Schrijf een nieuw bericht

Pagina 11 - Berichten 2001 tot 2200

Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:37   

@EH: eens, maar daar hebben de uitgelote kinderen ju niks aan. De ergste nood kun je nu lenigen door nu in te grijpen. Met eeen extra klas krijgt het Hyperion vergelijkbare grootte als het Amsterdams en het effect is door de centrale loting veel groter (3x zoveel leerlingen dan die ene Klas).
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:34   

@vrije keuze: nee, dat is nu al de belote, voor periode 2015-2020 ... zie de homepage en onze updates onder 'nieuws'
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 08:30   

Als je alle leerlingen die naar Hyperion willen daar een plek wil geven, ben je er met 1 klas erbij niet. Las ergens dat Amsterdams en Hyperion samen 140 overaanmeldingen hebben. Dat zijn zes klassen met 25 leerlingen.
Amsterdams kan dat niet oplossen want geen plek in gebouw. Het probleem bij Hyperion leggen vind ik onverantwoord. De school gaat dan van een kleine school naar een hele grote school: meer dan verdubbeling.

Er is grote behoefte aan een derde Lyceum, met vwo+ en gymnasium. Op het Hyperion kiest 2/3 van de leerlingen voor het Vwo+ programma. Dr zit de behoefte.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:18   

Is dat een belofte voor volgend jaar?
Elisabeth (Amsterdam )
op 06/04/2017 naar 08:12   

Het Hyperion heeft nu 5 eerste klassen, in totaal voor 135 leerlingen. Het vergelijkbare Amsterdams heeft 6 eerste klassen, in totaal voor 168 leerlingen.
Schoolbesturen hebben in het RPO belooft het aanbod beter te laten aansluiten op de vraag.
Joske (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:10   

Ik heb erg te doen met alle ongelukkige kinderen die ver buiten hun top 3 zijn geplaatst of erger: helemaal niet.

Ik denk wel dat het verstandig is voor volgend jaar dat als je kind echt 'gruwelt' van een school, je die dus niet op de lijst moet zetten. Op de lijst betekent kans dat je erop komt. Als dat je ergste nachtmerrie is, moet je dat dus niet doen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 08:08   

@EH: er zal weer een evaluatie rapport verschijnen met alle cijfers, wanneer precies is onbekend. Dat er grote verschillen zijn in de uitkomst tussen de verschillende niveaus is bekend uit eerdere evaluaties.
Verdringing vindt plaats op lotnummer. Het lotnummer bepaalt uiteindelijk de plaatsing, niet de sterkte van de voorkeur. De langste reservelijsten hadden de afgelopen jaren het Hyperion lyceum en het Amsterdams lyceum. Deze kinderen hebben de categorale gymnasia vaak als lagere keuzes op hun voorkeurslijst staan. Leerlingen die uitgeloot worden voor het Hyperion verdringen zo leerlingen die het liefste naar een categoraal gymnasium willen. Een extra klas bij het Hyperion heeft bijna een factor 3 effect omdat op de andere categorale scholen minder verdringing is.
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 08:00   

@Elizabeth, dank voor de update. Heb je een linkje naar de info over de uitgelote schoolniveaus?

Ik ben ook benieuwd hoeveel leerlingen van buiten Amsterdam, bv Amstelveen, in de stad een plek hebben. Ik blijf vinden dat dat echt verdringing is.

En 17 leerlingen met een lange lijst toch uitgeloot, dat moet toch op te lossen zijn. Alle problemen op het bordje leggen van 1 school, Hyperion vind ik te ver gaan. Tenzij Hyperion dat zelf heeft aangegeven dat wel te willen en kunnen bieden?
Elisabeth (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 07:48   

@moeder (en anderen):
Wat een rotverhalen. Het lijkt erop dat alle niet geplaatste en laag geplaatste leerlingen vwo advies hebben. Afgaande op de bekende 'echte voorkeuren' van de afgelopen twee jaar had daarop geanticipeerd kunnen worden. VSA heeft om die reden de wethouder gevraagd haar bevoegdheden in te zetten om het Hyperion lyceum uit te breiden met een extra klas. Dat weigert ze, omdat ze eerst de toegenomen belangstelling voor categorale scholen wil bestuderen en tegemoet wil komen aan de wens van de gemeenteraad van meer brede scholengemeenschappen. Contrair dus aan de echte voorkeuren van ouders en kinderen.
Veel mogelijkheden zijn er niet. Je kunt in ieder geval bezwaar maken tegen weigering van plaatsing bij de school waar je je hebt ingeschreven. Het schoolbestuur moet je dan horen en een nieuw plaatsingsbesluit nemen. Druk ze maar met de neus op de feiten.
Andere mogelijkheden dan buiten Amsterdam kijken zijn er eigenlijk verder niet. Als je in Abcoude woont kun je misschien kijken naar het Vechtstede college in Weesp (heeft predikaat excellent) of het stedelijk gymnasium Hilversum. Deze school heeft de capaciteit uitgebreid en vangt nu alle eerste klassen op in een dependance. Zo kan het dus ook ...
EH (Adam)
op 06/04/2017 naar 07:31   

Het is niet bekend welk schoolniveau de uitgelote kinderen hebben, dus een exta klas met vwo kinderen maken, is vooralsnog voorbarig.
Moeder (Abcoude)
op 06/04/2017 naar 07:27   

Mijn zoon is geplaatst op plek 10, HLZ.
Plaatsing lijkt misschien minder dramatisch als geen plaatsing.
Maar toch voelt het even erg. Ik heb er de hele nacht van wakker geleden.
Van het ene op het andere moment word je gedwongen om cruciale keuzes te maken.
Verhuizen of reizen? Naar het HLZ gaan of toch een andere school proberen.

Hij weet het zelf nog niet eens. Hij is op kamp.
Hij wil graag naar een gym. En hij gruwelde van het HLZ.
Ik weet het echt even niet meer.

Hoeveel kans is er later in de procedure? Voegen scholen nog plaatsen toe?
Bij wie kan je terecht voor antwoorden op deze vragen. Ik heb gisteren het meldpunt gebeld van het OSVO. Ik kreeg Aischa aan de telefoon die me werkelijk niks wijzer heeft kunnen maken. Dan zijn ze bereikbaar, maar heb je er nog niks aan.
Amf (Amstelveen)
op 06/04/2017 naar 07:20   

Als ik de verhalen zo lees, denk ik dat de uitgelote kinderen perfect samen een klas kunnen vormen, met hun vwo+ advies... Die van ons past daar ook prima tussen!
Joris kiijpers (A'dam)
op 06/04/2017 naar 07:19   

@benNie Blind
Dank voor je reactie. En ja Berlage zou geweldig zijn. Die had ze zelfs op twee staan vanwege tto. Maar op dit moment zou ze met alles blij zijn...
Moeder van 4 (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 06:52   

Het gaat dus om 44 leerlingen die helemaal niet zijn geplaatst, waarvan 27 een korte lijst hadden. Die 27 hebben ws een poging gedaan om op een favoriete school te komen, maar hadden allang een plan B klaarliggen (bijvoorbeeld om dat ze van buiten Amsterdam komen). Dan gaat het dus om 17 kinderen die echt geplaatst moeten worden.
Ik weet dat het Barlaeus een jaar of 5 gelden, onder de oude loting, had besloten om met 6 aanmeldingen te veel niet te loten, maar deze lln gewoon over de klassen te verdelen. Dit moet toch ook voor de 17 leerlingen van dit jaar mogelijk zijn? Over meer scholen levert dat misschien 2 leerlingen per school op.
Als voorwaarde zou je kunnen stellen dat ze wel een lijst met min 10 scholen hebben opgegeven.
Dat zou pas maatwerk zijn, niet de lijst met overgebleven plaatsen presenteren en zeggen "Succes in de tweede ronde".
Is deze optie door het OSVO overwogen?
Sam (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 02:50   

Mijn dochter is uitgeloot op 12 scholen,
Wat een leuke nieuwe fase moest worden, is nu een verschrikking geworden,
ze heeft hier maanden met spanning naar uitgekeken en dan wordt je gebeld dat je kind is uitgeloot op 12 scholen. Ik zit hier nu met een meisje die niet kan slapen en over haar toeren is. Een kind moet toch haar middelbare schooltijk door kunnen brengen in een omgeving die een beetje in de buurt van haar ouderlijk huis is, maar dat kan waarschijnlijk niet, door dit vervelende systeem, Je kan bezwaar indienen maar dit maakt niks uit voor het resultaat want dat staat, is meer om je frustratie te kunnen uiten.
P.W.Boer (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 01:08   

De gehele dag damage control. Onze zoon heeft een VWO-Gym advies maar kreeg nummer 10. Wat is de gang langs al die scholen om een -veilige- school uit te zoeken waard met deze uitslag. Overigens totaal emotioneel onverantwoord. Zijn hele klas heeft nummer 1 keus toegewezen gekregen. Daar sta je dan. Die reservelijsten, zijn die wat waard? Wat zijn zijn kansen nog om in zijn stad gepast onderwijs te vinden.
BenNie Blind (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 01:04   

@ Joris.kuijpers@ddbgroup.nl
Berlage (is wl altijd tto ) en dan de vwo , is heel zeker heel kansrijk, zeker ook in tweede instantie, vorig jaar zijn er ook klassen bijgemaakt als ik me goed herinner. Vervult ook al langer een rol als tweede instantie-plek met extra klassen (vanwege de centrale ligging en evt. ook de denominatie?) Schijnt wel een leuke school te zijn, wl ltijd met tto, dat versteh eh understand ik dan weer niet :-)
L. Arie Koek (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 00:40   

Lorianne van Gelder sfeer-tekent er weer wat op los in het Parool:

'Vorig jaar is het algoritme onder druk van een petitie van ouders aangepast en verloopt de loting beter.' (is dat zo? WAT is er dan aangepast? heb ik iets gemist?wat is er dan algoritmisch nu beter? nu zijn er 130 kinderen buiten hun top-5, twee jaar geleden waren 75 kinderen buiten hun top-5.)
'Vorig jaar werden 37 leerlingen niet geplaatst - al vonden zij later een andere school.' ( ja duh, de leerplichtwet misschien?)
Meer kinderen naar middelbare school van voorkeur. (84% tegen 8 er 27 een 'risicovol korte lijst' hadden ingevuld.5%, verschil daartussen statistisch niet echt relevant.)
Het advies van Osvo is een lijst van minimaal 12 scholen in te vullen.' en 'er 27 een 'risicovol korte lijst' hadden ingevuld.(advies van Osvo was toch ook echt alleen je chte voorkeuren op je lijst te zetten.)
'Voor de 7638 leerlingen zijn er 10.528 plaatsen 'van voldoende kwaliteit', aldus Osvo.' (geen enkel weerwoord over welke plekken waar er dan over zijn, en welke kwaliteit of geloof of voorouders of tto of visie of reis-afstand of dode taal of tech- of i-pad bijv. je er dan meteen ook maar bij moet nemen, 'het is toch ook maar een keuze,' tja.)
'Sinds 2015 wordt in de stad centraal geloot voor alle scholen. Het eerste jaar leverde dat veel onrust op.' (en het tweede jaar dan, Lorianne, wat was er het tweede jaar dan?)
'Volgens de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam, een groep actieve ouders die de matching 'mismatch' noemt, is de uitslag dit jaar teleurstellend.' (ah, nu is me ineens duidelijk wat voor een soort kennelijk uber-homogene groep de VSA dan wel is, dankjewel Lorianne.)

Natuurlijk is lle aandacht voor de problematiek van loten en vo-problematiek etc. welkom, maar of de lange reeks van slechts louter slechte en oppervlakkige sfeer-tekeningen van deze columniste/journaliste die de plank steeds maar blijft misslaan, dus kennelijk de problematiek niet bevat of in de vingers heeft, toch de klok of de klepel waardig is, waag ik me ernstig te betwijfelen.
Ik zou nog heel veel meer voorbeelden willen posten, maarja de sop en de kool....
Joris.kuijpers@ddbgroup.nl (Amsterdam IJburg)
op 06/04/2017 naar 00:16   

We hebben maarliefst 14 vwo scholen bezocht en ook op ingeschreven.
Maar helaas op geen enkele van de 14 scholen geplaatst.
Onze dochter die graag tweetalig vwo wilde doen hadden we nogvoorbereid dat het best weleens tegen zou kunnen vallen. Maar dat er gelukkig geen een van de 14 scholen echt heel vervelend of stom was.
Ze zater hartstikke flexibel en vrolijk in.
En wat wat gebeurt... bij geen een school geplaatst. Tranen met tuiten natuurlijk. Alleen op Berlage 4de op de reservelijst.
Heeft iemand enig idee of dat kansrijk is?

(Van de reservelijst komt er nl eigenlijk maar een school in aanmerking en dat terwijl ze daar al echt niet graag heen gaat.)
Maxi (Amsterdam)
op 06/04/2017 naar 00:01   

Wat een dag vandaag! Al zolang in spanning moeten blijven is al een enorme stress voor het kind en de ouders. En helemaal als je niet bent geplaats of niet op je 1e 5 keuzes. Mijn zoon is geplaats om nummertje 7. Hyperion was zijn 1e keus helaas had hij lotnummer boven de 7000. Is er nog kans dat hij via zij-instroming op een reservelijst kan komen? misschien zijn er mensen bij met ervaring?
Ik leef met iedereen mee die niet geplaatst is of niet op zijn top 3:-(
Anoniempje (Oost)
op 05/04/2017 naar 23:54   

Ik heb het echt te doen met ouders en kinderen die dagenlang van open dag naar open dag zijn geracet en uiteindelijk na veel wikken en wegen iets van een top 10 hebben gemaakt, maar toch zijn uitgeloot.

Wellicht is het met dit systeem overigens helemaal niet verstandig om op de eerste zes plekjes alleen maar categorale gymnasia te plaatsen. Er zijn genoeg brede scholen waar je kind gymnasium zou kunnen doen.

Ik heb de lijst van scholen die nog plek hebben bekeken en daar zitten echt nog wel goede scholen tussen. Ik zou niet weten waarom iemand naar Hilversum/Haarlem/Zaandam zou moeten gaan met nog zoveel opties in Amsterdam. Je zou ook kunnen kijken of zij-instroom mogelijk is op de school naar wens als je kind naar het tweede jaar overgaat. Ik ken iemand die dat heeft gedaan.

Veel succes allemaal!
Mama van 3 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:53   

@ Elizabeth, ja klopt inderdaad. Het is wel zo dat schoolvoorkeur nummer 1 ons steeds op de hoogte blijft houden of we nog op hun wachtlijst willen blijven staan(in ons geval het Barleaus)
Mama van 3 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:49   

@wendy. Vorig was het dus wel zo schrijnend dat de kinderen die helemaal waren uitgeloot het in de 2e ronde ook weer met dat slechte lotnummer moesten doen. Ik denk dat dit nog steeds niet is aangepast. Ik vind het ook heel oneerlijk dat jullie niet eerst mogen loten en daarna de kinderen die al een school hebben.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:46   

@moeder van 3: de reservelijsten vervallen eind juni. Daarna is toelating diffuus. Bekend is dat een schoolwissel na de 1e klas zeer moeilijk is in Amsterdam. Veel categorale vwo scholen hebben de klassen groter gemaakt na het vervallen van de minimale eis van 545 voor de Cito toets sinds 2015. Ze houden zo rekening met meer uitval en dat betekent dat de klassen in de 2e of de 3e weer de normale gewenste grootte hebben. Uitval betekent dus niet noodzakelijk een plek voor een ander kind.
Zie ook nieuwsbrief VSA van 2 april jl.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:42   

@mar2
Wij zijn gebeld door een helpdeskmedewerkser van het OSVO om 14:25 met de mededeling: uw zoon is niet geplaatst op zijn eerste keuze. Omdat wij vorig jaar al met onze oudste op de 9de keuze terechtkwamen waren wij nogal gealarmeerd en vroegen waar hij dan wel terechtgekomen was. De helpdeskmedewerkster kon hier echter geen antwoord op geven: 'ja, daar weet ik niets van' .
Ze heeft ons ook niet kunnen vertellen dat hij helemaal buiten zijn 12 keuzes is gevallen.
Dat zagen we pas na het inloggen. Ik snap dat zo een helpdesk op n dag heel veel telefoontjes moet plegen/tegenhouden. Maar dit is toch wel erg slecht. Laat dan die schrijnende gevallen opbellen door iemand die een beetje inzicht heeft.
Wendy (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 23:39   

Helaas, ook mijn zoon is n van de 44 leerlingen die niet geplaatst is:( We wisten dat er een kleine kans bestond, maar toch niet verwacht bij deze 0,6% te zitten. Onbegrijpelijk dat je met een hoog lotnummer 7358 ook op een onmogelijke positie op de reservelijst komt te staan. We gaan er alles aan doen om bovenaan de reservelijst te komen, want het kan toch niet zo zijn dat leerlingen die al een plekje ergens hebben, voorrang hebben op onze zoon die met lege handen staat?!
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:34   

Sterkte voor iedereen die is uitgeloot/minder leuke school heeft. Onze zoon kwam vorig jaar op school nummer 10. Onze dochter dit jaar het 'geluk' dat ze door haar broer gebruik maakt van de voorrangsregeling. School nummer 10 is gewoon niet leuk en best verdrietig, maar het komt vaak toch nog wel goed. Kinderen passen zich snel aan. Om 1 vraag te beantwoorden, uit onze ervaring blijkt dat er later in het jaar toch echt geen plaatsen vrij komen. We staan nog steeds op wachtlijsten bij andere scholen maar de uitval is toch echt minimaal.
Axel (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:08   

@Ian: Hier hetzelfde beeld: dochter met VWO advies, heeft 12 scholen op haar voorkeurslijst gezet waarvan er eigenlijk alleen maar 1 t/m 6 in aanmerking komen omdat ze categoraal gymnasium wil doen. Ze valt uit het systeem vanwege haar hoge lotnummer. Onmogelijke positie op de reservelijst. Je lotnummer bepaalt niet alleen of je op je voorkeurslijst komt, maar ook hoe goed of hoe slecht je op de reserve lijst komt te staan. Dus je hebt dubbel pech met een slecht lotnummer.

Statistisch gezien noemt men dit systeem 'eerlijker', omdat er minder mensen buiten de boot vallen, maar dat is alleen maar gebaseerd op gegoochel met getallen. Het ironische is dat het systeem een MATCHING en plaatsing systeem heet, maar van matching is eigenlijk helemaal geen sprake als er alleen op basis van een lotnummer gekeken wordt waar je geplaatst wordt. Dat is niets meer of minder dan een plaatsingsbeleid, door anderen opgelegd. Keuzevrijheid in onderwijs is kennelijk een triviaal iets in Amsterdam.
Axel (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:08   

@Ian: Hier hetzelfde beeld: dochter met VWO advies, heeft 12 scholen op haar voorkeurslijst gezet waarvan er eigenlijk alleen maar 1 t/m 6 in aanmerking komen omdat ze categoraal gymnasium wil doen. Ze valt uit het systeem vanwege haar hoge lotnummer. Onmogelijke positie op de reservelijst. Je lotnummer bepaalt niet alleen of je op je voorkeurslijst komt, maar ook hoe goed of hoe slecht je op de reserve lijst komt te staan. Dus je hebt dubbel pech met een slecht lotnummer.

Statistisch gezien noemt men dit systeem 'eerlijker', omdat er minder mensen buiten de boot vallen, maar dat is alleen maar gebaseerd op gegoochel met getallen. Het ironische is dat het systeem een MATCHING en plaatsing systeem heet, maar van matching is eigenlijk helemaal geen sprake als er alleen op basis van een lotnummer gekeken wordt waar je geplaatst wordt. Dat is niets meer of minder dan een plaatsingsbeleid, door anderen opgelegd. Keuzevrijheid in onderwijs is kennelijk een triviaal iets in Amsterdam.
M (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 23:06   

Ook wij hebben een teleurgestelde dochter. Buiten de top 5 geplaatst... doorhet systeem zijn we gedwongen heel veel scholen te bezoeken, en zeer grondig onderzoek te doen. We hebben dan ook heel veel tijd gestopt in het bepalen van de voorkeur. Onze top3 had dus echt goede redenen. En deze lage plek ook. Daar willen we dus om redenen niet heen. Ze wilde zo graag naar een school uit de top 3. We zijn wel geplaatst, maar dat is helemaal geen reden tot felicitatie hier. Middelbare school is super belangrijk. Hoe kan het dat je gedwongen naar een school moet waar je echt niet graag heen gaat? Wat kunnen we nu nog doen? Behalve verhuizen?
RM (Abcoude)
op 05/04/2017 naar 22:51   

Onze zoon is geplaatst op zijn 10e keuze. Op de n of andere manier heb ik daar niet serieus rekening mee gehouden. Lotnummer 7499, geplaatst op her HLZ. Hij had Vossius op 1 staan. Hij wil graag naar een gymnasium.
Het gekke is dat een kennis mer nummer in de 7300 is uitgeloot op het HLZ en is geplaatst op een school lager op zijn lijst. Hoe kan dat?

En war is er waar van het verhaal dat scholen plekken bewaren voor leerlingen die inschrijven na de Cito eindtoets? Hebben we dan nog een kans? Ik denk nu aan verhuizen richting Hilversum, Naarden of zelfs Utrecht. Maar dat heeft ook een enorme impact. En dat allemaal om een idioot systeem in Amsterdam. 😐
Nathalie (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 22:38   

Sterkte voor iedereen die teleurgesteld is. Voel met jullie mee! Het zelf meegemaakt 2 jaar geleden. Mijn dochter gaat nu in Hilversum naar een (betaalbare) international school(IB). Super school! Naar Hilversum reizen is heel goed te doen. Belachelijk natuurlijk, maar elk jaar is er een groep de dupe van dit systeem...
Irene (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:58   

@moeder van 2:
voschoolkeuze020 punt nl
(mag niet als link), bij veelgestelde vragen, tab plaatsing, kun je een link vinden om een lijst te downloaden met scholen die nog plek hebben, ook dit jaar nog ruim plek bij Havo de Hof, dus dat zou een goed voorteken kunnen zijn voor volgend jaar, hoop het voor jullie!
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:55   

@moeder van 2: havo de hof heeft na deze loting nog ruim voldoende plekken, ik zou me voor volgend jaar niet zo druk maken in dit geval.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:50   

@moedervan2:
Je meldt je aan op n school, de school waar je het allerliefste naartoe wil. Als je daar uitgeloot wordt, krijg je een aanbod je aan te melden op een school lager op je voorkeurslijst (tientallen pechvogels kregen helaas geen aanbod van een alternatieve school). Je kunt je dan alsnog inschrijven op die school waar je het aanbod van krijgt (maar dat hoeft dus niet). Het is dus niet zo dat je automatisch bent ingeschreven op een andere school als je uitgeloot bent op de school waar je je hebt aangemeld.

Je kunt alleen bezwaar maken op de school waar je je hebt aangemeld. Het bevoegd gezag (het schoolbestuur) neemt je bezwaar in behandeling, zal je uitnodigen voor een hoorzitting waar je je bezwaar mondeling kunt toelichten. Daarna neemt het bevoegd gezag (het schoolbestuur) een nieuw gemotiveerd besluit.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 21:46   

Hoewel de uitkomst voor ons vrij dramatisch is, denk ik toch dat deze manier van loten het eerlijkst is. De overgrote meerderheid is gewoon goed terecht gekomen en in dit systeem heeft strategisch inschrijven geen zin meer. Het is nu eenmaal zo dat te veel kinderen graag naar dezelfde scholen willen.
Juliette (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:35   

@Ian, en andere ouders,
Enig idee hoe je dit gaat aanvechten?
Wij horen bij de 1% en komen uit op nummer 14.
:-(
We hebben heel, heel veel scholen bezocht en zeer grondig een lijst gemaakt.
Uiteindelijk denk ik dat er niet echt slechte scholen bestaan, maar voorkeur is onvermijdelijk en natuurlijk en met een hoog lotingsnummer vis je per definitie achter het net. Daar zit de oneerlijkheid in wat mij betreft. Ik wil het hier niet bij laten, maar lees geen duidelijk aanknopingspunt op de website van de osvo.
Wat te doen?
Annelies (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:24   

Een teleurgestelde zoon; geplaatst op plek 7. Heeft nu hoop op het Fons Vitae, want hij staat op positie 9 van de reservelijst. Iemand enig idee of positie 9 kansrijk is?
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:22   

Elisabeth: als je weigert omdat de school totaal niet bij je kind past, kunnen ze toch geen maatwerk bieden? Ik kan me voorstellen dat er scholen zijn waar ik mijn dochter met al het maatwerk toch niet wil plaatsen (en zij zelf ook niet heenwil). Moet je dan zelf gaan zoeken naar iets anders?
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:19   

Bennie blind: dankjewel, dat geeft wel wat rust. Ik vind het maar spannend dat hele proces.

Ian: wat erg, krijgen jullie hulp bij het vinden van een goede plek of moet je de enige beschikbare plek maar nemen als die er is? Hoop dat de aandacht in het parool helpt.
Elisabeth (Amsterdam )
op 05/04/2017 naar 21:17   

@Ian en anderen
Veel sterkte allemaal, het is ontzettend naar als je op geen een school waar je naartoe wil welkom bent en in de kou staat.

Voor wat het waard is: je kunt in ieder geval bezwaar maken bij de school waar je kind is aangemeld. Bezwaar maken tegen de weigering van plaatsing is een wettelijk vastgelegd recht (art. 15 Inrichtingsbesluit WVO) en scholen moeten ouders zelf schriftelijk informeren over de reden van afwijzen. De school moet na bezwaar de aanmelding opnieuw bekijken en - waar dat nodig en mogelijk is - maatwerk bieden.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 21:01   

Onze dochter is een van de 44 kinderen in Amsterdam die helemaal niet geplaatst konden worden. Dit ondanks het invullen van 12 scholen op haar voorkeurslijst.

Zij wou per se naar een categoraal gymnasium, dus eigenlijk waren de scholen die ze op plaats 7 t/m 12 heeft ingevuld al scholen waar ze helemaal niet naartoe wilde.

Vandaag contact gehad met Het Parool. Morgen komt er een stuk over onze dochter in de krant.

Wij nemen geen genoegen met de lijst van scholen die overblijven. Er zit sowieso nog maar n school op de lijst die berhaupt gymnasium aanbiedt, en die vinden we niet geschikt voor onze dochter.

We zullen nog alles in het werk stellen om een plek te regelen op een school die bij onze dochter past. Daar heeft ze recht op en gaan we voor vechten.
Bennie Blind (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:53   

@moeder van 2
Voor welke havo hoeveel plek heeft of had, zoek naar de
'Eerste analyse matching en loting voortgezet onderwijs Amsterdam 2016 '(versie augustus 2016)
die geeft veel inzicht welke scholen hoeveel te weinig plek hadden vorig jaar, volgens onderzoekers zijn de voorkeuren erg stabiel, dus zal niet zo veel verschillen van dit jaar en komend jaar
Moedervan2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:36   

Sterkte voor iedereen die nog niet goed geplaatst is :(
Onze oudste moet volgend jaar gaan kiezen, dit jaar al open dagen bezocht, hoewel je natuurlijk nog niet 100% weet waar je kind naartoe kan, gokken we op havo. Is er een overzicht van welke scholen helemaal vol zijn per niveau? Wij denken aan havo de hof, (zij gaven aan een extra klas te kunnen maken dit jaar)maar ik lees dat er veel druk is op de categorale scholen, of geldt dat alleen voor de vwo's?
Jan (Centrum)
op 05/04/2017 naar 20:25   

Persbericht petitie voor de matching: Voordelen centrale loting en matching zetten door⁩

Onder welke steen komen zij vandaag gekropen?!
Anne J. (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:24   

@caroline: Amsterdam kan niet van landelijke regelgeving ten aanzien van adviezen afwijken, een gymnasium advies bestaat landelijk niet, en dus ook niet in Amsterdam.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 20:20   

Ja, werden opgebeld, en dat was wel fijn, want nu konden we het onze zoon zelf rustig vertellen en zaten we niet verwachtingsvol naar een scherm te kijken!
Mar2 (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 20:13   

Las net een vraag over hoeveel te korte lijsten hadden:

Uit het persbericht OSVO:

44 leerlingen (0,58%) konden niet geplaatst worden op een school van voorkeur.
Op het moment dat hun lotnummer aan de beurt was, waren hun voorkeurscholen vol. Van deze leerlingen hadden 27 een korte (risicovolle) lijst van enkele scholen gemaakt. De ouders van deze leerlingen zonder plaatsingsaanbod zijn gebeld voorafgaand aan de bekendmaking van de uitkomst van de centrale loting en matching.

Ook leerlingen die lager dan hun tiende voorkeur zijn geplaatst, zijn speciaal gebeld om dit mee te delen.
Leerlingen die zijn uitgeloot op hun voorkeurscholen, staan op volgorde van hun lotingnummer op de reservelijst van die school (of scholen).

Hebben degenen die hier zijn en buiten hun lijst zijn gevallen dan ook iemand aan de lijn gehad?
Ik zou toch schrikken als ik zomaar opeens OSVO aan de lijn had.
Ron (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:58   

Mijn dochter heeft 12 scholen opgegeven, vervolgens lotnummer 7598 en geen toewijzing.........
Kiki (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:54   

@vrije keuze: ik kan je helaas uit eigen ervaring vertellen dat vorig jaar de kinderen die niet geplaatst waren in de eerste ronde zeker niet geholpen werden. Met moeite hebben we nog extra scholen bezocht en iextra informatie verzameld, naast de al bezochte 17 scholen tijdens de open dagen.
Kind en ouders staan nog steeds niet achter de school van plaatsing, maar houden maar voor ogen dat het het minst slechte was van wat mogelijk was.
Ben benieuwd hoeveel kinderen uit de regio dit jaar weer dubbel ingeschreven stonden, en hoeveel hiervan een korte lijst ingeleverd hebben (zie AB)
@HB: er bestaat geen perfect systeem maar dit is zeker geen oplossing, behalve als je kind een goed genoeg lotnummer gekregen heeft. Voor de meeste scholen hoefde vorige jaren qua inschrijvingen helemaal niet geloot te worden.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:51   

Wat fijn Moor! Ik hoop dat je een fijne schooltijd krijgt, dat gaat vast lukken. Is een prima school, een oud klasgenoot van mijn dochter zit daarop.
Heel spannend, de brugklas. Veel succes en vooral ook plezier!
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:49   

Ben erg benieuwd hoeveel uitlotingen per schoolniveau er zijn, maw waar de druk het hoogste is.
Iemand die dit weet?
Caroline (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:49   

Willem de Zwijger in Bussum is ook een mogelijkheid voor een VWO/ gymnasium plek
Moor (Badhoevdorp)
op 05/04/2017 naar 19:43   

Ik had lotnummer 7616, maar ik ben op mijn 7e keuze ( CSB) geplaatst uiteindelijk ben ik toch wel blij.
Caroline (Amsterdam )
op 05/04/2017 naar 19:42   

Waarom is er in Amsterdam geen atheneum of gymnasium advies ipv een VWO ADVIES? Dat zou de druk op de categorale gymnasia misschien kunnen verkleinen of de beperkte capaciteit wordt inzichtelijk. Weet iemand de achterliggende gedachte van een AVWO ADVIES?
Uitloter van 4 jaar terug (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:35   

@Marleen: onze zoon is 4 jaar terug ook uitgeloot (viel nog onder laatste ronde van lotingssysteem dat aan de matching vooraf ging). De situatieschets van jullie kind vertoont grote overeenkomsten, erg pijnlijke geschiedenis allemaal.
Wij zijn toen getipt voor het St.Michalscollege in Zaandam (daar hebben ze ook VWO+ klassen) en zijn daar ook erg prettig ontvangen door de schoolleiding. Was voor ons indertijd een reel alternatief. Volgens mij is er ook rechtstreekse busverbinding vanuit Amsterdam CS.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 19:24   

Phoe, weer heftige verhalen.

Ik ken wat kinderen van het Caland, en hoor positieve verhalen. Technasium n gymnasium hebben nog plekken. En voor de hele slimmeriken: veel aandacht ook voor hoogbegaafdheid.

Sterkte voor alle leerlingen die niet op de gewenste plek zitten. Been there, done that.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:07   

Waar nu ineens toch enige druk op ligt. Overigens heeft de cito 550 van mijn zoon vorig jaar helemaal geen nut gehad bij de strijd om een school, politiek beleid is juist dat daar geen waarde meer aan gehecht dient te worden.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 19:03   

En de CITO eindtoets maken ...
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:59   

Je krijgt overigens niet zo heel veel tijd om flink te balen en je vervolgens te verdiepen want binnen een week moet de tweede lijst al weer ingeleverd worden.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:57   

Dus gezien de cijfers zijn we n van de 17 gevallen die wel degelijk een lange lijst (12 scholen) hebben ingevuld maar overal uitgeloot zijn? Heeft het Metis Lyceum een gymnasiumklas? Ik zie op hun website dat de 'extra uitdagingsklas en versnelde vwo' nog in ontwikkeling zijn.
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 18:55   

Marleen, wat lastig lijkt me dat om nu al te moeten nadenken.
Ik ken mensen om mij heen die ook enthousiast waren over Lumion.
Misschien ook iets om in te verdiepen.
Maar nu eerst maar even flink balen.....
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:55   

@Marleen en Irene (en anderen):
Mijn zoon is vorig jaar uitgeloot voor alle scholen waar hij eventueel naartoe wilde. Hij gaat nu naar gymnasium Felisenum in Velsen-zuid. De school valt onder hetzelfde schoolbestuur als het Barlaeus en Vossius (OSZG) en heeft een vergelijkbaar curriculum. Met het ov vanaf station Sloterdijk of centraal krap een uur reizen.
Absurd natuurlijk dat je buiten de stad moet kijken, maar dit was voor hem de beste optie die nog mogelijk was na uitloting in Amsterdam. Het is een fijne school en mijn zoon gaat er met plezier naartoe.
Marleen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:51   

bedankt voor jullie reacties, fijn.
Als ik kijk naar de lijst voor de 2e lotingsronde, dan zijn er 2 scholen waar we nu aan denken om op te geven (Caland tech en Metis tech). Ik zou het liefst alleen die 2 scholen opgeven en hopen dat onze zoon daar geplaatst wordt, maar beide scholen hebben minder dan 10 plekken beschikbaar. Kan het dan dat hij helemaal niet geplaatst wordt als hij weer wordt uitgeloot (kans reeel, want er zijn meer niet geplaatste VWO kinderen) of krijgt hij dan willekeurig een andere school toegewezen? We zijn op dit moment zo uit het veld geslagen en verdrietig en onzeker over het vervolg en nu vooral op zoek naar de juiste aanpak, zodat onze zoon naar een geschikte school kan gaan, die bij hem past.
Moeder (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:49   

Hier ook vette pech. Lotnummer 6825. Zesde plek. School waar we niet enthousiast over waren. Reserveplek 50 op de school van eerste voorkeur. Haar beste vriendinnen gaan wel naar dat gymnasium. We balen enorm. Juist door het systeem hebben we alle scholen gezien, en juist een hele bewuste voorkeurskeuze gemaakt. De top 3 was allemaal prima. En zesde keuze dus niet.
Anne J (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:42   

Andere opties voor Marleen: gymnasium in Hilversum, daar zitten dit jaar 14 kinderen uit Amsterdam in de 1e.
Elisabeth (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:39   

Lieve ouders, wat een rotberichten hebben een aantal van jullie gekregen. Wij voelen met jullie mee en zijn eigenlijk woest; hoe kan iemand dit nou normaal vinden? Voor het derde achtereenvolgende jaar melden kinderen dat ze een hele lijst scholen hebben opgegeven en dat ze vervolgens niet of zeer laag zijn geplaatst. Er is geen reden tot tevredenheid met dit soort uitkomsten. Wij houden jullie op de hoogte van onze acties. Blijf ondertussen jullie ervaringen delen en meedenken met ons. Samen staan we sterk!
AB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:37   

Er zijn volgens OSVO 44 kinderen niet geplaatst, waarvan 27 leerlingen een te korte lijst hadden. Zie Parool, OCO. Er zijn ook kinderen van buiten Amsterdam die maar 1 of 2 scholen op hun lijst hebben gezet. En die dus gewoon in Alkmaar of zo een andere optie hebben.

Voor de niet geplaatste kinderen: kijk ook eens bij METIS, die hebben ook gymnasium, met extra uitdaging en indien gewenst versneld VWO. Ik hoor goede verhalen van kinderen die daar vorig jaar naar toe zijn gegaan.
Irene (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:34   

@Marleen:
Het gymnasium in Velsen? Daar zijn eerder kinderen in een vergelijkbare positie heen gegaan...
Sterkte!
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 18:33   

In Parool staat dat in totaal 44 kinderen niet geplaatst zijn, waarvan een deel een risicovolle korte lijst had. Daar horen wij iig niet bij... Maar goed, wij wisten van tevoren precies wat de risico's waren. Zo'niet slecht nummer is gewoon vette pech
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:28   

rond de 70 kinderen niet geplaatst, met name kinderen met vwo advies hoorde ik.
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:27   

join the club...let wel op dat jullie niet weggezet worden als elitaire ouders.
Marleen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:22   

Hier een bericht van moeder van zoon die helemaal niet geplaatst is op een van de 12 scholen die hij heeft opgegeven. Mijn zoon heeft vwo advies met advies van de basisschool om extra uitgedaagd te worden, afgelopen jaren zat hij ook op DWS (day a week school). Daarom gaat onze voorkeur uit naar categorale gymnasia of atheneum plus scholen. Die stonden bovenaan zijn lijst. Nu is hij nergens geplaatst (lotnummer 7544) en hebben we een lijst gekregen van scholen waar nog plek is. het probleem is dat deze scholen niet/nauwelijks aansluiten op zijn behoefte, namelijk extra uitdaging. Wij zijn ons aan het beraden wat we het beste kunnen doen. Heeft iemand advies voor ons? En weet iemand hoeveel kinderen niet geplaatst zijn en hoeveel daarvan VWO advies hebben? Alvast heel erg bedankt!
Marleen
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 18:16   

Als je dus scholen met een heel specifiek profiel, (of in een andere stad - Monnickendam) zoals technasia, tweetalige scholen, scholen met een christelijke achtergrond en orthodox joodse scholen afstreept dan wordt die lijst met tweede keuzes wel erg beperkt. 'Vernieuwende onderwijsconcepten' moet je maar net willen dus zoiets als de Vinse School of Spinoza20first. Dus dan toch maar je alfa kind naar een technasium sturen?
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 17:49   

moeder van
Je kunt nu dan bellen naar:

E: servicedesk@mepsosvo.nl
T: 0857 73 1433

of nog even zoeken in je mailbox naar de mail met de link De afzender is MEPS OSVO
Succes!
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:49   

@moeder van: mailtje van MEPS maandag gekregen. Heb je in de spam gecheckt? Anders bellen, nu meteen!
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:49   

Er is maandag een mail gestuurd met link om in te loggen. Misschien in spam terecht gekomen?
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:45   

@vrije keuze. Ik reageerde op je tekst dat er scholen waren die VWO er maar zo'n beetje bij deden. Dat geldt niet voor deze scholen. Ik vind gymnasium ook heel specifiek. En het doet niets af aan je zeer voorstelbare woede en frustratie...
Moeder van (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:43   

Hoe heeft iedereen hier de inloggegevens gekregen? Wij weten nog steeds niets. Zoonlief wil graag weten of hij geplaatst is... Gene mail ontvangen en geen brief..
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:40   

Nou, ik vind technasium toch ook vrij specifiek, vast geen slechte school maar dat is ook iets waar je nadrukkelijk voor kiest. Mijn zoon vond Grieks en Latijn heel leuk om te doen en dat geven ze niet op technasium.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 17:31   

Dank, gevonden.
EH (Adam)
op 05/04/2017 naar 17:24   

Is de lijst met vrije plekken al openbaar?
AB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:21   

Gevonden in de faq van de website voschoolkeuze020 punt nl onder de tab plaatsing: het document met alle scholen die nog plek hebben na de eerste ronde. Te vinden bij de n na laatste FAQ. (ik mag geen url plaatsen hioer dus excuus voor de ingewikkelde aanwijzingen)
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:18   

Scholen die over zijn: absolute no-go.... In Monnickendam is wel nog plek!
Beste kans is wachtlijst plek 6 op HLZ, was 10e school op voorkeurslijst....
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:17   

Lijst staat links in het ouderportaal, knop "keuzelijsten"
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 17:16   

Ik zie toch echt nog hele goede VWO scholen met plek, het Metis met coderclass of technasium stond bij mijn odchter zelfs op 3 en 4, ht OSB is echt ook een heel goede school. Maar ik zie ook dat het Berlage geen VWO plek meer overheeft?
Mar2 (W)
op 05/04/2017 naar 17:10   

Nee kan me voorstellen dat een school die heel specifiek is geen fijn alternatief is. Waar is die lijst te vinden? Ik hoop dat de gemeentewet osvo nog kunnen meedenken over dit soort "pechvogels".
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 17:05   

De lijst met beschikbare plekken zijn vooral op scholen waar vwo 'als mogelijke verdieping 'aangeboden wordt. En bijvoorbeeld de Joodse School Maimonides heeft nog ruim plek. Maar wij zijn helemaal niet Joods...
AMF (W)
op 05/04/2017 naar 17:04   

AMF. 15 scholen zelfs. Ik had de hoop met de nieuwe initiatieven dat er iets meer lucht zou komen, maar voor jullie dus niet. Sterkte. Is er al info vanuit osvo bekend over getallen etc? Was al op zoek.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 17:01   

@vroje keuze. Is er voor jullie al een lijst zichtbaar met nog beschikbare scholen? Jeetje het is ook wel heftig ook hoor.
Amf (Amstelveen)
op 05/04/2017 naar 17:01   

Hier nummer 7628, op geen van 15 scholen geplaatst. Ik begreep dat er dit jaar 60 kinderen geen plek hebben. ....
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:55   

lotnummer 7428. Nou, mijn oudere zoon die vorig jaar werd geplaatst op zijn 9de keuze (ook met een lotnummer diep in de 7000) wil daar toch echt weg. En het blijkt dat het niet makkelijk is om na het eerste jaar van school te wisselen. Ik ben werkelijk benieuwd of je inderdaad meer hulp krijgt als je volledig buiten alle keuzes valt. Vorig jaar hadden we sterk het idee dat de toen 35 uitgelote kinderen individueel geholpen werden. En dat je met een 9de keuze nergens terecht kon met je verhaal.
Toch ironisch dat we dit jaar de kans krijgen om deze stelling zelf te toetsen.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 16:47   

Henri. Ik weet ook van iemand die vorig jaar nummer 1 was van reservelijst vierde gym en die is er uiteindelijk heengegaan. Had jouw kind havo of vwo advies?

Systeem werkte inderdaad perfect
HB (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:44   

zoon op eerste voorkeur geplaatst, heel mooi. Eerder bij dochter meegemaakt dat het 4e keuze werd. Er is geen perfect systeem, helaas. Prima was wel de procedure. Om 15:30:01 stond het op de site.
Ian (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:43   

12 scholen op onze lijst, zoals door iedereen aanbevolen.

Wat blijkt? Lotnummer 7235. Helemaal uitgeloot. Nergens een plek.
Balen (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:38   

Mijn zoon is met lotnummer 7418 op zn 9e keuze geplaatst (Berlage). Ik vond dat oprecht een leuke school, maar zoon had graag naar een gymnasium/Amsterdams gegaan. Laagste nummer op wachtlijst is 18 (Fons Vitae). Is er nu iets wat ik zinvol kan doen? Behalve er geen drama van maken natuurlijk...
Jitta (Diemen)
op 05/04/2017 naar 16:31   

@Vrijekeuze, wat ongelofelijk kl$@#te! Daar zijn echt geen woorden voor.
In onze omgeving veel tweede en derde keuzes, en de ouders en kinderen hebben daar samen al erg rekening mee gehouden, valt me op. Wij ook tweede keuze.
Overigens moet gezegd worden dat de site perfect werkte om half 4....
JD (Ams)
op 05/04/2017 naar 16:27   

@Henri als #1 op de reservelijst heb je goeie kans. Er is altijd wel iemand die niet gaat toch?
Henri (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:20   

@Troost. Dank voor deze troostende woorden! Het is nu niet voor te stellen, maar ik denk dat je gelijk hebt!
Henri (Amsterdam Centrum)
op 05/04/2017 naar 16:19   

Pff wat een spanning weer. Met lotnummer 5100 staat onze dochter nu op de eerste plek van de reservelijst van het Cartesius 2... Heeft iemand een idee hoeveel kans zij heeft dat ze er alsnog heen zou mogen?
Troost (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 16:17   

Vorig jaar kwam mijn dochter bij 2de lotingsronde (voor niet geplaatste kinderen) op een school van 10de keuze. Ze is er nu superblij mee en wil na 1 jaar niet meer switchen naar haar 1ste keuze. Het was even wennen aan de gedachte, maar kinderen zijn flexibeler dan wij, de ouders. Er zijn gelukkig veel goede scholen. Het is ontzettend balen, ik krijg er bijna herbelevingen van, maar het komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht.
Mar2 (West)
op 05/04/2017 naar 16:12   

Vrije keuze
Wat ontzettend erg voor jullie... Welk lotnummer had je?
In de klas van mijn dochter lijken veel mensen op eerste keuze, maar ik kan me voorstellen dat de echt teleurgestelden zich nog even niet gemeld hebben

Veel sterkte daar!!
Vrije keuze (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 15:49   

Vorig jaar kwam onze oudste zoon op zijn 9de keuze, dit jaar is mijn middelste zoon uitgeloot voor alle van de 12 (!) scholen op zijn lijst. Ik weet het ook niet meer. Dit is n grote nachtmerrie.
Lorianne van Het Parool (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 14:06   

Lieve ouders, een spannende middag is het ongetwijfeld voor jullie allemaal. Mochten er nou straks kinderen zijn die buiten hun top 5 zijn gevallen en daarover willen vertellen in het Parool dan ben ik bereikbaar via l. vangelder @ parool.nl. Sterkte vandaag!
Mar2 (West )
op 05/04/2017 naar 13:08   

Succes allemaal vanmiddag!!
Bennie Blind (Amsterdam)
op 05/04/2017 naar 00:29   

De geconstateerde ongelijkheid die Lorianne van Gelder poneert in het Parool, waarbij ze vervolgens stelt dat die ongelijkheid dan toch ineens wl kleuren- en klasse-blind zou zijn, daar zijn wel wat nodige kanttekeningen bij te plaatsen, of directer gezegd: is het flauwekul, namelijk:

1. De opgehoogde cito-advies leerlingen zoeken het maar uit in dit loot-systeem, deze leerlingen zijn toevallig wl heel veel vaker van een bepaalde kleur of klasse dan de restgroep.
2. De leerlingen die een voordeel hebben van het huidige loot-systeem (voor een overtekende school kiezen) zijn van een totaal andere klasse en kleur, gemiddeld gesproken dan, dan de leerlingen (de overgrote groep leerlingen die geen overtekende keuzes maakt) die dan vervolgens wel slechts de nadelen van het huidige loot-systeem maar te slikken hebben.
3. lle leerlingen moeten nu ineens rekening houden met uitloting op lle scholen, daarvoor dan ook nog eens een heel lange plan-B lijst opstellen, alleen maar om de leerlingen die wl voor de overtekende scholen kiezen uit de wind te houden. De leerlingen die voor deze overtekende scholen kiezen zijn een heel andere groep, zeker ook qua kleur en klasse, dan de restgroep.

Klasse en kleur zijn dus hrsend in het loot of matching 2.0 systeem, maar wat zou je ook anders kunnen verwachten wanneer je simpelweg kijkt naar de ontstaansgeschiedenis daarvan.
Elisabeth (Amsterdam )
op 02/04/2017 naar 22:21   

Dank Bennie Blind en anderen voor jullie bijdragen. Veel onderwerpen die ouders aandragen op het forum, twitter en die we via e-mail binnenkrijgen worden verwerkt in de VSA updates.
Onder 'nieuws' vind je de laatste update van VSA met de laatste informatie voor deze spannende dagen en
- achtergrond bij de weigering van de wethouder haar bevoegdheden in te zetten om de mismatch slim te bestrijden
- de echte voorkeuren stonden toch centraal bij de keuze voor centrale loting?
- loten om schaarse plekken is een politieke keuze
- opnieuw: hoe kun je segregatie slimmer tegengaan
- is er meer uitval sinds centrale loting en het vervallen van de Cito score als 2e objectieve gegeven?
- vrije schoolkeuze in de kabinetsformatie
- nieuws uit de werkgroep kernprocedure
Reacties zijn welkom!
Caroline (Amsterdam)
op 02/04/2017 naar 11:28   

Zou de vraag naar categorale scholen toenemen omdat die over het algemeen kleiner zijn?
Bennie Blind (Amsterdam)
op 01/04/2017 naar 02:04   

Een volledig citaat maakt het wat duidelijker:
'De afgelopen twee jaar is de vraag naar categorale vwo-scholen toegenomen.
Deze ontwikkeling wordt nader bekeken. Ik zal dit meenemen in het gesprek dat ik met OSVO over het onderwijsaanbod (sic). Hierbij betrek ik ook de wens van de gemeenteraad om in te zetten op meer brede schoolgemeenschappen.'
Dus helaas pindakaas, de leerlingen (en evt. ouders) willen weliswaar categoraal, de wethouder en gemeenteraad hebben toch andere plannen.
Namelijk vorig jaar waren er al 2000! van de 8000 leerlingen die niet op de eerste keuze gekomen zijn, dit jaar gaan ze de ontwikkeling nog eens nader bekijken.... Inzetten op brede schoolgemeenschappen waar men dus niet warm voor loopt, maarja dat is ook eigenlijk maar een perceptie-dingetje ofzo, no show,of no Choho.
Bennie Blind (Amsterdam)
op 01/04/2017 naar 01:20   

Wethouder Simone Kukenheim schrijft in haar antwoord dat:
'de afgelopen twee jaar de vraag naar categorale scholen is toegenomen.'
en ook nog:
'Deze ontwikkeling wordt nader bekeken'
Maar deze categorale trend is toch al heel heel veel langer (al decennia!) flink gaande?
Dit dan nog eens los van de al voorspelde fors toegenomen vraag naar de populaire (en heel vaak ook categorale) scholen die ze zelf , door de uitsluiting van welk strategisch gedrag dan ook, met de zelf gekozen matching-methode afgedwongen hebben?
O.O.M.Tom (A'dam)
op 22/03/2017 naar 02:16   

Waarom is er nog steeds een loot systeem wat enkel degenen bevoordeelt die een school uit bijvoorbeeld de top-3 op de eerste plaats zetten ?
Alle anderen, een veel grotere groep, worden daarmee dan benadeelt.
De groep van anderen is bovendien vele malen groter en ook nog kwetsbaarder, waarom moeten zij dan toch lijden onder de keuze van enkelen?
De petitie voor een voortzetting van de DA loting status quo was ook al niet groter dan de enquete die de osvo gehouden heeft onder de diverse groep direct betrokkenen, waarna de osvo dan dus ook een besluit nam voor een nder loot mechanisme.
Toch is dit op het aller-aller-laatste moment door de osvo ingewisseld voor het huidige loot systeem. Volgens een rector die ik gesproken heb gebeurde dit onder de druk van de plaatselijke politiek, waarvan men natuurlijk afhankelijk is voor o.a. de financiering van eventuele extra's of vernieuwingen.
Machtsmisbruik?

De vraag is wie of welk media-programma deze rare gang van zaken voor het voetlicht zou kunnen brengen want dat hier de diverse belangen wel heel bijzonder of helemaal niet meegenomen zijn lijkt me wel duidelijk.
Simone.E.N.Ikdan (D'gentrificatiepro66)
op 22/03/2017 naar 01:20   

keuze-stress, casino-systeem, marketing-strategie, D'66, etc.
.....wacht-toon.......
decorrespondent.nl/6432/mag-het-op-school-all emaal-wat-minder-excellent/1862714011488-3940453a
Kiki (Amsterdam)
op 17/03/2017 naar 09:44   

Het is onbegrijpelijk dat gekozen is voor een systeem van uberloting dat zoveel onduidelijkheid en onzekerheid geeft en intransparant is.
Waarom worden kinderen en ouders niet serieus genomen maar wel geschermd met een petitie die o.a ondertekend is door een rector in Haarlem die ook een artikel geschreven heeft dat kinderen geen lotnummer zijn??

Het inschrijfformulier kan getekend worden met "voor gezien" of een andere toevoeging waardoor je niet medeplichtig bent aan het huidige systeem van plaatsing door loting voor iedereen.
Voor de OSVO is het erg makkelijk dat zoveel ouders een passieve houding hebben van acceptatie en 'er valt niets aan te doen', maar is dit de manier waarop met kinderen omgegaan moet worden? Bezwaar maken is mogelijk!
XRumerTest (XRumerTest)
op 16/03/2017 naar 17:16   

Hello. And Bye.
Mister X (Unknown)
op 11/03/2017 naar 16:37   

O.S.V.O. = Oudkerks Stalinistiche Vereniging Onderwijs
Mar2 (Amsterdam west)
op 08/03/2017 naar 19:29   

@ louise, ik kan niet helemaal terugvinden wat ik geschreven heb, maar volgens mij bedoelde ik in het eerste systeem, toen moest je onder de 545 CITO een toelatingstoets doen voor een categoraal VWO/GYM.
Nu blijken er best veel kinderen onder de 545 te scoren met een VWO advies, dus denk meer kinderen met uiteindelijk een VWO advies maar misschien ook wel meer afstromers...
Elisabeth (Amsterdam)
op 08/03/2017 naar 08:46   

@Schaever: ja, dat klopt. Dit jaar start alleen de School voor Persoonlijk Onderwijs in noord met Havo en vwo. Ook willen zij leerlingen met vmbo-t advies toelaten. VSA heeft de wethouder gevraagd haar bevoegdheden in te zetten om de mismatch slim te bestrijden, in lijn met de beloftes van schoolbesturen van het huidige vijfjarenplan het aanbod te verbeteren. Maar er komt vooralsnog niet meer ruimte voor het Hyperion lyceum, waar de langste reservelijst is. Zie de twitterfeed van VSA voor de relevante links.
@Louise: een toelatingsaxamen voor het gymnasium mag inderdaad niet, sinds het basisschooladvies leidend is, mogen er geen aanvullende eisen worden gesteld. Door gebrek aan alternatieven voor aantrekkelijk vwo aanbod als Hyperion en Amsterdams lyceum willen veel kinderen als alternatief naar een categoraal gymnasium.
Louise (Amsterdam)
op 07/03/2017 naar 14:12   

@Mar2 Toelatingstoets voor gymnasium? ? ? Na de loting/matching? Ik dacht dat ze dat niet meer mochten doen.
Schaever (A'dam)
op 06/03/2017 naar 01:19   

Klopt het dat er dit jaar helemaal geen serieuze stappen zijn gezet ter verbetering van de lotings-problematiek?
Of zie ik het dan te somber in?
Er zijn wel wat nieuwe scholen gestart, maar dat zet echt totaal geen zoden aan de dijk. Dat gaat tezamen over hooguit tientallen plaatsen.
Terwijl er ettelijke honderden (mr dan twee-duizend eigenlijk) plaatsen te weinig zijn om iedereen een enigszins favoriete plek te geven.

Wat was de rol van de wethouder hierin?
Marinus. (Vd lubbe)
op 06/03/2017 naar 01:00   

BESTE BESTEUURDERS, MOETEN JULLIE NIET FF WAT RUSTIGER AAN DOEN. NA ALLE COMMOTIE? CHILL!
SIMONE,WELKE PORTEFEUILLE IS DE JOUWE OOK ALWEER? COOL DOWN BABE. NEGEREN OF NEGER-EN KAN OOK GEWOON. WAAROM ZOU JE OOK JE DRUK MAKEN, PUT YOUR MOUTH WHERE THE QUICK MONEY IS.
BNB UBER ALLES?
annihilation.
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 04/03/2017 naar 11:54   

wat eigenlijk ook transparanter zou moeten zijn is het feit of er wel daadwerkelijk zoveel plekken zijn op een school als aangegeven in de gids. Na de nummer 10 plek van vorig jaar heeft onze middelste nu gelukkig voorrang op het Fons. Broertjes/zusjes gaan dus voor, ik zag een lijst van circa 80 voorrangs kinderen, als die er allemaal gebruik van maken dan zijn er nog maar 120 plekken over....
Mar2 (Amsterdam)
op 03/03/2017 naar 14:37   

@ elisabeth

Dank je, begrijpelijk, maar voor de nieuwsgierigen ook jammer...
Ik ken de cijfers van vorig jaar wel zo'n beetje uit het hoofd ;-)

Gewoon geduld....
Elisabeth (Amsterdam)
op 03/03/2017 naar 10:14   

Nee, het aantal aanmeldingen is tot een de centrale loting niet bekend. De beleidsbepalers denken dat daar een "verkeerd signaal" vanuit kan gaan. Daarom is de vroegere transparantie overboord gezet en is het nu een Black Box met een cijfermatige analyse achteraf. Wil je enig inzicht hebben, dan kun je kijken hoeveel aanmeldingen er het vorig jaar waren.
Mar (Amsterdam west)
op 03/03/2017 naar 08:53   

Wij gaan volgende week onze inschrijving definitief maken.
Ben benieuwd.
Laten scholen iets los of de hoeveelheid aanmeldingen tot nu toe??
Zegt niet zoveel, omdat het natuurlijk ook gaat om de rest van de keuzes
Maar in het eerste systeem kon je per dag zien hoeveel aanmeldingen er per school waren.
Nu weet je niks, het andere uiterste...
Ben gewoon nieuwsgierig ;-)
Joske (Amsterdam)
op 01/03/2017 naar 18:38   

Ha Annabel,

Is er een keuze dan? Ik neem aan dat je toch akkoord zal moeten gaan door je handtekening te zetten. Zonder handtekening geen aanmelding lijkt me.

Ik vind het systeem ook helemaal ruk, incluis de kernprocedure maar het is een gelopen race jammer genoeg.
Annabel (Amsterdam)
op 01/03/2017 naar 10:40   

Hallo,
Ik vroeg mij af hoe jullie omgaan met de verklaring die onderaan de lijst met voorkeuren moet worden ondertekend, namelijk dat wij als ouders akkoord zijn met de voorwaarden van de Kernprocedure. Nu vind ik de voorwaarden van de Kernprocedure niet bepaald inzichtelijk en vind ik het een gedrocht van een systeem (na het debacle in 2015 bij onze eerste zoon houd ik mijn hart vast). Ik ben het beslist niet eens met de voorwaarden maar wij hebben geen keuze; ik heb dan ook grote moeite met het ondertekenen van die an de lijst gekoppelde verklaring.
P (Amsterdam)
op 28/02/2017 naar 12:19   

Hoe krom kan een systeem zijn, je kind kiest voor een school, waar "in principe" voldoende ruimte is, waar ook bij het oude systeem al enige jaren niet geloot hoefde te worden. Vervolgens kan je kind toch niet naar die "minder" populaire school toe, omdat andere kinderen wel voor hele populaire scholen kiezen en deze minder populaire school ergens achter op hun lijst hebben.
Margje (Amsterdam)
op 26/02/2017 naar 10:33   

@Elisabeth, dank je wel voor je reactie. Duidelijk verhaal.
Elisabeth (Amsterdam)
op 26/02/2017 naar 10:12   

@Margje: als je zoon het HLZ de leukste school vindt en hij heeft voorrang, dan kan hij die school gewoon op 1 zetten. Voorrang voor broertjes en zusjes is afgeschaft op alle scholen die dat nog hadden, met een overgangsregeling voor broertjes en zusjes van kinderen die op 1 oktober 2016 op die school zaten. Jouw zoon heeft dus nog wel recht op voorrang. Hypothetisch is het mogelijk dat er onder voorrang kinderen geloot wordt, in het geval dat er meer broertjes en zusjes zijn van kinderen op het HLZ dan er plek is. Het Spinoza lyceum loot op havo en h/v niveau onder voorrang leerlingen, maar de voorrang regeling is op het Spinoza veel ruimer, nl alle leerlingen afkomstig van een Dalton basisschool hebben recht op voorrang.
I (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 23:47   

Het zou fijn zijn als de door vsa voorgestelde extra klas op het Hyperion er dit jaar al bij komt en we niet hoeven te wachten tot het nieuwe schoolgebouw af is. Dan hebben de kinderen die dit jaar loten er ook al wat aan.
Margje (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 22:15   

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met de broertjes/zusjes regeling op het HLZ? Mijn zoon overweegt HLZ op nr 1 te zetten, omdat zijn broer er ook zit en hij daardoor voorrang zou hebben. En de school leuk vindt:)
Hoe werkt dit dan met het huidige systeem van 12 scholen opgeven en loten? Geldt dat niet bij een school met broertjes/zusjes regeling?
Elisabeth (Amsterdam)
op 25/02/2017 naar 14:45   

Donderdag 2 maart a.s. bespreekt de raadscommissie jeugd en cultuur, op verzoek van CDA raadslid Marilia Laseur, de brief van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam aan de wethouder onderwijs. De wethouder wordt in die brief opgeroepen om haar bevoegdheden te gebruiken om de bestaande mismatch tussen vraag en aanbod te bestrijden. Zie voor meer informatie de laatste nieuwsbrief van VSA (onder 'nieuws') en de twitterfeed.
I (Amsterdam)
op 24/02/2017 naar 16:57   

Jazeker, klopt, er zijn veel leuke scholen in Amsterdam te kiezen, maar 12 passende scholen lukt niet echt...... Ik hoor inderdaad ook drama verhalen bij scholenwissel na 1 of 2 of 3 jaar. Dat proces lijkt een grote black box en heel weinig transparant. Gaat dat eerlijk in zijn werk? en hoe gaat dat dan? Heeft een kind met de hoogste cijfers de meeste kansen of het kind waarvan de ouders bevriend zijn met de rector?...
Mar2 (Amsterdam west)
op 24/02/2017 naar 12:08   

Mijn oudste dochter is ook van de eerste lichting
Toevallig ook op categoraal gym.
Er stromen wel wat af, maar het is inderdaad moeilijk om dan een andere school te vinden begrijp ik.
In haar jaar vielen er nog best wat kinderen af vooraf doordat ze uiteindelijk geen 545 haalden en de toelatingstoets niet haalden. Dus ik kan me voorstellen dat er nu nog meer "overboeking" op de categorale is en er toch iets meer kinderen het niet redden. Maar dat zal waarschijnlijk blijken...

Zijn overigens bij haar op school ook wel kinderen die door over te stappen naar atheneum wel gewoon over kunnen...
Ik vind latijn en grieks ook wel veel tijd en inspanning kosten.
Mijn oudste wilde toen niet perse een gym, maar ze viel op die school en uiteindelijk mag ze nu wel duits en frans laten vallen omdat ze een klassieke taal houdt en dat is prima voor haar...

Het blijft puzzelen...
Maar er zijn ook wel heel veel leuke en goede scholen te kiezen in Amsterdam...
Irene (Amsterdam)
op 24/02/2017 naar 11:41   

@I
Ons kind zit inmiddels in de 2e op een categoraal gym, zij behoort dus tot de eerste lichting die op basis van een schooladvies een school kon "kiezen".
Bij haar op school nauwelijks zittenblijvers of afstromers. Het probleem om een plek te vinden als je van school wil wisselen blijft onveranderd groot, is wat we horen in onze omgeving.
I (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 23:51   

Ik las dat vorig jaar 35% van de vwo leerlingen een lagere cito score heeft gehaald dan 545. Betekent dat dat de druk op de vwo scholen daardoor nu ook 35% meer is? Of heft dit het verschil op tussen de leerlingen die nu havo/vwo Advies krijgen, maar voorheen met veel oefening een cito boven 545 kregen?

Is al bekend hoeveel leerlingen van school gaan wisselen na de eerste klas omdat het niveau toch niet bij ze past? Komen hier per school overzichten van? Hoeveel was dat andere jaren? M.a.w als je op school nummer 12 komt, kun je dan na een jaar makkelijk wisselen van school?
I (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 23:51   

Ik las dat vorig jaar 35% van de vwo leerlingen een lagere cito score heeft gehaald dan 545. Betekent dat dat de druk op de vwo scholen daardoor nu ook 35% meer is? Of heft dit het verschil op tussen de leerlingen die nu havo/vwo Advies krijgen, maar voorheen met veel oefening een cito boven 545 kregen?

Is al bekend hoeveel leerlingen van school gaan wisselen na de eerste klas omdat het niveau toch niet bij ze past? Komen hier per school overzichten van? Hoeveel was dat andere jaren? M.a.w als je op school nummer 12 komt, kun je dan na een jaar makkelijk wisselen van school?
Irene (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 18:50   

Was dat dan niet voor de Hyperion-Voxklassen?
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 12:19   

@g. Henkie, ons kind kwam op plaats nr 10, voor de 2e ronde stond er op de lijst echt nog 2x plek voor het hyperion, maar dat durfden wij niet aan. @ Elizabeth, wij hadden lotnummer 6850 met Fons Vitae op nummer 10. Daar kwam ons kind toen op. Het OSVO vertelde dat er op het Fons als laatste een kind met lotnummer 7260 is geplaatst. Ik begrijp dat deze school voor havo en havo/vwo leerlingen heel gewild is maar minder voor VWO kinderen, daarom was er nog plek met een slecht lot nummer. Het Fons bevalt ons nu heel goed, het is ook een begaafdheidsprofiel school en heeft een gymnasium klas.
Elisabeth (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 08:17   

@Joske: ik begrijp je frustratie volkomen en ben het ook met je eens. Niets moet schreef ik al.
De keuze voor dit systeem van centrale loting is na het debacle van de eerste centrale loting en matching in 2015 gemaakt na een "petitie voor de matching" met steun van de wetenschappers achter het systeem. Het ligt nu voor drie jaar vast (al beweren sommige schoolbesturen inmiddels dat het voor vier tot vijf jaar vastligt).
Een belangrijke reden om voor dit systeem van centrale loting te kiezen was dat strategisch kiezen uitgebannen moest worden en het om de 'echte voorkeuren' van kinderen moest gaan. De 'echte voorkeuren' zijn bekend en stabiel en het probleem van tekort aan plaatsten op zgn 'populaire scholen' is niet opgelost en strategisch kiezen bestaat ook nog steeds. Bijvoorbeeld door het recht op voorrang strategisch in te zetten of door de zgn populaire scholen alleen bovenaan de lijst te zetten. De problemen lossen we alleen op als het aanbod beter matcht bij de vraag en aangepast wordt aan die echte voorkeuren.
De stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam is in 2009 opgericht om continuteit te creren in de druk op schoolbesturen en gemeente en hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen om adequaat onderwijs te bieden voor lle Amsterdamse kinderen. Met steun van ouders in Amsterdam blijven we ons daar ook de komende jaren voor inzetten.
Elisabeth (Amsterdam)
op 23/02/2017 naar 07:49   

@G.Henkie: ik denk dat je geuite vermoeden juist is: de conrector snapt het systeem zelf niet. Welke school is dat?
Het is onzin te denken dat je een goede inschatting kunt maken o.b.v. het aantal aanmeldingen (= aantal 1e keuzes). Vooral de resultaten bij het Fons Vitea en het Vossius laten dat zien - deze scholen hadden in 2016 in beginsel voldoende plek voor alle 1e keuze leerlingen maar staan bij veel kinderen laag op de voorkeurslijst waardoor 1e keuze leerlingen toch uitgeloot werden. Voor alle betrokkenen is dat teleurstellend.
Helaas is het systeem niet alleen voor kinderen en hun ouders moeilijk te doorgronden, ook onderwijsprofessionals op basisschool en VO snappen het lang niet altijd.
Joske (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 23:15   

Elisabeth,

Ik ken het advies van de Osvo en de gemeente. Maar als in de praktijk blijkt dat het eigenlijk totaal nutteloos is om 12 scholen op je lijst te zetten, waarom zou je dat dan doen? Als je een heel hoog nummer hebt, dan kom je vanzelf ergens in je top 5 of 6. Maar als je een laag nummer hebt, dan ben je bij voorbaat kansloos bij de meest populaire scholen dus waarom zou je die dan nog laat op ranglijst zetten?

En wie heeft ooit bedacht dat je 12 scholen moet selecteren? Waarom niet gewoon 5? Voor iedereen? Alsof je 12 scholen gaat vinden die passen bij je kind. iedereen doet concessies in top 5 tm 12 en wil eigenlijk helemaal niet dat zijn kind aar heen gaat. Het slaat echt helemaal nergens op.

Aaaaaal die open dagen, aaaaal die zorgvuldige afwegingen, aaaaaal dat gewik en geweeg welke school voor je kind het beste is en biedt geen enkele garantie: alle kinderen zijn allemaal onderdeel van een grote loterij.

En het erge is: volgend jaar is het weer hetzelfde circus. Maar dan zijn wij er van af. Dus laten we het gaan. En dan gaat de volgende groep ouders zich er weer boos over maken, ontdekken ook weer te laat hoe kut dit systeem is maar dat het een gelopen race is, en leggen zich weer met vee protest neer bij deze idiotie. Enzo voorts enzo voorts.

Er moet toch echt serieus een beter systeem te bedenken zijn dat dit? Hoe doen andere steden het dan?
G. Henkie (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 22:11   

@Elisabeth (Amsterdam)
Tijdens een van de lesjesmiddagen vorige maand vertelde een conrector onderbouw aan de honderden aanwezige ouders dat hij bij een inschrijving op zijn school vlak voor sluiting van de inschrijvingstermijn, hij een zeer duidelijke inschatting kon maken van je kansen, want dan wist hij hoeveel aanmeldingen er lagen.
Zo werkt dat toch niet, of heeft hij dan inzicht in lle voorkeurslijstjes van de andere scholen?
Zelfs dn kan hij toch niet inschatten welke verschuivingen die wensen vervolgens weer veroorzaken?
Of snapt hij ook misschien de loting niet?
G. Henkie (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 21:53   

@Moeder van 3 (Amsterdam)
Het Hyperion Lyceum had vorig jaar 135 plekken aangeboden en ook allemaal opgevuld uit een groep van 240 leerlingen die die school als eerste voorkeur ingevuld hadden. Er waren dus geen plekken over voor 'tweede keuze' leerlingen.
Moeder van 3 (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 12:40   

@ mar 2,het hyperion had vorige jaar na de eerste loting nog 2 plekken over. Dus alles is mogelijk. Even voor iedereen, onze zoon kwam op school nummer 10, niet leuk dus, maar hij heeft nu toch vriendjes en het gaat heel goed. We gaan nu met kind nummer 2 loten, weer heel veel spanning maar we blijven positief, ook voor ons kind!
Elisabeth (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 12:18   

Het advies van Osvo en de gemeente luidt dat je bij havo en vwo advies het liefst 12 scholen in volgorde van voorkeuren op je lijst zet.
M.a.w.: niets moet. Zet alleen scholen op je lijst waar je eventueel naartoe zou willen en laat scholen waar je niet naartoe wil weg. Er is geen transparantie over het aantal aanmeldingen tijdens de inschrijvingsdagen omdat "daar een verkeerd signaal vanuit kan gaan"; men wil dus ook niet dat ouders en kinderen zich laten leiden door populariteit en kans op inloten. Je kunt de zgn 'populaire scholen' dus gewoon op je lijst zetten in volgorde van voorkeuren. Als je uitgeloot wordt voor alle 12 scholen op je lijst is dat niet je 'eigen schuld' maar domme pech dat je een hoog lotnummer kreeg en het gevolg van te weinig plaatst op de twaalf scholen op je lijst,
Joske (Amsterdam)
op 22/02/2017 naar 11:36   

Jitta, Dat de voorkeuren zullen gaan verschuiven lijkt niet heel waarschijnlijk:

Ten opzichte van vorig jaar is de verdeling van de voorkeuren redelijk stabiel gebleven. De nieuw opgerichte scholen hebben een vrij beperkt aantal leer- lingen getrokken. Van deze scholen moest alleen bij de Vinse school geloot worden. De allocatie van leerlingen kwam sterk overeen met de simulaties van dit mechanisme met het cohort van vorig jaar. Gegeven dat er geen grote capaciteitsverschuivingen waren, duidt dit er op dat de voorkeuren sta- biel zijn.

Een hele populaire school onder een minder populaire school zetten is dus echt onzin en puur voor de vorm om die 12 te halen als het zo lees.

Ik wil het wel doen hoor, "voor de statistieken" en dat we bij totale uitloting kunnen klagen dat we er toch 12 op hadden staan, maar het is eigenlijk natuurlijk jezelf en het systeem een beetje in de maling nemen.
Mar2 (Amsterdam west)
op 22/02/2017 naar 11:02   

Dank Elisabeth voor je antwoord.
Inderdaad, wij nummeren ook door.
En er zullen heel populaire scholen op 8 of 9 komen, maar dan geeft dat wel inzicht en hebben wij in ieder geval een lijst van minimaal 12 scholen gedaan. Want 12 is wat OSVO aanraadt.
Wij hebben onze dochter binnen de 15 bezochte scholen de vrije hand gelaten, maar alle populaire scholen staan heel hoog, dus blijkbaar toch diezelfde aantrekkingskracht op kinderen.
Al moeten we deze vakantie nog precies nummeren. De top 3 is heel duidelijk (hyperion op 3, ook niet heel zinvol...)
Succes allemaal.
Jitta (Diemen)
op 21/02/2017 naar 14:37   

*tenminste* *zeggen*
Jitta (Diemen)
op 21/02/2017 naar 14:36   

@Joske, als alles hetzelfde blijft heeft dat geen enkele zin. Alleen is niet elk jaar alles hetzelfde, en hebben we pas van n jaar met dit systeem cijfers, en het hangt dus ook af van wat jullie minder populaire scholen dit jaar doen, woe weet worden die wel schreeuwend overtekend dit jaar. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad, en het geeft meer data voor volgende jaren. Dan maar. Ofzo. En mocht je helemaal van je lijst afkletteren kun je tenmisnte zeffen dat je er 10 had ingevuld.
Joske (Amsterdam)
op 21/02/2017 naar 14:19   

Vraag: heeft het uberhaupt zin om scholen die een hoger maximaal lotingsnummer hadden in 2016 na een school te plaatsen die een lager maximaal lotingsnummer te plaatsen?

Maw, heeft het zin om scholen als het Nicolaas en Cartesius lyceum voor havo na minder populaire scholen te plaatsen? Mijn dochter wil deze scholen graag op de 6e en 7e plaats zetten anders komen we maar tot een lijst van 10.
Dit heeft toch eigenlijk helemaal geen enkele functie?
Joske (Amsterdam)
op 21/02/2017 naar 14:18   

Vraag: heeft het uberhaupt zin om scholen die een hoger maximaal lotingsnummer hadden in 2016 na een school te plaatsen die een lager maximaal lotingsnummer te plaatsen?

Maw, heeft het zin om scholen als het Nicolaas en Cartesius lyceum voor havo na minder populaire scholen te plaatsen? Mijn dochter wil deze scholen graag op de 6e en 7e plaats zetten anders komen we maar tot een lijst van 10.
Dit heeft toch eigenlijk helemaal geen enkele functie?
Elisabeth (Amsterdam)
op 20/02/2017 naar 21:19   

@Mar: Binnen de kernprocedure mogen scholen schuiven met het type klassen. Als het ene niveau niet vol raakt, plaatsen ze meer kinderen van het andere niveau. Dat noemen ze 'bordjes verhangen'.
Op het MLA zie je inderdaad dat er gepland 108 vwo en finaal 84, waardoor 12 kinderen op de wachtlijst staan. Havo en H/V samen was 130 gepland en 168 finaal en 69 op de wachtlijst. Waarom het MLA hiervoor gekozen heeft, is onbekend maar een school mag dat dus ook doen.
@Jitta: Het is een ingewikkeld systeem dat soms lastig te bevatten is. In het evaluatie rapport loting en matching 2016 vind je tabel 4 op p. 13 met daarin het maximale lotnummer van kinderen die nog geplaatst zijn op scholen die geloot hebben. Misschien kun je die aan je dochter laten zien? Dan kan ze zien dat bij sommige scholen het maximale lotnummer veel lager is dan bij andere scholen. Ieder kind krijgt n lotnummer en er zijn lotnummers van 1 tot ongeveer 7.500.
Elisabeth (Amsterdam)
op 20/02/2017 naar 21:19   

@Mar: Binnen de kernprocedure mogen scholen schuiven met het type klassen. Als het ene niveau niet vol raakt, plaatsen ze meer kinderen van het andere niveau. Dat noemen ze 'bordjes verhangen'.
Op het MLA zie je inderdaad dat er gepland 108 vwo en finaal 84, waardoor 12 kinderen op de wachtlijst staan. Havo en H/V samen was 130 gepland en 168 finaal en 69 op de wachtlijst. Waarom het MLA hiervoor gekozen heeft, is onbekend maar een school mag dat dus ook doen.
@Jitta: Het is een ingewikkeld systeem dat soms lastig te bevatten is. In het evaluatie rapport loting en matching 2016 vind je tabel 4 op p. 13 met daarin het maximale lotnummer van kinderen die nog geplaatst zijn op scholen die geloot hebben. Misschien kun je die aan je dochter laten zien? Dan kan ze zien dat bij sommige scholen het maximale lotnummer veel lager is dan bij andere scholen. Ieder kind krijgt n lotnummer en er zijn lotnummers van 1 tot ongeveer 7.500.
Jitta (Diemen)
op 20/02/2017 naar 10:28   

Zo, de lijst is klaar. Op nr 2 een schoolkeuze waar niet geloot is afgelopen jaren. Op nr 4 ook. Dus wij zijn relaxed. Dochter niet: Mam, maar er moeten 12 scholen op de lijst, anders kom ik misschien nergens op. Hoe leggen we haar uit dat het geen ene ... uitmaakt of we het Spinoza op 6 of op 10 zetten, omdat, als ze wordt uitgeloot op nr 2 en 4, ze ZEKER wordt uitgeloot bij het Spinoza, en ze 'm dus net zo goed weg kan laten?
Mar (Amsterdam west)
op 19/02/2017 naar 22:16   

Ik vroeg me nog wel iets af...
Misschien weet iemand (van VSA) daar het antwoord op.
Vorig jaar had bijvoorbeeld MLA VWO 108 VWO plekken beschikbaar.
Er zijn er uiteindelijk maar 84 geplaatst. Maar er staan er wel 12 op de wachtlijst voor VWO havo en h/vwo zijn er meer geplaatst.
Ik snap helemaal dat als je plekken over hebt dat je schuift, maar mag je ook afwijken van de oorspronkelijk toegezegde plekken als er daardoor 12 kinderen worden benadeeld?
Jammer toch of niet (Amsterdam)
op 17/02/2017 naar 10:06   

Blijft een vreemd systeem wat niet werkt. Zijn tevreden met vele plaatsingen binnen de top 5. Andere woorden, Je wil graag op de school van je eerste keuze maar daar zitten de lotnummers die het op de 2de, 3de etc plek hadden gezet. Dat heet in Amsterdams OSVO taal, eerlijk. Dus fijn dat je bij de opendagen geweest bent maar de kans dat het je lukt is klein. Maar het komt altijd goed! Want je moet blij zijn dat veel kinderen op de school zitten waar jij je zo op verheugd had, maar eigenlijk niet daar wilden zitten. Dus we hebben met zijn allen gedeelde pech.
Jammer toch of niet (Amsterdam)
op 17/02/2017 naar 10:06   

Blijft een vreemd systeem wat niet werkt. Zijn tevreden met vele plaatsingen binnen de top 5. Andere woorden, Je wil graag op de school van je eerste keuze maar daar zitten de lotnummers die het op de 2de, 3de etc plek hadden gezet. Dat heet in Amsterdams OSVO taal, eerlijk. Dus fijn dat je bij de opendagen geweest bent maar de kans dat het je lukt is klein. Maar het komt altijd goed! Want je moet blij zijn dat veel kinderen op de school zitten waar jij je zo op verheugd had, maar eigenlijk niet daar wilden zitten. Dus we hebben met zijn allen gedeelde pech.
Jammer toch of niet (Amsterdam)
op 17/02/2017 naar 10:06   

Blijft een vreemd systeem wat niet werkt. Zijn tevreden met vele plaatsingen binnen de top 5. Andere woorden, Je wil graag op de school van je eerste keuze maar daar zitten de lotnummers die het op de 2de, 3de etc plek hadden gezet. Dat heet in Amsterdams OSVO taal, eerlijk. Dus fijn dat je bij de opendagen geweest bent maar de kans dat het je lukt is klein. Maar het komt altijd goed! Want je moet blij zijn dat veel kinderen op de school zitten waar jij je zo op verheugd had, maar eigenlijk niet daar wilden zitten. Dus we hebben met zijn allen gedeelde pech.
Amsterdam (Amsterdam)
op 16/02/2017 naar 12:21   

Als je van te voren jouw lootnummer weet, dan is het toch makkelijker jouw voorkeur lijst te maken? Als je nummer 1500 bent, dan heb je lijst van 3-4 scholen genoeg. Als je nummer 7000 bent, dan moet je lijst van 15-17 scholen maken of minder populaire scholen op de lijst zetten. Waarom geven ze je loot nummer niet van te voren?
Georgiana (Hamptworth)
op 16/02/2017 naar 08:59   

______ _____________ _______ ____________ _______
Esje5 (Amsterdam )
op 15/02/2017 naar 22:40   

Dank je wel, @Elisabeth. Spannend tot op het laatst dus.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 22:27   

@Esje5: Je kunt je lotnummer samen met de uitslag van de loting en matching op 5 april om 15:30 uur in MEPS zien. Je krijgt vooraf de inloggevens per e-mail toegestuurd.
Esje5 (Amsterdam )
op 15/02/2017 naar 21:16   

@Elisabeth, dank je wel! Weet je ook of en wanneer we het lotnummer te horen krijgen? Is dat pas na de loting?
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 20:38   

@Esje5: het ELLK nummer is het (unieke) leerlingnummer en dat correspondeert niet met het lotnummer dat je kind straks bij de centrale loting krijgt. De computer geeft ieder kind n lotnummer waarmee het voor alle scholen op de lijst loot. Misschien moet je dat de juf ook even laten weten?
Heb je het geluk een laag lotnummer toebedeeld te krijgen, dan kom je hoog op je lijst terecht, heb je de pech een hoog lotnummer te krijgen dan kom je heel laag of zelfs buiten ken lijst. In de analyse loting en matching 2016 vind je in tabel 4 op p. 13 het maximale lotnummer waarmee leerlingen op scholen waar heloot werd zijn geplaatst.
Esje5 (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 19:51   

Mijn dochter kreeg vandaag het aanmeldformulier mee van school. Volgens de juf correspondeert het elkk leerlingnummer met het lotnummer. Weet iemand of dat klopt, en zo ja welk deel van het nummer dan het lotnummer is?
Suzanne (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 19:01   

Een paar jaar geleden stonden we met onze dochter voor de keuze. Gaan we de gok wagen op de populaire school waar ze zo graag naar toe wilde en loten riskeren of toch maar niet? Ze durfde het uiteindelijk niet aan. Maar ze heeft er heel veel tranen om gelaten.
Vorig jaar was onze zoon aan de beurt. Hij kon de gok wel wagen en zette zijn lievelingsschool op 1. Helaas werd het nummer 2. Maar het feit dat hij het had kunnen proberen zonder meteen te riskeren uit de allerlaatste restjes te moeten kiezen was een veel beter gevoel dan toen onder Boston. Gokken en verliezen was minder pijnlijk dan niet eens durven gokken.
EH (Adam)
op 15/02/2017 naar 16:17   

Zo fijn aan strategisch kiezen: ouders die wachten tot het allerlaatste moment, de allerlaatste dag en dan de keuze maken.

En dan is ineens de school van je 1e keuze toch vol, en wordt er alsnog geloot. En val je buiten de boot, terwijl er anders echt nooooit geloot werd op die school.

Want ouders kiezen een school die ook niet op de eerste plek staat, maar de 3e voorkeur. Een strategische stem, dus. En het kind dat zich meteen op die school had ingeschreven, want eerste keus, mag ineens loten en wordt uitgeloot. Verdrongen!!
P (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 14:53   

Bij "Boston" had je (al dan niet strategische) keuze in ieder geval meer betekenis. Een strategische keuze is ook een keuze.
En wat te denken van de klassen, gevuld met kinderen die liever op een andere school hadden gezeten, terwijl de betreffende school de "1e keuze-kinderen" prima had kunnen plaatsen.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 15/02/2017 naar 14:39   

@Suzanne
Strategisch of 'veilig' kiezen was tenminste een mogelijke keuze onder het oude Boston systeem, met alle voordelen voor de verdeling van de schaarste, een keuze die je toen kon maken.
Er liggen wel degelijk betrouwbare schattingen van de echte eerste keuzes, dus zonder strategisch gedrag, onder de Boston loting, vergelijkbaar met het aantal te weinig plekken nu, om iedereen op eerste keuze te laten scholen: 966 lln.
Daar is dus zeker wl een idee van.
De systeem eigenschappen van het DA loot systeem voegt daar echter nog een groot aantal extra aan toe, waardoor ineens 1208 lln. niet op de eerste keuze komen.

Er zijn 966 eerste voorkeur plaatsen zijn er te weinig, maar er worden er maar liefst 1208 eerste voorkeur plaatsen vervolgens niet gegund.
Nogal een treurigstemmend verschil dus.
Geen adequate reactie op de schaarste ook, dit is vergrten van de schaarste.

Tegenover de vrijheid n van het kunnen nemen van een gokje van de n, staat natuurlijk wl de onvrijheid van het verplichte extra vergrote risico voor de ander, die wl een veiligere keuze zou willen maken, die niet mee wenst te gokken.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 15/02/2017 naar 14:00   

@EH
?Het Systeem van vr de loting? maar dat was toch ook een loting?

Matching is niet wat het huidige DA Systeem doet, namelijk de mate van voorkeur van de verschillende leerlingen heeft geen gewicht, de plek die ze toekennen aan een school op hun lijst doet er onderling totaal niet toe.

Nu kiezen lle 8000 kinderen verplicht uit de restjes, anders komen ze nooit aan een lijstje dat lang genoeg is.
Veiligere of zelfs veilige keuzes bestaan er ook niet meer, itt in het vorige Systeem
Ook moeten ze zowat alle scholen langs want anders kan je ze met goed fatsoen niet op je lijst zetten.
Dat is tenminste onze ervaring en ook wat we nu al voor de derde keer overal om ons heen horen.

De elfde 'voorkeur' van de ene leerling weegt met dit huidige verdeel DA Systeem zwaarder dan de eerste voorkeur van de andere, wanneer diens lotnummer toevalligerwijs beter is.
Dus degene met elfde 'voorkeur' mag wel naar die school, degene met die school op de eerste voorkeur niet.

Onbegrijpelijk, dit zgn. verdringen van alleen al de eerste plek overkwam 242 kinderen vorig jaar.
Van de lagere 'voorkeuren' zijn de aantallen mij nog onbekend, maar de aantallen zullen vergelijkbaar hoog zijn.
(Wanneer iemand die aantallen wel ergens weet te vinden, graag!)
Verdringing van een hogere voorkeur van de ene leerling door de lgere voorkeur van de andere vond er onder het Boston loting Systeem iig niet plaats.
Suzanne (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 13:41   

@K.N.Uppel: onder Boston werd vaak strategisch gekozen waardoor je geen idee hebt hoeveel leerlingen niet op eerste keuze kwamen. Nu kun je ten minste de gok wagen en toch voor je favoriete school te gaan zonder daarmee meteen al je kansen te verspelen. Ik heb beide systemen meegemaakt en zolang er schaarste is kies ik voor deze.
EH (Adam)
op 15/02/2017 naar 10:05   

met het systeem van vr de loting waren er dus 600 (!) leerlingen die moesten kiezen uit de restjes tijdens die sneue scholenmarkt, met loting en matching vorig jaar nog maar enkele tientallen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 15/02/2017 naar 08:51   

In de nieuwsbrief van 18 april 2016 staan de cijfers van 2013, 2014 (oude loting) en 2015, 2016 (nieuwe centrale loting) naast elkaar. Je vindt deze nieuwsbrief onder de knop 'nieuws' in de linkerbalk.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 15/02/2017 naar 02:14   

@EH
Ik wijt zeker niet alles aan het huidige loot-Systeem, ik benem wel enkele van de problemen die dit huidige systeem veroorzaakt. Ook poog ik te schetsen waar, of bij wie, die problemen ontstaan en waar en bij wie die vervolgens neergelegd worden, of terecht komen.
Onder het vorige (Boston) Systeem waren er ook problemen met de plaatsing van leerlingen, maar verdringing was er echter helemaal niet.

600 leerlingen jaarlijks konden er destijds niet op hun voorkeur school geplaatst worden.
1200 leerlingen jaarlijks konden er afgelopen twee jaar niet geplaatst worden.

Nogal een verschil zou ik zeggen. Dubbel zoveel! Alleen maar door de Systematiek van loten, inhernt aan die Systematiek.
Het is ook niet voor niks, dat de OSVO na het eerste jaar het voorstel deed voor een ander loot-Systeem.

Het moeten hebben van bijvoorbeeld een twaalfde (of vijfde) voorkeur bestond toen gewoonweg niet. Maar ook nu zullen de meesten dat geen voorkeur noemen, die houden zich echter gedwongen door de Systematiek allemaal wl bezig met wat er voor een twaalfde keuze (of vijfde) moet doorgaan. Onzekerheid voert de boventoon.

Ik sneer helemaal niet naar nieuwe scholen, signaleer wel dat er heel erg weinig gewoon onderwijs is bijgekomen, terwijl het aantal teleurgestelde kinderen meer dan verdubbeld is, slechts te wijten aan de Systematiek.

Nieuwe scholen zijn zeker nodig om het capaciteitsprobleem op te lossen. Niet extra snoep of gratis i-pads bijvoorbeeld op de scholen die volgens jou hun zaakjes niet op orde zouden hebben.
Wanneer leerlingen niet naar een school willen, zou de wens van de leerlingen leidend moeten zijn.
Niet de aanwezigheid van een school of een bestuur.

Ook pogingen om maar zoveel mogelijk overtekend te worden zijn volgens mij absoluut geen bijdrage aan een oplossing, eerder een vergroting van het probleem.
Waarom zou een school proberen om liever tweehonderd of driehonderd leerlingen teleur te stellen, dan bijvoorbeeld tachtig?
Alleen maar om de populairste te zijn? Treurig.
Elisabeth (Amsterdam)
op 14/02/2017 naar 20:15   

@Louise: ik heb het opgezocht en de Vox klassen zitten aan de Buiksloterweg 85, dat is hetzelfde adres als de nieuwe Havo.
EH (Adam)
op 14/02/2017 naar 07:54   

KN Uppel,
Je wijt alles aan het systeem, maar ook voor dit systeem waren er grote problemen. Heb zelf oudere kinderen die hier de dupe van waren.
En het is zo makkelijk om te sneren naar nieuwe scholen als Hyperion, ik vind 6 jaar niet lang. Dit jaar 1e eindexamenkandidaten. Amsterdams Lyceum betsaat 100 jaar, dat is pas lang.

Ik bedoel met minder populaire scholen de scholen die nog niet vol zijn. Dr is werk aan de winkel. De moeten zorgen dat ze hun zaakjes op orde hebben.
K.N.Uppel (Hoenderloo-Adam)
op 14/02/2017 naar 01:30   

@EH
volgens mij heeft Hyperion toch echt wel 2 eindexamenklassen dit jaar.
het volgend jaar, dus het jaar waarvoor mensen nu een ellenlange lijst pogen op te stellen gewoon 5 eindexamenklassen.

Het Hyperion bestaat al zes jaar lang en zou dus echt wel eens een poging kunnen doen om alles wat ze toevallig niet gebruiken kunnen domweg bij de buren voor de deur neer te leggen.

De wat minder populaire scholen hebben hun zaakjes veelal prima op orde, maar krijgen toch allemaal (30 a 40%!) afgewezen en vaak ontevreden leerlingen binnen dankzij dit kLOOT-SYSTEEM terwijl ze hun eigen school ook gewoonweg hadden kunnen vullen met de leerlingen die die school wl op de eerste plaats hadden gezet na een zorgvuldige afweging te hebben gemaakt. Die bijvoorbeeld niet zo warm lopen voor een eigen i-pad of een stoute donderdag eens in de maand.

Dit systeem dwingt iedereen in een negatieve grondhouding, voor iets wat nou juist positief is als het kiezen van een nieuwe school.
Voor het grootste gedeelte van de 8000 leerlingen is deze exercitie totaal onnodig.

Dit kLOOT-SYSTEEM is er slechts om de kleine groep leerlingen die om de poorten van de over-populaire scholen drommen ter wille te zijn.
Ten koste van de meer dan 7000 anderen, die een keuze maken die nou juist toe te juichen zou moeten zijn.

Wanbeleid, geen beleid of uitsluitingsbeleid? Alledrie misschien?

("maar wat dan pappa als ook die school dan al vergeven is.....positief blijven Robert, maar wat wil jij dan als achtste keus, jij mag het echt zeggen Robert.....of wil je die school toch liever als negende, dan krijg je wel een i-pad, maar ga je niet naar Parijs in de vierde klas....het is wel een kwartiertje minder fietsen, de route is wel wat minder aantrekkelijk..."
Robert wil naar de eerste keus, misschien naar de tweede, vooruit de derde als het echt echt moet maar dan houd het toch echt wel op voor hem. Een eventuele achtste keuze zal hem worst (case?) zijn en toch moet hij zich daar nu al serieus mee bezig houden van vader, van juf, van Simone)
EH (Adam)
op 13/02/2017 naar 15:12   

KN Uppel, Hyperion bestaat pas kort, heeft nog geen eindexamenklassen en mag t probleem oplossen?
Laat de minder populaire scholen eerst eens hun zaakjes op ordekrijgen, komen er vanzelf meer leerlingen.
Louise (Amsterdam)
op 13/02/2017 naar 13:50   

Ik heb de voorlichting van de VOX-klassen gemist en kom er in de gids en op de website niet helemaal uit. Klopt het dat je in de Hyperion-Vox klas les krijgt in het gebouw van de nieuwe HAVO? Weet iemand dat?
Louise (Amsterdam)
op 13/02/2017 naar 13:50   

Ik heb de voorlichting van de VOX-klassen gemist en kom er in de gids en op de website niet helemaal uit. Klopt het dat je in de Hyperion-Vox klas les krijgt in het gebouw van de nieuwe HAVO? Weet iemand dat?
K.N.Uppel ( Hoenderloo-Adam)
op 13/02/2017 naar 02:49   

Spijker op de kop @Hanneke,
Steeds weer wordt er gezegd dat er voldoende plaatsen zouden zijn, maar keuzevrijheid van onderwijs betekent toch echt dat je bijvoorbeeld vrij bent om te kiezen of TTO, tweetalig onderwijs, iets is dat bij je past of niet. Maw deze (over)capaciteit mag zeker niet meegerekend worden bij de beschikbare plaatsen wanneer daar helemaal geen behoefte aan bestaat in die mate.
Veel kinderen zijn daarnaast ook nog eens absoluut ongeschikt voor TTO.

Hetzelfde geldt natuurlijk bijvoorbeeld voor het Montessori onderwijs, de Dalton methode, De Vrije school van Rudolf Steiner en de bijbehorende rassentheorien, Extreem Hervormd, Katholieke Kerk Klassikaal, Vinse, Denise, Cheider, en nog heel wat onderwijsmethoden die echt alleen kunnen gedijen wanneer k de thuissituatie die methode ook onderschrijft (dus minstens niet ontkent of ondergraaft).
Daarnaast is bijvoorbeeld het kinderen mr dan drie kwartier (of een half uur?) laten fietsen in een fietsfile door het drukke stadsverkeer heen en ook weer terug natuurlijk ook niet iets wat je redelijkerwijs van ouders of kinderen kan verwachten.
Alle nieuwe en vaak wel wat kleinschalige of soms bizarre initiatieven zijn heel fijn voor wie daar naar op zoek is, maar mogen ook niet meegerekend worden als alternatief voor iedereen die geen plek kan vinden.
Er is dus al vele jaren (tiental?) veel te weinig plek, zker als er gekozen mag worden, en dat schijnt idd. te mogen.

Veel kinderen willen gewoon' onderwijs', dat blijkt ook uit de overtekening van vorige jaren. In 2016 bijvoorbeeld waren er 966 plekken te weinig (meer dan 16%) om iedereen op de eerste voorkeur te plaatsen.
Mr dan twee derde daarvan wenste trouwens een school die al veel lnger onderwijs geeft.
Een kwart deel (230) van alle over-aanmeldingen komt voor rekening van het Dalton (light?) onderwijs van Spinoza Lyceum.
Een zesde deel (150) voor rekening van het Katholieke onderwijs van het St. Nicolaas Lyceum.
Een zesde deel voor het populaire onderwijs op Hyperion (105) en HAL (50).

Het lijkt dus toch het beste als die scholen die al jaren populair zijn daar ook iets mee doen, en dan bedoel ik niet ng meer leerlingen te lokken met snoep op stoute witte donderdag ofzo, maar de al aanwzige vraag een plek proberen te geven. Dus zlf ook verantwoordelijkheid nemen.

Wat dit loting systeem echter doet is die verantwoordelijkheid botweg afschuiven naar de andere kinderen die wl voor een (wat) minder populaire school kiezen.
Deze groep ouders en kinderen zijn wel een een totaal andere groep (gemiddeld dan) dan de veelal highbrow kinderen die voor de Uber- populaire scholen (over)tekenen.
Dit loot-systeem zorgt daarmee voor extra ongelijke kansen. Daarnaast versterkt het de segregatie ook nog eens extra, die trouwens al zo fors en haast alom aanwezig is, in het VO.

De enigen die echt baat hebben bij dit systeem zijn degenen die voor de populaire scholen kiezen, verhoudingsgewijs (of toevalligerwijs?) zijn dat ook de Mondigen, degenen met invloed of contacten met politieke partijen als oa D'66 en VVD. De Hogeropgeleiden, de Witten, de Gentrificeerders.

De (DA-STB) loting-matching geeft namelijk de (toevallig) wittere en/of hoogopgeleidere ouders van deze groep kinderen EXTRA, dus betere, kansen in het lotings-proces; is de eerste keuze al vol, mag men gewoon een tweede-, een derde-, een vierde-voorkeurskeuze enzovoorts maken.

Dus ten koste van de eerste keuze, van een (toevallig) wat minder witte ander.
(maar die heeft het waarschijnlijk toch niet door want die is lager-opgeleid)
Ten koste van de REST en die is (toevallig) wat minder hoogopgeleid, wat minder wit, die maken (toevallig) minder vaak een keuze voor Spinoza, st. Nicolaas, Hyperion,Het Amsterdamsch Lyceum, etc. etc.

Verdringing vind er plaats, maar het is wel erg nrichtingsverkeer.
Gentrificatie in de stad, gentrificatie in de buurt, gentrificatie op school, what's next?
1 (A)
op 12/02/2017 naar 21:24   

Bent u op zoek naar de keuzelijsten van Amsterdamse VO-scholen voor de centrale loting en matching, klik dan osvo
Jopi (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 11:28   

SVPO zegt op haar open dag dat ze een klas met mavo/havo leerlingen wil maken - buiten het loting/matching systeem om.

Mag dit? Kan een school besluiten de kernprocedure te negeren?
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Mariska (Amsterdam)
op 12/02/2017 naar 09:01   

dank je wel voor je reactie, duidelijk.
Anne j. (Amsterdam)
op 11/02/2017 naar 15:21   

@mariska: nee in principe niet, in de tweede ronde kan je loten voor de scholen die dan nog plek hebben. Er wordt wel voordat de definitieve loting plaatsvindt een proefrondje gedraaid om te kijken waar de grootste problemen zitten en/of de grootste overcapaciteit. Naar aanleiding van dit proefrondje wordt er wel een beetje geschoven in het aanbod. Zo heeft in 2016 het Berlage lyceum zijn capaciteit voor havo tweetalig vergroot van 75 tot 140. En zijn er uiteindelijk 140 leerlingen geplaatst.
Mariska (Amsterdam)
op 11/02/2017 naar 14:24   

Vraag: als je NIET op een van de (10-12) scholen op je lijst wordt ingeloot, is er dan uberhaupt een kans in de tweede loting dat je nog op 1 van die scholen terecht komt, bijv. omdat er een xtra klas wordt gevormd op een school?
Man Co Statistiek (Adam)
op 10/02/2017 naar 16:13   

@ elisabeth, dank voor je re-actie
Inderdaad heel bijzonder dat het hele rapport van toch liefst 17 blz. met geen enkel woord rept over verdringing n ook helemaal geen cijfers daaromtrent openbaart.

Terwijl dt nou juist een zeer vervelend (en ook nog flink segregerend!) voorspeld manco is dat onlosmakelijk aan deze gekozen (door wie?) DA-stb loting systematiek kleeft.

Ik heb mijn grofweg geschatte verdringingscijfers, dus toch nog maar even gepreciseerd aan de hand van de wl beschikbare en vermelde cijfers in de 'eerste analyse loting....2016' (de versie van sept. 2016).
(Bleek eigenlijk heel makkelijk te berekenen. Tekenend dus dat dat dan niet in een paar regeltjes in het rapport staat.)

Totaal loting van alle leerlingen VO Amsterdam in 2016: 7.453 = 100%.
Waarvan niet op de gekozen eerste plek terechtgekomen: 1.208 = 16,21%
Aantal benodigde plekken voor iedereen op de eerste keus: 966 = 13%
Systematisch 'verdrongen' leerlingen niet op eerste keus: 242 = 3,21%

Dus 20% (1 op 5) van de leerlingen die niet op de eerste keuze kwam, is 'verdrongen' door een leerling die die school een lagere 'voorkeur' gaf.

Daarnaast heeft er natuurlijk nog veel 'verdringing' op tweede, derde etc. 'voorkeursplekken' door weer ng lagere 'voorkeuren' plaatsgevonden.

Dit allemaal omdat DA-stb geen gewgen loting kent, dus geen nkel gewicht geeft aan de mate van voorkeur van een leerling, maar deze slechts als een nummer ziet n behandeld.
Hanneke (Amsterdam)
op 10/02/2017 naar 15:15   

Ik wil toch even reageren of de nieuwsbrief van het VSA. Ik begrijp de roep om extra plaatsen op populaire scholen. Maar dat een nieuwe school die nog niet eens eindexamenkandidaten heeft afgeleverd nu voor de oplossing van het hele lotingprobleem op VWO niveau moet zorgen lijkt mij echt niet reeel, en voor de school in kwestie niet wenselijk.
Dat de opzet van de school aan een vraag voldoet is duidelijk.
Maar waar ik me aan gestoord heb tijdens het zoeken van een school is vooral het gebrek aan aanbod van 'normaal'onderwijs (waar je ook kans op maakt zonder dalton/montessori-voorrang). Dat er zoveel plek overblijft op het Berlage heeft mijns inziens een reden. Namelijk dat de vraag naar tweetalig onderwijs niet zo groot is. Bovendien bleek toen wij daar heen gingen dat je met een Havo/VWOadvies automatisch op de Havo terecht kwam. Begrijpelijk omdat het voor kinderen (die niet toevallig al tweetalig zijn opgevoed) heel moeilijk is om al die nieuwe vakken meteen in het Engels te krijgen. Maar heel vervelend dat de mogelijkheid dat je kind na een of twee brugjaren toch VWO mag doen bij voorbaat dus al uitgesloten is. Ik denk dat wij niet de enige zijn die om die reden het Berlage direct van de lijst geschrapt hebben terwijl het ons wel een leuke school leek.
Tot mijn stomme verbazing vond het Nicolaaslyceum (ook heel populair vanwege het nieuwe gebouw en het ontbreken van voorrangsregels ivm montessori/dalton) het nodig om ook tweetalige klassen aan moest bieden. Dat zal wel om het geld gaan. Want aanmeldingen hadden ze toch al veel te veel. Terwijl een school zoals het Berlage die zich juist op het engelstalige richt plek zat heeft. Als er dan toch extra klassen komen bij scholen dan graag normale klassen! De kunst, muziek en sportklassen worden door veel mensen allemaal aangekruist omdat het hun kansen tot inloting mogelijk iets vergroot.
Hoewel Spinoza- en Cartesuis2 goede initiatieven zijn begrijp ik niet dat deze zo sterk afwijken van de oorspronkelijke scholen waarnaar de vraag zo groot is. Ik zou pleiten voor een Fons Vitae 2 oude stijl. Gewoon omdat er vraag is naar goed klassikaal onderwijs zonder toeters en bellen. Maar wel met mogelijkheden om Camebridge engels e.d. te doen zonder op voorhand kansloosmakende voorrangsregels.
Elisabeth (Amsterdam)
op 10/02/2017 naar 14:09   

V.w.b. verdringing: deze vraag blijkt tijdens de laatste expertmeeting van de gemeenteraad gesteld te zijn aan de aanwezige wetenschappers (n.a.v. het verhaal van gedupeerden die het Vossius (waar ruim voldoende plek was voor eerste keuze leerlingen) op 1 hadden staan en nu met lege handen stonden).
Zij noemden na een snelle berekening zo'n 300 leerlingen die door verdringing niet op hun voorkeursschool terecht zijn gekomen.
Elisabeth (Amsterdam)
op 09/02/2017 naar 14:57   

@man co statistiek
Verdringing is volgens mij niet specifiek onderzocht noch benoemd in het evaluatierapport loting en matching van 2016. Je kan wel zien dat op een school als het Fons Vitae op vwo niveau verdringing van hoge voorkeuren voorcijferde voorkeuren heeft plaatsgevonden. Veel aanmeldingen op plek 4 en hoger. Er waren ook best veel geluiden van teleurgestelde leerlinge voortwoed deze school uit de bus was gekomen maar een heel lage voorkeur was en tegelijk teleurgestelde kinderen die voor hun favoriete school Fons vitea waren uitgeloot. Ook bij het Vossius zie he dat: ruim voldoende plek voor alle eerste voorkeur leerlingen maar toch uitgeloot dankzij het feit dat ook Vossius veelal laag op de lijst stond van leerlingen die naar een categorale vwo willen. In beide gevallen voelen beide leerlingen zich gedupeerd door het lotingssysteem. Vroeger kon he gewoon naar Fons Vitea of Vossius als dat je voorkeursschool was, nu heb je een vrij grote kans om uitgeloot te worden omdat deze scholen aan lage voorkeur hebben van leerlingen die het liefst naar een populaire school willen.
Rob bertje (Knokke)
op 09/02/2017 naar 02:15   

Gelijke kansen in dit systeem ? Wie profiteert er nou wel, en wie toch niet ?
Flauwekul, gelijke kansen ammehoela;
Hoe hoger je eisen, hoe beter je kansen.
hyperion op 1, spinoza op 2, het amsterdamsch lyceum op 3, en dan drie keer gegokt en verloren en dan toch met je 4e keuze toch nog steeds dezelfde gelijke kans op bijv. yasmina haar 1e (!) favoriete voorkeurs plek op het cygnus of pieter nieuwland bijvoorbeeld?
Een pervers systeem.
Lotnummer uber alles.
wie vaart hier dan wel bij?
de status quo.
Rob (Oudekerk)
op 09/02/2017 naar 01:15   

@donderkopje
de mensen die voor de zwaar overtekende scholen kiezen varen als enige wel wel (of flink beter iig) bij dit systeem. Wil je dus ook mee profiteren, dan zou ik zeker een of beter enkele overtekende cq gewilde school/scholen bovenaan je lijst zetten. Dan blijft je derderangs en verdere keuze toch nog minstens net zo kansvol, als je maar een goed lotnummer hebt. succes!
Man Co Statistiek (Adam)
op 09/02/2017 naar 00:55   

Kan iemand ergens het cijfer vinden van 'verdrongen' kinderen?
Dwz; de kinderen die sowieso eigenlijk wel op hun eerste (= favoriete) plek hadden kunnen scholen, maar hier dan ineens toch niet op terecht kwamen, door de door osvo gehanteerde systematiek, dus doordat andere kinderen toevallig een hoger lotnummer hadden die eigenlijk helemaal niet voor die specifieke school kozen, maar desondanks die plek als zoveelste vervolgkeuze toegewezen kregen?
Ik kwam zelf grofweg tellend op ong. 300 kinderen, klopt dat enigszins?
Dat staat helaas nog steeds nergens in het wc-eend-vu-osvo-rapport, net als alle 'opgehoogde' kinderen trouwens...
<< vorige

1 ... 6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 ... 51

volgende >>