Schrijf een nieuw bericht

Pagina 40 - Berichten 7801 tot 8000

E (Amsterdam centrum)
op 08/04/2014 naar 09:06   

@vsa: heeft de burgermeester of iemand anders Łberhaupt gereageerdop jullie brief? Ik vind de stilte rond het lotingsdrama dit jaar oorverdovend ...
I (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 23:10   

Scholen buiten Amsterdam zien een gat in de markt en proberen kinderen uit Amsterdam te werven. Het moet toch niet gekker worden. Is dit wat Osvo en gemeente willen?
Mb (Zuid)
op 07/04/2014 naar 21:27   

@T goed hoor. Ik ben het helemaal met je eens. Voor mij is het ook belangrijk dat je in je eigen stadsdeel naar school kan. Kinderen hebben het al zo druk tegenwoordig , als daar ook nog een ruim 1,5 uur reizen per dag bijkomt. Ik heb even gecheckt als mijn zoon naar de nieuwe havo moet is hij 48 min aan het reizen met het openbaar vervoer. En dan nog terug.
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 21:23   

Vandaag weer met Berlage gesproken. Ze verzekeren nu dat ze zeker niet op cito gaan selecteren. Dat was een misverstand. Ja ja, t zal wel, maar ben blij dat ze tot inkeer zijn gekomen. Denk dat de gemeente geinformeerd heeft bij ze. Cartesius kreeg ik niet te pakken.
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 21:21   

@I, dan zou ik nog wel ff aan willen sleutelen: de ernst van de situatie is wat mij betreft nooit goed genoeg gevat/verwoord en als ik de burgemeester ga aanschrijven dan heb je meer aan een iets andere toon, lijkt me. En dan zou ik de cijfers nog een keer willen checken. Maar: ja, dat wil ik zeker doen. Zal kijken of ik morgen een gaatje vind.
I (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 21:04   

@T, kun je deze brief ook naar Eberhard vd Laan en Marjolein Moorman sturen? Ben benieuwd of en hoe ze reageren.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 20:08   

@T
Ik ben beel benieuwd hoe je aan het cijfer van 750 kinderen komt die nog een plek zoeken. En welk niveau zij hebben.
Heb je de afgewezen kinderen op de website geteld? Ik weet in ieder geval zeker dat bij GvdV er ook kinderen zijn afgewezen, en die staan er niet op.
Cee (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 19:14   

goede actie!!!
Ben benieuwd naar de reactie. Ik heb Parool ook eerder gemaild en als enig medium kreeg ik antw van een medewerker en dag later van de chef. De vraag is alleen of ze er echt iets mee doen...ik hoop het.
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 17:59   

@T Perfect verwoord. Dekt helemaal de lading.
T (Adam )
op 07/04/2014 naar 17:43   

Geachte xx,

Via het forum van de VSA kwam mij ter ore dat u de VSA hebt benaderd i.v.m. berichtgeving over de stand van zaken omtrent schoolkeuze en lotingen in het voortgezet onderwijs. Als ouder zou ik graag willen wijzen op het volgende. In de media wordt het probleem tot op heden niet goed omschreven/ beschreven. Ik heb nu helaas geen tijd om een volledige uiteenzetting van alle miscommunicatie, arbitraire beleidsvoering en uitleg van regels door diverse scholen en de Osvo en de slappe houding van de Gemeente op papier te zetten, daar zou ik de rest van de dag aan kunnen besteden. Wel wil ik u kort dit meegeven. Formuleringen als "sommige scholen zijn heel populair, daar kan je dus worden uitgeloot en dan moet je naar een minder populaire schoolí en Ďdan kan je niet naar de school van je eerste keuze' dekken de lading volledig niet. Alsof het hier een luxe probleem betreft. Dit klopt beter:
ĎBijna alle goede, toffe scholen zijn populair en je hebt op al die scholen grote kans om uitgeloot te worden. Je kan dan niet naar de school van keuze 1 tot en met 10de keuze. In de tweede ronde moet je met een heleboel kinderen vechten om de laatste acceptabele plaatsen en als je pech hebt (en dat heb je dit jaar al heel snel) kan je niet naar een nog acceptabele school en wordt je weer uitgeloot. Dan ben je echt de sjaak want kan je niet naar een school van eerste tot en met 15de keuze. Sterker nog, dan moet je naar een school die volstrekt geen optie is, die onderpresteert en waar je kind zich niet veilig en thuis kan voelen.íí

Dat is een betere formulering. Ik hoop dat u, als u wat over de problematiek gaat schrijven, u goed naar de situatie kijkt en niet zomaar klakkeloos dat overneemt wat de gemeente of de Osvo of zelfs de Oco en de Vsa communiceren. Er wordt me toch wat van elkaar overgenomen aan foute cijfers en informatie, kan ik u vertellen. Er zijn geen 518 uitgelote kinderen. Het zijn er veel en veel meer. Daar moeten dan ook nog de afgewezen kinderen bij opgeteld worden, in de tweede ronde zoeken ongeveer 750 kinderen een plek. Een schrijnend voorbeeld: er zijn ongeveer 200 kinderen met een havo vwo advies die deze week 45 acceptabele plaatsen moeten verdelen. De rest moet genoegen nemen met een school die dus echt onacceptabel is of met een van de in allerijl gecreerde zogenaamde havo/ vwo plaatsen op een havo! Vaak zonder doorstroom mogelijkheden naar vwo. Ouders zijn noodgedwongen en in paniek hun kinderen op een lager niveau aan het inschrijven dan het basisschool advies. Er is gewoon te weinig plek. Daar gaat een nieuw lotingsysteem niets aan veranderen. Er moeten scholen bij. En dat wordt tegen gehouden door de Osvo. Voor zover mij bekend.

Om een volledig beeld van de problemen te krijgen raad ik u aan het forum van de VSA te lezen, waar ouders hun frustraties en de vreselijke situatie beschrijven. Neemt u aub in ieder geval niet (zoals u collegaís van de schrijvende pers tot nu toe vooral gedaan hebben) zomaar wat over en gebruikt u aub formuleringen die recht doen aan de situatie in plaats van een en ander t doen voorkomen als luxe probleem.

vriendelijke groet,
T
T (Adam )
op 07/04/2014 naar 17:40   

Ik heb net het parool gemaild. Omdat ik de berichtgeving niet goed vind. Ik ga proberen het hier te plaatsen. tis snel geschreven dus wellicht niet optimal verwoord.
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 17:29   

Niet overal geven ze slechte feedback/reactie nav uitloting. Bij GvdV kwam zowel de vrouw van de administratie (waar ik inmiddels al paar keer was geweest) als de (con)rector even naar me toe om me moed in te spreken en even te luisteren naar mijn verhaal. Probeerden me ook suggesties te doen voor vervolgtraject, wist ik allemaal wel en koop je natuurlijk op dat moment niets voor, maar vond het toch sympathiek. Verhaal van GG echt schandalig, wat een arrogantie!
Cee (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 17:21   

Het woord populair komt mij idd onderhand ook de keel uit. Alsof het eigen schuld dikke bult is dan zodra je bent uitgeloot op een popi-school. En dat verhaal over GG, vreselijk. Machteloos voel je je dan. Ik ervaar sowieso dat je niet kunt rekenen op stimulerende feedback.
Artikel Parool valt me ook tegen. Pak de essentie aan, het probleem. Die kids a h woord leuk, maar zet totaal geen zoden a d dijk. Stel eea ter discussie!
Weer een gemiste kans....
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 17:10   

In aansluiting daarop:
ik word zo moe van de formuleringen die door de media gebruikt worden; "sommige scholen zijn heel populair en daar kan je worden uitgeloot en dan moet je naar een minder populaire school/ kan je niet naar de school van eerste keuze'.
Alsof dat de lading dekt! Minder populair en school van eerste keuze. Laat me niet lachen. Het moet natuurlijk zijn 'dan kan je als je pech hebt (en dat heb je dit jaar al snel) niet naar een goede acceptabele school waar je kind zich veilig voelt / kan je niet naar de school van je eerste tot en met 10 de keuze'.
Hoe komt de media aan die de lading niet dekkende formuleringen? Ze zouden idd dit forum eens moeten lezen.
E (Amsterdam centrum)
op 07/04/2014 naar 17:02   

@I: helemaal met je eens, ik heb hetzelfde gevoel bij dat nieuwe lotingssysteem. Een doekje voor het bloeden maar geen echte oplossing.
I (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 16:53   

Met het nieuwe lotingssysteem blijft de discrepantie tussen vraag en aanbod. Zolang daar niets aan gedaan wordt, liggen de scholen in een deuk. Ze komen met een mooi verhaal: je kunt je top 3 opgeven. Maar dat wordt op een gegeven moment natuurlijk je top 10. Met het nieuwe systeem wordt het probleem verdoezeld dat er scholen zijn waar bijna niemand naartoe wil.
E (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 16:33   

Op Twitter zie ik dat de stichting VSA vandaag door journalisten van Metro en het Parool is benaderd ivm een artikel in die kranten. Ik hoop dat journalisten ook hier op het forum de reacties van ouders lezen. Het e-mail adres van de journalist van het Parool is l.oostra@parool.nl (@Philip: misschien kun je je ervaring na uitloten met hem delen).
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 15:00   

@Phillip wat een naar en raar verhaal! Veel sterkte met het vervolgtraject! Ik hoop dat jullie een school vinen waar jullie kind toch gelukkig wordt!
M'n (Zuid)
op 07/04/2014 naar 14:54   

Heel goed dat iets gaat veranderen volgend jaar, maar het maakt het voor deze lichting wel nog zuurder .....
SCK (Diemen)
op 07/04/2014 naar 14:34   

Zie NOS artikel vandaag over nieuw lotingsysteem in Amsterdam
Philip (Amstelveen)
op 07/04/2014 naar 14:34   

Beste ouders,

Anderhalve week geleden is onze dochter helaas uitgeloot op het Geert Groote College. Daarna heb ik diverse pogingen gedaan om op gesprek te komen bij de rector mevrouw Prins. Maar alle pogingen tot contact (mail, telefoon, aangetekende brief) bleven onbeantwoord. Uiteindelijk spontaan bezoek gebracht vorige week vrijdag en de rector gesproken. Dit gesprek was mensonterend en buiten alle proporties van hoe je ouders van een uitgeloot kind te woord staat. Ik werd tegenover 2 medewerkers van de school geplaatst en mevrouw Prins maakte notulen tijdens het gesprek en vroeg mij vervolgens een handtekening te zetten onder een uitspraak die ik tijdens dit gesprek had gedaan, welke zij als quote had opgeschreven. Haar collega's waren duidelijk ook niet op hun gemakt bij deze extreem directieve stijl, welke meer weg had van een kruisverhoor en een rechtszaak. Ik kwam daar om wat begrip te krijgen en meer duidelijkheid over de mogelijke vervolgstappen, maar kreeg ongeveer de oorlog verklaard. Voor mijn dochter heeft dit hele traject daardoor een enorme negatieve impact gehad en ik vind dat deze zaak aandacht moet krijgen, met als doel dat dit niet ook andere gezinnen overkomt (volgend jaar).

Ik zou graag willen weten of er meer ouders zijn die een dergelijke ervaring hebben gehad met het Geert Groote College en/of mevrouw Prins? Graag jullie reacties hier op het forum of een mailtje naar philip.kok@thevalley.nl

groet,
Philip (Amstelveen)
op 07/04/2014 naar 14:34   

Beste ouders,

Anderhalve week geleden is onze dochter helaas uitgeloot op het Geert Groote College. Daarna heb ik diverse pogingen gedaan om op gesprek te komen bij de rector mevrouw Prins. Maar alle pogingen tot contact (mail, telefoon, aangetekende brief) bleven onbeantwoord. Uiteindelijk spontaan bezoek gebracht vorige week vrijdag en de rector gesproken. Dit gesprek was mensonterend en buiten alle proporties van hoe je ouders van een uitgeloot kind te woord staat. Ik werd tegenover 2 medewerkers van de school geplaatst en mevrouw Prins maakte notulen tijdens het gesprek en vroeg mij vervolgens een handtekening te zetten onder een uitspraak die ik tijdens dit gesprek had gedaan, welke zij als quote had opgeschreven. Haar collega's waren duidelijk ook niet op hun gemakt bij deze extreem directieve stijl, welke meer weg had van een kruisverhoor en een rechtszaak. Ik kwam daar om wat begrip te krijgen en meer duidelijkheid over de mogelijke vervolgstappen, maar kreeg ongeveer de oorlog verklaard. Voor mijn dochter heeft dit hele traject daardoor een enorme negatieve impact gehad en ik vind dat deze zaak aandacht moet krijgen, met als doel dat dit niet ook andere gezinnen overkomt (volgend jaar).

Ik zou graag willen weten of er meer ouders zijn die een dergelijke ervaring hebben gehad met het Geert Groote College en/of mevrouw Prins? Graag jullie reacties hier op het forum of een mailtje naar philip.kok@thevalley.nl

groet,
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 13:38   

Dat is inderdaad zo, maar het is er absoluut niet beter op geworden. Wel een hoop minder werk voor OCO, maar heel slecht overzicht voor de onderwijsconsumet en daar zou OCO juist voor moeten zijn. Ze doen echt wel hun best, maar resultaat is niet goed genoeg. Nu kunnen ze het niet invullen, dus doen ze het ook niet, goed excuus. Heb al een paar keer gevraagd bij OCO hoe ze de volgende fase in kaart gaan brengen, geen antwoord en/of verbetering....
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 13:35   

Als ik het goed begrepen heb dan deed de OCO dit de vorige jaren (bijhouden overzicht bedoel ik) en doen scholen het sinds dit jaar zelf. Vrees t ergste...
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 13:27   

In voorgaande jaren werd dit ook getoond in het overzicht en op sites van scholen zelf (als ze dat al doen). Sowieso heel vervelend dat je nu in het overzicht niet overal aangepaste info hebt mbt nog beschikbare plekken!!
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 13:23   

Het zou heel fijn zijn als de scholen die nog plek hebben het overzicht van OCO weer aanvullen. Of toch op zijn minst iedere dag hun site onderhouden/ bijwerken. Anders moet je iedere dag gaan bellen aan het einde van de dg, met grote kans dat er dan niet meer opgenomen wordt....
Marie (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 13:12   

Weet iemand of je ergens het aantal aanmeldingen per school voor de tweede ronde kan zien? Wij kiezen liever strategisch dit keer...
R (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 12:55   

Nu pas tijd om te lezen en te schrijven, ik sluit me aan bij AMY : kinderen zijn enorm in ontwikkeling en er gebeurt heel veel de eerste jaren. Er moeten veel scholen komen waar je meer kanten op kunt en start in een brugklas, desnoods twee jaar brugklas. Er zijn natuurlijk kinderen die meteen op een categorale school thuis horen(dus moeten deze ook blijven bestaan) maar dat is absoluut niet de meerderheid. De adviezen moeten gebaseerd worden op capaciteiten onderzoek en de schoolresultaten gedurende de jaren. Scholen zullen veel meer samen moeten werken waardoor doorstroom beter geregeld kan worden. Als je kind halverwege het traject af moet is het ook een hele klus om elders een plek te vinden. Dat is absurd. Ik denk dat de H/V adviezen die nu geen kant op kunnen vooral moeten kijken of de doorstroom gegarandeerd kan worden, zwart op wit.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 12:09   

@menno,
Ik zie dat je het verzoek opnieuw gemaild hebt, wat goed! Ik hoop echt dat dit lukt en een oplossing is voor het probleem!
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 12:07   

Het lastige is dat de beschikbare plekken voor h/ v zo met plukjes verspreid zijn, want er zijn best nog leuke/ goede scholen die wat plaatsen hebben: caland 1 en 2, CSB, cosmicus, nieuwe havo, ijburg. Alleen, dat zijn er 10 hier, en 15 daar, etc.

Heel jammer dat er geen eerste, tweede en derde keuze kn de tweede ronde kan worden georganiseerd.
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 12:00   

@T, er waren volgens mij nooit echt H/V plaatsen, in een H/V klas kunnen kinderen zich met alle drie niveaus inschrijven (H, H/V en V). Afgelopen jaren gingen sommige scholen juist percentueel minder H kinderen aannemen in deze combi klassen, dat is nu volgens mij (terecht) weer minder makkelijk. Behalve dat sommige scholen nu opeens aparte havo klassen hebben gemaakt, altijd minder dan de H/V, om toch apart te kunnen loten. Zoals ik eerder zei, dit is volgens mij overgangsjaar, ze willen volgens mij helemaal van dat dubbel advies af. Maar ja, dit jaar dus met krankzinnige resultaten....
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 11:50   

Menno: wordt er nog iets gedaan met het fenomeen dat scholen nu havo plaatsen gaan aanbieden als zijnde havo/vwo? en dan vaak ook nog zonder doorstroom mogelijkheid? dat gaat toch in tegen het gegeven dat de gemeente een plek op het eigen niveu garandeert? wat zegt de gemeente daar over?

De h/vwo kinderen zijn dit jaar echt de pineut: h/vwo advies is niets meer waard. door nieuwe uitleg citobandbreedtes konden havo adviezen zich makkelijker voor h/vwo plaatsen inschrijven, wat ook gebeurd is neem ik aan. Daardoor meer kinderen met h/v uitgeloot dan normaal, lijkt me. Plus steeds minder plekken voor h/vwo omdat scholen inderdaad van die plaatsen afwillen, of iig van dat advies. Maar wel de basisscholen verzoekn het advies te blijven uitbrengen! Nu moeten de uitgelote h/vwo kinderen noodgedwongen havo gaan doen! Terwijl ze wellicht van de leerkracht wel een vwo advies hadden gekregen als die had moeten kiezen tussen havo of vwo. Dit is het gevolg van met twee maten meten: wel die plekken willen afschaffen, maar alsnog dubbeladviezen blijven geven. Ik riep dit 3 maanden geleden al. T is een schande.
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 11:46   

Wat valt er nou nog aan tweede of derde keuze te bepalen in deze ronde? Je mag blij zijn als er 1 school is waar je uberhaupt nog interesse in hebt.... Zie dat nieuwe lotingsysteem in deze fase echt niet zitten. Je kan toch ook procedures niet halverwege wijzigen?
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 11:44   

Geweldig Menno, dank je wel!
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 11:43   

Vind het uberhaupt raar dat je kinderen wel onder advies/score mag plaatsen, maar niet boven. Daar heeft toch helemaal niemand iets aan. Kan me voorstellen dat kind met een te lage cito score en geen zin heeft in NIO "vrijwillig" een niveau lager gaat, maar die is dan ook niet plaatsbaar op het niveau van advies. Als we dit gaan doen is echt het einde zoek. Niveaus in klassen kloppen niet meer, andere kinderen worden weer uitgeloot omdat bijvoorbeeld H/V een H plaats inneemt, zodat H kind zometeen wordt gedwongen naar M/H of M klas te gaan! Dit moet echt worden tegengegaan. Ze moeten gewoon de klassen bieden die nodig zijn voor de kinderen op het juiste niveau met goede doorstroommogelijkheden.
Menno van de Koppel (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 11:41   

@EH

OCO kreeg bij voorbereiden scholenmarkt van OSVO te horen dat presentatie onderzoek naar voorkeurensysteem afgelopen vrijdag (in besloten kring OSVO) zou plaatsvinden. Toen heeft OCO gevraagd het systeem al dit jaar in 2e ronde in te zetten, antwoord was nee. N.a.v. Volkskrantartikel zojuist verzoek opnieuw gemaild om dit rapport openbaar te maken en het systeem in de 2e ronde in te zetten om nieuwe lotingen te voorkomen.
AMY (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 11:00   

Ja idd, volgens mij gaan ze helemaal van dat H/V advies afstappen (en ook M/H). Kijk maar naar de minimale CITO scores, die zijn gewoon gelijk. En de loting: de H en H/V zitten in 1 bak (vlgs kern procedure). En uiteindelijk moet je kind het ook maar waarmaken. Ik kan me herinneren ooit eens gelezen te hebben dat echt een flink percentage kids op een ander advies eind-examen doen dan door de basisschool is aangegeven. Er was ook ooit een leraar die zei: dat advies van mij is misschien een half jaar geldig, er kan zoveel veranderen! Er zijn laatbloeiers, kids met erge puberteit etc etc.

Ik denk dat er veel globaler moet worden getest en geadviseerd. Met wat specifieke uitzonderingen voor heel slim of extra hulp. Verder brugklassen. Maar dan wel voldoende want zoals het dit jaar ging (voor mn gevoel nog erger dan de afgelopen jaren) is het natuurlijk een blamage voor de stad Amsterdam. Want als iedereen 3 keuzes had mogen opgeven, dan had je nog moeten loten: want er is bijvoorbeeld geen school in zuid die niet heeft moeten loten, cq vol zit op het niveau tussen VWO en VMBO. Met 3 keuzes verander je dat dus niet.
Cee (Clara.brons@ahk.nl)
op 07/04/2014 naar 10:42   

Mb, Ilse, T: daarom wil ik mijn kind op een school met 'ťchte' havo/vwo en dus ook garantie op vwo op die school. En niet verkassen na jaar 1 of dat er straks geen aansluiting is op een vwo school.
Ik ga voor de 10 plekken op IJburg denk ik. Heb weinig vertrouwen in de rest.
Mb (Zuid)
op 07/04/2014 naar 10:19   

Sinds wanneer is h/v een nieuw niveau? Is dit advies niet bedoeld om aan te geven doe nog een jaar brugklas op een lyceum? Ah daar is het probleem al, die bestaan bijna niet meer.
Ilse (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:40   

@T Pieter Nieuwland zegt dat ze in De Hof een soort Havo plus-klas realiseren. Kinderen met H/V-advies kunnen dan eventueel doorstromen naar het VWO op PNC. Ik snap niet waarom ze voor deze kinderen niet gewoon extra H/V-plaatsen creŽren. Op de open dag zeiden ze dat ze van De Hof juist echt een Havo-opleiding wilden maken, omdat havisten andere dingen nodig hebben dan vwo-ers.
Z (A'dam)
op 07/04/2014 naar 09:34   

Zonet Betty van Nieuwenhuizen (Reigersbos) namens de Osvo over het nwe lotingssysteem van volgend jaar. Volgens haar kan iedereen dan gegarandeerd op 1e t/m 3e keuze terechtkomen. Dit lijkt me echt een illusie. Voor de osvo is het nwe lotingssysteem van volgend jaar meteen reden om niets aan de absolute tekorten van dit jaar te doen.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:27   

@Ko
Het typen gaat niet helemaal vlekkeloos, dus nu deel twee: mijn tip is dat je heel goed kijkt naar de eisen voor doorstroming, want als je kiest voor m/ h en je kind kan niet doorstromen, is dat wel heel erg jammer! Want het gaat niet alleen om de cijfers, ook werkhouding ed tellen mee. En de pubertijd komt er ook nog aan...
Het is makkelijker voor een kind om zich te conformeren naar het heersende niveau. Dat speelt iig bij die van mij...
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 09:25   

@Cee NH heeft toch ook nog plek op h/v? Dat is een vwo kansklas, geen havo kansklas. Maar dat zijn nog maar enkele plekken. Dat dan weer wel. Ik zou ook moeite hebben met inschrijven kind op te laag advies. Eigenlijk zou niemand dat moeten doen!!! Dan los je het probleem voor ze op. De gemeente is verplicht h/v aan te bieden. Wat zegt bijv pn over de h/v leerlingen op de hof? Krijgen die ook h/v onderwijs? Heeft iemand daar iets over gehoord?
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:22   

@Ko
Het is lastig te bepalen of scholen de waarheid spreken, zij hebben hun eigen agenda.

Als Sweelinck/ GvdV heeft gezegd dat er wellicht een hele nieuwe havo klas komt, is dat op zich goed nieuws. Maar ik wil je alleen waarschuwen dat de doorstroom naar havo misschien niet zo gemakkelijk is als scholen doen voorkomen. Ik heb mij daar wel in verdiept, juist vanwege het dubbeladvies van mijn kind. In de scholengidsen staan de eisen, en een daarvan is: in overleg met de leraren beslist de vo school. Dus niet alleen de goede cijfers, ook subjectieve zaken als werkhouding ed.
Hanna (Amsterdam zuid)
op 07/04/2014 naar 09:17   

@EH: wat een superidee van je!! Ik zou heel blij zijn met de mogelijkheid om 1e,2e en 3e keuze op te kunnen geven!!!
VSA en OCO, gemeente, kunnen jullie hierop reageren ajb???
Is dit haalbaar of blijven de armen over elkaar?
Cee (Clara.brons@ahk.nl)
op 07/04/2014 naar 09:13   

Ik schrijf mijn kind bewust niet in op de NH, CSB, of PN 2. Deze plekken zijn bedoeld voor havo advies of havo kans advies. Dit is vd zotte met havo/vwo advies, richting vwo, waarbij vwo kansklas op zn plek is. Mijn dochter zei uit zichzelf, terecht, ik wil dat niet, ik wil alles proberen en op het vwo komen.
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:11   

@EH 60% heb ik niet verzonnen, dit is antwoord op mijn specifieke vraag. Maar inmiddels begrijp ik dat je de scholen niet kan vertrouwen. Misschien willen ze HAVO leerlingen lokken met aantrekkelijke cijfers. Ik begreep dat ze overwegen vanaf volgend jaar ook een mono HAVO klas zelf te openen omdat "dit jaar plotseling HAVO tekort is ontstaan en ze kunnen natuurlijk niet een hele klas naar GvdV sturen". Ik deel eerlijk de informatie uit de solidariteit met alle ouders, maar inmiddels heb ik begrepen dat niet iedereen dit op prijs stelt. Hoe dan ook, wens ik iedereen succes en veel sterkte .
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:47   

Ik heb MLA en Sweelinck persoonlijk gesproken op de scholenmarkt. En ook veel ouders die met dubbel advies HAVO/VWO naar Nieuwe HAVO of Cosmicus of CSB gaan en dit demotiverend voor hun kinderen vinden. Het is voor ieder kind dubbel pijnlijk om niet op een van de 5 scholen van zijn keus te kunnen en dan ook nog niet op het niveau dat hij heeft bereikt. Ik kan niet boos zijn op de ouders van HAVO/VWO kinderen die nu voor de "plaatsen van mijn HAVO kind" gaan. Ze proberen te redden van er nog te redden valt. Ik ben boos op dit systeem.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:42   

@KO
Oei, 60% naar GvdV van Sweelinck? Laat je daar aub goed over informeren, want ik heb anders gehoord: max twee leerlingen maakten de overstap naar de havo, vanwege plaatsgebrek niet naar GvdV, maar wel naar hervorm lyceum zuid.
Dit heb ik gehoord van een ouder met oudere kinderen, dus weet niet of dit betrouwbaar is.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:36   

Sorry, was nog niet klaar.
Ik snap je frustatie maar al te goed, die heb ik zelf ook. Ik vind dat er andere oplossingen moeten komen. Voor volgend jaar, daar hebben wij nu niks meer aan voor onze kinderen.

Het lastige is dat er nu alleen nog maar plukjes plekken vrij zijn voor havo, eigenlijk zou je nu al die plekken via eerste, tweede en derde keus moeten kunnen aangeven. Dan is de kans groter dat je op een plek komt die je wel wil.
Is dat nog te organiseren deze week?
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:35   

@EH Ik wil absoluut niet dat je kind, of ieder ander kind, minder kansen heeft. Er is een tekort aan de acceptabele plaatsen, veel HAVO/VWO kinderen gaan ook een stapje lager, waardoor voor mijn HAVO kind nog minder kansen zijn. Hij is helemaal niet blij met dit concept en ik ook niet, maar dit wordt aangeboden als een oplossing door de basisschool en de middelbare scholen in kwestie zijn niet afwijzend. Het schijnt dat 60% van de VMBO-T/HAVO klas van Sweelinck uiteindelijk in de tweede klas van GvdV terecht komt. Ik kan me voorstellen dat je als wanhopige ouder voor deze omweg kiest als je twijfelt tussen hele tijd of een jaartje op een school die je kind niet wil. Maar voor kinderen in kwestie is dit erg vervelend. We gaan wel naar de extra open dagen van de scholen met mono HAVO plaatsen, maar die zijn nu ook HAVO/VWO kinderen aan het lokken en zullen zeker overvol zijn. Ik blijf zeggen dat de scholen veel keus hebben en de belangen van kinderen ondergeschikt zijn aan de belangen van scholen. Gelukkig schijnt dit volgend jaar te veranderen, maar wij zijn hiermee niet geholpen.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:28   

En wat betreft je uitspraak dat havo leerlingen welkom zijn bij MLA en Sweelinck, dat is niet helemaal waar: MLA gaf aan dat het zeker niet de bedoeling is dat havoleerlingen zich inschrijven, en als dat wel gebeurd zodat er weer geloot moet worden, dan wordt de gemeente ingeschakeld.

En ook je uitspraak dat het demotiverend is voor havoleerlingen in een mavoklas, realiseer je je wat dat voor mijn kind betekent, in een klas zitten met leerlingen die daar niet willen zitten?
Ik snap je frustatie over het uitloten al te goed, maar
Ko (Alsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:13   

Ik ben blij voor de kinderen en hun gezinnen die vanaf volgend jaar naar een zelf gekozen school kunnen. Onze kinderen zijn te vroeg geboren of zijn ze helaas niet een jaartje blijven zitten. Timing is everything...
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:09   

Ko, als ouders hun havo kinderen op mavo/ havo plaatsen inschrijven, gaat dat ten koste van de plaatsen voor de leerlingen die echt dit advies hebben. Je neemt dus feitelijk plekken in die voor andere leerlingen zijn. Dat is niet echt fair, want dat zou kunnen betekenen dat mijn m/ h kind minder kans heeft.
Gr EH, uitgeloot m/ h kind
Jitta (Diemen)
op 07/04/2014 naar 07:45   

Volkskrant ook, volgend jaar systeem met keuze 1 t/m 5, zodat een centrale optimale verdeling gemaakt kan worden, en je tenminste nooit je echt eerste keus niet hoeft op te geven. Dat zou wat zijn! De UvA heeft een poosje geleden al een testrun gedaan met een verdelingsmodel, bijna niemand hoefde dan slechter dan tweede keus geplaatst te worden.....
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 07:30   

Volgend jaar ander inschrijf systeem? At5 site /artikelen/125146/lotingssysteem-scholen-op-de-schop
S (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 06:25   

@ko. Zitten met zelfde probleem, wij komen op 45 echte bereikbare h/v plekken voor 155 kinderen verdeelt in plukjes, 30% kans dus.welk compromis is het minst schadelijk voor je kind?
cosmicus schijnt een extra h/v klas te kunnen maken.
Ko (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 23:35   

Het is niet eerlijk en werkt demotiverend om een stapje lager te moeten door gebrek aan plaats. Maar ik overweeg toch om mijn HAVO kind op Sweelinck of MLA voor VMBO-T/HAVO aan te melden. Op de scholenmarkt bleek dat de HAVO kinderen daar welkom zijn. En ik hoorde van meerdere ouders dat ze de reputatie, populatie of locatie van een school hogere prioriteit geven dan het (start)niveau.
Ideaal is het niet, het blijft een soort Sophie's choice... Je vraagt je hele tijd af met welk besluit zal je kind het minste schade oplopen. Het schijnt een onderzoek te bestaan waaruit blijkt dat de meeste uitgelote kinderen uiteindelijk ook blij zijn met de school waar ze in de tweede of derde ronde terecht komen. Maar ik ken ook gezinnen waar dat niet het geval is.
Mirjam (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 21:56   

Niemand moet genoegen nemen met een lager niveau dan het schooladvies. Volgens de wet is de gemeente dit verplicht aan te bieden.
Ilse (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 21:02   

Ik doe mee. Er moet echt iets gedaan worden aan het tekort aan h/v plekken. Wij hebben mazzel gehad maar een vriendinnetje van mijn dochter met h/v advies moet nu noodgedwongen kiezen voor een havo-plek. Waanzin toch?
Andere I (Centrum)
op 06/04/2014 naar 19:08   

Ik ook!
I (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 15:32   

Super T. Mail verstuurd!
T (Adam)
op 06/04/2014 naar 14:30   

Goed idee I, eerst mailen via nieuw mailadres, daarna eventueel persoonlijke adressen uitwisselen. Ik heb een adres aangemaakt:

lotingsstress@hotmail.com

Iedereen die mee wil denken over/ mee wil helpen met het vinden van structurele oplossingen is bij deze uitgenodigd een bericht te sturen. laten we inderdaad vooral ook zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij reeds bestaande initiatieven en krachten zoveel mogelijk bundelen.
R (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 14:22   

Ik denk graag mee, ik vraag me idd af wat de VSA doet en of we niet juist bij hen moeten aansluiten om niet te versnipperd iets te doen.
I (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 13:36   

Ik vind het ook een goed idee. We kunnen ook ergens afspreken en dan daar mailadressen uitwisselen. Ben ook benieuwd wat VSA ervan vindt.
Andere I (Centrum)
op 06/04/2014 naar 12:45   

@T: graag,(pas volgend jaar aan de beurt met onze oudste...) misschien 1 iemand een nieuw email-adres aanmaken, dat we daar onze adressen naar toe sturen, ivm privacy?
Dat adres dan hier plaatsen, dat iedereen die wil zijn gegevens doorstuurt, en kijken wanneer we kunnen samenkomen?
@VSA: hoe kijken jullie hier tegenaan, weet niet met hoeveel mensen jullie aktief zijn?
T (Adam)
op 05/04/2014 naar 23:46   

Is het misschien een idee om mailadressen uit te wisselen met/tussen de mensen die nadat de ellende dit jaar is afgelopen (of ten minste afgelopen qua iedereen zit ergens op school) echt verder willen gaan met energie steken in het verder bestrijden van deze gang van zaken? Z, I, Andere I?
Z (A'dam)
op 05/04/2014 naar 23:01   

Sinds de vernieuwing van het Amstelveencollege komen er al minder kinderen vanuit A'veen naar A'dam. Maar ook principieel is het onjuist A'veense kinderen te weren.
Een inventarisatie van de adviezen van groep-8 kinderen gebeurt nu ook al, vzv ik weet. Je zou dit uit kunnen breiden: kunnen vragen in welk stadsdeel kinderen naar school willen, welke onderwijsrichting men wil (montessori/dalton/OGO/vrije school/etc.), breed of categoraal, evt. denominatie (chr./isl./joods), evt. plusprofielen sport/cultuur/science/technasium etc.
Niet op een "u vraagt wij draaien" manier, maar als inventarisatie wat er leeft bij leerlingen en ouders. Maar ach, dit soort onderzoeken zijn ih verleden ook al gedaan. Het probleem is dat er niets mee gedaan wordt.
Andere I (Centrum)
op 05/04/2014 naar 21:39   

sorry, op mobieltje getypt, beetje warrig bericht, ben het dus eens, maar vraag me af of je om die regio-functie-bepaling heen kunt?
Andere I (Centrum)
op 05/04/2014 naar 21:31   

@ Adinde: dacht dat Monnickrndam alleen geen vwo heeft, maar zoiets lijkt mij ook noodzakelijk, maar geloof dat het de rechter dat bepaald heeft van die regio-functie, of vergis ik mij?
Andere I (Centrum)
op 05/04/2014 naar 21:27   

@ I: helemaal mee eens, ik wil ook graag meewerken...
S (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 18:24   

@ Cee helemaal mee eens, er zijn geen ECHTE H/V plekken over er zijn wel Havo plekken. Wat overigens voor HAVO advies leuke scholen lijken. Je wordt gewoon voor de gek gehouden door scholen die Havo klassen opeens H/V noemen maar het als een Havo lesgeven en als je kind goede cijfers haalt moet je in de zomervakantie bijlessen om de VWO stof die je kind nooit gehad heeft. In de kernprocedure staat volgens mij dat je recht hebt op een plek in je eigen advies, dat lijkt me voor H/V advies nu nergens mogelijk. Weet iemand ergens een echte H/V plek? (laat staan 100)
Adinde (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 16:33   

Het lijkt me niet ingewikkeld. Op 1 sept 2014 worden alle Amsterdamse kinderen in groep 8 geteld. De basisscholen geven door hoeveel kinderen welk advies krijgen (want dat weten ze dan echt wel al). Dan wordt de middelbare scholen gevraagd hoeveel plekken er zijn en wordt gekeken of van elk niveau er genoeg plekken zijn.
Verder worden alle kinderen uit Amstelveen geweerd uit de eerste plaatsingsronde, die gaan maar lekker in Amstelveen naar school, scholen genoeg. De kinderen uit gemeenten als Badhoevedorp en Monnickendam waar geen middelbare scholen zijn mogen wel meedoen.
Dan komt er een eerste lotingsronde en worden kinderen uitgeloot bij de dan populaire scholen, maar dat maakt niet zoveel uit, want er is plek zat in de tweede ronde. En als er dan nog plek is, dan pas mogen kinderen uit Amstelveen komen.
Z (A'dam)
op 05/04/2014 naar 16:03   

Onze voorvoorouders die gevochten hebben voor de vrijheid van onderwijs en dit in onze Grondwet op hebben weten te nemen draaien zich om in hun graf. Combinatie van leerplicht en scholenmonopolie holt dit grondrecht volledig uit.
Ook ziek word ik van het idealistische sausje dat de gedwongen schaarste zo goed zou zijn voor de minder bedeelde kinderen. Lijden zij er niet het meest onder als slechte scholen geforceerd in stand worden gehouden?
Op de een of andere manier moet er druk worden uitgeoefend op de collegeonderhandelingen. Er moet in het "collegeakkoord" of hoe dat ook heten mag een actieplan komen voor de onderwijssituatie. Onderwijsspecialisten van de diverse onderhandelende partijen benaderen?
T (Adam)
op 05/04/2014 naar 15:36   

I, helemaal mee eens. Ook ik wil het hier niet bij laten. Cee haalt me de woorden uit de mond. Misselijk word ook ik er van. Wij zijn gelukkig niet in tweede ronde terecht gekomen, maar heb me in mijn hele leven niet zo machteloos gevoeld en zoveel stress gehad. Dit is gewoon onacceptabel. Laten we niet in stilte vervallen straks, maar iets ondernemen.
Cee (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 14:21   

I: mee eens. Vokgend jaar weer een probleem en volgend jaar mag ik na deze hel weer lekker deelnemen aan deze onzin. Ben er zo klaar mee.
Dochter uitgeloot, paar opties ver van ons vandaan of ze lokken je naar andere nivo s. CSB is geen havo/vwo en de NH ook niet en PN2 ook niet. Cijfers kloppen niet. Als je safe wil zijn moet ik naar Reigersbos of Calland2. Of ik zeg haar fiets maar naar IJburg. Wat moet ze daar? Het komt heus goed en ik zal genoegen nemen met minder maar het komt me neus uit.
En ook dat ik vanuit verschillende kanten gewoon geen gehoor krijg of medewerking: ik noem media, gemeente, school in spe en zelfs huidige school zegt: ik weet niet wat ik voor jullie kan betekenen. Kortom: zoek het zelf maar uit.
Moet wel zeggen dat Parool de moeite nam om heen en weer te mailen met mij maar behalve wat verslaggeving en feiten opnoemen, kunnen ze niet veel betekenen natuurlijk.
En wat een slappe zak van een nwe wethouder om naar zn voorgangers te wijzen: 'het is gezegd...'. Ja duhuh, zulke simpele conclusies kunnen we zelf ook trekken. ACTIE is het enige woord gemeente & scholen!!!!
Ik ga van mijn weekend genieten nu en maak vrijdag een keuze.
Alle betrokkenen: veel sterkte en excuus voor dit emo bericht maar ik voel mij machteloos en word ondertussen naar als ik voorde zoveelste keer in die glossy van een scholengids blader!!!
I (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 13:49   

En over 2 weken is de rust wedergekeerd en is elke achtste groeper blij of niet blij geplaatst op een school. Dan is het voorbij en hoor je niemand meer. Maar hoe gaan we dit circus volgend jaar voorkomen? Wat gaan we doen om het verschil tussen vraag en aanbod kleiner te maken? Dit jaar hebben de scholen gewonnen. Zij hebben nauwelijks actie ondernomen en het loopt tot nu toe precies zoals zij het hebben gewild. Moeten we handtekeningen verzamelen? Bij vd Laan op de stoep gaan staan (ik weet dat hij daar niet blij mee is)? Ik heb geen zin om het hierbij te laten (al is mijn kind ingeloot en hoeven wij gelukkig niet op speeddate..... Veel succes allemaal!).
R (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 12:59   

Ook ik had gereserveerd vanmiddag maar we hebben mazzel gehad met het loten. Iedereen heel veel succes en sterkte vanmiddag en volgende week. Ik hoop heel erg dat er niet opnieuw geloot hoeft te worden en ieder kind een goed plek krijgt.
Elwin (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 11:41   

@RS: de toezegging dat De nieuwe Havo nooit gaat loten wil ik enigszins nuanceren. Wij hebben toegezegd dat wij in de eerste ronde niet wilden loten en eventueel extra klassen zouden starten om dit te voorkomen.

Dit is niet gebeurd, maar wij hebben toch extra ruimte voor havo-leerlingen gecreŽerd in de tweede ronde, gezien het aantal uitgelote leerlingen elders in de stad. Hierbij geldt (helaas) wel vol is vol. Wij willen volgend jaar niet starten met 6 of meer brugklassen , omdat wij onze kwaliteit willen waarborgen.

Wij willen absoluut geen dingen beloven die wij niet kunnen waarmaken, vandaar dit bericht. Voorlopig lijkt het er wel op dat wij meer dan voldoende havo-plekken hebben, maar leerlingstromen voorspellen blijft lastig.

Voor vragen staan mijn collega's en ik vanmiddag op de scholenmarkt, kom vooral langs!

Elwin Varkevisser - kernteamvoorzitter De nieuwe Havo
Ko (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 10:37   

@RS Inderdaad. Ook als het lukt via zijdeur, dan weer opnieuw beginnen. En als het niet lukt is dat echt zonde.
Ko (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 10:31   

@F en de anderen, bedankt! Een beetje positieve energie kunnen we goed gebruiken.
RS (A'dam)
op 05/04/2014 naar 10:30   

@Ko, de man bij De Nieuwe Havo heeft mij aantal keren toegezegd dat er niet geloot gaan worden, dus hij wordt daar sowieso geplaatst. Mijn zoon is uitgeloot voor GvdV, maar zag niets in traject via Sweelinck. Volgens leerkracht combiklas met vmbo voor hem ook geen goed idee, zou hem niet stimuleren, misschien wel demotiveren. Nieuwe Havo concept stuk uitdagender.
F (West)
op 05/04/2014 naar 10:17   

Had vanmiddag vrij gehouden in de agenda, natuurlijk opgelucht dat ik niet hoef, maar aan de uitgelotenen; we zijn jullie niet vergeten. Beseffen allemaal dat het de hand van de notaris was die ook anders had kunnen pakken. Hoop echt dat jullie een school vinden die bij jullie past en vooral zonder al teveel stress. Succes.
T (Adam)
op 05/04/2014 naar 10:03   

Zeg t nog maar even: pas op met cartesius en berlage. Die willen in tweede ronde selecteren op cito. Onder 545 maak je bij hen ineens geen kans meer. Gemeente op de hoogte. Die bevestigen dat dat absoluut niet mag. Ik blijf met gemeente en scholen in contact hierover, maandag meer. Als je een van deze scholen overweegt: spreek ze hier (vandaag) op aan! Ze willem de schaarse vwo plekken reserveren voor selecte groep. Zo fout en zo tegen de regels. Succes vandaag!
Ko (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 09:56   

@RS Een combinatie van OV van huis naar pont en in Noord fietsen is een goed idee. Hij moet nu zelf beslissen, maar is een dromerig typetje en fantaseert vooral over brieven of telefoontjes van Cartesius over zijn plaatsing vanuit de wachtlijst. Onwaarschijnlijk, maar als de telefoon gaat rent hij enthousiast vol hoop op een wonder. Ondertussen ben ik over de Nieuwe Havo en nog een aantal tweede ronde scholen best positief, maar wel zeer angstig om voor de tweede keer uitgeloot te worden. Gisteren gehoord van Sweelinck dat een kind met mono HAVO advies ook aangemeld kan worden voor hun HAVO kansklas. Dat is dan een zijdeur naar GvdV. Locatie van Sweelinck is prima, GvdV tweede schoolkeuze, maar dat wil mijn kind absoluut niet, dan "heeft hij voor niets CITO goed gedaan". En dit is nu juist geen tijd om grote dromen te dromen (hoewel Obama dat geadviseerd had)...
Zonne (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 09:52   

Succes allemaal vandaag op de speeddate! Hoop voor alle kinderen dat ze een school vinden die ze aanspreekt. Het is niet leuk om vandaag daar te moeten zijn en iedereen is vast erg gespannen.
Lieve allemaal, wees lief voor elkaar. Sterkte
Ls (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 09:35   

Ja, Nieuwe Havo heeft vanaf de pont een superleuke route. Lang fietspad langs vele bomen en water (zonder auto's). 5 min vanaf de pont.
En...het is ook nog eens een leuke school met vernieuwend onderwijs. Zeker even gaan kijken woensdag als deze op je vizier ligt.
Wij (mijn dochter en ik) gaan voor de Nieuwe Havo :-)
Succes allemaal vandaag ! Hoop voor alle kinderen dat ze een school vinden vandaag die ze ook aanspreekt.
RS (A'dam)
op 05/04/2014 naar 09:20   

@Ko, weet niet precies wat de reden is dat je zoon niet gaat fietsen, maar misschien goed om te weten dat de weg naar de nieuwe havo vanaf de overkant ongeveer 1 rechte weg is langs het water. Misschien kan hij een fietsje in Noord neerzetten, is dan nog maar paar minuten. Zou zeker even gaan kijken.
F (W)
op 05/04/2014 naar 08:09   

@ko. Ik zag dat er ook nog veel plekken bij ijburg zijn. Klinkt heel ver maar heel goede verbinding die vaak gaat. Uit mijn dochters klas in west gaat er een aantal kinderen heen. Bijzonder concept.
Ko (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 01:43   

Wat is eigenlijk de status van de kernprocedure? Heeft die dwingend karakter of is dit alleen maar een afspraak waaraan de scholen zich in principe houden, maar ondertussen toch maar gewoon hun eigen beleid volgen? Ik ben moe van alle tegenstrijdigheden, discrepanties in cijfers, verschillende interpretaties en gebruiksaanwijzingen. Het is een fulltime baan om een kind op de middelbare school te krijgen. Het zal me niet verbazen als er experts in aanbieding zijn die je voor dit klusje kan inhuren. Ik heb net een simpele kieswijzer gebruikt: adressen van alle scholen van de tweede ronde in de reisadvies 9292 ingevoerd. De winnaar is Comenius Lyceum Amsterdam met totaal 17 minuten reistijd met openbaar vervoer. Cosmicus 20 min, P. Nieuwland 29 min, Buitenveldert 32 min, de Nieuwe Havo 43 min. Dat deze scholen niet echt bij mijn kind passen is niet meer van belang. Als hij het na het speeddaten nog steeds niet weet, laten we Paul de octopus beslissen.
I (A'dam)
op 05/04/2014 naar 00:07   

Zeggen ze..... Wie garandeert dat zij zich houden aan de kernprocedure en niet selecteren op cito? Ik vertrouw Nicolaas helemaal niet. Vorig jaar al begonnen met dat akkefietje over wel havo aanbieden, maar alleen havo/ vwo scores toelaten.....
E (A'dam)
op 05/04/2014 naar 00:01   

Wat betreft Nicolaas ... Zij kijken niet naar de hoogste Cito-scores bij de plusklassen. Uit eigen ervaring weet ik dit. Mijn kind is beoordeeld op de inhoud van het motivatiegesprek, beoordelingsformulier van juf (basisschool) ťn motivatiebrief.
Mb (Zuid)
op 04/04/2014 naar 23:45   

De woorden stichting vrije schoolkeuze, vrijekeuze schoolgids komen zo mijn neus uit. Er valt echt helemaal niets te kiezen. Ik woon in zuid met wel 7 scholen in de buurt en ik kan er geen aanbieden aan mijn zoon. Nee nu fietst hij langs al die scholen naar ***** mag het weten waar........j
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 22:59   

Vind het ook een krankzinnig systeem van Nicolaas! Maar ook dat iedereen hier dus bewust aan mee doet... Denk overigens niet dat cito rol speelt, weet van kind vorig jaar die is toegelaten met 543 (wel vwo advies). Moeten inderdaad globaal naar kwaliteiten en inzet kijken, alleen kinderen afwijzen die het niet zullen redden en vervolgens onder alle overblijvers loten.
I (A'dam)
op 04/04/2014 naar 22:52   

En wie zijn de besten? De beste teamworkers/ sporters of de hoogste cito scores? Dit kan ECHT niet!!
Z (A'dam)
op 04/04/2014 naar 22:45   

Amstelveencollege heeft net als Nicolaas ook profielklassen, zij testen motivatie en geschiktheid vůůr de inschrijving. Zij zeggen dat slechts zo'n 2% afvalt, vnl. kinderen die niet kunnen samenwerken in een project.
Nicolaas zou dit ook kunnen doen, maar dan zou ze moeten loten tussen alle geschikten. Nu kunnen ze de "besten" kiezen en de rest de 2e ronde in kieperen. Onaangename manier van cherrypicking. Waarom verbiedt de Osvo dit niet?
SL (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 22:02   

@Roos, Hyperion had ook tijd nodig om op te bouwen. Bij De nieuwe Havo begrijp ik dat ze net zoals toen op Hyperion gestart zijn met een nieuw onderwijsprogramma. Diezelfde aanpak spreekt ons aan en blij dat ons kind met havo advies ook op die manier uitgedaagd kan worden. Als we dit eerder wisten dan al in 1e ronde daar aangemeld.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 20:46   

Wat het St. Nicolaas betreft: De school heeft vandaag bevestigd dat er 11 leerlingen zijn uitgeloot voor vwo. Daarnaast zijn er voor de sporkplusklas en de cultuurplusklas leerlingen afgevallen bij de selectie voor deze klassen. Deze leerlingen zijn dus niet afgewezen na een NIO-test.

Het ging om 21 leerlingen met een vwo-advies en 21 leerlingen met een havo/vwo-advies: 32 voor de sportplusklas en 10 voor de cultuurplusklas.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 20:40   

Vandaag contact gehad met hoofd administratie Caland. Drie extra klassen (goed voor 84 plaatsen) en 29 afwijzingen verklaren een groot deel van het verschil tussen (de vorige standen op) het aanmeldoverzicht van OCO en de gisteravond door de gemeente gerapporteerde lotingen en beschikbare plaatsen. De informatie is inmiddels bijgewerkt in het aanmeldoverzicht van OCO.

Caland 2 loot niet, daartoe wordt een extra vmbo-t klas gemaakt (vol) en nog een brede brugklas havo-vwo (nog 14 plaatsen beschikbaar).

Het Calandlyceum heeft wel moeten loten voor vmbo-t en vmbo-t/havo (bij elkaar -50 leerlingen). Het Calandlyceum maakt een extra havo-klas waardoor niet geloot hoefde te worden in de 1e ronde voor havo of havo/vwo. Op het Calandlyceum zijn nog 3 plaatsen havo, 3 plaatsen havo/vwo, 12 technasium (vwo) en 7 gymnasium (vwo).

Caland 2 heeft 13 leerlingen en het Calandlyceum heeft 16 leerlingen afgewezen na onderzoek, het merendeel betreft vmbo-t leerlingen.

Nog een paar onduidelijkheden: Vanmiddag lukte het niet om nogmaals contact te krijgen met de administratie van het Caland om een aantal zaken te verifiŽren. Wat niet gecheckt kon worden was de aanname dat klassen vergroot waren op Caland 2, zonder deze klassenvergroting konden de cijfers niet in overeenstemming gebracht worden met de eerder door Caland 2 gerapporteerde aanmeldingen. De vandaag gecommuniceerde cijfers over de afwijzingen konden ook nog niet volledig in overeenstemming gebracht worden met eerder op de Calandwebsite gepubliceerde gegevens. Om de berekening sluitend te krijgen is voorlopig aangenomen dat op het Calandlyceum 7 leerlingen meer zijn afgewezen dan vandaag door het Caland opgegeven. Ook is onduidelijk of de atheneumklas is samengevoegd met de havo/vwo-klassen zoals nu is aangenomen om de getallen min of meer kloppend te krijgen. Hopelijk wordt dit later nog opgehelderd.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 15:55   

@G, zijn dus wel afgewezen kinderen, voldoen blijkbaar niet. Dacht zelf altijd dat tijdens gesprekken en sport/spel dag gekeken werd of kinderen uberhaupt geschikt zijn en als er dan te veel geschikte kinderen waren, alsnog werd geloot... Blijkbaar niet.
G (A'dam)
op 04/04/2014 naar 15:47   

Sorry hoor maar dat bericht over het St Nicolaas klopt niet!
Bij de speciale klassen, TT Atheneum, TT gymnasium, Sport- en cultuur+ klas wordt geselecteerd op basis van motivatiebrief en motivatie gesprekken en/of een sport/spelmiddag.
De kinderen die niet geselecteerd zijn kun je dus meetellen bij de afgewezen/uitgelote kinderen. Dat waren er bij de sportklas 31 bij cultuurklas 10. Dit is allemaal bij de intake vooraf gecommuniceerd met de ouders.
Neemt natuurlijk niet weg dat de teleurstelling bij afwijzing niet minder erg is.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2014 naar 15:36   

@Hans: nogal ongenuanceerde samenvatting van de discussies hier, maar het is je vergeven. Feit is dat het osvo een monopolie opeist en dat scholen door schaarste dankzij gedwongen winkelnering blijven bestaan. EfficiŽnt omgaan met publiek geld is dat niet (check de column van Frank Klashoven in de Volkskrant Sander Dekker mist het essentiŽle punt). Met vrijheid van onderwijs heeft heeft het ook niks te maken. En wat zwart wit betreft: het caland is bepaalt geen witte school met een melting pot in nieuw west en zeer succesvol. Er is al een caland 2. Dat kost andere scholen in west meer leerlingen.
M (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 15:31   

Ouders weten toch waar ze aan beginnen als ze hun kind opgeven voor een klas waar geselecteerd wordt?
Hans (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 15:11   

Ik heet geen Osvo van achteren. Ik heb geen belang in het onderwijs, wel in een evenwichtige samenleving. Zwarte scholen horen daar wat mij betreft niet bij. Ik heb in de loop der jaren, met de komst van nieuwe categorale VWO scholen, de scholen in Nieuw-West zien verzwarten. Vervolgens werden ze door de VSA en de reguurders hier tot slechte scholen uitgeroepen. (want niet-lotend en zwart, van de meest ongewenste categorie). De scholen werd verweten dat ze achterover leunen en geen aantrekkelijk onderwijs geven. Als je midden in het lotingscircus zit staat het belang van jouw kind voorop, begrijpelijk. Maar in alle plannen, wensen en eisen moet ook het belang van die kinderen worden meegenomen die geen ouders hebben die voor ze op de barricades springen. Een aantal scholen wordt op deze site compleet afgeschreven. Dat daar Amsterdamse kinderen heen gaan die nooit witte kinderen ontmoeten lijkt helemaal niks uit te maken. Die tellen we niet mee, die horen er niet bij. Hun probleem. Ik zie aan de school van mijn kinderen hoe prettig een gemengde school voor iedereen is, maar ik zie de school ook strijden met wisselende aantallen leerlingen. Lokalen erbij, lokalen eraf. Leraar klassieke talen erbij, volgend jaar weer weg. Mijn drijfveren zijn uitsluitend idealistisch. Wellicht een beetje te linkserig voor sommigen hier. Ik hoop dat Rik Kuiper op zoek gaat naar de balans in zijn artikel.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 15:01   

Dat is echt heel naar, dus als meer kinderen eigenlijk ook heel geschikt zijn, maken ze niet eens een kans, vol=vol. Wat een verschrikkelijke druk voor die kinderen en ook nog redelijk subjectief lijkt me...
Ilse (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 14:50   

Ja dat klopt. Bij het Nicolaas selecteren ze de kinderen voor de plus-klassen. Er wordt dus niet geloot. Er worden gewoon net zoveel kinderen geselecteerd als er in een klas passen. En op die manier blijven ze buiten de lotingsstatistieken. Terwijl ze natuurlijk net als elk uitgeloot kind ook een plek zoeken.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 14:38   

Eindelijk duidelijk wat er bij Nicolaas gebeurd is, aantal uitlotingen in overzicht gemeente klopt dus wel. Alleen geloot bij H/V en gewone Atheneum klas. Blijkbaar worden er bij de speciale klassen precies genoeg geschikt gevonden, zodat daar niet wordt geloot! Heel toevallig ....
Rik (Volkskrant)
op 04/04/2014 naar 14:27   

Dag!
Morgen bezoek ik namens de Volkskrant de scholenmarkt in het Montessori College Oost. Wie gaat daar met zijn/haar kind heen en wil met mij praten over de lotingen? Reactie mag per mail naar r.kuiper@volkskrant.nl, graag met telefoonnummer.
Dank alvast,
Rik
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 12:56   

Bedoel @Roos, niet An, sorry.
Z (A'dam)
op 04/04/2014 naar 12:55   

@ An Ja, dat hebben we al jaren hier op dit forum gehad, dat de voorstanders van brede en categorale scholen elkaar de schuld geven van de tekorten aan capaciteit. Je moet je gewoon niet zo tegen elkaar uit laten spelen als ouders! In feite is er behoefte aan beide: brede en categorale scholen, voor elk wat wils, omdat elk kind anders is en sommigen beter floreren op grote brede en andere op kleine categorale scholen. Als er voldoende capaciteit is en voldoende divers, is er voor elk kind een geschikte plek naar keuze. Dit vergt een zekere flexcapaciteit, maar die heeft A'dam toch al nodig door de keuze een regiofunctie te willen vervullen. Momenteel is een behoorlijk overaanbod aan praktijk/vmbo bk (daar steekt de Osvo wel geld in, terwijl Hans Osvo het altijd heeft over de efficiŽnte besteding van overheidsgeld) en een tekort aan vmbo t/havo/vwo. Door de verbetering vh basisonderwijs stijgen gemiddeld de adviezen, maar het vo loopt achter deze ontwikkeling aan ipv erop te anticiperen.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 12:55   

@An, dit is juist helemaal niet de bedoeling! Die school (DNH) is helemaal gericht op de specifieke eigenschappen van de havo scholier en daardoor ook een goed concept. Laat ze dit nou goed ontwikkelen. Als er inderdaad behoefte is aan meer VWO plekken in Noord, dan moet daar aan gewerkt worden.
Sanne (A'dam (centrum))
op 04/04/2014 naar 12:48   

Mee eens Roos! Het Bredero was een impopulaire school niemand wilde daar naar toe. Het is toch fijn dat er nu in Noord meer kwaliteit komt
Roos (Amsterdam-N)
op 04/04/2014 naar 12:43   

Mee eens An. De kinderen in Noord hebben Bredero (m/h/v) ingeruild voor Bredero mavo, Nieuwe havo en Hyperion. Hyperion blijkt zo'n succes dat veel kinderen uit Noord niet meer in Noord op het vwo terecht kunnen, het aantal h/v plaatsen is ongeveer gehalveerd. Het positieve is dat mede door de lotingsdruk de Nieuwe havo een succes lijkt te zijn. Misschien kan deze in de toekomst weer een volwaardig lyceum worden.
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 12:42   

Wat goed van het PN dat ze dat doen en wat goed dat er nu duidelijkheid is. Wel zou ik als ouder willen weten hoeveel kinderen h/v er dan uiteindelijk hiervoor kiezen/ hoe ze het h/v niveau gaan borgen op de Hof. Dat zijn ze daar natuurlijk niet gewoon te doen. De Hof is normaal echt gericht op Havo. Maar zeker gaan praten daar! Het PN vonden wij een sympathieke en leuke school, en was onze eerste keuze in een eventuele tweede ronde.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 12:41   

Volgens mij gaan ze de dubbel adviezen binnenkort gewoon afschaffen, dit jaar eerste stap met gelijke score bandbreedte als mono advies eronder en zelfde lotingskansen, hierna helemaal weg. Zullen wel combi brugklassen blijven, kan een kind alsnog doorstromen. Daarnaast dan de categorale scholen met kansklassen. Vanaf volgend jaar ook niet meer aanvullend testen, advies en LVS zouden eenduidig moeten zijn. Op zich niet heel slecht plan, maar nu (in overgang) wel heel onduidelijk.
An (A'dam oost)
op 04/04/2014 naar 12:30   

3 jaar geleden pleitte de VSA juist voor kleine categorale mavo havo en vwo scholen naast elkaar, ipv "grote en brede scholengemeenschappen". Kinderen met een gemengd havo-vwo advies kunnen nu nergens terecht, en moeten om te kunnen opstromen van school wisselen. Leerlingen die worden afgewezen kunnen nu ook niet meer automatisch worden geplaatst op dezelfde school een niveau lager. Amsterdam heeft behoefte aan een partij met visie om het heft in handen te nemen. Lees maar na, oproep voor categorale scholen 2011: .stichtingvsa.nl/pdf/Bijlage_2_het_parool_dinsdag_3_mei.pdf
S (A'dam)
op 04/04/2014 naar 12:15   

Onderstaande staat vermeld op de website van het PNC!

De Hof wil graag iets doen voor de uitgelote havo/vwo-kinderen. Je bent van harte welkom op De Hof/PNC2! Als je bij ons start, maak je een eerlijke kans om door te stromen naar het vwo op Pieter Nieuwland College 1. Kom gerust met je ouders een keer kijken en er over praten. Er zijn al meer leerlingen zoals jij over de drempel gekomen. We zijn een heel betrokken school en werken er keihard aan om het beste uit je te halen!

Groeten namens het hele team,

Maarten Kok
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 11:49   

Was gisteren bij de Nieuwe Havo, werd alle tijd voor me genomen, heel fijn. Het concept van deze school spreekt me echt heel erg aan, ze willen er ook graag een succes van maken, dus erg gemotiveerd team. Hoop dat er nu ook een hoop kinderen uit de stad (en dus niet alleen Noord en randgemeenten) naar toe komen, zodat het een echt Amsterdamse school wordt. Elke ochtend op het pontje lijkt me erg fijn begin van de dag....
S (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 11:46   

Het lijkt of het merendeel van de H/V plekken fantoomplekken zijn of plekken op scholen waar helemaal geen VWO is. Scholen zonder Havo mogen ook geen H/V plek aanbieden waarom omgekeerd dan wel? Het is duidelijk dat de keuze voor zelfregulatie door schoolbesturen niet werkt en kwalitatief slechte scholen in stand houdt. Ik zie dat het Reigersbos dit jaar de eer wordt gegund door de andere schoolbesturen om hun leerlingaantal op peil te houden. Als de kinderen van van der Laan naar school gaan is deze 'farce' wel over neem ik aan? Is gelijk met mijn jongste, dus dan zit ik goed.
SL (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 11:30   

Ik zie op de website van De nieuwe Havo dat er 2 extra havo-klassen komen en nog plek in de havo-vwo klas is. Toch nog opties. Morgen op OCO-markt direct even langsgaan.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 11:22   

Wat een fuckers dat ze dat ELKK niet hebben bijgewerkt! Dat zijn ze toch gewoon verplicht? Hoe moeten andere partijen dan weten hoe de werkelijke situatie is en waar nog plekken voor nodig zijn? Ongelooflijk! Vind Spinoza en Nicolaas allebei uitblinken in slechte communicatie, bij deze genomineerd.
Z (A'dam)
op 04/04/2014 naar 11:16   

Nee, ik ben niet van de VSA. Gewoon een ouder. Ik heb in het verleden op dit forum vele oplossingen aangedragen. Vele daarvan zo voor de hand liggend dat ook de scholen zelf ze zouden kunnen bedenken, maar de rauwe werkelijkheid is dat ze daar geen belang bij hebben. Daar wordt ik wel eens moedeloos en misschien wat cynisch van.
Spinoza zegt elk jaar dat ze wel een dependance op wil richten maar dat het helaas niet kan, want... Tegen mij zeiden ze dat het niet kan, omdat binnenkort het aantal leerlingen gaat dalen. Tegen jou gebruikten ze de 10km grens. Die grens geldt vlg mij voor het oprichten van nwe scholen. Maar niet voor het oprichten van dependances (die dan later evt verzelfstandigen). Daarom is de omweg van een dependance zo ongeveer de enige manier om in Amsterdam de capaciteit uit te breiden. En als ze echt zouden willen en denken dat de 10km grens ook voor een dependance geldt: Diemen Noord is verder dan 10 km van hun gebouw, het is samen met IJburg zeer kinderrijk en Diemen heeft nog steeds geen middelbare school. Lijkt me prima locatie voor een tweede Dalton.
IAV (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 11:05   

Beste mede ouders,

Ik heb zojuist Pieter Nieuwland gebeld. Zij stellen 0 plekken havo/vwo te hebben. Ik heb de gemeente verzocht de informatie op de site aan te passen.
Ilse (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 10:43   

Ik was in ieder geval erg blij met de overzichtspagina van OCO. Lang niet alle scholen zijn op hun site even helder over hun aanmeldingen. Ik vind het erg onterecht om OCO nu de schuld te geven van de onduidelijkheid. Die is toch in de eerste plaats veroorzaakt door de scholen zelf en de gemeente doordat ze de capaciteit volledig verkeerd hebben ingeschat en vervolgens niets van zich laten horen m.b.t. mogelijke oplossingen. Ik ben heel blij dat OCO daar achteraan zit.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2014 naar 10:42   

Nee, ik ben niet van de stichting VSA maar gewoon een bezorgde ouder met meer kinderen die twee keer de kernprocedure aan de lijve heeft ondervinden en zal de komende jaren nog vaker moeten. En wat is jouw achtergrond?
Uitsluitend aantallen moeten uit elk komen, niemand zegt iets over naw gegevens oid.
T (Adam )
op 04/04/2014 naar 10:32   

De gemeente zegt nu dat pn wel degelijk extra hv klassen maakt bij voldoende aanmeldingen. De medewerker van de school zegt van niet. Ook de site zegt van niet. Wie snapt t nog?
O (Adam)
op 04/04/2014 naar 10:25   

Waarom werkt het Spinoza dan niet samen met een school in nieuw west: zo zijn het 4e en hyperion toch ook tot stand gekomen?
Pa (Adam)
op 04/04/2014 naar 10:25   

E: voorzichtig transparant? Tot en met percentages uitlootkans. Vele scholen volgden hun voorbeeld al ruim eerder; de chaos van dit jaar is met name te danken aan de widget met onduidelijke gegevens. En dat osvo ELkK blokkeert lijkt me zeer realistisch gezien de privacy van de gegevens die daarin staan. Ik neem niet aan dat we willen dat de gegevens van onze kinderen in handen komen van mensen die daar niets mee te maken hebben.
S. (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 10:24   

E en Z zijn jullie de VSA? Jullie gebruiken een zelfde soort retoriek. Ik vind jullie niet erg oplossingsgericht. Ik stel me zo voor dat de scholen aan het puzzelen en schuiven zijn met leerlingen. Tegelijk moeten ze zo vroeg mogelijk de tussenstand opgeven. Ik denk dat daardoor verschillende cijfers op verschillende momenten naar buiten komen. Heel vervelend maar om daar dan zo op in te hakken...
Hv (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 10:23   

Niet te geloven die fantoomplekken op Pieter NL!
Kafkaeske toestanden! Ik vind het langzamerhand een hilarische soap worden ... Alleen jammer dat ik toch echt een goede HAVO/VWO plek wil hebben voor mijn zoon.
T (Adam )
op 04/04/2014 naar 10:15   

Mensen t wordt nog erger: die 56 plaatsen pieter nieuwland voor havo vwo die bestaan niet!!! Net gebeld. Alleen plek op havo en vwo daar. Rest is vol!!! Dat is weer 56 plaatsen minder!!!
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 10:00   

Net t nicolaas gesproken. Zijn hebben in totaal 39 vwo ers uitgeloot. Dus geen 11 zoals gemeente weergeeft. Ze geven toe dat ze elkk niet hebben bijgewerkt. Te druk gehad. Pff.
L (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 09:49   

T Spinoza afrekenen om hun inschrijvingen vind ik kort door de. bocht. Ik heb gehoord dat zij graag een dependance in west/nieuw west willen hebben, maar dat dit tegengehouden wordt door de 10 km wet. Waar je een school wel op kan beoordelen is hoe zij informatie verschaffen. Niet op hoeveel kinderen naar hen toe willen.
Z (A'dam)
op 04/04/2014 naar 09:43   

@E Ja, mijn stem heb je. Het Spinoza heeft al jaren een maatschappelijke verplichting om een tweede Dalton op te richten, maar faalt daarin volledig. Dan is dat hele voorrangsgedoe overbodig en kan iedereen die dat wil daltononderwijs kiezen. Dan is het meteen niet meer "elitair", dus kan zelfs de Osvo tevreden zijn.
F (Amsterdam westerpark )
op 04/04/2014 naar 09:42   

Blz. 28 van de keuzegedrag staan een telnr. Van adviescommissie kernprocedure. Daar kun je vragen stellen en evt. Klachten indienen. Succes.
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 09:36   

Alarm! Net t cartesius en het berlage gesproken en die zijn echt allebei van plan om kinderen die in 1ste ronde plaatbaar zijn verklaard op vwo niveau te weigeren als zij geen 545 hebben gehaald! Daarmee negeren ze de kernprocedure!! Ze gaan plaatsbaar bevonden kinderen alsnog afwijzen na uitloting elders als de cito ze niet bevalt!!! Iemand moet dit tegenhouden! Vsa? Oco? Gemeente?
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2014 naar 09:16   

Zullen we een jaarlijkse prijs uitreiken aan de school die het slechtst omgaat met aangemelde leerlingen? Waar is de loting het zwaarst? Waar hebben ze nog veel voorrangsleerlingen? Waar zijn veel leerlingen afgewezen? Welke school hult zich in stilzwijgen en wacht.tot het laatste moment? Hoe gaat de school om met afgewezen en uitgelote leerlingen?
Op al deze punten gooit het Spinoza hoge ogen ... May I have your votes please?
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2014 naar 09:13   

Heel opvallend dit jaar is de totale stilte vanuit de politiek. Geen wethouder (afgetreden), ook geen burgemeester die de schoolbesturen aanspreekt. Ook echte uitbreiding van capaciteit is uitgebleven. De paar extra klassen waren in feite al voorzien dus dat is meer voor de bŁhne dan dat er echt iets is gebeurd.
Heel veel sterkte aan alle ouders en kinderen die de komende week een andere school moeten kiezen omdat ze niet welkom zijn op de school van de eerste keuze.
E (Amsterdam centrum)
op 04/04/2014 naar 09:10   

@Menno: dank voor je bijdragen hier, heel nuttig! Schandalig dat het Osvo koppeling met de gegevens in ELKK saboteert, dankzij de inspanningen van VSA en OCO is er gelukkig wel transparantie maar dat kan zoveel beter.
@Pa: er zijn meer scholen in Amsterdam naast de drie 'oude' categorale gymnasia. Het klopt dat zij als eerste voorzichtig transparant werden over aantal aanmeldingen, maar de echte ontsluiting van zoveel mogelijk aanmeldgegevens hebben we te danken aan VSA en OCO.
In andere steden zijn inmiddels ook lotingen, maar daar zijn de aantallen niet zo absurd als in Amsterdam. In andere steden is ovigens volstrekt geen transparantie over aanmeldgegevens en lotingprotocollen en zo.
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 09:07   

Het bericht van menno van oco lijkt aan te geven dat daar toch iets is misgegAan! In elkk dus... Wie belt t spinoza? Dan weten we het...
Pa (Adam)
op 04/04/2014 naar 08:55   

Hebben Nicolaas en Spinoza niet gewoon alle kinderen van wie ze nog niet wisten waar ze kwamen ivm te lage citos dubbel meegeteld in widget? En bv sport in sportklas en gewoon vwo? Nogmaals, de gemeente haalt de info uit elk: dat is een door de basisscholen controleerbaar systeem waarin alle kinderen moeten staan, dus dat kan niet mis gaan.
R (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 08:43   

Wat een ellende, ik ga er toch van uit dat alle scholen op de scholenmarkt heel goed gaan aangeven hoeveel plek ze nog hebben. Eigenlijk zou je op die markt moeten kunnen inschrijven. Dan zou iedereen de verantwoordelijkheid moeten nemen dat de kinderen geplaatst kunnen worden op een school die ze willen. (het is immers al beperkte keuze) Nu gaat iedereen heen en weer rennen, ik vind loten in de 2e ronde kan absoluut niet. Ik heb ook alles geteld gisteravond en kom op veel hogere cijfers, wel 660 uitgeloten en dan weet ik nog niet de afgewezen kinderen. Maar goed dit schijnt dus niet te kloppen. Overigens is 518 en 200 ook heel veel en ik noem het nog eens 262 in de havo/vwo afdeling met rond de 80 plekken over.
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 08:38   

Hooguit 1 extra klas, rest uitgeloot, afgewezen, verschoven, .... Wishful ***** waarschijnlijk...
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 08:29   

Voor 43 kinderen? Daar heeft t gebouw geen plek voor. Staat ook niets over op de site. Bang dat ze niet verder hebben gekeken dan alleen die 11 ath uitlotingen...
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 08:21   

Je begint bijna te hopen dat bv Nicolaas toch nog iets heeft geregeld. H/V klopt wel (zo goed als), wie weet nog iets gedaan voor de VWO kids?
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 08:14   

Ok! Dank! Spinoza en nicolaas kloppen iig niet en er zijn meer grote verschillen...
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 08:11   

@T, wb uitlotingen/afwijzingen GvdV, dit klopt wel, stond ook zo in de brief die we ontvingen mbt uitloting. 9 kinderen waren blijkbaar afgewezen.
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 08:11   

Menno het is goed dat de gemeente een mail heeft gehad met get verZoek tot t toeveogen van de aantallen afgewezenen, maar heb je ook gevraagd om de juiste aantallen uitgelotenen? Die kloppen nl niet! Ook t aantal beschikbare plaatsen volgens gemeente klopt niet. Zijn daar oon vragen over gesteld?
RS (A'dam)
op 04/04/2014 naar 08:10   

Verwacht ook dat gemeente overzicht ok is, deze is immers gebaseerd op ELKK, dus daar kunnen ze ook zien hoeveel kinderen nu nog niet geplaatst zijn. Daar hebben ze het aanbod op gebaseerd, mag je hopen. Blijft wel heel triest dat veel scholen niet genoeg info bieden. Vooral in de schimmige periode na sluiting inschrijving tot het moment van publicatie nog beschikbare plekken. Denk zelf ook dat widgets het niet duidelijker hebben gemaakt....
Pa (Adam)
op 04/04/2014 naar 07:58   

VSA en OCO kloppen zichzelf nu een beetje teveel op de borst: een deel van gymnasia publiceeert al sinds 2003 lotingsgegevens op de website. Ruim voor vsa en OCO. Ook loten ze al sinds 2002 met een notaris een een protocol. Dit alles is overgenomen door de Kp, maar de transparantie komt dus met name door de inspanningen van de gymnasia hierin, niet door vsa. Erger nog: de widget lijkt dit jaar voor extra chaos te zorgen: het overzicht van de gemeente klopt al jaren. Waarom zou dat nu niet zo zijn? Omdat we ons blind staren op door de conciŽrge ingevulde gegevens in een widget.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 00:47   

Vanavond heb ik een mail gestuurd naar de gemeente met verzoek ook het aantal afwijzingen te publiceren. Hopelijk morgen meer duidelijkheid.
T (Adam)
op 04/04/2014 naar 00:44   

Menno dank voor je reactie. Dit betekent toch ook dat de cijfers op de site naar de brugklas van de gemeente niet kloppen. Gegevens waar mensen de komende week op gaan bouwen!? Moeten mensen daarvoor niet gewaarschuwd worden? Niet iedereen is zo mondig of sceptisch of oplettend als de mensen hier en t kan toch niet zo zijn dan mensen bijvoorbeeld niet weten dat er nog havo plek is op berlage? Ik noem maar een voorbeeld. Kunnen jullie niet een berichtje plaatsen over dat mensen vooral ook de scholen van hun tweede ronde keuze nog even zelf benaderen in plaats van uitgaan van het overzicht met beschikbare plaatsen? Omdat dat niet lijkt te kloppen?
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 00:31   

Helaas zijn de cijfers verwarrend. Wat is er aan de hand?

Ieder jaar wordt door druk van VSA en OCO de zaak een klein stapje transparanter, maar het is nog steeds te weinig. Sinds een paar jaar publiceren de scholen die met lotingsdruk te maken hebben aanmeldcijfers op hun websites die afgelopen jaren door VSA en OCO werden overgenomen. Dit jaar hebben we de 'widget' gebouwd die door boven verwachting veel scholen is gebruikt. Daarbij werden de standen door de scholen zelf ingevoerd. Een poging om de widget te koppelen aan het elektronische loket ELKK (waar alle schooladviezen, citoscores en aanmeldingen in worden ingevoerd, het 'officiŽle' kanaal van gemeente en schoolbesturen) is gestrand op een veto van de OSVO (koepel schoolbesturen). Gelukkig deden toch veel scholen individueel mee. Zo enthousiast zelfs dat de gemeente officieus klaagde dat de widget wel goed bijgehouden werd maar ELKK achter liep (uiteindelijk moet alles natuurlijk wel netjes in ELKK worden vastgelegd omdat de aanmelding en uiteindelijk ook de toelating van leerlingen via ELKK verloopt).

Er waren een paar scholen die wel cijfers publiceerden op de eigen site maar niet de widget invulden: Calandlyceum en Caland2, Cartesius, MLA, Spinoza en Fons Vitae. De laatste twee hebben op het einde de gegevens wel zelf bijgewerkt. Na afloop van de (1e) aanmeldperiode hebben we de scholen gevraagd om ook het aantal afwijzingen te registreren. Dat heeft slechts een klein aantal scholen gedaan. Het 4e gymnasium heeft bijvoorbeeld op de website staan dat er niet geloot hoeft te worden, maar onze mails of dit is opgelost door klassen te vergroten of door leerlingen af te wijzen is (nog) niet beantwoord. Het Calandlyceum meldt op de website dat 1 extra klas is gevormd maar dat verklaart niet het verschil van in totaal 76 plaatsen met de eerder van de Calandsite overgenomen cijfers.

Dus ja, ik begrijp de klacht van 'amateurisme', het is ergerlijk dat de gegevens onvolledig en onbetrouwbaar zijn. Behalve 'amateurisme' is dit ook een strijd om openheid. Transparantie is een belangrijk onderdeel in de strijd om het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de vraag. Hopelijk komt het aantal afwijzingen nog boven water zodat duidelijk wordt hoe groot het probleem werkelijk is.
K (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 00:15   

@Zonne Van 68 naar 25 plekken. Waar zijn die 43 plekken gebleven? O wacht even die zijn vast voor die 43 uitgelote maar niet meegetelde leerlingen van het Nicolaas?
Mariette (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 00:06   

@Ander I. Ik heb de mensen op school persoonlijk gesproken en er wordt komend schooljaar Grieks en Latijn aangeboden. Het is nieuw en staat ergens in kleine letters ook vermeld.
Mariette (Amsterdam)
op 04/04/2014 naar 00:05   

@Ander I. Ik heb de mensen op scholol persoonlijk gesproken en er wordt komend schooljaar Grieks en Latijn aangeboden. Het is nieuw en staat ergens in kleine letters ook vermeld.
Zonne (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 23:52   

Op het overzicht van de gemeente staan heel andere cijfers. zo vreemd. Mijn oog viel op het cosmicus omdat wij daar hebben gekeken voor de havo kansklas en wist dat daar nog zeker plek was. in het overzicht staan daar helemaal geen plekken genoteerd, in de widget: avo 22 plaatsen beschikbaar , havo-vwo 30 plaatsen beschikbaar, vwo (atheneum)16 plaatsen beschikbaar. Ook raar. ik ga echt twijfelen of ik het wel goed zie staan of dat de stress van afgelopen weken een paar hersencellen hebben beschadigd....tsss.
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 23:46   

Wat een flut werk. Ben d'r klaar mee. Als iedereen die voor ons zou moeten opkomen: vsa/ oco en gemeente zoveel fouten maken steeds dan geef ik t op. Waarom gaan er niet kloppende cijfers naar de burgemeester, waarom neemt de vsa niet kloppende info gemeente over?? Ik stop d'r mee.
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 23:43   

Vsa dat klopt niet!! Die 518 klopt niet! Er ontbreken alleen al 43 uitgelote vwo ers van t Nicolaas in t overzicht met uitlotingen! Neem toch niet zo klakkeloos over en bekijk je eigen forum!
L (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 23:17   

@ilse: Idd, zo wordt de omvang van dit grote probleem verdoezeld! Jaar in jaar uit! Met dit jaar als TOPPER! Het kan de schoolbesturen werkelijk niks schelen...prachtig vinden ze dit; hķn klassen zitten al binnen een paar inschrijfdagen vol. De rest is hun probleem niet, denken ze.
Ilse (Adam)
op 03/04/2014 naar 23:11   

VSA twittert net dat er 518 kinderen zijn uitgeloot en 200 kinderen zijn afgewezen. In totaal zoeken dus nog 718 kinderen een plek in de 2e ronde.
B. (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:59   

Er staat ook 71 uitgelote VWO kinderen maar ik heb er 143 geteld en dan weet ik nog niet eens hoeveel afgewezen kinderen en nog bijkomen. Klopt nog niets van. Ze hebben bij de "extra plaatsen" aan lapwerk gedaan. Er is niets echt veel substantieels bijgekomen. Ik heb niet het gevoel dat de situatie serieus wordt genomen. Laten we hopen dat het overzicht aan plaatsen nog incompleet is....
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:58   

Ik ben in staat morgen mijn hele dag te besteden aan het opstellen van juiste overzichten incl afgewezen leerlingen. Als ik die vervolgens op een zinvolle plek kan laten plaatsen...
Marie (Amsterdam. )
op 03/04/2014 naar 22:58   

Er gaan kinderen aangemeld worden voor plaatsen die er helemaal niet zijn. Hoe gaan we dat die kinderen uitleggen?
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:55   

Ik zie t al op site caland 2,staat dat ze nog 7 plaatsen hebben voor havo vwo of 7 plaatsen vwo. Of dus. Niet en. Maar iemand bij de gemeente denkt dat t woordje "of" betekent dat je de twee getallen bij elkaar moet optellen. Er staat wel op de site dat ze bij voldoende aanmeldingen evt nog een klas willen maken, maar hoe dat leidt tot de nu gemelde aantallen is mij een raadsel.
Ilse (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:52   

Ze kunnen toch zelf ook op het OCO overzicht kijken. Dan zien ze vanzelf dat het niet klopt. En ik vind het principieel onjuist om de afgewezen kinderen niet mee te nemen in het overzicht. Dat zijn er inmiddels best veel. Zo wordt de omvang van het probleem verdoezeld
K (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:49   

Hun info schijnen ze uit het elektronisch loket te halen en bij de scholen zelf. Maar het klopt gewoon niet. Inderdaad zooo slordig
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:45   

@k maar dan nog, hoevkomen ze dan bij 14 beschikbare plaatsen op caland? Tis niet zo dat dat gisteren nog wel klopte....
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:43   

En die aantallen Bij het gerrit? 26 uitlotingen ipv de aangekondigde 37? Dan zouden er dus 11 kids zijn afgewezen. Beetje veel lijkt me.
K (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:41   

Volgens de gemeente zouden er nog 14 plekken H/V zijn op Caland 2. Terwijl er volgens het OCO juist 11 kinderen uitgeloot moesten worden. Het Caland 2 wordt niets eens genoemd in het overzicht van uitlotingen. Ik denk dat de info gewoon nog niet compleet is.
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:36   

Precies. Wat een flut weer. Amateurisme. En dat bij zoiets stressvolscen belangrijks.
Ilse (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:33   

En waar zijn de 43 uitlotingen of afwijzingen voor de vwo plusklassen van het Sint Nicolaas gebleven in het overzicht? Ze hebben alleen de 11 uitlotingen voor de reguliere vwo klas geteld. Terwijl die 43 kinderen toch ook ergens gaan inschrijven straks.
K (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:31   

@Ilse Je hebt inderdaad gelijk. Ik kom bv bij het Nicolaas op 111 uitlotingen
Marie (Amsterdam. )
op 03/04/2014 naar 22:31   

Gemeente site klopt niet. Pieter Nieuwland extra klassen havo/vwo?? Dit staat er op hun site:
' Er is nog plaats in de vwo+ en de vwo-klas. Daarnaast zijn er nog volop plekken voor havoleerlingen op de Linnaeushof.'
Voor Havo/vwo zijn er nu volgens OCO-telling in Amsterdam nog 82 plekken voor 262 kinderen. Op naar de uitloting no. 2. En daarna?
Marie (Amsterdam. )
op 03/04/2014 naar 22:31   

Gemeente site klopt niet. Pieter Nieuwland extra klassen havo/vwo?? Dit staat er op hun site:
' Er is nog plaats in de vwo+ en de vwo-klas. Daarnaast zijn er nog volop plekken voor havoleerlingen op de Linnaeushof.'
Voor Havo/vwo zijn er nu volgens OCO-telling in Amsterdam nog 82 plekken voor 262 kinderen. Op naar de uitloting no. 2. En daarna?
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:29   

Mee eens Ilse. Plaatje is niet compleet en lijkt niet accuraat.waar moet je als ouder nou op varen? Die 7 havo plekken op berlage bijvoorbeeld, hoe moeten mensen nou weten dat die er zijn als ze niet in dat overzicht staan!
Ilse (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:26   

Het is trouwens vreemd dat de afgewezen kinderen niet worden meegenomen inzet overzicht vd gemeente want die kinderen moeten toch nog ergens geplaatst woeden in de 2 e ronde.
Ilse (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:22   

Sint Nicolaas had in het overzicht van OCO 58 uit te loten kinderen voor havo/vwo In het overzicht vd gemeente zijn dat er idd nog maar 40. Lijkt een wat geflatteerd overzicht dat vd gemeente
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:22   

Dat zou kunnen ,maar Ik durf er niet op te vertrouwen dat t overzicht klopt.
K (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:19   

Het zal wel te maken hebben met het aantal afgewezen leerlingen. Die worden niet meegeteld bij de uitlotingen
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:12   

Ik bedoel t aantal uitgelote vwo ers op Nicolaas en Spinoza, dat zouden er toch veel meer moeten zijn?
T (Adam )
op 03/04/2014 naar 22:11   

Weet iemand trouwens hoe t zit met t aantal vwo uitlotingen op Spinoza en t Nicolaas? Die aantallen in t overzicht van de gemeente zijn zoveel lager dan de aantallen die tot nu toe werden aangegeven. Wat is daar veranderd? Of klopt t overzicht van de gemeente niet?
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:09   

@r Wat jammer dat die havo/vwo plekken van het pn op de hof zijn, wij vonden juist het hoofdgebouw zo leuk. En wat gebeurd er met de vwo'ers na de brugklas? Switchen die dan naar de hoofdlocatie?
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 22:06   

@e het cartesius heeft dat aan te telefoon gezegd en ook het berlage zei het vandaag! Dat ze alleen kinderen willen met 545 of hoger! Bij Pieter n staat ergens "heb je vwo advies en bijbehorende citoscore dan ben je welkom .... Etc". Die score zou er niet meer toe moeten doen, tenzij ze daarmee alleen duiden op afgewezen leerlingen en niet op uitgelote leerlingen. Ik ga morgen maar ff bellen
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2014 naar 22:02   

@T: dat klopt. Ik zie overigens bij het Cartesius en bij het PNC niet staan op de website dat 545 vereist is in de 2e ronde.
Betekent wel dat de categorale gymnasia uitsluitend leerlingen hebben met 545 en hoger waar je op de havo/vwo scholen ook nog een kans hebt op het vwo met een Cito score iets lager dan 545.
RS (A'dam)
op 03/04/2014 naar 22:02   

Die twee h/v klassen op het PNC 2 zijn ook apart. Dit is volgens mij De Hof, die zich juist speciaal als havo wilt profileren. Daarbij ben ik daar geweest en is het heel klein en konden ze maximaal 4 nieuwe klassen huisvesten voor dit jaar (dat zijn de havo klassen) en dan moeten ze ook al volgend jaar ergens anders heen.... Jammer dat er geen extra info op de site staat.
K (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 22:02   

Ik vind het wel erg verwarrend hoor de verschillen in informatie op de site van de scholen en van de gemeente
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 21:59   

@ilse ik zou ff checken bij Pieter n want volgens hun site hebben ze allen plek voor havo of voor vwo . Niet voor het dubbeladvies.
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 21:58   

@E als je in eerste ronde afgewezen was dan klopt dat! Maar ik heb het over in eerste ronde plaatsbaar bevonden maar uitgelote kinderen....
K (A)
op 03/04/2014 naar 21:57   

De zusterscholen zijn HLZ en het Herman Wesselink College in Amstelveen
Ilse (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 21:56   

Ik blijf het aantal havo/vwo plekken mager vinden. het lijken er wel veel maar het zijn allemaal losse plekjes hier en daar. Alleen PNC en Ijburgcollege lijken echt extra klassen gemaakt te hebben. De plekken bij Buitenveldert zijn niet serieus te nemen als er geen vwo is om naar door te stromen.
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2014 naar 21:53   

@T: als je in de eerste ronde aanvullend getoetst bent en je bent afgewezen voor het niveau dan kun je in de 2e ronde geen recht mee doen op dat niveau. Je bent niet automatisch toelaatbaar met een Cito > 545 op het vwo, overleg met de basisschool is verplicht en bij de categorale gymnasia is een aanvullende toets verplicht. De laatste eis hebben de havo/vwo scholen inderdaad niet in de scholengids staan.
T (Adam )
op 03/04/2014 naar 21:51   

Gefeliciteerd r! Ook ik blijf me bemoeien / meelezen. Dit moet idd anders.
RS (A'dam)
op 03/04/2014 naar 21:51   

Ja hoor, naar een andere school daarna. Dit staat op website CSB:
Voor leerlingen met Havo/Vwo advies

Ook leerlingen met een Havo/Vwo advies kunnen zich bij ons aanmelden.
Hoewel de CSB geen Vwo mogelijkheden heeft in het 2e leerjaar, zijn er afspraken met zusterscholen, zodat leerlingen die Vwo-waardig zijn na het brugklasjaar hier een gegarandeerde plek krijgen en hun opleiding op het Vwo kunnen vervolgen.

Lijkt alsof ze het dit jaar niet voor elkaar hebben gekregen en daarom maar tijdelijke "oplossingen" hebben bedacht. Wellicht in de verwachting dat veel h/v kinderen havo gaan doen....

Grote vraag is: welke zusterscholen zijn dat?
Z (A'dam)
op 03/04/2014 naar 21:50   

CSB had toch tot vorig jaar ook nog een atheneum, of vergis ik me nou?
T (Adam)
op 03/04/2014 naar 21:50   

@E dat is zo in de eerste ronde. Als je in de eerste ronde plaatsbaar was als vwo er met een citoscore 543, dan ben je ook in tweede ronde plaatsbaar, een school mag dan niet meer eisen dat je 545 hebt of hoger, tenzij dit in scholengids aangekondigd was. Dat hebben Pieter n en berlage en cartesius niet gedaan, dus ze kunnen deze eisen nu niet stellen. Is tegen kernprocedure.
R (Amsterdam)
op 03/04/2014 naar 21:49   

Ik kan me juist voorstellen dat in Ronde 2 alles verschuift. Uitgeloten met havo advies die voor havo/vwo gingen gaan nu misschien wel voor havo. Kinderen die tegen vwo aanzaten gaan proberen voor VWO want meer plek. etc etc. Ik blijf dit ook volgen, het groene blokje bij het Fons betekende idd ingeloot, ook de brief is binnen, dus ik hoef zelf niet meer maar leef enorm mee met alle anderen. Maar dit moet en kan anders. Laten we het aub niet laten zitten. Ik ben overigens heel erg uitgeput, duurt nog een poos voordat de stress er uit is.
RS (A'dam)
op 03/04/2014 naar 21:45   

Zie ook H/V plekken bij CSB (1 klas), hadden ze eerst niet. Gaan ze dan echt ook VWO bieden na de eerste of moeten die kinderen ook weer ergens anders instromen?
E (Amsterdam centrum)
op 03/04/2014 naar 21:40   

In de kernprocedure staat dat je voor vwo automatisch toelaatbaar bent met een Cito score van 545 of hoger. Tussen 540 en 545 is overleg met de basisschool verplicht, daaronder is aanvullend onderzoek verplicht. Verschil is dat de categorale gymnasia standaard melden dat in het overleggebied (
RS (A'dam)
op 03/04/2014 naar 21:28   

Bij mij werkt het ook op tablet, niet op laptop. link vmbo-t/vwo:

site gemeente Amsterdam publish/pages/468529/beschikbare_plekken_2eronde_2014_vmbo-t_tm_vwo.pdf
<< vorige

1 ... 35-36-37-38-39-40-41-42-43-44 ... 51

volgende >>