Schrijf een nieuw bericht

Pagina 41 - Berichten 8001 tot 8200

F (Amsterdam west )
op 02/04/2014 naar 12:09   

Wanneer horen jullie wat van spinoza? Ook per post of per mail? En volgend mij moet het nicolaas moet ook nog.
Wij krijgen vanmiddag brief van ig. Zit nu op mijn werk. Weet niet of ik nu eerder naar huis zal gaan of me ga laten bellen door het thuisfront.
Jenny (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 11:58   

Ik leef zo met iedereen mee, ik zit in hetzelfde schuitje!! Wij zijn in afwachting op het spinoza!! Nog geprobeerd m'n dochter om te praten zodat ze zich inschreef op het berlage maar het spinoza trok haar aan. Nu nog sniks gehoord maar 2e keus Berlage zit vol voor de havo!!

Net zoals veel ouders hier blijf ik lezen op het forum zodat we er daadwerkelijk iets aan kunnen doen voor in de toekomst! ( ik heb er over 2 jaar namelijk nog 1)!!

Alle ouders heel veel sterkte!!
RS (A'dam)
op 02/04/2014 naar 11:52   

Die kinderen moeten dus allemaal direct door naar tweede ronde! Jammer dat sommige scholen advies niet specificeren, nu onduidelijk hoeveel kinderen op zoek zijn naar welke plek....
Andere I (Centrum)
op 02/04/2014 naar 11:40   

Damstede nu nog 11 uit te loten! Wat veel afvallers daar!
R (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 11:29   

Heb via de basisschool gehoord dat mijn zoon een groen blokje achter zijn naam heeft hetgeen geplaatst betekent. Bij het Fons dus! Durf er nog niet in te geloven want ik heb van het Fons niks gehoord. Ik blijf hier volgen deze week en wil echt heel graag iets doen met deze situatie ook bij inloting.
M. (Amsterdam )
op 02/04/2014 naar 11:22   

Net Cartesius gebeld. Brieven zijn gisteren voor 17.00 uur op de post gegaan…..
RS (A'dam)
op 02/04/2014 naar 10:51   

Zou zeker niet te veel naar al die cijfers kijken, zelfs die van de inspectie zijn soms te eenzijdig. Zo had het Berlage Lyceum heel lang een onvoldoende, oa door neit goede doorstroming. Dit kwam vooral door de schakelklas (eerste opvang voor kinderen uit het buitenland), waardoor rendement stuk lager uitviel. Er zijn vaak verklaringen voor, je eigen verstand en gevoel zegt het meest lijkt mij.
Gj (Amstedam)
op 02/04/2014 naar 09:57   

Ook eindelijk inzage in IVKO, nog 27 HAVO plekken over, maar ja , je kind zal niet kunstzinnig aangelegd zijn. die valt af.

ik heb me ook al aantal keren verbaasd over de Donkers cjfers, bij goede scholen zie je bv een 4 en bij scholen waarvan ik denk , mwoh zie je bv een heel hoog cijfer staan. deze gebruik ik dan ook niet als criterium.
T (Adam)
op 02/04/2014 naar 09:38   

Op t damstede zijn behoorlijk wat kinderen afgewezen, waren niet plaatsbaar, dat zijn die roze vakjes. Die plekken komen dus vrij voor overinschrijvers. Er worden dus minder kinderen uitgeloot...
Z (A'dam)
op 02/04/2014 naar 09:32   

10.15 Debat Tweede Kamer over burgerinitiatief Stop overvolle klassen.
Wat hiervan te denken? Zelf heb ik liever een overvolle klas dan een uitgeloot kind. Minder uitlotingen vergt uiteindelijk gewoon meer scholen.
Andere I (Centrum)
op 02/04/2014 naar 09:23   

heeft Damstede extra leerlingen geplaatst of zo, snap de nieuwe grafieken niet helemaal, volgens mij van 37 naar 23 uit te loten...
Blijf het onwaarschijnlijk vinden dat er scholen zijn die geen gegevens aanleveren, staan die dan wel op de scholenmarkt?
Verder zie ik dat Marcanti 2 lege havo-klassen heeft, maar had voorgaande jaren geen havo, dus ook geen beoordeling...verzint zo een school dat dan zelf om 2 havo-klassen te formeren? Er is toch echt meer behoefte aan de havo-vwo-combi dan aan vmbo-havo lijkt me?
Wat vindt "men" hier verder van de lijst van Dronkers, laten jullie dat meewegen voor de schoolkeuze?
T (Adam)
op 02/04/2014 naar 09:19   

@zonne wat goed dat jullie zijn ingeloot! Waar stonden jullie ingeschreven?
@ko heel veel sterkte! Zo'n herkenbaar verhaal. Voelde me ook zo machteloos en zo'n slechte moeder, omdat ik niet het beste voor mijn dochter kon regelen. Laat je niet gek maken! Het is dat k systeem. Dat ongezonde wreede systeem moet echt anders en daar wil ik me heel graag voor inzetten de komende tijd en komende jaren!
P (Amsterdsm)
op 02/04/2014 naar 09:18   

@Ko wanneer heb je voorrang op medische gronden?
Zonne (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 09:01   

@Ko ja, hoe je kunt gaan malen en jezelf een schuldgevoel opleggen terwijl toch echt _het systeem _anders moet.

Wij zijn ingeloot en voelen ons enorme bofkonten, onze basisschool wist het trouwens ook a, zij kunnen in het systeem kijken, en ik ben tegelijkertijd treurig voor al die kinderen bij wie het anders loopt, dichtbij en ver weg.
Ik heb nog een kind op de basisschool en al duurt het nog even, hopelijk gaat dit systeem op de schop en komen er nieuwe scholen. Ik blijf hier ook meelezen en steun elk initiatief voor verbetering van deze waardeloze situatie.
AA (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 08:39   

Wat betreft de extra voorrangsplaatsen op het Ig, dit kunnen heel goed kinderen zijn die van de 2% regeling gebruik maken.
R (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 08:36   

@ko ik herken al die gedachten helemaal. Waarom geen vwo advies afgedwongen met zijn score, waarom niet naar HLZ gegaan de laatste dag, waarom niet toch naar het MLA,voorrang,net als zijn zus terwijl hij dat systeem niet aankan. Het eigen schuldgevoel is vreselijk en natuurlijk zo onterecht. Alles zou anders zijn als je kind een brief zou krijgen waarin je hoort op welke van de 3 of 4 scholen die je hebt opgegeven geplaatst is. Dat is normale te verdragen leuke spanning. Maar vanaf februari, het advies, de open avonden,de cito, de uitslag en nu of geplaatst of met lege handen is idioot.
Ko (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 07:49   

Bedankt! Ik hoop ook van harte dat alle kinderen goed terecht komen, maar vooralsnog zie ik nergens extra plaatsen die alle uitgelote kinderen kunnen opvangen. Wat gebeurt het nu met die lege kantoorgebouwen die de gemeente beschikbaar stelt?
Andere I (Centrum)
op 02/04/2014 naar 07:13   

@Ko sterkte! Ik duim voor jou en je kind, en de vele anderen nog in spanning, en hoop zo dat er een structurele oplossing voor dit probleem komt:-(
Andere I (Centrum)
op 02/04/2014 naar 07:11   

@VSA, naar aanleiding van het item op at5: eens met poster hieronder, idd te kort door de bocht, dat er alleen nog plek is scholen die het niet goed doen. RS had gelijk dat sommigen nog de kans kans moeten krijgen zich te bewijzen, bvb de nieuwe havo, ook over cosmicus hoor je alleen lof over de vriendelijkheid en het enthousiasme vn het team, OSB heb ik al veel goeds over gehoord, maar de Bijlmer is voor veel kinderen echt heel ver, 15 km van waar wij dan in Noord zullen wonen...
Maar vind dit een slag in het gezicht van oa de scholen die ik net noemde...
Ko (Amsterdam)
op 02/04/2014 naar 02:15   

Nog maar een of twee nachtjes slapen en dan komt het einde van deze slopende onzekerheid, maar misschien ook begin van de nog ergere tweede aflevering. Nu is er nog wat voorzichtige hoop, straks de keiharde realiteit van het winnen of verliezen.
Nog maar een of twee nachtjes slapen, maar het slapen lukt al lang niet meer: Hoe kon ik me maneuvreren in deze beklemmende situatie? Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom heb ik hem niet op zijn 4e ingeschreven op een montessori of dalton school? Waarom heb ik de oudste niet strategisch gedwongen naar een school met meerdere niveaus? Waarom liet ik de oudste kiezen voor een categoraal gymnasium? Waarom heb ik hem niet vanaf groep 6 ingeschreven op een dure bijlesinstituut om alsnog een VWO niveau te bereken en beroep op de broertjes en zusjes regeling te kunnen doen? Waarom ging ik akkoord met het HAVO advies, met zijn CITO score kon hij ook HAVO/VWO advies krijgen en daarmee wat meer kansen op inloting? Waarom dacht ik dat het Cartesius een goede keuze was wegens geen HAVO loting vorig jaar, ik kon toch bedenken dat de anderen ook voor deze "veiligheid" zullen kiezen? Waarom heb ik geen voorrang op grond van de medische situatie aangevraagd? Hoezo wou ik niet overdrijven? Moest ik niet alles inzetten en beter mijn best te doen om mijn kind te beschermen? Wat moet hij met zo een waardeloze moeder die niet eens in staat is de toegang tot passend onderwijs veilig te stellen? Heeft hij straks nog tenminste een atheïstisch vriendje in zijn klas? Wordt hij straks veel gepest? Heeft hij straks nog kracht voor huiswerk na 3 uur reistijd per dag? Zit hij straks iedere dag met een kotszakje in de bus naar Purmerend? Mag je wel iedere dag Primatour slikken? Wordt ik straks gehaat omdat ik niet heb kunnen voorkomen dat 5-6 jaar van zijn leven worden verpest? Wordt hij verbitterd en jaloers als het straks blijkt dat alleen de oudste geluk heeft gehad?
Nog maar een of twee nachtjes slapen, dan kan ik misschien eindelijk in slaap vallen...
M. (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 23:47   

@P dan MOET vandaag het Cartesius wel de brieven in de bus hebben gedaan… anders kan je noot een garantie voor donderdag geven…..
Z (A'dam)
op 01/04/2014 naar 23:17   

Dus een aantal studenten heeft het Cosmicus opgezet.... Als een aantal studenten (met alle respect) "even" een school op kan richten, waarom moet dat dan volgens Osvo 7 jaar duren? Misschien kunnen de (nu ex-) studenten Osvo van advies dienen?
R (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 22:54   

@F. Klopt dat is vreemd. Ik heb zelfs een screenshot van het Ignatius 'huisje' na de eerste week van inschrijvingen. En daar staan heel duidelijk 11 inschrijvingen met voorrang in. Hoe kunnen dat er dan nu ineens 13 zijn? Spannend hoor morgen... de lotingsuitslag. Sterkte allemaal.
Q (Amsterdam Noord)
op 01/04/2014 naar 21:49   

Ik blijf het heel jammer vinden dat het Hyperion geen extra klas heeft gemaakt. Ze willen niet te hard groeien, maar vorig jaar was er wel een extra klas mogelijk. Het is wel erg zuur voor de kinderen die bewust voor deze leuke vernieuwende school hebben gekozen. Mijn zoon is ingeloot, maar er zit toch nogal een domper op de feestvreugde door het verdriet van de uitgelote kinderen in onze naaste ogeving.
Ook al ben ik 1 van de "gelukkigen", ik volg dit forum nog steeds en ben ook nog steeds bereid elk initiatief te steunen om van dit vreselijke lotingssysteem af te komen. Ik zie er nu al tegenop om over 4 jaar weer door dit lotingscircus heen te moeten...
F (West)
op 01/04/2014 naar 21:39   

Is er nog een andere ouder die zich ook blind gestaard heeft op de huisjesschema's met aantal aanmeldingen

Ignatius had toch tien voorrangsplekken? En nu opeens 13...
Mariette (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 21:15   

@gj Ik denk havo/vwo en vwo. Maar bel ze even, ze zijn erg open en vriendelijk!
S. (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 20:48   

VSA zegt op AT5: de scholen die nu nog plek hebben zijn scholen die het niet goed doen. De populaire scholen zijn de echt goeie scholen. Dit is veel te kort door de bocht en leidt af van het probleem van te weinig plaats.
Zonne (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 19:49   

at5.nl/artikelen/124817/leerlingen-in-spanning-om-toelating

item at5
Si (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 17:36   

N.a.v. een berichtje over het HLZ op dit forum, dat het een kakschool is etc, wil ik me aansluiten bij de positieve ervaring van Amy met het HLZ. Mijn zoon zit inmiddels op deze school. Ik heb afgelopen jaar best wat buikpijn gehad over zijn keuze vanwege de verhalen over deze "kakschool", maar het bevalt echt prima. Hij heeft het enorm naar zijn zin en wij zijn zeer tevreden! Wij ervaren het als een gemoedelijke, overzichtelijke, veilige school. Dus voor degene met VWO advies die nog een plek zoeken zou ik zeker het HLZ aanraden
Zonne (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 16:17   

@Mariette zeker doen!
Wij vonden het Cosmicus ook erg leuk. Fijne leerkrachten, heel open en hart voor de kinderen. Rustige sfeer en meedenkend met de ouders. Doordat mijn kind niet meer in aanmerking kwam voor het niveau op de Mauritskade maar zou starten in de dependance ( kansklas) hebben wij uiteindelijk toch een andere keuze gemaakt.
Gj (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 15:34   

@mariette
maar ik zie op het overzicht niet specifiek de Havo klas staan. wel vmbo/havo of havo/vwo. ben dus benieuwd welke plekken naar welk soort onderwijs gaan .
L (A'dam)
op 01/04/2014 naar 15:31   

Wij werden 3 jaar geleden meteen op de dag van de loting gebeld dat dochter was uitgeloot. Andere scholen laten de uitslag onmiddellijk per mail weten. Waarom zou een school kinderen en ouders langer dan nodig in onzekerheid laten zitten door brieven via de post te versturen?? Het is zo al meer dan spannend genoeg! Sterkte voor iedereen die morgen naast de brievenbus de wacht houdt.
P (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 14:43   

Net Cartesius gebeld, loting is vandaag inderdaad geweest. Brieven gaan vandaag of morgen de deur uit. Ze streven ernaar iedereen donderdag geinformeerd te hebben. Ik heb gevraagd of de brief niet per scan gemaild kan worden, maar dat doen ze niet.
Nog max 48 uur wachten dus…..
AJ (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 14:33   

Mijn zoon (uit groep 8) heeft de afgelopen 10 weken een 8+ project bij het Cosmicus gedaan. Het was robotica, hij heeft hier geleerd hoe je een robot kon programmeren. Hij vond het erg leuk.
Mariette (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 14:21   

Ik wil alle uitgelote kinderen voor het Hyperion (en elders) aanraden om het Cosmicus Montessori Lyceum te overwegen. Wij hebben de school net beocht en kwamen er enthousiast vandaan. Er is nog plek genoeg op HAVO en VWO. De school wil eventueel zelfs een extra klas formeren en vanaf september 2014 gaan ze ook klassieke talen doceren. Het is een kleine, nieuwe school aan het Oosterpark. Heel open en fijn. De school is zes jaar geleden opgezet door een aantal Turkse studenten. Dat is wel te zien aan de schoolpopulatie, die is nog steeds zeer gemengd.

Als we onze Hyperion-kinderen massaal aanmelden, hebben ze in ieder geval al iets gemeenschappelijks...
Wij overwegen het in ieder geval!
AA (Amstedam)
op 01/04/2014 naar 13:21   

Volgens het Ignatius wordt er vandaag geloot en krijgen we morgen de brief. Mocht er geen brief bij de post zitten mogen we bellen.
Gj (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 12:40   

@m
volgens mij , vandaag loten, donderdag de uitslag
M. (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 12:33   

Krijg nl. verschillende berichten vd school. Dus moet ik morgen voor mijn brievenbus liggen of donderdag ??
Gj (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 12:33   

dit lees ik op de site van actieve ouders amsterdam. de vraag die werd gesteld ging over het feit wel of geen vergoeding . Ik zag op dit forum ergens een vraag over of de gemeente dit gaat betalen.
Dit is het antwoord;

Als uw kind naar een school in Amsterdam gaat die meer dan zes kilometer van uw huis is, of als uw kind een handicap heeft, dan is vervoer naar school nodig. Dit kost extra geld. U kunt dit geld helemaal of
gedeeltelijk terugkrijgen van de gemeente Amsterdam. Dit kan alleen als er geen andere school in de buurt is. Of als de scholen die wel dichtbij liggen, niet passen bij uw *****sdienst of levensbeschouwing.
Uw kind moet dan iedere dag naar en van school reizen. Het is aan te raden om hierover bij de gemeente te informeren. Iedere gemeente heeft een eigen regeling voor de vervoerskosten.


Ik vraag me af in hoeverre het standpunt dat de school geen plaats meer heeft stand houdt.
M (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 12:30   

Wie weet of Cartesius woensdag of donderdag de uitslag bericht?
B. (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 11:05   

Is reactie op Marleen Stikker, 31-3 zie bericht hieronder:
Vanavond heb ik afgesproken met mensen die een initiatief hebben tot oprichting van een nieuwe middelbare school in amsterdam. Misschien is het mogelijk om de opzet daarvan de komende maanden te versnellen door bijvoorbeeld aan te sluiten bij bestaand bestuur. Mijn dochter is uitgeloot voor Hyperion Lyceum. Ze heeft nadrukkelijk gekozen voor een kleine school met vernieuwend atheneum+ aanbod (grote denkers, lifestyle informatics). Het hyperion is ook gestart met 40 uitgelote kinderen. Waarom dit keer niet eenzelfde actie ? Mocht je geinteresseerd zijn, stuur me een email.: stikker@waag.org
@Marleen Stikker

Ik ben zeker geïnteresseerd in het eventuele initiatief voor een nieuwe school. Ook mijn dochter is uitgeloot bij het Hyperion. Wat ik graag voor haar wilde en wil is dat ze in een veilige omgeving les krijgt waar het enthousiasme voor leren vanzelfsprekend is en dat dat overgebracht wordt door een team mensen dat zich inzet om daar het optimale uit te halen.
Na de uitloting blijf je slechts over met het tegenovergestelde: Naast de enkele plaatsten die wel interessant zijn maar waar een enorme overaanmelding in de tweede ronde op zal zijn, zullen alleen de kolossen overblijven waar het enthousiasme onder de leerlingen en voor een deel ook onder de docenten ver te zoeken zal zijn. Ik vind dat onacceptabel.
Graag als je me op de hoogte wilt houden van wat je uitvindt over het nieuwe initiatief.
P.s. Luister ook het item over de uitlotingen/ scholentekort in Amsterdam op radio 1, 20.00, van afgelopen vrijdag de 28ste maart.
Z (A'dam)
op 01/04/2014 naar 11:02   

@ Amy Waarop baseer je je vertrouwen dat de gemeente het op gaat lossen? De gemeente heeft de afgelopen jaren alleen iets gedaan onder hoge druk van VSA. En aangezien die druk dit jaar minder is, gebeurt er dus niets.
RS (A'dam)
op 01/04/2014 naar 10:54   

Bij Cartesius is ook eea veranderd bij aanmeldingen na toetsen en gesprekken. Bij Havo minder (-9), bij H/V meer (+5) aanmeldingen, bij VWO 1 minder.
R (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 10:44   

Vandaag komt de brief van het Fons binnen, pff. Het ergste is dat deze zenuwslopende toestand bij slecht nieuws nog twee weken minimaal verder gaat. Dan kun je mij opvegen.
Ko (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 10:37   

Cartesius: Ik loot dus ik besta.
Amy (Amsterdam)
op 01/04/2014 naar 10:27   

Het HLZ zal zeker volgelopen zijn omdat het de enige populaire school in die omgeving was met nog een beetje ruimte op vrijdag. Ik ben erg blij met de strategische keuze hiervoor. Zoon had eerst spinoza en nicolaas op 1 en 2 staan. Maar ook hij is nu erg blij met HLZ, er gaan meer van zn school naar toe en nog wat kinderen die hij van daarbuiten kent. Eerst niet eens daar gaan kijken vanwege vooroordeel van enorme kakschool (zie artikel parool over beethovensraat). Nu gedwongen door die overinschrijving toch daar gaan kijken en bleek hele leuke school te zijn, iedereen daar super aardig, terwijl we daar gewoon zonder afspraak kwamen binnenvallen. En met de door zoon zo gewenste extracurriculaire sport activiteiten. Ik hoop voor de uitloters dat hun nieuwe school volgend jaar ook zo gaat meevallen en mss wel heel erg leuk blijkt. Ik begrijp de paniek, zat zelf ook in keuze stress. Maar er komt echt een school voor jullie kinderen volgend jaar. De gemeente moet dat oplossen en zal het ook doen. Met of zonder invloed van ouders die zelf iets gaan organiseren. Ik denk wel dat het zinvol is om nu serieus iets te organiseren om te voorkomen dat volgend jaar dit weer gebeurt. De gemeente zit nu midden in de wisseling van de verkiezingen maar al die nieuwe raadsleden kunnen mooi beginnen met nieuw beleid te eisen van hun ambtenaren. Want elk jaar lost het zich op maar het is niet normaal dat ieder jaar 400-700 kids en hun ouders in de dikke stress zitten.
Andere I (Centrum)
op 01/04/2014 naar 09:18   

@Marleen Stikker: hoe was de bijeenkomst mbt oprichting nieuwe school gisteravond gisteravond?
Mariette (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 23:32   

Eindelijk meer info over de scholenmarkt a.s. zaterdag: onderwijsconsument.nl/5-april-2014-scholenmarkt-2014/
Pauline (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 23:00   

Marleen Stikker: Wat goed zeg. Ben zeker geïnteresseerd. Ik reageer eerst even via dit forum. Er zijn vast meer mensen geïnteresseerd. Mensen die nu in de rats zitten en mensen waarvan hun kind volgend jaar in groep 8 zit zoals "andere I." en ik of broertjes en zusjes die na dit jaar ook nog een keer naar het VO moeten. Ben je eventueel bereid wat meer info te delen over het initiatief via dit forum?

Verder heb ik wat meer tijd genomen om deze site goed te lezen. Ben onder de indruk van de verschillende acties die de VSA de afgelopen jaren heeft ondernomen. Er zijn dingen verbeterd maar het lijkt me ook een hele toer om elk jaar rondom deze tijd weer hetzelfde gevecht te moeten voeren.
JJ (Adam)
op 31/03/2014 naar 22:51   

HLZ had de laatste update op donderdag van de laatste inschrijvingsweek. Toen waren er nog VWO en H/V-H plaatsen over. De uiteindelijke inschrijvingen van vrijdag zijn nooit op hun website verschenen. Blijkbaar toch overvolgelopen behalve VWO
Z (A'dam)
op 31/03/2014 naar 22:40   

HLZ had eerst 7 inschrijvingen gymnasium en nu 18 VWO. En er waren eerst nog 4 of 5 plekken havo/VWO over en nu niet meer. Hoe kan dit? Je kunt toch niet halverwege de procedure je gymnasium in een VWO veranderen?

En die nwe blokjes, zijn die alleen op de telefoon zichtbaar? Iig niet op mijn computer.
Andere I (Centrum)
op 31/03/2014 naar 22:33   

van de site van de nieuwe Havo(Noord), dicht bij de pont:
open middag 9-4, 14-17.00, voor leerlingen die elders zijn uitgeloot
RS (A'dam)
op 31/03/2014 naar 21:41   

Ben ook heel benieuwd wb die kansklas. Zij gaven aan dat sommige kinderen met mogelijkheid voor Hyperion toch alsnog liever daar bleven ivm de projectmatige aanpak. Daarbij zullen er op het Hyperion echt kinderen afvallen en schijnen veel H/V kids toch op Havo uit te komen.
Andere I (Centrum)
op 31/03/2014 naar 21:36   

@RS: denk ook dat de nieuwe Havo zich nog gaat bewijzen...alleen benieuwd hoe het uitpakt met de dubbeladviesklas: Hyperion-klassen zitten nu zo bomvol, hoe gaan zij de vwo-ers opvangen?
R (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 21:11   

Dat hele dubbeladvies moet er uit. Laat die basisscholen, NIO en cito maar bepalen. Dat geeft helderheid. Scholengemeenschappen kunnen dan heus blijven bestaan zodat kinderen eventueel later kunnen schuiven maar laat ze starten op een niveau. Dat scheelt een hoop.
F (West)
op 31/03/2014 naar 21:00   

@andere I
Ik denk ook dat veel mensen zich breed georiënteerd hebben. Wij hebben wel iets van zeven scholen bezocht, waarvan we er zes een prima optie vonden... Maar alle zes zijn inmiddels vol.... Ik merk ook dat scholen die niet in die top zes zitten maar ook prima leken en waar ik nog hoop op had (geheel terecht) aan het schuiven zijn intern om niet te hoeven loten en dus ook in de tweede ronde geen vwo plekken meert over hebben (fons vitae bijvoorbeeld) dus dat is ook geen optie mee

Wordt wel een hele dunne spoeling zo...
RS (A'dam)
op 31/03/2014 naar 21:00   

Een paar jaar geleden gingen de meesten in eerste instantie niet langs Cartesius of Berlage. Nu zie ik bijvoorbeeld hetzelfde met Havo scholen De Hof of De Nieuwe Havo, dit zijn mooie initiatieven die nu misschien dankzij de uitgelote kinderen de kans krijgen om tot volwaardige scholen te groeien. De meeste ouders van kinderen met havo advies kiezen liever voor een havo/vwo combi klas. Dit is niet zozeer een oordeel dan wel een constatering, loop al wat jaren mee hier.
Andere I (Centrum)
op 31/03/2014 naar 20:16   

@RS: ik krijg de indruk dat heel veel mensen zich heel breed orienteren, dat het niet een kwestie is van enkele populaire scholen...
De meesten hoeven niet naar Zuid fietsen als er dichtbij een alternatief voorhanden is...de scholen die afvallen blinken uit door totaal gebrek aan informatie, wat niet echt vertrouwen geeft in die scholen, of bezoeken tijdens de open dagen, waaruit blijkt dat de doelgroep anders is dan je eigen kind...
Dat stoort me ook in de berichtgeving:" net uitgeloot op die ene leuke school"...nee, het probleem is veel breder: 200 havo/vwo plekken te weinig, als je als vwo-lln uit Noord bent uitgeloot, kun je in je eigen stadsdeel niet meer naar school, maar ga je min 10 km reizen...
Andere I (Centrum)
op 31/03/2014 naar 19:29   

van de website van HLZ: in de 2de ronde heeft HLZ 10 vwo-plekken over
Andere I (Centrum)
op 31/03/2014 naar 19:27   

@Pauline: hier in hetzelfde schuitje: volgend jaar pas aan de beurt, maar vind de gang van zaken onbegrijpelijk, vreselijk...
Dochter wil graag naar het Hyperion, volgend jaar zullen we in Noord wonen, maar dit jaar dus geen vwo-plek meer te krijgen in Noord, dus dan? 10km fietsen? Of 15 naar de Bijlmer? :-( Hoop op een nieuwe school in Noord...geloof niet dat het Hyperion volgend jaar minder populair zal zijn, ze weten een toon te treffen die heel veel mensen aanspreekt.
Hoop dat er nu eerst een oplossing komt voor de havo/vwo-kinderen die buiten de boot gaan vallen, en dat de Hyperion-uitloters goed terecht komen...
maar ga me beraden over de oco-voorstellen...

over het HLZ: die gegevens waren meteen van de OCO-site verdwenen na de sluitingsdatum, heb het niet meer in mijn hoofd hoeveel zij over hadden...in mijn herinnering hadden zich daar toch de laatste dag nog wel mensen aangemeld...
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 18:52   

Cartesuius vermeldt op de site: In de tweede ronde is er nog plaats voor +/- 10 VWO ( gymnasium en/of atheneum) leerlingen.
Morgen gaan ze loten: voor HAVO 28 van 67 en voor HAVO/VWO 56 van 77.
Hanna (Amsterdam zuid)
op 31/03/2014 naar 18:04   

@Zonne: het is inderdaad een behoorlijke klap, dank. Als je nog niets hebt gehoord, zit het wel goed! Een voorzichtig (jeweetimmersmaarnooit) gefeliciteerd?
@Philip: leef met je mee! Onze dochter ook uitgeloot bij GGCA. Zijn er in Amstelveen nog interessante scholen die plek hebben?
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 18:00   

Hyperion waren de gymnasia en Bredero al bijna een jaar mee bezig qua oprichting; dat is niet even uit de grond gestampt in een maandje.
Marleen Stikker (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 17:57   

Vanavond heb ik afgesproken met mensen die een initiatief hebben tot oprichting van een nieuwe middelbare school in amsterdam. Misschien is het mogelijk om de opzet daarvan de komende maanden te versnellen door bijvoorbeeld aan te sluiten bij bestaand bestuur. Mijn dochter is uitgeloot voor Hyperion Lyceum. Ze heeft nadrukkelijk gekozen voor een kleine school met vernieuwend atheneum+ aanbod (grote denkers, lifestyle informatics). Het hyperion is ook gestart met 40 uitgelote kinderen. Waarom dit keer niet eenzelfde actie ? Mocht je geinteresseerd zijn, stuur me een email.: stikker@waag.org
Pauline (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 17:44   

Beste mensen, beste VSA,

Volg het hele tragische circus rondom het kiezen en dan wel/niet toegelaten worden tot een middelbare school van je keuze cq. de keuze van je kind al een tijdje. Wij zijn nog "niet aan de beurt", volgend jaar gaat zoon naar groep 8 maar voel nu al de paniek, onmacht en verontwaardiging. Ook ik was verbaasd over de totale radiostilte vanuit de Gemeente maar ook in de media - voor zover ik het heb overzien - (behalve een klein stukje in het Parool en kennelijk komt er item bij AT5).

Denk dat het een goed idee is dat alle ouders op dit forum - zeker in het kader van de zgn. burgerparticipatie waar de politiek zijn mond vol van heeft - zich bezinnen op de alternatieven die Menno vd Koppel van OCO gisteren schreef n.a.v. de reactie die Erna heeft gekregen:

Hieronder nog even in het kort:

Stel dat er onvoldoende plek is (of van onvoldoende kwaliteit). Dan is het de vraag of ouders:
- gaan procederen;
- zich verenigen in een initiatief om zelf een school op te richten
- zich verenigen in een initiatief om de gemeente te vragen een extra openbare school te stichten (vanwege het grondwettelijke recht op voldoende openbaar onderwijs)
- direct of via de gemeente druk uitoefenen op bestaande scholen om uit te breiden.
-----------------------

Heeft VSA al een reactie op jullie goede brief gekregen van de burgemeester? Hoe is het vorig jaar afgelopen met, toen speelde dit probleem ook.
Wat hebben ouders/VSA toen gedaan? Valt daar iets uit te leren, iets uit te kopieëren?
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 17:42   

Hoe zit het met HLZ? Is er nog wat over voor de 2e ronde?
R (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 17:12   

AT5 gaat item maken en is op zoek naar leerlingen die op lijst staan waar geloot wordt. robin@at5.nl
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 17:08   

Ja, maar zo veel niet!
J (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 16:54   

Bij het HLZ is na de sluiting van de inschrijvingstermijn alles al verdwenen. Ze hadden nog erg veel lege plekken.
J (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 16:52   

Gelukkig, ik ging al heel cynisch worden. Op mn telefoon kan ik t wel zien, op mn computer na verversen zie ik nog steeds geen rode blokjes, maar blijkbaar kunnen anderen het wel zien.
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 16:50   

Wel is alles bij het HLZ weggevallen!
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 16:44   

@J: ik zie gewoon de rode blokjes nog staan hoor! Een enkele is roze geworden, omdat die enekel plekken niet geloot hoeven te worden.
J (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 16:37   

Mooi overzicht OCO?? Alle rode blokjes zijn verdwenen, er staat alleen nog maar in tekst hoeveel eruit geloot gaan worden.
Nu lijkt het net alsof er niets aan de hand is !!
E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 16:36   

Ook is tot nu toe ontbrekende informatie aangevuld zie ik nu, informatie over aantal aanmeldingen bij het HLW bijvoorbeeld.
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 16:33   

Wat fijn de aangepaste overzichten. Dank OCO!
E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 15:58   

In het OCO overzicht van aanmeldingen zijn nu ook nieuwe kleurtjes gekomen van afgewezen leerlingen. Zie bijvoorbeeld bij het Barlaeus, 3 afgewezen leerlingen 8, blijven 8 overaanmeldingen over (die alsnog geplaatst worden).
Z (A'dam)
op 31/03/2014 naar 15:32   

Comenius, HLW en Reigersbos/Excellius doen misschien erg hun best, maar ze communiceren niet met ouders. Wie zegt mij dat ze dan wel communiceren met kinderen?
Andere I (Centrum)
op 31/03/2014 naar 14:59   

een uitbreiding in de gebouwen van de marine?
RS (A'dam)
op 31/03/2014 naar 14:19   

Het is overigens niet altijd slecht dat sommige scholen worden gevuld met uitgelote kinderen. Sommige scholen doen heel erg hun best en hebben ook goede resultaten, maar horen niet bij het rijtje populaire scholen. Door toestroming van uitgelote kinderen krijgt de school de kans om te laten zien wat ze kunnen en door deze kinderen wordt de school blijkbaar ook weer aantrekkelijker voor volgende jaren (zie bv Berlage en eerder bij Cartesius).
Joep (Zaandam)
op 31/03/2014 naar 13:59   

Het Pascal College in Zaandam is een goed alternatief voor leerlingen uit Amsterdam-Noord. Het is een veilige, betrokken, warme en prestatiegerichte school voor havo, vwo en gymnasium. Er is nog plek op het Gymnasium en in de havo/vwo brugklas.
Philip (Amstelveen)
op 31/03/2014 naar 13:41   

Ook onze dochter (HAVO advies) is uitgeloot bij Geert Groote. 27 uitlotingen op deze school in totaal. Verdriet is groot en de onzekerheid m.b.t. 'wat nu' idem. Zorgwekkend hoe onderwijs in Amsterdam totaal geen antwoord heeft op de werking van vraag en aanbod. Schadelijk voor de kinderen die uitgeloot worden.
E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 13:15   

Je kan het rapport gebruiken richting de gemeente, zij hebben het laten onderzoeken en opstellen, wat doen ze er concreet mee?
Mogelijke opties zijn dat ouders een nieuwe openbare school 'eisen' van de gemeente. Of uitbreiding van de capaciteit van bestaande scholen waar veel animo voor is. Dat kunnen schoolbesturen van scholen die denken daar nadeel van te ondervinden gemakkelijk tegenhouden. Hun bestaansrecht is nu dat ze in de 2e ronde alsnog leerlingen krijgen.
Mocht je voor zo'n school kiezen, uit nood geboren, is het misschien goed om te vragen of deze kinderen gezamenlijk in 1 klas geplaatst worden, dat doen ze op basisscholen ook.
Veel sterkte allemaal, ik hoop dat er deze week toch nog op de valreep een acceptabele oplossing komt. Vorig jaar was dat ook zo, met het cygnus die een extra klas mocht vormen en het PNC dat met het dependance voor havo kwam. Dat was ook pas bekend vlak voor de uiterste datum.
Zonne (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 13:07   

@Hanna Dat is balen :-( Er waren veel over-inschrijvingen ook op het Geert Groote op HAVO niveau. Hier geen post op maandag dus wij wachten nog. Ze hebben het dan best allemaal snel gedaan op het GG, ik voelde en ze spraken het ook uit, hun compassie voor de uitgelote kinderen. Sterkte
E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 13:03   

Hieronder een paar waarnemingen uit het rapport, ik geeft de gemeten mening van ouders weer.
Het plan om het comenius en HLW samen te voegen tot een nijdiger havo/vwo school in nieuw west is alleen interessant voor allochtone ouders.
Het Cartesius in oud west heeft weet een gymnasium naast havo en atheneum en dat is voor veel havo / vwo ouders uit oud west, nieuw west en centrum een goede optie. Deze school zou uitgebreid kunnen worden.
Spinoza met dalton onderwijs voor mavo, havo en vwo in nieuw west kan rekenen op brede instemming. Daar is nu het caland 2 gekomen, waar allochtone ouders enthousiaster over zijn dan autochtone ouders.
Montessori lyceum Oosterpark os samenvoeging van het Cosmicus en amstellyceum met mavo-havo-vwo kan rekenen op enthousiasme uit oost en centrum.
Techniek en ICT school Zeeburgereiland voor vmbo en havo wordt door ouders ook interessant gevonden. Voor vmbo ouders blijkt een scholengemeenschap toch het meest interessant vanwege mogelijk opstormen
Gj (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 13:01   

@Z
de conclusies uit het rapport
- zuidoost niet geliefd
- (nieuw) west, mogelijkheden voor gemengde school
- oost: kans voor brede gemengde school aan Oosterpark
- noord: nieuwe opties kansrijk
- ouders centrum/zuid: blijven liever in eigen stadsdeel

Geloof dat ik aantal ook zonder dit rapport had kunnen bedenken.
Z (A'dam)
op 31/03/2014 naar 11:21   

@ E Welke plannen worden in dat rapport genoemd? Ik heb nu even geen tijd om dat rapport helemaal te lezen. Misschien goed om een paar ideeën uit dat rapport hier te presenteren, kunnen we ze bespreken.
Hanna (Amsterdam zuid)
op 31/03/2014 naar 11:08   

Dochter (havo-advies) uitgeloot bij Geert Groote.
Brief ook al gekregen.
Paniek slaat toe.
Waar kan ik mijn melden om actie te ondernemen?
Zonne (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 10:55   

Prima idee, de Hallen. Vroeger was hier nog de 2de Montessori Wij hebben ook iets geks natuurlijk, schooladvies havo, cito score kader. Dan kom je op vmbo-t niveau terecht of met een beetje mazzel havo kansklas. HLW is voor ons ook een optie 2de ronde. De site klinkt sympathiek, echter zijn wij daar niet geweest op de open dagen. Zullen we samen gaan kijken , Gj :-)
Ik verwacht eigenlijk uitgeloot te zijn op het GG, Op de site staat:
De loting heeft 28 maart ( dat was vrijdag dus) plaatsgevonden. Degenen die uitgeloot zijn, ontvangen zo spoedig mogelijk bericht via de post.

Daar ik niet op een andere manier op de hoogte ben gebracht hebben mijn hersenen inmiddels maar bedacht dat we dan dus uitgeloot zijn.
Gj (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 10:38   

Ook ik kijk verder dan as donderdag als er een brief op de mat verschijnt. wel of niet ingeloot. om ons alvast voor te bereiden op het ergste zijn we thuis met onze zoon alvast verder aan het kijken. eigenlijk wil je dit niet ,maar om niet in alle haast komende zaterdag voor verassingen komen te staan moet ik dit doen.
Ik vraag me af waarom HLW hier op het forum onder een noemer met oa het Reigersbos wordt geschaard. Het heeft niet mijn eerste keus vanwege de afstand tov onze eerste keus Cartesius. Maar de website bekijkend geeft de inspectie een 8 voor bv de Havo, daar waar het van ver komt. zo slecht kan het dan toch niet zo zijn? zitten hier ouders van kinderen van de HLW? Ik heb ze ook gebeld daags na de inschrijf periode maar exacte aantallen hadden ze niet, dat geeft mij dan wel weer te denken.
E (Amsterdam centrum)
op 31/03/2014 naar 10:19   

Over nieuwe scholen, kijk ook even naar het rapport van de gemeente uit november 2012: Plannen voor nieuwe middelbare scholen. wat vinden Amsterdamse ouders ervan? Via Google makkelijk te vinden, hierin vind je enkele voorstellen voor nieuwe scholen.
F (Amsterdam west )
op 31/03/2014 naar 09:45   

Wij wachten ook op het Ig.
Lijkt me een goed idee. Spinoza West in De Hallen bijvoorbeeld. Of een havo/vwo met technasium. Genoeg leuks te verzinnen
Ik zie nu alweer op tegen dat evt paniekvoetbal in de tweede ronde.. Wel of niet met je hart of toch gaan voor de meeste kans etc.

Iemand op mijn werk zei: wat zie je er moe uit, gaat het wel? Ze zei nog dat ik dat nooit had.... Heb maar gezegd dat de loting erg zwaar op mijn schouders drukt en dat het niets met mijn werk te maken had....

Noem me raar maar heb niet voor de eerste keer over de loting gedroomd. Voet moet niet gekker worden ;-)
Z (A'dam)
op 31/03/2014 naar 09:38   

Goed idee, de Hallen. Oud-West heeft alleen een vmbo voor vnl. buitenwijkse kinderen (op zich geen bezwaar tegen), maar geen havo/vwo. Wel een kinderrijke hoogopgeleide buurt, dus hoog tijd voor een havo/vwo.
Laat iedereen geschikte panden/locaties noemen. Als we een uitgewerkt plan op het bordje van de Osvo/gemeente gooien, moeten ze van goede huize komen om dat te weigeren.
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 09:22   

HAVO Cartesius, loting 1 april, brief 3 april.
Ondertussen is alleen duidelijk dat je in de 1e ronde voor de school kiest, in de 2e ronde voor de stad en 3e zal waarschijnlijk voor het land gaan, hopelijk binnen EU. In deze cynische toestand moet ik me nu focussen op mijn werk, want inderdaad, alle andere zaken gaan gewoon door.
AA (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:54   

Mijn zoon loot voor Ignatius. Uitslag woensdag bekend.
T (Adam)
op 31/03/2014 naar 08:40   

Mijn hemel mensen. Niet te doen werkelijk! Wij zijn door extra klas mla inmiddels veilig maar voel nog steeds de stress. Dat zakt maar heel langzaam. Ik zat er ook helemaal doorheen toen het nog niet duidelijk was. Ik blijf hier kijken en wil heel graag helpen/ iets doen straks voor alle uitgelotenen. Omdat wij niet met ons kind hoeven te gaan leuren heb ik misschin meer ruimte om dat (naast drukke baan) te doen. Goede vraag R. Hoe bereiken we ouders die deze site niet kennen en wat is er juridisch mogelijk. Oco kunnen jullie hier nog iets in betekenen? Hoe prominent staat de vsa op jullie site? Iemand tips over welke jurist te bellen? Dan bel ik. Vandaag nog.
R (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:17   

en hoe bereiken we de ouders die deze site niet kennen, die zijn straks ook erg belangrijk?
R (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:16   

@ko dat laatste herken ik helemaal. Ik heb zelf een intensieve baan al genoeg verantwoordelijkheid etc. Dit slopende gebeuren nekt mij volledig. Het idee dat je kind niet of slecht terecht komt, terwijl inmiddels heel wat vriendjes veilig zijn is niet te doen. Vooral dat nare afwachten en ik heb ook zo weinig vertrouwen dat er volgende week iets gebeurt, Ze wachten gewoon doodleuk af, gaan eindeloos door met loten en hopen dat het zich van zelf oplost. Kan iedereen die actief is nog een melden met welk advies en op welke school zijn kind nu op de lotingslijst staat en ook direct laten weten wanneer uitgeloot. Mijn zoon havo/vwo fons v.
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 08:10   

Waarom geen nieuwe school in het kader van het project De Hallen in Oud West. Er is meer behoefte aan nieuwe HAVO/VWO plaatsen in Oud West, dan een nieuwe sportschool of bioscoop!
Ko (Amsterdam)
op 31/03/2014 naar 07:54   

In afwezigheid van de officiële cijfers, zijn de officieuze gegevens hartstikke welkom. De onderstaande informatie heb ik meerdere malen gelezen. Helaas zijn de zorgen niet weggenomen. Ik verkeer in een alarmtoestand, alarm fase rood, en vraag me serieus af hoe lang een mens dit kan trekken zonder consequenties voor de gezondheid.
Hester (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 23:34   

Dank voor de update, OCO. Ik ben geïnteresseerd om beter te begrijpen wat onze juridische positie is, en welke wegen er straks te bewandelen zijn. Wie is er bekend met eventuele stappen die in het verleden zijn genomen?
Z (A'dam)
op 30/03/2014 naar 23:33   

"scholen willen afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen"
Waar wachten ze op? Kijken ze naar elkaar, wie er een extra klas maakt? Schuiven ze allemaal de hete aardappel naar elkaar door? Is er echt helemaal niemand die zich, met een goed salaris op zak, verantwoordelijk voelt? Hoe cynisch.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 23:04   

Excuus, vervelende typefout hieronder, moet zijn:
...een officieuze tussenstand van de gemeente (met veel slagen om de arm) schat het aantal uitlotingen nu op ruim 600 waarvan zo'n 340 voor havo/vwo...
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 22:57   

Inmiddels heeft OCO contact gehad met Erna en zij stelde voor de aan haar verstrekte antwoorden aan alle ouders zichtbaar te maken. Onderstaande info geeft hopelijk een beetje een beeld hoe zaken zich ontwikkelen.

De gemeente schijnt leegstaande kantoorgebouwen te hebben aangeboden maar scholen zijn daar (nog) niet op ingegaan en willen eerst afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen, dat is de nog onbevestigde stand van zaken op dit moment.

Verder is het zo dat een aantal scholen met overaanmeldingen extra ruimte maakt om meer havo en havo/vwo-leerlingen op te kunnen vangen. Inmiddels is bijvoorbeeld duidelijk dat het MLA een extra havo/vwo-klas gaat vormen. OCO heeft nog geen compleet beeld of scholen dat doen door te schuiven met capaciteit (bijvoorbeeld leeggebleven vwo-plaatsen gebruiken) of door de capaciteit uit te breiden.

In een eerder bericht schatte OCO het aantal kinderen dat uitgeloot zal worden op ca 650, een officieuze tussenstand van de gemeente (met veel slagen om de arm) schat het aantal nu op ruim 600 waarvan zo'n 440 voor havo/vwo. Misschien gaat daar komende week nog meer van af door bewegingen die de scholen nog gaan maken.

Vrijdag 4 april publiceert de gemeente een compleet overzicht van de beschikbare plaatsen en zaterdag 5 april is er een scholenmarkt waar de scholen die nog plaats hebben zich presenteren aan de leerlingen die in de eerste ronde zijn uitgeloot of afgewezen.

Stel dat er onvoldoende plek is (of van onvoldoende kwaliteit). Dan is het de vraag of ouders:
- gaan procederen;
- zich verenigen in een initiatief om zelf een school op te richten
- zich verenigen in een initiatief om de gemeente te vragen een extra openbare school te stichten (vanwege het grondwettelijke recht op voldoende openbaar onderwijs)
- direct of via de gemeente druk uitoefenen op bestaande scholen om uit te breiden.

Gebruik dit forum om met elkaar in gesprek te blijven zodat je er niet alleen voor staat!
Z (A'dam)
op 30/03/2014 naar 22:08   

@ R Elk jaar hier en daar een klas extra is geen structurele oplossing. En bovendien worden de scholen te vol. Er moeten nu echt één of twee scholen bijkomen. Met al die leegstaande kantoren kan dat zeker voor augustus geregeld zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 30/03/2014 naar 19:29   

De schoolbesturen, die moeten duidelijkheid geven en transparant zijn. Sommige scholen zijn snel met informatie aan de ouders zoals Barlaeus en Hyperion, anderen wachten tot het laatste moment. Volgens de kernprocedure moeten alle scholen donderdag 3 april aanstaande duidelijk zijn wie ingeschreven is en wie afgewezen is.
R (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 12:26   

@B ik bedoel ik niet te zeggen dat VWO geen probleem heeft, maar iets beter er aan toe is dan havo/vwo waar echt geen plek is. Ik ben het helemaal met je eens dat een aantal scholen geen optie zijn, want of te ver weg, slechte kwaliteit etc. Er is denk ik na de 2e ronde nog echt behoefte aan pak hem beet 8 klassen te verdelen over havo/vwo en vwo. Een complete grote school dus. Of al die scholen die nu over zijn een klas extra. Dan is het ook opgelost.
Marjan (Monnickendam )
op 30/03/2014 naar 12:18   

@zonne,
Je krijgt al je papieren weer teruggestuurd die je nodig hebt om bij een volgende school waar je je inschrijft weer te kunnen inleveren.
Succes en sterkte de aankomende dagen voor iedereen die nog in de lotingstress zitten!
B (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 12:15   

Het lijkt nu of het probleem van de VWO leerlingen marginaal is "want zij kunnen overigens nog wel terecht". Als mijn dochter nu nog ergens terecht wil komen zal ze met 176 medelotgenoten moeten vechten om 123 nog enigszins acceptabele plaatsen waarvan waarschijnlijk met geluk de helft het kwalitatief goede onderwijs en redelijk veilige omgeving biedt dat je je kind toewenst. De overige 87 plekken zijn heel ver weg, in een onveilige omgeving met slecht of te breed onderwijs. Maar in de 2e ronde heb je nu eenmaal niets te wensen. Het wordt een treurige slachting.
R (A'dam)
op 30/03/2014 naar 11:52   

Nog even over de informatievoorziening via OCO. Dit jaar hebben ze een andere opzet met widgets die de scholen zelf kunnen bijhouden (blijkbaar hebben de meesten dat ook gedaan), waardoor in de inschrijvingsperiode veel sneller (en efficienter) informatie beschikbaar was. Voorgaande jaren stopte de informatie daarna niet, waren er in het excel bestand ook kolommen voor hoeveel daadwerkelijk gingen loten, hoeveel plaatsen eventueel beschikbaar, etc. Ook was toen eea te sorteren op kolom, waardoor je snel inzicht had in voor jou interessante informatie. Zie na sluiting inschrijving geen verandering in het overzicht en als die er wel is, niet duidelijk zichtbaar ivm gebrek aan sorteeropties (bv op laatst gewijzigd). Heb hier al contact over gehad met OCO en ze hebben daar heel ok op gereageerd, maar geen wijzigingen (is ook lastig op laatste moment). Feit blijft wel dat in deze heel spannende fase geen overzichtelijke informatie beschikbaar is voor de ouders. Dit had veel beter gekund! Hopelijk voor de volgende fase (inschrijfperiode 2) wel updates/aanpassingen....
Zonne (Amsterdam)
op 30/03/2014 naar 10:58   

@Marjan "
een dikke envelop lag op de deurmat en ik wist het meteen, dit is niet goed!"

Wij gaan het ook horen per brief. En ik dacht juist een dikke brief is goed, dan zit er extra informatie bij voor de kennismakingsdag en zo. Een dunne brief is een afwijzing.
Het is eigenlijk te erg dat ik dit berichtje schrijf. Hoe de dikte van een brief gespreksonderwerp moet zijn #strohalm #lotingsstress
Ilse (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 14:59   

Precies, daar gaat het om. Het is toch onbegrijpelijk dat niemand van de politiek of de Osvo zich druk maakt over het feit dat er voor zo'n 200 kinderen gewoon geen plek lijkt te zijn in een havo/vwo-klas in Amsterdam. Waar moeten die kinderen heen? Ze zijn wel leerplichtig, daar zou toch de plicht tegenover moeten staan dat de gemeente zorgt voor voldoende plekken.
R (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 14:15   

En op het Gerrit vd Veen en het Fons. Ik tel nog steeds dat er 266 havo/vwo kinderen uitgeloot gaan worden. Daarna zijn er 60 plekken over. Dan reken ik HLW, Comenius en Reigersbos niet mee omdat ze geen gegevens leveren. Ze zeggen alleen maar dat er nog plek is. Wrsch om geen inzage te geven in het feit dat bijna niemand zich daar heeft aangemeld. Qua VWO gaan er 133 leerlingen uitloten, die kunnen overigens wel terecht daarna.
F (Amsterdam west )
op 29/03/2014 naar 14:05   

@vsa. Een jaar geleden stuurde vsa veel twitterberichten persoonlijk naar scholen toe om de loting zo klein mogelijk te houden. Daarin werden ook scholen genoemd die bijv al extra leerlingen hadden aangenomen. Volgende week gaat een aantal grote lotingen plaats vinden. Gaan deze twitterberichten weer komen?

Ignatius bijv gaat di loten. Ik hoop echt dat zij bijv nog besluiten minder kinderen uit te loten of zelfs een klas bij te maken. Zou toch mooie mijlpaal zijn als de vijf categorale gymnasia niet loten dit jaar


Maar op nicolaas spinoza cartesius en caland wordt de loting ook groot. Vik heb het idee dat maandag mss nog iets kan gebeuren, maar dat we daarna te laat zijn...

Een onmachtig geviel ....l
Ko (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 13:32   

Wat ik ook onbegrijpelijk vind zijn de scholen die geen gegevens over inschrijvingen leveren. Blijkbaar kunnen ze niet verplicht worden om transparant de gegevens te delen. Kunnen de ouders dan straks wel verplicht worden om hun kinderen aan deze scholen te leveren?
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 13:21   

Prima om te demonstreren maar dat moet je dan weer aanvragen etc. Wie gaat dat organiseren? Kan de VSA dit doen? Laten we sowieso allemaal de burgemeester en de OSVO mailen (kan nu al) en bellen (maandagochtend meteen allemaal bellen!).
W (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 13:12   

Dan moet je niet wachten tot de groep ouders met 2/3 deel is uitgedund. Het heeft meer impact als je met meer ouders bent. Ko heeft gelijk dat andere jaren het forum heel druk bezocht werd voor de loting. Daarna alleen nog door de ongelukkigen en dus een veel kleinere groep. En dat weten osvo en de gemeente.
Hamdimo (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:58   

Erna: een andere optie is om bij de dam te verzamelen en alle pers hiervoor uitnodigen.
R (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:55   

Ik heb al een paar dagen geleden gemaild naar osvo, niks op gehoord idd. Wat ze doen is natuurlijk wachten tot na de 2e ronde. Hopen dat we eieren voor ons geld kiezen en naar onze laatste gedwongen keuze gaan. Laten we afspreken dat we elkaar treffen als we uitgeloot zijn om actie te ondernemen.
Ko (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:30   

Erna heeft volkomen gelijk, 100% mee eens! Ik heb al iedereen gebeld, maar nu ga ik ook mailen.
Ko (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:21   

We worden door niemand voorgelicht. Het is nu enorme stilte voor de storm. Maar nu is de groep ouders groot (en daarmee machtig). Na de loting zullen de gelukkige te blij en te moe zijn om nog iets te ondernemen en de ongelukkige te klein en te bang voor de lot van hum kinderen om nog iets te betekenen als groep. Dan ga je rennen door de stad met de ellebogen op scherp om de schade voor je uitzonderlijk kind enigszins te beperken. Dat is ook de reden dat deze situatie al jaren onveranderd door kan gaan en dit jaar zelfs geëscaleerd is.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:17   

Dank Ilse. Fijn dat jij het ook ziet. Ik voel mij een roepende in de woestijn.
Ilse (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 12:16   

Ik ben het helemaal met Erna eens. Het is belachelijk dat er straks een tekort aan plaatsen is. En ik zie niemand op dat punt actie nemen. Het gaat alleen steeds over het loten en niet op je school van je keuze terecht kunnen, maar na de 2e ronde gaat het er niet meer om waar je terecht kunt maar of je nog ergens terecht kunt.
En het punt van te weinig info onderschrijf ik. Het is mij volstrekt onhelder welke scholen meer klassen gaan creëren, waar nu wel en niet geloot gaat worden en om hoeveel kinderen het dan gaat. Het zou fijn zijn als dat op de overzichtspagina met aanmeldingen komt te staan.
Erna (Amdterdam)
op 29/03/2014 naar 12:13   

OSVO onderstaande gemaild. Mailen jullie ook? secretariaat@verenigingosvo.nl

L.S.,

Waarom horen wij als ouders niets van het OSVO, de gemeente en/of de scholen als er teveel kinderen en te weinig plaatsen zijn. Mijn zoon kan met zijn havo/vwo advies en dito cito score straks mogelijk niet in zijn eigen stad naar school!

Het gaat hier niet om een incidenteel gevalletje; hele klassen hebben straks geen plek. Bij mijn weten is de overheid verplicht onze kinderen scholing te bieden. Hoe dan? Er zijn hier enorme fouten gemaakt. En zie ik jullie al actie ondernemen om deze fouten te herstellen? Nee, niet echt. Communiceren jullie met de ouders? Nee, totaal niet!

Dit kan echt niet! Er moet nu actie worden ondernomen!

Zien het OSVO, de scholen en de gemeente de ernst van de situatie niet in? Er moeten NU klassen bij worden gemaakt. Ik heb op het forum van de VSA alle ouders opgeroepen om de burgemeester te mailen en hem maandag allemaal te bellen. Ook heb ik iedereen opgeroepen de gemeentelijke Ombudsman te benaderen en een klacht in te dienen.

Moeten wij onze kinderen straks in een bus naar Pumerend sturen om daar naar school te gaan? Dat gaat niet gebeuren: Mocht mijn kind worden uitgeloot, dan ga ik (en ik denk vele ouders met mij) naar de rechter. Jullie hebben jullie werk niet gedaan, de gemeente en de scholen zijn in gebreke gebleven. De overheid is wettelijk verplicht mijn kind onderwijs te bieden in zijn eigen stad en van een passend niveau. Ik vrees dus voor jullie dat ik mijn gelijk ga halen bij de rechter.

HCFM de Kort Tiemes
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:56   

Ik heb niet het gevoel dat ik als ouder wordt 'voorgelicht' door OCO.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:55   

Met 'jullie' doel ik op OCO
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:54   

Oke, ik zal mij ook tot het OSVO richten maar wat hebben jullie dan al ondernomen? Als ik op jullie site kijk, zie ik niets en als ik op jullie Facebookpagina kijk, zie ik geneuzel over de Efteling en Pannenkoekdag.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 11:44   

Nog een interessant rapport van de gemeente uit november 2012: Plannen voor nieuwe middelbare scholen. wat vinden Amsterdamse ouders ervan? Via Google makkelijk te vinden.
Wat is er gebeurd met dit rapport, ligt het in een bureaulade?
R (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:36   

Het is zo irritant, ik denk nog steeds dat dit systeem beter kan, maar daar ga ik niks aan hebben. Ik heb twee kinderen en twee keer op een idiote lotingslijst gestaan. Kind 2 kan nl niet naar dezelfde school als kind 1. Ik zie zo op tegen het leuren als er uitgeloot wordt. Weer kijken , aanmelden en weer loten. Dat zou niet moeten mogen, de keuze is al zo verschrikkelijk beperkt dat je in de 2e ronde wel mag verwachten dat je plek hebt. Ik ken idd nog een kind uit de klas van mijn dochter die twee keer uitgeloot werd, dat gaat dit jaar ook gebeuren met veel kinderen.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 11:35   

@Erna: ik snap je woede maar richt je op de OSVO, daar zitten de verantwoordelijke mannen (en enkele vrouwen) die het aanbod zouden moeten afstemmen op de vraag, zij blijven op hun handen zitten. De OCO steunt ouders met overzichten en informatie.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:33   

voor = door
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 11:21   

Ik ben ook helemaal klaar met het OCO. Zij zijn er voor de kinderen en ouders maar doen helemaal niets! Durven ze niet omdat ze worden betaald voor de gemeente?!!!
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 10:19   

Mail of bel ook de gemeentelijke ombudsman. Heb ik ook gedaan.

Geachte heer/mevrouw,

Uw (onderstaande) mail is in goede orde ontvangen.

U kunt een reactie daarop binnen 5 werkdagen tegemoet zien.

Mocht u onverhoopt niet binnen deze termijn een reactie ontvangen, dan kunt u even telefonisch contact met mijn bureau opnemen.

Het telefoonnummer is: 020 – 625 99 99 bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur.


Met vriendelijke groet,


Gemeentelijke Ombudsman
Si (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 10:05   

Ja goed idee ..ik heb Eberhard gemaild en ook de gemeente..met de korte vraag wat ze eraan gaan doen dat er komende week zoveel kinderen worden uitgeloot en voor Eberhard nog gevraagd of hij op de brief van VSA kan reageren.Actie! GFNJ
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:36   

Stuur een mail naar de burgemeester! Ik doe het nu!

Ik mag hier geen URL plaatsen... Google 'contact burgemeester amsterdam' en ga naar het eerste zoekresultaat. Je komt dan op de site van de gemeente Amsterdam en kunt meteen doorlinken naar een formulier waarmee je de burgemeester kunt mailen. Doe dit allemaal dit weekend nog!
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:29   

Heeft de burgemeester al gereageerd op de brief van de VSA? Waarschijnlijk niet. Ik denk ook dat een brief in dit stadium niet volstaat. Laten we met alle ongeruste ouders vanaf maandag naar de burgemeester bellen en mailen. Met zijn allen de telefooncentrale daar platleggen. Laten we iets doen ipv als makke schapen wachten tot we onze kinderen straks in een bus naar Pumerend moeten sturen om daar naar school te gaan.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:25   

Zien de scholen, de gemeente en andere ouders de ernst van de situatie niet in? Waarom is er nog geen enorme opstand gekomen? Hoopt iedereen nu nog dat zijn kind wordt ingeloot en komt de opstand straks te laat? Er moeten NU klassen bij worden gemaakt.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 09:25   

@Si: vanaf komend schooljaar wordt naast het basisschooladvies gekeken naar het leerlingvolgsysteem van groep 6-7-8 gekeken.
E (Amsterdam centrum)
op 29/03/2014 naar 09:22   

@Si: ja, er gaan meer kinderen naar het gymnasium dan in de jaren '70. Na de mammoetwet was het gymnasium in die jaren ten dode opgeschreven, zeker omdat er lang plannen waren voor een middenschool.
Daarnaast is het opleidingsniveau ook flink gestegen. Ging vroeger driekwart van de leerlingen naar het vmbo, tegenwoordig gaat de meerderheid naar havo/vwo.
Erna (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 09:01   

Waarom horen wij als ouders niets van de gemeente en/of de scholen als er teveel kinderen en te weinig plaatsen zijn. Het gaat hier niet om een incidenteel gevalletje; hele klassen hebben straks geen plek. Bij mijn weten is de overheid verplicht onze kinderen scholing te bieden. Hoe dan? Waarom zijn er geen journalisten die dit oppakken en de scholen en de verantwoordelijke gemeentelijke instantie aan de tand voelen? Er zijn hier enorme fouten gemaakt waardoor onze kinderen straks mogelijk niet in hun eigen stad naar school kunnen. Dit kan echt niet! Er moet nu actie worden ondernomen! Wat kunnen wij als ouders zelf doen? Naar de rechter?
E (Amsterdam (centrum))
op 29/03/2014 naar 08:53   

Gisteravond op radio 1 een gesprek over het loten op scholen in Amsterdam, terug te luisten via radio1.nl
Amsterdam. Basisschoolleerlingen uit Amsterdam gaan een spannende tijd tegemoet. Mogen ze wel of niet naar de middelbare school van hun keus? De komende dagen krijgen leerlingen het antwoord op deze vraag. Echter, voor velen zal het een flinke domper worden. Het aantal aanmeldingen voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam neemt jaarlijks toe. Hierdoor is de schatting dat 650 leerlingen mee moeten doen aan een loting, omdat er geen plek is. De Stichting Vrije Scholen wil een oplossing en heeft een brief gestuurd naar de gemeente. Zij vinden dat er meer moet worden bijgebouwd. Is dit de juiste oplossing? Zijn er echt geen andere scholen in Amsterdam? Marianne praat erover met Krijn van Beek voorzitter Stichting Vrije Scholen Amsterdam, Margot Kraneveldt voormalig tweede Kamerlid en onderwijsdeskundige, en Bob de Boers vader van dochter en brugpieper in spé Marie.
Si (Amsterdam)
op 29/03/2014 naar 08:46   

Ben het eens met Ko dat het hele proces behoorlijk beschadigend kan zijn vooral ook het grote verschil in positie (behoor je tot de gelukkige of ongelukkige..)tussen vriendjes en klasgenoten dat nu ontstaat door dit systeem is zo treurig.
Iets anders wat ik me afvraag: waarom gaan er in vergelijking met vroeger (jaren 70)toch zoveel meer kinderen naar het gymnasium?! Zegt dit iets over het niveau van het onderwijs..?
Andere vraag is: zou de niotest niet de cito kunnen vervangen? Omdat die kennelijk een beter beeld geeft van de studiecapaciteit..
Sterkte nog voor iedereen die in de stress zit.
Sterkte nog gewenst aan iedereen die
Ko (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 23:21   

Ik heb niets tegen kinderen uit randgemeentes, maar wel tegen een stad die het onderwijssysteem onvoldoende onder controle heeft om zijn eigen kinderen kwalitatief goed onderwijs aan te bieden en tegelijkertijd de regiofunctie te vervullen. In de eerste ronde hebben alle kinderen keuzevrijheid, die door gemeente en de basisscholen gestimuleerd wordt in de zin van "kies bewust voor een school die het beste bij je past". Als je vervolgens uitgeloot bent, heb je nog alleen resten over die meestal helemaal niet zo passend zijn. Ik maak me vooral zorgen over berichten dat de aantallen uit te loten kinderen ten opzichte van vorig jaar verdubbeld zijn en dat er voor ongeveer 200 aanmeldingen helemaal geen plek in Amsterdam is. Dit vind ik een drama, dat je als een 12jaarige niet welkom bent om te leren in je eigen stad. Eerst zorgvuldig kiezen, daarna gewoon genoegen nemen met wat er nog over is en met nog meer pech richting randgemeentes... Natuurlijk is er niets mis met het niet verkrijgen van de 1e keuze, als daarna de 2e of 3e nog beschikbaar is. Maar dat is het juist wat zo oneerlijk voelt, dat het over de eerste of de laatste gaat, voor gelukkige alles, voor ongelukkige niets! En als je kind het fenomeen "teleurstelling" al goed kent en het uitloting dreigt als weer een tegenslag bovenop, dan wordt je waarschijnlijk net zo gek als ik op dit moment. Mijn excuses als ik iemand heb beledigd, dat was helemaal niet mijn bedoeling geweest. Zelfs als we op 3 april een goed bericht van Cartesius krijgen, voel ik me beschadigd door deze gang van zaken. Ik leef ontzettend mee met alle betrokkenen en hoop dat dit de laatste generatie is die deze marteling moet ondergaan. Dit moet op een betere manier georganiseerd worden, alleen een mooie keuzegids laten drukken, is niet genoeg. Amsterdam moet de kernprocedure aanpassen en Amsterdamse scholen moeten zich focussen op de kwaliteit van onderwijs en voldoende gevraagde capaciteit en niet op de aantallen overaanmeldingen waarmee ze momenteel opscheppen. Het kind werkelijk centraal stellen in plaats van imago van de school en populariteitswedstrijd die ten koste van het welzijn van kinderen gaan.
W (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 21:37   

Maar uitgeloot worden is op zich niet het grootste drama. Mits er maar acceptabele alternatieven zijn. Dat je kind van 12 een keer een teleurstelling moet verwerken is echt niet zo erg. Daar worden ze groot van. In Groningen, Bussum, Leiden etc wordt ook geloot op scholen als iedereen daar ineens naartoe wil. Omdat ze een 10 hebben gekregen van Dronkers of omdat ze in een nieuw gebouw zitten of omdat ze een sportklasje aanbieden.... Maar in die andere steden zijn goede alternatieven. Wat zijn de alternatieven voor havo/vwo leerlingen in Amsterdam? Ik vrees het ergste....
Marjan (Monnickendam)
op 28/03/2014 naar 21:14   

@ko.. het gaat niet om kids uit purmerend hoor..
ik denk dat je te vlug gelezen hebt?
het gaat om kids uit randgemeentes zoals monnickendam, broek in waterland, marken, zuiderwoude, landsmeer, etc.. en dan heb ik het over de gymnasium kandidaten. niet over andere niveau's..
deze gymnasium kids kunnen ook alleen maar voor gymnasia uit amsterdam kiezen net zoals jouw kind!
ze kunnen wel naar purmerend maar die reistijd is veel langer en de busverbinding heel erg slecht.
dus ook deze kids kiezen net zoals jouw kind voor de kortste en makkelijkste reis en tijd! daar gaat het om..logische keuze toch?
hoezo voor amsterdamse kids geen vrije keuze?
jouw kind heeft toch ook zelf een school gekozen waar hij graag heen wil neem ik aan?
net zoals die van mij vorig jaar zelf voor ignatius had gekozen en de pure pech had dat hij daar werd uitgeloot.
hij moest ook gewoon net zoals de uitgelote amsterdamse kids de stressvolle tweede ronde in!
voorrang? echt niet hoor.. dat hebben ze alleen in amstelveen!
wat ik overigens zeer onterecht vind! ... gelijke monniken gelijke kappen...is mijn mening..
had er dichterbij een goed gymnasium gezeten voor deze randgemeente kids dan had deze school waarschijnlijk ook vol gezeten en moeten loten, en wedden dat daar dan ook amsterdamse kindjes tussen hadden gezeten!?
waar het uiteindelijk om gaat is dat het voor elk kind, ongeacht je nu wel of niet uit amsterdam komt, welk niveau je kind ook gaat doen, ontzettend stressvol en verdrietig is als je word uitgeloot!
en inderdaad wat jij in jouw laatste stukje omschrijft: het is zo niet de wereld die je een kind toewenst!!
W (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 21:08   

Vervelend als je kind is uitgeloot voor het ig en vervolgens een plaats krijgt op het Cygnus (zie onder), maar eigenlijk mag je niet echt zeuren. In plaats van de "leukste" school krijg je dan een "net iets minder leuke" school. Als burg. Vd Laan dat op dit forum leest, denkt hij: niets aan de hand. En geef hem eens ongelijk. Waar het werkelijk om gaat is dat straks (zoals het er nu naar uit ziet) uitgelote kinderen van de "leukste" school naar een volledig niet acceptabele school moeten (HLW, Comenius, Reigersbos etc). Volgens mij gaat het daar met name over.
Ko (Asterdam)
op 28/03/2014 naar 19:45   

Het zou een mooi moment zijn moeten zijn. De afronding van een levensfase en start aan een nieuwe belangrijke periode. Maar in plaats van een feest, hebben we (de volwassenen) een nachtmerrie gecreëerd. Je ziet op de schoolplein kinderen huilen, anderen weer juichen. Vaarwel de solidariteit, nu zijn we concurrentie van elkaar. Welkom in de jungle. Dit is zo niet mijn wereld ... en ook absoluut niet de wereld die ik voor mijn kind wens.
Jikke (Amsterdam noord)
op 28/03/2014 naar 19:33   

Het is toch niet normaal dat er zo veel stress en onzekerheid bij komt kijken om je kind naar een middelbare school te laten gaan. En nu met een uitgeloot kind van het hyperion wordt dat alleen nog maar erger. Veel scholen zitten al vol en kan je kind niet naar een andere school van zijn keuze maar naar een school waar nog een beetje ruimte is. Uiteindelijk zal je kind toch ergens geplaatst moeten worden (ook al is het de allerlaatste van je lijstje) maar dan ben je hoop gestress verder. Dit is echt om gek van te worden dat het zo gaat.
Ko (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 19:19   

Heel fijn dat de kinderen uit Purmerend kunnen kiezen of ze liever reizen of niet. Het zou ook fijn zijn als de kinderen uit Amsterdam hetzelfde keuzemogelijkheid zouden hebben. Maar helaas, voor de Amsterdamse kinderen geen vrije keuze. Als je uitgeloot wordt in de 2e ronde, vraagt niemand meer wat je liever hebt, of de onderwijsmethode bij het kind past, christelijke richting of wat dan ook is niet meer van belang, extra vakken, doorstroommogelijkheden, al die zaken waarop je volgens Keuzegids voortgezet onderwijs Amsterdam 2014 goed op moet letten, zijn dan plotseling voor de pechvogel niet van toepassing. Die eindigt toch op een plek die niet alleen hij /zij, maar ook niemand anders wou hebben. Prachtig boekwerk, Keuzegids voortgezet onderwijs Amsterdam 2014, met veel plezier samen met mijn kind meerdere malen gelezen, top 5 scholen gekozen, vragen voor de open dagen geformuleerd. Maar nu is het pijnlijk duidelijk dat er 25% kans is om op de 1e keuze school ingeloot te worden. En opties 2,3,4 en 5 zijn ook helemaal vol. Wat doen we onze kinderen aan. We laten ze veel moois zien, om vervolgens te zeggen, jammer, niet voor jou bedoeld. Prachtig boekwerk ligt nu in de prullenbak. En mocht het zijn dat mijn kind eindigt op school in Purmerend, hoewel hij liever niet reist, dan mag de gemeente de reiskosten betalen. Is er al jurisprudentie hierover?
F (Amsterdam west)
op 28/03/2014 naar 18:49   

Ik hoop dat het ignatius net zoals de andere categorake gym ook de klassen vult tot 30. Dat vergroot de kansen weer iets. ;-)
J (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 18:36   

Onderstaande staat op de site van het Ignatius:
De definitieve eindstand van plaatsbare leerlingen is 162.
Dit betekent dat er 1 april geloot gaat worden onder leiding van notaris Stroucken van kantoor Derks Star Busmann.
Alle 162 plaatsbare leerlingen ontvangen 2 april een brief, waarin staat of een leerling is toegelaten of niet.
Marjan (Monnickendam )
op 28/03/2014 naar 18:01   

Klopt roos... Maar purmerend heeft zeer slechte busverbinding en reistijd is ook langer dan naar Amsterdam vanuit monnickendam.
Mijn zoon is nu binnen een klein half uurtje op school.
Wij gaan ook zeker kijken hoor voor onze middelste zoon in monnickendam.
Wij wonen er 2 minuten vandaan:-) ideaal dus!
Maar als hij toch vwo wil doen dan houd het helaas wel op daar.
Roos (Amsterdam-Noord)
op 28/03/2014 naar 17:10   

Havo-vwo leerlingen van het Bernard Nieuwentijd uit Monnickendam stromen in het derde jaar automatisch in bij Damstede in Noord. Purmerend heeft ook een aantal scholen met alle niveaus. Veel kinderen reizen liever naar Amsterdam.
Marjan (Monnickendam )
op 28/03/2014 naar 16:49   

In monnickendam kan je geen vwo of gymnasium doen!
Wel de eerste 2 jaar havo/vwo kansklas maar moet je daarna alsnog naar Amsterdam om daar de laatste jaren af te maken.
Als er wel vwo of gym aangeboden werd dan was de keus uiteraard heel makkelijk geweest. Overigens is het merendeel aan leerlingen op deze school van buiten monnickendam. Veel kinderen uit Amsterdam!
Helaas hebben wij niet veel keuze in de directe omgeving, behalve Volendam (geen gym) mijn middelste zoon wil overigens niet naar Volendam!
De beste optie is Amsterdam ivm uitstekende openbaar vervoer mogelijkheden ( om 10 min. Bus).
Veel mensen op dit forum zien reizen als een probleem maar wij weten niet beter omdat wij geen andere mogelijkheden hebben in de buurt helaas..
Adinde (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 15:11   

E vraagt zich af of er behoefte is aan een gymnasium in nieuw-West als het Caland zijn gymnasium niet vol krijgt. Ik denk van wel. Een categoraal gymnasium is wat anders dan een gymnasiumafdeling op een grote scholengemeenschap. Het blijkt dat gymnasiumouders vooral kleinere scholen willen en geen vmbo/havo/vwoschool. Hoewel die categorale scholen ook niet meer klein zijn.
Ik zat ooit op het Ignatius toen er zo'n 220 kinderen op zaten en het met sluiting werd bedreigd. Nu moet er geloot worden!.
AA (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:52   

E, dat klopt natuurlijk. Voelt wel iets rustiger in geval zoon uitgeloot wordt.
E (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:42   

Het Ignatius heeft veel kinderen uit Amstelveen e.o. (69% uit Amsterdam, 12% uit Amstelveen, 10% uit De Ronde Venen, 3% uit Haarlemmermeer). De kinderen uit deze gemeenten kunnen als je uitgeloot zijn alsnog terecht op een school in Amstelveen ... Tegelijk betekent dat in de tweede ronde minder leerlingen zullen opteren voor een plek op een vwo school in Amsterdam.
S (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:42   

Als je in Monnickendam woont hoef je voor Havo/Vwo toch niet perse naar A'dam?
R (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:36   

Dank je wel, het gekke is mijn zoon is een tamelijk relaxed type, hij is niet zenuwachtig en zegt dat elk diploma op wat voor school dan ook dezelfde toegang geeft. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Ik denk alleen dat hij het niet helemaal kan overzien, maar wellicht onderschat hem. Zou fijn zijn.
AA (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 14:24   

Ignatius loot uiteindelijk 17 kinderen, komende dinsdag, uit.
Marjan (Monnickendam)
op 28/03/2014 naar 14:08   

vorig jaar heb ik het verdriet mee moeten maken van onze zoon omdat hij was uitgeloot voor school naar keuze (ignatius).
een dikke envelop lag op de deurmat en ik wist het meteen, dit is niet goed!
zoonlief begon echter heel enthousiast de brief te openen, de teleurstelling op dat koppie is met geen pen te beschrijven! krijg er nog een brok in mijn keel van.
dan ga je de molen in met talloze telefoontjes plegen, scholenmarkt bezoeken die nog schaarse plekjes over hebben en maar weer bij diverse scholen langsgaan.
strategisch kiezen werd onze optie en gingen uiteindelijk voor het cygnus ( stond op laatste keuze van zoon zijn lijst van de 11 scholen die wij hebben bezocht! )omdat hun een extra klas mochten formeren.
als stok achter de deur hadden wij eventueel de optie mee gekregen dat als zoon het niet naar zijn zin zou krijgen op het cygnus hij eventueel het tweede jaar zou kunnen doorstromen naar een ander gymnasium ivm het feit dat er altijd kinderen afvallen na het eerste jaar omdat ze het toch niet aankunnen of andere redenen hebben om te stoppen.
inmiddels heeft zoon het naar zijn zin en gaat het prima, dus het tweede jaar doorstromen naar andere gym is niet meer aan de orde.
misschien is het verstandig voor andere ouders die nu in dit schuitje zitten om dit mee te geven aan je verdrietige kind, het verzacht toch iets de pijn en geeft wellicht op dit moment een heel klein lichtpuntje aan je kind! bij mijn zoon iig toen wel.
volgend jaar moet mijn andere zoon deze molen in en hou mijn hart vast... hij wil geen gym doen maar vwo of havo/vwo, ik zag al dat daar ook behoorlijk geloot wordt!
voor alle kids en ouders die uitgeloot zijn, heel veel sterkte allemaal!
R (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 13:52   

Als dit laatste waar is, spring ik een gat in de lucht. Want dat gaat het maandag lukken.
G. (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 13:47   

Volgens mij wordt je met een cito 545 automatisch in het vwo ingedeeld. Staat in de kernprocedure....ongeacht advies...
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 12:42   

Ja, met de meeste, hoewel ook weer niet alle, VWO-kinderen komt het wel goed, ook op een andere dan 1e keus school.
Maar juist voor Vmbo- en sommige havokinderen kan het heel lastig zijn een geschikte school te vinden aangepast aan de specifieke behoeften vh kind. Dat "het komt wel goed" verhaaltje geldt vlg. mij vooral voor de toch al meest kansrijke groep, niet die daaronder. Maar die anderen zitten minder op dit forum.
R (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 12:13   

Net met het Fons gebeld, er zijn 116 kinderen die geplaatst worden, vwo adviezen en br en zusjes . Vervolgens zijn er nog 55 plekken voor 86 kinderen. Niemand is dus afgevallen. Van meet af aan zouden 31 kinderen uitloten. Dat gaat maandag plaatsvinden. Zo naar ook dat dit vrijdag pas te zien was na sluiting. Je moet dus als een pitbull bellen om die bewust vrijdag te kijken of je nog overstapt. Ook baal ik dat ik na de 545 niet meteen vwo advies gevraagd heb, er werd nl door de school gecommuniceerd dat dat niet kon. Later bleken 4 kinderen dat wel nog gedaan te hebben. Nu was het te laat. Je wordt afgestraft als je een rustige en relaxte houding hebt. Wat voor je kind best prettig is.
K (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:58   

Ouders kunnen ook zelf hun kinderen aanvullend laten toetsen voor de eerste ronde aanmelding sluit. Als de cito-uitslag erg laag is maar je bent ervan overtuigd dat een bepaald schooltype voor jouw kind geschikt is, waarom dan wachten tot de beoogde middelbare school toetst? Natuurlijk blijven al zulke toetsen momentopnamen, maar als zowel cito als nio te laag zijn, kun je evengoed vraagtekens gaan stellen bij het basisschooladvies. Overigens laat dit allemaal onverlet dat het systeem in Amsterdam aan alle kanten rammelt. En dat al jaren lang. Ouders van uitgelote kinderen wil ik nog wel een hart onder de riem steken: met de meeste kinderen komt het ook helemaal goed op de school waar ze uiteindelijk terecht kunnen. Dat weet ik uit ervaring.
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 11:57   

Dat is volgens mij de reden dat veel ouders op eigen kosten al laten toetsen vóór de sluitingstermijn van inschrijving. Heel raar systeem. Waarom moet de toetsing op kosten van de school zonodig ná de sluiting van de inschrijving als zelf betalende ouders het wel voor die datum rond krijgen?
S. (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:56   

Bij te lage Cito konden ouders ook zelf al eerder een NIO test laten doen, of als ze dat niet konden bekostigen voor de zekerheid een school kiezen die ook havo aanbiedt. Kennelijk bestaat er bij die ouders geen enkele twijfel over hun kinderen, die vervolgens de dupe zijn. Ze moeten een andere school zoeken en hebben daarnaast hun ouders flink teleurgesteld. Wat mij betreft mag het systeem op de schop. Ouders en kinderen lijken voorbij de redelijkheid met hun eisen. Ook met voldoende aanbod zullen er altijd scholen zijn die het meest populair zijn, waar iedereen dan op eist te komen, met loten tot gevolg.
X (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:44   

Dat betekent dus dat er bij het Cygnus 10 kinderen zijn afgevallen na de aanvullende toets. Die mogen dus wel weer aansluiten bij het hele circus in de 2e ronde. Zo sneu. Eerst de toets niet halen en dan bedelen voor een plek in de tweede ronde. Dat zou allemaal niet nodig zijn als kinderen voor het sluiten van de inschrijftermijn zouden horen of ze toelaatbaar zijn of niet. Of als een kind zich voor meerdere scholen in kan schrijven. Idiote procedure. Echt hoor, als je dit aan mensen buiten Amsterdam vertelt, weten ze niet wat ze horen.
A (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:30   

Geen loting op Cygnus. De website meldt droogjes:

'Het Cygnus Gymnasium heeft vijf volle eerste klassen voor schooljaar 2014-2015 geplaatst.'

Sterkte aan iedereen die noodgedwongen nog in dit circus verder moet.
E (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 11:07   

Er is gewoon voldoende aanbod nodig van goede scholen waar ouders en kinderen zelf voor kiezen. Geef ruimte aan het stichten van nieuwe scholen die aansluiten bij de bestaande wensen en behoeften, scholen die dienstbaar zijn aan de leerlingen en hun ouders. Dat maakt een einde aan dat vreselijke loten.
Sanne (Amsterdam (centrum))
op 28/03/2014 naar 11:01   

Misschien moet A'dam een voorbeeld nemen aan Haarlem (zie brugweb.nl). Daar krijgen kinderen met het juiste schooladvies, voorrang op scholen als je van een basisschool afkomstig bent uit het wervingsgebied. Zo voorkom je dat kinderen van Noord naar Zuid moeten fietsen en van west naar oost etc..
Zou ook slim zijn als er op IJburg een school bijkomt zeker gezien de toekomst.
Roos (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 10:46   

Sanne, daarom is dit systeem van vrije keus in combinatie met loten zo oneerlijk. Sommigen hebben vrije keus, anderen geen keus. Er is een beter systeem nodig om alle kinderen op een redelijke manier over de scholen te verdelen, wat mij betreft speelt reistijd (en fietsveilige route) daarbij ook een rol. Uitbreiding van het aantal plaatsen is daarbij nodig, maar enige regie in de leerlingenstromen ook.
Sanne (A'dam (centrum))
op 28/03/2014 naar 10:01   

Ja Roos dat is al jaren zo! Wij wonen op 5 min afstand van het 4e gym toch werd mijn dochter destijds uitgeloot. Er werden wel kinderen ingeloot uit Amstelveen te absurd voor woorden! Het antwoord daarop was dat A'dam nou eenmaal een regionale functie heeft. Maar als Amsterdammer kom je echt niet op het KKC zonder voorrangsregel!
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 09:56   

@Adinde: het caland is een populaire school in nieuw-west. Zij hebben een technasium en gymnasium afdeling, maar krijgen die niet vol. Ik vraag me daarom af of er wel behoefte is aan nog een gymnasium in nieuw-west.
De nieuwe vwo scholen in de stadsdelen trekken vooral leerlingen uit de (wijde) omgeving. Het Cygnus bijvoorbeeld 72% uit Amsterdam, 17% uit Diemen, 4% uit De Ronde Venen, 2% uit Ouder-Amstel. Vergelijk met het Amsterdams in zuid 83% uit Amsterdam, 5% uit Amstelveen, 4% uit Haarlemmermeer.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 09:48   

Je hebt gelijk, het staat er niet bij. Als je googled op "Berlage of Barlaeus" is het wel te vinden.
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 09:44   

@ E Ik kan het rapport niet vinden bij de Downloads, alleen een brief met de conclusies.
Adinde (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 09:17   

"De twee nieuwe gymnasia zijn daarom in west en oost gevestigd: het 4e in west en het Cygnus in oost. Beide op de grens van het centrum. "

Het 4e gym is geen oplossing voor de kinderen uit Nieuw-west (Aker, Nieuw-Sloten en Osdorp). Ik heb even op de kaart gekeken en het is vanuit Sloten 10 kilometer fietsen. Vanuit de Aker dus nog verder. Dan zijn ze sneller in zuid, dus het is logisch dat ze daar eerder voor kiezen.
Roos (Amsterdam-Noord)
op 28/03/2014 naar 09:17   

De kinderen in Noord hebben het niet-populaire Bredero lyceum, dat wel altijd plaats had op alle niveaus, ingeruild voor het Hyperion, dat ze met de hele stad moeten delen. Voorrang voor kinderen uit Noord zou toch handiger zijn dan reiskostenvergoeding om naar Zuid te gaan, afhankelijk waar je in Noord (of Landsmeer) woont wel een uur reizen. Kinderen uit Zuid of Oost worden ingeloot op het Hyperion, terwijl ze misschien vlakbij ook een goede school hebben. Dit is toch allemaal erg onhandig. Ik vraag me af hoe groot al die verschillen zijn tussen de scholen met allemaal hun lokkertjes en speciale dingen. Op het eind moet de aandacht gewoon naar de examenvakken gaan, er moet toch een diploma gehaald worden. Dat ook voor 550-kinderen een hele kluif kan zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 08:55   

Vanmorgen op het jeugdjournaal was er een item over loten voor de brugklas in Amsterdam. Op de website van het jeugdjournaal de stelling: loten voor een plek op de middelbare school is oneerlijk.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:46   

@C: vorig jaar was het ongeveer dezelfde situatie, verschil met nu is dat het Hyperion niet lootte maar gewoon een extra klas vormde. Barlaeus, Ignatius en Cygnus gingen loten er was alleen nog beperkt plek op het Vossius. Uiteindelijk heeft het Cygnus op de valreep toch een extra klas gevormd en heeft het Vossius in de 2e ronde alle leerlingen geplaatst, ook al waren de paar extra plekken flink overgetekend. Ik zou gewoon gaan praten daar!
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:37   

Het HLZ en HLW zitten inderdaad onder hetzelfde schoolbestuur. Het HLW omvormen tot gymnasium lijkt me geen goed plan, zij krijgen hun vwo afdeling nauwelijks gevuld. Volgens mij is in west juist tekort aan vmbo-t plaatsen.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:34   

De twee nieuwe gymnasia zijn daarom in west en oost gevestigd: het 4e in west en het Cygnus in oost. Beide op de grens van het centrum.
Het Hyperion komt voort uit het oude Bredero in noord en exellius zit in het Reigersbos in de Bijlmer. De nieuwe vwo scholen zijn dus over de stadsdelen verdeeld. Dat was ook de wens van wethouder Aboutabeb indertijd.
Twee jaar geleden is er groot onderzoek gedaan naar de behoeften en wensen van ouders. Dit rapport staat volgens mij ook hier op de site onder downloads.
E (Amsterdam centrum)
op 28/03/2014 naar 06:27   

@Adinde: alleen het Hyperion heeft nog geloot, er zijn dus alleen nog maar kinderen uitgeloot met een hoge Cito score.
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 00:24   

Ja, er zijn ook al plannen geweest om het HLW en Comenius te laten fuseren en dan een compleet nwe school te beginnen. Dat lijkt me ook wel wat, maar laten ajb de kinderen en ouders in Nw West zelf hier een stem in hebben.
Adinde (Amsterdam)
op 28/03/2014 naar 00:14   

O sorry, dacht dat het Excellius een gymnasium was. De naam bracht me op het verkeerde been.
Het HLW zou zich kunnen specialiseren als gymnasium en dan kunnen de havo-kinderen die er nu op zitten langzaam overgaan naar het Caland. HLZ en HLW klinken al bijna hetzelfde. Ik vermoed dat ze niet hetzelfde bestuur hebben?
Z (A'dam)
op 28/03/2014 naar 00:02   

De Bijlmer heeft juist géén gymnasium, want de directrice van Excellius (tevens van Reigersbos?) ziet het nut van klassieke talen en cultuur niet in. Dat er leerlingen zijn die dat wel zien boeit haar niet. Abcoude-leerlingen moeten nog steeds met speciale schoolbus naar Zuid.
En ja, een gymnasium in Nw West is misschien een idee. Nw West heeft sowieso meer scholen nodig. Google kaart "cijfers komen tot leven" en je ziet waar alle jeugd onder de 14 zit. Veel in Nw West en IJburg.
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 23:50   

@E: nee ik bedoel helemaal niet dat uitgelote kinderen met een hoge cito niet moeten zeuren, maar het valt me wel op dat het er steeds bij staat als opmerking. Alsof het extra zuur is dat juist dat kind is uitgeloot.
Uitgeloot worden is voor álle kinderen vervelend, maar zolang dit systeem er is en we in Amsterdam ook nog kinderen van de omliggende dorpen moeten toelaten (wat logisch is, want bijv in Badhoevedorp is geen middelbare school) en sommige scholen populairder zijn dan andere blijft dit probleem.
Maar een oplossing komt er alleen als in alle stadsdelen gymnasia komen en de gymnasia in zuid niet alleen blijven. En daar wordt hard aan gewerkt met het Hyperion in noord en dat gymnasium in de Bijlmer. Maar de kinderen uit de Aker, Osdorp en Nieuw-Sloten fietsen nog massaal naar zuid, terwijl het Caland volgens mij zijn gymnasiumklas niet vol heeft, over het HLW nog maar te zwijgen. Een apart gymnasium in west zou helpen
Z (A'dam)
op 27/03/2014 naar 23:35   

Kan er een regeling komen dat Osvo de reiskosten van al deze uitgelote kinderen gaat betalen? Dat zal hopelijk de Osvo stimuleren in alle stadsdelen met een gevarieerd en voldoende aanbod te komen.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 23:30   

@Adinde: we zijn verontwaardigd over alle kinderen die worden uitgeloot. Jij geeft de indruk nu dat kinderen met een hoge Cito score niet moeten zeuren. Dat vind ik een vreemde reactie, wat wil je zeggen? Dat kinderen met een hoge score geen recht op passend onderwijs hebben?
Adinde (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 23:13   

Ik vind het wel raar dat jullie er steeds verontwaardigd bij zetten dat kinderen met een hoge Citoscore zijn uitgeloot. Alsof een Citoscore van 550 een garantie is op een plek. Alle kinderen die zich inschrijven voor de categorale gymnasia hebben een hoge Citoscore en bij verschillende gymnasia werd geloot, dus ja, helaas, kinderen met hoge Cito's worden ook uitgeloot.
C ((Amsterdam-Noord))
op 27/03/2014 naar 23:10   

@E Bedankt voor je medeleven. Vossius gaan we zeker ook kijken. Maar aarzelen hierover vanwege het beperkte aantal plekken van 15.
Onze verwachting is dat alle uitgelote leerlingen met VWO(+)/gymnasium advies daarvoor met z'n allen in de rij staan. Met dan opnieuw het vooruitzicht om uitgeloot te worden, waarna dan ook alle acceptabele tweede keuze plekken ingevuld zullen zijn. Brrrrr. Nog maar eens goed over nadenken wat wijsheid is (je hebt daar niet toevallig connecties ;-)
Q (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 23:04   

Ook hier iemand uit Noord met een zoon met cito 550 (en Day a Week School). Hij is wel ingeloot, maar ik kan er gewoon niet echt blij om zijn als ik alle schrijnende verhalen hier lees. Ook van zijn school 2 kinderen met hele hoge cito's uitgeloot. Noord heeft een duidelijk probleem met de instroom van gemiddeld hoog opgeleide ouders die nou eenmaal flink wat gemiddeld slimmere kinderen produceren. Het succes van het Hyperion begint nu hetzelfde probleem te worden als wat ze in hun beginjaren probeerden op te lossen. Tot nu toe oorverdovende stilte van de kant van de gemeente op de mail over capaciteitstekort die wij als bezorgde ouders al voor de loting verstuurden.
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 20:59   

@C: wat ongelofelijk vervelend, je zoekt de passende school voor je kind en je wordt buitenspel gezet ... Ik hoop dat je een goed alternatief vindt. Ik ben vorig jaar ook op de open dag van het Vossius geweest en ik was onder de indruk. Ze hebben ook een speciaal programma voor de leerlingen die extra uitdaging nodig hebben naast de al uitdagende gymnasium opleiding. Steek je licht ook zeker daar op!
E (Amsterdam centrum)
op 27/03/2014 naar 20:08   

@Pipi: we horen ook niks van het Reigersbos en Excellius. We weten niet eens of en zo ja hoeveel plekken daar nog open zijn. Ze communiceren gewoon niet. Dat is mijn ervaring van de afgelopen jaren.
C (Amsterdam-Noord)
op 27/03/2014 naar 20:04   

Onze zoon uit Amsterdam-Noord is gisteren ook uitgeloot op Hyperion. Na te zijn vastgelopen op zijn oude school volgt hij nu sinds twee jaar voltijds HB-onderwijs. Het Hyperionschoolconcept sluit daar naadloos op aan en onze zoon had zich daar ook enorm op verheugd. Hoe anders kan het lopen, Cito 549 en VWO(+) advies hebben ook hem niet tegen uitloting kunnen behoeden.
Misschien kunnen de jongens uit Amsterdam-Noord als lotgenoten samen optrekken en t.z.t. samen naar de (vermoedelijk andere kant van de) stad fietsen?
F (Amsterdam west )
op 27/03/2014 naar 19:43   

@vsa. Weet iemand of er al een reactie is vanuit de gemeente? Als er drie plekken vrijkomen bij het vossius is dat fijn voor de vwo kinderen, maar deze kinderen die de toets niet gehaald hebben kun je dan weer optellen bij de havo of havo/vwo groep. En ook daar is zo'n groot tekort...

Inderdaad voelt het machteloos om niet te weten of er iets gaat gebeuren. Hyperion, cygnus, barlaeus en het vierde hebben hun klassen iets vergroot. Fijn en sympathiek... Maar meer scholen zullen iets moeten doen.
Pipi (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 19:39   

Ik vind het jammer dat er hier nogal negatief geschreven wordt over Reigersbos en daamee ook Exellius. Het is juist een school die nu wat meer in trek is in ieder geval in de eigen stadsdeel. Ze hebben de laatste paar jaar veel in verbetering van hun onderwijs geinvesteerd en als je Donkers mag geloven met resultaat (havo en vmbo/t een 7 en kader een 10).
Met andere worden ik zou SGR en ook Exellius niet zomaar opzij schuiven. Het loopt daar zeker niet storm en voor sommige kinderen is het misschien te ver maar de kinderen die er voor kiezen (zeker bij Exellius) schijnen het naar hun zin te hebben.
S (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 18:47   

Wij wonen in Amsterdam Noord, ook mijn zoon heeft een Cito van 550 gehaald en is gisteren uitgeloot op het Hyperion...Wat een teleurstelling en wat een achterlijk systeem dit! Dit klopt toch niet!!
Zijn klasgenootjes zijn ingeloot, zijn beste vriendin ook. Zijn 2e, 3e en 4e keus zit vol. Straks moet hij in zijn eentje naar de andere kant van de stad. Hij is dus sinds gisteren in tranen.
Hoe kan ik meehelpen een einde te maken aan deze wanpraktijken??
AA (Amsterdam)
op 27/03/2014 naar 17:09   

Het Vossius heeft er weer 3 plekken bij.
B (Amsterdam Noord)
op 27/03/2014 naar 16:59   

Ook wij hebben na uitloting een paar jaar geleden voor Berlage gekozen. Zeer tevreden. TTO bevalt erg goed en school is ook prima in bèta vakken. Ze werken veel met iPads.
<< vorige

1 ... 36-37-38-39-40-41-42-43-44-45 ... 50

volgende >>