Schrijf een nieuw bericht

Pagina 11 - Berichten 2001 tot 2200

Muller (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 14:58   

@EH (Adam):

Waar het mij om gaat is dat alles nu 100% loting is terwijl scholen ook zouden kunnen zeggen 80% loting en 20% reserveren wij t.b.v. (excellente) leerlingen in de buurt o.b.v. postcode. Nu krijg je de vreemde situatie dat deze laatste groep moet wijken voor kinderen uit de andere helft van de stad waarvan hun ouders hebben besloten dat ze beter naar Zuid op school kunnen gaan. Dat vind ik een ongewenste situatie en drijft kinderen weg van scholen in de buurt. De scholen hebben sinds het ondergeschikt maken van de Cito nu ook meer mogelijkheden om adviezen te verhogen en zo de 'uitstroom' naar categorale scholen mogelijk te maken.
Vader van 4 (020)
op 06/04/2017 naar 14:34   

Ik vind het echt heel naar voor die 40 kinderen die nergens een plekje hebben kunnen krijgen en wat dat betreft is het systeem zeker niet perfect. Maar het idee van een lotingssysteem is naar mijn mening een ideaal systeem. Het is ten goede van de mate van diversiteit op de Amsterdamse scholen.
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 14:28   

Muller, er zijn veel meer scholen in zuid, dus dat lijkt me een uitermate slecht plan. Over kansen gesproken.... misschien even jezelf informeren.
Uitgeloot (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 14:17   

@sam,
heb je al een mailtje gestuurd aan ian (zie onder bij de berichten, er is een emailgroep met ouders van 'uitgelote kinderen met een redelijk lange lijst) sterkte!
Sam (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 14:07   

Muller ik ben het helemaal met u eens, mijn dochter heeft precies hetzelfde als je een laag lotnummer heb je pech en gaat het niet meer om het advies van school en de uitslag van de cito en moet je kind naar de andere kant van de stad om naar school te gaan.
Muller (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 13:55   

Ik snap niet zo goed waarom er loting is. Voor mijn gevoel zou er ook een 'postcode-beleid' moeten worden gevoerd. Nu komen kinderen in Zuid niet op een school in Zuid, omdat 'iedereen' zijn kind in Zuid op school wil doen. Waarom doen scholen eigenlijk mee aan dit lotingsbeleid? PVDA-er Oudkerk zit in bestuur OSVO dus lijkt toch een verkapt spreidingsbeleid. OSVO slaat zichzelf triomfantelijk op de borst dat zoveel kinderen cf. voorkeur zijn geplaatst. Met het leidend maken van het schooladvies boven Cito is ook sprake van advies-inflatie met meer VWO-adviezen en een grotere 'run' op de categorale scholen. Misschien moeten de echt goede categorale scholen gewoon 'de ballen hebben' om uit dit lotingssysteem te stappen en moeten ze zelf selecteren. Nu valt een excellente leerling om de hoek van de school af vanwege een lage loting.
Sam (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 13:51   

Ik blijf het toch echt zo sneu vinden dat als je 12 scholen invult er op geen eentje geplaatst wordt, het zorgt voor heel veel onrust hier, mijn dochter is heel erg over haar toeren, eigelijk gaat het niet om de kwaliteit, maar om welk lotnummer je krijgt, en als je een laag nummer krijgt heb je dus gewoon pech. Ik voel me ook echt heel naar probeer positief te blijven voor mijn dochter, maar als ik haar zie snikken en aan de telefoon hoor met haar vriendinnen die bijna allemaal op hun 1e keuze zijn gekomen, dan breekt mijn hart, wat een leuken nieuwe periode had moeten worden, wordt nu een onzekere periode en ik baal hier enorm van.
PB (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 13:46   

Helemaal met je eens Mar2, je kijkt samen met je kind waar hij/zij zich het prettigst voelt. Dat is voor ons wel een voorwaarde waardoor je kind goed op een school ontwikkelt en leert.
Mar2 (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 13:34   

Wat ik wel jammer vind:
We zijn hier op het forum voor vrije keuze.
Dus even goed als je voor breed wil kiezen of voor categoraal.
Je kind kijkt/voelt zelf wat beter bij hem past.
Het is beide goed, maar ieder maakt daar zijn keuze in
Jammer toch dat kiezen voor categoraal als elitair wordt gezien. Het is een keuze, een vrije keuze...
Op een categorale school zijn de kinderen ook nog heel verschillend hoor, gelukkig maar...
Mar2 (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 13:31   

Het klopt inderdaad dat de categorale gymnasia om het jaar een extra klas opnemen. Vorig jaar het Ignatius, nu het vierde.

Zou mij een goed idee lijken om hyperion West op te richten in bijvoorbeeld de baarsjes. Er zijn weinig scholen in West en cartesius 2 is toch naar Oost gegaan en ook spinoza 20 first gaat naar zuid ipv west (de voorlichting van vorig jaar werd wel in west gegeven)
Ik denk met een Hyperion West (of oost mijn part) je veel zou ondervangen. Een school alleen maar groter later worden verandert wel het karakter ben ik bang.
Mijn dochter heeft zelf de lijst gemaakt van de 17 voorkeuren en alle 7 categorale had ze als de eerste zeven (een lijst waar ik wat zenuwachtig van werd, want bij slecht lotnummer heb je geen van allen), maar blijkbaar was voor haar de sfeer op een klein school toch belangrijk.
En categoraal ook, alle nieuwe schoolinitiatieven lijken breder,

Wat me verder opviel was dat scholen die vorig jaar nog wel wat plek leken te hebben voor VWO (Cartesius en MLA en Berlage bijvoobeeld) nu ook al vol zaten.

Wat ik ook zag in de lijst van vorig jaar dat uiteindelijk voor de matching veel scholen er al een paar leerlingen bij hadden genomen om het resultaat beter te maken, dus vrees dat dat nu ook al gebeurd is.

Succes allemaal
Brede school idool (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 13:15   

Ik vind het nogal een elitair probleem. Waarom focussen op categorale gymnasia. Op brede scholen zoals IJburg college 1 en 2 en OSB is voldoende plek voor vwo-leerlingen. Dit zijn ongelooflijk leuke en goede scholen waar kinderen goed voorbereid worden op de (niet-categorale) samenleving die straks op hen wacht. Het onderwijs sluit naadloos aan bij de leefwereld van jongeren, leerlingen zijn gemotiveerd. Docenten werken gedifferentieerd en staan dicht bij de leerlingen, hebben echt oog en aandacht voor individuele leerlingen. Ik gun ieder kind een brede middelbare school.
Anne J (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:48   

@ Amf: allereerst heel erg balen voor je kind en ik wens je alle succes toe bij het vinden van een leuke school, maar jij als Amstelvener hebt wel de mogelijkheid om je kind op een Amstelveense school te plaatsen en Amsterdamse kinderen mogen dat niet, voorzover ik weet. Daar wringt wel wat.
Anne J (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:44   

@ Maxa: Het huidige systeem voorkomt dat er kinderen op elkaars 1e voorkeur kunnen komen. Bij het systeem van 2 jaar geleden is dat wel gebeurd, en dat was ook een reden om te switchen naar het systeem van dit jaar (en vorig jaar). Kortom, er valt dit jaar niet te ruilen, omdat er geen kinderen op elkaars 1e voorkeur kunnen zijn geplaatst.
Maxa (Adam)
op 06/04/2017 naar 12:37   

en geplaatst os p[ de Hyperion bedoel ik
Maxa (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:36   

Ik begrijp nog steeds niet waarom er niet geruild mag worden. Het is een oplossing voor een aantal kinderen die dan toch op de 1e keus geplaatst kunnen worden. Ik woon zelf in adam noord en als 1e keus heb ik de Hyperion, maar mijn zoon is geplaatst op de 7e keus fonsv. Misschien is er iemand die de fonsv op nummer 1 had en geplaatst is op de fonsv.
Waar blijft de flexibiliteit!!
Amf (Amstelveen)
op 06/04/2017 naar 12:20   

Mail gestuurd, Ian!

Wb Amstelveen : wij wonen in Amstelveen, maar zowat op de grens met Amsterdam. In Amstelveen zijn 3 grote scholen, waarvan twee verder weg dan de scholen in Zuid! Dus keuze voor Amsterdam is niet zo gek, maar doe je tegelijkertijd alleen als je echt graag wil! Het risico uitgeloot te worden is immers echt groter dan in Amstelveen. Reserveplan is niet van toepassing : het is nog maar zeer de vraag of er überhaupt nog een gym-plekje beschikbaar is in Amstelveen. ...
Annemiek (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:14   

Heel verdrietige zoon. Alle kinderen in zijn klas op eerste voorkeur geplaatst. Hij op plek 7. Dit is echt niet leuk voor een kind. Plek 7 was natuurlijk geen voorkeur. Heeft nu hoop op zijn reserveplek bij het Fons V. Geen idee of dit kansrijk is.
Anne J (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:06   

@MD: dat heb je verkeerd begrepen, je krijgt maar 1 lotnummer voor alle scholen. 2 jaar geleden zat het systeem iets anders in elkaar, maar daar werden nog meer mensen ongelukkig van.
PB (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:05   

En als je een slecht lotnummer hebt sta je er ook beroerd voor op de reservelijst.
MD (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 12:00   

Ik dacht dat je op elke school een ander nummer kreeg. Lijkt me eerlijker. Als je nu een slecht nummer hebt is er nog maar weinig kans op een plekje..
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 11:24   

@Ian. Vorig jaar kwam onze oudste op school nr 10, die school heeft gelukkig dit jaar de voorrangsregel voor kind nr 2. Maar beide dus op een school waar we zelf nooit voor hadden gekozen en de kinderen ook niet. Ik heb wel vernomen dat vorig jaar en 2 jaar geleden na veel aandringen de kinderen die niet waren geplaatst alsnog op een school in de top 3 terecht kwamen, via adcocaat, via welwillendheid van de scholen etc,
Anne J (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 11:22   

@Selma die zich afvraagt hoe de link ligt tussen lotnummer en kind: het nummer wordt door de computer at random aan je kind toegewezen, dat is dus de loting.....
Louise (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 11:13   

Sterkte voor de niet-geplaatsten. Overtreffende trap van balen. Onze (een-eiige) tweeling allebei naar leuke en goede scholen. Maar hun droom om samen te gaan is wel aan flarden. Eentje wel op keus 1 (Amsterdams Lyceum) en de ander op keus 5 (Spinoza). Dat komt op lange termijn vast goed maar voor nu is het wel een erg hard gelag voor hem. Zonder zijn broer en zonder het vriendje dat ook naar AL gaat alleen een nieuwe avontuur aan.
Hoorde van meer tweelingen die door de loting uit elkaar zijn gehaald. Pijnlijk.
Elisabeth (Ansterdam)
op 06/04/2017 naar 11:11   

Volgende week donderdag 13 april vergaderd de raadscommissie jeugd en cultuur met de wethouder van onderwijs Simone Kukenheim. Deze raadscommissie gaat over onderwijs. Iedere ouder kan inspreken op deze vergadering. Je kunt je als inspreker aanmelden via het aanmeldformulier op de website van de gemeente. Google op raadscommissie jeugd en cultuur op amstedam.nl dan is het gemakkelijk te vinden.
Selma (Diemen)
op 06/04/2017 naar 11:00   

Dag allen mijn dochter is net als vele anderen uitgeloot op alle Voorkeursscholen waarop wij aangemeld hebben. mijn dochter heeft een excellent vwo+ profiel.
Zij heeft een laag lotnummers boven de 7000.
Op het moment dat haar lotnummer aan de beurt was, was de school al vol.
Logisch gezien, vindt er koppeling plaats adhv het lotnummer en de hoogte hiervan.
Mijn dochter heeft een slapeloze nacht gehad, elk kind heeft recht op onderwijs en is een basisrecht. statisch gezien ben ik erg benieuwd hoe de koppeling plaats vindt van lotnummer versus kind.
Uitgeloot (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:51   

Wij hebben geïnformeerd bij het Stedelijk Gymnasium Haarlem maar die hebben dit jaar ook 20 kinderen uit moeten loten. Dat is dus ook geen optie.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:43   

Beste ouders, het is heel goed dat jullie je ervaringen hier delen. De ervaring leert dat schoolbestuurders en beleidsbepalers meelezen. Jullie verhalen geven de kille generieke cijfers en percentages een gezicht. Er zitten echte kinderen achter die cijfers. Blijf jullie ervaringen delen en stuur een rake ingezonden brief wat uitloting betekent naar de krant. VSA brengt het zeker ter sprake bij osvo.
Juliette (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:37   

Uitgeloot is helemaal een drama.
Daarbij moet ik dan wel zeggen dat ook keuze zeg maar vanaf 10 (mag je ook 9 of 11 voor lezen) ook een drama is.
Onze zoon met plek 14 ervaart hetzelfde.
Bij nader inzien had ik die school dan wellicht beter niet op de lijst kunnen zetten als uitgelote kinderen bv uiteindelijk wel een favoriete plek krijgen.
Een duivels dilemma want we staan allemaal voor en pal achter onze kinderen.
Als er een initiatief komt sluit ik graag aan.
Ian (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:36   

Bij dezen een dringende oproep aan de ouders van de 17 kinderen die, ondanks het invullen van de voorkeurslijst met minimaal 12 scholen, zijn uitgeloot.

Samen staan we sterker. Ik heb al contact gehad met de ouders van 1 van de andere 16 kinderen. Wij zoeken contact met de resterende 15.

U kunt mij mailen: ian @ caliban.org
Uitgeloot (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:29   

Dan zijn we al met drie. Zou het zin maken om collectief de inschrijving voor de tweede keuzelijst te weigeren?
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:28   

Beste EH, niemand vindt dat Hyperion alle problemen moet en kan oplossen, wel dat ze hun verantwoordelijkheid moeten en kunnen nemen. Zie de evaluaties van de loting en matching en kijk hoe je de mismatch slim kunt aanpakken. Niks doen is het andere uiterste.
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:26   

@Ian, ik volg je helemaal vwb het niet meedoen aan de tweede loting. Ik stuur je een mail.

Zelfde beeld aan onze kant: dochter, VWO advies, 12 scholen gekozen, op advies van zo'n beetje iedereen OSVO, de individuele scholen etc. terwijl er eigenlijk maar 6 een echte voorkeur hebben. En er dan vervolgens achter komen dat het allemaal ondergeschikt is aan een systeem wat zogenaamd eerlijker moet zijn. Het is een beschamende vertoning.
Uitgeloot (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:15   

@ian
we hebben je een mailtje gestuurd over het bundelen van krachten. Misschien dat meer ouders van uitgelote kinderen hier (naast hun individuele acties) heil in zien? Is er een mogelijkheid om in contact te komen met het VSA voor extra steun?
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 10:09   

Hyperion is in 2011-2012 ontstaan als initiatief van het Bredero College, samen met de Amsterdamse gymnasia en het Amsterdams Lyceum.

Ik begrijp heel goed (dochter uitgeloot nog in de tijd van voor de matching en dus echt geen keuze meer op havo) dat het verschrikkelijk is om uitgeloot/ op een lage voorkeur te staan, maar laten we aub wel niet zo vingertje wijzen.

Positief vind ik dat er geen tekort meer lijkt te zijn op havo en havo/vwo. Dat was vroeger wel anders.
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:00   

@EH, klopt ik las je post later. Uitsmeren lijkt zo logisch.
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 10:00   

@EH, klopt ik las je post later. Uitsmeren lijkt zo logisch.
Ian (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:59   

@Axel:

Onze dochter is 1 van de 17 kinderen die zijn uitgeloot ondanks een lijst te hebben ingevuld met minimaal 12 scholen. Zij had VWO advies, waarbij sterk is benadrukt dat ze op een categoraal gymnasium thuishoort. Zij wil namelijk de oude talen (Grieks en Latijn) gaan studeren.

Wij gaan weigeren mee te doen aan de tweede loting volgende week. We willen geen enkele school op de lijst. Onze dochter zo mogelijk nog minder.

We gaan nu meerdere wegen bewandelen: bezwaar aantekenen, overleggen met de school van haar eerste plaats, contact zoeken met een advocaat, etc.

Ik kom graag in contact met de ouders van de andere 16 kinderen die zijn uitgeloot.

Mijn e-mail is ian @ caliban.org .
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 09:57   

Ja Axel, uitsmeren, dat opperde ik al eerder.

En Elizabeth, Hyperion is een nieuwe school, opgericht in 2011-12 om aan de wensen tegemoet te komen. Ik vind nogmaals dat je Hyperion niet het hele probleem kan laten oplossen. Makkelijk zeggen dat ze een verantwoordelijkheid hebben omdat ze de populairste school zijn. Dat is de zaak omdraaien. Er was/is een grote behoefte aan een cat lyceum en daarom is Hyperion opgericht. De leerlingen die kiezen voor Hyperion kiezen ook voor een kleine school.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:53   

Ik begrijp dat het oneerlijkj lijkt als de 17 kinderen een 'voorkeurbehandeling' krijgen en uiteraard is een 14/15 keuze traumatisch (dat hebben wij vorig jaar zelf kunnen ervaren). Maar nu we helemáál uitgeloot zijn voel ik het verschil toch heel erg. Het is gewoon wél of géén plek hebben. En de alternatieve scholen van de tweede keuzelijst zijn dit jaar ook dramatisch gereduceerd. Vorig jaar zat er tenminste nog plek bij het St. Nicolaas en Spinoza voor de tweede keuzelijst, dit jaar zijn dat scholen die veelal VWO mondjesmaat aanbieden of heel specifieke verdiepingen zoals Hebreeuws (Maimonides) of de technische richtingen (coder, technasium). Als je een school op je lijst hebt dan moet je ergens bereid zijn - hoe sneu dat ook is - je lot te aanvaarden. Als je geen school hebt, dat voelt heel naar. Laat staan de rompslomp van opnieuw scholen bezoeken, opnieuw een loting ondergaan. Sterkte voor iedereen. We laten ons allemaal niet kisten, toch?
Kind op plek 11 (Adam)
op 06/04/2017 naar 09:50   

@elizabeth: het is helemaal niet specifiek zo dat er meer vraag is naar categorale vwoscholen dan naar categorale gymnasia (800 om 500 aanvragen eerste keuze grofweg). Er zijn gewoon te weinig categorale vwo's en die die er zijn nemen geen verantwoordelijkheid, zoals de gymnasia wel gedaan hebben (oprichten 4e, Hyperion en cygnus zichzelf). Hyperion en Amsterdams moeten gewoon samen een extra categoraal vwo oprichten, maar in plaats daarvan zijn ze supertrots dat ze zo populair zijn. Schaarste heet dat.
HN (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:48   

@Anne: Waarom hebben de Amsterdamse kinderen niet de mogelijkheid om buiten Amsterdam naar school te gaan? Vanuit Noord is Zaandam bijvoorbeeld prima bereikbaar.
Anne J (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:40   

Wat mij opvalt: van de 44 niet geplaatste kinderen hebben er 27 een korte, risicovolle lijst. Dat betekent dat deze kinderen (of hun ouders) op 2 paarden wedden, als het niet lukt in Amsterdam, kunnen ze nog naar Amstelveen, Weesp, Zaandam of andere scholen in de regio. Maar dat betekent ook dat er tussen de ruim 7500 wel geplaatste kinderen er ook een heleboel zijn met een dergelijke korte lijst, zij hadden alleen het geulk dat ze een gunstig lotnummer hadden. Zij verdringen daarmee de Amsterdamse kinderen die niet die optie hebben. Naast het opzetten van een 3e categorale VWO school (naast het Hyperion en Amsterdams) in Amsterdam, zou het ook een heel goed idee zijn om in Amstelveen een categoraal gymnasium op te zetten, immers, van zowel het Vossius als het Ignatius komt rond de 20-25% van buiten de stad (=Amstelveen, Ouderkerk etc.), dat verlicht de druk ook enorm.

Ik gun het alle 17 niet geplaatste leerlingen met een lange lijst van harte als zij alsnog op hun 1e keuze worden geplaatst, maar dit is niet zo eerlijk ten opzicht van de linderen die op hun 13e, 14e keus zijn geplaatsts. Bovendien leidt dit er toe dat volgend jaar alle kinderen die van buiten komen en een korte lijst maken, dan ook een lange lijst maken omdat ze dan weten dat ze alsnog op hun 1e keus worden geplaatst. Dan heb je dus niet meer 17 niet geplaatste leerlingen, maar 44.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:35   

@Axel: helaas is dat technisch nog niet mogelijk, we willen dit verbeteren maar dat kost geld, we zijn aan het sparen :-)
VSA spreekt binnenkort de voorzitter en secretaris van osvo en de problematiek van niet geplaatste leerlingen zal zeker door ons op tafel worden gelegd.
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:32   

Kan de forumbeheerder misschien een aparte pagina maken waarop de 17 leerlingen die uitgeloot zijn, aan kunnen geven wat hun advies was (en misschien ook wat hun top 3 was)?
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:32   

Kan de forumbeheerder misschien een aparte pagina maken waarop de 17 leerlingen die uitgeloot zijn, aan kunnen geven wat hun advies was (en misschien ook wat hun top 3 was)?
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:31   

@EH: populaire scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. het Hyperion is de school met de langste reservelijst. Uit de evaluaties van de afgelopen twee jaar blijkt dat kinderen de categorale vwo+ scholen prefereren boven de categorale gymnasia. De gewenste uitbreiding zit dus daar en niet op de categorale gymnasia, waar kinderen terecht komen als lagere voorkeur. Gekeken naar alleen eerste keuze leerlingen konden de vijf categorale gymnasia samen ongeveer verhapstukken.
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:26   

Kan iemand mij vertellen waarom de 17 (17!) leerlingen die niet zijn geplaatst, niet gewoon ieder toegevoegd kunnen worden aan een klas? We praten over 17 leerlingen. Het lijkt me sterk dat ze allemaal naar dezelfde school willen, dus als je die over meerdere scholen kan verdelen zijn er een paar klassen die één, hooguit twee leerlingen meer hebben. Dat kan toch geen probleem zijn? Moeten nu echt 17 leerlingen beperkt worden in hun keuzevrijheid van onderwijs vanwege een systeem dat niet volmaakt is? Zijn we zo ver doorgeschoten dat het systeem belangrijker is dan de mensen?
Axel (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:26   

Kan iemand mij vertellen waarom de 17 (17!) leerlingen die niet zijn geplaatst, niet gewoon ieder toegevoegd kunnen worden aan een klas? We praten over 17 leerlingen. Het lijkt me sterk dat ze allemaal naar dezelfde school willen, dus als je die over meerdere scholen kan verdelen zijn er een paar klassen die één, hooguit twee leerlingen meer hebben. Dat kan toch geen probleem zijn? Moeten nu echt 17 leerlingen beperkt worden in hun keuzevrijheid van onderwijs vanwege een systeem dat niet volmaakt is? Zijn we zo ver doorgeschoten dat het systeem belangrijker is dan de mensen?
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 09:21   

Aha, Elisabeth, wist ik niet van de xtra klassen afspraak. Er zijn natuurlijk nog meer cat gym, die een extra klas kunnen maken. Hyperion heeft dat dus in t tweede jaar al gedaan. Ik begrijp niet zo goed dat Hyperion steeds wordt aangewezen als school die het probleem moet oplossen?

Zie jij nog (juridische of andere?) bezwaren om de leerlingen uit te smeren?
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:15   

@EH: de extra klas bij het 4e is een alternerend proces van de categorale vwo scholen: ieder jaar neemt één van die scholen een extra klas op. Vorig jaar het Amsterdams, dit jaar us het 4e aan de beurt. Het Hyperion heeft hiercivetigebd nog niet aan meegedaan. Alleen in het eerste 2 jaar oprichting hebben ze gezegd dat ze niet zouden loten. Één keer (2013) betekende dat een extra klas. Daarna hebben ze geen extra klas meer aangenomen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 09:11   

@vrije keuze: idd, ze komen de beloftes niet na en wethouder Kukenheim en de gemeenteraad ondermijnen die beloftes met de motie 'meer ruimte voor brede scholengemeenschappen'. Her tekort zit op categorale schiolen, de bijna 3.000 plekken op brede scholengemeenschappen blijven leeg. Zie voor meer info VSA updates onder 'nieuws'
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 09:07   

Ik begrijp trouwens niet dat ze dat niet bij de proefmatching al hebben gedaan. Als toen al bleek dat er 17 vwo-ers buiten de boot zouden vallen, dan bel je toch de populairste scholen en vraagt of ze 1 a 2 leerlingen nog erbij kunnen hebben. Dan schuiven er wellicht ook nog wat leerlingen naar een hogere plek bij de definitieve matching.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:54   

Als nou alle ouders van die 17 kinderen met VWO advies hetzelfde 'eisen'van het OSVO, namelijk dat ze 'uitgesmeerd'worden over die 6,7 populaire scholen, dan staan we waarschijnlijk krachtiger dan als iedereen gewoon alleen zijn eigen 'eerste keuze'- belangen behartigt. Of in ieder geval voor beide gaan, namelijk je eigen belang en ondertussen ook op een algemene oplossing aandringen.
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 08:47   

Hyperion wil niet groeien, dat snap ik.
Dan kun je ook kiezen voor uitsmeren over de verschillende cat vwo/gym. De 17 leerlingen moeten toch makkelijk te verdelen zijn over zeg, de top 6.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:45   

@Elisabeth
Maar die belofte (van aanbod aanpassen) zijn ze dan niet nagekomen, behalve het 4de (de eerste keuze van mijn zoon) die een klas erbij hebben gekregen. Deze school was dramatisch 'overtekend' heb ik begrepen, ondanks die extra brugklas. Is het een officiele uitspraak waar je naar zou kunnen verwijzen in je schriftelijk bezwaar?
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:37   

@EH: eens, maar daar hebben de uitgelote kinderen ju niks aan. De ergste nood kun je nu lenigen door nu in te grijpen. Met eeen extra klas krijgt het Hyperion vergelijkbare grootte als het Amsterdams en het effect is door de centrale loting veel groter (3x zoveel leerlingen dan die ene Klas).
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:34   

@vrije keuze: nee, dat is nu al de belote, voor periode 2015-2020 ... zie de homepage en onze updates onder 'nieuws'
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 08:30   

Als je alle leerlingen die naar Hyperion willen daar een plek wil geven, ben je er met 1 klas erbij niet. Las ergens dat Amsterdams en Hyperion samen 140 overaanmeldingen hebben. Dat zijn zes klassen met 25 leerlingen.
Amsterdams kan dat niet oplossen want geen plek in gebouw. Het probleem bij Hyperion leggen vind ik onverantwoord. De school gaat dan van een kleine school naar een hele grote school: meer dan verdubbeling.

Er is grote behoefte aan een derde Lyceum, met vwo+ en gymnasium. Op het Hyperion kiest 2/3 van de leerlingen voor het Vwo+ programma. Dáár zit de behoefte.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:18   

Is dat een belofte voor volgend jaar?
Elisabeth (Amsterdam )
op 06/04/2017 naar 08:12   

Het Hyperion heeft nu 5 eerste klassen, in totaal voor 135 leerlingen. Het vergelijkbare Amsterdams heeft 6 eerste klassen, in totaal voor 168 leerlingen.
Schoolbesturen hebben in het RPO belooft het aanbod beter te laten aansluiten op de vraag.
Joske (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:10   

Ik heb erg te doen met alle ongelukkige kinderen die ver buiten hun top 3 zijn geplaatst of erger: helemaal niet.

Ik denk wel dat het verstandig is voor volgend jaar dat als je kind echt 'gruwelt' van een school, je die dus niet op de lijst moet zetten. Op de lijst betekent kans dat je erop komt. Als dat je ergste nachtmerrie is, moet je dat dus niet doen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:08   

@EH: er zal weer een evaluatie rapport verschijnen met alle cijfers, wanneer precies is onbekend. Dat er grote verschillen zijn in de uitkomst tussen de verschillende niveaus is bekend uit eerdere evaluaties.
Verdringing vindt plaats op lotnummer. Het lotnummer bepaalt uiteindelijk de plaatsing, niet de sterkte van de voorkeur. De langste reservelijsten hadden de afgelopen jaren het Hyperion lyceum en het Amsterdams lyceum. Deze kinderen hebben de categorale gymnasia vaak als lagere keuzes op hun voorkeurslijst staan. Leerlingen die uitgeloot worden voor het Hyperion verdringen zo leerlingen die het liefste naar een categoraal gymnasium willen. Een extra klas bij het Hyperion heeft bijna een factor 3 effect omdat op de andere categorale scholen minder verdringing is.
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 08:00   

@Elizabeth, dank voor de update. Heb je een linkje naar de info over de uitgelote schoolniveaus?

Ik ben ook benieuwd hoeveel leerlingen van buiten Amsterdam, bv Amstelveen, in de stad een plek hebben. Ik blijf vinden dat dat echt verdringing is.

En 17 leerlingen met een lange lijst toch uitgeloot, dat moet toch op te lossen zijn. Alle problemen op het bordje leggen van 1 school, Hyperion vind ik te ver gaan. Tenzij Hyperion dat zelf heeft aangegeven dat wel te willen en kunnen bieden?
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 07:48   

@moeder (en anderen):
Wat een rotverhalen. Het lijkt erop dat alle niet geplaatste en laag geplaatste leerlingen vwo advies hebben. Afgaande op de bekende 'echte voorkeuren' van de afgelopen twee jaar had daarop geanticipeerd kunnen worden. VSA heeft om die reden de wethouder gevraagd haar bevoegdheden in te zetten om het Hyperion lyceum uit te breiden met een extra klas. Dat weigert ze, omdat ze eerst de toegenomen belangstelling voor categorale scholen wil bestuderen en tegemoet wil komen aan de wens van de gemeenteraad van meer brede scholengemeenschappen. Contrair dus aan de echte voorkeuren van ouders en kinderen.
Veel mogelijkheden zijn er niet. Je kunt in ieder geval bezwaar maken tegen weigering van plaatsing bij de school waar je je hebt ingeschreven. Het schoolbestuur moet je dan horen en een nieuw plaatsingsbesluit nemen. Druk ze maar met de neus op de feiten.
Andere mogelijkheden dan buiten Amsterdam kijken zijn er eigenlijk verder niet. Als je in Abcoude woont kun je misschien kijken naar het Vechtstede college in Weesp (heeft predikaat excellent) of het stedelijk gymnasium Hilversum. Deze school heeft de capaciteit uitgebreid en vangt nu alle eerste klassen op in een dependance. Zo kan het dus ook ...
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 07:31   

Het is niet bekend welk schoolniveau de uitgelote kinderen hebben, dus een exta klas met vwo kinderen maken, is vooralsnog voorbarig.
Moeder (Abcoude)
op 06/04/2017 naar 07:27   

Mijn zoon is geplaatst op plek 10, HLZ.
Plaatsing lijkt misschien minder dramatisch als geen plaatsing.
Maar toch voelt het even erg. Ik heb er de hele nacht van wakker geleden.
Van het ene op het andere moment word je gedwongen om cruciale keuzes te maken.
Verhuizen of reizen? Naar het HLZ gaan of toch een andere school proberen.

Hij weet het zelf nog niet eens. Hij is op kamp.
Hij wil graag naar een gym. En hij gruwelde van het HLZ.
Ik weet het echt even niet meer.

Hoeveel kans is er later in de procedure? Voegen scholen nog plaatsen toe?
Bij wie kan je terecht voor antwoorden op deze vragen. Ik heb gisteren het meldpunt gebeld van het OSVO. Ik kreeg Aischa aan de telefoon die me werkelijk niks wijzer heeft kunnen maken. Dan zijn ze bereikbaar, maar heb je er nog niks aan.
Amf (Amstelveen)
op 06/04/2017 naar 07:20   

Als ik de verhalen zo lees, denk ik dat de uitgelote kinderen perfect samen een klas kunnen vormen, met hun vwo+ advies... Die van ons past daar ook prima tussen!
Joris kiijpers (A'dam)
op 06/04/2017 naar 07:19   

@benNie Blind
Dank voor je reactie. En ja Berlage zou geweldig zijn. Die had ze zelfs op twee staan vanwege tto. Maar op dit moment zou ze met alles blij zijn...
Moeder van 4 (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 06:52   

Het gaat dus om 44 leerlingen die helemaal niet zijn geplaatst, waarvan 27 een korte lijst hadden. Die 27 hebben ws een poging gedaan om op een favoriete school te komen, maar hadden allang een plan B klaarliggen (bijvoorbeeld om dat ze van buiten Amsterdam komen). Dan gaat het dus om 17 kinderen die echt geplaatst moeten worden.
Ik weet dat het Barlaeus een jaar of 5 gelden, onder de oude loting, had besloten om met 6 aanmeldingen te veel niet te loten, maar deze lln gewoon over de klassen te verdelen. Dit moet toch ook voor de 17 leerlingen van dit jaar mogelijk zijn? Over meer scholen levert dat misschien 2 leerlingen per school op.
Als voorwaarde zou je kunnen stellen dat ze wel een lijst met min 10 scholen hebben opgegeven.
Dat zou pas maatwerk zijn, niet de lijst met overgebleven plaatsen presenteren en zeggen "Succes in de tweede ronde".
Is deze optie door het OSVO overwogen?
Sam (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 02:50   

Mijn dochter is uitgeloot op 12 scholen,
Wat een leuke nieuwe fase moest worden, is nu een verschrikking geworden,
ze heeft hier maanden met spanning naar uitgekeken en dan wordt je gebeld dat je kind is uitgeloot op 12 scholen. Ik zit hier nu met een meisje die niet kan slapen en over haar toeren is. Een kind moet toch haar middelbare schooltijk door kunnen brengen in een omgeving die een beetje in de buurt van haar ouderlijk huis is, maar dat kan waarschijnlijk niet, door dit vervelende systeem, Je kan bezwaar indienen maar dit maakt niks uit voor het resultaat want dat staat, is meer om je frustratie te kunnen uiten.
P.W.Boer (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 01:08   

De gehele dag damage control. Onze zoon heeft een VWO-Gym advies maar kreeg nummer 10. Wat is de gang langs al die scholen om een -veilige- school uit te zoeken waard met deze uitslag. Overigens totaal emotioneel onverantwoord. Zijn hele klas heeft nummer 1 keus toegewezen gekregen. Daar sta je dan. Die reservelijsten, zijn die wat waard? Wat zijn zijn kansen nog om in zijn stad gepast onderwijs te vinden.
BenNie Blind (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 01:04   

@ Joris.kuijpers@ddbgroup.nl
Berlage (is wél altijd tto ) en dan de vwo , is heel zeker heel kansrijk, zeker ook in tweede instantie, vorig jaar zijn er ook klassen bijgemaakt als ik me goed herinner. Vervult ook al langer een rol als tweede instantie-plek met extra klassen (vanwege de centrale ligging en evt. ook de denominatie?) Schijnt wel een leuke school te zijn, wél áltijd met tto, dat versteh eh understand ik dan weer niet :-)
L. Arie Koek (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 00:40   

Lorianne van Gelder sfeer-tekent er weer wat op los in het Parool:

'Vorig jaar is het algoritme onder druk van een petitie van ouders aangepast en verloopt de loting beter.' (is dat zo? WAT is er dan aangepast? heb ik iets gemist?wat is er dan algoritmisch nu beter? nu zijn er 130 kinderen buiten hun top-5, twee jaar geleden waren 75 kinderen buiten hun top-5.)
'Vorig jaar werden 37 leerlingen niet geplaatst - al vonden zij later een andere school.' ( ja duh, de leerplichtwet misschien?)
Meer kinderen naar middelbare school van voorkeur. (84% tegen 8 er 27 een 'risicovol korte lijst' hadden ingevuld.5%, verschil daartussen statistisch niet echt relevant.)
Het advies van Osvo is een lijst van minimaal 12 scholen in te vullen.' en 'er 27 een 'risicovol korte lijst' hadden ingevuld.(advies van Osvo was toch ook echt alleen je échte voorkeuren op je lijst te zetten.)
'Voor de 7638 leerlingen zijn er 10.528 plaatsen 'van voldoende kwaliteit', aldus Osvo.' (geen enkel weerwoord over welke plekken waar er dan over zijn, en welke kwaliteit of geloof of voorouders of tto of visie of reis-afstand of dode taal of tech- of i-pad bijv. je er dan meteen ook maar bij moet nemen, 'het is toch ook maar een keuze,' tja.)
'Sinds 2015 wordt in de stad centraal geloot voor alle scholen. Het eerste jaar leverde dat veel onrust op.' (en het tweede jaar dan, Lorianne, wat was er het tweede jaar dan?)
'Volgens de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam, een groep actieve ouders die de matching 'mismatch' noemt, is de uitslag dit jaar teleurstellend.' (ah, nu is me ineens duidelijk wat voor een soort kennelijk uber-homogene groep de VSA dan wel is, dankjewel Lorianne.)

Natuurlijk is álle aandacht voor de problematiek van loten en vo-problematiek etc. welkom, maar of de lange reeks van slechts louter slechte en oppervlakkige sfeer-tekeningen van deze columniste/journaliste die de plank steeds maar blijft misslaan, dus kennelijk de problematiek niet bevat of in de vingers heeft, toch de klok of de klepel waardig is, waag ik me ernstig te betwijfelen.
Ik zou nog heel veel meer voorbeelden willen posten, maarja de sop en de kool....
Joris.kuijpers@ddbgroup.nl (Amsterdam IJburg)
op 06/04/2017 naar 00:16   

We hebben maarliefst 14 vwo scholen bezocht en ook op ingeschreven.
Maar helaas op geen enkele van de 14 scholen geplaatst.
Onze dochter die graag tweetalig vwo wilde doen hadden we nogvoorbereid dat het best weleens tegen zou kunnen vallen. Maar dat er gelukkig geen een van de 14 scholen echt heel vervelend of stom was.
Ze zater hartstikke flexibel en vrolijk in.
En wat wat gebeurt... bij geen een school geplaatst. Tranen met tuiten natuurlijk. Alleen op Berlage 4de op de reservelijst.
Heeft iemand enig idee of dat kansrijk is?

(Van de reservelijst komt er nl eigenlijk maar een school in aanmerking en dat terwijl ze daar al echt niet graag heen gaat.)
Maxi (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 00:01   

Wat een dag vandaag! Al zolang in spanning moeten blijven is al een enorme stress voor het kind en de ouders. En helemaal als je niet bent geplaats of niet op je 1e 5 keuzes. Mijn zoon is geplaats om nummertje 7. Hyperion was zijn 1e keus helaas had hij lotnummer boven de 7000. Is er nog kans dat hij via zij-instroming op een reservelijst kan komen? misschien zijn er mensen bij met ervaring?
Ik leef met iedereen mee die niet geplaatst is of niet op zijn top 3:-(
Anoniempje (Oost)
op 05/04/2017 naar 23:54   

Ik heb het echt te doen met ouders en kinderen die dagenlang van open dag naar open dag zijn geracet en uiteindelijk na veel wikken en wegen iets van een top 10 hebben gemaakt, maar toch zijn uitgeloot.

Wellicht is het met dit systeem overigens helemaal niet verstandig om op de eerste zes plekjes alleen maar categorale gymnasia te plaatsen. Er zijn genoeg brede scholen waar je kind gymnasium zou kunnen doen.

Ik heb de lijst van scholen die nog plek hebben bekeken en daar zitten echt nog wel goede scholen tussen. Ik zou niet weten waarom iemand naar Hilversum/Haarlem/Zaandam zou moeten gaan met nog zoveel opties in Amsterdam. Je zou ook kunnen kijken of zij-instroom mogelijk is op de school naar wens als je kind naar het tweede jaar overgaat. Ik ken iemand die dat heeft gedaan.

Veel succes allemaal!
Mama van 3 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:53   

@ Elizabeth, ja klopt inderdaad. Het is wel zo dat schoolvoorkeur nummer 1 ons steeds op de hoogte blijft houden of we nog op hun wachtlijst willen blijven staan(in ons geval het Barleaus)
Mama van 3 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:49   

@wendy. Vorig was het dus wel zo schrijnend dat de kinderen die helemaal waren uitgeloot het in de 2e ronde ook weer met dat slechte lotnummer moesten doen. Ik denk dat dit nog steeds niet is aangepast. Ik vind het ook heel oneerlijk dat jullie niet eerst mogen loten en daarna de kinderen die al een school hebben.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:46   

@moeder van 3: de reservelijsten vervallen eind juni. Daarna is toelating diffuus. Bekend is dat een schoolwissel na de 1e klas zeer moeilijk is in Amsterdam. Veel categorale vwo scholen hebben de klassen groter gemaakt na het vervallen van de minimale eis van 545 voor de Cito toets sinds 2015. Ze houden zo rekening met meer uitval en dat betekent dat de klassen in de 2e of de 3e weer de normale gewenste grootte hebben. Uitval betekent dus niet noodzakelijk een plek voor een ander kind.
Zie ook nieuwsbrief VSA van 2 april jl.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:42   

@mar2
Wij zijn gebeld door een helpdeskmedewerkser van het OSVO om 14:25 met de mededeling: uw zoon is niet geplaatst op zijn eerste keuze. Omdat wij vorig jaar al met onze oudste op de 9de keuze terechtkwamen waren wij nogal gealarmeerd en vroegen waar hij dan wel terechtgekomen was. De helpdeskmedewerkster kon hier echter geen antwoord op geven: 'ja, daar weet ik niets van' .
Ze heeft ons ook niet kunnen vertellen dat hij helemaal buiten zijn 12 keuzes is gevallen.
Dat zagen we pas na het inloggen. Ik snap dat zo een helpdesk op één dag heel veel telefoontjes moet plegen/tegenhouden. Maar dit is toch wel erg slecht. Laat dan die schrijnende gevallen opbellen door iemand die een beetje inzicht heeft.
Wendy (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 23:39   

Helaas, ook mijn zoon is één van de 44 leerlingen die niet geplaatst is:( We wisten dat er een kleine kans bestond, maar toch niet verwacht bij deze 0,6% te zitten. Onbegrijpelijk dat je met een hoog lotnummer 7358 ook op een onmogelijke positie op de reservelijst komt te staan. We gaan er alles aan doen om bovenaan de reservelijst te komen, want het kan toch niet zo zijn dat leerlingen die al een plekje ergens hebben, voorrang hebben op onze zoon die met lege handen staat?!
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:34   

Sterkte voor iedereen die is uitgeloot/minder leuke school heeft. Onze zoon kwam vorig jaar op school nummer 10. Onze dochter dit jaar het 'geluk' dat ze door haar broer gebruik maakt van de voorrangsregeling. School nummer 10 is gewoon niet leuk en best verdrietig, maar het komt vaak toch nog wel goed. Kinderen passen zich snel aan. Om 1 vraag te beantwoorden, uit onze ervaring blijkt dat er later in het jaar toch echt geen plaatsen vrij komen. We staan nog steeds op wachtlijsten bij andere scholen maar de uitval is toch echt minimaal.
Axel (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:08   

@Ian: Hier hetzelfde beeld: dochter met VWO advies, heeft 12 scholen op haar voorkeurslijst gezet waarvan er eigenlijk alleen maar 1 t/m 6 in aanmerking komen omdat ze categoraal gymnasium wil doen. Ze valt uit het systeem vanwege haar hoge lotnummer. Onmogelijke positie op de reservelijst. Je lotnummer bepaalt niet alleen of je op je voorkeurslijst komt, maar ook hoe goed of hoe slecht je op de reserve lijst komt te staan. Dus je hebt dubbel pech met een slecht lotnummer.

Statistisch gezien noemt men dit systeem 'eerlijker', omdat er minder mensen buiten de boot vallen, maar dat is alleen maar gebaseerd op gegoochel met getallen. Het ironische is dat het systeem een MATCHING en plaatsing systeem heet, maar van matching is eigenlijk helemaal geen sprake als er alleen op basis van een lotnummer gekeken wordt waar je geplaatst wordt. Dat is niets meer of minder dan een plaatsingsbeleid, door anderen opgelegd. Keuzevrijheid in onderwijs is kennelijk een triviaal iets in Amsterdam.
Axel (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:08   

@Ian: Hier hetzelfde beeld: dochter met VWO advies, heeft 12 scholen op haar voorkeurslijst gezet waarvan er eigenlijk alleen maar 1 t/m 6 in aanmerking komen omdat ze categoraal gymnasium wil doen. Ze valt uit het systeem vanwege haar hoge lotnummer. Onmogelijke positie op de reservelijst. Je lotnummer bepaalt niet alleen of je op je voorkeurslijst komt, maar ook hoe goed of hoe slecht je op de reserve lijst komt te staan. Dus je hebt dubbel pech met een slecht lotnummer.

Statistisch gezien noemt men dit systeem 'eerlijker', omdat er minder mensen buiten de boot vallen, maar dat is alleen maar gebaseerd op gegoochel met getallen. Het ironische is dat het systeem een MATCHING en plaatsing systeem heet, maar van matching is eigenlijk helemaal geen sprake als er alleen op basis van een lotnummer gekeken wordt waar je geplaatst wordt. Dat is niets meer of minder dan een plaatsingsbeleid, door anderen opgelegd. Keuzevrijheid in onderwijs is kennelijk een triviaal iets in Amsterdam.
M (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:06   

Ook wij hebben een teleurgestelde dochter. Buiten de top 5 geplaatst... doorhet systeem zijn we gedwongen heel veel scholen te bezoeken, en zeer grondig onderzoek te doen. We hebben dan ook heel veel tijd gestopt in het bepalen van de voorkeur. Onze top3 had dus echt goede redenen. En deze lage plek ook. Daar willen we dus om redenen niet heen. Ze wilde zo graag naar een school uit de top 3. We zijn wel geplaatst, maar dat is helemaal geen reden tot felicitatie hier. Middelbare school is super belangrijk. Hoe kan het dat je gedwongen naar een school moet waar je echt niet graag heen gaat? Wat kunnen we nu nog doen? Behalve verhuizen?
RM (Abcoude)
op 05/04/2017 naar 22:51   

Onze zoon is geplaatst op zijn 10e keuze. Op de één of andere manier heb ik daar niet serieus rekening mee gehouden. Lotnummer 7499, geplaatst op her HLZ. Hij had Vossius op 1 staan. Hij wil graag naar een gymnasium.
Het gekke is dat een kennis mer nummer in de 7300 is uitgeloot op het HLZ en is geplaatst op een school lager op zijn lijst. Hoe kan dat?

En war is er waar van het verhaal dat scholen plekken bewaren voor leerlingen die inschrijven na de Cito eindtoets? Hebben we dan nog een kans? Ik denk nu aan verhuizen richting Hilversum, Naarden of zelfs Utrecht. Maar dat heeft ook een enorme impact. En dat allemaal om een idioot systeem in Amsterdam. 😐
Nathalie (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 22:38   

Sterkte voor iedereen die teleurgesteld is. Voel met jullie mee! Het zelf meegemaakt 2 jaar geleden. Mijn dochter gaat nu in Hilversum naar een (betaalbare) international school(IB). Super school! Naar Hilversum reizen is heel goed te doen. Belachelijk natuurlijk, maar elk jaar is er een groep de dupe van dit systeem...
Irene (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:58   

@moeder van 2:
voschoolkeuze020 punt nl
(mag niet als link), bij veelgestelde vragen, tab plaatsing, kun je een link vinden om een lijst te downloaden met scholen die nog plek hebben, ook dit jaar nog ruim plek bij Havo de Hof, dus dat zou een goed voorteken kunnen zijn voor volgend jaar, hoop het voor jullie!
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:50   

@moedervan2:
Je meldt je aan op één school, de school waar je het allerliefste naartoe wil. Als je daar uitgeloot wordt, krijg je een aanbod je aan te melden op een school lager op je voorkeurslijst (tientallen pechvogels kregen helaas geen aanbod van een alternatieve school). Je kunt je dan alsnog inschrijven op die school waar je het aanbod van krijgt (maar dat hoeft dus niet). Het is dus niet zo dat je automatisch bent ingeschreven op een andere school als je uitgeloot bent op de school waar je je hebt aangemeld.

Je kunt alleen bezwaar maken op de school waar je je hebt aangemeld. Het bevoegd gezag (het schoolbestuur) neemt je bezwaar in behandeling, zal je uitnodigen voor een hoorzitting waar je je bezwaar mondeling kunt toelichten. Daarna neemt het bevoegd gezag (het schoolbestuur) een nieuw gemotiveerd besluit.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 21:46   

Hoewel de uitkomst voor ons vrij dramatisch is, denk ik toch dat deze manier van loten het eerlijkst is. De overgrote meerderheid is gewoon goed terecht gekomen en in dit systeem heeft strategisch inschrijven geen zin meer. Het is nu eenmaal zo dat te veel kinderen graag naar dezelfde scholen willen.
Juliette (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:35   

@Ian, en andere ouders,
Enig idee hoe je dit gaat aanvechten?
Wij horen bij de 1% en komen uit op nummer 14.
:-(
We hebben heel, heel veel scholen bezocht en zeer grondig een lijst gemaakt.
Uiteindelijk denk ik dat er niet echt slechte scholen bestaan, maar voorkeur is onvermijdelijk en natuurlijk en met een hoog lotingsnummer vis je per definitie achter het net. Daar zit de oneerlijkheid in wat mij betreft. Ik wil het hier niet bij laten, maar lees geen duidelijk aanknopingspunt op de website van de osvo.
Wat te doen?
Annelies (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:24   

Een teleurgestelde zoon; geplaatst op plek 7. Heeft nu hoop op het Fons Vitae, want hij staat op positie 9 van de reservelijst. Iemand enig idee of positie 9 kansrijk is?
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:22   

Elisabeth: als je weigert omdat de school totaal niet bij je kind past, kunnen ze toch geen maatwerk bieden? Ik kan me voorstellen dat er scholen zijn waar ik mijn dochter met al het maatwerk toch niet wil plaatsen (en zij zelf ook niet heenwil). Moet je dan zelf gaan zoeken naar iets anders?
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:19   

Bennie blind: dankjewel, dat geeft wel wat rust. Ik vind het maar spannend dat hele proces.

Ian: wat erg, krijgen jullie hulp bij het vinden van een goede plek of moet je de enige beschikbare plek maar nemen als die er is? Hoop dat de aandacht in het parool helpt.
Elisabeth (Amsterdam )
op 05/04/2017 naar 21:17   

@Ian en anderen
Veel sterkte allemaal, het is ontzettend naar als je op geen een school waar je naartoe wil welkom bent en in de kou staat.

Voor wat het waard is: je kunt in ieder geval bezwaar maken bij de school waar je kind is aangemeld. Bezwaar maken tegen de weigering van plaatsing is een wettelijk vastgelegd recht (art. 15 Inrichtingsbesluit WVO) en scholen moeten ouders zelf schriftelijk informeren over de reden van afwijzen. De school moet na bezwaar de aanmelding opnieuw bekijken en - waar dat nodig en mogelijk is - maatwerk bieden.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:01   

Onze dochter is een van de 44 kinderen in Amsterdam die helemaal niet geplaatst konden worden. Dit ondanks het invullen van 12 scholen op haar voorkeurslijst.

Zij wou per se naar een categoraal gymnasium, dus eigenlijk waren de scholen die ze op plaats 7 t/m 12 heeft ingevuld al scholen waar ze helemaal niet naartoe wilde.

Vandaag contact gehad met Het Parool. Morgen komt er een stuk over onze dochter in de krant.

Wij nemen geen genoegen met de lijst van scholen die overblijven. Er zit sowieso nog maar één school op de lijst die überhaupt gymnasium aanbiedt, en die vinden we niet geschikt voor onze dochter.

We zullen nog alles in het werk stellen om een plek te regelen op een school die bij onze dochter past. Daar heeft ze recht op en gaan we voor vechten.
Bennie Blind (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:53   

@moeder van 2
Voor welke havo hoeveel plek heeft of had, zoek naar de
'Eerste analyse matching en loting voortgezet onderwijs Amsterdam 2016 '(versie augustus 2016)
die geeft veel inzicht welke scholen hoeveel te weinig plek hadden vorig jaar, volgens onderzoekers zijn de voorkeuren erg stabiel, dus zal niet zo veel verschillen van dit jaar en komend jaar
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:36   

Sterkte voor iedereen die nog niet goed geplaatst is :(
Onze oudste moet volgend jaar gaan kiezen, dit jaar al open dagen bezocht, hoewel je natuurlijk nog niet 100% weet waar je kind naartoe kan, gokken we op havo. Is er een overzicht van welke scholen helemaal vol zijn per niveau? Wij denken aan havo de hof, (zij gaven aan een extra klas te kunnen maken dit jaar)maar ik lees dat er veel druk is op de categorale scholen, of geldt dat alleen voor de vwo's?
Jan (Centrum)
op 05/04/2017 naar 20:25   

Persbericht petitie voor de matching: Voordelen centrale loting en matching zetten door⁩

Onder welke steen komen zij vandaag gekropen?!
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:24   

@caroline: Amsterdam kan niet van landelijke regelgeving ten aanzien van adviezen afwijken, een gymnasium advies bestaat landelijk niet, en dus ook niet in Amsterdam.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 20:20   

Ja, werden opgebeld, en dat was wel fijn, want nu konden we het onze zoon zelf rustig vertellen en zaten we niet verwachtingsvol naar een scherm te kijken!
Mar2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:13   

Las net een vraag over hoeveel te korte lijsten hadden:

Uit het persbericht OSVO:

44 leerlingen (0,58%) konden niet geplaatst worden op een school van voorkeur.
Op het moment dat hun lotnummer aan de beurt was, waren hun voorkeurscholen vol. Van deze leerlingen hadden 27 een korte (risicovolle) lijst van enkele scholen gemaakt. De ouders van deze leerlingen zonder plaatsingsaanbod zijn gebeld voorafgaand aan de bekendmaking van de uitkomst van de centrale loting en matching.

Ook leerlingen die lager dan hun tiende voorkeur zijn geplaatst, zijn speciaal gebeld om dit mee te delen.
Leerlingen die zijn uitgeloot op hun voorkeurscholen, staan op volgorde van hun lotingnummer op de reservelijst van die school (of scholen).

Hebben degenen die hier zijn en buiten hun lijst zijn gevallen dan ook iemand aan de lijn gehad?
Ik zou toch schrikken als ik zomaar opeens OSVO aan de lijn had.
Ron (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:58   

Mijn dochter heeft 12 scholen opgegeven, vervolgens lotnummer 7598 en geen toewijzing.........
Kiki (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:54   

@vrije keuze: ik kan je helaas uit eigen ervaring vertellen dat vorig jaar de kinderen die niet geplaatst waren in de eerste ronde zeker niet geholpen werden. Met moeite hebben we nog extra scholen bezocht en iextra informatie verzameld, naast de al bezochte 17 scholen tijdens de open dagen.
Kind en ouders staan nog steeds niet achter de school van plaatsing, maar houden maar voor ogen dat het het minst slechte was van wat mogelijk was.
Ben benieuwd hoeveel kinderen uit de regio dit jaar weer dubbel ingeschreven stonden, en hoeveel hiervan een korte lijst ingeleverd hebben (zie AB)
@HB: er bestaat geen perfect systeem maar dit is zeker geen oplossing, behalve als je kind een goed genoeg lotnummer gekregen heeft. Voor de meeste scholen hoefde vorige jaren qua inschrijvingen helemaal niet geloot te worden.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:51   

Wat fijn Moor! Ik hoop dat je een fijne schooltijd krijgt, dat gaat vast lukken. Is een prima school, een oud klasgenoot van mijn dochter zit daarop.
Heel spannend, de brugklas. Veel succes en vooral ook plezier!
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:49   

Ben erg benieuwd hoeveel uitlotingen per schoolniveau er zijn, maw waar de druk het hoogste is.
Iemand die dit weet?
Caroline (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:49   

Willem de Zwijger in Bussum is ook een mogelijkheid voor een VWO/ gymnasium plek
Moor (Badhoevdorp)
op 05/04/2017 naar 19:43   

Ik had lotnummer 7616, maar ik ben op mijn 7e keuze ( CSB) geplaatst uiteindelijk ben ik toch wel blij.
Caroline (Amsterdam )
op 05/04/2017 naar 19:42   

Waarom is er in Amsterdam geen atheneum of gymnasium advies ipv een VWO ADVIES? Dat zou de druk op de categorale gymnasia misschien kunnen verkleinen of de beperkte capaciteit wordt inzichtelijk. Weet iemand de achterliggende gedachte van een AVWO ADVIES?
Uitloter van 4 jaar terug (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:35   

@Marleen: onze zoon is 4 jaar terug ook uitgeloot (viel nog onder laatste ronde van lotingssysteem dat aan de matching vooraf ging). De situatieschets van jullie kind vertoont grote overeenkomsten, erg pijnlijke geschiedenis allemaal.
Wij zijn toen getipt voor het St.Michaëlscollege in Zaandam (daar hebben ze ook VWO+ klassen) en zijn daar ook erg prettig ontvangen door de schoolleiding. Was voor ons indertijd een reëel alternatief. Volgens mij is er ook rechtstreekse busverbinding vanuit Amsterdam CS.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:24   

Phoe, weer heftige verhalen.

Ik ken wat kinderen van het Caland, en hoor positieve verhalen. Technasium én gymnasium hebben nog plekken. En voor de hele slimmeriken: veel aandacht ook voor hoogbegaafdheid.

Sterkte voor alle leerlingen die niet op de gewenste plek zitten. Been there, done that.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:07   

Waar nu ineens toch enige druk op ligt. Overigens heeft de cito 550 van mijn zoon vorig jaar helemaal geen nut gehad bij de strijd om een school, politiek beleid is juist dat daar geen waarde meer aan gehecht dient te worden.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:03   

En de CITO eindtoets maken ...
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:59   

Je krijgt overigens niet zo heel veel tijd om flink te balen en je vervolgens te verdiepen want binnen een week moet de tweede lijst al weer ingeleverd worden.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:57   

Dus gezien de cijfers zijn we één van de 17 gevallen die wel degelijk een lange lijst (12 scholen) hebben ingevuld maar overal uitgeloot zijn? Heeft het Metis Lyceum een gymnasiumklas? Ik zie op hun website dat de 'extra uitdagingsklas en versnelde vwo' nog in ontwikkeling zijn.
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 18:55   

Marleen, wat lastig lijkt me dat om nu al te moeten nadenken.
Ik ken mensen om mij heen die ook enthousiast waren over Lumion.
Misschien ook iets om in te verdiepen.
Maar nu eerst maar even flink balen.....
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:55   

@Marleen en Irene (en anderen):
Mijn zoon is vorig jaar uitgeloot voor alle scholen waar hij eventueel naartoe wilde. Hij gaat nu naar gymnasium Felisenum in Velsen-zuid. De school valt onder hetzelfde schoolbestuur als het Barlaeus en Vossius (OSZG) en heeft een vergelijkbaar curriculum. Met het ov vanaf station Sloterdijk of centraal krap een uur reizen.
Absurd natuurlijk dat je buiten de stad moet kijken, maar dit was voor hem de beste optie die nog mogelijk was na uitloting in Amsterdam. Het is een fijne school en mijn zoon gaat er met plezier naartoe.
Marleen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:51   

bedankt voor jullie reacties, fijn.
Als ik kijk naar de lijst voor de 2e lotingsronde, dan zijn er 2 scholen waar we nu aan denken om op te geven (Caland tech en Metis tech). Ik zou het liefst alleen die 2 scholen opgeven en hopen dat onze zoon daar geplaatst wordt, maar beide scholen hebben minder dan 10 plekken beschikbaar. Kan het dan dat hij helemaal niet geplaatst wordt als hij weer wordt uitgeloot (kans reeel, want er zijn meer niet geplaatste VWO kinderen) of krijgt hij dan willekeurig een andere school toegewezen? We zijn op dit moment zo uit het veld geslagen en verdrietig en onzeker over het vervolg en nu vooral op zoek naar de juiste aanpak, zodat onze zoon naar een geschikte school kan gaan, die bij hem past.
Moeder (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:49   

Hier ook vette pech. Lotnummer 6825. Zesde plek. School waar we niet enthousiast over waren. Reserveplek 50 op de school van eerste voorkeur. Haar beste vriendinnen gaan wel naar dat gymnasium. We balen enorm. Juist door het systeem hebben we alle scholen gezien, en juist een hele bewuste voorkeurskeuze gemaakt. De top 3 was allemaal prima. En zesde keuze dus niet.
Anne J (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:42   

Andere opties voor Marleen: gymnasium in Hilversum, daar zitten dit jaar 14 kinderen uit Amsterdam in de 1e.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:39   

Lieve ouders, wat een rotberichten hebben een aantal van jullie gekregen. Wij voelen met jullie mee en zijn eigenlijk woest; hoe kan iemand dit nou normaal vinden? Voor het derde achtereenvolgende jaar melden kinderen dat ze een hele lijst scholen hebben opgegeven en dat ze vervolgens niet of zeer laag zijn geplaatst. Er is geen reden tot tevredenheid met dit soort uitkomsten. Wij houden jullie op de hoogte van onze acties. Blijf ondertussen jullie ervaringen delen en meedenken met ons. Samen staan we sterk!
AB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:37   

Er zijn volgens OSVO 44 kinderen niet geplaatst, waarvan 27 leerlingen een te korte lijst hadden. Zie Parool, OCO. Er zijn ook kinderen van buiten Amsterdam die maar 1 of 2 scholen op hun lijst hebben gezet. En die dus gewoon in Alkmaar of zo een andere optie hebben.

Voor de niet geplaatste kinderen: kijk ook eens bij METIS, die hebben ook gymnasium, met extra uitdaging en indien gewenst versneld VWO. Ik hoor goede verhalen van kinderen die daar vorig jaar naar toe zijn gegaan.
Irene (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:34   

@Marleen:
Het gymnasium in Velsen? Daar zijn eerder kinderen in een vergelijkbare positie heen gegaan...
Sterkte!
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 18:33   

In Parool staat dat in totaal 44 kinderen niet geplaatst zijn, waarvan een deel een risicovolle korte lijst had. Daar horen wij iig niet bij... Maar goed, wij wisten van tevoren precies wat de risico's waren. Zo'niet slecht nummer is gewoon vette pech
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:28   

rond de 70 kinderen niet geplaatst, met name kinderen met vwo advies hoorde ik.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:27   

join the club...let wel op dat jullie niet weggezet worden als elitaire ouders.
Marleen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:22   

Hier een bericht van moeder van zoon die helemaal niet geplaatst is op een van de 12 scholen die hij heeft opgegeven. Mijn zoon heeft vwo advies met advies van de basisschool om extra uitgedaagd te worden, afgelopen jaren zat hij ook op DWS (day a week school). Daarom gaat onze voorkeur uit naar categorale gymnasia of atheneum plus scholen. Die stonden bovenaan zijn lijst. Nu is hij nergens geplaatst (lotnummer 7544) en hebben we een lijst gekregen van scholen waar nog plek is. het probleem is dat deze scholen niet/nauwelijks aansluiten op zijn behoefte, namelijk extra uitdaging. Wij zijn ons aan het beraden wat we het beste kunnen doen. Heeft iemand advies voor ons? En weet iemand hoeveel kinderen niet geplaatst zijn en hoeveel daarvan VWO advies hebben? Alvast heel erg bedankt!
Marleen
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:16   

Als je dus scholen met een heel specifiek profiel, (of in een andere stad - Monnickendam) zoals technasia, tweetalige scholen, scholen met een christelijke achtergrond en orthodox joodse scholen afstreept dan wordt die lijst met tweede keuzes wel erg beperkt. 'Vernieuwende onderwijsconcepten' moet je maar net willen dus zoiets als de Vinse School of Spinoza20first. Dus dan toch maar je alfa kind naar een technasium sturen?
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 17:49   

moeder van
Je kunt nu dan bellen naar:

E: servicedesk@mepsosvo.nl
T: 0857 73 1433

of nog even zoeken in je mailbox naar de mail met de link De afzender is MEPS OSVO
Succes!
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:49   

@moeder van: mailtje van MEPS maandag gekregen. Heb je in de spam gecheckt? Anders bellen, nu meteen!
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:49   

Er is maandag een mail gestuurd met link om in te loggen. Misschien in spam terecht gekomen?
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:45   

@vrije keuze. Ik reageerde op je tekst dat er scholen waren die VWO er maar zo'n beetje bij deden. Dat geldt niet voor deze scholen. Ik vind gymnasium ook heel specifiek. En het doet niets af aan je zeer voorstelbare woede en frustratie...
Moeder van (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:43   

Hoe heeft iedereen hier de inloggegevens gekregen? Wij weten nog steeds niets. Zoonlief wil graag weten of hij geplaatst is... Gene mail ontvangen en geen brief..
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:40   

Nou, ik vind technasium toch ook vrij specifiek, vast geen slechte school maar dat is ook iets waar je nadrukkelijk voor kiest. Mijn zoon vond Grieks en Latijn heel leuk om te doen en dat geven ze niet op technasium.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 17:31   

Dank, gevonden.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 17:24   

Is de lijst met vrije plekken al openbaar?
AB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:21   

Gevonden in de faq van de website voschoolkeuze020 punt nl onder de tab plaatsing: het document met alle scholen die nog plek hebben na de eerste ronde. Te vinden bij de één na laatste FAQ. (ik mag geen url plaatsen hioer dus excuus voor de ingewikkelde aanwijzingen)
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:18   

Scholen die over zijn: absolute no-go.... In Monnickendam is wel nog plek!
Beste kans is wachtlijst plek 6 op HLZ, was 10e school op voorkeurslijst....
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:17   

Lijst staat links in het ouderportaal, knop "keuzelijsten"
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:16   

Ik zie toch echt nog hele goede VWO scholen met plek, het Metis met coderclass of technasium stond bij mijn odchter zelfs op 3 en 4, ht OSB is echt ook een heel goede school. Maar ik zie ook dat het Berlage geen VWO plek meer overheeft?
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 17:10   

Nee kan me voorstellen dat een school die heel specifiek is geen fijn alternatief is. Waar is die lijst te vinden? Ik hoop dat de gemeentewet osvo nog kunnen meedenken over dit soort "pechvogels".
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:05   

De lijst met beschikbare plekken zijn vooral op scholen waar vwo 'als mogelijke verdieping 'aangeboden wordt. En bijvoorbeeld de Joodse School Maimonides heeft nog ruim plek. Maar wij zijn helemaal niet Joods...
AMF (W)
op 05/04/2017 naar 17:04   

AMF. 15 scholen zelfs. Ik had de hoop met de nieuwe initiatieven dat er iets meer lucht zou komen, maar voor jullie dus niet. Sterkte. Is er al info vanuit osvo bekend over getallen etc? Was al op zoek.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 17:01   

@vroje keuze. Is er voor jullie al een lijst zichtbaar met nog beschikbare scholen? Jeetje het is ook wel heftig ook hoor.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:01   

Hier nummer 7628, op geen van 15 scholen geplaatst. Ik begreep dat er dit jaar 60 kinderen geen plek hebben. ....
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:55   

lotnummer 7428. Nou, mijn oudere zoon die vorig jaar werd geplaatst op zijn 9de keuze (ook met een lotnummer diep in de 7000) wil daar toch echt weg. En het blijkt dat het niet makkelijk is om na het eerste jaar van school te wisselen. Ik ben werkelijk benieuwd of je inderdaad meer hulp krijgt als je volledig buiten alle keuzes valt. Vorig jaar hadden we sterk het idee dat de toen 35 uitgelote kinderen individueel geholpen werden. En dat je met een 9de keuze nergens terecht kon met je verhaal.
Toch ironisch dat we dit jaar de kans krijgen om deze stelling zelf te toetsen.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 16:47   

Henri. Ik weet ook van iemand die vorig jaar nummer 1 was van reservelijst vierde gym en die is er uiteindelijk heengegaan. Had jouw kind havo of vwo advies?

Systeem werkte inderdaad perfect
HB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:44   

zoon op eerste voorkeur geplaatst, heel mooi. Eerder bij dochter meegemaakt dat het 4e keuze werd. Er is geen perfect systeem, helaas. Prima was wel de procedure. Om 15:30:01 stond het op de site.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:43   

12 scholen op onze lijst, zoals door iedereen aanbevolen.

Wat blijkt? Lotnummer 7235. Helemaal uitgeloot. Nergens een plek.
Balen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:38   

Mijn zoon is met lotnummer 7418 op zn 9e keuze geplaatst (Berlage). Ik vond dat oprecht een leuke school, maar zoon had graag naar een gymnasium/Amsterdams gegaan. Laagste nummer op wachtlijst is 18 (Fons Vitae). Is er nu iets wat ik zinvol kan doen? Behalve er geen drama van maken natuurlijk...
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 16:31   

@Vrijekeuze, wat ongelofelijk kl$@#te! Daar zijn echt geen woorden voor.
In onze omgeving veel tweede en derde keuzes, en de ouders en kinderen hebben daar samen al erg rekening mee gehouden, valt me op. Wij ook tweede keuze.
Overigens moet gezegd worden dat de site perfect werkte om half 4....
JD (Ams)
op 05/04/2017 naar 16:27   

@Henri als #1 op de reservelijst heb je goeie kans. Er is altijd wel iemand die niet gaat toch?
Henri (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:20   

@Troost. Dank voor deze troostende woorden! Het is nu niet voor te stellen, maar ik denk dat je gelijk hebt!
Henri (Amsterdam Centrum)
op 05/04/2017 naar 16:19   

Pff wat een spanning weer. Met lotnummer 5100 staat onze dochter nu op de eerste plek van de reservelijst van het Cartesius 2... Heeft iemand een idee hoeveel kans zij heeft dat ze er alsnog heen zou mogen?
Troost (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:17   

Vorig jaar kwam mijn dochter bij 2de lotingsronde (voor niet geplaatste kinderen) op een school van 10de keuze. Ze is er nu superblij mee en wil na 1 jaar niet meer switchen naar haar 1ste keuze. Het was even wennen aan de gedachte, maar kinderen zijn flexibeler dan wij, de ouders. Er zijn gelukkig veel goede scholen. Het is ontzettend balen, ik krijg er bijna herbelevingen van, maar het komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 16:12   

Vrije keuze
Wat ontzettend erg voor jullie... Welk lotnummer had je?
In de klas van mijn dochter lijken veel mensen op eerste keuze, maar ik kan me voorstellen dat de echt teleurgestelden zich nog even niet gemeld hebben

Veel sterkte daar!!
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 15:49   

Vorig jaar kwam onze oudste zoon op zijn 9de keuze, dit jaar is mijn middelste zoon uitgeloot voor alle van de 12 (!) scholen op zijn lijst. Ik weet het ook niet meer. Dit is één grote nachtmerrie.
Lorianne van Het Parool (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 14:06   

Lieve ouders, een spannende middag is het ongetwijfeld voor jullie allemaal. Mochten er nou straks kinderen zijn die buiten hun top 5 zijn gevallen en daarover willen vertellen in het Parool dan ben ik bereikbaar via l. vangelder @ parool.nl. Sterkte vandaag!
Mar2 (West )
op 05/04/2017 naar 13:08   

Succes allemaal vanmiddag!!
Bennie Blind (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 00:29   

De geconstateerde ongelijkheid die Lorianne van Gelder poneert in het Parool, waarbij ze vervolgens stelt dat die ongelijkheid dan toch ineens wél kleuren- en klasse-blind zou zijn, daar zijn wel wat nodige kanttekeningen bij te plaatsen, of directer gezegd: is het flauwekul, namelijk:

1. De opgehoogde cito-advies leerlingen zoeken het maar uit in dit loot-systeem, deze leerlingen zijn toevallig wél heel veel vaker van een bepaalde kleur of klasse dan de restgroep.
2. De leerlingen die een voordeel hebben van het huidige loot-systeem (voor een overtekende school kiezen) zijn van een totaal andere klasse en kleur, gemiddeld gesproken dan, dan de leerlingen (de overgrote groep leerlingen die geen overtekende keuzes maakt) die dan vervolgens wel slechts de nadelen van het huidige loot-systeem maar te slikken hebben.
3. Álle leerlingen moeten nu ineens rekening houden met uitloting op álle scholen, daarvoor dan ook nog eens een heel lange plan-B lijst opstellen, alleen maar om de leerlingen die wél voor de overtekende scholen kiezen uit de wind te houden. De leerlingen die voor deze overtekende scholen kiezen zijn een heel andere groep, zeker ook qua kleur en klasse, dan de restgroep.

Klasse en kleur zijn dus héérsend in het loot of matching 2.0 systeem, maar wat zou je ook anders kunnen verwachten wanneer je simpelweg kijkt naar de ontstaansgeschiedenis daarvan.
Elisabeth (Amsterdam )
op 02/04/2017 naar 22:21   

Dank Bennie Blind en anderen voor jullie bijdragen. Veel onderwerpen die ouders aandragen op het forum, twitter en die we via e-mail binnenkrijgen worden verwerkt in de VSA updates.
Onder 'nieuws' vind je de laatste update van VSA met de laatste informatie voor deze spannende dagen en
- achtergrond bij de weigering van de wethouder haar bevoegdheden in te zetten om de mismatch slim te bestrijden
- de echte voorkeuren stonden toch centraal bij de keuze voor centrale loting?
- loten om schaarse plekken is een politieke keuze
- opnieuw: hoe kun je segregatie slimmer tegengaan
- is er meer uitval sinds centrale loting en het vervallen van de Cito score als 2e objectieve gegeven?
- vrije schoolkeuze in de kabinetsformatie
- nieuws uit de werkgroep kernprocedure
Reacties zijn welkom!
Caroline (Amsterdam)
op 02/04/2017 naar 11:28   

Zou de vraag naar categorale scholen toenemen omdat die over het algemeen kleiner zijn?
Bennie Blind (Amsterdam)
op 01/04/2017 naar 02:04   

Een volledig citaat maakt het wat duidelijker:
'De afgelopen twee jaar is de vraag naar categorale vwo-scholen toegenomen.
Deze ontwikkeling wordt nader bekeken. Ik zal dit meenemen in het gesprek dat ik met OSVO over het onderwijsaanbod (sic). Hierbij betrek ik ook de wens van de gemeenteraad om in te zetten op meer brede schoolgemeenschappen.'
Dus helaas pindakaas, de leerlingen (en evt. ouders) willen weliswaar categoraal, de wethouder en gemeenteraad hebben toch andere plannen.
Namelijk vorig jaar waren er al 2000! van de 8000 leerlingen die niet op de eerste keuze gekomen zijn, dit jaar gaan ze de ontwikkeling nog eens nader bekijken.... Inzetten op brede schoolgemeenschappen waar men dus niet warm voor loopt, maarja dat is ook eigenlijk maar een perceptie-dingetje ofzo, no show,of no Choho.
Bennie Blind (Amsterdam)
op 01/04/2017 naar 01:20   

Wethouder Simone Kukenheim schrijft in haar antwoord dat:
'de afgelopen twee jaar de vraag naar categorale scholen is toegenomen.'
en ook nog:
'Deze ontwikkeling wordt nader bekeken'
Maar deze categorale trend is toch al heel heel veel langer (al decennia!) flink gaande?
Dit dan nog eens los van de al voorspelde fors toegenomen vraag naar de populaire (en heel vaak ook categorale) scholen die ze zelf , door de uitsluiting van welk strategisch gedrag dan ook, met de zelf gekozen matching-methode afgedwongen hebben?
O.O.M.Tom (A'dam)
op 22/03/2017 naar 02:16   

Waarom is er nog steeds een loot systeem wat enkel degenen bevoordeelt die een school uit bijvoorbeeld de top-3 op de eerste plaats zetten ?
Alle anderen, een veel grotere groep, worden daarmee dan benadeelt.
De groep van anderen is bovendien vele malen groter en ook nog kwetsbaarder, waarom moeten zij dan toch lijden onder de keuze van enkelen?
De petitie voor een voortzetting van de DA loting status quo was ook al niet groter dan de enquete die de osvo gehouden heeft onder de diverse groep direct betrokkenen, waarna de osvo dan dus ook een besluit nam voor een ánder loot mechanisme.
Toch is dit op het aller-aller-laatste moment door de osvo ingewisseld voor het huidige loot systeem. Volgens een rector die ik gesproken heb gebeurde dit onder de druk van de plaatselijke politiek, waarvan men natuurlijk afhankelijk is voor o.a. de financiering van eventuele extra's of vernieuwingen.
Machtsmisbruik?

De vraag is wie of welk media-programma deze rare gang van zaken voor het voetlicht zou kunnen brengen want dat hier de diverse belangen wel heel bijzonder of helemaal niet meegenomen zijn lijkt me wel duidelijk.
Simone.E.N.Ikdan (D'gentrificatiepro66)
op 22/03/2017 naar 01:20   

keuze-stress, casino-systeem, marketing-strategie, D'66, etc.
.....wacht-toon.......
decorrespondent.nl/6432/mag-het-op-school-all emaal-wat-minder-excellent/1862714011488-3940453a
Kiki (Amsterdam)
op 17/03/2017 naar 09:44   

Het is onbegrijpelijk dat gekozen is voor een systeem van uberloting dat zoveel onduidelijkheid en onzekerheid geeft en intransparant is.
Waarom worden kinderen en ouders niet serieus genomen maar wel geschermd met een petitie die o.a ondertekend is door een rector in Haarlem die ook een artikel geschreven heeft dat kinderen geen lotnummer zijn??

Het inschrijfformulier kan getekend worden met "voor gezien" of een andere toevoeging waardoor je niet medeplichtig bent aan het huidige systeem van plaatsing door loting voor iedereen.
Voor de OSVO is het erg makkelijk dat zoveel ouders een passieve houding hebben van acceptatie en 'er valt niets aan te doen', maar is dit de manier waarop met kinderen omgegaan moet worden? Bezwaar maken is mogelijk!
XRumerTest (XRumerTest)
op 16/03/2017 naar 17:16   

Hello. And Bye.
Mister X (Unknown)
op 11/03/2017 naar 16:37   

O.S.V.O. = Oudkerks Stalinistiche Vereniging Onderwijs
Mar2 (Amsterdam west)
op 08/03/2017 naar 19:29   

@ louise, ik kan niet helemaal terugvinden wat ik geschreven heb, maar volgens mij bedoelde ik in het eerste systeem, toen moest je onder de 545 CITO een toelatingstoets doen voor een categoraal VWO/GYM.
Nu blijken er best veel kinderen onder de 545 te scoren met een VWO advies, dus denk meer kinderen met uiteindelijk een VWO advies maar misschien ook wel meer afstromers...
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/03/2017 naar 08:46   

@Schaever: ja, dat klopt. Dit jaar start alleen de School voor Persoonlijk Onderwijs in noord met Havo en vwo. Ook willen zij leerlingen met vmbo-t advies toelaten. VSA heeft de wethouder gevraagd haar bevoegdheden in te zetten om de mismatch slim te bestrijden, in lijn met de beloftes van schoolbesturen van het huidige vijfjarenplan het aanbod te verbeteren. Maar er komt vooralsnog niet meer ruimte voor het Hyperion lyceum, waar de langste reservelijst is. Zie de twitterfeed van VSA voor de relevante links.
@Louise: een toelatingsaxamen voor het gymnasium mag inderdaad niet, sinds het basisschooladvies leidend is, mogen er geen aanvullende eisen worden gesteld. Door gebrek aan alternatieven voor aantrekkelijk vwo aanbod als Hyperion en Amsterdams lyceum willen veel kinderen als alternatief naar een categoraal gymnasium.
Louise (Amsterdam)
op 07/03/2017 naar 14:12   

@Mar2 Toelatingstoets voor gymnasium? ? ? Na de loting/matching? Ik dacht dat ze dat niet meer mochten doen.
Schaever (A'dam)
op 06/03/2017 naar 01:19   

Klopt het dat er dit jaar helemaal geen serieuze stappen zijn gezet ter verbetering van de lotings-problematiek?
Of zie ik het dan te somber in?
Er zijn wel wat nieuwe scholen gestart, maar dat zet echt totaal geen zoden aan de dijk. Dat gaat tezamen over hooguit tientallen plaatsen.
Terwijl er ettelijke honderden (méér dan twee-duizend eigenlijk) plaatsen te weinig zijn om iedereen een enigszins favoriete plek te geven.

Wat was de rol van de wethouder hierin?
Marinus. (Vd lubbe)
op 06/03/2017 naar 01:00   

BESTE BESTEUURDERS, MOETEN JULLIE NIET FF WAT RUSTIGER AAN DOEN. NA ALLE COMMOTIE? CHILL!
SIMONE,WELKE PORTEFEUILLE IS DE JOUWE OOK ALWEER? COOL DOWN BABE. NEGEREN OF NEGER-EN KAN OOK GEWOON. WAAROM ZOU JE OOK JE DRUK MAKEN, PUT YOUR MOUTH WHERE THE QUICK MONEY IS.
BNB UBER ALLES?
annihilation.
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 04/03/2017 naar 11:54   

wat eigenlijk ook transparanter zou moeten zijn is het feit of er wel daadwerkelijk zoveel plekken zijn op een school als aangegeven in de gids. Na de nummer 10 plek van vorig jaar heeft onze middelste nu gelukkig voorrang op het Fons. Broertjes/zusjes gaan dus voor, ik zag een lijst van circa 80 voorrangs kinderen, als die er allemaal gebruik van maken dan zijn er nog maar 120 plekken over....
Mar2 (Amsterdam)
op 03/03/2017 naar 14:37   

@ elisabeth

Dank je, begrijpelijk, maar voor de nieuwsgierigen ook jammer...
Ik ken de cijfers van vorig jaar wel zo'n beetje uit het hoofd ;-)

Gewoon geduld....
Elisabeth (Amsterdam)
op 03/03/2017 naar 10:14   

Nee, het aantal aanmeldingen is tot een de centrale loting niet bekend. De beleidsbepalers denken dat daar een "verkeerd signaal" vanuit kan gaan. Daarom is de vroegere transparantie overboord gezet en is het nu een Black Box met een cijfermatige analyse achteraf. Wil je enig inzicht hebben, dan kun je kijken hoeveel aanmeldingen er het vorig jaar waren.
Mar (Amsterdam west)
op 03/03/2017 naar 08:53   

Wij gaan volgende week onze inschrijving definitief maken.
Ben benieuwd.
Laten scholen iets los of de hoeveelheid aanmeldingen tot nu toe??
Zegt niet zoveel, omdat het natuurlijk ook gaat om de rest van de keuzes
Maar in het eerste systeem kon je per dag zien hoeveel aanmeldingen er per school waren.
Nu weet je niks, het andere uiterste...
Ben gewoon nieuwsgierig ;-)
Joske (Amsterdam)
op 01/03/2017 naar 18:38   

Ha Annabel,

Is er een keuze dan? Ik neem aan dat je toch akkoord zal moeten gaan door je handtekening te zetten. Zonder handtekening geen aanmelding lijkt me.

Ik vind het systeem ook helemaal ruk, incluis de kernprocedure maar het is een gelopen race jammer genoeg.
Annabel (Amsterdam)
op 01/03/2017 naar 10:40   

Hallo,
Ik vroeg mij af hoe jullie omgaan met de verklaring die onderaan de lijst met voorkeuren moet worden ondertekend, namelijk dat wij als ouders akkoord zijn met de voorwaarden van de Kernprocedure. Nu vind ik de voorwaarden van de Kernprocedure niet bepaald inzichtelijk en vind ik het een gedrocht van een systeem (na het debacle in 2015 bij onze eerste zoon houd ik mijn hart vast). Ik ben het beslist niet eens met de voorwaarden maar wij hebben geen keuze; ik heb dan ook grote moeite met het ondertekenen van die an de lijst gekoppelde verklaring.
P (Amsterdam)
op 28/02/2017 naar 12:19   

Hoe krom kan een systeem zijn, je kind kiest voor een school, waar "in principe" voldoende ruimte is, waar ook bij het oude systeem al enige jaren niet geloot hoefde te worden. Vervolgens kan je kind toch niet naar die "minder" populaire school toe, omdat andere kinderen wel voor hele populaire scholen kiezen en deze minder populaire school ergens achter op hun lijst hebben.
Margje (Amsterdam)
op 26/02/2017 naar 10:33   

@Elisabeth, dank je wel voor je reactie. Duidelijk verhaal.
Elisabeth (Amsterdam)
op 26/02/2017 naar 10:12   

@Margje: als je zoon het HLZ de leukste school vindt en hij heeft voorrang, dan kan hij die school gewoon op 1 zetten. Voorrang voor broertjes en zusjes is afgeschaft op alle scholen die dat nog hadden, met een overgangsregeling voor broertjes en zusjes van kinderen die op 1 oktober 2016 op die school zaten. Jouw zoon heeft dus nog wel recht op voorrang. Hypothetisch is het mogelijk dat er onder voorrang kinderen geloot wordt, in het geval dat er meer broertjes en zusjes zijn van kinderen op het HLZ dan er plek is. Het Spinoza lyceum loot op havo en h/v niveau onder voorrang leerlingen, maar de voorrang regeling is op het Spinoza veel ruimer, nl alle leerlingen afkomstig van een Dalton basisschool hebben recht op voorrang.
I (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 23:47   

Het zou fijn zijn als de door vsa voorgestelde extra klas op het Hyperion er dit jaar al bij komt en we niet hoeven te wachten tot het nieuwe schoolgebouw af is. Dan hebben de kinderen die dit jaar loten er ook al wat aan.
Margje (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 22:15   

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met de broertjes/zusjes regeling op het HLZ? Mijn zoon overweegt HLZ op nr 1 te zetten, omdat zijn broer er ook zit en hij daardoor voorrang zou hebben. En de school leuk vindt:)
Hoe werkt dit dan met het huidige systeem van 12 scholen opgeven en loten? Geldt dat niet bij een school met broertjes/zusjes regeling?
Elisabeth (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 14:45   

Donderdag 2 maart a.s. bespreekt de raadscommissie jeugd en cultuur, op verzoek van CDA raadslid Marilia Laseur, de brief van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam aan de wethouder onderwijs. De wethouder wordt in die brief opgeroepen om haar bevoegdheden te gebruiken om de bestaande mismatch tussen vraag en aanbod te bestrijden. Zie voor meer informatie de laatste nieuwsbrief van VSA (onder 'nieuws') en de twitterfeed.
I (Amsterdam)
op 24/02/2017 naar 16:57   

Jazeker, klopt, er zijn veel leuke scholen in Amsterdam te kiezen, maar 12 passende scholen lukt niet echt...... Ik hoor inderdaad ook drama verhalen bij scholenwissel na 1 of 2 of 3 jaar. Dat proces lijkt een grote black box en heel weinig transparant. Gaat dat eerlijk in zijn werk? en hoe gaat dat dan? Heeft een kind met de hoogste cijfers de meeste kansen of het kind waarvan de ouders bevriend zijn met de rector?...
Mar2 (Amsterdam west)
op 24/02/2017 naar 12:08   

Mijn oudste dochter is ook van de eerste lichting
Toevallig ook op categoraal gym.
Er stromen wel wat af, maar het is inderdaad moeilijk om dan een andere school te vinden begrijp ik.
In haar jaar vielen er nog best wat kinderen af vooraf doordat ze uiteindelijk geen 545 haalden en de toelatingstoets niet haalden. Dus ik kan me voorstellen dat er nu nog meer "overboeking" op de categorale is en er toch iets meer kinderen het niet redden. Maar dat zal waarschijnlijk blijken...

Zijn overigens bij haar op school ook wel kinderen die door over te stappen naar atheneum wel gewoon over kunnen...
Ik vind latijn en grieks ook wel veel tijd en inspanning kosten.
Mijn oudste wilde toen niet perse een gym, maar ze viel op die school en uiteindelijk mag ze nu wel duits en frans laten vallen omdat ze een klassieke taal houdt en dat is prima voor haar...

Het blijft puzzelen...
Maar er zijn ook wel heel veel leuke en goede scholen te kiezen in Amsterdam...
Irene (Amsterdam)
op 24/02/2017 naar 11:41   

@I
Ons kind zit inmiddels in de 2e op een categoraal gym, zij behoort dus tot de eerste lichting die op basis van een schooladvies een school kon "kiezen".
Bij haar op school nauwelijks zittenblijvers of afstromers. Het probleem om een plek te vinden als je van school wil wisselen blijft onveranderd groot, is wat we horen in onze omgeving.
I (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 23:51   

Ik las dat vorig jaar 35% van de vwo leerlingen een lagere cito score heeft gehaald dan 545. Betekent dat dat de druk op de vwo scholen daardoor nu ook 35% meer is? Of heft dit het verschil op tussen de leerlingen die nu havo/vwo Advies krijgen, maar voorheen met veel oefening een cito boven 545 kregen?

Is al bekend hoeveel leerlingen van school gaan wisselen na de eerste klas omdat het niveau toch niet bij ze past? Komen hier per school overzichten van? Hoeveel was dat andere jaren? M.a.w als je op school nummer 12 komt, kun je dan na een jaar makkelijk wisselen van school?
I (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 23:51   

Ik las dat vorig jaar 35% van de vwo leerlingen een lagere cito score heeft gehaald dan 545. Betekent dat dat de druk op de vwo scholen daardoor nu ook 35% meer is? Of heft dit het verschil op tussen de leerlingen die nu havo/vwo Advies krijgen, maar voorheen met veel oefening een cito boven 545 kregen?

Is al bekend hoeveel leerlingen van school gaan wisselen na de eerste klas omdat het niveau toch niet bij ze past? Komen hier per school overzichten van? Hoeveel was dat andere jaren? M.a.w als je op school nummer 12 komt, kun je dan na een jaar makkelijk wisselen van school?
Irene (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 18:50   

Was dat dan niet voor de Hyperion-Voxklassen?
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 12:19   

@g. Henkie, ons kind kwam op plaats nr 10, voor de 2e ronde stond er op de lijst echt nog 2x plek voor het hyperion, maar dat durfden wij niet aan. @ Elizabeth, wij hadden lotnummer 6850 met Fons Vitae op nummer 10. Daar kwam ons kind toen op. Het OSVO vertelde dat er op het Fons als laatste een kind met lotnummer 7260 is geplaatst. Ik begrijp dat deze school voor havo en havo/vwo leerlingen heel gewild is maar minder voor VWO kinderen, daarom was er nog plek met een slecht lot nummer. Het Fons bevalt ons nu heel goed, het is ook een begaafdheidsprofiel school en heeft een gymnasium klas.
Elisabeth (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 08:17   

@Joske: ik begrijp je frustratie volkomen en ben het ook met je eens. Niets moet schreef ik al.
De keuze voor dit systeem van centrale loting is na het debacle van de eerste centrale loting en matching in 2015 gemaakt na een "petitie voor de matching" met steun van de wetenschappers achter het systeem. Het ligt nu voor drie jaar vast (al beweren sommige schoolbesturen inmiddels dat het voor vier tot vijf jaar vastligt).
Een belangrijke reden om voor dit systeem van centrale loting te kiezen was dat strategisch kiezen uitgebannen moest worden en het om de 'echte voorkeuren' van kinderen moest gaan. De 'echte voorkeuren' zijn bekend en stabiel en het probleem van tekort aan plaatsten op zgn 'populaire scholen' is niet opgelost en strategisch kiezen bestaat ook nog steeds. Bijvoorbeeld door het recht op voorrang strategisch in te zetten of door de zgn populaire scholen alleen bovenaan de lijst te zetten. De problemen lossen we alleen op als het aanbod beter matcht bij de vraag en aangepast wordt aan die echte voorkeuren.
De stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam is in 2009 opgericht om continuïteit te creëren in de druk op schoolbesturen en gemeente en hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen om adequaat onderwijs te bieden voor àlle Amsterdamse kinderen. Met steun van ouders in Amsterdam blijven we ons daar ook de komende jaren voor inzetten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 07:49   

@G.Henkie: ik denk dat je geuite vermoeden juist is: de conrector snapt het systeem zelf niet. Welke school is dat?
Het is onzin te denken dat je een goede inschatting kunt maken o.b.v. het aantal aanmeldingen (= aantal 1e keuzes). Vooral de resultaten bij het Fons Vitea en het Vossius laten dat zien - deze scholen hadden in 2016 in beginsel voldoende plek voor alle 1e keuze leerlingen maar staan bij veel kinderen laag op de voorkeurslijst waardoor 1e keuze leerlingen toch uitgeloot werden. Voor alle betrokkenen is dat teleurstellend.
Helaas is het systeem niet alleen voor kinderen en hun ouders moeilijk te doorgronden, ook onderwijsprofessionals op basisschool en VO snappen het lang niet altijd.
Joske (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 23:15   

Elisabeth,

Ik ken het advies van de Osvo en de gemeente. Maar als in de praktijk blijkt dat het eigenlijk totaal nutteloos is om 12 scholen op je lijst te zetten, waarom zou je dat dan doen? Als je een heel hoog nummer hebt, dan kom je vanzelf ergens in je top 5 of 6. Maar als je een laag nummer hebt, dan ben je bij voorbaat kansloos bij de meest populaire scholen dus waarom zou je die dan nog laat op ranglijst zetten?

En wie heeft ooit bedacht dat je 12 scholen moet selecteren? Waarom niet gewoon 5? Voor iedereen? Alsof je 12 scholen gaat vinden die passen bij je kind. iedereen doet concessies in top 5 tm 12 en wil eigenlijk helemaal niet dat zijn kind aar heen gaat. Het slaat echt helemaal nergens op.

Aaaaaal die open dagen, aaaaal die zorgvuldige afwegingen, aaaaaal dat gewik en geweeg welke school voor je kind het beste is en biedt geen enkele garantie: alle kinderen zijn allemaal onderdeel van een grote loterij.

En het erge is: volgend jaar is het weer hetzelfde circus. Maar dan zijn wij er van af. Dus laten we het gaan. En dan gaat de volgende groep ouders zich er weer boos over maken, ontdekken ook weer te laat hoe kut dit systeem is maar dat het een gelopen race is, en leggen zich weer met vee protest neer bij deze idiotie. Enzo voorts enzo voorts.

Er moet toch echt serieus een beter systeem te bedenken zijn dat dit? Hoe doen andere steden het dan?
G. Henkie (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 22:11   

@Elisabeth (Amsterdam)
Tijdens een van de lesjesmiddagen vorige maand vertelde een conrector onderbouw aan de honderden aanwezige ouders dat hij bij een inschrijving op zijn school vlak voor sluiting van de inschrijvingstermijn, hij een zeer duidelijke inschatting kon maken van je kansen, want dan wist hij hoeveel aanmeldingen er lagen.
Zo werkt dat toch niet, of heeft hij dan inzicht in álle voorkeurslijstjes van de andere scholen?
Zelfs dán kan hij toch niet inschatten welke verschuivingen die wensen vervolgens weer veroorzaken?
Of snapt hij ook misschien de loting niet?
<< vorige

1 ... 6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 ... 51

volgende >>