Schrijf een nieuw bericht

Pagina 4 - Berichten 601 tot 800

F (Amsterdam)
op 17/04/2019 naar 17:08   

De OSVO meldt: de "reservelijsten blijven volledig van kracht tot en met de laatste dag van het schooljaar van de leerlingen". Dat zou dan zijn 12 juli 2019.
1 (3)
op 17/04/2019 naar 16:36   

Tot 1 september
An (A'dam)
op 17/04/2019 naar 15:58   

Weten jullie tot wanneer de reservelijsten gelden? Dit schooljaar, dus tot half juli of ook gedurende 2019/2020 schooljaar? En wat gebeurt er na half juli? Kun je er dan aanspraak op maken als er een plek vrijkomt (dus los van de reservelijstvolgorde?)? Komt dat voor en mag dat?
Jan (Amstelveen)
op 17/04/2019 naar 14:00   

Beste Allemaal, ik weet dat dit een forum is voor Amsterdam. Toch probeer ik het. Is er iemand die heeel toevallig toch zijn plekje mavo/havo HWC of AC in Amstelveen niet gaat gebruiken? please contact!
A (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 18:47   

De slipper en de riem is letterlijk zo genoemd en gebruikt in een van de vele gesprekken die er zijn gevoerd tijdens de Franse les op het Cartesius zoals verteld door mijn zoon. Ik vond juist heel goed dat deze gesprekken gevoerd zijn.
De Franse methode is inderdaad anders bij het Cygnus. Om deze posts niet onnodig lang te maken ben ik niet ingegaan op de andere vakken die het vlak na de wissel moeizaam maakten om de aansluiting te vinden. Het heeft een jaar geduurd om het allemaal op te halen. Ik bedoel juist dat het Cartesius vast een prima school is.
I (Amsterdam )
op 16/04/2019 naar 18:05   

En verder wordt er op het Cygnus een totaal andere methode Frans gebruikt dan op welke andere school dan ook, dus dat maakt het instromen op het gebied van Frans sowieso lastig.
I (Amsterdam )
op 16/04/2019 naar 18:03   

Dat van die slipper en riem komt uit een algemene enquête die bij alle scholieren wordt afgenomen, ik heb mijn kind hier nl ook over gehoord (cat.gym). Heeft volgens mij dus niks met Cartesius te maken!
Andere A (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 13:59   

Jeroen, dat klopt precies. Vooral in de brugklas bestaan problemen zoals in de vorige post geschetst. De (hele toffe) leraar Frans was vooral bezig met discussies zoals: zijn mannen beter dan vrouwen en waarom dan? Of: hoe wordt jij thuis geslagen - met de slipper of met de riem? Fantastisch dat die gesprekken er waren en ik vind zeker dat mijn kind dit mee moet krijgen (ook al wordt hij thuis niet geslagen). De keerzijde was dat hij nu op het Cygnus zo snel mogelijk Frans laat vallen omdat hij totaal de basis mist. Overigens zitten er op het Cygnus ook heel verschillende kinderen bij elkaar in de klas maar de 50/50 scheiding is er minder waardoor het nog beter mengt. En de motivatie om te leren is er meer bij de kinderen.
Jeroen (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 13:30   

@ A (andere A) Ik krijg de indruk dat het gemiddelde vwo-niveau op een school als het Cartesius net wat lager is dan op een categorale school, of een bredere school in Zuid. Zeker niet ondermaats, ze doen ten slotte allemaal hetzelfde eindexamen, maar met vooral veel extra aandacht voor Nederlands als tweede/extra taal en veel energie naar het gladstrijken van cultuurverschillen. Energie die op minder gemengde scholen kan gaan naar uitblinken op de kernvakken en tijd die naar interessante extracurriculaire activiteiten kan gaan. Tegelijk vond ik het enthousiasme van leraren voor hun school en leerlingen hartverwarmend (meer dan op de andere 10+ scholen waar we waren) en het gebouw niet onprettig, en fijn dichtbij. Moeilijke beslissing.
Jeroen (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 13:19   

@P Misschien was ik wat misleid door het frisse docentencorps en de leuke brugklasmeisjes die ons een tour gaven (in tegenstelling tot op veel andere scholen geen mannelijke leerling gezien inderdaad).

Ik zal er een dezer dagen eens rond een uur of drie gaan kijken om de échte sfeer te proeven. Onze elfjarige is best sportief en beweeglijk, maar houdt totaal niet van dat geduw en getrek dat we wel eens op andere basisscholen zien, en ik ook niet. Hopelijk is het er een paar jaar later gezelliger dan toen jouw zoon er tegen zijn zin terecht kwam. Dank voor je antwoord!
P (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 12:25   

@Jeroen: onze zoon kwam een paar jaar geleden ook op het Cartesius, 8e keuze. Hoe zeer hij ook zijn best deed, hij werd er doodongelukkig. Hij voelde zich er buitengesloten en een aantal kinderen waren onderling best fysiek (slaan, stoeien, schoppen etc.). Je kan het 'streetwise' noemen maar hij vond dat vreselijk. Hij kon gelukkig switchen naar een andere school en daar wil hij niet meer weg.
A (andereA) (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 11:33   

Ik denk dat iedereen op het Cartesius zijn uiterste best doet om er wat van te maken. Onze zoon zat hier in de brugklas (het was zijn 9de keuze) en is daarna gewisseld. Sociaal had hij het er naar zijn zin. De klassen zijn half om half gemengd. Dat levert ontroerende leermomenten op maar is op andere vlakken wel moeilijk (veel onrust in de klas, zeer uiteenlopende niveau's). Na twee uitlotingen hebben we nog een derde kind die binnenkort moet loten. Het Cartesius komt wel op de lijst, ze hebben vanaf het tweede jaar een goede gymnasiumafdeling. Mijn zoon wilde daar niet blijven omdat heel veel van zijn vrienden weggingen en omdat hij toch uiteindelijk het idee had dat hij meer uitgedaagd zou worden op een categoraal gymnasium. Hij zit nu in de derde en inderdaad, hij moest even alle zeilen bijzetten om de achterstand in te lopen.
Daantje (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 11:24   

mijn kind staat 3de op de wachtlijkts voor gerrit van der veen. zijn er kinderen die op deze school zijn ingeloot maar hier niet naartoe gaan?
A (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 11:09   

Jeroen, ga maar tijdens gewone dagen kijken (niet open dagen), dan zal zien waarom het niet zo populair is.
Jeroen (Amsterdam)
op 16/04/2019 naar 10:45   

Weet iemand waarom het Cartesius Lyceum (niet Cartesius 2) zo weinig populair is onder vwo'ers? We wonen in Westerpark en het is naast de Vinse School de enige atheneumschool in de (heel) wijde omgeving voor ons (Marcanti tel ik maar niet mee).

Barlaeus, Hyperion, 4e Gym staan hoger op het lijstje, maar op dit moment komt voor onze zoon het Cartesius vóór de Oud-Zuid en Nieuw-West scholen.

We kregen een heel positieve indruk tijdens de open dagen. Zie ik iets over het hoofd? Doet ons kind zichzelf tekort door de school redelijk bovenaan de lijst te zetten?
Suzanne (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 19:57   

@Anne: In aantallen zijn er simpelweg meer VWO kinderen die uitgeloot worden dan de andere adviezen. Dus zie je dat hier vaker terug. Maar het leed is echt niet erger hoor! Sterker nog - twee vriendinnen van mijn dochter met een VMBO-basis advies waren erg duidelijk in hun voorkeuren; de ene wilde naar het Mediacollege en de andere naar het Hubertus & Berkhoff. Gelukkig zijn ze allebei op hun eerste keuze gekomen want die scholen zijn een stuk minder uitwisselbaar dan de gymnasia en zelfs de lycea. Het blijft gewoon enorm rot voor iedereen die niet geplaatst is.

En je hebt zeker gelijk dat het heel moeilijk is om een passende school te vinden met dat gemengde advies. Al helemaal omdat je meeloot met alle kinderen die een puur mavo-advies hebben.
Suzanne (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 19:57   

@Anne: In aantallen zijn er simpelweg meer VWO kinderen die uitgeloot worden dan de andere adviezen. Dus zie je dat hier vaker terug. Maar het leed is echt niet erger hoor! Sterker nog - twee vriendinnen van mijn dochter met een VMBO-basis advies waren erg duidelijk in hun voorkeuren; de ene wilde naar het Mediacollege en de andere naar het Hubertus & Berkhoff. Gelukkig zijn ze allebei op hun eerste keuze gekomen want die scholen zijn een stuk minder uitwisselbaar dan de gymnasia en zelfs de lycea. Het blijft gewoon enorm rot voor iedereen die niet geplaatst is.

En je hebt zeker gelijk dat het heel moeilijk is om een passende school te vinden met dat gemengde advies. Al helemaal omdat je meeloot met alle kinderen die een puur mavo-advies hebben.
Anne (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 17:16   

Ik vind de discussie ook wel wat veel toegespitst op leerlingen met VWO advies. Neemt niet weg dat het natuurlijk heel teleurstellend is voor elk kind als je niet naar een van de scholen mag waar je graag heen wilt. Hoe meer kinderen wel geplaatst worden, hoe zuurder voor dat kleine aantal dat pech heeft.
Maar ik vond het eerlijk gezegd ook geen sinecure om een school te vinden voor mijn kind met mavo/havo advies. Een gewone, brede scholengemeenschap bedoel ik, met een mavo/havo brugklas. Geen bijzonder concept TTO, Dalton, Montessori. Ze zijn er nauwelijks. Heb ik niet goed gezocht?
Hugo (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 15:25   

Inderdaad. Het is geen teleurstelling voor even, het gaat om een hele schoolcarriere. Dat is nogal wat. Zoals al eerder zo treffend is gezegd: loten doe je met sinterklaas, niet om een plek op een school.

Extra zuur om te lezen dat de wethouder deze krapte bewust in stand houdt maar haar eigen kind er niet eens van kan overtuigen voor een brede school te kiezen.
Amsterdammertje (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 14:31   

Precies zoals je beschrijft ook hier....(enkel "keuze" 8 ipv 9. )
Je kunt als kind een stuk mee in je flexibiliteit en ook wij hebben haar natuurlijk voorbereidt op een minder goede loting, maar 8 staat zoooo ver van haar af..
Waarom moet een kind gedwongen worden naar een school te gaan waar zij/ hij geen gevoel bij heeft, maar wat WEL hun eigen schuld is, want ze hebben immers die school ZELF gekozen.

De schuld bij onschuldige kinderen leggen, die zo hun best gedaan om al die scholen te bezoeken en vol overgave proberen een serieuze afweging te maken...
Om daarna gewoon opzij geschoven te worden als een nummertje...

Om vervolgens te horen dat 98,8% wel naar hun top 5 is gegaan en slechts 1,8 niet,
Waarom jij ? Er is geen waarom.... dat doet toch geen recht aan de belevingswereld van een tiener die de wereld nog wil veroveren. Die wil geloven in iets dat groter is dan hemzelf, dat hij/ zij ergens bij hoort, dat je je leven mede kunt sturen door keuzes te maken, als je maar je best doet .

Ik weet niet wat dat doet met kinderen.

Het hele scholenbezoek en lotings circus hinkt op 2 benen.
Eimert (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 11:58   

@Squla; ik neem aan dat je er bij was toen ze 15 scholen heeft bezocht en zelf haar lijstje heeft samengesteld? Dat je bij ons aan tafel zat elke keer als we haar voorhielden dat eigenlijk haar hele top 5, nee top 7 een prima uitkomst zou zijn, dat ze er rekening mee moest houden dat de kans dat je wordt uitgeloot voor keuze 1 groot is? En dat je er bij zat toen mijn dochter op het scherm zag dat het "keuze" 9 was geworden en langzaam begon te huilen?
F (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 11:57   

Wat een fijn nieuws kregen wij net. Dochter is alsnog geplaatst op Barlaeus. Ze stond als eerste op de reservelijst!
F (Amsterdam)
op 15/04/2019 naar 11:57   

Wat een fijn nieuws kregen wij net. Dochter is alsnog geplaatst op Barlaeus. Ze stond als eerste op de reservelijst!
A (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 22:55   

Ik vind het toch raar dat gemengde etniciteiten en categorale scholen door sommigen als tegenstellingen worden ervaren. Wij zien juist dat de twee categorale scholen waar onze kinderen op zitten (Cygnus Gymnasium en 4e) best wel gemengd zijn qua kinderen en dat die heel goed en veel mengen en met elkaar omgaan. Worden hier niet twee dingen door elkaar gehaald? Denkt men soms dat kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond als ze slim zijn niet naar een gymnasium of categoraal VWO zouden willen maar naar een brede school? Volgens mij klopt dat niet.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 20:24   

@Scula breed: het is een jaarlijks terugkerend patroon om de ouders de schuld te geven van het verdriet dat hun kinderen hebben als gevolg van door domme pech een slecht lotnummer te krijgen.

Alleen deze ouders zien het verdriet van hun kinderen, jij en wij niet. Deze kinderen snappen na een intensieve ontdekkingstocht langs vele scholen niet dat de verschillen tijdens de zoektocht zo groot zijn en dat na de loting voor de groep pechvogels ineens alle scholen even goed zouden zijn. De realiteit is dat niemand met deze kinderen wil ruilen, ook jij niet.

Je haalt onderzoek aan om aan te tonen dat het allemaal wel meevalt. Zelf heb je dat misschien niet gelezen maar je vergeet in ieder geval te melden dat 1.) dat de verwachtingen van uitgelote kinderen ook veel lager zijn bij de start in de brugklas dan van kinderen die het geluk hadden wel geplaatst te zijn op de school van keuze en 2) dat dit een oud onderzoek betreft gedaan ver voor de centrale loting in 2015 startte.

Je noemt het ‘gelukkig’ dat het bewust beleid is om wel van kinderen en hun ouders te vragen zorgvuldig hun échte voorkeuren te bepalen, maar de wensen vervolgens volstrekt te negeren - tegen alle gedane beloftes in, dat het aanbod zou worden aangepast aan die échte voorkeuren. Op die belofte komt Osvo (in hun onderwijsagenda) met instemming van de wethouder (die denkt segregatie tegen te gaan) op terug. Bestuurders falen, die zijn hier verantwoordelijk voor, niet de ouders die precies deden wat hen werd opgedragen. Deze kinderen en hun ouders verdienen onze empathie en steun.
Squla Breed (AMSTERDAM)
op 14/04/2019 naar 19:35   

Ik kan me helemaal vinden in de berichten van Roos. Met stijgende verbazing heb ik de afgelopen weken de berichten van ouders op dit forum gelezen. Het zijn niet de kinderen maar de ouders die problemen hebben met de plaatsing. De wijze waarop er thuis over scholen wordt gesproken heeft veel invloed op kinderen, veel ouders realiseren zich dat vaak niet. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich binnen korte tijd op hun plek voelen op de school die niet tot hun 1ste (of lagere) keuze behoorde en zich daar ook prima ontwikkelen. Gelukkig zet Moorman in op minder categorale scholen en meer brede scholen. Beter voor iedereen. De samenleving is ook divers naar inkomen, etniciteit en niveau. Goed om daar op school mee om te leren gaan.
Martine (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 18:48   

@Aa, excuses, mijn zoon's lotnummer was 7566 van de 7580.
Riette (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 16:03   

@Aa - de reservelijst voor je nummer 1 school is omgedraaid - dwz dat je met een heel slecht (hoog) lotnummer dus hoger (beter) op de reservelijst staat. Dat geldt alleen voor je nummer 1 school, voor je 2e en de rest van al je scholen waar je op reservelijst staat geldt dat niet, wordt de reservelijst niet omgedraaid. Dus een hoog (slecht) lotnummer staat hoog (=goed) op de reservelijst van de eerste keuze school.
Best OK want daardoor hebben die kinderen niet 2x pech.
Ian @ VSA (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 15:35   

Beste ouders,

Jullie mogen werkelijk alles hier bespreken, maar alsjeblieft geen namen van kinderen noemen.

Het beleid van Moorman staat hier terecht ter discussie. Dat uitgerekend zelfs haar eigen kind daar niet van overtuigd raakt is noemenswaardig, maar zoiets kan prima worden opgemerkt zonder naam en toenaam erbij te vermelden. Dat heeft het kind niet verdiend en het voegt ook niets toe aan de discussie.

Dank voor jullie begrip.
Aa (Uu)
op 14/04/2019 naar 14:44   

Ik snap toch niet goed hoe dat zit met de reservelijsten. Hoe kun je met een lotnummer 57.. op de tweede plek reservelijst komen? Dat zou betekenen dat er maar 1 kind van de bijna 2000 na jou deze school ook op nummer 1 had? Dat kan ik me bijna niet voorstellen (niet persoonlijk bedoeld hoor.. ben blij voor jullie! )
Martine (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 13:22   

Mijn zoon met lotnummer 5766 was op zijn negende plek, de Gymnasium afdeling van het Montessori Lyceum geplaatst en stond op de tweede reserveplek van het 4e gymnasium, waar hij uiteindelijk toch is geplaatst. Dus er komt weer een reserveplek vrij op het MLA Gymnasium!
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 13:16   

Beste Roos, dit forum is niet alleen voor gelijkgestemden maar voor iedereen (dus ook voor jou). En we zijn het op het punt van gerechtvaardigde belangen due strijdig kunnen zijn gewoon eens.
De keuzes van kinderen en hun ouders simpel als ‘kuddegedrag’ afdoen, is echt onterecht. Amsterdamse kinderen hun ouders doen precies wat hen dringend wordt opgedragen door Osvo en de wethouder: zorgvuldig hun échte voorkeuren bepalen. Daar zijn ze vanaf groep 7 al mee bezig tegenwoordig en daarvoor worden tot wel 15 scholen bezocht en vergeleken.
Q (Q)
op 14/04/2019 naar 13:07   

@Schot in de roos
Dat de wethouder zgn de belangen van alle kinderen voor ogen heeft is natuurlijk een mooi uitgangspunt. Echter het standpunt van brede scholen had ze al voordat ze wethouder werd. Wat mij het meest verbaast is de hypocrisie. Als zij zo fervent voorstander is van brede scholen waarom stuurt ze haar eigen kind daar niet naartoe.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 13:05   

@Meer havo-vwo: daarom schreef ik dat het beter is om een deel van de 460 lege plekken om te zetten in aantrekkelijk vwo(+) onderwijs. Dat kan zeer zeker op een havo-vwo school, zie bijv het succes van Cartesius2 en ook andere brede scholen (Spinoza en MLA) en lycea (St. Nicolaas en Fons vitae bijv).
Het punt is dat scholen waar niemand nog vrijwillig voor kiest, aan de slag zoudenmoeten om het onderwijs te verbeteren en aan te passen aan de moderne wensen. De wereld verandert en scholen moeten mee veranderen. De centrale loting maakt echter scholen blijkbaar lui, wat ze krijgen toch vanzelf ieder jaar de ruim 300 willekeurige pechvogels met de slechte lotnummers toegeschoven. Dat haalt kennelijk bij die scholen de urgentie weg om iets te veranderen waardoor je als school een aantrekkelijke keuze wordt en blijft.
Het tekort van 185 plaatsen op Hyperion en Amsterdams was een 4 jaar gemiddelde (2015-2018). Als de schattingen genoemd in Parool kloppen, dat zou het vijfjarig gemiddelde tekort op deze scholen naar 168 plaatsen dalen - nog steeds (ruim) een hele school. Pas als we alle cijfers krijgen, ook van de gymnasia en brede scholen, kan een nieuwe conclusie getrokken worden. Helaas duurt het ieder jaar (te) lang voordat dit bekendgemaakt wordt.
Dit soort analyses van échte voorkeuren zijn zeer nuttig, beleidsbepalers en scholen kunnen hier hun voordeel mee doen. Deze analyses kunnen ook voor havo en havo/vwo niveau en de verschillende vmbo- niveaus gemaakt worden, adhv alle gepubliceerde cijfermatige analyses van 2015 t/m 2018.
Roos (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 12:57   

Ik twijfel daar heel erg aan, of ouders zo goed weten wat bij hun kind past. ik zie vooral kuddegedrag, fear of missing out. Het is een utopie om te denken dat iedereen op zijn eerste keuze kan komen. Scholen hebben een gebouw, een lerarenkorps, hun formatie. Ik begrijp dat dit forum zich toespitst op kinderen die naar een categoraal vwo willen. Ik ben blij dat de wethouder de belangen van alle kinderen behartigt. Zoals die van mij. Die op hun havo-vwo nadeel hebben van categorale vwo scholen, of nieuwe conceptscholen die (vooral westerse, het moet gezegd) vwo leerlingen wegsnoepen. Trouwens, de druk op leerlingen om vwo te doen en maar niet af te glijden eist zijn tol. Zoveel studenten met een burn-out. Ik gun iedere leerling zijn eigen niveau. Ik vind de boel behoorlijk doorgeslagen in Amsterdam. Met dit forum als dieptepunt. Ik verlaat dit forum nu, ik hoor niet tot de doelgroep van gelijkgestemden.
B (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 12:38   

@M: het was haar eerste keus. Blijkbaar kan Moorman haar eigen dochter niet eens overtuigen..
Meer havo-vwo (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 12:37   

Het Amsterdams en Hyperion raken minstens evenveel kinderen kwijt als de gymnasia, dus het argument dat er daarom een nieuw vwo bij moet komen, lijkt me vreemd. Een goede havo-vwo zou een beduiend beter idee zijn.

Het Amsterdams en Hyperion hebben dit jaar overigens samen 421 aanmelders, 326 geplaatst en daarmee 96 plekken te kort, niet 185 (Parool).
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 12:12   

PS: ik val werkelijk nooit iemand aan op zijn of haar keuze, ik vind dat je ieders keuze gewoon moet respecteren en accepteren. Ouders weten altijd zelf het beste wat bij hun individuele kind past.
Elisabeth (Amsterdams)
op 14/04/2019 naar 11:52   

Beste Roos,
Ten eerste: Osvo en de wethouder hebben zèlf de échte voorkeuren van kinderen en hun ouders centraal gesteld. Alleen dáárom als is het volkomen normaal om vanuit de wens van kinderen te denken. Dat die voorkeuren hen nu niet bevallen en volkomen negeren is amoreel.
Ten tweede: je hebt zeker gelijk dat de gerechtvaardigde wensen en voorkeuren van kinderen strijdig met elkaar kunnen lijken. Er zijn echte wel degelijk brede scholen, inclusief een (succesvol) gymnasium, die wèl voldoende aanmeldingen hebben over de volle breedte. Denk bijv. aan het Spinoza lyceum (mavo t/m gymnasium en over de volle breedte ramvol), MLA, St. Nicolaas lyceum, Fons Vitae; voorbeelden van brede scholen die hoog in de voorkeurslijsten staan. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. De nieuwe school Cartesius2, met havo en vwo(+) heeft bovendien bewezen een goed alternatief te zijn voor kinderen die bijv voor Hyperion kiezen. Helaas leidt deze school onder de door de wethouder gecreëerde onrust.
Tot slot: het is een regelrechte misvatting dat alleen ‘witte’ kinderen van hoogopgeleide ouders naar de beste scholen willen. Iedere Amsterdamse klas, ook op categorale scholen, is een stuk diverser dan scholen buiten de stad. De ironie is juist dat door bewust de wensen van Amsterdamse kinderen en hun ouders te negeren, de categorale vwo’s fijn elitair kunnen blijven. Marcus Bakker van de CPN heeft eind jaren zestig het categoraal gymnasium eigenhandig gered met de woorden: kunnen arbeiderskinderen eindelijk naar het gymnasium, willen ze het afschaffen!
Roos (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 11:29   

Elisabeth jij kijkt vanuit de wens van vwo kinderen. Havo en havo-vwo kinderen willen 460 vwo leerlingen op hun school, om zich op te kunnen trekken, om de kans te grijpen om vwo met alle keuzevakken inclusief gymnasium te kunnen doen. Mijn kinderen zijn gestart op zo'n school. Met een atheneum en een gymnasium brugklas naast de havo-vwo bruglassen. Zoveel jaar later moet de school zijn vwo afdeling in stand houden door te putten uit de kinderen met havo en havo-vwo advies. Hoe moet de school alle profielen en keuzevakken kunnen bieden in de bovenbouw? Deze ontwikkeling is niet gekomen omdat de school slecht presteert, maar door de komst van oa het Hyperion. Parallel hieraan zie je dat de school minder westerse leerlingen trekt. Het gaat de wethouder niet alleen om wat vwo leerlingen willen, maar hoe zoveel mogelijk leerlingen zo goed mogelijk tot hun recht komen. Om haar aan te vallen op de keuze van haar dochter vind ik onder de gordel.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 11:11   

Zie de grafieken met aanmeldingen versus aanbod 2015-2018 in de tweet van Jan Smit (in twitterfeed @StichtingVSA op de homepage)
- circa 710 kinderen met vwo advies kiezen jaarlijks voor een vwo op een brede school of havo/vwo lyceum - aanbod 1.170 plekken (dwz 460 lege plekken)
- circa 775 kinderen met vwo advies kiezen jaarlijks voor een categoraal gymnasium - aanbod circa 750 plekken (25 plekken tekort)
- circa 500 kinderen met vwo advies kiezen voor 1 van de 2 categorale vwo scholen (Hyperion en Amsterdams lyceum) - aanbod circa 315 plek (185 plekken tekort)
Conclusie: De voorkeuren van kinderen en hun ouders zijn stabiel maar het aanbod matcht niet bij die gevraagde échte voorkeuren. Een deel van die 460 lege plekken waar niemand vrijwillig voor kiest, kan beter omgezet worden in aantrekkelijk vwo(+) onderwijs á la Hyperion en Amsterdams lyceum. Dat dit ook kan op een havo/vwo lyceum bewees Cartesius2 met een succesvolle start. Helaas leidt juist deze school onder de door de wethouder zelf gecreëerde onrust rond het schoolgebouw.
Riette (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 11:01   

Meer gymnasia zijn er volgens mij niet nodig maar wel meer lycea of categorale VWO/ VWO+ scholen, de krapte zit ‘m in HAVO/VWO en VWO. Gymnasia hebben veel afhakers die op hun beurt veel moeten hebben een nieuwe school te vinden...
Er moeten meer scholen komen die aansluiten bij de ontwikkeling en de vraag van Amsterdam - en Amsterdam wil duidelijk geen brede scholen.
Een VWO/VWO+ school zoals t Hyperion bv erbij én meer lycea (HAVO/VWO dus) met evt een aparte VMBO school (zoals bv MLA). En niet in noord-Noord, nieuw-West of zuid-Oost aub.
Roos (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 10:28   

Ook de keuze van kinderen met havo en havo-vwo advies respecteren. Zij kiezen voor een school met vwo afdeling. Zij zijn beperkt in hun opstroom- en doorstroommogelijkheden als er geen volwaardige vwo afdeling is. Het gaat in dit forum alleen over de belangen van vwo leerlingen. De wethouder moet verder kijken.
Q (Q)
op 14/04/2019 naar 10:18   

@I Ik vind ook dat je de keuze/voorkeur van kinderen moet respecteren. Vertel dat aan Marjolein Moorman. Zij bedrijft politiek over de hoofden van kinderen met haar ideaal van brede scholen. Maar als het haar eigen kind betreft geeft ze even niet thuis.
Roos (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 10:17   

Alleen vwo kinderen willen naar een categorale school hoor. Alle andere kinderen willen naar een school met ook een hoger niveau. De belangen zijn dus tegengesteld. Laatbloeiers, kinderen die te laag geadviseerd zijn of die van af het begin, tegen de voorspellingen, in vwo kunnen, wensen en hebben baat bij een volwaardige vwo afdeling. Het gaat niet alleen om de wens van leerlingen met een vwo advies. Het is een afweging van belangen. Als ouder van havo en havo-vwo leerlingen zie ik vooral voordeel van ook vwo-leerlingen op de scholengemeenschap van mijn kinderen. Ook op een scholengemeenschap kan je goed vwo onderwijs kan volgen. Zeker als je in een vwo klas start is er echt niet zo veel aan de hand.
Roos (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 10:17   

Alleen vwo kinderen willen naar een categorale school hoor. Alle andere kinderen willen naar een school met ook een hoger niveau. De belangen zijn dus tegengesteld. Laatbloeiers, kinderen die te laag geadviseerd zijn of die van af het begin, tegen de voorspellingen, in vwo kunnen, wensen en hebben baat bij een volwaardige vwo afdeling. Het gaat niet alleen om de wens van leerlingen met een vwo advies. Het is een afweging van belangen. Als ouder van havo en havo-vwo leerlingen zie ik vooral voordeel van ook vwo-leerlingen op de scholengemeenschap van mijn kinderen. Ook op een scholengemeenschap kan je goed vwo onderwijs kan volgen. Zeker als je in een vwo klas start is er echt niet zo veel aan de hand.
I (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 09:34   

@Q: het werkt twee richtingen op. Als je kind wel op een categoraal gymnasium is geplaatst maar niet eerste keuze, dan kun je net zo goed stellen dat een ander kind hem van zijn niet-gymnasium heeft verstoten...
Ook dat komt zeker voor, aangezien de twee populairste vwo-scholen juist niet-categoraal zijn.
AA (UU)
op 14/04/2019 naar 09:30   

Maar dit is nou precies waar het omgaat. Kinderen willen liever naar categorale scholen. Niet naar brede scholen. Marjolein Moorman heeft dat nu zelf kunnen ervaren, er even van uitgaande dat het de voorkeur van haar dochter was (en niet die van haarzelf ;) Ik snap dan ook niet waarom er zo ingezet wordt op brede scholen en het al jaren systematisch overeind houden van niet-populaire scholen.....
I (Amsterdam)
op 14/04/2019 naar 09:16   

Jongens, niet zo zuur over de hoofden van een kind heen graag. Je kunt als ouder bepaalde idealen hebben, maar als je kind liever iets anders wil dan laat je haar daar uiteraard vrij in. Laten we alsjeblieft niet haar kind gaan betrekken in een politieke discussie.
Q (Q)
op 14/04/2019 naar 09:12   

@M benoem eens 4 brede scholen die populairder zijn dan de meest populaire categoraal gymnasium.
Even uitgaande van de hypothese dat zij op 2de of 3de voorkeur is terecht gekomen dan is de kans groot dat een ander kind daarmee verstoten is van haar voorkeur voor deze school.
Het beste voorbeeld van dit mechanisme is het Vossius. Zie eerdere berichten op het forum van VSA
M (A’dam)
op 13/04/2019 naar 22:41   

Ben wel benieuwd op welke voorkeursplaats de categorale school stond. Vijfde plaats na 4 brede scholengemeenschappen?
Q (Q)
op 13/04/2019 naar 22:29   

Welk categoraal gymnasium is misschien niet zo boeiend. Het standpunt van de wethouder over categorale scholen des te meer. Haar politieke ideaal telt NIET als het haar eigen dochter betreft.
M (Adam)
op 13/04/2019 naar 22:24   

De dochter van burgemeester Van der Laan, was in 2016 uitgeloot op haar nr.1, Cygnus, en kwam op haar 8ste keus terecht: Berlage! Dus...
B (Amsterdam)
op 13/04/2019 naar 22:22   

@I: welke doet er niet toe, dat gaat te ver om te melden op een forum vind ik.
1 (Amsterdam)
op 13/04/2019 naar 21:57   

ignatius?
@statistiekmaffia (Adam)
op 13/04/2019 naar 21:54   

Categoraal gymnasium dus voor de dochter van Marjolein Moorman?!
2 (1)
op 13/04/2019 naar 21:48   

Welke wethouder ?
B (Amsterdam)
op 13/04/2019 naar 21:47   

Allebei goed. Helaas, jullie winnen niks.
Q (Q)
op 13/04/2019 naar 21:19   

Categorale school?
1 (A)
op 13/04/2019 naar 21:12   

@b, gym ?
@statistiekmaffia (Adam)
op 13/04/2019 naar 21:00   

Ben benieuwd waar de dochter van de wethouder is geplaatst. Tell me
B (Amsterdam)
op 13/04/2019 naar 20:50   

De naam wellicht niet, maar het type wel.
Vader van 2 (Oost)
op 13/04/2019 naar 19:34   

@B: is dat heel belangrijk om te weten?
B (Amsterdam)
op 13/04/2019 naar 19:28   

Jullie mogen drie keer raden op welke school de dochter van de wethouder gekomen is.
School (Amsterdam)
op 13/04/2019 naar 06:43   

Scholen hebben de namen niet: ze zien alleen een nummer en als je dat aanklikt, krijg je de gegevens. Je kunt de volgende nummers niet aanklikken, totdat de eerste op de reservelijst heeft geweigerd met handtekening en al.
An (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 20:34   

Veel onduidelijkheid rondom reservelijsten @OCO @Centrale Loting & Matching: Waarom worden deze reservelijsten niet centraal beheerd. De scholen hoeven helemaal niet te weten welke naam bij nr. 1 van de reservelijst hoort! Zo voorkom je willekeur!

Tweet van OCO:

"Ouder met kind geplaatst op plek onderaan voorkeurslijst maar bovenaan reservelijst ontdekt bij vrijkomen plek dat school en OSVO elkaar tegenspreken over rechten op basis reservelijst. Benieuwd wat de notaris die toeziet op de centrale loting hiervan vindt."
P (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 20:10   

Dank voor de informatie!
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 17:30   

@P: in de week voor de centrale loting is er een Proefloting met het echte bestand van aanmeldingen. Dan wordt gekeken of de uitslag verbeterd kan worden, bijv door het verplaatsen van bordjes: uitbreiden vmbo ten koste van vwo als de school bijv veel aanmeldingen vmbo heeft en weinig vwo. Tijdens de Proefloting zal vaker op de knop gedrukt worden.

Tijdens de echte loting wordt één keer op de knop gedrukt. Als niet alle kinderen die genoeg scholen hebben opgegeven op één van de twaalf opgegeven scholen zijn geplaatst, wordt er steeds 1 stoeltje virtueel bijgeplaatst op scholen die in de top 12 van kinderen zonder plek zitten (achteraan de lijst beginnen omdat dat het meeste effect heeft). En vervolgens weer op de knop gedrukt worden. Net zolang totdat alle kinderen een plek hebben of totdat de ‘flexibele extra capaciteit’ op is. Dat zal 102 keer gebeurt zijn, toen was de extra capaciteit op. Toen waren er nog 7 kinderen zonder plek, die zijn na de centrale loting handmatig geplaatst bovenop de extra capaciteit binnen hun top 12 op een school van hoge voorkeur.
Ian (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 17:25   

@P,

Er gaat aan de echte loting i.d.d. een proefloting vooraf. Deze vindt een week eerder plaats.

Bij de proefloting laten ze de computer i.d.d. wel honderden keren achter elkaar lopen. Elke keer heeft elk kind opnieuw een willekeurig toegewezen lotnummer. Afhankelijk van welk kind met zijn vrijwel uniek samengestelde voorkeurslijst welk lotnummer krijgt toebedeeld, krijg je steeds een andere uitkomst.

Aan de hand van die honderden proefdraaien kunnen de wetenschappers vervolgens uitspraken doen over het te verwachten resultaat bij de echte loting. Die zal dus zeer waarschijnlijk beter uitpakken dan de meest ongunstige proefdraai, maar net zo waarschijnlijk minder goed zijn dan de meest gunstige.

De proefloting is dus in feite bedoeld om te kijken hoe groot de schade wordt, zodat men ongeveer weet hoeveel van de per categorie 4% zgn. flexibele capaciteit (ook wel flexibele schil genoemd) straks ingezet moet worden om aan de plaatsingsgarantie te voldoen.

Wanneer, zoals dit jaar, na het volledig verbruiken van de flexibele schil de capaciteit toch nog ontoereikend blijkt, heeft men nog een week de tijd om nog meer extra capaciteit bij elkaar te sprokkelen. Er wordt dan vanuit OSVO een beroep gedaan op scholen om met nog meer stoeltjes te komen, teneinde te voorkomen dat er na de echte loting toch nog kinderen overblijven met een plaatsingsgarantie, maar geen school. Want dan moeten zulke kinderen alsnog met de hand geplaatst worden, want plaatsingsgarantie.

In de week voor de echte loting vinden er dus ook verschuivingen plaats in het aanbod, bv. op scholen met een overtekende HAVO-afdeling, maar een VWO die niet vol loopt; of juist andersom. Dit proces wordt 'bordjes verhangen' genoemd. Het doel is het aanbod beter op de vraag te laten aansluiten, zonder daadwerkelijk extra plekken te hoeven creëren.

Tijdens de echte loting loopt de computer slechts één keer, alweer met nieuwe, willekeurig toegewezen lotnummers, en daar moeten we het met z'n allen mee doen, ongeacht hoe ongunstig het toevallig uitpakt.

Je kind heeft dus in feite maar één lotnummer gehad tijdens de echte loting.
An (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 16:42   

Proeflotingen worden ook gebruikt om te bepalen hoeveel extra stoeltjes nodig zijn om plaatsingsgarantie mogelijk te maken. Zolang iedereen gelijke kansen heeft in de loting en het loten onwillekeurig gebeurt dus 'random' dan kun je het als eerlijk beschouwen! Zie Parool van vandaag....

Parool: "Na de zomer starten op het Amsterdams Lyceum 180 eersteklassers. Het Cygnus volgt op de voet met 175. De andere gymnasia hebben vijf klassen kunnen vullen: het Ignatius plaatste 151 leerlingen, het Hyperion, Barlaeus en Vossius verwelkomen er alle drie 146. Naar het 4de gaan 143 gymnasiasten"

"Een keerzijde van deze populariteit: de klassen op deze scholen zijn heel, heel vol. Veel groepen zullen bestaan uit 28, 29 of zelfs 30 leerlingen. Dat heeft te maken met de plaatsingsgarantie die dit jaar was afgegeven. Om dat mogelijk te maken, is bij sommige scholen de capaciteit met maximaal 4 procent verhoogd: het spreekwoordelijke 'stoeltjes bijzetten'. Grotere klassen dus, maar meer ingelote kinderen. "
P (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 15:58   

@elisabeth: ik hoorde via via (misschien broodje aap?) dat er ca 105 "proeflotingen" geweest zijn alvorens deze loting doorslaggevend was.
Weet jij of dit klopt en zo ja, wat maakt dan dat deze loting de "juiste" is? Hangt dat van de "beste" percentages af? Dus zoveel op eerste keus, zoveel binnen top 5 etc.
Wanneer dit verhaal idd klopt, kun je je natuurlijk afvragen hoe eerlijk dat is: voor hetzelfde geld loot een kind in de laatste loting heel slecht, terwijl het daarvoor veel beter heeft geloot.
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 15:28   

@S: “Moet je gaan vechten en valse hoop geven? Dat is toch veel erger voor het kind?”

Iedere ouder weet zelf het beste wat al dan niet past bij zijn of haar kind. Daar kunnen wij allemaal van alles van vinden, maar wij weten het echt niet beter dan de ouders van het kind. Al die ouders hebben precies gedaan wat de beleidsbepalers hebben opgedragen: kies zorgvuldig voor je échte voorkeuren.
Omdenken:
Iedere ouder die vecht voor zijn kind en bijv. bezwaar maakt tegen de slechte uitslag in hun individuele geval, leert zijn of haar kind een les over het opkomen voor je rechten. Bezwaar maken is een algemeen recht die iedere burger heeft tegen besluiten die hun individuele belang raakt.
Lika (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 15:01   

Met strategisch kiezen was je in ieder geval ZELF nog enigszins in de regie. Dit systeem pretendeert dat kinderen regie kunnen nemen en stimuleert ze échte voorkeuren op te geven. Maar als je een slecht lotnummer treft, dan sta je met lege handen. Als mijn dochter vooraf haar slechte lotnummer had geweten, dan had ze gekozen voor een andere school op 1e voorkeur. Dus niet haar échte voorkeur, maar de voorkeur met de meeste kans (een minder populaire school) Ik weet zeker dat ze dan meer vrede had gehad met de uitkomst, want in ieder geval had ze er 'alles' aan gedaan.

@Goforit: Je 12e voorkeur is echt geen voorkeur meer te noemen. Een top 5 is te doen, dat wel. Maar er waren gewoon niet voldoende scholen te vinden die passen bij mijn dochters voorkeur. Echt niet. Er zijn maar 2 categorale vwo's in Amsterdam, de gymnasia hebben geen atheneum. Mijn dochter wil pertinent niet naar een gymnasium. Maar wel graag naar een vwo brugklas. Met alle vernieuwende onderwijsconcepten, tto, dalton of montessori onderwijs (allemaal geen optie) is een 'gewone' vwo brugklas echt heel lastig te vinden.
Het aanbod is dus niet toereikend, en daar moet echt iets aan gedaan worden.
S (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 14:59   

@amsterdammertje @ Elisabeth:

Natuurlijk is het verdrietig als je kind niet op zijn/haar top 5 komt. Maar wat moet/kun je anders doen dan uitleggen dat het iig een eerlijke loting is geweest met gelijke kansen voor iedereen?
Moet je gaan vechten en valse hoop geven? Dat is toch veel erger voor het kind?
Voorwaarde is natuurlijk wel dat het echt eerlijk gaat en dat de scholen niet alsnog willekeurig kinderen toelaten van de reservelijsten! Want dat is op geen enkele manier uit te leggen.
Amsterdammertje (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 14:04   

Zieke gedachtegang hoor van sommige zure mensen.

"Jammer Jantje, nu moet jij boeten voor het puzzeltje waar de grote mensen niet uitkomen, maar dat geeft niks hoor, straks moeten de andere 98,2 % ook wel weer eens boeten voor iets, dus uiteindelijk is iedereen de sigaar.

Gelukkig heb jij het al op 11 jarige leeftijd geleerd."
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 12:11   

@S: inderdaad een wonderlijke reactie van mevrouw Timman van D’66.

Je schrijft dat je het systeem prima kunt uitleggen aan je kind en sterker nog, dat het een louterende ervaring is voor een kind om te leren omgaan met tegenslagen.

Ik moet de eerste ouder nog ontmoeten wiens kind tot de geluksvogels van dit systeem van toewijzing van scholen hoort, die van positie wil ruilen met de echte pechvogels, om hun kind een lesje te leren.
1 (2)
op 12/04/2019 naar 12:11   

@s, volgende jaar is het inspreekuur bij gemeente vol van kinderen met tranen.
Jammer (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 12:10   

Het systeem nu is eigenlijk prima.
Het moet wél 2 aanpassingen komen:
1) basisschool advies moet een verschil maken tussen VWO en gymnasium;
2) Amsterdamse kinderen moeten voorrang krijgen in de loting. Iets zoals wat ze doen in Utrecht!
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 12:05   

@Go for it too: ten eerste is het centrale LOTING geen ‘matching’, dat is ambtelijke verhultaal. Ten tweede heeft VSA nooit gestreden voor een lotingssysteem, wel altijd voor een beter aanbod. Al jaren wordt er op de millimeter gediscussieerd over de wijze van verdeling van de schaarste en welke loting ‘eerlijker’ zou zijn om iedereen maar te laten loten voor alle scholen dan alleen als dat noodzakelijk is. Terwijl het gesprek moet gaan over een beter passend aanbod.
Loten is een systeem van winnaars en verliezers. Het gaat om een school voor voortgezet onderwijs, niet om een prijs maar om een recht.
S (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 12:00   

@ Suzanne, @ VSA @ Centrale Loting en Matching

tweets van @stichtingvsa: zie tweet van Jan Smit op 10 apr: /i/status/1115974175204704257

Dehlia Timman (D66): 'Als je zo kunt spreken, moet je misschien een filmpje maken voor je school. Dan valt er misschien nog wel iets te regelen.' ‘de aanhouder wint’??? ‘Misschien kan de wethouder bellen met Barlaeus.. Ik denk dat het gaat lukken’

Gemeenteraadslid, nota bene woordvoerder Onderwijs, Jeugdzorg en Diversiteit geeft hiermee een vrij briefje aan scholen om uitzonderingen te maken en kinderen willekeurig van de reservelijsten toe te laten. Moeten de kinderen op de reservelijst nu een auditie gaan doen om toegelaten te worden? Niets ten nadele van Jan, maar hoeveel kinderen op de reservelijst van Barlaeus kunnen minstens net zo goed spreken als Jan?
Dat je pech kunt hebben in dit systeem, dat kun je prima uitleggen aan je kind. Sterker nog, je kunt er zelfs sterker uitkomen als kind; hoe ga je met tegenslagen om in het leven. Maar zolang het een eerlijk gaat!!!

Hoe leg je het uit aan je kind dat kinderen waarvan de ouders er harder aan trekken, (social) media gebruiken of een handig iemand kennen voorrang krijgen?
2 (1)
op 12/04/2019 naar 11:56   

Dus eigenlijk wat u wilt is terug naar 5 jaar geleden (met strategisch kiezen en nieuwe initiatieven zoals cartesius2, spinoza2, ijburg2, caland2). Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren want ze hebben miljoenen in loting geïnvesteerd. Dus de loting blijft voorlopig. Wat u zegt is eigenlijk een utopie, gezien de huidige linkse coalitie.
Go for it too (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 11:54   

Elisabeth, matching heeft wel een heleboel opgelost. Honderden kinderen voelen zich niet meer gedwongen om een strategische keuze te maken en kunnen vrijuit hun volgorde van voorkeur inleveren, inclusief hun plan B school, de niet lotende strategische keuze die ze anders hadden gekozen. En 400-500 kinderen hoeven niet meer een tweede lotingsronde in te gaan, waarbij ze weer een afweging moeten maken tussen een strategische keuze met een grotere kans van toelaten, of moeten gokken op die ene school die nog maar een paar plekken heeft. Met kans op opnieuw uitloten en het risico dat die strategische school dan ook weer vol is. Het forum hier stroomde destijds vol met mensen die hier de zenuwen van kregen. De VSA spande zich in voor een eerlijker systeem, en dat is er nu. De discussie spitst zich nu toe op kinderen met vwo advies die alleen genoegen nemen met een plaats op een categorale vwo school. Daar zijn er 7 van. Die plaats buiten de top 5 klinkt slechter dan het is. Die hele top 12 ligt waarschijnlijk nog boven de scholen die in het oude systeem honderden kinderen zonder al te veel morren kozen om maar van het loten af te zijn. Niet omdat ze geen zin hadden in een populaire school. Matching heeft mogelijk gemaakt dat zij ook mee kunnen loten op de populaire scholen. Het wordt nu eerlijker verdeeld onder alle kinderen. Er is geen enkele reden om terug te verlangen naar het oude systeem. Of er meer categorale plaatsen moeten komen is een andere discussie. Waarvan ik de nadelen zie voor kinderen met een lager advies, die liever een school met een ook een goede vwo afdeling hebben. Zodat ze niet belemmerd worden in het opstromen. Dat is ook een kant in het verhaal.
Lika (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 11:53   

Ik ben het helemaal met je eens Elisabeth. Het systeem pretendeert uit te gaan van échte voorkeuren van kinderen en het 'matchen' op passend onderwijs. Voorafgaand aan de loterij (want dat is het, en niets anders) presenteren scholen zich door zich juist van anderen te onderscheiden. Ze bieden allemaal iets anders en speciaals: profielklassen, tto, montessori, dalton, vernieuwende onderwijsconcepten en ga zo maar door. Een kind maakt dan de zorgvuldige afweging. Maar als hij/zij een slecht lotnummer treft en wordt uitgeloot (buiten de top 5)- zoals bij mijn dochter het geval is - dan ineens zijn alle scholen goed genoeg en passend volgens het OSVO. Ik snap er niets meer van......
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 11:36   

Ik zou lotingsdwang onmiddellijk afschaffen en scholen dwingen het aanbod direct aan te passen aan de bekende échte voorkeuren van kinderen en hun ouders.

Schoolbestuurders kunnen nu ongestraft handelen in hun eigenbelang en het belang van kinderen op bij hen passend onderwijs volstrekt en ongestraft negeren. Ik vind een systeem met winnaars en verliezers een grof schandaal.
1 (2)
op 12/04/2019 naar 10:50   

Elisabeth, wat zou u binnen de huidige loting aanpassen? Wilt U het model van Utrecht gebruiken? Wilt U boston system zo als vroeger gebruiken? (Capaciteit vergroten en voorrang voor amsterdamers zijn aparte verhalen).
Elisaberh (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 10:33   

@Utrecht: ook in Amsterdam gaan uitgelote leerlingen naar scholen buiten de stad. Gymnasium Felisenum in Velsen-zuid (> 20 km), gemeentelijk gymnasium in Hilversum (>25 km). In Amstelveen en Weesp zijn ook prima scholen maar door voorrang aan eigen kinderen, is het afwachten of er plek is.

Het lotingssysteem in Amsterdam (iedereen loten voor alle scholen) heeft niets opgelost. Het aanbod wordt iig tot 2025 pertinent niet aangepast aan de gevraagde échte voorkeuren en de problemen die een handvol populaire scholen veroorzaken worden uitgesmeerd over een veel grotere groep: je kunt nu ook uitgeloot worden voor een niet overtekende school. Wat overblijft is dat kinderen die kiezen voor de paar heel populaire scholen het voordeel hebben dat ze een goede kans hebben om ingeloot te worden op een 2e keuze school. Ten koste van kinderen voor wie die school juist eerste keuze is.

Als effect zien we nu strategisch gedrag van scholen: voor hen loont het om zoveel mogelijk overaanmeldingen te hebben. Hoe meer overaanmeldingen hoe groter de kans dat je alleen eerste keuze leerlingen hebt, en geen minder gemotiveerde leerlingen die jouw school slechts als reserve hadden opgegeven. Scholen hoeven ook helemaal geen verantwoordelijkheid meer te nemen voor de uitgelote leerlingen, de pechvogels met de te hoge lotnummers worden simpel doorgeschoven op het bordje van andere scholen. En onderaan de reservelijsten zijn de scholen met goeddeels lege afdelingen blij met de grootste pechvogels.
Elisabeth (Amsterdam)
op 12/04/2019 naar 10:01   

n Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem koos men na bestudering van de resultaten en effecten van de Amsterdamse centrale loting bewust voor een andere procedure. In deze steden geven leerlingen een korte lijst van scholen op (maximaal 5). Anders dan in Amsterdam wordt alleen geloot op scholen die meer aanmeldingen dan plek hebben. Aansluitend wordt centraal geloot voor een plek op één van de opgegeven reservescholen. Enerzijds kan in dit systeem een leerling niet van de school van aanmelding verdrongen worden door leerlingen voor wie die school een reserveschool is (verdringing veroorzaakt circa 27% van de uitlotingen voor school van aanmelding). Anderzijds kan strategisch kiezen voor een iets lagere voorkeur dan de meest favoriete school in dit systeem lonen. De tevredenheid lijkt in deze steden groter dan in Amsterdam.
Utrecht (...)
op 11/04/2019 naar 22:33   

In Utrecht worden voor de loting al een aantal aanmeldingen uitgesloten, namelijk van leerlingen die buiten Utrecht wonen en zich hebben aangemeld voor een school die vol zal raken met leerlingen van binnen Utrecht. Deze uitgesloten aanmeldingen zitten niet bij de 9% die uitgeloot wordt. Daarnaast neemt Utrecht in het percentage van 91% ook alle leerlingen mee die naar het praktijkonderwijs gaan of met hardheid worden geplaatst. In Amsterdam loten deze leerlingen niet. Leerlingen binnen Utrecht hebben in de eerste ronde voorrang op leerlingen van buiten Utrecht, maar na de eerste ronde zitten heel veel scholen vol en is voor de 9% die uitgeloot is nog maar weinig keuze over.
Utrecht (Utrecht)
op 11/04/2019 naar 21:38   

Laat ik voorop stellen dat ik alle vormen van loting of matching vervelend voor de kinderen vind, maar ik vraag me af of de vorm van loting hier in Utrecht beter is, ik denk dat dat niet het geval is. Wat ze hier doen, is volgens mij meer vergelijkbaar met wat er voor de matching in Amsterdam was.

Kinderen moeten zich hier in Utrecht aanmelden voor de school van de eerste voorkeur en het genoemde percentage betreft dus kinderen die uitgeloot zijn op de school van hun eerste keuze. Als je de berichten leest, lijkt het alsof ze vervolgens wel zijn ingeloot op de 2e keuze, maar die 2e keuze is niet vergelijkbaar met een tweede keuze in het Amsterdamse systeem. Na de loting van de eerste keuze mogen kinderen namelijk alleen aanmelden op scholen die nog plek hebben. Hier in de buurt veel kinderen uitgeloot en die hebben vervolgens heel tactisch moeten kiezen voor die 2e keuze en vaak is dat echt totaal geen 2e keuze. Vervolgens zie je dus ook niet de vlucht naar de regio, zo zitten mijn kinderen inmiddels meer dan 25km verderop op school. Persoonlijk zou ik dus ook dit systeem niet aanraden.
Suzanne (Amsterdam)
op 11/04/2019 naar 19:53   

@S: de reservelijsten zeggen niet veel en nee, de scholen zijn niet transparant over hoe ze er mee omgaan. Als je genoeg druk uitoefent kun je het zomaar voor elkaar krijgen alsnog op de eerste plaats te komen heb ik gezien in mijn omgeving. Zo oneerlijk als het systeem al is, zo veel erger wordt het daarna.
Suzanne (Amsterdam)
op 11/04/2019 naar 19:53   

@S: de reservelijsten zeggen niet veel en nee, de scholen zijn niet transparant over hoe ze er mee omgaan. Als je genoeg druk uitoefent kun je het zomaar voor elkaar krijgen alsnog op de eerste plaats te komen heb ik gezien in mijn omgeving. Zo oneerlijk als het systeem al is, zo veel erger wordt het daarna.
Amsterdammertje (Amsterdam)
op 11/04/2019 naar 16:32   

En voor 11/ 12 jarigen veel beter te begrijpen (emotioneel als rationeel).
AA (UU)
op 11/04/2019 naar 16:11   

Dus geen zesde, achtste of dertiende voorkeur.....
AA (UU)
op 11/04/2019 naar 16:10   

Kijk in Utrecht kan het wel. Hoewel 9% niet naar school 1e keuze kan, zijn de pechvogels allemaal op school van tweede keuze geplaatst vandaag.
S (Amsterdam)
op 11/04/2019 naar 14:36   

De reservelijsten worden volgens Servicedesk centrale loting& matching door scholen zelf beheerd. Het eea wordt ook niet echt gecontroleerd. Hoe transparant zijn de scholen over de plaatsing van kinderen van de reservelijst? Wat zijn de ervaringen? Gaat dat eerlijk of kunnen de ouders met bellen/brieven schrijven/ iemand kennen op school het eea regelen? Ik hoor er allerlei oneerlijke verhalen over...
Eimert (Amsterdam)
op 11/04/2019 naar 13:07   

@Bianca, wij kregen gisteren van Spinoza (plek 8 op voorkeurslijst, maar beter dan nu toebedeelde plek en plek 4 op de wachtlijst) te horen dat de wachtlijst pas vanaf maandag in gaat. Waarschijnlijk wachten de scholen eerst de gevolgen van de 2e loting af en krijgen ze waarschijnlijk ook pas inzicht wie schuil gaan achter de nummers op de wachtlijst na het weekend.
B (B)
op 11/04/2019 naar 11:39   

Ik zou niet wachten, maar zelf bellen
Bianca (Amsterdam)
op 11/04/2019 naar 10:50   

Mijn dochter ook een slecht lotnr 74.. .
Wel op nr 3 maar die maken nu bekend dat de verhuizing van ijburg 2 wel echt doorgaat naar ijburg 1. Onmogelijke afstand van ons huis.
Ze staat nr 2 op de reservelijst van haar nr 1 keuze.
Is er bekend hoe laat ze ongeveer gaan bellen/ mailen vandaag als er plek is?
A (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 19:13   

Het is ook niet simpelweg een kwestie van pech hebben maar van een onrechtvaardig systeem.
A (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 18:25   

"Elke leerling is 7000 euro"
Dat is natuurlijk waar alles om draait. Ik begin bepaalde standpunten hier beter te begrijpen
SuzyMvdB (Amstersm)
op 09/04/2019 naar 17:08   

@go for it: zoals ik al tweette: loten doe je om een leuke prijs of met Sinterklaas. Niet om een plek op school. Dat slaat helemaal nergens op.
Go for it too (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 16:19   

Wij kozen vroeger net als verl anderen strategisch op een school die noet zou loten. Een school buiten de top 12. Had best fijn geweest om de echte voorkeur op 1 te zetten en een gokje te wagen. Het was toen alles of niets. En je wist noet van te voren welke scholen gingen loten. Nu heb je alleen geluk of pech. Je kan het niet fout doen. Men is nu ontevreden met scholen waar men een paar jaar geleden een moord voor pleegde.
Go for it (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 16:01   

@AAA: waarom niet? Omdat je soms pech hebt. Hele dikke pech. Maar daar kom je overheen. En daar kan je mee dealen. Ook als je 12 bent. Als ouder heb je de taak om ze daarin te begeleiden.
Op een ander moment zal zij weer geluk hebben. Of misschien nog een keer pech. Maar het heeft zo weinig zin om hier in een aanklagende rol te gaan zitten. Kop op!! Het komt goed!

Voordat het geloot en gematcht werd was de situatie nog veel ellendiger. Dat vergeten ook veel mensen. Dan moest je het zelf maar uitzoeken als je geen school had. Er worden honderden kinderen uitgeloot zonder vangnet.
Anoniem (AAA)
op 09/04/2019 naar 15:53   

Laat me raden. Zelf geen kind die buiten de top 5 is beland zeker? Rationeel ben ik het overigens met je eens. Tegenslagen zijn een kans, en ja niet alles is maakbaar. En de dromen van mijn dochter zijn hier echt niet mee ten einde. Maar de wanhoop, paniek en het ongeloof in mijn dochters ogen toen ze het beeldscherm met haar 8e keuze zag - staat op mijn netvlies gebrand. Haar vertrouwen is weg. Ik (..lees de gemeente) heb haar met een serieuze opdracht op pad gestuurd. Bezoek 15+ scholen, maak een zorgvuldige afweging, je hebt iets te kiezen... en ja ze ging ervoor. Plussen en minnen in een boekje, hele sterke voorkeur(en). Maar ze trof een waardeloos lotnummer en nu moet ze niet "zeuren" want ze kan niet alles hebben in het leven. Haar vraag is dan: waarom die bijna 99% dan wel?
Go for it (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 15:44   

Dan nog een tip over wachtlijsten:

Wat je als school doet is toch wat plekjes achterhouden voor zittenblijvers. Bij de meeste scholen kun je in de eerste klas niet blijven zitten tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Daarom houden ze een paar plekken achter.
Als je heel hoog op de wachtlijst staat heeft het zeker zin om na de overgangsvergaderingen toch nog eens contact op te nemen met de school om te vragen of ze nog plekjes over hebben omdat er toch geen kinderen bleven zitten. Scholen willen die plekken graag opvullen want elke leering is 7000 euro.

Succes!
Go for it (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 15:39   

In het Parool van gisteren staat op blz 25 een reactie in 'het hoogste woord' die me kan bekoren.
Zoals ik hier al eerder schreef: het is geen ramp om niet in je top 3 of 5 geplaatst te zijn. Het gaat echt te ver om te stellen dat je kind al zijn of haar dromen op moet geven als je niet op je eerste keuze bent ingeloot. Stefan Molenaars verwoordt prachtig wat je kan doen om alsnog je dromen uit te laten komen en hij sluit af met: Go for it. Dat vind ik helemaal mooi.

ps: nee ik ken Stefan niet.
Anoniem (AAA)
op 09/04/2019 naar 15:23   

Dat ruilen dan niet kan, maar stoeltjes bijplaatsen wel. Dat snap ik dan weer niet. En voelt oneerlijk. Waarom houdt het voor die 137 kinderen die buiten hun top 5 zijn geloot op? Is het nou echt zo moeilijk om voor die 1,7% pechvogels (ook) een passende oplossing te vinden? Het systeem pleit voor gelijke kansen en matching op persoonlijke voorkeuren. En die 137 kinderen die er buiten vallen zijn "collateral damage". Die mogen nu bovendien niet piepen over gelijke kansen en moeten maar kunnen omgaan met tegenslagen, want het leven is niet maakbaar. Pfffff
Jammer (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 14:42   

Beste @ Eimert en SG,
mag ik vragen welke scholen hebben jullie het over?
Anoniem (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 14:40   

Reservelijsten zijn dit jaar anders ingericht dan vorige jaren. Het meest ongunstige lotnummer staat het hoogst op de lijst.

Een aantal scholen heeft inderdaad stoeltjes bijgezet (zeker ook voor de 7 leerlingen die handmatig geplaatst zijn). Een aantal scholen lijkt dus meer leerlingen te hebben willen plaatsen dan comfortabel is. Hierdoor moeten er eerst meer leerlingen weg voordat de reservelijsten worden aangesproken.

Verschuivingen zullen naar verwachting alleen plaatsvinden door oa verhuizing, maar (bijna) niet door opgeven plekken.
SG (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 14:25   

Mijn dochter staat ook 1e op de reservelijst op de school van haar eerste keus. Ik ben naar deze school toe geweest en daar gaf men te kennen dat er voorgaande jaren weinig beweging in deze reservelijsten zit. Verder vernam ik van een ingewijde dat een aantal (populaire) scholen met elkaar afgestemd hebben om iets meer leerlingen op te nemen dan initieel was gepland. Omdat deze brugklassen dus overvol zijn, zou een schoolbestuur minder geneigd zijn om een vrijgevallen plek direct weer op te vullen. Iemand ervaringen met reserveplekken ?
Eimert (Amsterdam)
op 09/04/2019 naar 12:43   

Mijn dochter die ook op eerste plek wachtlijst van haar eerste keuze staat kreeg gisteren van haar buurmeisje (die wel op die school is ingeloot, terwijl deze op plek 2 stond) te horen dat zij gisteren bij inschrijving hoorde dat er eerst twee mensen die nu zijn ingeloot moeten wegvallen voordat ze naar de wachtlijst gaan kijken. Dus bij ons is nu elke hoop die we op wachtlijst hadden gevestigd hiermee verdwenen.
Martine (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 23:04   

Beste @Coes, Jouw bericht dat je dochter haar plek op het 4de gymnasium heeft opgegeven, maakt mijn zoon gelukkig wat blijer. Met lotnummer 7566 is hij op zijn 9de plek terechtgekomen maar hij staat 2de op de reservelijst van het 4de gymnasium (zijn eerste keuze). Ik zou graag horen om wie het gaat zodat ik wat sterker sta als ik contact ga opnemen met het 4de gymnasium. Als er nog iemand zijn plek opgeeft zou kunnen betekenen dat mijn zoon alsnog naar zijn eerste plek gaat! Mijn mailadres is bekend bij Elisabeth.
Ouder (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 22:38   

@Coes Amsterdam; ohh. ik lees nu pas Vechtstede in Weesp. Dan toch nog een vraag. Welke wijk van Amsterdam woon je en wat wordt haar reistijd?
Ouder (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 22:35   

@Coes Amsterdam; ik lees dat jouw dochter haar 3e keus --> het 4e gymnasium, heeft teruggegeven en een pechvogel kan verblijden. Fijn voor de 1e op de wachtlijst. Ben toch even zo nieuwsgierig om te vragen; naar welke school gaat zij dan zelf komend schooljaar?
Ouder (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 22:27   

Een vraagje; Wordt er naar aanleiding van de bijeenkomst afgelopen zaterdag (waar wij helaas niet bij zijn geweest) nog informatie verstrekt zodat wij de besproken punten nog kunnen nalezen? Hoe is dit afgesproken? En.... ik heb een e-mail gezonden naar de mailbox (zoals mij werd aangegeven omdat wij niet bij de bijeenkomst waren) maar heb daar nog niet op gehoord (zondag (pas) verzonden). Wordt elke e-mail separaat beantwoord? Ik hoor het graag. Dank alvast.
JF (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 21:51   

@Elisabeth. Het voelt niet als een aanval hoor. Ikwilde alleen een suggestie geven voor andere scholen omdat ik weet uit ervaring dat sommige scholen bijvoorbaat worden uitgesloten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 20:07   

Beste ouders,

Kinderen en hun ouders hebben allemaal gedaan wat de dringende opdracht is in dit systeem: zorgvuldig hun échte voorkeuren bepaald. Strategisch kiezen voor een school net iets minder favoriet is, wordt door beleidsbepalers nadrukkelijk als onwenselijk gezien en loont ook niet. Vanaege de gerede kans op uitloting moet een lange lijst reservescholen worden opgegeven en daarom worden vele open dagen bezocht, óók open dagen van scholen die minder voor de hand liggen. Uiteindelijk staan er tot wel 12 zorgvuldig bepaalde, niet strategische keuzes in een bepaalde volgorde op een lijst. En die voorkeuren en volgorde van die voorkeuren verschillen onderling. Wat voor het ene kind de favoriete school is, is voor het andere kind noodzakelijke ‘lijstvulling’ op nummer 12.
Geen kind dat wordt uitgeloot en laag op de voorkeurslijst terecht komt is blij. Ook niet als dat een school is die voor andere kinderen juist favoriet is. Het nare in dit systeem is dat kinderen wel concurreren voor een plek op dezelfde scholen en elkaar zelfs verdringen van de favoriete school. Resultaat: twee niet tevreden kinderen.
Niet alle scholen passen bij alle kinderen. Wat voor het ene kind past als een hand schoen voelt voor dezelfde school voor andere kind als een vreemdeling. Ja, er worden (veel) concessies gedaan en kinderen ‘voegen’ zich in hun lot. Niemand kan dat echter van een ander vragen of eisen.
Accepteer en respecteer de échte voorkeuren van anderen, ieder is uniek en ouders kennen hun kind zelf het beste. Nog een tip: dat jouw favoriete school een lage voorkeur heeft van een ander is geen aanval op jouw échte voorkeur maar gewoon een andere voorkeur voor een ander kind.
KW (Adam)
op 08/04/2019 naar 19:52   

Voor alle teleurgestelde kinderen: hart onder de riem! Voelt nu verschrikkelijk, maar gaat echt voorbij.

Voor A: je schrijft dat niet alle onderwijsconcepten passen voor alle kinderen. Dat ben ik met je oneens, geen enkel concept past naadloos, en geen enkel concept past helemaal niet.
Tenslotte zijn er zat regio’s waar maar keuze is uit twee scholen. Dat past ook altijd. Dat geldt voor de Amsterdamse kinderen natuurlijk ook. Het voegt zich heus wel.
JF (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 19:23   

Pechvogel, ik heb het over het Pieter Nieuwland en CSB. Mijn dochter had 2 jaar geleden ook een heel hoog-slecht lotnummer, had CSB op eerste plaats en werd toch geplaatst. Ik merk gewoon vaak dat sommige scholen niet eens overwogen worden, zoals CSB en PNC. Terwijl ze makkelijk te bereiken zijn en veel extra zaken bieden, zoals de Millenium Skills op CSB en Fast Lane English op PNC.
Ik zou zeggen, kijk eens verder dan de voor de hand liggende scholen.
Suzanne (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 19:18   

@Lika: vorig jaar is een aantal kinderen dat ik ken alsnog geplaats op hun eerste keuze, maar pas nadat het schooljaar voorbij was. Hoewel ze blij waren heb ik ook gezien dat de spanning heel vervelend was; het duurde gewoon te lang. Waar andere kinderen hun kennismakingsdag hadden (in juni geloof ik) zaten zij op school in een lege klas. Ook gingen de klasgenootjes alvast fietsroutes oefenen in de weekenden enzo.
Je kunt zelf het beste inschatten wat beter is voor je kind; wachten (met kans dat het alsnog niet lukt) of de uitkomst van de loting accepteren.
Pechvogel (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 18:10   

@ JF (Amsterdam) Welke school heb jij deze goede ervaring mee?
A (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 17:55   

JF:
Omdat niet elk soort onderwijs bij elk kind past. Klassiek onderwijs of juist vernieuwende concepten, brede brugklas of meteen een duidelijke splitsing omdat het advies heel duidelijk is? Als ouders en kinderen moet je hier toch keuzevrijheid in hebben lijkt me.
Reistijd vind ik iets minder van toepassing, Amsterdam is ook weer niet zo'n grote stad en een brugklasser groeit ontzettend hard, wat eerst ver weg lijkt fietsen ze over een jaartje met gemak.
Coes (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 17:02   

@lika. Mijn dochter heeft gekozen voor het Vechtstede college in Weesp. Tweetalig VWO. Het is echt haar beslissing geweest. Sterkte met jullie beslissing
A (A)
op 08/04/2019 naar 17:00   

Jf. Reistijd.
JF (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 16:35   

De scholen waar mijn kinderen op zitten hebben allebei nog (ruimschoots) plaats. Zij zijn tevreden over de scholen en ik ook.
Als ik hier dan de reacties lees van ouders die hun kinderen absoluut niet op die scholen waar nog plaats is willen hebben, denk ik: 'Doe ik nu iets fout?' Er staan echt goede scholen bij waar leuk en gevarieerd onderwijs wordt gegeven en waar ook oog is voor het individu. Waarom wil men daar niet heen? Waarom altijd diezelfde scholen waar iedereen persé op moet?
Bm (Amsterdam )
op 08/04/2019 naar 16:22   

@Thijs, wij zijn ook pas daarna gebeld. Nog helemaal shock waren we van wat we op de website hadden gelezen. Wij zaten ook ruim boven de 7500
Lika (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 16:21   

@ Coes, dat is dapper! Wij twijfelen hier enorm. Nog steeds niet bijgekomen van plek 6, maar aan de andere kant: wat is het alternatief? Op de lijst voor de tweede loting staat geen enkele school waar mijn dochter heen wil. En we staan er niet goed voor op de reservelijsten (beste plek is nummer 10 op school 1e voorkeur). En belangrijkste argument: ik ben zo bang voor nóg een teleurstelling. Ik heb het gevoel dat ik mijn dochter dat niet kan aandoen en dat ik haar beter kan helpen met de acceptatie van deze school. Herkennen meer mensen deze worsteling??
Coes (Amsterdam)
op 08/04/2019 naar 14:38   

Mijn dochter heeft haar plek op het 4e gymnasium (3e keus) opgegeven. Ik hoop dat een pechvogel nu gelukkig gemaakt gaat worden.
A (1)
op 08/04/2019 naar 12:49   

zoon vwo hyperion 2018. dochter havo ggc 2019.
I (Amsterdam )
op 08/04/2019 naar 10:43   

@6000 en een beetje: je schreef dat je kind uitgeloot was voor het Hyperion maar ook voor de Vrije School, maar nu zag ik Geert Groote wel op de lijst van beschikbare plekken staan voor vwo?
Amsterdam12 (Amsterdam)
op 07/04/2019 naar 16:00   

Thijs -- mag ik vragen waar aangegeven was dat met 'schrijnende' gevallen eerder contact opgenomen zou worden?

Wij (plek 12) werden rond half vijf gebeld met het verzoek of ze een dag later konden bellen omdat het zo druk was.
Thijs_7552 (Amsterdam)
op 07/04/2019 naar 15:45   

Moet natuurlijk 7552 zijn
Thijs_7552 (Amsterdam)
op 07/04/2019 naar 15:25   

Niet dat het iets aan de uitslag verandert maar toch: wij lazen dat de meest schrijnende gevallen (definitie?) donderdag voor 15.30u gebeld zouden worden. Om 15.29u nog geen bericht gehad, dus enthousiast achter de computer gekropen... Lotnummer 7752 en 11e keuze :-( 's Avonds om een uur of acht dan toch nog het telefoontje, er was iets misgegaan. Wie is er wel op tijd gebeld?
Elisabeth (Amsterdam)
op 07/04/2019 naar 13:49   

@ouder: stuur svp een e-mail naar stichtingvsa@gmail.com
Ouder (Amsterdam)
op 07/04/2019 naar 13:47   

Geachte heer, mevrouw,
Nog steeds niet van de teleurstelling bekomen lees ik e.e.a. in de media en verneem ik e.e.a. van ouders. Wij hebben helaas gisteren de bijeenkomst niet door gehad. Graag willen we wel informatie om te bezien wat de mogelijkheden zijn.
Kunt u ons informeren? Komt er wellicht nog een bijeenkomst voor ouders die e.e.a. te laat door hebben gehad?

De afgelopen dagen zijn wij vooral bezig geweest de emotie van het kind (en ouders) in banen te leiden.

Ons dochter heeft lotnummer 7445 gekregen en is geplaatst op haar 12e keus van een lijst van 13. Ik heb net een uitgebreide mail naar uw e-mailadres gezonden. Kunt u alsnog met ons meedenken ondank dat we niet naar de bijeenkomst zijn gekomen afgelopen zaterdag?
Ian (Amsterdam)
op 07/04/2019 naar 10:46   

De belangstelling voor de bijeenkomst gisteren was (helaas) groot.

Als je niet kon of er te laat achter kwam, maak je geen zorgen. We hebben een besloten maillijst in het leven geroepen voor de ouders van gedupeerde kinderen. Je kunt je daarvoor aanmelden via de mail. Dan krijg je ook een verslag van de bijeenkomst en de acties die je kunt overwegen te ondernemen.
Jetteke (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 22:50   

Wij zijn nog aan het bijkomen van het vervelende nieuws dat onze zoon op plek 12 van zijn lijst is terecht gekomen. We weten niet goed wat we kunnen doen. Bij het bezoek aan deze school stonden we binnrn 30 min weer buiten, hij voelde het totaal niet. Helaas omdat er 12 scholen op de lijst moesten konden we niet anders dan deze school toevoegen, de schrik is groot. 1 van de 5 kinderen die grote pech heeft.... lot nummer is over de 7000! Onvoorstelbaar systeem. Iets wat een groot feest was in de klas, alle kinderen in hun top 5!!! Hij als enige van zijn school op 12.....
Jetteke (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 22:50   

Wij zijn nog aan het bijkomen van het vervelende nieuws dat onze zoon op plek 12 van zijn lijst is terecht gekomen. We weten niet goed wat we kunnen doen. Bij het bezoek aan deze school stonden we binnrn 30 min weer buiten, hij voelde het totaal niet. Helaas omdat er 12 scholen op de lijst moesten konden we niet anders dan deze school toevoegen, de schrik is groot. 1 van de 5 kinderen die grote pech heeft.... lot nummer is over de 7000! Onvoorstelbaar systeem. Iets wat een groot feest was in de klas, alle kinderen in hun top 5!!! Hij als enige van zijn school op 12.....
Annemieke (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 20:35   

hallo,
ik lees nu pas dat er vanmiddag een bijeenkomst was. jammer was er graag heen gegaan. zoon van 10jr, kls overgeslagen met nr 69..3 op 4e keuze. goed gymnasium dat wel maar absoluut niet wat hij wilde..en ergens in de 20 op reservelijst bij 1e keuze.
zoon zit in zak en as..begrijpelijk..zo jong naar t vo en dan zulke pech hebben. denken erover na om hem toch maar nog een x gr 8 te laten doen zodat hopelijk volgend jaar toch lager lotnr..of enige kans om.achteraf hardheidsclausule dan wel bezwaar te maken.. zitten zo in twijfel wat te doen.. pff ellende dit zeg voor al die kids. sterkte allemaal!
Vader van 2 (Oost)
op 06/04/2019 naar 17:38   

Deze is voor havo/vwo: bit.ly/2UmcjMe
Vader van 2 (Oost)
op 06/04/2019 naar 17:37   

Hier een link naar de lijst van scholen waar je uit kan kiezen (VWO) bit.ly/2OQpq22
Anoniem (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 17:31   

@anne - het is een beetje onduidelijk. Ga naar de homepage, dan klik je op vragen (staat rechtsboven) en dan is er zoek functie.

Hopelijk lukt het.
Anna (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 17:21   

@anoniem:

er is geen zoekfunctie op de website voschoolkeuze . nl
Anoniem (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 16:02   

@Annemieke

Je kan naar de web site gaan voschoolkeuze . nl Via de zoekfunctie vragen 'afrondingsfase' intypen. Vervolgens klik je op 'ik ben niet geplaatst of niet tevreden met mijn plaatsing. wat nu?

Je ziet dan de verschillende schooltypes en als je daarop klikt kun je zien welke scholen nog capaciteit hebben.

Succes!
Anoniem (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 16:00   

Een quote uit het artikel 'Ouders proberen kind alsnog op favoriete school te krijgen' in het Parool van vandaag: "... denkt nog na over de tweede loting op 11 april. Dan wordt de lijst omgedraaid."

Bij de tweede loting kan alleen gekozen worden uit scholen die nog plek hebben, niet alle scholen. De lijst wordt helemaal niet omgedraaid, maar er is een korte lijst met een aantal scholen waar uit gekozen kan worden.
Annemieke (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 15:55   

Beste Mensen, ook onze zoon heeft pech! Er zou een lijst zijn met scholen in Amsterdam die nog leerlingen aan gaan nemen? Wie weet waar die te vinden is?
WS (Diemen)
op 06/04/2019 naar 11:53   

Ik leef mee met alle verdietige en teleurgestelde kinderen en hun ouders. Mijn dochter is op haar 3e keuze geplaatst. Niet slecht zou je zeggen. Maar ze wilde zoooo graag naar haar eerste of tweede keus dat ze toch heel teleurgesteld is.
Ian (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 10:46   

Goedemorgen beste ouders,

Aanmelden voor de bijeenkomst straks kan nog via stichtingvsa @ Gmail.com.

Als je je al hebt aangemeld, maar nog niets ontvangen, controleer dan de je spamfolder. Anders nog een keer mailen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 10:43   

@Roos: stuur een e-mail naar stichtingvsa @ Gmail.com
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 10:42   

Jullie hebben een e-mail gekregen!
Pechvogel (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 09:36   

Dag,

Zojuist heb ik een email gestuurd. Onze zoon is op plek 13 terecht gekomen. Heel graag zouden wij bij de bijeenkomst zijn. Kan dat nog? Zo ja, waar en hoe laat?

Dank voor aandacht.

Hartelijke groet,
Roos ( Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 09:29   

Waar is de bijeenkomet en hoe meld ik me aan?
Ouder (Amsterdam)
op 06/04/2019 naar 08:27   

@marieke: dat geldt alleen voor scholen die net genoeg of te weinig aanmeldingen hebben om hun klassen te vullen. Als een school heel populair is, krijgen ze alleen maar kinderen die de school op 1 hebben staan.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 20:22   

Beste ouders,

De mail met de gegevens over de bijeenkomst morgen is net verstuurd aan iedereen die zich er tot nu toe voor had opgegeven. Controleer dus jullie inbox.

Wij verheugen ons erop jullie morgen te ontmoeten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 20:20   

De ouders die zich aangemeld hebben voor de bijeenkomst morgen (zaterdag) hebben een e-mail ontvangen met de tijd en locatie van de bijeenkomst.

Ook een slechtgeloot kind? Aanmelden kan nog via stichtingvsa @ Gmail.com
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 19:41   

@Amsterdam12, jouw dochter ook op 12, echt niet te doen. Wel op nr.1 op de reservelijst. Dat geeft toch een beetje hoop zou je zeggen. Ik lees hieronder dan wel dat er dit jaar wellicht minder beweging zal zijn op de reservelijsten, maar in jouw geval hoeft er maar 1 af te vallen en ze zit direct op school van haar eerste keuze. Ook al stagneert het daarna weer omdat geen enkel kind haar lege onpopulaire plek opvult op de reservelijst (en ook niet nodig is daar die school toch al half leeg is).
Elidabeth (Amsterdam )
op 05/04/2019 naar 18:37   

Wij zullen de e-mail met tijd en locatie morgen op korte termijn versturen!
Anoniem (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 18:35   

Iemand al meer duidelijkheid over de bijeenkomst morgen? Ik heb mij aangemeld maar nog geen reactie ontvangen.
Bm (Amsterdam )
op 05/04/2019 naar 18:35   

Hallo, is de locatie al bekend? Hoor het graag. Dank!
Amsterdam12 (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 17:19   

@Marieke mijn dochter ook plek 12. Sterkte! het is niet leuk voor ze.

En helemaal mee eens plek 12 is geen voorkeur meer te noemen. Het verschil tussen de school op plek 1 en plek 12 is dusdanig groot dat je niet kan verwachten dat kinderen daar even enthousiast over zijn. Als ze willen dat er geen differentiatie tussen scholen is, want je zou met iedere plek even tevreden moeten zijn, en het overal eenheidsworst is, dan kun je stellen dat de plek op je voorkeurslijst niets uitmaakt en die zou dan in willekeurige volgorde kunnen worden ingevuld, hoef je ook geen open dagen meer af. Maar er is wel degelijk verschil.

Wel bijzonder dat je voor de matching en loting 14 plekken op moet geven omdat 2 op dezelfde school zijn, maar dat ze voor de statistieken en misschien het mooiere plaatje er 12 plekken van maken.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 17:10   

@Marieke,

Ik zie nu je antwoord dat de extra scholen profielklassen waren.

Ook je aanvulling klopt. Neem nou bv. Het Vossius. Die had zoals altijd een X-aantal plekken te verdelen, maar kreeg minder aanmeldingen dan dat er plaatsen waren. Dus denkt een lotingsleek dat alle bij het Vossius-aangemelde kinderen zeker gelukkig kunnen worden gemaakt? Nee, want van de Y aanmeldingen gaat misschien slechts 75% naar het Vossius. Het andere 25% wordt uitgeloot en moet naar een andere school t.g.v. kinderen die het Vossius 2e of lager op hun lijst hadden staan.

Waarom ze zo'n systeem handhaven? Heel simpel: Omdat sommige scholen geen enkele aanmelding krijgen en kunnen alleen nog blijven voortbestaan bij de gratie van uitloting op de populairdere scholen.

Daarom zijn zo veel schoolbesturen voorstander van dit systeem: Het voorziet in hun overleving.
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 17:08   

@Ian, ja 2 profielklassen inderdaad, Dus in feite is ze op nr 12 geplaatst. Hoe dan ook de allerlaatste van de voorkeurslijst wat absoluut geen voorkeur te normen is, integrndeel.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:59   

@Marieke,

Ik neem aan dat er op jullie lijst van 14 scholen meerdere profielklassen stonden, dus niet 14 totaal verschillende scholen. Of wel?
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:38   

@Rob,

Het kan kloppen dat je ondanks een zeer ongunstig lotnummer toch buiten de top 10 valt van al je reservelijsten.

Stel je wil naar school X en je hebt lotnummer 7000. Als er zich onder de 580 kinderen met een nog slechter lotnummer 10 of meer kinderen bevinden die de eerste keus van jouw kind ook boven aan hun lijst hebben gezet, dan is jouw kind 11e of lager op de desbetreffende reservelijst.

Zo kun je een lotnummer hebben dat zowel voor inloting ongunstig is als voor plaatsing via de reservelijst.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:30   

@1

In voorgaande jaren vonden er i.d.d. wel verschuivingen plaats op de reservelijst. Dit jaar zullen dat als gevolg van de omgekeerde reservelijst veel minder zijn.
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:20   

Ter aanvulling op mijn vorige bericht: Wat ik niet begrijp aan dit systeem is dat het kennelijk zo is dat een school dus kinderen moet plaatsen die deze school helemaal niet op 1 hadden staan op hun voorkeurslijst, maar misschien zelfs wel op nr. 7, 8,9 etc, puur vanwege een lager lotnr en daar ongelukkig zijn, terwijl een ander kind wat dezelfde school op nr 1 had staan en vervolgens in ons geval op de allerlaatste school van haar lijst terecht komt.Het enige waar je dan dus maar op moet hopen is dat een kind wat op de school op van onze 1e voorkeur geplaatst is, maar deze op bijv. nr. 9 had staan, vervolgens weer vertrekt omdat deze via de reservelijst op de school van zijn/haar bijv. top 3 of 5 terecht kan.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 16:08   

Beste ouders,
We hebben al veel aanmeldingen gekregen voor de bijeenkomst die Stichting Vrije Schoolkeuze morgen (zaterdag 6 april) organiseert voor ouders van in de centrale loting gedupeerde kinderen. Het is inmiddels gelukt een geschikte ruimte te vinden. Wij zullen vanmiddag iedere ouder die zich heeft aangemeld via stichtingvsa @ Gmail.com een e-mail sturen met de locatie en de tijd.
1 (A)
op 05/04/2019 naar 15:36   

er zijn wel verschuivingen in de reservelijst
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 15:35   

@ vader 2 Oost,
Mijn dochter is inderdaad geplaatst op nr.14 van haarlijst, waarin 2 profieklassen. In de loting loot zowel de reguliere school en profielklas van dezelfde school mee, maar deze 2 tellen in the end als 1.Maar je loot weldegelijk 14X. Ook op de reservelijst staan 14 scholen.

Volgens mij, als ik de persberichten goed begrijp, is zij ook nog eens de enige leerling in heel Amsterdam die ondanks dat ze keurig een complete lijst heeft ingevuld, op de laatste plaats terecht is gekomen. De andere 5 hadden een gekorte lijst ingevuld!

In ieder geval zullen wij morgen naar de bijeenkomst gaan.
Amsterdam12 (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 15:07   

Helaas hier ook een meisje met enorme pech. Lotnummer 7574! (van de 7580) 12e plek; met een 6e, 7e of 8e plek was ze prima blij geweest. We hebben haar voorbereid, maar toch je verwacht het niet. Er heerst ongeloof. Troost is misschien dat ze als eerste op de reservelijst staat voor haar eerste keus. Maar we begrijpen dat er bijna geen verschuivingen zijn in de reservelijst en dat de kans klein is dat ze alsnog geplaatst wordt.

De medewerkers van de servicedesk hebben ons gebeld en bedoelen het goed. Willen graag helpen. Maar waar blijft ruimte voor verdriet en even flink balen dat jij nu net degene bent die dit overkomt. Dinsdag zou je alweer mee moeten loten in een tweede ronde. Op scholen die te weinig aanmeldingen hebben gekregen. Die ze eerder om allerlei valide redenen niet op haar lijst heeft gezet. Die niet het specifieke bieden wat zij zoekt in een middelbare school.

Ze heeft 10 scholen met overgave op haar lijst kunnen zetten, 2 waren opvulling want dichtbij en dan had je de plaatsingsgarantie. Liever had ze ze niet op haar lijst gezet, want wat als ze daar terecht zou komen. Dat is dus gebeurd. Hadden we dat niet gedaan dan stond ze nu helemaal met lege handen en was ze nergens geplaatst want een ontzettend ongunstig lotnummer. Dan had ze alleen keus uit de scholen van de tweede ronde. Had ze niet als eerste op de reservelijst van haar eerste keus gestaan. Weer een schrale troost. En rationeel allemaal te verklaren.

En nu moet ze iedere keer uitleggen dat zij dat meisje is met een plaatsing op haar twaalfde plek. Vol trots zoals je hoopt dat een lagere scholier over zijn/haar toekomstige middelbare school zou praten doet ze in ieder geval niet. Dat ze nog niets gehoord heeft van de school waar ze geplaatst is helpt ook niet.

Wij zorgen momenteel voor haar emotionele welzijn en kijken wat we nog kunnen doen om ervoor te zorgen dat ons kind na de zomer naar een plek gaat waar zij zich thuisvoelt, aansluiting heeft met medeleerlingen, voldoende uitgedaagd wordt, de obstakels in de stad kan overwinnen, gezien gaat worden voor wie ze is en kan groeien. En of die plek in of buiten Amsterdam is weten we nu nog niet.
Amsterdammertje (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 14:30   

Hier ook dochter op plek 8, het kind kan het totaal niet bevatten. Tot aan plek 6 (misschien 7) was er een (emotionele) mogelijkheid om er iedergeval voor te gaan.
Daar hadden we als gezin zeker osn uiterste best voor gedaan.

Maar met deze school (plek 8) heeft het kind NIKS , staat letterlijk en figuurlijk veel te ver van haar verwachtingen af, is daarnaast 40 minuten heen en 40 minuten terug, terwijl we in het centrum wonen.... (hoe bestaat het).
Dan ben je las kind per week 8 uur, een volle werkdag aan het forensen.

We overwegen haar in een andere stad op school te plaatsen. Of misschien wel te verhuizen. Zwaar gedesillusioneerd.
Van een van de beste van de klas gebombardeerd tot probleemgeval.

We gaan dan ook niet akkoord met de plaatsing.
De eerste keus school, waar ze nummer 5 op de wachtlijst staat, gaf al aan dat dat niet gaat gebeuren.

De tweede lijst met scholen, waar geen van haar eerste lijst op staan, kiezen we ook niet uit.
Dus we hebben nu een kind die altijd haar best doet, zonder school.

We weigeren te kiezen uit angst en dwang.

Verhuizen is waarschijnlijk de beste optie.

Wat een schril contrast met die 83% die wel op hun eerste plaats gekomen is.

Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk.

Nu nog de eindcito over 10 dagen, met volle moed, kind , waar haal je het vandaan.
Jan (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 13:46   

@Marieke , Idem voor onze zoon. Hij heeft 13e voorkeur gekregen (lotnr 7538). Wat ik niet begrijp is hoe de wethouder beweert dmv plaatsingstabel in brief aan gemeenteraad dd 4 april (zie onderstaande link) dat er niemand hoger dan 12e keuze heeft? Ik weet dat iedereen in top 12 scholen geplaatst wordt maar dat betekent toch niet dat als je op voorkeusplaats 13+ belandt dit in lijstjes onder "12e voorkeur" valt. Lijkt toch iets mis gegaan te zijn.
assets.amsterdam.nl/publish/pages/906436/wethoudersbrief_uitslag_cen trale_loting_en_matching_2019.pdf
Riëtte van Winden (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 13:28   

@Moeder A'dam - goed verhaal, weet wel dat de positie op de reservelijst inderdaad aangeeft hoeveel er boven jou nog eerst aan bod komen op de school in kwestie, en belangrijk - dat zijn kinderen met een nog slechter nummer dan jouw kind had, want de volgorde van de lotnummers voor de bepaling van jouw positie op de reservelijst wordt omgedraaid zodat kinderen met een slecht lotnummer niet 2x pech hebben.
Mijn zoon had nummer 6926, hij heeft positie 17 op de reservelijst voor het Hyperion. Er zijn dus 7580-6926=654 kinderen met een slechter lotnummer dan mijn zoon, en daarvan willen er 16 naar het Hyperion....
Moeder A'dam (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 13:07   

Voor Rob: niet gek als je kind ook niet in top-10 van reservelijsten voorkomt. Als je bijv. een kind hebt dat graag naar een zelfstandig gymnasium wil of andere kleinere goed bekend staande school met veel gymnasiumleerlingen, dan is de bovenkant van het lijstje al gauw net als dat van heel veel andere kinderen: alle 5 gymnasia plus Amsterdams en Hyperion en eventueel Spinoza, in een bepaalde volgorde. Als je lotnummer richting 6700 gaat lig je er meteen op allemaal uit. Als voorbeeld: onze dochter had 6362. Daardoor uitgeloot op het dit jaar heel populaire Barlaeus. Wel ingeloot voor het iets minder populaire Vossius. Op het Barlaeus meteen nummer 45 op de wachtlijst. En we weten van vorig jaar en jaar daarvoor dat scholen als het 4e, Hyperion, Amsterdams etc. nog populairder waren dan het Barlaeus.

Mijn indruk is dat toch nog heel veel ouders (niet per se aan jou gericht), ondanks duidelijke uitleg, niet helemaal goed snappen hoe het systeem werkt. En dat je van afgelopen jaren gewoon kunt opzoeken welk lotnr. je moest hebben om toegelaten te worden. Wij hadden ons kind dus ook voorbereid dat ze ca. 2/3e kans had op het Barlaeus, 5/6e kans op het Vossius, maar als die het niet werd, ze meteen op haar 8e plek of lager zou komen omdat alle tussenliggende scholen nog populairder waren dan het Vossius. Dit heeft dus ook impact op je plek op een eventuele wachtlijst. Op dezelfde manier snap ik ook niet goed dat sommige ouders het hebben aangedurfd om minder dan 12 scholen op de lijst te zetten bij een VWO-advies. Als ze dan toch plaatsingsgarantie geven zou ik daar persoonlijk gebruik van maken. Het kost wel heel wat avonden om je even flink te verdiepen in het systeem en alle beschikbare rapporten door te nemen, maar ik vond het dat wel waard. Natuurlijk blijft er nog steeds (helaas) kans om desondanks een echte pechvogel te zijn. Dat komt doordat de gemeente zo graag bepaalde schooltypen wil stimuleren maar dat niet de scholen zijn waar de kinderen naartoe willen. Dat is hier al voldoende besproken.
Elisabeth (Amaterdam)
op 05/04/2019 naar 12:49   

@Dinie en anderen: we zijn nog even op zoek naar een geschikte ruimte om iedereen te ontvangen. Vanmiddag ontvangt iedereen die zich aangemeld heeft een e-mail met alle gegevens over de locatie!
Dine (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 12:28   

Mijn man heeft zich aangemeld voor de meeting morgen maar noch geen antwoord. Weet iemand waar de meeting is en nog een andere manier de stichting te bereiken ? Dank
Rob (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 12:03   

Ik hou mijn dochter altijd voor dat hard werken en inzet beloont word maar dat word ernstig ondermijnd door dit systeem (6e keuze).

Ik snap ook niet waarom zij na deze 6e keuze ook nergens in de top tien reservelijsten
voorkomt.
A (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 10:55   

Met aanpoten na de overstap bedoel ik als je in de tweede wisselt naar een gymnasium. Maar het is te doen. Voor wie van plan is om na het eerste jaar te wisselen - volhouden, het lijkt in eerste instantie erg lastig maar er vallen toch altijd wel kinderen af na het eerste jaar of wisselen van school.
Riëtte van Winden (AMSTERDAM)
op 05/04/2019 naar 09:46   

... eerste kind in 2017 op 4e keus met lotnummer 6693, nu 2e kind in 2019 op 7e keus / Cartesius Lyceum met lotnummer 6926.

Brief wethouder dd 4 april gelezen, niks nieuws.
Ook na t lezen vdeze brief is het mij persoonlijk een raadsel waarom de gemeente maar blijft inzetten op brede scholen met bijzondere profielen (VOX, Cartesius 2, Spinoza21first).
Categorale scholen zijn idd geen oplossing maar lycea wel, de krapte zit m in HAVO/VWO en VWO.

Ook blijf ik vinden ik dat het verschil in advies tussen VWO en Gymnasium terug zou moeten komen. Er is nu leegstand op die brede bijzondere scholen en erg veel druk op de gymnasia - waar leerlingen ook vaak weer afhaken en dan dus van school moeten wisselen.
A (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 08:38   

BM: Als je kind heel graag gymnasium wil doen maar is uitgeloot uit de lijst met gymnasia: je kunt overwegen om je kind in te schrijven op een gymnasium buiten Amsterdam (het Felisenum in Velsen heeft in het verleden leerlingen opgevangen, is wel een eind reizen, afhankelijk van waar in Amsterdam je woont). Het Cartesius (heeft meestal ook nog plek) biedt vanaf de tweede klas gymnasium aan en er wordt in de eerste klas ook wel een beetje oriënterend les gegeven in klassieke talen. Het is even aanpoten na de overstap maar het is te doen. Succes allemaal in deze stressvolle tijden.
Tom (Diemen)
op 05/04/2019 naar 08:28   

Vader van 2: dit was volledig helder bij aanmelding. Het systeem waarschuwde zelfs als je twee keer dezelfde school opgaf dat je niet voldeed aan de twaalf scholen norm. Is ook uitermate logisch, anders wordt het heel voordelig om maar zoveel mogelijk verschillende profielklassen op te geven. Maakt het allemaal niet minder schrijnend, want het is dus positie 12 waar dit kind op geplaatst is, maar het is geen truc.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 08:14   

@BM en anderen: stuur een e-mail naar stichtingvsa@gmail.com om je aan te melden. Vandaag sturen we alle ouders die zich aangemeld hebben de locatie (centraal in Amsterdam). We beginnen om 12 uur en sluiten uiterlijk 14 uur af.
BM (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 08:08   

Hallo,
Mijn zoon is op zijn 13de keuze terecht gekomene. We zijn helemaal ontdaan en ontsteld. Hoe kan dit?
Zelfde als wat Marieke schrijft
Niemand van zijn school gaat erheen
Ze hebben geen volledig gymnasium in de eerste, dus hoe kan hij nog ooit zij- instromen?
De school ligt ver van ons huis
En het een school die niet bij zijn persoontje.
Hij zit pas 2 jaar in Amsterdam op school, straks moet hij weer zij- instromen, terwijl hij zo graag gewoon vanaf het begin zou willen doen.
Wanneer en waar is de bijeenkomst deze zaterdag? Wil er graag heen. Als iemand iets weet wat ik kan doen, hoor ik heel graag.
Vader van 2 (Oost)
op 05/04/2019 naar 08:04   

@Elisabeth: dank voor je antwoord. Als het waar is wat je zegt dan vind ik dat echt een sluwe, gemene truuc om maar te kunnen zeggen dat iedereen is geplaatst in zijn/haar top 12.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 07:53   

@Jammer: het Vossius had de afgelopen jaren altijd meer plek dan aanmeldingen. Toch kun je uitgeloot worden want kinderen voor wie het Vossius geen eerste keuze maar een reserveschool is, gaan voor als zij een beter lotnummer hebben. Een klein deel van deze kinderen zal alsnog doorschuiven naar de school van aanmelding dan wel een hogere positie, waardoor jouw kind mogelijk alsnog wordt toegelaten. Kom zaterdag naar de VSA bijeenkomst dan leggen we uit wat je kunt doen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 07:48   

@Marieke: geen andere woorden voor ... vreselijk.
In de 2e lotingsronde kun je alleen kiezen uit scholen waar nu nog plek over is. Geen scholen dus die je dochter in de eerste ronde heeft opgegeven, die zitten allemaal vol. De lijst van scholen die nog plek hebben, vind je op de website voschoolkeuze020.
Bezwaar maken tegen het niet plaatsen van je kind op de school van aanmelding kan op diverse gronden, afhankelijk van het individuele geval. En ja, ieder jaar zijn er bezwaarschriften die gegrond worden bevonden. Dan volgt alsnog plaatsing op de school van aanmelding. Kom zaterdag naar de bijeenkomst van VSA voor ouders van gedupeerde kinderen, dan vertellen we wat je kunt doen.
@vader van 2: Osvo telt twee keuzes binnen dezelfde school als één. Bijvoorbeeld de profielklas en de gewone klas op dezelfde school.
Vader van 2 (Oost)
op 05/04/2019 naar 07:21   

@Marieke: Dit zou al helemaal niet mogen. Als je een lijst van minimaal 12 scholen hebt gemaakt en je komt op je 14de keuze terecht, dan is er iets mis. Volgens het persbericht van het OSVO moet dit ook niet kunnen. Ik zou hier wel meer over willen weten.
Marieke (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 00:23   

Mijn dochter is geplaatst op maar liefst nr.14 van haar voorkeurslijst! Nr.14, hoe is dit mogelijk? 16 scholen bezocht, enthousiast meegedaan aan proeflessen. Ze staat al weken te stuiteren van opwinding, zo'n zin om naar de middelbare school te gaan. En dan dit. een grote teleurstelling voor een meisje van 11. Dit is een school waar zij niet past en niet naar toe wil en al helemaal niet in de buurt is en niemand uit haar klas naar toe gaat. Alle kinderen uit haar klas die dezelfde school op 1 hadden staan zijn toegelaten. Behalve mijn dochter.
Mijn vraag is:
1:hoe zit het met de 2e lotingsronde? Zijn dit alleen scholen die niet op de 1e voorkeurslijst voorkomen?Ze krijgt dan kennelijk een nieuw lotnr, wat bekent dit voor haar nr. op de reservelijst? Veranderd dit na de 2e ronde?
2: op basis van welke redenen kan een bezwaar gegrond worden verklaard en komt een kind alsnog op een school van 1e voorkeur? Komt dit überhaupt voor?
Anoniem (Amsterdam)
op 05/04/2019 naar 00:14   

Geplaatst op nummer 7, heel veel verdriet bij mijn zoon. Veel twijfels over deze school. Ik herken de frustratie en machteloosheid. Morgen afspraak bij onze ib'er om naar de mogelijkheden te kijken. Er is een hardheidsclausule, daar wil ik onze bezwaren op richten.
Zucht (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 23:07   

Geplaatst op nr. 6. Verdriet en frustratie. Weet iemand of je met reserve nr 15 voor Spinoza (dat was de nr. 1) iets van kans maakt?
Jammer (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 22:54   

Weet iemand toevallig hoeveel kinderen op reservelijst uiteindelijk toch toegelaten zijn op het Vossius Gym in de afgelopen jaren?
Eimert (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 22:09   

Plek 9... wat een teleurstelling, mijn dochter hoort bij dat handjevol jongens en meisjes die op een school is ingeloot die wel op de lijst stond, maar natuurlijk al lang geen voorkeur meer genoemd kan worden. Nu alle hoop gevestigd op de wachtlijst.

En het is natuurlijk klinkklare onzin dat elke school in je top 12 goed is. Ja, vast, maar daarmee niet ook goed voor iedereen. Waarom differentiëren scholen zich anders op hun onderwijsmethode? Als elke school goed is waarom dan nog het hele circus van scholen bezoeken en keuze maken, dan kan het lotingssysteem ook gewoon een klein beetje worden aangepast zodat op elke school even veel jongens als meisjes komen, met bijvoorbeeld dan als ultiem doel dat alle 7000+ leerlingen tezamen zo min mogelijk kilometers per dag moeten fietsen (veiliger).
Francisca (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 21:41   

Beste ouders van kinderen die de pechvogels zijn bij deze loting. vorig jaar stonden wij in jullie schoenen. Onze dochter werd op de 6e school van de lijst geplaatst. Dat lijkt niet slecht, maar jullie begrijpen dat we na al die open avonden , door de bomen het bos niet meer zagen. De top drie was snel gemaakt, nr 4 en 5 konden we ook wel opvullen met scholen in de buurt, maar om een top 12 te maken,viel niet mee en de nrs 6 t/m 12 werden gewoon opgevuld met de minst slechte keuzes. Ook wij waren in shock toen we lazen welke school het zou worden.Natuurlijk maakt het verschil hoe je als ouder met zulk nieuws om gaat, maar als ouder ken je ,je kind ook en weet je best waar je kind zich thuis gaat voelen en wat past bij jouw kind. Daar kun je best concessies in doen, maar dat moet niet te veel van het kind vragen.
Ik heb heel veel steun gehad van VSA, waar ik ze nog steeds heel dankbaar voor ben. (ook al heb ik dat vorig jaar, door alle stress misschien niet echt geuit) . Wij zijn in bezwaar gegaan, maar ons bezwaar was niet gegrond verklaard en dus leek er geen andere mogelijkheid te zijn. Toen mijn dochter de kennismakingsdag op deze school had bezocht, was ze heel ongelukkig met het idee dat ze daar de komende 6 jaar moest doorbrengen. Toen zijn we toch maar contact gaan zoeken met gymnasium Felisenum in Velsen-zuid, waar we al veel positieve verhalen over gehoord hadden,maar dat we eigenlijk te ver weg vonden.
En we hebben onze dochter de keus gelaten : naar een school die ze verschrikkelijk vond , of 3 kwartier extra reizen naar een school waar ze zich meer thuis voelde. Zij heeft voor het Felisenum gekozen en heeft daar nog geen dag spijt van gehad. Een school waar zij zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Het reizen was echt wel even oefenen, maar ook dat is nu gewoon geworden.Zij wil nu ook niet meer in Amsterdam naar school, omdat ze op het Felisenum op de juiste plek zit. Achteraf zou ik willen dat ik deze keuze eerder had gemaakt, dat had ons een hoop stress kunnen besparen.
Want wat iedereen hier ook over te zeggen heeft ; totdat je je eigen kind diep bedroefd ziet vanwege de scholenloting , kun je jezelf niet voorstellen wat dit met een kind doet.Ik wens jullie heel veel sterkte en succes , de komende periode en raadt jullie aan naar de bijeenkomst van VSA te gaan
L (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 20:24   

Het is denk ik allemaal waar: het komt heus goed, hoe je er als ouders mee omgaat maakt echt uit, en het is ontzettend verdrietig voor het kind dat het overkomt.
Mijn zoon kwam twee jaar geleden met lotnummer 7418 op Berlage TTO. Zijn 9e keuze. Tot het nieuwe schooljaar was dat echt niet leuk, tussen al zijn blije klasgenootjes. Echt heel verdrietig. Hij is begonnen, en wist al snel dat hij het superleuk vond en dat het Berlage hem veel biedt wat hij op het Amsterdams (zijn eerste keuze) niet had gevonden. En ook wij zijn erg blij en tevreden met de school.
Vanmiddag mijn dochter: nog slechter lotnummer (7533). Maar zij komt toch op de school van haar eerste keuze omdat ze van een voorrangsregeling gebruik kon maken.
Pfff. Wij en lotingen gaan slecht samen.
P (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:57   

Mijn kind kwam een paar jaar geleden op zijn 8e keuze. Ondanks onze postieve insteek werd hij daar doodongelukkig. En dat is nog zacht uitgedrukt. Gelukkig kon hij naar een andere school en is daar heel erg op zijn plaats. En ja, dat is een school uit zijn top 3.
Het had hem een hoop ellende bespaard als hij daar gelijk terecht was gekomen.
Adams (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:41   

Beste 'Go for it' ofwel anonieme exschoolleider.

Ik vind het bot en ongepast om juist op een moment waarop kinderen en ouders hun pech te verwerken hebben aan te komen met dergelijke oordelen als verwend. Als u zo de behoefte voelt uw oordeel te vellen op basis van uw eigen persoonlijke ervaringen dan was een ander moment wellicht geschikter geweest.

Ons kind heeft toevallig mazzel gehad.
Mijn medeleven voor de kids en ouders voor wie de loting niet goed uitpakte.
Lika (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:31   

Ik ben voor gelijke kansen zeker, maar als er ook een goede middelbare school is in Amstelveen of Almere en je woont daar, dan vind ik eigenlijk niet dat je voor een kind uit Amsterdam geplaatst kan worden op een school in Amsterdam. En ook vind ik dat je met teleurstellingen om moet kunnen gaan, zeker. Ik heb mijn kind ook elke keer voorgehouden dat een school uit de top 5 echt acceptabel en goed genoeg is. Maar zij vond het echt heel moeilijk een keuze te maken en met haar oprechte voorkeuren is ze nu heel teleurgesteld. Ze is nu ingeloot op haar 7e keuze, TTO Berlage, terwijl tweetalig absoluut niet haar voorkeur heeft.V
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 18:06   

Zaterdag a.s. organiseert VSA een bijeenkomst op een centrale plaats in Amsterdam voor alle ouders van de pechvogels in deze loterij. Wij leven met jullie mee en wij kunnen onze kennis en ervaring met jullie delen. Naast onze steun is het fijn om contact met andere ouders te hebben die hetzelfde is overkomen.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via email: stichtingvsa @ gmail.com Je krijgt dan een e-mail terug met de tijd en de locatie van de bijeenkomst.
Elisabeth (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 17:59   

Beste ouders,

Ieder jaar doen kinderen en hun ouders *precies* wat hen nadrukkelijk is opgedragen dor Osvo en de wethouder: zorgvuldig en met passie hun échte voorkeuren bepalen; kiezen wat bij joúw individuele kind het beste past. Daarvoor worden maandenlang vele scholen bezocht, websites uitgeplozen, rapporten gelezen enzovoorts. Scholen benadrukken in die periode ook sterk de onderlinge verschillen met andere scholen, want het lóónt immers voor scholen om zoveel mogelijk kinderen te trekken die jouw school als eerste keuze hebben. Zodra de centrale loting is geweest draait de houding 180 graden: alle scholen zijn gelijk, even goed en van voldoende kwaliteit, ja álle 12 scholen zijn even goed.

Dàt schuurt, die draai van 180 graden. Zeker kinderen prikken hier recht doorheen. Onbegrijpelijke draai voor hen.

Kinderen en hun ouders die nu teleurgesteld en verdrietig zijn, is niets te verwijten. Het is een volstrekt willekeurige loterij die de pechvogels aanwijst. Deze kinderen en hun ouders verdienen ieders steun en troost. Bedenk eens hoe het zou zijn als jouw eigen kind buiten zijn of haars zorgvuldig opgestelde top 3, top 5 of nog lager terecht zou zijn gekomen. Niemand wil met de pechvogels ruilen.

De verantwoordelijken zijn de schoolbestuurders die doelbewust het aanbod krap houden om hun lege scholen niet te laten doodbloeden. Daar gaat het fout, niet bij de kinderen en hun ouders die gewoon gedaan hebben wat hen is opgedragen.
A (Amsterdam)
op 04/04/2019 naar 17:54   

@Go for it:
Dat het bijna niet voorkomt klopt niet. Mijn eerste zoon kwam op zijn 9de keuze, mijn tweede zoon werd een jaar later volledig uitgeloot uit zijn lijst van 12 scholen.
De school waar zoon 1 vervolgens een jaar zat was niet goed. Toen hij na een jaar wisselde van school bleek dat hij enorme achterstanden had opgelopen die te maken hadden met het zeer gebrekkige onderwijs op de VWO school waar hij terecht was gekomen. Volgens de onderwijsinspectie allemaal prima (brandveilig zal het er ongetwijfeld zijn geweest) maar daar is ook alles mee gezegd. Na een jaar op prima school zien wij het verschil glashelder (dat je trouwens ook met enig googlewerk aan de resultaten van de school kunt zien).
Het klopt dat niet alles altijd naar wens moet gaan. Uiteraard moeten kinderen tegen teleurstellingen kunnen. En verhuizen naar de provincie, nooit and never.
Maar de wenselijke aanpassingen zijn volgens mij ook weer niet van gigantische omvang gezien de relatief kleine groep kinderen die buiten de boot valt (des te sneuer, overigens).
Het is meer een ideologische keuze: wil je investeren in kleinschalig onderwijs of vertrouw je op de grote scholengemeenschappen.
<< vorige

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 ... 51

volgende >>