Schrijf een nieuw bericht

Pagina 5 - Berichten 801 tot 1000

Annemieke (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 15:55   

Beste Mensen, ook onze zoon heeft pech! Er zou een lijst zijn met scholen in Amsterdam die nog leerlingen aan gaan nemen? Wie weet waar die te vinden is?
WS (Diemen)
op 06/04/2019 naar 11:53   

Ik leef mee met alle verdietige en teleurgestelde kinderen en hun ouders. Mijn dochter is op haar 3e keuze geplaatst. Niet slecht zou je zeggen. Maar ze wilde zoooo graag naar haar eerste of tweede keus dat ze toch heel teleurgesteld is.
Ian (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 10:46   

Goedemorgen beste ouders,

Aanmelden voor de bijeenkomst straks kan nog via stichtingvsa @ Gmail.com.

Als je je al hebt aangemeld, maar nog niets ontvangen, controleer dan de je spamfolder. Anders nog een keer mailen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 10:43   

@Roos: stuur een e-mail naar stichtingvsa @ Gmail.com
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 10:42   

Jullie hebben een e-mail gekregen!
Pechvogel (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 09:36   

Dag,

Zojuist heb ik een email gestuurd. Onze zoon is op plek 13 terecht gekomen. Heel graag zouden wij bij de bijeenkomst zijn. Kan dat nog? Zo ja, waar en hoe laat?

Dank voor aandacht.

Hartelijke groet,
Roos ( Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 09:29   

Waar is de bijeenkomet en hoe meld ik me aan?
Ouder (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 08:27   

@marieke: dat geldt alleen voor scholen die net genoeg of te weinig aanmeldingen hebben om hun klassen te vullen. Als een school heel populair is, krijgen ze alleen maar kinderen die de school op 1 hebben staan.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 20:22   

Beste ouders,

De mail met de gegevens over de bijeenkomst morgen is net verstuurd aan iedereen die zich er tot nu toe voor had opgegeven. Controleer dus jullie inbox.

Wij verheugen ons erop jullie morgen te ontmoeten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 20:20   

De ouders die zich aangemeld hebben voor de bijeenkomst morgen (zaterdag) hebben een e-mail ontvangen met de tijd en locatie van de bijeenkomst.

Ook een slechtgeloot kind? Aanmelden kan nog via stichtingvsa @ Gmail.com
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 19:41   

@Amsterdam12, jouw dochter ook op 12, echt niet te doen. Wel op nr.1 op de reservelijst. Dat geeft toch een beetje hoop zou je zeggen. Ik lees hieronder dan wel dat er dit jaar wellicht minder beweging zal zijn op de reservelijsten, maar in jouw geval hoeft er maar 1 af te vallen en ze zit direct op school van haar eerste keuze. Ook al stagneert het daarna weer omdat geen enkel kind haar lege onpopulaire plek opvult op de reservelijst (en ook niet nodig is daar die school toch al half leeg is).
Elidabeth (Amsterdam )
op 05/04/2019 naar 18:37   

Wij zullen de e-mail met tijd en locatie morgen op korte termijn versturen!
Anoniem (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 18:35   

Iemand al meer duidelijkheid over de bijeenkomst morgen? Ik heb mij aangemeld maar nog geen reactie ontvangen.
Bm (Amsterdam )
op 05/04/2019 naar 18:35   

Hallo, is de locatie al bekend? Hoor het graag. Dank!
Amsterdam12 (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 17:19   

@Marieke mijn dochter ook plek 12. Sterkte! het is niet leuk voor ze.

En helemaal mee eens plek 12 is geen voorkeur meer te noemen. Het verschil tussen de school op plek 1 en plek 12 is dusdanig groot dat je niet kan verwachten dat kinderen daar even enthousiast over zijn. Als ze willen dat er geen differentiatie tussen scholen is, want je zou met iedere plek even tevreden moeten zijn, en het overal eenheidsworst is, dan kun je stellen dat de plek op je voorkeurslijst niets uitmaakt en die zou dan in willekeurige volgorde kunnen worden ingevuld, hoef je ook geen open dagen meer af. Maar er is wel degelijk verschil.

Wel bijzonder dat je voor de matching en loting 14 plekken op moet geven omdat 2 op dezelfde school zijn, maar dat ze voor de statistieken en misschien het mooiere plaatje er 12 plekken van maken.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 17:10   

@Marieke,

Ik zie nu je antwoord dat de extra scholen profielklassen waren.

Ook je aanvulling klopt. Neem nou bv. Het Vossius. Die had zoals altijd een X-aantal plekken te verdelen, maar kreeg minder aanmeldingen dan dat er plaatsen waren. Dus denkt een lotingsleek dat alle bij het Vossius-aangemelde kinderen zeker gelukkig kunnen worden gemaakt? Nee, want van de Y aanmeldingen gaat misschien slechts 75% naar het Vossius. Het andere 25% wordt uitgeloot en moet naar een andere school t.g.v. kinderen die het Vossius 2e of lager op hun lijst hadden staan.

Waarom ze zo'n systeem handhaven? Heel simpel: Omdat sommige scholen geen enkele aanmelding krijgen en kunnen alleen nog blijven voortbestaan bij de gratie van uitloting op de populairdere scholen.

Daarom zijn zo veel schoolbesturen voorstander van dit systeem: Het voorziet in hun overleving.
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 17:08   

@Ian, ja 2 profielklassen inderdaad, Dus in feite is ze op nr 12 geplaatst. Hoe dan ook de allerlaatste van de voorkeurslijst wat absoluut geen voorkeur te normen is, integrndeel.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:59   

@Marieke,

Ik neem aan dat er op jullie lijst van 14 scholen meerdere profielklassen stonden, dus niet 14 totaal verschillende scholen. Of wel?
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:38   

@Rob,

Het kan kloppen dat je ondanks een zeer ongunstig lotnummer toch buiten de top 10 valt van al je reservelijsten.

Stel je wil naar school X en je hebt lotnummer 7000. Als er zich onder de 580 kinderen met een nog slechter lotnummer 10 of meer kinderen bevinden die de eerste keus van jouw kind ook boven aan hun lijst hebben gezet, dan is jouw kind 11e of lager op de desbetreffende reservelijst.

Zo kun je een lotnummer hebben dat zowel voor inloting ongunstig is als voor plaatsing via de reservelijst.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:30   

@1

In voorgaande jaren vonden er i.d.d. wel verschuivingen plaats op de reservelijst. Dit jaar zullen dat als gevolg van de omgekeerde reservelijst veel minder zijn.
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:20   

Ter aanvulling op mijn vorige bericht: Wat ik niet begrijp aan dit systeem is dat het kennelijk zo is dat een school dus kinderen moet plaatsen die deze school helemaal niet op 1 hadden staan op hun voorkeurslijst, maar misschien zelfs wel op nr. 7, 8,9 etc, puur vanwege een lager lotnr en daar ongelukkig zijn, terwijl een ander kind wat dezelfde school op nr 1 had staan en vervolgens in ons geval op de allerlaatste school van haar lijst terecht komt.Het enige waar je dan dus maar op moet hopen is dat een kind wat op de school op van onze 1e voorkeur geplaatst is, maar deze op bijv. nr. 9 had staan, vervolgens weer vertrekt omdat deze via de reservelijst op de school van zijn/haar bijv. top 3 of 5 terecht kan.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:08   

Beste ouders,
We hebben al veel aanmeldingen gekregen voor de bijeenkomst die Stichting Vrije Schoolkeuze morgen (zaterdag 6 april) organiseert voor ouders van in de centrale loting gedupeerde kinderen. Het is inmiddels gelukt een geschikte ruimte te vinden. Wij zullen vanmiddag iedere ouder die zich heeft aangemeld via stichtingvsa @ Gmail.com een e-mail sturen met de locatie en de tijd.
1 (A)
op 05/04/2019 naar 15:36   

er zijn wel verschuivingen in de reservelijst
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 15:35   

@ vader 2 Oost,
Mijn dochter is inderdaad geplaatst op nr.14 van haarlijst, waarin 2 profieklassen. In de loting loot zowel de reguliere school en profielklas van dezelfde school mee, maar deze 2 tellen in the end als 1.Maar je loot weldegelijk 14X. Ook op de reservelijst staan 14 scholen.

Volgens mij, als ik de persberichten goed begrijp, is zij ook nog eens de enige leerling in heel Amsterdam die ondanks dat ze keurig een complete lijst heeft ingevuld, op de laatste plaats terecht is gekomen. De andere 5 hadden een gekorte lijst ingevuld!

In ieder geval zullen wij morgen naar de bijeenkomst gaan.
Amsterdam12 (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 15:07   

Helaas hier ook een meisje met enorme pech. Lotnummer 7574! (van de 7580) 12e plek; met een 6e, 7e of 8e plek was ze prima blij geweest. We hebben haar voorbereid, maar toch je verwacht het niet. Er heerst ongeloof. Troost is misschien dat ze als eerste op de reservelijst staat voor haar eerste keus. Maar we begrijpen dat er bijna geen verschuivingen zijn in de reservelijst en dat de kans klein is dat ze alsnog geplaatst wordt.

De medewerkers van de servicedesk hebben ons gebeld en bedoelen het goed. Willen graag helpen. Maar waar blijft ruimte voor verdriet en even flink balen dat jij nu net degene bent die dit overkomt. Dinsdag zou je alweer mee moeten loten in een tweede ronde. Op scholen die te weinig aanmeldingen hebben gekregen. Die ze eerder om allerlei valide redenen niet op haar lijst heeft gezet. Die niet het specifieke bieden wat zij zoekt in een middelbare school.

Ze heeft 10 scholen met overgave op haar lijst kunnen zetten, 2 waren opvulling want dichtbij en dan had je de plaatsingsgarantie. Liever had ze ze niet op haar lijst gezet, want wat als ze daar terecht zou komen. Dat is dus gebeurd. Hadden we dat niet gedaan dan stond ze nu helemaal met lege handen en was ze nergens geplaatst want een ontzettend ongunstig lotnummer. Dan had ze alleen keus uit de scholen van de tweede ronde. Had ze niet als eerste op de reservelijst van haar eerste keus gestaan. Weer een schrale troost. En rationeel allemaal te verklaren.

En nu moet ze iedere keer uitleggen dat zij dat meisje is met een plaatsing op haar twaalfde plek. Vol trots zoals je hoopt dat een lagere scholier over zijn/haar toekomstige middelbare school zou praten doet ze in ieder geval niet. Dat ze nog niets gehoord heeft van de school waar ze geplaatst is helpt ook niet.

Wij zorgen momenteel voor haar emotionele welzijn en kijken wat we nog kunnen doen om ervoor te zorgen dat ons kind na de zomer naar een plek gaat waar zij zich thuisvoelt, aansluiting heeft met medeleerlingen, voldoende uitgedaagd wordt, de obstakels in de stad kan overwinnen, gezien gaat worden voor wie ze is en kan groeien. En of die plek in of buiten Amsterdam is weten we nu nog niet.
Amsterdammertje (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 14:30   

Hier ook dochter op plek 8, het kind kan het totaal niet bevatten. Tot aan plek 6 (misschien 7) was er een (emotionele) mogelijkheid om er iedergeval voor te gaan.
Daar hadden we als gezin zeker osn uiterste best voor gedaan.

Maar met deze school (plek 8) heeft het kind NIKS , staat letterlijk en figuurlijk veel te ver van haar verwachtingen af, is daarnaast 40 minuten heen en 40 minuten terug, terwijl we in het centrum wonen.... (hoe bestaat het).
Dan ben je las kind per week 8 uur, een volle werkdag aan het forensen.

We overwegen haar in een andere stad op school te plaatsen. Of misschien wel te verhuizen. Zwaar gedesillusioneerd.
Van een van de beste van de klas gebombardeerd tot probleemgeval.

We gaan dan ook niet akkoord met de plaatsing.
De eerste keus school, waar ze nummer 5 op de wachtlijst staat, gaf al aan dat dat niet gaat gebeuren.

De tweede lijst met scholen, waar geen van haar eerste lijst op staan, kiezen we ook niet uit.
Dus we hebben nu een kind die altijd haar best doet, zonder school.

We weigeren te kiezen uit angst en dwang.

Verhuizen is waarschijnlijk de beste optie.

Wat een schril contrast met die 83% die wel op hun eerste plaats gekomen is.

Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk.

Nu nog de eindcito over 10 dagen, met volle moed, kind , waar haal je het vandaan.
Jan (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 13:46   

@Marieke , Idem voor onze zoon. Hij heeft 13e voorkeur gekregen (lotnr 7538). Wat ik niet begrijp is hoe de wethouder beweert dmv plaatsingstabel in brief aan gemeenteraad dd 4 april (zie onderstaande link) dat er niemand hoger dan 12e keuze heeft? Ik weet dat iedereen in top 12 scholen geplaatst wordt maar dat betekent toch niet dat als je op voorkeusplaats 13+ belandt dit in lijstjes onder "12e voorkeur" valt. Lijkt toch iets mis gegaan te zijn.
assets.amsterdam.nl/publish/pages/906436/wethoudersbrief_uitslag_cen trale_loting_en_matching_2019.pdf
Riëtte van Winden (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 13:28   

@Moeder A'dam - goed verhaal, weet wel dat de positie op de reservelijst inderdaad aangeeft hoeveel er boven jou nog eerst aan bod komen op de school in kwestie, en belangrijk - dat zijn kinderen met een nog slechter nummer dan jouw kind had, want de volgorde van de lotnummers voor de bepaling van jouw positie op de reservelijst wordt omgedraaid zodat kinderen met een slecht lotnummer niet 2x pech hebben.
Mijn zoon had nummer 6926, hij heeft positie 17 op de reservelijst voor het Hyperion. Er zijn dus 7580-6926=654 kinderen met een slechter lotnummer dan mijn zoon, en daarvan willen er 16 naar het Hyperion....
Moeder A'dam (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 13:07   

Voor Rob: niet gek als je kind ook niet in top-10 van reservelijsten voorkomt. Als je bijv. een kind hebt dat graag naar een zelfstandig gymnasium wil of andere kleinere goed bekend staande school met veel gymnasiumleerlingen, dan is de bovenkant van het lijstje al gauw net als dat van heel veel andere kinderen: alle 5 gymnasia plus Amsterdams en Hyperion en eventueel Spinoza, in een bepaalde volgorde. Als je lotnummer richting 6700 gaat lig je er meteen op allemaal uit. Als voorbeeld: onze dochter had 6362. Daardoor uitgeloot op het dit jaar heel populaire Barlaeus. Wel ingeloot voor het iets minder populaire Vossius. Op het Barlaeus meteen nummer 45 op de wachtlijst. En we weten van vorig jaar en jaar daarvoor dat scholen als het 4e, Hyperion, Amsterdams etc. nog populairder waren dan het Barlaeus.

Mijn indruk is dat toch nog heel veel ouders (niet per se aan jou gericht), ondanks duidelijke uitleg, niet helemaal goed snappen hoe het systeem werkt. En dat je van afgelopen jaren gewoon kunt opzoeken welk lotnr. je moest hebben om toegelaten te worden. Wij hadden ons kind dus ook voorbereid dat ze ca. 2/3e kans had op het Barlaeus, 5/6e kans op het Vossius, maar als die het niet werd, ze meteen op haar 8e plek of lager zou komen omdat alle tussenliggende scholen nog populairder waren dan het Vossius. Dit heeft dus ook impact op je plek op een eventuele wachtlijst. Op dezelfde manier snap ik ook niet goed dat sommige ouders het hebben aangedurfd om minder dan 12 scholen op de lijst te zetten bij een VWO-advies. Als ze dan toch plaatsingsgarantie geven zou ik daar persoonlijk gebruik van maken. Het kost wel heel wat avonden om je even flink te verdiepen in het systeem en alle beschikbare rapporten door te nemen, maar ik vond het dat wel waard. Natuurlijk blijft er nog steeds (helaas) kans om desondanks een echte pechvogel te zijn. Dat komt doordat de gemeente zo graag bepaalde schooltypen wil stimuleren maar dat niet de scholen zijn waar de kinderen naartoe willen. Dat is hier al voldoende besproken.
Elisabeth (Amaterdam)
op 05/04/2019 naar 12:49   

@Dinie en anderen: we zijn nog even op zoek naar een geschikte ruimte om iedereen te ontvangen. Vanmiddag ontvangt iedereen die zich aangemeld heeft een e-mail met alle gegevens over de locatie!
Dine (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 12:28   

Mijn man heeft zich aangemeld voor de meeting morgen maar noch geen antwoord. Weet iemand waar de meeting is en nog een andere manier de stichting te bereiken ? Dank
Rob (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 12:03   

Ik hou mijn dochter altijd voor dat hard werken en inzet beloont word maar dat word ernstig ondermijnd door dit systeem (6e keuze).

Ik snap ook niet waarom zij na deze 6e keuze ook nergens in de top tien reservelijsten
voorkomt.
A (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 10:55   

Met aanpoten na de overstap bedoel ik als je in de tweede wisselt naar een gymnasium. Maar het is te doen. Voor wie van plan is om na het eerste jaar te wisselen - volhouden, het lijkt in eerste instantie erg lastig maar er vallen toch altijd wel kinderen af na het eerste jaar of wisselen van school.
Riëtte van Winden (AMSTERDAM)
op 05/04/2019 naar 09:46   

... eerste kind in 2017 op 4e keus met lotnummer 6693, nu 2e kind in 2019 op 7e keus / Cartesius Lyceum met lotnummer 6926.

Brief wethouder dd 4 april gelezen, niks nieuws.
Ook na t lezen vdeze brief is het mij persoonlijk een raadsel waarom de gemeente maar blijft inzetten op brede scholen met bijzondere profielen (VOX, Cartesius 2, Spinoza21first).
Categorale scholen zijn idd geen oplossing maar lycea wel, de krapte zit m in HAVO/VWO en VWO.

Ook blijf ik vinden ik dat het verschil in advies tussen VWO en Gymnasium terug zou moeten komen. Er is nu leegstand op die brede bijzondere scholen en erg veel druk op de gymnasia - waar leerlingen ook vaak weer afhaken en dan dus van school moeten wisselen.
A (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 08:38   

BM: Als je kind heel graag gymnasium wil doen maar is uitgeloot uit de lijst met gymnasia: je kunt overwegen om je kind in te schrijven op een gymnasium buiten Amsterdam (het Felisenum in Velsen heeft in het verleden leerlingen opgevangen, is wel een eind reizen, afhankelijk van waar in Amsterdam je woont). Het Cartesius (heeft meestal ook nog plek) biedt vanaf de tweede klas gymnasium aan en er wordt in de eerste klas ook wel een beetje oriënterend les gegeven in klassieke talen. Het is even aanpoten na de overstap maar het is te doen. Succes allemaal in deze stressvolle tijden.
Tom (Diemen)
op 05/04/2019 naar 08:28   

Vader van 2: dit was volledig helder bij aanmelding. Het systeem waarschuwde zelfs als je twee keer dezelfde school opgaf dat je niet voldeed aan de twaalf scholen norm. Is ook uitermate logisch, anders wordt het heel voordelig om maar zoveel mogelijk verschillende profielklassen op te geven. Maakt het allemaal niet minder schrijnend, want het is dus positie 12 waar dit kind op geplaatst is, maar het is geen truc.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 08:14   

@BM en anderen: stuur een e-mail naar stichtingvsa@gmail.com om je aan te melden. Vandaag sturen we alle ouders die zich aangemeld hebben de locatie (centraal in Amsterdam). We beginnen om 12 uur en sluiten uiterlijk 14 uur af.
BM (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 08:08   

Hallo,
Mijn zoon is op zijn 13de keuze terecht gekomene. We zijn helemaal ontdaan en ontsteld. Hoe kan dit?
Zelfde als wat Marieke schrijft
Niemand van zijn school gaat erheen
Ze hebben geen volledig gymnasium in de eerste, dus hoe kan hij nog ooit zij- instromen?
De school ligt ver van ons huis
En het een school die niet bij zijn persoontje.
Hij zit pas 2 jaar in Amsterdam op school, straks moet hij weer zij- instromen, terwijl hij zo graag gewoon vanaf het begin zou willen doen.
Wanneer en waar is de bijeenkomst deze zaterdag? Wil er graag heen. Als iemand iets weet wat ik kan doen, hoor ik heel graag.
Vader van 2 (Oost)
op 05/04/2019 naar 08:04   

@Elisabeth: dank voor je antwoord. Als het waar is wat je zegt dan vind ik dat echt een sluwe, gemene truuc om maar te kunnen zeggen dat iedereen is geplaatst in zijn/haar top 12.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 07:53   

@Jammer: het Vossius had de afgelopen jaren altijd meer plek dan aanmeldingen. Toch kun je uitgeloot worden want kinderen voor wie het Vossius geen eerste keuze maar een reserveschool is, gaan voor als zij een beter lotnummer hebben. Een klein deel van deze kinderen zal alsnog doorschuiven naar de school van aanmelding dan wel een hogere positie, waardoor jouw kind mogelijk alsnog wordt toegelaten. Kom zaterdag naar de VSA bijeenkomst dan leggen we uit wat je kunt doen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 07:48   

@Marieke: geen andere woorden voor ... vreselijk.
In de 2e lotingsronde kun je alleen kiezen uit scholen waar nu nog plek over is. Geen scholen dus die je dochter in de eerste ronde heeft opgegeven, die zitten allemaal vol. De lijst van scholen die nog plek hebben, vind je op de website voschoolkeuze020.
Bezwaar maken tegen het niet plaatsen van je kind op de school van aanmelding kan op diverse gronden, afhankelijk van het individuele geval. En ja, ieder jaar zijn er bezwaarschriften die gegrond worden bevonden. Dan volgt alsnog plaatsing op de school van aanmelding. Kom zaterdag naar de bijeenkomst van VSA voor ouders van gedupeerde kinderen, dan vertellen we wat je kunt doen.
@vader van 2: Osvo telt twee keuzes binnen dezelfde school als één. Bijvoorbeeld de profielklas en de gewone klas op dezelfde school.
Vader van 2 (Oost)
op 05/04/2019 naar 07:21   

@Marieke: Dit zou al helemaal niet mogen. Als je een lijst van minimaal 12 scholen hebt gemaakt en je komt op je 14de keuze terecht, dan is er iets mis. Volgens het persbericht van het OSVO moet dit ook niet kunnen. Ik zou hier wel meer over willen weten.
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 00:23   

Mijn dochter is geplaatst op maar liefst nr.14 van haar voorkeurslijst! Nr.14, hoe is dit mogelijk? 16 scholen bezocht, enthousiast meegedaan aan proeflessen. Ze staat al weken te stuiteren van opwinding, zo'n zin om naar de middelbare school te gaan. En dan dit. een grote teleurstelling voor een meisje van 11. Dit is een school waar zij niet past en niet naar toe wil en al helemaal niet in de buurt is en niemand uit haar klas naar toe gaat. Alle kinderen uit haar klas die dezelfde school op 1 hadden staan zijn toegelaten. Behalve mijn dochter.
Mijn vraag is:
1:hoe zit het met de 2e lotingsronde? Zijn dit alleen scholen die niet op de 1e voorkeurslijst voorkomen?Ze krijgt dan kennelijk een nieuw lotnr, wat bekent dit voor haar nr. op de reservelijst? Veranderd dit na de 2e ronde?
2: op basis van welke redenen kan een bezwaar gegrond worden verklaard en komt een kind alsnog op een school van 1e voorkeur? Komt dit überhaupt voor?
Anoniem (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 00:14   

Geplaatst op nummer 7, heel veel verdriet bij mijn zoon. Veel twijfels over deze school. Ik herken de frustratie en machteloosheid. Morgen afspraak bij onze ib'er om naar de mogelijkheden te kijken. Er is een hardheidsclausule, daar wil ik onze bezwaren op richten.
Zucht (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 23:07   

Geplaatst op nr. 6. Verdriet en frustratie. Weet iemand of je met reserve nr 15 voor Spinoza (dat was de nr. 1) iets van kans maakt?
Jammer (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 22:54   

Weet iemand toevallig hoeveel kinderen op reservelijst uiteindelijk toch toegelaten zijn op het Vossius Gym in de afgelopen jaren?
Eimert (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 22:09   

Plek 9... wat een teleurstelling, mijn dochter hoort bij dat handjevol jongens en meisjes die op een school is ingeloot die wel op de lijst stond, maar natuurlijk al lang geen voorkeur meer genoemd kan worden. Nu alle hoop gevestigd op de wachtlijst.

En het is natuurlijk klinkklare onzin dat elke school in je top 12 goed is. Ja, vast, maar daarmee niet ook goed voor iedereen. Waarom differentiëren scholen zich anders op hun onderwijsmethode? Als elke school goed is waarom dan nog het hele circus van scholen bezoeken en keuze maken, dan kan het lotingssysteem ook gewoon een klein beetje worden aangepast zodat op elke school even veel jongens als meisjes komen, met bijvoorbeeld dan als ultiem doel dat alle 7000+ leerlingen tezamen zo min mogelijk kilometers per dag moeten fietsen (veiliger).
Francisca (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 21:41   

Beste ouders van kinderen die de pechvogels zijn bij deze loting. vorig jaar stonden wij in jullie schoenen. Onze dochter werd op de 6e school van de lijst geplaatst. Dat lijkt niet slecht, maar jullie begrijpen dat we na al die open avonden , door de bomen het bos niet meer zagen. De top drie was snel gemaakt, nr 4 en 5 konden we ook wel opvullen met scholen in de buurt, maar om een top 12 te maken,viel niet mee en de nrs 6 t/m 12 werden gewoon opgevuld met de minst slechte keuzes. Ook wij waren in shock toen we lazen welke school het zou worden.Natuurlijk maakt het verschil hoe je als ouder met zulk nieuws om gaat, maar als ouder ken je ,je kind ook en weet je best waar je kind zich thuis gaat voelen en wat past bij jouw kind. Daar kun je best concessies in doen, maar dat moet niet te veel van het kind vragen.
Ik heb heel veel steun gehad van VSA, waar ik ze nog steeds heel dankbaar voor ben. (ook al heb ik dat vorig jaar, door alle stress misschien niet echt geuit) . Wij zijn in bezwaar gegaan, maar ons bezwaar was niet gegrond verklaard en dus leek er geen andere mogelijkheid te zijn. Toen mijn dochter de kennismakingsdag op deze school had bezocht, was ze heel ongelukkig met het idee dat ze daar de komende 6 jaar moest doorbrengen. Toen zijn we toch maar contact gaan zoeken met gymnasium Felisenum in Velsen-zuid, waar we al veel positieve verhalen over gehoord hadden,maar dat we eigenlijk te ver weg vonden.
En we hebben onze dochter de keus gelaten : naar een school die ze verschrikkelijk vond , of 3 kwartier extra reizen naar een school waar ze zich meer thuis voelde. Zij heeft voor het Felisenum gekozen en heeft daar nog geen dag spijt van gehad. Een school waar zij zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Het reizen was echt wel even oefenen, maar ook dat is nu gewoon geworden.Zij wil nu ook niet meer in Amsterdam naar school, omdat ze op het Felisenum op de juiste plek zit. Achteraf zou ik willen dat ik deze keuze eerder had gemaakt, dat had ons een hoop stress kunnen besparen.
Want wat iedereen hier ook over te zeggen heeft ; totdat je je eigen kind diep bedroefd ziet vanwege de scholenloting , kun je jezelf niet voorstellen wat dit met een kind doet.Ik wens jullie heel veel sterkte en succes , de komende periode en raadt jullie aan naar de bijeenkomst van VSA te gaan
L (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 20:24   

Het is denk ik allemaal waar: het komt heus goed, hoe je er als ouders mee omgaat maakt echt uit, en het is ontzettend verdrietig voor het kind dat het overkomt.
Mijn zoon kwam twee jaar geleden met lotnummer 7418 op Berlage TTO. Zijn 9e keuze. Tot het nieuwe schooljaar was dat echt niet leuk, tussen al zijn blije klasgenootjes. Echt heel verdrietig. Hij is begonnen, en wist al snel dat hij het superleuk vond en dat het Berlage hem veel biedt wat hij op het Amsterdams (zijn eerste keuze) niet had gevonden. En ook wij zijn erg blij en tevreden met de school.
Vanmiddag mijn dochter: nog slechter lotnummer (7533). Maar zij komt toch op de school van haar eerste keuze omdat ze van een voorrangsregeling gebruik kon maken.
Pfff. Wij en lotingen gaan slecht samen.
P (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:57   

Mijn kind kwam een paar jaar geleden op zijn 8e keuze. Ondanks onze postieve insteek werd hij daar doodongelukkig. En dat is nog zacht uitgedrukt. Gelukkig kon hij naar een andere school en is daar heel erg op zijn plaats. En ja, dat is een school uit zijn top 3.
Het had hem een hoop ellende bespaard als hij daar gelijk terecht was gekomen.
Adams (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:41   

Beste 'Go for it' ofwel anonieme exschoolleider.

Ik vind het bot en ongepast om juist op een moment waarop kinderen en ouders hun pech te verwerken hebben aan te komen met dergelijke oordelen als verwend. Als u zo de behoefte voelt uw oordeel te vellen op basis van uw eigen persoonlijke ervaringen dan was een ander moment wellicht geschikter geweest.

Ons kind heeft toevallig mazzel gehad.
Mijn medeleven voor de kids en ouders voor wie de loting niet goed uitpakte.
Lika (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:31   

Ik ben voor gelijke kansen zeker, maar als er ook een goede middelbare school is in Amstelveen of Almere en je woont daar, dan vind ik eigenlijk niet dat je voor een kind uit Amsterdam geplaatst kan worden op een school in Amsterdam. En ook vind ik dat je met teleurstellingen om moet kunnen gaan, zeker. Ik heb mijn kind ook elke keer voorgehouden dat een school uit de top 5 echt acceptabel en goed genoeg is. Maar zij vond het echt heel moeilijk een keuze te maken en met haar oprechte voorkeuren is ze nu heel teleurgesteld. Ze is nu ingeloot op haar 7e keuze, TTO Berlage, terwijl tweetalig absoluut niet haar voorkeur heeft.V
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:06   

Zaterdag a.s. organiseert VSA een bijeenkomst op een centrale plaats in Amsterdam voor alle ouders van de pechvogels in deze loterij. Wij leven met jullie mee en wij kunnen onze kennis en ervaring met jullie delen. Naast onze steun is het fijn om contact met andere ouders te hebben die hetzelfde is overkomen.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via email: stichtingvsa @ gmail.com Je krijgt dan een e-mail terug met de tijd en de locatie van de bijeenkomst.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 17:59   

Beste ouders,

Ieder jaar doen kinderen en hun ouders *precies* wat hen nadrukkelijk is opgedragen dor Osvo en de wethouder: zorgvuldig en met passie hun échte voorkeuren bepalen; kiezen wat bij joúw individuele kind het beste past. Daarvoor worden maandenlang vele scholen bezocht, websites uitgeplozen, rapporten gelezen enzovoorts. Scholen benadrukken in die periode ook sterk de onderlinge verschillen met andere scholen, want het lóónt immers voor scholen om zoveel mogelijk kinderen te trekken die jouw school als eerste keuze hebben. Zodra de centrale loting is geweest draait de houding 180 graden: alle scholen zijn gelijk, even goed en van voldoende kwaliteit, ja álle 12 scholen zijn even goed.

Dàt schuurt, die draai van 180 graden. Zeker kinderen prikken hier recht doorheen. Onbegrijpelijke draai voor hen.

Kinderen en hun ouders die nu teleurgesteld en verdrietig zijn, is niets te verwijten. Het is een volstrekt willekeurige loterij die de pechvogels aanwijst. Deze kinderen en hun ouders verdienen ieders steun en troost. Bedenk eens hoe het zou zijn als jouw eigen kind buiten zijn of haars zorgvuldig opgestelde top 3, top 5 of nog lager terecht zou zijn gekomen. Niemand wil met de pechvogels ruilen.

De verantwoordelijken zijn de schoolbestuurders die doelbewust het aanbod krap houden om hun lege scholen niet te laten doodbloeden. Daar gaat het fout, niet bij de kinderen en hun ouders die gewoon gedaan hebben wat hen is opgedragen.
A (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 17:54   

@Go for it:
Dat het bijna niet voorkomt klopt niet. Mijn eerste zoon kwam op zijn 9de keuze, mijn tweede zoon werd een jaar later volledig uitgeloot uit zijn lijst van 12 scholen.
De school waar zoon 1 vervolgens een jaar zat was niet goed. Toen hij na een jaar wisselde van school bleek dat hij enorme achterstanden had opgelopen die te maken hadden met het zeer gebrekkige onderwijs op de VWO school waar hij terecht was gekomen. Volgens de onderwijsinspectie allemaal prima (brandveilig zal het er ongetwijfeld zijn geweest) maar daar is ook alles mee gezegd. Na een jaar op prima school zien wij het verschil glashelder (dat je trouwens ook met enig googlewerk aan de resultaten van de school kunt zien).
Het klopt dat niet alles altijd naar wens moet gaan. Uiteraard moeten kinderen tegen teleurstellingen kunnen. En verhuizen naar de provincie, nooit and never.
Maar de wenselijke aanpassingen zijn volgens mij ook weer niet van gigantische omvang gezien de relatief kleine groep kinderen die buiten de boot valt (des te sneuer, overigens).
Het is meer een ideologische keuze: wil je investeren in kleinschalig onderwijs of vertrouw je op de grote scholengemeenschappen.
Tine (Landsmeer)
op 04/04/2019 naar 17:53   

Beste Lika,

Het dorp waar ik woon heeft geen middelbare scholen. Nul. De dichtsbijzijnde gemeente met een middelbare school is Amsterdam. Hoezo is niet uit te leggen dat je als buitenleerling gewoon meeloot?
Go for It (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 17:45   

Dag Lika,

Ik begrijp nu dat je zegt: eigen volk eerst? Het vriendje buiten Amsterdam had niet mogen komen? Amsterdam vervult een regiofunctie. Dat had je je kind moeten uitleggen. Jantje uit Abcoude heeft dezelfde rechten als Julia uit Amsterdam. Jantje moet ook tekenen voor het inschrijven op maar 1 school.

De tocht langs als die scholen, al die open dagen: dat is inderdaad erg inspannend maar dus ook redelijk zinloos. Er wordt gedacht aan een centrale scholenmarkt. Want dit is voor niemand te doen. Voor de kinderen lijkt het: je mag kiezen: kijk eens wat een leuke school. We weten allemaal dat die open dagen niets zeggen over hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat.
Beter om inspectierapporten te bestuderen en te kijken of je kind veilig naar de school toe kan komen.
Vader van 2 (Oost)
op 04/04/2019 naar 17:39   

Inderdaad. Buiten de top 5 is eigenlijk onacceptabel.

@Lika: welke school is het uiteindelijk geworden?
Go for it (Adam)
op 04/04/2019 naar 17:39   

Beste A,

In een stad als Amsterdam, overvol, weinig ruimte, is het helaas zo dat je voor alles op een wachtlijst moet. En ook niet de school voor het kiezen hebt. Dat is inherent aan het wonen in deze vooral superleuke maar ook drukke hoofdstad.

Als je daar allemaal geen zin in hebt, dan wordt het verhuizen naar een dorp waar er überhaupt maar 1 keuze is. En daar hoor je niemand klagen. Tot mijn grote verbazing wist een van mijn beste vriendinnen die in de provincie woont niet eens de cito score van haar dochter. Tja, ze ging gewoon naar die en die school en de juf zei dat ze dat wel kon.
Een hele andere instelling.

Als ex-schoolleider (en ik besef dat ik nu op een heel ander onderwerp ben ingegaan) heb ik de gekte meegemaakt om altijd maar beter en hoger te willen. Niets is goed genoeg. De lokale kranten hebben er ook van vol gestaan.
Het is verwend gedrag om altijd maar te willen krijgen wat je wenst. Zo werkt het niet. En maar klagen en klagen. Dat kunnen we geweldig goed in deze stad. En het belangrijkste: je kind help je er niet mee. Die zal toch moeten leren omgaan met teleurstellingen.

Er is eigenlijk geen slecht onderwijs in Amsterdam. Je 12 scholen zijn allemaal ok, goed genoeg volgens de inspectie.
Nogmaals: het gaat om verwachtingsmanagement. Als je kind op keuze 10 wordt ingeloot (wat bijna niet gebeurt) dan zeg je: wat fijn, binnen je top 12! Omdenken...
Lika (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 17:33   

Ben het helemaal eens met A. Zo ongevoelig Go for It om zo'n bericht te plaatsen. En ook mee oneens. Een plek in de top 4 was acceptabel, daarna was er geen sprake meer van voorkeur. Mijn dochter heeft heel veel energie in de schoolbezoeken gestoken en een weloverwogen keuze gemaakt. En werd gedwongen om 12 keuzes in te vullen, want dan had ze plaatsingsgarantie. Maar nu voelt het als een zinloze exercitie, want welke keuze heb je als je lotnummer ver in de 7000 treft. En hoe zuur als blijkt dat een vriendje van buiten Amsterdam wel op zijn 1e keuze is geplaatst. Ik kan dit niet uitleggen....
A (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 16:38   

Om te zeggen dat het ook okay is om op je 10de keuze te komen is wel erg ongevoelig. Met name als je je realiseert dat kinderen worden aangemoedigd om heel goed te kijken naar al die scholen en een lijst te maken gebaseerd op echte voorkeuren. En dan doet dat er ineens allemaal niet toe? Natuurlijk, een kind is veerkrachtig en over 30 jaar is iedereen heus wel terechtgekomen.
Op een moment als dit heeft niet iedereen een soortgelijke ontspannen kijk op de zaak. Alleen al dat je een lotnummer krijgt en dus uitgeloot kunt worden voor zoiets belangrijks als je schoolloopbaan in een land als Nederland is onwenselijk.
Go for it (Adam)
op 04/04/2019 naar 16:29   

Mensen toch, ook plek 6, 7 of 8 is ok. Je kind komt echt wel terecht. Omdat er gecommuniceerd wordt: zoveel buiten top 5, is plek 6 opeens een wereldramp? Natuurlijk niet. Er zijn vele scholen die weinig voor elkaar onderdoen. Gewoon ervoor gaan, geloof me: het komt goed.

Ik denk dat verwachtingsmanagement hier een keyword is. Je kan op nr 1 komen maar ook op 10. En dat is ok.

En nee, er is aan de loting en matching niets te doen. Dat zou pas oneerlijk zijn.

Go for it!

Een ex-schoolleider
Lika (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 16:16   

Onze dochter is ook buiten top 5 geplaatst. Wat een verdriet en ellende is dit zeg.
Anne J (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 16:14   

Ik lees het persbericht van de stichting vsa en dat zegt 196. Maak ook 137 is natuurlijk teveel en ook veel meer dan in 2018.
Vader van 2 (Oost)
op 04/04/2019 naar 16:11   

Excuus. Ik bedoelde dus te zeggen dat er 7443 binnen hun top 5 zijn gevallen. Jammer dat je je bericht achteraf niet kunt wijzigen op dit forum.
Vader van 2 (Oost)
op 04/04/2019 naar 16:10   

Hoi Anne J,

Volgens het Persbericht van het OSVO (hzie website van het OSVO) hebben er 7580 kinderen meegedaan aan de loting.

In hetzelfde PDF-bestand staat dat er 7443 buiten binnen hun top 5 zijn gevallen.

De rekensom is dus: 7580 - 7443 = 137.

Heb ik iets over het hoofd gezien?
Dine (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 16:04   

Onze dochter is een van de 137 kinderen die buiten hun top 5 zijn geplaatst. Kunnen wij er iets aan doen?
Anne J (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 15:59   

Vader van 2: niet 137 maar maar lief3t 196 kinderen buiten de top 5, veel meer dan vorig jaar.
6000 en een beetje (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 15:59   

Voor de tweede keer een bijzonder slecht lotnummer. Mijn kinderen mogen niet naar de scholen die ze graag willen. Mijn zoon had met Hyperion ook wel een beperkte kans. Maar de Vrije School - dat moest toch haalbaar zijn. Niet dus. Wat een machteloos gevoel om af te wachten hoe de komende zes jaar van mijn dochter eruit zien. Heel akelig. Wat een rotzooi.
Vader van 2 (Oost)
op 04/04/2019 naar 15:46   

Weer best veel kinderen die gedupeerd zijn door dit systeem: Ong. 137 kinderen die buiten hun top 5 zijn geplaatst.
Adams (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 10:47   

Categoraal vmbo.
Mijn zoon heeft zoals zovelen met een vwo advies in zijn top drie alleen categorale gymnasia staan. Want daar is een ruim aanbod van leuke extra's. Een vriend van mijn zoon verheugd zich op zijn gespecialiseerde culinaire opleiding op vmbo niveau. Mijn zoons reaktie: 'Hij gaat ook echt wat leuks doen en wat speciaals leren.
Vraagt Osvo zich eigenlijk wel af op welke manieren je een kind met vmbo advies trots op zichzelf kan laten zijn? Misschien zijn gespecialiseerde vmbo's ook iets waarover men zich eens zou kunnen buigen. Want school wordt leuker en leerlingen gemotiveerder wanneer ze iets doen waar ze trots op kunnen zijn en waar ze zich mee kunnen onderscheiden.
Daarnaast is mijn kind al een half jaar verveeld en suf van het lesaanbod in zijn combiklas 6 7 8. Dit zouden we niet nog graag een paar jaar willen voortzetten.
O ja, wij zijn geen Amsterdammers met een boel geld :-)
WS (Diemen)
op 04/04/2019 naar 07:57   

Wat een stressvol systeem is die loting. Mijn kind staat stijf van de zenuwen.
Groep 8 ouder (Amsterdam)
op 02/04/2019 naar 09:39   

Wel mail gehad van de Servicedesk vanochtend met de link naar het ouderportaal.
WS (Diemen)
op 02/04/2019 naar 07:37   

Hier ook nog geen mail. Aangemeld bij Hyperion
Groep 8 ouder (Amsterdam)
op 01/04/2019 naar 21:15   

Wij hebben ook geen mail gekregen hoor. Welke scholen zijn dat en waar gaat zo'n mail dan over?
Nieuw (Amsterdam)
op 01/04/2019 naar 18:35   

Is het normaal dat je helemaal niks hoort van de school van eerste keuze? Ik hoor ouders zeggen dat ze al mails hebben gekregen, maar wij hebben nog niets gehoord. Sta je dan wel correct ingeschreven?
Diederik (Amsterdam)
op 31/03/2019 naar 11:51   

Overweeg je toch het SvPO lees dan vooral ook de volgende berichten: Dit gaat wel voornamelijk over Utrecht maar de schoolleider daar is ook de schoolleider in Utrecht.

als je via de zoekmachine bij ouders.nl svpo invult krijgt je veel informatie die ook voor ons herkenbaar is.

Dit gaat over de misstanden op deze school. Zie de laatste berichten hierover. Blijkbaar zijn er onderwijsrapporten van deze school die niet gepubliceerd mogen worden. SvPO weet vooral goed hoe ze moeten procederen maar ze hebben geen flauw idee van hoe je veiligheid binnen een school realiseert.

Door overal op te bezuinigen is er daar geen tijd om ervoor te zorgen dat een ieder zich prettig en veilig voelt.
Diederik (Amsterdam)
op 30/03/2019 naar 21:36   

Zoo herkenbaar wat xxx zegt over het SvPO. Ik vind de sfeer daar erg onveilig. Spijt van deze keuze maar daar wegkomen valt niet mee. Ik heb het gevoel dat het vooral een goed verdienmodel is. Deze school is niet van deze tijd vind ik.

Zie bericht 24/2 en 20/2
M (Amsterdam)
op 28/03/2019 naar 15:51   

Er is nog een voordeel van categorale scholen dat hier niet wordt genoemd. Op een "kleine" categorale school heb je per leerjaar 5 of 6 klassen. Een school is dan in staat om ook spaans/informatica/chinees/turks/tekenen/alg natuurwetenschap/etc te geven. Kleine vakken die maar een klein deel van de leerlingen interesseren. Maar op een categorale school krijg je de klas vol. Bij een brede school zijn er bijvoorbeeld 2 VMBO-t en 2 HAVO en 2 VWO klassen per leerjaar. Die vakken kan je als school volgens mij dan niet aanbieden. Of zie ik dat verkeerd?
Maak doorstomen mogelijk, daar moeten gemeente en scholen aan werken!
A (Amsterdam)
op 28/03/2019 naar 11:54   

Het ideologische sausje zonder om te kijken naar voorkeuren van de kinderen is inderdaad heel ergerlijk en lijkt wel uit een ander tijdperk. De omgang met onderwijsvraagstukken heeft mijn linkse idealen ook stevig doen wankelen in de laatste jaren. Als je zo ontzettend begaan bent met 'kansarme' kinderen, waarom dan het meedogenloze beleid ten opzichte van CITO-ophogers? Ook lijkt mij dat iedereen, kansarm of kansrijk gebaat is bij een kleinschalige school. Waar die grote schoolfabrieken goed voor moeten zijn ontgaat mij volledig. Behalve dat ze er nou een keer staan en gevuld dienen te worden.
Zaza (AMSTERDAM)
op 28/03/2019 naar 00:07   

Onder Amsterdammers in De Balie. Marjolein Moorman is oprecht begaan met het lot van 'kansarme kinderen', daar heb ik bewondering voor. Ze gaat er kennelijk van uit dat veel van deze kinderen een te laag advies hebben gehad/krijgen. Misschien is dat ook zo? In ieder geval moeten zo veel mogelijk kinderen tijdens hun schoolloopbaan op kunnen stromen. Volgens Moorman kan dat alleen in brede scholengemeenschappen. Dat vraag ik me af. Veel kinderen met een Vmbo-t advies kiezen bv bewust voor het kleinschalige Sweelinck. Dankzij afspraken met het Gerrit vd Veen kunnen zij moeiteloos opstromen naar de Havo. Dit soort afspraken zouden er veel meer kunnen komen. Maar de gemeente denkt niet in creatieve oplossingen, maar blijft in het dogma van de grote scholenfabrieken hangen.
Een wetenschapper meldt dat de slechtste Vwo'er weinig verschilt van de beste Vmbo'er. Precies, zegt Moorman, die kunnen dus heel goed in een school. Maar wat is hier gemeten? En hoeveel verschillen de gemiddelde Vwo'er en Vmbo'er? Laat staan de beste Vwo'er en de slechtste Vmbo'er? Passen die nog steeds in een school?
Het kinderbrein ontwikkelt zich slechter als de ouders arm zijn, meldt een andere wetenschapper (is ook al eerder gevonden in NY). Behalve als de ouders veel liefde en aandacht voor het kind hebben, dan is er geen verschil. Oh? Misschien hebben sommige mensen nergens aandacht voor en zijn ze daardoor arm? Lijkt nog te vroeg om over zo'n complex onderwerp harde uitspraken te doen, maar voor Moorman staat dit nu vast, arme kinderen hebben dubbel pech.
Jan van Muilekom krijgt door de centrale matching meer kinderen op zijn school (het Vossius) die niet voor een gymnasium gekozen hebben. Die verdringen de kinderen die wel op zijn school hadden willen zitten. Maar er komt hierdoor wel meer diversiteit. Dus ja, in dat geval heiligt het doel de middelen. Van Muilekom wil ook niet dat de brede scholen hun Vwo niet vol krijgen en is daarom tegen meer categorale Vwo's.
Leraar Erik Ex reisde de halve wereld over om overal het (publieke) onderwijs te bekijken. Nergens werd zo hevig geselecteerd als in Nederland. En dat was ook nergens een probleem. Maar, bleek later op de avond, er was ook nergens zo weinig privé-onderwijs als in Nederland.
Dan waren er nog drie alleraardigste leerlingen van een brede school, die dat uiteraard een fijne school vonden. Geen leerlingen aanwezig van een categorale school.
Zo waren alle genodigden kennelijk zorgvuldig uitgekozen om in de gewenste richting te spreken.
Er is natuurlijk al heel lang een links conglomeraat in de stad PvdA/Osvo/Uva/Hva. Een groep die de toon zet, de macht heeft, de banen verdeelt, de ideologie bepaalt. Zelf ben ik ook links, maar ik zie ook dat van hoog tot laag mensen de voorkeur geven aan een kleine gezellige overzichtelijke school boven megascholen. Kinderen van 16, 17 jaar kunnen ook prima na hun Vmbo of Havo naar een andere school om alsnog een hoger niveau te halen, daar zijn ze oud genoeg voor.
Bieden scholengemeenschappen altijd meer kansen? Een leraar van het Barlaeus gaf terecht aan dat kinderen daar veel eerder naar een lager niveau worden verwezen dan op zijn school, waar een soort samen uit samen thuis principe geldt. Een ander voorbeeld: op het Fons Vitae moet je een 7 hebben voor Wi, Sk en Natk om een NT/NG profiel te mogen kiezen. Het Ignatius heeft deze eis niet, daar kiezen dus veel meer kinderen NT/NG, wat je later een ruimere studiekeuze (= meer kansen) geeft.
Jammer dat er op de Barlaeusleraar na weinig kanttekeningen waren bij het overheersende dogma dat brede scholen altijd voor iedereen goed zijn.
Dan wilde nog iemand dat alle Vo-scholen verplicht worden Turks en Arabisch als keuzevak aan te bieden. Gaan deze vakken iemands kansen op een goede studie of de arbeidsmarkt vergroten?
Zo begaan als iedereen was met het 'kansarme kind', zo makkelijk walste iedereen over het zgn 'kansrijke kind' heen. Alsof je als kind er iets aan kunt doen dat je 'kansrijk' bent.
Zaza (AMSTERDAM)
op 25/03/2019 naar 23:37   

Leraar Erik Ex reisde de halve wereld over om overal het (publieke) onderwijs te bekijken. Nergens werd zo hevig geselecteerd als in Nederland. En dat was ook nergens een probleem. Maar, bleek later op de avond, er was ook nergens zo weinig privé-onderwijs als in Nederland.
Elisabeth (Amsterdam)
op 25/03/2019 naar 19:03   

@Ko (e.a.): de laatste update staat nu op op de website onder ‘nieuws’
@ZaZa (e.a.): vanavond vanaf 2000 uur in De Balie is “onder Amsterdammers” met wethouder Moorman en wij zijn erbij. Ouders zijn sowieso ook welkom om de wethouder vragen te stellen, dus wees welkom.
Ko (Weesp)
op 23/03/2019 naar 14:35   

@Elisabeth
Komt die nieuwe nieuwsbrief ook onder Nieuws op deze site?
Bedankt alvast.
Zaza (AMSTERDAM)
op 22/03/2019 naar 22:52   

Maandag 25 maart om 20 uur kun je in De Balie praten met oa. Marjolein Moorman over kansengelijkheid, armoede en onderwijs.
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 13:57   

@Adams: uit meerdere enquêtes en evaluaties ieder jaar opnieuw blijkt dat een grote meerderheid een plek buiten de top 3 niet meer acceptabel vindt. Van leerlingen met vwo advies belandde vorig jaar 8% buiten de top 3, bij havo/vwo en havo advies trof dat 4% van de leerlingen. Alle kinderen met vmbo advies kwamen vorig jaar in de top 3 opgegeven scholen.
Osvo schermt het liefste met overall uitkomsten: “97% binnen de top 3” en leidt daarmee af van de grootste problemen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 12:04   

Klopt, 300 extra leerlingen werd voorspeld en dat zijn 150 extra geworden. Vorig jaar waren er onverwacht 200 minder aanmeldingen dan voorspeld. Het aanbod is hetzelfde, in de onderwijsagenda (het nieuwe RPO/ vijfjarenplan) staat NIETS over de gevraagde échte voorkeuren en de belofte het aanbod daaraan aan te passen.
Groep 8 ouder (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 11:57   

In jullie nieuwsbrief wordt gesproken over 150 kinderen meer dan vorig jaar. Eerder heb ik een aantal van 300 gehoord. Dus dat valt weer mee...
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 11:31   

@Hm: De kip of het ei, wat was er eerst ... HLZ sloot op last van de brandweer de deuren. Andere scholen eisen een toegangsticket of geven een timeslot. De speciale dagen voor groep 7 is een Osvo afspraak om de druk op de open dagen te verlichten.
Osvo koos voor centraal loten met als belangrijke overweging dat dan de échte voorkeuren van kinderen voorop staan en dat zij op basis van die gegevens het aanbod zouden aanpassen. Osvo vraagt van havo en vwo leerlingen om 12 scholen op te geven, willen zij garantie op een plek op een Amsterdamse school. Dat vraagt van kinderen en ouders een zorgvuldige afweging van veel scholen. Het gevolg is drukte op de open dagen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 11:18   

Verdringing veroorzaakt zo’n 27% van de uitlotingen en is daarmee een groot probleem. Door verdringing worden nu ook kinderen uitgeloot op niet overtekende scholen - op havo en havo/vwo niveau vorig jaar bijv. Metis en MLA. Een ander zichtbaar effect van verdringing is dat vwo leerlingen die het liefste atheneum willen na uitloting op een categoraal gymnasium komen waar ze leerlingen verdringen die juist het liefste gymnasium willen. Dit zijn effecten van de centrale loting die het capaciteitsgebrek op een beperkt aantal scholen verschmerzt over een veel grotere groep kinderen.
Adams (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 11:17   

Over verdringing van de eerste plaats.
Onze zoon vond drie scholen (gymnasia) erg leuk, met wel een lichte voorkeur binnen die top drie. Dus hoewel er veel over verdringing van de eerste plaats wordt gesproken in dit forum, ligt hier voor mij wel de vraag, voor welk percentage van de kinderen geldt dat ze ongelukkig worden van een tweede of derde plek.
Plek 4,5,6 lijken acceptabel.

In ieder geval moet er meer aanbod komen van vwo- en havo-scholen waar kinderen graag heen willen.

Wij zochten een school die zowel op de fiets als met openbaar vervoer goed te bereiken is en tevens goed vwo/gymnasium onderwijs biedt. We werden enthousiast van toegankelijke, hartelijke leerkrachten en staf en van een vermoede goede samenwerking binnen het team.

Ook bleek de sfeer en kwaliteit van het schoolgebouw een belangrijke rol te spelen in de populariteit van een school voor onze zoon. Extra gymlessen, film, sterrenkunde, roeien en veel creatieve vakken bleken tevens aantrekkelijke factoren in het schoolkeuze proces.


Minder aantrekkelijk vonden wij i-padscholen, scholen met religieuze grondslag, scholen met overmatige tests en onderwijs in de cloud. Ook scholen die aan drukke verkeersaders liggen vielen af (ivm astma-aanleg)
Ook scholen met zeer vernieuwend onderwijs kwamen minder hoog in het lijstje.

Dit berichtje plaats ik om te laten horen wat bij kinderen en ouders zoal mee kan spelen in de keuze voor een middelbare school .

Wij wensen ieder veel geluk toe met de loting.
Ook hopen wij dat er leuke nieuwe scholen bij mogen komen in wijken met veel kinderen.
Hm (Adam)
op 22/03/2019 naar 11:08   

@elisabeth: veiligheid en werven om maar meer leerlingen te krijgen zijn twee heel verschillende dingen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 11:01   

@1 VSA benoemt ALLE feiten en effecten van de centrale loting. Grootste kans op uitloting op vwo (2018:23%) havo/vwo (2018: 20%) en havo (2018: 17%). Vmbo: 10% en iedereen in top 3 (al wil dat niet zeggen dat iedereen tevreden is!). Lees de nieuwsbrieven, vandaag weer een nieuwe!
1 (1)
op 22/03/2019 naar 10:43   

Elisabeth, jarenlang blijft u klagen bij de verdringing door HAL en Hyperion. Ik zie persoonlijk helemaal geen probleem bij vwo scholen. Ik kan makkelijk 10 vwo scholen noemen die heel goed zijn. Maar ik heb probleem met HAVO scholen. Ik kan niet meer dan 5 havo scholen noemen die acceptabel zijn. Dat is natuurlijk allemaal heel persoonlijk.
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/03/2019 naar 09:19   

@Hm: die extra open dag onderstreept juist het verschil met voorheen. In het oude lotingssysteem voelden scholen als het Barlaeus zich verantwoordelijk voor de kinderen die zij moesten uitloten. Zij wierven ingetogen om veel overaanmeldingen te voorkomen. In de centrale loting zijn jouw uitgelote leerlingen het probleem voor de reservescholen op de voorlijst. Het Barlaeus (en bijv ook het Vossius), die minder aanmeldingen dan plek had, kreeg zodoende te maken met onevenredig veel kinderen die niet voor hen gekozen hadden en liever naar Hyperion en/of Amsterdams waren gegaan. Kinderen die wel met hart en ziel kozen voor deze school werden verdrongen. Om zoveel mogelijk eerste keuze leerlingen de klas te krijgen loont het in de centrale loting om mee te doen aan de rat-race om zoveel mogelijk leerlingen te werven.
Strategisch kiezen wordt als onwenselijk gezien en loont niet in de centrale loting. Maar strategisch gedrag van scholen loont wel. Niet meedoen aan die rat-race en ingetogen nieuwe leerlingen werven is zelfs ongunstig voor scholen.
Hm (Adam)
op 22/03/2019 naar 08:43   

@elisabeth: het Barlaeus heeft de werving niet geïntensiveerd, ze zijn onder druk van de gigantische aanloop en de bijbehorende veiligheidsrisico's over gegaan op een extra open dag (die alle andere scholen al jaren hadden).
Elisabeth (Amsterdam )
op 21/03/2019 naar 07:04   

@Pimo: jazeker, voor de GR2018 heeft VSA zowel de standpunten als het stemgedrag van politieke partijen op een rij gezet. Je kunt deze vinden in de twitterfeed van afgelopen dagen (op de homepage rechts iets naar beneden scrollen) en onder de knop nieuws in de nieuwsbrief van maart vorig jaar.
Pimo (Amsterdam)
op 20/03/2019 naar 21:19   

@Elisabeth: Kunnen we inzicht krijgen in het stemgedrag van de verschillende politieke partijen op dit onderwerp?

@Ko: Het probleem is denk ik dat die kinderen die een school op 1 hebben die niet overtekend is en die worden verdrongen van hun eerste keuze, veel lager op hun lijst terecht komen dan de kinderen die een zwaar overtekende school op 1 hebben. Die komen meestal wel in hun top 3 terecht, terwijl er voor de verdrongen kinderen op geen enkele van de categorale scholen dan nog plek is. Dat is vooral zuur als de school van eerste voorkeur minder aanmeldingen had dan plek.
Elisabeth (Amsterdam)
op 20/03/2019 naar 16:05   

@HM: De berichtgeving is wel degelijk correct. Het Amsterdams en Hyperion lyceum hebben sinds de start van de centrale loting in 2015 stabiel de meeste overaanmeldingen op vwo-niveau. De vijf catageorale gymnasia hebben lang niet allemaal en lang niet altijd te maken met (zoveel) overaanmeldingen als het Amsterdams en Hyperion. Het Barlaeus had tot vorig jaar meer plek dan aanmeldingen. Toch worden aangemelde leerlingen uitgeloot omdat niet aangemelde leerlingen, voor wie de school een reserveschool is voor het geval zij uitgeloot worden, voor gaan als zij een beter lotnummer hebben. Vorig jaar heeft het Barlaeus de werving geintensiveerd en hadden zij veel overaanmeldingen. Het Ignatius, Vossius en Cygnus hadden vorig jaar meer plek dan aanmeldingen. De gezamenlijke aanmeldingen voor de vijf categorale gymnasia matcht vrij aardig met de beschikbare plekken. Het stabiele grote aantal overaanmeldingen voor het Amsterdams en het Hyperion gezamenlijk rechtvaardigen uitbreiding van aantrekkelijk atheneum onderwijs, daar kun je een extra vergelijkbare school mee vullen.

Door de vele overaanmeldingen op het Amsterdams en Hyperion en krijgen de niet overtekende catageorale gymnasia veel teleurgestelde kinderen in de eerste klas (die aangemelde leerlingen verdringen als zij een beter lotnummer hebben). In Het Parool heeft ruim een jaar geleden een artikel gestaan dat de rector van het Barlaeus aanhaalde dat deze kinderen 'niet per se gemotiveerd zijn voor de klassieken'. Zij hebben liever gemotiveerde kinderen in de klas.

Dat is de perverse prikkel in de centrale loting: het loont voor scholen om zoveel mogelijk leerlingen te werven die zich bij hen aanmelden. Dan heb je je eerste klas zoveel mogelijk gevuld met gemotiveerde eerste keuze leerlingen. Diep triest is dat vandaag in de raad is besproken dat 1.) er geen dergelijke scholen bijkomen tot na 2025 (er komen meer brede scholengemeenschappen) en 2.) om die brede scholen te kunnen vullen blijft het uitgangspunt: herverdeling van leerlingen dmv centrale loting.
Hm (Adam)
op 20/03/2019 naar 08:27   

@elisabeth: waar komt de hardnekkige gedachte vandaan dat alleen het Amsterdams en Hyperion zo zwaar overtekend zijn? Vorig jaar 4e en Barlaeus vrijwel precies evenveel met minder brugklassen. Alleen het Hyperion schoot er enorm bovenuit. Niet dat het nog uitmaakt, want strategisch kiezen heeft toch geen zin, maar voor de correcte berichtgeving.
Ko (Weesp)
op 17/03/2019 naar 21:33   

@Pimo
Met de meps data 2016, 2017 en 2018 levert een verbod op verdringen van eerste voorkeur een aardige stijging van het percentage op eerste voorkeur geplaatste leerlingen en een kleine daling van het percentage dat binnen hun top 3 wordt geplaatst. Het aantal leerlingen op vierde voorkeur of lager geplaatst of niet geplaatst, neemt dus toe.

Als verdringen het grote probleem is zou je voor het klassieke inloten en uitloten (methode Boston) moeten pleiten. Of duidelijk maken waarom verdringen van eerste voorkeur niet mag maar verdringen van tweede of lagere wel.

Mijn probleem met Boston en ook met RSD (dat sinds 2016 door osvo wordt gebruikt) is dat in elk van die jaren honderden leerlingen op vierde voorkeur of lager of niet worden geplaatst. Daar zit de pijn en daar is verbetering nodig.

Volgens het Tevredenheidsonderzoek noemt ongeveer 80% van de ouders/leerlingen plaatsing op tweede voorkeur acceptabel. Er is dus geen breed gedeelde obsessie met plaatsing op eerste voorkeur.
Mvr Adams (Amsterdam)
op 16/03/2019 naar 17:55   

Transparantie van scholen over aantal aanmeldingen:
Van de school waar wij ons hebben aangemeld, begreep ik dat zij dit niet naar buiten mochten brengen van OSVO.

Ook wij hopen dat OSVO zorgt voor meer populaire leuke scholen, waar kinderen graag heen willen. Dus wij hopen dat onze "echte" Amsterdammer, Rob, uit het elitaire Bloemendaal onze kinderen gaat helpen!
Moeder (Amsterdam)
op 15/03/2019 naar 15:07   

Wonderlijk dat meneer Oudkerk zelf ooit op het nogal elitaire Vossius-gymnasium zat en dat in interviews uit het verleden ook graag benadrukt. Wonderlijk dat het juist hij is die ondertussen pleit voor een uitbreiding van scholengemeenschappen en daarmee stelselmatig de keuze van de Amsterdamse kinderen negeert. Een keuze die meneer Oudkerk vroeger wel had. "Links lullen, rechts vullen" noemde mijn vader dit toen ik klein was. Deze meneer wilde terug in de politiek en mocht dat niet en misbruikt nu zijn functie om over de hoofden van kinderen heen politiek te bedrijven. Überhaupt kwalijk dat deze meneer, met zijn verleden, aan het hoofd staat en voorbeeld zou moeten zijn van een organisatie die gaat over zoiets kwetsbaars als kinderen. Blijkbaar was de voorkeurslijst voor deze functie destijds bijzonder kort. Wij deden drie jaar geleden voor het eerst met de loting mee en er blijkt helemaal niets gedaan met de opmerkingen die ouders destijds in een enquête hebben gegeven. Ik hoop dat er een moment komt dat scholen weigeren nog aan dit circus mee te doen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/03/2019 naar 12:56   

OIS Amsterdam doet al jaren onderzoek naar bevolkingsgroei van Amsterdam. De cijfers van de Amsterdamse jeugd zijn dus genoegzaam bekend bij Osvo. Met 2 ontwikkelingen in de leerlingenstroom wordt onvoldoende rekening gehouden:
1. Open systeem/ regiofunctie: ieder jaar stromen circa 1.000 leerlngen uit de regio in het Amsterdamse voortgezet onderwijs in; ongeveer gelijk aan de circa 950 kinderen die jaarlijks uitgeloot worden voor de school van aanmelding. Deze kinderen van buiten komen vooral af op categoraal onderwijs en bijzonder onderwijs (Dalton, montessori). Er zou dus een surplus aan plekken moeten worden aangehouden om deze instroom van buiten te kunnen opvangen.
2. Toename havo en vwo adviezen. Het aandeel havo en vwo adviezen groeit al jaren ren koste van het aandeel vmbo adviezen. Osvo heeft hier onvoldoende op geanticipeerd. Dat resulteert in tekorten op een aantal havo en vwo scholen en leegstaand op vooral vmbo colleges (die ‘3.000 lege plekken’ waar Osvo straks na de loting weer op gaat tamboereren).
Onder ‘downloads’ vind je een factsheet over de oorzaken van de mismatch.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/03/2019 naar 09:11   

@A: dat idee is gespind door Rob Oudkerk van Osvo. Alsof alleen kinderen van hoogopgeleide ouders naar die scholen willen. Opvallend: tot de centrale loting worden verschillen tussen scholen uitvergroot en gaat het om de échte voorkeur van kinderen. En straks, direct na de loting zijn alle scholen eens gelijk en even goed en maken die voorkeuren van kinderen ineens niets meer uit.
Het gaat Osvo maar om 1 ding: lege scholen vullen. Het belang van scholen staat centraal, niet het recht van kinderen op het onderwijs dat het best bij hen past.
A (Amsterdam)
op 14/03/2019 naar 22:42   

Helaas heerst er nog steeds het misverstand dat wie voor een vwo school of gymnasium kiest dat doet omdat je dan in je witte bubbel elitair mag doen. Op de gymnasia van mijn zoons (4e en Cygnus) is dit niet aan de orde.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/03/2019 naar 20:30   

Het is een centrale LOTING, ‘matching’ is misleidende verhultaal die Osvo en de wethouder graag gebruiken. Plaatsing op een school geschiedt op basis van lotnummer.

Dat de diversiteit op scholen toeneemt is niet het gevolg van de centrale loting. Dit lotingssysteem heeft de bestaande keuzes eerder bevestigt en versterkt. Toename van diversiteit op middelbare scholen is het gevolg van het feit dat de jeugd diverser is. De pechvogels met de lage lotnummers die uitgeloot worden en terecht komen op scholen waar ze niet voor gekozen hebben, maken daarin weinig verschil.
Vader van 2 (Oost)
op 14/03/2019 naar 18:50   

Aanvankelijk was ik best enthousiast over de matching. Nu wat minder. Toch moet ik zeggen dat de diversiteit op de scholen in Amsterdam flink is toegenomen.
1 (A)
op 14/03/2019 naar 13:39   

HLZ typisch kakschool
Jolanda (Amsterdam)
op 14/03/2019 naar 13:21   

Zijn er hier ouders tevreden over het HLZ of andere ervaringen met deze school?
A (Amsterdam)
op 14/03/2019 naar 12:59   

Het leek er afgelopen jaar op dat er minder brugklassers waren. Ook hoorde ik op basisscholen dat vrij veel mensen met kinderen naar de randgemeentes verhuizen. Vandaar mijn vraag. Dit jaar zijn het er 300 meer, dat wel.
A (1)
op 14/03/2019 naar 11:40   

Is er sprake van een verwachte teruggang van middelbare scholieren?

nee. juist andersom.
A (Amsterdam)
op 14/03/2019 naar 08:13   

Is er al zicht op hoe de bevolkingssamenstelling gaat ontwikkelen over de komende jaren? Is er sprake van een verwachte teruggang van middelbare scholieren? En wordt er daarom geen actie genomen en zijn deze 'overgangslichtingen' de dupe?
Pimo (Amsterdam)
op 13/03/2019 naar 17:01   

Helemaal eens.
Het overwegen waard om het systeem zonder verdringing over te nemen van andere grote steden...
Zeker zo lang men niet bereid is het schoolaanbod aan te passen aan de echte voorkeuren.
Het lijkt mij dat men niks te verliezen heeft als eens wordt geanalyseerd wat “alle eerste keuzes eerst” doet met de percentages.
Elisabeth (Amsterdam)
op 13/03/2019 naar 16:38   

@Pimo: tot en met 2014 werd er alleen geloot per school als die school overtekend was. Sinds 2015 wordt er centraal geloot voor alle scholen en alle kinderen. Met de lotingsuitslagen is sindsdien nooit getest wat de uitkomst zou zijn als je eerst de aangemelde kinderen plaatst en onder aangemelde leerlingen loot. Duidelijk is wel dat dan veel meer aangemelde leerlingen op de school van aanmelding geplaatst zouden zijn.
Door centrale loting hebben kinderen die kiezen voor overtekende scholen nog een kans op een redelijk alternatief, zie het voorbeeld van de meest populaire vwo scholen Hyperion en Amsterdams lyceum: uitgelote kinderen komen als alternatief op een categoraal gymnasium terecht. De keerzijde daarvan is dat daardoor kinderen die het liefste naar dat gymnasium gingen, verdrongen worden. Het nadeel van centrale loting is ook dat nu alle kinderen moeten loten voor alle scholen en een lange reservelijst moeten opgeven tot wel 12 scholen vanwege de reële kans op uitgeloot worden. Deze belasting was er voorheen niet. De lotingsstress beperkte zich tot de groep die koos voor overtekende, populaire scholen. Omdat tijdens de aanmeldweken volkomen transparant was hoeveel aanmeldingen iedere school had, kon geanticipeerd worden op een loting en strategisch gekozen worden voor een niet-overtekende school.
De centrale loting is dus gunstig voor de kinderen die voor de meest populaire scholen kiezen en nadelig en belastend voor kinderen die voor de net iets minder populaire scholen kiezen, die voldoende plek hebben voor alle aangemelde kinderen.
Om die reden hebben de andere grote steden bewust gekozen voor een systeem zonder verdringing. In de andere grote steden geven kinderen een korte lijst van maximaal 5 scholen op. Anders dan in Amsterdam wordt alleen geloot op scholen die meer aanmeldingen dan plek hebben.
Pimo (Amsterdam)
op 13/03/2019 naar 15:54   

Is er wel eens getest wat de uitkomst zou zijn als eerst alleen alle eerste keuzes worden geplaatst?
Het teveel aan aanmelders op populaire scholen wordt dan verdeeld over de scholen die nog plek hebben ipv de kinderen die worden verdrongen.
Ik begrijp dat men bang is dat dit strategisch kiezen in de hand werkt maar nu weten de kinderen die de overtekende scholen juist niet op 1 zetten dat ze met een slecht lotnummer waarschijnlijk ergens laag op hun lijst terechtkomen terwijl hun eerste keuze niet overtekend was.
Elisabeth (Amsterdam)
op 13/03/2019 naar 13:32   

In de centrale loting kunnen bij een school aangemelde leerlingen (eerste keuze) verdrongen worden door leerlingen voor wie die school een reserveschool is, als zij een beter lotnummer hebben. Door verdringing kun je in dit lotingssysteem ook uitgeloot worden voor een niet overtekende school. Dat gegeven leidt tot strategisch gedrag van scholen.
De afgelopen jaren hadden meerdere gymnasia meer plek dan aanmeldingen, toch zijn aangemelde leerlingen uitgeloot omdat deze scholen voor veel kinderen met vwo-advies ergens in die top 12 als reserveschool staan. Deze scholen kregen zodoende veel teleurgestelde leerlingen in de eerste klas en veelal leerlingen die geen gymnasium met klassieke talen willen maar aantrekkelijk atheneum onderwijs (vooral uitgeloot voor hun eerstev keuze Amsterdams en Hyperion lyceum). Ook als het aantal aanmeldingen bij een school goed matcht met het aantal plekken, veroorzaakt dit lotingssysteem verdringing. Hoe meer aanmeldingen teveel, hoe groter de kans dat je eerste (brug)klas vol zit met aangemelde (eerste keuze) leerlingen. De meeste overtekende scholen Amsterdams en Hyperion lyceaum krijgen brugklassen met eerste keuze leerlingen, sommige gymnasia starten de eerste klas met meer dan een kwart teleurgestelde leerlingen die niet voor gymnasium hebben gekozen en met tegenzin Latijn en Grieks volgen.
Vandaar dat scholen, die voorheen ingetogen leerlingen wierven om te voorkomen dat ze een groep leerlingen moesten teleurstellen, die ingetogenheid laten varen en volop werven. En dat met taart de 200e aanmelding gevierd wordt, in de wetenschap dat ze maar 140 van de 200 aangemelde leerlingen een plek kunnen geven. De 60 kinderen worden toch doorgeduwd naar een reserveschool.
Hoe hoger het lotnummer is dat een kind krijgt, hoe lager het kind op zijn lijst terecht komt. Daarom is ‘matching’ zo’n misleidend term voor dit systeem, het is immers een LOTING, plaatsing o.b.v. je lotnummer.
Vader van 2 (Oost)
op 13/03/2019 naar 07:33   

Hoi Elisabeth,

Kun je dit even uitleggen? Overigens zit er in de centrale loting een perverse prikkel dat tot strategisch gedrag van scholen leidt het loont om zoveel mogelijk overaanmeldingen te hebben, dan heeft de school de grootste kans dat zij de brugklas kunnen vullen met eerste keuze leerlingen en geen lagere keuze leerlingen, die de aangemelde leerlingen verdringen.
Groep 8 ouder (Amsterdam)
op 12/03/2019 naar 19:08   

Berlage heeft alleen maar tweetalig onderwijs, dus het klopt dat alleen die mogelijkheid op de lijst staat.
Moeder van 4 (Amsterdam)
op 12/03/2019 naar 17:42   

Ik ben de lijst aan het invullen voor zoon met havo-advies en het valt me op dat er bij het Berlage alleen een tweetalige klas ingevuld kan worden. Weet iemand of er met dit advies ook een gewone klas bij zou moeten staan?
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/03/2019 naar 09:07   

Hoewel een van de doelstellingen van de kernprocedure ‘transparantie’ is, houden scholen de aanmeldingen geheim tot na de centrale loting omdat daar een verkeerd signaal vanuit zou gaan. Onzin natuurlijk. Deel vooral wat je weet over aanmeldingen op een school.

Dat het drukker is kan wel kloppen, want er worden zo’n 300 extra leerlingen verwacht terwijl het aanbod hetzelfde blijft.

Overigens zit er in de centrale loting een perverse prikkel dat tot strategisch gedrag van scholen leidt het loont om zoveel mogelijk overaanmeldingen te hebben, dan heeft de school de grootste kans dat zij de brugklas kunnen vullen met eerste keuze leerlingen en geen lagere keuze leerlingen, die de aangemelde leerlingen verdringen.
Groep 8 ouder (AMSTERDAM)
op 11/03/2019 naar 21:05   

Ik hoor om me heen dat er overal veel aanmeldingen zijn dit jaar. Ook bij scholen waar het vorige jaren niet zo storm liep (Berlage, Metis). Horen andere groep 8 ouders dit ook bij het aanmelden?
M (Amsterdam)
op 11/03/2019 naar 14:34   

@AT5. Dit is gelukkig oud nieuws, deze rector is al vier jaar geleden afgetreden.
A (Amsterdam)
op 08/03/2019 naar 17:46   

Het 4e heeft al een tijdje een nieuwe rector (die overigens eind van het jaar stopt). Een geweldige school met werkelijke aandacht voor de individuele leerling (of wij hebben gewoon geluk met de mentor, dat kan ook). Er wordt echt gekeken naar de talenten van kinderen en het aanbod om je ergens in te verdiepen als je dat wil is groot. Andere zoon zit op Cygnus, ook tevreden maar is qua leerlingsamenstelling wat "nerderiger" (de woorden van mijn zoon). Veel beta's, veel kinderen kiezen voor een natuurwetenschappelijk profiel in de 4de. Wij waren trouwens totaal getraumatiseerd door de loting want de eerste keer 9de keuze (na het eerste jaar overgestapt op andere school) en de tweede keer, een jaar later totaal uitgeloot uit de lijst van 12 scholen. Gelukkig heeft het OSVO uiteindelijk besloten om deze 17 uitgelote kinderen alsnog een plekje te geven en kun je vanaf dit jaar niet meer totaal uitgeloot worden.
It (Amsterdam)
op 08/03/2019 naar 15:30   

Onze zoon zit in 2 vwo van het Fons vitae. We zijn erg tevreden met de school. Alles is goed geregeld, de sfeer is leuk en veilig en de leerkrachten zijn gemotiveerd. Twee nadelen: tot het najaar op en neer fietsen tussen twee locaties en soms weinig tijd en aandacht voor reflectie en zelfstandig werken in vrije opdrachten.
At5 (Nl)
op 08/03/2019 naar 12:25   

Voormalig rector Vierde Gymnasium veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor bezit kinderporno
Mar2 (West)
op 08/03/2019 naar 09:57   

Beste Louise,

Onze dochter zitten op het Ignatius en het vierde.
Wij en onze dochters zijn heel tevreden.
Belangrijkste; fijne, veilige en gezellige sfeer op school. Dochters voelen zich thuis.
Daarnaast goede docenten, goed lesprogramma. Best wat huiswerk (af en aan) en leuke naschoolse activiteiten. Leuke kinderen. Oftewel wij zijn blij en hebben geluk gehad bij beide systemen onze eerste keuze te hebben gekregen (allebei loting, maar ander systeem).
Je kunt van alles wat vinden en er zijn altijd pechvolgels (en dat gun je niemand), maar wij vonden de matching een soort relaxter systeem dan op een school inschrijven met een " doomscenario" bij uitlotng.
Wij konden trouwens bij matching nog helemaal buiten de boot vallen trouwens, ook dat is nu ietsjes aangepast gelukkig.

Wat ik wel zorgelijk vind (en daarom blijkt vsa zo belangrijk) dat er relatief weinig categorale of kleine scholen zijn. Mijn dochters vielen niet per se op een gymnasium (zacht gezegd) maar vielen voor het kleinschalige en de sfeer.
We hebben de keuze uiteindelijk helemaal bij hen gelaten. En zij voelden heel goed aan welke school bij hen paste

Succes allemaal met de keuze maken
Mike (Amsterdam)
op 07/03/2019 naar 12:15   

Na de open dag van Spinoza 20first hadden we een goede eerste indruk van de school. Vervolgens ben ik me gaan verdiepen in het afwijkende systeem dat deze school hanteert. Het valt me op dat het systeem met stamgroep van 15 personen, dagstart, project-uren, coach, individuele planningen etc. precies overeen komt met het uit Zweden afkomstige Kunskapskolan. Herkennen jullie dit?
Louise - nav. inkijkje SVPO (Amsterdam)
op 05/03/2019 naar 20:06   

Heel interessant, zo'n gedetailleerde beschrijving van ervaringen op een bepaalde school (SVPO), veel dank voor de moeite! Dat geeft een heel ander beeld, althans nuanceert het beeld dat de school zelf schept.

Ervaringen van ouders met andere scholen zijn ook voor mij zeer welkom!
Brede school Idool (Amsterdam)
op 04/03/2019 naar 21:42   

Tip voor de twijfelaars, kijk ook eens naar het IJburg College. Mijn beide kinderen zitten op IJburg college. Bewust gekozen voor een brede school. Onze kinderen groeien op in Amsterdam daarbij past een school met diverse populatie en alle niveaus samen. Hele prettige school, betrokken docenten met veel aandacht voor de kinderen, goed systeem waarin gewerkt wordt met perioden en toetsweek, niet alleen maar leren ook opdrachten die mee tellen. De vwo deelschool bovenbouw is gezellig, kinderen worden er echt gezien en zijn daardoor goed gemotiveerd. Oud IJBC leerlingen doen het goed in het wo, hbo en mbo. Ze hebben geleerd samen te werken met anderen, te presenteren voor de klas, vragen te stellen en kritisch te denken. Laatste eindexamenjaar waren er een aantal toppers bij die hoorden bij de hoogst scorende eindexamenkandidaten van NL op specifieke vakken. Aanrader!
*** SVPO Amsterdam (Amsterdam)
op 25/02/2019 naar 14:08   

Ik kan de inhoud uit het bericht van de ouder hieronder over SVPO Amsterdam ook helemaal beamen. Buiten de punten die deze ouder noemt vind ik het sociale klimaat soms ook bepaald onveilig.
De benadering van zowel de bovenschoolse leider als van een aantal docenten richting kinderen is erg repressief. Bij incidenten is de manier waarop kinderen bestraft worden regelmatig zeer discutabel te noemen. En dan is er geen zorgcoördinator oid om naar toe te gaan, want die heeft de school niet. Collectieve straffen (alle jongens van jaarlaag 1 en 2 een half uur laten nablijven worden ook niet geschuwd).
Hoewel de keuze om naar SVPO te gaan een heel bewuste keuze was, hadden we dit met de kennis die we nu hebben ook nooit meer gedaan.
*** SVPO Amsterdam (Amsterdam)
op 25/02/2019 naar 14:08   

Ik kan de inhoud uit het bericht van de ouder hieronder over SVPO Amsterdam ook helemaal beamen. Buiten de punten die deze ouder noemt vind ik het sociale klimaat soms ook bepaald onveilig.
De benadering van zowel de bovenschoolse leider als van een aantal docenten richting kinderen is erg repressief. Bij incidenten is de manier waarop kinderen bestraft worden regelmatig zeer discutabel te noemen. En dan is er geen zorgcoördinator oid om naar toe te gaan, want die heeft de school niet. Collectieve straffen (alle jongens van jaarlaag 1 en 2 een half uur laten nablijven worden ook niet geschuwd).
Hoewel de keuze om naar SVPO te gaan een heel bewuste keuze was, hadden we dit met de kennis die we nu hebben ook nooit meer gedaan.
Anne J (Amsterdam)
op 24/02/2019 naar 22:28   

Dank **** voor deze info? Zijn er nog andere ouders die iets willen vertellen over de school van hun kinderen? Ik ben vooral benieuwd naar de verhalen over Vox klassen, spinoza21, Cartesius 2 en de Vinse school.
*** (Amsterdam)
op 20/02/2019 naar 15:22   

Als ouder van een kind op de SvPO, denk ik dat er een paar dingen zijn die je misschien wil weten als je overweegt je kind er in te schrijven. Het is namelijk zeker een kleine, gezellige en veilige school, maar er kleven ook wel bezwaren aan. Dingen die mij niet duidelijk waren voordat ons kind er eenmaal zat, maar die ik wel graag had willen weten van te voren:

De school is onderdeel van een heel netwerk aan scholen. De scholen zijn kant en klare producten, allemaal efficiënt op dezelfde strakke manier georganiseerd. Om de kleine klassen te kunnen betalen, is alle franje eraf gehaald. Dit werkt in alles door. In de summiere communicatie vanuit de school, wordt je ook altijd op de hoogte gehouden van de successen in Zeeland en Friesland: iedereen in het land krijgt dezelfde mails.

Die communicatie wordt overigens tot een minimum beperkt. Aanspreekpunt is de mentor, ook als het leerling-overstijgende vragen betreft. Aan het hoofd van de school staat een “leider” die zowel de vestiging Amsterdam als de vestiging Utrecht onder zich heeft. Hij voert uitsluitend het beleid van het bestuur uit. Aan het begin van het eerste jaar is er geen enkele gelegenheid om kennis met hem te maken: je ziet alleen de mentor van je kind. Er zijn geen ouderavonden, ook niet als je er om vraagt. De argumentatie van het bestuur is: “Dit soort ouderavonden zijn niet alleen heel erg saai, ze zijn ook kostbaar en inefficiënt”: alle informatie kun je online opzoeken, het is teveel werk voor docenten en ouders zijn toch alleen maar in hun eigen kind geïnteresseerd .

Mocht je als ouder toch met de school in gesprek willen: iedere ouder is automatisch lid van een soort online MR, waarvan de werking zo complex is, dat in Amsterdam tot dusver nog niks is geactiveerd. Dit alles waarschijnlijk nog net binnen alle juridische kaders (op papier), maar zeer onhandig en niet bijzonder transparant.

De onderbouw is qua vakken zo ingericht, dat wisselen naar een andere school bijna onmogelijk is. Zo krijgen leerlingen van de tweede klas bijvoorbeeld nog geen natuur- en scheikunde, wat instromen in de derde klas van een andere school moeilijk maakt, en mogelijk betekent dat ze een niveau moeten zakken.

SvPO is absoluut geen huiswerkvrije school, misschien wel huiswerk-luw. Maar dat heeft er ook mee te maken dat thuis verder werken in veel gevallen niet mag en kan, omdat alles via een SvPO-eigen computersysteem gaat, waarin de kinderen voortdurend allerlei modules moeten invullen zodat de docent weet hoe ver ze zijn. Deze modules staan op de school-laptop, die niet mee naar huis mag. Er kan dus niks thuis worden ingehaald. Schoolboeken blijven ook op school.

Een dag ziekte of verlof betekent dus meteen: stress en achterstand. Achterstanden inhalen kan tijdens vrij werkuren, die allemaal op dezelfde dag kunnen vallen: zo kan de achterstand nog een paar dagen extra oplopen. Dit systeem van modules is sowieso een bron van ergernis en stress bij leerlingen en docenten, omdat het zo onwrikbaar is. Antwoorden moeten overeenkomen met wat de computer denkt dat het antwoord is: bij vakken als geschiedenis en wiskunde ligt dus de nadruk niet op begrip maar op exacte, voorgeprogrammeerde, antwoorden. Wie achterloopt, mag niet mee op schoolreis.

Hoewel de school het woord “persoonlijk” in de titel draagt, moeten de leerlingen geheel zelfstandig Duits of Spaans leren zonder docent (dus ook zonder ooit een klank van de andere, in veel gevallen volledig nieuwe, taal te horen). Aan het eind van een aantal modules moeten ze via Skype een toets maken. Het niveau van hetgeen ze leren is mij onbekend, cijfers kunnen erg hoog uitvallen – er worden tienen gegeven voor naar verluidt niet geheel foutloos afgelegde toetsen.

Ten laatste: wees je ervan bewust dat de school is er niet is voor enige andere ontwikkeling dan de cognitieve. Er wordt tekenen gegeven, maar die lessen lijken vooral gericht op technisch tekenen. Verwacht geen culturele uitstapjes of naschoolse clubs. Er is geen verkooppunt in de kantine: geen koffie, geen thee, geen broodjes. De verbouwing van het gebouw is al twee jaar bezig en het einde is nog niet in zicht. En als ik vraag waarom bepaalde dingen niet kunnen op school, antwoordt mijn kind steevast: daar is onze school te arm voor.
Nos (Nl)
op 13/02/2019 naar 10:08   

Coalitie wil schooladvies groep 8 na de eindtoets
Elisabeth (Amsterdam)
op 11/02/2019 naar 21:21   

@Tine: Ja, er is een groep ouders van C2 actief nav de berichten over de locatie, ik heb gevraagd of zij op je bericht willen reageren. Als je op Twitter zit, kun je zoeken op Cartesius2 en dan vind je een aantal berichten.
Tine (Amsterdam)
op 09/02/2019 naar 07:11   

Beste Elisabeth, weet jij of die actievoerende ouders en kinderen van Cartesius2 ergens te volgen zijn voor aanstaande C2-kinderen en hun ouders? Ik had de school heel hoog zitten, maar door de genoemde nieuwe locatie in Zeeburg begin ik erg te twijfelen omdat dat een uur fietsen zou worden voor zoonlief... op het web heb ik de actiegroep niet kunnen vinden. Heb jij informatie??
Elisabeth (Amsterdam)
op 03/02/2019 naar 13:27   

Kennismakingsgesprekken hebben geen enkele invloed op de loting, ieder kind krijgt 1 lotnummer voor alle scholen. Er is in die zin helemaal geen sprake van ‘matching’ tussen voorkeur van een leerling en de voorkeur van een school.
Een kennismakingsgesprek met ieder kind dat zich aanmeldt bij de school, kan wellicht wel bij nader inzien doen afzien van aanmelding, bijv. omdat het gesprek niet als orettig ervaren wordt. Maar de school kan aanmelding niet weigeren, mits het kind het juiste advies heeft.
WS (Diemen)
op 02/02/2019 naar 21:10   

Waarom houdt het Amsterdams lyceum kenningsmakingsgesprekken bij de aanmelding? Ze hebben toch geen invloed op welke leerlingen op hun school gematched worden? Of toch wel op de een of andere manier???
Elisabeth (Amsterdam)
op 30/01/2019 naar 18:10   

De streep die de wethouder heeft gezet door het beloofde nieuwe gebouw in centrum oost voor Cartesius2 heeft tot teleurgestelde en boze reacties geleid van ouders en kinderen die zich misleid voelen. Inmiddels heeft een groep belanghebbende ouders zich verenigd. Eventuele reacties zijn welkom.
Suzanne (Amsterdam )
op 17/01/2019 naar 18:03   

@K: het gaat mij om de termen ‘mindere’ en ‘betere’...
Elisabeth (Amsterdam)
op 17/01/2019 naar 10:42   

In onze laatste update staat een link naar het Technisch Rapport Gelijke Kansen van de Onderwijsinspectie, met informatie over de verschillen in uitkomsten tussen zgn. dakpan-brugklassen versus categorale klassen. De laatste VSA update is vinden onder de knop ‘nieuws’ in de linkerbalk op deze website.
Naar mijn mening hangt veel af van de houding van de school, staat het belang van de leerling voorop of het belang van de school? Doorvragen helpt: hoeveel ‘afstromers’ zijn er? Let op: een havo/vwo leerling die naar de 2e klas havo gaat is geen afstroom. En hoeveel zittenblijvers zijn er na de brugklas in de onderbouw? Welke eisen gelden voor overgang naar de 2e klas van het gewenste niveau? Zijn er verschillende eisen voor verschillende schooladviezen? Scholen zijn hier niet graag open over, toch is dit soort informatie wel openbaar en met enige moeite wel te vinden.

Helaas is informatie over opstroom naar een hoger niveau en afstroom naar een lager niveau niet beschikbaar op de Amsterdamse schoolwijzer. Hier zouden goede brede scholen zich immers in kunnen onderscheiden ...
K (Alkmaar)
op 17/01/2019 naar 08:23   

Hoi Suzanne, het is letterlijk de conlusie van een onderzoek, het is geen oordeel. Ik heb het genoteerd omdat ik denk dat je ervanuit kunt gaan dat gemengde klassen op het lagere niveau les krijgen, ook al willen scholen graag anders doen geloven. Ook onderzoek en niet mijn mening: van de kinderen met dubbeladvies havo/vwo is het deel dat na een aantal jaren vwo doet, hoger als ze gelijk op vwo instromen, de route via de gemengde brugklas laat er meer naar havo doorgaan. Deze afweging is er natuurlijk maar eentje tussen alle andere die de keuze voor een school bepalen....of je kind enthousiast is verdient voorrang :-)
Suzanne (Amsterdam)
op 17/01/2019 naar 07:44   

Wow K, had je dat echt niet anders kunnen verwoorden??
K (Alkmaar)
op 16/01/2019 naar 13:29   

Gemengde brugklassen zijn goed voor de 'mindere' leerling, maar remmen de betere leerling in de klas.
Elisabeth (Amstedam)
op 15/01/2019 naar 19:48   

@Simone: ik vrees dat zo’n overzicht niet bestaat en scholen zijn hier lang niet altijd open over. OCO Amsterdam kan zo’n overzicht misschien wel maken en toevoegen aan hun scholenoverzicht.

Wij adviseren ouders om altijd door te vragen naar het niveau bij gemengde brugklassen zodat je helder hebt op welk niveau wordt lesgegeven: het hoogste of het laagste? Daaraan gekoppeld ook doorvragen naar de overgansnormen voor de 2e klas. Vaak gelden voor een gemengde brugklas verschillende overgansnormen per advies (bijv. strengere eisen voor overgang naar 2vwo voor kinderen met havo/vwo advies dan voor kinderen vwo advies).
Simone (Amsterdam)
op 14/01/2019 naar 12:57   

N.a.v. artikel van vandaag in het Parool: weet iemand of er een overzicht is van het niveau waarop scholen lesgeven in de brugklas? Bv. les op havo- of op vwo niveau in de brugklas? Dit staat niet altijd in de schoolgidsen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/01/2019 naar 09:30   

@Ko: komt in orde, ook het factsheet schoolkeuze zal onder downloads worden opgenomen.
Ko (Weesp)
op 03/01/2019 naar 13:39   

@Elisabeth
Zou die nieuwe update ook onder de knop nieuws van deze site kunnen worden geplaatst? (De laatste daar is nu die van 20 juli 2018). Bedankt.
Elisabeth (Amsterdam)
op 31/12/2018 naar 13:01   

De nieuwe VSA update is uit, zie de link in de Twitter feed (of de nieuwsbrief in je e-mail box). Daarin de volgende onderwerpen:
- 2019 is een jubileumjaar voor VSA
- Informatie over de kans op uitloting en achtergrond centrale loting
- Kinderen die pas in 2e instantie passend advies krijgen worden nog steeds benadeeld
- Drukke open dagen en waarom geen scholenmarkt in Amsterdam (en waarom wel in de randgemeentes)?
Deel svp deze update met zoveel mogelijk ouders van kinderen die in groep 7 of 8 zitten!
Elisabeth (Amsterdam)
op 26/12/2018 naar 13:01   

@WS: het Damstede staat niet op deze lijst omdat de school de afgelopen twee jaar geen kinderen heeft uitgeloot. Zie voor een volledig overzicht tabel 2 in de beschrijvende analyse centrale loting 2018 (link in de tweet eronder).
WS (Diemen)
op 26/12/2018 naar 11:06   

Ik zag op twitter lijst mer hoogste lotnummers per school. Waarom staan niet alle scholen op de lijst? Ik mis bijvoorbeeld het Damstede lyceum.
1 (A)
op 27/11/2018 naar 19:18   

Dit jaar heeft Cygnus 1 extra klaas.
A (1)
op 20/11/2018 naar 12:34   

Is het helemaal uitgesloten dat kinderen uit Amsterdam een voorrang krijgen? Misschien weer een kort geding zoals in 2010?
Elisabeth (Amsterdam)
op 16/11/2018 naar 11:51   

@I: dat oordeel is aan de raad en ultimo de kiezer. Mijn beeld is dat zij vanuit dezelfde achtergrond en overtuiging gelooft dat met meer brede scholengemeenschappen de politieke doelen bereikt kunnen worden. Hopelijk laat zij zich overtuigen door de feiten: er zijn ruim voldoende plekken op brede scholen, alleen te weinig kinderen die daarnaartoe willen. En dat een brede school niet ‘the silver bullet’ is om kansenongelijkheid op te lossen. Ook op brede scholen zijn brugklassen categoraal ingedeeld, alleen IJburg, OSB en Vox klassen kennen nog echt brede brugklassen. Gelijke kansen voor de Cito ophogers, dat zou echt in lijn zijn met haar politieke doelen. Ondanks de verkiezingsbelofte daar iets aan te wilen doen, geeft de wethouder Osvo rugdekking, want de scholen willen het niet. En stoppen met werven van kansrijke leerlingen op besloten scholenmarkten in de (witte) randgemeentes door overtekende Amsterdamse scholen, laat ze werven in Amsterdamse wijken buiten de ring. Een Amsterdamse scholenmarkt voor alle kinderen, waar alle scholen zich presenteren en met workshops over schoolkeuze, naar het voorbeeld van New York, wil Osvo en de wethouder ook niet.

Liever deelt de wethouder naar het voorbeeld van Oudkerk de ouders een volstrekt onterechte jij-bak uit om de aandacht af te leiden van de eigen verantwoordelijkheid en onwil.
1 (A)
op 16/11/2018 naar 00:13   

Is zij beter dan kukenheim of slechter?
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/11/2018 naar 21:14   

@I: nee, ik ben niet tevreden met haar reactie.
Ze zei bijvoorbeeld met nadruk dat er geen capiciteitsproblemen zijn in Amsterdam, doelend op die ‘10.000 lege plekken’ waar Osvo mee schermt. Maar dat de adviezen van Amsterdamse kinderen (57% minstens havo) niet meer passen bij de vmbo leegstand, zegt ze niet. Dat de‘lege plekken’ deels ook virtuele, niet echt bestaande maar door bestaande scholen ‘geclaimde plekken’ zijn om nieuwe toetreders buiten de deur te houden, dat weet ze misschien niet. Het is iig een grove onderschatting van het echte probleem.
Onbegrijpelijk dat het college, die haar mond vol heeft van kansengelijkheid de ruim 700 kinderen met een opgehoogd advies na de Cito zo in de kou laat staan. Wijzen naar het rijk is echt een slap excuus, het eigenzinnige Amsterdam regelt wel vaker zelf iets om achterstanden gelijk te trekken en zeggen dat ouders dat niet zouden willen is pertinent niet waar, ouders vrágen hierom, ook de ouders wiens kinderen wel direct een passend advies kregen. De schoolbestuurders, die willen dat niet omdat 1. Het procedureel lastig is voor hen (bekang van het kind is daar dus ondergeschikt aan) en 2. In 2015 is wel gewacht met de centrale loting tot de uitslag van de Cito, maar toen kreeg deze groep kinderen een belangrijk deel va de schuld van het debacle destijds. Het was daarna de eerste ‘verbetering’ van de centrale loting om in april te loten en deze groep kinderen niet meer mee te laten doen. De wethouders kiest hier ook de zijde van Osvo en wijst naar het rijk en ‘de ouders’ omdat ze niks wìl doen. ‘Wolle is kinne’ zeggen de Friezen.
Dat ouders het vooral ‘leuk’ zouden vinden om met hun kinderen zoveel scholen te bezoeken om een (reserve)lijst van 12 scholen te maken (en aansluitend zwaar teleurgesteld worden), is volstrekt niet onze ervaring.
Dat deze lotingsmethode een Nobelprijs zou hebben gewonnen is overigens niet waar, een urban fairy tale, die ooit is gebruikt en nu klakkeloos wordt overgenomen door de wethouder. En de stad New York is alweer gestopt met deze wijze van loten voor scholen.
Het stadsbestuur vindt het nog steeds prima dat Osvo haar handen in onschuld wast en het risico volledig bij de ouders en 11 jarige kinderen legt. Het stadsbestuur schaart zich aan de zijde van Osvo en laat ouders en hun kinderen in de steek.
1 (A)
op 15/11/2018 naar 09:22   

Elisabeth, bent U tevreden met de reactie van mw Moorman?
Elisabeth (Amsterdam)
op 03/11/2018 naar 08:31   

Aankomende woensdag 20.00 uur is in Pakhuis De Zwijger een gesprek over Amsterdamse scholen, schoolkeuze en diversiteit.
Met Osvo voorzitter Rob Oudkerk, onderwijsjournalist Anja Vink, onderzoeker Willem Boterman, Jerry Afriyie van ‘Nederland Wordt Beter’, rector Spinoza lyceum Jan Paul Beekman, Elisabeth Bootsma namens VSA, jongerenwerker Daryll Landburg, strategisch adviseur onderwijs Huub Nelis en Camyre De Adelhart Toorop van Spring High.
Wij zijn er bij, kom je ook? Gratis, reserveer wel je plek op de website van Pakhuis De Zwijger.
Mar2 (Amsterdam)
op 23/10/2018 naar 22:05   

De kernprocedure staat sinds 18 oktober op de site van de OSVO.
Elisabeth (Amsterdam)
op 03/10/2018 naar 07:52   

@A: de kernprocedure en het tijdpad zal binnenkort gepubliceerd worden. De verwachting is dat er weinig tot niets veranderd wordt, niet in de procedure en niet in het aanbod. Wel is duidelijk dat er in 2019 naar verwachting circa 330 kinderen meer meedoen waardoor de uitkomst van de loting slechter zal zijn dan afgelopen jaar, toen onverwacht 200 minder kinderen meededen dan verwacht.
A (1)
op 30/09/2018 naar 19:48   

Wanneer wordt de kernprocedure 2019 verwacht?
EM (AMSTERDAM)
op 22/09/2018 naar 08:18   

Volgens de analyse doen er dit jaar 300 kinderen meer mee aan de loting. Weinig bemoedigend dus. Als ik het goed lees is met dit aantal plaatsingsgarantie binnen de top 12 al moeilijk.
Simone (Amsterdam )
op 21/09/2018 naar 11:56   

@WS: bij de vergaderstukken van de Raadscommissie WIO (zie site gemeente) staat de analyse van de matching 2018.
Elisabeth (Amsterdam)
op 18/09/2018 naar 19:09   

@ws: daar zal Osvo volgende week in een besloten vergadering over beslissen. De verwachting is dat de procedure en het tijdpad komend jaar ongewijzigd zal zijn. Ondanks verbetersuggesties en ondanks het feit dat de politiek zich bij de raadsverkiezingen unaniem uitsprak voor gelijke kansen bij aanmelding voor kinderen die na de uitslag van de Cito eindtoets eind mei een hoger advies krijgen.
WS (Diemen)
op 17/09/2018 naar 16:35   

Is de beschrijvende analyse van de matching 2018 al ergens online te vinden?
Ko (Weesp)
op 07/09/2018 naar 14:12   

In mijn bericht van 06/09/2018 naar 14:47 beschreef ik een
drietal experimentjes. Bij de resultaten met Boston had ik
moeten vermelden: afgezien van eventueel strategisch gedrag.
Ko (Weesp)
op 07/09/2018 naar 13:25   

@Elisabeth

Die suggestie heb ik zeker niet bedoeld. Van mijn kant begrijp ik
niet hoe je tot die opmerking hebt kunnen komen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 07/09/2018 naar 11:52   

@Ko: samen met andere ouders werk ik al jaren aan concrete verbeteringen en er is ook al veel bereikt. Je suggestie dat ik geen verbeteringen zou willen begrijp ik dan ook niet.

Ik lees dat je wil discussiëren over (samengevat) de verschillende manieren hoe je de schaarste kunt verdelen. Ik denk dat ik niet de aangewezen persoon ben om daarover de degens te kruisen.
Ko (Weesp)
op 07/09/2018 naar 11:41   

@Elisabeth

Wat betreft mijn verwachtingen, nu je er naar vraagt, ik had
zeker niet verwacht dat je zoveel punten die ik aandraag zou negeren, ook expliciete vragen en ook mijn opmerkingen dat je niet reageert.
Als je iets niet relevant vindt, of onjuist, of onduidelijk
geformuleerd, of het er niet mee eens bent hoor ik dat liever dan
deze oorverdovende stilte. Ik ga daar verder niet over zeuren
want ik schrijf deze stukjes ook voor mezelf. Maar een
vruchtbare discussie is het niet.

Je schrijft: " ... de resultaten in de andere grote steden blijven
nl significant beter". Zonder tegenbericht neem ik aan dat je
met "beter" bedoelt: meer leerlingen op eerste voorkeur geplaatst.

Ik zou de documentatie van die andere grote steden wel eens willen
zien. Kun je misschien linkjes geven of documenten op de VSA website zetten?

Of het door een beter aanbod komt kan ik niet beoordelen.
Dat alleen in Amsterdam RSD wordt gebruikt en de andere plaatsen,
zoals jij schreef, met een stap Boston beginnen zal een rol spelen.
Wat dat betreft zijn mijn experimentjes 1) en 2) informatief, het
verschil is 4.2 procentpunt.
Maar met Boston is er ook nog de factor strategie. Met Boston
tel je niet de plaatsingen op echte eerste voorkeur maar die op
opgegeven eerste voorkeur. En dat zou dus de tweede of derde echte kunnen zijn. Als je je overtekende echte eerste voorkeur verzwijgt en je ondertekende tweede echte als eerste noemt zal het aantal plaatsingen op als eerste genoemde scholen stijgen.
Als strategie succes heeft zullen de ouders en leerlingen er
blij mee zijn. Maar het is wel, in jouw terminologie, het verhullen
van het echte probleem van de mismatch.

De vergelijking met andere steden gaat dus misschien niet op.

Elk systeem heeft zo zijn frustraties, ik heb een politicus
eens horen zeggen dat het soms goed is om van frustratie te
veranderen.

Veranderingen werken voor de ene groep anders uit dan de andere,
akkoord. Dat is geen reden om niet te willen veranderen, men
moet het een tegen het ander afwegen. Wat dat betreft heb ik je
een expliciete vraag gesteld die nog op antwoord wacht.

Over het verbeteren van het aanbod heb ik denkelijk weinig zinnigs
te melden. Je bedoelt denk ik dat de kwaliteit van nu ondertekende
scholen moet verbeteren om ze aantrekkelijker te maken en zo de
druk van de overtekende scholen af te leiden. Ik denk dat jij
daar alles van weet en ik nagenoeg niets.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/09/2018 naar 21:28   

@Ko: ik weet niet zo goed wat je verwacht van mij. Ik wees op de andere grote steden. Er is nl wel een verschil, de resultaten in de andere grote steden blijven nl significant beter. Is dat een beter matchende aanbod of is het omdat alleen in Amsterdam alle kinderen moeten loten voor alle scholen?
Nogmaals, ieder lotingssysteem kent een afruil, van ieder verbetervoorstel profiteer een groep en wordt een andere groep weer benadeeld. Zullen we het ook hebben over een structurele en duurzame oplossing, nl verbeteren van het aanbod?
Ko (Weesp)
op 06/09/2018 naar 20:53   

@Elisabeth

Op mijn concrete vraag krijg ik geen reactie.

Ik denk niet dat je goed naar mijn drie experimentjes hebt gekeken.

2) en 3) doen eerst één stap Boston, zoals je voor de andere grote steden noemt.

Daarna worden de resterende leerlingen toegewezen.
Met 2) wordt niemand van eerste plaats verdrongen.
Met 3) kunnen leerlingen op eerste plaats op overtekende school wel worden verdrongen.
Met 3) heb je 98.9% in top 3.

Ook op die resultaten reageer je niet.

Als je vragen hebt hoor ik het graag.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/09/2018 naar 19:58   

@Ko: de principiële vraag is of het ‘eerlijker’ en ‘rechtvaardiger’ is dat nu alle kinderen voor alle scholen moeten loten en kinderen nu ook uitgeloot worden voor niet overtekende scholen ten faveure van kinderen die kiezen voor de beperkte groep overtekende scholen.

Je kunt ter vergelijking eens kijken naar de resultaten in andere grote steden (Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem) waar geloot wordt op eerste voorkeur en vervolgens centraal geloot voor de reserveplekken 2 t/m 5.

Anders verdelen van de schaarste kent hoe dan ook verliezers, 11 jarige kinderen die dromen van een school. Het aantal pechvogels en hun leed verschilt weliswaar, maar er blijft een afruil die een bepaalde groep benadeeld. Een duurzame oplossing is de schaarste zèlf bestrijden en het aanbod meer laten matchen met de échte voorkeuren. Alleen naar de manier van loten kijken en wie je daarmee belast (alle kinderen voor alle scholen in de loterij zoals in A’dam of alleen per overtekende school, zoals in andere grote steden), lost het probleem niet duurzaam op. Alle aandacht de afgelopen jaren voor de manier van loten leidt helaas af van het aanpakken van de oorzaken van de schaarste. Voor Osvo is de centrale loting domweg een manier om ieder jaar kinderen in het bestaande aanbod te persen, en zo de status quo te behouden.
Ko (Weesp)
op 06/09/2018 naar 14:47   

@Elisabeth

Je bericht van 04/09/2018 naar 08:33 gaat over verdringing en
daar wil ik ook wel op reageren.

Het VSA uitgangspunt is dat elke leerling eigenlijk op haar eerste
voorkeur geplaatst zou moeten worden. Dan is uitloting al een probleem en verdringing van eerste voorkeur zeker een groot probleem.

De ouders kijken daar toch iets genuanceerder tegenaan.
Volgens het Dialogic 2018 rapport (Tabel 7 op pag 35) noemt 83% van de ouders plaatsing op tweede voorkeur acceptabel, voor derde voorkeur is dat 62% en voor vierde voorkeur 36%.
Dus verdringing naar tweede voorkeur is in 17% van de gevallen voor de ouders niet acceptabel. Dat is niet te verwaarlozen, maar je suggestie dat elke verdringing een ramp is gaat mij te ver.

Met RSD is er technisch gesproken geen sprake van verdringen, een
geplaatste leerling verhuist later niet naar een andere school. Maar
het kan bijvoorbeeld wel gebeuren dat een leerling op haar school van derde voorkeur wordt geplaatst terwijl een andere leerling, met die school als eerste voorkeur, daar niet is geplaatst. Dat kun je
verdringing noemen, dat is in elk geval korter dan "justified envy".

Met RSD plus verbetering worden wel leerlingen naar lagere voorkeuren verplaatst, om ruimte te maken voor leerlingen die van laag naar hoger komen. Maar de verdrongen leerling is niet slechter af dan de leerling die omhoog komt.

Met de gegevens van 2017 is het effect van het verbeteren dat het percentage in top 3 stijgt van 94.8 naar 99.8 en het percentage op eerste voorkeur daalt van 84.8 naar 83.7. In absolute aantallen gaat het om gemiddeld 374 en 82 leerlingen. Die 82 minder op eerste voorkeur (ten opzichte van RSD) is de prijs die voor plaatsing van de 374 binnen hun top 3 wordt betaald.

De vraag is nu: zou jij bereid zijn om die prijs te betalen? Of zou je
liever aan de 374 leerlingen gaan uitleggen dat ze buiten hun top 3 zitten omdat je 82 leerlingen op hun eerste voorkeur wilt houden in plaats van lager in hun top 3?

In het kader van de evaluatie/heroverweging van de centrale loting is dit ook een vraag aan OSVO.

Met RSD kan het inderdaad gebeuren dat leerlingen die een niet
overtekende school als eerste voorkeur hebben, daar niet geplaatst
worden. Met Boston zouden ze daar wel geplaatst zijn.

Hoewel plaatsen op eerste voorkeur niet mijn obsessie is heb ik uit
nieuwsgierigheid toch drie snelle experimentjes gedaan die daar wel
op gericht zijn.

1) Met RSD plus verbeteren maar tijdens het verbeteren geen verdringing van eerste voorkeur daalt het percentage in top 3 naar 99.5 en stijgt dat op eerste voorkeur naar 83.9.

2) Met Boston en vervolgens verbeteren zonder verdringing van eerste voorkeur daalt het percentage in top 3 naar 94.0 en stijgt dat op eerste voorkeur naar 88.1.

3) Met Boston en vervolgens verbeteren zonder verdringing van eerste voorkeur maar alleen als het op een niet overtekende school is, gaat het percentage in top 3 naar 98.9 en dat op eerste voorkeur naar 85.7.

In geval 3) kunnen leerlingen op eerste voorkeur op een overtekende school dus wel verdrongen worden (tenzij voorrang). Leerlingen met een niet overtekende school als eerste voorkeur krijgen die en blijven verder buiten de competitie.

De conclusie uit deze experimentjes is dat een hoog percentage in top 3 niet lukt zonder leerlingen van eerste voorkeur te verdringen.

Dat woord verdringen blijft toch lastig. Het klinkt alsof er iets
onrechtmatigs gebeurt, alsof leerlingen recht hebben op de plek die
Boston ze zou geven. Dat is natuurlijk niet zo.
Ko (Weesp)
op 05/09/2018 naar 21:11   

@Elisabeth

Als belangenvereniging kan VSA wel voor een bepaald resultaat pleiten, bijvoorbeeld het inlossen van de oorspronkelijke belofte.
Ik heb laten zien dat het in 2016 en 2017 mogelijk was geweest.
Misschien kan het ook met een andere methode dan de mijne,
dat maakt mij weinig tot niets uit.

Op het verdringen kom ik ook nog terug.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/09/2018 naar 20:12   

Bovenste beste Ko, stichting VSA zet zich in voor het verbeteren en vergroten van het aanbod van voldoende kwaliteit voor Amsterdamse kinderen. Niets meer en niets minder. VSA is geen belangenvereniging die ‘voor’ een bepaalde manier van loten pleit. Er is een tijdje een belangengroep geweest die zich inzette voor de belangen van de centrale loting.
VSA heeft bij de start van de centrale loting in 2015 haar twijfels geuit of de belofte dat hiermee de lotingsproblematiek zou zijn opgelost realistisch is, alle kinderen in de opgegeven top 3 scholen zonder de aanbodschaarste aan te pakken klonk te mooi om waar te zijn. Maar als dat wél uit zou komen, dan zou er idd gesproken kunnen worden van een succes omdat de gedane belofte dan is ingelost. Zoals bekend zijn er grote verschillen tussen de niveaus. Binnen vmbo komt wel iedereen in de top 3 - en toch is niet ieder kind blij. Leggen we ons erbij neer dat een 11 jarig kind dat bakker wil worden of wil opklimmen naar havo die kans niet krijgt omdat het wél een plekje in de top 3 scholen krijgt?
Een wereld waarin niet geloot hoeft te worden om naar school te gaan noem je een ideale wereld. Buiten Amsterdam is dat in de veruit de meeste schoolregio’s echter wel de normaalste zaak van de wereld.
Ko (Weesp)
op 05/09/2018 naar 14:54   

@Elisabeth

Op 21/10/2016 naar 09:01 schreef je
“… De stichting VSA vindt nog steeds dat als alle kinderen in de top 3 terecht komen, we kunnen spreken van een succes. … “

We zijn nu twee jaar verder, ik kom met een methode die in 2017 en 2016 nagenoeg alle leerlingen (99.8%) in hun top 3 plaatst en op mijn vraag of VSA daar blij mee zou zijn krijg ik nu geen reactie.

Een paar honderd leerlingen buiten hun top-3, terwijl ze daar wel
geplaatst hadden kunnen worden, dat noem ik een misstand. Als je dat negeert stuur je die kinderen het bos in. En dat gaat dan jaar in
jaar uit zo door, tot het "werkelijke probleem" is opgelost.

Die 99.8% was zonder uitbreiding van capaciteit, het is eigenlijk een
quick win, onbegrijpelijk om die winst niet te willen pakken.

Zoals ik al schreef moet er voor verdere verbetering wel iets aan
het aanbod worden gedaan. Ik zie heus wel dat er meer is
dan uitsluitend het verbeteren van het lotingssysteem.

In jouw ideale wereld is er helemaal geen lotingssysteem. In het
voorjaar noemt elke leerling een school en wordt daar in het najaar
geplaatst. In die tussentijd hebben de scholen hun capaciteit
aangepast, met behoud van kwaliteit.
Als dat uitvoerbaar is zou ik het zeker toejuichen.
Maar voorlopig is er elk jaar een verdelingsprobleem dat om een oplossing vraagt. En dan pleit ik voor iedereen in top 3 als eerste doelstelling. Misschien ben je het daar toch wel mee eens als je schrijft: "Ook die belofte aan ouders is na 3 jaar op deze nieuwe manier centraal loten niet uitgekomen."

Teleurstelling over DA-STB, DA-MTB, RSD is geen argument om RSD plus verbeteringen af te wijzen, want die is nooit slechter dan RSD zonder verbeteringen.

Algemene percentages geven een algemene indruk en gelden niet voor elk schooladvies, dat ben ik natuurlijk met je eens. De percentages die je noemt zijn van RSD en niet van RSD plus verbeteringen. Met de resultaten van mijn methode heb ik nog geen uitsplitsingen gemaakt.

Je sluit af met de opmerking: "Alleen als het aanbod beter aansluit
bij de bekende échte voorkeuren zullen er geen kinderen meer het bos worden ingestuurd."

De paar honderd kinderen die nu buiten hun top 3 terecht komen worden heel erg ver het bos ingestuurd. In 2016 en 2017 was daar zonder extra aanbod veel aan te verbeteren: nagenoeg iedereen in top 3.
VSA zou zich ook daarvoor kunnen inzetten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/09/2018 naar 08:33   

@Ko: verdringing is in de centrale loting een fors probleem. In 2017 werd maar liefst 27% van de uitgelote kinderen van de school van aanmelding verstoten door kinderen voor wie die school een reserveschool was. Een belangrijk deel van de uitlotingen wordt veroorzaakt door schaarste op een beperkt aantal scholen en verschmerzt over een veel grotere groep kinderen. Door verdringing kun je nu ook uitgeloot worden voor niet overtekende scholen. Ook kinderen die niet kiezen voor populaire scholen ondervinden nu de effecten van schaarste op andere scholen. Door verdringing gaan kinderen die kiezen voor atheneum naar het gymnasium en andersom. Dat zijn forse negatieve effecten van dmv centrale loting de schaarste verdelen. Enkel focus op totaal percentages van ingeloot op school van aanmelding en binnen top 3 of top 5 verhullen deze problemen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/09/2018 naar 08:20   

@WS: al deze kinderen hebben individueel bezwaar gemaakt tegen de lotingsuitslag en de ouders hebben als collectief Osvo verzocht gebruik te maken van de vooraf reeds voorziene flexibele schil tbv de garantie op top 12 door te laten draaien om alle kinderen binnen de top 5 te laten komen (dmv van het net zolang doorgaan met 1 stoeltje bijplaatsen per klas totdat iedereen in de top 5 ipv de top 12 zit). Aan dat verzoek wenste Osvo niet tegemoet te komen. Wel hebben individuele scholen bezwaarschriften gegrond bevonden. Voor deze kinderen is dus wel een specifiek stoeltje bijgeplaatst. Enkele kinderen zijn uitgeweken naar Weesp, Amstelveen en Velsen-zuid.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/09/2018 naar 08:06   

@Ko: de afgelopen jaren is er (te) veel aandacht uitgegaan naar de verdeling van de schaarste ipv het oplossen van het werkelijke probleem: de mismatch.
Er was een clubje dat zich uitsluitend richtte op het verbeteren van het lotingssysteem. Dmv een petitie is afgedwongen dat Osvo na het debacle van de eerste centrale loting in 2015 toch doorging met een nieuwe centrale loting waarmee vrijwel alle kinderen in de top 3 zouden komen en iig iedereen in de top 5. Ook die belofte aan ouders is na 3 jaar op deze nieuwe manier centraal loten niet uitgekomen.
Met algemene percentages verliezen we uit het oog dat er grote verschillen zijn in uitkomst tussen de verschillenden adviezen. Dit jaar werd 23% van de kinderen met vwo advies uitgeloot voor de school van aanmelding en 8% kwam buiten de top 3. De mismatch tussen échte voorkeuren en aanbod is hier erg groot. Het aanbod laten voor wat het is en alleen de lotingssystematiek wijzigen is onvoldoende. Op vmbo niveau wordt 10% uitgeloot en belandt wel iedereen in de beloofde top - toch is ook op vmbo niveau niet elk kind gelukkig met de uitkomst, het vmbo is totaal bijna de helft van de kinderen (daarmee van grote invloed op het totale percentage) maar er zijn werkelijk grote verschillen tussen alle vmbo niveaus, denk aan de verschillende beroepsopleidingen
VSA zet zich daarom vooral in op het werkelijke probleem nl de mismatch tussen de échte voorkeuren en het huidige aanbod van onderwijs in Amsterdam. Alleen als het aanbod beter aansluit bij de bekende échte voorkeuren zullen er geen kinderen meer het bos worden ingestuurd.
Ko (Weesp)
op 03/09/2018 naar 10:46   

@Elisabeth

Als ik de gelegenheid krijg zal ik mijn suggesties graag bij
OSVO toelichten.

Met 99.8% leerlingen in hun top-3 is er duidelijk minder schaarste.
Dat zou toch een verbetering zijn, en die was in 2016 en 2017 zonder extra aanbod te realiseren, 2018 is nog niet bekend.
VSA zou toch wel blij zijn met een dergelijk resultaat?
Om nagenoeg iedereen in hun top-2 te krijgen moet wel
iets met het aanbod worden gedaan, dat zou een volgende doelstelling kunnen zijn.

Als Bottom line stel je dat er schaarste is zolang niet alle
leerlingen op hun eerste voorkeur worden geplaatst. Ongeveer 20%
van de ouders zal dat met je eens zijn. Volgens het Dialogic 2018
rapport (Tabel 7 op pag 35) noemt 83% van de ouders plaatsing
op tweede voorkeur acceptabel, voor derde voorkeur is dat 62%
en voor vierde voorkeur 36%. Natuurlijk zou iedereen erg tevreden
zijn met plaatsing op eerste voorkeur, maar een breed gedragen
obsessie is het niet.

Die 36% is reden om te proberen zo veel mogelijk leerlingen in
hun top-3 te plaatsen.

PS
Bedankt voor je verwijzing naar de ontwikkeling in het
basisonderwijs. Toepassing van Boston bij het VO zou
(afgezien van eventueel strategisch gedrag) in 2016 en 2017
95.3% respectievelijk 95.4% van de leerlingen in hun top-3
hebben geplaatst. Dat is ietsje beter dan met RSD (94.8%).
Het focus op eerste voorkeur veroordeelt honderden leerlingen
tot een plaats buiten hun top-3, terwijl ze daar wel geplaatst
hadden kunnen worden.
WS (Diemen)
op 02/09/2018 naar 10:50   

Hoe is het verder gegaan met de 1% kinderen die dit jaar buiten de top 5 zijn geplaatst. Is daar toch nog een oplossing voor gevonden?
Elisabeth (Amsterdam)
op 31/08/2018 naar 21:30   

PS @Ko: de raadscommissie onderwijs vergadert woensdag 5 sept. a.s. over de evaluatie en resultaten van de centrale loting voor het basisonderwijs. Opvallend: met 2 scholen is getest met een ander lotingsalgoritme, t.w. ‘ongetrapt Boston op eerste voorkeur’, kort samengevat: eerst aangemelde leerlingen plaatsen (1e voorkeur) en geen verdringing meer door lagere voorkeuren. De ervaringen zijn zo positief dat alle basisscholen overgaan op dit lotingsalgoritme. Zie alle stukken onder agendapunt 15 van de raadscommissie werk, inkomen en onderwijs op de website van de gemeente Amsterdam.
Elisabeth (Amsterdam)
op 31/08/2018 naar 13:33   

@Ko: na dit jaar zal er eindelijk een echte evaluatie plaatsvinden van de centrale loting inclusief een heroverweging of dit systeem wel moet worden voortgezet. Osvo heeft er vorig jaar eigenhandig nog een jaartje bijgesnoept. Hoe, dat is onbekend, wel duidelijk is dat alleen de gezamenlijke schoolbestuurders hierover autonoom beslissen. Je input moet je dus daar, bij Osvo, op tafel krijgen.

Bottom line blijft dat als je op 4 scholen 100 plekken hebt waar in totaal 600 kinderen naartoe willen, er geen verdeelmechanisme is die voldoende plekken voor alle kinderen tevoorschijn kan toveren. Het aanbod aanpassen aan de bekende voorkeuren kan de mismatch tussen het huidige aanbod van onderwijs en voorkeuren van leerlingen wel oplossen.
Ko (Weesp)
op 31/08/2018 naar 11:59   

@Elisabeth
In de eerste zin van je bericht schrijf je "door de schaarste en mismatch in combinatie met het lotingssysteem ... ".
In de voorlaatste zin schrijf je "De oplossing is dat Osvo iets doet met de gevraagde en bekende voorkeuren en het aanbod van scholen daar meer op gaat aansluiten."

Een andere oplossing is dat Osvo iets met het lotingssysteem doet.
Het is niet moeilijk om eerst met RSD een matching te bepalen (zoals nu) en die vervolgens te verbeteren. Zie mijn bericht van 31/05/2018.

Met de gegevens 2017 plaatst RSD 94.8% van de leerlingen
in hun top-3. Het verbeteren brengt dat op 99.8%.
De resultaten voor 2016 zijn vergelijkbaar.

Met die aanpak is er nauwelijks schaarste meer. De schaarste die je ziet hangt af van het lotingssysteem dat je gebruikt.

Zodra ik de meps data 2018 krijg zal ik uitzoeken hoe het verbeteren daarmee uitpakt. Ben erg benieuwd.
Elisabeth (Amsterdam)
op 31/08/2018 naar 11:18   

@Joep: door de schaarste en mismatch in combinatie met het lotingssysteem zijn kinderen elkaars concurrent geworden. Het systeem verdeeld het tekort op een beperkt aantal scholen over een veel grotere groep kinderen en scholen. Dat zorgt voor meer kinderen die uitgeloot worden voor de school van aanmelding ten faveure van de groep die kiest voor de meest populaire scholen en een lange pijnlijke ‘staart’ met de zwaarst getroffen kinderen die heel laag terecht komen.

Het uitgangspunt van de gemeentelijke Kinderombudsman is dat ieder kind ‘blij’ moet kunnen zijn met de school die uit de loterij rolt. Dat is niet per se de school van aanmelding of een school in de top 3, maar iig een school waar het kind met een goed gevoel en in blijde verwachting naar de brugklas kan. Zij vraagt schoolbestuurders daarom om maatwerk.

In het rapport over de tevredenheid staat opnieuw kritiek van ouders en scholen op het systeem van de wachtlijsten, omdat de kinderen met de hoogste (slechte) lotnummers niet alleen het laagst terecht komen, zij zijn door dat hoge lotnummer ook kansloos op de wachtlijst van hun favoriete school. Dubbele pech dus. De eersten op de wachtlijst zitten op scholen in hun top 3, in de (lange) staart van de wachtlijst zitten kinderen die op school nummer 10 of nog hoger kwamen, maar die kinderen komen door hun hoge lotnummer nooit aan bod. De sowieso beperkte verschuivingen op de wachtlijsten leveren voor de zwaarst getroffen groep kinderen zodoende bitter weinig op. Maatwerk is dan de enige mogelijkheid op verbetering.

De oplossing is dat Osvo iets doet met de gevraagde en bekende voorkeuren en het aanbod van scholen daar meer op gaat aansluiten. Zolang het aanbod niet wordt aangepast aan de gevraagde en bekende voorkeuren, wordt ieder jaar opnieuw een groep pechvogels met slechte lotnummers het bos ingestuurd.
Joep (Amsterdam )
op 30/08/2018 naar 20:26   

@Elizabeth: ik kan hier uiteraard niet in details treden maar ken beide gevallen goed en geloof me; NIKS schrijnends aan.
Joep (Amsterdam )
op 30/08/2018 naar 20:26   

@Elizabeth: ik kan hier uiteraard niet in details treden maar ken beide gevallen goed en geloof me; NIKS schrijnends aan.
Elisabeth (Amsterdam)
op 29/08/2018 naar 20:28   

PS @Joep: als er sprake zou zijn van ‘voordringen’ dan snap ik zeker je frustratie, dat is niet eerlijk voor kinderen die bovenaan de wachtlijst staan. Maar voor zover mij bekend gaat het om boventallig plaatsen van ‘schrijnende gevallen’ of na bemiddeling door de Kinderombudsman. Overigens zijn de wachtlijsten inmiddels vervallen. Ook in de laatste week voor de start van school kan er nog ‘goed nieuws’ komen, het is zeldzaam maar her gebeurt.
Elisabeth (Amsterdam)
op 29/08/2018 naar 20:01   

@Joep: voor zover bekend is in 26 gevallen bezwaar gemaakt bij de school van aanmelding tegen de uitkomst van de centrale loting, doorgaans met een beroep op de hardheidsclausule. Dat houdt in dat er sprake moet zijn van zwaarwegende sociaal-emotionele omstandigheden waardoor de lot8ngsuitslag onredelijk bezwarend is voor het individuele kind. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ernstige ziekten van kind of ouders of handicap van het kind.
Een onbekend aantal van deze 26 bekende ingediende bezwaren is door betrokken scholen gegrond bevonden. Het kind is dan boventallig geplaatst, m.a.w. als de school 140 plaatsen heeft, zijn er 141 kinderen geplaatst. In de jaarlijkse cijfermatige analyse (nog niet gepubliceerd) is dat oer school na te gaan.
Op deze manier worden er dus geen kinderen benadeeld die op de wachtlijst van de school staan. Immers, plaatsing vanuit de wachtlijst van een school vindt plaats nadat een geplaatste leerling zich terugtrekt, bijvoorbeeld omdat dat kind alsnog een plek krijgt op de eigen school van aanmelding.
Dat dit systeem oneerlijke en onrechtvaardige kanten heeft, ben ik overigens zeker met je eens. Bijvoorbeeld verdringing van kinderen van hun school van aanmelding door kinderen voor wie die school als reserveschool is opgegeven en de kansenongelijkheid voor kinderen die na een goede Cito een hoger advies krijgen - zij staan helemaal achteraan in de rij en mogen zich eind mei pas aanmelden voor scholen waar dan nog plek is.
Joep (Amsterdam)
op 29/08/2018 naar 13:40   

Elizabeth, je schrijft “Goed dat scholen ondanks de centrale lotingsdwang en het idee dat alle scholen van een bepaald niveau even geschikt zouden zijn voor ieder kind (wat natuurlijk onzin is en dat weten ze zelf ook heus wel), inmiddels toch naar het individuele kind willen kijken en het na heroverweging van het eerdere afwijzingsbesluit louter ogv een slecht lotnummer zonodig alsnog boventallig plaatsen.”

Ik zou het met je eens zijn als het echt on schrijnende gevallen ging. Daar is in het geval van deze twee kinderen echter absoluut geen sprake. Hoe het ze toch gelukt is weet ik niet. Ik vind het echter totaal niet terecht dat deze twee kinderen ineens op hun eerste plek zijn gekomen terwijl er meterslange wachtlijsten zijn. Door deze lijsten te negeren zijn heel veel andere kinderen benadeeld, die anders doorgeschoven zouden zijn. Daarmee is het toch weer een oneerlijk systeem. Dat kan gewoon niet.
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/08/2018 naar 12:58   

@Simone: er is een rapport maar dat is nog niet gepubliceerd want moet eerst door OSVO bestuurders worden besproken. En die zijn nog met vakantie 😉 Er is wel een Dialogic rapport van het tevredenheidsonderzoek gepubliceerd. Daarin vind je ook een aantal cijfers. Een directe link vind je in de laatste VSA update (zie onder de knop ‘nieuws’).
Simone (Amsterdam)
op 22/08/2018 naar 11:44   

Is het hele rapport over de matching 2018 (zie parool artikel) al openbaar?
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/08/2018 naar 11:12   

Er zijn afgelopen centrale loting voor zover bekend 26 bezwaren ingediend tegen de uitslag van de centrale loting, zie oa het artikel in Parool gisteren (link in twitterfeed VSA). Een deel van die ingediende bezwaren is toegekend. De kinderen achter deze toegekende bezwaarschriften zijn zodoende boventallig geplaatst. Zo heeft het 4e 141 kinderen geplaatst. Voorafgaand hadden ze 140 beschikbare plaatsen, zodoende is dus 1 kind boventallig geplaatst waarvan kennelijk het bezwaar is toegekend.

VSA adviseert inderdaad om bezwaar te maken tegen de uitslag van de centrale loting als die uitslag voor het individuele kind echt nadelig is. Het is een long shot en er zijn goede gronden nodig voor onderbouwing. Maar ‘schreeuwen’ oid is niet effectief en zien we ook niet. Niet geschoten is overigens altijd mis. Goed dat scholen ondanks de centrale lotingsdwang en het idee dat alle scholen van een bepaald niveau even geschikt zouden zijn voor ieder kind (wat natuurlijk onzin is en dat weten ze zelf ook heus wel), inmiddels toch naar het individuele kind willen kijken en het na heroverweging van het eerdere afwijzingsbesluit louter ogv een slecht lotnummer zonodig alsnog boventallig plaatsen.
A (Amsterdam)
op 21/08/2018 naar 15:55   

Stichting VSA adviseert dan ook altijd om dit bezwaar in te dienen. Het is zo'n beetje het enige wat je kunt doen en uiteindelijk zijn er misschien schoolbesturen die meeleven met schrijnende gevallen.
A (Amsterdam)
op 21/08/2018 naar 15:52   

Je kunt altijd bezwaar bij de school van eerste keuze maken na de lotingsprocedure. Ik geloof dat uiteindelijk vanaf een bepaald moment (nadat de wachtlijsten zijn opgeheven) scholen zelf mogen weten hoe ze eventueel vrijgekomen plaatsen invullen. In ieder geval is het zo bij ons gegaan. En er is geen geld of grote mond aan te pas gekomen.
Anne J (Amsterdam)
op 21/08/2018 naar 14:59   

Ook op het Barleaus is er een kind geplaatst dat oorspronkelijk niet was ingeloot. Geen idee wat daar de reden voor is.
Joep (Amsterdam )
op 14/08/2018 naar 14:59   

Cygnus en 4de Gymnasium
Am (Amsterdam)
op 13/08/2018 naar 23:31   

Joep, om welke school/scholen gaat het hier? Daar ben ik zeer benieuwd naar.
Am (Amsterdam)
op 13/08/2018 naar 23:31   

Joep, om welke school/scholen gaat het hier? Daar ben ik zeer benieuwd naar.
<< vorige

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 ... 51

volgende >>