Schrijf een nieuw bericht

Pagina 38 - Berichten 7401 tot 7600

Mb (Zuid)
op 14/04/2014 naar 14:48   

@I maar je hoeft toch niet naar de bijspijker klas? Het is toch raar dat het HLZ zo populair is en HLW niet. Dat zouden toch dezelfde school soorten/systemen moeten zijn.

Maar er is wel weinig keus in west en nieuw west. Als er een school bijkomt zou die ook zeker in west moeten komen. Maar dan moeten de ouders hun kinderen wel naar die scholen sturen anders werkt het niet.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 14:46   

Omdat de stromen kinderen volgens mij een probleem vormen: in 2de ronde was er geen vwo meer in Noord te volgen, kinderen in Zuid hebben 10 scholen in de buurt maar kunnen er niet naartoe als ze in de 1ste ronde uitgeloot worden, en gaan dan bvb naar de bijlmer of naar ijburg...
Als de osvo van mening is dat er geen nieuwe scholen hoeven te komen, en er een consensus lijkt onder ouders dat er behoefte is aan havo-vwo scholen, dan lijkt het mij logisch dat de bestaande scholen onder de loep gelegd worden om te zorgen dat zij ook in de eerste ronde aantrekkelijk zijn. Het gaat er mij meer om dat elk stadsdeel kwalitatief goed onderwijs heeft, en te achterhalen wat en of het zo is dat bvb kinderen uit NW voor zuid kiezen...maar verder moet iedereen dat vooral lekker voor zichzelf kunnen uitmaken of je wel of niet wilt reizen...maar het is wel fijn als je niet gedwongen wordt: a. omdat er geen plek meer is in de buurt b. omdat een school eigenlijk onvoldoende presteert maar bestaat bij de gratie van het huidig systeem.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 14:35   

@Mb: je bedoelt dat NW-ouders open staan voor wat in hun stadsdeel gebeurt,ipv meteen naar Zuid af te reizen, wat nu volgens mij heel erg veel gebeurt?
Maar dan missen ze misschien iets op Comenius wat ze wel vinden op FV of HvdV? Comenius biedt toch die bijspijker-lessen aan, wat staat er tegenover voor kinderen die niet bijspijker hoeven te worden, geen taal/rekenachterstand hebben?
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 14:29   

Waarom moeten kinderen uit NW in NW blijven en waarom mogen ze niet naar Zuid reizen? Of Noord, Oost of waar ze maar heen willen?
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 14:28   

Zie eigenlijk dat Havo ook hartstikke vol zit op Caland..
Mb (Zuid)
op 14/04/2014 naar 14:23   

@I wat je nodig hebt? Ook ouders en kinderen met lef en open geest en zonder vooroordelen.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 14:15   

Even brainstormen: als je NW bekijkt, Caland en Caland 2 lopen geweldig iig voor vmbo-t, wat is er nodig om hun havo/vwo even populair te maken, en wat kan Comenius doen om een verbeterslag te maken...hoeveel NW- havo/vwo- scholieren zouden dan in eigen stadsdeel blijven ipv naar Zuid te reizen?
Mb (Zuid)
op 14/04/2014 naar 14:12   

Weet iemand of ze op de nieuwe havo gaan loten?
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 14:11   

@Cee: fijn, website bekeken, goerd die gezonde kantine, en vooral respect voor het antwoord op Dronkers, en hoe ze heel open zijn over hun streven naar verbetering, mooi! Verder leek de knop waarmee je met 1 druk op de knop een aktiviteit aan je google-agenda kunt toevoegen, geweldig!
Ander I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 14:07   

@:Bakk: jij hebt blijkbaar goede ervaringen, fijn vertel! Niet zozeer vooroordeel, maar ik weet dat de school zelf aan iemand vertelde: je weet dat dit een zwarte school is he? En van iemand die voor Montessori Amsterdam werkt dat haar verwachting is dat het nog een paar jaar zal duren voor er een beetje gemengd publiek op school zal zitten..
Maar iedereen hier hoort graag positieve verhalen!
Cee (Afam)
op 14/04/2014 naar 14:05   

R: mee eens!
Hoewel ik IJburg helemaal niet wil zijn we super positief! Heel aardige mensen, intake van een uur. Ze nemen helemaal de tijd voor je. Deelschool voelt als warme douche! Veel begrip en oor voor dochter dr topsport. Gezonde kantine. Nieuw schoolconcept van leergemeenschap en dat moet je wel liggen als kind. 2 jaar brugklas. Jonge school, je moet wel vertrouwen hebben in leraren en je kind. Ik zou het aandurven. Dit is mijn mening nu. Als eerste 'keuzen' zou ik daar nooit gekeken hebben want het is veel te ver.
Ko (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 14:02   

Waarom mag je je als ouder geen zorgen maken over de aansluiting. Als moerder van ook een soort "marsmannetje" zou ik me ook grote zorgen maken over de aansluiting op Cosmicus, maar ook op HLZ. Als de populatie op een middelbare school sterk afwijkt van de populatie op de basischool, is de overstap nog groter en is, volgens mij, legitiem om je zorgen te maken. Bezordheid is geen waardeoordeel en gaat over de aanpassingsvermogen van je kind.
In de mono scholen, wat voor kleur dan ook, is gevaar voor uitsluiting van de uitzonderingen groter.
R (Amsterdam )
op 14/04/2014 naar 13:59   

Bakke, het is vast een vooroordeel. Blijkbaar weet jij meer van de school. Het lijkt mij goed als je binnen dit forum iets meer over de school vertelt en vanuit welke rol je dit vertelt. Kunnen ook nu meelezende ouders die de komende jaren aan de beurt zijn hun voordeel mee doen.
Loeka Oostra (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 13:47   

Voor een artikel in het Parool ben ik op zoek naar een ouder die zijn kind op het Vossius heeft ingeschreven in de tweede ronde. We willen, na veel partijen aan het woord te hebben gelaten, ook een ouder spreken die dus voor de tweede keer moet loten. Reageren kan hieronder, dan neem ik contact met je op.
Bakk (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 13:10   

@S hoezo heb je grote zorgen of je kind aansluiting zal vinden op het Cosmicus? Omdat daar verder alleen maar marsmannetjes op zitten? Misschien moeten jullie er nog een keer gaan kijken tijdens schooltijd, zodat je je onnodige en ongefundeerde vooroordeel nog voor de grote vakantie kwijt bent.
E (Amsterdam centrum)
op 14/04/2014 naar 12:53   

De percentages van nieuwe lootsysteem zijn gebaseerd op 2013 toen er minder kinderen zijn uitgeloot en zijn beperkt tot de groep vwo leerlingen 2013, kijk maar in het rapport van de onderzoekers aan osvo (link in bericht VSA). Vorig jaar is beperkt geloot op vwo niveau omdat de capaciteit flink werd uitgebreid in de 1e ronde en na sluiting van de 1e ronde. Dat kun je niet toepassen op havo en havo/vwo want daarvoor lijkt de capaciteit kleiner.
S ((amsterdam))
op 14/04/2014 naar 12:45   

Ja MLA is met kop-en schouders boven de rest in transparantie, echt meeleven en aan de kant van je kind staan. Je zou haast denken dat ze niet in het OSVO zitten.
Ons H/V kind uiteindelijk op cosmicus ingeschreven, niet loten, fietsbaar en natuurlijk met grote zorgen over of ze aansluiting gaat vinden. Maar een echte H/V plek en wel met een vriendinnetje.

De percentages van nieuwe lootsysteem zijn gebaseerd op 2013 toen er minder kinderen zijn uitgeloot, als het zelfde rekenmodel op 2014 zou worden losgelaten, wat zouden de percentages dan zijn? en volgens mij betekend het nog steeds dat er honderden kinderen naar hun # 11, of lagere keus moeten. En het blijft nog steeds dat er een grote onrechtvaardigheid zit in dat 10% de prijs betaald voor de 90% omdat de consequentie van uitloting zo groot is. Regio functie, tuurlijk, maar die is op veel manieren in te vullen en randgemeentes vullen die ook anders in. Waar is de transparantie over die regio functie aantallen?

Nog steeds geen garantie dat je in je buurt naar school kan als je dat wil zelfs als het je #5 keuze zijn. De gemeente laat zich de les lezen door OSVO, laat alle politieke keuzen aan OSVO over, heeft alle regie van zich af geschoven.
Mb (Zuid)
op 14/04/2014 naar 12:36   

Berlage en vossius lijken te loten. Het schema is aangepast. Is eigenlijk wel zo eerlijk naar de kinderen in de eerste ronde toe.
Ko (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 11:08   

Kan echt niemand vertellen waar die uitgelote leerlingen terecht zijn gekomen? Is er misschien sprake van een actie van ouders die de kinderen gewoon thuis houden, waarvan wij nog niets heb gehoord of kwamen toevallig de meeste pechvogels uit de omringende gemeentes en hebben nu alsnog voor een buurtschool gekozen? Ik kan me niet voorstellen dat met de technologie die zelfs inzicht in mijn boodschappen tas heeft, niet mogelijk is om de stromen van aanmeldingen te volgen.
Ander I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 09:57   

@Z; ik ken iemand met een tweeling, ene kind ingeloot op cat. gym, ander uitgeloot, die kwam op het Nicolaas, erg pijnlijk natuurlijk!
Uiteindelijk zijn ze allebei heel tevreden: op het gym vallen er veel vaker lessen uit, wordt veel meer zelfredzaamheid verwacht, op het sint nicolaas bleek er nauwelijks lesuitval, was alles veel gestructureerder en meer begeleid, beide scholen passen uiteindelijk heel goed bij beide kinderen.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 09:52   

daar is de kernprocedure dus voor bedoeld, dat dit soort toestanden niet voorkomen, alleen de beste leerlingen toelaten...niet zo constructief vind ik om nu indianenverhalen te gaan publiceren: Sint Nicolaas is aangesproken op het weigeren van havo-lln afgelopen jaar, en heeft dit jaar openheid gegeven, en wel havo-lln geplaatst.
M.i. is de gemeente aan zet om scholen aan te spreken om voldoende havo en havo/vwo-plekken te bieden.
Maar zolang de hele bups uitgelote havo/vwo-ers in een zwart gat lijkt te zijn verdwenen, lijkt er niet zoveel aan de hand, en verwacht ik eigenlijk geen reacties van osvo of gemeente op de huidige situatie:-(
Is er nieuws wat Berlage doet met de 5 havo-lln teveel?
Ko (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 08:50   

Dus als een school aan de kwaliteitsverbetering doet, laat die alleen de beste leerlingen binnen. Geldt dat ook voor de kwaliteitsverbetering van bijvoorbeeld ziekenhuizen, dat alleen maar de meest gezonde patiŽnten welkom zijn.
Dit is, denk ik, niet de bedoeling van de transparantie en openheid. Wil je als ouder een school met goede inspectie cijfers voor je kind, dan moet je zorgen dat je kind heel slim is en alles al weet. Hebben die scholen misschien aandelen in al die dure huiswerkinstituten, Cito trainingen en bijles cursussen?
Z (A'dam)
op 14/04/2014 naar 00:45   

@ I Ja, ik was ook wel verbaasd dat ze uitgerekend Mc Kinsey hadden ingehuurd om hun kwaliteit te verbeteren! Dit riekt inderdaad naar window dressing. De plusklassen waren er trouwens al langer. En ik geloof ook wel dat de leraren opnieuw gemotiveerd geraakt zijn. Mijn oordeel over deze school is veranderd van wantrouwend in twijfel: is deze school alleen aan de buitenkant veranderd of ook echt? Zijn er ouders die hier van binnenuit iets over kunnen vertellen?
I (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 23:42   

@Z, Mc Kinsey is een strategie consultant.... Hele goede strategie om de plusklasjes te verzinnen en een hoger niveau leerlingen te werven. Goed geslaagd.
T (Adam )
op 13/04/2014 naar 23:15   

Heel erg goed die mailing! Ik zie uit naar de reactie en de excuses natuurlijk.
Z (A'dam)
op 13/04/2014 naar 23:04   

Let op, ik ben Z (A'dam) en dus niet Z (Amsterdam). Misschien kun jij je Andere Z noemen om verwarring te voorkomen?

@ L Je vroeg of we liever onze favoriete school hebben, met kans op ongewenste school of liever school uit top-3? Als, als je in het nieuwe systeem echt gegarandeerd in je top-3 terecht zou komen, dan zou ik het goed vinden. Maar ik geloof dit niet. Ik ben de laatste jaren zo veel mensen tegengekomen die zeiden: onze top-6 zat vol, onze top-10 zat vol. Dan kan het toch niet dat iedereen in zijn top-3 terechtkomt? Ik zou alleen mee willen doen als je ook 5 scholen op mag geven waar je per se niet naartoe wilt, om wat voor reden dan ook. Zodat het opvullen van ongewenste scholen een keer stopt.

@ I Het Nicolaas heeft MacKinsey ingehuurd om de lesmethoden van de leraren te veranderen. Er is niet alleen een cosmetische verandering geweest (nw gebouw, plusklassen, selectievere toelating), maar er is ook wel degelijk geprobeerd een kwaliteitsslag te maken.

@ Allen Er is dit jaar heel duidelijk besloten door Osvo (en gemeente?): geen nwe scholen, geen extra klassen bij Hyperion of Cygnus, en verder je continu oost-indisch doof houden. De storm waait vanzelf over, als zoethoudertje het nwe lotingssysteem en klaar. Ik vind dit zo'n totale minachting van kinderen en ouders.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 21:49   

De stichting VSA heeft een mailing gestuurd, lees je mail of kijk onder "nieuws". …ťn citaat: Voor alle duidelijkheid: anders loten zorgt voor een andere verdeling van ellende. Anders loten zorgt niet voor een kwaliteitsverbetering van het aanbod.
E (Amstedam centrum)
op 13/04/2014 naar 21:37   

Dat nieuwe ltingssysteem,mdam wordt er dus gewoon doorgedrukt door de Osvo. Ouders hebben geen enkele inspraak en ook de gemeente heeft niks te zeggen. De regie wordt ons dus gewoon uit handen genomen. Dat nieuwe lotingssysteem dient vooral de scholen en niet het belang van de Amsterdamse leerlingen. Lees het artikel in het Parool van 11 april 2014 (Google even, kan geen rul geven hiet) over het nieuwe lotingssysteem en vorm je eigen oordeel!
Andere I (Centrum)
op 13/04/2014 naar 21:17   

@T; precies, Noord zou goed nog een havo-vwo school kunnen gebruiken, zeker als het niet te ver van de pont is, ook handig voor centrum en West kinderen. En West/Nieuw-West, en/of een school in de gebouwen van de marine, uitstekend te bereizen vanaf de oostelijke Eilanden, centrum en Noord...
Maar ja, ook ik ben heel benieuwd waar toch al die uitgelote kinderen terecht gekomen zijn?
Ander I (Centrum)
op 13/04/2014 naar 21:11   

over dat Marcanti: ik vind het niet te geloven dat Cartesius kinderen en ouders verwijst naar Marcanti: 1ste jr een Havo-klas daar, even de website opgezocht: je wilt naar het HBO, maar hebt misschien wat meer tijd nodig? Lijkt me niet echt waar je naar zoekt als je je oorspronkelijk voor het Cartesius kiest...ook dit pleit niet voor het Cartesius...
Ben nog benieuwd waar de Hyperion-kinderen uiteindelijk voor gekozen hebben? PNvwo+ en Vossius?
T (Adam)
op 13/04/2014 naar 21:11   

Zoiets stond er idd. Wat ik vooral mis is havo/ vwo aanbod of plannen....
Mb (Zuid )
op 13/04/2014 naar 21:10   

@I haha, echt hŤ ?! Zo is het wel gegaan bij het St. Nicolaas.
Andere I (Centrum)
op 13/04/2014 naar 21:06   

@T: misschien is dat "geen nieuwe scholen oprichten" iets ruimer op te nemen: het uiterst succesvolle Hyperion komt voort uit het Bredero, 4de gym uit het Cartesius, Cygnus uit Pieter Nieuwland, misschien worden dit niet als nieuwe scholen beschouwd? en de dependances bvb Caland2 wordt misschien ook niet? Iig allemaal zeer waardevolle toevoegingen aan het schoolaanbod van Amsterdam...als dat nu nog eens gevolgd zou worden met een dependance van Spinoza in NW of zo...Ik probeer ook maar wat te duiden...maar stond er ook niet zoiets als: er zingt iets rond, Havo Havo...?
Cee (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 19:46   

@Z jawel, natuurlijk!?
Het zou fijn zijn als kinderen naar een school kunnen wat zij willen. Als zoonlief perse naar het pcn wil, dan kan hij fietsen. Voor mijn dochter kan dat niet. Zoon zal zich moeten aanpassen. Het maakt verder niet uit hoe het zit: je kiest soms voor ver en reist daar ver voor. Prima, geen probleem. En als je voor je eigen buurt kiest, moet je ůůk terecht kunnen!
Z (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 18:50   

@Cee En als kind nr. 2 naar Pnc gaat wat doe je dan als je op IJburg woont? Of maakt dan de reistijd niet uit?
R (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 17:54   

@T idiote uitspraken die je hebt gevonden idd. Hoezo geen kwestie van vraag en aanbod. Het is allemaal zo ingewikkeld, de scholen krijgen per leerling geld, 6000 E meen ik. Hoe meer leerlingen hoe groter je budget. Het dus zaak dat je leerlingen aantrekt, dat doe je weer door hoge scores te hebben. Dat krijg je vervolgens weer voor elkaar door bv de hoge adviezen voorrang te geven. ( ook natuurlijk door andere zaken maar dit speelt mee) Wat dat betreft is het een grote marketing en zeker een kwestie van vraag en aanbod. Alleen de vraag is wie het bepaalt.
I (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 16:30   

Die niet gevulde scholen hebben ook te maken met een imago waar ze maar niet vanaf komen. Weet niet of ze werkelijk niet goed zijn. Maar laat die scholen dan in de leer gaan bij het Sint Nicolaaslyceum. Zij hadden een matig imago en hebben dat in no time omgedraaid. hoe? Nieuw gebouw, geen havisten meer aannemen en een goede marketing truc: sport- en cultuurklasjes. Heeft niets met beter onderwijs te maken. De leraren zijn hetzelfde. Maar toch loopt het ineens als een tierelier.
T (Adam)
op 13/04/2014 naar 16:19   

Over onderstaande:

Hoezo geen markt van vraag en aanbod ? Wie bepaald dat? Lekker ouderwetse instelling.
Investeer dan in die bestaande niet gevulde scholen
Geen behoefte aan brede scholengemeenschappen? Says who? Volgens mij is er juist veel behoefte aan doorstroming, zowel omhoog als naar beneden toe.

Gvd. En dat betekent niet gerrit van der veen
T (Adam )
op 13/04/2014 naar 16:15   

In de scholengids die het Parool eind vorig jaar uitgaf staat een artikel over de schoolleidingen, enkele uitspraken die er bij het invullen van de aan hen verstrekte vragenlijsten werden gedaan:

"Geen nieuwe scholen meer! investeren in de bestaande!"
"Het VO is geen markt van vraag en aanbod"
" de kernprocedure is gericht op grote breede scholengemeenschappen uit de 20ste eeuw met vooral social democratische of confessionele oorsprong en daar is
geen behoefte meer aan"
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 16:04   

@KO
Ik lees het terug, en het klinkt wel heel belerend, en dat is niet de bedoeling! Meer als hart onder de riem, en herken je gevoelens omdat ik het zelf meegemaakt heb. De onmacht.
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 16:02   

@KO
Ik zou het liefst, net als jij en alle andere ouders, mijn kinderen een heerlijk onbezonnen en vol met geluk leven gunnen!
Ik denk dat het belangrijk is om je zoon te steunen nu, net zoals ik probeer om mijn dochter te steunen. Waarbij ik eerlijk moet zeggen dat ik je frustatie herken hoor, maar al eerder in mijn dochters leven. Nu laat ik het veel meer los, en laat ze hun eigen leven leiden, met de pijnen en pijntjes die daarbij horen.
Ko (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 15:52   

@EH Eerlijk gezegd, heb je gelijk. Ik zal mijn portie ellende moeten doorslikken, hoe pijnlijk het ook is.
En de meeste kinderen zullen goed terecht komen. Alleen jammer dat dit voor sommige kinderen nu een hele omweg moet zijn, terwijl wij, de volwassenen, de verantwoordelijkheid hebben om te helpen dat ze zich langs de meest passende route ontwikkelen. Doordat wij, de volwassenen, incapabel zijn om het onderwijs goed te organiseren, moet een groep kinderen (willekeurig bepaald, dus soms ook toevallig de meest getalenteerde of juist de meest kwetsbare) veel meer obstakels op hun weg overwinnen. Dat is zonde, onnodig en onverantwoordelijk.
Verder hoop ik van harte op een nieuwe medicijn en het kan me niet schelen wie het gaat ontdekken, maar dat betekent niet dat we diegene die dat in potentie zouden kunnen, onnodig moeten belemmeren en frustreren.
Willen we nog een beetje toekomst hebben, dan moeten we alle kinderen zo best mogelijk faciliteren op weg naar die toekomst en geen genoegen nemen met zelfs verwaarloosbare percentages kinderen waarbij dit zogenaamd niet te realiseren valt.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 15:31   

Precies Ko, die scholen hebben geen bestaansrecht meer. Juist kinderen uit mindere wijken zijn daar de dupe van. Het nieuwe lotingssysteem, waarbij direct geloot wordt in de 1e ronde, houdt ook weer het bestaan van mindere scholen in stand.
Cee (Adam)
op 13/04/2014 naar 15:31   

Wij wonen in de rivierenbuurt en dochter gaat naar IJburg omdat uitgeloot. Ze heel is blij maar het is verre van praktisch. Het is zelfs belachelijk, 45 min in de tram, heen en ook terug, als het meezit, terwijl ze de kostbare tijd hard nodig heeft voor haar topsport. En dit heeft niks met een populaire school te maken. Word er gewoon ziek van en ben nu zelfs op zoek naar een woning op IJburg. Nogmaals, van de zotte en in haar geval maakt het het bereiken van haar doelen wťl lastiger. Het zal zwaarder zijn dan ff in 10 min naar GvdV, st. Nic, Spinoza, FV, Berlage, PN hoofdlocatie!!!, MLZ...vergeet ik nog een populaire school?!

Ik snap ieder ouder zijn/haar frustratie. En het heeft nul komma nul te maken dat mijn dochter niet met tegenslagen overweg kan. Alles komt goed maar het is niet ideaal. Je kunt het niemand kwalijk nemen het beste voor zijn/haar kind te willen. Dat wil ook ik. Daarom zelfs, hoe vd zotte eigenlijk, de verhuismove proberen. Wat mij betreft de omgekeerde wereld.
Maar ja. Ik blijf positief terwijl kind nr. 2 graag naar plus klas PN vokgend jr wil :-)
AMY (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 15:27   

Huh Ko? Ik volg je niet helemaal? Volgens mij vindt hier niemand dat je niet mag zeuren. We wordt hier gerelativeerd: on the scale of all great things, is het lotingsdrama van een klein percentage groep 8 ers natuurlijk niet zo belangrijk. Voor die groep en hun ouders is het vreselijk, en volgens mij is er ook niemand hier die dat ontkent. Wel is er de tweede relativatie, en dat is dat de historie ons leert, dat veel van die groep uiteindelijk een prima schooltijd heeft en gewoon zn kansen krijgt. Met andere woorden, als er al kritiek is hier dan is het vooral opbouwend: probeer er iets goeds van te maken en de kans is namelijk best groot dat er iets goeds van valt te maken.

Ik denk vaak dat dingen om een reden gebeuren, slaat er een deur dicht gaat er ergens anders een raam open. Ik heb zelf een paar maanden geleden ook wat tegenvallers gehad en toen had ik ook even het idee dat de wereld tegen me zat, maar ik heb er van geleerd, soms heb je gewoon pech. En dan stap je weer overeind en ga je weer verder. Jouw zoon baalt nu, en zit nu in de negatieve gedachte, want het is ook *****. Aan de andere kant is het ook een leerproces, een teleurstelling waar hij overheen moet komen en als dat lukt, dan is hij een stuk volwassener geworden en zal zich minder snel van zn stuk laten slaan. Soms is dat lesje nederigheid heel pijnlijk on niet te verteren. De praktijk leert echter dat je er weer bovenop komt. Ik wil je hiermee niet bekritiseren, want ik voel je pijn (en die van de ander uitgelote ouders/kids) maar meer een hart onder de riem steken. Succes meid!
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 15:25   

Er moet toch een manier zijn om te weten te komen hoeveel kinderen afgewezen/ uitgeloot zijn en waar die naar toe zijn? Zolang niet duidelijk is hoe groot het probleem is, is het lastig praten, vind ik.
Menno, is daar achter te komen?
I (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 15:23   

Mee eens Ko. En nu heb jij het alleen nog maar over het marcanti. Hoe kunnen de scholen blijven voortbestaan die geen gegevens aanleveren? Blijft dat schimmig? Die Joodse school begrijp ik trouwens ook niet. Die hebben in hun statuten staan dat alleen Joodse kinderen welkom zijn...
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 15:23   

@KO
Eerlijk gezegd vind ik dat je doordraaft, wie heeft iets gezegd over sterke en zwakke kinderen, gezonde of zieke kinderen? Mijn kind komt van heel erg ver, heeft keihard gewerkt en niet alleen cognitief en heeft veel overwonnen. De school en wij ouders weten dat er meer in het vat zit, maar GvdV wilde en durfde het niet aan. Heel jammer, maar het is niet zo dat nu alle kansen voor mijn dochter verkeken zijn. Gelukkig niet zeg, dus op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. En die ook gevonden. Nee, niet eerste keus, en jammer van het wantrouwen, niet fijn voor het zelfbeeld.
Mijn kind verdient ook een goede school, en wie weet vindt zij wel een medicijn uit, en wie weet, misschien ook niet.
Ko (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 15:04   

Is het niet zo dat de scholen die bij geen enkel kind in de top 3, 5 of zelfs 10 komen, eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben? Moeten die scholen niet of gedwongen reorganiseren en verbeteren onder interim-management of gewoon, net als alle andere niet rendabele bedrijven, hun deuren sluiten en ruimte maken voor de scholen die het wel goed kunnen? Als je slechte scholen blijft vullen met kinderen, dus blijft subsidiŽren, voelen ze geen noodzaak om iets te veranderen.
In Marcanti College zijn 2 lege HAVO klassen. Alle op Cartesius uitgelote kinderen zijn daarnaartoe doorverwezen, maar ook in de 2e ronde is geen enkel kind daar aangemeld. Zijn alle ouders dan gek, elitair, racistisch, niet in staat om met de teleurstellingen om te gaan en blind voor de eventuele voordelen van zo een school? Je kan mij voor gek verklaren, maar wel toevallig dat er niemand anders "normaal" was geweest om deze kans te grijpen.
Ik vraag me wel af, als ik niet zo gek was geweest en het advies van Cartesius als enige ouder wel had gevolgd, wat hadden ze nu gedaan met 1 leerling in de klas en 1 HAVO leerling op school.
Verder is ontzettend fijn om te lezen dat er ouders zijn die trots zijn op hun opvoeding waarmee ze gezonde en sterke kinderen produceren. Als je kind dan minder gezond en minder sterk is, moet je vooral je ouderschap verbeteren en niet zeuren. Want merkwaardig genoeg, ook de gezonde, sterke mensen, die zich aan alle omstandigheden kunnen aanpassen en alles aan kunnen, hebben een zwakke plek: ze kunnen gezeur niet verdragen. Ik begrijp dan volkomen dat je als ouder van zo een gezond, sterk kind, hem in bescherming wil nemen en de zeurpieten probeert te overtuigen dat ze geen reden voor het zeuren hebben zodat ze maar ophouden!
I (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 14:57   

Het woord "populaire school" komt mijn keel uit. Wij willen helemaal niet naar een populaire school. Wij willen naar een school in de buurt. Omdat dat reistijd scheelt en je in die kostbare tijd ook lekker kunt sporten, huiswerk maken of bij vrienden langs kunt. Daarbij wonen dan ook de meeste vrienden in de buurt, wat belangrijk is voor je sociale contacten. Maar na ronde 1 zijn alle 7 scholen in de buurt (op 10 minuten fietsafstand) vol. Waar in Nederland is dat ook zo? 7 geschikte scholen in de buurt en er niet naartoe kunnen?
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 14:48   

Je kunt even googelen op het artikel of de link even zoeken in de twitterberichten van VSA.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 14:45   

Zwaarste lotingen waren idd de havo/vwo scholen Cartesius, GvdV, Spinoza, FV en GG.
Vorig jaar was het proefdraaien met dat nieuwe lotingssyteem en je moest toen een top 10 invullen van scholen (een ander deel moest een top drie scholen in te vullen). Samen hebben we maar liefst zeven scholen bezocht, waarna twee scholen sowieso afvielen en twee die niet direct afvielen maar wel minder passend waren. De top drie scholen zat vol en ook twee van de vier scholen die we niet kozen zaten vol. Ergo: de eerste zes van de zeven bezochte scholen zat vol.
T (Adam )
op 13/04/2014 naar 14:40   

@e dat artikel kan ik niet vinden. Was t van vandaag?
T (Adam )
op 13/04/2014 naar 14:34   

Idd dan geef je de regie als ouder helemaal uit handen. En als je nou echt op keuze 1,2 of drie terecht zou komen... Dan zou t evt een goed systeem kunnen zijn. MAAR DAT KAN HELEMAAL NIET!! Statistisch gezien. Uitgaande van de inschrijvingen van dit jaar, als veel kinderen kiezen voor top drie Spinoza h/v, Nicolaas h/v, en GVDV dan krijg je die kinderen met geen mogelijkheid allemaal op een van die 3 scholen. Datvis kul.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 14:09   

Lees het artikel op metranieuws.nl "Twijfels over nieuw Amsterdamse lotingssysteem voor middelbare scholen", ook de AOb heeft haar twijfels overd e rechtvaardigheid van het systeem. VSA stelt terecht dat ouders dan helemaal de regie uit handen moeten geven.
PL (A'dam)
op 13/04/2014 naar 14:06   

Ik snap ieders teleurstelling, maar maak het niet groter dan het is. De scholen die nog plek hebben zijn niet automatisch slecht - ze zijn minder populair, maar dat is iets anders. Het is echt onzin om te stellen dat de kansen op een goede toekomst door een uitloting verpest worden en dat uitzonderlijke talenten gedemotiveerd raken als ze niet op die ene populaire school terecht kunnen komen. Ik weet waar ik het over heb: mijn slimme kind, klas overgeslagen op de basisschool, werd een paar jaar geleden uitgeloot voor een categoraal gym, terwijl de hele groep vriendinnen werd ingeloot. Heel erg balen, pijnlijk, frustrerend. En daarna: over tot de orde van de dag. Inmiddels prima terechtgekomen op tweetalig gym op het Berlage. Niks toekomst vergooid. Ze heeft als 11-jarige moeten leren omgaan met een grote teleurstelling (die wij haar graag hadden willen besparen). Ze moest in haar eentje naar een niet populaire school aan het andere eind van de stad. Er was nergens anders meer plek. Leuk is het natuurlijk niet, maar het heeft haar geen kwaad gedaan. En ons ook niet. Relativeren - je kunt het maar beter zo jong mogelijk leren!
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 13:57   

Ieder kind heeft wel een bijzonder talent en ieder kind verdiend het om die talenten te kunnen ontdekken en ontplooien. Kinderen met een perfecte Cito score, maar ook kinderen met vmbo-t advies en die een hogere Cito score halen moeten de kans krijgen om op te stromen naar een hoger niveau. Gelukkig is er op Amsterdamse scholen ook ruimte voor kinderen met een talent voor sport, muziek of dans. Bijzondere aandacht verdienen inderdaad de kinderen die geen ouders hebben die het systeem goed snappen, of geen ouders die ze stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Ook deze kinderen moeten een plek krijgen op een goede school. Ik vrees dat het nieuwe lotingssysteem juist deze laatste groep geen goed zal doen. Het gestoorde systeem dat scholen het aanbod bepalen en kinderen vooral vulling zijn (in de 2e of 3e ronde worden ook de niet populaire scholen vanzelf gevuld), blijft in stand.
Ko (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 13:35   

45 min met de OV of 15 min met OV, is voor mij een groot verschil. Veel groter dan de naam van het toevallige stadsdeel waar je woont. En inderdaad, als er illusie wordt gecreŽerd dat er iets te kiezen valt, dan kies ik voor de doorstroommogelijkheid. Dat ga ik niet motiveren. In mijn levensvisie is ambitie geen vies woord. Degene die dat wel vindt, moet vooral zichzelf beperken en niet de andermans kinderen. Zelfs niet zijn eigen kinderen, is mijn ongevraagd advies.
Maar als het zo moeilijk is om de lotgenoten te overtuigen van de rechtvaardige vrijheid van de schoolkeuze, dan is dat echt onmogelijk met de bredere publiek. Dat is ook de reden dat deze situatie jaar in, jaar uit, voortduurt.
Omdat het aantal ontevreden kinderen (zoals mijn zoon) marginaal is en zelfs 1/3 van deze groep uiteindelijk tevreden zal zijn, lijkt dit voor de buitenwereld op een storm in glas water. En blijkbaar niet alleen voor de buitenwereld. Stichting VSA strijdt voor een onmogelijke missie.
Daarnaast: mijn kind is absoluut geen beste van de klas, maar ik begrijp heel goed de frustratie van een ambitieus kind dat wel de beste van de klas is, als zijn toekomstperspectief ook alleen door de lot te beÔnvloeden is. Natuurlijk is iedereen gelijk, maar het is wel zo dat het niet optimaal benutten van het uitzonderlijk talent niet alleen een enorm persoonlijk verlies is, maar ook verlies voor de hele maatschappij, dus uiteindelijk ook voor alle andere bij de loting gelijk behandelde kinderen.
Een mens blijft een ontzettend boeiend wezen, als ouder wil je voor je leerling zo veel mogelijk rechten om zo best mogelijk onderwijs te krijgen, maar voor je patiŽnt bijvoorbeeld, wil je wel de beste behandeling. Dan ben je op zoek naar de beste van de klas en laat je principe van "gelijkheid kosten wat het kost" los.
Ik leef met alle gedemotiveerde talenten mee, ook als die niet mijn kinderen zijn, ik leef met hun ouders mee en met ons allemaal die straks genoegen moeten nemen met de wereld van de middelmaat. Wie gaat dan voor vooruitgang zorgen? Of is er in bepaalde buurten van de stad vooruitgang niet meer nodig?
Het zal meestal uiteindelijk wel goed komen met uitzonderlijke talenten van de goed opgeleide ouders. Die zullen goede begeleiding krijgen en ook de beste mogelijkheden, ook als ze nu uitgeloot zijn. Er zijn vele scholen in de wereld, waar ze wel welkom zijn. Maar de uitgelote talenten die ook met de geboorte minder geluk hebben gehad, daar maak ik me echt zorgen om. De medicijn die door hun uitgevonden kon worden, komt er misschien helemaal niet meer....en misschien is dat juist het middel die onze kinderen nodig zullen hebben.
Wees vrij om te denken dat dit een onzin verhaal is, vooral als je denkt geen uitzonderlijk talent (van anderen) in de toekomst nodig te hebben.
HV (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 12:10   

Volgens mij zullen door het nieuwe lootsysteem veel meer kinderen uit de randgemeenten een plek in Amsterdam krijgen, dan nu het geval is. Het lijkt nu alsof veel van de uitgelote kinderen in de tweede ronde zich in hun eigen gemeente hebben ingeschreven. Anders kan ik niet verklaren waarom er nu zoveel (havo en havo/vwo) klassen niet gevuld zijn in de tweede ronde.
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 10:58   

@R
Helemaal mee eens!
R (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 10:12   

Ik hoop dat het nwe systeem soelaas biedt. Overigens vind ik het begrip favoriete school een overschat begrip. Er zijn echt voor iedereen meerdere scholen geschikt. In de provincie valt veel minder te kiezen dus die luxe hebben wij al.(mocht het lukken) . Ik had makkelijk een top 5 kunnen maken met mijn zoon waar hij tevreden mee was geweest. Beetje relativering kan op die leeftijd geen kwaad. Maar er zijn ook ongeschikte scholen , dat klopt. Dat moet gemeden worden.
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 09:22   

En als laatste: ook mijn kind is hevig teleurgesteld. Echter, ik heb haar altijd voorbereid op mogelijke uitloting, samen met haar hebben we gezocht naar de best mogelijke oplossing als dat zou gebeuren, we dienen sowieso een klacht in bij GvdV, en leren we weer allemaal dat niet alles lukt, er wel iets anders op het pad komt, dat je je plannen moet bijstellen, dat je met teleurstellingen moet kunnen omgaan.

En natuurlijk: het is schandalig dat het gebeurd isd, en dat moet echt anders volgend jaar, iedereen hier draagt daar aan bij.
EH (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 09:13   

@B
Ik vind je opmerking over de beste van de klas zijn en altijd goed presteren, en dan niet naar de favoriete school kunnen terwijl klasgenoten dat wel mogen, vrij ongepast eigenlijk.
Kinderen die goed presteren en de beste van de klas zijn hebben niet meer rechten dan kinderen die bv hard werken maar niet zo goed presteren, of kinderen die niet zo hard werken en ook niet goed presteren, etc.
Alle kinderen hebben gelijke rechten en gelijke kansen om op de school te worden toegelaten die het beste bij hen past. Met jouw opmerking suggereer je iets anders.
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 08:50   

Twitter allemaal naar @arjanvangils (gemeentesecretaris Amsterdam), misschien komt de brief van VSA alsnog op de agenda van B&W!
E (Amsterdam centrum)
op 13/04/2014 naar 08:45   

Zuid grenst ook aan oud west... Ik vermoed dat het Ko niet zozeer om de afstand gaat maar ook de schoolsoorten. Cartesius, GvdV en FV zijn alledrie havo-vwo scholen en de nieuwe havo is een solo havo school.
Ik vind dat nieuwe systeem met direct loten In de eerste ronde om je top drie ook geen goed idee omdat het niet het grote probleem van mismatch tussen vraag en aanbod oplost. Het kan de pijn verzachten, bijv. voor Ko en haar zoon, maar het systeem en de scholen blijven centraal staan, niet de leerling.
L (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 08:15   

Wat is de reden dat noord een groter verschil is dan zuid? Noord grenst aan oud west? Dat je niet op je top 3 komt die frustratie begrijp, maar noord ipv zuid? W
Ko (Amsterdam)
op 13/04/2014 naar 02:48   

Met het top 3-systeem: Cartesius, GvdV of FV. Met het huidige alles of niets systeem: Cartesius of Noord. Een wereld van verschil voor iemand uit Oud West, vooral als het nummer 1 niet lukt.
L (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 23:55   

Waar zou je als ouder het liefst voor kiezen. Je kind op zijn favoriete school of op een school van zijn top 3? Mijn voorkeur gaat uit naar favoriete school.
Het voorstel van de OSVO zorgt ervoor dat er minder kinderen naar hun favoriete school kunnen. Wel meer naar hun top 3. Toch denk ik dat de teleurstelling c.q. pijn er daarmee niet minder op wordt. Je komt dan nog steeds niet op je favoriete school. Wat vinden jullie?
B (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 23:24   

@I. Als vd Laan c.s. dit lezen, dan wil ik ze vooral op het hart drukken dat dit systeem, waarbij een kind dat altijd hard heeft gewerkt en de beste uit de klas is, wordt uitgeloot terwijl klasgenoten wel naar zijn voorkeurschool mogen, een kind leert dat a) presteren geen zin heeft, b) de overheid garant staat voor oneerlijkheid.
I (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 22:56   

ja, bedoel het cynisch. ik begrijp de verschrikkingen van het loten. ben zelfs boos op osvo en gemeente. maar ik kan me ook voorstellen dat vd Laan, media en scholen het probleem bagatelliseren. iedereen is toch op een school met een voldoende van de onderwijsinspectie terecht gekomen? en op dit forum zijn ouders die schrijven dat het goed is als middelbare schoolkinderen hun leefwereld verbreden en wat verder van huis naar school gaan. als vd Laan dat leest, ziet hij niet meer de noodzaak nog uit zijn stoel te komen.
Mb (Zuid)
op 12/04/2014 naar 22:41   

@i ik neem aan dat je dit cynisch bedoelt. In de klas van mijn zoon zijn zes kinderen in de tweede ronde terecht gekomen. Zij moeten nu allen naar een ander stadsdeel op school. En natuurlijk houd je jezelf en je kind voor dat het allemaal helemaal niet zo erg is. Je moet wel.
I (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 22:01   

@Z, heb je de lokalen van het vossius wel eens gezien? Die zijn heel klein. Veel kleiner dan het moderne ig. Daarbij: andere scholen doen ook niet meer dan 27/28 kinderen in een klas. Bij hoge uitzondering 29.
Z (A'dam)
op 12/04/2014 naar 21:56   

Vossius schermt met de "kwaliteit van onderwijs". Deze komt echt niet in het geding als je 30 ipv 29 ll in een klas zet. Waarom neemt niet elk gymn. 1 of 2 ll op? Deze 6 kinderen hebben 2 x bewust voor een gymn. gekozen.
I (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 21:53   

Als ik nu zou proberen te kijken door de ogen van een buitenstaander naar de hele situatie, dan zou je de indruk kunnen krijgen dat het allemaal een storm in een glas water was. Veel ouders op dit forum schrijven dat ze bij nader inzien blij zijn met de school van tweede keuze en de reistijd ook niet zo'n probleem vinden. De scholen zijn ook blij, ze zijn optimaal gevuld en er hoeft geen school bij. Er worden alleen nog 6 kinderen uitgeloot op het vossius, maar die kunnen gewoon terecht op het Berlage. Nou, probleem opgelost. Ik begrijp wel dat de kranten cynisch schrijven over dit onderwerp....
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 21:49   

@Mb Voor mij nu ook een raadsel, je hebt gelijk dat inzicht in leerlingstromen noodzakelijk is omdat anders de huidige problemen zich in de toekomst zullen blijven herhalen, hopelijk kan de gemeente zo'n analyse leveren op basis van de gegevens in ELKK.
Mb (Zuid)
op 12/04/2014 naar 19:59   

Menno, is het nu nog te achterhalen waar al die uitgeloten en afgewezen (na nio uitslagen) kinderen naar toe zijn gegaan? Ik snap niet waar die 700 man terecht zijn gekomen. Het lijkt me toch van belang om inzicht te krijgen in die aanmeldingen. Om het probleem aan te pakken.
Andere I (Centrum)
op 12/04/2014 naar 19:08   

@B: wat een rotsituatie is dit zeg:-( er zullen hoe dan ook 6 kinderen diep ongelukkig zijn komende week, echt dieptriest...ik snap de kernprocedure, maar is er nou overleg tussen de scholen, "als we allebei tot 29/30 gaan, kunnen we misschien iedereen binnenboord houden..."
maar ja, dat is achterkamertjespolitiek...zo heeft alles altijd minstens 2 kanten...
Sterkte!
Si (Amsterdam west)
op 12/04/2014 naar 18:31   

@KO Ja heb nb vandaag een antwoord van ene mevr. Letanche vd Bestuursdienst van de Gemeente Amsterdam;namens de Burgemeester wordt mijn mail doorgestuurd naar de verantwoordelijke wethouder die de portefeuille Educatie in beheer heeft. En dan zou ik na 6 weken een antwoord krijgen of indien niet kan ik weer met deze mevrouw contact opnemen. Duss...ze zijn er mee bezig!!
Verder heb ik de grote mazzel gehad dat mijn zoon met zijn VWOadvies en 542 score bij het GGCA geplaatst is, omdat ze daar niet hoefden te loten voor VWO.En niet zeurden over de score. Zijn broer zit er ook, maar dat gaf geen voorrang. Overigens zijn wij wel erg tevreden over hoe men daar omgaat met leerlingen en ouders.
Hoop voor jou en iedereen in hetzelfde schuitje dat het zeker ook voor jullie kids vanaf september mee gaat vallen dat ze leuke vriendjes krijgen en goed onderwijs!!
En dat je je door deze belachelijke stresstijd niet klein laat krijgen!!
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2014 naar 17:44   

Ik vind het een schande dat B&W van Amsterdam nooit gereageerd hebben op de brief van de stichting VSA. Ik heb een Twitter bericht gestuurd naar de gemeentesecretaris @arjanvangils
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2014 naar 17:09   

@B: wat ellendig, nog langer in spanning ... Veel sterkte!
B (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 17:02   

@F. Het Cygnus is tot 150 gegaan, dus zat er wel nog rek in (als ze dat hadden gewild) bij het Ig.
B (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 16:58   

@E en andere I. Natuurlijk hebben jullie gelijk dat Ig dat niet kan doen, maar ik hoop wel dat ze dit forum lezen en zich nu diep schamen voor wat ze onze kinderen hebben aangedaan met hun weigering - als enige onder de categoralen - enige poging te doen de lotingellende te verkleinen. Ik zie het nu echt niet zitten om mijn kind als het weer uitgeloot wordt naar het Berlage te sturen (TTO wilden we pertinent niet) of HLW (twee uur per dag reizen met het OV), ben als ouder wanhopig en kind zelf is inmiddels volkomen gedemotiveerd geraakt.
F (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 16:57   

@andere i. Ik heb ook idd wel te doen met de kinderen die nu moeten loten bij het. Vossius zeg. Wat een spanning weer. Technasium caland hoor ik trouwens wel echt goede verhalen over. Volgens mij heeft het ig als enige geen extra kinderen aangenomen omdat zij al op het max zaten. Sommige categorale gingen voor 135 (bijv hyperion) of sommige tot 140 (het 4e) voor vijf klassen en konden daarom nog wat extra rek bieden tot 145 Volgens mij had het ig die extra rek als vooraf meegenomen en die hebben al meteen plek tot 145 aangeboden, nl 29 per klas. Dus vestzak broekzak, maar blijft zuur voor de uitgelote kinderen. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat de 146 van het vierde er geen 146 zijn, want daar zullen misschien nog kinderen de toets niet gered hebben. Maar dat zal om marginale aantallen gaan. Maar wie weet ligt daar nog een kans aan het begin van het schooljaar. Sterkte voor de vossius kinderen in ieder geval. Verder nergens loting of wel?
Ko (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 14:32   

Wat een stoelendans!
Ko (Amsderdam)
op 12/04/2014 naar 14:20   

@Si Bedankt voor het vragen.
Uiteindelijk heeft mijn zoon "gekozen" voor de Nieuwe Havo. Maar hij volgt het verder niet meer, vindt het niet meer spannend of er een loting komt of niet en het kan hem niet echt schelen of hij ingeloot wordt of niet. De motivatie voor het voortgezet onderwijs is in een klap verdwenen. Ik voel me vooral machteloos en in wanhoop overweeg waanzinnige opties zoals een jaartje buitenland bij oma en opa. Niet echt realistisch... Ondertussen geÔnformeerd over de wachtlijst. Die is geldig tot de eerste schooldag. De hoop dat dit nog goed komt is er niet meer.

En hoe gaat het met jou?

Heeft de burgemeester nog iets van zich laten horen? Misschien wacht hij totdat het probleem vanzelf opgelost is. En dat is best slim want het probleem is al bijna verdwenen. De meeste kinderen zijn toch op de eerste keuze school geplaatst, een aantal kinderen kan met de tweede keus school ook leven en het aantal beschadigde kinderen is te marginaal om nog aandacht te trekken. Als je de psychologische onderzoeken mag geloven, zullen de meeste beschadigde kinderen alsnog binnenkort herstellen en maar 1 op de 4 een echte PTSS ontwikkelen, dus we spreken hier over de verwaarloosbare aantallen. Wel pech als het jou persoonlijk betreft, maar aan de andere kant, er zijn hele succesvolle protocollen en trajecten ervoor beschikbaar...
Andere I (Centrum)
op 12/04/2014 naar 14:12   

@E; Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, zou ook gewoon tegen de kernprocedure ingaan, maar vind het wel jammer dat zij als enige categorale school geen extra lln hebben geplaatst, dan had nu iedereen een plek gehad, en neem aan de de aanmeldingen bij het Vossius grotendeels de afgewezen Ig-lln en Hyperion-kinderen zijn?...
AMY (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 12:12   

Klopt want het advies komt in december en de entree is dan de laatste test geweest. Pas als een kind in de eerste maanden van het schooljaar consistent anders presteert dan de entree toets aangaf werd het advies wat gewijzigd. Ik zie overigens op de basisschool van mijnnzoon dan de groep 7 kids nu entree oefentoetsen als huiswerk meekrijgen. Vorig jaar is dat niet gebeurd en ik geloof dat de gemiddelde entree toets een vol niveau lager is gemaakt dan de uiteindelijke cito score. Ook niet raar want de studievaardigheden waren volledig nieuw voor ze. Kennelijk is de school wakker geworden en zien zij ook in dat de entree nogal belangrijk is geworden.
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2014 naar 11:41   

Die entreetoets was altijd al belangrijk. Naar mijn beleving baseert de basisschool het advies voor een groot deel op de uitslag van de entreetoets.
S. (A'dam)
op 12/04/2014 naar 11:31   

Advertentie in het Parool: entreetoetstraining in de meivakantie. Hoe hoog wordt de druk op die toets als de eindtoets niet meer meetelt? En op de LVS-toetsen? Gaan we daar dan ook voor oefenen/trainen?
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2014 naar 11:21   

De Rijksoverheid schrijft dat het basisschooladvies leidend is vanaf 2015 omdat de eindtoets verplaatst is naar april. Maar een school voor voortgezet onderwijs beslist over de toelating van het kind.
In Amsterdam (en andere regio's) maken scholen hier afspraken over in de kernprocedure. In Amsterdam is een 2e gegeven verplicht naast het basisschooladvies. Tot nu toe was dat de Cito eindtoets, vanaf volgend jaar is dat het LVS van groep 6, 7 en 8 van rekenen/wiskunde, spelling en begrijpend lezen. Dit jaar stond al in de kernprocedure dat deze gegevens in het oki-doc moesten worden meegeleverd.
De Rijksoverheid stelt dat het basisschool een advies is dat je als ouder kunt negeren. Je zult dan een school moeten vinden die je kind toelaat ondanks een lager advies.
E (Amsterdam centrum)
op 12/04/2014 naar 11:12   

@andere I: dat gaat nooit gebeuren, zou heel oneerlijk zijn tegenover de 17 leerlingen die eerder uitgeloot zijn. Als er ergens een extra klas gemaakt wordt, was dat gedaan voordat de scholen na de eerste ronde gingen loten.
Andere I (Centrum)
op 12/04/2014 naar 11:08   

@Z: Cosmicus ontbrekt in je rijtje, staat niet in het OCO-overzicht maar op hun site staat wel dat ze gym aanbieden...maar vind het zelf een beetje zuur om van "keuze" te spreken: als je voor TTO kiest, maak je al eerder de keuze voor Berlage, en HLW loopt niet, waar het aan ligt weet ik zelf niet, omdat ik geen eerstehands-ervaring heb...hoop echt dat Ignatius de hand reikt aan de uit te loten Vossius-lln...
Si (Amsterdam west)
op 12/04/2014 naar 10:19   

@Ko:hoe gaat t nu ? Gekozen voor Nieuwe Havo? Of toch anders..?
Hoe lang kun je op die wachtlijst voor het Carthesius blijven? Zou gewoon kijken of dat op termijn nog optie blijft..Succes
NY (Amsterdam)
op 12/04/2014 naar 08:59   

Leuk om te lezen dat alles toch nog goed komt bij de meeste.
Onze dochter was ook uitgeloot en nu heel blij met een plekje mavo-havo op het MLA.
W (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 22:45   

@Hanna Voor veilige fietsroutes kan je oa kijken op de site van routecraft.
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 22:39   

De kinderen die op het Vossius voor de tweede keer uitgeloot worden kunnen dan kiezen tussen gymnasium op het HLW of het Berlage. Je kunt niet zeggen dat er niets te kiezen valt.
M (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 22:34   

Wij hebben onze zoon ingeschreven bij Havo de Hof. Uitgeloot bij het Cartesius... Wij wonen 1 minuut LOPEN van het Cartesius vandaan... en toch een beter gevoel! Ondanks dat er nu met de tram gereisd moet worden met een overstap!
Ls (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 22:13   

Hanna, dat reizen komt wel goed. Ik ken zoveel kinderen die het andersom doen (van Noord naar Zuid).Zorg dat je de eerste week lekker mee kan fietsen (of in de vakantie proefrijden). Half om half (tram of trein/fiets ) is inderdaad ook een optie. Succes met alles !
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 22:01   

@hanna. Ik begrijp je opmerking over de koers wel bij pn2, maar dat vind ik ook wel weer charmant. Een beetje pionieren. Maar als je dochter een duidelijke voorkeur heeft, zou ik dat gewoon doen. En je zou ook nog de tram naar cs kunnen nemen en je fiets aan de overkant bij de pont zetten. En het laatste stukje fietsen.
AMY (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 22:01   

Wanneer is eigenlijk de loting voor de 2e ronde?

En is er eigenlijk bekend wat er met die kinderen gaat gebeuren die nu uitgeloot worden?
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 21:32   

@T dankjewel!!

@hanna, lastige situatie. En de route naar school: is er geen kruip door sluip door route? Veel ongevallen gebeuren op grote kruisingen met afslaand verkeer.
Hanna (Amsterdam zuid)
op 11/04/2014 naar 21:15   

@Mb: Ik zag het inderdaad op de site van het OCO van die lege plekken bij De Nieuwe Havo, daarom schreef ik het bericht ook. Snap niet waarom het niet is aangepast...

Mijn dochter wil echt niet naar PN2. En wij misten bij die school ook wel een duidelijke koers. Heel jammer, want school is verder sympathiek en de directeur ook! En met veilige(re) fietsroute!
Dochter is erg enthousiast over De Nieuwe Havo. Maar ik heb nu al buikpijn over de route die ze elke dag moet gaan afleggen in het drukke verkeer. Ik ken de route en de drukte, dus maak me er geen illusies over...
T (Adam )
op 11/04/2014 naar 20:46   

Gefeliciteerd Eh! En welkom op t MLA' :)
AMY (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 20:13   

Nou dan ben ik toch blij dat mijn zoon dit jaar in groep 8 zit. We zijn gedurende groep 6 in NL gekomen (daarvoor internationaal onderwijs) dus zijn LVS waren dramatisch. Zn entree zat op NL nog op kader niveau (rekenen op vwo), en zn voorlopig advies was vmbo-t/havo, precies hetgeen de entree toets aangaf. En de school wist van zijn achtergrond. Uiteindelijk werd zn advies in. December met moeite opgeschroefd naar havo. Hij heeft bijles taal gehad (buiten school) en cito was 544, met een havo score op taal en de rest VWO. Op basis daarvan advies weer verhoogd naar H/V. En nu in H/V brugklas. De vraag is of hij daar terecht was gekomen op basis van LVS en school advies.... Feit is dat cito/nio etc toch minder subjectief zijn dan een leraar die een vooroordeel kan hebben over eennkind. Alles is bij ons goed gekomen maar de toekomst ligt dan wel heel erg in de hand van 1 persoon. Overigens ook de andere kant op, dat een leraar een kind te hoog inschat. Vraag me toch af hoe dat dan gaat.
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 19:59   

Nader bericht MLA: er wordt niet geloot!
Nog genoeg plek op m/ h. Er was een aanmelding teveel op vwo, maar die wordt dan ook aangenomen.
Dochter heel blij, en wij ook!
Marjan (Monnickendam )
op 11/04/2014 naar 19:27   

Gezocht op, middelbaar schooladvies 2015.
Lees het stuk van de Rijksoverheid daar maar eens over.
Je mag ook buiten advies van basisschool hoger gaan inschrijven?!
Ik snap hier echt niks van, sorry!
Heel onduidelijk allemaal..
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 19:26   

Nog steeds geen uitsluitsel MLA...
Ik hoop dat t nog gaat komen, vandaag.

De rest wel al bekend?
Marjan (Monnickendam )
op 11/04/2014 naar 19:17   

Ik hou m'n hart vast voor volgend jaar!
Dat het nu een zooitje is, is duidelijk, maar.... Volgend jaar zijn de prestaties van kind vanaf groep 6 tm begin groep 8 de graadmeter voor het middelbare schooladvies!
Een eindtoets word in april afgenomen?! Dat is vreemd want dan zijn in principe alle inschrijvingen al achter de rug! Mocht de eindtoets hoger uitvallen dan mag de basisschool het advies naar boven aanpassen word er gezegd! Dit vind ik een heel raar systeem want dan sta je als kind inmiddels al ingeschreven op een middelbare school. Wil je dan alsnog hoger niveau gaan doen moet je je kind uitschrijven en op zoek gaan naar een over gebleven plekje ergens in lutjebroek omdat de rest inmiddels al zwaar overbezet is! Zo lees ik het nu iig..ook is het zo dat ze dit jaar zijn begonnen met de citonormering aan te passen. De berekening is zwaarder geworden dus haalde je kind eerst een B score voor spelling dan kan dat nu een C score worden. Ik ben benieuwd hoe dit allemaal volgend jaar gaat lopen maar mijn angst dat het nog meer een rommelpotje gaat worden dan dat het nu is, is groot!!
L (Adam)
op 11/04/2014 naar 19:08   

Wat een idioot voorstel om de loting te veranderen met het voorstel dat OSVO nu doet. Zie artikel in Parool. Hierin komen er wel 3,2% meer kinderen op hun top 3, maar ook 3,9% minder kinderen op hun favoriete school.
Het alternatief geeft een stijging bij beide. 3,6% meer kinderen op hun favoriete school en 1,4% op hun top 3. We verschuiven dan de pijn en alweer bij de leerlingen. De scholen worden nog steeds niet gedwongen iets aan het aanbod te doen.
Uit deze alternatieven blijkt alleen dat welk lotingssysteem je ook toepast er altijd leerlingen zijn die niet op hun favoriete school kunnen en dus balen van het systeem. gen
MB (Zuid)
op 11/04/2014 naar 18:28   

@ T het is voor mij ook een groot raadsel waar al die over aanmeldingen zijn gebleven op Havo en Havo/vwo. Zijn dat dan toch allemaal mensen uit omliggende gemeente die nu in hun eigen gemeente naar scholen gaan??? Dan begin ik me toch weer een beetje op de winden, omdat wij nu niet naar een school in ons eigen stadsdeel kunnen. Opeens is er geen tekort meer?
Ps (Adam)
op 11/04/2014 naar 18:21   

Er is volgend jaar helemaal geen tweede gegeven: check de nieuwe wetgeving. Scholen zullen dus blind moeten varen op de basisscholen. Zal de opwaartse druk nog veel verder doen toenemen, dus volgend jaar wordt het probleem op havo/vwo en vwo (+) nog veel groter. En de uitval ook.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 18:15   

@ Hanna, wat gek die overaanmelding op de havo. De update van de nieuwe havo is een uur geleden gedaan. De overaanmelding op de havo is niet te zien in het overzicht. Dus misschien zit je er toch gewoon in. Laten we het hopen.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 18:07   

@ Hanna, wij blijven liever op "de hof". Ik heb zelf in noord gewerkt en ik het was een flinke fietstocht vanuit zuid en ook best door heel druk verkeer. Ik zie dat niet zitten. De Hof is 10 minuten fietsen voor ons. En langs een rustige weg.
Hanna (Amsterdam (zuid))
op 11/04/2014 naar 17:53   

De Nieuwe Havo is bij mijn weten niet goed bijgewerkt: wij hebben ons vrij laat ingeschreven vanmiddag en toen was mijn dochter de 2e overaanmelding bij de Havo.
Maandag wordt er waarschijnlijk geloot, maar dat hangt af van wat het schoolbestuur gaat beslissen.
Er zijn nog 8 aanmeldingen nodig om een nieuwe klas te vormen, dus mochten er nog kinderen uitgeloot worden in deze ronde (ik wens het niemand toe, maar je weet maar nooit!), neem dan contact op met deze school.
Mijn dochter heeft heel veel zin om naar deze school te gaan! Concept is erg leuk!
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 17:50   

My two cents: ze zullen gemengde klassen maken en de havo/vwo leerlingen twee cijfers geven.
Ls (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 17:43   

Ja, of 2 kleine klasjes :-) Wellicht kunnen er een paar twijfelgevallen uit de andere Havo klassen erbij gezet worden. (met een hogere score).
Of is dit onzin....Ze hebben nog ruimte voor een extra klas toch ?(Nieuwe Havo)
T (Adam )
op 11/04/2014 naar 17:31   

@ Mb dat wordt idd een volle klas. lijkt me niet dat ze dat gaan doen.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 17:26   

Dat wordt wel een volle klas dan op de nieuwe havo als ze niet gaan loten..
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 17:01   

T, dat vroeg ik me idd ook af, PNC is bijgewerkt bvb en heeft nog ruim plaats...
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 16:59   

Vossius gaat loten:
Wij hebben in totaal 151 aanmeldingen en zullen daarom gaan loten. Om enerzijds de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en anderzijds het loterijleed te verkleinen, bevatten onze klassen volgend jaar niet meer dan 29 leerlingen. We loten dus aanstaande dinsdag 6 leerlingen uit.

Bij de loting zijn een notaris en de schoolleiding aanwezig, ouders en leerlingen zijn hierbij niet uitgenodigd. De uitslag wordt dezelfde dag nog gecommuniceerd, de uitgelote leerlingen worden gebeld en de anderen ontvangen een email.
T (Adam )
op 11/04/2014 naar 16:53   

Ik mag toch idd hopen dat ze die h/vwo kinderen gaan plaatsen op de NH.

Waar hebben al die uitgelote havo vwo kinderen zich eigenlijk ingeschreven? Ik zie ze eigenlijk nog niet echt terug in de overzichten. Die hele grote groep.
T (Adam )
op 11/04/2014 naar 16:50   

Oh sorry Andere I, die was iid voor jou. En ik had niet begrepen dat je post over volgend jaar ging. Ik dacht over dit jaar...
T (Adam )
op 11/04/2014 naar 16:49   

ik denk dat ze het volgend jaar wel in de gids zullen zetten. :) Ik heb van de man in kwestie zelf aan de telefoon gehoord (en het staat ook in een mail) dat ze van de week meerdere mensen de deur hebben gewezen!
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 16:48   

@T; je schrijft @Mb maar je bedoelt misschien mijn post over de wandelgangen: het ging om de verwachting voor volgend jaar, gehoord van collega moeder die dit jaar 1 kind heeft dat de de overstap maakt en volgend jaar nog 1...zij heeft deze informatie van tijdens de schoolbezoeken, maar misschien roepen de scholen maar wat op zo een moment? Ben wel benieuwd wanneer de nieuwe richtlijnen bekend zullen worden!
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 16:45   

Nieuwe Havo is ook bijgewerkt.... Vraag me af of ze echt gaan loten voor die extra kinderen h/v klas.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 16:40   

@T: misschien hebben zich sowieso voornamelijk gymnasium leerlingen met minimaal 545 Cito score aangemeld die uitgeloot waren, je weet dus niet of er 1 leerling of meerdere leerlingen zijn afgewezen. Je hebt gelijk dat ze die eis niet ineens mogen stellen, ze zullen dat na dit deze ervaring volgend jaar ws wel opnemen in de keuzegids. Vanaf 545 is vwo advies, er is geen onderscheid tussen atheneum en gymnasium. Onder de 545 is overleg met de basisschool verplicht. In de praktijk stellen de categorale vwo scholen de harde grens van 545, anders moet je aanvullend getoetst worden en zijn de vwo afdelingen van scholengemeenschappen iets coulanter voor kinderen met vwo advies en een score onder de 545. Dat is mooi.
S. (A'dam)
op 11/04/2014 naar 16:29   

Ik vind het helemaal niet oke als er extra eisen worden gesteld, wel of niet aangekondigd. Voor alle scholen moeten de zelfde regels gelden. VWO is VWO. Ik ben ook bang voor toelating*****amens voor de categorale VWO scholen volgend jaar. Daarmee creŽer je een zekere mate van exclusiviteit. Misschien moeten ze wel, krijgen ze te veel leerlingen een te hoog advies en is er anders te veel uitval.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 16:25   

Het Cartesius lacht als laatste: die hebben die 10 plekken gewoon toch gevuld nu met kinderen die ze op foute gronden geselecteerd hebben! Ik was te laat met het voltooien van mijn actie, het kwaad was al geschied. Ik ben echt de hele week bezig geweest die man te bereiken en t lukte me pas vanmorgen. Dus toen kon ik pas officieel een klacht indienen. Te laat dus. Daar baal ik van. Fijn dat de kinderen daar niet hoeven te loten, sneu voor de kinderen die er eigenlijk ook wel heen hadden gewild, maar die onterecht te horen kregen dat ze niet welkom waren. Ben blij dat mijn kind niet op die school zit.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 16:20   

@Eh Wij hebben ook zulke goede ervaringen met MLA. De man die daar over de aanmeldingen gaat is een held. Die heeft mij vele malen heel bezorgt aan de telefoon gehad en mijn vragen beantwoord. Met een eindeloos geduld! Hij wist alle cijfers en info meteen te produceren, volstrekt helder en transparant. Als ie er niet was belde hij altijd zsm terug. Tot op de laatste dag heb ik m gebeld, toen we naar de school toe reden om in te schrijven was hij mijn voicemail weer eens aan t inspreken. Echt geweldig.
Jammer idd voor je dochter dat h-h/vwo klassen al vol zijn. Maar ze kan vast switchen in het tweede jaar als het goed gaat!
AA (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 16:14   

Cartesius is bijgewerkt!
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 16:13   

@MB Heb je dat vandaag nog horen zeggen? In welke gangen? De gymnasia die in de eerste ronde die 545 hanteerden als minimum en die gecommuniceerd hebben dat dat een extra eis is, die mogen die eis ook stellen. Scholen als Cartesius en Berlage mogen dat niet. PN bijvoorbeeld weer wel voor VWO plus, ze hebben dat daar bijvoorbeeld netjes aangekondigd in hun schoolgids.
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 16:13   

@T
Het contact met MLA was ook heel erg fijn, na het drama met GvdV. Helaas was de havoklas al vol, maar met deze keus kunnen we ook goed leven.
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 16:06   

Heb in de wandelgangen wel gehoord dat de categorale vwo-scholen "natuurlijk" vasthouden aan de 545-score, hoe dat er dan uit moet gaan zien?
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 16:04   

@Eh MLA, wat leuk! Daar gaan wij ook heen. Was onze grote wens. Was doodeng: kiezen voor meer dan 50 procent kans op uitloting. vond het vreselijk, maar het kwam goed. Ze hebben daar een super goede mavo/havo klas heb ik gehoord. Hoog niveau. Ik denk dat het wel goed komt met het aantal aanmeldingen daar! Meestal hebben ze uiterlijk 19 uur hun site bijgewerkt. Sterkte! vergeet niet te ademen!
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 16:00   

MB: geen idee. De nieuwe Havo moet nog bijwerken, Cartesius ook, geen idee hoeveel er nog bij Berlage is bijgekomen vandaag. Ook het MLA is nog niet doorgekomen, de cijfers daar zijn van gisteren. Wellicht moet Caland 1 nog loten? Ik hoop iig dat scholen straks een definitieve stand doorgeven.
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 15:59   

@T
Bij MLA, gisteren nog 15 plekken, dus wel grote kans. Hoewel bij GvdV op de laatste dag ineens een heleboel aanmeldingen waren.

Iedereen succes met de laatste loodjes!
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 15:59   

In de kernprocedure staat dat er twee gegevens nodig zijn: basisschool advies en de Cito score. Dat laatste wordt dus vanaf volgend jaar het LVS van groep 6, 7 en 8omdat de eindtoets verplaatst wordt naar april.
Daarnaast staat in het oki-doc van ieder kind nog zachte informatie van de basisschool zoals werkhouding en gedrag, scholen zijn verplicht je dat te laten zien. Zonder toestemming van de ouders mogen er ook geen tafeltjesmiddagen worden gehouden, waar de basisschool zgn 'warme overdracht' doet aan de VO school.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 15:56   

@ Eh, keep my fingers crossed! Waar staan jullie nu ingeschreven?
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 15:53   

Ouders die willen blijven meedenken en in contact willen blijven kunnen ook mailen naar

lotingsstress@hotmail.com

Daar treffen we elkaar na afloop van deze ellende. We zullen aansluiting zoeken/ contact zoeken met bestaande initiatieven, zodat we niet het wiel allemaal zitten uit te vinden.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 15:53   

Het lijkt erop dat alleen het Vossius en Berlage gaan loten, toch? Waarom is het toch zo onduidlijk?!
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 15:52   

De gegevens van het LVS zijn dit schooljaar al meegeleverd in ELLK, zo staat in de kernprocedure (2.3, P. 24). Het betreft de scores van groep 6, 7 en 8 voor begrijpend lezen, rekenen/wiskunde en spelling. Volgens jaar zullen deze gegevens het verplichte 2 e gegeven zijn. Misschien dat ze dit jaar willen testen hoe ze de scores moeten lezen? Wij krijgen van de basisschool sinds dit jaar bij het rapport keurig een uitdraai van het LVS mee met daarop de scores. Vraag er om op de basisschool!
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 15:52   

Ik meen dat juist de kernprocedure is afgesproken om het oordeel van de basisschool zwaarder te laten wegen dan een eenmalige test/ toets. De toets is ter ondersteuning van het advies.

Neemt niet weg dat er best basischolen zullen zijn die te hoog adviseren. Dat is erg schadelijk voor de leerlingen.

De lvs van mijn dochter wijst echt duidelijk op havo, heb het duizend keer gecontroleerd. Ze is nu ingeschreven in een m/ h brugklas. Nog tien minuten inschrijftijd en dan weten we of er geloot wordt...
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 15:50   

Heeft iedereen al een plekje gevonden en zo ja, waar?
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 15:42   

Precies, het St. Nicolaas heeft alleen nog een havo/vwo klas en geen enkelvoudige havo klas meer.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 15:41   

Ouders die na de lotingsellende van dit jaar mee willen blijven praten om invloed uit te oefenen op het beleid van de schoolbesturen en de gemeente zijn van harte welkom zich via de email te melden bij VSA en/of OCO. In het voorjaar starten gesprekken over 2 grote onderwerpen:

1) Aanpassingen van de kernprocedure vanwege veranderende wetgeving die stelt dat het basisschooladvies leidend wordt (en afwijzing ivm lage Cito niet meer toegestaan zal zijn).

2) Meerjarenplanning voorzieningen voortgezet onderwijs (in jargon: Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen).

Maar eerst iedereen veel sterkte bij de sluiting van deze 2e aanmeldronde.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 15:26   

Volgend jaar gaan die scores/uitslagen belangrijke rol spelen, omdat er geen cito score meer is. Ben hier in principe wel voorstander van, gaat iig over langere periode (geloof 3 jaar) en niet over 1 malige toets. Begrijp ook goed dat er bewijsmateriaal moet zijn naast advies, anders volledig subjectief oordeel. Zou ook fijn zijn dat je als kind/ouder de laatste jaren al voorzichtige inschatting krijgt van niveau kind op basis van die uitslagen. Nu is verwachting van ouders vaak stuk hoger, ook omdat je geen idee hebt en altijd wel enthousiaste verhalen hoort. Hoop ook dat ergens wordt vastgelegd welke uitslagen/scores leiden tot ongeveer welk advies, dan is het voor iedereen een stuk duidelijker.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 15:16   

Goede vraag RS. Is er iets bekend over LVS scores (die atjes en btjes toch?) en hun verhouding tot de adviezen? En waarom zou het oordeel van de leerkracht niet meer tellen als zwaarwegend punt/ criterium? Een leerkracht kent het kind en het advies is gebaseerd op die kennis. Dat lijkt mij zeer zinvolle informatie, meer dan alleen LVS scores.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 15:09   

Wb issue GvdV: weten we zeker dat die LVS-uitslagen en andere toetsen geen aanleiding waren voor aanvullend toetsen? Dit zijn dus feiten en geen inschatting van de leerkracht. Ook hier niet zozeer voor- of tegenstander, maar weet dat er vaak discrepantie zit tussen advies en "bewijs".
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 14:58   

@ VSA: goede tweet wellicht:

'Op 22 mei evaluatiebijeenkomst over het verloop kernprocedure 2014. Exacte tijd en plaats komt op website .ellk.amsterdam.nl die alleen toegankelijk is voor scholen ... Worden ouders ook uitgenodigd?'


?
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 14:57   

Nog even over Havo advies en Nicolaas: beide scores die genoemd worden behoorden tot vorig jaar nog bij H/V advies, dus nu eigenlijk een erg hoge score voor Havo advies. Wil ze overigens nergens van beschuldigen, maar is dit jaar gewoon erg onduidelijk met samenvoegen Havo en H/V....
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 14:55   

@ Andere I, lijkt mij handiger als we met klachten over lotingen en procedures allemaal naar DMO gaan. Zij zitten het diepste in de materie, kunnen alles verzamelen en kennen de personen/ scholen in kwestie.
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 14:54   

@RS; o ja natuurlijk...maar kan me toch voorstellen dat basisscholen toch ook balen van de situatie en misschien ergens wat gewicht in de schaal kunnen leggen...
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 14:52   

En idd: hoeveel info heb je nodig???? Mij lijken lvs scores van afgelopen jaren, cito, wisq score en basisschooladvies meer dan genoeg. En dan eerst zeggen dat ze niet gaan toetsen en dat dan op de valreep toch nog doen! Ze hebben idd verkeerd voorgelicht.
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 14:51   

@E: maar ik check nog even of het idd havo-advies was, want jongen wilde zo graag naar het Sint Nicolaas dat er even sprake van was dat school bereid was toch een havo/vwo-advies te geven, om die idiote toestand van geen havo-lln aannemen te omzeilen...
Q (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 14:49   

@E
De issues rond Havo adviezen uit het verleden bij het St.Nicolaas zijn mij bekend. Het was ook daarom dat ik mij zeer goed verdiept heb in hun procedure. Terecht zijn zij in het verleden teruggefloten; terecht ook hebben zij hun leven gebeterd, en een duidelijkheid verschaft waar menig andere school een puntje aan kan zuigen. Dat zou je ook kunnen waarderen, ipv hen te blijven veroordelen.
Feit is dat hun H/V procedure nu helder is, in overeenstemming met de kernprocedure, en ze dit ook waarmaken.

Zoals ik al zei: laten we ons beperken tot te vele misstanden die dit jaar wťl plaatshebben.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 14:49   

Gaat vooral om MR VO-scholen lijkt me. De basisscholen kunnen er weinig aan doen.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 14:49   

@Eh ik zou zeker een klacht indienen. Zo mogen toetsen als de basisschool niet voldoende info kan gen of als zij het advies niet goed kunnen onderbouwen, dat moet dan wel aangekondigd/ gecommuniceerd worden met de ouders en de basisschool. Op basis van aantal aanmeldingen mag niet extra getoetst worden en het 1 dag van te voren droppen vaneen brief lijkt me niet de communicatie waar de kernprocedure op doelt. Stond dat trouwens echt in die brief? Dat 'vanwege het grote aantal aanmeldingen'?
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 14:48   

wilde de gang van zaken rond het loten dit jaar idd aankaarten bij de MR van onze basisschool...als nou zoveel mogelijk mensen dit doen?
R (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 14:47   

De afname van de wisc (intell) zou in groep 7 moeten plaatsvinden. Ruim voordat deze stress begint. Basisscholen weten dan iets over de capaciteit van een kind en kunnen dat bij hun advies betrekken, de NIO onder druk moeten maken is veel te stressvol. Bovendien is het schandalig dat dit alles niet direct plaatsvindt bij aanmelding. Dan heb je nl nog de kans om bij een andere school in te schrijven binnen twee weken. Nu zijn 200 kinderen niet geplaatst en hebben dat vrij laat gehoord.
Andere I (Centrum)
op 11/04/2014 naar 14:41   

@E; ik sluit me aan bij Q, ken ook iemand die met havo-advies en score 540 ingeloot is op het Nicolaas is dit jaar...
@T: wat goed, zoals je er bovenop zit, goeie akties!
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 14:39   

Ik zou zo graag transparantie willen, zodat je als ouder de juiste keuze kan maken. Als ik nl. van tevoren had geweten dat mijn kind die NIO moest doen, had ik bij voorbaat niet voor die school gekozen. We zijn onjuist voorgelicht.

Het staat ook onduidelijk in de kernprocedure: Bij onvoldoende informatie van de basisschool kan besloten worden tot een test (zoiets). Maar wat is onvoldoende informatie? GvdV heeft alle informatie die beschikbaar was, gekregen, het lvs, citoscores, wisc. Hoeveel knfo heb je nodig?
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 14:34   

Ik heb intensief contact met de ib-er van mijn basisschool, over de schimmige toelatingsprocedure. Ze mailde me vandaag dit:


Ik heb gebeld met het DMO en afgelopen week heb ik me aangesloten bij een stedelijke werkgroep over de kernprocedure (alle schoolbesturen bij elkaar). We hebben ons gebogen over wat er in het huidige aanname systeem dit jaar mis gegaan is en waarom die afname van de NIO zo'n vlucht heeft genomen. Daarnaast gesproken over het feit dat er door de VO scholen vaak een advies gehangen wordt aan een NIO uitslag en dat dit totaal niet wenselijk is.

Allen (ook mensen uit andere besturen) hadden dezelfde verhalen en deelde deze mening. De wet op passend onderwijs gaat een NIO afname (elke entreetoets binnen het VO) dan ook verbieden per 1 aug 2014.
De VO scholen vechten dit besluit wel aan omdat het vertrouwen in de PO scholen zeer minimaal is. Die strijd wordt op hoger niveau nu gevoerd.
Het voornaamste is dat leerlingen in de toekomst met dit soort perikelen niet meer te maken krijgen. Hoe het volgend jaar gaat verlopen is op dit moment alles behalve duidelijk.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 14:32   

@ T goed bezig!
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 14:25   

@Q: feit is dat over het havo/vwo advies voor havo bij het St. Nicolaas de afgelopen jaren tot veel consternatie heeft geleid. Bij de politiek gemeente en ook bij andere scholen. Dit zuig ik echt niet uit mijn grote duim of zo. Ik kan hier geen url plaatsen, Google maar even.
Q (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 14:17   

@E
Over het 'St.Nicolaas waar je alleen naar de Havo mag met H/V advies en dito score':
dit is niet juist. Ik wil de diverse twijfelachtige praktijken bij de lotingen vooral niet verdedigen, maar ik heb de betreffende regels/procedures van St.Nicolaas uitgebreid bestudeerd, en bij onduidelijkheid aanvullende vragen gesteld die helder zijn beantwoord.

St.Nicolaas heeft geen Havo brugklas, slechts H/V.
Voor deze H/V brugklas volstaan de Havo criteria. De communicatie te dezen aanzien was volstrekt duidelijk. ( nicolaas.nl/Nieuweleerlingen/Havoenatheneum.aspx -zelf even www toevegen-)
Mijn zoon heeft derhalve met Havo/541 gewoon volwaardig meegedraaid in de loting.

Er is genoeg misgegaan bij alle procedures om over te klagen; laten we ons daartoe beperken, en geen feiten verkeerd weergeven hier.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 14:13   

Op 22 mei staat een evaluatiebijeenkomst gepland over het verloop van de kernprocedure 2014. Exacte tijd en plaats komt op de website .ellk.amsterdam.nl die volgens mij alleen toegankelijk is voor scholen ... Worden ouders ook uitgenodigd?
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 14:13   

@ EH heel goed dat jullie een klacht indienen. Ik vind het een veel te zware belasting voor die kinderen, zoals dat nu is gegaan. Dat zoontje was ook echt kappot!
EH (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 14:03   

Wb GvdV, is bij mijn dochter exact zo gegaan, advies basisschool havo, wisc test van ietsjes langer dan 2 jaar geleden: 114 iq, eindcito 534, advies dat erbij hoorde was vmbot en havo, met rekenen zwakker. Aangemeld voor GvdV, van te voren nog gebeld ivm tegenvallende eindcito: mag dochter gewoon meeloten, ivm score eindcito? Jazeker mevrouw. We controleren alleen het advies bij de basisschool, omdat ouders het soms hoger inschatten.

Eťn dag van tevoren: oproep voor NIO, basisschool woest omdat zij alle benodigde informatie hadden verstrekt en de NIO is gebruikt als toelatingstest.

Ze mocht niet eens meeloten...

Als we dat van tevoren hadden geweten, nu heeft ze de eerste ronde gewoon helemaal niet mee mogen doen.
We gaan wel klacht indienen.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 14:01   

Volgens mij is het allemaal volgens procedure. Wellicht dit jaar veel inschrijvingen met lagere scores, waardoor ze veel moeten overleggen en uitslagen bekijken. In dit scorebereik is alleen bevestiging van PO niet genoeg (dat is 536/537), moet echt onderzocht worden.

in kernprocedure staat:

Overleg verplicht
Voor de leerlingen in de cito-bandbreedte Ďoverleg verplichtí moet de VOschool overleggen met de basisschool. De basisschool krijgt zo de gelegenheid om haar advies schriftelijk en/of mondeling aan te vullen.
Een VO-school geeft bij de basisschool aan welke aanvullende onderwijskundige informatie zij nodig heeft. Voor leerlingen in het lage deel van het overleggebied is de basisschool verplicht aanvullende onderwijskundige informatie te leveren ter onderbouwing van het advies. De PO-school voegt deze informatie ongevraagd direct (dat is zo snel mogelijk na de uitslag van de citoscore) toe aan het onderwijskundig document. Met ingang van dit jaar geldt dat basisscholen een standaardset van LVS-gegevens leveren (zie 2.2. en 2.3).
Als een VO-school vindt dat zij na het overleg met de basisschool onvoldoende informatie heeft, dan kan zij besluiten tot een aanvullend onderzoek. Dit is doorgaans een intelligentietest, zoals de Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO). De basisschool wordt hierover geÔnformeerd.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 14:01   

Geweldig Menno. Dank.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 14:00   

@T dat weet ik niet precies...Ze zei tegen mij wegens de overaanmeldingen.
Menno van de Koppel (OCO) (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 13:58   

Bericht op site OCO en tweet n.a.v. je posts over Cartesius

@OCO_020
@CartesiusLyceum mag geen aanvullende eisen stellen in 2e ronde, zie .onderwijsconsument.nl/cartesius-lyceum-mag-geen-aanvullende-eisen-stellen- 2e-ronde-2014/ nav discussie op forum .stichtingvsa.nl/guestbook.php
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 13:57   

En ondertussen worden de aanmeldingen bijna niet weergegeven....Nou dan kunnen ze ook niet uitloten, denk ik dan maar. Hoe moet je anders weten of er nog plek is?
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 13:53   

@ Rs wat goed dat jullie enthousiast zijn over nieuwe Havo! Met de pond naar school lijkt me super leuk. En het komt vast goed met het zich thuis voelen! Wb GvdV en die toetsing: het was nav het aantal aanmeldingen, niet op basis van overleg met de basis school of iets inhoudelijks...
T (Adam )
op 11/04/2014 naar 13:51   

Jeetje MB wat erg! Als de school op basis van het overleg met basisschool besluit te willen testen dan mag dat misschien wel (weet ik niet zeker), maar op basis van het aantal aanmeldingen is dat echt verboden! En dan een dag van te voren aankondigen!! Je vriendin kan hiermee naar DMO, dit is absoluut aanvechtbaar. In het verleden zijn op basis van bezwaren tegen dit soort praktijken kinderen alsnog geplaatst!

Wat extra vervelend is is dat het kind dus niet plaatsbaar verklaard is in de eerste ronde en dus niet automatisch plaatsbaar is voor Havo in de tweede ronde. Dat lijkt mij met een score 533 echt niet kunnen.

Schande! Ik ben echt verbijsterd. Dat scholen zo met kinderen omgaan!!!
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 13:46   

@Mb, wellicht was informatie van basisschool niet overtuigend genoeg of juist aanleiding voor extra toetsen, dan mogen ze volgens mij die keuze maken. Wel laat in procedure....
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 13:40   

@t , dit was voor Havo advies. Hij had een score van 533 en met advies van zijn school zou dat voldoende moeten zijn, maar nee. En dan een dag van te voren bericht dat je een toets moet maken. Hij mocht niet meer mee doen aan de eerste loting. Zijn moeder heeft er niets meer aan gedaan..
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 13:36   

Uitgeloot bij GvdV. Nu ingeschreven bij Nieuwe Havo. Wb lessen, team, concept en aanpak heel erg enthousiast (ook al tijdens 1e ronde), maar hij voelde zich er niet echt thuis/veilig. Hoop dat dat alsnog goed komt....
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 13:32   

@rs was jullie kind nou in of uitgeloot bij GvdV? En hebben jullie (indien uitgeloot) al iets gevonden waar jullie achter kunnen staan?
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 13:25   

@Mb. Wb toetsing GvdV. Neem aan dat het gaat over Havo-advies. Had het kind een CITO uitslag onder 536? Dan kunnen ze nav contact met basisschool ook beslissen tot afnemen van NIO toets (onder 532 is het verplicht). Mijn zoon had 536, dat is volgens mij nog veilig en hoefde niet aanvullend getoetst te worden door GvdV.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 13:15   

De conrector van het Spinoza heeft tijdens een info middag daar trouwens mondeling aangegeven dat zij ook zoiets zouden gaan doen: heel streng testen omdat ze zoveel aanmeldingen hadden. Bah!!!

Ik ben blij dat we lang de tijd hebben gehad om te kunnen inventariseren. Wij vonden het Spinoza aanvankelijk te gek. Gaaf concept, mooie plek. Maar al die non informatie over dat ze waarschijnlijk ook dit jaar niet zouden gaan loten (ha ha), het ineens verminderen van de havo/vwo plaatsen, niet willen toegeven dat er dan dus minder plaatsen overblijven voor h/v (??) en de aanwezigen een belachelijk niet kloppend rekensommetje voorleggen, wel toegeven dat ze aan cherry picking doen.... Wij waren er na die dag klaar mee.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 13:08   

En dat ze dan ook toegeven dat ze twee dingen met elkaar verbinden die niet verbonden mogen worden: plaatsbaarheid bepalen en loting/ aantal aanmeldingen! Eerst moet voor iedereen, ongeacht aantal aanmeldingen, bepaald worden wie plaatsbaar is en wie niet. Pas daarna komt het loten eventueel in beeld, indien nodig. Wat een gluiperds. Ik hoop dat je vriendin er niet in mee is gegaan of iig aan de bel heeft getrokken bij DMO.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 13:05   

Wat?? Dat mag absoluut niet!!! En betrof dat een kind met een vwo advies? In die groep hoefde daar toch niet geloot te worden? Of was het een ander advies? Mijn hemel daar schrik ik echt van, das gewoon niet toegestaan. Hoe is dat afgelopen? Als het kind niet geplaatst is op basis van de uitslag van die dan is dat met terugwerkende kracht aanvechtbaar!!
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 13:00   

@T Dit hebben ze bij het Gerrit van der Veen ook gedaan, in de eerste ronde. Daar kreeg een vriendin van mij (die al ruim een week stond ingeschreven) een brief in de bus, dat haar zoon de volgende dag een Nio toets moest maken. Omdat wegens de vele over aanmeldingen, ze de "risico kinderen" (dus de zone "met advies van de basisschool") toch willen laten testen.
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 12:39   

@MB het gaat over dat scholen die voor hun gymnasium aanvullende eisen stellen (zo wie zo testen bij score onder de 545) dat die dat moeten melden in de keuzegids. als ze dat niet doen dan mogen ze niet ineens die criteria alsnog gaan toepassen, ook niet als ze een gym hebben. En wat al helemaal niet mag is die criteria ineens toepassen in de tweede ronde op kinderen die al plaatsbaar verklaard zijn voor vwo in de eerste ronde en die nu na uitloting een vwo plek zoeken in tweede ronde (gym of ath of welke vorm van vwo dan ook). is in strijd met de kernprocedure. De gemeente beaamd dat en probeert de school nu terecht tot de orde te roepen.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 12:18   

@E Natuurlijk hebben Gym kinderen recht op een Gymnasium. Daar zijn ook plekken voor. Maar ik lees nu berichten van ouders die kennelijk met scores van onder de 545, willen dat hun kind naar een Gym gaat... Maar misschien lees ik het verkeerd.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 12:04   

@RS: er is geen vacature voor zo'n scholenloods of regisseur in Amsterdam. In Haarlem bestaat het geloof ik wel.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 12:04   

@RS: er is geen vacature voor zo'n scholenloods of regisseur in Amsterdam. In Haarlem bestaat het geloof ik wel.
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 12:02   

Ieder kind heeft recht oppas onderwijs op het eigen niveau, ook gymnasium kinderen.
Mb (Zuid)
op 11/04/2014 naar 11:48   

@Tn wij gaan ook naar "de hof" ik ben het helemaal met je eens.

Waarom moeten al die kinderen toch opeens naar het Gym? Wij hebben ook een redelijke score van 541. Maar dat is gewoon een Havo niveau volgens mij. Straks krijgen we van die Japanse taferelen hier. Kinderen die alleen maar aan het leren zijn en niet tegen die prestatie druk kunnen. Dat willen wij toch niet. Vrije geest en ontwikkeling, open staan voor nieuwe dingen. Na de HAVO kan je altijd nog naar het VWO.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 11:45   

Klinkt als een zeer nodige functie/vacature! Laten we ons allemaal voor die functie gaan aanmelden. Hier inmiddels meer kennis dan bij gemeente en scholen...
Zonne (Amsterdam)
op 11/04/2014 naar 11:44   

.metronieuws.nl/regionaal/twijfels-over-nieuw-amsterdamse-lotingssysteem-vo or-middelbare-scholen/SrZndh!Hz9Ruqpp02E8g/


"De Algemene Onderwijsbond (AOb) en Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (SVSA) betwijfelen of het nieuwe lotingssysteem voor middelbare scholen volgend jaar een verschil gaat maken. "De aandacht wordt hiermee alleen maar afgeleid van het echte probleem.............
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 11:43   

Citaat uit stuk uit Metro:
Wat is dan een oplossing voor dit probleem? "Amsterdam mist een regiehouder die hierover gaat," zegt Bijlholt. "Er is niemand die kan ingrijpen als een school besluit dat ze vol zit. Als er bijvoorbeeld te weinig havo-plaatsen zijn, kan worden gekeken waar eventueel nog plekken gecreeŽrd kunnen worden. Nu ligt alle controle bij de scholen zelf, en dat blijft met de nieuwe regeling onveranderd."
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 11:42   

Of juist iedereen oproepen om inschrijving bij Cartesius terug te halen en naar een wat vriendelijkere school te gaan! ;)
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 11:36   

VSA: heeft de burgemeester nou gewoon jullie brief totaal genegeerd?!
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 11:29   

VSA: kunnen jullie dat niet op twitter gooien? Dat van het cartesius? vor alle kinderen die daar heen willen en die nu onterecht denken dat dat niet kan?
T (Adam)
op 11/04/2014 naar 11:27   

Erg he! Ik kreeg vanmorgen iemand te pakken en toen die me doorverbond met mijn lastige vraag hoorde ik m op de achtergrond nog net hardgrondig vloeken. En nu komt niemand er meer door, de gemeente ook niet. Ze negeren ook de mails van de gemeente. Ze hebben van de week dus mensen afgewezen met hun aanvullende eisen! Geinteresseerden laten weten dat ze geen kans maken zonder 545, die mensen zijn dus ergens anders heen gegaan. Te erg!!!

Iedereen die naar het Cartesius wilde gaan en daar van de week te horen kreeg dat dat met die citoscore niet kan: JE KAN JE DAAR WEL AANMELDEN EN ZE MOETEN JE (NET ALS SCHOOL IN EERSTE RONDE) PLAATSBAAR VERKLAREN!!!! Wordt er wellicht wel geloot bij teveel aanmeldingen.

@OcO kunnen jullie dit bericht niet ook verspreiden?
E (Amsterdam centrum)
op 11/04/2014 naar 11:26   

Dat nieuwe systeem, dat je twee of drie keuzes mag opgegeven, zal het werkelijke probleem niet oplossen. Het bediend vooral het bestaande systeem van bestaande scholen. Alles blijft hetzelfde, alleen vindt de loting direct plaats bij de aanmelding. Ben benieuwd of daar ook een notaris bij betrokken wordt en of achteraf controleerbaar is of de toewijzing van 1e, 2e en 3e keus eerlijk is verlopen.
We staan machteloos tegen de schoolbesturen. Stemmen met de voeten wordt ons ook ontnomen.
RS (A'dam)
op 11/04/2014 naar 11:18   

Goede strategie van het Cartesius, gewoon de telefoon niet opnemen totdat de crisis voorbij is. Zou niet eens willen dat mijn kind naar deze school gaat!
Z (A'dam)
op 11/04/2014 naar 11:17   

Wb de inderdaad oorverdovende stilte: iedereen die ik spreek zegt: ach ja, volgend jaar is alles opgelost, want dan kan je je 2e keus opgeven en dan kom je daar terecht.
Het aantal mensen dat kritisch kan en wil denken is helaas niet heel groot.
<< vorige

1 ... 33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ... 51

volgende >>