

@rozenbelletje: ja, dat kan. Het enige dat in de kernprocedure wordt gegarandeerd is een plek op een school in Amsterdam die past bij het advies en een voldoende beoordeling heeft van de inspectie.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 10:43   

Ik was vorig jaar op de open avond van het Cartesius en toen werd er expliciet gezegd dat ze trots waren op hun goede havo afdeling en ze absoluut niet van plan waren te beperken of af te stoten. Dat zoemde kennelijk rond omdat het Amsterdams lyceum al eerder de havo afdeling heeft beŽindigd en het St. Nicolaas aanmelding voor de havo beperkt tot leerlingen met havo/vwo advies. Ik vond dat positief, ook de aandacht voor projectmnagement, dat daar een eindexamenvak is voor havisten.
Het tekort aan goede havo scholen, dat moet echt opgelost worden in Amsterdam. Er werd wel geprotesteerd tegen het besluit van het St. Nicolaas om alleen nog vanaf havo/vwo advies te accepteren, maa niemand kon ze terugfluiten. Ook het afstoten van de havo door het Amsterdams kon, dat is dankzij de autonomie die schoolbesturen tegenwoordig hebben. Het is een weeffout in de wet die de minister moet aanpakken!
Rozeballetje (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 10:41   

Wat ik me afvraag is het volgende; onze jongste moet meeloten op havo/vwo niveau. Bij onze oudere kinderen hebben we ook moeten loten maar dit is 2 x goed gegaan. Destijds waren er altijd nog beschikbare plaatsen op acceptabele scholen. Nu, met dit advies, is dat echter totaal niet het geval en maak ik me echt zorgen. Ik tel honderden kinderen waar geen plek voor is. Kun je verplicht worden je kind naar een stadsdeel te sturen waar je geen trek in hebt? Bij wijze van spreken 10 km door de stad, alleen, naar een school waar je helemaal niet heen wilt?
RS (A'dam)
op 26/03/2014 naar 10:10   

@E, ok dat is iets logischer. Wel jammer dat ze in overzicht niet aangeven hoeveel kinderen zich aanmelden voor gym klas. Ze blijven erg vasthouden aan die klas, terwijl er weinig animo voor is, ondertussen wel veel interesse voor (en behoefte aan) havo. Vond ze op open dag ook niet erg enthousiast over de havo tak (hebben ze liever niet volgens mij), zien ze meer als afvallers uit h/v klas, dan als aparte richting voor kinderen met hun eigen kwaliteiten. Heeft mijn kind dan ook niet voor gekozen.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 10:00   

Ik denk dat het Cartesius ook niet kan groeien op het Frederik Hendrikplantsoen. Toen het 4e gymnasium erbij kwam hebben er een tijdlang extra klaslokalen in de singelgracht gelegen en de bovenbouw zat op een andere locatie.
E (Amsterdam centrum)
op 26/03/2014 naar 09:52   

@Rs: het Cartesius meldt op haar website de gezamenlijke aanmeldingen voor atheneum en gymnasium. In het OCO overzicht zijn al deze vwo leerlingen onder atheneum gezet. Het kan dus best zijn dat ze een halve of bijna hele gymnasium klas gevuld hebben. Daar zijn dan in de 2e ronde de leerlingen welkom die uitgeloot zijn voor een gymnasium klas op een andere school.
Cartesius zegt dat ze voor het vwo niet zullen loten en de overgebleven plaatsen zullen ze openstellen voor de 2e ronde. Ik vind dat niet zo gek, ze houden zich aan de verdeling zoals gepubliceerd in de scholengids.
T (Adam)
op 26/03/2014 naar 09:39   

Kan de gemeente dat niet tegenhouden??? Wie spreekt de school daar op aan?? Dit is asociaal!! Cartesius! Boe! Shame on you!
Zonne (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:53   

Het Geert Groote laat ook van zich horen. Ze moeten ook loten.
Vmbo-t 16 kinderen uit te loten
Havo 31 kinderen uit te loten
Vwo 0 loot niet
Rs (A'dam)
op 26/03/2014 naar 08:51   

Aangezien Cartesius geen enkele aanmelding heeft voor gymnasiumklas kunnen ze die plaatsen toch beschikbaar stellen voor de kinderen die bewust voor hun school hebben gekozen? Blijven ze even groot /klein. Toch te gek voor woorden dat die dan zo gevuld zou worden met uitgelote kinderen van andere scholen, terwijl ze zelf een hele groep kinderen gaan uitloten!
Ko (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:45   

Correctie: 28 min onbekend aantal zusjes en broertjes (ipv 26).
Ko (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:41   

Cartesius gisteren in het Parool: "We zitten net in een nieuw gebouw en hechten juist veel waarde aan persoonlijk contact. We willen een kleine school blijven." Dus geen hoop meer voor een extra HAVO klas. Van 76 aangemelde kinderen zullen 26 min onbekend aantal zusjes en broertjes, geplaatst worden. De rest kan dan een plek op school in eigen stadsdeel, omringende stadsdelen en hoog waarschijnlijk ook eigen stad, vergeten! En de loting is natuurlijk, hoe anders, op 1 april. Voor de kinderen en ouders in kwestie helemaal niet grappig. De basisschool biedt momenteel, toevallig of niet, een training omgaan met boosheid. Deze hele procedure is bedacht door iemand met veel gevoel voor humor...
R (Amsterdam)
op 26/03/2014 naar 08:01   

Schoolkeuze is persoonlijk en heel relatief, ik denk dat in principe wel 8 tot 10 scholen voor ieder kind in Amsterdam geschikt zijn qua type en afstand. Maar daar moet je dan wel de keuze uit hebben. Het wordt ook zo opgeklopt omdat je in eerste instantie een enorme keuze hebt, dan ga je idd denken dat er een de beste is , wat onzin is. @T wat je schrijft klopt , er komen helemaal geen extra klassen. Het is een verkooppraatje, net zoals al die etiketten die aan die klassen hangen met sport en cultuur etc. Allemaal lokkers om die kinderen binnen te halen. In de praktijk gaat het nergens over en ze krijgen zoveel inschrijvingen dat ze vervolgens per school 100 kinderen minimaal moeten uitloten.
<< vorige

1 ... 37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 ... 51

volgende >>