Schrijf een nieuw bericht

Pagina 11 - Berichten 2001 tot 2200

Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:50   

@moedervan2:
Je meldt je aan op één school, de school waar je het allerliefste naartoe wil. Als je daar uitgeloot wordt, krijg je een aanbod je aan te melden op een school lager op je voorkeurslijst (tientallen pechvogels kregen helaas geen aanbod van een alternatieve school). Je kunt je dan alsnog inschrijven op die school waar je het aanbod van krijgt (maar dat hoeft dus niet). Het is dus niet zo dat je automatisch bent ingeschreven op een andere school als je uitgeloot bent op de school waar je je hebt aangemeld.

Je kunt alleen bezwaar maken op de school waar je je hebt aangemeld. Het bevoegd gezag (het schoolbestuur) neemt je bezwaar in behandeling, zal je uitnodigen voor een hoorzitting waar je je bezwaar mondeling kunt toelichten. Daarna neemt het bevoegd gezag (het schoolbestuur) een nieuw gemotiveerd besluit.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 21:46   

Hoewel de uitkomst voor ons vrij dramatisch is, denk ik toch dat deze manier van loten het eerlijkst is. De overgrote meerderheid is gewoon goed terecht gekomen en in dit systeem heeft strategisch inschrijven geen zin meer. Het is nu eenmaal zo dat te veel kinderen graag naar dezelfde scholen willen.
Juliette (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:35   

@Ian, en andere ouders,
Enig idee hoe je dit gaat aanvechten?
Wij horen bij de 1% en komen uit op nummer 14.
:-(
We hebben heel, heel veel scholen bezocht en zeer grondig een lijst gemaakt.
Uiteindelijk denk ik dat er niet echt slechte scholen bestaan, maar voorkeur is onvermijdelijk en natuurlijk en met een hoog lotingsnummer vis je per definitie achter het net. Daar zit de oneerlijkheid in wat mij betreft. Ik wil het hier niet bij laten, maar lees geen duidelijk aanknopingspunt op de website van de osvo.
Wat te doen?
Annelies (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:24   

Een teleurgestelde zoon; geplaatst op plek 7. Heeft nu hoop op het Fons Vitae, want hij staat op positie 9 van de reservelijst. Iemand enig idee of positie 9 kansrijk is?
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:22   

Elisabeth: als je weigert omdat de school totaal niet bij je kind past, kunnen ze toch geen maatwerk bieden? Ik kan me voorstellen dat er scholen zijn waar ik mijn dochter met al het maatwerk toch niet wil plaatsen (en zij zelf ook niet heenwil). Moet je dan zelf gaan zoeken naar iets anders?
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:19   

Bennie blind: dankjewel, dat geeft wel wat rust. Ik vind het maar spannend dat hele proces.

Ian: wat erg, krijgen jullie hulp bij het vinden van een goede plek of moet je de enige beschikbare plek maar nemen als die er is? Hoop dat de aandacht in het parool helpt.
Elisabeth (Amsterdam )
op 05/04/2017 naar 21:17   

@Ian en anderen
Veel sterkte allemaal, het is ontzettend naar als je op geen een school waar je naartoe wil welkom bent en in de kou staat.

Voor wat het waard is: je kunt in ieder geval bezwaar maken bij de school waar je kind is aangemeld. Bezwaar maken tegen de weigering van plaatsing is een wettelijk vastgelegd recht (art. 15 Inrichtingsbesluit WVO) en scholen moeten ouders zelf schriftelijk informeren over de reden van afwijzen. De school moet na bezwaar de aanmelding opnieuw bekijken en - waar dat nodig en mogelijk is - maatwerk bieden.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:01   

Onze dochter is een van de 44 kinderen in Amsterdam die helemaal niet geplaatst konden worden. Dit ondanks het invullen van 12 scholen op haar voorkeurslijst.

Zij wou per se naar een categoraal gymnasium, dus eigenlijk waren de scholen die ze op plaats 7 t/m 12 heeft ingevuld al scholen waar ze helemaal niet naartoe wilde.

Vandaag contact gehad met Het Parool. Morgen komt er een stuk over onze dochter in de krant.

Wij nemen geen genoegen met de lijst van scholen die overblijven. Er zit sowieso nog maar één school op de lijst die überhaupt gymnasium aanbiedt, en die vinden we niet geschikt voor onze dochter.

We zullen nog alles in het werk stellen om een plek te regelen op een school die bij onze dochter past. Daar heeft ze recht op en gaan we voor vechten.
Bennie Blind (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:53   

@moeder van 2
Voor welke havo hoeveel plek heeft of had, zoek naar de
'Eerste analyse matching en loting voortgezet onderwijs Amsterdam 2016 '(versie augustus 2016)
die geeft veel inzicht welke scholen hoeveel te weinig plek hadden vorig jaar, volgens onderzoekers zijn de voorkeuren erg stabiel, dus zal niet zo veel verschillen van dit jaar en komend jaar
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:36   

Sterkte voor iedereen die nog niet goed geplaatst is :(
Onze oudste moet volgend jaar gaan kiezen, dit jaar al open dagen bezocht, hoewel je natuurlijk nog niet 100% weet waar je kind naartoe kan, gokken we op havo. Is er een overzicht van welke scholen helemaal vol zijn per niveau? Wij denken aan havo de hof, (zij gaven aan een extra klas te kunnen maken dit jaar)maar ik lees dat er veel druk is op de categorale scholen, of geldt dat alleen voor de vwo's?
Jan (Centrum)
op 05/04/2017 naar 20:25   

Persbericht petitie voor de matching: Voordelen centrale loting en matching zetten door⁩

Onder welke steen komen zij vandaag gekropen?!
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:24   

@caroline: Amsterdam kan niet van landelijke regelgeving ten aanzien van adviezen afwijken, een gymnasium advies bestaat landelijk niet, en dus ook niet in Amsterdam.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 20:20   

Ja, werden opgebeld, en dat was wel fijn, want nu konden we het onze zoon zelf rustig vertellen en zaten we niet verwachtingsvol naar een scherm te kijken!
Mar2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:13   

Las net een vraag over hoeveel te korte lijsten hadden:

Uit het persbericht OSVO:

44 leerlingen (0,58%) konden niet geplaatst worden op een school van voorkeur.
Op het moment dat hun lotnummer aan de beurt was, waren hun voorkeurscholen vol. Van deze leerlingen hadden 27 een korte (risicovolle) lijst van enkele scholen gemaakt. De ouders van deze leerlingen zonder plaatsingsaanbod zijn gebeld voorafgaand aan de bekendmaking van de uitkomst van de centrale loting en matching.

Ook leerlingen die lager dan hun tiende voorkeur zijn geplaatst, zijn speciaal gebeld om dit mee te delen.
Leerlingen die zijn uitgeloot op hun voorkeurscholen, staan op volgorde van hun lotingnummer op de reservelijst van die school (of scholen).

Hebben degenen die hier zijn en buiten hun lijst zijn gevallen dan ook iemand aan de lijn gehad?
Ik zou toch schrikken als ik zomaar opeens OSVO aan de lijn had.
Ron (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:58   

Mijn dochter heeft 12 scholen opgegeven, vervolgens lotnummer 7598 en geen toewijzing.........
Kiki (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:54   

@vrije keuze: ik kan je helaas uit eigen ervaring vertellen dat vorig jaar de kinderen die niet geplaatst waren in de eerste ronde zeker niet geholpen werden. Met moeite hebben we nog extra scholen bezocht en iextra informatie verzameld, naast de al bezochte 17 scholen tijdens de open dagen.
Kind en ouders staan nog steeds niet achter de school van plaatsing, maar houden maar voor ogen dat het het minst slechte was van wat mogelijk was.
Ben benieuwd hoeveel kinderen uit de regio dit jaar weer dubbel ingeschreven stonden, en hoeveel hiervan een korte lijst ingeleverd hebben (zie AB)
@HB: er bestaat geen perfect systeem maar dit is zeker geen oplossing, behalve als je kind een goed genoeg lotnummer gekregen heeft. Voor de meeste scholen hoefde vorige jaren qua inschrijvingen helemaal niet geloot te worden.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:51   

Wat fijn Moor! Ik hoop dat je een fijne schooltijd krijgt, dat gaat vast lukken. Is een prima school, een oud klasgenoot van mijn dochter zit daarop.
Heel spannend, de brugklas. Veel succes en vooral ook plezier!
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:49   

Ben erg benieuwd hoeveel uitlotingen per schoolniveau er zijn, maw waar de druk het hoogste is.
Iemand die dit weet?
Caroline (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:49   

Willem de Zwijger in Bussum is ook een mogelijkheid voor een VWO/ gymnasium plek
Moor (Badhoevdorp)
op 05/04/2017 naar 19:43   

Ik had lotnummer 7616, maar ik ben op mijn 7e keuze ( CSB) geplaatst uiteindelijk ben ik toch wel blij.
Caroline (Amsterdam )
op 05/04/2017 naar 19:42   

Waarom is er in Amsterdam geen atheneum of gymnasium advies ipv een VWO ADVIES? Dat zou de druk op de categorale gymnasia misschien kunnen verkleinen of de beperkte capaciteit wordt inzichtelijk. Weet iemand de achterliggende gedachte van een AVWO ADVIES?
Uitloter van 4 jaar terug (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:35   

@Marleen: onze zoon is 4 jaar terug ook uitgeloot (viel nog onder laatste ronde van lotingssysteem dat aan de matching vooraf ging). De situatieschets van jullie kind vertoont grote overeenkomsten, erg pijnlijke geschiedenis allemaal.
Wij zijn toen getipt voor het St.Michaëlscollege in Zaandam (daar hebben ze ook VWO+ klassen) en zijn daar ook erg prettig ontvangen door de schoolleiding. Was voor ons indertijd een reëel alternatief. Volgens mij is er ook rechtstreekse busverbinding vanuit Amsterdam CS.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:24   

Phoe, weer heftige verhalen.

Ik ken wat kinderen van het Caland, en hoor positieve verhalen. Technasium én gymnasium hebben nog plekken. En voor de hele slimmeriken: veel aandacht ook voor hoogbegaafdheid.

Sterkte voor alle leerlingen die niet op de gewenste plek zitten. Been there, done that.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:07   

Waar nu ineens toch enige druk op ligt. Overigens heeft de cito 550 van mijn zoon vorig jaar helemaal geen nut gehad bij de strijd om een school, politiek beleid is juist dat daar geen waarde meer aan gehecht dient te worden.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:03   

En de CITO eindtoets maken ...
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:59   

Je krijgt overigens niet zo heel veel tijd om flink te balen en je vervolgens te verdiepen want binnen een week moet de tweede lijst al weer ingeleverd worden.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:57   

Dus gezien de cijfers zijn we één van de 17 gevallen die wel degelijk een lange lijst (12 scholen) hebben ingevuld maar overal uitgeloot zijn? Heeft het Metis Lyceum een gymnasiumklas? Ik zie op hun website dat de 'extra uitdagingsklas en versnelde vwo' nog in ontwikkeling zijn.
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 18:55   

Marleen, wat lastig lijkt me dat om nu al te moeten nadenken.
Ik ken mensen om mij heen die ook enthousiast waren over Lumion.
Misschien ook iets om in te verdiepen.
Maar nu eerst maar even flink balen.....
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:55   

@Marleen en Irene (en anderen):
Mijn zoon is vorig jaar uitgeloot voor alle scholen waar hij eventueel naartoe wilde. Hij gaat nu naar gymnasium Felisenum in Velsen-zuid. De school valt onder hetzelfde schoolbestuur als het Barlaeus en Vossius (OSZG) en heeft een vergelijkbaar curriculum. Met het ov vanaf station Sloterdijk of centraal krap een uur reizen.
Absurd natuurlijk dat je buiten de stad moet kijken, maar dit was voor hem de beste optie die nog mogelijk was na uitloting in Amsterdam. Het is een fijne school en mijn zoon gaat er met plezier naartoe.
Marleen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:51   

bedankt voor jullie reacties, fijn.
Als ik kijk naar de lijst voor de 2e lotingsronde, dan zijn er 2 scholen waar we nu aan denken om op te geven (Caland tech en Metis tech). Ik zou het liefst alleen die 2 scholen opgeven en hopen dat onze zoon daar geplaatst wordt, maar beide scholen hebben minder dan 10 plekken beschikbaar. Kan het dan dat hij helemaal niet geplaatst wordt als hij weer wordt uitgeloot (kans reeel, want er zijn meer niet geplaatste VWO kinderen) of krijgt hij dan willekeurig een andere school toegewezen? We zijn op dit moment zo uit het veld geslagen en verdrietig en onzeker over het vervolg en nu vooral op zoek naar de juiste aanpak, zodat onze zoon naar een geschikte school kan gaan, die bij hem past.
Moeder (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:49   

Hier ook vette pech. Lotnummer 6825. Zesde plek. School waar we niet enthousiast over waren. Reserveplek 50 op de school van eerste voorkeur. Haar beste vriendinnen gaan wel naar dat gymnasium. We balen enorm. Juist door het systeem hebben we alle scholen gezien, en juist een hele bewuste voorkeurskeuze gemaakt. De top 3 was allemaal prima. En zesde keuze dus niet.
Anne J (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:42   

Andere opties voor Marleen: gymnasium in Hilversum, daar zitten dit jaar 14 kinderen uit Amsterdam in de 1e.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:39   

Lieve ouders, wat een rotberichten hebben een aantal van jullie gekregen. Wij voelen met jullie mee en zijn eigenlijk woest; hoe kan iemand dit nou normaal vinden? Voor het derde achtereenvolgende jaar melden kinderen dat ze een hele lijst scholen hebben opgegeven en dat ze vervolgens niet of zeer laag zijn geplaatst. Er is geen reden tot tevredenheid met dit soort uitkomsten. Wij houden jullie op de hoogte van onze acties. Blijf ondertussen jullie ervaringen delen en meedenken met ons. Samen staan we sterk!
AB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:37   

Er zijn volgens OSVO 44 kinderen niet geplaatst, waarvan 27 leerlingen een te korte lijst hadden. Zie Parool, OCO. Er zijn ook kinderen van buiten Amsterdam die maar 1 of 2 scholen op hun lijst hebben gezet. En die dus gewoon in Alkmaar of zo een andere optie hebben.

Voor de niet geplaatste kinderen: kijk ook eens bij METIS, die hebben ook gymnasium, met extra uitdaging en indien gewenst versneld VWO. Ik hoor goede verhalen van kinderen die daar vorig jaar naar toe zijn gegaan.
Irene (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:34   

@Marleen:
Het gymnasium in Velsen? Daar zijn eerder kinderen in een vergelijkbare positie heen gegaan...
Sterkte!
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 18:33   

In Parool staat dat in totaal 44 kinderen niet geplaatst zijn, waarvan een deel een risicovolle korte lijst had. Daar horen wij iig niet bij... Maar goed, wij wisten van tevoren precies wat de risico's waren. Zo'niet slecht nummer is gewoon vette pech
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:28   

rond de 70 kinderen niet geplaatst, met name kinderen met vwo advies hoorde ik.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:27   

join the club...let wel op dat jullie niet weggezet worden als elitaire ouders.
Marleen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:22   

Hier een bericht van moeder van zoon die helemaal niet geplaatst is op een van de 12 scholen die hij heeft opgegeven. Mijn zoon heeft vwo advies met advies van de basisschool om extra uitgedaagd te worden, afgelopen jaren zat hij ook op DWS (day a week school). Daarom gaat onze voorkeur uit naar categorale gymnasia of atheneum plus scholen. Die stonden bovenaan zijn lijst. Nu is hij nergens geplaatst (lotnummer 7544) en hebben we een lijst gekregen van scholen waar nog plek is. het probleem is dat deze scholen niet/nauwelijks aansluiten op zijn behoefte, namelijk extra uitdaging. Wij zijn ons aan het beraden wat we het beste kunnen doen. Heeft iemand advies voor ons? En weet iemand hoeveel kinderen niet geplaatst zijn en hoeveel daarvan VWO advies hebben? Alvast heel erg bedankt!
Marleen
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:16   

Als je dus scholen met een heel specifiek profiel, (of in een andere stad - Monnickendam) zoals technasia, tweetalige scholen, scholen met een christelijke achtergrond en orthodox joodse scholen afstreept dan wordt die lijst met tweede keuzes wel erg beperkt. 'Vernieuwende onderwijsconcepten' moet je maar net willen dus zoiets als de Vinse School of Spinoza20first. Dus dan toch maar je alfa kind naar een technasium sturen?
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 17:49   

moeder van
Je kunt nu dan bellen naar:

E: servicedesk@mepsosvo.nl
T: 0857 73 1433

of nog even zoeken in je mailbox naar de mail met de link De afzender is MEPS OSVO
Succes!
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:49   

@moeder van: mailtje van MEPS maandag gekregen. Heb je in de spam gecheckt? Anders bellen, nu meteen!
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:49   

Er is maandag een mail gestuurd met link om in te loggen. Misschien in spam terecht gekomen?
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:45   

@vrije keuze. Ik reageerde op je tekst dat er scholen waren die VWO er maar zo'n beetje bij deden. Dat geldt niet voor deze scholen. Ik vind gymnasium ook heel specifiek. En het doet niets af aan je zeer voorstelbare woede en frustratie...
Moeder van (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:43   

Hoe heeft iedereen hier de inloggegevens gekregen? Wij weten nog steeds niets. Zoonlief wil graag weten of hij geplaatst is... Gene mail ontvangen en geen brief..
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:40   

Nou, ik vind technasium toch ook vrij specifiek, vast geen slechte school maar dat is ook iets waar je nadrukkelijk voor kiest. Mijn zoon vond Grieks en Latijn heel leuk om te doen en dat geven ze niet op technasium.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 17:31   

Dank, gevonden.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 17:24   

Is de lijst met vrije plekken al openbaar?
AB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:21   

Gevonden in de faq van de website voschoolkeuze020 punt nl onder de tab plaatsing: het document met alle scholen die nog plek hebben na de eerste ronde. Te vinden bij de één na laatste FAQ. (ik mag geen url plaatsen hioer dus excuus voor de ingewikkelde aanwijzingen)
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:18   

Scholen die over zijn: absolute no-go.... In Monnickendam is wel nog plek!
Beste kans is wachtlijst plek 6 op HLZ, was 10e school op voorkeurslijst....
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:17   

Lijst staat links in het ouderportaal, knop "keuzelijsten"
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:16   

Ik zie toch echt nog hele goede VWO scholen met plek, het Metis met coderclass of technasium stond bij mijn odchter zelfs op 3 en 4, ht OSB is echt ook een heel goede school. Maar ik zie ook dat het Berlage geen VWO plek meer overheeft?
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 17:10   

Nee kan me voorstellen dat een school die heel specifiek is geen fijn alternatief is. Waar is die lijst te vinden? Ik hoop dat de gemeentewet osvo nog kunnen meedenken over dit soort "pechvogels".
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:05   

De lijst met beschikbare plekken zijn vooral op scholen waar vwo 'als mogelijke verdieping 'aangeboden wordt. En bijvoorbeeld de Joodse School Maimonides heeft nog ruim plek. Maar wij zijn helemaal niet Joods...
AMF (W)
op 05/04/2017 naar 17:04   

AMF. 15 scholen zelfs. Ik had de hoop met de nieuwe initiatieven dat er iets meer lucht zou komen, maar voor jullie dus niet. Sterkte. Is er al info vanuit osvo bekend over getallen etc? Was al op zoek.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 17:01   

@vroje keuze. Is er voor jullie al een lijst zichtbaar met nog beschikbare scholen? Jeetje het is ook wel heftig ook hoor.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:01   

Hier nummer 7628, op geen van 15 scholen geplaatst. Ik begreep dat er dit jaar 60 kinderen geen plek hebben. ....
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:55   

lotnummer 7428. Nou, mijn oudere zoon die vorig jaar werd geplaatst op zijn 9de keuze (ook met een lotnummer diep in de 7000) wil daar toch echt weg. En het blijkt dat het niet makkelijk is om na het eerste jaar van school te wisselen. Ik ben werkelijk benieuwd of je inderdaad meer hulp krijgt als je volledig buiten alle keuzes valt. Vorig jaar hadden we sterk het idee dat de toen 35 uitgelote kinderen individueel geholpen werden. En dat je met een 9de keuze nergens terecht kon met je verhaal.
Toch ironisch dat we dit jaar de kans krijgen om deze stelling zelf te toetsen.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 16:47   

Henri. Ik weet ook van iemand die vorig jaar nummer 1 was van reservelijst vierde gym en die is er uiteindelijk heengegaan. Had jouw kind havo of vwo advies?

Systeem werkte inderdaad perfect
HB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:44   

zoon op eerste voorkeur geplaatst, heel mooi. Eerder bij dochter meegemaakt dat het 4e keuze werd. Er is geen perfect systeem, helaas. Prima was wel de procedure. Om 15:30:01 stond het op de site.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:43   

12 scholen op onze lijst, zoals door iedereen aanbevolen.

Wat blijkt? Lotnummer 7235. Helemaal uitgeloot. Nergens een plek.
Balen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:38   

Mijn zoon is met lotnummer 7418 op zn 9e keuze geplaatst (Berlage). Ik vond dat oprecht een leuke school, maar zoon had graag naar een gymnasium/Amsterdams gegaan. Laagste nummer op wachtlijst is 18 (Fons Vitae). Is er nu iets wat ik zinvol kan doen? Behalve er geen drama van maken natuurlijk...
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 16:31   

@Vrijekeuze, wat ongelofelijk kl$@#te! Daar zijn echt geen woorden voor.
In onze omgeving veel tweede en derde keuzes, en de ouders en kinderen hebben daar samen al erg rekening mee gehouden, valt me op. Wij ook tweede keuze.
Overigens moet gezegd worden dat de site perfect werkte om half 4....
JD (Ams)
op 05/04/2017 naar 16:27   

@Henri als #1 op de reservelijst heb je goeie kans. Er is altijd wel iemand die niet gaat toch?
Henri (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:20   

@Troost. Dank voor deze troostende woorden! Het is nu niet voor te stellen, maar ik denk dat je gelijk hebt!
Henri (Amsterdam Centrum)
op 05/04/2017 naar 16:19   

Pff wat een spanning weer. Met lotnummer 5100 staat onze dochter nu op de eerste plek van de reservelijst van het Cartesius 2... Heeft iemand een idee hoeveel kans zij heeft dat ze er alsnog heen zou mogen?
Troost (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:17   

Vorig jaar kwam mijn dochter bij 2de lotingsronde (voor niet geplaatste kinderen) op een school van 10de keuze. Ze is er nu superblij mee en wil na 1 jaar niet meer switchen naar haar 1ste keuze. Het was even wennen aan de gedachte, maar kinderen zijn flexibeler dan wij, de ouders. Er zijn gelukkig veel goede scholen. Het is ontzettend balen, ik krijg er bijna herbelevingen van, maar het komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 16:12   

Vrije keuze
Wat ontzettend erg voor jullie... Welk lotnummer had je?
In de klas van mijn dochter lijken veel mensen op eerste keuze, maar ik kan me voorstellen dat de echt teleurgestelden zich nog even niet gemeld hebben

Veel sterkte daar!!
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 15:49   

Vorig jaar kwam onze oudste zoon op zijn 9de keuze, dit jaar is mijn middelste zoon uitgeloot voor alle van de 12 (!) scholen op zijn lijst. Ik weet het ook niet meer. Dit is één grote nachtmerrie.
Lorianne van Het Parool (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 14:06   

Lieve ouders, een spannende middag is het ongetwijfeld voor jullie allemaal. Mochten er nou straks kinderen zijn die buiten hun top 5 zijn gevallen en daarover willen vertellen in het Parool dan ben ik bereikbaar via l. vangelder @ parool.nl. Sterkte vandaag!
Mar2 (West )
op 05/04/2017 naar 13:08   

Succes allemaal vanmiddag!!
Bennie Blind (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 00:29   

De geconstateerde ongelijkheid die Lorianne van Gelder poneert in het Parool, waarbij ze vervolgens stelt dat die ongelijkheid dan toch ineens wél kleuren- en klasse-blind zou zijn, daar zijn wel wat nodige kanttekeningen bij te plaatsen, of directer gezegd: is het flauwekul, namelijk:

1. De opgehoogde cito-advies leerlingen zoeken het maar uit in dit loot-systeem, deze leerlingen zijn toevallig wél heel veel vaker van een bepaalde kleur of klasse dan de restgroep.
2. De leerlingen die een voordeel hebben van het huidige loot-systeem (voor een overtekende school kiezen) zijn van een totaal andere klasse en kleur, gemiddeld gesproken dan, dan de leerlingen (de overgrote groep leerlingen die geen overtekende keuzes maakt) die dan vervolgens wel slechts de nadelen van het huidige loot-systeem maar te slikken hebben.
3. Álle leerlingen moeten nu ineens rekening houden met uitloting op álle scholen, daarvoor dan ook nog eens een heel lange plan-B lijst opstellen, alleen maar om de leerlingen die wél voor de overtekende scholen kiezen uit de wind te houden. De leerlingen die voor deze overtekende scholen kiezen zijn een heel andere groep, zeker ook qua kleur en klasse, dan de restgroep.

Klasse en kleur zijn dus héérsend in het loot of matching 2.0 systeem, maar wat zou je ook anders kunnen verwachten wanneer je simpelweg kijkt naar de ontstaansgeschiedenis daarvan.
Elisabeth (Amsterdam )
op 02/04/2017 naar 22:21   

Dank Bennie Blind en anderen voor jullie bijdragen. Veel onderwerpen die ouders aandragen op het forum, twitter en die we via e-mail binnenkrijgen worden verwerkt in de VSA updates.
Onder 'nieuws' vind je de laatste update van VSA met de laatste informatie voor deze spannende dagen en
- achtergrond bij de weigering van de wethouder haar bevoegdheden in te zetten om de mismatch slim te bestrijden
- de echte voorkeuren stonden toch centraal bij de keuze voor centrale loting?
- loten om schaarse plekken is een politieke keuze
- opnieuw: hoe kun je segregatie slimmer tegengaan
- is er meer uitval sinds centrale loting en het vervallen van de Cito score als 2e objectieve gegeven?
- vrije schoolkeuze in de kabinetsformatie
- nieuws uit de werkgroep kernprocedure
Reacties zijn welkom!
Caroline (Amsterdam)
op 02/04/2017 naar 11:28   

Zou de vraag naar categorale scholen toenemen omdat die over het algemeen kleiner zijn?
Bennie Blind (Amsterdam)
op 01/04/2017 naar 02:04   

Een volledig citaat maakt het wat duidelijker:
'De afgelopen twee jaar is de vraag naar categorale vwo-scholen toegenomen.
Deze ontwikkeling wordt nader bekeken. Ik zal dit meenemen in het gesprek dat ik met OSVO over het onderwijsaanbod (sic). Hierbij betrek ik ook de wens van de gemeenteraad om in te zetten op meer brede schoolgemeenschappen.'
Dus helaas pindakaas, de leerlingen (en evt. ouders) willen weliswaar categoraal, de wethouder en gemeenteraad hebben toch andere plannen.
Namelijk vorig jaar waren er al 2000! van de 8000 leerlingen die niet op de eerste keuze gekomen zijn, dit jaar gaan ze de ontwikkeling nog eens nader bekijken.... Inzetten op brede schoolgemeenschappen waar men dus niet warm voor loopt, maarja dat is ook eigenlijk maar een perceptie-dingetje ofzo, no show,of no Choho.
Bennie Blind (Amsterdam)
op 01/04/2017 naar 01:20   

Wethouder Simone Kukenheim schrijft in haar antwoord dat:
'de afgelopen twee jaar de vraag naar categorale scholen is toegenomen.'
en ook nog:
'Deze ontwikkeling wordt nader bekeken'
Maar deze categorale trend is toch al heel heel veel langer (al decennia!) flink gaande?
Dit dan nog eens los van de al voorspelde fors toegenomen vraag naar de populaire (en heel vaak ook categorale) scholen die ze zelf , door de uitsluiting van welk strategisch gedrag dan ook, met de zelf gekozen matching-methode afgedwongen hebben?
O.O.M.Tom (A'dam)
op 22/03/2017 naar 02:16   

Waarom is er nog steeds een loot systeem wat enkel degenen bevoordeelt die een school uit bijvoorbeeld de top-3 op de eerste plaats zetten ?
Alle anderen, een veel grotere groep, worden daarmee dan benadeelt.
De groep van anderen is bovendien vele malen groter en ook nog kwetsbaarder, waarom moeten zij dan toch lijden onder de keuze van enkelen?
De petitie voor een voortzetting van de DA loting status quo was ook al niet groter dan de enquete die de osvo gehouden heeft onder de diverse groep direct betrokkenen, waarna de osvo dan dus ook een besluit nam voor een ánder loot mechanisme.
Toch is dit op het aller-aller-laatste moment door de osvo ingewisseld voor het huidige loot systeem. Volgens een rector die ik gesproken heb gebeurde dit onder de druk van de plaatselijke politiek, waarvan men natuurlijk afhankelijk is voor o.a. de financiering van eventuele extra's of vernieuwingen.
Machtsmisbruik?

De vraag is wie of welk media-programma deze rare gang van zaken voor het voetlicht zou kunnen brengen want dat hier de diverse belangen wel heel bijzonder of helemaal niet meegenomen zijn lijkt me wel duidelijk.
Simone.E.N.Ikdan (D'gentrificatiepro66)
op 22/03/2017 naar 01:20   

keuze-stress, casino-systeem, marketing-strategie, D'66, etc.
.....wacht-toon.......
decorrespondent.nl/6432/mag-het-op-school-all emaal-wat-minder-excellent/1862714011488-3940453a
Kiki (Amsterdam)
op 17/03/2017 naar 09:44   

Het is onbegrijpelijk dat gekozen is voor een systeem van uberloting dat zoveel onduidelijkheid en onzekerheid geeft en intransparant is.
Waarom worden kinderen en ouders niet serieus genomen maar wel geschermd met een petitie die o.a ondertekend is door een rector in Haarlem die ook een artikel geschreven heeft dat kinderen geen lotnummer zijn??

Het inschrijfformulier kan getekend worden met "voor gezien" of een andere toevoeging waardoor je niet medeplichtig bent aan het huidige systeem van plaatsing door loting voor iedereen.
Voor de OSVO is het erg makkelijk dat zoveel ouders een passieve houding hebben van acceptatie en 'er valt niets aan te doen', maar is dit de manier waarop met kinderen omgegaan moet worden? Bezwaar maken is mogelijk!
XRumerTest (XRumerTest)
op 16/03/2017 naar 17:16   

Hello. And Bye.
Mister X (Unknown)
op 11/03/2017 naar 16:37   

O.S.V.O. = Oudkerks Stalinistiche Vereniging Onderwijs
Mar2 (Amsterdam west)
op 08/03/2017 naar 19:29   

@ louise, ik kan niet helemaal terugvinden wat ik geschreven heb, maar volgens mij bedoelde ik in het eerste systeem, toen moest je onder de 545 CITO een toelatingstoets doen voor een categoraal VWO/GYM.
Nu blijken er best veel kinderen onder de 545 te scoren met een VWO advies, dus denk meer kinderen met uiteindelijk een VWO advies maar misschien ook wel meer afstromers...
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/03/2017 naar 08:46   

@Schaever: ja, dat klopt. Dit jaar start alleen de School voor Persoonlijk Onderwijs in noord met Havo en vwo. Ook willen zij leerlingen met vmbo-t advies toelaten. VSA heeft de wethouder gevraagd haar bevoegdheden in te zetten om de mismatch slim te bestrijden, in lijn met de beloftes van schoolbesturen van het huidige vijfjarenplan het aanbod te verbeteren. Maar er komt vooralsnog niet meer ruimte voor het Hyperion lyceum, waar de langste reservelijst is. Zie de twitterfeed van VSA voor de relevante links.
@Louise: een toelatingsaxamen voor het gymnasium mag inderdaad niet, sinds het basisschooladvies leidend is, mogen er geen aanvullende eisen worden gesteld. Door gebrek aan alternatieven voor aantrekkelijk vwo aanbod als Hyperion en Amsterdams lyceum willen veel kinderen als alternatief naar een categoraal gymnasium.
Louise (Amsterdam)
op 07/03/2017 naar 14:12   

@Mar2 Toelatingstoets voor gymnasium? ? ? Na de loting/matching? Ik dacht dat ze dat niet meer mochten doen.
Schaever (A'dam)
op 06/03/2017 naar 01:19   

Klopt het dat er dit jaar helemaal geen serieuze stappen zijn gezet ter verbetering van de lotings-problematiek?
Of zie ik het dan te somber in?
Er zijn wel wat nieuwe scholen gestart, maar dat zet echt totaal geen zoden aan de dijk. Dat gaat tezamen over hooguit tientallen plaatsen.
Terwijl er ettelijke honderden (méér dan twee-duizend eigenlijk) plaatsen te weinig zijn om iedereen een enigszins favoriete plek te geven.

Wat was de rol van de wethouder hierin?
Marinus. (Vd lubbe)
op 06/03/2017 naar 01:00   

BESTE BESTEUURDERS, MOETEN JULLIE NIET FF WAT RUSTIGER AAN DOEN. NA ALLE COMMOTIE? CHILL!
SIMONE,WELKE PORTEFEUILLE IS DE JOUWE OOK ALWEER? COOL DOWN BABE. NEGEREN OF NEGER-EN KAN OOK GEWOON. WAAROM ZOU JE OOK JE DRUK MAKEN, PUT YOUR MOUTH WHERE THE QUICK MONEY IS.
BNB UBER ALLES?
annihilation.
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 04/03/2017 naar 11:54   

wat eigenlijk ook transparanter zou moeten zijn is het feit of er wel daadwerkelijk zoveel plekken zijn op een school als aangegeven in de gids. Na de nummer 10 plek van vorig jaar heeft onze middelste nu gelukkig voorrang op het Fons. Broertjes/zusjes gaan dus voor, ik zag een lijst van circa 80 voorrangs kinderen, als die er allemaal gebruik van maken dan zijn er nog maar 120 plekken over....
Mar2 (Amsterdam)
op 03/03/2017 naar 14:37   

@ elisabeth

Dank je, begrijpelijk, maar voor de nieuwsgierigen ook jammer...
Ik ken de cijfers van vorig jaar wel zo'n beetje uit het hoofd ;-)

Gewoon geduld....
Elisabeth (Amsterdam)
op 03/03/2017 naar 10:14   

Nee, het aantal aanmeldingen is tot een de centrale loting niet bekend. De beleidsbepalers denken dat daar een "verkeerd signaal" vanuit kan gaan. Daarom is de vroegere transparantie overboord gezet en is het nu een Black Box met een cijfermatige analyse achteraf. Wil je enig inzicht hebben, dan kun je kijken hoeveel aanmeldingen er het vorig jaar waren.
Mar (Amsterdam west)
op 03/03/2017 naar 08:53   

Wij gaan volgende week onze inschrijving definitief maken.
Ben benieuwd.
Laten scholen iets los of de hoeveelheid aanmeldingen tot nu toe??
Zegt niet zoveel, omdat het natuurlijk ook gaat om de rest van de keuzes
Maar in het eerste systeem kon je per dag zien hoeveel aanmeldingen er per school waren.
Nu weet je niks, het andere uiterste...
Ben gewoon nieuwsgierig ;-)
Joske (Amsterdam)
op 01/03/2017 naar 18:38   

Ha Annabel,

Is er een keuze dan? Ik neem aan dat je toch akkoord zal moeten gaan door je handtekening te zetten. Zonder handtekening geen aanmelding lijkt me.

Ik vind het systeem ook helemaal ruk, incluis de kernprocedure maar het is een gelopen race jammer genoeg.
Annabel (Amsterdam)
op 01/03/2017 naar 10:40   

Hallo,
Ik vroeg mij af hoe jullie omgaan met de verklaring die onderaan de lijst met voorkeuren moet worden ondertekend, namelijk dat wij als ouders akkoord zijn met de voorwaarden van de Kernprocedure. Nu vind ik de voorwaarden van de Kernprocedure niet bepaald inzichtelijk en vind ik het een gedrocht van een systeem (na het debacle in 2015 bij onze eerste zoon houd ik mijn hart vast). Ik ben het beslist niet eens met de voorwaarden maar wij hebben geen keuze; ik heb dan ook grote moeite met het ondertekenen van die an de lijst gekoppelde verklaring.
P (Amsterdam)
op 28/02/2017 naar 12:19   

Hoe krom kan een systeem zijn, je kind kiest voor een school, waar "in principe" voldoende ruimte is, waar ook bij het oude systeem al enige jaren niet geloot hoefde te worden. Vervolgens kan je kind toch niet naar die "minder" populaire school toe, omdat andere kinderen wel voor hele populaire scholen kiezen en deze minder populaire school ergens achter op hun lijst hebben.
Margje (Amsterdam)
op 26/02/2017 naar 10:33   

@Elisabeth, dank je wel voor je reactie. Duidelijk verhaal.
Elisabeth (Amsterdam)
op 26/02/2017 naar 10:12   

@Margje: als je zoon het HLZ de leukste school vindt en hij heeft voorrang, dan kan hij die school gewoon op 1 zetten. Voorrang voor broertjes en zusjes is afgeschaft op alle scholen die dat nog hadden, met een overgangsregeling voor broertjes en zusjes van kinderen die op 1 oktober 2016 op die school zaten. Jouw zoon heeft dus nog wel recht op voorrang. Hypothetisch is het mogelijk dat er onder voorrang kinderen geloot wordt, in het geval dat er meer broertjes en zusjes zijn van kinderen op het HLZ dan er plek is. Het Spinoza lyceum loot op havo en h/v niveau onder voorrang leerlingen, maar de voorrang regeling is op het Spinoza veel ruimer, nl alle leerlingen afkomstig van een Dalton basisschool hebben recht op voorrang.
I (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 23:47   

Het zou fijn zijn als de door vsa voorgestelde extra klas op het Hyperion er dit jaar al bij komt en we niet hoeven te wachten tot het nieuwe schoolgebouw af is. Dan hebben de kinderen die dit jaar loten er ook al wat aan.
Margje (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 22:15   

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met de broertjes/zusjes regeling op het HLZ? Mijn zoon overweegt HLZ op nr 1 te zetten, omdat zijn broer er ook zit en hij daardoor voorrang zou hebben. En de school leuk vindt:)
Hoe werkt dit dan met het huidige systeem van 12 scholen opgeven en loten? Geldt dat niet bij een school met broertjes/zusjes regeling?
Elisabeth (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 14:45   

Donderdag 2 maart a.s. bespreekt de raadscommissie jeugd en cultuur, op verzoek van CDA raadslid Marilia Laseur, de brief van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam aan de wethouder onderwijs. De wethouder wordt in die brief opgeroepen om haar bevoegdheden te gebruiken om de bestaande mismatch tussen vraag en aanbod te bestrijden. Zie voor meer informatie de laatste nieuwsbrief van VSA (onder 'nieuws') en de twitterfeed.
I (Amsterdam)
op 24/02/2017 naar 16:57   

Jazeker, klopt, er zijn veel leuke scholen in Amsterdam te kiezen, maar 12 passende scholen lukt niet echt...... Ik hoor inderdaad ook drama verhalen bij scholenwissel na 1 of 2 of 3 jaar. Dat proces lijkt een grote black box en heel weinig transparant. Gaat dat eerlijk in zijn werk? en hoe gaat dat dan? Heeft een kind met de hoogste cijfers de meeste kansen of het kind waarvan de ouders bevriend zijn met de rector?...
Mar2 (Amsterdam west)
op 24/02/2017 naar 12:08   

Mijn oudste dochter is ook van de eerste lichting
Toevallig ook op categoraal gym.
Er stromen wel wat af, maar het is inderdaad moeilijk om dan een andere school te vinden begrijp ik.
In haar jaar vielen er nog best wat kinderen af vooraf doordat ze uiteindelijk geen 545 haalden en de toelatingstoets niet haalden. Dus ik kan me voorstellen dat er nu nog meer "overboeking" op de categorale is en er toch iets meer kinderen het niet redden. Maar dat zal waarschijnlijk blijken...

Zijn overigens bij haar op school ook wel kinderen die door over te stappen naar atheneum wel gewoon over kunnen...
Ik vind latijn en grieks ook wel veel tijd en inspanning kosten.
Mijn oudste wilde toen niet perse een gym, maar ze viel op die school en uiteindelijk mag ze nu wel duits en frans laten vallen omdat ze een klassieke taal houdt en dat is prima voor haar...

Het blijft puzzelen...
Maar er zijn ook wel heel veel leuke en goede scholen te kiezen in Amsterdam...
Irene (Amsterdam)
op 24/02/2017 naar 11:41   

@I
Ons kind zit inmiddels in de 2e op een categoraal gym, zij behoort dus tot de eerste lichting die op basis van een schooladvies een school kon "kiezen".
Bij haar op school nauwelijks zittenblijvers of afstromers. Het probleem om een plek te vinden als je van school wil wisselen blijft onveranderd groot, is wat we horen in onze omgeving.
I (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 23:51   

Ik las dat vorig jaar 35% van de vwo leerlingen een lagere cito score heeft gehaald dan 545. Betekent dat dat de druk op de vwo scholen daardoor nu ook 35% meer is? Of heft dit het verschil op tussen de leerlingen die nu havo/vwo Advies krijgen, maar voorheen met veel oefening een cito boven 545 kregen?

Is al bekend hoeveel leerlingen van school gaan wisselen na de eerste klas omdat het niveau toch niet bij ze past? Komen hier per school overzichten van? Hoeveel was dat andere jaren? M.a.w als je op school nummer 12 komt, kun je dan na een jaar makkelijk wisselen van school?
I (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 23:51   

Ik las dat vorig jaar 35% van de vwo leerlingen een lagere cito score heeft gehaald dan 545. Betekent dat dat de druk op de vwo scholen daardoor nu ook 35% meer is? Of heft dit het verschil op tussen de leerlingen die nu havo/vwo Advies krijgen, maar voorheen met veel oefening een cito boven 545 kregen?

Is al bekend hoeveel leerlingen van school gaan wisselen na de eerste klas omdat het niveau toch niet bij ze past? Komen hier per school overzichten van? Hoeveel was dat andere jaren? M.a.w als je op school nummer 12 komt, kun je dan na een jaar makkelijk wisselen van school?
Irene (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 18:50   

Was dat dan niet voor de Hyperion-Voxklassen?
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 12:19   

@g. Henkie, ons kind kwam op plaats nr 10, voor de 2e ronde stond er op de lijst echt nog 2x plek voor het hyperion, maar dat durfden wij niet aan. @ Elizabeth, wij hadden lotnummer 6850 met Fons Vitae op nummer 10. Daar kwam ons kind toen op. Het OSVO vertelde dat er op het Fons als laatste een kind met lotnummer 7260 is geplaatst. Ik begrijp dat deze school voor havo en havo/vwo leerlingen heel gewild is maar minder voor VWO kinderen, daarom was er nog plek met een slecht lot nummer. Het Fons bevalt ons nu heel goed, het is ook een begaafdheidsprofiel school en heeft een gymnasium klas.
Elisabeth (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 08:17   

@Joske: ik begrijp je frustratie volkomen en ben het ook met je eens. Niets moet schreef ik al.
De keuze voor dit systeem van centrale loting is na het debacle van de eerste centrale loting en matching in 2015 gemaakt na een "petitie voor de matching" met steun van de wetenschappers achter het systeem. Het ligt nu voor drie jaar vast (al beweren sommige schoolbesturen inmiddels dat het voor vier tot vijf jaar vastligt).
Een belangrijke reden om voor dit systeem van centrale loting te kiezen was dat strategisch kiezen uitgebannen moest worden en het om de 'echte voorkeuren' van kinderen moest gaan. De 'echte voorkeuren' zijn bekend en stabiel en het probleem van tekort aan plaatsten op zgn 'populaire scholen' is niet opgelost en strategisch kiezen bestaat ook nog steeds. Bijvoorbeeld door het recht op voorrang strategisch in te zetten of door de zgn populaire scholen alleen bovenaan de lijst te zetten. De problemen lossen we alleen op als het aanbod beter matcht bij de vraag en aangepast wordt aan die echte voorkeuren.
De stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam is in 2009 opgericht om continuïteit te creëren in de druk op schoolbesturen en gemeente en hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen om adequaat onderwijs te bieden voor àlle Amsterdamse kinderen. Met steun van ouders in Amsterdam blijven we ons daar ook de komende jaren voor inzetten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 07:49   

@G.Henkie: ik denk dat je geuite vermoeden juist is: de conrector snapt het systeem zelf niet. Welke school is dat?
Het is onzin te denken dat je een goede inschatting kunt maken o.b.v. het aantal aanmeldingen (= aantal 1e keuzes). Vooral de resultaten bij het Fons Vitea en het Vossius laten dat zien - deze scholen hadden in 2016 in beginsel voldoende plek voor alle 1e keuze leerlingen maar staan bij veel kinderen laag op de voorkeurslijst waardoor 1e keuze leerlingen toch uitgeloot werden. Voor alle betrokkenen is dat teleurstellend.
Helaas is het systeem niet alleen voor kinderen en hun ouders moeilijk te doorgronden, ook onderwijsprofessionals op basisschool en VO snappen het lang niet altijd.
Joske (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 23:15   

Elisabeth,

Ik ken het advies van de Osvo en de gemeente. Maar als in de praktijk blijkt dat het eigenlijk totaal nutteloos is om 12 scholen op je lijst te zetten, waarom zou je dat dan doen? Als je een heel hoog nummer hebt, dan kom je vanzelf ergens in je top 5 of 6. Maar als je een laag nummer hebt, dan ben je bij voorbaat kansloos bij de meest populaire scholen dus waarom zou je die dan nog laat op ranglijst zetten?

En wie heeft ooit bedacht dat je 12 scholen moet selecteren? Waarom niet gewoon 5? Voor iedereen? Alsof je 12 scholen gaat vinden die passen bij je kind. iedereen doet concessies in top 5 tm 12 en wil eigenlijk helemaal niet dat zijn kind aar heen gaat. Het slaat echt helemaal nergens op.

Aaaaaal die open dagen, aaaaal die zorgvuldige afwegingen, aaaaaal dat gewik en geweeg welke school voor je kind het beste is en biedt geen enkele garantie: alle kinderen zijn allemaal onderdeel van een grote loterij.

En het erge is: volgend jaar is het weer hetzelfde circus. Maar dan zijn wij er van af. Dus laten we het gaan. En dan gaat de volgende groep ouders zich er weer boos over maken, ontdekken ook weer te laat hoe kut dit systeem is maar dat het een gelopen race is, en leggen zich weer met vee protest neer bij deze idiotie. Enzo voorts enzo voorts.

Er moet toch echt serieus een beter systeem te bedenken zijn dat dit? Hoe doen andere steden het dan?
G. Henkie (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 22:11   

@Elisabeth (Amsterdam)
Tijdens een van de lesjesmiddagen vorige maand vertelde een conrector onderbouw aan de honderden aanwezige ouders dat hij bij een inschrijving op zijn school vlak voor sluiting van de inschrijvingstermijn, hij een zeer duidelijke inschatting kon maken van je kansen, want dan wist hij hoeveel aanmeldingen er lagen.
Zo werkt dat toch niet, of heeft hij dan inzicht in álle voorkeurslijstjes van de andere scholen?
Zelfs dán kan hij toch niet inschatten welke verschuivingen die wensen vervolgens weer veroorzaken?
Of snapt hij ook misschien de loting niet?
G. Henkie (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 21:53   

@Moeder van 3 (Amsterdam)
Het Hyperion Lyceum had vorig jaar 135 plekken aangeboden en ook allemaal opgevuld uit een groep van 240 leerlingen die die school als eerste voorkeur ingevuld hadden. Er waren dus geen plekken over voor 'tweede keuze' leerlingen.
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 12:40   

@ mar 2,het hyperion had vorige jaar na de eerste loting nog 2 plekken over. Dus alles is mogelijk. Even voor iedereen, onze zoon kwam op school nummer 10, niet leuk dus, maar hij heeft nu toch vriendjes en het gaat heel goed. We gaan nu met kind nummer 2 loten, weer heel veel spanning maar we blijven positief, ook voor ons kind!
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 12:18   

Het advies van Osvo en de gemeente luidt dat je bij havo en vwo advies het liefst 12 scholen in volgorde van voorkeuren op je lijst zet.
M.a.w.: niets moet. Zet alleen scholen op je lijst waar je eventueel naartoe zou willen en laat scholen waar je niet naartoe wil weg. Er is geen transparantie over het aantal aanmeldingen tijdens de inschrijvingsdagen omdat "daar een verkeerd signaal vanuit kan gaan"; men wil dus ook niet dat ouders en kinderen zich laten leiden door populariteit en kans op inloten. Je kunt de zgn 'populaire scholen' dus gewoon op je lijst zetten in volgorde van voorkeuren. Als je uitgeloot wordt voor alle 12 scholen op je lijst is dat niet je 'eigen schuld' maar domme pech dat je een hoog lotnummer kreeg en het gevolg van te weinig plaatst op de twaalf scholen op je lijst,
Joske (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 11:36   

Jitta, Dat de voorkeuren zullen gaan verschuiven lijkt niet heel waarschijnlijk:

Ten opzichte van vorig jaar is de verdeling van de voorkeuren redelijk stabiel gebleven. De nieuw opgerichte scholen hebben een vrij beperkt aantal leer- lingen getrokken. Van deze scholen moest alleen bij de Vinse school geloot worden. De allocatie van leerlingen kwam sterk overeen met de simulaties van dit mechanisme met het cohort van vorig jaar. Gegeven dat er geen grote capaciteitsverschuivingen waren, duidt dit er op dat de voorkeuren sta- biel zijn.

Een hele populaire school onder een minder populaire school zetten is dus echt onzin en puur voor de vorm om die 12 te halen als het zo lees.

Ik wil het wel doen hoor, "voor de statistieken" en dat we bij totale uitloting kunnen klagen dat we er toch 12 op hadden staan, maar het is eigenlijk natuurlijk jezelf en het systeem een beetje in de maling nemen.
Mar2 (Amsterdam west)
op 22/02/2017 naar 11:02   

Dank Elisabeth voor je antwoord.
Inderdaad, wij nummeren ook door.
En er zullen heel populaire scholen op 8 of 9 komen, maar dan geeft dat wel inzicht en hebben wij in ieder geval een lijst van minimaal 12 scholen gedaan. Want 12 is wat OSVO aanraadt.
Wij hebben onze dochter binnen de 15 bezochte scholen de vrije hand gelaten, maar alle populaire scholen staan heel hoog, dus blijkbaar toch diezelfde aantrekkingskracht op kinderen.
Al moeten we deze vakantie nog precies nummeren. De top 3 is heel duidelijk (hyperion op 3, ook niet heel zinvol...)
Succes allemaal.
Jitta (Diemen)
op 21/02/2017 naar 14:37   

*tenminste* *zeggen*
Jitta (Diemen)
op 21/02/2017 naar 14:36   

@Joske, als alles hetzelfde blijft heeft dat geen enkele zin. Alleen is niet elk jaar alles hetzelfde, en hebben we pas van één jaar met dit systeem cijfers, en het hangt dus ook af van wat jullie minder populaire scholen dit jaar doen, woe weet worden die wel schreeuwend overtekend dit jaar. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad, en het geeft meer data voor volgende jaren. Dan maar. Ofzo. En mocht je helemaal van je lijst afkletteren kun je tenmisnte zeffen dat je er 10 had ingevuld.
Joske (Amsterdam)
op 21/02/2017 naar 14:19   

Vraag: heeft het uberhaupt zin om scholen die een hoger maximaal lotingsnummer hadden in 2016 na een school te plaatsen die een lager maximaal lotingsnummer te plaatsen?

Maw, heeft het zin om scholen als het Nicolaas en Cartesius lyceum voor havo na minder populaire scholen te plaatsen? Mijn dochter wil deze scholen graag op de 6e en 7e plaats zetten anders komen we maar tot een lijst van 10.
Dit heeft toch eigenlijk helemaal geen enkele functie?
Joske (Amsterdam)
op 21/02/2017 naar 14:18   

Vraag: heeft het uberhaupt zin om scholen die een hoger maximaal lotingsnummer hadden in 2016 na een school te plaatsen die een lager maximaal lotingsnummer te plaatsen?

Maw, heeft het zin om scholen als het Nicolaas en Cartesius lyceum voor havo na minder populaire scholen te plaatsen? Mijn dochter wil deze scholen graag op de 6e en 7e plaats zetten anders komen we maar tot een lijst van 10.
Dit heeft toch eigenlijk helemaal geen enkele functie?
Elisabeth (Amsterdam)
op 20/02/2017 naar 21:19   

@Mar: Binnen de kernprocedure mogen scholen schuiven met het type klassen. Als het ene niveau niet vol raakt, plaatsen ze meer kinderen van het andere niveau. Dat noemen ze 'bordjes verhangen'.
Op het MLA zie je inderdaad dat er gepland 108 vwo en finaal 84, waardoor 12 kinderen op de wachtlijst staan. Havo en H/V samen was 130 gepland en 168 finaal en 69 op de wachtlijst. Waarom het MLA hiervoor gekozen heeft, is onbekend maar een school mag dat dus ook doen.
@Jitta: Het is een ingewikkeld systeem dat soms lastig te bevatten is. In het evaluatie rapport loting en matching 2016 vind je tabel 4 op p. 13 met daarin het maximale lotnummer van kinderen die nog geplaatst zijn op scholen die geloot hebben. Misschien kun je die aan je dochter laten zien? Dan kan ze zien dat bij sommige scholen het maximale lotnummer veel lager is dan bij andere scholen. Ieder kind krijgt één lotnummer en er zijn lotnummers van 1 tot ongeveer 7.500.
Elisabeth (Amsterdam)
op 20/02/2017 naar 21:19   

@Mar: Binnen de kernprocedure mogen scholen schuiven met het type klassen. Als het ene niveau niet vol raakt, plaatsen ze meer kinderen van het andere niveau. Dat noemen ze 'bordjes verhangen'.
Op het MLA zie je inderdaad dat er gepland 108 vwo en finaal 84, waardoor 12 kinderen op de wachtlijst staan. Havo en H/V samen was 130 gepland en 168 finaal en 69 op de wachtlijst. Waarom het MLA hiervoor gekozen heeft, is onbekend maar een school mag dat dus ook doen.
@Jitta: Het is een ingewikkeld systeem dat soms lastig te bevatten is. In het evaluatie rapport loting en matching 2016 vind je tabel 4 op p. 13 met daarin het maximale lotnummer van kinderen die nog geplaatst zijn op scholen die geloot hebben. Misschien kun je die aan je dochter laten zien? Dan kan ze zien dat bij sommige scholen het maximale lotnummer veel lager is dan bij andere scholen. Ieder kind krijgt één lotnummer en er zijn lotnummers van 1 tot ongeveer 7.500.
Jitta (Diemen)
op 20/02/2017 naar 10:28   

Zo, de lijst is klaar. Op nr 2 een schoolkeuze waar niet geloot is afgelopen jaren. Op nr 4 ook. Dus wij zijn relaxed. Dochter niet: Mam, maar er moeten 12 scholen op de lijst, anders kom ik misschien nergens op. Hoe leggen we haar uit dat het geen ene ... uitmaakt of we het Spinoza op 6 of op 10 zetten, omdat, als ze wordt uitgeloot op nr 2 en 4, ze ZEKER wordt uitgeloot bij het Spinoza, en ze 'm dus net zo goed weg kan laten?
Mar (Amsterdam west)
op 19/02/2017 naar 22:16   

Ik vroeg me nog wel iets af...
Misschien weet iemand (van VSA) daar het antwoord op.
Vorig jaar had bijvoorbeeld MLA VWO 108 VWO plekken beschikbaar.
Er zijn er uiteindelijk maar 84 geplaatst. Maar er staan er wel 12 op de wachtlijst voor VWO havo en h/vwo zijn er meer geplaatst.
Ik snap helemaal dat als je plekken over hebt dat je schuift, maar mag je ook afwijken van de oorspronkelijk toegezegde plekken als er daardoor 12 kinderen worden benadeeld?
Jammer toch of niet (Amsterdam)
op 17/02/2017 naar 10:06   

Blijft een vreemd systeem wat niet werkt. Zijn tevreden met vele plaatsingen binnen de top 5. Andere woorden, Je wil graag op de school van je eerste keuze maar daar zitten de lotnummers die het op de 2de, 3de etc plek hadden gezet. Dat heet in Amsterdams OSVO taal, eerlijk. Dus fijn dat je bij de opendagen geweest bent maar de kans dat het je lukt is klein. Maar het komt altijd goed! Want je moet blij zijn dat veel kinderen op de school zitten waar jij je zo op verheugd had, maar eigenlijk niet daar wilden zitten. Dus we hebben met zijn allen gedeelde pech.
Jammer toch of niet (Amsterdam)
op 17/02/2017 naar 10:06   

Blijft een vreemd systeem wat niet werkt. Zijn tevreden met vele plaatsingen binnen de top 5. Andere woorden, Je wil graag op de school van je eerste keuze maar daar zitten de lotnummers die het op de 2de, 3de etc plek hadden gezet. Dat heet in Amsterdams OSVO taal, eerlijk. Dus fijn dat je bij de opendagen geweest bent maar de kans dat het je lukt is klein. Maar het komt altijd goed! Want je moet blij zijn dat veel kinderen op de school zitten waar jij je zo op verheugd had, maar eigenlijk niet daar wilden zitten. Dus we hebben met zijn allen gedeelde pech.
Jammer toch of niet (Amsterdam)
op 17/02/2017 naar 10:06   

Blijft een vreemd systeem wat niet werkt. Zijn tevreden met vele plaatsingen binnen de top 5. Andere woorden, Je wil graag op de school van je eerste keuze maar daar zitten de lotnummers die het op de 2de, 3de etc plek hadden gezet. Dat heet in Amsterdams OSVO taal, eerlijk. Dus fijn dat je bij de opendagen geweest bent maar de kans dat het je lukt is klein. Maar het komt altijd goed! Want je moet blij zijn dat veel kinderen op de school zitten waar jij je zo op verheugd had, maar eigenlijk niet daar wilden zitten. Dus we hebben met zijn allen gedeelde pech.
Amsterdam (Amsterdam)
op 16/02/2017 naar 12:21   

Als je van te voren jouw lootnummer weet, dan is het toch makkelijker jouw voorkeur lijst te maken? Als je nummer 1500 bent, dan heb je lijst van 3-4 scholen genoeg. Als je nummer 7000 bent, dan moet je lijst van 15-17 scholen maken of minder populaire scholen op de lijst zetten. Waarom geven ze je loot nummer niet van te voren?
Georgiana (Hamptworth)
op 16/02/2017 naar 08:59   

______ _____________ _______ ____________ _______
Esje5 (Amsterdam )
op 15/02/2017 naar 22:40   

Dank je wel, @Elisabeth. Spannend tot op het laatst dus.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 22:27   

@Esje5: Je kunt je lotnummer samen met de uitslag van de loting en matching op 5 april om 15:30 uur in MEPS zien. Je krijgt vooraf de inloggevens per e-mail toegestuurd.
Esje5 (Amsterdam )
op 15/02/2017 naar 21:16   

@Elisabeth, dank je wel! Weet je ook of en wanneer we het lotnummer te horen krijgen? Is dat pas na de loting?
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 20:38   

@Esje5: het ELLK nummer is het (unieke) leerlingnummer en dat correspondeert niet met het lotnummer dat je kind straks bij de centrale loting krijgt. De computer geeft ieder kind één lotnummer waarmee het voor alle scholen op de lijst loot. Misschien moet je dat de juf ook even laten weten?
Heb je het geluk een laag lotnummer toebedeeld te krijgen, dan kom je hoog op je lijst terecht, heb je de pech een hoog lotnummer te krijgen dan kom je heel laag of zelfs buiten ken lijst. In de analyse loting en matching 2016 vind je in tabel 4 op p. 13 het maximale lotnummer waarmee leerlingen op scholen waar heloot werd zijn geplaatst.
Esje5 (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 19:51   

Mijn dochter kreeg vandaag het aanmeldformulier mee van school. Volgens de juf correspondeert het elkk leerlingnummer met het lotnummer. Weet iemand of dat klopt, en zo ja welk deel van het nummer dan het lotnummer is?
Suzanne (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 19:01   

Een paar jaar geleden stonden we met onze dochter voor de keuze. Gaan we de gok wagen op de populaire school waar ze zo graag naar toe wilde en loten riskeren of toch maar niet? Ze durfde het uiteindelijk niet aan. Maar ze heeft er heel veel tranen om gelaten.
Vorig jaar was onze zoon aan de beurt. Hij kon de gok wel wagen en zette zijn lievelingsschool op 1. Helaas werd het nummer 2. Maar het feit dat hij het had kunnen proberen zonder meteen te riskeren uit de allerlaatste restjes te moeten kiezen was een veel beter gevoel dan toen onder Boston. Gokken en verliezen was minder pijnlijk dan niet eens durven gokken.
EH (Adam)
op 15/02/2017 naar 16:17   

Zo fijn aan strategisch kiezen: ouders die wachten tot het allerlaatste moment, de allerlaatste dag en dan de keuze maken.

En dan is ineens de school van je 1e keuze toch vol, en wordt er alsnog geloot. En val je buiten de boot, terwijl er anders echt nooooit geloot werd op die school.

Want ouders kiezen een school die ook niet op de eerste plek staat, maar de 3e voorkeur. Een strategische stem, dus. En het kind dat zich meteen op die school had ingeschreven, want eerste keus, mag ineens loten en wordt uitgeloot. Verdrongen!!
P (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 14:53   

Bij "Boston" had je (al dan niet strategische) keuze in ieder geval meer betekenis. Een strategische keuze is ook een keuze.
En wat te denken van de klassen, gevuld met kinderen die liever op een andere school hadden gezeten, terwijl de betreffende school de "1e keuze-kinderen" prima had kunnen plaatsen.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 15/02/2017 naar 14:39   

@Suzanne
Strategisch of 'veilig' kiezen was tenminste een mogelijke keuze onder het oude Boston systeem, met alle voordelen voor de verdeling van de schaarste, een keuze die je toen kon maken.
Er liggen wel degelijk betrouwbare schattingen van de echte eerste keuzes, dus zonder strategisch gedrag, onder de Boston loting, vergelijkbaar met het aantal te weinig plekken nu, om iedereen op eerste keuze te laten scholen: 966 lln.
Daar is dus zeker wél een idee van.
De systeem eigenschappen van het DA loot systeem voegt daar echter nog een groot aantal extra aan toe, waardoor ineens 1208 lln. niet op de eerste keuze komen.

Er zijn 966 eerste voorkeur plaatsen zijn er te weinig, maar er worden er maar liefst 1208 eerste voorkeur plaatsen vervolgens niet gegund.
Nogal een treurigstemmend verschil dus.
Geen adequate reactie op de schaarste ook, dit is vergróten van de schaarste.

Tegenover de vrijheid nú van het kunnen nemen van een gokje van de één, staat natuurlijk wél de onvrijheid van het verplichte extra vergrote risico voor de ander, die wél een veiligere keuze zou willen maken, die niet mee wenst te gokken.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 15/02/2017 naar 14:00   

@EH
?Het Systeem van vóór de loting? maar dat was toch ook een loting?

Matching is niet wat het huidige DA Systeem doet, namelijk de mate van voorkeur van de verschillende leerlingen heeft geen gewicht, de plek die ze toekennen aan een school op hun lijst doet er onderling totaal niet toe.

Nu kiezen álle 8000 kinderen verplicht uit de restjes, anders komen ze nooit aan een lijstje dat lang genoeg is.
Veiligere of zelfs veilige keuzes bestaan er ook niet meer, itt in het vorige Systeem
Ook moeten ze zowat alle scholen langs want anders kan je ze met goed fatsoen niet op je lijst zetten.
Dat is tenminste onze ervaring en ook wat we nu al voor de derde keer overal om ons heen horen.

De elfde 'voorkeur' van de ene leerling weegt met dit huidige verdeel DA Systeem zwaarder dan de eerste voorkeur van de andere, wanneer diens lotnummer toevalligerwijs beter is.
Dus degene met elfde 'voorkeur' mag wel naar die school, degene met die school op de eerste voorkeur niet.

Onbegrijpelijk, dit zgn. verdringen van alleen al de eerste plek overkwam 242 kinderen vorig jaar.
Van de lagere 'voorkeuren' zijn de aantallen mij nog onbekend, maar de aantallen zullen vergelijkbaar hoog zijn.
(Wanneer iemand die aantallen wel ergens weet te vinden, graag!)
Verdringing van een hogere voorkeur van de ene leerling door de lágere voorkeur van de andere vond er onder het Boston loting Systeem iig niet plaats.
Suzanne (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 13:41   

@K.N.Uppel: onder Boston werd vaak strategisch gekozen waardoor je geen idee hebt hoeveel leerlingen niet op eerste keuze kwamen. Nu kun je ten minste de gok wagen en toch voor je favoriete school te gaan zonder daarmee meteen al je kansen te verspelen. Ik heb beide systemen meegemaakt en zolang er schaarste is kies ik voor deze.
EH (Adam)
op 15/02/2017 naar 10:05   

met het systeem van vóór de loting waren er dus 600 (!) leerlingen die moesten kiezen uit de restjes tijdens die sneue scholenmarkt, met loting en matching vorig jaar nog maar enkele tientallen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 08:51   

In de nieuwsbrief van 18 april 2016 staan de cijfers van 2013, 2014 (oude loting) en 2015, 2016 (nieuwe centrale loting) naast elkaar. Je vindt deze nieuwsbrief onder de knop 'nieuws' in de linkerbalk.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 15/02/2017 naar 02:14   

@EH
Ik wijt zeker niet alles aan het huidige loot-Systeem, ik benóem wel enkele van de problemen die dit huidige systeem veroorzaakt. Ook poog ik te schetsen waar, of bij wie, die problemen ontstaan en waar en bij wie die vervolgens neergelegd worden, of terecht komen.
Onder het vorige (Boston) Systeem waren er ook problemen met de plaatsing van leerlingen, maar verdringing was er echter helemaal niet.

600 leerlingen jaarlijks konden er destijds niet op hun voorkeur school geplaatst worden.
1200 leerlingen jaarlijks konden er afgelopen twee jaar niet geplaatst worden.

Nogal een verschil zou ik zeggen. Dubbel zoveel! Alleen maar door de Systematiek van loten, inherént aan die Systematiek.
Het is ook niet voor niks, dat de OSVO na het eerste jaar het voorstel deed voor een ander loot-Systeem.

Het moeten hebben van bijvoorbeeld een twaalfde (of vijfde) voorkeur bestond toen gewoonweg niet. Maar ook nu zullen de meesten dat geen voorkeur noemen, die houden zich echter gedwongen door de Systematiek allemaal wél bezig met wat er voor een twaalfde keuze (of vijfde) moet doorgaan. Onzekerheid voert de boventoon.

Ik sneer helemaal niet naar nieuwe scholen, signaleer wel dat er heel erg weinig gewoon onderwijs is bijgekomen, terwijl het aantal teleurgestelde kinderen meer dan verdubbeld is, slechts te wijten aan de Systematiek.

Nieuwe scholen zijn zeker nodig om het capaciteitsprobleem op te lossen. Niet extra snoep of gratis i-pads bijvoorbeeld op de scholen die volgens jou hun zaakjes niet op orde zouden hebben.
Wanneer leerlingen niet naar een school willen, zou de wens van de leerlingen leidend moeten zijn.
Niet de aanwezigheid van een school of een bestuur.

Ook pogingen om maar zoveel mogelijk overtekend te worden zijn volgens mij absoluut geen bijdrage aan een oplossing, eerder een vergroting van het probleem.
Waarom zou een school proberen om liever tweehonderd of driehonderd leerlingen teleur te stellen, dan bijvoorbeeld tachtig?
Alleen maar om de populairste te zijn? Treurig.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/02/2017 naar 20:15   

@Louise: ik heb het opgezocht en de Vox klassen zitten aan de Buiksloterweg 85, dat is hetzelfde adres als de nieuwe Havo.
EH (Adam)
op 14/02/2017 naar 07:54   

KN Uppel,
Je wijt alles aan het systeem, maar ook voor dit systeem waren er grote problemen. Heb zelf oudere kinderen die hier de dupe van waren.
En het is zo makkelijk om te sneren naar nieuwe scholen als Hyperion, ik vind 6 jaar niet lang. Dit jaar 1e eindexamenkandidaten. Amsterdams Lyceum betsaat 100 jaar, dat is pas lang.

Ik bedoel met minder populaire scholen de scholen die nog niet vol zijn. Dáár is werk aan de winkel. Díe moeten zorgen dat ze hun zaakjes op orde hebben.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 14/02/2017 naar 01:30   

@EH
volgens mij heeft Hyperion toch echt wel 2 eindexamenklassen dit jaar.
het volgend jaar, dus het jaar waarvoor mensen nu een ellenlange lijst pogen op te stellen gewoon 5 eindexamenklassen.

Het Hyperion bestaat al zes jaar lang en zou dus echt wel eens een poging kunnen doen om alles wat ze toevallig niet gebruiken kunnen domweg bij de buren voor de deur neer te leggen.

De wat minder populaire scholen hebben hun zaakjes veelal prima op orde, maar krijgen toch allemaal (30 a 40%!) afgewezen en vaak ontevreden leerlingen binnen dankzij dit kLOOT-SYSTEEM terwijl ze hun eigen school ook gewoonweg hadden kunnen vullen met de leerlingen die die school wél op de eerste plaats hadden gezet na een zorgvuldige afweging te hebben gemaakt. Die bijvoorbeeld niet zo warm lopen voor een eigen i-pad of een stoute donderdag eens in de maand.

Dit systeem dwingt iedereen in een negatieve grondhouding, voor iets wat nou juist positief is als het kiezen van een nieuwe school.
Voor het grootste gedeelte van de 8000 leerlingen is deze exercitie totaal onnodig.

Dit kLOOT-SYSTEEM is er slechts om de kleine groep leerlingen die om de poorten van de over-populaire scholen drommen ter wille te zijn.
Ten koste van de meer dan 7000 anderen, die een keuze maken die nou juist toe te juichen zou moeten zijn.

Wanbeleid, geen beleid of uitsluitingsbeleid? Alledrie misschien?

("maar wat dan pappa als ook die school dan al vergeven is.....positief blijven Robert, maar wat wil jij dan als achtste keus, jij mag het echt zeggen Robert.....of wil je die school toch liever als negende, dan krijg je wel een i-pad, maar ga je niet naar Parijs in de vierde klas....het is wel een kwartiertje minder fietsen, de route is wel wat minder aantrekkelijk..."
Robert wil naar de eerste keus, misschien naar de tweede, vooruit de derde als het echt echt moet maar dan houd het toch echt wel op voor hem. Een eventuele achtste keuze zal hem worst (case?) zijn en toch moet hij zich daar nu al serieus mee bezig houden van vader, van juf, van Simone)
EH (Adam)
op 13/02/2017 naar 15:12   

KN Uppel, Hyperion bestaat pas kort, heeft nog geen eindexamenklassen en mag t probleem oplossen?
Laat de minder populaire scholen eerst eens hun zaakjes op ordekrijgen, komen er vanzelf meer leerlingen.
Louise (Amsterdam)
op 13/02/2017 naar 13:50   

Ik heb de voorlichting van de VOX-klassen gemist en kom er in de gids en op de website niet helemaal uit. Klopt het dat je in de Hyperion-Vox klas les krijgt in het gebouw van de nieuwe HAVO? Weet iemand dat?
Louise (Amsterdam)
op 13/02/2017 naar 13:50   

Ik heb de voorlichting van de VOX-klassen gemist en kom er in de gids en op de website niet helemaal uit. Klopt het dat je in de Hyperion-Vox klas les krijgt in het gebouw van de nieuwe HAVO? Weet iemand dat?
K.N.Uppel ( Hoenderloo-Adam)
op 13/02/2017 naar 02:49   

Spijker op de kop @Hanneke,
Steeds weer wordt er gezegd dat er voldoende plaatsen zouden zijn, maar keuzevrijheid van onderwijs betekent toch echt dat je bijvoorbeeld vrij bent om te kiezen of TTO, tweetalig onderwijs, iets is dat bij je past of niet. Maw deze (over)capaciteit mag zeker niet meegerekend worden bij de beschikbare plaatsen wanneer daar helemaal geen behoefte aan bestaat in die mate.
Veel kinderen zijn daarnaast ook nog eens absoluut ongeschikt voor TTO.

Hetzelfde geldt natuurlijk bijvoorbeeld voor het Montessori onderwijs, de Dalton methode, De Vrije school van Rudolf Steiner en de bijbehorende rassentheorieën, Extreem Hervormd, Katholieke Kerk Klassikaal, Vinse, Denise, Cheider, en nog heel wat onderwijsmethoden die echt alleen kunnen gedijen wanneer óók de thuissituatie die methode ook onderschrijft (dus minstens niet ontkent of ondergraaft).
Daarnaast is bijvoorbeeld het kinderen méér dan drie kwartier (of een half uur?) laten fietsen in een fietsfile door het drukke stadsverkeer heen en ook weer terug natuurlijk ook niet iets wat je redelijkerwijs van ouders of kinderen kan verwachten.
Alle nieuwe en vaak wel wat kleinschalige of soms bizarre initiatieven zijn heel fijn voor wie daar naar op zoek is, maar mogen ook niet meegerekend worden als alternatief voor iedereen die geen plek kan vinden.
Er is dus al vele jaren (tiental?) veel te weinig plek, zéker als er gekozen mag worden, en dat schijnt idd. te mogen.

Veel kinderen willen gewoon' onderwijs', dat blijkt ook uit de overtekening van vorige jaren. In 2016 bijvoorbeeld waren er 966 plekken te weinig (meer dan 16%) om iedereen op de eerste voorkeur te plaatsen.
Méér dan twee derde daarvan wenste trouwens een school die al veel lánger onderwijs geeft.
Een kwart deel (230) van alle over-aanmeldingen komt voor rekening van het Dalton (light?) onderwijs van Spinoza Lyceum.
Een zesde deel (150) voor rekening van het Katholieke onderwijs van het St. Nicolaas Lyceum.
Een zesde deel voor het populaire onderwijs op Hyperion (105) en HAL (50).

Het lijkt dus toch het beste als die scholen die al jaren populair zijn daar ook iets mee doen, en dan bedoel ik niet nóg meer leerlingen te lokken met snoep op stoute witte donderdag ofzo, maar de al aanwézige vraag een plek proberen te geven. Dus zélf ook verantwoordelijkheid nemen.

Wat dit loting systeem echter doet is die verantwoordelijkheid botweg afschuiven naar de andere kinderen die wél voor een (wat) minder populaire school kiezen.
Deze groep ouders en kinderen zijn wel een een totaal andere groep (gemiddeld dan) dan de veelal highbrow kinderen die voor de Uber- populaire scholen (over)tekenen.
Dit loot-systeem zorgt daarmee voor extra ongelijke kansen. Daarnaast versterkt het de segregatie ook nog eens extra, die trouwens al zo fors en haast alom aanwezig is, in het VO.

De enigen die echt baat hebben bij dit systeem zijn degenen die voor de populaire scholen kiezen, verhoudingsgewijs (of toevalligerwijs?) zijn dat ook de Mondigen, degenen met invloed of contacten met politieke partijen als oa D'66 en VVD. De Hogeropgeleiden, de Witten, de Gentrificeerders.

De (DA-STB) loting-matching geeft namelijk de (toevallig) wittere en/of hoogopgeleidere ouders van deze groep kinderen EXTRA, dus betere, kansen in het lotings-proces; is de eerste keuze al vol, mag men gewoon een tweede-, een derde-, een vierde-voorkeurskeuze enzovoorts maken.

Dus ten koste van de eerste keuze, van een (toevallig) wat minder witte ander.
(maar die heeft het waarschijnlijk toch niet door want die is lager-opgeleid)
Ten koste van de REST en die is (toevallig) wat minder hoogopgeleid, wat minder wit, die maken (toevallig) minder vaak een keuze voor Spinoza, st. Nicolaas, Hyperion,Het Amsterdamsch Lyceum, etc. etc.

Verdringing vind er plaats, maar het is wel erg éénrichtingsverkeer.
Gentrificatie in de stad, gentrificatie in de buurt, gentrificatie op school, what's next?
1 (A)
op 12/02/2017 naar 21:24   

Bent u op zoek naar de keuzelijsten van Amsterdamse VO-scholen voor de centrale loting en matching, klik dan osvo
Jopi (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 11:28   

SVPO zegt op haar open dag dat ze een klas met mavo/havo leerlingen wil maken - buiten het loting/matching systeem om.

Mag dit? Kan een school besluiten de kernprocedure te negeren?
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Anne j. (Amsterdam)
op 11/02/2017 naar 15:21   

@mariska: nee in principe niet, in de tweede ronde kan je loten voor de scholen die dan nog plek hebben. Er wordt wel voordat de definitieve loting plaatsvindt een proefrondje gedraaid om te kijken waar de grootste problemen zitten en/of de grootste overcapaciteit. Naar aanleiding van dit proefrondje wordt er wel een beetje geschoven in het aanbod. Zo heeft in 2016 het Berlage lyceum zijn capaciteit voor havo tweetalig vergroot van 75 tot 140. En zijn er uiteindelijk 140 leerlingen geplaatst.
Mariska (Amsterdam)
op 11/02/2017 naar 14:24   

Vraag: als je NIET op een van de (10-12) scholen op je lijst wordt ingeloot, is er dan uberhaupt een kans in de tweede loting dat je nog op 1 van die scholen terecht komt, bijv. omdat er een éxtra klas wordt gevormd op een school?
Man Co Statistiek (Adam)
op 10/02/2017 naar 16:13   

@ elisabeth, dank voor je re-actie
Inderdaad heel bijzonder dat het hele rapport van toch liefst 17 blz. met geen enkel woord rept over verdringing én ook helemaal geen cijfers daaromtrent openbaart.

Terwijl dít nou juist een zeer vervelend (en ook nog flink segregerend!) voorspeld manco is dat onlosmakelijk aan deze gekozen (door wie?) DA-stb loting systematiek kleeft.

Ik heb mijn grofweg geschatte verdringingscijfers, dus toch nog maar even gepreciseerd aan de hand van de wél beschikbare en vermelde cijfers in de 'eerste analyse loting....2016' (de versie van sept. 2016).
(Bleek eigenlijk heel makkelijk te berekenen. Tekenend dus dat dat dan niet in een paar regeltjes in het rapport staat.)

Totaal loting van alle leerlingen VO Amsterdam in 2016: 7.453 = 100%.
Waarvan niet op de gekozen eerste plek terechtgekomen: 1.208 = 16,21%
Aantal benodigde plekken voor iedereen op de eerste keus: 966 = 13%
Systematisch 'verdrongen' leerlingen niet op eerste keus: 242 = 3,21%

Dus 20% (1 op 5) van de leerlingen die niet op de eerste keuze kwam, is 'verdrongen' door een leerling die die school een lagere 'voorkeur' gaf.

Daarnaast heeft er natuurlijk nog veel 'verdringing' op tweede, derde etc. 'voorkeursplekken' door weer nóg lagere 'voorkeuren' plaatsgevonden.

Dit allemaal omdat DA-stb geen gewógen loting kent, dus geen énkel gewicht geeft aan de mate van voorkeur van een leerling, maar deze slechts als een nummer ziet én behandeld.
Hanneke (Amsterdam)
op 10/02/2017 naar 15:15   

Ik wil toch even reageren of de nieuwsbrief van het VSA. Ik begrijp de roep om extra plaatsen op populaire scholen. Maar dat een nieuwe school die nog niet eens eindexamenkandidaten heeft afgeleverd nu voor de oplossing van het hele lotingprobleem op VWO niveau moet zorgen lijkt mij echt niet reeel, en voor de school in kwestie niet wenselijk.
Dat de opzet van de school aan een vraag voldoet is duidelijk.
Maar waar ik me aan gestoord heb tijdens het zoeken van een school is vooral het gebrek aan aanbod van 'normaal'onderwijs (waar je ook kans op maakt zonder dalton/montessori-voorrang). Dat er zoveel plek overblijft op het Berlage heeft mijns inziens een reden. Namelijk dat de vraag naar tweetalig onderwijs niet zo groot is. Bovendien bleek toen wij daar heen gingen dat je met een Havo/VWOadvies automatisch op de Havo terecht kwam. Begrijpelijk omdat het voor kinderen (die niet toevallig al tweetalig zijn opgevoed) heel moeilijk is om al die nieuwe vakken meteen in het Engels te krijgen. Maar heel vervelend dat de mogelijkheid dat je kind na een of twee brugjaren toch VWO mag doen bij voorbaat dus al uitgesloten is. Ik denk dat wij niet de enige zijn die om die reden het Berlage direct van de lijst geschrapt hebben terwijl het ons wel een leuke school leek.
Tot mijn stomme verbazing vond het Nicolaaslyceum (ook heel populair vanwege het nieuwe gebouw en het ontbreken van voorrangsregels ivm montessori/dalton) het nodig om ook tweetalige klassen aan moest bieden. Dat zal wel om het geld gaan. Want aanmeldingen hadden ze toch al veel te veel. Terwijl een school zoals het Berlage die zich juist op het engelstalige richt plek zat heeft. Als er dan toch extra klassen komen bij scholen dan graag normale klassen! De kunst, muziek en sportklassen worden door veel mensen allemaal aangekruist omdat het hun kansen tot inloting mogelijk iets vergroot.
Hoewel Spinoza- en Cartesuis2 goede initiatieven zijn begrijp ik niet dat deze zo sterk afwijken van de oorspronkelijke scholen waarnaar de vraag zo groot is. Ik zou pleiten voor een Fons Vitae 2 oude stijl. Gewoon omdat er vraag is naar goed klassikaal onderwijs zonder toeters en bellen. Maar wel met mogelijkheden om Camebridge engels e.d. te doen zonder op voorhand kansloosmakende voorrangsregels.
Elisabeth (Amsterdam)
op 10/02/2017 naar 14:09   

V.w.b. verdringing: deze vraag blijkt tijdens de laatste expertmeeting van de gemeenteraad gesteld te zijn aan de aanwezige wetenschappers (n.a.v. het verhaal van gedupeerden die het Vossius (waar ruim voldoende plek was voor eerste keuze leerlingen) op 1 hadden staan en nu met lege handen stonden).
Zij noemden na een snelle berekening zo'n 300 leerlingen die door verdringing niet op hun voorkeursschool terecht zijn gekomen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/02/2017 naar 14:57   

@man co statistiek
Verdringing is volgens mij niet specifiek onderzocht noch benoemd in het evaluatierapport loting en matching van 2016. Je kan wel zien dat op een school als het Fons Vitae op vwo niveau verdringing van hoge voorkeuren voorcijferde voorkeuren heeft plaatsgevonden. Veel aanmeldingen op plek 4 en hoger. Er waren ook best veel geluiden van teleurgestelde leerlinge voortwoed deze school uit de bus was gekomen maar een heel lage voorkeur was en tegelijk teleurgestelde kinderen die voor hun favoriete school Fons vitea waren uitgeloot. Ook bij het Vossius zie he dat: ruim voldoende plek voor alle eerste voorkeur leerlingen maar toch uitgeloot dankzij het feit dat ook Vossius veelal laag op de lijst stond van leerlingen die naar een categorale vwo willen. In beide gevallen voelen beide leerlingen zich gedupeerd door het lotingssysteem. Vroeger kon he gewoon naar Fons Vitea of Vossius als dat je voorkeursschool was, nu heb je een vrij grote kans om uitgeloot te worden omdat deze scholen aan lage voorkeur hebben van leerlingen die het liefst naar een populaire school willen.
Rob bertje (Knokke)
op 09/02/2017 naar 02:15   

Gelijke kansen in dit systeem ? Wie profiteert er nou wel, en wie toch niet ?
Flauwekul, gelijke kansen ammehoela;
Hoe hoger je eisen, hoe beter je kansen.
hyperion op 1, spinoza op 2, het amsterdamsch lyceum op 3, en dan drie keer gegokt en verloren en dan toch met je 4e keuze toch nog steeds dezelfde gelijke kans op bijv. yasmina haar 1e (!) favoriete voorkeurs plek op het cygnus of pieter nieuwland bijvoorbeeld?
Een pervers systeem.
Lotnummer uber alles.
wie vaart hier dan wel bij?
de status quo.
Rob (Oudekerk)
op 09/02/2017 naar 01:15   

@donderkopje
de mensen die voor de zwaar overtekende scholen kiezen varen als enige wel wel (of flink beter iig) bij dit systeem. Wil je dus ook mee profiteren, dan zou ik zeker een of beter enkele overtekende cq gewilde school/scholen bovenaan je lijst zetten. Dan blijft je derderangs en verdere keuze toch nog minstens net zo kansvol, als je maar een goed lotnummer hebt. succes!
Man Co Statistiek (Adam)
op 09/02/2017 naar 00:55   

Kan iemand ergens het cijfer vinden van 'verdrongen' kinderen?
Dwz; de kinderen die sowieso eigenlijk wel op hun eerste (= favoriete) plek hadden kunnen scholen, maar hier dan ineens toch niet op terecht kwamen, door de door osvo gehanteerde systematiek, dus doordat andere kinderen toevallig een hoger lotnummer hadden die eigenlijk helemaal niet voor die specifieke school kozen, maar desondanks die plek als zoveelste vervolgkeuze toegewezen kregen?
Ik kwam zelf grofweg tellend op ong. 300 kinderen, klopt dat enigszins?
Dat staat helaas nog steeds nergens in het wc-eend-vu-osvo-rapport, net als alle 'opgehoogde' kinderen trouwens...
Anne J (Amsterdam)
op 08/02/2017 naar 21:36   

@ donderkopje: lees het rapport " eerste analyse loting en matching amsterdam 2016" met daarin werkelijk alle cijfers mbt tot de loting en matching van vorig jaar. In tabel 4 van dat stuk staat de lijst met scholen en de adviezen waarvoor geloot is met het hoogste lotnummer dat nog net is toegelaten. Voor havo en havo/vwo advies zijn bij het Spinoza vorig jaar alleen kinderen met voorrang geplaatst, voor de muziekplus afdeling van het Spinoza was het hoogste lotnummer 4059. Voor het MLA havo en havo/vwo was het hoogste lotnummer 5543.

Rapport is dit vinden als je het googlet.
Donderkopje (Amsterdam)
op 08/02/2017 naar 16:37   

Mijn zoon volgt geen dalton of Montessori onderwijs.

Ik begreep dat er vorig jaar meer Daltin leerlingen waren dan het Spinoza Lyceum aan kon. Ook al had je lot nummer 1, als je geen Dalton als basisschool had maakte je geen kans tegen alle Dalton leerlingen die hem op 1 hadden gezet, ongeacht hun lotnummer. In ieder geval voor Havo was dat zo. Zoon heeft havo-vwo advies.

Bij het MLA weet ik het niet, maar daar heb je natuurlijk ook een enorm overschot aan Montessori leerlingen die gebruik kunnen maken van deze voorrangsregel.

Het is natuurlijk een beetje gissen, maar toch benieuwd naar jullie mening. Heeft het nog zin om deze scholen überhaupt op je lijst te zetten denk je? Zoon wil ze niet op 1 zetten als het kansloos is, en daardoor een andere school niet meer op 1 kunnen zetten waar hij nog wel een kans maakt. En als hij ze niet op 1 zet, dan is het helemaal bijna zinloos om ze erop te zetten met al die voorkeursbehandelingen.

Ik vind uberhaupt die voorangsregels onzinnig. Of je match en loot, of niet. Nu is het toch behoorlijk oneerlijk voor een hele grote groep leerlingen die zonder dalton of montessori achtergrond al bijna kansloos zijn bjj de meest populaire scholen.....
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/02/2017 naar 14:42   

Lees onze laatste update o.a. met Osvo wil uitzondering voor Amterdam, VSA schrijft een brief aan de wethouder over slimmer bestrijden van de mismatch en alternatieven om segregatie tegn te gaan.

Zie onder de knop 'nieuws'links op deze website.
Shana (Albany)
op 07/02/2017 naar 20:50   

_____________ _____ ______ ____________ _______
Mar 2 (West)
op 06/02/2017 naar 17:40   

Ik heb inmiddels zoveel scholen gezien, dat het me soms wat duizelt, maar ik meen me te herinneren dat bij C2 idd niet een vak als Frans geroosterd staat, maar dat zij een andere benaming hebben voor talen.
Maar ik geloof idd dat ze niet meteen Frans hebben.
Er is trouwens een PODCAST te beluisteren over c2, heb zelf niet geluisterd, maar ik ken iemand die dat wel gedaan heeft.
Succes.
Anne J (Amsterdam)
op 06/02/2017 naar 09:16   

@Afke,


Wat mij alleen niet duidelijk is of er ook gewone vakken zoals Frans en Duits gegeven worden. In het rooster zie je dat niet terug, an bij de docenen staan ook niemand aangegeven als docent Duits of Frans.
Henriette (Amsterdam)
op 04/02/2017 naar 15:03   

Mijn zoon zit in de brugklas van het Calandlyceum technasium en hij heeft het enorm naar zijn zin daar. Het technasium heeft veel mogelijkheden. Ik kan jullie aanraden om te gaan kijken.
Afke (Amsterdam)
op 01/02/2017 naar 13:20   

Zoon had VWO advies, maar inderdaad kun je ook met HAVO advies terecht. Wel voor kinderen waar ouders van inschatten dat het er nog niet helemaal uit komt en zelfstandig kunnen werken, want alles wordt op VWO+ niveau aangeboden.
Jopi (Amsterdam)
op 01/02/2017 naar 12:30   

Dank Afke,

Wat voor advies had jouw zoon als ik vragen mag? Krijg uit open dag en info op site het idee dat C2 liever geen havo leerlingen heeft. Op hun site zeggen ze dat ze alleen havo/vwo leerlingen aannemen, op opendag bleek dat ze wel havo leerlingen toelaten. Maar: het zou voor de gewone of middelmatige havist heel zwaar zijn werd er gezegd op de open dag. Riekt naar een soort ontmoedigingsbeleid.

Wat is jouw ervaring daarmee? Ligt de lat echt op VWO+ nivo voor alle kinderen?
Jopi (Amsterdam)
op 01/02/2017 naar 12:30   

Dank Afke,

Wat voor advies had jouw zoon als ik vragen mag? Krijg uit open dag en info op site het idee dat C2 liever geen havo leerlingen heeft. Op hun site zeggen ze dat ze alleen havo/vwo leerlingen aannemen, op opendag bleek dat ze wel havo leerlingen toelaten. Maar: het zou voor de gewone of middelmatige havist heel zwaar zijn werd er gezegd op de open dag. Riekt naar een soort ontmoedigingsbeleid.

Wat is jouw ervaring daarmee? Ligt de lat echt op VWO+ nivo voor alle kinderen?
Afke (Amsterdam)
op 01/02/2017 naar 11:34   

Mijn zoon zit op het Cartesius2 en is er erg blij. Hij wordt gemotiveerd door de uitdagende opdrachten, kan op eigen tempo werken en is zeer te spreken over de docenten. Uit evaluatie op school komt en voor mij ook herkenbaar!
: - Leerlingen en ouders vinden dat het niveau hoog ligt, dat leerlingen snel bij ons groeien, maar dat sommigen van hen het ook wel erg moeilijk vinden;
- Er wordt veel in groepen samengewerkt en veel gevraagd van de zelfstandigheid van leerlingen. Sommigen vinden dat erg prettig, anderen vinden dat ook wel lastig;
- Veel leerlingen vinden het erg leuk bij ons op school, zij blijven vaak na lestijd op school om verder te werken, met elkaar te kletsen en zich te vermaken.

meer info op opendag.cartesius2.nl en er is een extra infomoment op 13-2 (op locatie van Marcanticollege!) info op de site c2.espritscholen.nl
Jopi (Amsterdam)
op 01/02/2017 naar 09:14   

Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van ouders die er hun kind het eerste jaar op hebben zitten.

Iemand?
Aaa (Amsterdam)
op 31/01/2017 naar 18:04   

Cartesius 2 en Spinoza 21st zijn heel goed
Anne J (Amsterdam)
op 31/01/2017 naar 14:20   

Zijn er hier ook ouders die al ervaringen hebben met Cartesius 2 of Spinoza 21st?
Elisabeth (Amsterdam)
op 29/01/2017 naar 21:05   

Beste EH, ik wil helemaal geen discussie met je over hoe jij of ik omgaan met pech. Ik wil nog wel een paar zaken verduidelijken voordat ik het hierbij verder laat.
Ten eerste: iedere loterij kent winnaars en verliezers. Met 'verliezers' bedoel ik de kinderen die uitgeloot worden. In de centrale loting en matching kun je voor meerdere scholen tegelijk uitgeloot worden, niet alleen voor je lievelingsschool maar met één lotnummer voor je hele top 3 scholen of top 5 (in 2016 bijna 5% van de leerlingen met vwo advies) of zelfs voor àlle 12 scholen op je lijst.
Ten tweede: bepaalde scholen zijn inderdaad populairder dan anderen en die populaire scholen die zijn niet per se beter dan de minder populaire scholen. Ik heb het ook niet over 'goede' en 'slechte' scholen, alleen over passende scholen. Denk aan enerzijds ouderwets klassiek onderwijs en anderzijds montessori (die scholen geven zelf ook aan dat hun onderwijsvorm niet bij ieder kind past), vrije school en de vele nieuwe initiatieven met vernieuwde onderwijsvormen. Stuk voor stuk kunnen dat 'goede' scholen zijn. Maar wat voor het ene kind een zegen is, kan voor het andere kind een verzoeking zijn. Het hele idee achter vrije schoolkeuze is juist dat kinderen dankzij die keuzemogelijkheden op een voor hen passende school terecht komen. Bij de introductie van de centrale loting en matching was de belofte dat 99,9% in de top 3 van opgegeven scholen zou komen. Dat lijkt me een heel redelijke ambitie, maar helaas wordt die bij lange na nog niet gehaald.
Tenslotte: de loting voor vervolgstudies is met ingang van dit jaar afgeschaft. De minister vond het niet eerlijk dat het lot beslist of je studie van je dromen mag doen of niet. Middels decentrale selectie kiezen instellingen nu zelf wie ze toelaten. Dat is dus een heel ander speelveld dan centrale loting en matching.
EH (Adam)
op 29/01/2017 naar 17:57   

Alleen het woord al: 'verliezers', dat is toch treurig als je zo met deze situatie om gaat. Tuurlijk is het balen als je niet wordt ingeloot, maar ja, er zijn genoeg andere opties in de stad.
Wat ga je straks doen als je kind niet wordt ingeloot op de gewenste vervolgstudie? Ik denk dat die namelijk veel bepalender is voor je loopbaan dan de middelbare school.

En even voor de goede orde, ik waardeer je inspanningen. Maar feit blijft dat in Adam bepaalde scholen populairder zijn dan andere. Maar niet perse beter.
Moeder zoon 2 (Amsterdam)
op 29/01/2017 naar 13:34   

@Elisabeth, @EH
Hear hear, Elisabeth,
Dank voor je bericht.
De geschetste treurnis vindt zijn oorsprong inderdaad in het jarenlang niet investeren in structurele kwalitatieve oplossingen, die dit ongewenste en onnodige leed en deze 'levenslessen' veroorzaken.
Elisabeth (Amsterdam)
op 29/01/2017 naar 09:58   

@EH
Alledrie kinderen in het artikel hebben gezocht naar een school in Amsterdam en alledrie kinderen kozen uit de openstaande opties voor een school buiten Amsterdam. Één kind wilde überhaupt niet meedoen aan de mega-loting in Amsterdam en koos direct voor een school in Zaandam. Een ander kind deed wel mee en werd in de grote Amsterdamse scholenloterij in één klap uitgeloot voor alle scholen waar hij naartoe wilde. Hij koos daarna voor een school in Velsen-zuid ("daar is hij nu gelukkig"). En de vader van het derde kind heeft zonder succes maar liefst 15 Amsterdamse scholen gebeld voor een plek in de derde klas nadat zijn dochter van het 4e gymnasium af moest. Zij ging uiteindelijk naar Weesp en heeft daar haar draai gevonden. Eind goed, al goed.
Ze hebben andere keuzes gemaakt dan jij indertijd na uitloting. Net als jouw kind betalen ook zij een prijs als verliezer en dat is reistijd. Ook zij leren 'levenslessen' van het niet welkom zijn op een heleboel scholen in Amsterdam.
Treurnis, dat is dat we in Amsterdam veel tijd, geld en energie besteden aan de verdeling van de bestaande schaarste i.p.v. het investeren in het oplossen van die schaarste.
M.montessori (St. steiner )
op 28/01/2017 naar 16:40   

'Uiteindelijk lijken alle scholen op elkaar,...'
...net als alle woorden trouwens, altijd diezelfde 26 letters uiteindelijk.
EH (Adam)
op 28/01/2017 naar 13:38   

Vandaag in het Parool, een verhaal over leerlingen (of beter gezegd: ouders) die gekozen hebben voor een school buiten Amsterdam.
Arme kinderen, uren reistijd, geen tijd meer voor sport, niet met vrienden kunnen afspreken. Wat een treurnis.
Treurnis, zeker niet alleen vanwege het lotingssysteem in Amsterdam, maar vooral omdat ouders er dan voor kiezen om hun kind naar een school buiten de stad te plaatsen. Omdat ze alleen 'het beste' willen voor hun bloedjes.
Realitycheck: bijna alle scholen in Amsterdam zijn goed, goed genoeg in ieder geval voor andere Amsterdamse kinderen. Dus ook voor deze kinderen.

En ja, ik vind het loten kwalijk, en daar moet iets aan gedaan worden. En ja, mijn kind is ook uitgeloot, in het oude systeem nog, en zit op een school die niet helemaal past. Maar mijn kind leert daar ook andere levenslessen.

En ik ben het helemaal met Chinta uit het Parool eens (laatste zin): 'Uiteindelijk lijken alle scholen op elkaar, als je eenmaal vrienden hebt gemaakt.'
Mar2 (West)
op 27/01/2017 naar 13:23   

@ anne, Sorry
Iets te snel getikt, barst van de tikfouten zag ik, hoop dat je er nog uitkomt. ;-)
Mar2 (West)
op 27/01/2017 naar 13:22   

@ Anne
Ik weet dat het ignatius verplicht had in jaar 4 tot nu toe, maar als ik het goed navertel zij -omdat ze excellente school zijn- iets meer ruimte hebben en nu Frans niet meer verplicht hebben, maar wel een verplicht capita selecta nog moeten kiezen een nkeer voor een taal (soort keuzevak met certificaat), maar dus veel minder dan een jaar.

Ik begreep van iemand op het vossius dat het barlaeus het ook niet meer had, maar het Barlaeus moet ik nog bezoeken. Atheneum heeft volgens mij wel verplicht nog een moderne vreemde taal te keizen, maar bij gym heb je natuurlijk al een klassieke taal,

@1 We hebben nu in totaal nu 7 scholen gezien, dus de top drie kan veranderen nog. Maar tot nu toe zijn ignatius en Hyperion hier erg in... Ben benieuwd, want vrees dat we daar niet alleen in zijn ;-)

Bij dat document dat net genoemd werd zitten heel handige bijlagen met lotnummers en welke school hoe vaak was gekozen enzo. Geeft wel inzicht...

Ben wel benieuwd hoe iedereen zijn ervaringen zijn

Succes allemaal...
Elisabeth (Amsterdam)
op 27/01/2017 naar 12:53   

@Annelies:
Ja, dat kan als die school meerdere profielklassen op het niveau van je kind heeft. Bijvoorbeeld het Spinoza heeft een gymnasiumklas, een atheneum klas en een muziekplus klas op vwo nniveau. Zoiets bestaat ookbij het St. Nivolaaslyceum. Die kun je allemaal aankruisen in volgorde van voorkeur.
Die profielklassen zijn vaak klein (bijv. 27 leerlingen), d.w.z. Dat er niet veel plekken zijn. Voor beleidsbepalers geldt dat als je voorkeur bijv. Spinoza gymnasium is en je wordt geplaatst in een muziekplusklas van het Spinoza, dat je op je eerste verkeer bent geplaatst ( zo zijn is de uitkomst van 2016 opgepoetst). Tenslotte nog een let op bij profielklassen: als je na plaatsing niet geschikt blijkt voor de sportplus of muIekplus, dan word je alsnog in de gewone klas geplaatst.
Annelies (Amsterdam)
op 26/01/2017 naar 21:42   

Kan je 1 school 2x op de voorkeurslijst zetten? Bijv. 1 x atheneum en 1 x gymnasium?
Anne J (Amsterdam)
op 26/01/2017 naar 18:18   

@ Mar 2: maar op bijna alle vwo scholen wordt toch nog Frans en Duits in de 4e gegeven?
Anne J (Amsterdam)
op 26/01/2017 naar 11:04   

Voor alle data mbt de loting & matching van vorig jaar zie het rapport van de VU: "Eerste analyse matching en loting voortgezet onderwijs Amsterdam 2016". Google en gij zult vinden.
Tema (Overinschrijving)
op 25/01/2017 naar 21:01   

Is ergens te achterhalen wat echt populaire scholen zijn die steevast te maken hebben met overinschrijving? Kortom: op welke scholen je de grootste kans hebt om in- of uit te zijn?
1 (1)
op 25/01/2017 naar 20:09   

Mar2(west)
Wat is jullie top 3 keuze?
Mar2 (West)
op 25/01/2017 naar 19:48   

Ik weet niet of VSA mag mee-evalueren maar hier idd nog wat bevindingen:

Het is inderdaad erg druk op de open dagen, lukt me niet altijd om een beeld te krijgen en wat ook opvalt is dat veel open dagen op zaterdagochtend tussen 10-13 zijn, dat is eigenlijk net te kort om twee scholen te doen inclusief fietsen en in de rij staan om naar binnen te kunnen.
Ik ontdek sommige dingen bij toeval, zoals bijvoorbeeld dat het Vossius nog verplicht moderne talen in de vierde heeft en dat cartesius 2 geen Frans heeft in het eerste jaar (eerste jaren?).


Zou mooi zijn als de tijden verruimd kunnen worden of in ieder geval verdeel over de hele zaterdag.

Ook zou volgend jaar de start van de open dagen naar achter kunnen, nu de CITO eindtoets verplaatst is en er minder toe doet.

Het voorlopige advies van mijn dochter verandert niet meer weet ik vrijwel zeker, maar er zijn ook nog klasgenoten van dochter van wie het voorlopige advies nog kan veranderen (kinderen zitten midden in CITO toetsen nu en volgende week definitief advies).
Stel er zijn ouders die toch opeens een havo advies krijgen --> dan zijn bijvoorbeeld spinoza 21 en cartesius 2 niet meer te bezoeken.
Lijkt me voor die ouders niet prettig.

Ik heb gelezen dat VWO lijst ook minimaal 12 moet zijnj. Ik denk dat wij mikken op 13 of 14. Veel meer scholen zullen we niet kunnen bezoeken (zijn vorig jaar al begonnen trouwens) en ik merk dat vanuit een boekje kiezen niet echt werkt.

Succes allemaal!

ps Ben toch nog steeds blijer met de matching dan met het oude systeem (oudste kind) dat voor wel minder bezoeken zorgde, maar echt nog meer stress.
Jitta (Diemen)
op 24/01/2017 naar 16:37   

Als je veel hoog populaire scholen op je lijst zet, kom je met een goed lotnummer waaschijnlijk gewoon op nr 1, en met een slecht lotnummer op allemaal niet. Er blijken nou eenmaal "kringetjes" van scholen te zijn. Als je zelf kiest dat je op school a en b heel graag wilt, maar als alles tegenzit best op school z, kun je populaire school c, d, en e net zo goed weglaten, kom je tenminste gewoon op je derde keuze terecht, dat geeft misschien wat rust... Alhoewel, geen idee natuurlijk wat de "nieuwe" scholen aan wegzuigkracht hebben. Argh, toch weer kiezen welke op 7 en welke dan op 8 moet komen.....
Elisabeth (Amsterdam)
op 24/01/2017 naar 13:07   

Bijna 5% van de vwo-leerlingen is vorig jaar buiten de Top 5 geplaatst. Je kan hier rekening mee houden maar alleen voor zover dat past bij de voorkeuren. Als dat betekent dat je lijst korter is dan 12 scholen – so be it. Een school op je lijst betekent dat je daar terecht kan komen en dat geldt voor schoolbestuurders en beleidsmakers als een ‘voorkeur’, ook als dat school nummer 8, 10 of 14 is. Schoolbesturen en beleidsbepalers beloven een mooie sigaar uit eigen doos met het advies: “hoe langer de lijst, hoe groter de kans is dat je op één van die scholen komt!’
Ieder kind krijgt een lotnummer. Er zijn rond de 7.500 kinderen die meedoen in de loting en gestart wordt bij lotnummer 1. In het rapport eerste evaluatie loting en matching 2016 staat een lijst van scholen die geloot hebben met het maximale lotnummer dat geplaatst is.
Anne J. (Amsterdam)
op 24/01/2017 naar 11:38   

Bij mijn basisschool in een VWO kind op zijn 14e keus geplaatst vorig jaar.... maar je kan het jezelf makkelijk maken door in je top 10 2 of 3 scholen te kiezen waar vorig jaar voor het VWO niet geloot is (onder andere het Berlage Lyceum), zie voor informatie hierover de site van de OSVO en het rapport van de VU (Eerste analyse matching en loting voortgezet onderwijs Amsterdam 2016)
Elisabeth (Amsterdam )
op 23/01/2017 naar 21:56   

Niets 'moet', zet geen scholen op je lijst waar je echt niet naartoe wil.
A (A)
op 23/01/2017 naar 21:33   

ook 12
<< vorige

1 ... 6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 ... 51

volgende >>