Schrijf een nieuw bericht

Pagina 39 - Berichten 7601 tot 7800

Ko (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 11:14   

@Z Die zit met mijn oudste in de klas. Het gymnasium kinderen willen graag naar een categoraal gymnasium. Dat begrijp ik volkomen. Maar een HAVO kind, bijvoorbeeld, wil weer graag naar een school die ook een VWO afdeling heeft. De bedoeling van het onderwijs is toch om de ontwikkeling en vooruitgang mogelijk te maken en niet met alle kracht het kind vast te houden op hetzelfde niveau. Waar komt dat idee vandaan dat de 12-jarige kinderen netjes, ieder in zijn eigen doosje, opgeruimd moeten worden om daar vooral netjes te blijven zitten? Als het zo doorgaat, worden de pasgeboren baby’s op grond van hun Apgar score al ingedeeld in een onderwijscategorie. Het kind staat centaal, maar dan moet het wel volgens de vastgestelde planning gaan. Het bloeien mag alleen in, door Ministerie van onderwijs, of nog leuker de afzonderlijke schoolbesturen bepaalde bloeiseizoen, niet te vroeg en niet te laat. Het is vooral de schuld van de ouders als we onze bloempjes genetisch met de verkeerde bloeitiming hebben belast. En als je overweegt om de dure bijlessen in te zetten om je kind aan te passen aan het systeem (dat trouwens werkelijk centraal staat), ben je volgens de basisschool gek of ambitieus, wat blijkbaar een synoniem is geworden. Uiteindelijk zal het wel goed komen. Toch had ik liever voor mijn kind gehad (net als alle andere ouders) dat hij in de eerste ronde een passende school kon kiezen. Nu in de tweede ronde lijkt het alsof de scholen de kinderen kiezen. En het woord passend komt helemaal niet meer te pas.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 11:13   

Geweldig dat je er zo achteraan zit, T. Eigenlijk zouden OCO en/of VSA dit moeten doen, maar ja....
In de 2e ronde zouden de blokjes in de widgets groen oid moeten zijn. Ik vind het nu totaal onoverzichtelijk wat aanmeldingen/uitlotingen in de 1e of 2e ronde zijn.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 11:09   

Ouders die in de medezeggenschapsraad van scholen zitten kunnen misschien van binnenuit iets doen. Zet het op de agenda als je in de MR zit.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 11:07   

Goed dat DMO iets doet. Ik vrees echter dat ze niks kunnen afdwingen. Tegen het St. Nicolaas konden ze ook niks beginnen.
Ik verbaas me nog steeds over de oorverdovende stilte dit jaar rond het lotingsdrama. Scholen hebben geen extra klassen aangeboden (anders dan ze toch al in de achterbak hadden zitten), de gemeente heeft zo goed als geen druk uitgeoefend. Volgens mij heeft de burgemeester ook niet gereageerd op de brief van de VSA. De informatie over vrije plaatsen in de 2 e ronde is gebrekkig. Misschien wordt het dit jaar weer loten in de 2e ronde. Echt en schande voor onze stad dat we de kinderen en hun ouders zo in de kou laten staan.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 11:04   

Ook leuk: het Cartesius houdt vol dat zij hun aanmeldinfo iedere dag bijwerken en dat die up to date is. Lachen! Info die twee dagen oud is, is niet up to date, lijkt mij....
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 11:03   

Ik heb een reactie van DMO

'U heeft helemaal gelijk. Het Cartesius mag geen aanvullende eisen stellen. Het is belangrijk dat ouders dit weten. Het vervelende is dat het Cartesius telefonisch onbereikbaar is. Ik heb xxxx gemaild en gezegd dat hij met spoed contact met mij moet opnemen.'

De gemeente zit er dus wel meteen achteraan!
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 11:01   

Dat lijkt me een goede zaak, dat ze daar mee gestopt zijn. Hoewel het voor de kinderen die zo naar een ander gym konden fijn moet zijn geweest, was t niet eerlijk voor de andere uitgelote VWO ers.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 11:00   

Cherry picking heet dat.
Volgens de kernprocedure ben je automatisch toelaatbaar op het vwo bij een score van 545 of meer. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen atheneum of gymnasium. Tussen de 540 en 545 is wel overleg met de basisschool verplicht. De categorale gymnasia zeggen allen in de schoolgids dat bij een score in dit overleggebied een aanvullende toets verplicht is. Bij het Cartesius staat dat niet. Ze kunnen dus wel zeggen, we gaan overleggen met de basisschool bij een lagere score.
Overigens zijn de regels van de kernprocedure een afspraak tussendoor e scholen en kunnen ze niet worden afgedwongen. Het St. Nicolaas maakt het wat dat betreft nog veel bonter, je mag daar alleen naar de havo als je een havo/vwo advies en dito score hebt. Iedereen riep moord en brand maar niemand heeft afgedwongen dat het St. Nicolaas zich houdt aan de kernprocedure.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 10:51   

@R: in het verleden hadden de categorale gymnasia inderdaad een onderonsje. De uitgelote leerlingen werden onderling verdeeld. Het Amsterdams Lyceum vond dat zeer kwalijk en heeft er voor gezorgd dat alle uitgelote vwo leerlingen gelijk behandeld werden na uitloten.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 10:42   

@T, inderdaad schandalige situatie, goed dat je er achteraan gaat. Ben echt heel blij dat Berlage deze regel toch niet hanteert, vind het ook niets voor die school. Zij staan juist altijd erg open voor de echte mogelijkheden van de kinderen en hebben ook persoonlijke gesprekken met ze om goed in te kunnen schatten waar ze het beste op hun plek zijn. Denk dat je gelijk hebt wb school die zich het slechtste opstelt richting kinderen/ouders, Cartesius slaat werkelijk alles.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 10:24   

Ik kom nog even terug op de geruchten dat het Berlage en het Cartesius zich niet aan de regels willen gaan houden in de tweede ronde door ineens onaangekondigd de eis CITO 545 te stellen, terwijl de kernprocedure voorschrijft dat een in de eerste ronde voor vwo geplaatst maar uitgeloot kind automatisch plaatsbaar is in de tweede ronde. Het Berlage heeft inmiddels aangegeven dit absoluut niet te gaan doen! Het is zoals ze zelf aangeven tegen de regels. Het Cartesius echter. Ik sprak net heel lang de verantwoordelijke persoon en die zegt dat het algemeen bekend is dat er voor gymnasium andere eisen gelden en dus mogen ze nu in de tweede ronde de eis minimaal 545 stellen. Zonder dat ze die ooit hebben aangekondigd. Deze mijnheer vergist zich sterk. Als een school vanwege Gym of vwo plus aanvullende eisen stelt (aanvullend ten opzichte van de bandbreedtes uit het bekende schema) dan moet de school dat melden in die leuke (ha ha) keuzegids voortgezet onderwijs. Dat heeft de school niet gedaan. Omdat ik het niet kan verkroppen dat uitgelote vwo kinderen straks ineens met eigen regeltjes van scholen geconfronteerd worden en ze nog minder keuze hebben, heb ik een klacht ingediend. T moet verdomme niet veel gekker worden.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 10:14   

Even voor de duidelijkheid. De T die nu over de gymnasia schrijft is niet de T die hier al weken aan het posten is.... Dat ben ik namelijk... En ik weet niets over gymnasia. Misschien kan die andere (nieuwe) T zich Andere T noemen? Gezellig. Hebben we een Andere I en een Andere T.
TN (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 09:23   

Er komen nu echt indianenverhalen op dit forum. Cygnus heeft niet een hele klas geloosd. Instromen in andere gymnasia is moeilijk omdat er over het algemeen niet zo veel kinderen afvallen; lijkt me trouwens een goed teken. Oproep om met zijn allen naar Het Hof te gaan en er iets leuks van te maken: wat denken jullie dat de leraren en leerlingen die daar nu zitten aan het doen zijn? De meeste kinderen vinden hun draai echt wel op de school waar ze uiteindelijk uitkomen; waarom maar blijven focussen op later nog overstappen (dat is natuurlijk anders als je naar een ander niveau wil). Een beetje relativeren kan geen kwaad; de kwaliteit van de scholen is echt niet zo rampzalig als sommigen het doen voorkomen.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 09:01   

Bij instroom in gym worden ook allerlei aanvullende eisen gesteld, zoals minstens een 7 gemiddeld staan.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 08:52   

Ik kwam een keer iemand tegen die het pas in de 4e gelukt is om vanaf HLZ in Barleaus in te stromen.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 08:48   

@T: echt? Degene die in ken head ooit uitgeloot en heeft keer op keer geprobeerd op het Barlaeus te komen en ook afgelopen jaar (3e) niet gelukt.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 08:37   

@ Marleen Ik lees dat jullie Vinse school vooral kleinschalig is, dus het is wel heel kinderachtig van de bestaande scholen om jullie als concurrent/bedreiging te zien.
R (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 08:28   

Ik begrijp ook niet dat het vossius en ig geen deal hebben, die 17 uitgeloten kinderen op het ig hadden idd over het vossius en ig verdeeld kunnen worden. Want dat waren de enige uitgeloten voor categorale gymnasia. Overigens heeft het MLA ook gymnasium, maar ik begrijp nu dus 6 aanmeldingen en 5 plekken. Ben benieuwd wat er vandaag nog gebeurt.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 08:15   

@T Maar we lazen hier toch ook dat van de zes 1e klassen Cygnus van vorig jaar er nu nog 5 2e klassen over zijn? Niet dat ze dan in de tweede veel kinderen opnemen, als ze juist een klas geschrapt hebben, maar er zijn daar kennelijk wel veel afvallers?
T (Diemen)
op 11/04/2014 naar 08:13   

E: geldt volgens mij niet voor de derde klas: in de jaarlaag van mijn dochter op het Barlaeus zijn dit jaar zes leerlingen ingestroomd van het Nicolaas en het cygnus.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 08:09   

Ik zou er niet op rekenen, dat je alsnog instroomt in de 2e of 3e van een categoriaal gymnasium. De kans daarop is zeer klein als in zo goed als niet aanwezig. Ik ken iemand die drie jaar achtereen alsnog in te stromen op een categoriaal gymnasium en dat lukt niet. Misschien dat het in het verleden nog wel eens is gebeurd maar die tijden zijn voorbij. Het aantal leerlingen in de eerste klas houd er al rekening mee dat tot en met de 3e leerlingen afvallen.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 07:39   

Verkijk je niet op instromen in de tweede klas Ig of vossius: die hebben net zo veel zittenblijvers als barlaeus. Het is gewoon op de categorale gymnasia dat kinderen niet kunnen afzakken naar een lager niveau (wat alle scholengemeenschappen doen), dus dat kinderen vaker een jaar over.
Zeker als de gymnasia hele volle eerste klassen toelaten, waar altijd relatief weinig kinderen blijven zitten, zal er in twee weinig plek zijn.
Sb (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 04:01   

@marleen. Heeft mevrouw Smit-Kroes wel naar deze regelgeving gekeken? Het klinkt alsof amsterdamse scholen oneigenlijk gebruik maken van hun monopolie positie, en dat mag niet.
Marleen (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 01:01   

Ik heb mijn dochter nu ingeschreven bij het MLA. Inmiddels 6 aanmeldingen bij 5 beschikbare plekken. Ik ben benieuwd wat er morgen gaat gebeuren. Ondertussen morgen weer gesprek over de opzet van de Vinse school. Veel begrip en sympathie van de politiek voor het initiatief, maar er is geen enkel schoolbestuur dat aangeboden heeft om de Vinse School onder hun brin nummer te laten starten. Eerst willen de brede scholen hun eigen klassen gevuld hebben. Het hele idee dat het eenvoudig moet zijn om nieuwe scholen te starten is fake. het is niet in het belang van de schoolbesturen. De politiek heeft sympathie, maar wil (en kan) niet ingrijpen. En het ministerie blijft even stroperig en terughoudend als altijd. Er is sprake van gedwongen winkelnering. Innovatie en onderwijsvernieuwing is ver te zoeken. en ondertussen willen jonge leerkrachten niet verder in het onderwijs.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 00:08   

Op Calandsite hetzelfde verhaal: alle plekken zijn bezet, maar dit wil niet zeggen dat je je niet meer aan kunt melden. Je kunt gewoon aanmelden en dan maken ze of een paar extra plekken of ze gaan loten.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 00:02   

Op HLZ site staat dat je nog steeds een afspraak kunt maken voor inschrijving. Ze kunnen best wel 2 kids extra plaatsen.
I (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 00:00   

B schrijft dat (con)rector heeft gezegd dat juist de niet-categorale gymnasia de kans moeten krijgen hun gymnasium klassen te vullen. Typisch het denken van de amsterdamse schoolbesturen. Er wordt niet geluisterd naar de vraag van de ouders/ kinderen (klanten), maar naar hun eigen optimale bezetting. En de klant moet deze plekken wel accepteren, want er is geen andere optie. En zo lijkt het elk jaar weer dat er zoveel gymnasium-klassen op scholengemeenschappen nodig zijn en worden ze weer aangeboden. Terwijl er eigenlijk geen behoefte aan is.
Z (A'dam)
op 10/04/2014 naar 23:37   

Hoezo "vol", in de tweede ronde heeft iedereen evenveel kans en is het niet: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dus als er na afloop vd 1e ronde nog plek was, dan mag iedereen zich inschrijven en kan er evt. geloot worden. Vlg. mij klopt het overzicht niet, dat er nu bij HLZ Vwo staat "vol, geen plek". Dat stond er begin deze week nog niet.
B (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 23:27   

@Z. Ja, dat zou wel een mooie optie zijn, een jaar gym op Caland of HZL, alleen zitten die ook al vol, zoals ik schreef is er nu alleen nog plek (voor zover ik zie) op het Berlage.
Z (A'dam)
op 10/04/2014 naar 23:20   

@ B Je kunt ook een jaar gym doen op het HLZ of Caland en daarna evt. alsnog naar Ig of Vossius. Als je daar uitgeloot bent en er volgend jaar alsnog heen wilt, kun je vanaf Kerst een soort bijspijkerprogramma volgen (op eigen kosten, geloof ik). Er vallen altijd kinderen af gedurende de eerste klas, dus in de tweede klas zijn er weer extra plekken. Niet bij Barleaus, hoorde ik, want daar zijn in de tweede weer veel zittenblijvers.
S (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 23:14   

Vossius bood vorig jaar in de 1e ronde 135 plaatsen en hebben uiteindelijk 141 geplaatst. Dit jaar gingen ze uit van 140 en daar zitten ze nu 11 overheen. Wordt dus wel een probleem.
Laat hyperion trouwens ook maar 150 ipv 145 leerlingen aannemen: zij waren de zwaarste loters in het vwo+ gebied.
B (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 23:06   

Ik vrees alleen dat het Ig geen moeite gaat doen het overschot van Vossius over te nemen, immers ze hebben geen enkele moeite gedaan meer kinderen een plek te geven in de 1e ronde, maar gewoon strikt volgens de regels geloot. Ik heb zelf daarnaast van twee gymnasium (con)rectoren te horen gekregen dat juist de niet-categorale gymnasia de kans moeten krijgen hun klassen te vullen, m.a.w. dat de gymnasia geen extra / grotere klassen meer gaan maken. Gymnasiumplekken zijn er nu alleen nog over op het Berlage (willen wij niet vanwege TTO), ik ben dus benieuwd hoe dit opgelost gaat worden (of moet ons kind toch een stapje lager 'kiezen' en naar een gewoon VWO gaan?)
Z (A)
op 10/04/2014 naar 22:56   

@C Oh, sorry, had jouw laatste bericht nog niet gelezen. Ben dit volledig met je eens! Het Ig zou best 30 ll per klas kunnen plaatsen, dat kunnen deze kinderen best aan.
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2014 naar 22:54   

Ik Googlede op 2e ronde 2013 en kwam op een mooi en compleet overzicht op de OCO site van de 2e ronde vorig jaar, inclusief 'zachte informatie' als bij zoveel aanmeldingen een extra klas. Echt een groot gemis zo'n overzicht voor de uitgelote leerlingen dit jaar!
Z (A'dam)
op 10/04/2014 naar 22:52   

@S Vossius kan wel 10 extra ll plaatsen, maar 11? Bedenk wel, je hebt óók kans op inloting, als je je nu terugtrekt weet je zeker dat je niet op het Vossius zit.
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2014 naar 22:50   

Vorig jaar in de 2e ronde (bron OCO):
Vossius vwo (categoraal gymnasium): 21 aanmeldingen, 16 plaatsen
Dwz 5 overaanmeldingen en die zijn allemaal geplaatst, dat is 1 kind per klas extra.
Ik zou het Vossius even bellen morgen at ze doen.
C (Amsterdam-Noord)
op 10/04/2014 naar 22:34   

Het zou het Ignatius niet misstaan om het uitlotingsoverschot aan leerlingen bij het Vossius met hen te delen. Het is denk ik niet reël om van het Vossius te verwachten dat zij meer dan 30 leerlingen in één klas gaan plaatsen, terwijl het Ignatius geen enkele extra plaats heeft gecreeerd maar botweg alle boventallige heeft uitgeloot, waardoor Vossius nu met 'hun' gebakken peren zit!
Al de andere gymnasia hebben wel kinderen boven hun vaste aantal leerlingplekken geplaatst.
Zonne (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 22:32   

@E Wij denken wel iets genuanceerder over het Geert Groote. iedereen was vriendelijk en behulpzaam en betrokkenheid voor het kind. In mijn beleving hebben zij als een van de eersten geloot nml vrijdag 28 maart. degenen die waren uitgeloot kregen zaterdag bericht met de post. Transparantie is wel een verbeterpunt.
T (Adam)
op 10/04/2014 naar 22:21   

E: helemaal eens met deze lijst! Geert Groote idd ook! Met dat gebrek aan info en die onbeschofte bejegening waar we laatst over lazen. Spinoza blonk ook al voor de aanmeldingen in eerste ronde uit in niet kloppende info en toen ik de conrector om opheldering vroeg kwam er toch een hoop vage om de hete brij heen draaiend gedoe uit. pfff.


Ik wens iedereen veel sterkte morgen.

T
RS (A'dam)
op 10/04/2014 naar 22:18   

Vossius zit nu al op elf overaanmeldingen. Als ze niet gaan loten, hebben ze nu al meer dan 30 kinderen per klas. Volgens mij is 30 echt max per klas. Wie weet komt er nog wel wat bij (of gaat er iets af, dat gebeurt ook wel eens)...
E (Amsterdam centrum)
op 10/04/2014 naar 22:05   

Vorig jaar heeft het Vossius alle leerlingen in de 2e ronde geplaatst. Toen waren er ook best een aantal overaanmeldingen (weet het exacte aantal niet meer). Misschien moet je ze even bellen morgen en gewoon vragen? Bij het Vossius vond ik ze vorig jaar uiterst correct en vriendelijk.
The nominees are ... (Uit mijn hoofd, vul alsjeblieft aan)
Spinoza - heel veel voorrangplaatsen, sigaar uit eigen doos presenteren, op het aller-allerlaatste moment loten en communiceren over loting
Geert Groote - veel voorrang, niet transparant en onbeschofte behandeling, laat loten en niet transparant
St. Nicolaas - onbegrijpelijke variatie van selectie klassen, alleen havo/vwo accepteren voor havo klassen
Cartesius - regels veranderen voor de schaarse vwo plekken in de 2e ronde
R (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 20:51   

@S wat een stress om eventueel weer te loten, probeer anders toch plan B te bedenken en morgen te switchen of zeker te weten dat je bij uitloting wel direct plek hebt op een goede" tweede" keuze, Berlage bv.
Mb (Zuid)
op 10/04/2014 naar 20:05   

Respectloos, arrogant en totaal geen begrip voor de rot situatie waar ouders en kinderen inzitten.

Voor iedereen die nog in de tweede ronde zit, veel succes morgen!
T (Adam)
op 10/04/2014 naar 19:54   

Vind t zo onbegrijpelijk, naar en onbeschoft bijna dat sommige scholen de aantallen niet (consequent) bijhouden. Das toch t minste dat je kan doen? En wat nou druk of vergeten. Dat gaat er bij mij niet in. Paar minuten werk. Ik heb een nieuwe genomineerde voor de prijs die E laatst voorstelde, die voor de minst goed communicerende, slecht met de situatie omgaande school: het Cartesius. Ze proberen met de regels te sjoemelen in de tweede ronde (Berlage ook maar die kwamen er op terug), reageren niet op verzoeken tot opheldering hierover en doen niets aan updates. Behalve als je er om zeurt, snel 1 keer, en daarna niks meer. Boe!
Cee (Adam)
op 10/04/2014 naar 18:19   

Dat is vervelend C, hoewel ik nog niet safe zit. Vorige X was er een stormloop op vrijdag!
En ik ging vandaag bij Spinoza spullen halen en er zat nog véél in de map! Ik denk dat er morgen nog veel inschrijvingen komen maar ik hou moed. Moet niet denken aan loten of wéér uitgeloot. Veel succes!
Cee (Adam)
op 10/04/2014 naar 18:19   

Dat is vervelend C, hoewel ik nog niet safe zit. Vorige X was er een stormloop op vrijdag!
En ik ging vandaag bij Spinoza spullen halen en er zat nog véél in de map! Ik denk dat er morgen nog veel inschrijvingen komen maar ik hou moed. Moet niet denken aan loten of wéér uitgeloot. Veel succes!
S (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 18:05   

@Cee: ik ben zo blij voor jullie! Wat fijn dat het zo goed beviel en jullie met volle overtuiging voor de tweede keus kunnen gaan.
Ik sterf duizend doden. Ik heb mij zoon aangemeld op de school van zijn tweede keus (Vossius) maar hier zal een 2e lotingsronde komen. Ik heb me de hele week suf gepiekerd of ik niet toch strategisch had moeten handelen en had moeten aanmelden op een school met voldoende plek, ook al is dat niet de keus van mijn zoon. Maar hoe kan ik überhaupt strategisch "kiezen" als scholen hun aanmeldingen in de 2e ronde niet bij houden?
Er zijn ergere dingen maar ik word er echt wel een beetje gek van.
Cee (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 11:41   

Ls: die lijst klopt niet, de info staat in dit geval op de website vd school zelf. H/vwo heeft 17 plek op de hoofdlocatie. Andere nivo s ook nog plek. Mijn dochter was super enthousiast, mocht even meelopen in de klas. Goede indruk, goed gesprek gehad. Het vernieuwende schoolconcept spreekt ons erg aan. Zie website over de deelschool, schoolgemeenschap, stamgroep etc. Ze wilde zich meteen inschrijven. Wij gaan een.tussenweg dien met fiets naar rietlandpark en laatste stuk tram. Ze hadden oor naar haar sport. Ze hebben ervaring met Ajax student.
KO (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 11:40   

@S Ik voel je pijn, ik voel mijn pijn, maar helaas zijn er alleen maar niet goed werkende pijnstillers in de aanbieding. En iets wat alle chronisch zieken al weten, je mag maar eventjes over je pijn klagen, daarna gaat dat de gezonden irriteren. Dan maar met een brok in je keel inschrijven op school die je helemaal niet wil.
RS (A'dam)
op 10/04/2014 naar 11:35   

In overzicht beschikbare plaatsen staat dat IJburg nog 17 H/V en 37 VWO plekken heeft. Zij houden dat overzicht online niet bij. Volgens mij gaan ze daarna op locaties plaatsen. Dus zeker wel voor die niveaus geschikt!
S ((amsterdam))
op 10/04/2014 naar 11:17   

het lijkt me toch dat verreweg de meeste ouders hun kind naar een goede school in de buurt willen, dat lijkt me dus de prioriteit zorgen dat er voldoende GOEDE plekken in ALLE stadsdelen zijn. Dat er in ieder stadsdeel scholen met buurt- en scholen met regio-functie zijn. Dat iedereen in zijn eigen buurt naar school kan als ze dat willen.

Ik blijf het van de zotte vinden dat mijn dochter zover weg moet terwijl er 8 scholen op bijna loopafstand zijn. Iedereen heeft recht op van alles maar mijn dochter betaald de prijs voor iemand anders zijn recht op een plek. Hoe is dat rechtvaardig?

Er zijn ideeen genoeg voor oplossingen er is alleen geen enkele politieke wil om dit daadwerkelijk op te lossen.
Mb (Zuid)
op 10/04/2014 naar 11:17   

Nog even voor de volledigheid: de Hof is een dependance van het Pieter Niewland, dus daar stroomt je kind dan heen, mocht blijken dat het een VWO kind is.
Ko (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 11:14   

Je kiest als ouder voor een leven in de stad juist vanwege goed onderwijs om de hoek. Dan maar niet huppelen in de grote provinciale tuinen. Maar blijkbaar is beide mogelijk. Of beide onmogelijk. De nadelen van een stadsleven zijn helaas geen garantie op toegang tot de voordelen. Er zijn kinderen met alles, kinderen met iets en kinderen met niets. Maar tegen iedereen die me in de laatste tijd op de voor de helft volle glas heeft gewezen, zeg ik: je kan nog altijd huppelen in een bus of een tram, als de reis maar lang genoeg duurt!
Ls (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 11:08   

Cee, is het niet zo dat Ijburg 2, waar nog alleen plaats is , ook geen VWO biedt ? In het overzicht van plaatsen staat Vwo daar niet bij ? Biedt dat dan wel Vwo onderwijs ? En moet ze dan toch ook naar een andere locatie (leeromgeving) ? Goed in de gaten houden dus. Op havo/vwo klassen op de Nieuwe Havo krijgen de leerlingen op 2 niveaus cijfers en wellicht andere opdrachten dan de Havo kinderen. Ook wordt er door de docenten ook op het VWO lesgegeven ( Bredero Vwo klassen 3 tm 6 momenteel) Vraag gewoon wat ze extra in Havo/ vwo klassen aanbieden. Gebeurt dit ook op Ijburg 2 ? ( twee niveaus toetsen. )
En ...in het verleden zijn er trouwens wel leerlingen doorgestroomd van de Nieuwe Havo naar het Hyperion (mijn zoon zit op het Hyperion. Vandaar dat ik dat weet. Overstappen is niet altijd ideaal. Ben ik met je eens. Behalve als je kind dat geen punt vindt ( in mijn geval: dochter die met Havo/vwo bewust voor Nieuwe Havo heeft gekozen om de stijl van Onderwijs) Succes i.e.g. met al je keuzes !
Cee (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 10:12   

Mb: de hof is een havo school en mijn dochter heeft eigenlijk athn. Hoe kan het opeens dat de Hof ook vwo waardig is en het desbetreffende lespakket heeft en ook capabele docenten. Het is ingericht op Havo. Ik heb graag dat mijn dochter op een lyceum terechtkomt. Dat wanneer het goed gaat dat ze kan blijven op dezelfde school. En hoe kunnen al die kids opeens doorstromen dan? Ik heb niet zoveel vertrouwen, net als in CSB niet en de NH. Het zijn geen passende scholen.
Ik kom er ook niet meer uit op deze korte termijn. Wij zijn er bijna op IJburg. In de tram kun je mooi nog wat nakijken/leren...om in plussen te denken :-)
R (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 09:29   

Nog niet klaar, daarnaast zal het aanbod van de soorten klassen aangepast moeten worden n.a.v. de aanmeldingen. Dus niet de school maar de aanmeldingen bepalen het beeld.
R (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 09:27   

Ik begrijp de frustratie heel erg goed. Het is niet te verteren dat je in principe geen enkele keuze hebt. Wij hebben gekozen om in Adam te blijven wonen om reisstress te beperken en omdat we ons hier echt thuis voelen. Daar moet je helaas best veel voor betalen (letterlijk en figuurlijk)wat natuurlijk een keuze is. Als je dan in een situatie als deze terecht komt waarbij je kind alsnog ver moet reizen of naar een school moet die onder zijn of haar niveau zit is de nuance even ver te zoeken. Veel sterkte deze laatste 2 dagen. Het is heel ingewikkeld om dit te voorkomen maar het moet kunnen en daar zullen weer regels bij horen die anderen niet bekoren. Totale keuzevrijheid betekent loten. Dat zal zo blijven. Enige (en echt niet veel) beperking van de keuzevrijheid zal dit voorkomen.
KO (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 09:05   

Nieuwe HAVO: 36 HAVO plaatsten beschikbaar, 1 HAVO/VWO uit te loten.
Mb (Zuid)
op 10/04/2014 naar 09:01   

@cee. Ben je op "de hof" geweest? Daar gaan wij heen. Het is vijf minuten fietsen vanaf het amstelstation. Een klein schoolgebouw , jaren 30. In een rustige woonwijk in watergraafsmeer. Ze zijn daar vorig jaar begonnen op die locatie, dus ze hebben nog ruimte. Leuke directeur en een leuke sportdocent.
KO (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 08:57   

Van de ouders van de "ongelukkigen" wordt best veel gevraagd. Zo moeten we bijvoorbeeld genuanceerd blijven. Er zijn maar weinigen die dat kunnen: vastgenageld aan een kruis genuanceerd blijven. En ook die woorden van troost kan ik niet meer doorslikken. Er zijn ook ergere zaken gaande, kijk maar naar Syrië, hij is tenminste gezond, met de oudste heb je geluk gehad en je kan niet verwachten dat je altijd geluk krijgt, de docenten op slechte scholen zijn soms meer betrokken dat docenten op goede scholen, slechte scholen krijgen meer geld en doen leukere uitstapjes, je weet nooit waarvoor dit goed is, misschien zou hij juist verongelukken op de fiets naar een school om de hoek en nu is hij veilig in OV...Echte parels! En ik maar genuanceerd luisteren.
Cee (Amsterdam)
op 10/04/2014 naar 08:47   

Ik kan mijn boosheid af en toe ook niet inhouden en baal zo erg dar mijn meisje niet hier naar school kan. Wij gaan nu met ov naar IJburg kijken en wonen bij de rijnstraat. Vanwege topsport ben ik en zij de laatste die in een ander ver stadsdeel op school wil en laat staan in een andere gemeente als we straks wéér uitgeloot worden. Dichtbij is geen optie. Geen plek of onder niveau en voor enkelvoudig vwo had ik haar extra moeten laten testen maar ik wilde haar met rust laten. Dan had ze nog naar Berlage gekund misschien, hoewel die school onderaan haar lijst staat.
E (Amsterdam centrum)
op 09/04/2014 naar 23:24   

Het zijn de Amsterdamse schoolbesturen die (bewust) kiezen voor een open systeem van inschrijving. Maar de consequenties: flexibel plannen, dat kunnen ze niet. Onze boosheid moeten we op hen richten.
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 22:51   

Er wonen gelukkig niet alleen maar mensen met "geld" binnen de ring. Wel Amsterdammers die hier al een tijd wonen en er zelf opgegroeid zijn , op een school in de buurt en dat graag hun eigen kind gunnen. Maar je hebt gelijk ik ben op het moment niet erg genuanceerd bezig. We moeten niet kwaad worden op elkaar , maar op de situatie waar we nu met zijn alle inzitten. Laten we hopen dat onze kinderen goed terecht komen. Ik ga voor de school die nog het dichtst bij is en waar genoeg plek is.
L (Amsterdam nw)
op 09/04/2014 naar 22:36   

@mb "pmdat die ouders lekker buiten willen wonen". Zou willen dat ik t geld had om binnen de ring te wonen. Lekker genuanceerd bezig mb.
E (Amsterdam centrum)
op 09/04/2014 naar 22:05   

Nu ben ik tegen voorrang en vind ik dat Amsterdam een regiofunctie moet vervullen, maar er is en blijft een rare ongelijkheid tussen kinderen uit Amsterdam en kinderen uit de regio.
E (Amsterdam centrum)
op 09/04/2014 naar 22:01   

Er mist iets: de belangstelling voor de honderden uitgelote leerlingen in Amsterdam is er ook niet.
E (Amsterdam centrum)
op 09/04/2014 naar 21:59   

Ik weet niet in welke gemeente je woont maar Amsteveense kinderen kunnen gewoon terecht in Amstelveen voor een gegarandeerde plek. Je zegt dat er 'stevig geloot' wordt in Amstelveen maar ik vind er geen nieuwsberichten over. Nu zegt dat niet per se iets, de belangstelling voor de honderden leerlingen in Amsterdam die zijn uitgeloot.
Feit is dat amsterdammertjes NIET welkom zijn in Amstelveen en kinderen van buiten Amsterdam op gelijke voet meedingen voor de schaarse plekken op de populaire scholen in Amsterdam.
R (O a/d A)
op 09/04/2014 naar 21:28   

@MB en @ E Het is niet waar dat mensen van buiten Amsterdam, die nu zijn uitgeloot in Amsterdam zomaar naar een "fijne school" in een andere regio kunnen.
Wij hebben bijvoorbeeld geen middelbare scholen in onze woonplaats, en moesten daarom kiezen tussen Amsterdam of Amstelveen.
Vervolgens blijf je in principe bij een eventuele tweede ronde in de Gemeente waar je stond ingeschreven voor de eerste ronde.
Vergeet daarnaast niet dat er in Amstelveen ook behoorlijk geloot moet worden.
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 21:03   

@E. En zo is het maar net. En daar kan ik dus best een beetje pissig om worden. Zo veel scholen in mijn buurt en toch kunnen we er niet heen. Omdat de ouders van die kindjes lekker buiten willen wonen, en dan wel willen dat hun kindjes in zuid naar school gaan. Sorry hoor.
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 20:56   

Mag ik dan bijdeze de ouders oproepen om te gaan inschrijven zodat we niet op het allerlaatste moment in de stres hoeven te schieten. Dit gebeurde mij de vorige keer namelijk ook , op het laatste moment liepen de inschrijvingen opeens zo op. En ik had toen niet meer de tijd om de inschrijving terug te halen en om te zetten.
E (Amsterdam centrum)
op 09/04/2014 naar 20:50   

En vergeet niet dat kinderen van buiten Amsterdam in de 2e ronde zeer waarschijnlijk gaan voor een school in de eigen regio of gemeente waar ze gegarandeerd plek krijgen op een fijne school. Ggpegarandeerd plek heb je als Amsterdammertje ook maar niet altijd op een fijne school.
RS (A'dam)
op 09/04/2014 naar 20:47   

Denk dat veel kinderen nog moeten inschrijven, zijn nog open middagen aan de gang. Dan beslissen en inschrijven. Denk dat vrijdag nog grote bulk komt. Zo jammer dat je nu niet in 1x aantal inschrijvingen tweede ronde kunt zien...
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 20:22   

Het lijkt toch goed te gaan, ik zie nog niet veel overaanmeldingen in de tweede ronde. Of zijn er nog veel mensen die zich nog moeten aanmelden?
Andere I (Centrum)
op 09/04/2014 naar 15:38   

@T: goed werk, mooi dat scholen nu hun gegevens aanpassen!
@I:helemaal eens met je verhaal over kunnen kiezen om wel of niet te reizen.
@Q: nieuwe Havo komt, net als Hyperion voort uit het Bredero Lyceum, vandaar ook het vak Lifestyle Informatics, succesnr op Hyperion, en doorstroommogelijkheden naar Hyperion, hoewel daar tot nu toe niemand gebruik van heeft gemaakt.
Als je naar beneden scrollt, lees je een paar enthousiaste verhalen over de NH.
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 14:21   

@T goed werk!
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 14:18   

Pieter Nieuwland is echt een leuke plek en niet zo ver van zuid en oost. Dus kom daar heen en dan maken we er een nog leukere school van.
T (Adam )
op 09/04/2014 naar 14:15   

@mb die waren al beschikbaar maar stonden nog niet vermeld op hun site of in hum schema. Ik heb hen gevraagd ze toe te voegen.
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 14:12   

Het Pieter Nieuwland 2 heeft twee havo/vwo klassen klassen toegevoegd, zie ik op het schema. Of misschien was dat al, het is niet meer bij te houden.
RS (A'dam)
op 09/04/2014 naar 11:52   

Mijn zoon doet ook tto gym op Berlage, ook zeer enthousiast. Engels wordt wel door natives gegeven, andere docenten worden bijgeschoold. Vond het zelf just een pre, moet dan wel gemotiveerd team zijn om daarvoor te kiezen (herinner me nog goed de uitgebluste leraren op mijn school die bijna slapend hun verhaaltje afdraaiden). Engels is ook meer zoals in UK, essays en presentaties, geen woordentoetsen enzo. Ander voordeel is dat de gym klassen daar (en bij andere lycea) kleiner zijn in vergelijking met categorale gymnasia.
L (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 11:52   

Snap je aarzeling. Docenten Engels zijn allemaal native, maar voor andere vakken zitten er ook non-natives bij. Sommigen heel goed, anderen (veel) minder. Desondanks ongelofelijk om te zien hoe snel kinderen vloeiend zijn in het Engels met prachtig accent. Ze hebben 5 uur Engels in de week, dus dat schiet op. Dochter in 5 gym werkt nu voor IB diploma Engels. Ik wilde dat ik zelf op die leeftijd de kans gehad. Ze komen echt tweetalig van school. Veel sterkte met keuze!
B (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 11:41   

@ L: Dat klinkt interessant, gymnasium op het Berlage. Wij zijn wel huiverig voor TTO dat niet door native-speakers wordt gegeven, wat zijn jullie ervaringen ermee?
L (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 11:19   

Heb zelf uitgeloot kind op tweetalig gymnasium Berlage. In brugklas al start met Latijn (net als met categoraal gym), enthousiaste jonge sectie klassieke talen, mooi programma met speciale gymnasium excursies. Heel tevreden. En ja, zeker een uitdaging om TTO en gym tegelijk te doen!
T (Adam)
op 09/04/2014 naar 10:27   

@b er zijn meerdere vwo soorten die kinderen als de jouwe uitdagen, dat hoeft niet perse gym te zijn. Kijk ook eens naar technasium (oa caland) of naar vwo plus op Pieter Nieuwland en wat dacht je van tweetalig vwo op berlage. Met vanaf tweede jaar ook nog de gymnasium vakken . Uitdaging genoeg lijkt me. Ik zou mijn kind he tig niet aandoen zo'n grote kans op tweede uitloting.
B (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 10:15   

Kind op Ig uitgeloot, nu proberen we Vossius, maar kans is ook daar groot op uitloting. Gymnasium plekken worden met de dag schaarser, nu kunnen we alleen hopen dat iemand in bestuurlijk Amsterdam iets bedenkt (extra gymnasiumklas erbij?) voor al die kinderen die na jaren verveling op de basisschool zaten uit te kijken eindelijk naar onderwijs op hun niveau. Het ministerie van onderwijs spreekt over het stimuleren van excellentie, maar in Amsterdam zie ik daar weinig van.
R (Amsterdam )
op 09/04/2014 naar 09:59   

Vriendje van mijn zoon die vorig jaar gestart is op de nieuwe havo is er heel gelukkig. Hij vindt het een hele leuke school.
Q (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 09:31   

Vorige week uitgeloot bij carthesius voor havo. Daarna een bezoekje gebracht aan de Nieuwe Havo in noord. Het leek ons een hele nieuwe en leuke school. Een soort hyperion, maar dan voor Havo nivo. Wat is jullie ervaring met de nieuwe Havo?
Q (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 09:29   

Vorige week uitgeloot bij carthesius voor havo. Daarna een bezoekje gebracht aan de Nieuwe Havo in noord. Het leek ons een hele nieuwe school. Een soort hyperion, maar dan voor Havo nivo. Wat is jullie ervaring met de nieuwe Havo?
Ls (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 09:25   

Vanmiddag ook open middag op de Nieuwe Havo ( Havo/ Vwo kansklas) . Vlak bij de pont (5min) . Zie ook de website. Tip van ouder die haar dochter al heeft opgegeven.
AMY (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 09:22   

Tja ik ben in principe ook tegen eigen stadsdeel eerst. Aan de andere kant is het toch wel zuur dat een kind in zuid, met wel 5 scholen in de buurt, naar geen van die scholen kan. Het probleem van voorrang is de hoeveelheid kinderen die er gebruik van maken. Als je de hoeveelheid voorrangsplekken op een school (over welk voorrang maakt dan niet uit) maximeert op zeg 33%, dan filter je de kinderen uit die puur op garantie op een plek inschrijven maar je geeft de kids die specifiek ervoor kiezen (dalton, montessori, familie, buurtschool) wel meer kans. Je krijgt dan 2 lotingen.

Een ander idee is om idd een top 5 op te geven. En je kunt er dan voor kiezen om 5 keer dezelfde school in te voeren. Elke school loot dan 5 keer voor 20% van de plekken. De eerste loting tussen alle kids die de school op 1 hebben staan, de tweede keer voor de kids die de school op 2 hebben staan. Een kind dat dan echt specifiek voor een school kiest en de school op plaats 1-5 heeft staan heeft dan meer kans, daarnaast kun je dan een soort garantie geven dat als je 5 verschillende scholen hebt opgegeven je op een van die 5 geplaatst wordt.

Vervolgens lijkt het me belangrijk dat de scholen stoppen met al die bijzondere klassen en meer brugklassen gaan aanbieden. Een school is categoraal of niet. Echte gym of technasium kids moeten natuurlijk hun plekje krijgen maar de meeste kids hebben behoefte aan een combi klas. Dus de lyceums moeten niet elke keer meer havo plaatsen afstoten zoals het st nicolaas. En scholen zouden verbanden moeten sluiten. Een kind dat vanwege een hakken over de sloot havo score op m/h komt en daar het eerste (half) jaar opeens top presteert, zou moeten kunnen overstappen naar een h/v brugklas. En vice versa. Want er zijn bijna geen scholengemeenschappen meer. Dat zou een keuze voor een iets lager type makkelijker maken. Want nu proberen de ouders de kids zo hoog mogelijk in te zetten, omdat omhoog eigenlijk niet mogelijk is en omlaag altijd nog kan. Naja dit is weer een heel verhaal geworden vol met ideeen. Conclusie is dat het echt veel beter kan dan het nu gebeurt, en dat de mensen die verantwoordelijk zijn hiervoor zich heel hard moeten gaan schamen. Want als ze al niet weten om hoeveel kids het gaat dan houdt het toch gewoon op?
Mb (Zuid)
op 09/04/2014 naar 08:53   

Zo, ingeschreven op Pieter Nieuwland 2 (de hof). Leuke en fijne, kleine school. Met heel aardige docenten en vooral ook heel geïnteresseerd in de kinderen.
Hopen dat we de goede "keus" hebben gemaakt.
RS (A'dam)
op 09/04/2014 naar 08:22   

Via ELKK kunnen ze toch het totaal aantal kinderen zien die nu nog geen plek hebben, daar vervolgens de uitgelote kinderen aftrekken, dan heb je aantal afgewezen kinderen lijkt me.
Nogmaals over de discussie per stadsdeel inschrijven: is gewoon helemaal geen optie, sommige stadsdelen (bv Centrum) hebben zo goed als geen scholen, andere hebben een enorm aanbod (bv Zuid). Laten we ons hier niet op richten.
Maartje (Amsterdam)
op 09/04/2014 naar 00:07   

Heb de DMO kernprocedure gemaild om de juiste cijfers van aantal uitgelote/niet geplaatste kinderen in de media te brengen. Die hebben ze niet. De niet geplaatste kinderen ontbreken volledig in de cijfers, voor wat betreft het Nicolaas kun je er al zeker 44 bij tellen.
Verder heeft Amsterdam een regiofunctie voor het VO. Bij de DMO heb ik gevraagd voor welke gemeenten de regiofunctie is, nog geen antwoord. Het lijkt me handiger als hier eerst naar gekeken wordt voordat we een discussie beginnen over per stadsdeel inschrijven (en dit laatste ben ik persoonlijk erg op tegen)
Ko (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 23:40   

Ik dacht dat vrije schoolkeuze letterlijk vrije schoolkeuze betekent. Dus je eigen individuele prioriteit en niet wat andere partijen vinden dat je prioriteit zou moeten zijn. Nu ben ik gedwongen om te kiezen voor een categorale HAVO en veel reistijd in plaats van doorstroommogelijkheden en locatie dicht bij huis. En ik moet nog blij zijn met de inloting in de tweede ronde, want het kan nog veel erger.
I (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 22:38   

Ik vind dat we ieders wens moeten respecteren. De een vindt het belangrijk om op die ene specifieke school te zitten al moet hij daarvoor een uur met ov naar de andere kant van de stad. De ander vindt het belangrijk dat er gewoon een normale, goede school in de buurt is, omdat hij het zonde van zijn tijd vindt om lang te moeten reizen. Als er genoeg goede scholen op alle niveaus in amsterdam zijn, is er niets aan de hand. Maar dat is nu juist het probleem.
RS (A'dam)
op 08/04/2014 naar 21:45   

Vind de discussie over locaties ook niet van toepassing, het ging toch om vrije schoolkeuze. We willen juist van voorrangsregelingen af, dus zeker geen nieuwe creëren op basis van woon-schoolafstand. Het zou mooi zijn als de scholen meer verspreid zouden zijn, maar dat kun je ook niet afdwingen... Daarbij, kinderen blijven niet altijd klein, het ontdekken van de stad hoort bij hun ontwikkeling, is prachtig proces!
C (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 20:06   

Merk dat er op t moment veel stemmen op gaan voor inschrijving voor scholen te beperken in je eigen stadsdeel. Zelf vind ik dit kortzichtig, kinderen zijn groot genoeg om verder te reizen, als ze daar voor kiezen. Ik ben tegen inschrijving per stadsdeel. Voor middelbare Scholen moet het mogelijk blij en om in heel Amsterdam in te schrijven. Ik heb deze mening niet omdat er geen goede scholen dicht in de buurt zijn. Woon in zuid.
E (Amsterdam centrum)
op 08/04/2014 naar 19:57   

De stichting VSA twittert weer over tekort havo/vwo plaatsen en over het bericht dat het nieuwe lotingssysteem alleen afleid van het werkelijke probleem in Metro vandaag (check button naar Twitter).
Gebeurd er nog wat of is het bericht van Osvo over de mogelijkheid van het nieuwe lotingssysteem het enige dat moet afleiden?
Marieke (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 17:46   

Dat de gemeente de plaatsen als havo/vwoplaatsen presenteert is een gotspe. Welke jurist wil.
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 17:09   

Als havo/vwo plaatsen op een havo wordt gegeven, zonder aparte klassen en zonder de vwo component dan is dat geen passend onderwijs! Hoe verleidelijk ook: eigenlijk moet je er als ouder niet in mee gaan. Als je de nep hvo plaatsen uit de overzichten haalt is er een giga groot tekort aan plaatsen met geschikt ondewijs. Daar kan je mee naar de rechter lijkt me.
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 17:09   

Als havo/vwo plaatsen op een havo wordt gegeven, zonder aparte klassen en zonder de vwo component dan is dat geen passend onderwijs! Hoe verleidelijk ook: eigenlijk moet je er als ouder niet in mee gaan. Als je de nep hvo plaatsen uit de overzichten haalt is er een giga groot tekort aan plaatsen met geschikt ondewijs. Daar kan je mee naar de rechter lijkt me.
Els (Amsterdamn)
op 08/04/2014 naar 16:36   

Als de ingelaste havo/vwo klassen op de nieuwe Havoscholen hetzelfde onderwijsprogramma krijgen als in hun havo klassen, en het zelfs geen aparte klassen zijn, is dat dan het beloofde 'passend onderwijs' voor kinderen met een havo/vwo advies??? Ik snap wel dat de gemeente en de scholen er heel blij mee zijn....
R (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 16:30   

Een nieuw lotingsysteem heeft alleen zin als je keuzevrijheid enigszins beperkt. Dus toch meer per regio uit een aantal scholen laten kiezen. Dan moet het aanbod in een aantal buurten wel verbeterd worden. En het aanbod moet beter op de adviezen afgestemd worden, nu zetten de scholen hun plan uit van te voren. Kijk eerst naar het soort aanmeldingen en bepaal aan de hand daarvan ook aan welke klassen behoefte is. Je ziet dat het kan nu in de tweede ronde, scholen die alleen Havo bieden komen nu ineens met havo/vwo klassen. Het zou goed zijn om dat direct te doen en ook dat het niveau gewaarborgd kan worden
Mariette (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 14:54   

Zag dat Cosmicus vanmiddag extra open middag heeft, van 4-5 uur.
Marie (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 14:48   

@T Goede actie die mail. We hebben behoefte aan informatie over de aanmeldingen! Toevallig had ik Berlage vanmorgen gebeld en zij hebben toen direct de OCO website bijgewerkt.
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 13:34   

@G wij hadden OSB ook als optie voor een eventuele tweede ronde op een shortlist staan. Leuk concept en goede resultaten!
RS (A'dam)
op 08/04/2014 naar 13:34   

Las dit net, nog wel interessant wb juridisch *****aar, maar helaas niet heel veel nieuws wb opties... site van das.nl /Nieuws/blog-uitgeloot-voor-de-middelbare-school?utm_source=twitter.com&med ium=social&utm_campaign=tw_08042014
G (A)
op 08/04/2014 naar 12:53   

Gewoon een overweging: ga vananvond eens kijken op de OSB. Neem al je vooroordelen mee en stel kritische vragen. Vraag ook eens naar de examenresultaten en de uitstroomresultaten vergeleken met de basisschooladviezen bij instroom. Je zult je positief verbazen!
En: ga met de fiets, laat je verbazen over hoe dichtbij het eigenlijk is en hoeveel veiliger de fietsroutes zijn dan naar de scholen in Zuid.
Het hoeft natuurlijk niet. Ieder zijn mening.... maar baat het niet, dan schaadt het niet.
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 12:31   

voor iedereen die ook na deze ellendige weken wil blijven meepraten/ meedenken: wij hebben een mailadres aangemaakt met het idee in contact te blijven, elkaar eventueel te treffen, samenwerknig te zoeken met andere instanties en structurele oplossingen te zoeken.
Wil je meedoen mail dan naar:

lotingsstress@hotmail.com
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 12:28   

@Marleen, mee eens. Dan is er nog steeds te weinig plek op de scholen die men wil. GDan krijg je op basis van een computeralgoritme ineens bats boem binnen 30 minuten een school van 12de keuze toegewezen lijkt mij. Ik wil wel eens ene pilot van dat programma zien en dan kijken welke data ze erin gooien. Kunnen we niet afdwingen dat er een aouderdelegatie betrokken wordt bij dit besluitproces/ deze testen?
T (Adam )
op 08/04/2014 naar 12:26   

@S, volgens mij kan je na uitloting in tweede ronde na 12 mei weer inschrijven op de scholen die dan nog plek hebben. Daarbij geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. Dus aanname gaat dan op volgorde van binnenkomst.
Leerlingen zijn twee keer zijn uitgeloot, worden met voorrang geplaatst. Voor hen geldt dat ze de tijd krijgen om
een school te vinden. Als dit aan de
hand is, krijg je van je basisschool hierover meer
informatie.Als je na die tweede ronde nog geen plek/ school hebt gevonden kan je je wenden tot Samenwerkingsverband-VO of Informatiepunt kernprocedure. tel nrs: 8119921 en 2518151
Marleen (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 11:32   

Een nieuw loting systeem gaat niet helpen bij de mismatch tussen vraag en aanbod. Er is vraag naar vernieuwend onderwijsaanbod. En sat is onvoldoende aanwezig in Amsterdam. Mijn dochter heeft geen tweede of derde keus.
S (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 11:23   

Wie weet wat er gaat gebeuren na uitloting in de 2e ronde, heeft OSVO het recht om je kind een plaats toe te wijzen?
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 11:05   

Ik ben de scholen aan het mailen met volgend verzoek:

'Namens meerdere ouders die actief zijn op het forum van de VSA mail ik u met de vraag of uw school alstublieft het aantal reeds aangemelde kinderen in de tweede ronde dagelijks zou willen communiceren. Ofwel via jullie site, ofwel via de site van de OCO. Er is veel onzekerheid onder ouders en men wil de stand van zaken goed bijhouden om t voorkomen een tweede maal uitgeloot te worden. Dit verzoek wordt verstuurd aan alle scholen met nog plek in ronde twee die tot nu toe geen gegevens hebben bijgewerkt. Namens veel ongeruste ouders alvast dank voor uw medewerking!'
T (Adam )
op 08/04/2014 naar 11:04   

@Marleen, het verschilt per school of ze in havo/vwo klassen havo en h/v plaatsen of ook nog vwo. Spinoza doet dat wel (ongeveer 1/3de per advies in die klassen), MLA niet. Lijkt mij in dit geval niet, omdat het een vwo kansklas is, die is in principe bedoeld voor kinderen met maximaal een havo/vwo advies. Ik zou ze even bellen.
Marleen (Amsterdam)
op 08/04/2014 naar 10:24   

Mag je met een VWO advies je inschrijven in een Havo/VWO kansklas ?
T (Adam)
op 08/04/2014 naar 09:36   

De aanmeldingen zijn nauwelijks te volgen. Slechts enkele scholen houden of de site van oco bij of hun eigen site, maar dat zijn er slechts enkelen: MLA, Cosmicus, Nieuwe Havo, Ijburg en Vossius. Waar zijn Cartesius (die waren vr al vol met 10 afspraken, waarom melden ze dat niet?), Berlage, Pieter N, caland 1 en 2? Laat eens wat horen/pas eens wat aan!!! Twitteractie beginnen?
Mb (Zuid)
op 08/04/2014 naar 09:11   

Op welke site moet je nu de aanmeldingen volgen? Wij willen niet meer uitgeloot worden!
E (Amsterdam centrum)
op 08/04/2014 naar 09:06   

@vsa: heeft de burgermeester of iemand anders überhaupt gereageerdop jullie brief? Ik vind de stilte rond het lotingsdrama dit jaar oorverdovend ...
I (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 23:10   

Scholen buiten Amsterdam zien een gat in de markt en proberen kinderen uit Amsterdam te werven. Het moet toch niet gekker worden. Is dit wat Osvo en gemeente willen?
Mb (Zuid)
op 07/04/2014 naar 21:27   

@T goed hoor. Ik ben het helemaal met je eens. Voor mij is het ook belangrijk dat je in je eigen stadsdeel naar school kan. Kinderen hebben het al zo druk tegenwoordig , als daar ook nog een ruim 1,5 uur reizen per dag bijkomt. Ik heb even gecheckt als mijn zoon naar de nieuwe havo moet is hij 48 min aan het reizen met het openbaar vervoer. En dan nog terug.
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 21:23   

Vandaag weer met Berlage gesproken. Ze verzekeren nu dat ze zeker niet op cito gaan selecteren. Dat was een misverstand. Ja ja, t zal wel, maar ben blij dat ze tot inkeer zijn gekomen. Denk dat de gemeente geinformeerd heeft bij ze. Cartesius kreeg ik niet te pakken.
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 21:21   

@I, dan zou ik nog wel ff aan willen sleutelen: de ernst van de situatie is wat mij betreft nooit goed genoeg gevat/verwoord en als ik de burgemeester ga aanschrijven dan heb je meer aan een iets andere toon, lijkt me. En dan zou ik de cijfers nog een keer willen checken. Maar: ja, dat wil ik zeker doen. Zal kijken of ik morgen een gaatje vind.
I (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 21:04   

@T, kun je deze brief ook naar Eberhard vd Laan en Marjolein Moorman sturen? Ben benieuwd of en hoe ze reageren.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 20:08   

@T
Ik ben beel benieuwd hoe je aan het cijfer van 750 kinderen komt die nog een plek zoeken. En welk niveau zij hebben.
Heb je de afgewezen kinderen op de website geteld? Ik weet in ieder geval zeker dat bij GvdV er ook kinderen zijn afgewezen, en die staan er niet op.
Cee (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 19:14   

goede actie!!!
Ben benieuwd naar de reactie. Ik heb Parool ook eerder gemaild en als enig medium kreeg ik antw van een medewerker en dag later van de chef. De vraag is alleen of ze er echt iets mee doen...ik hoop het.
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 17:59   

@T Perfect verwoord. Dekt helemaal de lading.
T (Adam )
op 07/04/2014 naar 17:43   

Geachte xx,

Via het forum van de VSA kwam mij ter ore dat u de VSA hebt benaderd i.v.m. berichtgeving over de stand van zaken omtrent schoolkeuze en lotingen in het voortgezet onderwijs. Als ouder zou ik graag willen wijzen op het volgende. In de media wordt het probleem tot op heden niet goed omschreven/ beschreven. Ik heb nu helaas geen tijd om een volledige uiteenzetting van alle miscommunicatie, arbitraire beleidsvoering en uitleg van regels door diverse scholen en de Osvo en de slappe houding van de Gemeente op papier te zetten, daar zou ik de rest van de dag aan kunnen besteden. Wel wil ik u kort dit meegeven. Formuleringen als "sommige scholen zijn heel populair, daar kan je dus worden uitgeloot en dan moet je naar een minder populaire school’ en ‘dan kan je niet naar de school van je eerste keuze' dekken de lading volledig niet. Alsof het hier een luxe probleem betreft. Dit klopt beter:
‘Bijna alle goede, toffe scholen zijn populair en je hebt op al die scholen grote kans om uitgeloot te worden. Je kan dan niet naar de school van keuze 1 tot en met 10de keuze. In de tweede ronde moet je met een heleboel kinderen vechten om de laatste acceptabele plaatsen en als je pech hebt (en dat heb je dit jaar al heel snel) kan je niet naar een nog acceptabele school en wordt je weer uitgeloot. Dan ben je echt de sjaak want kan je niet naar een school van eerste tot en met 15de keuze. Sterker nog, dan moet je naar een school die volstrekt geen optie is, die onderpresteert en waar je kind zich niet veilig en thuis kan voelen.’’

Dat is een betere formulering. Ik hoop dat u, als u wat over de problematiek gaat schrijven, u goed naar de situatie kijkt en niet zomaar klakkeloos dat overneemt wat de gemeente of de Osvo of zelfs de Oco en de Vsa communiceren. Er wordt me toch wat van elkaar overgenomen aan foute cijfers en informatie, kan ik u vertellen. Er zijn geen 518 uitgelote kinderen. Het zijn er veel en veel meer. Daar moeten dan ook nog de afgewezen kinderen bij opgeteld worden, in de tweede ronde zoeken ongeveer 750 kinderen een plek. Een schrijnend voorbeeld: er zijn ongeveer 200 kinderen met een havo vwo advies die deze week 45 acceptabele plaatsen moeten verdelen. De rest moet genoegen nemen met een school die dus echt onacceptabel is of met een van de in allerijl gecreerde zogenaamde havo/ vwo plaatsen op een havo! Vaak zonder doorstroom mogelijkheden naar vwo. Ouders zijn noodgedwongen en in paniek hun kinderen op een lager niveau aan het inschrijven dan het basisschool advies. Er is gewoon te weinig plek. Daar gaat een nieuw lotingsysteem niets aan veranderen. Er moeten scholen bij. En dat wordt tegen gehouden door de Osvo. Voor zover mij bekend.

Om een volledig beeld van de problemen te krijgen raad ik u aan het forum van de VSA te lezen, waar ouders hun frustraties en de vreselijke situatie beschrijven. Neemt u aub in ieder geval niet (zoals u collega’s van de schrijvende pers tot nu toe vooral gedaan hebben) zomaar wat over en gebruikt u aub formuleringen die recht doen aan de situatie in plaats van een en ander t doen voorkomen als luxe probleem.

vriendelijke groet,
T
T (Adam )
op 07/04/2014 naar 17:40   

Ik heb net het parool gemaild. Omdat ik de berichtgeving niet goed vind. Ik ga proberen het hier te plaatsen. tis snel geschreven dus wellicht niet optimal verwoord.
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 17:29   

Niet overal geven ze slechte feedback/reactie nav uitloting. Bij GvdV kwam zowel de vrouw van de administratie (waar ik inmiddels al paar keer was geweest) als de (con)rector even naar me toe om me moed in te spreken en even te luisteren naar mijn verhaal. Probeerden me ook suggesties te doen voor vervolgtraject, wist ik allemaal wel en koop je natuurlijk op dat moment niets voor, maar vond het toch sympathiek. Verhaal van GG echt schandalig, wat een arrogantie!
Cee (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 17:21   

Het woord populair komt mij idd onderhand ook de keel uit. Alsof het eigen schuld dikke bult is dan zodra je bent uitgeloot op een popi-school. En dat verhaal over GG, vreselijk. Machteloos voel je je dan. Ik ervaar sowieso dat je niet kunt rekenen op stimulerende feedback.
Artikel Parool valt me ook tegen. Pak de essentie aan, het probleem. Die kids a h woord leuk, maar zet totaal geen zoden a d dijk. Stel eea ter discussie!
Weer een gemiste kans....
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 17:10   

In aansluiting daarop:
ik word zo moe van de formuleringen die door de media gebruikt worden; "sommige scholen zijn heel populair en daar kan je worden uitgeloot en dan moet je naar een minder populaire school/ kan je niet naar de school van eerste keuze'.
Alsof dat de lading dekt! Minder populair en school van eerste keuze. Laat me niet lachen. Het moet natuurlijk zijn 'dan kan je als je pech hebt (en dat heb je dit jaar al snel) niet naar een goede acceptabele school waar je kind zich veilig voelt / kan je niet naar de school van je eerste tot en met 10 de keuze'.
Hoe komt de media aan die de lading niet dekkende formuleringen? Ze zouden idd dit forum eens moeten lezen.
E (Amsterdam centrum)
op 07/04/2014 naar 17:02   

@I: helemaal met je eens, ik heb hetzelfde gevoel bij dat nieuwe lotingssysteem. Een doekje voor het bloeden maar geen echte oplossing.
I (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 16:53   

Met het nieuwe lotingssysteem blijft de discrepantie tussen vraag en aanbod. Zolang daar niets aan gedaan wordt, liggen de scholen in een deuk. Ze komen met een mooi verhaal: je kunt je top 3 opgeven. Maar dat wordt op een gegeven moment natuurlijk je top 10. Met het nieuwe systeem wordt het probleem verdoezeld dat er scholen zijn waar bijna niemand naartoe wil.
E (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 16:33   

Op Twitter zie ik dat de stichting VSA vandaag door journalisten van Metro en het Parool is benaderd ivm een artikel in die kranten. Ik hoop dat journalisten ook hier op het forum de reacties van ouders lezen. Het e-mail adres van de journalist van het Parool is l.oostra@parool.nl (@Philip: misschien kun je je ervaring na uitloten met hem delen).
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 15:00   

@Phillip wat een naar en raar verhaal! Veel sterkte met het vervolgtraject! Ik hoop dat jullie een school vinen waar jullie kind toch gelukkig wordt!
M'n (Zuid)
op 07/04/2014 naar 14:54   

Heel goed dat iets gaat veranderen volgend jaar, maar het maakt het voor deze lichting wel nog zuurder .....
SCK (Diemen)
op 07/04/2014 naar 14:34   

Zie NOS artikel vandaag over nieuw lotingsysteem in Amsterdam
Philip (Amstelveen)
op 07/04/2014 naar 14:34   

Beste ouders,

Anderhalve week geleden is onze dochter helaas uitgeloot op het Geert Groote College. Daarna heb ik diverse pogingen gedaan om op gesprek te komen bij de rector mevrouw Prins. Maar alle pogingen tot contact (mail, telefoon, aangetekende brief) bleven onbeantwoord. Uiteindelijk spontaan bezoek gebracht vorige week vrijdag en de rector gesproken. Dit gesprek was mensonterend en buiten alle proporties van hoe je ouders van een uitgeloot kind te woord staat. Ik werd tegenover 2 medewerkers van de school geplaatst en mevrouw Prins maakte notulen tijdens het gesprek en vroeg mij vervolgens een handtekening te zetten onder een uitspraak die ik tijdens dit gesprek had gedaan, welke zij als quote had opgeschreven. Haar collega's waren duidelijk ook niet op hun gemakt bij deze extreem directieve stijl, welke meer weg had van een kruisverhoor en een rechtszaak. Ik kwam daar om wat begrip te krijgen en meer duidelijkheid over de mogelijke vervolgstappen, maar kreeg ongeveer de oorlog verklaard. Voor mijn dochter heeft dit hele traject daardoor een enorme negatieve impact gehad en ik vind dat deze zaak aandacht moet krijgen, met als doel dat dit niet ook andere gezinnen overkomt (volgend jaar).

Ik zou graag willen weten of er meer ouders zijn die een dergelijke ervaring hebben gehad met het Geert Groote College en/of mevrouw Prins? Graag jullie reacties hier op het forum of een mailtje naar philip.kok@thevalley.nl

groet,
Philip (Amstelveen)
op 07/04/2014 naar 14:34   

Beste ouders,

Anderhalve week geleden is onze dochter helaas uitgeloot op het Geert Groote College. Daarna heb ik diverse pogingen gedaan om op gesprek te komen bij de rector mevrouw Prins. Maar alle pogingen tot contact (mail, telefoon, aangetekende brief) bleven onbeantwoord. Uiteindelijk spontaan bezoek gebracht vorige week vrijdag en de rector gesproken. Dit gesprek was mensonterend en buiten alle proporties van hoe je ouders van een uitgeloot kind te woord staat. Ik werd tegenover 2 medewerkers van de school geplaatst en mevrouw Prins maakte notulen tijdens het gesprek en vroeg mij vervolgens een handtekening te zetten onder een uitspraak die ik tijdens dit gesprek had gedaan, welke zij als quote had opgeschreven. Haar collega's waren duidelijk ook niet op hun gemakt bij deze extreem directieve stijl, welke meer weg had van een kruisverhoor en een rechtszaak. Ik kwam daar om wat begrip te krijgen en meer duidelijkheid over de mogelijke vervolgstappen, maar kreeg ongeveer de oorlog verklaard. Voor mijn dochter heeft dit hele traject daardoor een enorme negatieve impact gehad en ik vind dat deze zaak aandacht moet krijgen, met als doel dat dit niet ook andere gezinnen overkomt (volgend jaar).

Ik zou graag willen weten of er meer ouders zijn die een dergelijke ervaring hebben gehad met het Geert Groote College en/of mevrouw Prins? Graag jullie reacties hier op het forum of een mailtje naar philip.kok@thevalley.nl

groet,
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 13:38   

Dat is inderdaad zo, maar het is er absoluut niet beter op geworden. Wel een hoop minder werk voor OCO, maar heel slecht overzicht voor de onderwijsconsumet en daar zou OCO juist voor moeten zijn. Ze doen echt wel hun best, maar resultaat is niet goed genoeg. Nu kunnen ze het niet invullen, dus doen ze het ook niet, goed excuus. Heb al een paar keer gevraagd bij OCO hoe ze de volgende fase in kaart gaan brengen, geen antwoord en/of verbetering....
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 13:35   

Als ik het goed begrepen heb dan deed de OCO dit de vorige jaren (bijhouden overzicht bedoel ik) en doen scholen het sinds dit jaar zelf. Vrees t ergste...
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 13:27   

In voorgaande jaren werd dit ook getoond in het overzicht en op sites van scholen zelf (als ze dat al doen). Sowieso heel vervelend dat je nu in het overzicht niet overal aangepaste info hebt mbt nog beschikbare plekken!!
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 13:23   

Het zou heel fijn zijn als de scholen die nog plek hebben het overzicht van OCO weer aanvullen. Of toch op zijn minst iedere dag hun site onderhouden/ bijwerken. Anders moet je iedere dag gaan bellen aan het einde van de dg, met grote kans dat er dan niet meer opgenomen wordt....
Marie (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 13:12   

Weet iemand of je ergens het aantal aanmeldingen per school voor de tweede ronde kan zien? Wij kiezen liever strategisch dit keer...
R (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 12:55   

Nu pas tijd om te lezen en te schrijven, ik sluit me aan bij AMY : kinderen zijn enorm in ontwikkeling en er gebeurt heel veel de eerste jaren. Er moeten veel scholen komen waar je meer kanten op kunt en start in een brugklas, desnoods twee jaar brugklas. Er zijn natuurlijk kinderen die meteen op een categorale school thuis horen(dus moeten deze ook blijven bestaan) maar dat is absoluut niet de meerderheid. De adviezen moeten gebaseerd worden op capaciteiten onderzoek en de schoolresultaten gedurende de jaren. Scholen zullen veel meer samen moeten werken waardoor doorstroom beter geregeld kan worden. Als je kind halverwege het traject af moet is het ook een hele klus om elders een plek te vinden. Dat is absurd. Ik denk dat de H/V adviezen die nu geen kant op kunnen vooral moeten kijken of de doorstroom gegarandeerd kan worden, zwart op wit.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 12:09   

@menno,
Ik zie dat je het verzoek opnieuw gemaild hebt, wat goed! Ik hoop echt dat dit lukt en een oplossing is voor het probleem!
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 12:07   

Het lastige is dat de beschikbare plekken voor h/ v zo met plukjes verspreid zijn, want er zijn best nog leuke/ goede scholen die wat plaatsen hebben: caland 1 en 2, CSB, cosmicus, nieuwe havo, ijburg. Alleen, dat zijn er 10 hier, en 15 daar, etc.

Heel jammer dat er geen eerste, tweede en derde keuze kn de tweede ronde kan worden georganiseerd.
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 12:00   

@T, er waren volgens mij nooit echt H/V plaatsen, in een H/V klas kunnen kinderen zich met alle drie niveaus inschrijven (H, H/V en V). Afgelopen jaren gingen sommige scholen juist percentueel minder H kinderen aannemen in deze combi klassen, dat is nu volgens mij (terecht) weer minder makkelijk. Behalve dat sommige scholen nu opeens aparte havo klassen hebben gemaakt, altijd minder dan de H/V, om toch apart te kunnen loten. Zoals ik eerder zei, dit is volgens mij overgangsjaar, ze willen volgens mij helemaal van dat dubbel advies af. Maar ja, dit jaar dus met krankzinnige resultaten....
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 11:50   

Menno: wordt er nog iets gedaan met het fenomeen dat scholen nu havo plaatsen gaan aanbieden als zijnde havo/vwo? en dan vaak ook nog zonder doorstroom mogelijkheid? dat gaat toch in tegen het gegeven dat de gemeente een plek op het eigen niveu garandeert? wat zegt de gemeente daar over?

De h/vwo kinderen zijn dit jaar echt de pineut: h/vwo advies is niets meer waard. door nieuwe uitleg citobandbreedtes konden havo adviezen zich makkelijker voor h/vwo plaatsen inschrijven, wat ook gebeurd is neem ik aan. Daardoor meer kinderen met h/v uitgeloot dan normaal, lijkt me. Plus steeds minder plekken voor h/vwo omdat scholen inderdaad van die plaatsen afwillen, of iig van dat advies. Maar wel de basisscholen verzoekn het advies te blijven uitbrengen! Nu moeten de uitgelote h/vwo kinderen noodgedwongen havo gaan doen! Terwijl ze wellicht van de leerkracht wel een vwo advies hadden gekregen als die had moeten kiezen tussen havo of vwo. Dit is het gevolg van met twee maten meten: wel die plekken willen afschaffen, maar alsnog dubbeladviezen blijven geven. Ik riep dit 3 maanden geleden al. T is een schande.
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 11:46   

Wat valt er nou nog aan tweede of derde keuze te bepalen in deze ronde? Je mag blij zijn als er 1 school is waar je uberhaupt nog interesse in hebt.... Zie dat nieuwe lotingsysteem in deze fase echt niet zitten. Je kan toch ook procedures niet halverwege wijzigen?
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 11:44   

Geweldig Menno, dank je wel!
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 11:43   

Vind het uberhaupt raar dat je kinderen wel onder advies/score mag plaatsen, maar niet boven. Daar heeft toch helemaal niemand iets aan. Kan me voorstellen dat kind met een te lage cito score en geen zin heeft in NIO "vrijwillig" een niveau lager gaat, maar die is dan ook niet plaatsbaar op het niveau van advies. Als we dit gaan doen is echt het einde zoek. Niveaus in klassen kloppen niet meer, andere kinderen worden weer uitgeloot omdat bijvoorbeeld H/V een H plaats inneemt, zodat H kind zometeen wordt gedwongen naar M/H of M klas te gaan! Dit moet echt worden tegengegaan. Ze moeten gewoon de klassen bieden die nodig zijn voor de kinderen op het juiste niveau met goede doorstroommogelijkheden.
Menno van de Koppel (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 11:41   

@EH

OCO kreeg bij voorbereiden scholenmarkt van OSVO te horen dat presentatie onderzoek naar voorkeurensysteem afgelopen vrijdag (in besloten kring OSVO) zou plaatsvinden. Toen heeft OCO gevraagd het systeem al dit jaar in 2e ronde in te zetten, antwoord was nee. N.a.v. Volkskrantartikel zojuist verzoek opnieuw gemaild om dit rapport openbaar te maken en het systeem in de 2e ronde in te zetten om nieuwe lotingen te voorkomen.
AMY (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 11:00   

Ja idd, volgens mij gaan ze helemaal van dat H/V advies afstappen (en ook M/H). Kijk maar naar de minimale CITO scores, die zijn gewoon gelijk. En de loting: de H en H/V zitten in 1 bak (vlgs kern procedure). En uiteindelijk moet je kind het ook maar waarmaken. Ik kan me herinneren ooit eens gelezen te hebben dat echt een flink percentage kids op een ander advies eind-examen doen dan door de basisschool is aangegeven. Er was ook ooit een leraar die zei: dat advies van mij is misschien een half jaar geldig, er kan zoveel veranderen! Er zijn laatbloeiers, kids met erge puberteit etc etc.

Ik denk dat er veel globaler moet worden getest en geadviseerd. Met wat specifieke uitzonderingen voor heel slim of extra hulp. Verder brugklassen. Maar dan wel voldoende want zoals het dit jaar ging (voor mn gevoel nog erger dan de afgelopen jaren) is het natuurlijk een blamage voor de stad Amsterdam. Want als iedereen 3 keuzes had mogen opgeven, dan had je nog moeten loten: want er is bijvoorbeeld geen school in zuid die niet heeft moeten loten, cq vol zit op het niveau tussen VWO en VMBO. Met 3 keuzes verander je dat dus niet.
Cee (Clara.brons@ahk.nl)
op 07/04/2014 naar 10:42   

Mb, Ilse, T: daarom wil ik mijn kind op een school met 'échte' havo/vwo en dus ook garantie op vwo op die school. En niet verkassen na jaar 1 of dat er straks geen aansluiting is op een vwo school.
Ik ga voor de 10 plekken op IJburg denk ik. Heb weinig vertrouwen in de rest.
Mb (Zuid)
op 07/04/2014 naar 10:19   

Sinds wanneer is h/v een nieuw niveau? Is dit advies niet bedoeld om aan te geven doe nog een jaar brugklas op een lyceum? Ah daar is het probleem al, die bestaan bijna niet meer.
Ilse (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:40   

@T Pieter Nieuwland zegt dat ze in De Hof een soort Havo plus-klas realiseren. Kinderen met H/V-advies kunnen dan eventueel doorstromen naar het VWO op PNC. Ik snap niet waarom ze voor deze kinderen niet gewoon extra H/V-plaatsen creëren. Op de open dag zeiden ze dat ze van De Hof juist echt een Havo-opleiding wilden maken, omdat havisten andere dingen nodig hebben dan vwo-ers.
Z (A'dam)
op 07/04/2014 naar 09:34   

Zonet Betty van Nieuwenhuizen (Reigersbos) namens de Osvo over het nwe lotingssysteem van volgend jaar. Volgens haar kan iedereen dan gegarandeerd op 1e t/m 3e keuze terechtkomen. Dit lijkt me echt een illusie. Voor de osvo is het nwe lotingssysteem van volgend jaar meteen reden om niets aan de absolute tekorten van dit jaar te doen.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:27   

@Ko
Het typen gaat niet helemaal vlekkeloos, dus nu deel twee: mijn tip is dat je heel goed kijkt naar de eisen voor doorstroming, want als je kiest voor m/ h en je kind kan niet doorstromen, is dat wel heel erg jammer! Want het gaat niet alleen om de cijfers, ook werkhouding ed tellen mee. En de pubertijd komt er ook nog aan...
Het is makkelijker voor een kind om zich te conformeren naar het heersende niveau. Dat speelt iig bij die van mij...
T (Adam)
op 07/04/2014 naar 09:25   

@Cee NH heeft toch ook nog plek op h/v? Dat is een vwo kansklas, geen havo kansklas. Maar dat zijn nog maar enkele plekken. Dat dan weer wel. Ik zou ook moeite hebben met inschrijven kind op te laag advies. Eigenlijk zou niemand dat moeten doen!!! Dan los je het probleem voor ze op. De gemeente is verplicht h/v aan te bieden. Wat zegt bijv pn over de h/v leerlingen op de hof? Krijgen die ook h/v onderwijs? Heeft iemand daar iets over gehoord?
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:22   

@Ko
Het is lastig te bepalen of scholen de waarheid spreken, zij hebben hun eigen agenda.

Als Sweelinck/ GvdV heeft gezegd dat er wellicht een hele nieuwe havo klas komt, is dat op zich goed nieuws. Maar ik wil je alleen waarschuwen dat de doorstroom naar havo misschien niet zo gemakkelijk is als scholen doen voorkomen. Ik heb mij daar wel in verdiept, juist vanwege het dubbeladvies van mijn kind. In de scholengidsen staan de eisen, en een daarvan is: in overleg met de leraren beslist de vo school. Dus niet alleen de goede cijfers, ook subjectieve zaken als werkhouding ed.
Hanna (Amsterdam zuid)
op 07/04/2014 naar 09:17   

@EH: wat een superidee van je!! Ik zou heel blij zijn met de mogelijkheid om 1e,2e en 3e keuze op te kunnen geven!!!
VSA en OCO, gemeente, kunnen jullie hierop reageren ajb???
Is dit haalbaar of blijven de armen over elkaar?
Cee (Clara.brons@ahk.nl)
op 07/04/2014 naar 09:13   

Ik schrijf mijn kind bewust niet in op de NH, CSB, of PN 2. Deze plekken zijn bedoeld voor havo advies of havo kans advies. Dit is vd zotte met havo/vwo advies, richting vwo, waarbij vwo kansklas op zn plek is. Mijn dochter zei uit zichzelf, terecht, ik wil dat niet, ik wil alles proberen en op het vwo komen.
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 09:11   

@EH 60% heb ik niet verzonnen, dit is antwoord op mijn specifieke vraag. Maar inmiddels begrijp ik dat je de scholen niet kan vertrouwen. Misschien willen ze HAVO leerlingen lokken met aantrekkelijke cijfers. Ik begreep dat ze overwegen vanaf volgend jaar ook een mono HAVO klas zelf te openen omdat "dit jaar plotseling HAVO tekort is ontstaan en ze kunnen natuurlijk niet een hele klas naar GvdV sturen". Ik deel eerlijk de informatie uit de solidariteit met alle ouders, maar inmiddels heb ik begrepen dat niet iedereen dit op prijs stelt. Hoe dan ook, wens ik iedereen succes en veel sterkte .
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:47   

Ik heb MLA en Sweelinck persoonlijk gesproken op de scholenmarkt. En ook veel ouders die met dubbel advies HAVO/VWO naar Nieuwe HAVO of Cosmicus of CSB gaan en dit demotiverend voor hun kinderen vinden. Het is voor ieder kind dubbel pijnlijk om niet op een van de 5 scholen van zijn keus te kunnen en dan ook nog niet op het niveau dat hij heeft bereikt. Ik kan niet boos zijn op de ouders van HAVO/VWO kinderen die nu voor de "plaatsen van mijn HAVO kind" gaan. Ze proberen te redden van er nog te redden valt. Ik ben boos op dit systeem.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:42   

@KO
Oei, 60% naar GvdV van Sweelinck? Laat je daar aub goed over informeren, want ik heb anders gehoord: max twee leerlingen maakten de overstap naar de havo, vanwege plaatsgebrek niet naar GvdV, maar wel naar hervorm lyceum zuid.
Dit heb ik gehoord van een ouder met oudere kinderen, dus weet niet of dit betrouwbaar is.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:36   

Sorry, was nog niet klaar.
Ik snap je frustatie maar al te goed, die heb ik zelf ook. Ik vind dat er andere oplossingen moeten komen. Voor volgend jaar, daar hebben wij nu niks meer aan voor onze kinderen.

Het lastige is dat er nu alleen nog maar plukjes plekken vrij zijn voor havo, eigenlijk zou je nu al die plekken via eerste, tweede en derde keus moeten kunnen aangeven. Dan is de kans groter dat je op een plek komt die je wel wil.
Is dat nog te organiseren deze week?
Ko (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:35   

@EH Ik wil absoluut niet dat je kind, of ieder ander kind, minder kansen heeft. Er is een tekort aan de acceptabele plaatsen, veel HAVO/VWO kinderen gaan ook een stapje lager, waardoor voor mijn HAVO kind nog minder kansen zijn. Hij is helemaal niet blij met dit concept en ik ook niet, maar dit wordt aangeboden als een oplossing door de basisschool en de middelbare scholen in kwestie zijn niet afwijzend. Het schijnt dat 60% van de VMBO-T/HAVO klas van Sweelinck uiteindelijk in de tweede klas van GvdV terecht komt. Ik kan me voorstellen dat je als wanhopige ouder voor deze omweg kiest als je twijfelt tussen hele tijd of een jaartje op een school die je kind niet wil. Maar voor kinderen in kwestie is dit erg vervelend. We gaan wel naar de extra open dagen van de scholen met mono HAVO plaatsen, maar die zijn nu ook HAVO/VWO kinderen aan het lokken en zullen zeker overvol zijn. Ik blijf zeggen dat de scholen veel keus hebben en de belangen van kinderen ondergeschikt zijn aan de belangen van scholen. Gelukkig schijnt dit volgend jaar te veranderen, maar wij zijn hiermee niet geholpen.
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:28   

En wat betreft je uitspraak dat havo leerlingen welkom zijn bij MLA en Sweelinck, dat is niet helemaal waar: MLA gaf aan dat het zeker niet de bedoeling is dat havoleerlingen zich inschrijven, en als dat wel gebeurd zodat er weer geloot moet worden, dan wordt de gemeente ingeschakeld.

En ook je uitspraak dat het demotiverend is voor havoleerlingen in een mavoklas, realiseer je je wat dat voor mijn kind betekent, in een klas zitten met leerlingen die daar niet willen zitten?
Ik snap je frustatie over het uitloten al te goed, maar
Ko (Alsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:13   

Ik ben blij voor de kinderen en hun gezinnen die vanaf volgend jaar naar een zelf gekozen school kunnen. Onze kinderen zijn te vroeg geboren of zijn ze helaas niet een jaartje blijven zitten. Timing is everything...
EH (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 08:09   

Ko, als ouders hun havo kinderen op mavo/ havo plaatsen inschrijven, gaat dat ten koste van de plaatsen voor de leerlingen die echt dit advies hebben. Je neemt dus feitelijk plekken in die voor andere leerlingen zijn. Dat is niet echt fair, want dat zou kunnen betekenen dat mijn m/ h kind minder kans heeft.
Gr EH, uitgeloot m/ h kind
Jitta (Diemen)
op 07/04/2014 naar 07:45   

Volkskrant ook, volgend jaar systeem met keuze 1 t/m 5, zodat een centrale optimale verdeling gemaakt kan worden, en je tenminste nooit je echt eerste keus niet hoeft op te geven. Dat zou wat zijn! De UvA heeft een poosje geleden al een testrun gedaan met een verdelingsmodel, bijna niemand hoefde dan slechter dan tweede keus geplaatst te worden.....
RS (A'dam)
op 07/04/2014 naar 07:30   

Volgend jaar ander inschrijf systeem? At5 site /artikelen/125146/lotingssysteem-scholen-op-de-schop
S (Amsterdam)
op 07/04/2014 naar 06:25   

@ko. Zitten met zelfde probleem, wij komen op 45 echte bereikbare h/v plekken voor 155 kinderen verdeelt in plukjes, 30% kans dus.welk compromis is het minst schadelijk voor je kind?
cosmicus schijnt een extra h/v klas te kunnen maken.
Ko (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 23:35   

Het is niet eerlijk en werkt demotiverend om een stapje lager te moeten door gebrek aan plaats. Maar ik overweeg toch om mijn HAVO kind op Sweelinck of MLA voor VMBO-T/HAVO aan te melden. Op de scholenmarkt bleek dat de HAVO kinderen daar welkom zijn. En ik hoorde van meerdere ouders dat ze de reputatie, populatie of locatie van een school hogere prioriteit geven dan het (start)niveau.
Ideaal is het niet, het blijft een soort Sophie's choice... Je vraagt je hele tijd af met welk besluit zal je kind het minste schade oplopen. Het schijnt een onderzoek te bestaan waaruit blijkt dat de meeste uitgelote kinderen uiteindelijk ook blij zijn met de school waar ze in de tweede of derde ronde terecht komen. Maar ik ken ook gezinnen waar dat niet het geval is.
Mirjam (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 21:56   

Niemand moet genoegen nemen met een lager niveau dan het schooladvies. Volgens de wet is de gemeente dit verplicht aan te bieden.
Ilse (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 21:02   

Ik doe mee. Er moet echt iets gedaan worden aan het tekort aan h/v plekken. Wij hebben mazzel gehad maar een vriendinnetje van mijn dochter met h/v advies moet nu noodgedwongen kiezen voor een havo-plek. Waanzin toch?
Andere I (Centrum)
op 06/04/2014 naar 19:08   

Ik ook!
I (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 15:32   

Super T. Mail verstuurd!
T (Adam)
op 06/04/2014 naar 14:30   

Goed idee I, eerst mailen via nieuw mailadres, daarna eventueel persoonlijke adressen uitwisselen. Ik heb een adres aangemaakt:

lotingsstress@hotmail.com

Iedereen die mee wil denken over/ mee wil helpen met het vinden van structurele oplossingen is bij deze uitgenodigd een bericht te sturen. laten we inderdaad vooral ook zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij reeds bestaande initiatieven en krachten zoveel mogelijk bundelen.
R (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 14:22   

Ik denk graag mee, ik vraag me idd af wat de VSA doet en of we niet juist bij hen moeten aansluiten om niet te versnipperd iets te doen.
I (Amsterdam)
op 06/04/2014 naar 13:36   

Ik vind het ook een goed idee. We kunnen ook ergens afspreken en dan daar mailadressen uitwisselen. Ben ook benieuwd wat VSA ervan vindt.
Andere I (Centrum)
op 06/04/2014 naar 12:45   

@T: graag,(pas volgend jaar aan de beurt met onze oudste...) misschien 1 iemand een nieuw email-adres aanmaken, dat we daar onze adressen naar toe sturen, ivm privacy?
Dat adres dan hier plaatsen, dat iedereen die wil zijn gegevens doorstuurt, en kijken wanneer we kunnen samenkomen?
@VSA: hoe kijken jullie hier tegenaan, weet niet met hoeveel mensen jullie aktief zijn?
T (Adam)
op 05/04/2014 naar 23:46   

Is het misschien een idee om mailadressen uit te wisselen met/tussen de mensen die nadat de ellende dit jaar is afgelopen (of ten minste afgelopen qua iedereen zit ergens op school) echt verder willen gaan met energie steken in het verder bestrijden van deze gang van zaken? Z, I, Andere I?
Z (A'dam)
op 05/04/2014 naar 23:01   

Sinds de vernieuwing van het Amstelveencollege komen er al minder kinderen vanuit A'veen naar A'dam. Maar ook principieel is het onjuist A'veense kinderen te weren.
Een inventarisatie van de adviezen van groep-8 kinderen gebeurt nu ook al, vzv ik weet. Je zou dit uit kunnen breiden: kunnen vragen in welk stadsdeel kinderen naar school willen, welke onderwijsrichting men wil (montessori/dalton/OGO/vrije school/etc.), breed of categoraal, evt. denominatie (chr./isl./joods), evt. plusprofielen sport/cultuur/science/technasium etc.
Niet op een "u vraagt wij draaien" manier, maar als inventarisatie wat er leeft bij leerlingen en ouders. Maar ach, dit soort onderzoeken zijn ih verleden ook al gedaan. Het probleem is dat er niets mee gedaan wordt.
Andere I (Centrum)
op 05/04/2014 naar 21:39   

sorry, op mobieltje getypt, beetje warrig bericht, ben het dus eens, maar vraag me af of je om die regio-functie-bepaling heen kunt?
Andere I (Centrum)
op 05/04/2014 naar 21:31   

@ Adinde: dacht dat Monnickrndam alleen geen vwo heeft, maar zoiets lijkt mij ook noodzakelijk, maar geloof dat het de rechter dat bepaald heeft van die regio-functie, of vergis ik mij?
Andere I (Centrum)
op 05/04/2014 naar 21:27   

@ I: helemaal mee eens, ik wil ook graag meewerken...
S (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 18:24   

@ Cee helemaal mee eens, er zijn geen ECHTE H/V plekken over er zijn wel Havo plekken. Wat overigens voor HAVO advies leuke scholen lijken. Je wordt gewoon voor de gek gehouden door scholen die Havo klassen opeens H/V noemen maar het als een Havo lesgeven en als je kind goede cijfers haalt moet je in de zomervakantie bijlessen om de VWO stof die je kind nooit gehad heeft. In de kernprocedure staat volgens mij dat je recht hebt op een plek in je eigen advies, dat lijkt me voor H/V advies nu nergens mogelijk. Weet iemand ergens een echte H/V plek? (laat staan 100)
Adinde (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 16:33   

Het lijkt me niet ingewikkeld. Op 1 sept 2014 worden alle Amsterdamse kinderen in groep 8 geteld. De basisscholen geven door hoeveel kinderen welk advies krijgen (want dat weten ze dan echt wel al). Dan wordt de middelbare scholen gevraagd hoeveel plekken er zijn en wordt gekeken of van elk niveau er genoeg plekken zijn.
Verder worden alle kinderen uit Amstelveen geweerd uit de eerste plaatsingsronde, die gaan maar lekker in Amstelveen naar school, scholen genoeg. De kinderen uit gemeenten als Badhoevedorp en Monnickendam waar geen middelbare scholen zijn mogen wel meedoen.
Dan komt er een eerste lotingsronde en worden kinderen uitgeloot bij de dan populaire scholen, maar dat maakt niet zoveel uit, want er is plek zat in de tweede ronde. En als er dan nog plek is, dan pas mogen kinderen uit Amstelveen komen.
Z (A'dam)
op 05/04/2014 naar 16:03   

Onze voorvoorouders die gevochten hebben voor de vrijheid van onderwijs en dit in onze Grondwet op hebben weten te nemen draaien zich om in hun graf. Combinatie van leerplicht en scholenmonopolie holt dit grondrecht volledig uit.
Ook ziek word ik van het idealistische sausje dat de gedwongen schaarste zo goed zou zijn voor de minder bedeelde kinderen. Lijden zij er niet het meest onder als slechte scholen geforceerd in stand worden gehouden?
Op de een of andere manier moet er druk worden uitgeoefend op de collegeonderhandelingen. Er moet in het "collegeakkoord" of hoe dat ook heten mag een actieplan komen voor de onderwijssituatie. Onderwijsspecialisten van de diverse onderhandelende partijen benaderen?
T (Adam)
op 05/04/2014 naar 15:36   

I, helemaal mee eens. Ook ik wil het hier niet bij laten. Cee haalt me de woorden uit de mond. Misselijk word ook ik er van. Wij zijn gelukkig niet in tweede ronde terecht gekomen, maar heb me in mijn hele leven niet zo machteloos gevoeld en zoveel stress gehad. Dit is gewoon onacceptabel. Laten we niet in stilte vervallen straks, maar iets ondernemen.
Cee (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 14:21   

I: mee eens. Vokgend jaar weer een probleem en volgend jaar mag ik na deze hel weer lekker deelnemen aan deze onzin. Ben er zo klaar mee.
Dochter uitgeloot, paar opties ver van ons vandaan of ze lokken je naar andere nivo s. CSB is geen havo/vwo en de NH ook niet en PN2 ook niet. Cijfers kloppen niet. Als je safe wil zijn moet ik naar Reigersbos of Calland2. Of ik zeg haar fiets maar naar IJburg. Wat moet ze daar? Het komt heus goed en ik zal genoegen nemen met minder maar het komt me neus uit.
En ook dat ik vanuit verschillende kanten gewoon geen gehoor krijg of medewerking: ik noem media, gemeente, school in spe en zelfs huidige school zegt: ik weet niet wat ik voor jullie kan betekenen. Kortom: zoek het zelf maar uit.
Moet wel zeggen dat Parool de moeite nam om heen en weer te mailen met mij maar behalve wat verslaggeving en feiten opnoemen, kunnen ze niet veel betekenen natuurlijk.
En wat een slappe zak van een nwe wethouder om naar zn voorgangers te wijzen: 'het is gezegd...'. Ja duhuh, zulke simpele conclusies kunnen we zelf ook trekken. ACTIE is het enige woord gemeente & scholen!!!!
Ik ga van mijn weekend genieten nu en maak vrijdag een keuze.
Alle betrokkenen: veel sterkte en excuus voor dit emo bericht maar ik voel mij machteloos en word ondertussen naar als ik voorde zoveelste keer in die glossy van een scholengids blader!!!
I (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 13:49   

En over 2 weken is de rust wedergekeerd en is elke achtste groeper blij of niet blij geplaatst op een school. Dan is het voorbij en hoor je niemand meer. Maar hoe gaan we dit circus volgend jaar voorkomen? Wat gaan we doen om het verschil tussen vraag en aanbod kleiner te maken? Dit jaar hebben de scholen gewonnen. Zij hebben nauwelijks actie ondernomen en het loopt tot nu toe precies zoals zij het hebben gewild. Moeten we handtekeningen verzamelen? Bij vd Laan op de stoep gaan staan (ik weet dat hij daar niet blij mee is)? Ik heb geen zin om het hierbij te laten (al is mijn kind ingeloot en hoeven wij gelukkig niet op speeddate..... Veel succes allemaal!).
R (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 12:59   

Ook ik had gereserveerd vanmiddag maar we hebben mazzel gehad met het loten. Iedereen heel veel succes en sterkte vanmiddag en volgende week. Ik hoop heel erg dat er niet opnieuw geloot hoeft te worden en ieder kind een goed plek krijgt.
Elwin (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 11:41   

@RS: de toezegging dat De nieuwe Havo nooit gaat loten wil ik enigszins nuanceren. Wij hebben toegezegd dat wij in de eerste ronde niet wilden loten en eventueel extra klassen zouden starten om dit te voorkomen.

Dit is niet gebeurd, maar wij hebben toch extra ruimte voor havo-leerlingen gecreëerd in de tweede ronde, gezien het aantal uitgelote leerlingen elders in de stad. Hierbij geldt (helaas) wel vol is vol. Wij willen volgend jaar niet starten met 6 of meer brugklassen , omdat wij onze kwaliteit willen waarborgen.

Wij willen absoluut geen dingen beloven die wij niet kunnen waarmaken, vandaar dit bericht. Voorlopig lijkt het er wel op dat wij meer dan voldoende havo-plekken hebben, maar leerlingstromen voorspellen blijft lastig.

Voor vragen staan mijn collega's en ik vanmiddag op de scholenmarkt, kom vooral langs!

Elwin Varkevisser - kernteamvoorzitter De nieuwe Havo
Ko (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 10:37   

@RS Inderdaad. Ook als het lukt via zijdeur, dan weer opnieuw beginnen. En als het niet lukt is dat echt zonde.
Ko (Amsterdam)
op 05/04/2014 naar 10:31   

@F en de anderen, bedankt! Een beetje positieve energie kunnen we goed gebruiken.
RS (A'dam)
op 05/04/2014 naar 10:30   

@Ko, de man bij De Nieuwe Havo heeft mij aantal keren toegezegd dat er niet geloot gaan worden, dus hij wordt daar sowieso geplaatst. Mijn zoon is uitgeloot voor GvdV, maar zag niets in traject via Sweelinck. Volgens leerkracht combiklas met vmbo voor hem ook geen goed idee, zou hem niet stimuleren, misschien wel demotiveren. Nieuwe Havo concept stuk uitdagender.
F (West)
op 05/04/2014 naar 10:17   

Had vanmiddag vrij gehouden in de agenda, natuurlijk opgelucht dat ik niet hoef, maar aan de uitgelotenen; we zijn jullie niet vergeten. Beseffen allemaal dat het de hand van de notaris was die ook anders had kunnen pakken. Hoop echt dat jullie een school vinden die bij jullie past en vooral zonder al teveel stress. Succes.
<< vorige

1 ... 34-35-36-37-38-39-40-41-42-43 ... 51

volgende >>