á
Schrijf een nieuw bericht

Pagina 37 - Berichten 7201 tot 7400

I (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 16:45   

Als ze nu ineens toch een plek creeeren op bijvoorbeeld het ig, dan zou die plek eigenlijk naar het kind moeten die bovenaan de lijst van uitgeloten kinderen staat...
I (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 16:40   

Met welke 5 scholen gaat de gemeente in gesprek? En weten ze nu al dat deze scholen aantrekkelijk zijn voor de vijf leerlingen? Of zijn dit de scholen waar ze op zijn uitgeloot? Vreemd allemaal. Wel fijn dat de gemeente zich inzet, maar wel een beetje laat....
C (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 16:34   

@T Als het hier de 5 uitgelote leerlingen bij het Vossius betreft, zou ik daar persoonlijk geen moeite mee hebben. Gelukkig is onze zoon -na eerder te zijn uitgeloot bij het Hyperion- in de tweede ronde ingeloot bij het Vossius (de best denkbare tweede keus school!). Maar zou hij opnieuw uitgeloot zijn, zouden wij zelf ook erg blij geweest zijn met een extra gecreeerde plek op een catgoraal gymnasium.
Wie weet kunnen achteraf toegewezen plekken nog onderling worden geruild, als beide kinderen daar gelukkiger van worden?
Andere I (Centrum)
op 17/04/2014 naar 16:31   

@Anke: omdat je dan TTO krijgt, en niet iedereen daar zin in heeft/geschikt voor is...volgens mij zitten verder ook op de lycea alle gymklassen vol, alleen Cosmicus schijnt ook gym aan te bieden, staat niet in het oco-overzicht, maar wel op de website ergens in heel kleine lettertjes, maar dat is in de opstartfase...
Anke (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 16:28   

Waarom gaan die vijf uitgeloten bij het Vossius niet naar het Berlage, of een andere scholengemeenschap met een gymnasiumafdeling waar nog plaats is? Of is dat een hele rare vraag?
Andere I (Centrum)
op 17/04/2014 naar 16:27   

@T: dat dacht ik ook meteen, maar weet niet hoe ze het anders gaan oplossen...wel goed dat de gemeente er nu zelf eindelijk bij betrokken is, en hopelijk zorgt het contact met de onfortuinlijke kinderen er voor dat de cijfers een gezicht krijgen, en er wat diepgaander over de situatie wordt nagedacht dan alleen een nieuw lootsysteem...
Leest hier nog iemand mee die 2x is uitgeloot?
E (Amsterdam centrum)
op 17/04/2014 naar 16:26   

@LS: ik meld helemaal niks en ik gun het je van harte. Het feit dat je schrikt zegt me wel dat je zelf ook beseft dat het een vreemde gang van zaken is. Je dochter voldeed ook niet aan het profiel dat IVKO op haar eigen website eist: havo advies en Cito min. 538.
Scholen die zo'n kunstje flikken zullen in het vervolg de ouders op het hart drukken "mondje dicht"!
Andere I (Centrum)
op 17/04/2014 naar 16:23   

ook op St nicolaas was de havo-eis 538, van tevoren bekend, maar staat geloof ik niet in de schoolgids...
@LS: kan me voorstellen dat dit een beetje als een koude douche komt, je wilt je blijheid delen, en krijgt vervolgens al die reacties...denk dat iedereen blij is voor je dochter, de verontwaardiging betreft echt de omgang met de regels, dus ga er van genieten dat voor jullie alles goed gekomen is, en ben zelf alleen maar gemotiveerder om als iedereen uiteindelijk een plaatsje heeft, met wat ouders hier verder mee te gaan.
T (Adam)
op 17/04/2014 naar 16:18   

Fijn dat er wordt meegedacht, maar ik mag toch hopen dat dat dan niet op scholen is waarbij voor de betreffende adviezen geloot is in eerste of tweede ronde. Dat zou echt niet kunnen.
Andere Z (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 16:14   

Gaat het alleen om de 5 kinderen die op het Vossius zijn uitgeloot?
RS (A'dam)
op 17/04/2014 naar 16:14   

Dit gaat dan alleen om de Vossius kinderen?
C (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 16:10   

In Parool van vandaag 17/4 staat dat de gemeente in gesprek is met vijf scholen over een plekje voor de na 2e loting nog overgebleven vijf leerlingen. Vlgns. Gemeentewoordvoerder Herbrink wordt al het mogelijke gedaan om te zorgen dat de 5 op een voor hen aantrekkelijke school worden geplaatst. "Helemaal zeker kan ik nog niet zeggen dat dat gaat lukken, maar het is voor 99,9% zeker dat dat gaat gebeuren." Gemeente streeft ernaar de leerlingen voor het paasweekend uitsluitsel te geven. Aldus berichtgeving in het Parool.
Houd moed! Er wordt stevig met jullie meegeleefd!
RS (A'dam)
op 17/04/2014 naar 15:47   

Wat zijn uberhaupt nog de opties voor de nogmaals uitgelote kinderen? Alleen Vossius en Berlage? Nergens nog info beschikbaar volgens mij...
T (Adam)
op 17/04/2014 naar 15:33   

Als alles schter de rug is en iedereen is geplaatst en we gaan evalueren dan wil ik dirt wel absoluut als een van de voorbeelden van willekeurig handelen van de scholen meenemen.
T (Adam)
op 17/04/2014 naar 15:32   

Er waren na sluiting tweede ronde op IVKO nog 7 plaatsen. Op de site staat: alleen voor havo met score 538. 1) mag dat, die cito score eis? lijkt me niet. 2) als de 6 kinderen van Berlage nu naar IVKO zouden willen dan kan dat niet meer (voor eentje geen plek). Echt super slechte gang van zaken.
T (Adam)
op 17/04/2014 naar 15:24   

Ik ben erg blij voor LS en betreffende kinderen, maar mijn hemel, wat een cherry picking toch weer inderdaad. En aanj je laars lappen van kernprodcedure. Als er niet voldoende plek is voor uitgelote kinderen van berlage op Ivko nu in derde ronde, dan vind ik t echt niet kunnen. Niet eerlijk. Waarom als school hier niet mee wachten tot na 12 mei/ in ronde drie?
RS (A'dam)
op 17/04/2014 naar 15:13   

Dit vind ik dus ook zo lastig... Je gunt het een kind enorm dat hij/zij op die school terecht kan en wil dat absoluut niet tegenhouden. Aan de andere kant, zo kunnen scholen dus altijd maar buiten de regels lekker doen wat hun uitkomt. Mijn verhaal over fanatieke ouders die nu aan het ritselen zijn komt ook niet uit het niets namelijk.... Misschien melden als het veilig is?
L.S. (Amsterdam-zuid)
op 17/04/2014 naar 15:11   

Ik wou dat ik het nooit geplaatst had.
Ik wilde gewoon mijn verhaal even kwijt (blij)
Laat dit aub geen gevolgen hebben voor mijn dochter en het andere kind. Ik weet zeker dat er nog genoeg havo plekjes zijn om die kinderen van Berlage op te vangen...ook op het Ivko ! Er waren nog 14 plekken na de 1ste ronde dus ik kan me niet voorstellen dat er ineens zoveel kinderen van klassieke scholen naar het Montessori kunstonderwijs willen.
L.S. (Amsterdam-zuid)
op 17/04/2014 naar 15:04   

@E ..aub niet melden. Ik wil niet mijn dochter NOG een keertje teleurstellen. Dar gaat het toch om ?
E (Amsterdam centrum)
op 17/04/2014 naar 15:00   

Klinkt heel erg als cherry-picking. Eerst uitloten, dan hopen dat je havo gevuld wordt met leerlingen met havo/vwo en havo adviezen (was immers een enorm tekort aan havo en havo/vwo) en als dat dan niet lukt snel twee vmbo-gt/havo kinderen (met de hoogste Cito scores) binnenhalen als verloren dochters. In de derde rond dus geen plek meer voor de zes uitgelote havo leerlingen van het Berlage.
Nogmaals, hartstikke leuk voor jullie maar ik vind dit wel een onregelmatigheid die gemeld moet worden bij DMO.
RS (A'dam)
op 17/04/2014 naar 14:45   

En daarbij was kind inmiddels bij een andere school aangemeld neem ik aan. Die inschrijving wordt nu dan opeens gecancelled, ook niet echt sympathiek (scholen onder elkaar bedoel ik). Klinkt inderdaad volledig naar eigenbelang voor school. Denk dat dit in de praktijk trouwens vaker gebeurt... Hadden we toch maar inzicht in dat systeem om te zien wie waar terecht komt. Dit initiatief komt van een school, maar volgens mij wordt er soms ook nog flink onderhandeld door fanatieke ouders. Niemand checkt aan begin van schooljaar of aantal kinderen werkelijk overeenkomt met overzichten na inschrijvingstermijnen.
E (Amsterdam centrum)
op 17/04/2014 naar 14:24   

Precies! En er zijn vandaag nog zes havo leerlingen die uitgeloot bij het Berlage die in de derde ronde recht hebben op een eerlijke kans.
Andere Z (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 14:19   

In bovendien niet eerlijk to de andere uitgelote kinderen. Dit vind ik willekeur.
Andere Z (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 14:14   

@L.S. Hoewel ik erg blij ben voor de 2 kinderen snap ik wel wat E bedoeld. Waarom niet meteen bij de eerste ronde dat gedaan? Dan had je 2 kinderen en hun ouders een heleboel stress bespaard. Nee eerst wachten of je de plekken kan opvullen en als dat niet lukt dan mogen die 2 kinderen wel opeens.
RS (A'dam)
op 17/04/2014 naar 14:12   

Begrijp bedenkingen wel tov Ivko. Blijkbaar had die school niet zoveel vertrouwen in die kinderen om ze in de eerste ronde direct op de Havo te plaatsen, zodat ze helemaal niet uitgeloot hoefden te worden. Ook in tweede ronde zelfs niet direct aangenomen, maar pas na sluiting daarvan en na blijkbaar niet genoeg aanmeldingen van "echte" Havo kinderen. Wel heel fijn voor je dochter!
L.S. (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 14:07   

@E Ik snap niet dat je het niet transparant en eerlijk vindt ? Het is toch juist leuk dat ze deze kinderen de kans geven. Ik begrijp uiteraard ook wel dat het meer om geld gaat dan om de kinderen zelf, maar als je er 2 kinderen dolgelukkig mee kunt maken, zie ik het probleem niet echt. Er is niemand voor moeten uitwijken toch ? Blijkbaar misten ze nog 2 plekjes op de Havo en deze worden nu opgevuld door kinderen die heel graag naar het Ivko wilden en waar het Ivko vertrouwen in heeft dat ze de Havo aankunnen.
E (Amsterdam centrum)
op 17/04/2014 naar 13:55   

Hoewel ik blij ben voor je dochter LS, vind ik het een vreemde gang van zaken dat het IVKO zelf twee leerlingen met vmbo-t/havo advies na sluiting van de 2e ronde kiest om de kennelijk nog lege havo plekken te vullen. Ik gun het jullie van harte hoor, maardit klinkt niet als een transparante en eerlijke gang van zaken.
L.S. (Amsterdam-zuid)
op 17/04/2014 naar 12:26   

Mijn dochter was uitgeloot op het Ivko voor vmbo-t/Havo(advies van school) en werd eergisteren gebeld dat ze ze heel graag nu toch op de Havo willen. Ik stond versteld van het feit dat dat ook nog kon. Er zijn 2 leerlingen die deze kans krijgen van hun. Ik hoef niet te vertellen dat mijn dochter heel gelukkig is nu. Heel blij met IVKO dat ze ze deze kans toch geven. Waarschijnlijk heeft haar aanname gesprek en cito score hier de aanleiding toe gegeven, maar toch.... Dank je wel Ivko voor het vertrouwen in deze kinderen.
Mb (Zuid)
op 17/04/2014 naar 10:34   

Ouders en kinderen op het Berlage-Havo, succes vandaag!
E (Amsterdam centrum)
op 17/04/2014 naar 10:06   

@Marleen: ik vind he heel erg dat je dochter zich zo voelt, ik vind dat scholen zich echt mogen aanrekenen dat ze 11 jarige kinderen eerst lekker maken en als alle lokalen gevuld zijn, een willekeurige groep kinderen afwijst. Die bestuurders, die denken aan efficiŰnt vullen van lokalen, schoolmarketing en zo, die moeten zich SCHAMEN!
Ik hoop maar dat mevrouw Klink en mevrouw Swenneker dit soort berichten lezen en het zich aantrekken.
Mb (Zuid)
op 17/04/2014 naar 10:02   

Ja inderdaad. Als het aanbod zo minimaal blijft moeten ze de opendagen maar afschaffen. Kinderen worden nu zo blij gemaakt, overgehaald om je op een school in te schrijven. Alles wordt uit de kast gehaald om kinderen over te halen.
Marleen (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 09:41   

Over motivatie: voor de loting was mijn dochter vol enthousiasme aan het fantaseren hoe het zou zijn op haar nieuwe school. Nieuwe vakken, knutselen met techniek, geheugentheater, grote denkers. Ze was aangestoken door het praatje van de directrice: 'we houden hier van leren en nieuwe dingen ontdekken'. Ze stond te popelen om het avontuur aan te gaan en zag uit naar de lessen van een paar docenten die ze had leren kennen. Na de loting is daar niets meer van over. Ze vindt de school onaantrekkelijk en veel te groot. Geen enkel vak heeft haar aandacht getrokken. Er is met geen enkele docent een klik geweest. Ze zegt letterlijk: 'ik doe er niet toe'.
Andere I (Centrum)
op 17/04/2014 naar 08:58   

Correctie Spinoza: omgekeerde van GvdV: havo 6, vwo 8
Andere I (Centrum)
op 17/04/2014 naar 08:57   

Misschien goed om te weten is dat ook zeer populaire scholen als Spinoza, FV, matig scoren op de lijst van Dronkers, en verschillen binnen de school tussen havo en vwo (GvdV havo 9,5 vwo 6, en voorzover ik me kan herinneren vorig jaar een veel mindere score voor havo) ..dus die cijfers van Dronkers geven niet zozeer een scheiding tussen de gewilde en overblijvende scholen...
AMY (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 07:12   

Nou denk ik niet dat het motivatieprobleem daardoor komt maar het zal er zeker niet beter van worden
Ko (Amsterdam)
op 17/04/2014 naar 00:26   

Gedwongen ***** voor tenminste 5/6 jaar met een partner dat officieel ongeschikt is verklaard, terwijl je verliefd bent op een andere school...dat noemen we het recht op onderwijs.
En wat lees ik in het Parool: "De inspectie maakt zich zorgen over de motivatie van scholieren in Nederland. Die zijn veel minder leergierig dan hun leeftijdgenoten in het buitenland. Veel scholieren ervaren het recht op onderwijs louter als verplichting."
I (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 23:15   

Hieronder lees ik toch wel wat coulance en logisch, je moet voor jezelf je gedwongen keuze wel goed praten. Inderdaad, wat is het alternatief..
AMY (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 22:52   

Ouders zo coulant? Ouders worden gedwongen, en nog erger, de kids dus ook. Want wat is het alternatief? Groep 8 overdoen? Niet naar school?
I (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 22:44   

Natuurlijk moet je er het beste van maken en natuurlijk moet je de lijst van Dronkers niet te letterlijk nemen en natuurlijk zit er altijd een verhaal achter een zwakke beoordeling. Maar dat neemt niet weg dat de gemeente dit jaar wel erg weinig plekken beschikbaar had met een voldoende van de onderwijinspectie en plekken, die passen bij de leefwereld van kinderen. Ze komen er gewoon weer mee weg! Het is dat wij ouders zo coulant zijn en de scholen het voordeel geven van de twijfel (wel of niet terecht). En dit aantal plekken zal volgend jaar nog erger zijn omdat de bevolking in amsterdam en omgeving tot 2020 met 20% toeneemt. Ik mis Pieter Hilhorst toch wel heel erg, nieuwe wethouder van onderwijs!!
Mb (Zuid)
op 16/04/2014 naar 20:14   

Zo is het C. We moeten er gewoon het beste van maken.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 20:12   

MSA staat voor montessori scholengemeenschap Amsterdam en is het bestuur van de volgende scholen:
Cosmicus montessori lyceum
IVKO
Montessori college Oost
Montessori lyceum Amsterdam (MLA)
Andere I (Centrum)
op 16/04/2014 naar 19:33   

dit inspectierapport komt toch wel een beetje overeen met de lijst van Dronkers van afgelopen december? Maar ik had hier al eerder relativerende woorden over gelezen, dus zie het ook eerder als kansen/uitdaging voor de scholen(was toen nl erg verbaasd over de slechte notering van PNC bvb) Is heel interssant om op de site van het Ijburg College hun reactie op de lijst van Dronkers te geven, vind dat de school hier toch een goede indruk mee maakt!
Ik verwacht dat D66 dit zal aangrijpen om hier vragen over te stellen in de gemeenteraad!
C (Zuid )
op 16/04/2014 naar 18:42   

Wat moet je doen na uitloting en nu noodgedwongen aangenomen op een zwakke school?
Vooral positief blijven.

Als een school bijvoorbeeld een jaar meer zittenblijvers heeft, of leerlingen die havo gaan doen terwijl ze vwo advies hebben, krijg je al meteen minpunten.
Er wordt dan totaal niet gekeken naar de achtergrond.
En categorale scholen zorgen al snel dat de zwakke broeders naar andere scholen gaan
Scholen die leerlingen vervolgens kansen geven, krijgen veel minpunten...

Als hart onder de riem...voor de uitgelotenen...die naar deze 'mˇeten'.

Hoewel ik niet opgeef en de gemeente wÚÚr geschreven heb.
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 18:31   

Daar lijkt het wel op Z. Ze schrijven (ook bij inspectie) MSA (montessori stichting amsterdam) Men doelt op/ de resultaten waar het over gaat horen bij MCO (montessori college oost).
Z (A'dam)
op 16/04/2014 naar 17:57   

Wordt MLA en MCO door elkaar gehaald?
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 17:47   

@Rs Dank. PNC idd toch een zwak voor vwo. Wellicht heeft t Parool het huiswerk beter gedaan dan ik dacht.
Beate (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 16:35   

Geen paniek over het Pieter Nieuwland; het heeft volgens de site van de Inspectie en het inspectierapport inderdaad het predicaat zwak, maar als je het rapport zelf leest, wordt duidelijk dat er ook veel in orde is en dat er hard wordt gewerkt om dingen te verbeteren. Verder staat er dat het een veilige en prettige school is. Eerder kansen dan problemen, lijkt mij.
RS (A'dam)
op 16/04/2014 naar 16:18   

Heb het nieuwe rapport even bekeken, hier zijn niet opeens nieuwe oordelen/keuringen voor uitgevoerd. Het rapport is oa gebaseerd op de kwaliteitsoordelen van najaar 2013. Die kan je allemaal inzien op website van onderwijs inspectie. Daar staat PNC trouwens ook met een zwak voor VWO, maar deze info was al bekend voordat je keuze maakte. Zou het rapport gewoon lezen, valt vast mee. onderwijsinspectie.nl en zoeken op scholen.
@T - excellijstje dat bij het rapport zit met kwaliteitsoordeel wijkt hier inderdaad van af, zeer verwarrend. Vraag me wel af waar Parool info dan vandaan heeft (zullen ze alle scholen gecheckt hebben op onderwijsinspectie.nl?).
T (Adam )
op 16/04/2014 naar 15:41   

@c zie ook mijn post. Parool heeft t niet helemaal goed uit t rapport van inspectie gehaald, zo lijkt t. Pn vwo heeft bijv helemaal geen zwak.
C (Zuid)
op 16/04/2014 naar 15:34   

http :// www. parool. nl /parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3636318/2014/04/16/Meer-zwakke-middel bare-scholen-in-Amsterdam.dhtml

Fijn dat we na uitloting ook nog eens noodgedwongen voor een zwakke school hebben moeten kiezen!

Helaas mag ik geen url plaatsen. Zie Parool
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 14:49   

@RS dat ik interessant, waar vind je die toelichtingen?
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 14:48   

Ik begrijp niet waar het Parool hun informatie vandaan heeft gehaald. Volgens mij staan er minder zwakke beoordelingen in de vandaag gepubliceerde data. Idd Bredero Havo, CSB vwo, HLW vwo, Ijburg havo en Media college vmbo t. 5 in totaal.

De rest lijkt niet te kloppen. Het Meridiaan college heeft volgens mij gewoon een voldoende, ook de MSA klopt niet: gewoon drie keer voldoende en Pieter Nieuwland vwo ook voldoende.

Bij nova college stond er (in vergelijking met bericht parool) een extra zwak in het rapport, namelijk ook voor vmbo b.

Parool??
Mb (Zuid)
op 16/04/2014 naar 14:46   

Ja natuurlijk is het heftig voor de uitgelote kinderen en hun ouders. Vertel mij wat.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 14:38   

@mb: maar wel heel erg voor die zes leerlingen die nu een andere plek moeten vinden! Verder vind ik het heel laat om pas op de laatste dag van de 2e ronde te gaan loten. Ik vind betoom niks voor het Berlage...
Mb (Zuid)
op 16/04/2014 naar 14:32   

Het Berlage gaat donderdagochtend loten, wel zo netjes naar de strategische kiezers toe.
RS (A'dam )
op 16/04/2014 naar 14:30   

Uit laatste onderzoek online bij inspectie nog over Bredero Lyceum:

De inspectie concludeert dat de kwaliteit van het onderwijs op het Bredero Lyceum, afdeling havo op de onderzochte onderdelen grotendeels op orde is. Uit het onderzoek is gebleken dat de school op die gebieden nauwelijks tekortkomingen kent. Echter vanwege de onvoldoende opbrengsten wordt het reeds aan de school toegekende arrangement van ge´ntensiveerd toezicht gehandhaafd. De bevindingen zullen worden betrokken bij de eerstvolgende toezichtsactiviteit van de inspectie in het kader van het ge´ntensiveerd toezicht.

Zoals ik al zei, het verbetertraject is ingezet en wordt als positief gezien, de opbrengsten (vooral rendement bovenbouw - lees oude Bredero leerlingen) komen dan pas later. Heb vertrouwen.
Ko (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 14:21   

Dus Bredero HAVO is een zwakke school. Kan ik nu concluderen dat de Nieuwe HAVO niet alleen een nieuwe naam is, maar ook een ander kwaliteitsniveau? Ik hoop het, maar vrees het ergste... Als je lang onderweg bent naar een school die je niet hebt gekozen is er tenminste handig dat die niet als een zwakke school genomineerd is.
Ik ben echt klaar voor de Paasvakantie en veel chocolade eitjes. De eerste kilozak (heerlijk gevuld) is al binnen.
Fijne dagen allemaal!
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 14:17   

wat raar ik zie ook de aanduidingen zwak van motessori scholengemeenschap amsterdam vmbo t, k en b niet. Daar staat ook drie keer basis. Hoe kan dat?
T (Adam )
op 16/04/2014 naar 14:13   

De inspectie plaatste vandaag t verslag 2012/2013
Dat lijkt me het verslag waar t over gaat nu. Volgend jaar volgt bij wijze van spreken 2013/2014. Ik zie in t verslag trouwens niet terug wat Parool schrijft over pnc vwo. Die hebben gewoon een basis (oftewel voldoende)!
Ko (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 14:08   

@Amy Ik voel me inderdaad een trieste clown.
En inderdaad heb ik bij mijn aanbevelingen nummer 8 vergeten, dus alsnog:
8. kies voor een werkcarriŔre op een middelbare school en voor een partner dat ook op een middelbare school werkzaam is of een nep***** met een docent; de adoptie van een kind dat al ingeschreven is op gewenste school is ook een optie, net als je kind laten adopteren door een gezin met het reeds ingeschreven kind (wel zwaar, maar een goede ouder laat uit liefde los wanneer dat voor het kind beter is)
I (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 14:07   

@T, die timing inderdaad! Woont de onderwijsinspectie op een andere planeet?
RS (A'dam)
op 16/04/2014 naar 13:57   

Wat betreft inspectierapporten: niet allemaal schrikken! Altijd even zelf de rapporten goed lezen, vaak is er een verklaring of zijn ze al bezig met een verbetertraject, die nog net niet genoeg rendement heeft opgeleverd (bij Berlaqe was dat voorheen bijvoorbeeld door de doorstroom die minder scoorde ivm schakelklassen, best logisch), maar waar wel een stijgende lijn in zit. Niet elke school met een zwak voor bepaalde opleiding is ook een slechte school. Lees ook echt de toelichtingen (zie die van 2014 trouwens nog niet online bij de inspectie). Door een oordeel "zwak" komt er meer toezicht op de scholen (vaker inspectie), waardoor er ook vaak een hoop wordt aangepakt.
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 13:41   

Ook al weer zo'n goede timing! als dat raport nou drie weken eerder gepresenteerd was dan hadden ouders het mee kunnen nemen bij hun school'keuze''. Dan hadden we de plaatsen op de zwakke scholen meteen kunnen aftrekken van dat wat er beschikbaar was (in eerste maar vooral in tweede ronde). PNC vwo (waar aantal hyperion uitgelotenen naar zijn uitgeweken), Ijburg havo (ook best veel kinderen naar uitgeweken) en HLW als enige overgebleven gym alternatief voor de uitgelote kinderen op vossius. Mijn hemel, wat een treurigheid.
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 13:34   

@jikke,

Als je daar samen met andere ouders wil praten over hoe het beter kan worden/ welke kant het op moet, mail dan naar lotingsstress@hotmail.com
Hoop dat je kind een top tijd krijgt op Berlage!
Jikke (Amsterdam noord)
op 16/04/2014 naar 13:26   

Mijn zoon is nu in de tweede ronde geplaatst voor het Berlage nadat hij bij Hyperion was uitgeloot. Er is niet geloot voor vwo bij Berlage. Hij zal het ongetwijfeld erg naar zijn zin gaan krijgen en ik heb goede berichten gehoord over de school. Toch heeft dit hele gedoe rondom inschrijvingen, keuzes, lotingen enz. een nare bijsmaak gekregen en ik hoop dat er komende tijd veel positieve dingen gaan gebeuren in scholenland zodat iedereen ook echt zelf kan kiezen wat ie wil.
A (Oost)
op 16/04/2014 naar 13:18   

Vandaag in het Parool: Meer zwakke middelbare scholen in Amsterdam. Uit Jaarrapport OnderwijsInspectie:
Bredero havo, CSB vwo, HLW vwo, IJburg havo, Mediacollege vmbo-t, Meridiaan vmbo-t, Montessori Scholengemeenschap vmbo-t, vmbo-k, vmbo-b, Nova vmbo-t, vmbo-k, PNC vwo
AMY (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 12:05   

@T you've got mail...
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 11:50   

@E ik weet niet of het de evaluatie is zoals ze die met gemeente en osvo gaan doen, misschien wel. Anders is t een evaluatie van ouders en Oco.
ik ga me er iig voor melden.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 11:44   

@Els: de privacywetgeving is wel degelijk van toepassing. Persoonsgegevens verwerken mag voor zover er een gerechtvaardigd doel is en betrokkenen op de hoogte worden gesteld. Voor wat betreft de gegevens die van de basisschool naar de VO school gaan geldt dus dat de ouders daar actief van op de hoogte moeten worden gesteld. Die zogenaamde tafeltjesmiddagen, waar de basisschool allerlei zachte informatie over leerlingen bespreken met de VO school, mag uitsluitend na toestemming van de ouders.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 11:41   

@RS: het feit dat er ook in andere regio's geloot wordt bevestigt dat het een weeffout is in de wet om schoolbesturen de verantwoordelijkheid te geven voor de planning van het aantal VO plaatsen in een bepaalde regio.
Het is fijn dat we hier in Amsterdam in elk geval de VSA en OCO hebben die voor continu´teit zorgen in de strijd tegen dit onrecht waar ieder jaar weer nieuwe ouders en kinderen mee te maken krijgen. Daardoor is het tegengeluid beperkt, steeds weer worden ouders verrast, de VSA zorgt voor continu´teit.
Els (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 11:40   

Blijft vreemd dat de wetten van privacy niet gelden voor oki-doc. Ik vind zelf dat ook de vermelding van dyslexie verklaring, niemand wat aan gaat. Vertel je zelf wel als kind eenmaal binnen is.
E (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 11:30   

@ E centrum.We hebben gekozen voor Berlage in de tweede ronde. Thema sprak ons wel aan Unesco, wereldvrede. Beetje rekening houden met elkaar. Het gebruik van de I pad/tablet en kans op loten nihil. Ik heb alle vertrouwen in mijn dochter.
RS (A'dam)
op 16/04/2014 naar 11:29   

Verhuizen heeft ook geen zin meer, in Haarlem, Zaandam en Utrecht (en volgens mij nog meer steden) worden tegenwoordig ook een hoop kinderen uitgeloot.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 11:18   

╔Ún van de dingen die in het Oki-doc van je kind staat (het document dat via ELLK aan de VO school wordt gestuurd) is of het kind een ononderbroken leerlijn heeft gehad, dwz heeft het kind langer dan 8 leerjaren op de basisschool gezeten? Het is overigens geen selectie criterium in de kernprocedure.
Krijgen jullie inzage in het oki-doc? Ik heb het vorig jaar zelf gevraagd maar eigenlijk vind ik dat iedere ouder dat zou moeten inzien.
Z (A'dam)
op 16/04/2014 naar 11:03   

Ja, ipv drie dagen stress met cito krijgen we nu drie jaar stress met lvs.
Els (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 10:56   

Ik hoorde van kind dat nu in groep 5 blijft zitten, onder motto beter dan in groep 6 op tenen lopen en lage cito te scoren. Moet niet gekker worden.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 10:52   

Misschien moeten jullie het Berlage hier gewoon over bellen!
Berlage heeft zes leerlingen teveel voor havo en nog14 plekken over bij het vwo. Misschien plaatsen ze de havo leerlingen alsnog? Ze hebben dan nog steeds genoeg plaats om vwo leerlingen in de derde ronde op te nemen.
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 10:46   

@T: kunnen we als oud de evaluatie van de kernprocedure bijwonen, is dat wat Menno van OCO bedoeld?
T (Adam)
op 16/04/2014 naar 10:35   

@amy we hebben met een aantal ouders een mailadres in t leven geroepen voor iedereen die na deze week wil blijven meepraten en meedenken over hoe nu verder.
Lotingsstress@hotmail.com
We willen uiteraard zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij vsa en oco
Menno van Oco liet daarnaast weten dat we welkom zijn om mee te evalueren. Als je dat wil kan je Oco een mailtje sturen.
AMY (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 10:29   

Met zonder het systeem veranderen bedoel ik dat ik hevige twijfels heb over die 3 keuzes van vlgd jaar omdat het het hoofdprobleem niet oplost volgens mij
AMY (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 10:27   

@Ko, jij bent echt grappig. Alhoewel er natuurlijk een flink cynische ondertoon in zit, ben ik blioj dat je de humor weet te vinden. Kleine aanvulling: CITO wordt minder van belang maar LVS des te meer. Verder: montessori voorrang gaat m niet worden, want dat systeem is voor een aantal kids (zo ook die van mij) totaal niet geschikt. Dalton als meer middenweg tussen zelfwerkzaam en klassikaal (ja ik weet t ik versimpel het wel erg) overigens wel, maar ik zie daar nog wel een loting tussen de dalton kids aankomen in de toekomst dussss. Met ons montessori kind hadden we voorrang op het MLA, maar was het dus geen optie. Ik denk eigenlijk dat jouw stappenplan eigenlijk niet gaat werken. Een betere tip voor de de ouders van groep 8 kids van de toekomst is om Amsterdam achter je te laten, dan hoef je als atheist ook geen kaarsjes te branden. Nog een tip: start als leerkracht, want kinderen van leerkrachten hebben vaak ook voorrang!

Alle gekheid op een stokje: wat gaat er nu gebeuren? Bloed dit wer dood tot volgend jaar? Ik ben het blijven volgen omdat ik het waanzinnig vind wat er gebeurt hier. En wat ik heel erg vind is dee oorverdovende stilte elsewhere. De gemeente etc etc. wat kunnen we doen om op een constructieve manier te evalueren wat er fout is, fout is gegaan en beter kan, zonder het systeem te veranderen wat volgens mij geen soelaas gaat bieden. Hoeveel kids zitten er bijvoorbeeld nu op een niet passende school, hoe gaat het volgend jaar als al die kansklassen moeten gaan doorstromen? Is er dan opeens wel plaats? Etc etc
Hanna (Amsterdam (Zuid))
op 16/04/2014 naar 10:21   

@Mb: ik vraag mij precies hetzelfde af! Ook wij hebben in de tweede ronde strategisch gekozen en daarom dus niet ingeschreven bij Berlage vanwege loting....
Dus: wie weet of er geloot is bij Berlage??
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 10:15   

@Ko: verwijt jezelf niets, je hebt niks verkeerd gedaan. Je kind is in een hoge hoed terecht gekomen en triest genoeg uitgeloot. Je mag de Amsterdamse schoolbesturen verwijten dat er onvoldoende aantrekkelijk havo en havo/vwo plaatsen zijn in Amsterdam!
Het kijkt erop dat het voor scholen vooral aantrekkelijk is om vooral havo/vwo kinderen te plaatsen en de (kleine) havo afdeling vooral te vullen met kinderen uit de havo/vwo en vwo geledingen. Met dank aan het (succes van) St. Nicolaas...
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 10:09   

@(andere)E: ik snap je frustratie, uitgeloot worden is ronduit verschrikkelijk. Hebben jullie nu wel een goed plekje gevonden? Vorig jaar zat ik met mijn 2e kind (ook perfecte Cito score) in een loting. Gelukkig was het lot ons gunstig gezind, maar het muntje had ook de andere kant op kunnen vallen. Mijn eerste kind met vwo advies scoorde iets lager dan 545 en kon terecht op de vwo afdeling van een havo/vwo school.
Hoewel wij er indertijd voor ons eerste kind niet voor gekozen hebben (was ook niet nodig op de havo/vwo school), is die aanvullende toets wel een tweede kans voor kinderen. Er zijn genoeg kinderen die laatbloeiers zijn en het uiteindelijk prima doen. Het haalt ook de willekeur eruit, dat kinderen met heel assertieve ouders toch geplaatst worden ondanks te lage score. Het zijn juist niet kinderen uit achterstandswijken die aanvullend getoetst worden, maar juist kinderen uit betere buurten met hoog opgeleide ouders die de weg weten.
Op de categorale gymnasia in Amsterdam zitten 100% kinderen met vwo advies en 545 of hogere Cito score, zo blijkt uit inspectierapporten. Op de categorale gymnasia buiten Amsterdam kun je ook terecht met havo/vwo advies vanaf een score van 542. Bij inspectierapporten van die scholen staat dan 96 of 97% vwo en 3-4% havo/vwo. Via schoolkompas is dit gemakkelijk te vinden.
Ko (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 09:46   

Nu mijn kind aangenomen is op een leuke school (die helaas voor hem niet helemaal passend is, maar vooruit, er zijn veel ergere zaken denkbaar) kan ik concluderen dat ik dit helemaal verkeerd heb aangepakt. Hierbij de leerpunten voor de ouders van de volgende generaties:
1. huisvesting realiseren in postcodegebied van de montessori of dalton basisscholen om voorrang te verkrijgen
2. eerste kind niet op een categorale school inschrijven, zodat de voorrang meerdere adviezen betreft
3. ruim twee jaar voor de overstap alles over de middelbare scholen en de kernprocedure intensief volgen
4. zo veel mogelijk tijd en geld investeren in het CITO trainen, vanaf het eerste CITO moment in de kleuterklas om je kind scores- technisch aantrekkelijk te maken voor de middelbare school
5. zo veel mogelijk tijd en aandacht investeren in de relatie met de basisschool en het liefst een dag per week vrij houden voor de vrijwilligerswerk op basisschool voor het optimaal schooladvies
6. als het zo ver is drie maanden (onbetaald) verlof nemen om de overstap zo goed mogelijk te begeleiden, het is fysiek en psychisch niet te combineren met een andere functie
7. bidden, kaarsjes branden, kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten bezoeken, alle religies benaderen want je weet nooit welke ***** het meeste invloed op de loterijen heeft, ook als je een athe´st bent
Hopelijk zullen deze aanbevelingen gevolgd worden omdat het veel minder pijnlijk is om te leren van de andermans fouten.
Het voortgezet onderwijs in Amsterdam is een jungle, the survival of the fittest is de norm en als ouder moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent, optimaal ge´nformeerd, in top form, slim, uitgekookt, strategisch sterk en met veel geluk aan je zijde.
R (Amsterdam )
op 16/04/2014 naar 09:32   

Sb, kun jij iets meer vertellen over jullie keuze voor Cosmicus.
A, dank voor de extra informatie. We weten nog niet of mijn zoon havo of havo/vwo wordt dus onderzoeken alle opties.
E (Amsterdam)
op 16/04/2014 naar 09:28   

(aanvullend toetsen onder cito 545) Voor een kind met een cito van 550 (en ouders daarvan) dat is uitgeloot leidt het tot verwondering. Wij hebben tevoren aangegeven dat bij een lagere score dan 545 wij haar niet aan zouden melden bij een VWO + school. Nu maakt zij plaats voor kinderen (en ouders) die dat wel doen. (uitgeloot) Voelt een beetje alsof of je bij de bakker staat en je komt niet aan de beurt. Is het echt eerlijk? Zijn het niet de mondige ouders die dit regelen voor hun kind? Zijn er ook veel kinderen van gezinnen uit achterstandswijken die deze aanvullende toets doen?
A (Oost)
op 16/04/2014 naar 08:52   

@R het merendeel van de kinderen uit de Havo-onderbouw van de Apollo stroomt door naar het reguliere onderwijs. Maar daarvoor moeten ze wel overstappen naar een andere school.
Mb (Zuid )
op 16/04/2014 naar 08:29   

@T ja daar ben ik ook heel benieuwd naar. Wij hebben in de tweede ronde namelijk strategisch gekozen voor Pieter Nieuwland , de hof. Omdat ze gingen loten op het berlage en we dat niet nog een keer wilde meemaken, hebben we ons daar niet ingeschreven. Het zou dan wel een beetje lullig zijn voor de strategische kiezers als er toch niet wordt geloot.
T (Adam )
op 16/04/2014 naar 07:32   

Er zijn toch meer dan 5 kinderen in tweede ronde uitgeloot? We weten dat vossius gisteren geloot heeft. Wat is er met de loting op berlage en NH gebeurd? Is daar nou ook geloot?
E (Amsterdam centrum)
op 16/04/2014 naar 07:26   

@(andere)E: een kind met vwo advies hebben en een Cito score van 545 of meer op te worden toegelaten. De aanvullende toets is bedoeld voor kinderen die onverwacht lager dan 545 scoren (maar wel boven 540) en geeft ze zo nog een herkansing.
Ik vind wel dat er opvallend veel kinderen een aanvullende toets afleggen. Op de categorale vwo's is het al langer dringen om de schaarse plekken en de aanvullende toets is daar standaard geworden voor kinderen met een te lage score. Ook wel eerlijk, het is een objectief gegeven en dus niet meer afhankelijk van bijv. een heel assertieve ouder.
Veel kinderen uit de klas van mijn kind (zes naar ik weet) legden vorig jaar een aanvullende toets af, de meesten mochten alsnog naar de categorale vwo school van hun keuze, een enkel kind werd afgewezen omdat ook de NIO te laag bleek. Een ander kind met een te lage score heeft geen aanvullende toets afgelegd en mocht na overleg met de basisschool toch naar de vwo afdeling van een havo/vwo school. Zo staat het ook in de scholengids: de categorale vwo's eisen een aanvullende toets en de havo/vwo scholen vragen overleg met de basisschool.
E (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 23:19   

Nav de opmerking van O mbt het afvallen van leerlingen op het 4e Gym. Ik vind het wel bijzonder dat er blijkbaar best wat ouders zijn die hun kinderen aanmelden op scholen terwijl zij niet voldoen aan de toelatingseisen.
K (Amsterdam Zeeburg)
op 15/04/2014 naar 22:50   

Vriendje van mijn dochter ook PN na uitloting Hyperion
Marie (Asd)
op 15/04/2014 naar 22:21   

Voor de nieuwsgierige naar de hyperion uitgelotenen. Onze zoon heeft strategisch gekozen voor vwo berlage in de tweede ronde. Vriendje uit zijn klas voor pn.
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 21:31   

Fijn B, kan me voorstellen dat er een hoop spanning van je afvalt! Heb jij of iemand anders nog contact gehad met het Parool? Er is relatief weinig publiciteit geweest dit jaar rond het lotingsdrama terwijl het slagveld zo groot was, met voor het eerst weer loten in de 2e ronde. Het zou goed zijn als dit verhaal wel verteld zou worden. Ben ook benieuwd wat er nu gebeurd met die vijf uitgelote kinderen.
Jl (Adam)
op 15/04/2014 naar 21:20   

Waarom zouden de categorale scholen wel die kinderen moeten plaatsen en al die havo-vwo scholen niet? De categoralen zijn de enigen die al jaren wel proberen het probleem op te lossen en die zijn hier nu de gebeten hond, omdat de vwo-uitloters van andere scholen naar het Vossius zijn gerend. Hoor hier geen stemmen op gaan om Spinoza te dwingen extra kinderen aan te nemen? Kunnen er ook best tien bij.
O (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 21:16   

Heeft het 4e niet best wat plaats? Die hadden 146 aanmelders, waarvan veel kinderen die een extra toets moesten doen.. Vijf plekjes??
Z (A'dam)
op 15/04/2014 naar 21:01   

Ja, het is zˇˇˇˇ stom: vijf kinderen die er niet bij mogen. Ig-lokalen zijn echt groot genoeg voor 30 kinderen.
B (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 20:43   

@E (Centrum). Kind is ingeloot op het Vossius, wij blij en opgelucht, maar vooral ook dood- en doodmoe van de afgelopen weken, vanmiddag ook diep in slaap gevallen na alle stress, spanning en slapeloze nachten van de afgelopen tijd. Wel erg dankbaar, bij deze 'mooie' maar toch wrange afsluiting, aan de forumleden, het is een enorme steun geweest in deze waanzinnige tijd deze ellende met anderen te kunnen delen en het gevoel te hebben dat er mensen waren die met ons meeleefden.

Wat hebben wij wel enorm te doen nu met de kinderen die wel uitgeloot zijn, en voor wie de spanning en onzekerheid nog wekenlang dreigten door te gaan. Wij hebben van twee gehoord die, net als de onze, eerst voor het Ig gingen, maar nu ook voor Vossius zijn uitgeloot. Dit zijn nou kinderen die blijk hebben gegeven van ambitie en die bewust voor een categoraal gymnasium hebben gekozen, moeten die niet ook een kans krijgen hun streven waar te maken ? Ik kan me niet voorstellen dat het echt niet mogelijk is bij een van de categoralen (al dan niet gedwongen) een klas van 30 te maken, om deze 5 kinderen van hun ellende te verlossen. Welke wethouder durft?
Q (Adam Noord)
op 15/04/2014 naar 19:58   

@ andere I op jouw vraag van een paar dagen geleden waar de uitgelote Hyperionkinderen heengaan: de 2 pechvogels uit de klas van mijn zoon naar PN vwo+.
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 19:21   

Ik zie dat de VSA steeds op het forum wijst in haar berichten en brieven aan Osvo en gemeente maar of ze het ook lezen? We zouden een bloemlezing moeten bundelen van dit forum van de afgelopen maanden en dat opsturen aan de schoolbesturen /het Osvo.
Sb (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 19:20   

Wij gaan naar cosmicus
Z (A'dam)
op 15/04/2014 naar 19:18   

@ E Asscher streefde naar max. 325 uitgelotenen in 2014. Dat is nog steeds krankzinnig veel! Dat zijn duizenden kinderen die moeten loten.

Maar de gemeente gaat er niet over en de Osvo interesseert het niet. De gemeente zet alleen schoolgebouwen neer en de Osvo vult ze, goedschiks of kwaadschiks, maakt niet uit, volle gebouwen is volle gebouwen. Wat heeft dit met onderwijs te maken, laat staan passend onderwijs?
Dit jaar is nog geteerd op de extra capaciteit van vorig jaar, maar dit jaar is er niets nieuws bijgekomen. Aangezien het aantal ll elk jaar stijgt, zal het aantal uitgelotenenen volgend jaar nog groter zijn. Eigenlijk moet NU begonnen worden met een nwe school voor volgend jaar. Lezen jullie dit, Osvo????
Ko (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 19:16   

Alles komt altijd goed? Leef ik dan op een andere planeet, want in mijn wereld gaat het soms goed, maar soms ook fout. Tenminste, als je de kranten en het journaal mag geloven. En volgens mij is het bij de overstap naar voortgezet onderwijs in Amsterdam niet alles goed gekomen. Een aantal kinderen is ook in de tweede ronde uitgeloot en niet alle kinderen die nu geplaatst zijn, zijn in de feestelijke stemming. Mijn kind is wel opgelucht dat hij in Amsterdam op school mag blijven, maar dat is dan ook het enige pluspunt.
Gefeliciteerd iedereen die nu iets te vieren heeft! Maar ga alsjeblieft de VSA niet meteen afschaffen, wat er is nog lang niet alles goed.
F (Amsterdam Westerpark)
op 15/04/2014 naar 18:55   

Ik heb aan de loters gedacht vandaag...

Blijkbaar speelt het in Utrecht ook
Onderstaand berichtje vond ik online:

Woensdagmiddag om 14.00 roepen we zoveel mogelijk kinderen en ouders op om naar het Gemeentehuis Utrecht te gaan. We willen hierbij aandacht vragen voor het ridicule lotingsysteem en proberen om zowel op de zeer korte termijn een oplossing te vinden voor het tekort aan plaatsen op kwalitatief goede middelbare scholen en tegelijkertijd een structurele oplossing vinden voor de lange termijn. Deze problemen bestaan al jaren en een oplossing is noodzakelijk en ook mogelijk.
Uiteindelijk moeten er voor de komende generaties voldoende plaatsen beschikbaar zijn op goede middelbare scholen in Utrecht. We willen hierbij in discussie gaan met de Wethouder van Onderwijs om naar structurele oplossingen te zoeken.

Het is dus niet alleen belangrijk dat kinderen / ouders van groep 8 hierheen gaan, maar ook de jongere klassen. Het gaat ook om jullie toekomst. Begin niet actie te ondernemen als het te laat is. Nu kunnen jullie er wat aan doen, als je deze ellende van lotingen de komende jaren wilt voorkomen!
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 18:45   

Hoe is het met B haar kind afgelopen? Niet 'alles is goed gekomen', er zijn vijf kinderen uitgeloot in de 2e ronde. Ik ben benieuwd hoe het B is vergaan vandaag...

Fijn hoor K, al die gelukkigen op de Dalton school die ZONDER LOTING terecht kunnen op het Spinoza. Helaas zijn er massa's Amsterdamse kinderen die nergens voorrang hebben en voor wie een school als het Spinoza de facto onbereikbaar is geworden (ook al hebben ze bijzondere talenten of belangstelling).
R (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 18:17   

Ik stel deze vraag omdat het Cosmicus volgens mij de ENIGE school in amsterdam is die in de onderbouw een klas voor kinderen met een autistische stoornis hebben die daarna in de bovenbouw kunnen doorstromen in het reguliere onderwijs.
R (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 18:13   

Zijn er nog kinderen die naar het Cosmicus Montessori Lyceum gaan. Ik zie een paar zeer positieve posts op het forum, maar gaat er ook iemand?
CenL (Zuid)
op 15/04/2014 naar 16:33   

@K, wat leuk ook ivko: zullen ze elkaar wel ontmoeten! Zoon wil denk ik niet perse naar t Spinoza... En hele lieve mensen allemaal die nog in spanning zitten; heel veel sterkte en succes in deze zenuwslopende periode ....!
K (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 16:19   

@S : Superleuk nieuws ! Zo zie je maar...alles komt altijd goed !
K (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 16:18   

@CenL : Trouwens mijn dochter gaat ook naar het Havo bij de Ivko ! ;)
K (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 16:17   

@CentL : Mij kinderen zitten ook op Daltonschool ( Java-Eiland)...Hij kan het laatste jaar hierheen komen hoor. Ontzettend leuke school en heel veel kinderen gaan nu naar Spinoza ( ZONDER LOTING)
CenL (Zuid)
op 15/04/2014 naar 16:10   

@E, ben het met je eens hoor; bizar dat je op je 3e wellicht al geluk heb met inloten basis daltonmethode. Voor mijn oudste was destijds geen plek en zij heeft nu dubbel pech dat voortgezet onderwijs haar nu weer uitloot. Wij kiezen doelbewust voor onze kinderen voor daltonmethode (en school is op 2 min afstand), maar oudste dochter koos echt om veel redenen met haar hart voor Spinoza. N.B. Zal je inderdaad zien dat de jongste over 8 jaar wellicht totaaaal iets anders wil....en dat moet ze dan ook zeker doen...... Maar zij heeft dan ook keus voor Spinoza tzt. Geeft mij beetje gerust gevoel na al deze stresssss van uitloting... En wetende dat ik over 2 jaar met mijn zoon ditzelfde circus in kan ....zit ook op 'gewone' basisschool omdat daltonmethode toen geen plek had....
CenL (Zuid)
op 15/04/2014 naar 16:10   

@E, ben het met je eens hoor; bizar dat je op je 3e wellicht al geluk heb met inloten basis daltonmethode. Voor mijn oudste was destijds geen plek en zij heeft nu dubbel pech dat voortgezet onderwijs haar nu weer uitloot. Wij kiezen doelbewust voor onze kinderen voor daltonmethode (en school is op 2 min afstand), maar oudste dochter koos echt om veel redenen met haar hart voor Spinoza. N.B. Zal je inderdaad zien dat de jongste over 8 jaar wellicht totaaaal iets anders wil....en dat moet ze dan ook zeker doen...... Maar zij heeft dan ook keus voor Spinoza tzt. Geeft mij beetje gerust gevoel na al deze stresssss van uitloting... En wetende dat ik over 2 jaar met mijn zoon ditzelfde circus in kan ....zit ook op 'gewone' basisschool omdat daltonmethode toen geen plek had....
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 15:19   

In maart 2012 heeft wethouder Asscher als doel gesteld dat het aantal uitgelote leerlingen in 2014 moest zijn teruggebracht naar maximaal 325. Dat is niet gelukt, wie spreek de opvolger van Asscher hier op aan?
S (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 15:14   

@K: dankjewel voor het meeleven! Ik heb een email ontvangen dat mijn zoon geplaatst is! Mijn zweethandjes zijn eindelijk over ;-)

Ik leef erg mee met de 5 pechvogels die zijn uitgeloot...sterkte jullie!!!
EH (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 14:59   

Voor iedereen die nog in spanning zit: ik duim voor een goede uitkomst!!
K (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 14:55   

Oh, S. ik leef met je mee...laat even weten of het goed komt !
RS (A'dam)
op 15/04/2014 naar 14:50   

Wb loting Berlage. Volgens mij geeft widget automatisch teveel aanmeldingen aan als "uit te loten". Officieel is het aantal aanmeldingen hoger dan aantal plaatsen, vandaar "uit te loten". Wellicht lossen ze het anders op?? Helaas op website Berlage ook alleen widget, dus geen andere informatie....
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 13:53   

@CenL: overigens, kiezen met je hart, helemaal meer eens. Maar onderaan ontkracht je je hartenkreet met dat je driejarige is ingeloot op de Dalton basisschool en dat jullie je over 8 jaar weer zullen melden bij het Spinoza. Dat is toch juist niet kiezen met je hart? Zo kies je toch bij voorbaat voor de voorrang die ze nu verworven heeft? Hoe weet je nu al dat je driejarige thuishoort op het Spinoza?
S (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 13:52   

Pfff, ik heb zelf ooit ingeloot moeten worden voor geneeskunde, maar was toen lang niet zo zenuwachtig als nu! Gelukkig lees ik dat andere ouders daar ook last van hebben, het ligt dus niet aan mij. Belachelijk vind ik mezelf: ik heb zweethanden en de zenuwen gieren door mijn lijf...

Ik heb een paar gemiste oproepen die bij terugbellen niet worden beantwoord...ik ga er dus maar vanuit dat Vossius me heeft geprobeerd te bellen..met slecht nieuws..
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 13:45   

En zo ligt het leven op je derde al vast ... Ingeloot op de 3e heb je geluk want je hebt voorrang verworven voor de toekomst, uitgeloot op je 3e heb je misschien dubbel pech omdat je op je 11e geen voorrang hebt en weer moet loten... Bizar...
Verder: fijn dat je dochter op haar pootjes terecht is gekomen. Wel balen dat ze niet kan starten op havo/vwo niveau.
Mb (Zuid)
op 15/04/2014 naar 13:42   

Het berlage moest toch ook loten? Weet iemand daar iets over?
CenL (Zuid)
op 15/04/2014 naar 13:40   

ja...ook mijn dochter is 1e ronde uitgeloot Havo/Vwo op het Spinoza...wetende dat het niet 'tactisch' was heeft ze volledig gekozen met haar HART, haar absolute 1e keus (vanwege het hoge niveau kunst en cultuur, en het Dalton onderwijs) .. ik vind dat we dat eigenlijk allemaal moeten doen; 'kiezen met je hart'...voor veel mensen ws naief..misschien moet je je kind al jong leren om zo 'tactisch' om te gaan met je grote wensen en dromen; maar ik wil haar liever leren; 'go fot it' ! niet geschoten is altijd mis!. Oke...wij hebben 'geschoten' ....en het was mis...2e ronde wat te doen; zeer creatief meisje, h/v en hele hoge citoscore...goed contact gehad met PN...maar zij heeft gekozen voor het IVKO; zeer kunstzinnige school waar ze zich op creatief gebied volledig kan ontwikkelen. (het is wel een Havo...geen VWO, maar daar kan je later alsnog naar doorstromen). Erg goed ontvangen; met kunstportfolio op gesprek bij de directeur. Zeer uitgebreide rondleiding etc. Na een paar zenuwslopende dagen het verlossende woord; aangenomen en geplaatst! Hier dus 1 verhaal waar de 200 uitgelote h/v leerlingen zijn gebleven; op een havo...maar wel eentje die past bij haar talenten. Ze is super blij. PS. mijn jongste dochter (3) is 'ingeloot' (serieus!) voor een dalton basisschool en begint na de zomer...Spinoza; over 8 jaar zijn we terug!
T (Adam)
op 15/04/2014 naar 13:39   

Volgens mij was t als uitgeloot: gebeld. Als niet uitgeloot: een mailtje
B (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 13:38   

Zelf nog niets van Vossius gehoord, durf niet te hopen. Hoe lang duurt het om vijf mensen op te bellen met het slechte nieuws? Mijn man kan de spanning niet aan (ook vandaag hiervoor thuis gebleven) en is even een rondje gaan fietsen.
RS (A'dam)
op 15/04/2014 naar 13:25   

Is zeker al geloot op Vossius. Net gehoord van iemand die opnieuw uitgeloot is. Was het niet: gebeld als uitgeloot, als niet gebeld ok.
Loeka (Centrum)
op 15/04/2014 naar 13:18   

@B fijn! Zou je een mailtje kunnen sturen naar l.oostra@parool.nl? Als je daar je nummer inzet, kunnen we verder contact hebben.
B (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 13:17   

@ Loeka. Dat kan, maar graag offline, waar kan ik je bereiken?
Loeka (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 13:11   

Hoi B, zou je misschien met mij over de loting op het Vossius willen praten? Mocht je dat niet willen, zou je dan ook even een berichtje kunnen sturen? Dan val ik je niet meer lastig ;) Maar ik denk dat het goed is dat een verhaal van een ouder in de media komt rondom dit onderwerp.
B (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 13:08   

Nog geen witte rook van het Vossius, en mijn hart klopt steeds sneller...
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 12:58   

Is er al witte rook gesignaleerd bij het Vossius?
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 12:48   

@Jm: die nieuwe scholen werden opgericht door de drie categorale gymnasia in samenwerking met bestaande scholen: Cartesius (4e) en Bredero (Hyperion). Nieuwe scholen kunnen in Amsterdam vanwege de 10 km grens alleen starten onder de vleugels van een bestaande school. De nieuwe havo is eigenlijk een voortzetting van het oude Bredero lyceum, dat voorheen dus een havo/vwo school was. Het Cygnus gestart als verzelfstandigde gymnasium afdeling van het Pieter Nieuwland College (zonder samenwerking van de andere categorale gymnasia). Caland 2 start onder auspicien van het Caland lyceum. Volgens mij is alleen het IJburg college een echt nieuwe school en dat kan omdat ze een andere denominatie hebben (ontwikkelingsgericht leren) die er kennelijk nog niet was binnen en straal van 10km.
C (Zuid)
op 15/04/2014 naar 12:42   

@Amy: zoals met Centrum zijn er meer uitzonderingsgevallen en bij mijn dochter gaat dit om haar sportpassie waarvoor zij speciaal Spinoza/Dalton koos. Met mijn domme hoofd had ik dit nooit moeten doen maar ik herinner mij de open dag nog: 'waarschijnlijk gaan we niÚt loten'. Stom.

Ik heb de adviseur kernprocedure vd gemeente een brief gestuurd, ben benieuwd of ik antwoord krijg. Dat wij moeten verkassen naar IJburg bemoeilijkt nl haar doelen met bijna 2 uur extra reistijd. (Ik zeg hierbij niet dat naast voorrangsregelingen ook nog eens speciale gevallen voorrang moeten krijgen, maar dat het hele systeem gewoon niet klopt).
AMY (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 11:26   

@Centrum idd wel erg balen en persoonlijk vind ik van de zotte dat een kind als jouw zoon dan geen voorrang heeft en een toevallig dalton basisschool kind wel. (Niet iedereen kiest echt voor dalton of montessori tenslotte). En dan is het dus eigenlijk ook raar dat ie te slim is voor een plek. Want vmbo-t/havo deed wel audities waardoor alleen echt muzikale kids erop kwamen.
Jm (Adam)
op 15/04/2014 naar 11:19   

@andere I: je moet je wel realiseren dat zowel 4e als Hyperion mede zijn opgericht door de gymnasia en dat veruit het grootste deel van de docenten ook van de gymnasia komen of nieuw zijn. Pieter Nieuwland was al een succesvolle school en heeft die succesformule doorgezet naar hun nieuwe projecten.
T (Adam )
op 15/04/2014 naar 11:17   

Net als RS zijn wij expres ook naar scholen gaan kijken voor als we eventueel uitgeloot zouden worden. Scholen die vorige jaren in de tweede ronde plek hadden. PN, Comenius, Berlage, Caland, Ijburg. Ik heb dochter steeds heel goed voorgehouden wat de risico's waren van inschrijven op MLA en dat uitloting een reele optie was waar ze rekening mee moest houden. Dat mama ondertussen gek werd van het idee dat we eventueel niet het voor haar allerleukste en beste zouden kunnen krijgen heb ik zoveel mogelijk voor me gehouden. Ik was na bezoek PN opgelucht, ik wist toen dat er oke opties waren in ronde twee. Niet alleen scholen waar je echt niet heen wil. Wel jammer dat het PN dit jaar voor h/v in tweede ronde ook geen plek meer had voor kinderen.
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 11:15   

@centrum: dat is nou precies waar ik me druk over maak met dat idiote voorrang bij vooral het Spinoza. Kinderen als jouw zoon, met een passie voor muziek en een duidelijk plan om muziek als eindexamenvak te doen vist achter het net omdat de vele voorrangskinderen, vaak op dringend advies van de ouders, kiezen voor de school waar ze verzekerd zijn van een plekje. Als er niet zo'n gapend gat zat tussen vraag en aanbod van scholen in Amsterdam zouden deze kinderen ook hun hart volgen en niet strategisch voor hun voorrang.
Centrum (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 11:11   

Goede vragen en opmerkingen. De reden dat onze zoon voor Spinoza koos is omdat hij met zijn viool graag auditie wil doen voor muziek+. Hij wil muziek als examenvak. Spinoza is de enige school met HAVO/VWO die leerlingen kansen geeft om in een symfonie orkest op nivo te spelen daarnaast inversteert in muzikale vorming op nivo. Zoals ik schreef hadden we ook ander scholen bezocht een tweede en een derde keus gemaakt....dus we waren er al veel mee bezig. Eigenlijk teveel!
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 11:02   

Over het Spinoza: links laten liggen die school, zij hebben uitsluitend plek voor de groep kinderen die toevallig op de juiste basisschool belandden toen ze vier werden. Verkeerde basisschool (dat is in Amsterdam gelijk aan de verkeerde postcode), Dan ben je gewoon NIET welkom anders dan om bij gratie *****s de aller-allerlaatste plekjes op te vullen. Vorig jaar 60% voorrangskinderen dit jaar bijna 75%. Spinoza is al genomineerd voor de rasberry trofee dit jaar.
AMY (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:59   

Sorry als het overkwam als jij-bak. Zo absoluut niet bedoeld. Ik verwachtte gewoon een enorme verschuiving in week 2 en die kwam niet. Das alles.
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 10:56   

@Amy: ik begrijp goed wat je bedoeld met voorkeuren maar nog steeds zal het criterium 'in de buurt' oneerlijk uitpakken. Immers, de meeste scholen staan in Zuid. Als je in daar woont en bijv. heel graag naar het Spinoza wil, geef je gewoon op dat je graag in de buurt naar school wil.
Over je relaas over strategisch kiezen: begrijpelijk hoor, zo houden we de regie een beetje zelf in de hand (al voelt het voor de onfortuinlijken onder ons als een 'jij-bak'). Het zou allemaal niet nodig zijn als er geen zo overduidelijke mismatch is tussen vraag en aanbod van scholen. Daar moeten we ons op concentreren, laat scholen ouders niet zo tegen elkaar uitspelen.
AMY (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:54   

Nou sorry hoor. Enneh, dus de arme mensen met een iin de tweede ronde uitgeloot kind (negatief verhaal) mogen nu niet meer posten? Nou van mij wel hoor!
R (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:48   

└, dat verhaal ken ik al. Nu wil ik graag de positieve geluiden horen, als ze er zijn.
AMY (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:45   

En idd laten we via het parool de stem laten horen. Want nu gaat het om een paar kids die hun zin niet kregen. Totdat mensen de verhalen horen hoe het is voor die families, de onmacht etc. das andere koek.

Wat ik me wel afvraag: die mensen die zijn gaan loten op het spinoza. Waarom heb je die keuze gemaakt? Hier stond Spinoza dus ook op 1 maar toen ik zag dat van de 87 plekken er 85 werden ingenomen door voorrangskids (nog voor het vormen van een extra klas) heb ik zoon apart genomen en hem de kans voorgelegd. Toen zag hij is dat die kand wel erg klein was en na een paar tranen zijn we weer in de schoolgids gedoken. Toen in week 2 andere scholen bezoeken en uiteindelijk wel een strategische keus gemaakt metvwel een school die erg aansprak (toen kwam ik er dus ook achter dat er echt heel veel leuke scholen zijn die allemaal wat hebben) en zoonlief is helemaal blij en heeft het geenseens meer over het spinoza. Alles beter dan door zo'n tweede ronde met speed daten etc. Ik had eigenlijk wel verwacht dat meer mensen dat zouden doen maar de hoeveelheid aanmeldingen op Spinoza groeide alleen maar, zo leek het althans. Dus was de kans onbekend of wilde kind coute que coute daarheen? Vraag ik me af....

Voor de trophy trouwens: wij zijn in week 2 zonder afspraak langs geweest op het HLZ, Fons Vitae en Berlage, en zijn bij alledrie heel goed ontvangen en erg welkom. Het was ook een hele leuke manier om die scholen te zien, gewoon in bedrijf, zonder open dag. En ik kan de mensen die nog moeten dit echt aanraden. Ga gewoon langs een school, in november of zo, als dat lotingscircus helemaal niet speelt, en proef de sfeer. Word je echt wijzer van. Dt vinden de vo scholen vast niet cool als iedereen dat gaat doen, maar zo'n open dag is echt puur een reclame stunt. Vind ik.
RS (A'dam)
op 15/04/2014 naar 10:38   

Het lijkt me sowieso nuttig om in de eerste ronde ook een of meerdere scholen te bezoeken waar je kind eventueel heen kan bij uitloting. Ook goed als vergelijkingsmateriaal en soms blijkt zo'n school heel erg leuk en wordt het eerste keus. Drie jaar geleden heeft mijn zoon zo bewust voor Berlage gekozen en dit jaar hadden we Nieuwe Havo als alternatief, waardoor we ook niet opnieuw naar markt / scholen hoefden. Blijft natuurlijk verdrietig dat kind is uitgeloot, maar hij heeft iig een idee over alternatief. Mij een raadsel waarom zoveel mensen volledig in paniek schieten na uitloting, je weet toch dat dat kan gebeuren. Is niet leuk, maar erop anticiperen scheelt een hoop stress en gedoe.
AMY (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:30   

@EH volgens mij is het og steeds nietvhelemaal doorgekomen wat ik bedoel. Ik bedoel dus juist dat iedereen iets anders belangrijk vindt. Voor sommigen is dichtbij belangrijk, voor een ander een bepaalde school. Geen van die mensen krijgt nu of volgend jaar wat ie wil. Waar is dus voor pleit is dat iedereen de mogelijkheid zou moeten krijgen aan te geven wat ie belangrijk vindt. En datvje daar dus een hogere kans hebt. Jij vindt duidelijk een bepaalde schoolkeuze heel belangrijk, en reistijd onbelangrijk, dus zou je moeten kunnen aangeven. School X op plaats 1 2 en 3. Zodat jij meer kans hebt om op die bepaalde school te komen. Ik vind reistijd belangrijk en heb gezien dat al die scholen wel wat hebben, dus zou ik dus meer kans hebben om op een school in zuid te komen. En welke dan is van minder belang. Bijvoorbeeld.

Verder denk ik dat het qua regiofunctie heel simpel is: gewoon reciprocaal. We behandelen de Amstelveense kids precies zoals Amstelveel de Amsterdamse kids behandelen. Dus zit je in Amsterdam op de basis school kun je gewoon meedoen maar zo niet dan kom je pas aan de beurt als amsterdam geplaatst is. Das eerlijk en simpel. Totdat Amstelveen de boel ook openstelt voor Amsterdam, dan is Amsterdam ook open voor Amstelveen.
Ko (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:19   

@Centrum Herkenbaar. Heb weer brok in mijn keel van je verhal. En zweethanden. Leef met iedereen mee die deze machteloosheid mee moet maken. Schande dat Amsterdam zo met zijn kinderen omgaat. Ik heb wel vertrouwen in deze generatie en weet zeker dat zij later de stad veel beter zullen organiseren. Nu hebben ze in ieder geval geleerd hoe het niet moet.
Loeka (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:15   

@B Ik hoop heel erg dat je kind ingeloot wordt deze keer! Zou ik je voor het Parool mogen interviewen over deze tweede lotingsronde? Ik denk dat je een spreekbuis kan zijn voor alles wat hier op het forum gezegd is de afgelopen tijd.
B (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 10:07   

Zit gekluisterd aan telefoon en e-mail te wachten op bericht vandaag van Vossius, heb speciaal vrij genomen om kind te kunnen opvangen bij tegenvallend nieuws, hoe lang gaat dit nog duren?
C (Zuid )
op 15/04/2014 naar 10:04   

@centrum:
Zo herkenbaar en ik leef met je mee. Wij zetten als ouders een grote stap, iets wat we NIET willen maar je MOET gedwongen.
Ik hoop dat het voor jullie goed uitpakt. Ik blijf vertrouwen hebben. Wij uitgeloot ook op Spinoza en gaan naar IJburg.
De hele omgang met havo/vwo niveau is beschamend. Na jouw bericht wÚÚr blij dat ik niet heb ingeschreven op de hof, of andere doekjes voor het bloeden. Veel succes!
Mb (Zuid)
op 15/04/2014 naar 09:53   

Aan alle ouders die hun kind op een iets "spannendere" school hebben ingeschreven , petje af! Wij gaan ervoor zorgen dat Amsterdam uniek blijft met leuke gemengde scholen.
Centrum (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 09:48   

Ervaring met onze uitgelote zoon (HAVO/VWO advies) Spinoza.
We gingen opnieuw naar scholen om de sfeer te voelen want ook de tweede voorkeur (Sint Nicolaas) was vol en de derde voorkeur ook (Pieter Nieuwland).
Hele drukke week en ook emotioneel, in de tweede ronde staan er allemaal uitgelote kinderen met hun ouders te luisteren naar een docent die veel praat, er valt bijna niets te zien want er is geen echte open dag. Ook hadden scholengroepen ineens andere maatregelen getroffen voor uitgelote kinderen waardoor je niet kon inschrijven op een aantal open plekken bij een eerder bezochte school zoals Pieter Nieuwland, ze hadden 10 plekken over en bij de tweede ronde werden ze ineens niet meer aangeboden. Foetsie verdwenen! Het voelt als 'gedumpt' worden. Ze voegen de HAVO/VWO adviezen bij de havo en zeggen er keihard bij dat de meeste HAVO/vWO leerlingen percentueel weinig kans maken om uiteindelijk in VWO te komen (dit zijn de woorden van afdelingsleider HAVO DE Hof van Pieter Nieuwland)
We moesten dus opnieuw kijken tijdens de lessen in de gebouwen op scholen die we niet eerder hadden bezocht, we hadden geen idee van wat er nog meer is en hoe je dat in een paar dagen tijd tussen je werk door in kaart kunt brengen, wat is de sfeer? wat doet zo'n school, inspectierapporten komen veelal overeen, er zijn overal voor- en nadelen. Rondleidingen aanvragen. Sommige scholen gingen daar op in, sommigen hadden geen tijd. Hopen dat ze tijd voor je maken. IJburg college en OSB Bijlmer gaven gingen hier goed op in, gaven aandacht aan het probleem. Cosmicus had geen tijd voor iets extra's.
Ja en dan ook nog kiezen, je hebt maar een paar dagen de tijd.
De uitkomst is dat onze zoon voor de tweede ronde staat ingeschreven voor OSB (Bijlmer) zeer brede school. Iedereen zegt dat dit een goede school is, de sfeer is goed, dat hebben we zeker gemerkt, opvallend, goede contact met docenten Multi Culti.
Toch staan we nog te sidderen op onze benen. Zo anders dan we voor ogen hadden. Als ik er aan terug denk dan krijg ik nog steeds tranen in mijn ogen.
Ik hoop dat andere kinderen uitlotingen niet meemaken.
Het Parool (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 09:08   

Zijn er ouders die vandaag de loting afwachten en daarover wat willen vertellen in het Parool? Ik hoor graag van jullie!
Andere I (Centrum)
op 15/04/2014 naar 08:48   

@A: dat is het allemaal al langs gekomen...interessant is zoveel mogelijk eerste-hand-ervaringen te horen, en op basis daarvan te bedenken of het klinkt als een school voor je kind...
@Menno: ben jij nog verder gekomen met de gegevens van de uitgelote kinderen, of zullen we daar ivm privacy nooit achterkomen?
Ko (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 08:48   

Allemaal marketing trucjes: Amstel lyceum, Cosmicus, Metis. De namen kun je makkelijk veranderen. Kan ik misschien ook bij tegenslag onder een andere naam opnieuw proberen?
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 08:21   

Vanaf augustus 2014 heet het Cosmicus 'Metis montessori lyceum'. Ze hebben tot en met de derde ook een speciale auti klas waar kinderen met een autistische aandoening samen in kleine klassen zitten en speciale begeleiding krijgen.
A (Oost)
op 15/04/2014 naar 08:08   

@R: google op Cosmicus en Fethullah Gulen.
E (Amsterdam centrum)
op 15/04/2014 naar 08:05   

Vandaag wordt er in de tweede ronde geloot. Het Vossius loot vijf kinderen uit (vorige week waren dat nog zes!?). Ze gaan tot 29 kinderen in de klas, hoewel ik begrijp dat je grenzen stelt, zou als alle vijf klassen met ÚÚn extra leerling opnam loting voorkomen kunnen worden.
Veel sterkte vandaag voor alle betrokkenen.
R (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 07:42   

Bakke, waar blijft het verhaal over Cosmicus, ik ben echt benieuwd.
I (Amsterdam)
op 15/04/2014 naar 07:40   

Hebben zich in de tweede ronde mensen ingeschreven bij het comenius, HLW en Reigerbos? Ik kan dat niet vinden.
Andere I (Centrum)
op 15/04/2014 naar 07:18   

@T: duidelijk verhaal over het Comenius.
Z (A'dam)
op 15/04/2014 naar 00:05   

Nog even een aanvulling: vlg mij bestaat een dergelijk programma ook al voor basisscholen, dat een 'witte' en een 'zwarte' basisschool elkaar bezoeken en iets gezamenlijks gaan doen. Ik weet niet wie dit bedacht of georganiseerd heeft, de gemeente of de scholen? Weet ook niet of het werkt, of het een succes is. Maar ik vind het idee wel de moeite waard.
Z (A'dam)
op 14/04/2014 naar 23:59   

Er zijn zoveel special interest en speciale doelgroep scholen in A'dam. En deze, Comenius, is er eigenlijk ook zo een. Zelf zou ik denken: bedien deze doelgroep zo goed mogelijk, zorg dat je hierin een succes wordt and be proud of it. In plaats van geforceerd een andere doelgroep binnen te willen halen, wat toch niet lukt.
Maar goed, dan heb je het probleem dat er 'zwarte' kinderen op schijnen te groeien zonder ooit een 'wit' kind gezien te hebben. (Vraag ik me meteen af wat die ouders daar eigenlijk aan doen, maar goed, ouders kunnen natuurlijk ook niet alles.) Er is op de vo-scholen ook Topscore, een sportprogramma waar kinderen van bijna alle vo-scholen aan meedoen. (Helaas niet alle scholen: ik zie geen Hyperion, 4e, Barleaus, Ig, Vossius, 2e Caland.) Kan er hierop voortbordurend niet meer buitenschoolse mix komen? Bijv. bepaalde scholen die een band met elkaar aangaan en dan gemeenschappelijke projecten doen?
T (Adam)
op 14/04/2014 naar 23:12   

[vervolg] voor een bredere doelgroep, dat zie ik de komende 5 jaar niet gebeuren. Zijn ze helemaal niet op ingesteld. Gaat alleen maar over oppeppen en moed inspreken van achterstandsdoelgroep. Dat is de uitdaging van de kinderen daar. Dat ontstijgen. Super klote voor ze, maar een school die voor ons reeel is of aansluit? Never.
T (Adam)
op 14/04/2014 naar 23:07   

Het hlw ken ik niet maar eerlijk, mensen lief, welke meervoudige injecties moet je het comenius geven? Als school waar je weggekeken dan wel besprongen wordt als uitzondering, als je daar binnenkomt op de open avond. Het was een vervreemdend geheel. Het ging, in de woorden van een ouder die voor kind school zoekt nergens over. Het spijt me, die school staat zo ver af van dat wat ook maar in de verste verte herkenbaar of uitdagend is. No go area. Dus roep nog maar een paar keer "waarom niet", of "hoe kunnen we daar"! Veel succes. Zoals femke halsema ook al zei: mijn kinderen zijn geen sociaal experiment. Daar moet zoveel gebeuren om t aanbod interessant te maken voor een br
Amoniem (Adam )
op 14/04/2014 naar 22:56   

Die sigaar van mla. Zelfs die was uit eigen doos
E (Amsterdam centrum)
op 14/04/2014 naar 21:18   

@EH: precies, eens, dat is dat idiote van voorrang :-)
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 21:16   

@E
O ja, over voorrangsbeleid, daar heb ik wel een tip voor: meld je kind op tweejarige leeftijd vooral aan op een montessorischool, dan heb je tenminste alvast voorrang op een groot aantal VO scholen. Doet er verder niet toe of je kind daar geschikt voor is (alsof je dat weet bij een tweejarige), maar gegarandeerd dat je niet mee hoeft te doen met het lotingsscircus.
I (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 20:55   

Bij het nieuwe lotingssysteem leg je het lot helemaal in handen van de scholen. Je kunt namelijk ook niet meer de aanmeldingen in de gaten houden en strategisch kiezen. Het zal 1 grote black-out box worden. Een schimmig spel, precies wat de scholen willen. Is het nu duidelijk hoeveel kinderen zich waar precies hebben aangemeld? Waar wordt er eigenlijk in de tweede ronde geloot? Iedereen hier op het forum vraagt zich af waar de 200 havo/ vwo leerlingen zich hebben ingeschreven. Ik mis volledig de transparantie. En daardoor ook het vertrouwen.
E (Amsterdam centrum)
op 14/04/2014 naar 20:47   

@EH: mijn stem gaat niet naar het MLA. Ja, goed dat ze alle vwo leerlingen geplaatst hebben in de 2e ronde en een extra klas hebben gevormd. Daar verdienen ze zeker een pluim voor, als enige school die geen sigaar uit eigen doos toverde. Maar het blijft een ook school met een voorrangsbeleid waar je als kind zonder montessori basisschool weinig kans hebt bij overaanmeldingen. Veel havo leerlingen visten zo achter het net.
E (Amsterdam centrum)
op 14/04/2014 naar 20:42   

@R: nu doen ouders en kinderen vooral water bij de wijn, en dan met name de ongelukkigen die uitgeloot zijn met als overtreffende trap degenen die morgen voor de tweede keer worden uitgeloot. Scholen moeten een stap zetten, om te beginnen met een oprecht excuus voor de beschamende vertoning de afgelopen weken en daarna met het aanbod seriues gaan afstemmen op de vraag.
Dat nieuwe lotingssysteem dat ze ouders en kinderen nu willen opleggen, dat is een farce, een doekje voor het bloeden. Lees het rapport maar (zie link in bericht VSA) en laat de laatste twee zinnen van de onderzoekers goed op in inwerken.
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 20:31   

Er is ook eigenlijk helemaal geen prikkel voor scholen om iets aan te passen. Misschien kunnen wij dat voor hen bedenken:
- we roepen de school die het beste met de leerlingen omgaat uit tot modelschool van Amsterdam. Ik stem op MLA :-)
- scholen die slecht omgaan met hun toekomstige leerlingen, komen op de rode lijst.
- we werken samen met Het Parool, AT5 en de landelijke kranten om hier publiciteit aan te geven
- we reiken verschillende prijzen uit: tofste school, coolste leraren, beste gebouw, meest vernieuwende onderwijs, etc
- eigenlijk net zoiets als de Oscor uitreiking
Met als tegenhanger de raspberry, de prijs voor slechtste performance.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 20:25   

@EH, eens, Caland lijkt het erg goed te doen, meisje van school hier fietst er met heel veel plezier elke dag heen,...
lijkt me dus ook, die kwaliteitsslag die nog te maken valt bij bestaande scholen, zou toch geweldig zijn als bvb Comenius en HLW op korte termijn wel kunnen bieden wat ouders/kinderen graag willen!
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 20:14   

@ andere i: eens dus, met jou
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 20:12   

@andere i:
Wat maakt het Caland zo geliefd? Of Spinoza? Kennelijk is daar idd behoefte aan: vernieuwend onderwijs, aandacht voor creatieve vakken en kunst, voor sport. Caland staat toch ook in Nieuw West. Ze hebben daar iets goeds gedaan. Als ik Marcanti was, zou ik daar eens heel goed gaan rondkijken!

Er is zeker nog een slag te slaan bij betsaande scholen, denk ik.
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 20:06   

Het verbaasde me wel dat Amstelveen wel een regiofunctie heeft, maar niet richting Amsterdam, en andersom wel.

Tja, een simpele oplossing heb ik ook niet. Maar we weten nog steeds niet hoe groot het probleem nu echt is. Voor mijn kind bv had ik wel een top drie kunnen maken, wellicht wel een top vijf. Voor andere kinderen geldt dat weer niet. Eens dat het een lastige kwestie is. Maar ik blijf erbij: zolang we niet zeker weten om hoeveel kinderen het gaat, etct, is het lastig om oplossingen te bedenken.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 20:06   

@L: vertel, hoe werkt het in andere regio's?
L (A'dam)
op 14/04/2014 naar 19:38   

In de omliggende regio's geldt wÚl leerlingen uit eigen regio eerst; waarom juist uitgerekend in Amsterdam , dÚ regio waar zoveel problematiek heerst ivm plaatsingen, niet??! Beperking van de regio opname is kennelijk een effectief middel, als we zo in de regio's om ons heen kijken. Postcodebeleid is dan niet eens nodig. Anders komen we er niet uit mensen! Top 3 doorgeven is geen oplossing; kunnen ze niet waarmaken. Dus water bij de wijn!
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 19:37   

@R; daarom vind ik de uitspraak "er moet meer passend onderwijs komen" niet zo krachtig, aangezien iedereen daar idd al weer een ander beeld bij heeft...maar volgens mij kun je wel stellen dat ouders blij zouden zijn met een havo-vwo-school erbij, met aandacht voor creativiteit/sport, dit niet als een soort marketingtruc, maar echt geintegreerd in de school, en denk ik dat veel kinderen ouders logisch vinden dat je misschien een half uur moet fietsen om op de school van je keuze te komen, maar is een uur reistijd wel erg veel...
Of zit ik er helemaal naast?
R (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 19:24   

Toch is het opvallend dat je hier op het forum al ziet hoe moeilijk het is. Iedereen vind iets anders belangrijk, heeft andere meningen zowel over afstand of vrije keuze etc etc. Een oplossing moet toch ergens vandaan komen en daarvoor zal door iedereen water bij de wijn gedaan moeten worden.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 19:14   

@EH @T: het was mij helemaal niet te doen om een postcode-beleid aan te zwengelen...wel ben ik benieuwd naar wat eerder gelanceerd werd: het Sint Nicolaas, waarom zo populair, is het alleen "cosmetisch"=het nieuwe gebouw, nee blijkbaar is er ook een doorlichting geweest, en de leraars zullen wel een positief gestimuleerd worden doordat de school nu populair is...Maar valt deze formule dan niet te herhalen bvb in Nieuw-west met het Comenius, de havo-vwo school in NW...ik was benieuwd of als deze school nou zo zelfde soort proces zou doormaken, of als er een creatieve component aan die school kan toegevoegd worden, of er dan wel gekozen wordt om in de buurt naar school te gaan, of dat het gewoon trekt om in Zuid naar school te gaan?
We kunnen als ouders nl wel roepen dat er geen passend aanbod is, maar we weten dat Osvo dan verwijst naar de lege plekken op Comenius en HLW...Waarom loopt HLZ beter dan HLW?
Iedereen moet eigen afwegingen kunnen maken, wel reizen, antroposofisch enz...maar er is in bepaalde gevallen geen keuze mogelijk, op welke manier is er mogelijk binnen het bestaande systeem meer keuze te creeŰren, daar was ik benieuwd naar...
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 18:49   

Leerlingen uit andere gemeenten (bijvoorbeeld de Ronde Venen, Amsterdam en Haarlemmermeer) liggen minder in de nabijheid van de school en/of hebben openbare alternatieven in de nabijheid. Als er nog plaatsen beschikbaar zijn op het Amstelveen College, zijn ook leerlingen uit deze gemeenten van harte welkom op onze school.

Nuancering: leerlingen uit Amsterdam zijn wel welkom, als er nog plaats is, nadat alle andere leerlingen zijn geplaatst.... Dus voorrang voor de eigen regio.
Ko (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 18:45   

@Hanna Weet je dat zeker? Op de site staat dat ze 4 HAVO/VWO leerlingen gaan uitloten. En in de 2e extra HAVO klas in maar 1 aanmelding. Maar misschien is de informatie niet actueel.
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 18:43   

Zorg voor openbaar onderwijs in de regio Amstelland.
Het toelatingsbeleid benoemt een gebied binnen de regio Amstelland tot primair verzorgingsgebied. Het Amstelveen College hanteert gemeentegrenzen hierbij als scheidslijn. Wij hechten eraan dat leerlingen in de meest nabijgelegen gemeenten zo veel als mogelijk kunnen kiezen voor openbaar onderwijs. Voor leerlingen uit de gemeenten Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer is geen openbaar alternatief in de buurt. Ouder Amstel is zodanig op Amstelveen gericht dat wij ook deze gemeente in de primaire regio opgenomen hebben. Leerlingen die niet woonachtig zijn in Amstelveen, Uithoorn, Ouder Amstel of Aalsmeer, maar wel in een van deze drie gemeenten op een basisschool zitten, hebben veelal vriendschappen opgedaan in hun klas. Om die reden worden deze leerlingen ook tot de primaire regio gerekend.

Dit komt uit het toelatingsdocument van het Amstelveen College. Even verderop staat dat leerlingen uit Amsterdam zich niet kunnen aanmelden, omdat zij voldoende alternatieven hebben in de eigen regio.
En dat vind ik vreemd, want nu lijkt het alsof Amstelveen ook een regiofunctie vervuld. Dus zouden de Anstelveense kinderen helemaal niet in Amsterdam hoeven inschrijven. De regiofunctie gaat als hetbware maar een kant op... Amsterdam voor Amstelveen, maar Amstelveen niet voor Amsterdam. Of zoiets...
Hanna (Amsterdam zuid)
op 14/04/2014 naar 18:34   

Bedankt voor de reacties wb mijn dochter die vanuit Zuid naar De Nieuwe Havo in Noord gaat! Fijn dat er zo meegedacht wordt!!!!
Hanna (Amsterdam zuid)
op 14/04/2014 naar 18:31   

@Mb: Nee, op de Nieuwe Havo gaan ze niet loten!
Mb (Zuid)
op 14/04/2014 naar 18:00   

Buurten beleid nee, maar een beperking van de regio opname. Daar ben ik toch wel voor. Als je kijkt naar de percentages kinderen van buiten Amsterdam op sommige scholen dat kan oplopen tot 25 procent. Vooral in zuid en noord. Dat vind ik toch echt wel veel. Verspreid de regio opname maar over alle stadsdelen in Amsterdam. Of niet meer dan 10 procent regio opname per school.
T (Adam)
op 14/04/2014 naar 17:08   

Ik sluit me aan bij Eh. Ik krijg ook de kriebels van eigen buurt eerst. Lekker makkelijk gezegd als je in zuid woont.
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 16:57   

@Amy
We zijn het niet zo heel erg oneens, alleen je gevoel van 'oneerlijkheid', daar kan ik niet zoveel mee.
Het is inderdaad niet acceptabel dat jouw kind niet naar een school in de buurt kan waar hij/ zij graag heen wil. Maar niet omdat die school nou toevallig in je eigen buurt is, maar omdat je kind graag naar die school wil. Een van de redenen om te kiezen voor een bepaalde school kan zijn dat de school in de buurt is.
Net zoals een kind uit een ander stadsdeel om een bepaalde reden (sfeer, aandacht voor creatieve vakken of wat dan ook) naar diezelfde school wil, daar moet ook een plekje voor zijn. De langere reistijd neemt het kind uit het andere stadsdeel dan graag voor lief.

Ik krijg de kriebels van 'eigen buurt eerst'.

En waar ligt de grens? Bij de stadsdelen? En als je nou op de rand van het stadsdeel woont, mag je dan wel 'de grens' over? Of als je stadsdeel maar twee scholen heeft? Nee, brrr, kan hier echt niets mee.
AMY (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 16:50   

Dus eigenlijk komt het erop neer dat iedereen een voorkeur zou mogen opgeven en daarvoor evt ook voorrang of iig een hogere plaatsingskans zou kunnen krijgen. Voor de een is dat specifiek het Ignatius en die wil geen keuze 2-5 opgeven. Voor de ander is een school in zuid goed maar welke maakt niet zoveel uit mits het juiste niveau maar aangeboden wordt. Voor een derde perse montessori etc etc. Ik denk dat dat een stuk eerlijker zou zijn. Waarom niet een vwo kind uit noord een gegarandeerde plek in noord geven? En dan mss niet op eerste keus? Als dat kind dat wil. Want voor iedereen is het idd anders. Sommige mensen gruwen van de lange reis, anderen gruwen van een kakschool, en een derde gruwt van montessori. Nu word je verplicht 1 school te kiezen, terwijl er in de buurt 5 geschikte waren, mss wel 6. Volgend jaar moet je 3 keuzes opgeven terwijl je misschien maar 1 school wil.
MH (A'dam noord)
op 14/04/2014 naar 16:34   

VWO kinderen in noord kunnen in hun eigen buurt/stadsdeel kiezen voor / aanmelden op 2 VWO scholen: openbaar VWO plus met categorale cito score eis op Hyperion of christelijk VWO en Havo-VWO op Damstede. Die zaten vol in de eerste ronde, en uitloters moeten dus naar andere stadsdelen of andere plaatsen.
Hyperion geeft op het nulde uur trouwens ook bijspijkerles als leerlingen dat nodig hebben.
Iedereen maakt zijn eigen afweging tussen breed/categoraal, reistijd, schoolvisie/identiteit/gezond etc. Met 10 scholen in de buurt ligt dat anders dan met 2. (Zelf ben ik geneigd om makkelijker over reistijd te denken, moest vroeger een uur met bus of fietsen naar het gymnasium.
Over de rijtjes/nieuwe loting:
Wij waren het vorig jaar alleen over de nummer 1 eens, daarna verschilde het al. In plaats van het nieuwe systeem zou ik liever meer kans op de topfavoriet willen. Voor iemand anders met een scholen top 3 die dichter bij elkaar staan ligt dat anders.
Een ander loting/matching systeem tegelijk invoeren met verplaatsing van de cito lijkt me ook niet goed.
Hoe en door wie gaan de LVS gegevens ge´nterpreteerd worden? (grafiek, vaardigheidsgrafiek, leerlingtoetskaart, wij krijgen elk rapport een andere weergave van uitslagen)
Het wordt moeilijk om het dan eerlijk/transparant/duidelijk te houden.
Dit jaar hoefden wij niet mee te doen, vorig jaar en 3 jaar geleden wel, en procedure is inmiddels flink veranderd. Drie jaar geleden was er nog geen NIO verplicht bij cito 543/544 voor categoraal VWO (telde basisschool advies dan toen zwaarder? ik heb jaren gehoord dat cito ook niet goed voorspelt) De positie van tussenadviezen is ook ingewikkeld.
AMY (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 16:25   

@EH dat zeg ik helemaal niet. Ik zeg alleen dat er dus nu geen alternatiefnis dat acceptabel is dus dat hele volksstammen reizen. En dat daardoor acceptabele scholen elders volraken. En daardoor er kinderen uit die buurt die niet willen reizen geen school hebben.

Ik zeg niet dat ik vind dat je niet mag reizen, ik zeg alleen datvik er geen bal van geloof dat al die kids zo graag reizen. Dus moet er een acceptable alternatief komen in NW, zodat de kids die niet zo nodig willen reizen voor een bijzondere school dat ook niet hoeven en er dus tegelijkertijd meer ruimte komt op scholen elders. Want vind jij het dan eerlijk dat er nu kids in zuid zitten die naar geeneen van die scholen daar kunnen? Terwijl ze dat wel willen. Extra zuur ook nog dat je er naast woont
S (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 15:52   

@bakk. kijk dat is nou waar het OSVO op zit te wachten, ruzieende ouders. Natuurlijk zijn we onder schooltijd gaan kijken en natuurlijk zitter er geen marsmannetjes, maar... mijn dochter wilde graag naar een kunstprofiel school met veel aandacht voor creatief. Dat is het cosmicus niet!. dus ja! ik vraag me af ze daar als creativeling aansluiting vind. En omdat ze nog heel veel open plekken hadden denk ik dat het cosmicus niet bij veel de eerste keus was.
DB (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 15:40   

Nogmaals over Cosmicus. Zijn er ouders hier met kinderen erop? Zwarte school is voor ons geen probleem, zolang er enige diversiteit daarbinnen is, problematischer vinden wij een school dat meer dan 50% Turks is, krijgen die dan niet de overhand? Benieuwd naar ervaringen.
EH (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 15:38   

@Amy
Dus het feit waar je woont bepaalt waar je naar school mag gaan? Waar is de vrijheid van onderwijs gebleven? Vind ik een hoog goed. Te mogen kiezen naar welke school je wil, of die nu ver of dichtbij is, een brede of categoriaal of Dalton of wat dan ook.

Deze, in mijn ogen enigszins vervelende, discussie leidt af van het echte probleem: dat er te weinig aantrekkelijk onderwijsaanbod is voor bepaalde niveaus. Maar dat is al eerder in deze discussie geconstateerd.

En nog steeds zou ik graag de getallen willen zien: om welke aantallen gaat t en waar zijn de uitgelote en afgeweze leerlingen heen in de 2e ronde.
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 15:20   

@Amc: precies mijn gedachten, heel dubbel...
Andere I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 15:16   

Idd West maar niet te ver van de pont zodat Noord ook bediend wordt en Centrum, dat ook geen havo/vwo heeft...
AMY (Amsterdam)
op 14/04/2014 naar 15:14   

@EH, omdat als alle kinderen het stadsdeel uiitreizen er een tekort komt op de scholen in andere stadsdelen. En ik er geen bal van geloof dat al die kinderen zo graag willen reizen. Ze gaan reizen omdater nu niet echt een alternatief is dat vergelijkbaar is. Ik ben erg ambivalent over postcode beleid. Aan de ene kant is voorrang niet eerlijk, aan de andere kant is het ook niet eerlijk dat een kind niet naar een van 10 scholen om hem heen kan omdat die vol zitten, en vervolgens wordt gedwongen naar een school te gaan in een stadsdeel waar de kids uit het stadsdeel zelf hun neus voor ophalen. Zo'n kind heeft dan dubbel pech, een niet gewenste school en ver reizen. Das pas echt oneerlijk.
Ander I (Centrum)
op 14/04/2014 naar 15:13   

@mb: nee je hoeft niet naar de bijspijkerklassen, maar als je bvb op het hyperion komt, krijg je te horen dat je elke dag naar het 0de uur kunt, met allerlei extra aanbod, dan gaat mijn kind stralen(en ik ook), als ik hoor dat een school bijspijkerlessen aanbiedt, denk ik, goed dat ze dat doen, dat zal zeker voor veel kinderen een uitkomst zijn, maar wat bieden ze aan aan de kinderen die dat niet nodig hebben?
en over HLZ en HLW, HLZ zal wel een soort "netwerkfactor" hebben of zo?
<< vorige

1 ... 32-33-34-35-36-37-38-39-40-41 ... 51

volgende >>